Alkmaar op Zondag

16 juni 2019

Alkmaar op Zondag 16 juni 2019


'De rode draad is de enorme sfeer'

De belofte 3 Point Landing. Won zowel Popmania als Mixtream Contest. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Het FeelGood Festival (FGF) is terug in de Kaasstad, nadat het evenement vorig jaar moest worden afgeblazen omdat de deuren van De Stadskantine in de voormalige Ringers fabriek - waar het festival zou worden gehouden - op stel en sprong gesloten werden. "Maar we zijn terug en hoe!", glimlacht Margot Bierman, voorzitter van de Stichting FeelGood, die in 1999 samen met Bertje Doperwtje en Zeek the Freak aan de wieg van het festival stond dat nu op zondag 23 juni haar 19e editie beleeft.

FeelGood Festival in Poppodium Victorie

Charmless i speelt Electro-Britrock van het hoogste niveau. (Foto: aangeleverd)

"Toen programmeur Tobías Huveneers van Poppodium Victorie hoorde dat we in de Stadskantine niet terecht konden, bood hij meteen aan om Victorie beschikbaar te stellen voor het FGF. Daaruit is een ontzettend plezierige samenwerking ontstaan en het brengt ons tevens terug op hét poppodium van Alkmaar, daar wij ooit in Atlantis zijn begonnen", vervolgt een enthousiaste Bierman.

Het concept van het FGF blijft bijna ongewijzigd: een grote diversiteit aan doorgewinterde en jonge bands die belangeloos op twee podia optreden waarbij de opbrengst volledig ten goede komt aan een aantal lokale goede doelen. Want dat is het doel van de enthousiaste stichting FeelGood: muziek brengen waar het de kwaliteit van leven bevordert door maatschappelijke organisaties te ondersteunen met projecten waarbij muziek een verbindende, sociale en/of therapeutische rol speelt. "Music for Music dus", glimlacht Margot Bierman, in het dagelijks leven werkzaam als pianolerares. "Of je nu houdt van pop, rock of alternatief; er is echt voor ieder wat wils." Er is één belangrijke verandering in het concept: in tegenstelling tot andere jaren is er dit jaar geen kinderprogramma.

Line-up

In een non-stop programmering treden de volgende muzikanten en bands voor het voetlicht: het Regionaal Jeugdorkest Artiance, De Nok, Openfire, Monkey Sandwich, Piet Visser Band, Mr. Magic, 21 Grams, 3 Point Landing, Twelve 04, Dark Rosie, Los Otros Pendejos, Charmless i en KnipØg. Afgesloten wordt het festival door DJ Ome Roog. Margot Bierman: "Het is een kleurrijk verhaal. De rode draad er doorheen is de enorme sfeer en de dito bereidwillendheid van de bands met hart voor de muziek. Het is de ultieme kans om onderscheidende bands te horen die het inmiddels overal heel goed doen." Aan de opzet van het succesvolle FGF is wel wat gesleuteld. "Naast de locatie en het weglaten van het kinderprogramma hebben we ook de datum veranderd, want voorheen organiseerden we het FGF altijd in het derde weekend van november. Voor het eerst presenteren we een zomereditie en de invulling daarvan was een uitdaging omdat er in deze periode heel veel andere festivals worden georganiseerd. Toch zijn we uitermate trots op onze line-up én dankbaar dat al deze bands hebben toegezegd belangeloos te willen spelen voor het goede doel. Voor onze 20e editie in 2020 hebben diverse bands al aangegeven graag te willen komen. Gewéldig toch?"

Lees verder pagina 6.

Heeft dé kaasstad van Nederland geen eigen kaas?

Dé kaasstad van Nederland straks een eigen kaas? (Foto: Rick Akkerman)

ALKMAAR - Die Alkmaarse kaaskoppen bedoelen daarmee dat ze geen eigen kaassoort hebben. Net als Edam z'n Edammer heeft en Leiden z'n Leidse kaas. Een echte Alkmaarder ontbreekt! Daar willen ze graag iets aan doen.

Een echte Alkmaarder ontbreekt

Samen met iedereen die van kaas houdt wil een aantal kaaskoppen een eigen kaas ontwikkelen die anders is, bijzonder, een beetje eigenwijs. Ze hopen dat deze kaas net zo bekend wordt als de Alkmaarse kaasmarkt. Aan de vorm zal het in elk geval niet liggen want die wordt zeskantig, te danken aan de zes oudste polders ter wereld die om Alkmaar heen liggen. Het beeldmerk, de naam en de vorm van Alkmaarse kaas zijn er al, nu nog het recept.

Samen proeven

De smaak en textuur wordt in samenspraak bepaald. Dus samen proeven, samen beoordelen en verbeteren net zolang tot het de naam verdiend: ALKMAARS GOUD. Een unieke aanpak die ondersteuning verdient. Want 'even een kaas bedenken' is er niet bij. De initiators verwachten er een jaar of drie voor nodig te hebben. Het wordt nieuw erfgoed. Met elkaar geschiedenis wordt geschiedenis geschreven: de komende jaren ontstaat AlkmaarsGoud®.

Crowdfundingsactie

Het kost niet alleen tijd maar ook geld en dat willen ze met een crowdfundingsactie bij elkaar krijgen. Op www.alkmaarsgoud.nl is te zien hoe dat werkt. Voor € 90,- krijgen 'investeerders' drie jaar lang bijna een kilo kaas en kan worden meegedaan aan de jaarlijkse proeverij.

Leningscampagne

Naast deze crowdfundingsactie in de vorm van een 'voorverkoopcampagne' wordt een 'leningscampagne' gestart. Voor bedrijven kan dit interessant zijn want wie wil er nou niet investeren in nieuw Alkmaars Erfgoed tegen 3% rente? Het benodigde investeringskapitaal is €125.000,-.

Via www.crowdaboutnow.nl willen zij dit bij elkaar krijgen. En, deze topkaas zal niet misstaan op de bedrijfsborrel, als relatiegeschenk of in het kerstpakket!

Wie wint Hylckama Vlieg Ondernemersprijs?

De jury en genomineerden: V.l.n.r. Martijn Apeldoorn, Simon Loerakker, Dick Winkelhuis, Patrick Oud, Gitta Klopper, Henk van Hylckama Vlieg en Elske Doets. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Drie genomineerde kandidaten stonden afgelopen dinsdag voor de jury van de van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs en kregen de gelegenheid hun bedrijf voor te stellen in een korte pitch. De jury bestaande uit Elske Doets - Doets reizen, Patrick Oud - Nic Oud direct mail, voorzitter Dick Winkelhuis en Henk Van Hylckama Vlieg - naamgever en initiatiefnemer. De pitches werden inhoudelijk beoordeeld en gewogen op onder andere authenticiteit, innovatie, maatschappelijk verantwoord ondernemen, ontwikkelingen van het bedrijf, groeikansen en dergelijke. Na ampel beraadt zijn drie bedrijven genomineerd voor de van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs.

De genomineerden zijn: Connect Generations: het bedrijf van Gitta Klopper verbindt wonen-studeren-samenleven in zorginstellingen voor ouderen. Create: het jonge bedrijf van Martijn Apeldoorn ontwikkelt innovatieve software die impact maakt. Duraflow: het bedrijf van Simon Loerakker ontwikkelt, produceert en vermarkt PCM koeling voor serverruimten. Met het systeem wordt significant energie bespaard, tot 95% ten opzichte van conventionele koelapparatuur.

Kanjers

De genomineerde ondernemers zijn stuk voor stuk kanjers, uniek als ondernemer, inspirerend en doen er toe met zorg voor de omgeving. Nominatie is de eer die wordt bevestigd met de uitreiking van de van Hylckama Vlieg Stier.

Naast nominatie is er ook een prijs verbonden aan de vHVOP. Woensdag 19 juni aanstaande wordt tijdens de jaarlijkse Haringborrel van de Vlieg Advies Groep de winnaar van de van Hylckama Vlieg Ondernemersprijs bekend gemaakt. De winnaar kan met de vHVOP in zijn bedrijf een belangrijke stap voorwaarts maken. Niet alleen is er een aanzienlijk geldbedrag van € 30.000 aan verbonden, ook krijgt de winnende onderneming twee jaar een mentor toegewezen.

Vreugde en troost tijdens dubbelconcert

ALKMAAR - Kamerkoren Alkmaar Vocaal en Kleinkoor Castricum organiseren zondag 7 juli een zomers dubbelconcert in de Sint Laurentiuskerk. Het thema is 'vreugde en troost' en zij brengen liederen van onder meer Elgar, de Perasall, Holst, Morley en Rachmaninov. Bezoekers kunnen zich laten meevoeren naar de prachtige natuur, de liefde en herinneringen van de schepping. Het dubbelconcert is bij te wonen in de Sint Laurentiuskerk, Verdronkenoord 68 Alkmaar vanaf 15.30 uur, kerk open vanaf 15.00 uur. Entreeprijs bedraagt tien euro voorverkoop, kinderen vijf euro. Te bestellen via alkmaarvocaal@gmail.com of penningmeester@kleinkoorcastricum.nl. Aan de kassa voor twaalf en zes euro.

Klassieke spelletjes spelen

ALKMAAR - Klassieke bord- en kaartspellen spelen. Dat kan iedere maandagavond om 20.00 uur bij wijkcentrum De Oever in Alkmaar.

Kom gezellig kijken en meedoen. Eigen bord- of kaartspellen meenemen mag ook. Of misschien een spel leren spelen? Alles kan. Elke week wordt er met de groep gestemd welke spellen er de volgende week worden gespeeld. Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Wijkcentrum De Oever is te vinden aan de Amstelstraat 1 in Alkmaar en bereikbaar via 072-5117311.

Ouderwets volksvermaak Heerhugowaard

Een waar pretpark in Heerhugowaard (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Nog tot 19 juni is er kermis in Heerhugowaard. Kom langs tijdens dit ouderwets volksvermaak.

Met maar liefst 36 attracties is het Raadhuisplein en omgeving omgetoverd tot een waar pretpark. Er is voor alle leeftijden veel te beleven op de kermis. Met spectaculaire attracties als de Space Jam Zweeftoren, Booster HellRaiders en de Breakdance tot de City Hopper, de Botsauto's, de Discotrain en La Bamba.

Prachtige prijzen te winnen

Er staat weer een ruim aanbod aan kinderattracties en natuurlijk zijn er veel spelzaken waar prachtige prijzen zijn te winnen. Uiteraard ontbreken ook de diverse kramen met lekkernijen niet.

Alle informatie over de kermis en de kortingsbonnen is te vinden op de site www.kermisheerhugowaard.nl.

Zomers voetbalkamp voor meiden

Voor meiden van 6 tot 16 (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - VV Alkmaar, dat uitkomt in de Eredivisie voor Vrouwen, organiseert tijdens de zomervakantie twee VV Alkmaar Soccer Camps voor meiden van 6 tot en met 16 jaar. Het eerste VV Alkmaar Soccer Camp is van 15 tot en met 17 juli, terwijl van 19 tot en met 21 augustus het tweede Soccer Camp plaatsvindt. Alle trainingen van de driedaagse Soccer Camps zijn dagelijks van 9.00 tot 15.00 uur op het sportcomplex van VV Alkmaar aan de Robonsbosweg.

Voetbalplezier vormt het belangrijkste uitgangspunt van de Soccer Camps. Naast de VV Alkmaar Skill Games staan er diverse partijvormen onder leiding van de selectiespeelsters van VV Alkmaar op het programma. Na afloop mogen alle deelnemende meiden hun eigen VV Alkmaar Soccer Camps-tenue houden en ontvangen ze een certificaat als herinnering aan drie dagen vol voetbalplezier.

Drie dagen vol voetbalplezier (Foto: aangeleverd)

Inschrijven

Inschrijven voor de VV Alkmaar Soccer Camps kan via www.vvalkmaar.nl/soccercamps.

Zomeravondconcerten

Tjeerd van der Ploeg. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de Grote Kerk Alkmaar is ook deze zomer een mooie serie Zomeravondconcerten geprogrammeerd. Tussen 10 juli en 11 september spelen bekende organisten op zowel het Van Covelens-orgel als het Van Hagerbeer/ Schnitger-orgel. De eerste editie, op woensdag 10 juli, wordt verzorgd door organist Tjeerd van der Ploeg. Hij bespeelt beide orgels en brengt onder andere muziek uit Spanje, Italië en Oostenrijk ten gehore.

Internationaal programmaOrganist Tjeerd van der Ploeg zich in diverse stijlen waaronder de Spaanse muziek uit de 16e en 17e eeuw. Op het van Covelens-orgel klinkt werk van Correa de Arauxo en de Cabezón, muziek met een geheel eigen karakter en sfeer. Daarna op het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel muziek uit Oostenrijk, eerst van de 17e eeuwse wereldburger Muffat een virtuoze Toccata waarin Italiaanse en Franse elementen zich harmonieus vermengen. Vervolgens enkele koraalbewerkingen van de laat-romanticus Franz Schmidt. Na de pauze speelt hij werken van Buxtehude. Hij besluit zijn recital met Bachs' monumentale Preludium en Fuga in e-klein BWV 548.

Entree

Een Zomeravondconcert is te bezoeken voor slechts € 8,50. CJP-houders en Vrienden Grote Sint Laurenskerk betalen € 7,50 (Vrienden kopen hun kortingskaart aan de deur). Vier concerten in het winkelmandje? Dan is het vierde concert (automatisch) gratis!

Kaasmarktconcert

Gedurende de zomermaanden verzorgen nationale en internationale organisten elke vrijdag om 12.00 uur en 13.00 uur gratis toegankelijke kaasmarktconcerten. De concerten duren een half uur en worden uitgevoerd op het koororgel uit 1511 van Jan van Covelens en het grote van Hagerbeer/Schnitger-orgel.

Steunpunt Verlies en Rouw

ALKMAAR - Steunpunt Verlies en Rouw Alkmaar is dinsdagmiddag 18 juni weer geopend van 14.00 tot 16.30 uur voor iedereen die een dierbare verloren heeft.

Om 14.00 is er inloop met koffie en thee en bestaat de mogelijkheid lotgenoten te ontmoeten. Van 14.45 tot 16.00 is het thema deze week: 'Vakantie en Rouw'. Het Steunpunt is gevestigd bij Aandachtscentrum De Zwaan, Oude Gracht 185. 1811 CD Alkmaar. Meer info: www.dezwaan-alkmaar.nl.

6 / 32

Charmless i speelt Electro-Britrock van het hoogste niveau. (Fotos: aangeleverfd)

Vervolg van de voorpagina.

'De Rode draad is de enorme sfeer'

Verder nieuw is de vertoning van de ontroerende documentaire Miracles of Music. Dit jaar heeft de stichting kennis gemaakt met Pim Giel, die de ontroerende documentaire Miracles of Music heeft gemaakt, met medewerking van onder anderen professor Scherder. Hierin wordt heel goed zichtbaar gemaakt wát muziek voor deze groepen kan betekenen. Bierman: "Omdat de film zo goed aansluit op waar de stichting al jarenlang mee bezig is, leek het ons geweldig als deze film in hetzelfde weekend in Alkmaar zou draaien. En dan liefst natuurlijk bij de buren van Podium Victorie, zodat het echt een geheel zou worden. En dat is gelukt: in samenwerking met Filmhuis Alkmaar en Pim Giel, hebben we voor elkaar gekregen dat deze film op 22 juni, dus de dag voorafgaand aan het FGF in het Filmhuis vertoond wordt. De film wordt ingeleid door Jennemieke Otger, onder andere muziektherapeut bij Triversum Alkmaar. Na afloop is gelegenheid voor het stellen van vragen. Deze film is heel geschikt voor mensen die in de zorg werkzaam zijn, maar is eigenlijk voor iedereen zeer de moeite waard."

Goede doelen

Dit jaar is gekozen voor vier (reeds bekende) goede doelen, te weten: Platanenhof in Alkmaar, Geheugenkoor Alkmaar, de Vijfhoek in Heiloo en Villa Westervenne in Heiloo. Deze vier instellingen krijgen hun aanvragen voor muziekinstrumenten/workshops gehonoreerd.

Sponsors en tickets

Al jaren mag de stichting FGF een beroep doen op een klein aantal vaste sponsoren. In natura en middels geld. "Ook mochten wij enkele nieuwe sponsoren verwelkomen. Om zo veel mogelijk van de opbrengst van het FGF aan de goede doelen te kunnen besteden blijven wij altijd een beroep doen op bedrijven om ons festival met een bijdrage te helpen realiseren. Bedrijven mogen zich dus altijd bij ons melden." Het laagdrempelige FGF wordt gehouden op zondag 23 juni. Zaal open 14.00 uur, aanvang 14.30 uur. Tickets voor het leukste festival van Alkmaar met heel veel bands en een DJ, zijn verkrijgbaar bij Podium Victorie. Voorverkoop € 10,00 via www.podiumvictorie.nl. Aan de kassa € 11,50. Gratis toegang tot 16 jaar. Nog meer informatie over de Stichting FeelGood, de bands, de goede doelen, de sponsoren en het festival is te vinden op www.feelgoodfestival.nl

Proeven van het leven op het water

Nautisch Alkmaar staat weer op de rol! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een heerlijk middagje watersport valt voor iedereen zondag 16 juni weer te beleven!. Die middag laten we je tijdens Nautisch Alkmaar proeven van het leven op het water. De wind door de haren, de zon op je wangen en een lach op je lippen. Nautisch Centrum Nicolaas Witsen laat graag zien hoeveel er te genieten valt.

Van 12.00 tot 17.00 uur is er veel te beleven rondom het Nautisch Centrum aan de Kraspolderweg 4. De verschillende onderdelen van het Nautisch Centrum – naast de jachtwerf ook Bootschappen Watersport, Witsen Marine en Jachtmakelaardij Nicolaas Witsen – laten zien wat ze in huis hebben.

Veel actie en leuke prijzen

Ook een aantal watersportbedrijven zijn aanwezig: onder andere SloepenCentrum, Cobb, Dulon Marine, E-4Motion, Plastimo en Besto Lifesaving showen hun producten en er zijn leuke prijzen te winnen. Promoties en demonstraties zorgen voor actie op en rond het water!

Lifestyle

Ook de nautische lifestyle wordt natuurlijk niet vergeten. Want watersport, dat is niet alleen maar varen. Daarom zijn op Nautisch Alkmaar ook lifestyle-producten te vinden, zoals zonnebrillen van Ray Ban, Revo, Ana Hickmann, Michael Kors, Versace, Chloé, Emporio Armani, Dsquared2, topwagens van Range Rover en BMW en loungesets van Bubalou.

Voor de hele familie

De inwendige mens wordt op deze middag verwend door DOK-10 Bar & Kitchen. Die hebben hun eigen plekje aan het Alkmaardermeer in Akersloot en weten wat de watersporter gelukkig maakt. Omdat het bijna Vaderdag is, zullen we natuurlijk iets speciaals doen voor alle vaders die langskomen. Voor de kinderen is er een springkussen en zijn er sup-clinics. Voor iedereen belooft het een gezellige, actieve middag te worden.

Met de boot naar Nautisch Alkmaar?

Nautisch Alkmaar is gratis toegankelijk – we delen graag onze liefde voor watersport. Natuurlijk kun je met de auto of op de fiets naar dit evenement komen. De Kraspolderweg is goed bereikbaar. Nóg leuker is het om met de boot te komen. Vanuit het haventje aan de Schelphoek Alkmaar én vanaf DOK-10 Bar & Kitchen in Akersloot varen we om het uur naar het Nautisch Centrum. Zo kom je gratis en superrelaxed naar de watersportdag. Gelijk heerlijk genieten op het water.

Alle informatie vind je op facebook.com/nautischalkmaar/

Kleine beestjes, grote griezels

Zondag 16 juni is vanaf 11.00 uur de wereld van insecten te ontdekken, en hun rol in de natuur.  (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Elke derde zondag van de maand wordt een Buitendag voor kinderen gehouden bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer.

Zondag 16 juni is vanaf 11.00 uur de wereld van insecten te ontdekken, en hun rol in de natuur. Iedere maand zijn er nieuwe activiteiten die passen bij het seizoen. Zo beleef je met het hele gezin een heerlijke dag buiten in de natuur. Kinderen kunnen deelnemen aan vier activiteiten. Insecten in de bodem, in de bomen en boven de bloemen. Je hoort ze zoemen en ziet ze vliegen op deze Buitendag. Ieder uur kun je met een Schoorlse Duinengids op pad en ga je insecten vangen. Je knutselt een insectenhotel en sluit de dag af met het bakken van een broodje.

Opgeven kan via www.staatsbosbeheer.nl/buitendagschoorl.

Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur van maandag tot en met zondag. Betaald parkeren.

Rode Kruis zoekt Evenementenhulpverleners!

Het bike-team (Foto: aangeleverd)

NOORD-HOLLAND NOORD - Het Rode Kruis Noord-Holland Noord is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers die eerste hulp kunnen verlenen op evenementen. Het district krijgt steeds meer vraag naar Evenementenhulpverleners door de groei van het aantal evenementen in de regio. Na een korte opleiding kan men direct aan de slag.

Hulpverlenen op festival en evenement

Zonnetje, muziekje, gezellige mensen om je heen...voor vele vrijwilligers van het Rode Kruis is het vaak letterlijk een feestje om hulp te verlenen op een festival of ander evenement. Maar vooral iets goeds kunnen doen voor je medemens is een belangrijke motivatie om als hulpverlener bij het Rode Kruis aan de slag te gaan. Niek Hendriks (27 jaar) is al een aantal jaren Evenementenhulpverlener bij de noodhulporganisatie. "Je krijgt met allerlei situaties te maken. Van blessures tot festivalbezoekers die -door drank of middelen- letterlijk en figuurlijk de weg kwijt zijn. Mensen kunnen van alles overkomen tijdens een evenement en zijn blij dat wij er zijn. Op het moment dat de nood aan de man is, staan wij klaar. En wat is er nou mooier dan dat je tegelijkertijd kunt genieten van je favoriete festival of sportevenement."

Als nieuwe EHBO-vrijwilliger volg je een EHBO cursus bij het Rode Kruis, waarna je wordt opgeleid tot Evenementenhulpverlener. Daarna word je al snel ingezet op tal van evenementen in de regio, zoals de Wandelvierdaagse, het bevrijdingsfestival en de Halve Marathon van Egmond. Niek Hendriks: "In augustus vinden de Europese Kampioenschappen Wielrennen plaats in Alkmaar. Een team hulpverleners van het Rode Kruis is hier op vele plaatsen langs het parcours aanwezig, zoals bij de finish. Zeker voor dit grote evenement hebben we dringend behoefte aan nieuwe hulpverleners."

Meer informatie

Interesse in deze mooie vrijwilligersfunctie? Aanmelden kan eenvoudig via helpdesknhn@rodekruis.nl of telefoonnummer 06-41 52 32 49. Het is tevens mogelijk om met het Rode Kruis kennis te maken op de 112-Hulpverlenersdag in de Meent te Alkmaar op 23 juni aanstaande.

Jubileumfeestje maalderij De Gouden Engel

Tienjarig jubileum voor molen de Gouden Engel. (Foto: Vincent Kraan)

KOEDIJK - "2019 is voor ons een heugelijk jaar, op 19 juni 2009 is molen De Gouden Engel namelijk voor het eerst officieel in zijn werk gezet", valt molenaar Vincent Kraan met de deur in huis.

"Dat is nu tien jaar geleden. Het zijn bewogen jaren geweest, we hebben veel geleerd en we hebben een fijne groep vrijwilligers en een grote groep trouwe klanten opgebouwd. Ons assortiment is in die jaren ook flink uitgebreid, veel nieuwe en unieke meelmixen, allerhande heerlijke koekjes en taarten én een eigen Foodcar: De Picknick Kar", vervolgt de molenaar.

Feestelijk ingericht terrein

Dit alles wordt zondag 23 juni gevierd met een feestelijk ingericht terrein rond de molen, met diverse kraampjes, een palingrokerij, een imker en een zeilmakerij. Ook zijn er diverse kinderactiviteiten. Natuurlijk is de molen te bezichtigen en is de winkel open! Vincent Kraan: "Op deze dag starten we ook met de verkoop van ons bakboekje met unieke recepten bij onze bakmixen. We hebben het laatste half jaar hard gewerkt aan nieuwe mixen die passen in deze tijd, minder suiker en meer vezels. De kennis van de molenaar, de banketbakker en de voedingsdeskundige samen hebben we benut om deze resultaten te bereiken. Ook ons assortiment koekjes en banket is steeds verder ontwikkeld. Kom gezellig langs op de molen om deze oude ambachten in een nieuw jasje te ervaren!"

Het adres is Kanaaldijk 236 te Koedijk, de website www.maalderij-degoudenengel.nl

Koopjes en kinderattracties

ALKMAAR - De Buurtmarkt in de Daalmeer staat zondag 16 juni op het programma. Gezelligheid voorop tijdens deze altijd leuke dag.

Een dag vol koopjes en vele kinderattracties. Denk hierbij aan een springkussen, schminken, een ballonartiest, de Buitenspeelbus en de traditionele speurtocht met aan het eind een goodiebag. Voor jong en oud een feestelijke dag: iedereen is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur.

Locatie is de wijk tussen de straten Daalmeerpad, Laan van keulen, Laan van Parijs en Molentochtpad.

Samen hardlopen is ontzettend leuk

Gezellig en sportief (Foto: Haan Martin de)

ALKMAAR - De Akersloter Marahton Klub oganiseert zondag 7 juli de veertiende AMAK Estafette- en trimloop waarbij een team met vier lopers in estafettevorm hardlopen.

De organisatie heeft gekozen voor een iets gewijzigde opzet, waardoor de wachttijd in het wisselvak aanzienlijk korter is. Elk team van vier personen loopt zes rondes van 2,5 km door Akersloot en langs de rand van de Klaas Hoorn polder, een prachtige omgeving. Ieder teamlid moet minimaal één ronde lopen; wie meer wil lopen krijgt hiervoor dus de kans. Na zes rondes loopt het gehele team gezamenlijk nog een slotronde.

Lekker samen hardlopen (Foto: Haan Martin de)
Sociaal en sportief (Foto: Haan Martin de)

Teamverband

Deze estafetteloop biedt uitstekende gelegenheid om het individuele karakter van hardlopen te combineren in teamverband. Het is sportief, gezellig en sociaal. Deelnemers aan de trimloop kunnen maximaal zes rondes van 2,5 km lopen, totaal vijftien kilometer. Inschrijving via www.amakakersloot.nl of op de dag zelf. Start: Handbalvereniging Meervogels, tegenover Boschweg 26 Akersloot.

'Focus ligt op leveren hoogwaardige kwaliteit'

Het team van Kiewitt & Verhoeven Advocaten. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

ALKMAAR - "Mensen met een juridisch probleem moet je niet in de kou laten staan. Of het nou om een arbeidsconflict, een echtscheiding, letselschade, een huurkwestie, een bijstandsgeschil of een strafzaak gaat: hulp aan rechtzoekenden moet vooral hoogwaardig en laagdrempelig zijn", vinden Remco Kiewitt en Ruut Verhoeven, beiden als advocaat verbonden aan het gelijknamige advocatenkantoor aan de Kennemerstraatweg 117 in Alkmaar.

Gratis inloopspreekuren bij Kiewitt & Verhoeven Advocaten

"De enige drempel die wij opwerpen, is die van onze entree van ons statige monumentale pand", zegt Verhoeven gekscherend. "Maar ook mensen met fysieke beperkingen hoeven ons kantoor niet te mijden", voegt hij daar aan toe: "Want die ontvangen wij desgewenst graag elders." Daarnaast houdt het advocatenkantoor ook elke eerste en derde zaterdag van de maand tussen elf en één uur een gratis inloopspreekuur in bibliotheek De Mare aan de Straatsburglaan 2 in Alkmaar. "Langs die weg hebben wij al heel veel mensen in de loop der jaren met raad en daad succesvol kunnen bijstaan." Sommigen verbazen zich erover dat Kiewitt en Verhoeven ook kosteloos adviezen verstrekken via hun inloopspreekuren. Naast die in De Mare zitten zij ook elke dinsdagmiddag van vijf tot zeven uur klaar voor hulpvragers. Verhoeven noemt dit haast vanzelfsprekend. "Wij zitten in een fraai pand, maar niet in een ivoren toren. Niet alles wat je doet, moet per se in geld uitgedrukt worden", vindt hij. "Op deze manier dragen wij graag ook een steentje bij aan de samenleving." De juridische hulp die Kiewitt en Verhoeven aan hun cliënten biedt, onderscheidt zich van die van veel andere advocaten(kantoren) door bij hun dienstverlening de nadruk te leggen op de mens achter de - juridische - problematiek. "Onze cliënten zijn in de eerste plaats mens", zegt Remco Kiewitt. "En zo wensen wij hen ook te behandelen. Geen wollig juridisch taalgebruik dus, waar cliënten niets van begrijpen. En waar mogelijk blijven we bij de rechter vandaan om onnodige kosten te vermijden. Schikken geniet de voorkeur. Wanneer de situatie daarom vraagt, zullen wij echter niet schromen het onderste uit de kan te halen en vol gas te geven."

Menselijke maat

De focus van beide advocaten is gericht op het leveren van hoogwaardige kwaliteit, zonder de menselijke maat uit het oog te verliezen. "Die werkwijze stemt het gros van onze cliënten heel tevreden", weet Kiewitt. "Zelfs degenen wier zaak onverhoopt niet het gewenste resultaat oplevert, omdat een rechter anders oordeelt, weten ons werk vaak toch te waarderen, omdat ze weten dat we ons maximaal hebben ingespannen. En dat willen we graag zo houden." Kiewitt & Verhoeven Advocaten, Kennemerstraatweg 117, 1814 GE Alkmaar. 072-5402722. www.kiewittverhoevenadvocaten.nl. info@kiewittverhoevenadvocaten.

De zon op mijn huid, mijn haren krullen. Het is een dag waarin ik een voor mijn doen "goed" uurtje heb en dus even op het bankje in de tuin kan zitten. Er vliegt een vliegtuig boven ons. 'Kijk er maar goed naar,' zegt mijn moeder, 'over een tijdje zitten wij daar ook in..' Ik volg het vliegtuig met mijn hoofd tot er alleen nog maar een witte streep te zien is. Ik sluit mijn ogen en beeld me in dat we daar zijn. Hoog in de lucht, op weg naar een warm land. Op weg naar een welverdiende vakantie, na jaren non-stop keihard te hebben gewerkt. Zonder pauzes, zonder op adem te mogen komen.

Ik zie mijzelf voor me op het strand. Met een zongebruinde huid en een zomers, luchtig jurkje. Ik dans in het rond, met een lach van oor tot oor. Ik voel me goed, beter dan ooit. Ik hoef niet te rusten, ik zal niet crashen en ik krijg geen aanval. We gaan uit eten, lachen en kletsen, om vervolgens te feesten tot de zon opkomt en diezelfde ochtend weer op het strand neer te ploffen. Het witte zand, de blauwe zee, palmbomen die zachtjes heen en weer gaan door een briesje.. Ik vóél het.

Met frisse tegenzin doe ik mijn ogen weer open: geen warm land, maar wel de tuin. De tuin waarin ik de afgelopen drie jaar niet heb kunnen zitten, ondanks dat de kamer waarin ik lig hier één deur van verwijderd is. Ik ben nog lang niet waar ik wil zijn en dit is het enige wat ik "kan" op een dag als deze. Maar dat is al zó'n overwinning!

Ik wil natuurlijk niets liever dan zo snel mogelijk weer kunnen leven, dingen kunnen ondernemen, mijn vriendinnen weer kunnen zien, maar ik mag niet vergeten waar ik vandaan kom.

Momenteel zit ik in een ware achtbaan. Het ene moment gaat het "crisisslecht" en lijkt het alsof ik weer terug bij af ben. En het andere moment gaat het opeens iets beter en kan ik nét weer iets meer aan. Het ene moment lijkt het leven verder weg dan ooit, terwijl ik het andere moment mijn dromen en doelen al kan ruiken. Het is gek. Een echte mindf*ck.

Je wordt zowel fysiek als mentaal continu heen en weer geslingerd. Dat het een zware rit zou worden, wisten we. Maar op het echte werk kun je je nooit voorbereiden. Het enige wat je kunt doen, is het allemaal over je heen laten komen en hopen op het allerbeste.

Die welverdiende vakantie wacht op mij. En tot die tijd geniet ik intens van magische momentjes als deze..

www.MagicEveryday.nl

Stratenrommelmarkt 'De Hoefmarkt'

ALKMAAR - De gezelligste rommelmarkt van Alkmaar vindt zondag 16 juni - tijdens Vaderdag - plaats in wijk De Hoef bij de Aldi.

Van 10.00 tot 16.00 uur is iedereen van harte uitgenodigd om even langs te wippen in de zes straten die deze dag bol staan van gezellige drukte.

Springkussen

Behalve dat bijna alle wijkbewoners met familie en aanhang voor de deur van hun woning zitten en de zolder leegverkopen, is tevens voor de (kleinere) kinderen een springkussen en een kleine draaimolen uitgestald. Heerlijk vermaak voor jong en oud. Kom dus gezellig een kijkje nemen.

Proef rijkdom van de zomer

Diverse tuinen (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Diverse tuinen en kwekerijen van de Groene Route openen vrijdag 21 juni - de langste dag van het jaar - de poort in de avonduren. In het late licht hebben de tuinen een magische sfeer. De natuur komt tot rust en er heerst stilte. Alleen de vogels zingen en de kikkers kwaken.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel (Foto: aangeleverd)

In juni is er behalve een avondopenstelling ook een open weekend, te weten 22 en 23 juni. Hortus Alkmaar is 21 juni geopend van 20.00 tot 23.00 uur. Om 20.30 uur verzorgt collectiebeheerder Rutger Polder een rondleiding over het belang van biodiversiteit. Op 22 en 23 juni is de hortus open van 12.00 tot 17.00 uur. Zaterdag 22 juni is van 12.00 tot 17.00 uur het festival Fête de la Musique. Zie ook: www.degroeneroute.nl.

Toyota Corolla TREK

(Foto: Toyota)

REGIO - Toyota introduceert met de Corolla TREK de vierde telg in de Corolla familie. Voor deze nieuwe extra avontuurlijke uitvoering is er keuze uit twee hybride versies: een 1.8 Hybrid met 90 kW/122 pk en een sterkere en zuinige 2.0 High Power Hybrid met 132 kW/180 pk, beide standaard geleverd met een automatische transmissie.

Toyota vindt zijn inspiratie bij Trek Bicycle, één van de grootste en populairste fietsenproducenten ter wereld. In vergelijking tot de normale Corolla is de bodemvrijheid van de Corolla TREK met 20 mm toegenomen. Met de kunststof beschermingsplaten voor en achter en de ruime bagageruimte van 598 liter is deze avontuurlijke versie uitermate geschikt voor mensen die er een avontuurlijke levensstijl op na houden.

Standaard is de Toyota Corolla TREK voorzien van unieke 17-inch lichtmetalen velgen, kunststof beschermplaten aan de voor en achterzijde, TREK instaplijsten, privacy glas achter, mistlampen voor, automatische inklapbare buitenspiegels, diffuser voor en achter en een kicksensor voor de achterklep. Het interieur is voorzien van een bruin accenten met houten inleg, het Toyota Touch 2 Go Plus navigatiesysteem met 7-inch digitaal instrumentenpaneel en spraakbesturing.

De Corolla TREK is een samenwerking tussen Toyota en Trek Bicycle. Trek Bicycle is wereldwijd één van de populairste fietsfabrikanten, jaarlijks goed voor meer dan 1,5 miljoen verkochte fietsen.

De Toyota Corolla TREK is per direct te bestellen bij de Toyota dealer met de keuze uit de twee eerder genoemde hybride aandrijflijnen. De 1.8 Hybrid is te koop vanaf 32.495 euro en de 2.0 High Power Hybrid vanaf 34.995 euro. Operational lease kan vanaf een tarief van 419 euro per maand.

Suzuki Swift Katana

(Foto: Suzuki)

REGIO - Een legendarische naam keert terug. Dit keer niet alleen als sportieve motorfiets, maar ook als topuitvoering van de Suzuki Swift Sport: de Swift Sport Katana. Exclusiviteit is gegarandeerd, want in totaal worden er slechts dertig exemplaren van geproduceerd, speciaal voor de Nederlandse markt.

Katana is de naam van een legendarische Suzuki motorfiets die in 1981 werd geïntroduceerd: de Suzuki Katana. Dit jaar keert de Suzuki Katana terug in het gamma van Suzuki Motoren. Voor het eerst wordt de naam ook gebruikt bij Suzuki Auto's, voor het nieuwe topmodel van de Swift Sport: de Swift Sport Katana.

Scherp sturen en enorm veel rijplezier, daar draait het om bij de Suzuki Swift Sport Katana. Elke Katana krijgt een sportonderstel dat compleet naar wens in te stellen is. Standaard staat de auto enkele centimeters dichter bij het asfalt, waarmee het zwaartepunt verder wordt verlaagd. Om de wegligging nog verder te verscherpen, is ook een veerpootbrug gemonteerd. Elke Swift Sport Katana krijgt standaard een speciale sportuitlaat. Het interieur met lederen bekleding en een dikker sportstuurwiel maakt het geheel af.

De Suzuki Swift Sport Katana is per direct en exclusief online te bestellen via Suzuki.nl voor 28.999 euro, inclusief afleveringskosten. Of Private Lease vanaf € 479,- per maand, een vast bedrag waarin álles behalve brandstof is inbegrepen. Dit is op basis van een leaseperiode van 48 maanden, met 10.000 kilometer per jaar. De eerste exemplaren worden in mei 2019 geleverd.

Met een gerust gevoel op vakantie

Doe de zomercheck. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Met de zomervakantie in het verschiet is dit het ideale moment om de auto extra aandacht te geven. Veel Nederlanders gaan in de zomer met de auto op vakantie. Uiteraard staat veiligheid voorop; hierbij is vooraf een goede controle van de auto van groot belang. Bij Ford Dekkerautogroep geniet je daarom van vele voordelen tijdens de Ford Zomercheck.

Doe de Ford Zomercheck bij Ford dealer Dekkerautogroep

Naast de personenauto kan ook de bedrijfswagen worden gecontroleerd tijdens de Ford Zomercheck. Geef tijdens de bouwvak dus ook bedrijfswagens hun welverdiende controle.

Ford Zomercheck

Klanten van Ford dealer Dekkerautogroep zijn welkom om te profiteren van de vele voordelen van de Ford Zomercheck. Voor slechts € 19,95 controleert de Ford dealer een auto op maar liefst zestien vitale punten, waaronder de: Accu;Remmen;Airconditioning;Ruitenwissers;Verlichting;Banden;Koelvloeistof;Andere vitale onderdelen.

Ideale moment

Met de zomervakantie in aantocht is het nu het ideale moment om de auto grondig te laten controleren door de gespecialiseerde Ford dealer. "Mocht tijdens een check een onvolkomenheid worden geconstateerd, dan adviseren wij de klant via Ford Video Check vrijblijvend over de mogelijkheden." Bij de Video Check filmt de monteur wat hij tegenkomt en legt daarbij op een eenvoudige manier uit wat mogelijke aandachtspunten zijn en wat eraan gedaan kan worden. Zijn de remschijven bijvoorbeeld nog net dik genoeg, maar houdt het niet over? Dan toont de monteur dat aan met een meetinstrument en geeft hij een advies aan de klant.

Ook bij de Zomercheck persoonlijk advies op maat

Als de video klaar is, wordt deze via e-mail met de Ford-rijder gedeeld. Die wordt zo op een volledig transparante manier geïnformeerd over de status van zijn auto en kan daarna wel of niet akkoord gaan met het geadviseerde onderhoud. Bij Ford krijgen klanten dus ook bij de Zomercheck persoonlijk advies. Ze zien precies welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, waarom én wat het gaat kosten. Zo worden er geen reparaties uitgevoerd zonder toestemming van de klant.

www.dekkerautogroep.nl 088-1800300

Vijf sterren voor Toyota

Foto

REGIO- De nieuwe Toyota Corolla en Toyota RAV4 hebben de maximumscore van vijf sterren behaald bij de meest recente, strengere Euro NCAP-crashtests. Zowel de Corolla als de RAV4 behaalt bovendien uitstekende scores in alle veiligheidscategorieën. Toyota wil zijn geavanceerde veiligheidssystemen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Daarom zijn de Corolla en RAV4 standaard uitgerust met Toyota Safety Sense 2 – een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen.

De goede veiligheidsprestaties van de Toyota Corolla en RAV4 in de crashtests van Euro NCAP benadrukken de kracht van het nieuwe voertuigplatform TNGA (Toyota New Global Architecture) en de hoge stijfheid hiervan. Het platform is op strategische punten verstevigd met extra sterk staal, zodat de krachten van een impact optimaal worden geabsorbeerd en weggeleid van het passagierscompartiment.

Het Pre-Collision System behaalt de maximale score bij het vermijden van aanrijdingen op lage snelheid in stadsverkeer. En ook bij hogere snelheden presteert het systeem uitstekend, aldus Euro NCAP. Bij het naderen van een langzamer rijdende auto weet het systeem op alle snelheden een ongeluk te vermijden. En bij het naderen van een afremmende of stilstaande auto voorkomt het systeem in de meeste gevallen een aanrijding en beperkt het in de overige gevallen de gevolgen van de impact.

De voetgangers- en fietsersherkenning presteert uitstekend en weet bij alle tests fietsers en voetgangers te ontwijken, bij voetgangers zowel overdag als 's nachts.

Volkswagen prijst Touareg 4.0 V8 TDI

(Foto: Volkswagen)

REGIO - De oppermachtige Volkswagen Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is vanaf deze zomer leverbaar in Nederland. Met een vermogen van 310 kW/422 pk en een maximaal koppel van 900 Nm accelereert hij in 4,9 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid is begrensd op 250 km/u.

De 4.0-liter V8 TDI dieselmotor staat voor pure hightech kracht. De bijzondere motor beschikt over twee turbo's én een elektrisch aangedreven compressor. Daardoor pakt de motor onder alle omstandigheden uiterst snel en krachtig op. Het maximumkoppel van liefst 900 Newtonmeter, bij een toerental tussen 1.250 en 3.250 per minuut, ligt op het niveau van supercars. De V8 TDI voldoet aan de nieuwste 6d-TEMP-EVAP emissienorm en heeft een gemiddeld verbruik van 7,4 liter per 100 km** (195g CO2/km).

De Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is standaard uitgevoerd als luxueuze Atmosphere. Hij beschikt onder meer over Adaptive Air Suspension, 18-voudig elektrisch verstelbare Ergo comfortstoelen, LED-verlichting, 19 inch lichtmetalen velgen, Discover Pro radio-, navigatie- en multimedia, Car-Net online diensten, adaptive cruise control, Front Assist, Lane Assist, Park Distance Control en een elektrische achterklep. Het interieur is fraai afgewerkt met onder meer 'Vienna' lederen bekleding en openporig eikenhout.

De Touareg V8 TDI is ook leverbaar als Elegance, met dezelfde uitrusting als de Atmosphere, maar dan met een met geborsteld aluminium afgewerkt interieur. Beide uitvoeringen zijn te combineren met sportieve R-Line exterieurstyling.

De Touareg is leverbaar met fraaie en hightech features. Een mooi voorbeeld is de Innovision Cockpit, een volledig digitaal bedieningsconcept met 12 inch digitaal instrumentenpaneel én een 15 inch centraal display. Deze combinatie vormt één groot informatie-, communicatie-, entertainment- en besturingssysteem. Met de optionele, actieve vierwielsturing met 4-corner luchtvering wordt deze premium SUV van Volkswagen één van de meest wendbare in zijn klasse.

De 'IQ' Matrix LED-verlichting, met 128 LED's per koplamp, stelt de meest optimale lichtbundel samen op basis van stuuruitslag, snelheid, GPS-data en signalen van de frontcamera. Nachtelijke ritten worden veiliger door Night Vision. Met gerichte lichtflitsen van de koplampunit waarschuwt dit systeem zelfs mensen voor mogelijk gevaar. De combinatie van Road Work Lane Assist en Traffic Jam Assist maakt tot snelheden van 60 km/u semi-autonoom rijden mogelijk, ook bij alternatieve wegbelijning.

De Volkswagen Touareg 4.0 V8 TDI 4MOTION is naar verwachting eind juni te configureren en te bestellen vanaf € 125.770.

Corsa gaat elektrisch

2019 Opel Corsa-e (Foto: Opel)

REGIO - Opel biedt de volledig nieuwe, zesde generatie van de Corsa voor het eerst aan met volledig elektrische aandrijving. De batterij-elektrische versie biedt een actieradius van 330 km (volgens WLTP1). Met de elektrische variant van het populairste Opel-model haalt Opel elektrische mobiliteit uit zijn nichebestaan. De Corsa heeft miljoenen mensen mobiel gemaakt en gaat nu een stap verder door emissievrije mobiliteit bereikbaar te maken voor velen. De orderboeken van de nieuwe Corsa openen over enkele weken, te beginnen met die voor de elektrische Corsa-e, gevolgd door de benzine- en dieselversies.

De Opel Corsa-e biedt een actieradius van 330 km (volgens WLTP1). De stroom wordt geleverd door een 50 kWh-batterij met een fabrieksgarantie van acht jaar. De batterij kan worden opgeladen met verschillende snelheden via een huishoudelijk stopcontact, wallbox of snellader. In het laatste geval is de batterij in slechts 30 minuten tot 80% op te laden. Gebruikers kunnen de laadstatus controleren via de 'myOpel' app, waarmee ze ook laadtijden en -kosten kunnen optimaliseren.

De actieradius van de Opel Corsa-e is voor een deel afhankelijk van de gekozen rijmodus (Normal, Eco of Sport). De Sport-stand optimaliseert de rijdynamiek en reactiesnelheid van de auto, met een beperkt verlies van rijbereik. In de Eco-stand transformeert de Corsa-e in een langeafstandsloper met een aanzienlijk groter bereik, waarbij het comfort nauwelijks beïnvloed wordt.

De elektromotor levert een vermogen van 100 kW (136 pk) en een koppel van 260 Nm. Het duurt slechts 2,8 seconden om vanuit stilstand naar 50 km/u te accelereren. De acceleratie van 0 naar 100 km/u is in 8,1 seconden mogelijk.

Nieuw lid KONA-familie

(Foto: Hyundai)

REGIO - Hyundai breidt de populaire KONA-familie uit met een nieuwe milieuvriendelijke versie van de compacte SUV, de KONA Hybrid. Hyundai had al een benzine-aangedreven versie en een volledig elektrisch aangedreven versie van de KONA en daar wordt nu een variant met een efficiënte hybride-aandrijflijn aan toegevoegd. De KONA Hybrid valt bovendien op door tal van technologische verbeteringen, waaronder Hyundai BlueLink® met nieuwe connectiviteitsmogelijkheden, nieuwe SmartSense-veiligheidstechnologieën en geavanceerde infotainmentfuncties. De levering van de nieuwe KONA Hybrid start na de zomer. De prijzen worden op een later moment bekendgemaakt.

De Hyundai KONA Hybrid combineert de voordelen van een zuinige benzinemotor met de trekkracht van een elektromotor. Standaard is de compacte SUV voorzien van een automatische transmissie. Anders dan bij een plug-in hybrideauto is het niet nodig de KONA Hybrid op te laden. De accu laadt automatisch op door de energie die tijdens uitrollen en remmen wordt opgewekt. De nadruk bij de KONA Hybrid ligt dan ook niet op het volledig elektrisch afleggen van grote afstanden, maar op een zo laag mogelijk benzineverbruik.

De benzine-aangedreven KONA verscheen in 2017 op de Nederlandse markt. De KONA Electric volgde vorig jaar.