Zaans Stadsblad

27 maart 2019

Zaans Stadsblad 27 maart 2019


'Het community-denken levert veel op'

Ondernemers uit Zaanstad Noord nodigen collega's uit voor Festval BouleVaart, met v.l.n.r. Fred Dijkstra, Sonja Kleine, Yoke Saggar en Henk Leguyt. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

Door Yvette van der Does

KROMMENIE - Festival BouleVaart staat in de startblokken. De organisatie en deelnemers hebben er zin in het jubileumjaar. Het wordt 23 juni voor de vijfde keer gehouden: 'It's a wonderful world!' Dat is het thema van deze editie en betreft een wereld zonder concurrentie, waar iedereen elkaar het beste gunt en waar met elkaar wordt samenwerkt. Het festival wordt steeds populairder, maar de deelname en presentatie van de lokale bedrijven loopt wat terug en dat vindt een vaste groep deelnemers erg jammer. Ze doen daarom een oproep aan ondernemers uit Zaanstad Noord. Ze vertellen graag over de voordelen van het 'community-denken'.

Schilder Henk Leguyt is deelnemer van het eerste uur. Voor hem is meedoen elke keer weer een feestje. Het eerste jaar stonden de schilders in de stromende regen op het bouwplein. Een paar jaar later werd ze niet om een likje verf gevraagd maar om factor vijftig te smeren en genoten ze van de meegebrachte bbq.

Henk: "Het Festival is bij uitstek de plek om je als lokale ondernemer te presenteren aan een groot publiek, het waren er vorig jaar duizenden. Collega schilder Fred Dijkstra staat dit jaar ook weer naast Henk op het evenement: "Ik kende Henk al uit het vak, maar sinds ik samen met hem op BouleVaart sta hebben we echt een band gekregen! " Sonja Kleine ervaart hetzelfde: "Het is heel goed om je als bedrijf te presenteren op een festival als deze. Waar je normaal weinig tijd hebt voor een praatje, kun je mensen nu echt spreken. Er zijn ondernemers die zeggen dat het ze niets oplevert, maar dat is niet onze ervaring.

Lees verder op pagina 7.

Herbenoeming

ZAANSTAD - Sinds 2007 heeft Zaanstad een stadsdichter. De stadsdichter verwerkt gevraagd of ongevraagd belangrijke gebeurtenissen en onderwerpen in Zaanstad in gedichten. Het doel van de stadsdichter is poëzie dichter bij de inwoners van Zaanstad te brengen en bijzondere gebeurtenissen in Zaanstad op een dichterlijke manier meer bekendheid te geven.

'Stadsdichter' is een (onbezoldigde) eretitel. Het is een rol, die voor twee tot maximaal vier jaar door een dichter kan worden vervuld. De afgelopen twee jaar is de rol met verve ingevuld door Stadsdichter075, bestaande uit dichters Ellis Van Atten en Jeroen van Leeuwen. "De kwaliteit van de gedichten is goed, ze zijn poëtisch en toegankelijk voor een breed publiek", aldus gemeente Zaanstad. Ze hebben meer dan vijfendertig gedichten geschreven en meer dan twintig poëzieactiviteiten georganiseerd. Het Adviespanel Cultuur Zaanstad adviseert daarom positief over de herbenoeming Ellis van Atten als Stadsdichter075 voor twee jaar zodat zij deze positieve inbreng tijdens de jaren 2019 en 2020 kan voortzetten. (Jeroen van Leeuwen is niet voor herbenoeming beschikbaar.)

Jarige Jottem

WORMERVEER – Bij De Groote Weiver is het vrijdag 5 en zaterdag 6 april feest met Jottem is jarig! Jottem is een bedrijf met oefenruimtes en bestaat dit 24 jaar en dit gaan ze vieren met twee avonden vol muziek!

Kaarten voor de vrijdag kosten 6 euro en 7,50 euro aan de deur. Voor zaterdag bedragen de kaarten in de voorverkoop 8 euro en 10 euro aan de deur. De aanvangstijd is voor beide avonden 21.00 uur. De bar opent om 20.30 uur. Kijk voor programma ook op www.degrooteweiver.nl

Vastgoed Tennistoernooi voor goede doel

Nieuwe sociale huurwoningen Wijdewormer

Molenmuseum komt tot leven

Zaanstad Journaal pagina 12 t/m 15

Vastgoed Tennistoernooi voor goede doel

Tennis mee en haal geld op voor manege De Blijde Ruijters in 't Kalf. (Foto: Pascal Fielmich)

KOOG AAN DE ZAAN - Tafelronde 12 Zaanstreek verzorgt donderdag 27 juni aanstaande het eerste Zaanse Vastgoed Tennistoernooi bij Tennisvereniging Westzijderveld in Koog aan de Zaan. Deelnemers doen mee aan een sportief tennistoernooi en krijgen toegang tot en mogelijkheid om te netwerken, inclusief drankjes en een BBQ. Zoals gebruikelijk bij evenementen die door de Ronde Tafel worden gehouden, gaat de opbrengst naar een goed doel. Dit keer is dat Manege De Blijde Ruiters in 't Kalf.

De Tafelaars gaan binnenkort langs een groot aantal bedrijven die te maken hebben met vastgoed om hen persoonlijk uit te nodigen, maar het lukt simpelweg niet om alle ondernemers in de Zaanstreek te bezoeken. Via deze weg wil Tafelronde 12 dan ook alle ondernemers die iets te maken hebben met vastgoed (aannemers, makelaars, notarissen, etc.) uitnodigen voor het tennistoernooi. Er is ruimte voor zo'n tachtig tennissers. Heb je geen ervaring met tennissen? Dat maakt niet uit, want er zullen ook clinics worden gegeven door tennisleraren. Na het tennistoernooi wordt de dag afgesloten met een lekker drankje en een heerlijke barbecue, zodat iedereen ook nog echt in de gelegenheid is om te netwerken met ondernemers in het vastgoed. Inschrijven kan via: www.rt12.nl/inschrijven

Grotere impact

Nick Poggenklaas, dit jaar de voorzitter van de servicecommissie, vertelt: "De opbrengst van die actie bleef jaarlijks steken op zo'n 500 euro. Dat is natuurlijk helemaal niet verkeerd, maar we kunnen als Tafel graag een grotere impact maken. Dit hebben we recentelijk ook gedaan met een veiling waarbij 5.500 euro werd opgehaald voor Hospice De Schelp in Krommenie".

Met dit tennistoernooi hoopt Tafelronde 12 Zaanstreek een vergelijkbaar bedrag op te halen voor Manege De Blijde Ruiters in Zaandam!"

25e Zaanse Monumentendag

Een monument aan Westzijde 181. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - ROSA verzorgt zondag 7 april om 13.00 uur de 25e editie van de Zaanse Monumentendag (zaal open 12.45 uur). In de voormalige Vermaning is een afwisselend programma met muziek, informatie over de Doopsgezinden in de Zaanstreek en de diverse monumenten in Zaanstad. Toegang is gratis.

Het programma start met een optreden van Lorena, singer-songwriter uit Krommenie.

Aansluitend vertelt Kok Klever over Doopsgezinden in de Zaanstreek en geeft Dick Kerssens uitleg over de historie van het gebouw. Wethouder Natasja Groothuismink vertelt aansluitend over het gemeentelijk beleid ten aanzien van monumenten.

Om 15.30 uur sluit Lorena het programma af met een intieme set. Het programma eindigt om 16.30 uur.

Locatie: Westzijde 181 (achter pand nr. 179. Naast pand nummer 179 is een doorgang.

Loop even binnen, blijf de hele middag of sluit aan bij een van de onderdelen. Iedereen is van harte welkom.

Mogelijk ban op muziek Michael Jackson door Albert Heijn

ZAANDAM - Albert Heijn doet muziek van Michael Jackson mogelijk in de ban. Aanleiding is de documentaire Leaving Neverland, waarin de overleden artiest wordt beschuldigd van kindermisbruik. Een woordvoerder bevestigt dat de Zaandamse supermarktketen overweegt Jacksons hits uit de afspeellijsten van de supermarkt te halen.

"Of we dat gaan doen, bespreken we. Muziek in onze winkels moet niet aanstootgevend zijn", aldus de woordvoerder." De woordvoerder benadrukt dat het om een eigen afweging van de supermarkt gaat, en dat er geen klachten van klanten zijn binnengekomen over de muziekselectie.Wij zijn benieuwd naar uw mening hierover. Bent u het eens met het voornemen van Albert Heijn of bent u het juist oneens? Stuur uw opmerking naar redactiezaan@rodi.nl.

Bron: Partner NH Nieuws.

Jubileumfeest Zaanse Kaper

ZAANDIJK - Historische kostuumgroep Zaanse Kaper gedenkt haar 25-jarig bestaan. Ze vieren het zaterdag 13 april van 13.00 tot 17.00 uur in de Ontmoeting aan Parklaan in Zaandijk. Er wordt tijdens het jubileumfeest een speciale lezing gegeven over streeksieraden door Martijn Akkerman. Akkerman is expert en vaak te zien in tv-programma's als Kunst en Kitsch en Blauw Bloed. Na zijn presentatie taxeert hij ook sieraden.Voor meer informatie en aanmelden zie de website www.zaansekaper.nl.

Museum of Humanity open

Een van de portretten die te zien zijn in Museum of Humanity. (Foto:Ruben Timman / Museum of Humanity)

ZAANDAM - Met ingang van dit voorjaar is Zaanstad een museum rijker. Het zogeheten Museum of Humanity opende afgelopen zaterdag onder grote belangstelling haar deuren in Gebouw 155.

Het Museum of Humanity wil laten zien dat ieder mens een meesterwerk is. In het museum worden indringende portretten getoond van mensen van over de hele wereld. Deze mensen zijn gefotografeerd door documentair fotograaf Ruben Timman die, sinds een bijzondere droom in 2001, zijn leven heeft gewijd aan het documenteren van de schoonheid en waardigheid van de mens. Sinds die droom heeft hij, ook op plekken waar schoonheid ver te zoeken leek, meer dan 3.500 mensen geportretteerd op exact dezelfde wijze: recht van voren, met een zwarte achtergrond, zo puur mogelijk. Adres: Ketelhuis 10, Zaandam. Kijk voor meer informatie op www.museumofhumanity.nl

Nieuwe sociale huurwoningen Wijdewormer

Impressie van de nieuwe sociale huurwoningen in Wijdewormer. (Foto: WormerWonen)

WIJDEWORMER - WormerWonen koopt 18 huurwoningen. Deze woningen worden door WormerWonen als sociale huurwoningen verhuurd. Het totale project bestaat uit 60 eengezinswoningen en 3 vrije kavels. De ontwikkelaar is BPD en de aannemer is KBK Bouw uit Volendam. Het terrein wordt op dit moment bouwrijp gemaakt. De oplevering van de vier kamer sociale huurwoningen wordt verwacht in 2021.

De woningen zullen via WoningNet te huur worden aangeboden. De warmtelevering geschiedt collectief via een pelletcentrale die zal worden opgericht en geëxploiteerd door stadsverwarming centrale Purmerend. Elke woning krijgt daarvoor een zogenaamde stadverwarmingsunit bij de woningentree. De wachttijd voor woningzoekenden in Wormerland is de laatste jaren flink opgelopen en deze 18 woningen zijn daarom een welkome bijdrage.

Inschrijving Tiny Forest geopend

Jongen plant boom voor Tiny Forest. (Foto: IVN)

REGIO - Gemeenten in Noord-Holland kunnen zich sinds 18 maart en tot vrijdag 26 april bij Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid (IVN) Natuureducatie aanmelden om drie Tiny Forests te realiseren. Dat zijn inheemse minibossen, zo groot als een tennisbaan. Uit de aanmeldingen worden dit voorjaar samen met scholen, buurtbewoners en IVN twaalf partnergemeenten gekozen waar de minibossen geplant gaan worden.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos van tweehonderd vierkante meter. Dit bos kan niet alleen een prettige plek zijn voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar hier. De bossen stimuleren bovendien biodiversiteit en helpen bij het klimaatbestendig maken van gemeenten.

Vorig jaar waren er bijna vier keer zo veel aanmeldingen als plekken. In Noord-Holland zijn er, in samenwerking met gemeenten Zaanstad en Uithoorn, Tiny Forests gerealiseerd in Zaandam, Assendelft en Uithoorn.

Begin vorig jaar ontving IVN Natuureducatie 1,85 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij voor de aanleg van honderd Tiny Forests. In vier jaar tijd wil IVN deze samen met 24 partnergemeenten realiseren. Vorig jaar kwamen er 55 aanmeldingen binnen van gemeenten uit het hele land. Ook dit jaar verwacht IVN een hoop animo. Half mei worden er uit alle aanmeldingen twaalf partnergemeenten geselecteerd die drie minibossen per gemeente gaan aanleggen. In november wordt het eerste Tiny Forest geplant, in november 2020 de andere twee.

Beestenpad bij stadsboerderij

Pauw. (Foto: Bart Homburg)

ZAANDAM - Boerderijbezoekers kunnen zondagmiddag 31 maart de primeur van het educatieve, informatieve 'beestenpad' meemaken. Dit is een manier om wat gerichter en bewuster op het boerderijterrein te rond te kijken.

Verspreid over de boerderij staan geschilderde dieren en bij elk dier kunnen bezoekers een opdracht uitvoeren. Soms moeten ze goed kijken, soms voelen, luisteren of ruiken... Bij deze activiteit hoort een opdrachtenboekje en dat is voor 1 euro verkrijgbaar bij een medewerker van de boerderij. Let op: betaling dient contant te gebeuren en er is geen pin aanwezig. Belangstellenden kunnen van 11.00 tot 16.00 uur met deze activiteit starten.

Wat de activiteit in deze tijd extra leuk kan maken, is dat alle geiten en schapen op stadsboerderij Darwinpark nu lammeren hebben en dat er dus veel jong leven te bewonderen is. Meer informatie is te vinden op www.zaansnatuurmilieucentrum.nl of de Facebook-pagina van de stadsboerderij. Het adres van de boerderij is De Weer 31 in Zaandam.

Molenmuseum komt tot leven

Op een handvol plekken in het museum nemen verhalenvertellers bezoekers bij de hand om ze mee te nemen in één van de verhalen van het Molenmuseum. (Foto: Molenmuseum)

ZAANDAM - Het Molenmuseum in Koog aan de Zaan komt zondagmiddag 31 maart tot leven. Op een handvol plekken in het museum nemen verhalenvertellers bezoekers bij de hand om ze mee te nemen in één van de verhalen van het Molenmuseum.

Reinoud in de expositieruimte, Jacqueline bij de molens, Giovanni bij het schilderij aan de waterkant, Anita bij de molenborden en Eveline bij de pelmolenhut. In het museum bevindt zich een groot weefgetouw, waar buulzakken op werden geweven. Kees Koster gaat voor het laatst laten zien hoe dat gedaan werd. Bezoekers kunnen ook bij de expositie Leven onder zeeniveau terecht.

Het Molenmuseum is nog tot juni op de huidige locatie geopend aan Museumlaan 18 in Koog aan de Zaan. De verhalen en presentatie zijn doorlopend tussen 13.30 en 16.45 uur. De entree betreft de toegang tot het Molenmuseum.

Rapalje in Zaantheater

Rapalje komt Keltische muziek spelen in het Zaantheater. (Foto: Tone of Voice)

ZAANDAM - De leden van Rapalje kunnen worden gezien als fakkeldragers van de Keltische muziek. De band staat vrijdag 29 maart in het Zaantheater.

"Met hun middeleeuwse kilts en wilde haardossen maakt de band al indruk voor ze ook maar één noot gespeeld hebben. Dan breekt het spektakel los, met energieke Keltische klanken en onstuimige melodieën. Deze nemen het publiek mee naar een muzikale reis langs Schotse hooglanden, Ierse vlakten, taveernes en herbergen. Vrijdag 29 maart houdt de muzikale strooptocht van Rapalje een stop in het Zaantheater in Zaandam", aldus de concertorganisatie.

Twintig jaar na het verschijnen van het eerste echte album 'Still Into Folk vonden de heren het tijd worden voor een heruitgave. Om de ontwikkeling van Rapalje door al die jaren heen eer aan te doen is 'Still Into Folk' in zijn geheel opnieuw opgenomen.

"Het geluid van David Myles is daarbij een belangrijke toevoeging. Ook twintig jaar later klinken klassiekers als 'Wat Zullen We Drinken', 'Raggle Taggle Gypsy' en 'Whisky in the Jar' nog net zo opzwepend als toen. Aangevuld met Ierse danseressen, een vlammende doedelzak en een schat aan ervaring is Still into Folk een ware Keltische beleving.

Het optreden is vrijdag 29 maart te bewonderen in het Zaantheater, Zaandam. De show begint om 20.30 uur. Kaarten voor het concert zijn voor 17,55 euro exclusief transactiekosten te bestellen via de websites www.rapalje.com en www.zaantheater.nl.

Met NUEVO naar Disney

WORMER - Harmonie NUEVO treedt zaterdag 13 april onder leiding van Betty Bakker op in de Stoomhal, Wormer. Belangstellenden kunnen zich tijdens dit voorjaarsconcert van JeugdHarmonie NUEVO onderdompelen in de Disneysferen.

Bezoekers kunnen tijdens dit optreden verschillende avonturen beleven. Van de klassiekers van Jungle Book en de Leeuwenkoning tot de nieuwere verhalen Frozen en Vaiana.

Tijdens deze matinee nodigt NUEVO het jonge publiek uit om verkleed te komen als hun favoriete Disney-figuur. In de pauze kunnen ze dan op de foto met een echte prins en prinses. Wie weet, slepen ze daarmee ook nog wel een prijs in de wacht.

Het voorjaarsconcert begint om 15.00 uur in de Stoomhal, Pakhuisplein 44 in Wormer. De deuren gaan om 14.30 uur open. Kaarten zijn aan de deur te verkrijgen, via de leden of te reserveren via secretaris@harmonienuevo.nl. De reguliere prijs is 10 euro, maar voor kinderen tot en met 12 jaar 5 euro, inclusief consumptie.

Harmonieorkest NUEVO repeteert elke vrijdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in De Vermaning aan Lagedijk 34 in Koog aan de Zaan.

Rectificatie De Zaanse Verhalen

KROMMENIE - In de column van Sarah Vermoolen over het bestuur van De Palmboom vorige week is per abuis een verkeerd onderschrift bij de foto geplaatst. Het zou gaan om de drie bestuursleden van De Pelikaan maar dat moet natuurlijk het bestuur van De Palmboom zijn.

Het verhaal over de Palmboom gemist vorige week? Lees het volledige verhaal op de website www.dezaanseverhalen.nl Wie weet ben jij de nieuwe bestuurder waarnaar ze op zoek zijn met de juiste kennisachtergrond en enthousiasme. De Zaanse Verhalen heeft trouwens ook een eigen Facebookpagina.

Kosten landelijke Intocht Sinterklaas lager

Pakjesboot 12 richting kade Zaadijk tijdens Landelijke intocht Sinterklaas. (Foto: Yvette van der Does)

ZAANSTAD - De Landelijke Intocht van Sinterklaas kost de gemeente Zaanstad iets minder dan van te voren begroot. Dat blijkt uit de definitieve financiële afrekening. De uitgaven waren weliswaar iets hoger dan gepland, met name vanwege de uitgebreide veiligheidsmaatregelen, maar daar tegenover staan hogere inkomsten uit sponsoring en subsidies. Onder de streep levert dat een voordeel op van ruim 2600 euro.

Van te voren ging Zaanstad uit van een begroting van 600.000 euro, waarbij was afgesproken dat minstens 150.000 euro uit externe middelen zou moeten worden gefinancierd. Dat laatste is ruimschoots gelukt. Het rijk gaf een subsidie van 50.000 euro als bijdrage aan de lokale dialoog en de extra veiligheidsmaatregelen.

Sponsorgelden

Daarnaast werd er ruim 141.000 euro aan sponsorgelden binnengehaald. 'Fantastisch om te zien hoe dit evenement gedragen is door het Zaanse bedrijfsleven', aldus burgemeester Jan Hamming. 'Zonder de bijdrage van onze ondernemers hadden we dit niet kunnen doen.'

Veiligheid

De omvang en situering van het evenemententerrein zorgden voor hogere productiekosten. Daarnaast waren met name de uitgaven voor veiligheidsmaatregelen hoger dan begroot. 'Veiligheid is altijd onze hoogste prioriteit geweest, daar ga je niet op bezuinigen', aldus burgemeester Hamming. In totaal waren de uitgaven 638.925 euro, maar dankzij de 191.574 euro aan inkomsten uit externe middelen blijft de bijdrage van de gemeente ruim 2600 euro onder het vooraf afgesproken maximum van 450.000 euro.

Prachtig verloop

"Bewijs dat organisatie dit soort evenementen aankan. De voorbereidingen en het prachtige verloop van de intocht zelf waren voor mij al een bewijs dat wij als stad en als organisatie dit soort grote evenementen aankunnen. Dit mooie financiële resultaat onderstreept dat nog eens", zegt burgemeester Hamming. We hebben dankzij de landelijke intocht veel kennis en ervaring opgedaan die ons van pas komen bij toekomstige evenementen."

De burgemeester kijkt met grote tevredenheid terug op de intocht. 'Wat de intocht heeft laten zien is dat zo'n groot evenement met een nationale uitstraling enorm helpt om Zaanstad op de kaart te zetten, om het verhaal van onze prachtige streek te vertellen aan de rest van Nederland. Maar minstens zo mooi vond ik het om te zien hoe de Zaankanters zelf genoten van de intocht, hoe het evenement echt gedragen werd door inwoners en ondernemers en hoe het heeft bijgedragen aan het Zaanse gevoel van trots.'

In april volgt nog een evaluatie van de intocht.

In het Zaans Museum is de lente begonnen

Plaatje van Verkade door Jan van Oort, Lente 1906. (Foto: Zaans Museum)

ZAANDAM - Vanaf de start van de lente op 21 maart presenteert het Zaans Museum het Verkadealbum Lente uit 1906. In 2019 zijn alle vier de jaargetijden Verkade-verzamelalbums te zien. In een intieme tentoonstelling zijn de originele aquarellen te zien waarop de albumplaatjes gebaseerd zijn. De jaargetijden albums behoren tot de meest geliefde Verkade-albums. Ze werden tot ver in de jaren negentig meerdere malen herdrukt.

2019 in het teken van de jaargetijden albums van Verkade

Aquarel uit de tentoonstelling Lente. Te zien tot en met 20 juni. (Foto: Zaans Museum)

Met de jaargetijden albums wilde Verkade 'vertelling geven van verschillende jaargetijden, van bloemen, vogels, vlinders, kevers, die overal te vinden zijn in ons kleine land, doch die maar door enkelen worden gekend'. Het eerste jaargetijden-album was Lente, dat in maart 1906 uitgegeven werd. Na Lente volgden Zomer (1907), Herfst (1908) en Winter (1909).

Hoge kwaliteit

Verkade beschouwde het vierluik als een standaardwerk waaruit jong en oud een schat van wetenswaardigheden over bloemen, planten en dieren kon putten. Elk jaargetijden album bevat 144 plaatjes, alle van de hand van Jan Voerman jr., Willem Wenckebach en Jan van Oort. Verkade streefde voortdurend naar verbetering van kwaliteit. Elk nieuw uitgegeven album was volgens de pers nog mooier dan het voorgaande.

Eerste albums

Het Lente-album was het eerste album dat Verkade in eigen beheer uitgaf. De kwaliteit van de eerdere uitgegeven Sprookjesalbums, die Verkade kocht van een Duitse firma, werd te laag bevonden.

In 1905 besloten de drie directeuren van de Verkade fabrieken dat ze plaatjesalbums van hoogstaande kwaliteit in eigen beheer wilden uitgeven. Ze ontwikkelden een concept rond het thema 'natuur in Nederland' dat aan de basis zou staan van 32 albums.

Auteur Jac. P. Thijsse, onderwijzer en natuurbeschermer, werd aangesteld voor het schrijven van de rijk geïllustreerde natuuralbums. Thijsse was een gedreven verteller die zijn liefde voor de natuur wilde overbrengen op de lezers.

Originele aquarellen

Per seizoen wisselt de presentatie een zijn de aquarellen uit het bijhorende album te bezichtigen. Tot 20 juni 2019 Lente (1906). Van 21 juni tot en met 20 september Zomer (1907), van 21 september tot en met 20 december Herfst (1908) en vanaf 21 december Winter (1909). Kijk ook op www.zaansmuseum.nl.

't Zingt Geheid viert haar zesde lustrum

Zangkoor 't Zingt Geheid. (Foto: Aangeleverd)

KROMMENIE- 't Zingt Geheid viert haar zesde lustrum in Nicolaaskerk. Het concert vindt plaats op zaterdag 13 april aan Kerkplein 1 in Krommenie. De kerk is open vanaf 19.30 uur open. Het belooft gevarieerde avond te worden want ook de FBI jazz band treedt op. Deze band brengt jazzmuziek in diverse stijlen met eigen arrangementen, verrassende solo's en soms hilarische zangpartijen.

Dertig jaar zingen is een goede reden voor een gepast feestje, vindt 't Zingt Geheid. Behalve het a capella vrouwenkoor treden ook een gelegenheidskoor op van twaalf zanglustige mannen.

Om een beeld te geven: het koor bestaat uit een vader, die het initiatief tot deze formatie nam, een oom, zwagers, een neef, zoons, partners en vrienden van dirigent en koorleden. Zij noemen zich 'De Mannenstem'.

Favoriete nummers

't Zingt Geheid heeft haar favoriete nummers geselecteerd uit het repertoire van de afgelopen dertig jaar. Dat reikt van Mozart tot Trijntje Oosterhuis, van een oud Engels volkslied tot Ramses Shaffy en Liesbeth List. Bovendien presenteert het koor verrassend nieuw werk van haar eigen tekstdichter en natuurlijk ook een paar jazzy nummers, die door alle uitvoerenden tezamen ten gehore worden gebracht. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Uitsluitend te reserveren via: info@tzingtgeheid.nl Kaarten kosten 10 euro inclusief pauzedrankje.

Trekvogels spotten in het Wormer en Jisperveld

Grutto's op een hek in de polder. (Foto: Ed Zijp)

WORMER - Bezoekerscentrum De Poelboerderij houdt een vaarexcursie door het Wormer- en Jisperveld. Ze gaan trekvogels en andere gevleugelde vrienden die teruggekomen zijn uit het zuiden spotten. Vaar zaterdag 31 maart om 13.30 uur mee met hun gids door het veld.

Hollandse en IJslandse grutto's en tureluurs keren na een energieverslindende tocht van duizenden kilometers uitgehongerd terug uit Spanje en Afrika en moeten eerst veel eten om op gewicht te komen alvorens verder te trekken of te gaan broeden. In maart is het dubbel druk in het veld met vogels. Overwinteraars zoals smienten en wintertalingen bereiden zich voor op een reis van duizenden kilometers naar hun broedgebieden in Siberië. Andere wintergasten die de bezoekers tijdens de vaartocht tegen kunnen komen zijn grote zilverreigers, buizerd, blauwe kiekendief, torenvalk, wulpen, watersnippen, goudplevieren, kieviten, futen, meeuwen- , eenden- en ganzensoorten.

Reserveren via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl Meer informatie: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl

7 / 16

Dhani Jay Dean Zonneveld (15/3)

In het Zaans Stadsblad verschijnt elke week een lijstje met de namen van kinderen die vorige week zijn geboren. We wensen alle baby's en ouders veel liefde en geluk toe!

Kinderen met ouders die snel, in dezelfde week als de geboorte, een foto van hun kersverse nieuwkomer e-mailen (redactiezaan@rodi.nl) maken kans op publicatie met foto!

11 maart 2019

Bobbie Daniël Dolleman (17/3)
Ilse Basjes (15/3)

Milou Louise Eszter Bolinde

Meya Belhajji

Owen Degeling

12 maart 2019

Fosse Benjamin Zwijnenburg

13 maart 2019

Aurelia Christine Elizabeth Oosthuizen

Pleun Famke de Jong

Mina Lieve Dekkers

Colin Spee

Annij Gurung

Pranij Gurung

14 maart 2019

Fenne Mae de Boer

Esmee Eline Faasse

Thijs Willemsen

Stef Kok

15 maart 2019

Ilse Basjes (foto)

Dhani Jay Dean Zonneveld (foto)

16 maart 2019

Milou Nieuwenhuizen

17 maart 2019

Bobbie Daniël Dolleman (foto)

Nylah Mia Goebert

Amir Belkasmi

Victor Pruski

Vervolg voorpagina

"Op BouleVaart deelde ik vorig jaar leuke 'gadgets' uit die mensen thuis konden gebruiken of op ideeën bracht. Dat is niet direct meetbaar in je portemonnee maar heeft wel waarde, want na verloop van tijd zie je deze mensen toch een keer terug voor een opdracht!" Door in verbinding te staan, versterken ondernemers elkaars werk. Fred: "We willen een oproep doen voor meer ondernemers, het liefst collega's uit de bouw, want we hebben veel werk te verzetten. We zoeken timmerlui, elektriciens, ... We hebben af en toe klanten die dat soort mensen zoeken en dan is het altijd prettig als je iemand uit je netwerk aan kunt bevelen!" Er komen diverse pleinen verdeeld over het terrein: een Afrikaplein, een Molukkenplein, een Midden-Oostenplein en allemaal met bijpassende activiteiten en lekker hapjes. Er zijn dit jaar ook lokale reisorganisaties aanwezig. Voor groot en klein zijn dus veel leuke gratis activiteiten te doen. Er is ook dit jaar weer volop muziek en in en aan de vaart is dit jaar nog meer waterspektakel. Organisatie BouleVaart: "Diverse communities doen dit jaar mee met BouleVaart. Ze tonen eigen werelddelen met muziek, beeldende kunst en lekker eten uit de diverse mobiele keukens. Er komt dit jaar ook 'lopende muziek' en Theatermijn speelt een speciaal stuk: theaterklassen, aangevuld met een ensemble van nieuwsgierige jongeren uit de buurt, steken klassieke werken in een nieuw jasje! In dezeTroje Trilogie vertolken de jongeren belangrijke verhalen rondom de Trojaanse oorlog, ieder met een eigen visie op de urgentie van het verhaal in deze tijd.

Aanmelden

Lijkt het je leuk om mee te doen met het grootste community-evenement van Zaanstad Noord? Aanmelden via: info@boulevaartkrommenie.nl. Meer informatie: www.boulevaartkrommenie.nl

Pianofestival in Kogerkerk

De Kogerkerk. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

KOOG AAN DE ZAAN - In de Kogerkerk vindt zaterdag 6 april een pianofestival plaats. Daaraan werken de pianist Erwin Rommert Weerstra en de Zaanse organist / pianist Bas Westerhof mee.

Het Pianofestival begint met een workshop waarin Erwin Rommert Weerstra, pianodocent aan het Koninklijk Conservatorium, en piano- en orgeldocent Bas Westerhof een masterclass aanbieden. De deelnemers kunnen zich daarvoor per e-mail opgeven en krijgen gelegenheid een ingestudeerd werk op de concertvleugel te spelen. Daarbij geeft Erwin Rommert Weerstra tops en tips.

Kogerkerkconcert

De masterclass wordt gevolgd door het Kogerkerkconcert op de zaterdagmiddag. Daarin treden beide docenten solistisch op. Dat doen ze in onder andere het Pianoconcert Nr. 20 in d, KV 466 van Mozart. Bas Westerhof speelt de orkestpartij in dit werk op het laatromantische Kogerkerkorgel.

Meer informatie

De Stichting Vrienden van de Kogerkerk verzorgen de masterclass. Deze is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de gemeente Zaanstad. Het begint om 13.30 uur. Aanmelden kan via een e-mail naar vriendenkogerkerk@gmail.com. Het concert begint om 16.00 uur. De masterclass kost 10 euro. De toegang is voor deelnemers aan de masterclass en bezoekers van het concert gratis. De Kogerkerk bevindt zich op Kerkstraat 14 in Koog aan de Zaan.

Dé lezing voor starters op woningmarkt

Finenzo Talks in de watertoren van Assendelft. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - Hoe kom je als starter in deze tijd aan een leuke woning? Waar vind je die? Wat heb je nodig, waar moet je op letten bij het bieden, het koopcontract, de hypotheek, sleuteloverdracht. Je krijgt in één avond een heel stappenplan. Geef je op en laat je donderdag 4 april om 19.30 uur gratis informeren in de Watertoren van Assendelft.

Het doel is starters informeren over complexe financiële zaken

Finenzo verzorgt onder de naam FinenzoTalks laagdrempelige lezingen over alles wat te maken heeft met financiën. Het doel van deze lezingen is starters op de huizenmarkt op een toegankelijke manier informeren over soms complexe financiële zaken.

De experts zijn onafhankelijk en op de hoogte van de laatste regelgeving omtrent levensbepalende zaken als een eigen woning, scheiden, testament, belastingen, subsidies in relatie tot energiebesparing. FinenzoTalks informeert en spreekt in gewone mensentaal en geeft antwoord op alle vragen.

Tijdens Finenzo Talks wordt alles besproken wat komt kijken bij het kopen van een eerste woning: van het zoeken tot bieden, het koopcontract, de hypotheek en de sleuteloverdracht.

Stappenplan

Aan het eind van de avond heeft iedereen een volledig stappenplan klaar om mee aan de slag te gaan. In ongeveer een uur tijd neemt de spreker de bezoekers mee langs alle stappen die gemaakt moet maken om een huis te kopen. Aansluitend is er tijd voor vragen en een borrel van het huis!

Verzeker jezelf van een plaats door een mail te sturen aan: zaanstad@finenzo.nl o.v.v. FinenzoTalks 4 april. Neem vooral ook iemand mee.

De locatie is in de watertoren van Assendelft, de oudste bewaard gebleven watertoren van Noord-Holland, ontworpen door architect D. van Leeuw en gebouwd in 1885. De toren heeft een hoogte van 41,85 meter en het waterreservoir had een inhoud van 1200 m³.

Compleet verbouwd

De oorspronkelijke hoogte was 31,4 meter met een inhoud van 540 m³. In de jaren twintig vond een ingrijpende verbouwing plaats in de toren. Het reservoir en het dak werden verwijderd. De toren kreeg een veel grotere en hogere kop, waarin zich een betonnen reservoir bevindt. In 2017 werd de toren, compleet verbouwd en in gebruik genomen als bedrijfsgebouw.

Team Klijnsma helpt De Lorzie

V.l.n.r: Jaap de Jong, tekstschrijver, André Klijnsma van Team Klijnsma, Mieke Pasman, secretaris van de stichting die De Lorzie beheert en Nico van Braam, voorzitter Zaanse Uitdaging. (Foto: Fred Wolf)

WORMERVEER - Na de verzelfstandiging heeft Buurtcentrum De Lorzie in Wormerveer eerst het beheer van het gebouw georganiseerd. De stap die nu moet worden gezet, is meer bekendheid geven aan wat het buurtcentrum voor de inwoners van Wormerveer en potentiële huurders te bieden heeft. Dat is nodig, omdat het buurtcentrum uiteindelijk zonder subsidie stevig op eigen benen moet kunnen staan.

Match voor De Zaanse Uitdaging

Fullservice communicatiebureau Team Klijnsma en tekstschrijver Jaap de Jong hebben aangeboden om De Lorzie gedurende een half jaar te begeleiden bij het ontwikkelen van een communicatieplan en het in gang zetten van de uitvoering hiervan. Doel is het borgen van de activiteiten, zodat die hier kunnen blijven plaatsvinden. "Wij presenteren het buurtcentrum als een levendige en veelzijdige ontmoetingsplek voor Wormerveer en tevens als een maatschappelijk betrokken verhuurder onder het motto: 'De Lorzie geeft je de ruimte''", aldus de Team Klijnsma en Jaap de Jong.

Gekapitaliseerd heeft de begeleiding een waarde van 5.000 euro. Het contact is tot stand gekomen tijdens Zaanse Beursvloer, die de Zaanse Uitdaging jaarlijks organiseert om samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het bedrijfsleven tot stand te brengen.

Streetfishing

ZAANDAM - Nieuwsgierig welke grote roofvissen in het Zaanse water zwemmen? Kom zondag 31 maart van 10.00 tot 14.00 uur kijken bij de wedstrijd Streetfishing in het centrum van Zaandam. Zo'n 60 jongeren proberen zoveel en zo groot mogelijke snoek, snoekbaars en baars te vangen. Iedereen. De wedstrijd wordt gehouden door Sportvisserij MidWest Nederland in nauwe samenwerking met de hengelsportvereniging Zaanstreek.

Streetfishing is een manier van het vissen op roofvis met lichte materialen in een stedelijke omgeving. Het is makkelijk, kost weinig tijd en je vist op plekken waar je normaal niet zo snel gaat vissen. Bovenal staat dat er verantwoord met de vissen wordt omgegaan en alle gevangen vis wordt teruggezet. De meer dan 60 deelnemers komen uit heel Nederland. Meer info: www.sportvisserijmidwestnederland.nl

Start training Mindfulness

ZAANDAM - Wie vaak gespannen is, last van stress heeft of open staat voor een nieuwe ervaring kan meedoen aan de mindfulnesstraining die binnenkort start bij Volksuniversiteit Zaanstreek.

Mindfulness is een methode die mensen kan leren om alert en in het nu te verblijven. Door niet mee te gaan met gedachten die hen de hele dag bezighouden creëren ze een moment van ontspanning. Hoe meer van deze momenten, hoe beter mensen in hun vel gaan zitten.

Tijdens de achtwekelijkse sessies leren ze hoe ze deze momenten vasthouden, hoe hun gedachten werken en hoe ze door ze aan te passen hun gedrag en gevoel kunnen veranderen.

Hierdoor ontstaat meer ontspanning en ontspanning zorgt voor concentratie. Veel stress ontstaat door onze gedachten. Door te onderzoeken hoe we denken, daar iets aan te veranderen, zijn we in staat het stressniveau zelf aan te passen.

Oefeningen

Deelnemers kunnen via ervaringsgerichte oefeningen leren om dit meteen in de praktijk toe te passen. In de acht weken van training zijn ze dus meteen bezig om hun stress aan te pakken. Ze leren tevens hun aandacht te richten. Hierdoor blijven ze langer gefocust op datgene waar ze in het moment mee bezig zijn. Wie dus een vol hoofd heeft, nog steeds moe/futloos is of dit juist wil voorkomen, kan meedoen.

Training

De training start woensdagavond 3 april op de Westzijde in Zaandam. Voor informatie kunnen belangstellenden bellen met Helene Noordeloos: 06-10421294. Ze kunnen zich opgeven kan via de website www.vuz.nl.

Rondleiding door Fort K'ijk

Fort K’ijk. (Foto: Aart Jan van Mossel)

REGIO - Altijd al eens een echt fort van binnen willen bekijken? Op de vierde donderdag in maart, april en mei zijn belangstellenden welkom in Fort K'ijk. Ze kunnen meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort ontdekken: hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboekanon' werkte en later een uitkijkpunt werd.

De gidsen hebben een persoonlijke binding met deze plek en kunnen er smeuïge anekdotes en bijzondere weetjes over vertellen. Fort K'ijk is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is in beheer van Landschap Noord-Holland en sinds ruim een jaar opengesteld voor publiek.

Het fort is donderdag 28 maart van 13.30 tot 14.30 uur, donderdag 25 april van 13.30 tot 14.30 uur en donderdag 23 mei van 13.30 tot 14.30 uur geopend. Bezoekers zijn op de tweede donderdag in maart, april en mei welkom voor een rondleiding met soldatenlunch. Meer informatie/aanmelden via www.gaatumee.nl. Fort K'ijk bevindt zich op Lagendijk 22 in Uitgeest.

Muziek bij Mennistenerf

ZAANDAM - Het Mennistenerf presenteert zondag 31 maart de Zaanse Parelvissers, onder leiding van Peter Batenburg. Dit is een accordeonduo dat een repertoire van zeemansliederen brengt. Het duo gaat optreden in de Arend Dikzaal van verzorgingshuis Het Mennistenerf in Zaandam. Bewoners van Het Mennistenerf, van de in- en aanleunwoningen, maar ook liefhebbers van buiten, zijn van harte welkom. Het concert begint om 14.30 en de zaal is open om 13.45 uur. De toegangsprijs bedraagt 4 euro en voor bewoners 2 euro. Kaarten worden verkocht via de receptie van Het Mennistenerf, tel.: 075-6123262. Het verzorgingshuis bevindt zich op H. Gerhardstraat 77 in Zaandam.

Voorleesavond bij Bind

ZAANDAM - "Niets is genoeglijker dan te worden voorgelezen, dus waarom zou je jezelf dat plezier ontzeggen als je volwassen bent", aldus Bind in Zaandam. Belangstellenden kunnen zich vrijdag 29 maart bij Bind laten meeslepen door grootheden van het korte verhaal.

Bind maakt een keuze uit naar eigen zeggen het beste van het beste. "Helden die alom worden bewonderd omdat ze het korte verhaal naar een subliem niveau hebben getild, zoals Alice Munro en Anton Tsjechov. Daarmee is deze avond niet alleen een heerlijk luisteravontuur, maar ook een inspiratiebron om zelf verder te lezen. We verrijken de luisterervaring verder met enkele verrassingen. De performers die de verhalen stem geven zijn Di-Lan Sun, Doris Bartels en Robin Leek. Samensteller van de avond is Renate Sun-Louw, oprichter van overliteratuur.nl."

De toegang is gratis. Het begint om 19.00 uur. Wie van tevoren van een eenvoudige, doch voedzame maaltijd wil genieten, kan dat voor 5 euro doen. De maaltijden staan vanaf 18.00 uur op tafel. Bind bevindt zich op Middenweg 107 op het Hembrugterrein in Zaandam.