Contact

15 mei 2019

Contact 15 mei 2019


'Het worden vieringen met een lach en een traan'

Op 25 mei speelt New Voice de laatste keer in de kerk in Egmond-Binnen. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - ''Nog twee keer verleent het koor New Voice haar medewerking aan de vieringen van de St. Adelbertusparochie in Egmond-Binnen: 25 mei en 23 juni. De kerk in Egmond-Binnen sluit 1 september definitief haar deuren. Omdat het koor al eerder besloot niet met de parochianen mee te verhuizen naar Egmond aan de Hoef, gaan ze dus na de vakantieperiode zelfstandig verder'', zegt Bart de Vries.

Koorleden New Voice nemen afscheid van de St. Adelbertusparochie

Het koor New Voice neemt afscheid van de St. Adelbertparochie. (Foto: aangeleverd)

In het jaar dat New Voice - opgericht 1 augustus 2009 - haar tweede lustrum viert neemt het dus afscheid van de kerk; een kerk waarin vele koorleden zijn gedoopt, gevormd en getrouwd en waarin menigeen ook definitief afscheid heeft moeten nemen van vrienden en familieleden. Bar: ''Dat alles geldt natuurlijk voor de meeste inwoners van Egmond-Binnen. 'De koorleden is er alles aan gelegen om hun vrijwilligerswerk in de kerk op een waardige manier af te sluiten. Zaterdag 25 mei zingt New Voice de allerlaatste dienst in de parochiekerk en tot slot is het koor op 23 juni nog eens actief op het Adelbertusfeest, een viering die traditioneel plaats vindt in de buitenlucht op de St. Adelbertusakker. Dat worden vieringen met een 'traan en een lach', want het koor New Voice neemt weliswaar afscheid, maar gaat wel vol vertrouwen de toekomst tegemoet.''

Drie plekken

''Het is fijn dat het koor – net als vorig jaar – weer mee mocht doen met de RABOclubkascampagne, een actie waarbij alle leden van de bank stemmen mochten uitbrengen. Elke stem is geld waard voor de club en juist in zo'n opstartfase is elke euro welkom.'' New Voice zingt op 26 mei op drie plekken tijdens het korenfestival 'van Dorp tot Kust' in Bakkum. Om 13.00 uur start het koor bij Johanna's Hof, om 14.30 uur bij Strandpaviljoen Zeezicht en om 16.00 uur in De Pan op Camping Bakkum. ''Het koor is er ongelooflijk trots op om weer voor dit gezellige festijn te zijn uitgenodigd. Het wordt nog gezelliger als er veel publiek komt! Het wordt die zondag ongetwijfeld mooi weer, dus ga er vooral op de fiets heen.''

Kijk voor het volledige programma op https://skulpers.nl/van-dorp-tot-kust/.


Taalmaatjes

REGIO - Stichting Welzijn Bergen zoekt taalmaatjes. Taalmaatjes zijn vrijwilligers (m/v) die mensen voor wie het Nederlands geen moedertaal is en voor mensen die laaggeletterd, analfabeet zijn, te helpen de Nederlandse taal te gaan spreken, begrijpen en te lezen. ''Vind jij het leuk om met taal bezig te zijn, of wil je mensen graag iets te leren? Dan is Taalmaatje zijn iets voor jou,'' zegt Yvonne Ruiter van Welzijn Bergen. ''Wij zoeken personen in Bergen, Schoorl en Egmond die beschikken over een goede Nederlandse taalvaardigheid, het geduld hebben om de ander de gelegenheid te bieden om de Nederlandse taal eigen te maken, het leuk vinden om iemand te begeleiden en wegwijs te maken. Daarnaast minimaal een dagdeel per week beschikbaar zijn, sociaal ingesteld, geïnteresseerd in andere culturen en bereid zijn een cursus te volgen van vier dagdelen. Wij bieden begeleiding en ondersteuning in de contacten.'' Meer weten: welzijnbergen.nl.

Hoofdsponsors Egmondia verlengen

Opening badseizoen

De reddingboot ingaan

Tien voor bier

Voorjaar bij Galerie De Kapberg

Voorjaar bij Galerie De Kapberg. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Voorjaar bij Galerie De Kapberg. ''We nodigen belangstellenden uit om deze expositie te komen zien. Drie kunstenaars laten ons mooi maar heel verschillend werk zien. Iedereen wordt er blij van.''

Clare van Stolk: haar manier van werken is herkenbaar: energiek, direct en speels. Verf, inkt of krijt, het medium varieert. In de Kapberg laat ze snelle schetsmatige tekeningen zien van naakten, vissen en kreeften en een flink aantal van haar bloemschilderijen. Ze zegt: "Als iets mij inspireert, ga ik aan de gang. Ik wil dat de verf met mij aan de haal gaat, dat elke impuls blindelings wordt gevolgd. Ik heb geen vooropgezet plan, geen beeld van hoe iets eruit moet komen te zien. "Clare volgde haar opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam en L'Ecole Superieure de Peinture in Brussel.

Technisch hoogstaand

Inez van Deelen Sigg laat ons prachtige figuratieve kleur verschuivingen, landschappen, kleine abstracte naakten en portretten zien. Sinds enkele jaren zijn haar belangrijkste werken grote portretten. Ze wordt geïnspireerd door foto's. Soms werkt ze ook naar model. Inez is veelzijdig, ze beheerst verschillende technieken : potlood, kleurpotlood, aquarel, acryl en olieverf. Inez woonde 28 jaar in Zwitserland, exposeerde daar en gaf les, had een eigen kleine galerie en richtte met andere kunstenaars een Kunstuitleen op. In Stuttgart volgde Inez de dagopleiding aan de Freie Kunstschule . Inez woont sinds enige tijd in Castricum .Daar geeft ze ook weer les en laat ze regelmatig haar werk in de regio zien. Het is technisch heel knap.

Stemming

Ellen J. de Groot Is beeldhouwer. De beelden zijn impressies van onderwerpen, die haar interesseren. Het materiaal is klei, was, hout of steen. Als het om houten beelden gaat exposeert ze grote niet al te zware figuren, gezaagd, gehakt, geschuurd en beschilderd, Dansachtige, fragiele en bewegelijke onderwerpen worden geboetseerd in was en in brons gegoten. Voor een gehakt beeld kiest ze een hardere steensoort. De mens speelt een grote rol in haar oeuvre. Daarbij gaat het om de associatie met een gemoedsstemming of omstandigheid. Haar werk is gestileerd figuratief, waarbij haar belangstelling meer uitgaat naar de kracht van het geheel dan naar een gedetailleerde uitwerking van de realiteit. Zij is beïnvloed door archaïsche kunst en beeldhouwers als : Moore, Arp, Giacometti en Brancusi.
Ze kreeg haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

De tentoonstelling is van 17 mei tot en met 23 juni op vrijdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 19 mei om 15.00 uur. Meer weten: www. galeriedekapberg.nl

Klezmer en Zigeunermuziek

Trio Lanyok in museumhoeve Overslot. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Trio Lanyok speelt zondag 19 mei muziek uit de Balkan en muziek die bekend is onder de noemer zigeunermuziek. Hierin spelen de Leidse violiste Marjolijn Mellema, de Groningse accordeoniste Moniek Bollen en de Amsterdamse cimbaliste Pit Hermans Hongaarse en Roemeense muziek en klezmer melodieën. Een concert van Lanyok is altijd weer een feestje: melancholisch, intiem en opzwepend.

Een concert van Lanyok is altijd weer een feestje: melancholisch, intiem en opzwepend

Aan de wanden van Overslot hangen de kleurrijke schilderijen van (levens) kunstenaar PJ, voor en na de voorstelling is een bezoek aan de bijzondere Wunderkammer of rariteitenkabinet met diverse fantastische verzamelingen met bodemvondsten uit de ijstijd, etnografica en naturalia zeer aan te raden. Neem gerust een kijkje.

Kunstgeschiedenis

Kom langs en leer over de 1000-jarige kunstgeschiedenis van Egmond met onder meer 'de Egmondse School' van George Hitchcock en Gary Melchers, waarvan de film van Peter van de Berg en Jeroen Krabbé permanent te zien is.

Leer over de 1000-jarige kunstgeschiedenis van Egmond

Openingstijden

Museumhoeve Overslot is ieder weekend open vanaf 14.00 uur. Het concert van Lanyok begint om 16.00 uur en er wordt een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten gevraagd. Kom wel op tijd want vol is vol.

Museumhoeve Overslot is te vinden in het historische hart van Egmond aan den Hoef, aan de Slotweg 42.

Meer weten: hoeve-overslot.nl

Avondvierdaagse Egmond aan den Hoef

Avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - De veertigste editie van de avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef start op vrijdag 4 juni. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer. De 10 kilometer wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.30 uur en 18.45 uur. De 5 kilometer wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.45 uur en 19.15 uur. Het startpunt is Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef.

'Ik heb een potje met vet'

De organisatie van deze sportieve wandeltocht voor jong en oud, door de mooie omgeving van Egmond berust bij Jeugdbelangen uit Egmond aan den Hoef, onderdeel van Stichting Welzijn Bergen.Vrijdag 7 juni worden de wandelaars bij binnenkomst muzikaal ondersteund. Na inlevering van de volle stempelkaart ontvangen de deelnemers een fraaie herinneringsmedaille.

Voorinschrijving

Voorinschrijving voor € 5,- is mogelijk, op zaterdag 1 juni tussen 14.00 uur en 15.00 uur, in het Dorpshuis te Egmond aan den Hoef. Inschrijving bij de start is mogelijk op dinsdag 4 juni voor € 6,- vanaf 18.30 uur in het Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef. Dagkaarten € 2,-.

Vrijwilligers

De organisatie is nog met spoed op zoek naar vrijwilligers voor de stempelposten en vrijwilligers die ons willen helpen met het veilig oversteken van de deelnemers. Hiervoor dienen zij wel een instructie (op pc of telefoon) te volgen als evenementen-verkeersregelaar.

Meer weten? Bel Kees Bruin via (06) 46 30 71 00 of stuur een mail naar egmondsea4d@hotmail.nl .

Vuurtoren van de week

Vuurtoren van de week; Schleimünde. (Foto en tekst: Frits van Eck.)

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week het Duitse vuurtorentje Schleimünde.

Flensburg, een stad in het noorden van Duitsland, was tussen 1460 en 1864 één van de belangrijkste havens van Denemarken. De stad werd tijdens de Tweede Duits-Deense oorlog in 1864 veroverd door de Pruisen. In 1920 werd een referendum gehouden over de toekomstige indeling van het voormalige Hertogdom Sleeswijk. In Flensburg koos 75 % van de inwoners voor aansluiting bij Duitsland. Een kilometer of 40 ten zuidoosten van Flensburg is het schiereiland Schleimünde te vinden. Dit schiereiland is 112 hectare groot en liep bij stormvloeden regelmatig onder. Oorspronkelijk werd het bewoond door loodsen, hun voormalig onderkomen wordt nu gebruikt als conferentiecentrum. Aan de zuidpunt van het schiereiland is de gelijknamige, 14 meter hoge vuurtoren te vinden. Deze ronde, stenen toren is in bedrijf sinds 1861, het oorspronkelijk station dateert van 1841. Loodsen en vuurtorenwachter leven niet langer op het eiland. De vuurtoren wordt vanaf 1969 op afstand bestuurd vanuit Lübeck-Travemünde. De lichthoogte is gelijk aan de hoogte van de toren. Iedere twintig seconden geeft het licht drie flitsen van twee seconden in rood en wit, afhankelijk van de richting. In 2015 werd de vuurtoren gerestaureerd en geverfd met groene en witte horizontale banden. Het grootste deel van het schiereiland is vandaag de dag natuurgebied. Coördinaten: 54° 40' 17.1" N - 10° 02' 10.5" O

Egmondia delft onderspit tegen Limmen

EGMOND AAN ZEE - Ondanks dat Egmondia twee keer op voorsprong kwam tegen V.V. Limmen was het Limmen die met een 2-4 voorsprong van het veld stapte na 90 minuten. Voor Limmen belangrijk in de strijd voor de derde periodetitel, voor Egmondia een zure nederlaag. Het feit dat DTS uit Oudkarspel een dag eerder wél gewonnen had maakte het extra zuur voor de Blauw-witten.

In de eerste helft zag het er zeker niet naar uit dat Egmondia zou verliezen. De eerste 20 a 25 minuten speelde de Egmonders sterk en bevond het spel zich voor het merendeel op de helft van de tegenstander. Nadat Justin Recourt in de 10de minuut een 1-op-1 situatie met de keeper niet scorend wist af te ronden was het drie minuten later wel raak. Middenvelder Daan Groot kwam in de voorste linie goed door en zijn schot belande via via in het net, de 1-0 was een feit. In een verder rustige eerste helft werden beide ploegen niet echt gevaarlijk waardoor de Derpers met een voorsprong de rust in gingen.

Deze voorsprong wist Egmondia echter niet lang vast te houden. Nog voordat alle supporters uit de kantine waren gekomen stond de 1-1 al op het scorebord. Limmen kwam messcherp uit de kleedkamer en wist de onoplettendheden in de defensie direct af te straffen. Een minuut of 10 later moest Roy Broertjes handelend optreden. Hij strekte zich uit bij een vrije trap van Limmen en verwerkte deze tot een corner. De corner die volgde werd door een aanvaller van Limmen net over gekopt. Daar waar het leek alsof Limmen zou doordrukken was het toch Egmondia die weer op voorsprong kwam.

Rick Blok werd na 65 minuten spelen vanuit het middenveld weg gestuurd. Waar Rick in eerste instantie op de keeper stuitte was het Justin Recourt die alert reageerde en de 2-1 maakte. Het was op dat moment misschien iets tegen de verhouding in en misschien was dat ook wel de reden dat Egmondia niet lang van de voorsprong kon genieten. In de 70ste minuut kreeg Egmondia een vrije trap die geneutraliseerd werd door Limmen en uit de tegenstoot kwamen de oranje-wit-hemden op 2-2.

Wéér 5 minuten later leek het alsof Egmondia de derde voorsprong van de middag ging nemen maar een schot van Daan Groot ging maar nét voor langs. Uit de doeltrap die volgde kwam Limmen na een snelle en goed uitgespeelde aanval op 2-3. Dat enkele minuten voor het einde de wedstrijd de 2-4 gemaakt werd was voor het sterkere Limmen zeker niet onverdiend. De resterende twee wedstrijden zijn voor Egmondia van groot belang om directe degradatie te voorkomen. Door de winst van DTS een dag eerder scheelt het nu nog twee doelpunten met de ploeg uit Oudkarspel. Een uitwedstrijd tegen Vitesse en thuiswedstrijd tegen Vrone op 26 mei zijn hier de mogelijkheden voor.

APK lichaam

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend-café van 15 mei geeft Suus de Groot van Suus Lichaamstherapie een workshop waar cranio sacraal therapie, lichaamsbewustwording en neurofeedback centraal staan. Lichamelijk en emotioneel trauma kan zich in het bindweefsel vastzetten in de vorm van spanning. Met zachte, manuele behandeling van de gespannen gebieden wordt het lichaam uitgenodigd om te ontspannen. Zelf ervaren? Van harte welkom! Koffie/thee: 1 euro; de workshop is gratis! Woensdag, 15 mei, 10.30 uur tot 12.00 uur, Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen.

Winnende duif overbrugde 322 km vanuit Peronne

Stelletje sneheidsduiven. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Zaterdag 11 mei is de eerste midfondvlucht gevlogen.

Nico Ory kwam met zijn beste duiven aan de start. Zijn winnende duif overbrugde de 322 km vanuit het Franse Perronne in 4 uur en 38 minuten. Dat betekende dat zijn duif ondanks de straffe noordenwind een gemiddelde snelheid had van 70 km per uur. Vervolgens klasseerde Nico vijf duiven bij de eerste tien in de vereniging. De tweede plaats werd ingenomen door Arie Tromp en klasseerde er vier bij de eerste tien. Combinatie Apeldoorn nam genoegen met de achtste plaats in de club. Volgende gaan de snelheidsduiven wederom naar Peronne.

Hoofdsponsors verlengen verbintenis

De twee hoofdsponsors tekenden voor nog een jaar. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Oosterbaan Sport- en Wandelschoenen en Lemmink Finance zijn ook volgend jaar hoofdsponsors Egmondia. De maand waarin het tachtig jaar geleden is dat V.V. Egmondia werd opgericht hebben beide hoofdsponsors van Egmondia de handtekening gezet onder een nieuwe overeenkomst.

Opening badseizoen Egmond

Zomer 2018 nog vers in het geheugen (Foto: Sjef Kenniphaas)

EGMOND AAN ZEE - Slippers aan en zonnebril op. Zaterdag 1 juni is het zo ver: het badseizoen Egmond aan Zee gaat van start.

De Egmondse Reddingsbrigade (ERB): ''We hebben de zomer in onze bol en starten het badseizoen met een feestelijke opening. De Vlet wordt aan ons overhandigd door www.egmondaanzee.info voor de jeugdleden zodat zij daarmee kunnen leren varen.''

Strand

''We zullen rond 10.00 uur aanvangen (koffie/thee), en zo rond 10.30 uur zal de Vlet officieel overhandigd worden, een en ander zal plaatsvinden op de strandpost van de ERB, recht onder de vuurtoren op het strand van Egmond aan Zee.''

'Terugknallen' in de tijd

Kom rijdende erfstukken bewonderen (Foto: Stichting Historisch Egmond)

EGMOND AAN ZEE - Langs de kust van Nederland zijn nog diverse sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. Zaterdag 25 mei is het 'Bunkerdag 2019' en zijn oude bunkers voor één dag open in Egmond aan Zee.

Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor het publiek. In Egmond aan Zee is het niet alleen mogelijk om bij de Boulevard Noord bunkermuseum Jansje Schong te bezoeken, maar ook even zitten in rijdende erfstukken: een prachtervaring. Meer weten: bunkerdag.nl

Survivalweekend JOEB groot succes

Surival weekend JOEB weer een groot succes. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - In het weekend van 3, 4 en 5 mei werd de zesde editie van het JOEB Survival Weekend gehouden. Dertien meiden en twaalf jongens van 13, en 14 jaar vertrokken vrijdagmiddag met tien begeleiders in de door Theo van Velzen beschikbaar gestelde bus naar het Wilgje Buitensport bij Buren.

Direct na het welkomstwoord van Iris doken de jongeren op de berg hout om het kampvuur te ontsteken dat het hele weekend heeft gebrand. En dat was wel nodig want het was guur koud. Het weekend zat bomvol activiteiten, bestaande uit de GPS-tour door Buren op vrijdagavond tot binnen en buitenspelen op het prachtige terrein, waar gebruik werd gemaakt van het survival terrein, de kano's en high-rope, met als afsluiting de steptour op zondagmorgen. Door de koude nachten kwamen jongeren en begeleiders zich regelmatig warmen aan het kampvuur en werd er, zoals op de heenweg al stoer geuit, bijna niet geslapen. Zeer bijzonder en indrukwekkend was dit keer op zaterdagavond om acht uur de 2 minuten stilte rond het kampvuur.

Onvergetelijk

Op de terugreis uiten de jongens en meiden hun ervaring in: 'supercool', 'kicken', 'goede vibe', heel koud maar onvergetelijk. De sfeer tussen de jongeren was geweldig en zij steunden spontaan de begeleiders bij de corveediensten. Het JOEB survival weekend wordt eenmaal in de twee jaar georganiseerd om de jongeren die na de lagere school diverse kanten uitgaan weer eens lekker samen te laten zijn, wat ook weer resulteert in meer bezoek aan het nieuwe JOEB-gebouw.

Vrienden

Financieel wordt het weekend gefinancierd door de Club van Honderd van Stichting Vrienden van JOEB, Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen en een kleine eigen bijdrage van de deelnemers. In 2021 wordt het volgende survival weekend georganiseerd, bedrijven en personen kunnen voor € 100 lid worden van de Club van Honderd door zich op te geven op het emailadres joeb1967@live.nl, een naambordje in JOEB en een jaarlijks feest zijn de beloning voor de bijdrage. De organisatie bedankt iedereen die het survivalweekend mogelijk hebben gemaakt.

Hemelvaart-toernooi bij Zeevogels

Schrijf je nu in voor het Hemelvaart-toernooi bij Zeevogels. (Foto: Monica van Hemert)

EGMOND AAN DEN HOEF - Traditiegetrouw vindt bij Zeevogels op Hemelvaartdag het 'Hemelvaart-toernooi' plaats. Dit jaar vindt het toernooi plaats op donderdag 30 mei.

Vriendenclubs, zaalvoetbal- en reünieteams zijn welkom

Inschrijving staat open voor vriendenclubs, zaalvoetbalteams of een reünieteam, dames of heren, het maakt niet uit. Een feest voor iedereen die voor de lol eens tegen een bal wil trappen in een ongedwongen, meestal zonnige sfeer. Dit jaar vindt het toernooi plaats op donderdag 30 mei. De aanvang is om 11.00 uur.

Stel eigen team samen

Stel je eigen team samen uit minimaal vier veldspelers en een keeper en maximaal negen (inclusief keeper). De minimumleeftijd is 14 jaar en het geslacht per team is hetzelfde. Het toernooi staat dus open voor zowel dames als heren, maar niet voor gemengde teams. Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- per ploeg. Er wordt gespeeld op een kwart voetbalveld, ruwweg volgens de zaalvoetbalregels. Bij de mannen is er een recreatie- en een prestatie competitie.

Aanmelden

Meld je voor zondag 26 mei 18.00 uur aan per e-mail: hemelvaarttoernooi@zeevogels.nl. Deelnemers krijgen op tijd een bevestiging. Wie geen bevestiging heeft ontvangen, kan contact opnemen met de organisatie.

Meer weten? Informatie over het toernooi en overige zaken is te vinden op www.zeevogels.nl.

Straatmarkt vaste prik

(Foto: aangeleverd)

HEILOO - Het is bijna weer zover. De bekende leuke traditionele rommelmarkt op de Nicolaas Beetsweg in Heiloo. Dit jaar vindt alweer de 22e editie plaats op zaterdag 18 mei.

Voor elk wat wils te koop dus kom heerlijk struinen bij alle kramen

De organisatie hoopt vele bezoekers te mogen begroeten. Bijna alle bewoners in de straat zetten voor zijn/haar deur hun spullen te koop. De nog openstaande plekken worden aangevuld door familie/vrienden of bewoners uit de buurt. Er is voor elk wat wils te koop. De straat is volledig afgesloten dus bezoekers kunnen heerlijk rustig struinen bij alle kramen.

Details

Kom daarom gezellig langs op zaterdag 18 mei van 9.00 tot 15.00 uur. Voor vragen of meer informatie uitsluitend via mail: straatmarktnicbeetsweg@gmail.com.

De reddingboot ingaan

Het was een zonnige reddingbootdag (Foto: Sjef Kenniphaas)

EGMOND AAN ZEE - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hield zaterdag 11 mei een landelijke open dag. Dé dag om actief kennis te maken met het werk, de professionele vrijwilligers en het materieel van de KNRM.

Het tafereel leverde prachtige plaatjes op waaronder bovenstaand werk van Sjef Kenniphaas. Diverse activiteiten voor jong en oud zorgden voor veel plezier bij de aanwezigen. Het was een zonovergoten dag waarbij de donateurs actief kennis maakten met het reddingwerk van de KNRM.

Vrijwilligers

Bij de KNRM draait alles om vrijwilligerswerk. Het reddingswerk kan niet bestaan zonder de 1.300 vrijwilligers.De vrijwilligers kunnen hun werk doen door de vrijwillige bijdragen van mensen die de KNRM een warm hart toedragen. En voor die mensen is de Nationale Reddingbootdag. Ook iets bijdragen aan KNRM?

Check www.knrm.nl voor meer informatie.

Rijbewijskeuring

EGMOND AAN DEN HOEF - Rijbewijskeuring A, CDE, BE, code 95 en taxipaskeuring in het dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef.

Verloopt het rijbewijs binnen een half jaar en een medische keuring nodig heeft omdat de leeftijd van 75 jaar is of jonger dan 75 jaar bent, of om medische redenen moet worden gekeurd voor het verlengen van uw rijbewijs A, B/E? C/D/E? Code 95, taxipas.. Maak dan nu alvast een afspraak voor deze keuring in het Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Locatie: Dorpshuis Hanswijk Hanswijk 1, Egmond aan den Hoef. Het kan wekelijks. Meer informatie over deze rijbewijskeuring, of een afspraak maken? Neem dan contact op met het afsprakenbureau (09.00 en 18.00 uur): telefoon nummers 0516-514574 of 06-14716543. Online afspraak maken: www.goedkoperijbewijskeuringen.com Meenemen voor de keuring: eigen verklaring , uw rijbewijs, een klein beetje urine, bril, en eventuele medicatie. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

'Derrepers' outfit

Bibliotheek activiteiten bij Postaanzee over Klederdrachten. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Post aan Zee houdt dinsdag 28 mei een lezing over 'Derrepers' klederdracht in vroegere tijden.

In 1977 vierde Egmond aan Zee duizend jaar, waarbij Jan en alleman in klederdracht aan het feest deelnam. Zelfs oude originele stukken werden voor de gelegenheid nog versteld om ze nog één keer te kunnen dragen. Maar hoe 'Derrepers' is die klederdracht nu werkelijk? Bij Post aan Zee spreken we over de klederdrachten van Noord Kennemerland en West-Friesland aan de hand van afbeeldingen en originele stukken. Zelf nog voorbeelden? Neem deze gerust mee, er valt soms meer over te vertellen dan iedereen denkt. Dinsdag 28 mei gaan we daar over praten. De bijeenkomst is van 13.30 tot 14.30 uur.

Voor deelname en koffie en thee vraagt Postaanzee een vrijwillige bijdrage.

Tien voor bier

EGMOND AAN ZEE - Brouwerij Egmond viert binnenkort het 10-jarig jubileum. 28 juni 2009 zag abdijbier Sancti Adalberti voor het eerst het licht.

De abdij van Egmond en Brouwerij Egmond gaan dat op gepaste wijze vieren met onder meer 'jubileumbier'.Het jubileumbier krijgt de naam X! (spreek uit 10!). Het bier wordt gebrouwen in een Limited Edition, afgevuld in flessen van 75 centiliter, genummerd en verkocht bij inschrijving. De flessen worden 13 juli per boot van de brouwerij naar de abdij vervoerd. Daar kunnen de kopers van het bier hun flessen onder begeleiding van de Benedictijner monniken in processie naar de abdij vervoeren, alwaar de flessen worden opgelegd in de kelders van de abdij. De uitverkorenen krijgen een certificaat en de naam komt op de fles. Een jaar later, als het bier volledig op dronk is, worden de flessen opgehaald.

Meer weten: www.brouwerijegmond/10.

Zweven boven golven

Een nieuwe tak van watersport, zweven boven de golven met enkel de (lange) kiel van je board in het water. (Foto: Sjef Kenniphaas)

EGMOND AAN ZEE - Een hydrofoil is niet iemand die dol is op water (hydrofiel), maar een term die wordt gebruikt om een nieuwe watersport te beschrijven waarbij een board boven het water wordt uitgetild.