Nieuwsblad Haarlemmermeer

13 maart 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 13 maart 2019


Rijdend auto opladen start in Oude Meer

De zon laadt de zonnecellen in het wegdek op die de energie vervolgens aan de auto's overdragen. (Foto: Pixabay)

OUDE MEER - De weg ligt er toch al. Waarom dan niet het wegdek dubbel gebruiken en er zonnecellen in verwerken die energie opwekken? Dat is de gedachte achter de SolaRoad. Op de Fokkerweg (N323) in Oude Meer wordt nu een proef gedaan. In een deel van de parallelweg liggen zonnecellen.

Een vergelijkbare proef is gestart in Spijkenisse waar in het wegdek van een busbaan zonnecellen zijn verwerkt. Op 7 maart was daar een feestelijke bijeenkomst die de start van beide proeven markeerde.

De SolaRoad is aangelegd op de Fokkerweg in Oude Meer. (Foto: SolaRoad.nl)
Hoofddorper Dennis Kivit. Foto: PR

De gemeente werkt met de provincies Noord- en Zuid-Holland samen aan de doorontwikkeling van deze zonnewegen. Hiermee komt een grootschalige toepassing van deze innovatie een stap dichterbij.

Wethouder Marja Ruigrok (Economie en innovatie) van gemeente Haarlemmermeer is enthousiast: "Het is voor het eerst dat in Nederland op dergelijke schaal energie wordt gewonnen uit het wegennet. De mogelijkheden voor grootschalige toepassingen worden hiermee enorm vergroot. En het levert een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van slimme wegen en duurzame energietransitie. Ik hoop dat uiteindelijk heel Nederland vol komt te liggen met deze zonnewegen."

Met de opgewekte energie kunnen wegverlichting, verkeersinstallaties en huishoudens van stroom worden voorzien.

Energieneutraal

SolaRoad is een gezamenlijk vennootschap van de provincies Noord- en Zuid-Holland, Strukton Civiel en TNO. Sten de Wit (directeur SolaRoad) denkt dat het een doorbraak kan betekenen op het gebied van duurzame energievoorziening. Zeker als het uitgroeit tot een systeem waarmee elektrische auto's al rijdend meteen worden opgeladen. Een goede stap richting een energieneutrale mobiliteit.

Ondernemers

De ondernemers aan de Fokkerweg zijn over de proef geïnformeerd, ook zij zijn benieuwd naar de resultaten. De provincie Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer hebben de parallelweg van de Fokkerweg gekozen, omdat hier voldoende zonlicht schijnt en er veel zwaar verkeer overheen rijdt.

www.haarlemmermeergemeente.nl

Dennis Kivit presenteert zijn cd Hartkracht

HOOFDDORP - "Het is gelukt!", laat Hoofddorper Dennis Kivit trots weten. "Mijn eerste Nederlandstalige pop-cd met superband is donderdag 21 maart klaar en wordt gepresenteerd in Duycker."

Met zijn Nederlandstalige popband Hartkracht heeft zanger en gitarist Dennis Kivit een cd gemaakt vol inspirerende popsongs. Samen met René van Collem, de drummer van Doe Maar, vormt Kivit het hart van deze nieuwe band. De twee mannen kozen voor hun hartstocht. Kivit, door zijn aanstormende succesvolle carrière (na zijn scheiding) op te geven voor de opvoeding van zijn 6-jarige dochter, Van Collem door na 30 jaar drugverslaving de weg naar zijn hart terug te vinden via de liefde van zijn vrouw. En nu zijn ze samen terug op het poppodium.

De band bestaat verder uit de grote Nederlandse musici pianist Karel Boehlee (o.a. 'Toots' Thielemans), bassiste Phaedra Kwant (Claudia de Breij, Veldhuis & Kemper), gitarist Gijs Batelaan (Jeangu Macrooy) en zangeres Danique Carmen.

Op de cd staan eerlijke liedteksten, een stem die je hart raakt en swingende nummers. De presentatie van de cd is donderdag 21 maart vanaf 20.00 uur in Popzaal Duycker op het Raadhuisplein in Hoofddorp.

Vrolijk voorjaarsconcert door Excelsior

HOOFDDORP - Muziekvereniging Excelsior uit Hoofddorp geeft haar jaarlijkse voorjaarsconcert op maandag 30 maart in de Marktpleinkerk.

Muziekvereniging Excelsior, al 90 jaar een begrip in Haarlemmermeer, want de vereniging werd opgericht in 1928, speelt haar voorjaarsconcert maandag de 30ste onder leiding van Elivera van Sloten.

Kaarten kosten 10 euro en zijn inclusief koffie of thee. Deze zijn te bestellen via pr@excelsior-hoofddorp.nl en aan de kassa in de Marktpleinkerk op 30 maart.

Het voorjaarsconcert begint om 20.00 uur. De Marktpleinkerk is te vinden op het Marktplein 96 in Hoofddorp.

www.excelsior-hoofddorp.nl

Jouw nieuws in dit blad

HAARLEMMERMEER - Omdat wij Nieuwsblad Haarlemmermeer voor bijna de hele gemeente Haarlemmermeer maken, willen wij de krant graag vullen met nieuws uit alle dorpen en kernen. Stuur daarom jouw nieuwtjes naar redactie.nhm@rodi.nl.
Houdt jouw club een open dag, zoeken jullie nieuwe leden, willen jullie een activiteit aankondigen, een goed doel voor het voetlicht brengen waarvoor jij je inzet, houd je een bijzondere (school- of club) actie of is er een ergernis over een (verkeers)situatie; alle soorten nieuwtjes verdienen de aandacht.
Heb jij dus nieuws, stuur het in (als het kan met foto) naar redactie.nhm@rodi.nl. Heb je een tip, geef ook die door.

Koffie met spelletjes

HOOFDDORP - Het is maandag 18 maart tussen 10.00 en 11.30 uur weer tijd voor een koffieochtend voor senioren in het Nieuwscafé van de Bibliotheek Hoofddorp-Centrale op het Raadhuisplein. Dit keer wordt gepraat over ouderwetse spelletjes en buitenspelen. De senioren praten over wat zij vroeger speelden. De bibliotheek zorgt voor spelletjes, maar de bezoekers mogen ook zelf spellen meenemen.

debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Handen uit de
mouwen in de natuur met NLdoet

Negen bruggen in Haarlemmermeer
duurzaam vernieuwd

Band Sugarboy &
The Sinners op podium The Shack

Vrouwen en mannen hockeyers De Reigers pakken winst

Boomfeestdag op Kleine Vennep

Jong leven. (Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - Dit jaar is de 63ste Boomfeestdag op Langoed Kleine Vennep. Kinderen van zeven basisscholen planten vandaag, woensdag 13 maart, bomen en struiken op het landgoed.

Alle kinderen die dit jaar meedoen, mogen een eigen boom of struik planten. Dat komt neer op 350 jonge bomen. Ook komen er twaalf grotere bomen in een bomencirkel, voor elke provincie één. Daarnaast gaan 31 fruitbomen de grond in, die staan voor elke dorpskern in Haarlemmermeer.

Ruim 280 gemeenten in Nederland doen mee, met zo'n 100.000 kinderen die 200.000 bomen en struiken planten. Alles samen ongeveer tachtig voetbalvelden vol. De Boomfeestdag is actueler dan ooit. Het planten van bomen is namelijk een van de maatregelen voor een beter klimaat. Bomen maken met hun bladgroen zuurstof uit CO2 aan.

Nationale Boomfeestdag valt in de week vóór de Provinciale- en Waterschapsverkiezingen. Klimaat staat bovenaan in de verkiezingsprogramma's. Kinderen kunnen hun stem niet laten horen. Daarom wordt 13 maart een KinderKlimaattafel georganiseerd. Een debat tussen kinderen en volwassenen (lokale, provinciale en landelijke politici en bedrijven). De vraag is: Hoe denken kinderen over klimaatoplossingen en wat zouden politiek en bedrijfsleven, volgens hen, moeten doen voor een leefbare en gezonde toekomst? Aan het eind bieden de kinderen de uitkomsten aan, aan onder andere de Commissaris van de Koning en de Burgemeester.

Zestien NLDoet-projecten bij MEERGroen

Stichting M.E.E.R.Groen kan het hele jaar door mensen gebruiken om te helpen in haar natuurprojecten. (Foto: M.E.E.R.Groen)

HAARLEMMERMEER - Het idee achter het jaarlijkse vrijwilligersproject NLdoet is, om samen de handen uit de mouwen te steken. NLdoet past bij de doelstellingen van Stichting M.E.E.R.Groen, dat staat voor de Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve meerwaarden die met actieve burgerparticipatie te bereiken is.

Met achthonderd vrijwilligers heeft MEERGroen ruim 150 hectare openbaar groen en stadslandbouw in ecologisch beheer in 35 projecten in onder andere Haarlemmermeer. In veel projecten waaraan MEERGroen werkt, zoekt zij nog hulp. Waaronder met de NLdoet-dagen op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart, maar het inschrijven door groepen of bedrijven voor een andere dag heeft de voorkeur, afgestemd met de coördinator. Het is bij MEERgroen namelijk elke dag NLdoet en natuurwerkdag tegelijk.

Klussen

Voor NLdoet zijn zestien projecten opengesteld die hulp kunnen gebruiken. In Haarlemmermeer:

Seizoensopening Voedseltuin Park 2010 Hoofddorp (vrijdag)

Groen Carré Zuid (vr): In de orchideeënvallei.

Groene Weelde Cruquius (vr)

Jansonius Hoofddorp (vr + za): In de natuurstrook bij Hospice Bardo

Floriande en Overbos Hoofddorp (vr + za): In de natuurzone

Houtwijkerveld Hoofddorp (vr + za): In de natuurtuin

Bornholm Hoofddorp (vr + za): In de rotsentuin

Voor de klussen kan jong en oud zich aanmelden via www.nldoet.nl/voor-vrijwilligers. Vrijdag wordt gewerkt van 9.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur. De projecten zijn ook te vinden op www.stichtingmeergroen.nl/actueel. Info: 06-48226490.

Pitchavond door Kredietunie Haarlemmermeer

HOOFDDORP - Kredietunie Haarlemmermeer houdt haar pitchavond maandag 18 maart in Jacobus aan de Spijkerdreef 4.

De Kredietunie HLMR e.o. (de KUHeo) is een coöperatie van lokaal betrokken leden, veelal (ex-)ondernemers die of financiering willen geven of financiering nodig hebben. Het bestuur, de kredietcommissie en de raad van toezicht van de KUHeo zet zich belangeloos in om enthousiaste ondernemers met goede plannen aan financiering te helpen.

De Pitchavond biedt een aantal ondernemers de ruimte om zijn plan te presenteren en financiering binnen te halen. Alle plannen zijn vooraf beoordeeld door de kredietcommissie en het bestuur en worden van een advies voorzien. Leden en geïnteresseerden zijn welkom te participeren in de financiering van één of meer plannen. Deelname levert een rente van 6 procent rente per jaar op en kan qua looptijd variëren van 3 tot 7 jaar. Haal inspiratie uit de verhalen en maak zelf de keuze: Welke ondernemer en welk plan spreekt het meeste aan?

Het programma:

18.00 uur inloop met broodjes

18.30 start programma

20.00-20.30 uur netwerkborrel

Aanmelden: info@kredietuniehaarlemmermeer.nl.

Column Anke

Foto: Mirjam de Vries

Groene Vingertijd

door Anke Steffers

In Haarlemmermeer zitten we duidelijk in een groene periode. Er is zoveel te doen voor de natuur. De NLdoet-dagen zijn gevuld met massa's groene klussen. In Haarlemmermeer vooral georganiseerd door Stichting M.E.E.R.Groen. Maar ook Stichting Maatvast, die vele dorps- en buurthuizen heeft in de gehele gemeente, heeft diverse groene klussen.

Zo kun je in Badhoevedorp helpen met het opknappen van de buurttuin. In Hoofddorp worden bij De Boerderij bloembakken gemaakt. En in Nieuw-Vennep kun je bij Linquenda plantenbakken maken.

Stichting M.E.E.R.Groen gaat helemaal voor de buitenlucht. Zij gaat met NLdoet onder andere werken in de Voedseltuin Park 2010 in Hoofddorp, in de Groene Weelde in Cruquius, de natuurtuin in het Houtwijkerveld en de rotsentuin bij Bornholm. Al ziet MEERGroen eigenlijk liever dat mensen zich voor andere momenten aanmelden, want 'bij MEERGroen is het eigenlijk elke dag NLdoet en Natuurwerkdag tegelijk', aldus de stichting.

Iedereen mag meehelpen met NL doet, vrijdag 15 en 16 maart. Meld je aan via www.nldoet.nl/voor-vrijwilligers.

Ook groen is de Nationale Boomplantdag op woensdag 13 maart. Of is het Nationale Boomfeestdag? Ik ben er nog steeds niet uit welke naam de officiële is voor deze jaarlijkse dag waarop tienduizenden kinderen hun jassen aantrekken en buiten, in de buurt van hun school, bomen en struiken planten.

De groene weken sluiten af met NL Schoon, de landelijke opschoondag op zaterdag 23 maart. Noem de maand maart dus maar gerust 'de groene maand'. Iedereen kan tijdens NL Schoon een prikker ophalen en helpen met het opruimen van zwerfafval. En al haalt deze actie het nog lang niet bij NLdoet, ook NL Schoon heeft al ruim 1.700 aangemelde schoonmaakacties. In Hoofddorp zijn er bijvoorbeeld al vier. Aanmelden kan op www.supportervanschoon.nl/acties-in-de-buurt.

Er zit dus voor mij maar één ding op. Ook ik zal één van deze dagen de handen uit de mouwen moeten steken. Want ik houd van de natuur en ben me erg bewust van het veranderende klimaat. Schrijf ik direct een mooi artikel.

Veel geld voor Social Sofa

De cheque. (FOTO: Dorpsraad N-V)

NIEUW-VENNEP - Stichting Dorpsraad Nieuw-Vennep wil samen met dorpsbewoners een Social Sofa mozaïeken om te plaatsen in de fruittuin in Park Laagveld. Om dit initiatief mogelijk te maken, deed de dorpsraad mee aan de landelijke ING-sponsoractie Help Nederland Vooruit. Zaterdag 9 maart was de prijsuitreiking. Dorpsraad Nieuw-Vennep werd verrast met een cheque van 3.000 euro.

De wijk Getsewoud in Nieuw-Vennep bestaat 21 jaar. De Dorpsraad (die de belangen behartigt van het dorp) wil dat de fruittuin, geschonken door de gemeente, het middelpunt wordt van activiteiten, zoals een zelfgebakken appeltaartenfestijn en gezellig een bakkie doen tot aan het onderhoud en het beheer van de tuin zelf. Met de donatie die de Dorpsraad ontvangen heeft via 'Help Nederland Vooruit' schaft de Dorpsraad een Social Sofa aan, die zij met buurtbewoners wil mozaïeken.

Met de aandacht die Park Laagveld en het samenwerken aan een doel hoopt de dorpsraad ook het onderhoud en het beheer van het park aandacht te geven. Dit kan leiden tot nieuwe initiatieven, zoals kunst of muziek in de fruittuin en het bij de tuin betrekken van Ons Tweede Thuis en scholen (educatieve doelen).

De Dorpsraad gaat nu beginnen met het maken van een ontwerp voor de bank. Hierna neemt zij contact op met het bedrijf die de Social Sofa gaat leveren. Zodra de bank zijn plek heeft gekregen, gaat de dorpsraad met bewoners aan de slag. De voortgang neemt de dorpsraad mee op haar website https://dorpsraadnieuwvennep.nl, nieuwsbrief en Facebookpagina (DorpsraadNieuwVennep). Aanmelden om te helpen mozaïeken kan binnenkort op de website.

NL Schoon in Nieuw-Vennep

NederlandSchoon. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP - De dorpsraad Nieuw-Vennep doet zaterdag 23 maart van 10.00 tot 12.00 uur mee met de landelijke actie NL Schoon. Daarbij kan de dorpsraad extra handjes gebruiken.

Meehelpen? Stuur voor 15 maart een mail naar webmaster@dorpsraadnieuwvennep.nl. De dorpsraad zorgt dan voor voldoende prikstokken, vuilniszakken en andere hulpmiddelen. Verzameld wordt bij het Oude Bolsgebouw aan de Lucas Bolsstraat. Wie komt helpen, rijdt het hek binnen en slaat gelijk rechtsaf waar de groep op het parkeerterrein verzameld. Tot 9.55 uur is er koffie.

https://dorpsraadnieuwvennep.nl

Brommer botst op geparkeerde auto

BUITENKAAG - Een brommer is zaterdagavond 9 maart op een geparkeerde auto gebotst. De bestuurder kwam hierbij zo hard ten val, dat deze naar het ziekenhuis moest worden gebracht.

Twee ambulances en het Traumateam van de VU waren snel ter plaatse voor het verlenen van medische ondersteuning. Na de nodige zorg ter plaatse is de bestuurder overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens de afhandeling van het incident was de Lisserdijk gestremd voor autoverkeer.

Negen bruggen duurzaam vernieuwd

Negen bruggen in Nieuw-Vennep en Hoofddorp zijn duurzaam vernieuwd. (Foto: Van Diemen PR)

NIEUW-VENNEP / HOOFDDORP - Negen fiets- en voetgangersbruggen in Hoofddorp en Nieuw-Vennep zijn duurzaam vernieuwd.

Per brug is scherp bekeken welke bestaande onderdelen konden worden hergebruikt. Het project draagt daarmee bij aan het duurzame karakter van gemeente Haarlemmermeer. De opdracht ging middels een aanbesteding naar het civieltechnische bedrijf Griekspoor uit Nieuw-Vennep. De werkzaamheden zijn in november gestart en de laatste brug is in de voorjaarsvakantie afgerond.

Circulair en duurzaam

Alle onderdelen die opnieuw konden worden gebruikt, zijn op de bouwplaats behandeld en afgewerkt. Voor nieuwe onderdelen is gewerkt met FSC-hout, het keurmerk voor duurzaam bosbeheer van de internationale organisatie Forest Stewardship Council.

Rogier de Jeu, calculator / werkvoorbereider van dit project bij Griekspoor: "De liggers van de bruggen komen nu niet meer in aanraking met de grond. Er zijn nieuwe opleggingen geplaatst met een kunststof kopschot. Dit zorgt dat zij droog blijven en niet gaan rotten wat de levensduur verlengt. Daarnaast is de beschoeiing vervangen door een KLP-beschoeiing van gerecyclede kunststof."

Griekspoor werkte in twee ploegen: een sloop- en bouwploeg en een afwerkploeg. De sloop- en bouwploeg werkte met een midikraan die alles kon verwijderen en de zware materialen kon aanbrengen, zoals de beschoeiing, palen, balken en het brugdek. Er is zo efficiënt mogelijk omgegaan met het werkverkeer, wat negatieve invloed op de CO2-uitstoot zo beperkt mogelijk hield.

De afwerkploeg heeft gezorgd voor de complete afwerking van de bruggen, zodat deze weer beschikbaar zijn voor de fietsers en voetgangers. Werkzaamheden die zonder kraan konden worden uitgevoerd, zoals leuningwerk en straatwerk.

Start moestuinseizoen in Heimanshof

Start van een tuinles in de Heimanshof. (Foto: Heimanshof)

HOOFDDORP - In de Heimanshof start woensdag 20 maart een spannende ontdekkingsreis door de natuur. Dan gaat het Struinkids-moestuinseizoen weer van start. Kinderen leren spelenderwijs groenten zaaien en planten, verzorgen, oogsten en opeten. Ze gaan ook zelf op onderzoek uit. Hoe groeit een aardappel? Hoe leven vogels? Hoe maak je pompoensoep? Wat is turbotuinieren? Donderdag 21 maart start ook de volwassenentuingroep weer.

Kinderen tussen de 6 en 12 jaar kunnen lid worden van de Struinkids die op woensdag van 14.00 tot 15.30 uur tuinieren. De jongste kinderen doen dat met een volwassen begeleider, kinderen vanaf 10 jaar mogen ook alleen werken. Iedere Struinkid krijgt een eigen tuintje, uitleg, zaadjes en plantjes en mag zijn oogst mee naar huis nemen. Bij de Struinkids leren zij ook hoe van groenten lekker eten te maken is, zoals pompoensoep, chipjes van aardappel en courgettekoekjes. Iedere clubmiddag sluit af met een verloting, vaak een verrassing en limonade. Daarna kunnen de kinderen spelen in de Struintuin met waterspeelplaats en boomhut.

De Struinkids kunnen ook elke maand meedoen aan een gezellig en spannend natuurprogramma buiten de tuin. Jonge vogeltjes tellen in de zelf gemaakte nestkastjes, appelmoes maken, vleermuizen zoeken, ringslangen helpen, op hertensafari in de Waterleidingduinen en nog veel meer. Kinderen die tuinieren niet zo leuk vinden, maar wel op avontuur willen, kunnen ook lid worden van de Struinkids. Het excursieprogramma staat in een flyer, te vinden op www.deheimanshof.nl. Oudere kinderen kunnen doorgroeien naar de GreenTeens met een nog avontuurlijker programma.

Het lidmaatschap kost 25 euro voor een jaar. De verdeling van de tuintjes is woensdag 20 maart om 14.00 uur.

Volwassenen

Op donderdag van 11.00 tot 12.00 uur kunnen volwassenen onder begeleiding leren moestuinieren op De Heimanshof. Naast het moestuinprogramma worden de deelnemers regelmatig rondgeleid in de (kruiden)tuin om de wonderen van de natuur met eigen ogen te aanschouwen. Deelname per jaar kost 15 euro, inclusief de zaden en plantjes.

Informatie en aanmelden bij Franke van der Laan, 06-48226490 / beheer@deheimanshof.nl.

NLdoet dag op Jeugdland

Vorig jaar stak een grote groep vrijwilligers de handen uit de mouwen tijdens NLdoet. (Foto: Jeugdland Nieuw-Vennep)

NIEUW-VENNEP - Jeugdland Nieuw-Vennep doet zaterdag 16 maart mee met NLdoet.

Op deze dag nodigt Jeugdland bedrijven, buurtbewoners, vrijwilligers en kinderen uit om te komen helpen. Er zijn allerhande klussen te doen, zoals een houtopslagplaats maken en het voorjaarsklaar maken van de belevingstuin. Ook moet veel worden schoongemaakt en zijn er de nodige verfwerkzaamheden.

Tijdens het klussen biedt Jeugdland een lunch aan. NLdoet op Jeugdland is zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur. Aanmelden kan via www.nldoet.nl/voor-vrijwilligers of jeugdlandnv@gmail.com. Gewoon langskomen zaterdag 16 maart en meehelpen, kan ook.

Jeugdland is te vinden aan de Getsewoudweg 2 in Nieuw-Vennep vlakbij de eindhalte van R-Net 310. Informatie: jeugdlandnv@gmail.com en 0252-620844.

Kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

HOOFDDORP - De kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd is woensdag 20 maart in Bibliotheek Hoofddorp-Centrale. De voorlezers uit groep 7 en 8 van de basisschool wonnen de voorrondes op hun school én een lokale voorronde in Noord-Holland. Op 20 maart gaan zij opnieuw de strijd aan, waarna de beste twee doorgaan naar de provinciale finale.

André Accord presenteert de kwartfinale. De jury - José Schekkerman (leesconsulente), Arjen Davidse (directeur-bestuurder van Het Cultuurgebouw) en Jaimie Stolt (oud-voorleeswinnaar KSH) - bepaalt welke twee deelnemers het best voorlezen. Zij gaan door naar de provinciale finale op 10 april in Amsterdam.

De finales van de Nationale Voorleeswedstrijd zijn alleen toegankelijk voor de scholen en aanhang van de deelnemers.

Jubileumconcert koor Odyssee

Jong en oud luistert naar het maandelijkse concertje in de bibliotheek. Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer

HOOFDDORP - Koor Odyssee staat vlak voor haar jubileumconcert The Rhythm Of Life. In Schouwburg De Meerse zorgt zij voor een show waarin de luisteraars het ritme van het leven zelf ervaren. Het concert is zondag 17 maart bij te wonen.

Het koor Odyssee, onder leiding van Addy Alberts, bestond in 2018 alweer 50 jaar. Het hele seizoen staat in het teken van dit jubileum dat wordt afgesloten met dit grootse en bijzondere concert in De Meerse. 'The Rhythm of Life' wordt een feest, waarin de dynamiek van het muzikale leven van het koor voorop staat. Zingen en meezingen wisselen elkaar in een hoog tempo af. Voor wie Odyssee kent, wordt het een feest van herkenning. Voor anderen wordt het de hoogste tijd om te horen wat het koor te bieden heeft. De begeleiding van koor en solisten wordt verzorgd door een eigen combo.

Kaarten en informatie op:

www.koorodyssee.nl

Miniconcert en voorleesuur in Het Cultuurgebouw

HOOFDDORP - In de Passage van Het Cultuurgebouw wordt elke derde woensdag van de maand voorgelezen en muziek gemaakt voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Muziekleerlingen van Pier K verzorgen een miniconcert en spelen liedjes die kinderen kunnen meezingen, zoals 'De wielen van de bus' en 'Helikopter'. Het voorlezen begint 14.30 uur. Meeluisteren en -zingen kan woensdag 20 maart van 14.30 tot 15.30 uur.

debibliotheekhaarlemmermeer.nl

Nieuwsblad op Facebook

HAARLEMMERMEER - Langzaamaan vinden steeds meer lezers de weg naar onze Facebookpagina.

Dagelijks plaatsen wij hier nieuwtjes, uitgaanstips, foto's van lezers, oproepen en acties. Ook willen wij op onze Facebookpagina elke week, vanaf woensdag, een poll plaatsen waarbij je je mening kunt geven over een actueel 'probleem'. We wachten hiermee even tot we meer volgers / likers hebben. Ga dus naar www.facebook.com, vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies 'volgen' of 'liken'.

Inwoners willen zichtbare en verbindende burgemeester

De zoektocht naar de nieuwe burgemeester gaat bijna beginnen. (Foto: )

HAARLEMMERMEER - Als het mee zit, kan de nieuwe burgemeester van Haarlemmermeer woensdagavond 10 juli in de raadzaal worden geïnstalleerd. Dat heeft de Commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland, Arthur van Dijk, gezegd in de raadsvergadering over de profielschets.

In de profielschets staat onder andere wat volgens de volksvertegenwoordigers 'De beste burgemeester voor de gemeente Haarlemmermeer' allemaal moet kunnen, waar hij of zij vooral op moet letten en vele andere voorwaarden. En natuurlijk ook wat de inwoners voor burgemeester wensen. Dat laatste is digitaal gepeild en ruim 827 inwoners hebben hun zegje gedaan.

Uit die enquête blijkt dat de meeste inwoners vinden dat de nieuwe burgemeester er voor alle inwoners moet zijn. Zo'n 470 deelnemers gaven dit aan. Dat hij of zij er voor álle kernen moet zijn, is 270 keer genoemd en dat de burgemeester zich sterk moet maken voor goed en integer bestuur van de gemeente, 268 keer. Veel genoemde eigenschappen zijn: zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar, verbindend, daadkrachtig en standvastig, boven de partijen staan, integer, communicatief en samenwerkend.

De CvdK was 7 maart in de raadzaal in Hoofddorp om met de raad de profielschets te bespreken. Dat ging met enige weemoed, zei hij, dat hij zijn microfoon inschakelde. Arthur van Dijk was van 2003 tot 2013 wethouder van Haarlemmermeer.

Eendrachtig

Hij werd vooral door Paul Meijer, fractievoorzitter van Forza! te woord gestaan. Meijer werd net als de andere vier leden van de vertrouwenscommissie unaniem benoemd. De commissie vervult een belangrijke rol in het proces dat moet leiden tot een ''stevige kroonbenoemde burgemeester', zoals Meijer zei. De gemeenteraad is dus eendrachtig uit de startblokken geschoten.

Van Dijk gaat de profielschets (inclusief inbreng inwoners) gebruiken voor het opstellen van de vacaturetekst en voert gesprekken met geselecteerde kandidaten. In overleg met de CvdK doet de gemeenteraad uiteindelijk een aanbeveling aan de minister van Binnenlandse Zaken, zodat deze de kandidaat van de raad voor benoeming bij de koning kan voordragen.

Van de nieuwe burgemeester wordt verlangd dat hij op het gebied van openbare orde en veiligheid in het algemeen en die op luchthaven Schiphol in het bijzonder zijn 'mannetje' staat, dat hij zich onafhankelijk opstelt in de gemeenteraad en dat hij de gemeenteraad volledig in staat stelt om als hoogste orgaan van de gemeente te kunnen functioneren, zei Meijer.

Meijer maakte duidelijk dat de nieuwe burgemeester ook buiten de Ringvaart voor Haarlemmermeer van grote betekenis moet zijn. "Er is geen enkel ministerie waar onze gemeente niet op de tekentafel ligt", zei hij.

Hoe meer raadsleden vervolgens aan het woord kwamen, hoe meer poten het schaap dat wordt gezocht, kreeg. Maaike Ballieux, fractievoorzitter van Groen Links kwam uit op acht poten en werd niet tegengesproken. "We gaan heel veel bouwen, er spelen heel veel belangen - lokaal, regionaal, nationaal en internationaal - dus de nieuwe burgemeester moet op heel veel borden kunnen schaken. Tegelijk", zei ze.

haarlemmermeergemeente.nl

Stand-Up Politics in Claus

Klaas Dijkhoff spreekt zijn publiek toe, maar gaat vooral ook veel met ze in discussie. (Foto: VVD)

HOOFDDORP - In Claus ging Klaas Dijkhoff woensdag 27 februari in gesprek met Noord-Hollanders over onder andere het klimaat en het belang van Schiphol voor de Nederlandse economie. Dijkhoff noemde het verstandig van het kabinet om aandelen in Air France-KLM te kopen. "Het is belangrijk dat we Nederlandse banen bij KLM en Schiphol beschermen."

De komende weken toert de VVD-fractievoorzitter door het land met zijn Stand-Up Politics. In de combinatie van politiek en cabaret neemt Dijkhoff het inhoudelijke politieke debat voor zijn rekening en verzorgen cabaretiers en muzikanten de luchtigere items van de avond. Na de opening door cabaretier Tom Sligting trad de zangeres Ilonka Ory op. Daarna was het de beurt aan Dijkhoff voor de serieuze noot van de avond.

Dijkhoff ging ook in op kritiek op het klimaatakkoord. "Wat er nu naar buiten komt, is niet iets definitiefs. Er komen nu zeshonderd maatregelen en driehonderd pagina's uit. Pas als ik weet wat de gevolgen zijn, beslis ik welke maatregelen ik steun." De VVD'er gaf daarbij een heldere doelstelling: "Ik wil Nederland schoon doorgeven aan onze kinderen, maar wel op een voor iedereen betaalbare manier. Dit gaat alleen lukken als we bereid zijn om dit samen te doen. Het idee dat dit het nu is en de politiek wel bij het kruisje tekent, is onzin."

Aan het einde wees Dijkhoff op het belang van de komende verkiezingen. "Per verkiezing bepalen wij samen wat voor land we zijn. Voor mij is dat een land waar je vrij bent en waar we de problemen samen oplossen. Dat is niet altijd gemakkelijk en je krijgt niet altijd 100 procent je zin. Er zijn partijen die daarom liever niks doen, commentaar leveren en toekijken vanaf de zijlijn. Dat kan, dan stel je niemand teleur, maar je krijgt ook niets voor elkaar."

De komende weken doet Dijkhoff nog Zwolle, Tilburg, Almere en Kerkrade aan.

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Kevin

door Lodewijk Kamps

Ons eigen hondje Kevin sprong na een lange en drukke vrijdag in de auto en slaakte daarbij een gilletje. Hè, wat is dat nou? Zeker een spiertje, dacht ik.

Thuis tilde ik hem uit de auto en liep hij mee naar de achterdeur. Toen hij naar binnensprong krijste hij het uit. Het gekerm ging door merg en been. Hij tilde zijn linkerpootje op en keek verschrikt naar achteren. Mijn dochter kwam geschrokken van boven gerend en vroeg wat er aan de hand was. Ons andere hondje blafte in paniek hoog en hard mee. Mijn vrouw was op cursus in Duitsland. Het was een kakofonie van kabaal. Ik dook op de grond en hield Kevin langdurig vast.

Langzaam doofde het gejammer. De volgende dag zou ik röntgenfoto's gaan maken en hem helemaal onderzoeken. Het moeilijke was dat hij tussen die pijnaanvallen door compleet normaal functioneerde. Hij was echt zo een patiënt die tijdens een onderzoek geen enkele afwijking laat zien.

De zaterdag erna verdoofde ik hem en maakte röntgenfoto's van knieën, heupen, bekken, rug, hals en voorpoten. Er was niet veel op te zien. We kennen gelukkig enkele specialisten waar ik de foto's ook naar opstuurde. Zowel de radioloog als de orthopeed adviseerde een MRI van zijn rug te maken, omdat ze op basis van de foto's ook geen diagnose konden stellen.

Toen ik op maandag op de kliniek met de collega's nogmaals naar de foto's keek, zag ik ineens veel kleine blaassteentjes! Eerder waren die mij niet opgevallen, omdat ik steeds naar de wervels en gewrichten had gekeken. Ook de specialisten hadden er niet over gesproken. Nu was het de vraag of die pijnaanvallen uit de blaas kwamen of niet. Er was maar één manier om daar achter te komen: opereren.

Dus de volgende dag stond Kevin op het operatieprogramma. Wat is het toch ongelofelijk spannend als het om je eigen dier gaat. De blik waarmee hij me aankeek tijdens de verdovende injectie, de wanhoop in zijn ogen van "wat doe je me nou toch aan?", het was bijna niet te doen. Toen hij eenmaal onder de doeken lag, werd alles weer min of meer normaal en lukte het ons om een bende steentjes uit de blaas te halen. De blaaswand was enorm verdikt, hoewel hij nooit blaasklachten had laten zien. Hoe moeilijk kan het soms zijn?

De dagen erna werd hij thuis elke dag met de therapeutische laser behandeld om de wond te helpen genezen en om zijn rug en nek qua spieren soepeler te maken. Het kwam dus goed uit dat mijn vrouw net een cursus had gevolgd over de high power laser voor dieren. Kevin ging zienderogen vooruit en vertoonde geen pijnaanvallen meer. Soms nog even een heel kort piepje en dat was het dan. Het lijkt er waarachtig op dat we op de goede weg zijn. We duimen elke dag dat hij gaat genezen. Als dat lukt ben ik de gelukkigste persoon op aarde.

Sugarboy & The Sinners in Shack

Sugarboy & The Sinners. (Foto: PR)

OUDE MEER - Rockin' & Shakin' the blues, zondag 17 maart op het podium van The Shack. Een energieke liveshow met een mix van Blues met Soul, Funk en Rock 'n Roll. Sugar Boy and The Sinners speelt muziek zoals bedoelt: zwart, laidback en dansbaar.

Zanger Sugar Boy Vielvoye schakelt met gemak zijn soulvolle zang over naar dampende bluesharp solo's. Bijgestaan door Ronnie Guérin op gitaar en de twee op motoren ronkende ritmesessie van Vinnie Guérin en Frankie Duindam zorgen deze jongens voor een dansbare energieke bluesbast.

The Shack aan de Schipholdijk is zondag open vanaf 15.00 uur. Het optreden van Sugar Boy & The Sinners begint 16.00 uur. Toegang is 10 euro.

www.the-shack.info

Com-Passie in Historisch Museum

De dekentjes die Liesbeth Schuilenburg maakt, worden tot eind april tentoongesteld. (Foto: Historisch Museum Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - Toen Liesbeth Schuilenburg gevraagd werd om babydekentjes te breien voor Albanië, leek dat haar een zinvolle tijdsbesteding na haar pensionering. Door de enthousiaste reacties uit haar omgeving raakte ze gedreven om er iets bijzonders van te maken. Een deel van haar werken stelt zij nu tentoon op het marktplein van Historisch Museum Haarlemmermeer, waarbij zij ook oproept wol te doneren.

Breien voor de goede zaak

Een oproep op Radio Noord-Holland leverde vele gebruikte en ongebruikte materialen op die haar creativiteit prikkelden. De dekentjes werden ware textiele kunstwerken, geleid door het materiaal. Via de familie Rijsdijk komen de dekens terecht bij een organisatie die ze vervoert naar en distribueert in Albanië.

Tot aan vandaag, al ruim 4 jaar lang, werkt Schuilenburg met het gekregen materiaal. Om de warme en kunstige dekens in de toekomst te kunnen blijven maken, is zij op zoek naar nieuw materiaal. En wat helpt daarbij beter dan te laten zien wat Schuilenburg maakt. Haar kleurige warme wereld, in de vorm van bijna vijftig dekens, is tot en met eind april te zien op het marktplein van het Historisch Museum. En in dit museum staat een bak die speciaal is geplaatst voor het doneren van gebruikte en ongebruikte wol.

Com-Passie is tot eind april te zien in het museum aan de Bosweg 17, naast Claus.

haarlemmermeermuseum.nl

De Meezingers in Het Dijkhuis

OUDE MEER - Het dak gaat eraf zondag 17 maart uur van Het Dijkhuis aan de Aalsmeerderdijk tijdens een meezingmiddag.

De band De Meezingers is een driemans-formatie die meer dan 150 nummers van bekende artiesten speelt en het publiek uitnodigt om gezellig mee te zingen met Tante Leen, De Kast en André Hazes. Op alle tafels liggen boeken met titels en songteksten om uit te kiezen. De bitterballen ontbreken niet en ook toehoorders zijn welkom. De bar is open vanaf 15.00 uur, de band start 16.00 uur.

Toegang is vrij.

www.hetdijkhuis.net

FB: Buurtvereniging Het Dijkhuis

Bijzondere fototentoonstelling in De Ark

Han Hartog met één van zijn bewerkte foto's die te zien is in de fototentoonstelling in De Ark. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Twee bijzondere series kunstfoto's vormen de nieuwe tentoonstelling 'Her-zien' in Kerkcentrum De Ark aan de Muiderbos 36. De eerste serie, 'Her-zien', bestaat uit foto's van geheimzinnige landschappen die intensief nabewerkt zijn. De tweede, 'Ritme van ruimte en tijd', uit foto's die samen dat ritme weerspiegelen.

Het is de tweede tentoonstelling in De Ark van Han Hartog, theoloog en diaken in Diemen. Voor hem is een foto méér dan sec registratie van een situatie of object. Hij bewerkt de foto naar een beeld met een verhaal. In alles is grote aandacht te proeven. Voor vorm en structuur, de beelden verstillen, maar ook voor techniek; de nabewerkingen zijn soms ingrijpend.

Han Hartog maakte voor 'Her-zien' een reeks foto's rond een weloverwogen idee, koos er één en ging die 'herzien' door nieuwe elementen toe te voegen. Een korte tekst bij elke foto helpt de kijker zijn zoektocht te volgen.

Ruimte

'Ritme van ruimte en tijd' gaat uit van de ruimte en tijd die elk mens op zijn levensweg inneemt, stap voor stap, een heel proces. Alle mensenlevens samen worden bouwstenen van de eeuwigheid. En Joodse begraafplaats weerspiegelt deze ruimte en tijd.

De foto´s hangen tot Pasen in kerkcentrum De Ark in Hoofddorp-Overbos. De feestelijke opening is zondag 17 maart van 12.00 tot 13.00 uur. Han Hartog vertelt dan over zijn manier van werken. Daarna kan iedereen met een drankje en hapje de foto's bekijken en daarnaast in gesprek gaan met de fotograaf.

Openingstijden

De tentoonstelling is elke dinsdag van 13.30 tot 16.00 uur en zondag tussen 9.45 en 10.30 en 11.45 en 12.15 uur geopend om e bezichtigen. Ook is op afspraak een bezoek te regelen: cultuurindeark@gmail.com.

Cruquiusmuseum open op stakingsdag

Kinderen ontdekken de belangrijke waterwegen via een waterkaart en water. (Foto: Cruquius Museum)

CRUQUIUS - Wat te doen met (klein)kinderen tijdens de nationale onderwijsstaking op vrijdag 15 maart? Kom naar het Cruquius Museum aan de Cruquiusdijk voor een stoom- & waterkaartpracticum, kleurplaten en iets lekkers bij Theehuis Cruquius.

Vrijdag is er tussen 10.00 en 12.00 uur allerlei speciaals te doen voor kinderen. In het stoompracticum kunnen zij experimenteren met water en vuur. Als er stoom is, gaat de machine werken en drijft andere machientjes aan. Op een 3D-kaart van Nederland wordt de stijging van de zeespiegel nagebootst en is te zien waar we in Nederland droge voeten houden. Voor de allerkleinsten zijn er kleurplaten.

In Theehuis Cruquius is de ochtend af te sluiten met een pannenkoek of patat met kroket met surprise en limonade.

Practicum

De combinatie van het stoom- & waterkaartpracticum duurt 40 minuten. Per ronde kunnen maximaal twaalf kinderen meedoen. Er zijn drie rondes: om 10.00 uur, 10.45 uur en om 11.30 uur. Aanmelden via aanmelden@shmdc.nl is aan te bevelen, met vermelding van gewenste aanvangstijd. Maar op de dag zelf kunnen kinderen ook nog worden aangemeld. Naast de toegang voor het museum kost het stoompracticum 1,50 euro (om de brandstof te betalen).

Het Cruquius Museum is vrijdag 15 maart open van 10.00 tot 17.00 uur.

www.haarlemmermeermuseum.nl

Keezen tijdens 55+ middag in Het Eiland

Keezen is een combinatie van klaverjassen en Mens-erger-je-niet. (Foto: Pixabay)

BEINSDORP - Na de geslaagde vorige editie van de Keezmiddag in dorpshuis Het Eiland aan de Rietkraag is er een nieuwe datum geprikt. Zondag 17 maart staat koffie met lekkers klaar vanaf 14.00 uur. Mensen die het spel nog niet kennen, krijgen bij de ontvangst een korte uitleg. Keezen is niet ingewikkeld, het is een combinatie van het kaartspel pesten en Mens-erger-je-niet.

Gezellig toekijken of een potje klaverjassen of biljarten deze middag kan ook. Tussendoor zijn er hapjes en rond 17.00 uur sluit de Keezmiddag af. Informatie over aanmelden via eiland@maatvast.nl en 0252-515142. Deelname kost 2,50 euro, dit inclusief een kopje koffie met lekkers en hapjes tussendoor.

Open dag Schipholschool

Derde Open Dag MBO College Airport

HOOFDDORP - Het MBO College Airport aan de Opaallaan opent donderdag 14 maart voor de laatste maal dit onderwijsjaar haar deuren voor een open dag.

Op dit college worden al ruim 24 jaar opleidingen verzorgd voor werken op de luchthaven, in de luchtvaart, Travel & Hospitality en sinds vorig jaar in de Logistieke Dienstverlening. Om de hoek, op de Diamantlaan, is dit nieuwe Vakcollege Logistiek gevestigd. Vanaf 16.00 uur kan iedereen een kijkje nemen op beide locaties en zich oriënteren. Tot 20.00 uur kan op de locaties kennis worden gemaakt met alle opleidingsrichtingen waarover docenten, studenten en bedrijven vertellen. Op deze 'Try Out Day' is er bij elke opleiding veel te beleven.

Opleidingen

Vliegtuigtechniek: Om praktijkgericht te kunnen opleiden, staat er aan de Opaallaan een hangar met vliegtuigen, waaronder een volledige Boeing 737-200 en het Dronelab. Hierdoor gaan studenten in de toestellen aan het werk.
Logistieke Dienstverlening: Er is veel werk in de (luchthaven)logistiek. Daarom is er aanbod op alle niveaus, van werken in een warehouse tot Luchtvrachtspecialist. Op de Diamantlaan zijn verschillende Try-Outs.
Luchthavenbeveiliging en Facilitaire Dienstverlening: Luchthaven MBO College Airport leidt op voor luchthavenbeveiliging waarbij zij nauw samenwerken met luchthavenbeveiligings-bedrijven. Facilitaire Dienstverlening Luchthaven is een gewilde opleiding.
Steward(ess): Praktijkgerichte opleiding. Hiervoor zijn binnen de school drie delen van een vliegtuigcabine (Boeing 747) en een incheckbalie geplaatst.
Travel & Hospitality: Met de tweetalige opleiding International Travel & Tourism Management en de Nederlandse opleidingen Manager Travel & Hospitality en Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality, haakt MBO College Airport aan bij de activiteiten op een luchthaven.

www.rocva.nl
www.mbocollegeairport.nl

60.000 Euro voor Ziekte van Pompe

Presentator Toine van Peperstraten en de ouders van Valenti, Roxanne en Dimitri Kalaitzis, met de cheque. (Foto: Azcona Fotografie)

HOOFDDORP - Het eerste benefietevenement voor Stichting Ziekte van Pompe, een initiatief van Roxanne en Dimitri Kalaitzis, vond zaterdagavond 9 maart plaats. Het diner, waaraan ruim driehonderd mensen deelnamen, zorgde voor 62.757 euro aan funding voor de stichting middels een veiling en overige inkomsten rondom de avond.

Tijdens het diner in Novotel Amsterdam Schiphol Airport konden bezoekers, onder begeleiding van Toine van Peperstraten, genieten van muziek en kunst. Daarnaast werd veel verteld over Ziekte van Pompe door medisch specialisten.

Heel veel mensen hebben bijgedragen aan de enorme schenking. (Foto: Azcona Fotografie)

De avond werd op indrukwekkende wijze geopend door Roxanne en Dimitri Kalaitzis. Een zaal vol mensen in tranen was het gevolg. Roxanne en Dimitri zijn als ouders zelf geconfronteerd met Ziekte van Pompe: hun zoon Valenti, ook eventjes aanwezig, werd al vroeg in zijn leven met de ziekte gediagnosticeerd. Dankzij gentherapie gaat het nu een stuk beter met hem, al zijn de vooruitzichten zorgwekkend. Roxanne en Dimitri zijn de stichting gestart om bij te kunnen dragen aan het onderzoek naar behandeling van de ziekte.

Tussen de gangen door konden de bezoekers genieten van een voorstelling van zandkunstenaar Gert van der Vijver en jazzmusici Martha Hanna en Saco.

Tevens werden Prof. van der Ploeg en Dr. van den Hout door Toine van Peperstraten geïnterviewd over de huidige status van Ziekte van Pompe. Op dit moment zijn er in Nederland tweehonderd mensen met de ziekte, waarbij de oudste patiënt momenteel 20 jaar oud is. Dankzij onderzoek is al veel bereikt, echter is er nog veel voor nodig om de ziekte uiteindelijk de wereld uit te krijgen. De uitdaging ligt momenteel in het ontwikkelen van medicatie die de ziekteverschijnselen in het brein onder controle krijgt.

Veiling

Na het dessert werden diverse kavels geveild. Onder andere verschillende hotel- en dinerervaringen stonden op de kavellijst alsmede een ring met diamant, aangeboden door goudsmid Eric van Limpt. De eindscore van de avond was 62.575 euro. Volgens Dimitri een indrukwekkend begin: "Ik ben echt stil door deze avond en opbrengst. Zo ontzettend veel mensen hebben zich hiervoor ingezet. Wij blijven keihard strijden voor ons doel om de Ziekte van Pompe de wereld uit te krijgen en zullen snel nieuwe evenementen aankondigen die daaraan bijdragen."

De benefietavond werd begeleid door 45 man personeel die allen werk werkten zonder vergoeding. Ook zetten diverse chefs zich in: Raoul Meuwese, Tjitze van der Dam, Patrick Diekmann en Peter Bakker. Aan het eind van de avond kregen zij een staande ovatie.

Ook werd de zaal nog via een videoboodschap toegesproken door Floris Licht, General Manager van het hotel. Ondanks dat hij wegens zijn MBA opleiding aan de andere kant van de wereld was, had hij ruim 2.600 euro aan donaties opgehaald bij medestudenten

Buitenspeler Lars van Rijn vertrekt volgend seizoen bij SV Hoofddorp

(Foto: Pixabay)

HOOFDDORP – Het zondagteam van SV Hoofddorp moet het volgend seizoen doen zonder Lars van Rijn. De 22-jarige buitenspeler vertrekt naar DSOV.

Lars van Rijn speelt al lange tijd bij Hoofddorp en het zal voor hem niet makkelijk zijn geweest om deze stap te nemen.

Dit jaar gaat het als voetballer minder met Van Rijn dan in voorgaande jaren. Toen DSOV begin dit jaar contact met hem zocht, had hij daar direct een goed gevoel bij. Er was een goed gesprek met trainer Bart Jansen. De ambities en de goede uitstraling van de club spraken hem aan en hij besloot te gaan.

Wat ook meespeelde, was het besluit van trainer Jethro Abram dat Hoofddorp volgend jaar 4-4-2 gaat spelen en dat ligt Van Rijn minder. Bij 4-3-3 voelt Van Rijn zich beter en dat systeem wordt bij DSOV gespeeld.

Van Rijn laat nog wel nadrukkelijk weten dat hij dit seizoen met zijn gedachten alleen maar bij Hoofddorp is.

Koploper KIOS mist scherpte tegen middenmoter Atlantis

NIEUW-VENNEP - De korfballers van KIOS hadden, na twee vrije weken, zaterdag 9 maart problemen met hun schot. Al zag dit er in het begin niet naar uit.

Na 8 minuten leidden de Vennepers met 6-3 tegen middenmoter Atlantis. De volgende 22 minuten werd echter niet meer gescoord, waardoor Atlantis met de rust op een 6-7 voorsprong stond.

Scoren lukt niet

Na rust brak Jeroen Vos de ban. Hij bracht de stand op 7-7. Atlantis liep vervolgens uit naar 7-10. Met nog een kwartier te spelen was het 8-11, maar de oranjehemden knokten zich via Bo van Tol, Ilse Landman en Jeroen Vos terug naar 11-11. Met nog 10 minuten te spelen, was het 12-12 en wat KIOS ook probeerde, de bal ging niet meer door de korf. Datzelfde gold voor Atlantis, waardoor beide teams genoegen moesten nemen met een gelijkspel.

Effectiviteit

Coach Mark Krook: "Verdedigend en aanvallend rebounden zat het prima in elkaar, maar qua effectiviteit schoten we duidelijk tekort. Voor hetzelfde geld hadden we verloren, dus we mogen blij zijn met 1 punt.Vier weken geleden stonden we nog 1 punt achter op concurrent Refleks en nu staan we nog steeds 2 punten voor. Volgende week volgt een zware uitwedstrijd tegen Reeuwijk, dan moeten we er weer staan."

Stand

1. KIOS 11 – 18

2. Refleks 11 – 16

3. EKVA 11 – 15

4. Atlantis 11 – 12

5. Reeuwijk 11 – 10

6. Ados 11 – 7

7. IJsselvogels 11 – 6

8. GKV 11 - 4

VVC wint derby met Pancratius

NIEUW-VENNEP - FC VVC won zaterdag 9 maart met 2-1 van Pancratius. Het was knap dat de thuisploeg, ondanks de afwezigheid van veel van zijn vaste krachten, dit sportief beladen duel won.

Beide teams waren volop gemotiveerd. Een derby is en blijft iets bijzonders en er is bij beide voetbalclubs volop ambitie. Pancratius staat in de tweede klasse op de tweede plek en was vooraf licht favoriet. Het team van trainer Patrick van Leeuwen is dan ook volop in de race voor de nacompetitie. Trainer Rick van IJzendoorn was zich ervan bewust dat zijn team als underdog aan het duel begon. Hij zag ook voordelen, want de druk was daardoor minder.

Aantrekkelijk

Het werd een aantrekkelijk duel. Arbiter Blommesteijn liet in de eerste helft zien overwicht te hebben. Door windkracht 7 op het onbeschutte veld, deed de bal regelmatig 'vreemd'. De teams deden in de eerste helft niets voor elkaar onder. De gevaarlijke situaties kwamen voor beide doelen via corners en vrije trappen. De ervaren Rigi Graanoogst en Rezgar Kasim wisten bij VVC de nodige rust te brengen. Dat was nodig, want de gemiddelde leeftijd bij het team was zeer jong. Vier vaste krachten waren afwezig door blessures.

Verkeerde been

Toch werd het na iets meer dan een uur spelen 0-1. Na een goed genomen corner kon Walter Jaspers Pancratius op voorsprong brengen. VVC kwam razendsnel terug in de wedstrijd. De technisch vaardige Patrick Duarte wist zijn directe tegenstander op het verkeerde been te zetten en kon daarna de bal in de touwen knallen.

Een kleine minuut later moest doelman Roy Schut de bal opnieuw uit zijn net halen toen Ruben Guda doeltreffend uithaalde. Het werd daarna wat onvriendelijker op het veld. Blommesteijn had het duel niet meer in de hand. Te veel overtredingen werden aan beide kanten niet bestraft. Vijf minuten voor het eindsignaal werden verschillende VVC-reserves en -begeleiders van de bank naar achter het hek gestuurd. Verder kwam het gelukkig niet en rood hoefde de arbiter niet uit te delen.

'Verdiende geen winnaar'

Van IJzendoorn was na afloop blij met de volle winst. Met nog acht duels te gaan, heeft VVC nog volop kans om nacompetitie te gaan spelen. Van Leeuwen was minder tevreden. Volgens hem verdiende dit duel geen winnaar. Dat waren zelfs veel fans van de tegenstander met hem eens. Pancratius kan de periodetitel waarschijnlijk vergeten en gaat zich nu volledig richten op de tweede plek.

DIOS verder in MidWest Cup

NIEUW-VENNEP - DIOS gaat naar de halve finale van de MidWest Cup. Het team van trainer Dave Lange won de uitwedstrijd tegen vijfdeklasser HYS met 0-3.

DIOS had de tegenstander niet onderschat en speelde vol passie. Wesley Boogaart opende de score al vroeg in de wedstrijd. Daarna zag het publiek een aantrekkelijk duel. HYS kwam sterker voor de dag dan verwacht en had geen ontzag voor de tegenstander die toch twee klassen hoger speelt. De thuisploeg kreeg ook nog een strafschop. DIOS-doelman Rinse Klinkenberg wist de pingel echter te stoppen en even later wist hij nogmaals een gevaarlijke bal te keren. Lange schrok regelmatig van het fysieke te zware spel van HYS. Arbiter Fred van der Ploeg gaf wel drie gele kaarten om dit gedrag te stoppen, maar had harder moeten optreden.

In de tweede helft was DIOS heer en meester. Ralph Noordam wist verschillende goede kansen te creëren, maar had pech met de afwerking. Uiteindelijk kon hij toch 0-2 maken. Vlak voor tijd maakte Emiel van der Scheur de laatste treffer van het bekerduel.

DIOS is benieuwd naar de volgende tegenstander.

Dubbelwinst voor De Reigers

De herenhockeyers van De Reigers pakten de achtste winst van dit seizoen. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Zowel het eerste heren- als het eerste damesteam wisten zondag 10 maart hun competitieduels te winnen.

De hockeyers van coach Wiegert de Regt boekten op Alliance H1 een 5-2 overwinning. Daarmee staat de ploeg aan kop. Uit de twaalf gespeelde wedstrijden wonnen de heren er acht, twee duels eindigden gelijk, verlies was er tweemaal. Zondag 17 maart spelen de hockeymannen uit tegen Hockeyvereniging De Terriërs, de wedstrijd begint 14.45 uur.

Het vrouwenteam pakte thuis een 3-1 overwinning op Noordwijk. De dames bezetten na twaalf wedstrijden de zesde positie. Ook voor hen wacht zondag 17 maart een uitwedstrijd. Zij spelen om 12.45 uur een competitieduel tegen 't Spandersbosch.

Only for Men opent pop-up pakkenoutlet

In de pakkenoutlet in Akerpoort zijn 2.500 pakken te vinden. (Foto: Only for Men)

AMSTERDAM - In Koopcentrum Akerpoort in Amsterdam opent woensdag 13 maart een pop-up pakkenoutlet van Only for Men. De outlet is voor drie maanden geopend.

Meer dan 2.500 pakken

Koopcentrum Akerpoort ligt op een uitstekend bereikbare locatie in Amsterdam Nieuw-West. Vanaf de A4, A5, A9 en A10 is Koopcentrum Akerpoort snel en eenvoudig te bereiken. In het koopcentrum is een groot aanbod aan winkels, variërend van outletwinkels tot grote warenhuizen. En binnenkort dus ook Only for Men.

Grootste pakkenoutlet

De pakkenoutlet van Only for Men wordt de grootste van Nederland met meer dan 2.500 pakken in het assortiment waarvan er veel op voorraad is en in verschillende lengte-, confectie- en kwartmaten. Uiteraard zijn er grote acties te verwachten, zoals '2 halen, 1 betalen'. Oftewel, het wordt de plek om voordelig een nieuw pak aan te schaffen.

Om de opening te vieren, maken klanten van 13 t/m 17 maart kans op 1.000 euro shoptegoed. Het enige wat zij hoeven te doen, is hun gegevens achter te laten in de pakkenoutlet.

Het adres van de tijdelijke pakkenoutlet is Zuidermolen 30 in Amsterdam, op de tweede etage. De pakkenoutlet is geopend: woensdag 10.00-18.00, donderdag 10.00-21.00, vrijdag 10.00-18.00, zaterdag 10.00-17.00 en zondag 12.00-17.00 uur.

Personal Touch Nederland

Helen Michaëlis, eigenaar en therapeut van Personal Touch Nederland. (Foto: Joyce)

NIEUW-VENNEP - Het hoofdkantoor van Personal Touch Nederland van Helen Michaëlis, eigenaar en therapeut van Personal Touch Nederland, is verhuisd naar Nieuw-Vennep. De vernieuwde praktijk is te vinden aan de Kreilerhof 41.

Helen Michaëlis is in 2012 gestart met Personal Touch Nederland vanuit haar missie om iedereen in Nederland gezonder te maken. Dit vanuit haar filosofie, dat evenwicht gezondheidsbevorderend werkt, waarbij lichaam, geest en ziel een samenspel is. Gezond water, een gezonde bloedsomloop en aanvullende voeding is hier een belangrijk onderdeel van. Helen is therapeut en behandelt in haar praktijk pijnklachten, stress- en burn-outklachten, auto-immuunziektes en psychosomatische klachten. Wie aanvullend verzekerd is, kan de behandeling(en) geheel of gedeeltelijk vergoed krijgen.

Personal Touch Nederland is een franchiseorganisatie die als missie heeft om iedereen in Nederland gezonder te maken. Door preventief te werken aan de gezondheid, door zich onder andere te richten op gezond water, gezonde voeding en fysische vaattherapie. Franchisenemers, erkende zorgadviseurs en therapeuten zijn in verschillende plaatsen actief.

Informatie: 023-2100157
www.personaltouchnederland.nl

Goede doelen lente braderie in Temfay-pand

Standhouders geven een deel van hun omzet aan een goed doel. (Foto: PR)

HOOFDDORP - In de voormalige woonwinkel Temfay aan de J.C. Beetslaan is zaterdag 23 maart,een gezellige en overdekte Lente brocante braderie. Deze braderie is tevens een goede doelen braderie, omdat de standhouders een deel van hun omzet ter beschikking stellen aan een door hen zelf gekozen maatschappelijk goed doel.

Zo zijn er standhouders die het KWF, het Ronald McDonald kinderfonds en het KWF ondersteunen, maar ook lokale goede doelen als 'Make a Child Happy Haarlemmermeer' dat zich ten doel stelt om de 3.400 kinderen die in Haarlemmermeer onder de armoedegrens leven, iets leuks te laten beleven.

Bezoekers slaan dus twee vliegen in één klap. Zij scoren buitenkansjes, doordat zij tegen interessante prijsjes, mooie spullen kopen die nieuw zijn, zelfgemaakt of die nog een tweede leven verdienen én zij ondersteunen de goede doelen van de standhouders.

De koffie en gebak staat zaterdag 23 maart klaar.

Standhouders

Er is nog ruimte voor een aantal standhouders. Nog graag een stand reserveren, bel dan vóór 20 maart met Carel Biesot op 06-53187702 of kijk voor meer informatie op www.temfay.nl.

De Goede doelen lente braderie in het voormalige Temfay in Hoofddorp is van 10.00 tot 17.00 uur.


Kringloopcentrum Snuffelmug

Kringloopwarenhuis Snuffelmug. (Foto: ©judithcapponfotografie)

HEEMSTEDE - Het televisieprogramma 'Typisch Heemstede' is deze weken in Heemstede veel besproken. Enkele bekende Heemstedenaren zijn in hun dagelijkse leven gevolgd. Zoals kunstenaar Anouschka. Ze maakt 'Art Trouveau', kunst van dingen die ooit ergens anders voor bedoeld waren. Ze wordt gevolgd bij haar zoektocht naar gebruikte spullen in het nieuwe kringloopwarenhuis Snuffelmug.

Het bedrijfspand waar voorheen Vintage Store zat, is nu gevuld met een schat aan gebruikte spullen. Snuffelmug ontvangt gebruikte goederen van particulieren, maar ook van bedrijven en instellingen. Zij hebben goederen die zij niet meer gebruiken en stellen het graag beschikbaar aan anderen. Voor heel grote spullen en partijen heeft Snuffelmug een ophaaldienst.

Het nieuwe kringloopwarenhuis van Heemstede is sinds kort open. De afdelingen zijn goed gevuld. Het team van medewerkers en vrijwilligers is up to date. De kinderziekten zijn er nu uit. De voorbereidingen voor de officiële opening, woensdag 10 april, zijn gestart.

In de Snuffelmug kringloopcentra werken enkele tientallen mensen die niet zo gemakkelijk een betaalde baan vinden. Zij krijgen de mogelijkheid om nuttig werk te verrichten in een plezierige sfeer met collega's.

Snuffelmug vervult een kringloopfunctie in Haarlem en Heemstede en biedt gebruikte spullen aan voor schappelijke prijzen. In Haarlem zit de Snuffelmug aan de Surinameweg 9b (023-5434344), in Heemstede aan de Cruquiusweg 37a (023-5434354).

Ophaaldienst: 023-5434343 / info@snuffelmug.nl, bereikbaar ma t/m vr 9.00-12.30 en 13.00-17.00.

www.snuffelmug.nl

"Ook een 20-jarige krijgt te maken met de AOW-leeftijd verhoging"

HAARLEM - Dat vertelt Bas Vermaat (57), die al vele jaren werkzaam is in de zorg. Bas is in Haarlem ook volop bezig met de pensioenacties, die door de vakbonden georganiseerd worden overal in het land. Voor Noord-Holland is 'The place to be' Amsterdam op maandag 18 maart.

Bas heeft veel Haarlemmers gesproken, vooral tijdens een actie bij Winkelcentrum Schalkwijk, en het valt hem op dat maar weinigen weten waar de drukte over de AOW en pensioenen over gaat. "Iemand van 20 schrikt zich rot als ik vertel dat de AOW-leeftijd voor hem of haar 75 jaar is."

Gunnen

John Schrama en Henny van der Veldt-Woning (beiden gepensioneerd) gaan ook op 18 maart naar de landelijke actiedag in Amsterdam. Waarom? "Omdat wij zelf tijdig met pensioen konden. Alle mensen die nu werken gunnen we dat ook."

Indexering

Bij het inkomen uit salaris of een uitkering groeit het inkomen mee met de stijgende kosten van levensonderhoud. Zoals nu de hogere energieprijzen en de verhoging van de BTW. Dit heet indexeren. Maar pensioenen worden al meer dan 10 jaar niet geïndexeerd en sommige pensioenen zijn zelfs verlaagd. De achterstand in die indexering is de afgelopen jaren opgelopen naar bijna 20 procent.

Ook hebben mensen moeite om gezond de eindstreep te halen, weet Bas. "Bij mijn collega's is er veel onrust over de verhoging van AOW en pensioenleeftijd. Werken tot ver na je 70ste is niet te doen. De zorg is zwaar werk en dan is 66 jaar meer dan lang genoeg."

www.FNV.nl/goedpensioen

vbh.haarlem@vereniging.fnv.nl

Lancering jubileumboek van Waardevol Werk

Het eerste exemplaar van het boek is uitgereikt aan (v.l.n.r.) Hubert-Jan de With, Fleur de Jager, Melanie Breed, Joop Berendsen, Mariëlle Bonfrer en Jeroen Coops. (Foto: ©judithcapponfotografie)

REGIO - Werkdag b.v. bestaat 10 jaar. Vanwege dit jubileum is het interviewboek 'Waardevol Werk' uitgebracht.

Persoonlijke interviews

De cover van het jubileumboekje. (Foto: PR)

Tussen ongewild thuis niets doen en een reguliere, betaalde baan zitten heel veel mogelijkheden. Creatieve dagbesteding, arbeidsmatige dagbesteding, vrijwilligerswerk en werken in andere varianten. In alle situaties gaat het er om dat mensen hun talenten kunnen benutten en ze zo actief zijn als ze zelf aan kunnen, ook in het hebben en onderhouden van sociale contacten.

Ontwikkelen

Het bedrijf Werkdag b.v. is 10 jaar geleden opgericht om deze werksoorten aan te bieden, zodat mensen zich kunnen ontwikkelen. Inmiddels werken er 350 medewerkers bij Werkdag b.v., variërend van wekelijks een dagdeel tot de hele week, op drie locaties in Cruquius, Haarlem en Zandvoort. Allemaal verrichten zij 'Waardevol werk'.

Overzicht

Ter gelegenheid van het jubileum is onder deze naam een interviewboek verschenen. Hierin staan achttien persoonlijke interviews met medewerkers, jobcoaches en beleidsmakers. Het boek geeft een mooi overzicht van hoe belangrijk passend werk is voor mensen. Het boek is voor 10 euro per stuk te bestellen via info@werkdagbv.nl.

Flinke groei werkgelegenheid in gemeente Haarlemmermeer

Het totale aantal banen in Haarlemmermeer staat op 162.600. (Foto: Pixabay)

HAARLEMMERMEER - De werkgelegenheid in gemeente Haarlemmermeer is in 2018 fors gestegen. Het aantal banen nam met 5,3 procent toe terwijl de gemiddelde stijging in Nederland 2,2 procent was. Daarnaast daalde de werkloosheid van 4 naar 3,2 procent. Onder de grote Nederlandse gemeenten met minimaal 50.000 arbeidsplaatsen neemt Haarlemmermeer een eerste plaats in wat betreft deze groei.

De werkgelegenheid in Haarlemmermeer bereikte in 2018 een record. Het aantal banen nam met 8.300 toe. Dit bracht het totale aantal banen in Haarlemmermeer op 162.600. De groei wordt vooral veroorzaakt door de vestiging van veel nieuwe bedrijven in de gemeente. Deze 2.371 bedrijven creëerden samen 5.465 arbeidsplaatsen. Haarlemmermeer voert met ruime voorsprong de lijst van gemeenten met de grootste werkgelegenheidsgroei aan. Wethouder Ap Reinders: "Deze cijfers bewijzen maar weer eens dat Haarlemmermeer een banenmotor voor de regio is. De werkgelegenheidsgroei in onze gemeente is meer dan twee keer zo hoog als de gemiddelde groei in Nederland. Steeds meer bedrijven weten de weg naar Haarlemmermeer te vinden en onze inwoners, van wie er steeds minder op de bijstand zijn aangewezen, profiteren daarvan."

De ICT-sector kent de grootste stijging van banen. (Foto: Pixabay)

Brexit

Haarlemmermeer profiteert van de Brexit en de onzekerheid daarover. Vorige maand werd al bekend dat nooit eerder zoveel nieuwe bedrijven uit Groot-Brittannië naar de regio Amsterdam kwamen als in 2018: 22 bedrijven met meer dan 1.400 arbeidsplaatsen. Wethouder Marja Ruigrok: "Wat deze cijfers vooral laten zien, is dat Haarlemmermeer bruist van de bedrijvigheid. Er is voor ieder wat wils. De kwaliteit van de werklocaties is hoog. En wat ons echt uniek maakt, is de bereikbaarheid. We hebben vier rijkswegen, zeven provinciale wegen, vier treinstations, een Ringvaart en Schiphol. Daarnaast is de afstand tussen de havens en de luchthaven niet groot. Dit alles maakt Haarlemmermeer uniek en aantrekkelijk."

Het waren vooral bedrijven in de ICT-sector die Haarlemmermeer in 2018 mocht verwelkomen. In totaal groeide het aantal ICT-bedrijven met 25,9 procent waardoor het aantal mensen wat in Haarlemmermeer in de ICT-branche werkt met 10,9 procent steeg. Ook in de bouwsector was een flinke werkgelegenheidsgroei van 16 procent te zien. De economische relatie tussen de gemeente en luchthaven Schiphol is nog steeds zeer sterk. Maar liefst 44 procent van de werkenden in Haarlemmermeer is actief op of rond de luchthaven.

Film My Generation

NIEUW-VENNEP - Brits filmicoon Michael Caine is de hoofdpersoon én verteller van My Generation, een levendige en inspirerende vertelling van zijn persoonlijke ervaringen in het Londen van de jaren '60. Vrijdag 15 maart om 20.00 uur is My Generation te zien in Filmhuis Pier K Nieuw-Vennep.

Michael Caine neemt de kijker mee op een reis naar de geboorte én naar het hart van de popculture van het Londen van de Swinging Sixties. Dit doet hij ondersteund door prachtige archiefbeelden, invloedrijke songs en door middel van gesprekken met iconen als Paul McCartney, Twiggy, David Bailey en David Hockney.

Filmhuis Pier K is onderdeel van Pier K, centrum voor kunst en cultuur en gevestigd aan het Harmonieplein. Een kaartje kost 8,50 euro en is inclusief één consumptie in de pauze. 65+'ers en CJP'ers krijgen 1,50 euro korting. Kaartjes via www.pier-k.nl of bij de informatiebalie op 023-5669565 (op werkdagen). Ook te koop op de avond zelf.

Miniconcert in de bieb

Jong en oud luistert naar het maandelijkse concertje in de bibliotheek. (Foto: Bibliotheek Haarlemmermeer)

HOOFDDORP - In de Passage van Het Cultuurgebouw op het Raadhuisplein in Hoofddorp (in de bibliotheek) wordt elke derde woensdag van de maand voorgelezen en muziek gemaakt voor kinderen van 2 tot 6 jaar.

Muziekleerlingen van Pier K verzorgen een miniconcertje. Ook spelen zij allerlei bekende liedjes die kinderen kunnen meezingen, zoals 'De wielen van de bus' en 'Helikopter'.

Het voorlezen begint om 14.30 uur.

Meeluisteren en -zingen kan woensdag 20 maart van 14.30 tot 15.30 uur.

Meer informatie over deze middag en over alle activiteiten in de bibliotheken van Haarlemmermeer, kijk op:

www.debibliotheek
haarlemmermeer.nl

Auto net niet te water

Een automobiliste kwam met de schrik vrij toen zij met haar auto van de weg raakte. (Foto: Eric van Lieshout)

NIEUW-VENNEP - Een automobiliste is vrijdagochtend 8 maart op de Spoorlaan in Nieuw-Venep door onbekende oorzaak van de weg geraakt. Zij belandde hierbij net niet in de sloot.

Het ongeval gebeurde tussen de Nieuwe Bennebroekerweg en Noordelijke Randweg.

De ongelukkige bestuurster kwam met de schrik vrij, wel is ze door ambulancebroeders in de ambulance gecontroleerd.

De brandweer heeft de wagen veilig op de kant weten te zetten in afwachting van de bergingsdienst.

Door het ongeval en de afhandeling was de weg richting Nieuw-Vennep gedeeltelijk afgesloten, voor een korte periode zelfs helemaal.

Grote winst voor vrouwen SV Overbos

HOOFDDORP – De vrouwen van SV Overbos hebben in het bekertoernooi weinig moeite gehad met SV Hillegom. Het duel eindigde in 1-11.

Overbos maakte al snel duidelijk dat het veel sterker was. Toch duurde het even voor het eerste doelpunt viel. Lisa Boersma kon met een hard schot de keepster verslaan. Tien minuten later kon zij opnieuw uithalen, 0-2. Via een kopbal van Liselotte Wels werd het binnen het half uur 0-3. Overbos ging tot de rust strijdbaar verder. Femke Prins kon nog scoren en Wels was twee keer trefzeker.

In de tweede helft bleef het spel van Overbos goed en mocht de tegenstander alleen maar als figurant meedoen. Prins maakte haar tweede doelpunt. Nog geen minuut later benutte ze een strafschop. Daarna vielen nog drie treffers. De schutters waren Melissa Jager, Wels en Marscha Roubos. Het duel werd uitstekend gefloten door de heer Lammers.

Overbos kan zich weer richten op de competitie. Stompwijk komt op bezoek en mag beslist niet onderschat worden.

19 / 20