Omring Express

16 mei 2019

Omring Express 16 mei 2019


JuRo Unirek/VZV gaat Europa in

Spectaculair handbal in de strijd om de derde plaats. (Foto: Patrick Hogervorst).

Formatie uit 't Veld wint met 29-21 van Dalfsen

Na afloop natuurlijk bloemen. (Foto: Patrick Hogervorst).
En weer een treffer. (Foto: Patrick Hogervorst).
Feest bij JuRo Unirek.VZV. (Foto: Patrick Hogervorst).

't VELD – Na het 25-25 gelijkspel in de uitwedstrijd in Amsterdam, stonden beide teams afgelopen zaterdagavond in sporthal 't Zijveld in 't Veld wederom tegenover elkaar. De ploeg die zou winnen pakte de derde plaats in de Eredivisie en plaatst zich automatisch voor de Challenge Cup Europa. De formatie van coach Rolf Schulte liet er geen gras over groeien en won uiteindelijk met ruime cijfers: 29-21.

In het eerste kwartier was het een gelijk opgaande strijd. Dalfsen kwam naar 't Veld om de winst te pakken en kwam na tien minuten voor het eerst op een 4-5 voorsprong. Het talrijk opgekomen publiek ging pal achter VZV staan en dat resulteerde na een kwartier spelen in een comfortabele 9-6 voorsprong, door treffers van Djazzmin Trabelski, Lisanne Kolken, Lotte Prak, Jane Kramer en Esma Staal. Een van de uitblinkers bij de thuisploeg was keepster Amber Zomerdijk, dit seizoen uitgeroepen als beste keepster van de Eredivisie. Voor de rust stond VZV al op een 16-10 voorsprong, mede door vier treffers van Lisanne Kolken.

Prachtige cijfers

Na de rust kreeg het publiek nog meer mooie staaltjes handbal te zien. VZV denderde door en halverwege de tweede helft stond er prachtige cijfers op het scorebord: 24-16 in het voordeel van VZV door treffers van onder anderen Esma Staal, Lisa Vlug, Lotte Prak en twee beauty's van Djazzmin Trabelski. Ook Lisanne Bakker, in het doel gekomen voor Amber Zomerdijk, moest een aantal keren haar talenten tonen. Lisanne Kolken liet weer zien hoe een strafschop genomen moest worden. In de slotfase werd nog veelvuldig gescoord waardoor de eindstand van 29-21 het eindsignaal haalde. Grote vreugde bij de speelsters, technische staf en de vele toeschouwers. JuRo Unirek/VZV mag nu voor de Challenge Cup Europa in. Een prachtig resultaat.

Jubileumglans City Run Schagen dankzij hoofdsponsor Van der Voort Groep, Stichting Kinderopvang Regio Schagen (SKRS), Stichting Evenementen Schagen, Rebounce Schagen en Team Sportservice Schagen

De handen ineen om te hardlopen

voor meer fondsen voor ziek kind

SCHAGEN- Samen sta je sterker, zeker als jouw evenement een jubileumeditie beleeft en het doel is een organisatie te steunen die fondsen werft in de strijd tegen kanker. Hardlopen wordt, wanneer een stichting als KiKa centraal staat, een stapje harder lopen. Dat deden sponsoren dan ook, tevens omdat komende zondag de 25e editie van de City Run Schagen op de rol staat.

De jubileumeditie kent, net als de editie vorig jaar overigens, de Van der Voort Groep als hoofdsponsor. Meer over de visie/motivatie van de Van der Voort Groep is te lezen in de column van Verheul elders in deze krant. Verder is er een Kidsrun, gesponsord door de Stichting Kinderopvang Regio Schagen (SKRS), waar dit jaar voor het eerst ook peuters aan kunnen deelnemen. De Stichting Evenementen Schagen, waarvan de Schager horeca op de Markt de drijvende kracht is, houdt allerlei activiteiten om de loop heen. Bijvoorbeeld de verenigingenmarkt in samenwerking met Team Sportservice Schagen. Daarbij tonen de diverse clubs in Schagen wat ze allemaal te bieden hebben.

De verenigingenmarkt begint om 11.00 uur. Anderhalf uur eerder gaan de eerste wandelaars op pad. Want ook wandeltochten van 10 of 16 kilometer (inschrijfkosten: vijf euro) zijn weer mogelijk. Je hiervoor inschrijven kan alleen op de wedstrijddag bij horecazaak Wonders op de Markt. Wat betreft de KidsRun en de wedstrijd-/recreatielopen over 5 en 10 kilometer: het is niet meer mogelijk je vooraf aan te melden, maar je kunt je nog wel op de 19e zelf bij Wonders opgeven. De jubileumshirts, die de voorinschrijvers kregen, zijn echter niet meer voorhanden.

Andere route

De 5 en 10 kilometer gaan om 12.00 uur van start, na een swingende warming-up van dansschool Rebounce Schagen. Voor beide lopen zijn er eerste prijzen voor de eerste drie bij de vrouwen en de mannen. De inschrijvingskosten bedragen 12 euro per persoon. Voor wie vertrouwd is met de 10 Engelse Mijlen van Schagen zoals de City Run Schagen voorheen heette: laat je verrassen! Er is namelijk een andere route uitgestippeld.

De KidsRun start om 10.45 uur met een 200 meter voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar. Om 11.00 uur is het de beurt aan de kinderen uit groep 1 en 2 met een 500 meter en kinderen uit groep 3 en 4 beginnen om 11.00 uur aan hun 1.000 meter. Kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 horen om 11.15 uur het (spreekwoordelijke) startschot klinken. Groep 5 en 6 lopen 1.500 meter en kinderen uit groep 7 en 8 2.000 meter. Alle kinderen ontvangen een leuke herinnering. De kidsrun is een echte funrun, er is geen tijdwaarneming. Meedoen kost twee euro waarvan een euro naar KiKa gaat.

Oud-wethouder Andre Groot roept college op belofte te houden

'Onbegrip over uitstel opwaardering wegen'

OMRINGDORPEN- Er heerst in Tuitjenhorn en Warmenhuizen heel veel onbegrip over eerder gedane toezeggingen over het aanpakken van de wegen en riolering. Dat stelt oud-wethouder Andre Groot, thans fractiesecretaris van de Seniorenpartij Schagen. ,,Wethouder Hans Heddes heeft vorig jaar tijdens een bijeenkomst van de dorpsraad in hetzij Warmenhuizen hetzij Tuitjenhorn beloofd het achterstallig onderhoud aan te pakken en waar nodig door te pakken met vervangingswerkzaamheden. Tot op heden is er nog niets gebeurd."

En Groot, die zelf in Schagen woont, denkt ook niet dat dit snel verandert: ,,Zoals wij het nu zien hebben wij de indruk dat er voor de komende vijf jaar geen middelen beschikbaar zijn. Wij vinden het dan ook niet juist om toezeggingen te doen die niet nagekomen kunnen worden. Het kan niet zo zijn dat onze inwoners aan het lijntje worden gehouden."

Overigens heeft Groot wel begrip ervoor dat het college van burgemeesters en wethouders terugschrikt van de kosten. ,,Je praat over een slordige drie miljoen. Maar ik zeg dan: Doe die toezegging dan niet! Wij vinden nu als Seniorenpartij Schagen dat de gemeente al dan niet gedeeltelijk over de brug moet komen. Wij dringen er op aan om onze inwoners zo snel mogelijk duidelijkheid te geven wat de komende jaren wel mogelijk is. Tegelijkertijd willen we ook graag weten wat de komende jaren niet mogelijk is om via de media en dorpsraden te regelen! Welke verantwoordelijkheden en taken hebben ze concreet en in hoeverre kunnen ze wethouders en raadsleden aanspreken op gemaakte beloftes. Duidelijkheid is zeer gewenst."

Heddes ontkent dat hij toezeggingen heeft gedaan. ,,Voor alle duidelijkheid: Ze zijn wel gedaan, maar door het vorige college. Het opknappen van wegen en riolering in Warmenhuizen en Tuitjenhorn staat ook in het coalitieakkoord, maar we hebben simpelweg er onvoldoende geld voor. We gaan er nu voor om de werkzaamheden in delen uit te voeren, te beginnen in 2020 met de Kalverdijk en Koorndijk in Tuitjenhorn. Mochten we bij het openleggen van de straat op problemen met de riolering stuiten, dan pakken we ook die aan. We willen integraal zo te werk gaan. Het is zonde van het geld om de weg, nadat hij is verbeterd, opnieuw open te breken om de riolering te vernieuwen. We kijken per keer of het nodig is om door te pakken met de riolering."

Met band 'Zomer' begint de zomer


OUDESLUIS - De band Zomer speelt op zaterdag 18 mei in het Cultuurkerkje met zelf gecomponeerde nummers. Ook de Nederlands teksten zijn van eigen hand. De teksten zijn treffend en uit het hart gegrepen. Ongekend zo onbekend! Dat reactie van het publiek toen de band eerder optrad was: Ongekend zo onbekend! Het publiek werd geraakt door de zelf gecomponeerde nummers die klonken als een klok.
Ook de Nederlands teksten zijn van eigen hand! De leden uit de band zijn: Edo Wijnker zang, gitaar en mondharmonica, Perry Rood zang, ukelele en percussie en Koen Zuurbier, zang, gitaar en percussie.
Cultuurkerkje Noorderweg 14a, 1757 PC, Oudesluis op zaterdag 18 mei. Aanvang 20.30 uur, zaal open 20.00 uur. Entree: 10 euro pp (excl. reservering, incl. koffie/thee bij entree Kaarten: Bij de ingang of reserveren via: https://cultuurkerkje.nl/kaartverkoop/

Voor meer info: zie http://muziekvanzomer.nl/

Gemeente Schagen onderzoekt met Hoogheemraadschap overdracht wegbeheer

SCHAGEN - De gemeente Schagen en Hoogheemraadschap Hollands-Noorderkwartier voeren een verkenning uit die moet leiden tot overdracht van het eigendom, beheer en onderhoud van de wegen buiten de bebouwde kom in de gemeente Schagen. Hiertoe ondertekenden wethouder Hans Heddes en bestuurder Rob Veenman namens het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden op 8 mei een intentieovereenkomst.

Het betreft ongeveer 150 kilometer weg die zich hoofdzakelijk in de voormalige gemeente Zijpe en in het buitengebied van de oude gemeente Schagen bevindt. Deze wegen zijn nu in beheer en eigendom bij het waterschap, maar het voornemen is deze over te gedragen aan Schagen. Naast de wegen worden dan ook bermen, bomen, wegsloten, verkeersborden, lantaarnpalen en bruggen overgedragen.

Focus

Met de overdracht kan het waterschap zich focussen op zijn water kerntaken: veilige dijken, schoon en gezond water, en voorkomen van watertekort en -overlast. Schagen kan zich dan volledig richten op beheer en onderhoud van wegen binnen de gemeente. "Doel is om te komen tot een eenduidige beheersituatie, zowel met het oog op helderheid voor de inwoner over de verantwoordelijkheid voor het wegenbeheer als met het oog op een eenduidige en transparante financiering daarvan", licht wethouder Heddes toe. "Als de betreffende wegen bij ons in eigendom en beheer zijn, kan de gemeente zelf de regie voeren bij veranderingen aan de inrichting van deze wegen."

Eén aanspreekpunt

Inwoners merken niet veel van de wegenoverdracht. Voordeel is dat inwoners van gemeente Schagen dan één duidelijk aanspreekpunt hebben voor alle wegen binnen de gemeente en dat wegen in de hele gemeente op gelijke manier worden beheerd. Het totale proces om te komen tot een definitief besluit over het wel of niet overnemen van de wegen van HHNK en daadwerkelijke implementatie heeft waarschijnlijk een doorlooptijd van 1-2 jaar.

6 / 16

Rommelrondje Waarland


WAARLAND – Waarland gaat ontspullen: op zondag 19 mei wordt voor de eerste keer Rommel Rondje Waarland gehouden, een grote rommelmarkt verspreid over zo'n 150 adressen door het hele dorp. Tussen 11.00 en 16.00 uur verkoopt men op het eigen erf of de stoep alles wat in de weg stond/lag: van overtollig kinderspeelgoed, cd's en kleding tot gereedschap en fietsen. Maar ook zijn er leuke zelfgemaakte nieuwe producten te vinden.

Initiatiefnemers Sylvia Groen en Natalia Restrepo zagen het succes van de dorpsrommelmarkten in Schagerbrug en 't Veld en achtten Waarland ook rijp voor zo'n markt. "Eind 2018 peilden we de animo met een oproep op de Facebookpagina 'Je bent Waarlander als…'", vertellen ze. "We werden meteen overdonderd met positieve reacties. En toen we later de datum bekendmaakten op de Facebookpagina van Rommelrondje Waarland, stroomden de aanmeldingen binnen." Intussen staat de teller op zo'n 150 deelnemers: Waarlanders, maar ook mensen van elders die bij hun familie of kennissen op het erf met een kraampje staan. Lokale middenstanders als Beau & Beau, Gewoon Simoon, Tamara's Bloemenboetiek, Deen, Bij van Huizen (in het Dorpshuis) en De Luwe Stek doen eveneens mee. Alle deelnemende adressen staan ingetekend op een plattegrond die te zijner tijd te downloaden is op rommelrondjewaarland.jouwweb.nl en die ook te verkrijgen zal zijn bij deelnemende verkopers. Verkoop van eten en drinken is niet toegestaan, tenzij de verkoper daarvoor zelf een vergunning heeft. Meer weten over Rommel Rondje Waarland? rommelrondjewaarland@hotmail.com.

Ook dit jaar Blauwe Vlag voor de stranden van gemeente Schagen

De Blauwe Vlag voor de stranden van de gemeente Schagen. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - De Internationale jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 181 Blauwe Vlaggen toegekend, 124 jachthavens en 57 stranden. Ook jaar zit gemeente Schagen er weer bij. Donderdag 8 mei nam strandbeheerder Gerard Glas het certificaat in ontvangst in Ouddorp aan Zee.

Gemeente Schagen ontving de Blauwe Vlag voor de 30e keer op rij. "We zijn erg trots op de Blauwe Vlag", zegt wethouder Hans Heddes. "Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren samen met de strandpaviljoenhouders veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Iedereen weet nu waar hij of zij aan toe is". De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden van Schagen nog aan de vereisten voldoet.

Blauwe Vlag

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijke internationale milieuorganisatie. De internationale jury was vol lof over de Nederlandse kandidaten, de wijze waarop "environmental education" wordt geïmplementeerd en de andere criteria worden toegepast. Twee parachutisten daalden in Ouddorp aan Zee neer met de Blauwe Vlag 2019. Deze werd gehesen door de loco Commissaris van de Koning van de Provincie Zuid-Holland, de heer Floor Vermeulen.

Cursus mindful mediteren en bewustvol leven in het NU

ANNA PAULOWNA - Karin en Robert Gilhuijs van Karo´s Zorg in Schagen starten op vrijdagavond 7 juni en op zaterdagochtend 8 juni in Anna Paulowna, met een nieuwe vijfweekse cursus mindful mediteren en bewustvol leven in het NU. Bewustvol leven ofwel mindful leven betekent in het hier en nu zijn, bewust van het moment en van datgene dat je al dan niet aan het doen bent. Voor veel mensen is dat, in deze hectische tijd waarin veel van ons verlangd wordt, lastig, met als gevolg dat wij veel stress ervaren in het dagelijks leven.

''Deze cursus gaat over hoe je bewuster vanuit het moment kunt gaan leven, waardoor je meer rust en minder stress zult gaan krijgen. Hoe wordt je bewust van je gedachten, hoe breng je meer rust en structuur aan in je leven, maar ook hoe blijf je in het moment. Mag jij zijn wie je zou willen zijn? Enkele thema's die ondersteund door meditatieoefeningen die aan bod zullen komen in de cursus. Mindful mediteren zorgt voor innerlijke rust, balans en voor heling van lichaam en geest. Er gaat geoefend worden met verschillende meditatieoefeningen die op een stoel plaatsvinden. Ervaring is niet nodig.'' De cursussen worden gegeven op het Viertaal College, Hoep 28 in Schagen en bij Karo's Zorg, Molenvaart 297 in Anna Paulowna. Voor verdere informatie en/of opgave deelname kunt u terecht via de website www.karoszorg.nl of 0223-522149.

Tussen kerk en kunst Eenigenburg

EENIGENBURG - In het kerkje van Eenigenburg is er op zondag 19 mei een kerkdienst "Tussen Kerk en Kunst" Aanvang 10.30 uur. Ditmaal een dienst met medewerking van zanger, gitarist, accordeonist en pianist Jan Valkenier. Samen met de voorganger Pastor Louise Kooiman maakt hij er een bijzondere muzikale dienst van! Iedereen is van harte welkom!

Cursus Voorouder Onderzoek 2019

(Foto: )

SCHAGERBRUG - In het najaar van 2019 organiseert de werkgroep van de Historische vereniging "De Zijpe" opnieuw een cursus Voorouder Onderzoek en wel op de woensdagavonden: 18 en 25 september en op 2, 9 en 16 oktober. De cursus zal worden gegeven in het Zijper Museum: Schagerweg 97d in Schagerbrug van 19.30 uur tot 21.30 uur en zal worden gegeven door Arnold Romeijnders en Els Pellerin. Na afloop van de cursus brengen we nog een bezoek aan de Archieven van Alkmaar en Haarlem. Altijd al nieuwsgierig geweest naar uw voorouders? Vragen over die ene bijzondere grootmoeder? Zo snel mogelijk aanmelden, want er kunnen maximaal tien mensen deelnemen aan de cursus! (Vol is vol!) Leden van de Historische Vereniging betalen € 40.- en niet leden € 50.- Voor dit bedrag ontvangen de deelnemers al het lesmateriaal en koffie/thee.

(Foto: aangeleverd).

Aanmelden, of meer informatie vragen, kan bij: Anita Bobeldijk, telefoon 0226-383319, email: robenanita@hetnet.nl

8 / 16

Diverse creatieve workshops bij expositie Noordkopkunst

(Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Beeldend kunstenares Erica Kraan geeft vrijdag 17 mei vanaf 13.00 uur een maar liefst 4 uur durende workshop portret boetseren. In slechts één middag leer je stap voor stap hoe je van klei een gezicht maakt in de juiste verhoudingen. Je zult verstelt staan van je eigen kunnen. Geef je snel op via info@ericakraan-art.com tel. 0612729948 want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Kosten € 50,- inclusief alle materiaal

Vrijdagmiddag 17 mei geeft beeldend kunstenares Erica Kraan vanaf 13.00 uur een maar liefst vier uur durende workshop portret boetseren. ''In slechts één middag leer je stap voor stap hoe je van klei een gezicht maakt in de juiste verhoudingen. Je zult verstelt staan van je eigen kunnen,'' zegt Erica Kraan. ''Geef je snel op via info@ericakraan-art.com tel. 0612729948 want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Kosten € 50,- inclusief alle materiaal.'' Op zaterdag 18 mei a.s. geeft keramiste Gerdien Noordeloos een leuke en ook makkelijke workshop "Blij van klei" van 13.30 tot uiterlijk 16 uur. De workshop is geschikt voor jong en oud en ervaring met boetseren is niet nodig. Gerdien Noordeloos: ''Je boetseert een paar vogeltjes* die je in huis of op een bamboestok in de tuin kunt neerzetten. Na het boetseren drogen we de vogeltjes met een föhn waarna je ze verder gaat decoreren en kleuren met engobes (gekleurde kleislibs). Kosten: € 25,00 p.p. Dit is incl. klei, kleur, glazuur en twee keer bakken. Na ongeveer drie weken zijn de vogels tweemaal gebakken in de keramiekoven. Wil je ook leuke zelfgemaakte vogeltjes voor in huis of tuin? Geef je dan snel op voor deze leuke workshop via dezeeltinbeeld@ziggo.nl Gezellig als je meedoet.'' 19 mei van 13.30 tot 16 uur workshop acryl gieten op canvas doek door Saskia Heijn. Acrylgieten is helemaal "hot". Saskia Heijn: ''Tijdens deze workshop maak je een schilderij met acrylverf waaraan een 'medium' is toegevoegd. Je kiest een aantal kleuren, die meng je en ga je vervolgens gieten op het canvasdoek. Het schilderij vergt wat tijd om te drogen, dus kun je deze een paar dagen later ophalen.Hoe het schilderij eruit komt te zien is iedere keer een verassing.'' Kosten: €37,50 incl. materiaal Opgeven: info@creatique.eu Tel. 06-46438753

Een kunstwerk van Erica Kraan. (Foto: Gerda Venema).

Noordkopkunst is een gratis toegankelijke unieke kunstexpositie van 29 kunstenaars en vindt plaats t/m 26 mei en is alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12 tot 17 uur in de OndernemersCentrale, Oostwal 2, 1747EZ Tuitjenhorn. www.Noordkopkunst.nl. contact: info@ericakraan-art.com 0612729948

Diverse creatieve workshops bij expositie Noordkopkunst

(Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Beeldend kunstenares Erica Kraan geeft op vrijdagmiddag 17 mei vanaf 13.00 uur een maar liefst vier uur durende workshop portret boetseren. In slechts één middag leer je stap voor stap hoe je van klei een gezicht maakt in de juiste verhoudingen. Je zult verstelt staan van je eigen kunnen. Geef je snel op via info@ericakraan-art.com tel. 0612729948 want er zijn nog maar een paar plaatsen beschikbaar. Kosten € 50,- inclusief alle materiaal

(Foto: aangeleverd).

Op zaterdag 18 mei geeft keramiste Gerdien Noordeloos een leuke en ook makkelijke workshop "Blij van klei" van 13.30 tot uiterlijk 16 uur. De workshop is geschikt voor jong en oud en ervaring met boetseren is niet nodig. Je boetseert een paar vogeltjes* die je in huis of op een bamboestok in de tuin kunt neerzetten. Na het boetseren drogen we de vogeltjes met een föhn waarna je ze verder gaat decoreren en kleuren met engobes (gekleurde kleislibs). Kosten: € 25,00 p.p. Dit is incl. klei, kleur, glazuur en 2 x bakken. Na ongeveer drie weken zijn de vogels tweemaal gebakken in de keramiekoven. Wil je ook leuke zelfgemaakte vogeltjes voor in huis of tuin? Geef je dan snel op voor deze leuke workshop via dezeeltinbeeld@ziggo.nl Gezellig als je meedoet!

19 mei: van 13.30 tot 16 uur workshop acryl gieten op canvas doek door Saskia Heijn. Acrylgieten is helemaal "hot". Tijdens deze workshop maak je een schilderij met acrylverf waaraan een 'medium' is toegevoegd. Je kiest een aantal kleuren, die meng je en ga je vervolgens gieten op het canvasdoek. Het schilderij vergt wat tijd om te drogen, dus kun je deze een paar dagen later ophalen.Hoe het schilderij eruit komt te zien is iedere keer een verassing. Kosten: €37,50 incl. materiaal Opgeven: info@creatique.eu Tel. 06-46438753

Noordkopkunst is een gratis toegankelijke unieke kunstexpositie van 29 kunstenaars en vindt plaats t/m 26 mei en is alle vrijdagen, zaterdagen en zondagen geopend van 12 tot 17 uur in de OndernemersCentrale, Oostwal 2, 1747EZ Tuitjenhorn. www.Noordkopkunst.nl. contact: info@ericakraan-art.com 0612729948

Rutger Jan Bredewold te gast bij programma Met de deur Open

Rutger Jan Bredewold te gast in het programma Met de deur Open. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - In het programma 'Met de deur Open' op radio Schagen FM is zondag 19 mei van 10.00 tot 12.00 uur Rutger Jan Bredewold uit Haringhuizen te gast. Bredewold is een beeldend kunstenaar met een no-nonsense inslag. Zijn nuchtere Noord-hollandse kijk op de wereld komt tot uiting in expressieve kunstwerken Om van de realiteit los te komen werkt Rutger Jan niet op locatie , daar worden slechts indrukken opgedaan. Hij werkt vaak in opdracht en zijn werk is mondjesmaat te zien. In 2022 hoopt hij in Amsterdam een serie van deze stad te kunnen tonen. Presentator Kitty Mertz praat Met Rutger Jan over zijn leven en werk en de muziek die tijdens het programma is te horen, is de keuze van Rutger Jan Bredewold. De techniek is in handen van Hans van den Hoeven. 'Met de deur Open' is te beluisteren op de kabel via 96.5, in de ether via 107.7, achter de beeldkrant via kanaal S12+, digitaal via kanaal 40 en via de website www.schagenfm.nl onder het knopje 'luister live'.

Rondje langs tuinen en kwekers in Noord-Holland noord

(Foto: aangeleverd).

REGIO - 'De Groene Route' bestaat inmiddels al vijf jaar en wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord. Wij willen anderen graag laten meegenieten van onze prachtige privé-tuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid en milieubewust werken staat bij allen hoog in het vaandel. Zij organiseren dit seizoen zes gezamenlijke open weekends en een avond-openstelling. In de lente is er een open weekend op zaterdag en zondag 25 en 26 mei van 11.00-17.00 uur. In mei staan in de tuinen al volop vaste planten en late bollen te pronken of wordt hebberig bij de kwekerijen die o.a. voorjaarsbloeiers aanbieden. Wandel langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van Geranium, Akelei en vele andere stralende voorjaarsdiva´s.
Voor meer info en deelnemers per datum, adressen en meer : www.degroeneroute.nl

De Grote Express Uitagenda

Donderdag 16 mei

SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.

* Filmtheater de Luxe in Scagon Theater, centrum Markt 18,

TUITJENHORN

* Wekelijks is er tabletcafe in de Bibliotheek van Tuitjenhorn, Oostwal 6. Van 14.30 tot 15.00 uur, voor al uw vragen over tablets, laptops, mobiele telefoons en e-readers.

Vrijdag 17 mei

SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.

* Filmtheater de Luxe in Scagon Theater, centrum Markt 18,

TUITJENHORN

* Expositie Noordkopkunst van 12.00 tot 17.00 uur, in voormalig gemeentehuis Harenkarspel ((DOC), Oostwal 2 Tuitjenhorn. De expositie duurt tot en met 26 mei.

Zaterdag 18 mei

SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.
* Filmtheater de Luxe in Scagon Theater, centrum Markt 18,

TUITJENHORN
* Expositie Noordkopkunst van 12.00 tot 17.00 uur, in voormalig gemeentehuis Harenkarspel (DOC), Oostwal 2 Tuitjenhorn. De expositie duurt tot en met 26 mei.

Zondag 19 mei

SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.

WAARLAND

* Molenhuijs en Molen Waarland: vaste expositie: waterschapsgeschiedenis, op zondag 12, 19 en 26 mei. Met grote luchtfoto uit 1945 en dvd-presentaties. Dit seizoen: oude schoolmaterialen en klassenfoto's gemaakt in de periode van schoolhoofd meester de Heij. info: www.molenhuijs.nl

TUITJENHORN

* Expositie Noordkopkunst van 12.00 tot 17.00 uur in voormalig gemeentehuis Harenkarspel (DOC), Oostwal 2 Tuitjenhorn. De expositie duurt tot en met 26 mei.

Maandag 20 mei

SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.

TUITJENHORN

* Wekelijks is er tablet cafe in de Bibliotheek van Tuitjenhorn, Oostwal 6. Van 14.30 tot 15.00 uur, voor al uw vragen over tablets, laptops, mobiele telefoons en e-readers.

Dinsdag 21 mei

SCHAGEN


* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.

* DigiBar, elke dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Cultuurhoek in bibliotheek van Schagen in Markt 18, Torenstraat 1A. Entree is gratis.

Woensdag 22 mei

WARMENHUIZEN

* Wonen Plus Welzijn is iedere woensdag van 09.30 tot 12.00 uur aanwezig in Dorpshuis Warmenhuizen voor alle vragen op het gebied van welzijn, wonen en zorg dicht bij huis.


SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.

Donderdag 23 mei

SCHAGEN
* Bioscoop Cine Magnus, Grotewallerweg, elke middag en avond films, zie www.cinemagnus.nl.
* Filmtheater de Luxe in Scagon Theater, centrum Markt 18,

Kerkdiensten

Donderdag 16 mei

SCHAGEN

*Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, klein Maria bedevaartsoord, elke dag mogelijkheid tot bidden in kleine kapel, vanaf 9.00 uur, info: www.rkkerkschagen.nl/mariakapel-de-keinse

WARMENHUIZEN

* rk Kerk H.H. Ursula en Gezellinnen, Dorpsstraat 179, 19.00 uur: Eucharistieviering. Na deze viering is gelegenheid tot biechten

'T ZAND

* Parochie Onze Lieve Vrouw Visitatie, 09.45 uur, Viering in de Zandstee, 14:00 uur, Zaalcorvee, 14.00 uur.

Vrijdag 17 mei

SCHAGEN

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, klein Maria bedevaartsoord, elke dag mogelijkheid tot bidden in kleine kapel, vanaf 9.00 uur, info: www.rkkerkschagen.nl/mariakapel-de-keinse

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, 09.30 uur H. Mis in de dagkapel. 19.00 uur Stil gebed en aanbidding (tot 19.30 uur) in de dagkapel. 19.00 uur Oefenen familiekoor in de pastorie. 19.30 uur Vespers - Schola Cantorum.

TUITJENHORN

* rk Kerk H. Jacobus de Meerdere, Dorpsstraat 39, 10.00 uur, Woord- en Communieviering in het St. Jozefpark.

WARMENHUIZENZaterdag 18 mei

SCHAGEN

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, klein Maria bedevaartsoord, elke dag mogelijkheid tot bidden in kleine kapel, vanaf 9.00 uur, info: www.rkkerkschagen.nl/mariakapel-de-keinse

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, 19.00 uur Eucharistieviering met samenzang.

Zondag 19 mei

SCHAGEN

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, klein Maria bedevaartsoord, elke dag mogelijkheid tot bidden in kleine kapel, vanaf 9.00 uur, info: www.rkkerkschagen.nl/mariakapel-de-keinse

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, 10.00 uur: vijfde zondag van Pasen: Eucharistieviering met medewerking van het Groot Koor uit Castricum. Na de viering is er gelegenheid om een kopje koffie met elkaar te drinken in de kerk, verzorgd door leden van de Wijkcontactraad. 16.00 uur Tamilviering. 17.00 uur Rozenkransgebed in de kapel op de Keins.

KRABBENDAM

* Kerk, Kerkpad 15, 10.00 uur.

TUITJENHORN

* rk Kerk H. Jacobus de Meerdere, Dorpsstraat 39, 10.00 uur, Woord- en Communieviering.

SCHAGERBRUG

* Protestante Gemeente Zijpe, Schagerweg 381, Schagerbrug. 10.00 uur dienst met voorganger ds. H. van Dunne.

Maandag 20 mei

SCHAGEN

Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, 08,30 uur H. Mis met ochtendgebed (lauden) in de dagkapel.

't ZAND

* elke donderdag is er om 09.45 uur een viering in de Zandstee. Cantica Nova oefenen.

Dinsdag 21 mei

SCHAGEN

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, 08.15 uur Kerkwerken groep 2, 19.00 uur Avondmis in de dagkapel.

't Zand

* 18.45 uur: Ritmische Koor oefeningen, 20.15 uur repetitie Promise

Woensdag 22 mei

SCHAGEN

* Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A,

'T ZAND

* 10.00 uur Parochie administratie geopend.. 19.30 uur Vergadering VOG.

Donderdag 23 mei

SCHAGEN

*Kapel Keins, West-Friese Dijk, Keins 2A, klein Maria bedevaartsoord, elke dag mogelijkheid tot bidden in kleine kapel, vanaf 9.00 uur, info: www.rkkerkschagen.nl/mariakapel-de-keinse

WARMENHUIZEN

* rk Kerk H.H. Ursula en Gezellinnen, Dorpsstraat 179, 19.00 uur: Eucharistieviering. Na deze viering is gelegenheid tot biechten.

'T ZAND

* Parochie Onze Lieve Vrouw Visitatie, viering in Zandstee, 9.45 uur, zaalcorvee 14.00 uur.

Ouderengymdocent Yvonne Brinkman: "Mijn deelnemers vertellen thuis trots dat ze rugby hebben gespeeld!"

Ouderen gymdocent Yvonne Brinkman. (Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Yvonne Brinkman geeft elke donderdagochtend Buiten Sport en Spel voor 65-plussers op het Cruyff Court in Schagen. Zo'n zestien leden komen wekelijks trouw naar de beweeglessen in de buitenlucht. Deze week is het niet Yvonne die de les geeft, maar een aantal eerstejaars leerlingen van het Regius College in het kader van een projectweek op school. Jong en oud ontmoeten elkaar en dagen elkaar uit met beweging.

Het is mooi om te zien hoe een jongen van 12, minstens een kop kleiner dan de deelnemers, de ouderen instructie geeft. Yvonne geniet er duidelijk van: "De deelnemers hadden zich hier erg op verheugd. Ze vinden het erg leuk om met jongeren te bewegen!" Yvonne ondersteunt de leerlingen, geeft tips en advies en houdt toezicht. Van huis uit is Yvonne fysiotherapeut. "Die leerlingen zijn zo onbevangen en ik ben vaak voorzichtig." Aan de kant staan twee geblesseerde deelnemers. Ze doen niet mee maar zijn zeer betrokken bij het spel: "We komen wel elke week, ook al kunnen we nu tijdelijk niet meedoen. Je komt ook voor de gezelligheid en de koffie na afloop!"

Lief en leed

Buiten Sport en Spel is zo'n acht jaar geleden opgezet door Team Sportservice Schagen in samenwerking met het Ouderenfonds en Wonen Plus Welzijn. Veel 65-plussers bewegen te weinig omdat ze niet meer mee kunnen met de jongere mensen. Terwijl er nog wel veel behoefte aan beweging is. Deze activiteit is uiteindelijk ondergebracht bij Wonen Plus Welzijn, met Yvonne Brinkman aan het roer. "Het is een hechte, betrokken groep. Is er ziek of zeer, dan denken we aan elkaar met een bezoekje of een bloemetje. Ook verjaardagen worden niet vergeten. De koffie na afloop is heel belangrijk. Het is een sociaal gebeuren. Sommige deelnemers zijn er al vanaf het begin bij. Nieuwe leden komen vaak via via. Of ze zien ons omdat ze toevallig langslopen en besluiten dan om mee te doen. Afmeldingen zijn er maar weinig. De lessen gaan eigenlijk altijd door, of het moet heel erg slecht weer zijn." De lessen lopen van september tot eind mei. Maar tijdens de zomermaanden missen veel deelnemers de sociale contacten en spreken ze toch af bij het Cruyff Court om samen een stuk te gaan fietsen.

Deelnemers staan versteld

Yvonne heeft altijd met ouderen gewerkt. "Daar kan ik het goed mee vinden. Ouderen zijn meer gemotiveerd. Ik vind het leuk om ze uit te dagen om wat aan beweging te gaan doen. Het houdt ze langer mobiel. Je ziet ook het plezier dat ze hebben in bewegen. Dat vind ik zo leuk om ze mee te geven! Als je ouder bent gaat bewegen niet altijd meer vanzelf. En als je je alleen voelt is het best een stap om iets te gaan ondernemen. Er was een deelnemer met reuma die dacht niets meer te kunnen. Nu vertelt ze trots dat ze heeft gebasketbald! Dat is toch prachtig? De deelnemers staan versteld over wat ze nog kunnen."

Rugby met ouderen

Yvonne verzint elke week een andere activiteit. Heel veel sporten komen voorbij, maar ook spelletjes waarmee je het geheugen traint. Een deelnemers vertelt enthousiast: "Yvonne bouwt de les altijd heel goed op. Eerst doen we een warming-up. En voor je het weet heb je weer een nieuwe sport leren kennen! Laatst hebben we rugby gedaan! Nee, niet rollend over de grond. De regels worden natuurlijk wel aangepast op wat we kunnen." Yvonne lacht: "Dat had je toch nooit gedacht dat je nog eens aan rugby zou doen?"

Geen geklaag en gezeur

"Op deze leeftijd is er natuurlijk vaak ziek en zeer. Bij jezelf of in de directe omgeving. Hier kunnen ze dat allemaal een uurtje vergeten. We klagen en zeuren niet en zijn gewoon lekker buiten aan het bewegen. Een aantal heeft weinig sportervaring. Deze activiteit is heel laagdrempelig. We kijken vooral naar wat je nog wel kunt. Daar sta je vaak nog versteld van!"

Ook In The Spo(R)tlight?

Team Sportservice Schagen is altijd op zoek naar mooie verhalen van mensen die iets bijzonders hebben met sport en beweging. Ken u iemand die u wilt voorstellen voor de rubriek In The Spo(R)tlight? Stuur een mailtje naar sembakker@teamsportservice.nl. Dan komen we graag langs voor een interview en een foto.

Winnaar en Winnares Makado foto expositie

(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Winnaar van fotowedstrijd is Jan van Eeten uit St. Maarten. Heeft al vaker met de wedstrijd meegedaan. Heeft zelf in het verleden veel gefotografeerd en dia's gemaakt. Nu heeft de video de voorkeur. Laatste keer in India opnames gemaakt. "Prachtig kleurrijk land", vertelde hij. Hij gaat kijken in zijn huis waar de winnende foto: "Lake Buttermere (UK)" van fotograaf Loet Leenders het best tot zijn recht komt met, uiteraard, een mooie lijst er omheen. Winnares Fotocursus: "Leer je camera kennen" is de Natuurkundige therapeute Hannie Spanjaart uit Warmenhuizen. Ze is erg blij met de fotocursus die foto Beemster ter beschikking heeft gesteld. Ze gaat binnenkort (vlak na de 2 cursusavonden) voor een rondreis naar Amerika met een vriendengroep. Ze kan daar het geleerde meteen in praktijk brengen. Ook heeft ze zich al aangemeld bij AFV Schagen. Leuk zo'n spontaan nieuw lid erbij.

Voor meer informatie van de fotoclub kijk op: www.fotoclubschagen.nl

(Foto:aangeleverd).
(Foto: aangeleverd).

71e hardloopronde van Tuitjenhorn

(Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - De 71e maal de stratenloop van Tuitjenhorn wordt op zaterdagavond 6 juli georganiseerd. Het is de oudste hardloopronde van Noord-Holland.

Dit jaar is de stratenloop van Tuitjenhorn wederom niet op de gebruikelijke tweede zaterdag van augustus, omdat dat midden in de schoolvakanties valt maar op 6 juli, één week voor de start van de schoolvakanties in de Noordelijke helft van Nederland. Wederom dit jaar een 5 km trimloop en een 10 km Wedstrijd/trimloop. De 10 km Wedstrijdloop wordt gesponsord door de RABOBANK onder de naam RABO GOLDEN ONE. Voor de senioren zijn er op de 10 km leuke geldprijzen te verdienen. Voor de jeugd zijn er fraaie bekers. Daarnaast dit jaar aan het slot wederom een junioren-senioren-estafette van vier kleine rondes voor bedrijven/straten/clubs/vrienden etc. We hopen hierbij op een grote deelname. Om 17.00 uur start de eerste jeugdgroep. Voor de andere starttijden, zie bijgaande flyer. Een ieder kan alvast gaan trainen om op 6 juli de loop tot een goed einde te brengen. Er zijn inmiddels contacten gelegd met de loopgroep TeamDistanceRunners en andere snelle regionale lopers en loopsters om een aantal zeer snelle mensen naar Tuitjenhorn te halen. De prijsuitreiking voor de volwassenen is na afloop in Café de Vriendschap waar na afloop wordt door gefeest met o.a. zanger Tim Duinmaijer. Alle omwonenden rond het parcours wordt bij deze gevraagd om van 16.30 uur tot 21.30 uur het hardloopparcours autovrij te houden.

(Foto: aangeleverd).

Meer informatie is terug te vinden op de website www.hollandia-t.nl

Gezocht een Coördinator voor Soos (moeilijk lerende)

SCHAGEN - Elke vrijdag van begin september tot eind juni van 20.00 tot 22.00 uur is er een Soos voor mensen met een licht verstandelijke beperking in de Blokhut aan de Loet in Schagen. Op de Soos worden spelletjes gedaan en soms ook buitenactiviteiten. Het doel is om deze doelgroep te helpen met socialiseren door spelletjes te spelen, een praatje aan de bar en ze in contact te brengen met elkaar. ''Voor het nieuwe seizoen zijn wij per direct op zoek naar een coördinator voor deze Soos,'' zegt Jacco Stam. ''Ook is het mogelijk om het coördinatorschap met iemand samen te doen. Graag doen wij ook een beroep op Vutters en pensionada's om op deze vacature te reageren. Als coördinator wordt van je verwacht dat je: Affiniteit heeft met de doelgroep. Met mensen om wilt gaan met een licht verstandelijke beperking. Een initiatiefrijk persoon bent om samen met het team vrijwilligers een leuk activiteitenprogramma aan te bieden. Inzicht en overzicht hebt hoe mensen te benaderen om een spel of activiteit te beginnen. Verantwoordelijk bent voor de entreegelden.Geen alcohol drinkt tijdens de Soos.'' Geïnteresseerd of meer informatie, dan contact opnemen met Jacco Stam via info@sasv.nl t.a.v. Jacco Stam of telefonisch: 06-10215711

Dirkshorn in het nieuw

DIRKSHORN - De werkzaamheden voor de verbetering van de openbare ruimte Dirkshorn zijn klaar. In het afgelopen jaar zijn veel straten opnieuw ingericht, extra parkeerplaatsen aangelegd, het riool vervangen en tegelijkertijd vele plantenvakken gerenoveerd. Alles ziet er weer mooi uit. Op donderdag 16 mei verricht wethouder Hans Heddes een openingshandeling bij de parkeerplaats aan de Veersloot in Dirkshorn. "Het is een grote klus geweest. Mede door de inzet van velen en de medewerking van de bewoners is de klus geklaard," licht wethouder Hans Heddes toe. "Het riool is onder de doorgaande route vervangen en vele straten zijn opnieuw ingericht en hebben een nieuwe uitstraling gekregen. De bijeenkomst is op donderdag 16 mei van 16.00 tot 18.00 uur. Wethouder Hans Heddes verricht de openingshandeling op de parkeerplaats aan de Veersloot. Daarna verplaatst men zich naar de Kastanjeboom, Dorpsstraat 15 in Dirkshorn. Bewoners van Dirkshorn en geïnteresseerden zijn van harte welkom.

Laatste beamercompetitie van Fotoclub AFV Schagen

Symmertrie was het thema van de laatste beamercompetitie. (Foto: Joke Ligthart-Wognum)

SCHAGEN - Fotoclub AFV Schagen heeft de laatste beamercompetitie met als thema Symmertie voor de zomerstop gehad met twee winnaars: Petra Tromp met de foto van het boek eerste bij de leden Joke Ligthart-Wognum de foto van de roltrap eerste bij de jury. Petra: ''Mijn eerste officiële avond als clublid is boven verwachting verlopen. De opdracht aan de leden was: 'stuur anoniem twee symmetrische foto's in'. ''Aangezien ik nog niet zo lang fotografeer en ik dan ook geen archief heb waar ik foto's uit vandaan kan halen ben ik creatief met een boek aan de slag gegaan. Ben blij verrast dat mijn ingezonden foto op een eerste plaatst eindigde. De foto heb ik door de gevouwen pagina's van het boek heen geschoten. Ik heb dus op de achterste rand van de pagina's scherp gesteld waardoor de voorkant erg wazig is geworden, mede door de verlichting die precies de randen verlichtte is het een dromerige maar toch ook krachtige foto geworden.'' Joke Ligthart-Wognum foto van de roltrap is genomen in Alkmaar en gekozen voor krachtig zwart-wit Voor meer informatie: www.fotoclubschagen.nl

(Foto: Picasa)

Ondertekening bouw 60 woningen Delftweg 15 Tuitjenhorn

Woningbouw aan de Delftweg in Tuitjenhorn. (Foto: aangeleverd).

TUITJENHORN - Peter Langenberg van Zeeman Real Estate en wethouder Jelle Beemsterboer ondertekenden op dinsdag 14 mei een anterieure overeenkomst voor woningbouw in Tuitjenhorn. Het betreft zestig nieuwe woningen aan de Delftweg 15. Hier stonden voorheen de bedrijfsgebouwen van zaadveredelaar Nickerson Zwaan.

De ondertekening van de overeenkomst maakt de bouw mogelijk van zestig woningen, waaronder twaalf sociale huur (Wooncompagnie) en twaalf 'goedkope' koop. Aan deze woningen is grote behoefte in het dorp. Het betreft ook zes kavels, zes vrijstaande woningen, twaalf 2 onder 1 kap-woningen en twaalf seniorenwoningen. Als de gemeenteraad dinsdagavond 14 mei een coördinatiebesluit neemt, kan de voorbereiding snel gaan. Omdat het nieuwe bestemmingsplan en de omgevingsvergunning gelijktijdig de procedure doorlopen. Volgens planning worden de stukken binnenkort bij de gemeente ingediend. Eerder al werd de intentieovereenkomst ondertekend voor dit plan. Zodat grondeigenaar Zeeman Real Estate het plan kon voorbereiden en de haalbaarheid onderzoeken. Wethouder Jelle Beemsterboer is blij met de ontwikkeling. "Elk dorp moet naar verhouding in woningbouw kunnen groeien. Ook Tuitjenhorn. Dit is een mooie kans om overbodig geworden bebouwing te vervangen door huizen waarin ook Tuitjenhorners kunnen wonen." Er moet nog veel worden geregeld, maar als alles voorspoedig verloopt kan de bouw begin 2020 beginnen. De gemeente heeft aan Zeeman Real Estate gevraagd om de inwoners van Tuitjenhorn in de ontwikkeling te blijven betrekken en op de hoogte te houden.

De ondertekening door de heren Peter Langenberg en Jelle Beemsterboer. (Foto: aangeleverd)Voorstelling met op muziek gezette gedichten van J.C. Bloem

SCHAGERBRUG - Belangstellenden kunnen op zondag 19 mei in de kerk van Schagerbrug genieten van de Texelse gitarist/singer-songwriter Jaap Dros en gitarist/saxofonist
Jan Kühne uit Sint Maarten. Zij brengen dan hun nieuwe, tweede theatervoorstelling over de dichter J.C. Bloem, één van de grote klassieke dichters uit de Nederlandse literatuur. Hierin zingt Jaap een aantal gedichten, die hij samen met Jan muzikaal vertolkt. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal van de kerk Schagerweg 40 Schagerbrug en via kunstcultuurkerkschagerbrug@gmail.com

Sponsoractie schoolplein Hoge Akker Tuitjenhorn

TUITJENHORN - Op de Hoge Akker in Tuitjenhorn wordt woensdag 29 mei een sponsoractie gehouden om geld in te zamelen voor het schoolplein. Spelen vinden ze op de Hoge Akker ontzettend belangrijk voor alle kinderen van de peuterschool, het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang. Daarom willen ze het schoolplein aantrekkelijker maken! In samenwerking met 'Schoolplein14' hebben ze het doel om 8000 euro in te zamelen. Er zijn al verschillende acties geweest waar geld mee is opgehaald en nu komt er een sponsorloop op woensdagochtend 29 mei. Tussen 9 en 11 uur zullen er rondom de school rondjes gerend worden door alle kinderen om zoveel mogelijk geld op te halen.


Wil van Arendonk winnaar klaverjassen

SCHAGEN - Na acht avonden klaverjassen (september t/m april) is na aftrek van de twee laagste potten, Wil van Arendonk kampioen geworden met een stand van 31060 punten. De tweede plaats was voor Janny Ansems met 30384, En de derde plaats voor Jan Huiberts met 30360. ''Het was weer een gezellig kaart seizoen met alle avonden een goed gevulde zaal, een mooie prijzentafel en lekkere hapjes en drankjes,'' zegt de klaverjasorganisatie. ''Wij danken dan ook alle mensen die dit hebben mogelijk gemaakt (cadeau makers, barpersoneel, en bestuur en natuurlijk de deelnemers) en hopen in september weer met zijn alle de kaarten te schudden voor het seizoen 2019-2020''.

25 jaar Tropentoernooi bij TV Dirkshorn

De Tropentoernooicommissie met van links naar rechts Kim Velema, Gerda Veldhuis, Lars Betjes, Rob Ruiter, Jacqueline de Kort en Joyce Duinkerken. (Foto: aangeleverd).

DIRKSHORN - Tennisvereniging Dirkshorn organiseert dit jaar voor de 25ste keer het Tropen Toernooi. We willen dit jaar groot uitpakken en kijken er erg naar uit. Ons gezellige toernooi begint op zaterdag 6 juli en de finales worden gespeeld op zondag 14 juli 2019. De inschrijving is inmiddels geopend. Er kan worden ge-enkeld op basis van actuele rating. Inschrijven voor herendubbel, damesdubbel en mix kan in de categorieën 5,6,7 en 8 en in de 7 35+ We zullen hoofdzakelijk in poules spelen dit betekent dat u meerdere keren speelt. Hoe mooi is dat! Inschrijven kan via: www.toernooi.nl. De officiële sluitingsdatum voor inschrijven is 24 juni. De organisatie gaat uit van een tropisch weekje. Deelnemers kunnen weer rekenen op gezelligheid. Nu het de 25ste keer is hebben we donderdag een feestavond!! Gedurende de hele week zal er een verloting plaatsvinden en zaterdagavond de 13e is de verloting van de hoofdprijs!

Kofferbakmarkt Magnushof Samen Vrienden

(Foto: aangeleverd).

SCHAGEN - Op zondag 19 mei is het weer zo ver! Dan organiseren we op het parkeerterrein bij Magnushof, aan de Jacob Ruijsdaallaan in Schagen, de 1e kofferbakmarkt voor dit jaar. In 2019 hebben we een zeer aantrekkelijk tarief als u uw staplaats online reserveert. Voor verkopers gaat de markt om 8.00 uur open om op te bouwen. Om 9.00 uur start de markt en duurt tot 13.00 uur. Als standhouder steunt de deelnemer de stichting Samen Vrienden, die onder andere de rolstoelbussen voor de alle zorginstellingen probeert rijdende te houden. Eén staplaats kost online in de voorverkoop 10,- euro. Eén staplaats kost op de dag zelf contant aan de poort 15,- euro. Online reserveren kost 1,- euro per reservering en kan via de volgende link: https://www.samenvrienden.nl/tp-24215-2/agenda/kofferbakmarkt

Belangstellenden kunnen meerdere staplaatsen per markt tegelijk reserveren, dan betaalt de aanwezige maar één maal reserveringskosten. (Bijvoorbeeld: drie staplaatsen voor dezelfde markt tegelijk reserveren kost dan 3x 10,- + 1,- = 31 euro). Niet voor meerdere markten tegelijk reserveren, dit moet per markt doen. Het is niet mogelijk een bepaalde plek vast te leggen. Er zijn maximaal 60 standplaatsen beschikbaar. Als deze zijn uitverkocht danniet meer reserveren. Tijdens de markten verkopen we koffie en thee (met een koekje) voor 1,- In de mailbox volgt de reservering. Zorg er dus voor dat het mailadres correct wordt ingevuld. Geen mail ontvangen? Check dan eerst de spambox. Neem de bevestigingsmail (al dan niet geprint) mee naar de markt. (andere data van de kofferbakmarkten: 30 juni, 14 juli, 1 september en 14 september).

Veel prijzen voor EBI-Sports in Den Helder

Veel prijzen voor EBI-Sports. (Foto: aangeleverd).

REGIO - Bij het jaarlijkse Vuurtoren toernooi in Den Helder hebben de judoka's van EBI-Sports uit Tuitjenhorn en Langedijk weer veel prijzen behaald. In de eerste groep was alleen Nova Klaver aanwezig en die werd na vier partijen kampioen. In blok 2 bij de -15jaar judoka's werd Bart van Duin Kampioen en Thijmen Snip tweede. In blok 3 werden Rayer van Duin en Björn Snip Kampioen en werden Sem Sikking, Rens Pronk en Stijn Rempt tweede. En blok 4 kwam coach Jack het overnemen en werd Ghassan Elmasri tweede en Nikki Trousselot derde. Helaas vielen Stijn Blom, Bas en Luuk Nagelhout deze keer net buiten de prijzen en werden vierde. Al met al een goed resultaat voor EBI-Sports. Voor meer informatie over de Judoschool in Tuitjernhorn/Warmenhuizen en Langedijk kun je contact opnemen met Frank Scholtes, 0651807361


Kunstwerk Wall of Shame

Garnalennet bij het strand van Petten. (Foto: Piet van Noort).

PETTEN - ''De conservator van het kunstwerk Wall of Shame bij het Panoramaduin belde mij met de vraag of ik mijn garnalennet bij zijn collectie had gezet? Dit omdat hij wist dat ik sinds 2014 geen garnalen meer heb gevangen bij Petten. Ik wist niet wat hij bedoelde en stapte op mijn fiets om te kijken wat er aan de hand was. Bij de bewuste strandopgang stond inderdaad een hagelnieuw garnalennet met de sticker er nog op. Ik belde Arnold met de vraag wat zijn bedoeling was en of hij dit net ook bij zijn creaties wilden plaatsen. Hierop antwoordde hij dat hem dit niet zo'n goede combinatie leek, ik moest het net maar meenemen. Het nieuwe garnalennet staat dus nu aan de Jan van Gentstraat 25 als de eigenaar er nog naar zoekt,'' zegt Piet van Noort.

Muzikale voorstelling in kerkje van Schagerbrug

Muzikale voorstelling in het kerkje van Schagerbrug. (Foto: aangeleverd).

SCHAGERBRUG - De commissie Kunst&Cultuur Kerk Schagerbrug organiseert op zondag 19 mei, om 15.00 uur, een prachtige muzikale voorstelling in het kerkje van Schagerbrug! Muziek, in de sfeer van Boudewijn de Groot, door Jaap Dros en Jan Kühne. Genieten van de Texelse gitarist/singer-songwriter Jaap Dros en gitarist/saxofonist Jan Kühne uit Sint Maarten. Zij brengen dan hun nieuwe, tweede theatervoorstelling over de dichter J.C. Bloem, één van de grote klassieke dichters uit de Nederlandse literatuur. Hierin zingt Jaap een aantal gedichten, die hij samen met Jan muzikaal vertolkt. Kaarten à €10 - zijn te bestellen via kunstcultuurkerkschagerbrug@gmail.com en/of verkrijgbaar vooraf in de kerk, Schagerweg 38a Schagerbrug.

0

Waar stroomt het regenwater heen? (Foto: aangeleverd).

Waar stroomt het regenwater heen?

Wateroverlast op het schoolplein leert middelbare scholieren over oplossingen in eigen omgeving na hoosbui

REGIO - Dijkgraaf Luc Kohsiek van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier lanceerde de nieuwe lesmodule 'wateroverlast op het schoolplein'. De lesmodule lanceerde de dijkgraaf tijdens bijeenkomst voor aardrijkskunde docente van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap (KNAG). Tim Favier van de Universiteit Utrecht (UU) en Adwin Bosschaart van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) ontwikkelden de lesmodule in opdracht van het hoogheemraadschap.

Eerder maakten zij al een lesmodule over overstromingsgevaar. De lesmaterialen zijn ontwikkeld voor de 2e klas middelbare school, met als doel leerlingen bewust te maken van de wijze waarop het watersysteem in hun eigen omgeving is ingericht en welke problemen er kunnen optreden als er een hoosbui valt. Leerlingen leren ook welke maatregelen gemeenten en bewoners kunnen nemen om de kans op wateroverlast te verkleinen.

In de buurt

De module 'Wateroverlast op het schoolplein' maakt veel gebruik van lokale voorbeelden. Zo bekijken leerlingen een video van de wateroverlast bij Beverwijk tijdens de hoosbui van 2014, en kijken ze naar voorbeelden van maatregelen die in Noord-Holland zijn genomen om wateroverlast te beperken. Met behulp van een kaartenapplicatie van het hoogheemraadschap kijken leerlingen wat er gebeurt als er een hoosbui valt in hun eigen omgeving: Waar blijft water op straat staan? Zijn er huizen waar water naar binnen kan lopen? Welke wegen zijn nog toegankelijk?

Werkvormen

De lesmodule is uniek omdat het bestaat uit diverse werkvormen, zoals een waterquiz, waterproefjes, een veldwerk met een collectorapp en een inrichtingsopdracht. Hierbij kijken leerlingen hoe ze hun eigen omgeving 'waterbestendig' kunnen maken. Afgelopen maanden is de lesmethode getest op zes scholen in Noord Holland. Zowel docenten als leerlingen waren erg enthousiast over de lesmodule. Leerlingen vonden de werkvormen leuk en nuttig, en gaven aan veel geleerd te hebben over watervraagstukken in hun eigen omgeving. Het lesmateriaal is nu alleen voor Noord-Holland boven het Noordzeekanaal beschikbaar. Het gaat nog omgeschreven worden naar andere gebieden in Nederland.

Dierenkliniek Zuiderkaag Mach is de nummer zes

HILVERSUM- Er was wat meer verwacht, het is het seizoen van de gemiste kansen geworden maar uiteindelijk is men bij Dierenkliniek Zuiderkaag Magnus Anna Paulowna Chess (Mach) niet ontevreden over het eerste seizoen ooit in de landelijke derde klasse. De Schager schaakploeg verloor de slotwedstrijd zaterdag in Hilversum met 5-3 van HSG en is in de poule zesde geworden.

Deze club is de landskampioen van 2008 en 2009, maar daalde vorig seizoen af naar de derde klasse. Van de grandeur van weleer is weinig meer over, maar Mach liet het niettemin na de vierde plaats over te nemen van de thuisclub. Nestor Wim Boom overzag in een hyperscherpe variant om voordeel te verkrijgen, kwam daarna zelf in de problemen en verloor. Playing captain Wim Smit kon na een combinatie van de tegenstander winnend voordeel verkrijgen, maar hij zette zijn koning op het verkeerde veld en verloor ook. Richard Bolster beet ook in het stof, in een pot waarin hij nooit lekker in de partij zat. De vierde nul kwam veel later in de wedstrijd: het eindspel met een pion minder was wellicht houdbaar maar David de Visser verloor toch, door tijdsoverschrijding.

Daar tegenover stond dat Colin Stolwijk een verloren stelling met een stuk minder nog remise wist te houden. Ook Enrico van Egmond speelde remise, na een interessante partij tegen een tegenstander die eerder dit seizoen grootmeester Daan Brandenburg op remise had gehouden. De sterkhouders dit seizoen bij Mach waren internationaal meester Piet Peelen en Warner de Weerd. Beiden wonnen ook zaterdag, Peelen op een rustige manier en De Weerd na een spektakelstuk waarin zelfs de dame werd geofferd. Mach mag in de eindstand een middenmoter zijn, deze twee spelers zijn dat qua scores zeker niet. Peelen is met 7,5 punt uit negen partijen tweede geworden op de topscorerslijst in de poule, De Weerd met 6,5 uit acht derde. ,,Wat dat betreft wisselen de uitblinkers elkaar mooi af per seizoen", aldus Smit. ,,Toen we twee jaar geleden kampioen werden, maakte Wim Boom de meeste indruk, in het kampioensseizoen vorig jaar scoorde Enrico van Egmond het beste. Dat geeft ook aan dat het niet elk jaar hosanna kan zijn. We moesten echt wennen aan het niveau van de derde klasse en we zaten ook nog eens in de poule des doods. Ik verwacht dat we komend seizoen wel voor de titel kunnen meedoen."

Eerste Schager Wijkenloop groot succes

(Foto: )

Wijk Groeneweg de eerste van de vijf wijken

SCHAGEN - De kop is eraf, van de Schager Wijkenlopen 2019, de eerste van de vijf in de wijk Groeneweg. Het is alweer de negende editie. Het was prachtig loop weer en dat pakte goed uit met zo'n kleine 150 deelnemers. Een heel goed begin zeggen we dan. Een record aantal voor Groeneweg! Wethouder Joke Kruit loste, in haar functie als wethouder w.o. sport, voor het eerst om half acht het startschot, en weg waren de lopers voor 1 of meerder rondjes van 2,5 km. Het was een goed verdeeld veld met iets meer kinderen (60%) dan volwassenen (40%).

(Foto: )
(Foto: )
(Foto's: Paula Franken en Co Wiskerke).

De Aloysiusschool was al zeer sterk vertegenwoordigd. Maar voor alle kinderen is de oproep vooral voor je school mee te lopen( groep 3 t/m 8), want de school waarvan over deze 5 weken de meeste deelnemers meedoen ontvangt een fraaie prijs van Sportservice Schagen. Voor alle deelnemers was er vers fruit van de RABO Bank en Omring Thuiszorg had voor alle kinderen t/m groep 8 wat aardigs bij de finish; dat is altijd iets wat met bewegen te maken heeft. Voor elke deelnemers was er een vrijkaartje om te zwemmen in een van de baden van Schagen Actief ( De Wiel, De Veersloot, Maarten van der Weijdenbad). De Schager Wijkenlopen zijn ook dit jaar ook toegankelijk voor wandelaars, helaas nog te weinig gezien. Het bestuur van TAS'82 heeft besloten dat de deelnemers die tenminste drie keer op het podium staan, ongeacht welke plek, een gratis lidmaatschap voor 1 jaar ontvangen. Wij bedanken de sponsors en vrijwilligers die dit mogelijk maakten.

De eerste drie jongens en meisjes die een fraaie medaille ontvingen waren: 1. Jesse Wijdemans (10), 2. Milan Schouten (9), 3. Ben de Groot (10). 1. Noa Visser (12), 2. Lotte Kok (9), 3. Bente de Groot (10). Donderdag (16 mei) zijn we bij het Clusius in Hoep Zuid. Dat doen wijn dan samen met de Wijkvereniging Hoep Zuid die 25 jaar bestaat. Start om 19.30 uur en inschrijven v.a. 18.30 uur. Tot ziens.

Grote afscheid feestavond voetbalvereniging SRC

SCHAGEN - Het afscheid van voetbalvereniging SRC komt langzaam naderbij. Op 1 juli zal SRC definitief ophouden te bestaan door samen met vv Schagen op te gaan in de nieuwe vereniging Schagen United. ''Dit afscheid willen we natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan,'' zegt Leo de Kort. ''Daarom houden we op vrijdagavond 14 juni 2019 in Bar Dancing ´t Geveltje aan de markt in Schagen nog eenmaal een grote feestavond met reünie voor een ieder die SRC een warm hart toedraagt in combinatie met de Gevelavond en de vrijwilligersavond. Op deze avond zullen ook veel oude foto´s en enkele filmbeelden uit het grote SRC-archief worden vertoond. Maar er kunnen natuurlijk altijd nog meer foto's c.q. films bij! Heeft u nog bijpassende foto´s en/of filmbeelden en mocht u deze met ons willen delen, neemt u dan contact op met Theo Kooijman Tel: 06-83391864 of Leo de Kort Tel: 0224-299644.''