Schermer - Beemster op zondag

21 april 2019

Schermer - Beemster op zondag 21 april 2019


Uitgave agrarische pachtgronden

Agrarische grond dat tijdelijk wordt verpacht. (Foto: Provincie Noord-Holland)

NOORD-HOLLAND - De provincie Noord-Holland gaat voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2020 weer agrarische grond verpachten. Het gaat om 1.700 hectare. Deze grond wordt tijdelijk verpacht in afwachting van verkoop, het ontwikkelen van natuur of de aanleg van wegen.

Geïnteresseerde agrariërs moeten rekening houden met de natuur

Geïnteresseerde agrariërs kunnen vanaf 1 mei 2019 op www.noord-holland.nl/verpachtingen kijken om welke gronden het gaat en lezen wat de criteria zijn voor het pachten van deze grond. Voorwaarden Pachten kan alleen onder voorwaarden. Pachters moeten rekening houden met de natuur. Ze moeten bijvoorbeeld langs bouwland bloemrijke kruidenstroken aanleggen.

Daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan boeren die in het bezit zijn van bepaalde certificaten op het gebied van duurzame landbouw.Op percelen die binnen Natuurnetwerk Nederland (NNN) vallen is bijvoorbeeld het gebruik van kunstmest niet toegestaan.

Speciaal mengsel

Ook moet op sommige gronden gezaaid worden met een speciaal soort mengsel om weidevogels te trekken of insecten en vlinders.Aanmelden kan van 1 tot en met 31 mei 2019.

Meer informatie

Meer informatie over het pachten van grond van de provincie Noord-Holland is te vinden op www.noord-holland.nl/verpachtingen.

Volg de provincie

Volg de provincie op www.noord-holland.nl. Ze hebben ook een Facebook,Twitter en Instagram @oogvoornoordholland @provincienh


De Rijp Schoon

Dit 'kan' natuurlijk echt niet in de sloot liggen. Help mee met De Rijp Schoon. (Foto: Daniella Ernsting)

DE RIJP - Woensdagmiddag 24 april aanstaande gaat een groep mensen waterzwerfafval rapen uit hartwater in de Rijp. De Start is om 14.00 vanaf het Wollandje aan de Rijp. Deelname is gratis. Iedereen is welkom en neem eventueel een eigen sub kano of bootje mee. Het belooft een nuttige maar ook gezellige middag te worden. Opgeven kan via Franca Oud van Neijenhof: info@iksupschermer.nl of via whatsapp 06-10489287.

Sub De Rijp Schoon heeft ook een Facebook-pagina waar ze regelmatig hun activiteiten op posten. Hou deze goed in de gaten en like de pagina.

Kaasmarktconcerten in Grote Kerk

Organist Nicholas Papadimitriou. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Een serie gratis toegankelijke kaasmarktconcerten start vrijdag 3 mei. De Grote Kerk Alkmaar biedt podium aan (inter)nationale organisten.

Met de start van het kaasmarktseizoen is ook deze zomer een serie Kaasmarktconcerten in de Grote Kerk Alkmaar gepland. Tot en met vrijdag 13 september is de kerk elke vrijdag geopend voor publiek. Er worden op deze dagen om 12.00 uur en om 13.00 uur gratis toegankelijke concerten gegeven.

Europese organisten

De kaasmarktconcerten worden verzorgd door Europese organisten, die zorgvuldig geselecteerd zijn door stadsorganist Pieter van Dijk. Beide historische orgels (het Van Hagerbeer/Schnitger en het Van Covelensorgel) worden tijdens de kaasmarktconcerten bespeeld. Vrijdag 3 mei is organist Nicholas Papadimitriou te beluisteren.

Nicholas Papadimitrio studeerde piano aan het Conservatorium van Athene en vervolgde deze met een orgelstudie. Hij werd in 2013 toegelaten tot het Conservatorium van Amsterdam, waar hij orgel heeft gestudeerd bij Jacques van Oormerssen, Pieter van Dijk en Matthias Havinga. In januari 2018 werd hij benoemd tot organist en dirigent van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Amsterdam. Op 3 mei brengt hij werken van Mendelssohn, Bach en Buxtehude ten gehore, evenals een eigen improvisatie.

Zomeravondconcerten

In de Grote Kerk Alkmaar staat vanaf woensdag 10 juli eveneens wekelijks een serie Zomeravondconcerten op het programma

Flyer

Meer informatie en kaartverkoopRaadpleeg www.grotekerkalkmaar.nl. Voor zowel de kaasmarktconcerten als voor de zomeravondconcerten is een flyer beschikbaar, die o.a. verkrijgbaar is bij de Grote Kerk.

Margriet Brandsma over het Ruhrgebied

(Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - Margriet Brandsma verzorgt op woensdag 8 mei een lezing in de bibliotheek in Alkmaar De Mare over het Ruhrgebied. Het Ruhrgebied staat bekend om industrie en vervuiling: clichés over het Ruhrgebied, maar het is niet meer de werkelijkheid.

Van rook en vuur naar natuur en cultuur

Margriet Brandsma kwam vanwege haar werk als correspondent voor de NOS – tussen 1994 en 2014 – vaak in het Ruhrgebied. Ze heeft het gebied een verandering zien doormaken en heeft er samen met fotograaf Jeroen van Eijndhoven een boek over geschreven met de titel Van rook en vuur naar natuur en cultuur. Het Ruhrgebied blijkt verrassend groen. Je vindt er tientallen musea, klimtorens en spectaculaire vergezichten vanaf voormalige hoogovens. Over die verrassingen op een steenworp afstand van de Nederlandse grens gaat het boek. Over culturele parels, over wandelen en fietsen in ongerept groen. Over de laatste steenkolenmijn die eind 2018 is gesloten, over onverwacht pittoreske binnensteden en over spannende slaapplaatsen.

Belangstellenden zijn van harte welkom op woensdag 8 mei. De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Alkmaar De Mare, Laan van Straatsburg 2. De toegang is € 6,-, bibliotheekleden betalen € 5,-. Aanmelden via www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (betalen met pin).

'Hey Tan'

"Hey meisje, vertel", antwoord ik aan mijn schoondochter die onverwacht belt wanneer wij net aan de wijn gaan in het zonnige Modena in Italië. We zijn aan het einde van onze vakantie, die alle types weer gekend heeft. Het is maandag middag als mijn mobiel gaat, we genieten nog even na van een mooie dag met zon. "Even een ideetje Tan, komt het uit als we met Pasen komen?" "Tuurlijk is dat goed, wanneer is dat? Dit weekend? Okay, tuurlijk kan dat, gezellig" Mijn hersenen denken nu supersnel, we zijn woensdagavond thuis, zij komen vrijdag, moet lukken allemaal. Inmiddels is de camper half leeg, de 1e was gedraaid, en is de grove planning van werkzaamheden gedaan. Morgen maak ik een filmpje voor onze kleindochters, die weten nog van niks, en wij mogen ze verrassen met het feit dat ze de volgende dag al onze kant op komen. Zin in, het wordt prachtig weer de komende dagen. Met mijn rug gaat het hartstikke goed, met mijn enkel ook, maar ik loop nog niet optimaal. Tijdens een strandwandeling bleek dat mijn rechtervoet inmiddels een platvoet is, is dit het probleem waardoor ik nog zulke krampklachten heb? In de vakantie heb ik met en zonder rukken gelopen, met wisselend succes, maar ik kijk uit naar de fysio volgende week. Paul zijn zusje heeft een heerlijke vakantie gehad, en dat was het doel van deze trip. Het was heerlijk om na 2 jaar weer terug te zijn en alles nog eens te kunnen bekijken. Florence was weer mooi, Rome ook (al had ik toen beter mijn krukken mee kunnen nemen).Pompeii weer erg indrukwekkend. Het weer zat niet helemaal mee, maar de laatste dagen aan de Adriatische Zee waren zalig en zijn we mooi gekleurd weer terug gekomen. Vakantie is af en toe nodig, maar thuis zijn voelt ook fijn.

Cursus mindful mediteren en mindful leven

DE RIJP - Karo's Zorg gaat dinsdagavond 7 mei van start op bredeschool De Pauw in De Rijp met de cursus mindful mediteren en mindful leven. Mindful leven betekent in het hier en nu zijn, bewust van het moment en van datgene dat je al dan niet aan het doen bent.

Hoe je bewuster vanuit het moment kunt gaan leven

Voor veel mensen is dat, in een tijd waarin veel van ons verlangd wordt, lastig, met als gevolg dat wij veel stress ervaren in het dagelijks leven. Deze cursus gaat over hoe je bewuster vanuit het moment kunt gaan leven, waardoor je meer rust en minder stress zult gaan krijgen. Hoe wordt je bewust van je gedachten, hoe breng je meer rust en structuur aan in je leven, maar ook hoe blijf je in het moment. Mindful mediteren zorgt voor innerlijke rust, balans en voor heling van lichaam en geest. De verschillende meditatieoefeningen vinden op een stoel plaats. Ervaring is niet nodig.

De cursusdata zijn dinsdag 7, 14, 21, 28 mei en 4 juni 2019 van 19.30 uur tot 21.30 uur. Voor verdere informatie en/of opgave deelname kunt u terecht via de website www.karoszorg.nl of 0223-522149.

Stekkenmarkt

Lekker struinen over de stekkenmarkt. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Het weer wordt milder, dan kunnen de stekjes weer naar buiten of nog even achter glas. Zaterdag 11 mei wordt voor een stekkenmarkt gehouden door leden van Tuinclub Wijdewormer. De planten en andere producten staan uitgestald tussen 11.00 uur en 14.00 uur.

De leden van tuinclub Wijdewormer hebben elk jaar al vroeg voorjaarskriebels. In februari starten ze met het zaaien en oppotten van stekken. Als de winter het toelaat. Vanaf dat moment doen zij er alles aan om de zaailingen en stekken op te kweken zodat ze groot genoeg zijn. De stekkenmarkt bevindt zich op het erf van fam. Schilder aan Noorderweg 111B in Wijdewormer.

V.l.n.r. De leden van de Tuinclub Anja Vlaar, Karin Schilder, Annemieke Klarenbeek, Elly Visser, en Irma van Wanrooy (Foto: aangeleverd)

Terugdringen alcoholgebruik jongeren

BEEMSTER - De gemeente Beemster heeft voor de komende vier jaar vastgesteld op welke wijze zij alcoholgebruik door jongeren wil voorkomen en terugdringen. Het drinken van grote hoeveelheden alcohol heeft negatieve gevolgen, waaronder hersenschade. Daarnaast is er een grote kans op verslaving en het kan leiden tot gezondheidsproblemen. De schade van (overmatig) alcoholgebruik is het grootst bij jongeren. In het Preventie- en Handhavingsplan alcohol 2019-2022 heeft de gemeente Beemster aangegeven welke acties zij samen met haar partners gaat uitvoeren.
De gemeente gaat samen met Brijder Jeugd en de GGD Zaanstreek-Waterland structureel aandacht besteden aan educatie.

Bijzonder dier Rondje Schermer

Waterschildpad (Foto: Bierens)

SCHERMER - Tijdens 'Rondje Schermer' troffen Rina en Klaas Bierens een exotisch dier aan: een waterschildpad. Het dier zat op een rietschors te genieten van de lentezon, nabij de molens van Rustenburg.

Witte en blauwe hyacinten. (Foto: Bierens)

Eerste avondwandeling in recreatiegebied Het Twiske

REGIO - Op woensdagavond 1 mei kunt u met gids Henk Strijker op stap door de natuur van het recreatiegebied Het Twiske, dit alles onder de vlag van de Vereniging voor natuureducatie en duurzaamheid, het IVN - afdeling Twiske. Aanvang 19.30 uur.

De gids vertelt over de natuur en soms een anekdote over de dingen die we op ons pad tegenkomen. Tijdens de tocht van circa 2 uur ontdekken we vogels, planten en dieren. Ook komt het ontstaan van het gebied aan de orde.

De zomergasten zullen in groten getale zijn teruggekeerd en hun stemmen in een vogelkoor laten horen. Stemmen om te laten horen dat ze er zijn, een vrouwtje zoeken en om hun territorium af te bakenen.

We gaan op bezoek bij de Schotse hooglanders en als het weer meewerkt, kunnen we de zon onder zien gaan. De ontdekkingstocht is geschikt voor alle leeftijden. Aanvangstijd: 19.30 uur en de wandeling duurt ongeveer 2 uur. Deelnemen kost € 2,50 per persoon en is gratis voor leden van het IVN en KNNV, alsmede kinderen tot en met 12 jaar.

Verzamelplaats is parkeerplaats P19 aan de Polderweg, Den Ilp (ingang Schoolstraat Den Ilp). Aanmelding via strijkertjes@quicknet.nl of 06-13319278. Opgave is verplicht en mogelijk tot 24 uur voor de wandeling, om verrassingen voor u en voor de organisatoren te voorkomen.

De Keet: eetcafé met een persoonlijk accent

Kjeld Ketenbaas in zijn eetcafé. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND – Kjeld Keetbaas staat aan de vooravond van zijn eerste échte voorjaars- en zomerseizoen. De eigenaar/uitbater van eetcafé De Keet, gevestigd aan de Koemarkt 22, hoopt natuurlijk op een zomer a la vorig jaar.

Ook gasten met allergie kunnen er goed terecht

Toen, in juli 2018, was hij druk doende met de verbouwing van het pand waarin voorheen Santé was gevestigd. "We hebben vier maanden grondig verbouwd, waarin mijn vriendin en familie een groot aandeel hebben gehad. Wij konden in november pas open en hebben daardoor niks van het mooie weer kunnen meenemen", aldus de in Zaandam woonachtige horecaondernemer.

Lunch, borrel en diner

De Keet richt zich met lunch, borrel, diner en een groot buitenterras (70 plaatsen) op een zo breed mogelijk publiek. "We hanteren de klassieke kaart voor een eetcafé, met bijvoorbeeld een overheerlijke saté, maar daarnaast doen ook onze eigen specialiteiten, de (vega) Keetburger en de spareribs, het prima. De klanten komen uit Purmerend, Beemster en omliggende gemeenten. Het is mooi om te zien dat de gasten die geweest zijn ook terugkomen", zegt Kjeld.

Glutenvrije producten

Ook gasten met een allergie kunnen bij De Keet goed terecht. "Sowieso maken we al onze recepten met glutenvrije producten. Zo proberen we het voor iedereen aantrekkelijk te maken om een avondje uiteten te gaan."

Kjeld is daarom ook aangesloten bij Safefoodies. Gasten kunnen via de app aangeven welke allergieën ze hebben. Doordat er via deze app minimaal een dag van te voren gereserveerd dient te worden, is de keuken hier altijd op voorbereid en kan de gast optimaal genieten", vertelt Keetbaas.

Speciale bieren

Naast de lunch- en dinerkaart heeft De Keet zes speciale bieren op de tap: Ciney Bruin, Kriek Lambic en uit Zaandijk mooie bieren van Breugem en Hoop. Dan is er een Ruhr Gold, afkomstig van een Nederlandse brouwer vanuit een brouwerij uit Duitsland. Als laatste heeft Keetbaas Amstel Radler van de tap. Hij is daarmee de enige in Nederland die dit heeft!

"Ik vind dat je in Purmerend normaal moet doen en daarom denk ik dat mijn goed geprijsde kaart, in combinatie met de uitstraling van de zaak, hier goed passen", aldus Keetbaas.

De openingstijden van De Keet: van dinsdag tot donderdag van 11.00 tot 24.00 uur en in het weekend tot 02.00 uur. Het telefoonnummer is 0299 67 66 54 en voor de website kijk je op www.eetcafedekeet.nl

Ad Bruynzeel schrijft spannende thriller

De avontuurlijk ingestelde Purmerender. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Van de hand van Ad Bruynzeel verscheen recent de thriller 'Aangeschoten Wild Vecht Terug'. Het is niet het eerste wapenfeit van de Purmerender, want eerder schreef hij de verhalenbundel 'Truckerslatijn'.

De geboren Noord-Amsterdammer, of eigenlijk Tuindorp-Oostzaner, staat bekend als avonturier en geniet momenteel van zijn pensioen. In zijn werkzame leven was hij beroepschauffeur.

Qua avontuur kent Bruynzeel Europa als zijn broekzak. Een halve eeuw geleden beleefde hij al de nodige avonturen, variërend van de Noordkaap tot het Aziatische gedeelte van Turkije en van Ierland tot diep in de Oekraïne.

Maar ook in Nederland beleefde hij mooie, grappige en ontroerende avonturen. Bruynzeel observeerde de omgeving en vooral de mensen en maakte hier notities van. Met het aangename gevolg dat hij nu een ware schat aan verhalen en anekdotes heeft verzameld.

Hier kan hij onbeperkt uit putten bij het schrijven van zijn boeiende verhalen. Dat gebeurde bij de samenstelling van zijn eerste boek 'Truckerslatijn' en dat is ook gebeurd in de voorbereiding naar zijn nieuwste boek, de spannende thriller 'Aangeschoten Wild Vecht Terug'.

Wobble

Ad Bruynzeel heeft zich niet alleen bezig gehouden met zijn twee boeken. Hij ontwikkelde ooit in zijn schuur het spel Wobble, dat inmiddels uitgegroeid is tot een wereldsucces. Wobble wordt gespeeld op een wiebelend vlak, waarbij het de bedoeling is dat door kantelen van het bord met behulp van schijven een balletje in het juiste gaatje belandt.

Het boek van Ad Bruynzeel is uitgegeven door uitgeverij Scout.

JumpSkillz is weer open

JumpSkillz heeft een gigantisch trampolinepark. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Sinds afgelopen vrijdag is JumpSkillz en Obstacle gym aan de Van IJsendijkstraat weer open. Het liefst 4.000 vierkante meter grote centrum voor binnen- en buitenfun heeft een mega-verbouwing achter de rug.

Wie dit paasweekeinde komt mag het tweede uur gratis jumpen

De ingrijpende verbouwing heeft tot gevolg gehad dat er nieuwe en veilige speelparken zijn verrezen. Zodat jong en oud, en zeer zeker ook families en groepen, weer optimaal kunnen genieten van het funcentrum.

Uniek in de combinatie

Dankzij het binnen- en buitenterrein heeft het funcentrum ruim 4000m2 aan plezier te bieden. Daarmee is het een van de grootste parken in Nederland, uniek in de huidige combinatie. Nieuw is de obstacle gym voor volwassenen. Hier kan ook de jeugd een Ninja Warrior les kan volgen vanaf 8 jaar.

Voor een gezellig dagje of avondje uit kan er gebowld worden in de 'fun bowlingbaan' onder het genot van een hapje, drankje en swingende disco classics. En degenen die een heuse VR-ervaring willen ervaren, doen er goed aan een VR-box met de nieuwste technologie te huren. Ook te combineren met een hapje en drankje of een avond tafel grillen.

Wie dit paasweekend komt kijken bij JumpSkillz jumpt het 2e uur gratis. Het mega-complex is gevestigd aan de Van IJsendijkstraat 182 in Purmerend.

Nog meer genieten geblazen, want voor de vroege vogels is er een zogeheten early bird-actie: 2 uur springen voor maar € 10,-, van 10.00 tot 12.00 uur. Je kunt dan ook gelijk het compleet nieuwe park bekijken. Reserveren is niet nodig.

Leer nieuwe mensen kennen en krijg er veel voor terug

Wil Gabriel in de Verkade Experience waar ze regelmatig een lesprogramma verzorgt. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

Door Yvette van der Does

ZAANDAM - Wil Gabriël vergezelde in de jaren zeventig haar man naar Bandung op Java Indonesië. Haar man werd voor Verkade namelijk uitgezonden om daar een biscuitfabriek te vestigen. Gelukkig kon ze bij terugkeer in Nederland meteen weer aan de slag als juf. Het waren, in tegenstelling tot nu, de jaren waarin er een overschot aan leraren was. Toch besloot Wil na verloop van tijd toch haar vaste baan op te zeggen om zich voltijd in te zetten als vrijwilliger. Inmiddels is Wil ook alweer vier jaar museumdocent voor het Zaans Museum.

Het is niet alleen haar duurzame relatie met Verkade, het is ook haar liefde voor de albums van Verkade (ze heeft zelf ook een grote collectie thuis) en de wereld van de Verkade Experience in het Zaans Museum dat haar elke week met plezier naar haar vrijwilligerswerk laat fietsen.

Het contact met kinderen tijdens de educatieprogramma's vindt ze echt fantastisch! Daarnaast zorgt ze ook drie dagen in de week voor haar kleinkinderen en leest ze voor in de Bieb en bij kinderdagverblijven. Eigenlijk is Wil (66) gewoon nog voltijd aan het werk.

Leefstijdsgroepen

Wil: "Het Zaans Museum heeft meerdere educatieprogramma's, voor zowel middelbare scholieren als kinderen van de basisscholen. Ik vind alle leeftijdsgroepen leuk en geen les is hetzelfde. Soms lijkt het wel even of je weer voor de klas staat, maar als je dan na twee uur weer op je fiets zit ben ik telkens weer heel blij en tevreden."

Ze vindt dat het vrijwilligerswerk ook positief bijdraagt aan haar sociale netwerk. "Om dit werk goed te kunnen doen moet je wel een beetje geduldig zijn. Maar je krijgt er als docent veel voor terug!", is Wil's ervaring. "Je hoeft ook niet perse uit het onderwijs te komen, nieuwe museumdocenten krijgen hier eerst een interne opleiding voor ze met groepen starten. Je wordt hier dus echt niet zomaar in het diepe gegooid hoor.

Zelfstandig

Onlangs startte een nieuwe docent. Zij vond het prettig om een paar keer extra mee te lopen met een ervaren docent. Dat kon en inmiddels draait ze zelfstandig het programma af en dat gaat hartstikke goed."

De nieuwe educatieprogramma's worden voor de afwisseling nu ook deels op de Zaanse Schans gegeven.

Jezelf kunnen zijn is een recht voor iedereen

PURMEREND - Op dinsdag 23 april, van 15.30 tot 17.30 uur, is in Zorgcirkel Novawhere een bijeenkomst over seksuele en genderdiversiteit binnen de ouderenzorg, getiteld 'Jezelf kunnen zijn is een recht voor iedereen'. De entree is gratis.

"Nog teveel 'roze' ouderen durven niet zichzelf te zijn in hun eigen woonomgeving en krijgen te maken met respectloos gedrag, onkunde of onbegrip". Dit is de conclusie van auteur Eveline van de Putte. Zij breekt een lans voor LHBTI ouderen. Van de Putte schreef twee boeken over het onderwerp; 'Stormachtig stil, levensverhalen van roze ouderen' en 'Nieuwe namen, levensverhalen van transgender ouderen. Dinsdag 23 april '19 is zij samen met artiest Victoria False te gast.

Het gaat deze middag seksuele en genderdiversiteit binnen de ouderenzorg. Mannen die op mannen vallen, vrouwen die op vrouwen vallen, mannen die zich een vrouw voelen of zich niet uitgesproken kunnen identificeren met een geslacht.

Voor De Zorgcirkel is Tour d'Amour een van de manieren om de visie op diversiteit te delen en te luisteren naar ideeën en meningen vanuit de omgeving. Meerdere locaties van De Zorgcirkel zijn bezig met het thema, zoals Zorgcirkel Saenden in Zaandam die al langere tijd in het bezit is van de Roze Loper: een erkenning voor zorginstellingen die aandacht besteden aan seksuele- en genderdiversiteit.

De activiteit op de 23e komt uit de kokers van De Zorgcirkel, gemeente Purmerend, Stichting Wonen en Zorg Purmerend en Regionale Stichting WonenPlus. Aanmelden kan via https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdQYLNrzVWjBfqZR7OJFAnUH-deeB92Gpf0qoGHC4VqJnGVMA/viewform

Beemster Bijenmarkt

BEEMSTER - Op zaterdag 4 mei wordt voor de 70e keer de Beemster Bijenmarkt georganiseerd; van 09.00 tot 14.00 uur in café 'De Kerckhaen', Jisperweg 57 in West-Beemster.

Een gezellige, informatieve markt voor jong en oud! Op deze markt kom je alles te weten over de honingbij en de imker. Laat je verrassen door de veelzijdigheid van de kraampjes. van de keuring van bijenproducten uit de omgeving, tot kramen met drachtplanten, korfvlechten, insectenhotels, jam en sappen en natuurlijk honing en bijenproducten.

Let op: er is geen pin aanwezig.

Voorjaarsmarkt bij Prinsenstichting

Er zijn volop fleurige perk- en tuinplanten. (Foto: Picasa)

PURMEREND - Op dit moment wordt er keihard gewerkt aan de voorbereidingen van de jaarlijkse voorjaarsmarkt die dit jaar op dinsdag 7 mei en woensdag 8 mei plaatsvindt bij de Groene Hoek, ingang Flevostraat.

Iedereen is van harte welkom tussen 10.00 en 16.00 uur om producten te kopen die huis en tuin in lentesferen brengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fleurige perk- en tuinplanten. Daarnaast worden er ook prachtige lifestyle producten aangeboden van textiel, hout, papier en keramiek. Alle producten zijn handgemaakt door de cliënten van de activiteitencentra. En heeft u trek gekregen van al dat struinen? Brownies & downieS verkoopt heerlijke brownies en kokosmakronen. Natuurlijk staan ook koffie/thee of limonade voor u klaar.

Scoliose operatie in 'Dijklander'

Dilana Smit werd onlangs geholpen. (Foto: Dewi Koomen )

PURMEREND - Patiënten met een idiopathische scoliose (verkromming van de wervelkolom) kunnen nu ook in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn terecht voor hun operatie. Dit betekent dat de patiënt niet meer naar het Amsterdam Universitair Medisch Centrum hoeft te reizen.

Eric Kraaneveld, orthopedisch chirurg in het Dijklander Ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in wervelkolomchirurgie. "Sinds september 2018 opereer ik samen met dr. Stadhouder, orthopedisch chirurg uit het Amsterdam UMC, patiënten met een idiopatische scoliose in Hoorn. Dit past goed binnen het samenwerkingsverband van het Dijklander Ziekenhuis en het Amsterdam UMC. We opereren met dezelfde chirurgen en dezelfde deskundigheid, alleen dichter bij huis. En de patiënt hierdoor ook sneller terecht."

Rechtop staan

Dilana heeft een scoliose en is onlangs door het team in Hoorn aan haar rug geopereerd. Ze is heel blij met het resultaat. "Voor de operatie had ik veel pijn. Dat is nu een stuk minder geworden. Door de kromming in mijn rug kwam mijn long in de verdrukking. Daardoor was ik snel buiten adem. Nu mijn rug weer is goed gezet, heb ik letterlijk meer lucht gekregen. En ik kan weer rechtop staan. Ik ben nu 4 centimeter langer dan voor de operatie!"

Patiënten met een idiopathische scoliose worden overigens lang niet altijd geopereerd. Kraaneveld: "Een operatie is altijd ingrijpend. Zeker wanneer het om de wervelkolom gaat. Dus als een operatie vermeden kan worden met behulp van fysiotherapie en het dragen van een speciaal op maat gemaakte brace heeft dat altijd onze voorkeur. Ook voor deze behandeling kan de patiënt bij ons in het Dijklander Ziekenhuis terecht."

Overzicht van films bij Filmhuis Purmerend

Fragment uit Playtime. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Een overzicht van de films die de komende dagen in Filmhuis Purmerend in 't stamhuis aan de Kerkstraat 11 worden vertoond.

Zondagmiddag 21 april Playtime van Jacques Tati, Frankrijk, 1967, 120'.

In Mon Oncle kon Tati's alter ego, Monsieur Hulot, de moderne wereld nog ontvluchten en zich terugtrekken in zijn eigen oude dorpswoninkje. In Playtime belandt de groothartige Hulot alweer in een voor hem onleefbare moderne biotoop, maar is vluchten onmogelijk geworden. In deze gestileerde wereld van staal, glas en beton, zonder ook maar één enkele boom, baant monsieur Hulot zich struikelend een weg, ondertussen verwarring en chaos achterlatend. Alhoewel de toekomst van 1967 een somber beeld lijkt te voorspellen blijkt het allemaal minder ernstig: Hoewel het uiterlijk van de wereld verandert, blijkt uiteindelijk het dagelijks leven toch ongestoord zijn gang te gaan.

Dinsdagmiddag 23 april de film Buddy van Heddy Honigmann, Nederland, 2018, 86'.

Een hond haakt niet af. Dat is de belangrijkste zin uit Buddy, een prachtige documentaire waarin Heddy Honigmann de band tussen de behoeftige mens en zijn dienende viervoeter verkent. Hoe vaak de autistische jongen Zeb ook om een knuffel vraagt, Utah vindt het altijd prima. Het dier laat hem merken dat hij er mag zijn. Een gevoel dat leeftijdsgenoten Zeb niet altijd gunnen. Honigmann volgt nog vijf andere koppels, waaronder Trevor en Mister. Trevor is een oorlogsveteraan die gebroken terugkeerde uit Afghanistan. Mister voelt het als hij een nachtmerrie krijgt, en troost preventief.

Dinsdagavond 23 april Free Solo van Jimmy Chin / Elizabeth Chai Vasarhelyi, Verenigde Staten, 2018, 100'.

Het ongelofelijke en letterlijk adembenemende verhaal van Alex Honnold, rotsklimmer die zijn levenslange droom wil verwezenlijken: Het beklimmen van de beroemdste rotswand van de wereld, de 1 kilometer hoge El Capitan in Yosemite National Park,… free solo.

De middagvoorstellingen beginnen om 14.30 uur, de avondfilms om 20.30 uur. De toegangsprijs is € 7,50 (Voor vrienden op vertoon vriendenpas € 6,-). Reserveren kan op de website www.filmhuispurmerend.nl en daar vindt u ook informatie over de andere films die er gedraaid worden.

Contact is mogelijk via info@filmhuispurmerend.nl.

Ger van der Gragt met 'zijn' dames in de slagerij in winkelcentrum Overwhere. (Foto: Rodi Media/MB)

Ger van der Gragt van Slagerij Koeman verder onder eigen naam

PURMEREND - Trots laat slager Ger van der Gragt (59) zijn prachtige zaak in winkelcentrum Overwhere in Purmerend zien. Na een ingrijpende verbouwing en restyling van de winkel gaat de eigenaar van voorheen Slagerij Koeman door onder eigen naam, met een geheel eigen huisstijl en als nieuwe naam: Ambachtelijke Natuurslagerij Ger van der Gragt. De slagerij is helemaal van deze tijd, met sfeervolle foto's aan de muur en warme kleuren. En natuurlijk een prachtige vitrine met alle producten.

Ger van der Gragt is een telg uit een echte slagersfamilie en werkte als leerling-slager al vanaf zijn 17e jaar bij zijn vader in de slagerij. Ook in Amsterdam en Haarlem zitten familieleden in de branche. Ger zit al 42 jaar in het vak en hij is volgend jaar 30 jaar als zelfstandige werkzaam. Van 1990 tot 1997 is hij in Purmerend begonnen, ging vervolgens naar Alkmaar tot 2010. "Toen slager Jan Koeman uit Purmerend belde of ik vanwege hartklachten zijn zaak in Purmerend wilde runnen, kwam ik terug naar de Marktstad. Op 1 april 2011 heb ik de zaak overgenomen. En Jan is sinds begin dit jaar met pensioen."

Als enige in de regio Waterland mag hij zich 'ambachtelijke biologische slagerij' noemen en heeft hij het SKAL keurmerk. "We krijgen klanten uit de regio en ver daarbuiten," vertelt de enthousiaste ondernemer. Ger zoekt zelf de koeien uit op de veemarkten in Alkmaar en Schagen en in de laatste acht jaar won hij er veertien prijzen mee.

Passie voor ambacht

Bij de leveranciers van varkens, kalfs- en lamsvlees, let SKAL goed op het voer dat de dieren krijgen en op de condities van de boerderij en het land. "Het mooie van dit werk is de passie voor het echte ambacht en natuurlijk de omgang met de mensen," vertelt Ger enthousiast. Van der Gragt gaat met zijn ambachtelijke slagerij voor kwaliteit en eerlijke biologische producten. De kracht van het bedrijf is ook de eigen productie van ambachtelijke vleeswaren. Van alle vleeswaren komt 95 procent uit de eigen slagerij-worstmakerij, alles zonder toevoeging van smaakversterkers.

Nieuwe Revu

Bovendien biedt hij zijn klanten complete maaltijden, eieren en biologische vruchtensappen. Sinds kort verkoopt Van der Gragt ook verse belegde broodjes, waarmee hij o.a. anticipeert op de komst van de tegenovergelegen school van het Regio College en het Horizon College. De kwaliteit en passie van de Purmerendse ondernemer zijn ook bij de media opgevallen. Zelfs Nieuwe Revu heeft hem onlangs benaderd voor een interview in een rubriek over onbekende Nederlanders die 'winnaars' zijn.

Laatste kunstje

Ger werkt met vier medewerkers en zijn echtgenote Jacqueline verzorgt de boekhouding. De nieuwe huisstijl van het bedrijf is ontstaan door een verzoek van student Armando van Bruggen. Ger ging graag met hem in zee en het was voor hem de aanleiding om zijn bedrijf totaal te restylen. De student kreeg een tien voor zijn opdracht. Hoe ziet de toekomst eruit? "Lekker doorgaan met dit prachtige ambacht. Vorig jaar zijn in Purmerend drie slagerijen gesloten, maar ik heb verbouwd en vernieuwd. Dan heb je toch iets goed gedaan. Maar dit is wel mijn laatste kunstje hoor," lacht de gepassioneerde natuurslager.

De Speelkraam twee weken open

PURMEREND - Speeltuin de Speelkraam in het Leeghwaterpark is vanaf vrijdag 19 april tot en met zondag 5 mei dagelijks open.

De openingstijden zijn van 10.00 tot 17.00 uur. Eerste Paasdag gaan de deuren om 11.00 uur open. De toegang is €2,- per kind. Een strippenkaart voor 15 keer kost €17,50.

Zoekt u vrijwilligerswerk? De vrijwilligers van de Speelkraam kunnen u heel hard gebruiken. Aanmelden kan via info@speelkraam.nl of kom gezellig een keer langs. Daarna besluit u om als vrijwilliger toe te treden.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds toont de oplossing op vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (Eerste Paasdag) en maandag 22 april (Tweede Paasdag) in een show.

Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde vloeren en wanden en geen gordijnen. Deze hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond. Dit is een micro geperforeerd spanplafond. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt u de voordelen van een super strak spanplafond. Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Tel 0229-571391.

Forel, Karper en Steurvissen in Dirkshorn

Brian Bing van Koi- en vijvercentrum Dirkshorn. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

DIRKSHORN - Met de uitbreiding van het Koi- en vijvercentrum wil Brian Bing ook de dagjesmensen (recreatie ) in Dirkshorn aan de Woudmeerweg 22 van dienst zijn. Vissen op Forel, Karper en Steur kan sinds vorig jaar op de achterzijde van het terrein.

Er zijn drie visvijvers ingericht waar mensen een ochtend, middagdeel of gehele dag hun hengel uit kunnen gooien. De vijver Small trout is gevuld met regenboogforel (put & take ).De Big trout vijver is voorzien van regenboog en zalmforel die na afloop mee naar huis mogen worden genomen. Per persoon wordt er een aantal vissen in de vijver uitgezet. Je hebt het hele dagdeel de tijd om ze allemaal te vangen. Wat overblijft kan door de volgende visser weer worden gevangen. De Adventure Grand Lake vijver is bedoeld voor het vissen op Karper en Steur zelfs tot 150 centimeter groot. Deze vissen worden na de vangst weer terug gezet in de vijver, dit heet catch en release.

Er zijn een aantal huishoudelijke regels. Zoals het gebruik van maximaal een hengel per persoon. En er moet een onthaakmat gebruikt worden, zodat de vis niet beschadigd en veilig terug gezet kan worden in de vijver. Brian Bing wil ook de toeristen in huis halen voor een leuk dagje uit. Een hengel of een onthaakmat zal bij hen niet altijd op de achterbank liggen. Ze hebben dat soort benodigdheden gewoon in huis, te koop of te huur.

Beide Paas- en pinksterdagen extra geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Het bedrijf biedt al jaren alle benodigdheden voor zwem-, natuur- en Koi-vijvers aan. Ook voor aanleg, onderhoud en renovatie van de vijver.

Koi, Vijver & Fishing Dirkshorn is te vinden aan Woudmeerweg 22 in Dirkshorn, tel. 0224-552439. Zie voor meer informatie: www.koi-vijver.nl

Mitsubishi naamgever Surftour

Nationale Surftour (Foto: Erik Boschman)

REGIO - Mitsubishi Motors Nederland is trotse hoofdsponsor van het NK Surftour 2019. Het Japanse merk omarmt hiermee de moeder van alle extreme sports. Bovendien is golfsurfen volgend jaar voor het eerst onderdeel van de Olympische Spelen in Tokyo.

Het NK Surftour bestaat uit drie evenementen: één in Scheveningen en één op Texel, waarna de finale in Frankrijk wordt gehouden. In verschillende leeftijdsklassen wordt gestreden om de officiële, nationale titels bij zowel de heren als de dames.

Tijdens het surfen spelen atleten met de elementen van de natuur. Golfsurfen is een unieke sport, met een eigen karakter. Een sport die in het Japanse Tokyo in 2020 voor het eerst toetreedt tot de Olympische Spelen.

Avontuurlijk

"Daarnaast past het progressieve en avontuurlijke karakter van surfen ook nog eens goed bij de SUV-modellen van Mitsubishi Motors, zoals de ASX, Eclipse Cross, Outlander en L200", aldus Willem Jan Oosterveld van Mitsubishi Motors Nederland.

Namens de Holland Surfing Association (HSA) organiseert Exventure Sports & Events het Nationale Kampioenschap Surftour 2019. Dankzij het partnerschap met Mitsubishi Motors kunnen de NK-evenementen naar een hoger niveau gebracht worden.

Een goede ontwikkeling in het kader van talentontwikkeling van Nederlandse surfers.

Finale in september

De wedstrijden worden in het voorjaar gehouden in Scheveningen en op Texel. De uitslag van deze wedstrijden bepaalt welke zestien surfers doorgaan naar de finale in september.

Heel veel Campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklassen. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren. De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a te Hillegom De Zilk. Meer info via 0252 51 77 17 mailen naar www.dejongrecreatie.nl

Heel veel Campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklassen. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

(Foto: aangeleverd)

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren. De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a te Hillegom De Zilk. Meer info via 0252 51 77 17 mailen naar www.dejongrecreatie.nl

Drie dagen mooi Zuid-Limburg

Genieten in Zuid-Limburg. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 99,- p.p.

Het 3-sterren Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen, het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en uitvalsbasis voor natuur, sport en cultuur.

Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen. (Foto: aangeleverd)
Genieten in Zuid-Limburg. (Foto: aangeleverd)
Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen. (Foto: aangeleverd)

Van fascinerende wandelingen langs de Geul of van routes door de weilanden met de smalle klaphekjes. Van fiets- en wandeltochten over het mergelplateau of van verschillende, heel natuurlijk gelegen golfbanen. Van het weldadig badderen in het heilzame bronwater van Thermae 2000 of van een kolenmijn-verkenningstocht onder de grond.

Lezersaanbieding: 2x overnachting, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x heerlijk 3-gangen diner, 10% korting op een lunch bij Restaurant Proeff, gratis entree Holland Casino, gratis fiets- en wandelroutes, gratis Wi-Fi en parkeren. Adviesprijs € 149,- p.p.

Lezersaanbieding

vanaf € 99,- p.p.

Aankomst ma. t/m wo.

€ 112,50 p.p., do. t/m za. € 119,- p.p., 8 sept. t/m 27 okt. aankomst zondag: € 107,50 p.p. M.u.v. feestdagen, evenementendagen en vakantieperiodes.

Informatie en reserveren:

www.goedverblijf.nl/rodi9d, tel. 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur, reisnummer rodi9d) Prijs is p.p. o.b.v 2 pers. per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 1,35 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Nieuwe vorm van korfbal op Hemelvaartsdag in Wijdewormer

WIJDEWORMER - Korfbalvereniging WWSV organiseert op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) een korfbaltoernooi met daarin een nieuwe vorm van korfbal, namelijk korfbalPlus. KorfbalPlus is een combinatie van tweevaks- en ecnomisch eenvakskorfbal.

Zit je al op korfbal, vind je het leuk om het eens uit te proberen of gewoon zin in een gezellige dag? Geef je dan op voor 13 mei. Ook teams met oud-korfballers, familieleden, vrienden of buurtverenigingen zijn van harte welkom.

Het belooft een leuke dag te worden, zowel voor de deelnemers als voor het publiek. De dag wordt afgesloten met een barbecue waar ook de supporters aan mogen deelnemen. Voor de kinderen is er een springkussen, korfschieten en een wedstrijdmogelijkheid.

Het toernooi vindt plaats op het Necker grasveld aan de Pieter Slootenweg 25 in Wijdewormer

Je kunt een team van vier mannen en vier vrouwen opgeven (minimum leeftijd is 13 jaar). Voorwaarde is dat minimaal de helft van het team niet al korfbalt bij WWSV.
Krijg je je team niet compleet? Geef je dan toch op, WWVS helpt je om een team te krijgen.

Deelname aan het toernooi en de barbecue kost € 12,50 per persoon. Opgeven kan voor 13 mei via info@wwsv.nl of door te bellen of appen naar 06 305 672 96.

LTO Noord: agrariër staat open voor natuurinclusieve landbouw

Kruidenrijk grasland past prima binnen natuurinclusieve landbouw. (Foto: aangeleverd)

Annemarie Gerbrandy

REGIO - Bijna alle boeren en tuinders van LTO Noord-Holland passen maatregelen toe die de kwaliteit van bodem, water en biodiversiteit ten goede komen. Financiële onzekerheden vormen de grootste belemmering voor ondernemers. Externe financiering voor BWB-maatregelen kan hierbij helpen.

Dat blijkt uit een onderzoek van LTO Noord regio West naar de staat van natuurinclusieve landbouw in Noord-Holland. 96 procent van de ondervraagden gaf aan in bodemmaatregelen te investeren. 89 procent investeert in watermaatregelen en 91 procent steekt geld in maatregelen voor beheer van de biodiversiteit. Sjoerd Pieteren, projectadviseur bij LTO Noord, is niet verrast over deze hoge cijfers. "Iedere agrariër is op een of andere manier met de natuur bezig." Provincie Noord-Holland wil dat de grondgebonden landbouw in 2030 zo natuurinclusief mogelijk is ingericht. LTO Noord wil hierop voorsorteren door met het project 'Natuurinclusief ondernemen uit onverwachte hoek' het peloton van agrarische ondernemers trots en waardering te laten ervaren. Dat kan door het toepassen van 'slimme integrale oplossingen', die voordelig zijn voor het behalen van zowel landbouw- als natuurdoelen, aldus Pietersen.

De doelgroep voor het project zijn boeren en tuinders die actief zijn in verschillende agrarische sectoren. "We willen aandacht geven aan alle agrarische ondernemers die goed op weg zijn met duurzaam agrarisch bodem-, water- en biodiversiteitsbeheer. Het gaat om agrariërs die bezig zijn met of interesse hebben in het investeren in een natuurinclusief verdienmodel of keteninnovatie. Dus niet alleen de biologische melkveehouder aan de rand van Amsterdam met een mooie kaas, maar ook de akkerbouwer uit de Wieringermeer met een nieuw mengsel groenbemester." De meest algemene maatregelen die worden toegepast, zijn het aanwenden van vast mest, het aanpassen van bandenspanning om bodemverdichting tegen te gaan, het toepassen maatregelen om erfafspoeling te voorkomen, het aanpassen van spuitdoppen om emissies van gewasbeschermingsmiddelen te verlagen, maatregelen voor weide- en akkervogels en erfbeplanting. "Het complexe aan natuurinclusieve landbouw is dat er uiteenlopende visies bestaan over wat het precies is. Door als agrarische sector zelf invulling te geven, geef je het startsein en voorbeeld om het beter te gaan doen."

Geen financiële zekerheid

Ruim 60 procent van de boeren en tuinders geven aan dat financiële onzekerheid de grootste belemmering is om aan natuurinclusieve landbouw te doen. Vooral de lange terugverdientijd van investeringen en het ontbreken van een overbruggingskrediet, bijvoorbeeld bij bedrijfsovernames, weerhouden mensen ervan om (gedeeltelijk) over te schakelen. Externe financiering voor extra biodiversiteitsmaatregelen kan helpen. "Landbouwportaal Noord-Holland is een goed initiatief om het geld rechtstreeks op het boerenerf te krijgen. Ook kan subsidie hiervoor in het GLB worden opgenomen." 38 procent van de ondervraagden ontvangt een extra bijdrage voor het toepassen van BWB-maatregelen. Dit geld is veelal afkomstig uit Europese en landelijke subsidies en in mindere mate van certificeringsschema's van ketenpartijen en coöperaties. De algemene kritiek vanuit ondernemers op certificeringschema's is dat de randvoorwaarden voor voedselproductie veeleisender worden, waardoor de kostprijs voor voedselproductie toeneemt. "De korte ketenmarkt is op dit moment een nichemarkt. Het is moeilijk om prijsafspraken met de retail te maken over een meerprijs voor producten uit natuurinclusieve landbouw. Om die discussie te openen, is een gesprek met de ketenpartners nodig in wat de daadwerkelijke kosten zijn van duurzame voedselproductie." Een kleinere groep ondernemers geeft aan liberale pachtvoorwaarden en landelijk mestbeleid als belemmerende factoren voor natuurinclusieve landbouw te zien. Minister Carola Schouten heeft aangegeven de pachtwet onder de loep te nemen. Pietersen ziet goede kansen in het aangaan van samenwerkingsverbanden tussen bijvoorbeeld een veehouder en een akkerbouwer om land uit te ruilen, om natuurinclusieve landbouw in een bepaald gebied te bevorderen. "Door samenwerking op een positieve manier te stimuleren, kunnen innovatieve bouwplannen met rustgewassen een win-win-situatie voor de biodiversiteit en de bedrijven opleveren. Het project Vruchtbare Kringloop Noord Holland is hier een mooi voorbeeld van."

Nieuwe koers!

Andrea van Langen. (Foto: aangeleverd)

Maandag 4 maart was de laatste officiële vergadering van Provinciale Staten in de huidige samenstelling. Onder leiding van de nieuwe Commissaris van de Koning Arthur van Dijk.

Er kwamen nog een paar interessante onderwerpen aan bod. De vaststelling van de Wadloopverordening leek een formaliteit totdat de Friezen de regel schrapten dat er een gediplomeerde gids mee moet als men met meer dan 7 mensen van boord wil op een drooggelopen wad. Gedeputeerde Loggen (VVD) gaf overtuigend aan dat deze regel vanwege de veiligheid noodzakelijk is.

Daarnaast lagen er plannen voor provinciale wegen bij Monnickendam (N247) en Opmeer (A.C. de Graafweg). Gemeente Opmeer bleek ontevreden over de geplande bomenkap en wilde extra geluidsschermen. Gedeputeerde Post maakte duidelijk dat het miljoenen extra gaat kosten als de provincie instemt met dergelijke wensenlijstjes.

Een voorstel om met een actieplan voor bescherming van weidevogels te komen kreeg brede steun. De weidevogel hoort in het Noord-Hollandse landschap, ook al is er discussie over de beschermde "weidevogelgebieden" waardoor complete woningbouwplannen op de tocht komen te staan. Vrijwel alle provinciale partijen met uitzondering van VVD en CDA willen alleen nog bouwen in de steden en bij stations waardoor woningbouw aan de rand van dorpen vrijwel onmogelijk wordt. Woningbouw was daarom een belangrijk verkiezingsthema bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 20 maart.

Veel mensen stemmen echter op basis van hun (on)tevredenheid over de landelijke politiek. Stilletjes hoopte ik dat het dit keer anders zou gaan. De provincie heeft namelijk veel invloed op het gebied van woningbouw, provinciale wegen (Westfrisiaweg), energie (windmolens en zonneweides), landbouw, natuur en milieu. De uitslag gaf echter anders aan: Forum voor Democratie won de provinciale verkiezingen. Van nul naar 9 zetels en dat zonder verkiezingsprogramma. Groen Links werd de tweede partij in Noord-Holland. De VVD moest 2 zetels inleveren en eindigde als derde eveneens met 9 zetels. Gelukkig krijgt de VVD met Bas de Wit opnieuw een regionale vertegenwoordiger. D'66 moest als grote verliezer 4 zetels inleveren, ook het CDA, de PvdA, de PVV en de SP verloren zetels. Ouderenpartij Noord-Holland keert na bijna 25 (!) jaar niet terug in de provinciale politiek.

Wat betekent dit nu? Het Forum is aan zet en hun lijsttrekker heeft Hans Smits gevraagd om te peilen hoe de andere partijen staan tegenover samenwerking. GroenLinks heeft geen interesse en zegt snel verder te willen praten met de VVD. De VVD op zijn beurt wil eerst weten wat het Forum wil voor Noord-Holland. Forum vindt dit onvoldoende basis om verder te praten.

Woningbouw en klimaat zijn belangrijke gespreksthema's. Als GroenLinks aan het bewind komt betekent dat minder mogelijkheden voor woningbouw buiten de steden en meer ruimte voor duurzame energiemaatregelen en de natuur. Het Forum wil juist een stapje terug doen op het gebied van energie en klimaat. Hun woningbouwplannen zijn minder duidelijk. De VVD wil ruimte voor woningbouw ook buiten de steden. De komen weken wordt duidelijk wat de nieuwe koers wordt voor onze provincie!

Andrea van Langen, voormalig Statenlid VVD, commissie Natuur, Landbouw, Water en Milieu.

Van der Sluis óók sterk in de veehouderijsector

Met dank aan Melkveebedrijf Fam. Fontaine te Dirkshorn. V.l.n.r. Arjan Vriend, verkoopleider Johan Goudsblom en Siem Vriend. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

ANNA PAULOWNA - De oorsprong van het in 1962 in Anna Paulowna opgerichte Landbouwmechanisatiebedrijf J. van der Sluis BV ligt in de bloembollen- en tuinbouwsector. Echter met het groeien van het bedrijf en het werkgebied wordt óók de veehouderijsector een steeds belangrijkere klantengroep voor J. van der Sluis BV.

Adequaat en vakkundig

Naast het oorspronkelijke bedrijf in Anna Paulowna beschikt het bedrijf inmiddels ook over vestigingen in Dirkshorn (1989), Zwaagdijk (2011) en De Goorn (2016), vanuit deze vier vestigingen worden dagelijks vele klanten adequaat en vakkundig geholpen en geadviseerd.

Noord Holland is een agrarisch zeer actieve provincie waarin alle takken van de agrarische sector aanwezig zijn, bloembollen, tuinbouw, akkerbouw, veehouderij, zaadveredeling etc., J. van der Sluis BV is daardoor in de loop der jaren ook bekend geworden met al deze agrarische sectoren in onze provincie.

Loonwerkers

Naast het bedienen van deze agrarische klanten zijn er ook nog veel 'aannemers' actief in Noord Holland. Deze aannemers ofwel Loonwerkers zijn actief in alle genoemde agrarische sectoren, maar ook in de Grond- Weg en Waterbouw en Landschapsonderhoud zoals Gemeentes, natuurgebieden, parken en ander openbaar groen. Ook deze loonwerkers en overheidsinstellingen weten hun weg te vinden naar Van der Sluis.

Groei personeelsbestand

Mechanisatiebedrijf J. van der Sluis is meegegroeid met de eisen van de tijd én de agrarisch actieve provincie Noord Holland. Het is daarom dat het personeelsbestand in de loop van 57 jaar gegroeid is tot ruim 70 personen, een ieder met zijn eigen specialiteit. Dit geld ook voor de acht vertegenwoordigers die bij Van der Sluis werkzaam zijn. Twee van deze vertegenwoordigers zijn dagelijks te vinden bij de veehouderijbedrijven in Noord Holland, Siem Vriend (56) en zijn zoon Arjan Vriend (29).

Kennis en advies

Siem werkt inmiddels al ruim 33 jaar als vertegenwoordiger in de landbouwmechanisatie, hoofdzakelijk in de veehouderijsector. Zijn zoon Arjan is hem het afgelopen jaar gaan helpen om ook de klanten te gaan bezoeken waar Siem niet (meer) aan toe kwam. Beide mannen beschikken over veel kennis rondom de veehouderijmachines en kunnen de klanten daarbij een prima advies geven over een nieuwe trekker, maaier, schudder, hark, voermengwagen et cetera.

Ook voor de veehouderijsector is Kuhn een zeer belangrijke machinefabrikant, zo bouwt Kuhn al vanaf het prille begin van de mechanisatie schijvenmaaiers, schudders, harken, et cetera. Het merk Kuhn heeft een zeer goede reputatie qua kwaliteit en restwaarde, een merk met uitstraling welke J. van der Sluis BV graag verkoopt aan zijn klanten. Naast het merk Kuhn is J. van der Sluis BV ook dealer van Fendt en Valtra tractoren, Linde intern transportmiddelen, en nog enkele andere toonaangevende A- merken.

Meer informatie: www.vandersluisbv.nl

Pacht-gronden

REGIO - De provincie Noord-Holland gaat voor de periode 1 november 2019 tot en met 31 december 2020 weer agrarische grond verpachten. Het gaat om 1.700 hectare. Deze grond wordt tijdelijk verpacht in afwachting van verkoop, het ontwikkelen van natuur of de aanleg van wegen. Geïnteresseerde agrariërs kunnen vanaf 1 mei 2019 op www.noord-holland.nl/verpachtingen kijken om welke gronden het gaat en lezen wat de criteria zijn voor het pachten van deze grond. Aanmelden kan van 1 tot en met 31 mei 2019. Pachten kan alleen onder voorwaarden. Pachters moeten rekening houden met de natuur. Ze moeten bijvoorbeeld langs bouwland bloemrijke kruidenstroken aanleggen. Daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan boeren die in het bezit zijn van bepaalde certificaten op het gebied van duurzame landbouw.

STIVAS bijna 60

(Foto: aangeleverd)

REGIO - STIVAS is al bijna 60 jaar actief in het landelijk gebied van Noord-Holland en daarbuiten. Een belangrijk project ter verbetering van de infrastructuur van agrarische bedrijven is het Europese POP3-project Kavelruil Werkt! Zie ook de website www.kavelruilwerkt.nl

Sinds 2016 is er afgerond 1.800 hectare grond tussen eigenaren geruild. Naast agrariërs nemen ook regelmatig provincie, gemeente, waterschap en natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer deel als kavelruilpartij. Dit project loopt nog tot de zomer van 2021. Daarnaast voert STIVAS onderzoeken uit en adviseert en begeleidt zij partijen in gebiedsprocessen waar agrarische grond bij betrokken is. STIVAS is dus volop in ontwikkeling maar heeft altijd ruimte voor nieuwe opdrachten en projecten. Voor meer informatie: tel. 0228 – 566080 of mail info@stivas.nl

Varen langs stolpen

REGIO - De Boerderijenstichting Noord-Holland - Vrienden van de Stolp - verzorgt zondag 12 mei een voorjaarsexcursie: varen langs stolpen. Een unieke kans om de prachtige stolpen in de driehoek Langereis - de Leijen - Verlaat vanaf het water te zien. Koffie of thee en een smakelijke lunch worden aan boord geserveerd. Deelname is 35 euro per persoon.

Meevaren?

Opgeven kan via info@boerderijenstichting.nl onder vermelding van 'Varen langs stolpen' en het aantal personen. Daarna wordt verdere informatie gestuurd. Voorlopig vaarschema: van 10.30 tot 16.00 uur.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Tuin in Heemstede met Geo Ceramica's. 'Laat de zomer maar komen met Spaansen Tuin en Bestratingsmateriaal!' (Foto: Roel van der Aa)

REGIO - Spaansen Tuin en Bestrating telt drie vestigingen en heeft meer dan 50 jaar ervaring op bestratingsgebied. De grootste showterrassen van Noord-Holland zijn weer smaakvol ingericht vol inspiratie en de ruimste keuze. Spaansen is dé bestratingsspecialist die uw tuinwensen tot leven brengt.

Er zijn weer veel nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd zoals strakke keramiek tegels van 3 cm dikte, waardoor u geen speciale ondergrond meer nodig heeft. Of gecoate tegels met stijlvolle designs en een krasvaste uv-bestendige toplaag. Houdt u meer van een natuurlijke uitstraling? Het assortiment gebakken, authentieke klinkers, betontegels of -stenen is eindeloos.

Al deze producten vindt u terug in het vernieuwde magazine dat Spaansen elk jaar in het voorjaar presenteert. 200 pagina's vol met nieuwe trends en eindeloze inspiratie voor uw droomtuin. Buiten sierbestrating is Spaansen ook hét adres voor tuinhout, kunstgras en verlichting. Deze catalogus én de catalogus met tuinhout of buitenverblijven kunt u lezen via www.spaansen.nl/catalogus of neem hem mee bij een van de vestigingen.

Er gaat niets boven het echt zien en voelen van de materialen! Daarom opent Spaansen ook op tweede paasdag de deuren van alle drie de vestigingen van 10.00-16.00 uur. Alles draait om de optimale buitenbeleving en daarom geeft Spaansen bij een bestelling op tweede paasdag een luxe barbecue t.w.v. € 139.- cadeau! (vraag naar de voorwaarden).

Oude vertrouwde keuken weer als nieuw

Andre van der Leek maakt uw verouderde keuken weer als nieuw. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Verantwoord en duurzaam (ver)bouwen heeft alleen toekomst want we realiseren ons dat het lastig leven is tussen hoge afvalbergen. En iets weggooien wat nog goed is? Dat is niet van deze tijd. In de 'keukenbranche' is de ontwikkeling van renoveren in plaats van nieuw dan ook de meest voor de hand liggende. Keukenvernieuwer André van der Leek weet daar alles van en is aangesloten bij De Keukenvernieuwers, de marktleiders op dit gebied. Hij werkt vanuit Edam in de regio Waterland, Amsterdam Noord en Zaanstad.

Uw vertrouwde keuken renoveren loont. De afvoer en de leidingen liggen er al, het originele frame van een keuken is meestal prima te gebruiken, waardoor sloop en breekwerk tot een minimum kan worden beperkt. Maar uw keuken krijgt in korte tijd wel een compleet ander gezicht: wat gebeurt er als u oude keukendeurtjes vervangt en een nieuw werkblad doet ook wonderen!

Andre van der Leek maakt uw verouderde keuken weer als nieuw. (Foto: aangeleverd)

André: "Het spreekt vanzelf dat onze werkwijze kostenbesparend en duurzaam is. We gooien alleen het noodzakelijke weg. Klanten geloven hun ogen niet als ze het resultaat zien. De referenties op onze site spreken boekdelen!" André vervangt ook alle keukenapparatuur. Een koelkast bijvoorbeeld die niet goed sluit is een gemene 'energieslurper'".

De keukenfronten, meubelen en werkbladen die André levert, worden in Nederlandse fabrieken gemaakt. "De lijnen daarheen zijn kort, maatwerk is voor ons geen enkel probleem!" De Keukenvernieuwers is een landelijk werkende organisatie en zijn CBW-erkend. U kunt André van der Leek bereiken via 06-20405131 of per mail: andrevanderleek@dekeukenvernieuwers.nl .

Kijk voor inspiratie en referenties op de website: www.dekeukenvernieuwers.nl .