Zaans Stadsblad

1 mei 2019

Zaans Stadsblad 1 mei 2019


Xiomara organiseert eerste Vrijheidsmaaltijd in Lichtplaats Zaandam

De Lichtplaats, waar de eerste vrijheidsmaaltijd van Zaandam plaatsvindt. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - "Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar mijn moeder ging vorig jaar naar een vrijheidsmaaltijd in Amsterdam" vertelt Xiomara. "Toen ik ging googelen kwam ik op de site van het 4 en 5 mei comité. Ik vond het zo leuk en het past bij mijn bedrijf." Xiomara en haar zus N'ketia met hun bedrijf The Xen Station als doel mensen bij elkaar te brengen, gesprekken aan te gaan en ervaringen te delen. Met hun bedrijf houden ze zondag 5 mei de eerste Vrijheidsmaaltijd in de Lichtplaats in Zaandam. Ongeveer vijftig gasten nemen deel aan deze maaltijd. Zij praten met elkaar over vrijheid tijdens een 'Walking Lunch'.

"Verbinding maken met zoveel mogelijk mensen"

Xiomara Le Grand houdt van het verbinden van mensen (Foto: Froukje Klop)

The Xen Station organiseert, doorgaans voor vrouwen, bijeenkomsten en workshops in het kader van zelfbewustzijn en -ontwikkeling, verbinding en het delen van ervaringen. Xiomara, die The Xen Station met haar zus, N'ketia heeft opgezet vindt dat het thema van een bevrijdingsmaaltijd daar perfect op aansluit. De kern van de maaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel waarbij de gasten met elkaar in gesprek gaan over historische en maatschappelijke thema's als vrijheid en onvrijheid, thema's waar je niet dagelijks bij stilstaat.

Gesprekskaartjes

"Ik nam contact op met het 4 en 5 mei comité om meer informatie te vragen over de vrijheidssmaaltijden en het bleek dat ik een voorstel moest schrijven wat ik hiermee voor ogen had. Zodat zij konden kijken of het paste bij waar zij voor staan. Daar gingen ze mee akkoord. Ik krijg ook gesprekskaartjes van ze, om mensen een idee te geven waarover ze kunnen praten." Er is gekozen voor een Walking Lunch, zodat er na elke gang met een andere gast een gesprek kan worden aangegaan. "Op deze manier kan je verbinding maken met zoveel mogelijk mensen. Het is leuk om ook iemand te spreken waar je niet mee gekomen bent." Xiomara bevestigt dat ze mensen hierin stimuleert omdat mensen het niet altijd makkelijk vinden om dit uit zichzelf te doen.

100 jaar vrouwenkiesrecht

Het bevrijdingsthema van dit jaar is 'In vrijheid kiezen'. Xiomara geeft aan dat dit mooi past bij de viering van honderd jaar kiesrecht voor vrouwen. "Ik kwam erachter dat wij dit jaar honderd jaar kiesrecht voor vrouwen vieren en het is mooi om bijvoorbeeld te praten in hoeverre wij tegenwoordig de vrijheid hebben om keuzes te maken. En wat doet dit met jou en mij? Dat is iets moois om bij stil te staan."

Voor de lunch, die om 11.45 begint, is een samenwerking gestart met De Lichtplaats, een bruisend centrum in de Zaanstreek op het gebied van lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid. De Lichtplaats realiseert en draagt bij aan verschillende maatschappelijke initiatieven. "Ik gaf daar al workshops en ik dacht na hoe ik de lunch laagdrempelig kon houden, niet te duur.

Lees verder op pagina 6.

Vervolg van de voorpagina

Daarom heb ik gevraagd of de Lichtplaats de ruimte wilde sponsoren. Edith Atkins, de coördinator, was direct enthousiast."

Sponsoring hapjes

Voor de lunch heeft Xiomara ook sponsoring gezocht. De Albert Heijn Hermitage sponsort een groot deel van de hapjes en daarnaast hebben diverse mensen toegezegd om hapjes te maken. "Ik ben taalcoach van een Syrische vrouw en zij maakt zoete en hartige Syrische gerechten. Mijn moeder maakt Antiliaanse broodjes, 'Johnny cakes' en mijn zus maakt een maaltijdsalade." Met stokbrood, fruit, mooie hapjes en bloemen wordt het volgens haar een gezellige maaltijd. Ze heeft er dan ook veel zin in. "Ik vind het altijd leuk om dingen te doen waarbij verbinding centraal staat. Dit is wel de eerste keer dat ik een bevrijdingsmaaltijd organiseer en ik vind het ook spannend, juist omdat het er nog niet is." Maar als het aan haar ligt, organiseert ze het volgend jaar gewoon nog een keer. "Misschien dan zelfs nog wat groter dan nu ...", besluit ze met een lach. De lunch kan, voor wie dat wil, afgesloten worden met een visualisatie over vrijheid: stel dat alles mogelijk is, wat zou je dan veranderen?

Locatie: De Lichtplaats, Provincialeweg 302. Aanvang lunch: 11.45 uur, bijdrage: 2 euro p.p.

Explosie

ZAANDIJK - Hotel Zaandijk aan de Lagedijk 32-34 is tijdelijk gesloten op last van burgemeester Jan Hamming.

Dit besluit is naar aanleiding van de explosie die in de nacht van 24 april in het hotel heeft plaatsgevonden. De politie doet onderzoek naar de toedracht. Met de sluiting wil de burgemeester de veiligheid van de directe omgeving van het pand waarborgen. De sluiting is initieel voor 4 weken (op grond van de APV) en kan worden verlengd.

Zangeressen gezocht voor Barbershopkoor

Bevrijdingstocht op 5 mei in Wormerland

Herdenking op

Joodse begraafplaats

Zaanstad Journaal

pagina 12 tot en met 14

Zangeressen voor Projektkoor gezocht

De dames van het Projektkoor West Side Sound. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Dames Barbershopkoor West Side Sound verzorgt zondag 13 oktober een concert in samenwerking met Louis Swing Orchestra. Dit concert wordt gegeven in de Noorderkerk in Zaandam. West Side Sound wil voor dit concert een Projektkoor samenstellen en zoekt zangeressen die het leuk vinden om met het koor een aantal songs in te studeren, onder leiding van dirigente Susan Meertens. Deze songs worden tijdens het concert ten gehore gebracht.

De start van het Projectkoor is gepland woensdag 1 mei. Iedereen is van harte welkom.

Elke woensdagavond wordt er gezongen in het gebouw van Postduivenvereniging BVZ aan het Boerenpad 20 (ingang via de Vincent van Goghweg) in Zaandam, van 19.45 uur tot 22.15 uur. Tijdens de pauze is er koffie en thee. Muziek en songteksten worden digitaal en op papier aangeleverd.

Doe mee

Kosten voor deelname aan dit Projektkoor zijn € 75,00 voor in totaal ongeveer 16 avonden. De zomervakantie is van 13 juli t/m 25 augustus, dan wordt er niet gerepeteerd, deze weken worden ook niet berekend.

Aanmelden kan via het emailadres van WSS, westsidesoundbarbershop@outlook.com of telefonisch bij Margriet Pols, tel. 06 496 44 754

Lettergieten in Westzaan toont vakwerk

Ronald Steur in het Lettergietmuseum in Westzaan. (Foto: Sarah Vermoolen)

In een voormalig schoolgebouw in Westzaan wordt sinds 1983 de oude traditie van de boekdruktechniek, en in het bijzonder het vervaardigen en zetten van loden letters in leven gehouden.

Op 11 mei is het open dag in het Lettergietenmuseum in Westzaan en kun je met eigen ogen zien hoe vrijwilligers de oude techniek van het vervaardigen en zetten van loden letters zich eigen hebben weten te maken. Voorzitter Ronald Steur vertelt: Voor 1983 had je talloze drukkerijen in de Zaanstreek. Vijf eeuwen voldeed het traditionele drukwerk opgebouwd met losse letters. Eind 19e eeuw werd mechanisatie van het lettergieten mogelijk door de Monotype gietmachines. Het drukwerk werd uitgevoerd door geschoolde mensen die de ingewikkelde, traditionele technieken beheersten. Met de invoering van fotografisch en digitaal zetten en computers kwam er een einde aan dit vakmanschap.

Stichting

Vrijwilligers hebben er voor gezorgd dat de machines die niet meer gebruikt werden, onder het beheer kwamen van de stichting Lettergieten. In onze optiek heeft het alleen zin om machines te bewaren als je ze ook nog kan bedienen. De vakmensen die daadwerkelijk bij een drukkerij hebben gewerkt, zijn er bijna niet meer. Zij hebben hun kennis overgedragen aan ons. Wij hebben interesse in oude technieken en vinden het belangrijk om te laten zien hoe letters gemaakt en gedrukt werden. Ook de vormgeving is van groot belang, vanwege het artistieke belang zie je dat ook terug in musea. Twee keer per jaar hebben we een open dag, samen met papiermolen De Schoolmeester tijdens de molendagen. Dan laten we de machines draaien en demonstreren hoe onze kleine drukkerij werkt. We krijgen geen subsidie maar hebben een beetje inkomsten doordat we letters maken voor kunstenaars en hobbydrukkerijen.

De enige in Nederland

Zo zijn we nog de enige in Nederland die letters in alle vormen en maten kan maken.' Wil je de enorme verzameling van honderden gietvormen letters zien en hoe de machines werken, dan ontvangen de vrijwilligers je graag op de open dag: 11 mei van 10 tot 16 uur in Westzaan.

Alle verhalen

Het volledige Zaanse verhaal over de stichting Lettergieten kun je zaterdag nalezen op www.dezaanseverhalen.nl. Op Facebook.com/zaanseverhalen worden reportages aangekondigd over vrijwilligers die Zaanstad mooier maken.

Meivakantie activiteiten in Zaans Museum

Maak je eigen molen & Zaans huisje tijdens een workshop. (Foto: Zaans Museum)

ZAANDAM - Tijdens de meivakantie, maandag 29 april tot en met vrijdag 3 mei, zijn in het Zaans Museum diverse workshop en speurtochten te beleven voor de hele familie. De workshops vinden doorlopend plaats, tussen twaalf en vier uur.

Maak deze meivakantie van hout een molen of Zaans huisje tijdens de Workshop 'Maak je eigen molen & Zaans huisje'. Geniet van de mooie omgeving en bekijk daarna tijdens de speurtocht over de Zaanse Schans of er vergelijkingen te vinden zijn tussen het kunstwerk en de molens langs de dijk met de huisjes aan de Zaan. Leeftijd: Leuk voor de hele familie. Kosten: Entree Zaans Museum (gratis met Museumkaart), activiteit gratis / speurtocht €1.

Verkade Experience

Voor wie altijd al in een koekjes- en chocoladefabriek wilde werken is deze meivakantie de Verkade Experience. Kruip in de huid van een meisje van Verkade of zelfs de fabrieksdirecteur. Doe de speurtocht en maak een selfie-wikkel voor een chocoladereep. Datum: Dagelijks, doorlopend. Leeftijd: Leuk voor de hele familie. Kosten: Entree Zaans Museum (gratis met Museumkaart), speurtocht €1, chocolade-selfiewikkel €2,50

Verkadealbum Lente

Ook in het Zaans Museum is het lente. Bekijk de prachtige aquarellen van de tulpen, bollenvelden, bloesembomen en watervogels in de Schatkamer van Verkade. Met het Lente-album wilde Verkade in 1906 'vertelling geven van verschillende jaargetijden, van bloemen, vogels, vlinders, kevers, die overal te vinden zijn in ons kleine land, doch die maar door enkelen worden gekend'.

Buurt-

maaltijd

WORMERVEER – Bij De Groote Weiver kan elke vrijdag van een heerlijke vegetarische maaltijd worden genoten. De koks van De Groote Weiver zullen weer een heerlijke vegetarische maaltijd bereiden om met z'n allen van te smullen! De buurtmaaltijd is een perfecte plek om vrienden en buurtbewoners te ontmoeten. De deuren openen om 18.00 uur en de maaltijd zal om 18.30 worden voorgeschoteld. Deelname aan de buurtmaaltijd bedraagt 6 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1a.

Boko Bingo

ZAANDAM - In het Boko-Centrum wordt dinsdag 7 mei wederom een gezellige bingo gehouden.

In de pauze vindt een tombola plaats met mooie prijzen. De kosten voor een bingoboekje zijn 3,50 euro voor 8 ronden en voor de tombola kosten 5 lootjes 2 euro. In de pauze krijgen alle deelnemers een kopje koffie of thee.

Adres: Kraakstraat 42. Aanvang 14.00 uur. Meer info: moniquefaas@hotmail.com.

Moederdag en Het Geheim van de Zaanstreek

ZAANDAM - Zondag 12 mei vieren ze heerlijk Moederdag, maar 25 en 26 mei vliegen ze elkaar behoorlijk in de haren! Rikky Betten en dochters Kiki en Nina spelen in de grote familiemusical 'Het Geheim van de Zaanstreek' 25 en 26 mei in het Zaantheater.

Moeder Betten en haar twee dochter volgen al bijna vijftien jaar lessen bij FluXus. Ze speelden rollen in diverse FluXus-musicalproducties: Rikky speelde bijvoorbeeld eerder de gemene Hartenkoningin uit Alice in Wonderland en haar dochter Nina Berends de onwetende Alice.
Dit jaar speelt moeder Rikky met haar jongste dochter Kiki 'De dames De Boer'. Ze vertolken de rollen van twee onaangename tantes, die in een Wevershuisje uit 1850 wonen, en zorgen in de voorstelling voor spanning, humor en hilariteit.

Oudste dochter Nina danst, zingt en speelt mee in het grote ensemble en de derde talentvolle theatergeneratie zit eraan te komen, want de jonge zoon en dochter van Nina staan te trappelen om mee te doen.

Overigens spelen er nog een moeder en dochter mee: Jacqueline en Saray Koel. Letterlijk én figuurlijk een échte familievoorstelling.

Ontstaan van N-Holland


ZAANDAM - Dinsdag 7 mei, 14.00 uur in de Noorderkerk, laten Geert Blees en zijn collega aan de hand van kaarten, foto's en verhalen het ontstaan van Noord-Holland, en ook van Zaandam, tot leven komen.

Wat was Noord-Holland voordat het Noord-Holland was? Water, zand, zee of anders? Hoor en zie de geschiedenis, en verwonder.

Locatie: Noorderkerk, Heijermansstraat 127, Zaandam. Belangstellenden van harte welkom. De organisatie is bij de PCOB, afdeling Zaandam.

Vacature vrijwillige kok buurtmaaltijd

WORMERVEER - De Groote Weiver is een stichting dat alleen kan bestaan met de hulp van vrijwilligers. Voor de buurtmaaltijden zijn ze op zoek naar een vrijwillige kok die het leuk vindt om vegetarisch te koken. Ben jij die enthousiaste hobbykok die graag voor groepen kookt neem dan contact op met De Groote Weiver. Elke vrijdagavond wordt er gekookt.

De Groote Weiver is een activiteitencentrum met een bar, eetcafé, kringloopwinkel, concertzaal, filmhuis en verhuurmogelijkheden. De Groote Weiver zit sinds 2010 aan de Industrieweg in Wormerveer en heeft daar inmiddels ontelbare bands ontvangen, films vertoond, vegetarische maaltijden geserveerd, benefieten georganiseerd en manifestaties gehouden. De Groote Weiver draait op twee werknemers en verder volledig op vrijwilligers.

Elke vrijdagavond wordt er in De Groote Weiver de Buurtmaaltijd gehouden. De Buurtmaaltijd is een ontmoetingsplek voor vrienden en buurtbewoners waarbij heerlijke vegetarische maaltijden worden geserveerd.

Als kok van De Groote Weiver heb je affiniteit met de vegetarische keuken. Je kan goed samenwerken. Een keer in de zoveel tijd (zelf in te vullen) verzorg je een vegetarische maaltijd voor veertig man. Je doet inkopen voor de maaltijd die je gaat bereiden. Je deelt de maaltijd uit aan de gasten en na afloop van de maaltijd maak je de keuken schoon. Wat zijn de voordelen van het vrijwilligerswerk? Het is een gezellige en inspirerende werkomgeving waar je ervaring opdoet dat je gebruiken kunt in je verdere loopbaan. Belangstelling voor deze functie of wil je meer informatie? Mail naar info@degrooteweiver.nl.

Herdenking op Joodse begraafplaats

ZAANDAM - In 1941 kiezen de Duitsers Zaandam uit om als eerste gemeente 'Joden-vrij' te worden. Voor de oorlog wonen er driehonderdtwintig joden in de Zaanstreek. Na de oorlog zijn dit er nog maar honderveertig. Bij het monument aan de Westzanerdijk worden vrijdag 3 mei om 11.00 uur de hondereenenzeventig omgekomen joodse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht.

Ruben Boas, voorzitter Joodse Gemeenschap Noord-Holland Noordwest, opent en sluit de ceremonie. Rabbijn Shmuel Spiero spreekt en leest een gebed voor. Kinderen en de familie Meijer lezen gedichten voor. Jan Hamming, burgemeester gemeente Zaanstad, het Hoekmanfonds en het 4 en 5 mei-comité Zaanstad zijn aanwezig. Ter nagedachtenis worden de hondereenenzeventig joodse namen uit het Herdenkingsboek voorgelezen. Afsluitend worden er bloemen gelegd en is er een defilé. Iedereen die hierbij aanwezig wilt zijn, is welkom.

(Voor mannen/jongens is het dragen van een hoofddeksel verplicht)

Programma

Vrijdag 3 mei 2019, 11.00 uur.
- Opening door Ruben Boas, voorzitter Joodse Gemeenschap Noord-Holland Noordwest
- Gebed voor de slachtoffers van de Holocaust en korte toespraak door Rabbijn Shmuel Spiero
- Toespraak door Jan Hamming, burgemeester gemeente Zaanstad
- Gedichten voorgedragen door 6 kinderen
- Ter nagedachtenis aan de honderdeenenzeventig Joodse Zaanse slachtoffers worden alle namen opgelezen uit het Herdenkingsboek

- Twee minuten stilte

- Gedicht voorgedragen door de familie Meijer
- Jizkor, psalm 23 gebed door Rabbijn Shmuel Spiero
- Bloemlegging door verschillende organisaties
- Afsluiting door Ruben Boas

- Defilé langs het monument


Locatie: Westzanerdijk 310 -312, Zaandam

Afval-lab 4 mei in Westerkoog

Het Afval-Lab doet Westerkoog aan. (Foto: aangeleverd)

KOOG AAN DE ZAAN - De komende week staat het Afval-lab in Westerkoog. Het afval-lab is een rijdend en openklapbaar laboratorium over afval. Met dit lab geeft Zaanstad extra aandacht aan nut en noodzaak van afvalscheiding. Het Afval-lab staat in deze wijk omdat hier de nieuwe manier van afval inzamelen onlangs van start is gegaan. Zaterdag 4 mei staat het Afval-lab van 12.00 uur tot 16.00 uur bij het winkelcentrum Westerkoog (bij de Vuister en de bibliotheek).

In het afval-lab kunnen bezoekers al zingend en onderzoekend aan de slag met proeven en met speciale apparatuur. Ze onderzoeken afval, recyclen plastic afval en maken er nieuwe dingen van. En er is muziek van een percussionist en van een pianist! In het afval-lab is te ontdekken dat afval geen afval is, maar een grondstof voor iets nieuws. Iedereen is welkom!


Uitgebreidere informatie is te vinden op: https://www.hartopgroen.nl/het-afval-lab/

Café Chantant na de Dam ZAANDAM - Op de avond van de Nationale Dodenherdenking - 4 mei om 21.00 uur - zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag extra betekenis te geven. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan honderd voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Ook het Zaantheater doet mee.

In de foyer vindt vanaf 21.00 uur een Café Chantant plaats. Zeven zangers, waarvan veel met Zaanse roots, brengen de mooiste nummers over oorlog, vrede, vrijheid, verlangen en herdenken. Daphne Groot, Evi de Jean, Bas Grevelink, Anouk van der Laan, Sam Eggenhuizen, Janiek Vreeken en Bruun Kuijt worden op de piano begeleid door Johan Hoogeboom en op accordeon door Peter van Os. Geniet deze avond samen van prachtige muziek van Ramses Shaffy, John Lennon, Louis Davids, Charles Aznavour, Uut en Ber Hulsing, Vera Lynn en vele anderen.

Gratis toegang

'Café Chantant' is van 21.00 tot 22.30 uur. De toegang is gratis, maar een bijdrage op de avond zelf wordt op prijs gesteld. De foyer is vanaf 20.15 uur geopend. Mensen die later komen, bijvoorbeeld vanwege aanwezigheid bij een herdenking in een andere plaats, zijn ook na 21.00 uur nog van harte welkom.

Interview

De bankier van het verzet. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Erik Schaap wordt maandag 6 mei geïnterviewd door Zaankanter Ed Pielkenrood over zijn boek Walraven van Hall, de bankier van het verzet'.

Het boek verhaalt over de Zaanstreek in de Tweede Wereldoorlog, in al zijn facetten. Na het interview is gelegenheid tot het stellen van vragen over deze ingrijpende periode. Het gesprek vindt plaats in de Wormerveerse Vermaning en begint om 20.00 uur. De entree is 5 euro en Nutsleden hebben gratis toegang.

Sportdag 50-plussers

KROMMENIE - Tennis, voetbal, vechtsporten en hardlopen: een greep uit het aanbod van de sportdag voor 50-plussers 7 mei. Om zoveel mogelijk 50-plussers te laten sporten en bewegen, hebben diverse sociale partners en sportverenigingen de krachten gebundeld voor een sportieve en sociale sportdag.

Sportbedrijf Zaanstad, Seniorenvereniging Krommenie, KBO Seniorenbelang Zaanstreek-Noord, Sociaal Wijkteam Krommenie en lokale sportverenigingen organiseren van 13:00 tot 21:00 uur gratis sportclinics.

Deelnemende verenigingen zijn onder andere: Sporting Krommenie,Swish Badminton, KLTV tennis, tennisvereniging De Cromme bal, schaakvereniging Krommenie, Budoclub Krommenie, Loopgroep Zaanstreek, Shisei Karate, ZV De Ham, Atlantic Boules en trimgroep Freek Stam. Meer informatie: www.sportbedrijfzaanstad.nl

Interesse in deze sportdag? Stuur een mail naar verenigingsondersteuning@sportbedrijfzaanstad.nl.

MASTERCLASS

Schrijf in 10 regels naar een hoogtepunt

Er schoot de jongeheer iets te buiten

wat al zo lang en hevig

dichter en dichter

naar bevrijding zocht

Het kwam in één ademtocht

vocht en vocht om te ontsluiten

en het einde van het lied was

niet meer te stuiten

o engelman

o zalig fleppend fluiten

Hans de Roo

WRV de Zaan ontvangt speciale riemen

Aangepaste roeiriemen voor ZV De Zaan. (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Dankzij een bijzondere sponsorloop actie van het Pascal College en het Fonds Gehandicaptensport mocht roeilid Esther van der Loos van RV de Zaan onlangs een set lichte, zogenaamde boordriemen in ontvangst nemen. Deze riemen lenen zich bij uitstek voor aangepast roeien, waartoe ook een bestaande boot werd aangepast.

Klas 2 HAVO van het Pascal College leverde november 2018 een fantastische prestatie door met elkaar een sponsor loop te houden. Met deze actie werd een bedrag opgehaald, wat werd geschonken aan het Fonds Gehandicaptensport. De helft van de opbrengst, maar liefst €620,- is besteed aan een lokaal project. Fonds Gehandicaptensport doneerde dit bedrag aan WRV de Zaan waarmee de speciale riemen konden worden gefinancierd. Onlangs nam WRV de Zaan roeilid Esther van der Loos de beide riemen in ontvangst, waarmee een volgende stap kan worden gezet in het faciliteren van roeiers met een beperking.

(Foto: )
(Foto: )

Drempelvrij

Esther van der Loos is ervaringsdeskundige bij uitstek. De voormalige topschaatster raakte in 1999 na een val ernstig geblesseerd waarbij haar rechterbeen zo goed als verlamd raakte. Tijdens haar revalidatie deed zij veel aan handbiken en ontwikkelde op die manier een sterk bovenlijf en dito armen; een perfecte start voor een glansrijke roeicarrière. Zo wist zij in 2016 tijdens de Paralympische Spelen in Rio samen met teamgenoot Corné de Koning een knappe vierde plek in de klasse PR2 te scoren. De tegenwoordige coach van de Paralympische roeiploeg adviseerde WRV de Zaan al eerder over het aanpassen en drempelvrij maken van het clubhuis voor leden met een beperking.

Vakmanschap

De riemen die konden worden aangeschaft zijn van het type boordriem en worden met beide handen geroeid. Een boordriem is in de regel zwaarder en dikker dan een riem die met een hand wordt geroeid, maar in dit geval kon het gewicht beperkt blijven door de toepassing van koolstofvezel. De heren van de materiaalcommissie hadden eerder al met veel vakmanschap een bestaande boot van de roeivereniging geschikt gemaakt voor boordroeien.

De Kraaien en Rabobank Zaanstreek verlengen samenwerking

ZAANDAM - Zaanse Hockeyclub de Kraaien is zeer verheugd met het feit dat Rabobank Zaanstreek de reeds jarenlange bestaande sponsorrelatie met twee jaar heeft verlengd.

Ariënne Kooter, directievoorzitter Rabobank Zaanstreek: "Gaat het goed met onze klanten, dan gaat het ook goed met ons. Als coöperatieve bank leveren we een gerichte bijdrage aan duurzame welvaart en welzijn in Nederland. Het hart van de Rabobank wordt gevormd door de lokale activiteiten en we vinden het belangrijk om zowel de top als de breedte in de sport te steunen. Met de sponsoring van De Kraaien proberen we bij te dragen aan de ontwikkelplannen van deze club. Met onze Rabo Verenigingsondersteuning bieden we kennis en ons netwerk en helpen we de vereniging meer zelfredzaam en toekomstbestendig te maken. "

ZHC De Kraaien is een actieve sportvereniging die voor iedereen in de Zaanstreek die graag wil hockeyen wat te bieden heeft. Er wordt zowel recreatief als prestatiehockey gespeeld. Voorzitter van De Kraaien Cees Willemse: "Wij zijn blij met de verlening van deze overeenkomst met de Rabobank. We bereiden ons voor op de verhuizing naar het nieuwe complex in Zaandijk. Om het nieuwe clubhuis te realiseren hebben we ook de ondersteuning van sponsors nodig. We willen onze vereniging laten groeien in ledenaantal en we hebben de ambitie om het niveau verder te verhogen. We kunnen de kennis en het netwerk van de Rabo Verenigingsondersteuning daarbij goed gebruiken."

Moederdag en Het Geheim van de Zaanstreek

ZAANDAM - Zondag 12 mei vieren ze heerlijk Moederdag, maar 25 en 26 mei vliegen ze elkaar behoorlijk in de haren! Rikky Betten en dochters Kiki en Nina spelen mee in de grote familiemusical Het Geheim van de Zaanstreek 25 en 26 mei in het Zaantheater.

Moeder Betten volgt samen met haar twee dochter al bijna 15 jaar lessen bij FluXus. Ze speelden meerdere rollen in verschillende FluXus-musicalsproducties: Rikky zagen we bijvoorbeeld eerder als gemene Hartenkoningin uit Alice in Wonderland en haar dochter Nina Berends als onwetende Alice.

Twee onaangename tantes 'De Boer'

Dit jaar speelt moeder Rikky samen met haar jongste dochter Kiki 'de dames De Boer". Ze vertolken de rollen van twee onaangename tantes, die wonen in een Wevershuisje uit 1850 en zorgen in de voorstelling spanning, sensatie, humor en hilariteit.

Moederdag

Zondag 12 mei vieren ze heerlijk Moederdag, maar 25 en 26 mei vliegen ze elkaar behoorlijk in de haren. Oudste dochter Nina danst, zingt en speelt mee in het grote ensemble en de derde talentvolle theatergeneratie zit eraan te komen, want de jonge zoon en dochter van Nina staan te trappelen om mee te doen.

Familievoorstelling

Overigens spelen er nog een moeder en dochter mee: Jacqueline en Saray Koel.
Letterlijk én figuurlijk een échte familievoorstelling dus!

Baltsende weidevogels

Vaarexcursie door Ilperveld. (Foto: Klaas.Ros)

REGIO - Stap zondag 5 mei of zondag 12 mei (beide dagen van 13.30 tot 15.30 uur) aan boord van de fluisterboot en vaar mee met de schipper en gids van Landschap Noord-Holland door het fraaie Ilperveld. De tocht gaat tussen de vele eilandjes van trilveen door en onderweg ontdek je de schoonheid van dit prachtige natuurgebied onder de rook van Amsterdam.

Vanaf het water kom je vlakbij de baltsende en broedende weidevogels en de bloeiende voorjaarsbloemen aan de waterkant. Genieten dus, je ziet en hoort het voorjaar overal om je heen! Zin om mee te gaan? Reserveer een plek aan boord.

Waar: Verzamelen op de parkeerplaats Ilperveld, Kanaaldijk 32A in Landsmeer. Reserveren: www.gaatumee.nl. Tips van de boswachter: Neem verrekijker mee en trek waterdichte schoeisel aan en extra warme (regen)kleding. Kinder zijn ook meer dan welkom.

Exposite Kinga Wieczorek

(Foto: )

ZAANDAM - In Evean Oostergouw, Koningin Julianaweg 10 te Zaandam is tot 2 augustus een schilderijen expositie te bezoeken tussen 10.00 en 20.00 uur. In de centrale ruimtes op de begane grond en in de gang op de eerste etage hangen werken van Kinga.

Schilderen is haar leven en passie. Kinga maakt haar hoofd leeg, heeft geen zorgen, voelt geen vermoeidheid en geen stress.Het creëren is een eindeloos proces waarin Kinga zich blijft ontwikkelen. De landschappen, nieuwe plekken, mensen, dieren, nieuwe gedachten.

Het schilderen is voor Kinga de mooiste weg om de eigen wereld zonder woorden te kunnen voorstellen. In Kinga haar schilderijen kun je geen verborgen betekenis vinden. Het toont geen problemen van de wereld. Zij schildert haar wereld zoals zij hem ziet en ervaart.

Diet List-Hildering bij Historische Vereniging

Gezelligheid bij de HVW. (Foto: aangeleverd)

WORMERVEER - Woensdag 8 mei aanstaande is weer een bijeenkomst in het clubhuis van de Historische Vereniging Wormerveer aan Steijnstraat 2. Iedereen welkom.

Diet List-Hildering houdt er haar praatje over vroeger, waarbij iedereen natuurlijk mee kan praten en luisteren naar de verhalen. Toegang gratis voor leden en niet-leden en Diet begint met haar verhalen om 14.00 uur. Iedereen welkom. Bekijk alle activiteiten van de HVW ook op www.historisch-wormerveer.nl

Kinder-werkplaats

ZAANDAM - In de meivakantie op zaterdag 4 mei opent bouwmarkt Hornbach Zaandam aan de Symon Spiersweg 6, de deuren van haar kinderwerkplaats. Jonge doe-het-zelvers kunnen er hun eigen unieke moederdagcadeau knutselen: een eigen unieke bloempot.

"Het belooft een kleurrijke editie te worden", vertelt vestigingsmanager Kevin Lagas. "Onder professionele begeleiding kunnen de kinderen bloempotjes decoreren."

Kosteloos meedoen

De kinderwerkplaats is open van 10.00 tot 16.00 uur en geschikt voor kinderen tussen vier en tien jaar. Materialen zijn aanwezig en er is begeleiding, zodat ouders de winkel kunnen bezoeken.
Meer informatie: www.hornbach.nl/kinderwerkplaats.

Maarten Hogenhuis' nieuwe jazz-cd

Maarten Hogenhuis Trio (Foto: Ton Groot Haar)

ZAANDAM - Met zijn nieuwe cd 'Rise & Fall' houdt alstsaxofonist Maarten Hoogenhuis met zijn trio een tour langs de belangrijkste Nederlandse jazzpodia. De aftrap daarvan vindt zondag 5 mei plaats bij Jazz Inverdan.

Altsaxofonist Maarten Hogenhuis dankt zijn naam en faam vooral aan de powerjazzgroep BRUUT! Dat er echter ook een subtiele, lyrische blazer in hem huist, is een goed bewaard geheim dat gelukkig af en toe met liefhebbers gedeeld wordt.

DWDD

Maarten was te zien tijdens het in memoriam voor Charles Aznavour bij DWDD in oktober vorig jaar, waar hij de versie van Hier Encore (Gisteren nog) van Paul de Munnik wonderschoon omspeelde. Onlangs ontving Maarten zelfs de compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival. In zijn eigen trio laat hij eveneens hij harten smelten én sneller kloppen. Maarten vervaardigde reeds een tweetal cd's. Met bassist Phil Donkin en drummer Mark Schilders nam hij opnieuw een album op: 'Rise & Fall'.

Locatie: De Vermaning, Westzijde 80. Aanvang: 16.00 uur, entree: € 18,00 (leden en jeugd van 12 tot en met 18 jaar: € 12,00 en kinderen onder 12 jaar: gratis).
Na afloop is het mogelijk een Italiaans driegangenmenu te gebruiken à € 20,00. Hiervoor dient gereserveerd te worden via info@jazzinverdan.nl.

(Foto: )

Vervolg van de voorpagina

"Daarom heb ik gevraagd of de Lichtplaats de ruimte wilde sponsoren. Edith Atkins, de coördinator, was direct enthousiast."

(Foto: )

Voor de lunch heeft Xiomara ook sponsoring gezocht. De Albert Heijn Hermitage sponsort een groot deel van de hapjes en daarnaast hebben diverse mensen toegezegd hapjes te maken. "Ik ben taalcoach van een Syrische vrouw en zij maakt zoete en hartige Syrische gerechten. Mijn moeder maakt Antiliaanse broodjes, 'Johnny cakes' en mijn zus maakt een lekkere maaltijdsalade."

Verbinding centraal

Xiomara heeft er veel zin in. "Ik vind het altijd leuk om dingen te doen waarbij verbinding centraal staat. Dit is wel de eerste keer dat ik een bevrijdingsmaaltijd organiseer en ik vind het ook spannend, juist omdat het er nog niet is."

Als het aan haar ligt, organiseert ze het volgend jaar gewoon nog een keer. "Misschien dan zelfs nog wat groter dan nu ...", besluit ze met een lach.

Locatie: De Lichtplaats, Provincialeweg 302. Aanvang lunch: 11.45 uur, bijdrage: 2 euro p.p.

Begüm Serdar (Foto: aangeleverd)

In het Zaans Stadsblad verschijnt elke week een lijstje met de namen van kinderen die vorige week zijn geboren. We wensen alle baby's en ouders veel liefde en geluk toe!

Kinderen met ouders die snel, in dezelfde week als de geboorte, een foto van hun kersverse nieuwkomer e-mailen (redactiezaan@rodi.nl) maken kans op publicatie met foto!

Megan Lily Noordermeer (Foto: aangeleverd)
Viviënne Jacoba Johanna van Westrop. (Foto: aangeleverd)

18 april - Viviënne Jacoba Johanna van Westrop

19 april - Megan Lily Noordermeer

24 april - Begüm Serdar

Folkpunk in Manifesto

Folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De zeskoppige folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham (UK) treedt vrijdag 3 mei op in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. De groep is muzikaal beïnvloed door bands als Stone Roses, The Dubliners, Rage Against The Machine, The Pogues en Dropkick Murphys. De muzikanten van Ferocious Dog observeren, net als hun genoemde muzikale helden, politieke en sociale misstanden met een kritische blik en delen hun ongenoegen daarover in muziek en songteksten. Daarbij is de band ook op andere maatschappelijke terreinen actief. Zo organiseren ze bijvoorbeeld food drops samen met lokale voedselbanken in plaatsen waar ze optreden. Dat doen ze vrijdag 3 mei voor de Voedselbank in Hoorn. Voedselbanken kunnen vooral de volgende artikelen goed gebruiken: koffie, groenten in blik, thee, pasta, pastasaus, zonnebloemolie, waspoeder en toiletartikelen zoals tandenborstels en maandverband. Als support act staat deze avond Bunch of Bastards uit Rotterdam op het podium. Deze groep speelt pittige Full Force Folk. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.

Ongedierte in bedrijven en bij particulieren

Allround Marine Service verzorgt onder andere het veilig lossen van scheepsladingen. (Foto: aangeleverd)

Mijn naam is Arjan Lentjes en ik ben eigenaar van AMS (Allround Marine Service). Wellicht hebt u mijn advertentie over ongediertebestrijding in deze krant al gezien. Mijn bedrijf is gespecialiseerd in het bestrijden van ongedierte, zowel bedrijfsmatig als particulier.

Aanpakken nieuwe projecten

Voor mijn werk begeef ik mij voornamelijk in de havens van Amsterdam en Rotterdam, waar ik schepen controleer en meet op eventueel nog aanwezig gas, zodat de lading (bijvoorbeeld maïs, tarwe en rijst) veilig gelost kan worden. Tijdens het lossen moet de atmosfeer in het ruim veilig zijn om te kunnen betreden. Daarnaast ben ik ijkmeester en controleur van overslag. Bij de overslag wordt de lading van een zeeschip overgeladen naar een binnenvaartschip. Hierbij wordt gelet op de juiste hoeveelheid van het product en moet de kwaliteit gewaarborgd blijven.

Buiten deze industriële tak, verzorgt AMS laag zuurstof-behandelingen (anoxie-behandelingen) in onder andere musea. Museumstukken die aangetast zijn door hout-aantastende insecten kunnen hiermee gered worden.

De afwisseling in mijn werk zorgt ervoor dat ik met veel enthousiasme nieuwe projecten aanpak. Door mijn jarenlange ervaring kom ik ook bij mensen thuis om hen van een vervelende ongedierteplaag (zoals muizen, mieren, wespen, bedwantsen en vlooien) af te helpen. In overleg met de klant wordt besproken op welke wijze de ongedierte-bestrijding zal plaatsvinden. Pas als de klant hiermee akkoord gaat, voert AMS de bestrijding uit, waarbij gelet wordt op hygiëne en veiligheid.

Klanttevredenheid staat bij AMS altijd bovenaan. Voor advies op maat kunt u mij bellen: tel. 0614014285.

Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet 2019

ZAANSTAD - Het herdenkingsprogramma Open Joodse Huizen - Huizen van Verzet vindt 4 mei in Zaanstad plaats. Vertellers, bewoners, nazaten en belangstellenden samen in huizen waar joodse plaatsgenoten voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog woonden en/of werkten. Ze zaten er ondergedoken of ze werden van daaruit gedeporteerd. Ook verzetsverhalen komen aan bod.

Het zijn sprekende herdenkingen op de plek waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld, om te herinneren en te herdenken. Niet zelden is een Joods verhaal óók een verzetsverhaal en andersom. Er waren Joodse mensen betrokken bij het verzet en onderduik werd vaak mogelijk gemaakt door betrokkenheid van verzetsmensen.

Er zijn locaties die voor het eerst mee doen. Zoals het adres aan de Prins Hendrikstraat 139 waar de familie Pel woonde en waar door verraad Geertje Pel-Groot om het leven kwam, maar de joodse baby werd gered. De sprekers op dat adres schreven er een boek over. Of het adres van dr. De Leeuw aan de Stationsstraat 82, waar een van de zonen het opmerkelijke verhaal van zijn vader vertelt.

Op de zeven andere adressen in Zaanstad worden eveneens interessante verhalen verteld over het Joodse leven in de Tweede Wereldoorlog.
Veel informatie over deze families staat vermeld op de website www.joodsmonumentzaanstreek.nl

De bijeenkomsten duren maximaal een uur en zijn gratis toegankelijk.
Kijk voor het volledige programma op de website: www.openjoodsehuizen.nl en de website van het 4 en 5 mei Comité Zaanstad, www.4en5meizaanstad.nl.

Parkinson Café met Zorgrobot Lea

Lea rollator (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Tijdens het het Parkinson Café in zorgcentrum Mennistenerf komt dhr. Ronald Sloterdijk vrijdag 3 mei een demonstratie en uitleg geven over de Lea rollator.

Uit de eerste gebruikersresultaten met Lea blijkt dat Parkinsonpatiënten baat kunnen hebben bij Lea. De motorondersteuning draagt bij aan een goed loopritme en kan hiermee freezing voorkomen. Lea kan Parkinson patiënten helpen langer veilig en zelfstandig te lopen en minder te vallen.

Designprijs

In het Cube Design Museum werd in november vorig jaar aan Robot Care Systems en Spark Design & Innovation de Special Award voor Respect 2018 uitgereikt door GIO. GIO (Goed Industrieel Ontwerp) staat bekend als de uitreiker van de belangrijkste onafhankelijke designprijs van Nederland. Naast de Special Award ontving Lea de Erkenning Goed Industrieel Ontwerp, welke het bijzondere belang van integrale productontwikkeling benadrukt. De jury waardeerde Lea voor het feit dat Lea gepersonaliseerd kan worden op individuele gebruikers en dat Lea, ondanks de vele functies en de toegepaste technologie, er niet intimiderend uitziet. Volgens de juryleden geeft dit gebruikers een gevoel van vertrouwen.

Wie aanwezig wil zijn in het Parkinson Café hoeft zich niet aan te melden. De aanvang is 14.00 uur en de toegang bedraagt € 2,-.

Repair Cafe

WORMERVEER - Het Repair Cafe is vrijdag 3 mei weer open. Tussen 13:00 en 16:00 uur zitten diverse technische dienstverleners weer klaar in de Amandel Bloesem, Vinkenstraat 2.

Zij vinden het leuk en gezellig als mensen met hun kapotte spullen langskomen en worden er echt vrolijk van als het gerepareerde apparaat weer naar huis wordt genomen.Zo min mogelijk weggooien is het motto en ze hopen dat degenen die langskomen er soms ook wat van opsteken tijdens de reparatie.

Wat kan zoal gereapareerd worden: broodroosters, koffiezetapparaten, stofzuigers, audio apparaten, naaimachines en fietsen. Alles wat onder de arm meegenomen kan worden is welkom. Daarnaast willen ze ook kleding gaan repareren. Er wordt gezorgd voor koffie en thee, voor de gezelligheid.

Voor vragen, bel Joop: 06-53403973 of mail: repaircafewormerveer@gmail.com.

Logeerpartij bij Kinderboerderij De Veldmuis

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De jaarlijkse logeerpartij op Kinderboerderij De Veldmuis komt eraan! Kinderen kunnen 1 juni een nachtje blijven slapen op kinderboerderij De Veldmuis, gezellig tussen de dieren, waar logees wakker worden met het gekraai van de haan.

De logeerpartij duurt van 15:30 uur tot 11:00 uur de volgende ochtend, waar gezamenlijk aan de ontbijttafel poffertjes worden geserveerd en de dieren gevoerd. Daarnaast worden er diverse spellen gedaan en een spannende speurtocht.
Wie ook een keer op een kinderboerderij wilt blijven slapen en jonger is dan 16 jaar, grijp deze kans. De kosten zijn 20 euro per deelnemer. Neem zelf slaap- en kampeerspullen mee, zoals een tent, slaapzak, luchtbed en pyjama. En vergeet de tandenborstel niet. Ouders mogen ook blijven slapen, kinderen onder 5 jaar alleen onder begeleiding.
Aanmelden kan via: www.develdmuis.nl/logeerpartij/.

Blauwe Terp tennistoernooi met vele categorieën

Bestuur Tennisvereniging Assendelft (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - Bij Tennisvereniging Assendelft ( TVA) vindt van zaterdag 8 tot en met zondag 16 juni voor de veertiende keer het open Blauwe Terp toernooi ( BTT) plaats.

Het Blauwe Terp toernooi verschilt van andere toernooien door het aantal categorieën. Spelers in de categorieën 2 tot en met 8 zijn van harte welkom voor de onderdelen dames dubbel, heren dubbel, en gemengd dubbel.

Het tennispark van het BTT kenmerkt zich dit jaar door de aanwezigheid van veel kleur, vandaar dat dit jaar de Color Edition wordt genoemd. Iedere avond biedt TVA gelegenheid een hapje mee te eten. Donderdag- en vrijdagavond wordt gekookt worden door TVA leden zelf. De welbekende tombola vindt woensdagavond 12 juni plaats met veel mooie prijzen voor zowel deelnemers als hetpubliek. Het feest vindt vrijdagavond 14 juni plaats, met livemuziek van de band No Signal. De finales worden in het weekend van 15 en 16 juni gespeeld.

Naast het grote aantal deelnemers op de banen, verwacht TVA als vanouds veel publiek. Het hele weekend wordt er getrakteerd op lekkere hapjes, verzorgd door de altijd enthousiaste vrijwilligers van TVA.

Inschrijven kan via www.toernooi.nl of www.tvassendelft.nl. De inschrijving sluit 26 mei 2019. Het is mogelijk voor meerdere onderdelen in te schrijven. Meer informatie: www.tvassendelft.nl.

Forten Route wandeling

Forten route: wandeling door Krommenie (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Wandelsportvereniging De Laatste Loodjes houdt maandag 6 mei een midweekse ochtendwandeling van 10,5 km: de Forten Route. De start vindt plaats vanuit Fort aan den Ham, Busch en Dam 13 in Uitgeest. Inschrijven kan vanaf 09.15 uur, de gezamenlijke start is om 10.00 uur precies. Iedereen loopt zijn eigen tempo en er wordt onderweg niet gepauzeerd. Kosten voor DLL leden € 2,00, Bondsleden € 3,00 en niet leden € 4,00. Dit startgeld is inclusief één gratis kop koffie of thee.

Bij de start ontvangt iedere deelnemer een parkoersbeschrijving. Iedereen kan meewandelen en is van harte welkom. Een wandelrondje van twee uurtjes waarbij de wandelaars door Krommenie wandelen naar Fort Krommeniedijk en weer terug.

Meer informatie: www.wsvdelaatsteloodjes.nl

Krovo Buyten-volleybal

KROMMENIE - Krovo organiseert voor de vijfentwintigste keer het Krovo Buytenvolleybal Toernooi. Dit is de laatste herinnering om een team in te schrijven. Het toernooi vindt zaterdag 11 mei plaats. Inschrijven kan tot en met 7 mei via Toernooi.nl. Inschrijfkosten zijn 24 euro per team.

Voor deze jubileumeditie verwacht de organisatie een grote hoeveelheid enthousiaste volleyballers. Voor kinderen zijn er opblaasattracties. Er zijn diverse drankjes en hapjes en er wordt afgesloten met een barbecue en een live band.

Locatie: Sporting Krommenie - Provily Sportpark, Marslaan 6. Informatie: www.buitenvolleybal.nl.

Een mooie lenteavond

Op een mooie lenteavond (Foto: Leo Hamming)

Soms krijgt de redactie een pareltje doorgestuurd, die we onze lezers niet willen onthouden.
Hierbij een foto van Leo Hamming, die de Zaanbocht in Wormerveer fotografeerde op een mooie lenteavond.

Kienen

OOSTZAAN - De kiencommissie meldt dat de komende OFC kiendatum woensdag 8 mei, 20.00 uur plaatsvindt. Het eerste kopje koffie/thee gratis. OFC, Twiskeweg 8.

Prachtige BevrijdingsBannetocht

WORMERLAND - Het thema van de 23e BevrijdingsBannetocht zondag 5 mei is 'Wormerland in beweging'. De tocht start en finisht bij alle stempelposten tijdens de tocht. Net als bij de wintereditie doen deelnemers alle dorpen van de Bannetocht aan.

De inschrijving start in Wormer bij IJsvereniging Nova Zembla aan Dorpstraat 214A. Daar ontvangen deelnemers een stempelkaart. Bij Nova Zembla ligt nu geen ijs, maar wel Jeu de boules-velden. Onder leiding van vrijwilligers van Nova Boules kan iedereen hier gratis Jeu de boules spelen. Eventueel onder het genot van een heerlijk kopje koffie, thee of iets anders lekkers.

Wormer

Dit jaar is wordt in samenwerking met kanovereniging de Zwetplassers, Watersport Vereniging Wormer, roeivereniging de Zaankanaries, Stichting Sloeproeien Wormerveer de Huysman, de Brede school en het 5 mei comité Wormerland een Óp-en-in-het-Zwetdag gehouden. Alle deelnemers van de BevrijdingsBannetocht kunnen gratis ervaring opdoen van watersporten als kanoën, zeilen, roeien en sloeproeien.

Bij de Poelboerderij aan de Veerdijk 106 is een stempelplaats. Hier is het planten-, vogel- en dierenleven van een veenweidegebied te zien. De waterspeelplaats geeft een indruk van het waterbeheer in onze omgeving en is zeker een bezoekje waard.

Oostknollendam

Bij het Dorpshuis aan Dorpsstraat 95 staat dit jaar opnieuw de in eigen beheer gemaakte, traditionele draaimolen van 'Nova Vita' klaar, die voor de kinderen de nodige gratis rondjes draait. De tweede beweging hier is doelschieten.

Spijkerboor

't Heerenhuis aan Starnmeerdijk 21 (inschrijving/start/finish/stempelplaats) is een sfeervol monument van Wormerland uit 1787. Met een zonnig terras aan het Noord-Hollands kanaal.

Het fietspontje de Jan Hop biedt een goede verbinding met het beroemde Fort Spijkerboor. Rijvereniging Sterneo verzorgt hier dat kinderen gratis een rondje kunnen rijden op een van de paarden.

Jisp

De Jispersluis bij de familie Prins, Kanaaldijk 11 (stempelplaats) is een van de weinige poldersluizen met een sluiswachter in vaste dienst bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De sluisdeuren worden geopend en gesloten met behulp van een schippershaak. Aan de Kanaaldijk krijgen deelnemers een heerlijke Hollandse appel op vertoon van de stempelkaart.

Bij de Jisper IJsclub, Molenpad 38 (inschrijving/start/finish/stempelplaats) is een expositie van de IJsclub en uitleg van de Burgerhulp, die in de plaats is gekomen van de vrijwillige brandweer. Plus natuurlijk de nodige spelletjes.

Wijdewormer

De tocht starten in Wijdewormer kan bij het Dorpshuis aan Wijdewormerplein 3 (inschrijving/start/finish/stempelplaats). Het Dorpshuis opende in juni 2013 en is een sieraad in het dorp. De beweging hier verzorgt het landschap: vijf watermolens worden hier in beweging gezet door de wind.

Puzzel

Zoals ieder jaar is er de puzzel die deelnemers onderweg kunnen invullen. Er staan vragen waarvan de antwoorden onderweg te achterhalen zijn. Jong en oud beleeft hier plezier aan. Als alles goed is ingevuld, kunnen kinderen hier een prijs mee winnen. De prijzen worden 15 mei uitgereikt door burgemeester P.C. Tange van Wormerland. Iedere deelnemer ontvangt aan het einde van de tocht weer de traditionele BevrijdingsBannetocht medaille.


Meer informatie: www.bevrijdingsbannetocht.nl.

Grafiet en pastels van Carel Poulie

Grafiettekening van Carel Poulie (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Ruim vijf maanden geleden exposeerde Carel Poulie in Het Weefhuis met een deel van zijn werkstukken onder het motto: 'Uit de hand gelopen passie'. Veel publiek kwam op de fraaie locatie kennismaken met zijn werk en dat was zodanig stimulerend dat Poule in het weekeinde van 4 en 5 mei aanstaande tussen 12 en 17.00 uur weer een expositie in Het Weefhuis inricht met splinternieuw werk met de titel: 'Het Vervolg…'.

Zo'n dertig oliepastels en grafiettekeningen maken deel uit van deze expositie. Schilderijen van modellen uit binnen- en buitenland, die allemaal de afgelopen maanden zijn getekend. Sinds begin 2016 produceerde Carel al meer dan 250 schilderijen.

Poulie werkt met een gemengde techniek bestaande uit grafietstift, houtskool en oliepastel. De onderwerpen zijn divers, al legt Poulie zich vooral toe op het tekenen van modellen.

Ondanks zijn aanvankelijke wens om naar een kunstacademie te gaan koos Poulie voor een technische opleiding. Daarnaast bleef hij echter doorgaan met tekenen. Hij nam tekenopdrachten aan en exposeerde.

Zo hing werk van hem in kantoren en bibliotheken en werd hem gevraagd mee te werken aan een expositie in het Provinciehuis te Haarlem.

Informatie over de expositie is terug te lezen op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl en de Facebook-pagina Het Weefhuis. Het Weefhuis is gevestigd aan Lagedijk 39 in Zaandijk.

Gratis Mooiste Wandelroute van het Jaar

Wandelroute door het bos (Foto: Wiebe de Bruin)

REGIO - De Mooiste Routes heeft Ridders, Nonnen en Draken van routemaker René de Jong uitgeroepen tot Wandelroute van het Jaar. Deze wandeling vanaf Lage Vuursche (Utrecht) voert door het bos van de ridders, over het land van de nonnen en langs het kasteel van de draken. De route slingert door de afwisselende bossen, en ook langs heideveldjes, natuurakkertjes, landgoederen en weidse open natuurgebieden. In de zomer loopt de route door een dichte begroeiing van varens; in het najaar zijn er talloze paddenstoelen. René de Jong houdt van wandelroutes die een beetje avontuurlijk zijn. Hij gaat altijd op zoek naar de mooiste paadjes; vooral verrassende eenmanspaadjes hebben zijn voorkeur.


Tien juryleden gingen op pad om vier genomineerde wandelroutes te beoordelen. Criteria bij de beoordeling zijn rust, schoonheid en variatie in het landschap, maar ook zaken als begaanbaarheid van paden, bijzonderheden langs de route die wandelaars bijblijven, de aanwezigheid van bankjes, picknickplekken en horeca en bereikbaarheid per OV. Ridders, Nonnen en Draken scoorde hoog op al deze punten.

Ter kennismaking met De Mooiste Routes is de wandeling Ridders, Nonnen en Draken tot en met 31 juli gratis te downloaden. Vul bij Gratis Wandelroute van het Jaar toegangscode in: WJR2019.

Landelijk aanbod

Mooisteroutes.nl heeft een landelijk aanbod van 1265 wandel-, fiets- en kanoroutes en ook mindervalidenroutes. Abonnees hebben voor € 13,50 een jaar lang toegang tot dit steeds groeiende aanbod, twee jaar kost € 24,50. Zo'n 150 vrijwilligers zorgen voor steeds weer nieuwe routes en controle van bestaande routes. Naast een zorgvuldige beschrijving is van elke tocht een topografische kaart beschikbaar. Bijna alle routes hebben ook een gps-versie. Geen zin om alleen te wandelen? Op mooisteroutes.nl is het ook mogelijk in te schrijven voor wandelpools. www.mooisteroutes.nl.

Excursie naar vogels van het Guisveld

WESTZAAN - In het Guisveld is zaterdag 18 mei van 06.00 tot 07.30 uur of van 10.00 tot 11.30 uur een vogelvaarexcursie.

Ga mee en spot de vogels van het Guisveld tijdens een boottocht. De open boot geeft een mooi uitzicht over de rietvelden waar verschillende rietvogels hun lied zingen. Onderweg vertelt de gids over de vogels van het Guisveld en wat er nog meer te zien en te horen is. Zoals het geluid van de roerdomp, een blauwborst of de eerste jongen van weidevogels.

Praktisch:Trek warme kleding aan, vooral in de vroege ochtend. Tip: neem een verrekijker mee. Geschikt voor jonge vogelaars, mits zij tijdens de boottocht stil kunnen zijn. Toegankelijk voor mindervaliden, mits zij in een boot kunnen stappen. Honden niet toegestaan.


Startpunt: Werkschuur Staatsbosbeheer, Middel 180A, Westzaan. Prijs: €10,00, kind t/m 12 jaar: €5,00. Aanmelden: https://www.staatsbosbeheer.nl/activiteiten/zaanstreek/vogels-van-guisveld. Contact: i.tessel@staatsbosbeheer.nl.

Nationale Molendagen

OOSTZAAN - Biksteenmolen De Vlijt doet 11 en 12 mei mee met de nationale molendagen. Voor beide dagen is een leuk en attractief programma samengesteld.

De Biksteenmolen De Vlijt is 11 mei vanaf 11 uur geopend en gratis te bezoeken. Bezoekers worden vanaf de Dr. Keijzerstraat overgevaren naar het eiland waar de molen staat. In de molen is de geschiedenis van de biksteenmolen te zien, te horen en te beleven. Zandsteen wordt vermalen tot schuurzand. De molenaar vertelt het verhaal van de restauratie. Door de slechte staat van onderhoud en een flinke storm is de molen ernstig in verval gekomen. Maar het herstel is ingezet en er wordt gestaag gewerkt om de molen weer in oude glorie te brengen.

De Koeman Express vaart vanaf 12.00 uur vanaf De Vlijt naar de Twiskemolen en weer terug. Molenaar Marcel Koop vertelt daar over de functie van de molen, maar ook over het herstel na de stormschade van oktober 2016 en het mooie vak van molenmaker.

Kosten voor een retourtje:
€ 2,50 voor volwassenen en € 1,00 voor kinderen. Kinderen krijgen bij beide molens een kleine attentie .

Rijbewijskeuringen

KROMMENIE - Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 15 mei, 19 juni en 17 juli in Het Spuithuis, Krommeniedijk 125 medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.

Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen. Telefonisch: 088-23 23 300. Zelf een datum plannen: www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief € 60,00. Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en start 5 maanden voor deze datum.

Voor het maken van een afspraak is een Gezondheidsverklaring nodig. Deze kan digitaalgekocht worden met de persoonlijke DigiD via mijn.cbr.nl. Een papieren gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg. Na ontvangst wordt aangeraden een afspraak te maken bij een arts waarmee samen het formulier op de computer (digitaal) ingevuld kan worden.

Nieuw festival 'Jazz in de Winkel'

ZAANDAM - De eerste namen van de bands die optreden op het nieuwe Zaanse festival 'Jazz in de Winkel' 30 november, zijn bekend. Het gaat om de Britse groep Matt Bianco, de Surinaamse zanger Jeangu Macrooy en de twaalfkoppige brassband Gallowstreet.

Jazz in de Winkel laat een winkel transformeren tot een tijdelijke concertlocatie. In de middag en avond vinden door de hele binnenstad van Zaandam verschillende concerten plaats. Leegstaande winkelpanden fungeren als popup podium. Aansluitend op het programma vindt in het Zaantheater een Late Night programma plaats. In de middag is er een 'New Talent' programma. Filmtheater de Fabriek vertoont bovendien films over Jazz.

Zaantheater, Winkellocaties Gedempte Gracht, Westzijde, FluXus Verkadezaal, Kaarten:Early Bird 14,50 verkrijgbaar via Eventix.