Heerhugowaards Nieuwsblad

2 april 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 2 april 2019


Brassica Musicals laat ieder lid tot zijn recht komen

Vorig jaar speelde Brassica Musicals met veel succes de voorstelling 'Titanic'. Het Heerhugowaardse gezelschap ontving hiervoor een nominatie voor de Amateur Musical Award voor beste musical. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD – Brassica Musicals timmert stevig aan de weg. Met drie uitverkochte voorstellingen van 'Zorro!' in de grote zaal van Cool kunst en cultuur – vrijdagavond 12, zaterdagavond 13 en zondagmiddag 14 april – heeft het talentvolle en enthousiaste collectief een enerverend weekend voor de boeg. "We hebben rond de vijftig leden en iedereen draagt zijn steentje bij om er een onvergetelijke voorstelling van te maken", aldus Jenny Peters, secretaris van Brassica. Ze gunt theaterminnend Heerhugowaard daarnaast een primeur: "We kunnen nu al verklappen welke titel we – naar alle waarschijnlijkheid – volgend jaar zullen opvoeren. Het is een voorstelling die nog nooit gedaan is door een amateurvereniging in heel Europa!"

'Zorro!' krijgt unieke opvolger met 'Doctor Zhivago'

Het begon ooit allemaal met een artikeltje in een huis-aan-huisblad in november 2001, waarin mensen opgeroepen werden auditie te komen doen voor de musical 'Jesus Christ Superstar' in Ursem. "Het was een gelegenheidsproject, maar het beviel alle betrokkenen zo enorm goed, dat besloten werd er een echte club van te maken", vertelt Jenny. De kerk in Ursem werd al snel te klein voor de ambities van het gezelschap. "We waren het dorpse inmiddels ontgroeid en verhuisden in 2010 richting Heerhugowaard. Dankzij de status van onze nieuwe speellocatie - Cool kunst en cultuur – kwam er steeds meer aanwas. Ook ons begeleidend orkest, licht en geluid werd professioneler en sinds die tijd hebben we, inmiddels onder de naam Brassica Musicals, voor uitverkochte zalen voorstellingen gegeven van onder meer 'Evita', 'Oliver!', 'Belle & het Beest', 'De Drie Musketiers', 'Spamalot' en 'Titanic'."

Uitdaging

Brassica heeft zich ten doel gesteld alle leden te laten groeien en tot hun recht te laten komen. Uiteraard met behoud van kwaliteit. "Deze aanpak biedt onze leden meer uitdaging en afwisseling. Je kunt wel altijd hetzelfde doen, maar daarmee worden de leden niet geprikkeld om iets nieuws te leren en zich verder te ontwikkelen. In 'Zorro!' zit bijvoorbeeld veel dans. Vind je dat leuk, dan krijg je bij ons volop de kans om je daar verder in te ontwikkelen." Dat deze manier van werken succesvol is, blijkt wel uit het feit dat Brassica al meerdere nominaties verdiende voor de Amateur Musical Awards. Vorig jaar maakte 'Titanic' zelfs kans op de prijs voor Beste Musical. Het is tekenend voor het niveau en de ambities van de vereniging.

Oliebollen

Naast kwaliteit en uitdaging is ook het sociale aspect van groot belang binnen Brassica. Spelers nemen niet alleen een rol op het podium op zich, maar schuiven ook aan in commissies. Denk daarbij aan decors bouwen en kostuums ontwerpen, maar ook pr en sponsorwerving. Jenny: "Iedereen zet zich in naar wat hij kan. Daarnaast proberen we ons ook sociaal-maatschappelijk te profileren. Elk jaar bakken we oliebollen; de ene helft van de opbrengst is voor de vereniging, de andere voor een goed doel zoals KWF of Cordaid.

Lees verder op pagina 7

Kerkje

VEENHUIZEN - In het kerkje van Veenhuizen is zaterdag 6 april een samenkomst met als thema 'Zoektocht'. Het is een samenzijn om na te denken en te praten - of alleen te luisteren - over Jezus. Belangstellenden zijn welkom vanaf 16.30 uur in het kerkje van Veenhuizen, Kerkweg 26 in Heerhugowaard. Ideeën of vragen? Mail ze naar tineke.de.boer@quicknet.nl of jnm.bleeker@quicknet.nl.

Open podium

HEERHUGOWAARD - Schrijverscollectief Schrijvenswaard houdt zaterdag 6 april zijn twintigste open podium. Er worden gedichten voorgedragen en er zijn muzikale optredens van singer/songwriters. Het open podium is van 13.30 tot 16.00 uur in de hal van het gemeentehuis, Parelhof in Heerhugowaard. De toegang is gratis.

'Hartstocht'

HEERHUGOWAARD - Voorafgaand aan Pasen wordt de Goede Week gevierd. De vormelingen en vormselbegeleiders van de Heilige Hartkerk in De Noord voeren dinsdagavond 16 april hun eigen versie van 'The Passion'. getiteld 'Hartstocht - het passieverhaal'. Aanvang 19.30 uur.

Floris & Daniel winnen Grote Prijs Trinitas

Streekomroepen HAL-regio sluiten handen ineen

Collectief Schrijvenswaard bestaat twintig jaar

Dicks Vage Kennissen doet goede zaken

Aanleg glasvezel

HEERHUGOWAARD - Glasvezelvoorbereiders van KPN NetwerkNL gaan vanaf 8 april bij de bewoners vanZuidwijk en Huygenhoek langs om voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van het glasvezelnetwerk te treffen. Tijdens dit bezoek bekijken zij wat de meest geschikte plek is voor het glasvezelaansluitpunt in de woning. De glasvezelvoorbereiders beschikken over een legitimatiepas waaruit blijkt dat zij namens KPN NetwerkNL aan de deur komen.

Glasvezelvoorbereider Cézanne legt uit wat deze werkzaamheden inhouden: "Ik ga langs bij elke woning in de straat waar we op dat moment werken. Ik kijk daarbij naar de meest geschikte plek om in een later stadium het glasvezelaansluitpunt te installeren. Meestal is dit de meterkast. Dat is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de aanwezigheid van een stopcontact. Daarnaast vraag ik de bewoners om toestemming voor de werkzaamheden in en rond de woning." Alle woningen binnen het aansluitgebied van Zuidwijk en Huygenhoek worden gratis aangesloten op het glasvezelnetwerk van KPN NetwerkNL. Via de postcodecheck op www.kpnnetwerknl.nl zien inwoners of hun woning ook wordt aangesloten.

Glasvezeldag

Woensdag 17 april organiseert KPN NetwerkNL van 16.00 tot 21.00 uur een informatieve Glasvezeldag bij OBS De Hasselbraam, Anna Polaktuin 26 in Heerhugowaard. Met vragen over de aanleg, planning en voordelen van glasvezel kunnen ze vanaf 12 april elke vrijdag tussen 14.00 en 20.00 uur terecht in het glasvezelinformatiepunt bij de Albert Heijn op Anna Clasina op Het Landtplantsoen 11.

Inwoners kunnen de postcodecheck op kpnnetwerk.nl doen en zich inschrijven voor glasvezelupdates om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden.

Vorming streekomroep in HAL-gebied

Vlnr. Remon Dorlandt, Richard van der Veen, Nico Swaneveld en Alex Turk. (Foto: Richard Rood)

HEERHUGOWAARD - Vijf mediapartijen in het HAL-gebied hebben de eerste concrete stap gezet naar de vorming van één streekomroep voor Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk. Vertegenwoordigers van de vijf partijen hebben een handtekening gezet onder een convenant dat tot de vorming van streekomroep HALStad Centraal zal leiden.

De betrokken mediapartijen (Heerhugowaard A life, Heerhugowaard Centraal, Alkmaar Centraal, Compleet FM en Langedijk Centraal) zijn overtuigd van de meerwaarde en voordelen van het vormen van een streekomroep. In de oude situatie werd vooral met elkaar geconcurreerd in plaats van samengewerkt. Heerhugowaard A Life en Heerhugowaard Centraal zullen onder nieuw bestuur met elkaar fuseren en doorgaan als Heerhugowaard Centraal, Compleet FM en Langedijk Centraal doen hetzelfde en gaan door als Langedijk Centraal. Daarmee ontstaat een samenwerkingscluster van drie lokale publieke media-initiatieven in het HAL-gebied die onder hetzelfde label (Heerhugowaard-, Alkmaar- en Langedijk Centraal) en met een vergelijkbare aanpak elkaar zullen versterken en aanvullen. Streekomroep HALstad Centraal functioneert daarbij als 'regiostem', maar ook als 'paraplu'; een redactioneel sturend en operationeel faciliterend orgaan voor de lokale platformen Heerhugowaard-, Alkmaar- en Langedijk Centraal. Maar de drie gemeenten hebben ieder ook een eigen identiteit en behouden daarom naast het gezamenlijke regionale initiatief een eigen lokaal kanaal met eigen redactionele vertegenwoordiging en verantwoordelijkheden. Om maximaal te profiteren van de schaalvergroting van lokaal naar regionaal willen de drie media-initiatieven op langere termijn volledig fuseren en als één organisatie gaan opereren. Dat zal geen gevolgen hebben voor de continuïteit van de lokale kanalen maar (gesprekken over) een toekomstige samenwerking met andere regio's zoals de Noordkop en de BUCH overzichtelijker en effectiever maken.

Floris & Daniël winnen Grote Prijs

Floris & Daniël zijn de glorieuze winnaars geworden van De Grote Prijs 2019. (Foto: Michael W. Rosa)

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard barst van het jonge talent, dat bleek maar weer eens tijdens de finale van de Rabobank Grote Prijs 2019 in de schitterende theaterzaal van Cool kunst en cultuur.

Drie dagen muziek, dans en spektakel leverden niet alleen een feest voor de zintuigen op, maar ook mooie winnaars en een geslaagd dance-event op vrijdagavond. De glorieuze winnaars werden Floris & Daniël met hun vertolking van 'She's Always a Woman'. Zij gingen er niet alleen met de hoofdprijs vandoor, maar sleepten tevens de Koninklijke VEZET Publieksprijs in de wacht. Ook Ain't North met het nummer 'Hold on' en Esmee Kraakman met haar instrumentale lied 'Revolutionary Etude' wonnen meerdere prijzen.

De Grote Prijs is de talentenjacht die het Trinitas College sinds 1992 organiseert. Muzikaal talent van het Han Fortmann College en het Johannes Bosco College presenteert zich onder grote belangstelling op het podium van Cool kunst en cultuur.

Hoe lief…

'Als het pluchebeest vroeger in het bed bij mijn dochters'. (Foto: Aangeleverd)

We hebben een tuinhaas. We zien hem met grote regelmaat door de tuin langs het huis lopen. Een moment van genieten. Hazen zijn immens prachtig. Ze hebben voor mij een prehistorische uitstraling. Door hun lange achterpoten zijn het net doorgeschoten puberslungels. Natuurlijk kost de haas links en rechts jonge aanplant. Even slikken maar de natuur is niet alleen van mij. We moeten delen. Mooi vind ik ook om meerdere mannetjes achter de vrouwtjes aan te zien rennen dat uitmondt in een heus boksgevecht. Even lekker 'rammelen'. Ik maai voor de eerste keer mijn en er schiet een jong haasje uit de bosjes en verschuilt zich onder een trappetje. Jongen worden na geboorte meteen verlaten. Eens per etmaal komt moeder terug om te voeden. Dus geen paniek over een 'verlaten' jong en alleen maar genieten. Kijk nu, wat een schatje…

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Het eerste open tuinweekend van dit jaar is zaterdag 20 en zondag 21 april. Kijk voor meer info op www.dezintuigentuin.nl.

Vrolijk Museum open

HEERHUGOWAARD - 'Landschap van Schaduw en Licht' is de eerste tentoonstelling van het Vrolijk Museum in azc Heerhugowaard.

Zes weken lang hebben kinderen uit het azc spelenderwijs gewerkt aan een levensgrote installatie van stof, papier, schaduw en licht, onder leiding van kunstenaar Saskia van Schagen. Het Vrolijk Museum is een museum van, door en voor bewoners van het azc Heerhugowaard. De tentoonstelling is gratis toegankelijk. De feestelijke opening is vrijdag 5 april van 20.15 tot 21.30 uur in het azc aan de Van Noortwijklaan 2 in Heerhugowaard. Creatief collectief stichting De Vrolijkheid verhuisde vorig jaar naar azc Heerhugowaard, het Vrolijk Museum verhuisde met haar mee. Het Vrolijk Museum is een museum met muren van glas en dus dag en nacht te bezichtigen. Er zijn circa vier exposities per jaar te zien. Ouders en kinderen zijn mede-verantwoordelijk voor alle museale taken: exposities, communicatie en inrichting. Opening van het museum bijwonen? Aanmelden kan via sara@vrolijkheid.nl. Volg de ontwikkelen via facebook.com/vrolijkheidheerhugowaard. Het kunstwerk is ook na de opening te bewonderen.

Bibliotheek zoekt poëziealbums

Wie heeft hem nog liggen, zijn oude poëziealbum? (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Poëziealbums, wie kent ze nog? Albums die uitgewisseld werden en waar men voor elkaar gedichtjes en rijmpjes in schreef met mooie plaatjes erbij. Bibliotheek Kennemerwaard locatie Heerhugowaard organiseert een expositie van poëziealbums.

Poëziealbums - of 'poesiealbums' zoals ze vaak genoemd worden - waren vooral populair bij meisjes van tussen de vier en twaalf jaar. Zij vroegen familieleden, vrienden of andere bekenden of ze iets in wilden schrijven. Vervolgens werd de pagina versierd met plaatjes, stickers en sierlijke letters. De bibliotheek wil deze albums tentoonstellen en de versjes en plaatjes kopiëren om ze op verschillende manieren te presenteren. Wie het leuk vindt om zijn oude poëziealbum aan anderen te laten zien, kan deze voor een paar weken uitlenen aan de bibliotheek in Heerhugowaard. De expositie vindt plaats van half mei tot eind juni. De albums gaan in een vitrinekast, zodat iedereen ze kan bekijken zonder ze te hoeven aanraken. Poëziealbums kunnen worden afgegeven bij de bibliotheek in Heerhugowaard, Parelhof 1a.

Meer weten? Mail Hanneke Hoffmann van de bibliotheek via h.hoffmann@bknw.nl.

Raad stemt voor ballonnenverbod

HEERHUGOWAARD - Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft ingestemd met een verbod op het oplaten van ballonnen. Op initiatief van Senioren Heerhugowaard heeft Heerhugowaard zich daarmee aangesloten bij veertig procent van de Noord-Hollandse gemeenten die zo'n verbod al hebben. Het oplaten van ballonnen oogt feestelijk, maar de restanten zijn tot ver buiten de gemeente terug te vinden en zorgen voor groot leed bij dieren op land of in het water. Ballonnen staan in de top vijf van zwerfvuil op de Nederlandse stranden. Willem-Jan Mandersloot (Senioren HHW): "Heerhugowaard geeft hiermee een duidelijk signaal af dat het oplaten van ballonnen niet meer van deze tijd is."

Bridgedrive Cross Ruff in De Swan

HEERHUGOWAARD - Bridgeclub Cross Ruff organiseert maandagmiddag 22 april, tweede paasdag, een bridgedrive in café De Swan, Middenweg 178. Er worden 28 spellen gespeeld over zeven rondes. De indeling van de lijnen is naar gelang speelsterkte. Er zijn mooie prijzen te verdienen. Aanvang 13.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- per paar, te betalen aan de zaal. Aanmelden kan tot en met 21 april via www.nbbclubsites/club/4042. Bellen of mailen kan ook via mariansiecker@hotmail.com, 0226-313189, hc.jobse@quicknet.nl of 072-5712992.

Lange Hugo

Foto: Aangeleverd

Voorop de fusiefolder wordt het meteen duidelijk; het gaat om een fusie van twee gemeentes die met de nieuwbouwwijk Broekhorn weliswaar tegen elkaar zijn aangebouwd, maar waartussen toch een wereld van verschil is. Aan de ene kant zie ik een foto van de traditionele Broekerveiling, gelegen naast een winkelcentrum dat op zondag nog steeds gesloten is, en aan de rechterzijde op de folder een foto van een druk plein bij de Middenwaard compleet met casino, waar op zondagmiddag mensen vanuit de hele omgeving inkopen komen doen. In de ene gemeente vind je traditionele landbouw van kolen, die zo van het land af in het familiebedrijf van Kramer nog bijna handmatig tot zuurkool worden verwerkt, terwijl Heerhugowaard elke ochtend leeg stroomt met forenzen die dagelijks op en neer pendelen naar hun kantoorwerk in Amsterdam.

In de folder vind ik geen valse beloftes over goedkoper en sneller. Op mijn werk heb ik twee keer een fusie van bedrijven meegemaakt en Ik heb nooit ervaren dat klanten of medewerkers er beter van werden. In het algemeen geldt dat het overschot aan medewerkers wordt ontslagen, de wachttijden aan de telefoon langer worden en het contact onpersoonlijker. 'Ons kent ons' is voor altijd voorbij. Vanaf de fusie moet alles, tot en met een bestelling van een bosje bloemen bij de plaatselijke bloemist, aan alle regeltjes voldoen.

Om het voor de burgers leuk te houden mogen we meepraten over de naam van de nieuwe gemeente. Eén naam steekt er al bij voorbaat met kop en schouders bovenuit: Lange Hugo. Bij Lange Hugo heb ik direct beeld. Ik zie een soort Langnek uit de Efteling op het Stationsplein staan. Lange Hugo kijkt met zijn pientere ogen over alles heen, houdt in de gaten dat Heerhugowaard niet stiekem de overgebleven eilanden in het Oosterdelgebied volbouwt en waakt voor een Alkmaarse invasie.

Margreet Hoek

Kijk eens binnen bij boerengezin Veldman

Ervaar zelf het leven op de boerderij! (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Zes boerenbedrijven in Noord-Holland, waaronder de familie Veldman in 't Veld, openen zondag 7 april vanaf 11.00 uur hun erf en staldeuren voor publiek onder de noemer 'Dagje bij de Boer Dag'. Ontdek de koeien, het prachtige Noord-Hollandse landschap, de stallen, het melken, de hooiberg en nog veel meer.

In 't Veld staat de duurzame boerderij van de familie Veldman. Joep, Constance en hun kinderen Lenthe en Gijs wonen hier samen met herdershond CJ, kat Kees, twee paardjes, kippen en honderd melkkoeien en wat kalfjes.

Boerderijwinkel

Onlangs hebben zij hun Beemster Boerderijwinkel geopend, waar heerlijke kaas gekocht kan worden. Binnenkort openen zij ook hun eigen vergaderlocatie en verzorgen ze groepsrondleidingen.

Blotevoetenpad

Er valt deze dag genoeg te beleven bij de familie Veldman. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de boerderijwinkel. Kinderen kunnen onder meer meedoen aan een kruiwagenrace, een rondje rijden op het skeltercircuit, pony Beauty aaien of borstelen of zelf het blotevoetenpad ervaren. Ook is er een leuke speurtocht waaraan de kinderen kunnen meedoen. Zo leren ze spelenderwijs van alles over koeien, het leven op de boerderij en het maken van kaas. En als het weer het toelaat gooit boer Joep rond 12.00 uur de staldeur open voor de koeien en mogen ze de wei in. De familie Veldman hoopt dat vele gezinnen een kijkje bij hen komen nemen! De Dagje bij de Boer-dag is een initiatief van Beemster kaas.

Bezoekers zijn van harte welkom aan de Doorbraakweg 6 in 't Veld, tussen 11.00 en 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en de overige adressen van Noord-Hollandse boerenbedrijven die meedoen aan dit evenement op www.dagjebijdeboerdag.nl.

Kunstweken op Kleine en Grote Beer

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Op Daltonschool De Kleine en Grote Beer hebben de kinderen zich van 6 tot en met 22 maart verdiept in kunst. Ze zijn onder meer naar het Stedelijk Museum in Alkmaar geweest en hebben een echte kunstenaar in de klas gehad. Onder leiding van deze kunstenaar gingen alle groepen aan het werk met een eigen kunstwerk.

De Kunstweken op Daltonschool De Kleine en Grote Beer werden geopend met een kunstzinnig optreden van de juffen. Ook ouders hebben workshops gegeven, waarin vele vormen van kunst aan bod kwamen. Het enthousiasme van de volwassenen heeft de kinderen geïnspireerd. In alle groepen werd bovendien hard gewerkt om een schilderij te maken. Elke groep deed dit met zijn eigen kunstenaar die centraal stond. Voor de groepen 1 en 2 was dit Wassily Kandinsky en voor groep 3 Keith Haring. In de groepen 4 en 5 maakten ze het korenveld van Vincent van Gogh na en in de groepen 6, 7 en 8 maakten de kinderen zelfportretten en stillevens, geïnspireerd op het werk van Pablo Picasso.

Eigen museum

Deze kunstwerken kunnen de kinderen binnenkort bewonderen in een heus 'eigen' museum op het internet. De kinderen hebben veel geleerd over de kunstenaars en er zijn weer veel nieuwe woorden aangeleerd. Vrijdag 22 maart werden de kunstweken afgesloten met een presentatie in de klas en een tentoonstelling in de aula, die goed werd bezocht door ouders en grootouders.

Molenbelang vergadert

HEERHUGOWAARD - Vereniging van huiseigenaren 'Molenbelang' houdt woensdag 17 april haar jaarlijkse ledenvergadering in buurthuis De Link aan de Standerdmolen. Alle leden zijn hiervoor uitgenodigd, maar ook andere huiseigenaren uit de Molenwijk zijn welkom. Op de agenda staat onder meer een wisseling van het voorzitterschap en moet er een nieuwe penningmeester benoemd worden. 'Molenbelang' bestaat sinds 1981 en heeft als doel het belang van de leden ten aanzien van hypotheek, onderhoud, verbouwing en anderen zaken te behartigen. Ze organiseert onder meer jaarlijks een schoonmaakactie en realiseert gezamenlijk projecten zoals de aanschaf van dakkapellen, voegwerk en andere diverse onderhoudswerkzaamheden aan de woningen. Recentelijk was er een project rond de aanschaf van zonnepanelen. De vereniging beschikt over een uitleenschuur van waaruit de leden kunnen beschikken over een groot aantal gereedschappen, die zij mogen gebruiken bij het onderhoud aan de eigen woning. De activiteiten worden bekostigd uit een geringe jaarlijkse contributie. Twee jaar geleden was Molenbelang aanjager voor een groot wijkfeest ter gelegenheid van de 'heropening' van de opgeknapte wijk. Meer weten? Kijk op www.molenbelang.nl.

Sterrenwacht over geleerden in astronomie

HEERHUGOWAARD - Het maandthema van Sterrenwacht Saturnus is 'Geleerden in de astronomie'. Elke vrijdagavond wordt een bijzondere astronoom in het zonnetje gezet. Vrijdag 5 april is dat William Herschel, die onder meer Neptunus ontdekte. Een week later draait het om zijn zus Caroline, die eveneens een belangrijke rol speelde in de astronomie. Vrijdag 19 april is Charles Messier het middelpunt; deze kometenjager werd beroemd door de Messier-catalogus. Vrijdag 26 april ten slotte draait het om Henrietta Swan Leavitt. Haar ontdekking zorgde ervoor dat andere astronomen afstanden in de kosmos konden bepalen. Alle lezingen beginnen om 20.00 uur. Sterrenwacht Saturnus is te vinden aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard. Entree € 3,50; donateurs gratis. Meer info op www.sterrenwachtsaturnus.nl

Quiz mee in Cool

Test je kennis en beleef tegelijkertijd een gezellige avond. (Foto: FRITS DE BEER)

HEERHUGOWAARD - Ben jij een echte alleskenner? Heb jij altijd een high-score te pakken met tv-programma's als 'De Slimste Mens en Weet Ik Veel'? Trommel dan je vrienden, collega's of familieleden op en meld je aan voor Cool's Pubquiz, dinsdag 9 april. Welk team is een wandelende encyclopedie en weet het meest over onder meer sport, geschiedenis, film, wetenschap, muziek, actualiteiten, showbizz en aardrijkskunde? Onder leiding van quizmaster Olav Rovers test je je kennis en beleef je tegelijkertijd een gezellige avond. Het team met de meeste goede antwoorden gaat ervandoor met de hoofdprijs en natuurlijk de eeuwige roem! Inschrijven met een team van maximaal vijf personen kan door een mail te sturen naar info@coolkunstencultuur.nl. Het inschrijfgeld bedraagt € 5,- per persoon en wordt op de avond zelf afgerekend. De pubquiz begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Cool's Pubquiz wordt maandelijks georganiseerd. De hierop volgende editie is dinsdag 14 mei. Kijk ook eens op www.coolkunstencultuur.nl.

Veelzijdig Cultureel Café Cool bruist

Loet van Veen maakt bronzen beelden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Lineke Kortekaas, de nieuwe directeur van Cool kunst en cultuur, is zaterdag 6 april te gast in het Cultureel Café. Daarnaast is er aandacht voor Eefke Heitbrink, die choreografieën bedenkt voor diverse (amateur)musicalprojecten. De muziek is in handen van The Lasses, die met hun folkballades uit de Schotse, Ierse en Amerikaanse tradities en intieme eigen liedjes internationaal aan de weg timmeren. Kunstenaar Loet van Veen maakt bronzen beelden: dieren, figuren, naakten en droombeelden en kan er boeiend over vertellen. De jongste gast is politiek talent Damian Schenk (16), die deelnam aan de selectiedagen voor het Model European Parliament. De presentatie en organisatie is in handen van Annek Groot, Ingrid Koens en René Schreuder. Het Cultureel Café wordt gehouden in Café Cool aan het Coolplein 1 in Heerhugowaard. De zaal is open om 14.30 uur. Start programma 15.00 uur. Toegang is gratis.

Politiek talent Damian Schenk (m) in actie. (Foto: Aangeleverd)
The Lasses timmeren aan de weg met folkliedjes. (Foto: Aangeleverd)

Hout

Voorbeeld van wat er met houtdraaien mogelijk is. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Houtdraaivereniging Radius Noord-Holland Noord, die dit jaar 25 jaar bestaat, exposeert van 13 april tot 11 mei met de hand gedraaide houten voorwerpen in de bibliotheek in Heerhugowaard. Ook worden zaterdag 13 april tussen 10.00 en 16.00 uur doorlopend houtdraaidemonstraties gegeven. De expositie is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek aan de Parelhof 1a. Kijk ook eens op www.houtdraaibaak.nl.

De Blauwe Lotus

De achtkoppige folkband De Blauwe Lotus. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Folkband De Blauwe Lotus speelt zondag 7 april vanaf 15.00 uur sfeervolle Ierse liedjes in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17. Entree € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl of aan de deur.

'Philadag' in De Horst

(Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Philadelphia Zorg organiseert zaterdag 6 april voor haar cliënten de 'Philadag' in wijkcentrum De Horst aan het Van Eedenplein 5 in Heerhugowaard.

Tijdens deze feestelijke bijeenkomst kunnen cliënten elkaar beter leren kennen, nieuwe mensen ontmoeten en vooral veel plezier hebben en maken. De dag start om 09.30 uur met een inloop met thee en koffie. Vanaf 10.00 uur zijn er diverse workshops waar de aanwezigen uit kunnen kiezen, te weten Ontmoet Phi, creatief, koken, bootcamp en dansen. Ook kunnen ze een mooie foto van zichzelf laten maken en muziek maken. Om 15.00 uur eindigt de dag. Voor een lunch wordt gezorgd. Hulp nodig tijden deze dag? Neem dan een begeleider of vrijwilliger mee. Voor wie niet zelf kan of wil reizen, wordt vervoer geregeld. Daarvoor vraagt Philadelphia een eigen bijdrage van € 5,- per persoon. Aanmelden voor deze dag kan via amsterdamadministratie@philadelphia.nl.

Philadelphia ondersteunt door heel Nederland mensen met een beperking en helpt zo iedereen om het beste uit zichzelf te halen. Op dit moment ondersteunt Philadelphia op zo'n 530 kleinschalige locaties ongeveer 8.200 mensen met een beperking.

Trompettiste Venema in concert

Melissa Venema, trompettiste van wereldniveau, speelt binnenkort in de Waardse Ontmoetingskerk. Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD - De Zaanse trompettiste Melissa Venema, bekend geworden door haar optreden als soliste bij André Rieu met het nummer 'Il Silenzio', en organist Dub de Vries treden zaterdagavond 6 april vanaf 20.00 uur op in de Ontmoetingskerk, Middenweg 168 in Heerhugowaard. Beide hebben op muzikaal gebied jarenlange ervaring en zij treden vaak samen op in Nederland maar ook daarbuiten. Tijdens hun optreden worden ze begeleid door Harmonie Het Blazersensemble onder leiding van Steffen Snip De favoriete muziekstukken van Melissa, zoals 'Il Silenzio', 'Habanera' en 'Someone Like You', ontbreken niet. Tijdens de finale spelen Melissa, Dub en het orkest met elkaar het nummer 'My Way'. Kijk voor meer informatie op melissavenema.nl, dubdevries.nl en blazersensemble.nl.

Brassica laat leden tot recht komen

Vorig jaar speelde Brassica Musicals met veel succes de voorstelling 'Titanic'. Het Heerhugowaardse gezelschap ontving hiervoor een nominatie voor de Amateur Musical Award voor beste musical. Foto: Aangeleverd

Vervolg van de voorpagina

"Stichting NUT geeft subsidie voor honderd kaarten, die wij mogen weggeven aan een goed doel. Dit jaar geven we die bijvoorbeeld aan de Voedselbank en stichting Gouden Dagen."

'Zonder onze vrijwilligers zijn we nergens'

Goud waard

Elk jaar mogen de leden kiezen welke musical het jaar erop gespeeld wordt. "Voor volgend jaar is gekozen voor 'Doctor Zhivago", vertelt Jenny trots. "Nooit eerder is die musical door een amateurvereniging in Europa opgevoerd. We hebben er enorm veel zin in. Dit jaar hebben we drie zalen uitverkocht, volgend jaar komt daar hopelijk een vierde bij. Dankzij onze fantastische regisseur Ineke de Geus en muzikaal leider Gerbrand van Kolck hebben we het volste vertrouwen dat het weer een spektakel wordt. Die mensen zijn goud waard! Net als de vele vrijwilligers trouwens, die zich op de speeldagen belangeloos inzetten bij de garderobe, decoropbouw, haar en make-up, lotenverkoop en meer. Zonder hen zijn we nergens."

Laatste kaarten

Brassica speelt vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 april de musical 'Zorro!' in Cool. De laatste kaarten zijn verkrijgbaar via www.coolheerhugowaard.nl.

Hou & Trouw

Zaterdag 1 juni verzorgt Brassica samen met fanfare Hou & Trouw een musicalconcert met veel medleys en solo's. Kaarten voor deze unieke voorstelling zijn eveneens verkrijgbaar via kaartverkoop@fanfare-houentrouw.nl of aan de zaal.

Leerlingen krijgen buiten les

Kinderen die les krijgen in de buitenlucht kunnen de lesstof vaak beter onthouden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Op de Waardse basisscholen De Vlindertuin, Nexus en De Zevensprong wordt dinsdag 2 april buiten les gegeven.

Deze dag is het namelijk Nationale Buitenlesdag, een initiatief van Jantje Beton en IVN Natuureducatie. Een uitdagende buitenles stimuleert niet alleen beweging, maar de combinatie van natuurlijk daglicht en frisse buitenlucht zorgt er ook voor dat kinderen zich daarna beter kunnen concentreren in de klas. Ook kunnen ze de lesstof beter onthouden. Leerkrachten zijn eveneens enthousiast; maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven en ruim 90 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen.

Lezing over erfrecht in De Brink

OBDAM - Een (levens) testament is onmisbaar voor iedereen die zijn nalatenschap goed geregeld wilt hebben. Appel Notarissen en Uitvaartbegeleiding Mara organiseren daarom samen een gratis lezing over onder meer erfrecht, de eigen bijdrage voor de zorg en de voordelen van een (levens) testament. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als iemand door ziekte niet meer is staat is om zijn eigen belangen te behartigen? Notaris Jan Salman geeft antwoord op deze en vele andere vragen tijdens een informatieve avond donderdag 4 april vanaf 19.30 uur in dorpshuis De Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam. Aanmelden is gewenst: mail naar info@uitvaartbegeleidingmara.nl of bel 06-42086022.

Kanowaard opent haar deuren

Ervaar zelf hoe leuk kanovaren is. (Foto: Rene Piersma)

HEERHUGOWAARD - Kanovereniging Kanowaard houdt zaterdag 13 april haar jaarlijkse open dag. Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen belangstellenden aan de Westdijk 14 in Heerhugowaard een proefvaartje maken in één van de verenigingsboten. In en rond de kantine kunnen ze onder het genot van een kopje koffie of thee vragen stellen aan de aanwezige leden.

Tevens kan men zich deze dag aanmelden voor de introductiecursus kanovaren, die (bij genoeg aanmeldingen) zondag 28 april begint. Tijdens deze cursus (op twee zondagen en twee woensdagavonden) wordt geoefend met diverse technieken , zoals in- en uitstappen, balansoefeningen, voor-, achter- en zijwaarts verplaatsen, het varen van bochten, varen met wind en golven, reddingen en elkaar slepen. Ook de theorie betreffende het materiaal en de vaarregels komt aan bod. Deelnemers aan de cursus zullen niet alleen hun vaartechniek verbeteren, en zodoende leren blessures te voorkomen en het kanoën langer leren volhouden, zij ontdekken ook hoe leuk kanovaren is.

Wie na de cursus de beginselen van het kanovaren onder de knie heeft, kan nog een maand lang meevaren tijdens de verenigingsuren, woensdagavond om 19.00 uur en zaterdagochtend om 10.00 uur. Op deze manier worden techniek en conditie verder opgebouwd. Voor deelname aan de cursus is geen lidmaatschap nodig. Voor het gebruik van kano, peddel en zwemvest vraagt Kanowaard een vergoeding. Leden van Kanowaard kunnen het eerste jaar tijdens activiteiten een verenigingsboot gebruiken. Eigen kano's kunnen tegen vergoeding bij de vereniging gestald worden.

Meer weten? Kijk op www.kanowaard.nl. Zaterdag de 13e verhinderd, maar wel geïnteresseerd in de introductiecursus? Aanmelden via opleidingscommissie@kanowaard.nl kan ook.

Dicks Vage Kennissen doet goede zaken

(Foto: )

HEERHUGOWAARD - In de Rodi Media-Cup maakte koploper De Praktijk indruk met een klinkende 10-0 zege op nummer vier Gofilex. Op liefst veertien (!) punten achterstand is Dicks Vage Kennissen de eerste achtervolger. Deze ploeg profiteerde optimaal van de nederlaag van concurrent Esdegé-Reigersdaal - dat met 2-4 onderuit ging tegen AKD Adviesgroep - en wipt zo van plek drie naar twee.

Zelf won Dicks Vage Kennissen met 6-1 van Glazenwassers- en reinigingsbedrijf R. de Hond & zn. In de D2 Cup heeft Banosol een mooie voorsprong te pakken; het won met 5-2 van Mors Grondverzet. terwijl concurrent ERP360/Vobit met dezelfde cijfers onderuit ging tegen Harm & Es Woningstoffering. De Heertjes/Albinotrouwringen 3 won met ruime cijfers van CDV Holding Heerhugowaard: 7-2.

De spanning in de strijd om de L'Arcade Administratie-Cup wordt steeds groter; na vijftien speelrondes is het gat tussen de nummers een en vier slechts vier punten. Koploper SMP/De Verse Kippen redde in de slotfase een punt tegen Café Muizenvreugd (5-5) en zag zo zijn voorsprong op eerste achtervolger Fietsvoordeelshop.nl verkleinen tot twee punten. Die ploeg maakte een einde aan de zegereeks van Reyez!: 4-1. Schildersbedrijf Mol is na de 10-3 overwinning op Kieskeurig terug te vinden op de derde plaats. In de A2 Cup vergrootte VHC Jongens BV de voorsprong op concurrent NVDB tot acht punten door het onderlinge duel met 4-1 te winnen. Poulino Media boekte de eerste overwinning van het seizoen tegen Chelsea: 10-5.

Dicks Vage Kennissen profiteert

Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD - In de Rodi Media-Cup boekte koploper De Praktijk een klinkende 10-0 zege op nummer vier Gofilex. Op liefst veertien (!) punten achterstand is Dicks Vage Kennissen de eerste achtervolger. Deze ploeg profiteerde optimaal van de nederlaag van concurrent Esdegé-Reigersdaal - dat met 2-4 onderuit ging tegen AKD Adviesgroep - en wipt van plek drie naar twee. Zelf won Dicks Vage Kennissen met 6-1 van Glazenwassers- en reinigingsbedrijf R. de Hond & zn. In de D2 Cup won Banosol met 5-2 van Mors Grondverzet, terwijl rivaal ERP360 met dezelfde cijfers onderuit ging tegen Harm & Es Woningstoffering. De Heertjes/Albinotrouwringen 3 won met ruime cijfers van CDV Holding Heerhugowaard: 7-2. In de L'Arcade Administratie-Cup is het gat tussen de nummers een en vier slechts vier punten. Koploper SMP/De Verse Kippen redde in de slotfase een punt tegen Café Muizenvreugd (5-5); eerste achtervolger Fietsvoordeelshop.nl maakte een einde aan de zegereeks van Reyez! (4-1) en nadert tot op twee punten. Schildersbedrijf Mol is na de 10-3 overwinning op Kieskeurig de nummer drie. In de A2 Cup vergrootte VHC Jongens BV de voorsprong op NVDB door het onderlinge duel met 4-1 te winnen. Poulino Media boekte de eerste overwinning van het seizoen tegen Chelsea: 10-5.

Clinics en open trainingen

Bij Reiger Boys voetballen de vrouwen op hoog niveau. (Foto: DP Sportfotografie)

HEERHUGOWAARD - Speciaal voor meisjes die ervan dromen een topvoetbalster te worden of de ambitie hebben om op hoofdklasseniveau te spelen organiseert voetbalvereniging Reiger Boys zondag 14 april een voetbalclinic. Op deze dag kunnen meiden van tien tot negentien jaar onder leiding van gediplomeerde trainers en échte profvoetbalsters hun voetbaltechnieken verder verbeteren. De clinics zijn geschikt voor talenten, maar ook voor diegenen die graag gewoon recreatief bezig willen zijn. Deelname is gratis. Ook deelnemen aan deze geheel verzorgde dag van 10.00 tot 14.00 uur, met als afsluiting een 'meet-and-greet' met onder anderen Oranje-international Liza van der Most? Inschrijven kan via clinics@reigerboys.nl. Inschrijven voor de open trainingen bij de vrouwenselectie kan via opentraining@reigerboys.nl.

SVW verliest nipt van Spartanen

HEERHUGOWAARD – Een beter Spartanen versloeg SVW '27 met het kleinst mogelijke verschil: 0-1. Alhoewel SVW grote delen van de wedstrijd de mindere was, had men qua kansen zeker een gelijkspel kunnen bewerkstelligen. Vooral in de slotfase kregen de groen-zwarten een aantal uitstekende mogelijkheden op de gelijkmaker. De afronding was deze middag echter slecht, zodat men toch met lege handen achter bleef en een hete slotfase van de competitie tegemoet gaat. De enige treffer in deze levendige wedstrijd viel uit een vrije trap kort voor rust. Na een overstapje van Guleed Afhakame schoot Luuk Houter onberispelijk raak: 0-1. IZondag 7 april speelt SVW uit tegen Assendelft, aanvang 14.00 uur.

Goud voor kunstrijdster Enya Patel

Enya Patel in actie tijdens het NK. Foto: Pietures.nl

UTRECHT - De Waardse kunstrijdster Enya Patel is in Utrecht Nederlands kampioen kunstrijden op de schaats geworden. Het vijftienjarige talent komt uit in de categorie Maxi. Patel, die lid is van de Alkmaarse IJsclub, behaalde op de Vechtsebanen een score van 22.36 punten. Ze stond dit seizoen al vijf keer eerder op het podium en had zich via een aantal selectiewedstrijden bij de beste acht kunstrijdsters in haar categorie geplaatst. Dankzij haar mooie resultaten mag Patel volgend seizoen in een hogere klasse uitkomen. Ze traint in Alkmaar onder leiding van Marcus Deen, meervoudig Nederlands kampioen en oud-deelnemer aan EK's en WK's. De komende weken trainen de wedstrijdrijders voor de jaarlijkse spectaculaire ijsshow, 6 en 7 april op de Alkmaarse ijsbaan De Meent Bauerfeind.

'Heerhugowaard barst van het poëzie- en schrijverstalent'

Leden van Schrijvenswaard hebben plezier in het gebruik van taal. (Foto: RICHARD ROOD)

HEERHUGOWAARD - Schrijverscollectief Schrijvenswaard bestaat deze maand precies twintig jaar. In april 1999 werd door Eugènie Herlaar en Siem de Haan een clubje opgericht dat Schrijvenswaard werd gedoopt.

Schrijvenswaard bestaat twintig jaar

Waards schrijftalent verzamelt zich in Schrijvenswaard. (Foto: RICHARD ROOD)

De bedoeling ervan was om mensen die plezier hadden in het schrijven van proza en poëzie bij elkaar te brengen om zodoende elkaar te inspireren. Dat dit aansprak bleek uit het feit dat het clubje enige tijd later onder aanvoering van Eugènie en Siem werd omgezet in een stichting. Eugènie is voor haar inzet tot erelid benoemd en nog steeds lid van Schrijvenswaard, helaas is Siem enige jaren geleden overleden. Sinds de oprichting is Schrijvenswaard een bloeiend clubje gebleven. "De laatste jaren schommelt het aantal leden van Schrijvenswaard rond de twintig", vertelt secretaris Jan te Boekhorst. "We zijn er echter van overtuigd dat er meer schrijftalent aanwezig is in Heerhugowaard en omgeving. We hopen dan ook dat dit artikel mensen zal overhalen om eens bij ons te komen kijken. Uiteraard zijn ook beginners bij ons van harte welkom. Het enige dat van belang is, is eigenlijk dat je plezier in het gebruik van taal moet hebben. Iedereen kan schrijven, maar niet iedereen hoeft een bestseller te schrijven."

Activiteiten waarmee Schrijvenswaard een beetje aan de weg timmert, zijn er volgens Te Boekhorst genoeg. "Tien maanden van het jaar - niet in juli en augustus - is er op de derde dinsdagavond van de maand een ledenbijeenkomst in De Horst, waarbij uiteraard het schrijven centraal staat. Vijf keer per jaar wordt er, in samenwerking met de bibliotheek, in de hal van het gemeentehuis een open podium georganiseerd. Dan treden niet alleen leden van Schrijvenswaard op met hun eigen gemaakte verhalen of gedichten, maar ook dichters uit het gehele land vinden hier een podium. De voordrachten worden afgewisseld met muziek van singer/songwriters." Een van de andere activiteiten van Schrijvenswaard is het uitgeven van dichtbundels. Te Boekhorst: "In het verleden hebben we een enkele malen daarin samengewerkt met HAK '79 (Heerhugowaardse Amateur Kunstenaars), waarbij een combinatie werd gemaakt van schilderijen en gedichten. We zijn bezig een geheel vernieuwde website en ook onze Facebook-pagina bruist van de activiteiten. Hier kunnen niet alleen onze leden hun creaties kwijt, maar deze staat ook open voor buitenstaanders uit het hele land, die er dan ook al flink gebruik van maken."

Het twintigjarig jubileum van Schrijvenswaard valt officieel in april, maar deze maand staan er geen festiviteiten op het programma. "In september vieren we het jubileum in beperkte kring. Naar buiten toe is het jubileum merkbaar door de uitgifte van een bundel met verhalen en gedichten van onze leden. Voor alle anderen is er de mogelijkheid om mee te doen aan een dichtwedstrijd die tegen die tijd in de huis-aan-huisbladen wordt aangekondigd. We hopen natuurlijk hierdoor nieuw talent te ontdekken. Over talent gesproken: we zijn er nog steeds trots op dat één van Heerhugowaards stadsdichters, Annek Groot, lid was van Schrijvenswaard toen ze tot stadsdichter werd benoemd."

Enthousiast geworden? Interesse om een keer een ledenbijeenkomst mee te maken? Neem dan contact op met het secretariaat van Schrijvenswaard via jatbo@quicknet.nl.