Purmerends Nieuwsblad

2 mei 2019

Purmerends Nieuwsblad 2 mei 2019


Eerst herdenken en dan vrijheid vieren

Traditioneel is er veel belangstelling voor de wandeling naar het monument langs de Jaagweg. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De belangstelling voor de herdenking van alle oorlogsslachtoffers neemt jaarlijks toe. Ook onder jongeren wordt het stilstaan bij degenen die ons in de verschillende oorlogen zijn ontvallen, als belangrijk en waardevol gevonden. Zaterdag 4 mei vinden op verschillende plaatsen herdenkingen plaats en is er 2 minuten stilte. Om een dag later, zondag 5 mei, te vieren dat ons land nog steeds in grote vrijheid leeft. Een overzichtje van de activiteiten in Purmerend.

In samenwerking met het Gilde is op zaterdag 4 mei een speciale en anderhalf uur durende wandeling langs de markante oorlogspunten. De start is om 13.30 uur vanaf de VVV-museumshop aan de Peperstraat 35. Deelname is gratis. Voor een keer vervalt de reguliere zaterdagwandeling.

Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt. Daarna gaat de tocht via het Venediën langs het huis van Johannes Kolijn, die in de zomer van 1944 in zijn deuropening doodgeschoten, omdat hij anti-Duits zou zijn. Ook wordt gewandeld langs de plek waar in de oorlog de gaarkeuken gevestigd was en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan. Kortom, een informatieve wandeling.

Opgeven kan tot uiterlijk vrijdag 3 mei 13.00 uur bij de museumshop. Het telefoonnummer is 0299 207022. De openingstijden van de shop zijn dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur.

De gemeente en het 4-5 mei comité Purmerend houden vanaf 18.50 uur een stille tocht vanaf de Kaasmarkt naar het monument aan de Jaagweg. Om 20.00 uur is er 2 minuten stilte

bij het monument gevolgd door het zingen van het Wilhelmus en toespraken van burgemeester Don Bijl en Dick Blokker, voorzitter van het 4-5 comité Purmerend. Aansluitend is een herdenkingsdienst in de Nicolaaskerk aan de Kaasmarkt. Medewerking verlenen kinderkoor New Kickers (onder leiding van Lisa Rietveld) en jeugdkoor The Classics (onder leiding van Patrice van Opstal).

Purmerkerk

Op hetzelfde tijdstip is de herdenking bij het monument aan de Westerweg 50. Deze wordt georganiseerd door Purmer Belang en de Hervormde Gemeente ´De Purmer´. Om 19.45 uur worden belangstellenden ontvangen in de kerk. Tegen de klok van acht uur is er een stille tocht naar het monument met aansluitend 2 minuten stilte.

Er worden kransen gelegd door de gemeenten Edam, Purmerend en Waterland, alsmede Purmer Belang en Purmerkerk. Na het blazen van het 'Signaal Taptoe' worden de doden uit de Tweede Wereldoorlog en alle andere slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

Aansluitend is er in de kerk een korte herdenkingsdienst. Met gedichten en gedachten, muziek en samenzang zullen jongeren en ouderen deze herdenking invullen.

Zondag 5 mei is van 08.00 tot 14.00 uur in park De Driegang de traditionele kindervrijmarkt. Het park rondom wijkcentrum De Zuidpool in Purmer-Zuid verandert die dag in één grote vrijmarkt, waar kinderen hun spulletjes verkopen, muziek maken en spelletjes organiseren. Kom deze feestelijke dag gezellig langs de vele kleedjes kuieren en vier de vrijheid.

BevrijdingsPop

Na de vrijmarkt kan iedereen naar de Koemarkt waar vanaf 14.00 uur BevrijdingsPop wordt gehouden. Er treden enkele lokale bandjes op. De organisatie is in handen van café De Heeren in samenwerking met het 4-5 mei comité Purmerend.

Lentemarkt

PURMEREND - Woensdag 8 mei is er van 11.00 tot 16.00 uur een lentemarkt op het parkeerterrein van Woonstate WCJ Passtoors, Karavaanstraat 6 in Weidevenne.

Er staan 40 kramen met spullen voor ieder wat wils. Waaronder kleding, sieraden, decoratie voor in huis en de tuin, huisraad en leuke moederdagcadeautjes. Odion de Graslanden verkoopt zelfgemaakte producten. Er zijn bovendien oude ambachten, een palingrokerij en Tuincentrum 'De Os' verkoopt planten.

Voor de kinderen is er speelgelegenheid. Tijdens de markt is er livemuziek van Peter Marnier.

Z Lijner schaamt zich

soms als Nederlander

Thema-avond jong en

kanker in Wij Allemaal

Burgemeester speldde

onderscheidingen op

Verras je moeder met

cd-box Knuffelrock

Column Z Lijner

Trots

Als 'wij' Nederlanders de wereld een poepie laten ruiken ben ik trots. André Kuipers in de ruimte, Albert Heijn in de Verenigde Staten, Ajax in de halve finale van de Champions League, Epke wereldkampioen… ja dan … dan ben ik trots Nederlander te zijn. Maar er zijn ook andere momenten. Momenten waarin trots plaats maakt voor schaamte.

Er zijn dagen dat het geen feest is om Nederlander te zijn

De politiek, de medische stand, radio en tv en vooral de tientallen advertenties herinneren ons er voortdurend aan dat we te dik, te zwaarlijvig, kortom veel te dik zijn. Overgewicht is een nationaal en misschien zelfs internationaal probleem aan het worden. Internationaal? Ja zeker!

Te vet en te ongezond

Tot voor kort lachten we in ons vuistje als we te dikke Amerikanen zagen die zichzelf tegoed deden aan hamburgers, kipnuggets en ander fastfood. Domme, dikke Yankees.

Maar o wee, zodra de temperatuur in ons land de 15 graden aantikt, dan kun je niet anders concluderen dat ook wij inmiddels zijn verworden tot een hamburger en kipnuggets etende natie die te veel, te vet en te ongezond eet.

De zon is nog niet achter een wolk vandaan of we ontdoen ons van overtollige kleding. De tattoos moeten getoond worden. De onsmakelijke voeten gelucht en de te dikke ledematen mogen ongegeneerd de hoedanigheid van rood vlees aannemen. Op een zonnige dag is het alsof schaamte niet bestaat. Alles, maar dan ook alles mag je laten zien.

Geen feest

En als je al iets aantrekt, dan is het meestal een t-shirt waar je normaal gesproken je auto nog niet mee poetst. Nee, het is geen feest om op die dagen Nederlander te zijn.

We zijn – zo lijkt het tenminste - op dat soort dagen het slechts geklede en minst verzorgde volk op aarde. Aanvankelijk verbaas ik me dan over de wijze waarop men zichzelf toetakelt en uitdost, maar gaandeweg mondt die verwondering uit in een diep schaamtegevoel.

Gebrek aan schaamte

Dat ik deel uit mag maken van het volk dat lijdt aan een grenzeloos gebrek aan schaamte, dat uitblinkt door smakeloosheid en zichzelf kennelijk zo mooi vindt dat iedereen het zien mag.

Nee op dat soort dagen vind ik het geen feest om Nederlander te zijn.

"Middenin het leven staat het opeens stil"

(Foto: Studio Anouk )

REGIO - Na of tijdens kanker staat je wereld op zijn kop! Als jonge vrouw is je gewone leven met gezin, vrienden, werk, familie, sport en nog veel meer, opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Er komt een hoop op je af en er wordt van alles van je verwacht. Je hebt vaak meerdere ballen in de lucht te houden en je bent ziek. Hoe doe je dat dan allemaal? Inloophuis Wij Allemaal en Huis aan het water formeerden een Denktank van jonge vrouwen, allemaal getroffen door kanker, samen ontwikkelden zij de thema avond: Jong en kanker.

Door Shelley Zuizewind

Hoofdcoördinator Wendy Kok, inloophuis Wij Allemaal: " Ik zag de behoefte en vraag bij het inloophuis. Ik wil de jonge vrouw graag een podium geven en het taboe doorbreken. Jong is een relatief begrip. De avond is voor iedereen die zich aangesproken voelt en wil kennismaken met gelijkgestemden."

Thema avond Jong en kanker

Kiran (37), werd door Wendy Kok gevraagd deel te nemen in de Denktank. Zij kreeg een paar jaar geleden te horen dat ze borstkanker had. "Je staat middenin het leven en opeens staat het stil. En toch wil en moet je verder, voor jezelf maar ook voor je kinderen en in mijn geval voor mijn eigen zaak." Kiran is eigenaresse van kledingwinkel Blossom in Purmerend en was toen net in de opstartfase. "Ik vond het erg moeilijk en confronterend allemaal, de operatie, de chemo, de zorg voor kinderen, het bedrijf. Ik kan mij voorstellen dat jonge vrouwen met kanker het idee hebben dat ze er-ondanks eventuele hulp van partner en familie- alleen voor staan. Maar dat is echt niet zo! Vandaar dat ik graag wilde meedenken over de thema-avond die op elke eerste maandag van de maand wordt gepland." Kiran werd gevraagd voor de Denktank omdat ze al verbonden was aan Wij Allemaal via de jaarlijkse modeshows die worden gehouden tijdens borstkankermaand. "Ik zorg er dan voor dat de modellen worden gekleed en heb ook zelf twee keer meegelopen als model. Bijzonder om te doen. Inmiddels is Kiran gelukkig schoon verklaard. "En toch blijf je ook nadat je genezen bent last houden van kwalen zoals moeheid. Ook hierover kan worden gesproken in de groep", aldus Kiran.

Zorgen voor jezelf

Hoe zorg jij binnen je ziekteproces goed voor jezelf en je energie? Maandag 6 mei is de eerste avond met het thema 'Adem en ontspan', onder leiding van Jeanette de Jaeger van Yogastudio See You. Deze avond staat in het teken van de ademhaling, om van daaruit te ontdekken en te ontspannen.

Hoofdcoördinator Wendy Kok: "Er zal elke keer een ander thema zijn, die zijn nog niet helemaal vastgelegd overigens. We willen ook tijdens de avonden zien waaraan er behoefte is bij de vrouwen." Kiran: "Overigens hoeft er niet gepraat te worden. Je kan als jonge vrouw ook vrijblijvend naar een van de avonden komen om te kijken of het wat voor je is. Het is heel laagdrempelig Je kan bijvoorbeeld ook je partner of een vriendin meenemen."

Aanmelden via info@wij-allemaal.nl of info@stichtinghuisaanhetwater.nl.

Echtpaar Bakker 65 jaar getrouwd

Loco Mario Hegger kwam op visite. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Locoburgemeester Mario Hegger bracht maandagochtend een felicitatiebezoek aan het echtpaar Pieter en Geertje Bakker-Fleur. Dit ter gelegenheid van hun 65-jarig huwelijk.

Pieter (89) is geboren in Nieuwendam en Geertje (87) is geboren in Amsterdam. Ze leerden elkaar kennen bij kanovereniging Viking. Na 6 jaar verkering trouwden ze en trokken in bij oma Bakker.

Later heeft Pieter een eigen woonark gebouwd en kregen Pieter en Geertje een ligplaats aan de Ranonkelkade in Amsterdam.

Ze kregen twee dochters en een zoon en werden grootouders van vier kleinkinderen. Ook zijn ze overgrootouders van een achterkleinkind. Er is nog een achterkleinkind op komst.

30 jaar geleden zijn Pieter en Geertje in Purmer-Zuid komen wonen en het bevalt hen hier uitstekend. Pieter heeft tot zijn pensioen gewerkt als brandweerman in Amsterdam.

Kanoën was altijd hun gezamenlijke hobby, maar ook van het hele gezin. De oudste dochter van Pieter en Geertje deed zelfs mee aan de Olympische Spelen in Moskou.

Verder gingen ze graag op vakantie met de kinderen, onder andere naar Italië, Joegoslavië en Spanje.

Burgemeester speldde onderscheidingen op

Burgemeester Don Bijl als middelpunt van de gedecoreerden. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND Burgemeester Bijl reikte negen Koninklijke Onderscheidingen uit aan Purmerenders. Hij speldde acht keer de medaille behorend bij Lid in de Orde van Oranje Nassau op en een keer die van Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De Ridderorde was voor Wim Hoogterp (66), vanaf zijn prille jeugd slechtziend en vanaf 1987 blind. Hij is actief als commissielid van de afdeling goalball van het Fonds Gehandicaptensport en voorzitter van goalballvereniging de Dwarsliggers en penningmeester van de showdownvereniging in Purmerend. In alle gevallen sporten voor visueel gehandicapten. De kersverse Ridder is bovendien vrijwilliger bij Spurd en een belangrijke schakel in de denktank 'aangepast sporten'. Daarnaast geeft hij in die hoedanigheid clinics goalball op scholen.

Ronald van Delden (53) ontving een Koninklijke onderscheiding. Hij zette zich onder meer in als vrijwilliger bij RTV Purmerend, als vrijwilliger en bestuurslid bij de Ilpendamse Fanfare, als webmaster bij de Stichting Veteranen Purmerend en bij de Stichting 4 en 5 mei Comité.

Ook mevrouw A. de Graaff (80) werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege haar activiteiten als secretaris en voorzitter van de BOOG Nederland, vrijwilliger bij woonzorgcentrum Het Schouw en docent computervaardigheden aan senioren. Zij voldoet aan het criterium 'iemand die zich geruime tijd ten bate van samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd'.

Henk de Kruijf (77) kreeg een lintje vanwege zijn inzet als vrijwilliger en penningmeester bij volleybalverenigingen Purvo en VIP, bestuurslid en vrijwilliger van de wijkkerngroep Wheermolen, voorzitter van de belangenvereniging voor Huiseigenaren Wheermolen II en bestuurslid van de Sportraad.

Wil Molevelt-Dorst (75) werd ook benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege haar betrokkenheid bij de christelijk maatschappelijke vrouwenvereniging Passage, het Purmerends Gemengd Koor en de Protestantse Gemeente Purmerend.

Peter Steenbergen (56) kreeg de onderscheiding voor zijn activiteiten bij voetbalvereniging De Wherevogels. Hij was trainer, coach van jeugdteams, organisator van toernooien, jeugdvoorzitter, vicevoorzitter en is momenteel voorzitter.

Bovendien was er een Koninklijke Onderscheiding voor Koos Veltman (64) vanwege zijn tomeloze inzet bij Rugby Club Waterland. Hij fungeerde onder meer als jeugdbestuurslid, vertegenwoordiger in het Landelijk Jeugd Overleg en linesman bij ereklasse wedstrijden.

Mevrouw G.B. Vermeulen-van Velsen (79) ontving een lintje dankzij de organisatie van diverse activiteiten als de jaarlijkse avondvierdaagse en tevens de catering.

Tot slot is ook Herre van de Waerdt (65) Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is werkzaam als directeur basisonderwijs van Stichting Confessioneel Primair Onderwijs Waterland, onder andere vrijwilliger bij Stichting Bam Bam, voorzitter en beheerder van De Doortocht en voorzitter van het MOG koor.

40UP viert het voorjaar in poptempel P3 in Purmerend

PURMEREND - Op zaterdag 11 mei vanaf 21.00 uur komt 40UP terug in de Poptempel van Purmerend: P3 ! Want 40UP wil graag samen met jullie het voorjaar vieren!

40UP is hét dansfeest voor iedereen die zin heeft in een avond zorgeloos feesten en waarop je non-stop op de dansvloer kan genieten van de beste hits van de afgelopen 40 jaar, ondersteund door de originele videoclips!

Waar anders komen de mooiste videoclips van de grootste hits aller tijden beter tot hun recht dan in P3 in Purmerend ? Van Kool & The Gang tot David Bowie, van Kings of Leon tot Gloria Estefan, van Prince tot Pharell Williams of Daft Punk.

Overigens ben je onder de 40 ook van harte welkom en zeker niet de enige want goede muziek is tijdloos en dat geldt ook voor de leeftijd.

Mis dit grote feest der herkenning niet, haal je dansschoenen alvast uit de kast want we zien je graag op zaterdag 11 mei in P3, let's dance again!

Kaarten zijn te bestellen via www.40up.nl

Lezers van het Purmerends Nieuwsblad kunnen een van de 10 beschikbaar gestelde kaarten winnen. Stuur een mail met je motivatie naar sam@40up.nl en wie weet sta jij op 11 mei vooraan.

Verras moeder met 5-cd Knuffelrock

Een heerlijke 5 cd-box met allemaal topnummers. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - KnuffelRock is al jarenlang de garantie voor de mooiste pop-muziek van de allergrootste artiesten. Recent is bij Sony Music de 5 cd-box Knuffelrock Top 100 2019 verschenen. Het Purmerends Nieuwsblad roept lezers op om een spontane e-mail te sturen, met het doel om moeder op Moederdag blij te verrassen met een exemplaar van deze unieke box.

Samen genieten van dé hit van 2018: Davina Michelle (Duurt Te Lang), maar ook van klassiekers als Mariah Carey (Without You), Aerosmith (I Don't Want To Miss A Thing), Blue Ft. Elton John (Sorry Seems To Be The Hardest Word), Marco Borsato (Afscheid Nemen Bestaat Niet), Alicia Keys (A Woman's Worth), Toni Braxton (Un-Break My Heart), Anastacia (Heavy On My Heart) en John Legend (Love Me Now).

5 cd's vol romantische muziek, het ideale cadeau voor Moederdag.

Win een box

Deze krant organiseert in nauwe samenwerking met Sony Music een Moederdagactie. We stellen lezers in de gelegenheid om een exemplaar voor hun moeder winnen. Zodat zij op zondag 12 mei goed voor de dag komen. Wat moet je doen? Stuur een e-mail naar redactiepurmerend@rodi.nl Zet in de mail waarom jij vindt dat jouw moeder de cd-box verdient.

Kinderfestival op Moederdag in De Breek

Een van de activiteiten is sloot scheppen. (Foto: aangeleverd)

ZEEVANG - Bij de molen in bezoekerscentrum De Beek in Etersheim is op zondag 12 mei (Moederdag), van 10.00 tot 17.00 uur, een groots kinderfestival. Op het erf vinden allerlei activiteiten plaats.

Knutselen met Feestvlooien, je vingers opeten bij de rollende woonkeuken waar levende pony's en paarden op de tafel staan, draaien in de zweefmolen, ga mee op de Grote Reis in een stadsbus, slootje scheppen, klauteren in de klimwand, kijken naar theater en verhalen luisteren.

Er is allerlei lekkers verkrijgbaar en er is gezellige live muziek door de band Camp en deejay Dans Anders. Ook vaders, moeders, opa's, oma's en alle anderen zijn van harte welkom.

Kraam huren op markt in Wheermolen

PURMEREND - Volgens goede traditie wordt op zondag 16 juni (Vaderdag) een grote markt gehouden in de Anne Franklaan en Aakstraat/Jolstraat in Wheermolen. Men kan zich vanaf nu opgeven om een kraam te huren. De kosten zijn € 15,-.

Zoals gewoonlijk is het de bedoeling dat er een gevarieerd aanbod aan kramen komt te staan; zowel van nieuwe- als tweedehands spullen. Er wordt goed voor de inwendige mens gezorgd en voor de kinderen is er een springkussen en worden spelletjes georganiseerd.

Er is gelegenheid om een of meerdere kramen te huren. Dit kan door op vrijdag 10 of zondag 12 mei, in beide gevallen tussen 13.00 en 16.00 uur, naar de garage van de 3e flat (Het Dagboek) aan de Anne Franklaan te komen. Hier kan men zich inschrijven. De gegevens worden genoteerd en kraamhouders dienen ter plekke de huur te voldoen. Deelnemers hebben dan uiteraard wel de zekerheid dat ze een plekje hebben op de Wheermolenmarkt.