Kennemerland op zondag

17 maart 2019

Kennemerland op zondag 17 maart 2019


Regio top op Rodi Kennemerland Masters

Het Kennemerland Masters-tennistoernooi gaat z'n achtste editie tegemoet. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Toernooidirecteur Hans Schram is er weer helemaal klaar voor: op de achtste editie van het Rodi Kennemerland Masters-tennistoernooi. Tijdens dit bekende tennisevenement op het sportpark van LTC DEM in Beverwijk is de beste regionale top zowel bij de dames als heren te bewonderen. Het toernooi, dat zaterdag 16 maart begon, duurt tot en met zondag 24 maart en gedurende het Masters-toernooi vindt er ook het traditionele dubbel-toernooi plaats. ''Dat dubbeltoernooi is nu al een groot succes. Liefst 375 dubbellaars hebben zich ervoor aangemeld. Een record! Nog nooit hebben zoveel recreatietennissers meegedaan'', glundert Hans.

'Titelverdedigster Claire Lablans krijgt het niet gemakkelijk'

Acht tennissers en tennissters uit Kennemerland doen op het masterstoernooi er alles aan om de beste te zijn. Acht dagen lang strijden zij voor de belangrijkste prijs. ''Bij de dames is de winnares van vorig jaar Claire Lablans weer van de partij. Zij zal, om steeds op de been te blijven, het niet gemakkelijk krijgen Want dit jaar is de concurrentie best wel groot.

Rowie Kouw is een sterke tennisster '', vertelt Hans. ,''Bij de mannen kan Zen Zeilstra zijn titel niet verdedigen, want hij is geblesseerd. Daarvoor in de plaats is Frank van der Heuvel. Die heeft in het verleden de Masters ook al eens op zijn naam geschreven.''

Beste ideeën

Ooit werd het idee geopperd om een toernooi te organiseren waarbij de titel 'beste tennisser en tennisster van Kennemerland' op het spel staat. Dat idee werd geboren aan de bar, in de kantine van DEM.

Hans: ''Aan de bar ontstaan vaak de beste ideeën en zo was het Masterstoernooi inderdaad 'geboren'. We zijn alweer wat jaren verder, maar iedere keer kijken de beste tennissers en tennissters uit deze regio uit naar ons evenement. Niet alleen zij ook het publiek. De mensen komen graag kijken en het is iedere dag dan ook gezellig druk op het tennispark.''

Afvalsysteem

Werd vorig jaar nog in poules gespeeld, deze editie kiest de organisatie voor het afvalsysteem. Iedere wedstrijd moeten de tennissers volle bak gaan, want wie verliest ligt er direct uit. Hans: ''Dat blijft toch het leukste: win je, dan ga je door, gebeurt het niet, dan kun je naar huis. Zo is iedere wedstrijd interessant en spannend.''

Veel entertainment

Naast de Rodi Kennemerland Masters, is er tevens het dubbeltoernooi voor recreanten. Hans Schram: ''Het zal, evenals de afgelopen jaren, weer reuze gezellig zijn. Iedere dag is er op het tennispark ook veel entertainment. Lekkere muziek en prima tennis, dat doet het goed hier.''

Rommel-

markt in

de kerk

BEVERWIJK - Op zaterdag 23 maart organiseert het koor Tremenda een rommelmarkt in de Vredevorstkerk aan de Laan der Nederlanden 152 in Beverwijk. Tremenda is een bekend koor in de regio. Het bestaat al meer dan 65 jaar.

De rommelmarkt opent om 9.00 uur 's morgens en duurt tot 13.30 De toegangsprijs bedraagt 1 euro. U bent van harte welkom. Voor info kunt u bellen met tel. 0251 239477 of 0251 237344.

Kinderdisco

met de Paashaas

HEEMSKERK - Zaterdag 30 maart is er in buurtcentrum Het Spectrum een kinderdisco voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 12 jaar. Het thema van deze disco is 'Paashaas disco'. De kinderen mogen verkleed komen. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Kosten: € 2. Meer informatie; Silke Brosig t: 06-28221304 of e: silke.brosig@welschap.nl.

Pentekeningen en zeefdrukken bij Lucasgilde

Doe mee met de workshop pen-tekenen bij het Lucasgilde. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Het Lucasgilde Beverwijk organiseert in maart/april twee verschillende workshops: een workshop zeefdrukken (alweer voor de vierde (en voorlopig laatste) keer en een workshop BIC-pen tekenen. Het Lucasgilde heeft hiervoor na eerdere successen vier maandagavonden ingepland.

Zeefdruk is een mooie techniek waarmee je zowel schilderachtig als heel strak kunt werken. Goed kunnen tekenen of schilderen is overigens niet per se nodig. Met een beetje gevoel voor kleur en compositie kun je al heel snel mooie drukken maken.Men brengt de inkt of de verf op het raam aan en smeert deze met behulp van een rakel uit, waardoor de vorm van de sjabloon op het te bedrukken voorwerp (de beelddrager) wordt afgedrukt. Het basisprincipe is dus vrij eenvoudig, zeker als je uit gaat van eenvoudige sjablonen. Ina Zwart, bekend regionaal kunstenaar, gaat deze cursus weer geven. De prijs bedraagt € 62,50 voor vier avonden, inclusief materiaalkosten. Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. Iedereen van elk niveau is welkom.

BIC-pen tekenen
Iedereen heeft het weleens gedaan: tijdens een telefoongesprek teken je wat met je pen op een krant die voor je ligt. Er ontstaan allerlei patronen of er doemt iets herkenbaars op. Beeldend kunstenaar Ellen van Putten uit Beverwijk heeft van dit „doodlen", zoals het ook wordt genoemd, een kunst gemaakt. Jarenlang tekende ze dagelijks op deze manier de kranten vol met de welbekende BIC-pen, met diverse exposities door heel Nederland en België als resultaat. Ellen van Putten draagt graag haar vaardigheden en kennis over aan geïnteresseerden in deze heerlijke ongedwongen techniek. Ellen van Putten, een van de docenten van het Lucasgilde, is een meester op dit gebied. Ze leert je hoe je een eenvoudige pen kunt gebruiken om de mooiste tekeningen te maken. Inspiratie halen we uit de natuur en je directe omgeving. Door individuele begeleiding is deze korte cursus van vier keer zeer geschikt voor zowel beginnende tekenaars als gevorderden.
BIC-pen tekenen mag zich inmiddels verheugen in een grote belangstelling.

Start: maandag 18 maart, 19.00 – 21.00 uur. Atelier Kerkplein 3, Beverwijk. Aanmelding: info@lucasgildebeverwijk.nl. of: (0251) 238470.

Ook deze kinderen hebben al aan de Avond4daagse deelgenomen. Foto: Aangeleverd

Avond4daagse Heemskerk start bij Heliomare

HEEMSKERK – De Avond4daagse van Heemskerk heef dit jaar een geheel nieuwe startlocatie. Er zal op de avonden van 4 t/m 7 juni 2019 gestart worden bij de nieuwe locatie van Heliomare De Velst 1. De vrijwilligers van WSV Avondvierdaagse Noord-Holland kijken uit naar deze nieuwe locatie en zijn blij met de hartelijke en warme ontvangst die zij bij Heliomare gekregen hebben. Er is op het terrein om Heliomare heen meer ruimte voor scholen om te verzamelen en ook voor auto's en fietsen is er voldoende plek.

Organisatie verwacht bij nieuwe startlocatie 1900 deelnemers

De organisatie verwacht dit jaar ongeveer 1900 deelnemers, die na 4 dagen wandelen een mooie medaille in ontvangst gaan nemen. Door de wijziging in de startlocatie zal er op de laatste dag een nieuwe muziekroute zijn. Een van de redenen om de startlocatie te wijzigen is de groei in deelnemers die de afgelopen jaren heeft plaats gevonden. Op de nieuwe locatie is meer ruimte en zal de start voor iedereen daardoor makkelijker en veiliger verlopen. Inschrijven kan op vrijdag 31 mei en maandag 3 juni van 17.00 tot 18.30 uur in het gebouw van Heliomare aan de Velst 1. Natuurlijk kunt u zich op 4 juni ook nog vlak voor de start inschrijven van 17.00 tot 18.00 uur.

Muziekroute

De Avond4daagse van Heemskerk start op 4 t/m 6 juni voor alle afstanden (3,5 en 10 km) om 18.00 uur. Op de laatste avond vrijdag 7 juni start de 10 km ook om 18.00 uur, maar de 3 en 5 km starten dan om 18.15 uur. De muziekroute zal tussen 19.30 en 19.45 uur vertrekken vanaf het grote grasveld aan de Johannes Poststraat (kermisterrein) en via onderstaande route eindigen bij Heliomare locatie De Velst 1.

Meer info: e-mail: info@wsva4dnh.nl of: www.wsva4dnh.nl.        

Grote rijbewijskeuring in Beverwijk

BEVERWIJK - Er is weer een grote rijbewijskeuring CE, DE en code 95, georganiseerd door Stichting Welzijn Beverwijk. Verloopt uw rijbewijs omdat u jonger dan 75 jaar bent, of omdat u om medische redenen moet worden gekeurd voor het verlengen van uw rijbewijs C/D/E? Code 95? Maak dan nu alvast een afspraak voor deze keuringen in Beverwijk. Locatie: Stichting Welzijn Beverwijk, Wilgenhoflaan 2-C, 1944 TD Beverwijk Data: eens per week. Wilt u meer informatie over deze rijbewijskeuring, of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met het afsprakenbureau (09.00 – 18.00 uur): 0516-514574 of 06-14716543 of gulsima@live.nl. Online afspraak maken: www.goedkoperijbewijskeuringen.com.

SPA zoekt vrijwillige taalbegeleiders

Nederlandse vrijwilligers en anderstalige buurtbewoners ontmoeten elkaar. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK/BEVERWIJK - Op zoek naar een inspirerende en kleurrijke uitdaging? Word vrijwilliger bij SPA en bel of mail vandaag nog voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek met de Stichting Participatie Anderstaligen (SPA). Dat is een vrijwilligersorganisatie in Heemskerk en Beverwijk die anderstaligen helpt de Nederlandse taal en cultuur te leren.

''De taalbegeleiders zetten zich in om – zelfstandig of in samenwerking met andere organisaties zoals Welschap en Stichting Welzijn – anderstaligen te helpen'', aldus Esther Tromp, de coördinator van SPA. ''Men onderscheiden hierin: individuele taalondersteuning, groepstaallessen op meerdere basisscholen voor de anderstaligen ouders van de kinderen en groepsgebonden taalactiviteiten, zoals de taalcarrousels en de leesgroepen in de bibliotheek.''

Taalontmoeting

Door groei en uitbreiding van onze activiteiten is men zoek naar een aantal enthousiaste nieuwe vrijwilligers. Meer weten over de mogelijkheden voor jou? Neem dan contact: www.spa-ijmond.nl. Mail: info@spa-ijmond.nl of bel Esther Tromp: 06-44 30 22 25 voor het maken van een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Wekelijks maximaal 2 uur een taalontmoeting met een anderstalige bij jou in de buurt. Ondersteuning van de coördinator, die zorgt voor een goede 'match' tussen jou en de anderstalige.

Belasting-

aangifte

BEVERWIJK - Vind je het lastig om je belastingaangifte in te vullen? Kom dan dinsdag 19 maart om 19.30 uur naar de openbare bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk. In samenwerking met de bibliotheek geeft Socius daar een gratis instructie, alleen voor particulieren. Socius laat zien waar je op moet letten bij het doen van een eenvoudige aangifte. Ook is er aandacht voor mogelijke aftrekposten. Belangrijk: neem je vooraf ingevulde aangifte mee. Daarna kun je thuis zelf met wat meer kennis van zaken je belastingaangifte doen. Laat je dan adviseren door je eigen belastingadviseur.

Infobijeenkomst Cultuurmarkt

De danseressen trekken op de Cultuurmarkt veel aandacht. Foto: Aangeleverd


HEEMSKERK - Zaterdag 18 mei is de jaarlijkse cultuurmarkt, dit jaar met het thema: TIJDMACHINE. Voor deze happening in het centrum van Heemskerk hebben we weer heel veel medewerkers nodig die op vrijwillige basis het leuk vinden om deze dag mee te helpen. Te denken valt meehelpen bij een podium, flyers uitdelen, meehelpen bij de vossenjacht, lunchpakketjes maken, etc. Woensdag 20 maart is er een informatiebijeenkomst over deze cultuurmarkt waar op 5 plaatsen opgetreden gaat worden, een straattheater-straat en kunst- en boekenmarkt is. Lijkt het je leuk om mee te helpen? Dan ben je van harte welkom op de informatiebijeenkomst van 19.30 tot 20.30 uur in Cultuurhuis Heemskerk. Je kunt je opgeven via info@cultuurhuisheemkserk.nl

Margriet Brandsma in Uitgeest

UITGEEST - Op 21 maart 2019 komt Margriet Brandsma, voormalig Duitsland correspondente, een lezing houden bij de Vrouwen van Nu in De Zwaan. Margriet is tevens auteur van vele boeken. De lezing zal gaan over het nieuwe Duitsland, de rol die WO II nog altijd speelt en over Angela Merkel, wie is dat? Kortom het menselijke aspect. Een boeiende lezing waar we u graag voor uitnodigen. Het adres is Middelweg 5 in Uitgeest. Inloop zaal 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. Kosten voor deze avond € 5 euro inclusief koffie of thee.

Slagroomtaart voor Indy

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Leerling Indy van basisschool De Molenhoek heeft tijdens de Open Dag van het Jac. P. Thijsse College in Castricum meegedaan aan de prijsvraag bij het vak economie. Zij won de hoofdprijs: een taart.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Thema Cultuurmarkt over tijdmachine

De danseressen bij Cheers. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Zaterdag 18 mei is de jaarlijkse cultuurmarkt, dit jaar met het thema: TIJDMACHINE. Voor deze happening in het centrum van Heemskerk heeft de organisatie weer veel vrijwilligers nodig. Te denken valt aan meehelpen bij een podium, flyers uitdelen, meehelpen bij de vossenjacht enz. Woensdag 20 maart is er een informatiebijeenkomst over deze cultuurmarkt. Lijkt het je leuk om mee te helpen? Dan ben je van harte welkom op de informatiebijeenkomst van 19.30 tot 20.30 uur in Cultuurhuis Heemskerk. Opgeven via: info@cultuurhuisheemkserk.nl.

Muziekcursus dreumesen en peuters

BEVERWIJK - Vanaf maandag 25 maart start weer de vrolijke muziek en dans lentecursus voor dreumesen en peuters in Beverwijk, Uitgeest, Castricum en Heemskerk.

'Muziek en dans' is een bonte verzameling van muzikale bewegings- en spelactiviteiten voor (groot)ouder en kind tussen de 1 en 4 jaar. Wat is er leuker dan zingen, dansen, bewegen op muziek, luisteren naar en vooral spelen op echte muziekinstrumenten?

De lentecursus in Heemskerk start maandag 25 maart. Woensdag 27 maart bij St. Caecilia. In Castricum begint de cursus op donderdag 28 maart bij Toonbeeld. In Uitgeest op vrijdag 29 maart bij Kindergarden Uitgeest. Zaterdag 30 maart in Beverwijk in het BHK gebouw. Er zijn acht lessen in de ochtend. Lessen mogen ingehaald worden.

Informatie via aliceploeg4@gmail.com en 06-11493796.

www.aliceploeg.nl
FB: muzieklessenaliceploeg

Workshop mindful angst en onzekerheid de baas

HEEMSKERK - Ieder mens wordt vroeg of laat in het leven met bepaalde angsten en onzekerheden geconfronteerd. Zodra deze je leven gaan beïnvloeden, is het belangrijk om dze, door eerlijk te kijken naar jezelf, te gaan ombuigen. Om inzicht te krijgen in en bevrijd te worden van de angsten, verzorgen Karin en Robert Gilhuijs zaterdag 6 april op basisschool De Kariboe aan de Rameaustraat een workshop 'Mindful angst de baas'.

Er zijn verschillende vormen van angst: faalangst, fobieën, paniekaanvallen, dwangstoornis, verlatings- en bindingsangst en angst ten gevolge van een traumatische gebeurtenis. De thema's die behandeld worden, zijn: wat is angst; wat doet angst met je; hoe om te gaan met angst; word angst de baas via de ECHT-methode, herstel van de innerlijke verbinding en meditatieoefeningen. De workshop is voor wie met angst te maken heeft en is van 13.00 tot 17.00 uur.

Karin Gilhuijs is docent en bloesemtherapeut en geeft samen met Robert spirituele life-coaching in hun praktijk voor spiritualiteit en innerlijke bewustwording in Anna Paulowna. Daarnaast duidt zij vanuit een esoterische invalshoek horoscopen. Robert Gilhuijs is auteur en docent, geeft lezingen, engelenreadings en engelenhealings.

Informatie en opgave: www.karoszorg.nl en 0223-522149.

Tafeltennis scholen Beverwijk

BEVERWIJK - Ook dit jaar wordt er weer in samenwerking met TTV RAPIDITY een Tafeltennistoernooi georganiseerd. Deelname: Jongens en meisjes van de groepen 6, 7 en 8 (J+M) Woensdag 20 maart. Er wordt in één klasse gespeeld: dus alle jongens en meisjes bij elkaar. Er is gelegenheid om te oefenen. Het toernooi is van 14.30 uur tot +/- 17.00 uur (met het continurooster wordt rekening gehouden)

Locatie: Clubhuis TTV "Rapidity", Kuenenplein. Rapidity zorgt voor het toezicht in de zaal en de kleedkamers. School en ouders zorgen voor begeleiding van en naar de sportaccommodatie.Rapidity zorgt voor de tafeltennisbatjes. Er wordt gespeeld met door de bond goedgekeurde ballen.

Verhalenvertellers van Castricum

Hans Laan en Rachel de Wit. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Hans Laan en Rachel de Wit van Boekhandel Laan zitten bij de verhalengroep Castricum op dinsdag 19 maart. De eigenaar van de gelijknamige boekhandel in Castricum er voor uitgenodigd. Vanaf 1999 nam Hans de zaak van zijn vader Sybrand over. Daarvoor had hij vijf jaar een Bruna zaak in Beverwijk. In Castricum werd het meteen een Libris. Vijf jaar daarna werd de benedenverdieping erbij getrokken en vervolgens is men later begonnen om de stap te zetten met de huidige webwinkel, www.kantoorboek.nl. Voordat Hans weer Rachel ontmoette, kende hij haar van al een stuk langer geleden, maar daarover meer in de Verhalengroep. Zij komen op dinsdag 19 maart om 10.00 uur in het gebouw van de Werkgroep Oud Castricum, De Duynkant, Geversweg 1b. Entree drie euro.

MHCU kiest voor rookvrij sportcomplex

Foto: Aangeleverd

UIGEEST - Ook Mixed Hockey Club Uitgeest (MHCU) sluit zich aan bij het initiatief de 'Rookvrije Generatie', waarbij gestreefd wordt naar een rookvrije sportaccommodatie voor sportende kinderen.

De Uitgeester hockeyclub wilde dit niet van bovenaf opleggen, maar heeft het draagvlak hiervoor eerst getoetst onder haar leden. In januari is een enquête gehouden over een rookvrije sportaccommodatie bij MHCU. Meer dan de helft van de leden (en ouders van jeugdleden) heeft zijn of haar mening gegeven, een uitstekende respons. Maar liefst 95% koos voor een rookvrije sportaccommodatie bij MHCU!
Gesterkt door deze uitkomst heeft het bestuur van MHCU besloten om vanaf zaterdag 2 maart jongstleden het gehele MHCU-terrein rookvrij te verklaren! In overleg met de gemeente Uitgeest is besloten om buiten de hekken van het sportcomplex een rookplek te creëren, buiten het zicht van de hockeyende jeugd.
Door middel van borden, posters en spandoeken worden alle leden en bezoekers van het terrein erop gewezen dat MHCU een volledig rookvrije sportvereniging is.

De Haan in Huis ter Wijck

De enorme haan in de tuin van Huis ter Wijck. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Een bekend kunstwerk in Beverwijk is de enorme haan die in de tuin van Woonzorgcentrum Huis ter Wijck staat. Het draagt de naam 'Weerhaan' en is ontworpen door veelzijdige Roermondse kunstenaar Piet Schoenmakers.

De haan is door koperslager Sef Claessens met de hand gedreven uit een roodkoperen plaat. Drijven is een techniek waarbij men door middel van hameren een vlakke plaat van koper in de gewenste vorm brengt. Het is een kunstwerk geïnspireerd op de hanen die op kerktorens staan. De haan staat er sinds 1976 en was indertijd (en misschien nog steeds?) de grootste haan in Nederland. Hij staat op een bakstenen voetstuk en draait in de wind.

In Huis ter Wijck is men op zoek naar vrijwilligers. Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Lotte van Akkeren: l.vanakkeren@vivazorggroep.nl tel: 06-22914472.

Hulp bij belasting-aangifte

(Foto: )

CASTRICUM - Hulp nodig bij het digitaal invullen van de belastingaangifte? Dat kan. De overgang van de papieren aanvraag naar de digitale vorm is niet voor iedereen makkelijk te maken. Daarom bieden getrainde vrijwilligers van Welzijn Castricum ondersteuning op donderdagmiddag 21 maart, 4 april, 11 april en 25 april van 14.00 – 15.00 uur in de bibliotheek van Castricum. Men kan zo langskomen. Als het te druk is om meteen hulp te bieden, wordt een afspraak gemaakt. Boven de inkomensgrens van € 25.000 wordt men geleerd hoe het digitaal aanvragen in zijn werk gaat, beneden deze inkomensgrens wordt ook inhoudelijke ondersteuning geboden. Als het niet mogelijk is naar de bibliotheek te komen, kan men contact opnemen met Welzijn Castricum voor een thuisafspraak. Telefoon 02510-656562, e-mail info@welzijncastricum.nl.

Landelijke Opschoondag Castricum

(Foto: )

CASTRICUM - Zaterdag 23 maart is de Landelijke Opschoondag waarbij inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen met elkaar aan de slag gaan om zwerfafval op te ruimen. Samen houden we Castricum schoon. Dat is niet alleen een goede zaak, maar ook heel gezellig!

Iedereen kan een opruimactie organiseren. De eerste stap is om kinderen, buren, collega's of verenigingsleden te enthousiasmeren om gezamenlijk zwerfafval in de buurt op te ruimen om er samen een schonere leefomgeving van te maken. Meld vervolgens de actie aan via www.castricum.nl/opschoondag.

Tijdens de Landelijk Opschoondag zijn diverse medewerkers vanuit gemeente aanwezig om te helpen. Wethouder Paul Slettenhaar heeft de aanpak van zwerfafval in zijn portefeuille: "In een schone leefomgeving voelt iedereen zich prettiger. Schoon houdt schoon. Daarom zijn deze acties zo belangrijk."

Na de aanmelding neemt de gemeente contact op om te inventariseren wat jullie nodig hebben om van de opruimactie een succes te maken. De gemeente stelt grijpers, ringen, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes beschikbaar. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de kinderen.

\Het beperkt zich niet alleen tot de Landelijke Opschoondag. Opschoonacties kunnen altijd worden aangemeld via www.castricum.nl/opschoondag. De gemeente helpt dan met de benodigde materialen.

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee. Dat is een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk."

Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. Veenman: "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Eten en muziek in Grote Kerk

De formatie Folck-World. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Lentemaal met koor Sirvente. Dat is vrijdag 22 maart vanaf 18.00 uur in te zien in de Grote Kerk in Beverwijk. Hoe schoon is het om het begin van de lente te vieren met een maaltijd en een klein koor dat tussen de vier gangen door zingt. Het koor heet Sirvente.

De dirigente is Justina Oosters. Zij speelt een stuk van Van Beethoven voor fagot en piano. Het koor zingt werken van o.a. de componisten Purcell, Dvorak, L.Milde en O di Lasso. De maaltijd wordt gekookt door Bert Kisjes met zijn kookploeg. Tussen de gangen door wordt gegeten, of anders gezegd, tijdens de pauzes wordt één van de vier gangen genuttigd. Het is belangrijk dat u zich voor deze maaltijd opgeeft. Kosten 15 euro. Opgeven www.grotekerkbeverwijk.nl.

Folck-World is zondag 24 maart tussen 15.00 -17.00 uur te bewonderen in de Grote Kerk. Folq-World is een band bestaande uit vier muzikanten uit Enkhuizen en omgeving, allen met een voorliefde voor volks- en wereldmuziek. Paul Hondius speelt gitaar, altsax, fluiten, viool, zang, Jan Sijben tuba, Kees Rood de accordeon en Rico Linders klarinetten, sopraansax en mandoline.

Folq-World speelt diverse genres uit de volks- en wereldmuziek. Muziek die bijna vergeten is of bij slechts weinigen bekend, maar muziek die wel voor een groot publiek toegankelijk is. Folq-World brengt een grote verscheidenheid aan muzikale stijlen en ieder stuk straalt weer zijn eigen sfeer uit. Van vrolijke klezmer tot melancholische Argentijnse tango's van Franse musettes tot Ierse drinkliedjes. Dit alles gespeeld op een veelheid van instrumenten en af en toe een lied. Op 30 mei 2014 werd een CD opgenomen. Folq-World staat garant voor een leuke avond met originele, vrolijke, droevige en opzwepende muziek.

Let's rock 'n roll!

Let's rock 'n roll. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - In de Vriendschap wordt zondag 17 maart weer een gezellige rock `n roll vrij-dansmiddag met muziek van dj Swinging Rocking Daddy georganiseerd.

Rock `n roll is hot momenteel en dat is te merken aan het grote aantal rock `n roll dansscholen die zijn ontstaan. Deze dj staat garant voor een middag dansbare rock `n roll nummers.

Swingend feestje

Nummers van Chuck Berry, Elvis Presley, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis, Ricky Nelson, Carl Perkins, Fats Domino en Johnny Cash komen allemaal aan bod op deze dansmiddag. Dat wordt gegarandeerd een swingend feestje!

Daghap

De aanvang is 15.00 uur en de toegang is gratis. Zondag 17 maart in de Vriendschap in Akersloot. Tevens is er gelegenheid om een daghap te bestellen, een XXL saté of een heerlijk zalmmoot met frites voor slechts € 13,50.

Digitale detox bij 'Pip Goes Offline'

Pip Pellens. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De carrière van Pip Pellens (bekend van o.a. GTST) begon vijftien jaar geleden. Inmiddels is ze een jeugdidool maar ook een allround professional. In die vijftien jaar tijd is de manier van communiceren met elkaar totaal veranderd.

Vlogger staat tegenwoordig op nummer één van de beroepskeuzes van jongeren en big brother houdt ons in de gaten. Hoe is het zo ver gekomen en waar gaan we precies naartoe? Is een offline leven nog wel mogelijk? Pip maakt de balans op en zoekt antwoord op de vraag: bestaat er voor mij nog wel een leven zonder internet of mobiele telefoon? Voor dit onderzoek onderging ze een digital detox. Haar ervaringen deelt ze in 'Pip Goes Offline'. Het publiek geeft tijdens de voorstelling de telefoon af aan de garderobe om offline te gaan. Een leven zonder mobiele telefoon, social media en internet is ook een optie is. Kaarten à € 19,00 voor donderdag 21 maart om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Subaru scherpt Outback-range aan

Subaru heeft de Outback, zijn ruime crossover, aangepast. Foto: Aangeleverd

REGIO - Subaru heeft de Outback, zijn ruime crossover, aangepast. Het model won aan luxe en is nog veiliger geworden. Gebleven zijn de brede inzetbaarheid, het enorme comfort en een zee aan ruimte. Meer goed nieuws: de Outback is met een vanafprijs van € 46.995,- nog steeds uitermate betaalbaar. Subaru-dealer Niestcar te Heemskerk heeft het model staan voor een uitgebreide proefrit.

Wat erg goed is, nog beter maken. Dat was de moeilijke opdracht die de Subaru-technici vorig jaar kregen. Het resultaat van die inspanningen staat per direct in de showroom: de vernieuwde Outback. Het uiterlijk lieten de dames en heren in Japan ongemoeid, onderhuids werd een en ander aangescherpt, waardoor de Outback nog veiliger, completer, luxueuzer en ook zeker begeerlijker is geworden.

Anticiperen

Subaru's speerpunt is veiligheid, in 2030 streeft het merk naar 0 verkeersdoden. De Outback en EyeSight in het bijzonder gaan een belangrijke bijdrage leveren om die torenhoge ambitie te realiseren. Voor dit jaar is EyeSight verder verfijnd, waardoor het systeem voetgangers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers nog beter ziet en het systeem eerder zal anticiperen op mogelijk gevaar. Dat, samen met voorzieningen als de speciale, eivormige veiligheidscel en tal van andere actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen, maakt de Outback de veiligste auto in zijn klasse.

8-inch touchscreen

Duidelijk merkbaar, maar ook zichtbaar is het nieuwe infotainmentsysteem (standaard met Apple CarPlay) met nieuwe lay-out en iconen die meer lijken op die van de mobiele telefoon. Ook aangenaam: door gebruik van nieuwe processoren reageert het systeem nog sneller op bewegingen op het 8-inch touchscreen of gesproken commando's. Door toevoeging WiFi kan de auto nu als WiFi-hotspot. Handig als je wilt voorkomen dat het mobiele dataverbruik bij de passagiers de spuigaten uitloopt.

Het beste nieuws is wel dat de Outback, ondanks zijn uitgebreidere uitrusting en verder verbeterde techniek, nog steeds aangenaam is geprijsd. De Comfort is er vanaf € 46.995,-, de luxueuze Premium kost € 51.195,-.

De nieuwe Outback staat per direct bij Subaru-dealer Niestcar te Heemskerk. Een proefrit aanvragen kan via Subarutestdagen.nl. Of kom naar de showroom aan de Rijksstraatweg 21 te Heemskerk.

Genieten van Twentse gastvrijheid

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum is op korte loopafstand.

AANBIEDING SPECIAAL VOOR ONZE LEZERS

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum - met vele kunstgalerijen - is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn in Ootmarsum alle winkels, galerieën en musea geopend. Vanuit het hotel zijn er talloze routes, die al fietsend of wandelend door het rijke coulisselandschap voeren; langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje. Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Arrangementsprijs

v.a. € 109,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april t/m oktober € 178,50 p.p. Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart de demo-dag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen. Ontdek wat een mooie werkplek het groen kan zijn, zeker in combinatie met een opleiding. Kom kijken, voelen en doen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. Zij willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen. Denk bijvoorbeeld ook aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, Interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Hoek in Ursem

Na twee geslaagde demo-dagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers aan De Leet 10a (www.hoekhoveniers.nl) in Ursem zijn terrein beschikbaar om een zo volledig mogelijk beeld van het groenvak te geven. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk.

Leren en werken

De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren. Ervaar hoe mooi de groenbranche is op 21 maart van 15.00 tot 18.00 uur bij Hoek Hoveniers in Ursem.

Vervoer van en naar een station in de buurt is mogelijk. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.herenbos.nl/groenisnu.

Magische ontmoetingen en spirituele ontdekkingen

CASTRICUM - Op donderdagavond 28 maart, van 19.30 tot 22.00 uur, kun je tijdens een spirituele avond in de bibliotheek in Castricum kijken en luisteren naar een lezing van Bo Baden. Bo zal ons in deze lezing verwonderen, verblijden en verbazen met een openhartig verslag van zijn spirituele zoektocht in het leven.

In zijn lezing zal Bo je op zijn eigen wijze een kijkje in zijn levensloop laten zien en laten ervaren. Het gaat in zijn lezing over gezondheid, humor, poëzie en stilte. Over hoogte- én dieptepunten uit een leven. Over het overwinnen van manische depressie. Over magische ontmoetingen. Over bijzondere (spirituele) ontdekkingen. Over de belofte die hij Ramses Shaffy ooit deed. Over het leven 'als geheel verzorgde reis'.

Wie is Bo Baden?

Bo kijkt terug op een carrière als activist tegen het arbeidsethos, de woningnood en kruisraketten. Bo noemt zichzelf lichtzinnig schrijver-spreker, dichter, spreukenmaker, handoplegger, gezondheidscoach. Hij is de oprichter van St. Amalgaam Vrij Nederland, Netwerk Babybelangen en www.vitamineb12tekort.nl . Deze lezing is onderdeel van de Spirituele avonden, die iedere maand worden georganiseerd door Carly's Angels, in samenwerking met Bibliotheek Kennemerwaard

Donderdag 28 maart, aanvang 19.30 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduin 1. De toegang is € 11,- inclusief koffie en thee. Aanmelden kan via info@carlyshealth.nl of via 06 - 515 99 293.

Kinderdisco

HEEMSKERK - Zaterdag 30 maart is er in buurtcentrum Het Spectrum in Heemskerk een kinderdisco. Deze swingenden avond is speciaal voor kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 12 jaar. Het thema van deze disco is 'Paashaas disco'. Dit houdt in dat de kinderen verkleed mogen komen. De avond begint om 19.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Lekker swingen op dansen op de grootste hits van nu. De kosten voor de disco bedragen per kind: € 2. Bel voor meer informatie; Silke Brosig t: 06-28221304 of stuur een email naar e: silke.brosig@welschap.nl.