Contact

19 juni 2019

Contact 19 juni 2019


Opbrengst Egmondse boeken naar Hospice

Jesse Reij is er helemaal klaar voor om zijn boek te verkopen. Het boek bevat prachtige foto's en mooie verhalen. (Foto: Marja Bak-Aal).

EGMOND AAN ZEE - Visserijdag Egmond aan Zee was ook het moment dat Jesse Reij zijn fotoboekwerk 'Derpers' voor het eerst presenteerde aan de Egmonders.

Een boekwerk - uitgegeven door Rodi Media - voor en door Egmonders, geschreven in zowel Engels-Derps als Nederlands-Derps. 'Derpers' bevat een unieke verzameling foto's en verhalen gevangen in één boek. De winst gaat naar de bouw van Hospice Egmond.

Vuurtoren van de week: Skodsbol

Vuurtoren Skodsbol. (Foto en tekst: Frits van Eck)

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Deense vuurtoren Skodsbol.

Vanuit Flensburg, op weg naar het Deense eiland Als, kom je dit fraaie vuurtorentje tegen. Tussen Rendbjerg en Broager is hij goed zichtbaar vanaf de doorgaande weg. Hij staat aan de rand van de Flensburger Fjord. Deze vuurtoren is in gebruik sinds 1896 . Hij is gebouwd in de periode dat het zuiden van Denemarken, na de slag in 1864 bij Dybbøl, onderdeel van Duitsland was. In 1920 vond een referendum plaats en kozen de bewoners weer voor aansluiting bij Denemarken. Volgend jaar is dat 100 jaar geleden en 2020 is uitgeroepen tot historisch jubileumjaar. De vuurtoren Skodsbol is 8 meter hoog en heeft een lichthoogte van 11 meter. Het is een ronde cilindrische toren met zelfs een galerij. Hij is wit geschilderd met een rode horizontale band. Ook de kap van de lantaarn is rood geschilderd. Het witte licht gaat 1 seconde aan en 1 seconde uit. Hij staat midden in landerijen maar is makkelijk bereikbaar. Je zet de auto aan het begin van de Egeskovvej (op de weg zelf geldt een parkeerverbod), loopt een paar honderd meter tot het Gendarmenpad. Dit pad is een oude route langs het Flensburger Fjord waar ooit door Deense grenswachten gepatrouilleerd werd. Het is één van de mooiste wandelroutes in Denemarken. Vanaf het Gendarmenpad nog een stukje wandelen door modderige landerijen en je bent er. In 1976 is het torentje volledig gerenoveerd.

Coördinaten: 54° 53' 36.60" N - 09° 38' 26.16" O

'We worden toch wel nat'

In korte broek over de buikschuifbaan. (Foto: aangeleverd).

EGMOND-BINNEN - ''Na alle voorbereidingen startten we om een uur met de buitenspeeldag,'maar uiteindelijk bleek de regen toch een spelbreker", laat de organisatie van de buitenspeeldag in een reactie weten. Er waren diverse spelletjes, zoals blikschieten, spekhappen, klittenband-darten, eier-op-lepel-loop, springkussen en de buikschuifbaan. De kinderen zeiden al: 'we worden toch wel nat'.

De kinderen genoten volop met muziek, dans en limonade

Dus gingen ze, van klein tot groot, in korte broek stoer over de buikschuifbaan. Het eerste uur bleef het nog redelijk droog, maar rond half drie regende het harder. "We zijn toen toch bij Jongerencentrum JOEB naar binnen gegaan, waar ze een door de Dekamarkt gesponsorde fruitsalade kregen. De kinderen genoten volop met muziek, dans, limonade en een versnapering. Eind goed al goed. Iedereen ging nat, maar tevreden naar huis rond vier uur."

Bedankt

De organisatie bedankt iedereen die zich ingezet heeft om dit voor de kinderen mogelijk te maken. "Ook dank aan de VDEB, die namens de gemeente Bergen voor de financiële bijdrage zorgde. Tot volgend jaar, hopelijk met beter weer.''

Mantelzorger gerust op vakantie

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - Het is liefdevol, maar loodzwaar, dat hoor je vaak van mantelzorgers als ze al langere tijd hun dierbaren verzorgen. Onder druk van de verantwoordelijkheid schieten soms zelfs de zo broodnodige momenten van ontspanning zoals een vakantie er voor hen zelf bij in.

Ben je echt toe aan rustmoment, dan draag je de zorgtaken even over aan je kinderen, kleinkinderen of vrienden. Maar dan zadel je wel anderen op met 'jouw' taken, waardoor je er nog niet met een gerust gevoel even tussenuit kan gaan. Bij Home Instead Thuiszorg Alkmaar begrijpen ze dat maar al te goed.

Accu opladen

Marco Groffen: 'Wij zorgen ervoor dat mantelzorgers er met een gerust gevoel even lekker tussenuit kunnen. Een lang weekend, of een meerweekse vakantie. Dat hebben ze gewoon nodig. We weten hoe zwaar het voor hen is om permanent een dierbare te verzorgen. Wij nemen die taak graag van hen over, zodat er even tijd is om de accu weer op te laden.'

Vast team

De thuiszorg van Home Instead bestaat uit een vast team van professionele, goed opgeleide, flexibel ingestelde medewerk(st)ers. De persoon die zorg nodig heeft ziet daardoor elke keer een vast gezicht en dat geeft een vertrouwd gevoel. Tijden waarop de zorgmomenten moeten plaatsvinden kunnen in overleg worden afgesproken.

Zonder wachtlijst

De wensen van de klant staan bij Home Instead centraal, 24 uur per dag, 7 dagen per week. Dus ook in de vakantie zijn wij beschikbaar, zonder wachtlijst. Deze tijdelijke zorg, ook wel respijtzorg genoemd, wordt soms vergoed door de zorgverzekeraar en is afhankelijk van de polis die men heeft.

Meer weten?

Wie gebruik wil maken van de diensten van Home Instead, kan contact opnemen voor een geheel vrijblijvend gesprek. Een medewerker van Home Instead neemt daarbij graag samen de mogelijkheden door om bijvoorbeeld te helpen bij het organiseren van een onbezorgde vakantie.

Home Instead Thuisservice Alkmaar is te vinden in De TelefoonCentrale aan de Koelmalaan 350 in Alkmaar. Info via 072-2001009, www.homeinstead.nl, info.alkmaar@homeinstead.nl.

Home Instead Thuisservice Akmaar is actief in de regio's Alkmaar, Heerhugowaard, Heiloo en Bergen.

Beachfun: sporten op strand

Sporten op het strand. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Tijdens de zomervakantie organiseert de Buurtsportcoach van de gemeente Bergen, Egmond en Schoorl in samenwerking met Jongerenwerk Bergen het populaire sportevenement voor de jeugd: Beachfun op het strand. Speciaal voor alle kinderen van 6 t/m 12 jaar worden op twee verschillende middagen in de vakantie diverse sportactiviteiten georganiseerd op het strand van Egmond aan Zee en Camperduin. Inschrijven is mogelijk via www.hollandsportbv.nl/zomervakantie-activiteiten-bergen        

De eerste Beachfun-middag vindt op maandag 15 juli plaats in Egmond aan Zee bij afgang Zuid, naast strandpaviljoen De Zilvermeeuw. De tweede Beachfun-middag wordt in Camperduin georganiseerd op maandag 22 juli, bij de lagune. Beide programma's starten om 13.00 uur en duren tot 16.00 uur. De begeleiding is in handen van ervaren instructeurs, jongerenwerkers en trainers van lokale sportaanbieders uit de gemeente Bergen. Zij dagen de jeugd uit om mee te doen aan verschillende sporten als Beach tennis, Zumba, bootcamp, speurtocht, powerkiten (voor kinderen ouder dan 10 jaar) en suppen (voor kinderen met A + B diploma). Het programma is op beide Beachdagen anders. Dit betekent dat kinderen zowel de eerste als de tweede middag mee kunnen doen. "Het mooie aan Beachfun is dat een kind ook kennis kan maken met wat minder voor de hand liggende sporten. Misschien is een kind uiteindelijk zelfs zo enthousiast dat het besluit om een bepaalde sport vaker te gaan beoefenen!" aldus Kraakman.

De deelnamekosten bedragen € 4,- per middag, aanmelden kan tot 5 juli via de website: https://www.hollandsportbv.nl/zomervakantie-activiteiten-bergen Alle ouders/verzorgers zijn uiteraard van harte welkom om te komen kijken of om gezellig mee te doen.

Zomermarkt in Egmond aan Zee

Zomermarkt in Egmond aan Zee. (Foto: Lotus Events)

EGMOND AAN ZEE - Een heerlijke zomermarkt met ruim honderd kramen, foodtrucks, muziek en kinderattracties op zondag 23 juni bij de Zorgcirkellocatie Prins Hendrik. Bezoekers kunnen van 11.00 tot 17.00 uur op zoek gaan naar leuke cadeautjes of wat leuks voor zichzelf. De kinderen kunnen ondertussen zwieren in de zweefmolen of racen in de karts van de kinderkartbaan.

Ruim honderd kramen, foodtrucks, muziek en kinderattracties

De kramen bieden weer verschillende producten van zowel ondernemers als hobbyisten. Van kleding tot woondecoratie en houten speelgoed tot sierade; op de markt is van alles vinden. De kinderen kunnen geschminkt worden en vermaken zich prima in de attracties.

Lekkers

Voor iedereen is er wel wat lekkers verkrijgbaar bij de verschillende foodtrucks. Zomermarkt, live muziek en heerlijk eten. Kom tussen het struinen langs de kramen door ook kijken naar muzikale optredens. Geniet van de muziek onder het genot van gegrilde hamburgers, verse patat, Surinaamse gerechten, Caribbean shave ice, vis en nog veel meer.

Palingroker

Wil je graag gerookte vis mee naar huis nemen, loop dan even langs de ambachtelijke palingroker die niet alleen ter plekke heerlijke paling, maar ook zalm en makreel aan het roken is. Inmiddels is deze zomermarkt een traditie geworden. Door een goede samenwerking met De Zorgcirkel en het door hun beschikbaar stellen van het terrein en bepaalde faciliteiten kan de organisatie er weer een mooie zomermarkt van maken.

Fusieclubs op zoek naar enthousiaste trainer

EGMOND - De fusieclubs uit de drie Egmonden zijn op zoek naar een enthousiaste trainer voor de twee JO13 teams. In aanloop naar de toekomstige fusie hebben de drie clubs bij de huidige JO13 lichting de samenwerking gezocht. Al sinds het vorige seizoen vinden er gezamenlijke trainingen plaats en volgend jaar zullen er gemende teams van de drie clubs competitie gaan spelen. Het betreft hier teams in de JO14 en de JO13.

Trainer gezocht voor de twee JO13 teams

''Ben jij in het bezit van een trainersdiploma of bezig deze te behalen en heb je ervaring met het training geven aan jeugdteams of wil je vanwege jouw opleiding juist ervaring gaan opdoen, meld je dan bij ons aan. Tegen een gepaste vergoeding geef je op dinsdag en donderdag avond training aan twee teams. Hierbij krijg je, indien nodig, assistentie van ouders. De training vinden, in blokken van ongeveer drie maanden, afwisselend plaats bij een van de drie fusieclubs, Adelbert, Zeevogels en Egmondia.''

Reageren kan naar Philip de Baar: philipdebaar@gmail.com

Maar liefst 567 clubs in de prijzen

ALKMAAR – Maar liefst 567 clubs zijn dinsdagavond 18 juni tijdens de feestelijke finaleavond van de Rabobank Clubkas Campagne in het AFAS stadion in de prijzen gevallen. 't Praethuys ofwel het inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten, sleepte de eerste prijs in de wacht. Zij namen een cheque van € 2.692,- mee naar huis.

Feest voor alle winnaars

Het lokale verenigingsleven een steuntje in de rug geven, daar draait het om bij de Rabobank Clubkas Campagne. Het totaal te verdelen bedrag telde dit jaar € 225.000,-. De tweede prijs van de Clubkas Campagne 2019 was voor LSVV. En op plek drie: Zwembad de Bever. Beiden werden op het podium in de schijnwerpers gezet om daar de uitslag te horen. Hun opbrengst: € 2.461,- voor de voetbalclub in Noord-Scharwoude en voor 't zwembad in Sint Pancras een bedrag van € 2.194,-! Operettevereniging Caecilia, stichting Vrienden van de Sint en VVO waren winnaar van de originaliteitsprijs. Zij maakten een creatieve promotiefilm. Dat leverde naast een mooie cheque ook nog eens € 250,- extra op.

Succesvolle campagne

De top tien mocht het podium op maar eigenlijk waren alle deelnemende clubs winnaar! Feico Kooy, bestuurslid van de Jeu de Boulesvereniging uit Schoorl: "Na de succesvolle campagne van 2018, waar wij meer dan € 200,- ophaalden, wilden we dit jaar ook weer graag mee doen. Dat blijft spannend want je hebt daarvoor de hulp nodig van enthousiaste leden, ouders, buren et cetera. Wij merkten dat niet iedereen wist dat alleen leden kunnen stemmen. Dat het resultaat uiteindelijk weer beter is dan vorig jaar is fantastisch! Verder vind ik het een hele gezellige avond. De sfeer is goed en bovenal leuk om op een ongedwongen manier ook eens met bestuurders van andere verenigingen te spreken."

Warm hart voor clubs

Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar en omstreken, vindt het weer een feestje. "Ieder jaar zien we het aantal deelnemende clubs en stemmers groeien. Daar word ik blij van, een teken dat de campagne leeft! Geweldig hoeveel er gestemd is. Totaal brachten onze leden bijna 49.000 stemmen uit op de clubs die zij een warm hart toedragen. Zij bepalen hoe het bedrag van € 225.000,- wordt verdeeld over de deelnemende clubs. Opvallend is dat vooral de maatschappelijke clubs veel steun hebben gekregen zoals bijvoorbeeld 't Praethuys en de reddingsbrigades. Voor ons is de Rabobank Clubkas Campagne dé manier waarop we als coöperatieve bank het verenigingsleven een steuntje in de rug geven".

De volledige uitslag staat op clubkascampagne.nl/alkmaar.

(Foto: Aangeleverd)

Kofferbakmarkt in Camperduin

CAMPERDUIN - Zaterdag 22 juni gaan in Camperduin de wekelijkse kofferbakmarkten weer van start. De markt wordt op elf zaterdagen georganiseerd, de laatste op 31 augustus. De markt vindt plaats naast de strandopgang van Camperduin, aan de voet van de zeedijk tussen 10.00 en 16.00 uur. Voor bezoekers is de toegang gratis. Iedereen kan zijn overtollige spullen aanbieden. Verkopers betalen € 10,- en hoeven zich niet aan te melden; er is altijd plaats genoeg. De verkoopplaatsen bieden uitzicht over natuurgebied de Harger- en Pettemerpolder. Zie ook www.wrakhout.nl.

Rode Kruis zoekt hulpverleners

Het Rode Kruis is op zoek naar Evenemententhulpverleners. (Foto: Richard Jetten)

ALKMAAR – Zomaar een paar getallen: jaarlijks helpen bijna 9.000 vrijwilligers van het Rode Kruis op evenementen, worden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen maart liefst 18.560 blaren doorgeprikt en staan op jaarbasis de duizenden vrijwilligers klaar op bijna 10.000 evenementen die in Nederland georganiseerd worden. ''Dit aantal wordt alleen maar groter,'' zegt Koert van Riemsdijk, coördinator Noodhulp en Evenementenhulp, district Noord-Holland Noord. ''Daarom zijn we op zoek naar evenementenhulpverleners en coördinatoren die ons op korte termijn willen ondersteunen."

De vraag naar vrijwilligers in Noord-Holland Noord - met acht evenementen per week - is enorm. Vrijwilliger worden bij de grootste hulpverleningsorganisatie van Nederland is volgens Koert een uitdaging. ''We zoeken mensen vanaf achttien jaar die graag willen leren hoe je omgaat met onverwachte situaties. Alle nieuwkomers krijgen eerst een opleiding Opleiding EHBO Uitgebreid en een opleiding evenementenhulpverlening.''

Open dag 1-1-2

Zondag 23 juni is een uitstekend moment om eens van dichtbij te bekijken wat het Rode Kruis en 21 andere hulpverleningsorganisaties allemaal doen. In sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar staat de open dag 1-1-2 op het programma. De organisatie verwacht tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. ''Er worden veel demonstraties gegeven en wij hopen natuurlijk veel nieuwe vrijwilligers te kunnen begroeten'', vervolgt Koert vanuit het nieuwe pand aan de Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar, waar ook de logistieke voorbereiding van grote en kleinere evenementen plaatsvindt.

EK Wielrennen

Binnenkort is Alkmaar en omgeving gastheer van het EK Wielrennen. "Voor dit evenement zijn maar liefst zestig vrijwillige hulpverleners nodig. We willen als organisatie voorkomen dat vrijwilligers te veel uren draaien, vandaar dat wij versterking zoeken. De vrijwilliger bepaalt zelf zijn beschikbaarheid en wanneer hij ingezet wordt. Nieuwkomers krijgen cursussen en trainingen aangeboden om zichzelf te blijven ontwikkelen en specialiseren. Eventuele onkosten worden volledig vergoed. We zitten echt te springen om enthousiaste mensen die heel graag coördinator of evenementenhulpverlener willen worden en hopen dat zij zich melden op de open dag.''

Meer weten? Kijk op www.rodekruis.nl, mail naar helpdesknhn@rodekruis.nl of bel 06-46242311.

Deze week bij Cinebergen

Tolkien

Deze week bij Cinebergen blijven in het oogstrelend kostuumdrama 'Le Semeur' alle vrouwen wanhopig en hunkerend achter nadat het leger van Napoleon III een opstand heeft neergeslagen en alle mannen uit het dorp zijn gedeporteerd. Verandert in 'La Terra dell'Abbastanza' het leven van de twee vrienden Mirko en Manolo totaal als ze per ongeluk iemand aanrijden en zo betrokken raken bij de lokale maffia. Voor een ieder die fan is van de leefwereld van Lord of the Rings, is er 'Tolkien', een fascinerend biografie over de jeugdjaren van deze legendarische auteur. In 'Hotel Mumbai' het beklemmende en waargebeurde verhaal over de verwoestende aanslagen in het Taj Mahal Hotel gezien vanuit het perspectief van de gasten en het moedige personeel.

Le Semeur (do 20 mei 14.30 | zo 23 mei 11.00 | wo 26 mei 20.00)

Als het leger van Napoleon III in 1852 een opstand van de Provençaalse boeren neerslaat, worden alle mannen uit het bergdorpje gedeporteerd. De overgebleven vrouwen nemen het werk van de mannen over en maken hun eigen leefregels. Maar na maanden van totale isolatie en zonder enig uitzicht op de terugkeer van de mannen, beginnen de vrouwen stilaan wanhopig te worden. Ook vrezen ze kinderloos te blijven. Violette en haar vriendinnen zweren een eed dat ze de eerste man die langskomt in het dorp zullen delen. Maar als er dan een mysterieuze, knappe vreemdeling komt opdagen en tussen hem en Violette liefde opbloeit, wordt de afspraak zwaar op de proef gesteld.

La Terra dell'Abbastanza (do 20 mei 20.00 | zo 23 mei 15.30 | di 25 mei 14.30)

De broers Damiano en Fabio D'Innocenzo die eerder meeschreven aan het bijzondere scenario van Dogman, debuteren nu als regisseurs met een tegendraads maffiadrama. Beste vrienden Mirko en Manolo wonen met hun alleenstaande ouders in een armoedige buitenwijk van Rome. Zij moeten hun steentje bijdragen om de huishoudens draaiende te houden. De jongens delen dezelfde dromen over een leven met vrouwen, seks en geld. Aan die betrekkelijke onschuld komt abrupt een eind wanneer ze per ongeluk iemand aanrijden en hierdoor betrokken raken bij de lokale maffia. Al snel leven ze in weelde en raken ze bedwelmd door het snelle geld en verliezen ze het contact met de werkelijkheid.

'Tolkien' is een fascinerende biografie over de jeugd van de legendarische auteur

Tolkien (vr 21 mei 14.30 | za 22 mei 15.00 (High Tea) 16.30 | zo 23 mei 20.00 | di 25 mei 20.00)

Er is geen schrijver waarvan de boeken zo succesvol verfilmd zijn als van de legendarische J.R.R. Tolkien. Een film over hem kon dan ook niet uitblijven. Het in de stijl van de Lord of the Rings vaardig gemaakte Tolkien richt zich op de vormende jaren van de befaamde auteur, waarin hij vriendschap, moed en inspiratie vindt bij een groep medeschrijvers en kunstenaars. Tot de oorlog er tussen komt. Veel schrijvers putten uit hun eigen levenservaring voor hun boeken. Zo ook Tolkien. Het grootste deel van zijn Lord of the Rings boeken schreef hij tijdens WO II, nadat hij als vrijwilliger dienst had genomen in WO I. Levenservaring die hij voor zijn boeken gebruikt zou hebben, zien we terug in de film. Vaak op het letterlijke af. Zo zien we een vuurspuwende draak en horen we Tolkien zijn vriendschap voor het eerst een fellowship noemen. Tolkien is verplichte kost voor een ieder die zich maar al te graag wentelt in het universum van de unieke schrijver. Op zaterdag 22 juni zowel zonder (vanaf 16:30) als met een High Tea (vanaf 15:00) te zien.

Hotel Mumbai (vr 21 mei 20.00 | za 22 mei 20.30 | ma 24 mei 20.00 | wo 26 mei 14.30)

De klant is koning in het vijfsterren hotel Taj Mahal Palace in het Indiase Mumbai. Pakistaanse terroristen houden zich niet aan die ongeschreven wet in het op ware feiten gebaseerde Hotel Mumbai. Terwijl de gasten worden verwend met een copieus diner, vallen vier mannen binnen met de bedoeling om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Gebaseerd op een serie terroristische aanslagen in 2008 laat regisseur Anthony Maras zien hoe het personeel en de gasten van het hotel vier dagen lang vochten voor hun leven. Hij toont die gebeurtenissen vanuit het oogpunt van verschllende personages. Dev Patel speelt een imponerende rol als bediende die zijn gasten probeert te beschermen. Indrukwekkend hoe vanzelfsprekend cineast Maras ieders belevenissen verweeft met nieuwsbeelden uit die tijd.

Filmtheater Cinebergen, De Zwarte Schuur, Eeuwigelaan 7, Bergen; www.cinebergen.nl, reserveerlijn: 072-5896310, infolijn: 072-5815914.

Tentoonstelling 'Onder Vrienden'

Kees Maks (1876-1967), 'Automne (gezelschap in tuin)', 1910-1925. (Foto: Margareta Svensson)

BERGEN - Deze zomer presenteert Kranenburgh opnieuw een aantrekkelijke bloemlezing uit zijn collectie werken van de Bergense School, waarin grote namen als Leo Gestel, Charley Toorop en Dirk Filarski niet ontbreken. Ook werken uit de omgeving van de Bergense School én een aantal bijzondere nieuwe verwervingen maken deel uit van de tentoonstelling. Te zien vanaf 23 juni tot en met 10 november in Museum Kranenburgh (zondag 23 juni vanaf de opening om 16.00 uur).

Expositie brengt Bergense School in kaart

Onder de verwervingen bevindt zich onder meer een kleurrijk vroeg stilleven van Dirk Filarski en een groot, zonnig tafereel van Kees Maks. De talloze vriendschappen, relaties en familiebanden die in kunstenaarsdorp Bergen werden aangegaan, vormen een boeiende geschiedenis die veel kunstwerken en hun makers onderling met elkaar verbindt. Dat geldt ook voor favoriete plekken in Bergen die ze graag bezochten en vereeuwigden, zoals de Oude Hof. Dit boeiende netwerk van verbindingen, dwarsverbanden en gezamenlijkheden vormt de rode draad in de presentatie Onder Vrienden – De Bergense School en omgeving.

Kees Maks

Een zonovergoten tuintafereel: drie vrouwen en een man rond een tafeltje, modieus, mondain, relaxed, rokend. Vrienden onder elkaar. Deze genoeglijke scene is geschilderd door Kees Maks (1876-1967). Maks, een halve generatie ouder dan de kunstenaars van de Bergense School, was vooral werkzaam in Amsterdam.

Museum Kranenburgh heeft dit bijzondere schilderij onlangs in langdurig bruikleen ontvangen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Anders dan de titel (Automne) doet vermoeden, een zonnig, zomers werk.

Vernieuwers

Een aantal vernieuwers vertrok uit Amsterdam naar Bergen, gelokt door het magische zeelicht, het poëtische kustlandschap en elkaar. Onder hen schilders als Arnout Colnot, Dirk Filarski, Leo Gestel en Matthieu Wiegman. Was in Amsterdam het atelier van Leo Gestel, de beroemde 'Jan Steenzolder', een trefpunt voor kunstenaars, in Bergen werd het huis en later de Kunstzaal van verzamelaar Piet Boendermaker (1877-1947) een belangrijke hotspot.

'Licht schilderen'

De kunstenaars deelden een visie op kunst en maakten na 1915 eenzelfde ontwikkeling door, geïnspireerd door het werk en gedachtengoed van de Franse schilder Henri Le Fauconnier: van het neo-impressionistische 'licht-schilderen' naar een vorm van expressionisme; van zonnige, schetsachtige werken naar schilderijen met grote vormen, pasteuze verflagen en sterke kleurcontrasten.

Muziek bij de buren Bergermeer

ALKMAAR - Dit jaar organiseert Wijkvereniging Bergermeer weer een muziekroute, genaamd Muziek bij de Buren, zondagmiddag 23 juni tussen 15.00 en 17.00 uur. Op zes adressen in de wijk kan genoten worden van tuin- en huiskamerconcertjes en er is gekozen voor een breed aanbod aan muziekstijlen. Per locatie worden er drie concertjes gegeven. De toegang per concert is € 2,- per persoon. Meer over de muziek, de tijden en de locaties treft u aan op www.wijkverenigingbergermeer.nl. Aanmelden via de site wordt aangeraden, want vol is vol.

Zomerfeest bij Elfje Fier in Schoorl

(Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer zondag 23 juni, 14 juli en 11 augustus de voorstelling Zomerfeest bij Elfje Fier.

Het is zomer in de hoogste duinen van Nederland. Elfje Fier nodigt iedereen uit om op het zomerfeest te komen. De zandhagedis en vlinder zorgen voor een bijzondere verrassing. Kom je ook op het poppentheaterfeest? Na de voorstelling maken de kinderen een eigen zomerse wensboom die ze natuurlijk mee naar huis mogen nemen! De poppenvoorstelling is voor kinderen van twee tot acht jaar en hun ouders/verzorgers. De voorstellingen beginnen om 11.00 en 15.00 uur en duurt inclusief knutselen negentig minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Ellen Scholten verzorgt de voorstelling met haar prachtige vilten poppen.

Graag reserveren via www.staatsbost/mbeheer.nl/belletjesterk. Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Openingstijden: maandag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.