Schagen op zondag

28 april 2019

Schagen op zondag 28 april 2019


Foto-expositie Het Derde Oog in de Cultuurschuur

Werk van Jelle van Nieuwenhuijzen is te zien op de foto-expositie van Fotoclub Het Derde Oog. (Foto: Jelle van Nieuwenhuijzen)

WIERINGERWERF - Fotoclub Het Derde Oog houdt in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 mei haar jaarlijkse expositie in de Theaterzaal van de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf. De vrijetijdsfotografen hebben ieder een eigen thema gekozen, waardoor een overzichtelijk en gevarieerd aanbod van fotowerk is te zien. Ook dit jaar kunnen bezoekers weer een stem uitbrengen op de foto die zij het mooist vinden. Uit de ingeleverde stemmen wordt een winnaar getrokken, die een foto naar keuze mag uitzoeken.

45 jaar Fotoclub Het Derde Oog

Fotoclub Het Derde Oog is opgericht op 25 maart 1974 en bestaat dit jaar 45 jaar. De leden komen circa eens per drie weken op maandagavond bijeen in de Cultuurschuur om elkaars werk te bespreken. Het fotograferen aan de hand van een thema stelt de leden voor een uitdaging, maar er is ook ruimte voor het inleveren van vrij werk.

Educatieve avonden

Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan educatieve avonden, oefenavonden en uitstapjes. Fotoclub Het Derde Oog is aangesloten bij de Fotobond. De Fotobond organiseert ook diverse activiteiten, waaraan de clubleden kunnen deelnemen, zoals (online) wedstrijden, boeiende presentaties, workshops en mentoraten.

Fotoclub Het Derde Oog doet mee aan de Rabobank Clubkas Campagne 2019, met als bestedingsdoel mensen te laten genieten van mooi fotowerk, zoals bijvoorbeeld door de expositie in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 mei. Leden van de Rabobank Kop van Noord-Holland (Texel, Den Helder, Schagen en Hollands Kroon) ontvangen per post of via e-mail een unieke code, waarmee zij tot en met dinsdag 14 mei online vijf stemmen kunnen uitbrengen op verenigingen en stichtingen die zij een warm hart toedragen. Iedere stem levert een donatie op van de Rabobank voor de clubkas. Op www.rabobank.nl/kvnh is meer informatie te vinden over deze campagne.

De expositie van fotoclub Het Derde Oog vindt zaterdag 4 mei en zondag 5 mei plaats van 12.00 tot 17.00 uur in de Theaterzaal van de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf. De toegang is gratis. Meer informatie over de fotoclub is te vinden op www.fotoclubhetderdeoog.nl. Neem voor meer informatie contact op met Leen van Nieuwenhuijzen via info@fotoclubhetderdeoog.nl of tel. 0227-501837.

Filatelie

SCHAGEN - Filatelistenvereniging West-Friesland houdt woensdagavond 8 mei weer haar maandelijkse bijeenkomst in Onder de Acacia's aan Acaciaplein 400 in Schagen. De zaal is om 19.30 uur open.

Ga los tijdens de Tulpencross

Deelnemers aan de Tulpencross rennen langs de bloeiende bollenvelden. (Foto: aangeleverd)

'T ZAND - Ga met Stichting Bloeiend Zijpe helemaal los in het weekend van zaterdag 4 en zondag 5 mei in en rondom de boeiende bollenvelden.

Prachtig parcours

Zaterdag 4 mei vindt de Tulpencross plaats, vanaf 13.00 uur. Een prachtig parcours van 7,5 kilometer is er weer gemaakt op de kopeindes van de tulpenvelden. Het is een recreatieve loop, waarbij dus geen officiële tijdwaarneming is. Dit jaar is gekozen voor de bollenvelden rondom BolleNoord aan Groteweg 9 in 't Zand. Elke deelnemer ontvangt aan de finish een aandenken aan Bloeiend Zijpe. Je kunt je via de website al inschrijven, maar bedenk je zaterdag 4 mei dat je mee wilt rennen, dan is er altijd plaats.

De inmiddels beroemde wandeltochten zijn dé wandelbestemming voor een energieboost. Je komt er los van je agenda, van tijdsdruk en stress. De bollenvelden en de ruimte maken je hoofd leeg en geven je al wandelend nieuwe energie. Het belooft weer een unieke beleving worden. Zondag 5 mei kan je grenzeloos genieten van het unieke karakter van de mooiste bollenvelden van de wereld. Met twee van de afstanden kom je bovendien langs het Wildrijk

Verschillende afstanden

Vijf verschillende afstanden zijn dit jaar weer uitgezet, het zijn stuk voor stuk unieke tochten, dwars door de bollenvelden, waarbij ruim 50 bloembollentelers hun velden open stellen voor de bezoekers. De wandeltocht gaat voor 90 procent over het boerenbollenland van de kweker. Allerlei plekjes, waar je normaal gesproken niet mag of kunt komen zijn dan te bewandelen. Er worden bruggen gelegd voor deze ene dag, zodat er van veld naar veld gelopen kan worden. Nu nog kiezen of je de korte of de lange route gaat nemen.

Puzzelwandeltocht

Voor de jonge wandelaars is de puzzelwandeltocht uitgezet. Je kunt kiezen uit de 7,5 of 8 kilometer en er staan heel veel vragen op borden langs de route. Je krijgt een pen met het logo van Bloeiend Zijpe om de vragen te beantwoorden, die pen mag je natuurlijk houden. Onder de ingeleverde antwoorden wordt een bioscoopbon verloot. En dat allemaal door en in de grootste en mooiste bollenvelden! De wandelingen van Bloeiend Zijpe zijn mogelijk gemaakt door heel veel vrijwilligers.

Er zijn twee verschillende startlocaties, afhankelijk van de gewenste wandelafstand. Let op: Er zijn twee verschillende startlocaties, afhankelijk van de gewenste wandelafstand. 8, 15 en 30 kilometer vanaf Land van Fluwel aan Belkmerweg 65 in Sint Maartenszee. 7,5 en 20 kilometer vanaf Camping de Nollen aan Westerweg 8 in Callantsoog. Bij de startplaatsen is er gratis parkeermogelijkheid. Zie ook www.bloeiendzijpe.nl

Bibliotheek happy in De Walvis

De Walvis biedt volop ruimte voor de bibliotheek. (Foto: KopGroep Bibliotheken)

CALLANTSOOG - De naam van het nieuwe Kindcentrum in Callantsoog is donderdag 18 april onthuld: 'De Walvis'. Het gerenoveerde gebouw is de thuisbasis van Basisschool Frankendael, KopGroep Bibliotheken en Kinderopvang Kappio. Vanwege het stralende weer speelden de festiviteiten zich voornamelijk buiten af. Maar veel dorpers namen ook binnen een kijkje en toonden zich enthousiast over de mooie inrichting door Marinka Hillebrink. De interieurontwerper baseerde zich op het boek 'De kleine Walvis' van Benji Davis. De enthousiaste bezoekers lieten positieve geluiden horen.

De Walvis is dan ook een prachtige voorziening voor het dorp. De samenwerking tussen school, bibliotheek en kinderopvang heeft grote meerwaarde voor kinderen en hun ouders. Voor kinderen is het belangrijk om van jongs af aan in aanraking te komen met boeken. Voorlezen, samen plaatjes kijken, nieuwe woordjes leren is van onschatbare waarde voor de taalontwikkeling van jonge kinderen. En ook als kinderen zelf leren lezen is het belangrijk dat ze veel boeken in hun omgeving hebben. De bibliotheek noemt dat: "leeskilometers maken". Om de taal écht goed te leren moeten kinderen veel lezen, zowel op school als thuis. Lezen is niet alleen leuk, maar bijvoorbeeld ook belangrijk bij de rekenlessen. Sommen staan vaak in een verhaaltje en dan moeten kinderen de context kunnen begrijpen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die veel zijn voorgelezen en daarna zelf dagelijks lezen beter presteren op school. Daarom is het ook zo belangrijk dat de bibliotheek onderdeel is van het Kindcentrum.

Maar ook de volwassenen van Callantsoog zijn welkom in de bibliotheek in De Walvis. De bieb zat tot eind vorig jaar in een onbemande vestiging voor volwassenen aan het Dorpsplein, voor de kinderen kwam één keer in de drie weken de jeugdbus naar de school. Dat was geen ideale situatie en daarom is KopGroep Bibliotheken ook zo blij met de nieuwe huisvesting. De bibliotheek is maandag tot en met donderdag van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Er zijn dan vrijwilligers die de bezoekers kunnen assisteren. Via www.kopgroepbibliotheken.nl zijn alle materialen uit de complete collectie van KopGroep Bibliotheken te reserveren. Die kunnen dan later opgehaald worden in De Walvis aan de Van Brederodestraat 2a.

Inloopavond over verbouwing Makado

SCHAGEN - De omgevingsaanvraag voor de verbouwing van winkelcentrum Makado is binnen bij gemeente Schagen. In feite vraagt Makado Schagen B.V. hiermee toestemming voor de verbouwingsplannen; in deze aanvraag staat wat de plannen zijn. Vrijdag 10 mei houdt Makado Schagen B.V. tijdens de koopavond van Makado een inloopavond voor belangstellenden. Hier laten zij zien wat er gaat veranderen aan het Makado.

Diverse toekomstbeelden sieren momenteel al het winkelcentrum. Hierop wordt toelichting op gegeven tijdens de inloopavond op het centrale plein van Makado te Schagen. Gemeenteraadsleden, ondernemers en klanten van Makado zijn van harte welkom. Tijdens de inloopbijeenkomst laat Makado Schagen B.V. aan de hand van tekeningen, impressies en een 3D film zien wat in er het winkelcentrum zal veranderen. De avond betreft niet de omgeving rond Makado of verkeerssituaties. Het gaat specifiek om de winkels en hoe de indeling gaat veranderen. De inloop voor gemeenteraadsleden is om 18.30 uur, voor ondernemers en belangstellenden is de inloop om 19.00 uur.

Open dag in natuurgebied Wildrijk

Hyacintenbos in Wildrijk. (Foto: Gerard Bos)

SINT MAARTENSZEE - Natuurgebied Wildrijk houdt zondag 28 april een open dag in Sint-Maartenszee. Van 11.00 tot 16.00 uur zijn er stinzenrondleidingen, koffie en een feestelijk moment om de nieuwe entree te vieren. Een wandeling door dit bos van 17 hectare is altijd een feest, maar in het voorjaar is het helemaal bijzonder. Nu is de bodem zover je kunt kijken bedekt met een blauw tapijt van wilde hyacinten, en hoor je de zang van broedvogels. Om 11.00, 13.00 en 15.00 uur zijn er speciale rondleidingen.

Samen met gemeente Schagen en een landschapsarchitect is nagedacht hoe de veiligheid en de oversteek bij het Wildrijk voor wandelaars verbeterd kon worden. Sinds februari is er een nieuwe entree tot het bos die deze voormalige buitenplaats recht doet. Directeur Landschap Noord-Holland Ernest Briët, zal om 12.00 uur samen met de boswachters en natuurvrijwilligers de opening inluiden. Stichting de Versterking en het Prins Bernhard Cultuurfonds hebben bijgedragen aan de herinrichting en opschoning van het bosvak om ruimte te maken voor de plaatsing van herdenkingsbomen van Stichting Bos der Omarming.

De stinzenplanten werden ooit op de buitenplaats geplant door welgestelde Amsterdamse kooplieden en hebben zich sindsdien flink uitgebreid. Blauw met hier en daar schakeringen van roze en wit, afgewisseld met het frisse groen van jonge varens. De boerenkrokus, bosanemoon, wilde narcis en voorjaarszonnebloem groeien er ook. In het voorjaar is het bos vol met zingende en broedende vogels. Enkele opvallende soorten zijn: grote bonte specht, roodborst, zwartkop, winterkoning en zanglijster. In de jaren negentig is het Wildrijk verbonden met de duinen door een stelsel van duinrellen. Deze voeren schoon kwelwater naar het Wildrijk. Een zogenaamde tonmolen pompt het schone water inclusief vissen, insecten en amfibieën naar de slootjes in het Wildrijk. Zo wordt verdroging van het bos voorkomen. Er is ook een bloementuin die het hele jaar vlinders en wilde bijen trekt. En er leven maar liefst zes soorten vleermuizen. Ze schuilen overdag in holle bomen of in een van de vleermuiskasten.

Toen het Noordhollandsch Kanaal gegraven werd, is veel bos gekapt door kamperende arbeiders. Het Wildrijk bleef echter gespaard. De vijver is misschien wel het meest romantische plekje van het Wildrijk. Als je de wandelroute door het bos volgt, kom je er vanzelf langs. Een bunker uit de Tweede Wereldoorlog is omgebouwd tot winterverblijf voor vleermuizen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn namelijk circa vijftien bunkers gebouwd in het bos.

Kom zondag 28 april vooral op de fiets of te voet naar Wildrijk aan Belkmerweg 78 in Sint Maartenvlotbrug. Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Zeeweg.

Baasje gezocht

Tommy is klaar voor een nieuwe start. (Foto: aangeleverd)

Rooie Tommy is klaar voor nieuwe start

TUITJENHORN - Deze mooie rooie kater zwierf, al langer bij de vinder, rond in omgeving Kolhorn. Maar hij hoorde daar niet thuis en er was ook niemand die hem als vermist had opgegeven. Nu zit hij in de opvang en is klaar voor een nieuwe start. Het is wel een apie, wil heel graag aandacht maar laat ook wel weten als hij het zat is.

Actief aan de slag

Hij is behoorlijk geobsedeerd door voeding. Wil alles meteen opeten en is heel gulzig. Daarom krijgt hij dit in de opvang op een andere manier aangeboden. In een voerbal, verstopt in een doosje en hij heeft een heuse voertoren waar hij actief mee aan de slag moet om aan zin hapje te komen. Op deze manier moet hij er moeite voor doen en eet hij minder gulzig.

Jaar of drie

Zijn leeftijd is geschat op een jaar of drie. Tommy wil straks, na gewenning, wel graag naar buiten.

Meer weten over dit asieldier? Neem dan even contact op met de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, tel. 0224-551818 of via www.dierenasiel-schagen.nl

Sportief fietsen met e-bikes Leader Fox bij FietsService Schagen

E-bikes van Leader Fox. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Leader Fox heeft dit seizoen de grootste e-bike collectie aller tijden! Fietsen met een lage instap, stads e-bikes, tour e-bikes, zeer sportieve e-bikes en ook robuuste e-bike mountainbikes. Voor iedereen die op zoek is naar een e-bike met een sportieve uitstraling en dito rijgedrag is er wel een fiets in het assortiment. Op vele modellen zit de accu in het frame en is standaard 630 Wh.

Leader Fox levert de fietsen met een Bafang motor, dit is een kwalitatief goed systeem dat op zeer veel e-bikes wordt toegepast. De Bafang middenmotor heeft een trekkracht van 80Nm en is voorzien van een rotatie-, snelheids- en/of trapkrachtsensor. Deze 3 sensoren zorgen ervoor dat de ondersteuning wordt aangepast aan het fietsgedrag en dat de ondersteuning zo natuurlijk mogelijk aanvoelt. De Bafang middenmotor is geschikt voor dagelijks en recreatief gebruik, ook in heuvels en bergen.

FietsService Schagen levert al vele jaren elektrische fietsen, sinds vorig seizoen is Leader Fox toegevoegd aan het assortiment. De vraag naar sportieve elektrische fietsen bleek erg groot, klanten zijn erg blij met alle standaard opties! Veel modellen hebben standaard een 630 Wh accu in het frame, hydraulische schijfremmen, schitterend kleuren display met vele instel mogelijkheden. Brede anti-lek banden van Schwalbe maken de fiets tot een robuuste stoere elektrische fiets. Vele modellen staan klaar voor een proefrit met een uitgebreide uitleg en proefrit. FietsService Schagen, Molenstraat 34 te Schagen. www.fietsserviceschagen.nl

Cantabile in de Keesschuur

Cantabile. (Foto: aangeleverd)

ANNA PAULOWNA - Gemengd koor Cantabile geeft zondag 28 april een concert in de Keesschuur aan Middenweg 9b in Schagen. Het repertoire is gevarieerd Cantabile staat onder leiding van dirigent Gerrit van de Belt, muzikale begeleiding is van Frank Visser, de vaste pianist van het koor. Aanvang concert 14.00 uur, atelier open 13.00 uur. Toegang is gratis. Bezoekers kunnen parkeren bij de Begraafplaats op vijf minuten loopafstand van de Keesschuur.

25 jaar Museum van de 20e Eeuw

Het museum hoopt aan het eind van dit jaar de één miljoenste bezoeker te ontvangen. Directeur Hans Stuijfbergen: "De reacties van bezoekers zijn eigenlijk altijd positief." (Foto: Vincent de Vries)

HOORN - 25 jaar geleden opende het Museum van de 20e Eeuw op 1 april 1994 haar deuren aan de Bierkade in Hoorn. Een museum dat 25 jaar later terug kan kijken op succesvolle jaren met gemiddeld veertigduizend bezoekers per jaar. Iets waar directeur en oprichter Hans Stuijfbergen natuurlijk trots op is. "De reacties van bezoekers zijn altijd positief en juist dat maakt mijn werk zo leuk", glimlacht hij. "Aan het eind van dit jaar hopen we onze één miljoenste bezoeker te ontvangen."

"De meeste musea worden opgericht aan de hand van een al bestaande collectie, maar wij hadden nog helemaal niets", blikt Hans terug. "Samen met mijn goede vriend Harry van Lunteren, die net als ik belangstelling had voor de recente historie, had ik begin jaren negentig het idee om een museum te openen dat de ontwikkelingen van de laatste honderd jaar laat zien. In geen andere eeuw is zoveel veranderd op het gebied van bijvoorbeeld communicatie, vrije tijd en mobiliteit." Jarenlang trok het museum veel bezoekers naar de Bierkade en in 2011 verhuisde het museum naar het Oostereiland. "Helaas heeft Harry dat niet meer mee mogen maken; kort daarvoor overleed hij."

Kidsproof

Hans benadrukt: "Ook voor kinderen moet een museumbezoek leuk zijn. We behoren tot de zeventig 'kidsproof' musea in Nederland. Zo kunnen kinderen zich bijvoorbeeld verkleden als ridder en ligt er altijd speelgoed klaar. Samen met onze 75 vrijwilligers en een paar betaalde krachten doen we er alles aan om het museum aantrekkelijk te maken voor jong en oud." Het museum, voor velen een feest van herkenning, heeft inmiddels dertigduizend objecten. Van scheerapparaten tot stofzuigers, van schrijfmachines tot computers. Tot en met 15 september is de tentoonstelling 'Floris, 50 jaar jeugdheld' in het museum te zien. Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de tv-serie werd uitgezonden. Daarnaast kunnen bezoekers, ook tot 15 september, de Märklin-expositie bewonderen. Van 4 oktober 2019 tot en met 21 juni 2020 komt het museum met de expositie 'Carlo & Irene, de Pittige Telekids Collectie'. De leukste fragmenten en mooi bewaarde memorabilia worden interactief tentoongesteld. Tegelijkertijd kunnen bezoekers vanaf oktober nóg een bijzondere expositie bewonderen, zo verklapt Hans. "We willen heel graag een Lego-expositie inrichten. Het is zestig jaar geleden dat het eerste Lego-bouwsteentje op de markt kwam. Een mooi moment om met deze tentoonstelling te komen!"

Het Museum van de 20e Eeuw is geopend van maandag tot en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Het adres is Krententuin 24 in Hoorn. Meer informatie: www.museumhoorn.nl. Op parkeerterrein 'P-Havens' bij de Nieuwe Wal kunnen bezoekers gratis parkeren. Vanaf daar is het circa tien minuten lopen naar het museum.

Ontmoetingsdiners

MIDDENMEER/WIERINGERWERF - De ontmoetingsdiners waren ook in april weer heel gezellig. De koks hadden weer vreselijk hun best gedaan. Het is een hele prestatie voor de (hobby)koks om een maaltijd voor bijna 40 man op tafel te krijgen, maar het is tot nu toe altijd heel goed gelukt.

Mensen die willen deelnemen aan de diners in mei, kunnen zich tot zaterdag 4 mei opgeven bij Anneke Zuidhof, tel. 0227-577223. Bel bij geen gehoor gerust nog een keer. Mochten er problemen zijn met vervoer of een dieet, dan kan men dat ook even doorgeven. Kosten voor het diner zijn €5,00

De diners worden gehouden vrijdag 10 mei gehouden in de Meerbaak in Middenmeer en vrijdag 17 mei in het Kompas in Wieringerwerf. Aanvang van de diners is 18.00 uur en vanaf 17.45 uur is men welkom.

De diners zijn bedoeld voor mensen die (bijna) altijd alleen aan tafel zitten en voor mensen die door een of ander ongemak niet in de gelegenheid zijn om buiten de deur te eten. Het is een stuk gezelliger om met 8 personen aan tafel te zitten dan alleen.

De diners zijn voor jong en oud, arm en rijk, kerkelijk en niet kerkelijk.

Wie denkt: 'dat lijkt mij wel gezellig, of dat is misschien iets voor mijn vader, buurvrouw, collega'; schroom niet, en bel voor verdere informatie naar het bovenstaande telefoonnummer.

De kerk, het Kompas, stopt per zondag 30 juni. Dan gaat de kerk in de verkoop. Zolang de kerk niet verkocht is blijven de ontmoetingsdiners gewoon doorgaan in het Kompas. Wanneer de kerk verkocht is gaat het bestuur op zoek naar een nieuwe locatie in Wieringerwerf waar de ontmoetingsdiners gewoon weer doorgaan.

Pour Vous Parfumerie Schagen viert feest

Laura Schoonaard - Bastin van 'Gelakt by Lau'. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Pour Vous Parfumerie Schagen viert al weer haar 5-jarig bestaan in het mooie winkelpand aan Laan 4 in Schagen. Vanaf zondag 28 april tot en met zaterdag 4 mei staat de hele week in het teken van het feest. Het wordt groots gevierd met een spectaculaire korting van 25 procent op het totale assortiment (met uitzondering van Rituals en Lampe Berger).

Opening van 'Gelakt by Lau'

Tijdens de feestweek opent Laura Schoonaard - Bastin in samenwerking met Pour Vous 'Gelakt by Lau' een professionele OPI Gelcolor Salon voor cosmetische hand- en voetverzorging. Met een OPI gelcolor heb je gegarandeerd veertien dagen lang mooi gelakte nagels zonder beschadigingen. Perfect voor vakanties, een bruiloft of een ander groot feest. Of gewoon als je het hele jaar door mooi gelakte nagels wilt hebben en zelf geen ster bent in lakken. Verkrijgbaar In de winkel is nu ook het OPI nailcolor assortiment met ruim tweehonderd kleuren uit de diverse collecties zoals de Infinite Shine collectie. Een afspraak maken is nu al mogelijk bij Pour Vous Parfumerie Schagen.

Parfumerie

De core business van de winkel is Parfumerie met de hoofdletter P. Naast geuren en make-up wordt er veel aandacht geschonken aan huidverzorging- en verbetering. In de schoonheidssalon kun je terecht voor gezichtsbehandelingen met specifieke aandacht voor huidverbetering met het Zwitserse Anti-ageing merk NESCENS of een heerlijke ontspanningsbehandelingen met Clarins. Daarnaast kan je in de salon ook terecht voor een pedicure, harsen en diverse kleine behandelingen als wimpers en wenkbrauw verven.

Feestweek

Tijdens de feestweek zijn er volop activiteiten met onder andere het cosmeticamerk SISLEY met gratis Make-up en Skincare advies van donderdag 2 tot en met zaterdag 4 mei en demo's van de NuFACE beautytool, dit apparaat voor thuisgebruik verstrakt de kaakcontour, verbetert de huidtoon, vermindert rimpels en fijne lijntjes en lift de wenkbrauw. Met direct veel zichtbare resultaten.

Kom je ook een taartje eten? Het team van Pour Vous Schagen en Laura van 'Gelakt by Lau' nodigen je uit om het feest samen met haar te komen vieren. Wees van harte welkom bij de Beauty Expert van Schagen.

Folkpunk in Manifesto

Folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De zeskoppige folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham (UK) treedt vrijdag 3 mei op in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. De groep is muzikaal beïnvloed door bands als Stone Roses, The Dubliners, Rage Against The Machine, The Pogues en Dropkick Murphys. De muzikanten van Ferocious Dog observeren, net als hun genoemde muzikale helden, politieke en sociale misstanden met een kritische blik en delen hun ongenoegen daarover in muziek en songteksten. Daarbij is de band ook op andere maatschappelijke terreinen actief. Zo organiseren ze bijvoorbeeld food drops samen met lokale voedselbanken in plaatsen waar ze optreden. Dat doen ze vrijdag 3 mei voor de Voedselbank in Hoorn. Voedselbanken kunnen vooral de volgende artikelen goed gebruiken: koffie, groenten in blik, thee, pasta, pastasaus, zonnebloemolie, waspoeder en toiletartikelen zoals tandenborstels en maandverband. Als support act staat deze avond Bunch of Bastards uit Rotterdam op het podium. Deze groep speelt pittige Full Force Folk. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.

Opgeknapte buitenbaden Dirkshorn en Warmenhuizen

Jip van Otterloo en Corrina Mengers. (Foto: aangeleverd)

WARMENHUIZEN/DIRKSHORN- De Stichting Sportservice Langedijk (SSL), de nieuwe beheerder van de buitenzwembaden De Veersloot in Dirkshorn en het Maarten van der Weijdenbad in Warmenhuizen, brengt nieuw elan in de tot voor kort verouderde complexen. Momenteel wordt er volop getimmerd, geschilderd en andere werkzaamheden uitgevoerd om beide baden spic en span te maken voor de officiële opening van maandag 29 april. Dat belooft een spetterende start te worden, maar Corinna Mengers (49, Sint Maarten) en Jip van Otterloo (28, Alkmaar) denken tevens dat de mensen dankzij een nieuw concept ook na de opening veelvuldig zullen komen.

Opening

De opening van de buitenbaden wordt met een groot evenement in het Maarten van der Weijdenbad gevierd met onder meer een flyboardshow, een stormbaan, een springkussen en boardingvoetbal. Vanaf 13.30 uur op 29 april is iedereen welkom, toegang is gratis. "Activiteiten, daarmee willen we ook op dagen met minder mooi weer mensen naar het zwembad toe weten te krijgen", aldus Van Otterloo. "Denk aan een voetbaltoernooi bijvoorbeeld." Hij doelt dan vooral op het Maarten van der Weijdenbad waar hij dagelijks te zien zal zijn. Het is de bedoeling dat De Veersloot meer de plek wordt voor gezinnen met kleine kinderen, gezinnen die kortom behoefte hebben aan enig overzicht en daarmee rust om hun kroost in de gaten te houden. ,,Wij gaan bezoekers daar ook actief over adviseren", vertelt Mengers die dagelijks op De Veersloot te vinden zal zijn. De rolverdeling tussen de zwembaden is bewust zo gekozen. Van Otterloo: "Warmenhuizen en Tuitjenhorn zijn zeer sportminded, daar willen we met ons aanbod op inspringen."

Dat houdt ook in ruimere openingstijden. Of beter gezegd: de poort is elke dag open, want beide zwembaden zijn van 29 april tot 1 september dagelijks van 12.00 tot 17.30 uur toegankelijk en in de zomervakantie zelfs van 11.00 tot 20.00uur. Bij mooi weer worden de openingstijden nog meer verruimd en als de septembermaand warm is blijven de twee baden ook open. Daarbij krijgen recreanten meer mogelijkheden, want elke dag is het bad tussen 12.00 en 14.00 uur gereserveerd voor banenzwemmers, in het hoogseizoen is dat van 10.00 tot 11.00uur. "Vroeger was lang zwemmen een probleem door de lage temperatuur van het water, maar nu niet meer", aldus de twee bepalende gezichten van de twee zwembaden. "Je zwemt niet meer in water van zestien graden, maar van minimaal 22 graden. En grotendeels duurzaam opgewekt dankzij zonnecollectoren. We stoken alleen bij met gas indien noodzakelijk."

Een persoonlijk abonnement kost € 60, een gezinsabonnement voor twee personen € 119. Gaat het om meer gezinsleden, dan komt er voor elke persoon twintig euro bij.

Feest in Van Blanckendaell Park

Het is feest in Van Blanckendaell Park (Foto: GAH Hoeberechts)

WARMENHUIZEN - Een savanne met giraffen, zebra's, bavianen en exotische vogels in de Noord-Hollandse polder? Ja zeker, in het dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn lopen meer dan 100 diersoorten rond met een oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt.

Om de komst van de bavianen te vieren is het op 4 en 5 mei feest met vermaak voor jong en oud in het Van Blanckendaell Park! Geniet van de Willy en Waldo familie show, live muziek van Soul & Sense, The Accordeon Ladies en Dixielandband 'Alacarte', ballonnenclowns, schminktheater en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de Blanckendaell Express ook en is er uitleg door de dierenverzorgers over verschillende dieren in het park. Houd voor alle info de website en Facebook pagina in de gaten!

Wat doet een uitvaartondernemer?

Een uitvaartondernemer zorgt voor een passende uitvaart voor de nabestaanden. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Een uitvaartondernemer verzorgt begrafenissen en crematies. Afhankelijk van de grootte van zijn bedrijf, verricht hij naast de bedrijfsvoering taken als het overleg met de nabestaanden over het verloop van de uitvaart en geeft hij zijn personeel instructies over bijvoorbeeld de verzorging van de overledene, het vervoer, het drukwerk en het bestellen van bloemen.

In de volksmond wordt zo'n begeleider ook 'begrafenisondernemer' genoemd, maar in de branche zelf is dit al geruime tijd omgedoopt tot het wat neutralere 'uitvaartondernemer', omdat vele Nederlanders tegenwoordig kiezen voor crematie.

Bij een begrafenis dragen de dragers de kist. Ook familie kan dit doen. (Foto: Adobe Stock)
(Foto: Adobe Stock)

Nadat een melding is binnengekomen van een sterfgeval, zorgt de uitvaartondernemer allereerst voor de overledene. In een zorginstelling neemt vaak het personeel deze taak op zich. Indien iemand thuis overlijdt, is de uitvaartondernemer verantwoordelijk voor de verzorging. In samenspraak met de nabestaanden kan de overledene in diens eigen huis of in een rouwcentrum worden opgebaard.

De uitvaartondernemer gaat in gesprek met de nabestaanden, over wie de overledene was en wat hij of zij tijdens zijn leven heeft gedaan. Zo krijgt hij of zij een goed beeld van deze persoon en de situatie. Hierbij wordt er geluisterd naar de specifieke wensen met betrekking tot de afscheidsplechtigheid, bijvoorbeeld welke familieleden/vrienden eventueel gaan spreken tijdens de dienst, of de persoon moet worden begraven of gecremeerd, het tijdstip, het soort graf, rouwbrieven, advertenties, bloemen, de muziek.

Vervolgens instrueert de uitvaartondernemer zijn personeel over de wijze waarop de uitvaart plaatsvindt. Indien de nabestaanden deze taak aan de uitvaartondernemer overdragen, dan vervult hij of zij de nodige formaliteiten.

Service is altijd in de buurt

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - In korte tijd verhuisde EP:Beerepoot van het Makado Centrum naar de Nieuwstraat in Schagen, werd het zesde filiaal geopend in Broek op Langedijk én werd de Voorjaarsbeurs succesvol afgesloten. Maar stilzitten is er niet bij, want het volgende project is alweer van start.

In winkel Hoorn wordt de laatste hand gelegd aan een unieke BBQ-beleving. Op de eerste etage wordt een BBQ-shop gecreëerd waar alle merken zich uitgebreid presenteren. Alle kamado barbecues van The Bastard, Big Green Egg en Kamado Joe staan in alle formaten opgesteld. Ze zijn door voortdurende innovatie uitgegroeid tot multifunctionele buitenkeuken waarin alles mogelijk is; Grillen, bakken, koken, stoven, roken, slow cooking. Door het unieke keramiek kan men de temperatuur tot op de graad nauwkeurig regelen. Naast de bijbehorende accessoires kan men hier ook diverse soorten houtskool van restaurantkwaliteit verkrijgen.

De kamado BBQ is hot en wordt steeds populairder. Want er is natuurlijk niets mooier dan heerlijk buiten eten met vrienden en familie. Komt de gedachten op om een kamado BBQ aan te schaffen, maar eerst wat meer informatie? Heeft men er al één maar is het lastig om het maximale uit de mogelijkheden te halen of gewoon lekker de handen uit de mouwen steken? Doe dan mee met de gratis BBQ-workshops. Deelnemers leren van een échte grillmaster de basistechnieken, waaronder de BBQ op de juiste manier vullen, hem veilig aansteken, de temperatuur beheersen en natuurlijk diverse kooktechnieken. En uiteraard wordt er ook lekker geproefd. Kijk op www.epbeerepoot.nl voor de beschikbare data en schrijf dan snel in want vol is vol! Winkel Hoorn is elke zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

LTO Noord: agrariër staat open voor natuurinclusieve landbouw

Kruidenrijk grasland past prima binnen natuurinclusieve landbouw. (Foto: aangeleverd)

Annemarie Gerbrandy

REGIO - Bijna alle boeren en tuinders van LTO Noord-Holland passen maatregelen toe die de kwaliteit van bodem, water en biodiversiteit ten goede komen. Financiële onzekerheden vormen de grootste belemmering voor ondernemers. Externe financiering voor BWB-maatregelen kan hierbij helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van LTO Noord regio West naar de staat van natuurinclusieve landbouw in Noord-Holland. 96 procent van de ondervraagden gaf aan in bodemmaatregelen te investeren. 89 procent investeert in watermaatregelen en 91 procent steekt geld in maatregelen voor beheer van de biodiversiteit. Sjoerd Pieteren, projectadviseur bij LTO Noord, is niet verrast over deze hoge cijfers. "Iedere agrariër is op een of andere manier met de natuur bezig." Provincie Noord-Holland wil dat de grondgebonden landbouw in 2030 zo natuurinclusief mogelijk is ingericht. LTO Noord wil hierop voorsorteren door met het project 'Natuurinclusief ondernemen uit onverwachte hoek' het peloton van agrarische ondernemers trots en waardering te laten ervaren. Dat kan door het toepassen van 'slimme integrale oplossingen', die voordelig zijn voor het behalen van zowel landbouw- als natuurdoelen", aldus Pietersen.

Duurzaam

De doelgroep voor het project zijn boeren en tuinders die actief zijn in verschillende agrarische sectoren. "We willen aandacht geven aan alle agrarische ondernemers die goed op weg zijn met duurzaam agrarisch bodem-, water- en biodiversiteitsbeheer. Het gaat om agrariërs die bezig zijn met of interesse hebben in het investeren in een natuurinclusief verdienmodel of keteninnovatie. Dus niet alleen de biologische melkveehouder aan de rand van Amsterdam met een mooie kaas, maar ook de akkerbouwer uit de Wieringermeer met een nieuw mengsel groenbemester." De meest algemene maatregelen die worden toegepast, zijn het aanwenden van vast mest, het aanpassen van bandenspanning om bodemverdichting tegen te gaan, het toepassen maatregelen om erfafspoeling te voorkomen, het aanpassen van spuitdoppen om emissies van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen, maatregelen voor weide- en akkervogels en erfbeplanting. "Het complexe aan natuurinclusieve landbouw is dat er uiteenlopende visies bestaan over wat het precies is. Door als agrarische sector zelf invulling te geven, geef je het startsein en voorbeeld om het beter te gaan doen."

Geen financiële zekerheid

Ruim 60 procent van de boeren en tuinders geven aan dat financiële onzekerheid de grootste belemmering is om aan natuurinclusieve landbouw te doen. Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet, bijvoorbeeld bij bedrijfsovernames, weerhouden mensen ervan om (gedeeltelijk) over te schakelen. Externe financiering voor extra biodiversiteitsmaatregelen kan helpen. "Landbouwportaal Noord-Holland is een goed initiatief om het geld rechtstreeks op het boerenerf te krijgen. Ook kan subsidie hiervoor in het GLB worden opgenomen." 38 procent van de ondervraagden ontvangt een extra bijdrage voor het toepassen van BWB-maatregelen. Dit geld is veelal afkomstig uit Europese en landelijke subsidies en in mindere mate van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperaties. De algemene kritiek vanuit ondernemers op certificeringschema's is dat de randvoorwaarden voor voedselproductie veeleisender worden, waardoor de kostprijs voor voedselproductie toeneemt. "De korte ketenmarkt is op dit moment een nichemarkt. Het is moeilijk om prijsafspraken met de retail te maken over een meerprijs voor producten uit natuurinclusieve landbouw. Om die discussie te openen, is een gesprek met de ketenpartners nodig in wat de daadwerkelijke kosten zijn van duurzame voedselproductie."

Belemmerende factoren

Een kleinere groep ondernemers geeft aan liberale pachtvoorwaarden en landelijk mestbeleid als belemmerende factoren voor natuurinclusieve landbouw te zien. Minister Carola Schouten heeft aangegeven de pachtwet onder de loep te nemen. Pietersen ziet goede kansen in het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld een veehouder en een akkerbouwer om land uit te ruilen, om natuurinclusieve landbouw in een bepaald gebied te bevorderen. "Door samenwerking op een positieve manier te stimuleren, kunnen innovatieve bouwplannen met rustgewassen een win-win-situatie voor de biodiversiteit en de bedrijven opleveren. Het project Vruchtbare Kringloop Noord Holland is hier een mooi voorbeeld van."

Mantel&Overtoom specialisten agrarisch recht

Notarissen Rinske Mantel en Aad Overtoom. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang.

'Vergeet niet naar huwelijkse voorwaarden te laten kijken'

Vooraf een goed advies, betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast kan Mantel & Overtoom behulpzaam zijn bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV.

Ondernemerstestament

Een specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet bovendien niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken.

Meer informatie

Meer informatie? De kantoren zijn te vinden aan de Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en aan de Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Telefoon: 0228-592224 of 0229-591264. Kijk ook op www.mantelovertoom.nl.

Themahouder Klimaat & Energie LTO Noord West-Nederland gestart

REGIO - Ton van Schie is dinsdag 23 april gestart als themahouder Klimaat en Energie voor LTO Noord West-Nederland. Het energiebeleid in West-Nederland vraagt om meer inzet en afstemming. Van Schie vervult als themahouder een belangrijke en verbindende rol voor de agrarische belangenbehartiging op het thema Klimaat en Energie.

"Als themahouder wil ik ervoor zorgen dat er met wat boerenverstand een flink stuk realisme in de discussie terugkomt. Beter voor de toekomst, beter voor Nederland en een kans voor de agrarische sector."

Minister Schouten: melkveehouderij haalt doelen weidegang

Het percentage weidegang ligt volgens de Duurzame Zuivelketen op 82% van de melkveehouders (Foto: Henk Riswick)

REGIO - Landbouwminister Carola Schouten zegt dat de melkveehouderij de doelstelling voor weidegang haalt. Daarmee lijkt weidegang niet wettelijk verplicht te worden. In het regeerakkoord is vastgelegd dat het kabinet geen wettelijke verplichting tot weidegang wil, maar dat de sector er dan wel voor moet zorgen dat de eigen doelstelling voor weidegang wordt gehaald. Dit is 81,2% weidegang in 2020.

'Sector moet eigen doelen halen'

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vroeg de minister tijdens een debat over de toename van grootschalige veehouderijen naar de weidegang in de melkveehouderij. "De sector heeft zichzelf een doel gesteld ten aanzien van het percentage weidegang dat zal moeten worden gerealiseerd in de melkveehouderij. Dat hebben ze gehaald. In het regeerakkoord hebben we daar ook afspraken over gemaakt: de sector moet de eigen doelen halen. Ik zie gelukkig dat er positieve ontwikkelingen zijn", aldus Schouten.

Weidegang

Ze volgt daarmee de cijfers van de Duurzame Zuivelketen, die als doel heeft minimaal 81,2% weidegang te realiseren. Het percentage weidegang ligt volgens de Duurzame Zuivelketen in 2018 op 82% van de melkveehouders. 73,2% weidt volledig,7,3% doet aan deelweidegang.

CBS-cijfers

CBS publiceerde onlangs andere cijfers over weidegang. Volgens CBS ligt het percentage bedrijven met weidegang in 2017 op 78%, waarvan op 75% van de bedrijven alle koeien weiden. De verschillen tussen de percentages van beide instellingen komen doordat ze verschillende bronnen gebruiken. De Duurzame Zuivelketen gebruikt gegevens van 14 individuele zuivelondernemingen, CBS baseert zich op de verplichte landbouwtelling.

'De stolp is meer dan een gebouw alleen'

Peter van Zutphen en Ineke de Moree. (Foto: KENNETH STAMP)

Door: Angeli Poulssen

REGIO - Wie door Noord-Holland Noord rijdt ziet overal karakteristieke stolpboerderijen met hun iconische piramidedak opduiken en het landschap bepalen. Meer dan 90% van de Vrienden van de Stolp zet zich in voor het behoud van het hele stolpenlandschap. "De stolpen met hun erven definiëren het karakter van de streek. In ons polderlandschap horen stolpen, ook al zullen die steeds vaker een ander gebruik hebben dan het agrarische. Het zijn herkenningstekens en landmarken voor de omgeving, zoals kerktorens, molens en watertorens dat ook zijn. Laten we ons inzetten om dit landschap zoveel mogelijk intact te houden", zegt een van de Vrienden in de enquête die onder de donateurs van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp werd gehouden.

Maud Aarts. (Foto: KENNETH STAMP)

Vrienden van de Stolp delen ook kennis over erf en landschap

Aandacht voor erven

De stolpboerderijen met hun opvallende geometrische architectuur, het stoere vierkant en het kenmerkende piramidevormige dak, bepalen al meer dan vijf eeuwen het landschap. De boerderij en het erf zijn afgestemd op het van oudsher agrarische boerenbedrijf. Werken en wonen, dieren en opslag waren allemaal onder één dak te vinden, met daarom heen een voor iedere soort polderlandschap ander type erf. Functioneel als afbakening, voor de waterhuishouding en voor een eventuele moestuin. Er zijn nog maar weinig stolpen die volledig als agrarisch bedrijf functioneren. Vaak wordt er wat bijverdiend of een nieuwe business opgezet, waarbij ook de bijgebouwen een aantrekkelijke rol kunnen spelen. Samen een erf delen, een toeristische bestemming, vergaderruimte, zorgverlening of kleinschalige voedselproductie, allemaal voorbeelden van nieuwe functies die worden toegevoegd aan de agrarische functie of deze helemaal vervangen.

Stolp, erf en landschap

Meer aandacht voor de combinatie stolp, erf en landschap, dat is wat de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp (BSNH) nastreeft. "We streven naar een dynamisch en vitaal buitengebied, waarin nieuwe functies in stolpen een plek kunnen vinden. Historisch verankerd, rendabel en praktisch. We doen dat samen met huidige en toekomstige bewoners. We informeren en inspireren. We laten goede voorbeelden zien met stolpencolleges, excursies en erfbezoek. Samen met bewoners proberen we meerdere plekken te creëren voor wonen, werken en recreatie op het erf. Op die manier ontstaat er een levendig en rendementvol erf, dat wel zijn agrarische uitstraling behoudt; het Levende Stolperf", aldus Peter van Zutphen, voorzitter van de BSNH en zelf enthousiast stolpbewoner.

Erfconsulent aan de keukentafel

Aanvullend kunnen professionals ondersteuning bieden en kennis toevoegen. Een van die professionals is Maud Aarts, architect, stolpeigenaar van de Buitenwerkplaats in Starnmeer, stolpencommunity-ambassadeur en erfconsulent bij Mooi Noord-Holland. "Stolpen en hun ervengeven waarde en betekenis aan het landschap en zijn onze aandacht meer dan waard. Als erfconsulent bij Mooi Noord-Holland word ik door de gemeente betrokken bij transformaties van het erf als er onduidelijkheid is over het ruimtelijk beleid voor een specifieke situatie. Ik organiseer vervolgens een gesprek óp de locatie áán de keukentafel. We kijken met eigenaar, gemeente, (waar nodig) een architect en een landschapsarchitect van Landschap Noord-Holland naar de cultuurhistorische achtergrond, gemeentelijke en provinciale beleidskaders, de ruimtelijke kwaliteit en de beplanting.Landschap NH deelt aan die keukentafel haar kennis van het regionale landschap, want dat bepaalt vaak hoe een erf is opgebouwd.In het gesprek maken we een aantal afspraken die daarna worden uitgewerkt tot een advies. De afspraken zijn bindend en moeten als raamwerk voor toekomstige ontwikkelingen gezien worden. Het advies kan bijvoorbeeld gebruikt worden als onderdeel van de ruimtelijke onderbouwing in het vergunningen-traject. Zo hopen we, net als de Boerderijenstichting Noord-Holland, een imnpuls te kunnen geven aan het stolpenlandschap van de toekomst".

Stolpencommunity Vierkantdelers

Zowel onder de stolpeigenaren, als onder de vele professionals en liefhebbers is door de jaren heen een schat aan ervaring opgebouwd over stolp en erf. Daarom bestaat de Stolpencommunity Vierkantdelers. Alles onder het motto, 'samen weten we meer en kunnen we meer'. Wil je op de hoogte blijven van evenementen, heb je vragen of het onderhoud van je stolp, het kleurenschema van jouw specifieke regio, erfbeplanting of wil je tips over hoe anderen hun stolp duurzamer maken? Sluit je dan aan bij de Stolpencommunity Vierkantdelers. Helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk! Kijk op https://community.monumenten.nl/stolpencommunity en meld je aan. Of kijk ook op www.boerderijenstichting.nl

Het Stolpencommunity Vierkantdelersproject is opgezet met partnerorganisaties Rijksdienst Cultureel Erfgoed, TAQA Cultuurfonds, provincie Noord-Holland, Nationaal Restauratiefonds en Agrarisch Erfgoed Nederland. Voor wie aan de slag wil met zijn erf heeft Landschap Noord-Holland handige ervenhandboeken voor de inrichting van een streekeigen erf. Kijk op www.landschapnoordholland.nl

Excursie 'Varen langs stolpen'

REGIO - Grijp zondag 12 mei een unieke kans om de prachtige stolpen in de driehoek Langereis-de Leijen-Verlaat tijdens een excursie vanaf het water te zien. Koffie of thee en een smakelijke lunch worden aan boord geserveerd. Deelname kost € 35,- per persoon. Er zijn nog maar een paar plekken over.

Opgeven kan via info@boerderijenstichting.nl onder vermelding van 'Varen langs stolpen' en het aantal personen. Daarna ontvangt elke deelnemers van hen verdere informatie.

Voorlopig vaarschema 10.30 tot 16.00 uur. Opstapplaats Vijverweg 3, Nieuwe Niedorp. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Monumentale boerderij: last of lust?

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Wie een mooie, oude boerderij heeft, loopt het risico dat deze wordt aangewezen als monument. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bepaalt welke gebouwen van belang zijn om door te geven aan de volgende generaties, en kennen de monumentale status toe.

De eigenaar van een monument kan niet worden verplicht het monument te onderhouden, maar heeft wel de plicht om het te behoeden voor verval en dus om maatregelen te nemen. "Onderhoud is een enorme kostenpost, afgezien nog van aanpassingen aan de moderne eisen", legt Ewoud van Arkel, bestuurslid van koepelorganisatie Agrarisch Erfgoed Nederland (AEN) uit. AEN vertegenwoordigt de provinciale, regionale of typegebonden boerderijenstichtingen die zich inzetten voor het behoud van historische boerderijen, waarbij ze met de eigenaren nadenken over economisch haalbare oplossingen voor agrarisch gebruik of herbestemming, én over de kwaliteit van leven op de boerderij.

Voor onderhoud en restauratie van monumenten gelden wetten en regels. Van toepassing is de Erfgoedwet en over een aantal jaren de Omgevingswet. De cultuurhistorische waarden van een monument zijn opgenomen in het gemeentelijke bestemmingsplan (straks het omgevingsplan). Voor onderhoud en restauratie van een monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. Toekenning van vergunningen kan bij monumenten langer duren. Voor de uitvoering van het werk aan het monument bestaan uitvoeringsrichtlijnen waarin staat welke voorbereiding nodig is, maar ook welke kwaliteit, werkzaamheden, materialen en technieken wenselijk of vereist zijn. Zie ook monumenten.nl

Expositie Noordkopkunst

Volg de workshop 'Spelen met zand en klei'. (Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - Muzikaal kwartet Coles Tibio treedt zaterdag 27 april, Koningsdag, op tijdens de expositie Noordkopkunst in de Ondernemerscentrale aan Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Zondag 28 april geeft keramiste Marlen van Dop van 13.30 tot 16.30 uur een bijzondere workshop 'Spelen met zand en klei'.

Marlen van Dop ontdekte in de loop van haar ontwikkeling als keramiste, een voorkeur voor vormen met een duidelijke en strakke belijning. Met een idee van een vorm die zij zelf mooi vindt met details die haar aantrekken begint zij aan een nieuw object. De rest is magie; het object vormt zich al doende. Marlen maakt objecten die de sfeer hebben van strandvondsten, watererosie-sporen in rots, schelpen, fossielen en zaden. Wat ze gemeen hebben in hun duidelijke vorm en repeterende structuur of textuur en hun natuurlijke 'looks'.

Vier functies

In deze workshop gaat ze in op de vier functies die zand bij het maken van keramiek kan hebben. Voor elke functie laat ze zien hoe de techniek in zijn werk gaat. Vervolgens kun je zelf aan de slag met een deel van de getoonde voorbeelden. Het gaat om het ervaren hoe zand en klei samen kunnen gaan; het spelen met de materialen. Heb je iets gemaakt dat je wil laten stoken dan kan dat. Werk meenemen om eerst thuis verder af te maken kan natuurlijk ook. Kosten € 45,- aanmelden via info@ericakraan-art.com of info@marlenvandop.nl

Zaterdag 4 mei geeft beeldend kunstenaar Marry Ranzijn van 14.00 tot 16.00 uur een workshop 'Boetseren met was'. Zij begint met uitleg over het materiaal, het maken van een mal en in het vervolgtraject onder andere uitleg over de mogelijkheden om het beeldje in brons te laten gieten. Aansluitend kan men een eigen creatie in was maken. Kosten € 20,00. Opgave via de mail: info@marryranzijn.nl (maximaal ruimte voor acht personen).

Zondag 5 mei geeft fotograaf Jules Noordeloos van 13.30 tot ongeveer 15.00 uur een lezing over fotografie: 'Fotografie vanuit een eigen perspectief'. Wil je meer weten over fotografie of houd je van mooie beelden? Dan is deze fotolezing een echte aanrader. Toegang is € 7,50. Geef je op via: dezeeltinbeeld@ziggo.nl.

Noordkopkunst is een unieke kunstexpositie van 29 kunstenaars en vindt plaats tot en met zondag 26 mei. Alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur in de OndernemersCentrale. Zie ook www.Noordkopkunst.nl.