Kompas ed 1

2 april 2019

Kompas ed 1 2 april 2019


Amicitia: 'Wij zijn supertrots op hen!'

Eva de Jager laat trots haar diploma zien. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Twaalf leerlingen van Amcitia Landsmeer hebben in februari meegedaan aan de praktijkexamens van Amicitia. Zes leerlingen zijn geslaagd voor het A-examen, vier voor het B-examen en twee voor het C-examen.

"Wij zijn supertrots op hen!" aldus Amicitia. Coen de Graaf, Eva de Jager (beiden A-examen) en Rikkie Gieler (B-examen) zijn zelfs met lof geslaagd. Alle drie behaalden ze een hoog aantal punten.

Na afloop vertelde Tristan (11 jaar):

"Eerst zat mijn hart in mijn keel, maar het was wel leuk."


Ook Jelle (11 jaar) was nerveus: "Maar dat was eigenlijk helemaal niet nodig. Ik ben geslaagd voor het A-examen euphonium!" Leden die hun B-diploma halen mogen naar het harmonieorkest. Daarom heeft het harmonieorkest er nu weer drie orkestleden bij: Dina Volders en Nynke de Jager op klarinet en Laura Bookelman op dwarsfluit. Rikkie Gieler zat al in het harmonieorkest.


Van Dijk bezoekt Landsmeer

LANDSMEER - De Commissaris van de Koning, de heer Van Dijk van de Provincie Noord-Holland, bezoekt dinsdag 2 april samen met gedeputeerde Van der Hoek de gemeente Landsmeer.

Zij gaan in een openbare raadsbijeenkomst met de raadsleden van Landsmeer in gesprek over de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Dit is onderdeel van een serie gesprekken die de Commissaris met gemeenten heeft en het versterken van bestuurskracht in Noord-Holland. Vanaf 18.30 uur is het gesprek met gemeenteraad. De locatie is de raadszaal van Landsmeer aan Raadhuisplein 1 in Landsmeer. De bestuurlijke toekomst is het enige onderwerp in de extra openbare raadsbijeenkomst, die vrij toegankelijk is.

Lente-proeverij


LANDSMEER - Lente, tijd voor optimisme en fleurigheid. Maar soms wil het voorjaarsgevoel niet echt binnenkomen. Voor wie worstelt met verlies is het is lastig de moed er in te houden, of de draad weer op te pakken. Bijvoorbeeld als je partner is overleden, of als iemand weinig contact heeft met zijn kinderen. Omdat iemand moeite heeft om verlies van gezondheid te accepteren of omdat iemand zich zorgen maakt over het alleen ouder worden of als je partner dementie heeft en je je maatje kwijt bent.
Wie zich hierin herkent is uitgenodigd voor een lenteproeverij. Maandag 15 april van 12.00 tot 14.00 uur in het Dienstencentrum Landsmeer (DCL). De bedoeling is om met elkaar te praten en informatie uit te wisselen over het omgaan met rouw en verlies.

DCL, Dr. M.L. Kingstraat 2B, 020-4824190. Toegang 5 euro inclusief hapjes en drankjes.

Geen nepnieuws op Duurzaamheidsbeurs!

Klimaatveranderingsexpert Reinier van den Berg. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Plannen om energie te besparen? Of nieuwsgierig naar achtergronden? Geen nepnieuws op de Regionale Duurzaamheidsbeurs. Wel vaklui en betrouwbare informatie. Zaterdag 6 april staan 50 bedrijven en organisaties klaar om u te adviseren. Vijftien experts vertellen over achtergronden. In Sporthal de Kloek, Insulindeweg 11 in Middenbeemster. Van 10.00 tot 16.00 uur. Gedeputeerde Jaap Bond opent de beurs.

Alles over isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Met degelijke adviezen van betrouwbare installateurs uit de regio. Maar ook bekende automerken die hun nieuwe elektrische modellen tonen, zoals Honda, Kia, BMW, Hyundai, Mitsubishi, Toyota, Nissan en Volvo. Bent u meer geïnteresseerd in 'nieuw' eten of streekproducten? U kunt ze proeven! Of overweegt u een kleinere behuizing? Ecocabins is daarvoor aanwezig. Ook zijn interessante en bruikbare te vinden rond recycling. Zoals de fijne babykleding van Bamboobaby en HHNK laat zien wat ze voor nuttigs halen uit rioolafval. Hovenier Bram Engberts geeft tussen 11.00 en 13.00 uur gratis tuinadvies! Hij is gespecialiseerd in levendige tuinen, die fijn zijn voor mens en dier.

Bent u eigenaar van een monument? Dan maakt u kans op een gratis energiescan ter waarde van € 950! U weet dan waar uw 'energielekken' zijn en wat u daaraan kunt doen. Op de beurs zijn 15 bekende en nog niet bekende experts te zien op hun vakgebied. Zoals klimaatveranderingsexpert Reinier van den Berg, Marjolein Jonker van Tiny Houses Movement en Laura Moningka van de Footprint Challenge. Of bent u meer geïnteresseerd in regelingen van de overheid, afvalscheiding, de succesvolle activiteiten van Duurzaam Waterland of van de vier energiecoöperaties in de regio? Tussen 11.00 – 16.00 uur informeren kenners u graag. Elektrische Twizy's van Visit Beemster pendelen tussen het centrum van Middenbeemster en de beurslocatie als u met de bus komt. Handig en leuk! De beurs wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de vijf deelnemende gemeenten en de Rabobank. In de uitgebreide beurskrant leest u meer. Deze is te vinden op de website www.regionaleduurzaamheidsbeurs.nl.

Nabestaanden oorlog gezocht

REGIO - Deze zomer is het 75 jaar geleden dat bij Kamp Amersfoort door de nazi's 32 mensen werden omgebracht. Dat wordt voor het eerst op die plek op de Grote Schietbaan op de Leusderheide herdacht met nabestaanden. Naar een aantal nabestaanden wordt nog gezocht. Contact wordt gezocht met Richard Hendriks en/of diens kinderen en met Albertus Lambregts en Jannetje Alida Lambregts of hun kinderen. De genoemde nabestaanden kunnen contact opnemen met Edie Brouwer, 06-55831057.

Passiemuziek

AMSTERDAM-NOORD - Arnoud Boerwinkel, dirigent van het Aubadekoor Tuindorp Oostzaan en het Koor-du-Nord, vertelt 11 april in het Huis van de Levenskunst over 'Muziek in de lijdensweek door de eeuwen heen'. Ook laat hij fragmenten ervan horen.

Huis van de Levenskunst is een plaats in Tuindorp Oostzaan waar mensen uit de buurt hun passies met elkaar delen. In de eerste plaats is deze overdag-activiteit bedoeld voor mensen vanaf circa 50+. Maar iedereen met interesse voor een bepaald onderwerp is van harte welkom!

Locatie: Benedenzaal Bethelkerk, Plejadenplein 44, van 14.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.

'OKV club van weinig woorden veel daden'

(Foto: )

OOSTZAAN - Nog drie jaar te gaan en dan beleeft de Oostzaanse Korfbalvereniging (OKV) haar 90e verjaardag. Opgericht in 1932 en op vele plaatsen het veld gehad. "Nu zitten we gelukkig vast op het sportcomplex aan de Twiskeweg in Oostzaan", vertelt de voorzitter van OKV Ton van Ingen.

"Sinds vorig jaar zomer een geheel nieuw kunstgrasveld waar we in zon en, helaas, regen op spelen. Korfbal is de enige gemengde balsport die er bestaat. Vele gezinnen vinden daar hun honk. Vader en moeder spelen het spelletje en kinderen volgen vaak hun voorbeeld. Menig huwelijk vindt zijn oorsprong in het korfbal, stelletjes ontstaan en gaan samen door. Het korfbal heeft een hele sprong gemaakt wat spel betreft. Was het op het veld nog het spel van de drie vakken, aanval, middenvak en verdediging, tegenwoordig heeft het veld buiten dezelfde afmeting als in de zaal. Het is zeker de snelheid van het korfbalspel ten goede gekomen. In de zomer op het veld en in de wintermaanden in de zaal. Korfbal is een teamsport wat inhoudt dat je met acht mensen in het veld moet staan. De wedstrijdsecretaris zorgt ervoor dat de ploegen compleet weggaan en dat is vaak een hele klus", aldus Van Ingen.

Thema-avonden

"Winnen is heel belangrijk maar, zeker voor de jeugd, is meedoen minstens zo belangrijk. Buiten het korfballen is er binnen de vereniging een zeer actieve feestcommissie die tal van evenementen binnen OKV organiseert. Zowel voor de jeugd als de senioren worden er het hele jaar door feest en thema-avonden gehouden. Avonden waar zowel de sport als het samenzijn voorop staat. Elk jaar gaan de jeugd ploegen met Pinksterkamp. Ook buiten de competitie zijn er tal van korfbal evenementen. Denk hierbij aan het schoolkorfbal voor de Oostzaanse basisscholen. Altijd weer een leuk korfbal evenement waar we elk jaar weer proberen jeugdleden voor het korfbal warm te krijgen. Jaarlijks is er op Hemelvaartsdag het korfbaltoernooi voor vrienden, buren, belangstellende. Altijd weer een leuke dag die afgesloten wordt met een zanger en gezelligheid. Kortom OKV is een vereniging die volop in beweging is voor groot en klein en waar de koffie altijd klaar staat."

OSV wint derby

AMSTERDAM-NOORD - OSV won afgelopen zaterdag in de tweede klasse de derby tegen OFC met 4-2. OSV had deze spannende lokale kraker eerder dit seizoen ook al gewonnen.

OFC begon sterk. Via een lobje was het Eddie Lulaj die na negen minuten de openingstreffer van zijn schoen liet ploffen. Daarmee veranderde de voetballer de stand in het voordeel van de Oostzaners: 0-1.

Daarna bleven beide teams sterk spelen. Joey Noordenbos kreeg nog een grote kans om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Doelman Fabian van den Heuvel was hier echter een sta in de weg. De OFC-goalie wist de bal nog te keren.

Tweede helft

De tweede helft was amper begonnen of de scheidsrechter gaf OFC een strafschop. Adnan Barakat greep dit buitenkansje met beide voeten aan en knalde de bal professioneel in het net.

Wie dacht dat OFC daarmee het momentum aan haar zijde kreeg, had het mis. De thuisploeg kwam sterk terug. Met een onhoudbaar afstandsschot produceerde Jermaine Jeulink de aansluitingstreffer. Invaller Mitchell Bijvoet maakte de comeback compleet door niet veel later de gelijkmaker in het OFC-doel te werken.

Enige minuten daarna zette Sergay Gemin, een andere invaller, OSV zelf op voorsprong. Lulaj miste daarna nog een kans op de gelijkmaker. In de blessuretijd besliste Noordenbos het duel: 4-2. OSV blijft door de overwinning in de race voor de nacompetitie. Voor OFC ziet het er triest uit. Dat kan veranderen als zij volgende week naaste concurrent Buitenveldert verslaan.

OFC geeft HSC 21 klop

OOSTZAAN - OFC won afgelopen weekend in de derde divisie met 4-0 van HSC 21. Door deze winst stijgt het team van trainer Eric Heerings naar de derde plek van de ranglijst.

Vooraf had OFC een moeilijk duel verwacht. Het was de Oostzaners nog niet eerder gelukt om van deze stugge tegenstander te winnen. In Overijssel kwam het team van Heerings afgelopen herfst niet verder dan een gelijkspel. De eerste grote kans was voor de spits van HSC, maar doelman Atam Koroglu wist de bal op uitstekende wijze te stoppen.

Scherper spelen

De Oostzaners gingen daarna scherper spelen. Aanvallend kreeg de tegenstander amper meer kansen. In de negentiende minuut gaf Jermano Lo Fo Sang de bal op maat aan Romano de Jonge, die de bal achter de HSC 21-goalie werkte.

Een kwartier later vergrootte Frank Schilder via een kopbal de voorsprong. Nog voor de pauze besliste OFC het duel. Een vrije trap van Tom Noordhoff belandde van grote afstand in het vijandelijke doel. Nog voor het rustsignaal maakte Edip Biberoglu de 4-0.

In de tweede helft bleef de thuisploeg wel hard werken, maar was de scherpte eraf. Schilder had pech dat hij niet rustig bleef toen hij alleen voor de doelman verscheen. OFC is op de ranglijst concurrent TEC voorbijgegaan. Heerings was daar natuurlijk heel blij mee, maar blijft realist. De eerste vijf ploegen zitten wel heel dicht bij elkaar. Er is dit seizoen nog van alles mogelijk.

De Oostzaanse Football Club bevindt zich op Twiskeweg 8 in Oostzaan. Meer informatie over de voetbalclub is te vinden op de website: www.ofc-oostzaan.nl.

Clara het krantenmeisje

Kiinderboekentrilogie Clara. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Het tweede deel in de kinderboeken-trilogie 'Clara' is onlangs verschenen. Het eerste deel uit de Clara-trilogie werd met lovende recensies ontvangen en veroverde een plek in de schoolboek top-100 lijst. Leestafel.nl schreef: 'Een leerzaam, maar vooral indringend verhaal.'

Clara is een eigenzinnig meisje. Ze groeit op in een arbeidersgezin in Amsterdam, aan het begin van de twintigste eeuw. Ze laat zich niet tegenhouden door de gewoontes van de tijd en wil later dolgraag ontdekkingsreizigster worden. Aan het eind van deel 1 moet Clara noodgedwongen van school om te werken. Zo wordt ze het eerste krantenmeisje van Nederland. In deel 2 maakt ze van alles mee op straat. Ze leert de stad van een heel andere kant kennen dan toen ze nog braaf in de schoolbanken zat. Ook is er in huiselijke kring van alles aan de hand. Haar moeder blijkt geheimen te hebben. Sfeer, geschiedenis en een indringend verhaal. Pieter Feller en Tiny Fisscher voegen deze elementen samen in een nieuwe klassieker. De schrijvers gaan al langer mee, Pieter schreef onder andere Kolletje, een lijvige serie over een eigenzinnige kleuter, Tiny is onder meer bekend van haar succesvolle bewerking van Hector Malots Alleen op de Wereld. Zij combineren volgens de uitgever 'beeldende en historisch accurate beschrijvingen, met een aangrijpend plot, dat niet alleen kinderen, maar ook hun ouders en grootouders zal boeien'. www.droomvalleiuitgeverij.nl/product/clara-het-krantenmeisje/.

Repareren!

LANDSMEER - Het volgende Repaircafé wordt 3 april gehouden in het Dorpshuis van Landsmeer.

Een Repaircafé heeft tot doel de duurzaamheid van producten te bevorderen door, indien mogelijk, met kleine reparaties het weggooien te voorkomen. Deze keer geen klokken! Elke eerste woensdag van de maand. Calkoenstraat 27. Van 13.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: Marina Still, 020-4824030 of info@dorpshuislandsmeer.nl.