Langedijker Nieuwsblad

12 juni 2019

Langedijker Nieuwsblad 12 juni 2019


Indian Summer Festival gaat dit jaar XL

Met onder meer Scooter, Golden Earring, Ronnie Flex & Deuxperience, Nick & Simon, Kraantje Pappie en Josylvio op de line-up gaat Indian Summer Festival dit jaar XL. (Foto: Nathan Reinds // www.nathanreinds.nl)

LANGEDIJK - Met onder meer Scooter, Golden Earring, Ronnie Flex & Deuxperience, Nick & Simon, Kraantje Pappie en Josylvio op de line-up gaat Indian Summer Festival dit jaar XL. Nieuwe podia, een XL Rudi's Après-Ski Bar, een reuzenrad en veel meer. Het festival wordt dit jaar op zaterdag 29 juni gehouden in recreatiegebied Geesterambacht. Op vrijdag 28 juni is er een grootse pre-party.

Scooter is zaterdag 29 juni de grote afsluiter. Deze legendarische Duitse band verkocht vorig jaar hun concert in AFAS Live binnen één dag uit. Het is een show met alles erop en eraan: danseressen, lasers... en al die hits. Alles aan deze show is Extra Large, daarom zijn zij de perfecte afsluiter. Daarnaast staat de legendarische rockband Golden Earring al jaren hoog op het wensenlijstje van het publiek, dit jaar is het de organisatie gelukt om ze te strikken. Vorig jaar waren Nick & Simon dé lievelingen van Indian Summer Festival en daarom zijn ze er ook in 2019 weer bij. De rest van het programma, met nog vele grote namen zoals ook Ronnie Flex & Deuxperience en Miss Montreal, kun je zien op de website van Indian Summer XL.

Voor de Full Experience van Indian Summer XL zijn Weekend XL Tickets verkrijgbaar: daarmee kun je naar de pre-party op vrijdag en kun je overnachten op de camping. Dit jaar is het maximale eSKIlatie bij Rudi's Après-Ski Bar. Gastheer Der Rudi en zijn vaste 'Haus'-DJ Size Does Matter zijn weer van de partij. Maar ook ontvangt hij meesters van het feest Lamme Frans, Marco Kraats en Rob Ronalds in de vernieuwde XL-variant van Rudi's Après-Ski Bar. Ook dit jaar komt de vertrouwde Barbapapa 80s/90s stage weer terug naar het Geestmerambacht. Naast DJ's als Klatsch und Klatsch, Alex van Oostrom en Tante Joke Karaoke band gaat hardcore-legende DUNE de Barbapapa 80s/90s stage compleet op zijn kop zetten.

Meer dan 80% van de tickets is verkocht. Wil jij erbij zijn? Wacht dan niet te lang! Tickets zijn te koop via www.indiansummerfestival.nl. Een ticket voor de XL-zaterdag koop je voor €55,-, een Weekend XL Ticket (inclusief pre-party en twee nachten camping) voor €75. Voor beide soorten tickets zijn ook groepsbundels (10+2 gratis) beschikbaar.

Winnen?

Deel je herinnering aan ISF op de Facebookpagina van het Langedijker Nieuwsblad en win 2 kaarten!


DTS meiden winnen KNVB beker!

Dorpswandelingen Langedijk weer van start

J.D. van Arkelschool wint masterclass van Carlo Boszhard

Grootse ervaring op de Alpe d'HuZes

DTS meiden winnen KNVB beker finale

Ontlading na de superprestatie van de DTS meiden: Kiki Bing, Lindy Molenaar, Elvi Doorn, Lieke Kos, Roselin Bruin, Robin Beers, Luna de Jongh, Jezz Wolfswinkel, Yasmine ten Bruggecate. Achteraan coaches Ben Beers en Patrick Bruin. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Zaterdag 1 juni was het dan eindelijk zo ver. De meiden van DTS speelden de finale van de KNVB beker op het terrein van Legmeervogels in Uithoorn.

De week ervoor waren er nog een paar oefenwedstrijden gespeeld tegen een ouder meidenteam en een jongens team. Optimaal voorbereid en met een bus vol supporters vertrokken de meiden zaterdagmorgen richting de belangrijkste wedstrijd van het seizoen.

Optimale bekerfinale-sfeer

Eenmaal aangekomen op het sportpark in Uithoorn was er geen ontsnappen meer aan. Het hele park ademde de KNVB bekerfinale. Naast de finale van DTS werden er die dag nog 43 andere finales gespeeld in alle leeftijdscategorieën. Probeer dan maar eens het hoofd koel te houden. De beide coaches hadden er hun handen vol aan.

Na een korte warming up begon de wedstrijd van DTS tegen de meiden van DESTO. Publiek, van beide clubs, twee rijen dik langs de lijn, hield zich niet in en beide teams werden luidkeels toegejuicht. Het werd al snel duidelijk waarom DESTO en DTS beide in de finale stonden. De meiden van DTS hadden nu écht tegenstand.

Na wat wederzijds aftasten was het DESTO die via een mooie combinatie de 1-0 op het bord zette. De meiden van DTS lieten het er niet bij zitten en via een snelle counter wist Elvie Doorn subtiel af te ronden, 1-1. Er viel spanning van de meiden af, er was gescoord. En misschien nog wel belangrijker: het was een gelijke strijd tussen twee teams die elkaar in evenwicht hielden.

DESTO maakte halverwege de eerste helft 2-1. Weer een achterstand. Wederom kwam DTS terug. Roselin Bruin krulde de bal bij een vrije trap in één keer achter de keeper. Gelijk pakte DTS door en op slag van rust prikte Jezz van Wolfswinkel de 2-3 in het net. Na de rust begon DESTO druk te zetten. Goed keeperswerk van Lindy Molenaar belette de gelijkmaker. Aan de andere kant van het veld was het wel nog een keer raak. Uit een bijna onmogelijke hoek schoot goaltjesdief Roselin de bal hoog achter de keeper. 2-4 voorsprong voor DTS! Het meegereisde publiek werd uitzinnig!

DESTO leek rijp voor de genadeslag. Maar die bleef wonderwel uit. Dit kwam mede doordat DESTO een niet-speelgerechtigde speler (te oud) op dat moment inzette. Gelukkig kwam het bedrog snel uit en bleef het zonder grote gevolgen. Met nog tien minuten op de klok en in tropische temperaturen begon het een slijtageslag te worden. DESTO maakte 3-4 en ook 4-4. DTS leek serieus in de problemen te komen, het momentum lag bij DESTO. Maar de meiden van DTS hielden gezamenlijk stand tot het laatste fluitsignaal.

Penalty's

Penalty's moesten nu uitkomst brengen wie de winnaar van deze zinderende finale zou worden. Na vijf penalty's van beide ploegen was de stand nog steeds gelijk. DESTO nam de volgende penalty en miste. DTS was nu aan zet. Robin Beers moest nu de klus klaren. Aanloop, schot en … het volgende moment verdween de bal in de linkerbovenhoek! DTS had gewonnen! Alles en iedereen van DTS werd gek van vreugde; de meiden van DTS hadden het gewoon gedaan: de KNVB bekerfinale gewonnen! Na uitgebreid feestgevierd te hebben op het veld volgde gelijk de prijsuitreiking.

Met een medaille om de nek en de supergrote KNVB beker in het bezit is deze dag er een om nooit te vergeten.

De 10 vragen aan Peter de Nijs

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Peter de Nijs, 66 jaar en gepensioneerd, al zou je dat niet zeggen , gezien mijn vele vrijwillige activiteiten.

Van wie bent u dr ien?

Mijn vader was Piet de Nijs, zuurkoolfabrikant en groentehandelaar en mijn moeder was Corrie Sneekes ook uit een familie van groente handelaren.

Wat heeft u met dit dorp?

Langedijk is mijn lust en mijn leven.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

Kortgezegd is alles mooi. Ik zou niet weten wat niet mooi is in onze dorpen of je nu woont in Oudkarspel of Sint Pancras; alle dorpen hebben hun mooie plekken en charmes.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Natuurlijk de Zuidscharwouder kermis/ de vriendelijkheid alhier/ de gemoedelijkheid/ het gedagzeggen tegen elkaar/ ff een praatje maken.

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Het verder verfraaien van de dorpen, zoals Havenplein, het stimuleren en het in stand houden van de musea (In korte tijd waren er twee mooie musea gesloten), bloemperken aanleggen, de doorvaarbaarheid verder stimuleren, welkomstborden, bevorderen toerisme en stimuleren van organisaties die leuke evenementen willen organiseren.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Dat ik me in zou moeten gaan zetten voor het bevorderen van het toerisme in Langedijk. En dat ik zou moeten werken in de horeca en een eigen bedrijf in de horeca starten.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat Langedijk bij de aanstaande fusie zijn eigen identiteit blijft behouden.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Raon Witte of iemand uit het Beddenrace comité. Ik ben blij dat deze organisatie na 40 jaar dankzij deze (jonge) mensen deze mooie traditie voortzet en hopelijk dat nog lang doet.

Wat zou u hem/haar willen vragen?

Beseffen jullie hoe belangrijk jullie zijn, en dat jullie een stimulans zijn voor vele (jonge) mensen, om deze mooie Langedijker tradities in stand te houden?

Inloopconcert De Lofstem

OUDKARSPEL - De Lofstem geeft donderdag 20 juni een inloopconcert in de Allemanskerk te Oudkarspel aanvang 19.30 uur toegang gratis.

De musical Joseph op herhaling

Er worden verschillende nieuwe stukken gezongen, waaronder Desperado (The Eagles), Remember (Enya), When the saints go marching in (John Rutter) en enkele liederen uit de musical Joseph die het koor precies tien jaar geleden ook uitvoerde.

Al deze liederen zijn bewerkt voor een vierstemmig mannenkoor door de dirigent Aldert Fuldner.

De musical Joseph die toen een groot succes was, vraagt om een herhaling.

Op zaterdag 28 september wordt deze opnieuw gebracht in de RK kerk Johannes de Doper te Noord-Scharwoude. De zanger en zangeres zijn momenteel al bekend maar blijven nog even een verrassing.

Stemmen gezocht

Er is nog plek voor zangers voor alle vier de zangpartijen.

Het koor repeteert elke donderdag van 19.30 tot 21.45 uur in de J.D. van Arkelschool te Broek op Langedijk.

Masterclass van Carlo Boszhard voor de J.D. van Arkelschool

In bijna twee uur tijd heeft Carlo Boszhard de leerlingen geïnspireerd, talent verder naar boven gehaald en tips en tops gegeven. Foto: bennyvreden.nl

BROEK OP LANGEDIJK - De leerlingen van groep 8 van de J.D. van Arkelschool stonden dinsdag zenuwachtig voor het hek te wachten op een echte BN-er: Carlo Boszhard.

Door deze masterclass zijn de kids van groep 8 helemaal klaar voor hun eindmusical! Foto: bennyvreden.nl

De leerkrachten van de bovenbouw, juf Lydia, juf Kayleigh en meester Joost, hadden voor de groep 8 leerlingen deze heuse masterclass, gegeven door Carlo Boszhard, gewonnen! In bijna twee uur tijd heeft Carlo Boszhard de leerlingen geïnspireerd, talent verder naar boven gehaald, tips en tops gegeven en hen vooral laten zien hoe je je eigen rol kunt 'neerzetten' en zo jóuw moment te nemen op het toneel. De leerlingen moesten hard aan het werk, onder toeziend oog van de juffen en meester. De eindmusical is voor groep 8 leerlingen écht een hoogtepunt van het jaar, een memorabel moment. Niet alleen de eindpresentatie is belangrijk, maar ook de weg er naartoe: het groepsgevoel, dat ene meisje of die jongen die uiteindelijk tóch de solo aandurfde! De leerlingen zullen hun musical maar liefst drie keer opvoeren. Maar door deze masterclass zijn ze er klaar voor!

Ontdek het mysterie van Langedijk

In Langedijk is een mysterieus verhaal boven water gekomen. Bent u aanwezig bij de onthulling? (Foto: Marjolein Ansink)

LANGEDIJK - Bent u ook zo gek op een goed verhaal? Dan is het voor u van belang om te weten dat er in Langedijk een mysterieus verhaal boven water gekomen is.

Dat is het nou juist met mysteries: het ligt in hun aard om verborgen te blijven. Met dit Langedijker verhaal was dat ook lang het geval. In 1927 probeert een bakker uit Broek op Langedijk een nieuw soort gebak te bedenken ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de Broeker Veiling. Als hij op een nacht iets heel vreemds ziet, noteert hij het voorval in zijn receptenboek. Onverklaarbare incidenten volgen elkaar daarna in snel tempo op. De bakker doet daarvan verslag in zijn receptenboek, dat steeds meer een dagboek wordt. In het gemoedelijke dorp, waar het leven zijn gangetje gaat, worden achter de schermen vuile spelletjes gespeeld. Wie is er nog te vertrouwen?

Het verhaal staat bol van list, bedrog en praktijken die het daglicht niet kunnen verdragen, maar… er is ook een plaats weggelegd voor de romantiek.

Nieuwsgierig geworden?

Het dagboek is in handen van schrijfster Afra Beemsterboer. Ruby Groen van LangedijkerUitje zorgt er voor dat u en uw groep naar dit verhaal kunnen luisteren. Volgens goed Langedijks gebruik gaat dat per koolvlet. Het mysterie wordt onthuld voor groepen tot maximaal 20 personen. Voor alle info: info@langedijkeruitje.com.

Inschrijving Bouwdorp

OUDKARSPEL - Op 20, 21 en 22 augustus is er weer een timmerdorp in Oudkarspel. Het thema is dit jaar Middeleeuwen. Kinderen van 8 tot 12 jaar gaan weer een mooi dorp bouwen. De kinderen worden verwend met een snoepje, drinken en nog meer lekkernijen wat door de vele sponsoren word aangeboden. De inschrijving is bij de kantine van de ijsbaan in Oudkarspel op woensdag 12 juni tussen 18.30 en 19.30 uur, de kosten zijn € 10,- p.p. Wel moet je in het bezit zijn van een zwemdiploma. Ook is de organisatie nog op zoek naar vrijwilligers die een dagdeel of meerde dagen willen helpen! Download het inschrijfformulier op www.bouwdorpoudkarspel.nl voor deelname aan het bouwdorp of als vrijwilliger. Ook sponsors zijn welkom!

Langedijk zingt en swingt

LANGEDIJK - In samenwerking met de parochie Sint Jan de Doper vindt op 30 juni weer Langedijk Zingt en Swingt gehouden in het Kloosterhof, Dorpsstraat 512 in Noord-Scharwoude. Entree is gratis.

Het programma is als volgt. Aanvang 11.30 uur: Gemengde Zangvereniging St. Caecilia, 12.10 uur: Ritmisch Koor Sint Jan de Doper, 12.50 uur: Alcmaer Voices. Pauze van 14.00 tot 14.30 uur. Popkoor Back In Time va 14.45 tot 15.30 uur Vocal Group Men@Work, van 15.40 tot 16.30 uur Het Langedijker Koor.

Cantate Kooger Kerk

ZUID-SCHARWOUDE - In de Kooger Kerk is zondag 16 juni een cantatedienst.

Centraal staat de wat minder bekende cantate 176 van J.S. Bach centraal. Uitgevoerd door het Collegium Vocale Camerata onder leiding van Gerard Leegwater en begeleid door een strijkersensemble. Ds Stefan Bernhard van de Broedergemeente houdt een korte overweging. Het monumentale van Dam orgel wordt bespeeld door Hans Stehouwer. De dienst begint om 11.30 uur.

Metal Night 2 in Poppodium B3

Bloid, Westfries voor blij, staat voor snoeiharde en strakke herrie. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Na het daverend succes van de eerste Metal Night kreeg B3 al meteen aanvragen voor een vervolg! Op 15 juni is het dus Metal Night 2. Met drie bands die zorgen voor een avondvullend metal-programma.

Bloid, Westfries voor blij, staat voor snoeiharde en strakke herrie. Een metal cocktail met een goede berg death, trash, vleugje grind en een blackmetal topping. Ontstaan in 2006 en na een line up verandering in 2017 harder dan ooit. Ondanks de zware beukende klanken is de band erg luchtig, de nummers zijn snoeihard maar hebben thema's. Zo gaat de single 'The Fight' bijvoorbeeld over de stoere praatjes in elke comment sectie op het internet, een grote bek maar in het echte leven zullen ze die niet opentrekken. Deze single is ook te vinden op Youtube en Spotify. Er zijn in de afgelopen jaren al behoorlijk wat optredens verzorgd door heel Nederland. Uitschieters zijn de supports die Bloid heeft mogen verzorgen voor Sepultura, Pro-Pain, Arch Enemy, Gojira, Hatesphere, Textures en Sinister.

Man As Plauge is een vierkoppige metalformatie. Omdat ze niet willen vasthouden aan 1 soort metal, gebruiken ze invloeden uit de hele metallscene. Hardcore, deathcore, death metal, het is allemaal gemixt in één brutale vorm. Sinds hun oprichting heeft Man As Plague drie EP's en vier videoclips uitgebracht. 'The Frail Compass' is de nieuwste release van de band en is te vinden op alle digitale mediaplatforms. Live spelen is waar het bij Man As Plague om draait, hoge energie, groovende breakdowns en een enorme muur van geluid en energie. Hun 'Plague' steeds verder verspreiden... Een uniek geluid, gekoppeld aan een geweldige live-act. Dit is een band die je niet wilt missen!

Thoughtless bestaat sinds eind 2015 en is opgericht door Axel en Ivo uit Deafaning. Later sloten Arno van de Reep (Mindbeacon), Rebecca Duin (Ex Jackal) en Daniel Lutgerink (Nervous Breakdown) aan. De muzikanten hebben al flink wat podiumervaring. Rebecca heeft gastbijdrages geleverd op de EP van Sinister, The Unborn Dead en aan twee nummers op de CD Quantified self van 3rd Machine. Je kunt Thoughtless het beste omschrijven als een stevige metal band met thrash invloeden.

B3, Beverplein 3, Sint-Pancras.

Van der Voort Groep Triathlon Langedijk

Zwemmen, fietsen en lopen: op 19 juni staat de achtste editie van de Van der Voort Groep Triathlon Langedijk op de kalender. Foto: aangeleverd

LANGEDIJK - Binnenkort is het zover, de achtste editie van de Van der Voort Groep Triathlon Langedijk staat weer op de kalender. Op woensdagavond 19 juni organiseert Triathlon Vereniging Zwefilo dit evenement. Vanaf begin februari konden deelnemers zich aanmelden. De inschrijving voor zowel individuele deelnemers als voor de duo's en trio's was binnen enkele dagen helemaal vol.

Het belooft met circa 170 individuele deelnemers en 40 trio's opnieuw een mooi spektakel te worden rond De Buizerd in Oudkarspel. Het recreatieve evenement vindt plaats over de kortste triathlon afstanden: 600 m zwemmen, 17,6 km fietsen en 5 km lopen. De start en finish van het evenement zijn bij Hotel Restaurant De Buizerd aan de Spoorstraat in Noord-Scharwoude. Hier is ook de wisselzone.

Het zwemmen is in het kanaal Alkmaar-Kolhorn, ( starten in de sluis ), daarna wordt er gefietst aan de overzijde van het kanaal (Provinciale weg en Waarddijk ) waarbij de deelnemers een viertal ronden moeten afleggen. Als laatste wordt er gelopen via het fietspad langs de Provinciale weg en Dorpsstraat in Oudkarspel naar Het Behouden Huis (Dorpsstraat 850), waar het keerpunt is, en dan via de Dorpsstraat en de Spoorstraat terug naar De Buizerd. Dit deel wordt twee keer gelopen, waarna de finish van deelnemers voor De Buizerd is. Ook voor het publiek is het evenement prima te volgen, doordat de atleten meerdere malen langs komen.

Favoriet bij de heren

Favoriet bij de heren is uiteraard de winnaar van vorig jaar Tristan Olij uit Winkel. Bij de dames is de winnares van de eerste zes edities Talisa van der Fluit uit Winkel de grote favoriet. Maar misschien kan Cora Kiekens-Klaver de plaatselijke favoriet uit Oudkarspel het haar moeilijk maken. Bij de trio's doet de winnaar van vorig jaar niet mee en ligt de strijd geheel open. Team Theo Schilder 1 komt met een sterk team en zal zeker een gooi doen naar de 1e prijs, maar onder andere het team Viskus 1 zal dat zeker proberen dat te voorkomen..

Ook dit jaar telt deze wedstrijd mee voor het Noord Holland sprint triathlon circuit. Dit circuit bestaat uit vier wedstrijden, namelijk; Heerhugowaard, Langedijk, Nieuwe Niedorp en Schagen. De winnaars van dit circuit mogen zich uitroepen tot de beste sprint triathleten van de kop van Noord Holland. Er zijn in dit circuit diverse leeftijd categorieën voor zowel dames als heren

Om 19.30 uur gaan de mannen van start en 15 minuten later de dames, trio's en deelnemers aan de clinic. Deze clinic deelnemers hebben 8 weken lang, onder deskundige leiding van Triatlonvereniging Zwefilo, gewerkt aan hun techniek en conditie. Zij starten voor het eerst op een triatlon, en hopen natuurlijk dat ze deze uitdaging kunnen volbrengen.

De organisatie hoopt dat met name de bewoners van de Spoorstraat en de Dorpsstraat in groten getale de atleten aanmoedigen bij het afleggen van de laatste loopkilometers. En iedereen is uiteraard welkom bij de finish, waar na afloop de prijzen worden uitgereikt.

Het evenement wordt mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsors. Hoofdsponsor is de Van der Voort Groep uit Schagen. Subsponsors zijn BPD Ontwikkeling, Hotel Restaurant De Buizerd en heeft de gemeente Langedijk het evenement gesteund. Daarnaast hebben diverse bedrijven uit Langedijk en omgeving een bijdrage geleverd.

Voor verdere informatie zie www.triathlonlangedijk.nl.

Beleef een sportieve dag met lotgenoten

(Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Bent u of kent u iemand, die op welke wijze dan ook betrokken is of is geweest met hersentumoren of de Stichting STOPHersentumoren?

Natuurlijk Sportief biedt, in samenwerking met Peter de Nijs, gratis de gelegenheid om op een leuke, sportieve manier kennis te maken met de natuur. Op zaterdag 13 juli van 13.00 tot 15.00 uur in het Recreatiegebied Geestmerambacht; start vanaf Speelpark De Swaan. Om 13.00 uur wordt u bij de Swaan aan de Wagenweg 2 in Oudkarspel ontvangen door Peter de Nijs (ex hersentumorpatient) met koffie / thee of een frisdrankje en leggen Jan en Renè van Natuurlijk Sportief uit, wat de bedoeling is van de dag. U kunt zich aanmelden via: jan@natuurlijksportief.nl of pcndenijs@gmail.com. Het kan ook telefonisch via: 06-24127412 of 06-13127283.

Dorpswandelingen Langedijk

Woensdag 19 juni gaat de eerste wandeling van het seizoen van start bij Museum BroekerVeiling. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De wandelingen door de diverse dorpen van Langedijk zijn al jaren een groot succes.

Ontdek de verborgen schatten

Zeker ook omdat de gidsen iedere keer weer er voor zorgen dat de 'verborgen schatten' door de deelnemers aan de wandeltocht ontdekt worden.

Niet voor niets wordt van Langedijk gezegd het Rijk der Duizend Ontdekkingen.

Gebaseerd op de succesvolle expositie over bruggen in Langedijk hebben de gidsen die zich belasten met het organiseren van de wandeltochten in Broek op Langedijk aan de hand van vele historische foto's een zeer interessante wandeltocht uitgezet.

Op woensdag 19 juni om 19.00 gaat de eerste wandeling van start bij Museum BroekerVeiling. Via de Voorburggracht, waar aan de hand van de foto's de meeste bruggen te zien zijn, wordt door de deelnemers tot aan de Banscheiding gelopen waarna de tocht via de authentieke Dorpsstraat met al z'n wetenswaardigheden na twee uur beëindigd wordt bij Museum BroekerVeiling.

Deelname aan alle wandel- en fietstochten georganiseerd door de Stichting Toeristische Promotie Langedijk is gratis. Een vrijwillige bijdrage in de onkosten wordt op prijs gesteld.

Agenda

Zie de agenda van de wandelingen elders in de advertentie of op www.toerismelangedijk.nl.

Wat leeft er in de sloot?

(Foto: )

LANGEDIJK - Leer alles over het leven in en rond de slootjes van museum BroekerVeiling.

Zaterdag 15 juni zijn er vanaf 10.00 uur vrijwilligers van het IVN en Stichting Veldzorg aanwezig om uitleg te geven over de spannende en wondere wereld in en op het water in het kader van Slootjesdag.

Slootjesdagen

Met de Slootjesdagen wil het Instituut voor natuureducatie (IVN) samen Stichting Veldzorg het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor zowel watermanagement als de biodiversiteit in Nederland. Men wil de mensen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

Waterproefjes

Behalve het ontdekken in aan de waterkant, worden er ook verschillende waterproefjes gedaan en wordt er gewerkt met een aantal microscopen. Want er gebeurt heel wat in de slootjes dat met het blote oog niet valt waar te nemen!

Entree: museumentree. Museumkaart wordt geaccepteerd.

Grootse ervaring op de Alpe d'HuZes

Het was een bijzondere week voor Team Groot 2.0, dat afreisde naar de Alpe d'Huez om de Alpe d'HuZes te beklimmen. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Het was een bijzondere week voor Team Groot 2.0, dat afreisde naar de Alpe d'Huez om de berg te beklimmen voor het KWF.

Carolien Visser-Groot vertelt: "Op de Alpe d'Huez worden mensen herdacht die ons zijn ontvallen, waaronder mijn vader, Rein Groot. Hij was jarenlang motorvrijwilliger tijdens de Alpe d'HuZes. Wat zal hij trots zijn op onze resultaten."Het team heeft 40.000 euro bij elkaar opgehaald, maar dit ging niet vanzelf. "Met ons team, bestaande uit elf personen, hebben wij veel acties ondernomen om geld op te halen." Maar dan nog bleef de uitdaging staan om zo vaak mogelijk die 'verdomde' berg te beklimmen. "De Alpe d'Huez heeft 21 bochten, is 13 kilometer lang, gemiddelde stijgingspercentage is 10%, je klimt van 722 meter naar 1860 meter. Het is allemaal niet niks. Maar we zeuren niet, want wij kunnen dat. Al is het maar één keer die berg omhoog. Er zijn genoeg mensen die dit niet kunnen omdat ze ziek zijn. Wij hebben het één dag zwaar, maar de mensen die ziek zijn hebben het 365 dagen per jaar zwaar."

Op 6 juni is het zover. "Om 02.30 uur gaat de wekker. De spanning in de groep is goed aanwezig. Tijd om klaar te maken voor de eerste afdaling. Om 04.30 uur wordt het startschot gelost in het dorp, Bourg d'Oisans, aan de voet van de Alpe d'Huez. Tot 20.00 uur hebben we de tijd om zo vaak mogelijk de berg te beklimmen. In de ochtend veel mist en de afdalingen waren koud, het is zwaar. Maar in de middag staan de vrijwilligers weer klaar met zonnebrand, het is warm. Om 20.00 uur is de finish bovenop de berg. Wat een dag. Een dag vol emoties, zweetdruppels, piepende remmen, veel eten en drinken, muziek, aanmoedigingen, veel hoogtemeters, gezelligheid en ga zo maar door."

Uiteindelijk heeft Team Groot 2.0 prachtige prestaties neergezet op de berg: Lex Jongewaard is twee keer omhoog geweest, Ron Bart vier keer, Remko Abbes vier keer, Choon Muda drie, Jeroen van Aken drie, Alex Bruijnzeel zes, Maurice Bulsing zes en Carolien zelf ook maar liefst zes keer! Dorien Groot heeft drie keer de berg op gewandeld. "Het totale bedrag van de Alpe d'HuZes is bijna 12 miljoen euro! Hier hebben wij een mooi aandeel in gehad. Via deze weg wil ik alle mensen die ons team hebben gesponsord en gesteund bedanken! En ook mijn team, voor dit fantastische resultaat en de bijzondere week."

Prutrace XXL afsluiter van Sportweek

De prutrace is de ideale afsluiter voor de Sportweek. (Foto: TTL)

OUDKARSPEL - Turn Totaal Langedijk organiseert op ijsbaan De Volharding in Oudkarspel op 22 juni de finale van de Sportweek.

Dirk Snip en Brenda van Utteren hebben het voortouw genomen om namens TTL de Prutrace weer op de agenda te zetten. Niet zomaar een prutrace, maar de titel Prutrace XXL is op zijn plaats. Acht sport- en spelonderdelen maken dat er aan het eind van de dag een winnaar van de Sportweek 2019 zal zijn. In het oog springende onderdelen zijn Bommetje XL, Trekker Trek (met echte Stockcar racewagens), de Prutrace met modderbak en sloten parcour, maar ook een drakenbootrace in authentieke koolvlets en scheppen als peddels (en trommels) en nog veel meer. Alle onderdelen zijn geschikt (gemaakt) voor kids, jeugd en volwassenen.

Ook voor de toeschouwers is er veel te beleven. Voor de kleine toeschouwers plaatst makelaardij Bakker en Schoon een splinternieuw springkussen (huis). 's Avonds zal er een lekker ongedwongen, maar gezellige afterparty zijn, met muziek en een hapje en een drankje.

Open dag zuivering Geestmerambacht

Leer alles over het zuiveren van afvalwater tijdens de open dag van de rioolwaterzuivering in het Geestmerambacht. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Noord-Hollanders, van het Noordzeekanaal tot en met Texel, produceren samen ongeveer 100.000.000 m3 afvalwater per jaar. Dat is ruim 464 keer het AFAS-stadion vol met water!

Van poep en plas naar schoon water en biogas

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) zorgt ervoor dat dit water allemaal gezuiverd wordt. Bovendien winnen we er grondstoffen uit. Nieuwsgierig hoe we dit doen? Ontdek dit alles zaterdag 22 juni tussen 10.00 en 16.00 uur bij onze rioolwaterzuivering in Warmenhuizen.

Het hoogheemraadschap opent de poorten van de rioolwaterzuivering Geestmerambacht en nodigt iedereen uit om een kijkje te nemen. Neem plaats op de poepdoos bij de toiletdames: wat mag er nou echt niet in het riool? Ontdek op het terrein hoe bacteriën vies water schoonmaken. Bekijk deze hardwerkende beestjes onder een microscoop. Vraag de medewerkers het hemd van hun lijf, waarom werken zij eigenlijk op een zuivering? Ook benieuwd naar het leven in de sloot? Er is een aquarium met vissen uit de omgeving en gemeente Heerhugowaard is deze dag ook aanwezig.

Biodiversiteit

Wat heeft een zuivering met biodiversiteit te maken? Bij het hoogheemraadschap alles. Grote biodiversiteit is essentieel voor het welzijn van mensen. Omdat de biodiversiteit onder druk staat experimenteert men op het rwzi-terrein Geestmerambacht met een natuurvriendelijk ingerichte oeverhoek. De grasvelden zijn ingezaaid met bloemrijke zaadmengsels, er zijn bijenkasten geplaatst en er is een paddenpoel.

Klimaatneutraal

In 2025 wil HHNK klimaatneutraal zijn. Dit betekent dat het hoogheemraadschap de groene energie volledig zelf opwekt en geen CO2-uitstoot heeft. Daarvoor leggen ze zonneweides aan en winnen ze restwarmte terug in het zuiveringsproces. Bij zuivering Geestmerambacht zijn er 2000 zonnepanelen geplaatst. Het afvalwater is tegenwoordig ook bron van nuttige grondstoffen, duurzame energie en schoon water. Zo wint HHNK fosfaat en cellulose terug en ook energie in de vorm van warmte, elektriciteit en biogas.

De open dag is zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur bij de rioolwaterzuivering Geestmerambacht, Huiskebuurtweg 9 in Warmenhuizen.

Organisatie Beddenrace Langedijk op zoek naar bedden

Heeft u nog een beddenracebed in schuur of garage staan? (Foto: Remon Stroomer)

LANGEDIJK - Van vele tientallen, wellicht meer dan honderd beddenracebedden is het bestaan onzeker. Zij hangen in schuurtjes, staan in loodsen stof te happen, zijn ver weg gestopt op zolder of zijn tot groot verdriet gesloopt.

In de jaren 90 stonden meer dan 100 bedden aan de start van de beruchte Beddenrace Langedijk. In allerlei soorten en maten en bijna altijd zelf gemaakt, maar waar zijn deze bedden gebleven? In 2015 nam SportEvents Langedijk het stokje over van de organisatie en organiseerde voor de eerste keer Beddenrace Langedijk. Eén van de uitdagingen waar zij al snel achter kwamen, was dat veruit de meeste deelnemers niet in bezit zijn van een beddenracebed. "Vroeger maakte men zelf een bed als zij mee wilden doen. Tegenwoordig schrijft men zich in en stuurt ons gelijk een e-mail met de vraag of wij een bed kunnen regelen. Het liefst dan ook nog een lichtgewicht model met racewielen. Gelukkig kunnen wij een deel van deze deelnemers helpen die de beddenrace willen uitlopen. De fanatiekelingen die om de prijzen mee willen doen, nemen contact op met beddenracevereniging Bedspecial."

Bij Bedspecial kan een aluminium bed met racewielen worden gehuurd. Echter raakt ook daar de voorraad op. Dus vandaar eerst de nadrukkelijke zoektocht naar bestaande beddenracebedden van allerlei formaten. Ook oude bedden waarbij men nog aan de zijkant moet wisselen zijn wenselijk. Deze bedden zijn uitermate geschikt voor ludiek of voor deelnemers die graag retro willen racen.

Bent u in bezit van een beddenracebed? Neem dan contact met SportEvents Langedijk via info@SportEventsLangedijk.nl. Deelnemers kunnen zich ook nog steeds inschrijven.

'Je weet nooit wanneer de volgende uitzending is'

Voetpatrouille Tarin Kowt, (Foto: aangeleverd).

BROEK OP LANGEDIJK – In de afgelopen week heeft jong en oud kennis kunnen maken met het feit dat het 75 jaar geleden is dat aan de Tweede Wereldoorlog en einde kwam. Vooral in Frankrijk en Engeland (D-Day) werd veelvuldig stil gestaan bij het leed wat veel mensen hebben moeten doorstaan. In Nederland wordt naast de landelijke Veteranen dag ook lokaal als eerbetoon aan de Langedijker veteranen een veteranendag gehouden en wel op vrijdag 22 juni.

''Ik heb in voorgaande jaren de veteranen dag Langedijk en de landelijke veteranendag meerdere keren bezocht. Die bijeenkomsten is vaak een feest van herkenning. In Den Haag liep ik mee vanaf het Malieveld. Vooral het moment als je langs de Koning loopt voel je aan alle kanten de herkenning. Door een vakantie kan ik helaas niet bij de veteranen dag in Langedijk aanwezig zijn, maar er komen voldoende mensen die hebben gediend in het leger en zijn uitgezonden naar verschillende oorlogen, waaronder Indië, Libië en het Midden-Oosten. Alle gasten worden op het gemeentehuis ontvangen met koffie en gebak. Er worden spreekbeurten gehouden en na een gezamenlijke foto worden alle gasten uitgenodigd voor een Indische rijsttafel.''

Rijdende patrouille door de woestijn op de Bushmaster als MAG-schutter. (Foto: aangeleverd).
Sergeant eerste klas Kenneth van Geffen. (Foto: Vincent de Vries)

Familietraditie

Sergeant eerste klas Kenneth van Geffen komt duidelijk uit een militaire familie. Opa diende in Indonesië (KNIL) en moest als krijgsgevangen keihard werken aan de befaamde Birma spoorlijn, dat maar liefs 42 maanden duurde. Ook de vader en broer van Kenneth waren militairen. ''Vader ruim 35 jaar bij de marine waarvan twintig jaar in het buitenland.'' Kenneth koos als 22-jarige voor het beroepsleger. Begon als boordschutter op een pantserinfanterie gevechtsvoertuig en heeft in alle afgelopen jaren verschillende functies bekleed. Is in 2016 even teruggekeerd naar de burgermaatschappij, waar hij intussen als groepscommandant bij de Nationale Reserves tussen de tien en twintig uur per week actief was. ''In juni 2018 keerde ik weer terug in het leger en kwam gelukkig weer terug in mijn oude vertrouwde omgeving terecht.'' Op zijn vijf en twintigste werd Kenneth benaderd door foto vak bureau Hollandse Hoogte voor een foto reportage en waarvan zelfs een expositie van is gehouden.

Afghanistan

Kenneth van Geffen: ''Ik ben in augustus 2009 als onderdeel van Battlegroup-10 vertrokken vanaf vliegbasis Eindhoven. De battlegroup heeft als taak om een gebied veilig te stellen van vijand, zodat de daadwerkelijke eenheden en instanties die opbouwen, hun werk kunnen doen. Vanuit Eindhoven zijn we vertrokken naar Minhad (kleine plaats vlakbij Dubai). temperaturen richting de 50+ graden en zeer hoge luchtvochtigheid. Bij aankomst in Kandahar, Afghanistan, voelt de temperatuur wat aangenamer. Althans nog steeds heet, maar lage luchtvochtigheid. Hier krijgen we onze wapens uitgereikt en vertrekken met kleine vliegtuigen richting Kamp Holland, Tarin Kowt Afghanistan. Tijdens onze uitzending stond de presidentsverkiezing gepland, waardoor de dreigingsniveau omhoog geschroefd was. 13e luchtmobiel A- "Madju" compagnie was hier verantwoordelijk voor het gebied rondom Kamp Holland en de Chora. Echter door de verhoogde dreiging was er een zwaar pantserinfanterie peloton nodig en zijn wij met een luchtmobiele peloton gewisseld. Hier begint het leven daadwerkelijk. Zo snel mogelijk stelling maken in onze legering en meteen onze voertuigen "battle ready" maken. hierna volgen je opdrachten.''

Opblaasbare tenten

''Vaak was dit 1 tot 2 weken op QRF staan (Quick Reaction Force) wat inhield dat als er ook maar een calamiteit was in onze AOR (Area of Responsibilty) dat we daar z.sm. naar toe zouden gaan. Als we geen QRF waren dan waren wij voornamelijk op Camp Mirwais. Dit was een Forward Operating Base (FOB) gelegen in de welbekende Chora vallei. Geen pantsercontainer om in te slapen, maar simpele opblaasbare tenten. Afgesloten van de buitenwereld. 1x per 2 weken mochten we naar huis bellen met de satelliet telefoon voor maximaal 10 minuten. Mijn functie was zeer variërend. ik was chauffeur op de YPR PRI of Patria of Bushmaster. Of ik was boordschutter op de YPR 25mm kanon of Bushmaster .50 of Patria .50 of Bushmaster 7.62 MAG. Als we voet patrouilles uitvoerden dan ging ik gewoon mee als geweerschutter. De functie van notulist tijdens de bijeenkomsten met Locals vervulde ik vaak, waarna ik de after action report samen met de Pelotonscommandant maakte.''

Collega's gesneuveld

''Omdat we beperkt waren met monteurs voor onze voertuigen en ik een technische achtergrond heb, moest ik het voortouw nemen in het onderhoud van de wapensystemen en voertuigen. Er waren een hoop hoogtepunten en dieptepunten in onze uitzending. Zo zijn er twee Nederlandse collega's gesneuveld. Kpl1 Kevin van der Rijdt (26) en de Sergeant majoor Mark Leijsen (44). Ook zijn er meerdere gesneuvelde en gewonden gevallen aan eigen zijde (Nederlanders en Coalitiepartners). Tevens zijn we ooggetuigen geweest van meerdere gewonden en doden aan de bevolkingszijde. De hoogtepunten creëer je met je collega's. Saamhorigheid en broederschap, je leert het leven te waarderen, kleine en grote dingen. Uiteindelijk zijn we op kerstavond 2009 weer aangekomen op vliegbasis Eindhoven. Ik heb dit voor geen goud willen missen. Vergelijk het met een voetbal wedstrijd. Je traint je wezenloos en mag uit eindelijk de wedstrijd in de WK spelen.

MiM verhuist naar de kust

Anna Pol verhuist met MIM naar de kust! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Na een gezellig jaar aan de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude is MiM verhuisd naar Egmond aan Zee.

Een vrijkomend pand aan de Voorstraat in de kustplaats was een buitenkans voor mode-onderneemster Anna Pol. 'Het is allemaal heel snel gegaan. Maar ik heb er heel veel zin in om betaalbare mode daar te kunnen aanbieden aan een groter en breder publiek.'

Uiteraard hoopt Anna dat de klanten uit Langedijk ook komen shoppen in Egmond aan Zee. 'Het concept van Mim is een beetje veranderd. Ik ben overgegaan op meer mode van Nederlandse bodem.' In de winkel aan de Voorstraat vind je nu merken als Studio Anneloes, Juffrouw Jansen en 10 Feet. De collecties van Maicazz, Zizo en Bloomings blijven ook verkrijgbaar.

Outlet

Helemaal weg uit Langedijk is MiM nog niet. De oude zaak blijft nog even open als outlet, waar met hoge kortingen nog prachtige kleding te koop is. 'Badpakken voor een tientje', prijst Anna aan. 'Verder veel ronde prijzen tussen 15 en 25 euro of drie stuks voor 10 euro. Maar de liefhebbers moeten snel zijn, want de outlet is alleen nog open in de maand juni.'

Verwendag voor kankerpatiënten

Even vergeten dat je ziek bent... (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Stichting Verwendag Heerhugowaard organiseert zaterdag 22 juni van 10.00 tot 16.00 uur een fijne verwendag voor mensen die geconfronteerd zijn (geweest) met de diagnose kanker.

Dit evenement wordt al zes jaar belangeloos verzorgd door sponsors en vrijwilligers en is bedoeld voor iedereen (mannen én vrouwen) die deze ziekte hebben (gehad), ongeacht de soort of het jaar waarin de diagnose is gesteld.

De diagnose kanker zet je wereld op z'n kop. Plotseling draait je hele leven om je gezondheid. Dat vraagt veel energie. Wat is het dan fijn om even níet bezig te zijn met je ziekte, maar je heerlijk te laten verwennen. Een massage naar keuze, een schoonheidsbehandeling, een manicure of een leuke creatieve workshop, een workshop kleding- en kleuradvies. Gewoon even met aardige mensen zijn en ontspannen. Zo'n ervaring draagt bij aan het positieve gevoel. De locatiesponsor is dit jaar fysiopraktijk Ann Taveirne aan de Umbriëllaan 7 in Heerhugowaard.

Voor meer informatie of aanmelding: www.verwendagheerhugowaard.nl.

Jaarmarkt in centrum Schoorl

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Stichting Duindorp Schoorl organiseert zondag 16 juni weer de jaarmarkt. Vanaf 10.30 uur laten de standhouders zich van hun beste kant zien op deze gezellige jaarmarkt die in het centrum van Schoorl wordt gehouden. In het gehele centrum en bij het klimduin staan voldoende kramen, om diverse inkopen te doen.

Marktmeester Hans zorgt dit jaar voor een uitgebalanceerd aanbod. Dit jaar is hij erin geslaagd om een aantal standwerkers te contracteren, die zullen worden beoordeeld door een heuse jury. Ook de horeca laat zich ook weer van z'n beste kant zien en hopelijk werkt het weer ook mee, zodat men na de uitgebreide wandeling langs de standhouders, lekker op terras kan gaan zitten.

Kofferbakmarkt

Wie het shoppen dan nog niet zat is, kan altijd nog langs het evenemententerrein om langs de kofferbakmarkt te gaan. Uiteraard zijn de meeste winkels ook geopend. De vaders kunnen ook lekker in de watten worden gelegd op Vaderdag, want het aanbod is uitgebreid deze zondag.

Hapje eten

Om vervolgens lekker een hapje te eten en een plekje uit te zoeken in het uitgebreide restaurantaanbod in Schoorl. Voor informatie bel Hans op tel. 06-53835899.

Trendy cadeaus van olifantenpoep

NOORD-SCHARWOUDE - In de winkel van FAIR-NU aan de Dorpsstraat 589 vindt u leuke cadeaus!

Deze maand staat in het teken van recycling. Wist je dat je hele leuke dingen kunt maken van gebruikte theezakken, plastic, blik en zelfs van olifantenpoep? Superwaste maakt leuke items die met de hand gemaakt worden van gebruikte theezakjes. Het sterke, uniek geprinte, spatwaterdichte materiaal wordt bij de plaatselijke theeproducenten in India ingezameld en in het werkgelegenheidsproject omgetoverd tot duurzame en trendy producten. Zo ontwikkelen zij innovatieve collecties waarbij recyclen, duurzaamheid en Fair Trade centraal staan.

Wandelvierdaagse wordt driedaagse

De Langedijker Wandel4daagse werd weer gehouden van 4 tot en met 7 juni. Ondanks een dreigende code geel op dag één werden alle dagen onder prima omstandigheden gelopen. Behalve de laatste dag, toen waren de vooruitzichten echt te dreigend om het door te kunnen laten gaan. Ontzettend jammer voor zowel de lopers als de organisatie, maar gelukkig heeft toch een groot aantal lopers op vrijdag de medaille in ontvangst genomen. Daarnaast is er een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel: het Jeugdfonds Sport en Cultuur!

Foto's: VINCENTDEVRIESFOTO.NL