Purmerend op Zondag

28 april 2019

Purmerend op Zondag 28 april 2019


Broeker Kerk dagelijks open voor bezoekers

(Foto: )

BROEK IN WATERLAND - De deuren van de Broeker kerk zijn vanaf Koningsdag tot en met september weer dagelijks open voor bezoekers. Koffie, thee en ook wat lekkers erbij staan klaar en iedereen is welkom om het mooie historische interieur van de kerk te bekijken, te snuffelen tussen de tweedehands boeken of om een moment van rust te ervaren. Voor kunstliefhebbers zijn er wisselende exposities.

Originele gravures, vooral uit de Zaanse regio, afkomstig uit de achttiende en negentiende eeuw. En eigentijdse foto's van een Amsterdamse kunstenaar die werkt vanuit een atelier in Broek in Waterland. Ze hangen samen op de (verkoop)tentoonstelling die van 27 april tot en met 29 mei wordt gehouden in de kerk in Broek in Waterland.

(Foto: )

Samenwerking Staphorsius

Gravures van landschappen, stads- en dorpsgezichten zijn al eeuwen populair. De tentoonstelling in de Broekerkerk bevat ondermeer werken van de graveurs Daniël Vrijdag, Daniël Veelwaard en Cornelis van Baarsel. Zij hadden twee eeuwen geleden al veel succes met hun vaak romantische en lieflijke afbeeldingen. De prenten werden destijds in ruime hoeveelheden gedrukt, maar originelen in goede staat zijn niet makkelijk meer te vinden. Dit deel van de expositie vindt plaats in samenwerking met Galerie Staphorsius in Westzaan.

Ander karakter

De foto's van kunstenaar Hanneke van Gent hebben een geheel ander karakter: ze zijn geen romantische weergave van de werkelijkheid maar een persoonlijk commentaar daarop. Ze trekt haar beelden uit de context van de dagelijkse omgeving. Ze zegt: "Ik zoek naar verruiming, verstilling van het moment in een fotografisch beeld."

Openingstijden

Openingstijden van de kerk en de expositie: zondag/maandag 13.00 - 16.00 uur, dinsdag t/m zaterdag 10.00 - 16.00 uur.

Meer informatie nodig? Zie www.broekerkerk.nl


Zwerfboekenkasten in Noord-Holland

REGIO - Bijna 25% van de Nederlandse kinderen begint aan de basisschool met een taalachterstand. Veel met je kind praten en (voor)lezen maakt hierin een groot verschil. Om dit aan te moedigen, opent de HEMA Foundation, samen met Kinderzwerfboek, op 1 mei in 55 HEMA-filialen een Zwerfboekenkast.

HEMA Foundation wil eraan bijdragen dat geen kind aan school begint met een taalachterstand. Om deze ambitie waar te maken, bundelt de Foundation haar krachten met bestaande impactvolle initiatieven. Zoals met Kinderzwerfboek, een programma van Nationaal Fonds Kinderhulp. Op www.hema-foundation.org vind je de deelnemende Noord-Hollandse HEMA-filialen.

Voorouderspreekuur Waterlands Archief

Kom naar het voorouderspreekuur. (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - Op vrijdagmiddag 26 april a.s. organiseren het Waterlands Archief en de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV) het tweede Voorouderspreekuur van dit jaar. Herman Rijswijk van de NGV zal dan een presentatie geven over 'Onze voorouders in weeskamer- en weeshuisarchieven'. Rijswijk vertelt over de verschillende mogelijkheden om gegevens over voorouders die wees geworden waren in de archieven terug te vinden. De stukken van de weeskamer geven bijvoorbeeld veel informatie.

Niet alleen over de gezinssamenstelling, leeftijden van kinderen en familierelaties, maar ook over de welstand van de ouders en het beroep dat de vader uitoefende. De presentatie begint om 14.00 uur in het Waterlands Archief te Purmerend. Aansluitend is gelegenheid voor vragen en advies over voorouderonderzoek door Herman Rijswijk.

Het Voorouderspreekuur eindigt om 16.00 uur. Waterlands Archief is Wielingenstraat 75, Purmerend. Gratis entree.

Eetcafé Wijkplein Where zoekt vrijwilligers

Het Eetcafé zoekt vrijwilligers. (Foto: Aangeleverd )

PURMEREND - Vanaf 1 mei neemt Clup Welzijn het Eetcafé in Wijkplein Where over. Dagelijks zal er een lunch te krijgen zijn en op dinsdag- en woensdagavond gaat de keuken van de SWZP een avondmaaltijd verzorgen. Voor de openstelling van het Eetcafé zijn wij nog op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Zo zoekt het wijkplein voor de zaterdag nog enkele gastvrouwen en/ of heren die tevens diverse barwerkzaamheden willen verrichten.

Avondmaaltijd

Ook zijn ze nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om op dinsdag en woensdag de avondmaaltijd uit te serveren. Er worden meerdere vrijwilligers gezocht zodat er een pool gemaakt kan worden.

Meer info

Meer info via H. Timmer of Linda Gerritze via 0299 437111 wijkpleinwhere@clup.nl

Vrijwilligers gezocht

Groen licht voor nieuwbouw De Graeff

PURMEREND - De gemeenteraad is akkoord gegaan met de bouw van een medisch centrum en 19 sociale huurwoningen in de Purmer-Noord. Voor de bouw was het nodig om het bestemmingsplan te wijzigen. Het complex komt naast de kruising van de De Graeffweg en de Grotenhuysweg.

In het medisch centrum komen in ieder geval een huisartsenpraktijk, apotheek en fysiotherapeut. Bij het complex worden 30 parkeerplaatsen gerealiseerd. Overdag kunnen bezoekers van het medisch centrum daar parkeren en buiten kantoortijden zijn de plekken beschikbaar voor de wijkbewoners van de appartementen en daaromheen. In het complex komen vijftien tweekamerappartementen van 55 vierkante meter, en vier driekamerappartementen van 69 vierkante meter. Het complex wordt voorzien van een lift, zodat de appartementen geschikt zijn voor zowel starters als senioren. De initiatiefnemers medisch centrum De Graeff en woningcorporatie Intermaris hadden al enige tijd nieuwbouwplannen voor locatie De Graeffweg 70. Het eerste ontwerp is al in 2015 aan de buurt gepresenteerd. Vorig jaar is het plan nogmaals gedeeld met de omwonenden. Naar aanleiding daarvan zijn aanpassingen in het ontwerp gemaakt waarna de procedure is gestart om het bestemmingsplan te wijzigen. In december is het plan ter inzage gelegd. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

Spectaculaire open dag

Reddingboot. (Foto: Aangeleverd )

WARDER - Gemeente Edam – Volendam is een gemeente die met veel water en prachtige havens beschikt over een eigen reddingstation dat gelegen is in Warder.

Een groep inwoners van Warder was bezorgd over het welzijn van de watersporters, en toen er in 1987 een incident plaatsvond waarbij er mensen in levensgevaar verkeerden hebben zij de reddingsbrigade Zeevang te Warder opgericht. Dit is al enige tijd uitgegroeid tot een volwaardig Reddingstation dat wordt ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Dit station dat draait op donaties en steun van omwonenden, en wordt bemand door louter vrijwilligers.

(Foto: )

Er wordt elke donderdag hard getraind door deze vrijwilligers om alle vaardigheden te onderhouden en aan alle eisen te blijven voldoen. De hulp van deze dappere vrijwilligers wordt belangeloos en vooral kosteloos gedaan op het water. 24 uur per dag, 7 dagen in de week, onder alle omstandigheden.

Reddingboot dag

Bent u nieuwsgierig geworden hoe zoiets dan in zijn werk gaat? Of zou u wel eens willen ervaren hoe het is om met een echte reddingsboot mee te varen (indien de weersomstandigheden het toelaten), of wilt u een kijkje achter de schermen nemen? Kom dan naar de open dag op zaterdag 11 mei. Op deze dag kunt u genieten van spectaculaire demonstraties waarmee de vrijwilligers u laten zien wat ze kunnen en demonstraties van andere hulpverleners waar zij veel mee oefenen en samenwerken. U bent van harte welkom van 10 tot 16 uur op de IJsselmeerdijk 6A in Warder

Vacature

Ook is er deze dag ruim gelegenheid om u te laten informeren om ons team te versterken. Zij zoeken gedreven vrijwilligers m/v tussen de 18 en 55 jaar woonachtig is de omgeving van Warder, Oosthuizen, Edam-Volendam of Purmerend. Ervaring is niet vereist, affiniteit met watersport en tijdens kantooruren beschikbaar is een pré. voor meer informatie en het dagprogramma kunt u terecht op onze website www.stationwarder.nl.

Kindervrijmarkt op Bevrijdingsdag

De vrijmarkt is elk jaar een groot succes. (Foto: Erik Goldsteen)

PURMEREND - Op zondag 5 mei vindt ter gelegenheid van Bevrijdingsdag de jaarlijkse kindervrijmarkt in wijkpark De Driegang in Purmer-Zuid plaats; van 08.00 tot 14.00 uur.

De vrijmarkt is elke jaar een groot spektakel waar kinderen hun overtollige spulletjes aan de man brengen en nieuwe speeltjes in de wacht slepen. Afgelopen jaar waren er naar schatting ongeveer 7.500 bezoekers die in onderhandeling gingen met de bijna 450 jonge kooplieden die hun handel ten toon hadden gespreid in het park.

Koopjesjagers

De ervaring leert dat rond 06.00 uur de eerste verkopers al het allerbeste plekje opzoeken. De koopjesjagers, vooral verzamelaars, zijn dan ook al wakker. Rond 7.30 uur komt de loop er goed in en tot 14.00 uur zal het gezellig druk zijn.

Het verkopen van spulletjes vindt uitsluitend plaats door kinderen. Handelaren zijn niet toegestaan.

Animatie

Wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool is open voor een warme kop koffie of thee en tegen de middag is er ook gelegenheid voor een hapje of een snack. Stichting Kinderopvang Purmerend is bij De Zuid-Pool aanwezig met een animatie team en andere leuke dingen. SPURD Sport & Spel is aanwezig met een groot springkussen. In het park is ook een kindercarrousel opgesteld.

De organisatie is in handen van de vrijwilligers van de Wijkkerngroep Purmer-Zuid en wijkactiviteitencentrum De Zuid-Pool. De gemeente Purmerend verleent ondersteuning.

Minicursus wilde planten en bomen

Leer van alles over planten en bomen. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - Na het succes van 2017 organiseert de plantenwerkgroep van IVN Waterland ook dit jaar weer een minicursus wilde planten. Ditmaal besteden ze een extra avond en een excursie over bomen en struiken.
De cursus is verdeeld in drie avonden en drie excursies. De data zijn: 16 en 19 mei; 23 en 26 mei; 3 en 6 oktober. Tijdens de eerste avond gaat het onder andere over de bouw van een plant en over de kenmerken waaraan je een plant kunt herkennen. Hierbij wordt theorie afgewisseld door een practicum waar je zelf aan de slag moet. Tijdens de tweede avond wordt er ruimer gekeken naar planten. Wat is onder andere het nut van planten en wat is de relatie tussen planten en leefomgeving? Bij de eerste excursie kunnen de cursisten de opgedane kennis testen in het veld. Tijdens de tweede excursie komt de nadruk te liggen op geneeskrachtige, eetbare en giftige planten. De derde avond vindt in het najaar plaats en gaat dan over bomen, struiken, vruchten, zaden en andere herfstverschijnselen. Ook tijdens deze avond en de excursie is veel plaats voor zelf ontdekken. Na deze cursus zul je waarschijnlijk heel anders kijken naar de natuur.
De avonden zijn in Fort Edam, Oorgat 10, 1135 CR Edam. De locaties en de tijden voor de excursies worden tijdens de avonden bekend gemaakt. Kosten: € 25,- per persoon ; van IVN-leden en donateurs vragen wij € 5,-. Voor meer informatie en aanmelden: Tanja Verbij-Tol via plantenwerkgroep.ivnw@gmail.com of via tel 06-38709317 via WhatsApp.

Makkelijk lezen in de Bibliotheek

(Foto: Els Broers)

Het Makkelijk lezen plein

PURMEREND - Kinderen met leesproblemen vinden lezen meestal niet leuk. Dat is jammer, want juist deze kinderen moeten leeskilometers maken. De Bibliotheek helpt om weer plezier in lezen te krijgen. Speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar die moeite hebben met lezen heeft de Bibliotheek het Makkelijk Lezen Plein ingericht. Kinderen vinden daar aantrekkelijke materialen met de voorkant naar voren en gesorteerd op onderwerp in de kast. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker.

Er is een Makkelijk Lezen Plein in de Bibliotheek Volendam en in de Bibliotheek Purmerend. In de andere Bibliotheekvestigingen zijn ook MLP materialen te vinden.

Kabouterpad op het fort

De boswachter denkt dat er kabouters wonen rondom Fort Edam. (Foto: aangeleverd)

EDAM - De boswachter van Staatsbosbeheer denkt dat er kabouters rondom het Fort bij Edam wonen. Ze zegt dat ze sporen op het terrein heeft gevonden: voetafdrukken van kabouters in het zand, wielsporen van een kruiwagentje en plekjes geplet gras van een middagdutje.

De boswachter wil dit graag aan kinderen van 4 tot 8 jaar laten zien en met hen de sporen ontdekken langs het kabouterpad, een route op het fortterrein met opdrachten voor de kinderen.

Ze krijgen daarvoor een kaboutertasje met inhoud. Kabouterpad is een activiteit van Staatsbosbeheer (eigenaar van het fort), om jonge kinderen op speelse wijze de natuur te laten ervaren. Datum activiteit: woensdag 1 mei van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Deelname aan het Kabouterpad is voor de kinderen gratis. Volwassenen betalen een toegangsprijs van €3,50.

Eetcafé Wijkplein Where zoekt vrijwilligers

PURMEREND - Vanaf 1 mei neemt Clup Welzijn het Eetcafé in Wijkplein Where over. Dagelijks zal er een lunch te krijgen zijn en op dinsdag- en woensdagavond gaat de keuken van de SWZP een avondmaaltijd verzorgen. Voor de openstelling van het Eetcafé zijn wij nog op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Zo zoekt het wijkplein voor de zaterdag nog enkele gastvrouwen en/ of heren die tevens diverse barwerkzaamheden willen verrichten. Ook zijn ze nog op zoek naar mensen die het leuk vinden om op dinsdag en woensdag de avondmaaltijd uit te serveren. Er worden meerdere vrijwilligers gezocht zodat er een pool gemaakt kan worden.

Meer info via H. Timmer of Linda Gerritze via 0299 437111 wijkpleinwhere@clup.nl

Expeditie Waterwerken, hoeveel weet jíj van water?

Hoeveel weet jij van water? (Foto: Aangeleverd )

REGIO - Ben jij de waterwerker van de toekomst? Zet je gele Zuidwester op en ga op expeditie. Want Expeditie Waterwerken, het waterdoepark van het Zuiderzeemuseum, is helemaal vernieuwd! Jong en oud leren hier spelenderwijs over de waarde, kracht en betekenis van water.

De verdieping van Expeditie Waterwerken kwam tot stand in samenwerking met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Nederlanders zijn waterwerkers; al eeuwen bedenken we innovatieve manieren om ons land droog en veilig te houden. Droge voeten zijn namelijk helemaal niet vanzelfsprekend als je, zoals de meeste Nederlanders, onder de zeespiegel woont. Werken met water is dus niet alleen een heel boeiend, maar zeker ook belangrijk onderwerp. Cornelis Lely was één van onze bekendste waterwerkers en hij kan wel een paar goede opvolgers gebruiken; slimme meisjes en jongens die ook in de toekomst zorgen voor droge voeten in Nederland. Dus kom in de meivakantie naar het Zuiderzeemuseum en doe de test: ben jij een echte waterwerker?

Waterwerkers van de toekomst

Expeditie Waterwerken start in de waterwerkplaats waar je de expeditiekaart ontvangt die je leidt langs de diverse testonderdelen op het land en op het water. Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen! Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Ontdek verder alles over het verdwenen eiland Schokland en vergeet vooral niet aan de stormklok te luiden als het water te veel stijgt op Marken ... Tijdens de expeditie verzamel je stukjes van een geheime code. Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers van de waterwerkplaats een leuke verrassing voor je!

In 2015 realiseerde het Zuiderzeemuseum Waterwerken met een eenmalige bijdrage van de BankGiro Loterij. Sinds 2017 werkt het Zuiderzeemuseum samen met het HHNK aan de inhoudelijke invulling van dit waterpark. Er zijn inmiddels diverse activiteiten toegevoegd, waardoor de expeditie ontstond. Bezoekers maken hier kennis met de wijze waarop Nederland vroeger, nu én in de toekomst met water omgaat.

Over Cornelis Lely

Cornelis Lely (1854-1929), ingenieur, waterbouwkundige en minister, was één van de grondleggers van het moderne Nederland. In de negentiende eeuw maakte hij een plan voor een dijk tussen Noord-Holland en Friesland om de Zuiderzee te temmen. In 1918 nam de regering de Zuiderzeewet aan en kon Lely zijn plannen gaan uitvoeren. In 1932 was het zover: de Afsluitdijk werd geopend. Helaas heeft Lely zijn levenswerk nooit voltooid gezien; hij overleed drie jaar voordat de dijk af was.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zorgt in het gebied ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel voor veilige dijken, voldoende en schoon oppervlaktewater. In 2012 startten het Zuiderzeemuseum en HHNK het educatieve programma Droge Voeten in Noord-Holland en in 2016 werd HHNK partner van de tentoonstelling Overspoeld en de levensechte Watersnoodstraat in het Zuiderzeemuseum. Dankzij de steun van HHNK kon Expeditie Waterwerken en de unieke waterwerkplaats worden gerealiseerd. www.hhnk.nl

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het museum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed.

Helden van Beemster Live 2.0

Beemsters Fanfare bestaat 130 jaar. (Foto: Rieta Mulder)

MIDDENBEEMSTER – Op zaterdag 19 mei vanaf 15.30 uur wordt in sportcentrum De Kloek 'Helden van Beemster Live 2.0' georganiseerd.

Dit in het kader van het 130-jarig bestaan van Beemsters Fanfare. Vijf jaar geleden, bij het 125-jarig bestaan, was de eerste editie van Helden van Beemster Live. "Het wordt genieten met diverse bands uit de omgeving, die verschillende muziekstijlen spelen", aldus Carla Enthoven van Beemsters Fanfare.

Optredens staan gepland van The Nightwatchers (een jonge band met muziek op de rand van soul en pop), DIS Band (coverband uit Noord Holland), Poor Man's Limo (de Blues en Soul coverband uit Grootschermer), Flegmatieke Zonderlingen (Volendamse Feestband), Bigband Miss Jones (een 23 mans Bigband, dé verrassing uit Noord Holland. Last but not least natuurlijk Beemsters Fanfare.

Kaarten kosten € 20,- in de voorverkoop en € 25,- aan de zaal. De voorverkooppunten zijn: sportcentrum De Kloek aan de Insulindeweg; Novalux Middenbeemster, De Walvis in De Rijp, Drogisterij Carla van der Hulst in Avenhorn en bij Jan Cas Sombroek in Volendam.

Scoliose operatie bij Dijklander Ziekenhuis

Dilana Smit (Foto: Dewi Koomen )

HOORN - Patiënten met een idiopathische scoliose (verkromming van de wervelkolom) kunnen nu ook in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn terecht voor hun operatie. Dit betekent dat de patiënt niet meer naar het Amsterdam Universitair Medisch Centrum hoeft te reizen.

Eric Kraaneveld, orthopedisch chirurg in het Dijklander Ziekenhuis heeft zich gespecialiseerd in wervelkolomchirurgie. "Sinds september 2018 opereer ik samen met dr. Stadhouder, orthopedisch chirurg uit het Amsterdam UMC, patiënten met een idiopatische scoliose in Hoorn.

Dit past goed binnen het samenwerkingsverband van het Dijklander Ziekenhuis en het Amsterdam UMC.

We opereren met dezelfde chirurgen en dezelfde deskundigheid, alleen dichter bij huis. En de patiënt hierdoor ook sneller terecht."

Rechtop staan

Dilana heeft een scoliose en is onlangs door het team in Hoorn aan haar rug geopereerd. "Voor de operatie had ik veel pijn. Dat is nu een stuk minder geworden. Door de kromming in mijn rug kwam mijn long in de verdrukking. Nu mijn rug weer is goed gezet, heb ik letterlijk meer lucht gekregen. En ik kan weer rechtop staan!"

Zonder operatie

Patiënten met een idiopathische scoliose worden overigens lang niet altijd geopereerd.

Kraaneveld: "Een operatie is altijd ingrijpend. Dus als een operatie vermeden kan worden met behulp van fysiotherapie en het dragen van een speciaal op maat gemaakte brace heeft dat altijd onze voorkeur.

Brace

Ook deze behandeling is mogelijk bij het Dijklander Ziekenhuis."

Eten met gemak!

Peter Denkers levert maaltijden aan huis, nu ook in de Zaanstreek en Wormerland (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD/WORMERLAND - Geen zin in koken? Of de mogelijkheid niet? Eten met gemak! neemt het koken graag van u over! De koelverse maaltijden worden op bestelling klaar gemaakt met verse ingrediënten.

Na West-Friesland levert Peter Denkers vanaf woensdag 1 mei ook lekkere en gezonde maaltijden in de regio Purmerend, Waterland en Zaanstad gecombineerd met de persoonlijke service van Eten met gemak! De maaltijden worden door Peter zelf afgeleverd, op vaste dagen en tijdstippen. U bepaalt wat en wanneer u wilt eten, die regie houdt u zelf in handen. U stelt zelf de maaltijd samen. Spaghetti of liever Hollandse pot? Het kan allemaal en de verschillende segmenten van de maaltijd zijn ook nog eens uitwisselbaar. Elke week verandert het menu van Eten met gemak!. Eten met gemak! werkt met seizoensproducten, zodat het eten ook echt vers is en het menu gevarieerd blijft. Mail Peter via peter@etenmetgemak.nl, of bel 0228-820054, www.etenmetgemak.nl/peter

Taallokaal bij Bakker

PURMEREND - Donderdag 25 april om 20.00 uur is er Taallokaal bij Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt 44. Inloop vanaf 19.30 uur.

Een open podium voor iedereen die zijn eigen gedichten of korte teksten wil voordragen of juist teksten van andere mensen. Ook singer/songwriters kunnen vrijblijvend optreden. Aanmelden hoeft niet, maar mag wel. Als je je aanmeldt dan heb je zeker een plek.

De leiding van de avond is in handen van Thea de Hilster. Zij is bereikbaar via voorzitter@dichterskringwaterland.nl.

Avondrestaurant

ZAANDAM - Met ingang van 1 mei is het Avondrestaurant van Zorgcentrum Mennistenerf ook op de vrijdag geopend. U kunt nu dus op alle doordeweekse dagen 's avonds om 17.00 uur een driegangenmenu eten in het gezellige restaurant. Elke dag kunt u kiezen uit verschillende hoofdgerechten. De kosten voor een volledig menu bedragen nog geen 6 euro. U moet wel even van te voren reserveren. Doet u dat door te bellen met de receptie: (075) 6123262.

U kunt ook lunchen in Brasserie 't Pleintje voor een lekkere tosti ham/kaas en belegde ovenbroodjes voor een klein prijsje. Van harte welkom maandag t/m vrijdag van 12.00 uur tot 16.30 uur.

Adres: H. Gerhardstraat 77.

Kennisevenement 'Toekomst van jouw bedrijf' van de PRO

De bijeenkomst vindt plaats in 'De Kleine Doele'. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Ben je jong en ondernemend en lijkt het je het leuk om te netwerken en jouw ervaring te delen met andere jonge ondernemende en inspirerende mensen? Maar voel je soms ook een drempel om naar netwerkevenementen te gaan? Dan is de PRO (Purmerendse Regio Ondernemers) op zoek naar jou.

Op woensdag 15 mei organiseert PRO-Junior het kennisevenement 'De toekomst van jouw bedrijf'. Plaats van handeling is 'De Kleine Doele' aan de Koemarkt 58b (boven restaurant Saporetti).

Er is inloop van 17.45 tot 18.00 uur, vervolgens is tot 18.00 uur de kennissessie. En van 19.00 tot 20.00 uur is het buffet en de netwerkborrel.

Ondernemersclub is op zoek naar jonge ondernemers

Een van de doelstellingen van de PRO is om meer jonge ondernemende mensen aan zich te binden. En om als ondernemersvereniging gelegenheid te bieden aan deze specifieke groep om zich als ondernemer verder te ontwikkelen. Dit door evenementen te organiseren voor en door jonge ondernemers. Door elkaar in een ongedwongen en gezellige sfeer te leren kennen, ervaringen uit te wisselen en een netwerk op te bouwen.

Zo ontmoet je potentiële klanten, leveranciers, partners en collega-ondernemers die dezelfde taal spreken als jij! Zij zijn immers van jouw eigen leeftijd, zitten in dezelfde fase van hun carrière en hebben dezelfde ambities en dromen.

Kennissessie

Dit keer is er een kennissessie van Gerard de Gier, directeur van Effytool, over de invloed van disruptie en verandering voor bedrijven en welke bedreigingen en kansen dit voor jou als ondernemer met zich meebrengt. Tijdens dit evenement neemt Gerard bezoekers aan de hand van sprekende voorbeelden mee in zijn visie op de disruptie van jouw markt, wat dat betekent voor je businessmodel en de rol van jou als ondernemer?

Het hoofddoel van zijn presentatie is om jouw mindset over veranderingen te veranderen, want écht, dat is het begin. Het begin van altijd startklaar zijn voor kansen en veranderingen, voor de (digitale) toekomst. Daarvan is Gerard overtuigd. Nu jij nog.
Na afloop van de kennissessie is gezorgd voor een volledig verzorgde maaltijd in de vorm van een buffet met onder andere saté (dieetwensen graag bij aanmelding kenbaar maken).

Opgeven

Opgeven kan door een mail te sturen naar junior@pro-site.nl Wees er snel bij want er zijn 25 plaatsen beschikbaar.

Meest duurzame kaasmerk

REGIO - Consumenten hebben Beemster kaas uitgeroepen tot meest duurzame kaasmerk van Nederland. Volgens Sustainable Brand Insight vinden steeds meer consumenten duurzaamheid belangrijk. Uit de onlangs gepubliceerde Sustainable Brand Index blijkt de grote waardering voor Beemster kaas. "We zijn er trots op dat onze inspanningen voor duurzaamheid worden herkend door de consument", reageert Evert Kremer, melkveehouder en voorzitter van de coöperatie.

Folkpunk in Manifesto

Folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De zeskoppige folkpunkband Ferocious Dog uit Nottingham (UK) treedt vrijdag 3 mei op in Manifesto, Holenweg 14c in Hoorn. De groep is muzikaal beïnvloed door bands als Stone Roses, The Dubliners, Rage Against The Machine, The Pogues en Dropkick Murphys. De muzikanten van Ferocious Dog observeren, net als hun genoemde muzikale helden, politieke en sociale misstanden met een kritische blik en delen hun ongenoegen daarover in muziek en songteksten. Daarbij is de band ook op andere maatschappelijke terreinen actief. Zo organiseren ze bijvoorbeeld food drops samen met lokale voedselbanken in plaatsen waar ze optreden. Dat doen ze vrijdag 3 mei voor de Voedselbank in Hoorn. Voedselbanken kunnen vooral de volgende artikelen goed gebruiken: koffie, groenten in blik, thee, pasta, pastasaus, zonnebloemolie, waspoeder en toiletartikelen zoals tandenborstels en maandverband. Als support act staat deze avond Bunch of Bastards uit Rotterdam op het podium. Deze groep speelt pittige Full Force Folk. Aanvang 20.00 uur. Meer informatie: www.manifesto-hoorn.nl.

Feest in Van Blanckendaell Park

Het is feest in Van Blanckendaell Park (Foto: GAH Hoeberechts)

WARMENHUIZEN - Een savanne met giraffen, zebra's, bavianen en exotische vogels in de Noord-Hollandse polder? Ja zeker, in het dierenpark Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn lopen meer dan 100 diersoorten rond met een oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt.

Om de komst van de bavianen te vieren is het op 4 en 5 mei feest met vermaak voor jong en oud in het Van Blanckendaell Park! Geniet van de Willy en Waldo familie show, live muziek van Soul & Sense, The Accordeon Ladies en Dixielandband 'Alacarte', ballonnenclowns, schminktheater en nog veel meer. Natuurlijk rijdt de Blanckendaell Express ook en is er uitleg door de dierenverzorgers over verschillende dieren in het park. Houd voor alle info de website en Facebook pagina in de gaten!

Ontwikkeling kom A7

PURMEREND - De meerderheid van de raad wil het grootste deel van het groene gebied in de kom A7 inrichten als een natuur-, recreatie- en wandelbos met een educatief karakter. 2,3 hectare van het in totaal 17 hectare grote gebied is bestemd voor een Van der Valk hotel. Met dit besluit wordt een groot deel van het groene gebied behouden.

Van mei 2019 tot en met januari 2020 worden scenario's voor eigendom, aanleg en beheer van het toekomstige bos onderzocht. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. De bedoeling is dat de raad hier volgend jaar gelijktijdig met de bespreking van een bestemmingsplan voor het hotel over zal beslissen.