Zaanstreek op zondag

5 mei 2019

Zaanstreek op zondag 5 mei 2019


Weer volop buiten zwemmen bij Zwembad De Crommenije

Vestigingsmanager Martijn Harting (rechts) bij de duikplank van het buitenbad, met op de achtergrond de 'Duo Racer' glijbaan. (Foto: Aangeleverd)

KROMMENIE - De buitenbaden van Zwembad De Crommenije zijn weer open. Het nieuwe zwembad gaat haar tweede jaar in. We namen een kijkje bij het buitenbad en waagden een sprong van de hoge duikplank, het nog wat koude water in. Hoe ligt dit zwembad er deze zomer bij? We spraken af met Martijn Harting.

Zwembad De Crommenije vooral leuker en prettiger maken voor iedereen

Martijn Harting is sinds januari de nieuwe vestigingsmanager van Zwembad De Crommenije. Harting komt bij Zaangolf vandaan in Koog aan de Zaan en heeft het, in de aanloop naar het buitenbadseizoen, druk gehad met alle voorbereidingen. Zoals het klaarmaken en vullen van de buitenbaden en de personeelsbezetting. Dit is inmiddels op orde waardoor nu gewerkt kan worden aan het verbeteren van de nieuwe faciliteiten. "We hebben ons de afgelopen tijd gefocust op de totale beleving voor de gasten. Hoe kunnen we het zwembad vooral leuker en prettiger te maken voor iedereen. Als eerste punt op de agenda staat het aanleggen van de buitenkleedruimten en het verbeteren van de doorloopsnelheid van de horeca. We hebben een nieuwe routing bij het restaurantgedeelte gemaakt, waar we de soms lange wachtrijen bij de kassa's mee kunnen verkorten. Er komt ook een extra uitgiftepunt voor bijvoorbeeld ijsjes en koude drankjes. Daarnaast is het zwemmen voor een baby nu zelfs gratis.

Oplossingen

Vanwege het uitzonderlijke mooie weer van vorig jaar heeft het personeel van het gloednieuwe zwembad wel meteen een vuurdoop gehad. "Het Sportbedrijf is dan ook trots op de tomeloze inzet van het personeel!", zegt Martijn. "Van de ervaringen van vorig jaar kan het Sportbedrijf dit jaar profiteren en gebruiken bij de start van het nieuwe zomerseizoen. Zoals bij elke nieuwbouwaccommodatie vraagt ook deze nog wel om aanpassingen, daar wordt achter de schermen hard aan gewerkt. Zo heeft de grond rondom het zwembad vorig jaar niet genoeg de tijd gehad om in te klinken. Hierdoor is de bestrating op sommige plaatsen verzakt. Dat is goed te zien bij een van de buitenbaden en bij de entree. Dit is nog één van de opleverpunten vanuit de bouw. Samen met de naastgelegen tennisvereniging en de gemeente heeft De Crommenije voor nu een slimme oplossing gevonden voor het wateroverlast die zich voordoet bij de ligweide.

Lees verder op pagina 13


Stekjesruilbeurs

ZAANDAM – Zijn er te veel zaadjes opgekomen voor de moestuin of heeft u stekjes van kamerplanten?

Donderdagmiddag 9 mei, van 13.00 tot 15.00 uur, is er bij De Bovenkruier, Drielse Wetering 49 in Zaandam, een stekjesruilbeurs. Op deze manier is het mogelijk om het assortiment in uw moestuin of huiskamer op een goedkope manier uit te breiden.

Mennistenerf

ZAANDAM - Met ingang van 1 mei is het avondrestaurant van zorgcentrum Mennistenerf ook op de vrijdag geopend. U kunt nu dus op alle doordeweekse dagen 's avonds om 17.00 uur een driegangen menu eten in het gezellige restaurant. Elke dag kunt u kiezen uit verschillende hoofdgerechten. De kosten voor een volledig menu bedragen nog geen € 7,00. U moet wel even van te voren reserveren. Doet u dat door te bellen met de receptie: (075) 6123262.

Aanpak verkeersdruk Thorbeckeweg

(Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - De planstudie naar het voorlopige voorkeursalternatief voor de aanpak van de verkeersdrukte in Zaandam Zuid is afgerond: het plan is haalbaar en betaalbaar. Het college stemt in met het voorkeursalternatief en legt deze binnenkort voor aan de raad. Met dit alternatief wordt de verkeersdruk aangepakt, het openbaar vervoer en het fietsverkeer verbeterd en de overlast voor omwonenden verminderd.

De Aanpak Verkeersdruk Ambacht N516 Thorbeckeweg is onderdeel van het multimodale mobiliteitspakket van de Corridorstudie Amsterdam-Hoorn (CAH). Begin maart 2019 hebben de bestuurders van gemeente Zaanstad, Vervoerregio Amsterdam, provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat besloten om het gebied veiliger en beter bereikbaar te maken.

(Foto: Aangeleverd)

In 2017 en 2018 is onderzoek gedaan naar het verbeteren van de doorstroming voor het openbaar vervoer, fietsverkeer en het autoverkeer. Uit het onderzoek is gebleken dat een combinatie van maatregelen het meest kansrijk is.

Het verbeteren van de Thorbeckeweg, de definitieve voorkeursvariant, betekent op hoofdlijnen:
- een onderdoorgang bij de Vijfhoekkruising voor het oost-west verkeer met een kortere en veiligere oversteek voor fietsers en voetgangers;
- een nieuwe T-aansluiting op de Thorbeckeweg ter hoogte van busbrug De Vlinder. Dit zorgt voor een centralere entree van de Achtersluispolder voor het autoverkeer en een directere en snellere verbinding voor gebruikers van het openbaar vervoer;
- het afsluiten van de Westkolkdijk dat ervoor zorgt ervoor dat het verkeer op de Thorbeckeweg naar de A8 beter doorstroomt.

De Thorbeckeweg is een belangrijke verkeersader voor grote woongebieden zoals Zaandam Zuid, Poelenburg en Zaandam Centrum, maar ook voor bedrijventerreinen (Hoogtij, Zuiderhout, Westerspoor) en ontwikkelgebieden (Achtersluispolder en Hembrugterrein). Filevorming is nu al een probleem en dit zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dit geldt ook voor de doorstroming van het openbaar vervoer en fietsverkeer.

Duurzaamheidsprojecten van leerlingen

(Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Jongeren zijn aan zet, zij zijn de klimaatveranderaars van de toekomst! Zoals zij zelf zeggen: "Het is toch raar dat 40 plussers beslissen over onze toekomst". Platform aan de Zaan daagt de jongeren van Zaanstad uit! Kom naar Café Fabriek in Zaandam op maandagavond 13 mei en vertel hoe Zaanstad kan verduurzamen. Tijdens de avond presenteren leerlingen van diverse scholen hun duurzaamheidsprojecten. Hoe denken zij over hun toekomst? Wat willen zij doen om de klimaatverandering tegen te gaan? Aan de avond is een prijs verbonden: aanwezige jongeren met het mooiste duurzame idee ontvangen van Platform aan de Zaan een bedrag om dit uit te voeren.

Tijdens deze Platform avond krijgen jongeren het woord om hun zorg en ideeën te uiten over wat nodig is op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Hoe kunnen jongeren helpen om, dicht bij huis, in hun wijk of op hun school de energietransitie op gang te brengen? Allereerst presenteren leerlingen projecten op het gebied van duurzaamheid die zij hebben gedaan of van plan zijn te gaan doen. Daarna is het om met hen op zoek te gaan naar vernieuwende ideeën om meer (jonge) mensen te mobiliseren om mee te doen aan de energietransitie. Er wordt gevraagd aan jongeren om een plan voor hun eigen school te bedenken om mee te dingen naar het bedrag van €500,- om het idee uit te voeren.

Deze Platform aan de Zaan avond is voor jongeren (12 – 25), hun docenten en ouders, en voor iedereen die nieuwsgierig is naar de toekomst ideeën van jongeren over duurzaam leven. De gratis toegankelijke avond vindt plaats op maandag 13 mei bij Café Fabriek , Sybrandsteeg 12 te Zaandam, van 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Meer informatie en aanmelden: www.platformaandezaan.nl

Persbericht Theaterspektakel Insect!

Insect!, hét Zaanse theaterspektakel

ZAANDAM - Donderdag 16 mei om 19.30uur staat er een bijzonder theater spektakel op de planken in het Zaantheater, genaamd Insect! Bijzonder is dat de voorstelling door verschillende kunstvakdocenten is gemaakt in samenwerking met kinderen. Zij schitteren elk in hun discipline, zowel voor als achter de schermen.

De samenwerking tussen verschillende kunstdisciplines levert het bijzondere stuk op. De regie is in handen van Barbera de Bruijn en Eszter Triz van jeugdtheaterschool Theater MUS. Hun leerlingen spelen het verhaal. De leerlingen van docenten Nathalie Prins-van Duin en Myra Emmen Riedel maakten de prachtige kostuums en het decor. Dansleerlingen van Dansschool DanZin onder leiding van Susanna Kranenburg dansen mee in het stuk. Muziek wordt verzorgt door het strijkorkest 'The Stringkids' begeleidt door Ruth Cobelens en Evert Sillem. Joke van der Bunt zorgde voor de muziekbewerking en begeleidt middels piano het orkest. Een kaartje kost €8,50 (inclusief drankje en garderobe) en is te bestellen via de theaterkassa van het Zaantheater.

Zondagmiddagworkshop

ZAANDAM - Op moederdag samen iets creatiefs doen? En daar een mooie herinnering aan overhouden? Dat kan op zondag 12 mei in Buurthuis de Kolk. Beeldend kunstenaar Nicole van der Heijden geeft een zondagmiddagworkshop in Zaandam van 14:00 tot 16:30 uur.

Nicole van der Heijden is een bekende kunstenaar in de Zaanstreek. Naast haar eigen kunst initieerde ze veel kunstprojecten met wijkbewoners, onder andere in My Home aan de Oostzijde in de Rosmolenwijk.

Sinds Buurthuis de Kolk gestart is met het organiseren van creatieve workshops voor volwassenen op zondagmiddagen stond Nicole van der Heijden altijd al op de verlanglijst. Op moederdag is het dan zover en geheel in het teken van deze dag wordt dit een bijzondere workshop.

Tijdens de workshop werken de deelnemers aan het maken van een klein, mooi boekje. Dit mag natuurlijk over je moeder gaan, maar kan over iedereen gaan die je dierbaar is. Met opdrachten van Nicole en genoeg inspirerend materiaal ontstaat er een kleine 'ode' in de vorm van een vrolijk herinneringsboekje. Nicole: "Je hoeft echt niet creatief te zijn, iedereen kan zo'n mooi document maken!"

De workshop start om 14:00 uur in Buurthuis de Kolk (Klampersstraat 1) met koffie en thee. Voor de koffie, de thee, de tips en trucs van de professional, de materiaalkosten en natuurlijk de kaasvlinders betaal je € 12,50. Speciaal voor moederdag mogen zoons of dochters (vanaf 12 jaar) die hun moeder meenemen naar de workshop voor de helft van de prijs (€ 6,25). Maar natuurlijk ook van harte welkom als je alleen komt of de buren meeneemt naar de Kolk.

Opgeven kan door een e-mail te sturen naar aanmelden@buurthuisdekolk.nl. Rond 16:30 uur loopt de middag ten einde.

Nieuwe aanwinst voor woningmarkt

De Kroon achterkant (Foto: Aangeleverd)

ZAANSTAD - Aan de Provincialeweg vlakbij het Volkspark, kunnen inwoners en woningzoekenden zich opmaken voor de komst van 67 gloednieuwe koopappartementen in Zaans industriële stijl. Onlangs tekende wethouder Songül Mutluer (Wonen en Bouwen) de anterieure overeenkomst met ontwikkelaar Investeringsmaatschappij BS b.v.. Het ontwerp komt van Bureau FKG architecten aan de Zaan.

Het complex komt op het voormalige BAM bedrijventerrein ter hoogte van de Mauritsstraat en bestaat uit een viertal geschakelde 'woonfabrieken' en een 'loods'. Architect Patriek Duisdecker van FKG: "De fabriekspanden van Verkade uit de nabije omgeving zijn een belangrijke drager en inspiratiebron."

De Kroon Provincialeweg (Foto: Aangeleverd)

De appartementen krijgen oppervlaktes van 40 tot 80 m² en verschillende prijsklassen met een eerste bandbreedte van € 185.000 - € 215.000 en oplopend tot € 350.000. Het wordt onderzocht of (een deel van) de appartementen via Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) in de markt gezet kunnen worden, waarmee kopers de grond in erfpacht krijgen. Zo wordt de Kroon voor een grotere groep mensen toegankelijk.Wethouder Songül Mutluer: "Hoogstaande nieuwbouw in typisch Zaanse stijl in het centrumgebied moet ook voor starters en ouderen betaalbaar zijn."

De ondertekening van de anterieure overeenkomst voor de Kroon volgt snel in een rijtje van handtekeningen. Zo werd onlangs ook getekend voor de Tijdgeest (306 huurappartementen) en vorige maand nog voor de Zaanse Helden (600 huur- en koopappartementen, waarvan 160 sociale huur), beide in de wijk Zaans Hout.

Het ondertekenen van anterieure overeenkomsten is een belangrijke stap vooruit in de ambitie van Zaanstad om 1000 woningen per jaar te bouwen.Het doel hiervan is niet alleen het aanbod te vergroten, maar ook meer divers te maken, zodat er straks voor elke portemonnee wat te kiezen valt.

Na ondertekening van de anterieure overeenkomst is de weg vrij voor de ontwikkelaars om de bouwaanvraag in te dienen. Het vooruitzicht voorde Kroon is dat einde dit jaar gestart kan worden met bouwen.

Gemeente Zaanstad teleurgesteld in uitspraak

ZAANDAM - De Raad van State heeft uitspraak gedaan over de beroepen die waren ingediend tegen het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het Hembrugterrein in Zaandam. Het bestemmingsplan voor de herontwikkeling van het Hembrugterrein is op 30 april vernietigd. Zaanstad wil het terrein ontwikkelen tot een gemengd werk- en woongebied met ruimte voor circa 1000 woningen.

Wethouder Hans Krieger: ''Deze uitspraak is een klap voor Zaanstad en onze woningbouwontwikkeling. Wij bestuderen momenteel de uitspraak van de Raad van State en beraden ons op vervolgstappen. Zaanstad zal de komende jaren nog verder groeien, de uitdagingen om werken en wonen te combineren zijn groot. Wij blijven dan ook samen met de diverse partners zoeken naar mogelijkheden om hier de juiste invulling aan te geven. De uitspraak zet op dit moment weliswaar een enorme streep door de rekening in de herontwikkeling van het Hembrugterrein, maar wij zullen blijven zoeken naar mogelijkheden om het terrein verder te ontwikkelen. Wij gaan kijken hoe we het wel voor elkaar gaan krijgen!"

Over het Hembrugterrein

Het Hembrugterrein is na jaren afgesloten te zijn van de omgeving te zijn, sinds 2012 langzaam aan het ontwaken. Monumenten worden hersteld en diverse ondernemers hebben hun plek op het terrein gevonden. Het karakter van het plangebied vormt een belangrijk uitgangspunt bij de planontwikkeling. Zowel vanuit de omgeving als vanuit het terrein zelf bestaan aandachtspunten voor de ontwikkeling van een gemengd woon- en werkgebied.

Moederdag en Het Geheim van de Zaanstreek

ZAANDAM - Zondag 12 mei vieren ze heerlijk Moederdag, maar 25 en 26 mei vliegen ze elkaar behoorlijk in de haren! Rikky Betten en dochters Kiki en Nina spelen mee in de grote familiemusical Het Geheim van de Zaanstreek 25 en 26 mei in het Zaantheater.

Moeder Betten volgt samen met haar twee dochter al bijna 15 jaar lessen bij FluXus. Ze speelden meerdere rollen in verschillende FluXus-musicalsproducties: Rikky zagen we bijvoorbeeld eerder als gemene Hartenkoningin uit Alice in Wonderland en haar dochter Nina Berends als onwetende Alice.

Dit jaar speelt moeder Rikky samen met haar jongste dochter Kiki 'de dames De Boer". Ze vertolken de rollen van twee onaangename tantes, die wonen in een Wevershuisje uit 1850 en zorgen in de voorstelling spanning, sensatie, humor en hilariteit.

Moederdag

Zondag 12 mei vieren ze heerlijk Moederdag, maar 25 en 26 mei vliegen ze elkaar behoorlijk in de haren. Oudste dochter Nina danst, zingt en speelt mee in het grote ensemble en de derde talentvolle theatergeneratie zit eraan te komen, want de jonge zoon en dochter van Nina staan te trappelen om mee te doen.

Familievoorstelling

Overigens spelen er nog een moeder en dochter mee: Jacqueline en Saray Koel.
Letterlijk én figuurlijk een échte familievoorstelling dus!

Vacature vrijwillige kok buurtmaaltijd

WORMERVEER - De Groote Weiver is een stichting dat alleen kan bestaan met de hulp van vrijwilligers. Voor de buurtmaaltijden zijn ze op zoek naar een vrijwillige kok die het leuk vindt om vegetarisch te koken. Ben jij die enthousiaste hobbykok die graag voor groepen kookt neem dan contact op met De Groote Weiver. Elke vrijdagavond wordt er gekookt.

De Groote Weiver is een activiteitencentrum met een bar, eetcafé, kringloopwinkel, concertzaal, filmhuis en verhuurmogelijkheden. De Groote Weiver zit sinds 2010 aan de Industrieweg in Wormerveer. De Groote Weiver draait op twee werknemers en verder volledig op vrijwilligers.

Elke vrijdagavond wordt er in De Groote Weiver de Buurtmaaltijd gehouden. De Buurtmaaltijd is een ontmoetingsplek voor vrienden en buurtbewoners waarbij heerlijke vegetarische maaltijden worden geserveerd.

Als kok van De Groote Weiver heb je affiniteit met de vegetarische keuken. Je kan goed samenwerken. Een keer in de zoveel tijd (zelf in te vullen) verzorg je een vegetarische maaltijd voor veertig man. Je doet inkopen voor de maaltijd die je gaat bereiden. Je deelt de maaltijd uit aan de gasten en na afloop van de maaltijd maak je de keuken schoon. Wat zijn de voordelen van het vrijwilligerswerk? Het is een gezellige en inspirerende werkomgeving waar je ervaring opdoet dat je gebruiken kunt in je verdere loopbaan. Belangstelling voor deze functie of wil je meer informatie? Mail naar info@degrooteweiver.nl.

Nieuwe sponsor voor vv Zaanstad

(Foto: Eric Visch)

ZAANSTAD - Vinura House of Wines wordt vanaf het komende seizoen 2019-2020 stersponsor van volleybalvereniging Zaanstad. Peter van Reenen van Vinura en VV Zaanstad-voorzitter Bert Sombroek ondertekenden het sponsorcontract.

Vinura House of Wines (www.vinura.nl) importeert wijnen uit Zuid-Afrika en levert deze aan specialistische slijterijen, 'wine bars' en vooraanstaande hotels en restaurants.Vanaf komend seizoen zullen de wijnen van Vinura ook in de sportkantine in De Koog worden geschonken en kan iedereen daar dus kennis mee maken.

De filosofie van VV Zaanstad en de recente prestaties in de eredivisie spreken Van Reenen – in het verleden zelf volleyballer – erg aan. VV Zaanstad is erg blij met de steun van Vinura. Het helpt de vereniging een stap verder om de ambitieuze doelstellingen van de club te realiseren.

Dolle Dwaze Woldag

WORMER - Op de Poelboerderij vindt 30 mei, Hemelvaartsdag, de Woldag plaats. Op deze dag organiseren ze allerlei activiteiten voor kinderen, op een parcours om de boerderij en in de Trickel. Wat kun je verwachten? Boerengolf, vogels spotten, slacklines over de sloot, sporen in de natuur, survival in de natuur met vuur maken en zelf eten zoeken, en creatieve activiteiten als wol spinnen, wol-schaapjes en wol-vogelhuisjes maken. Verder zijn er diverse demonstraties met wol en een workshop van Jantine Hos.

Steun voor projecten tegen eenzaamheid

ZAANSTAD - Stichting 1 is Samen en Humanitas Vriendschappelijk Huisbezoek kunnen rekenen op de steun van het Arie Lemsfonds. Uit alle doelen die zijn ingestuurd zijn hun projecten geselecteerd door de commissie. Het Arie Lemsfonds gaat met hulp van diverse Zaankanters het geld en de middelen bij elkaar brengen om de ingestuurde verzoeken te realiseren. De eerste Zaankanter die zich gaat inzetten voor het nieuwe doel is Burgemeester Jan Hamming.

Het is voor het eerst dat het fonds twee doelen tegelijk gaat steunen. Beide doelen zetten zich in voor het bestrijden van de eenzaamheid in de Zaanstreek. Maar de hulpvraag is zeer verschillend.

Training voor vrijwilligers van Humanitas

Humanitas heeft een groep vrijwilligers die op huisbezoek gaan bij mensen die eenzaam zijn. Tijdens deze bezoeken krijgen deze vrijwilligers met verschillende situaties en problemen te maken. Om de vrijwilligers bij hun werk te ondersteunen en te helpen een goede gesprekspartner te zijn wil Humanitas ze trainingen en workshops aanbieden, zodat de deskundigheid en de vaardigheden van deze vrijwilligers worden vergroot. Het Arie Lemsfonds gaat de bijdrage leveren om deze ondersteuning te realiseren.

Flyers en posters

In het inloophuis aan de Heukelsstraat 2 in Poelenburg Zaandam is Nel Galjé begonnen met inloopbijeenkomsten voor mensen die alleen zijn. Met zes vrijwilligers en samen met andere organisaties in de wijk probeert ze de eenzaamheid in Zaandam-Zuid en Poelenburg terug te brengen door mensen bij elkaar te brengen voor een drankje, praatje of een leuke activiteit. Iemands achtergrond is hierbij niet van belang. Iedereen die behoefte heeft aan wat gezelligheid is welkom. Om bekendheid te geven aan het initiatief gaat het Arie Lemsfonds op verzoek van de Stichting 1 is Samen promotiemateriaal realiseren.

Het Arie Lemsfonds gaat aan de slag

Om de doelen verder te helpen gaan betrokken Zaankanters en diverse leden van PvdA Zaanstreek zich inzetten. De eerste burger van Zaanstad Jan Hamming zal als eerste zich gaan inzetten voor het fonds dat is vernoemd naar zijn voorganger. Oud PvdA-burgemeester van Zaanstad, Arie Lems, is de naamgever van het fonds. In zijn geest ondersteunt de stichting goede initiatieven in de Zaanstreek.Wilt u deze uitgangspunten en de goede doelen van dit jaar ondersteunen dan kunt u deelnemen aan de activiteiten of uw bijdrage doneren via bankrekening op NL95 RABO 0323 4225 35 t.n.v. Stichting Arie Lemsfonds. Kijk voor meer informatie op www.arielemsfonds.nl

Lezing bij Associatie Uitvaartverzorging

(Foto: Suzanne Overgaag)

WORMERVEER - Dinsdag 7 mei, van 10.00-12.00 uur, organiseert Associatie Uitvaartverzorging een lezing door notaris Ten Brinke in het uitvaartcentrum aan de Roode Wildemanweg 1A in Wormerveer.

De ervaring leert dat veel mensen vragen hebben over erfrecht, maar dat de drempel om naar de notaris te gaan soms best hoog is. Daarom organiseert Associatie Uitvaartverzorging deze bijeenkomst in een informele sfeer, waarbij u uw vragen aan de notaris kunt stellen.

De notaris houdt eerst een inleiding, waarin o.a. de volgende onderwerpen aan de orde komen:
• Wie erft er van mij als ik geen testament maak?
• Welk voordeel biedt het mij om een testament te maken?
• Is het testament dat ik lang geleden gemaakt heb nog geldig?
• Hoe zit het met erfbelasting: wat moet je betalen en wie hebben er vrijstelling?
• Hoe zit dat met de eigen bijdrage als ik naar een verzorgingshuis ga?
• Wat is een levenstestament?

Het is vrij toegankelijk, maar aanmelden is verplicht. Stuur een e-mail te sturen aan info@associatieuitvaart.nl of via 075-6478747.

Het CO2 Café voor Zaanse bedrijven

ASSENDELFT - Per 1 juli aanstaande geldt voor bedrijven en instellingen een meldplicht voor het treffen van energiebesparende maatregelen die binnen vijf jaar kunnen worden terugverdiend. Deze meldplicht, ook wel een informatieplicht genoemd, geldt voor een grote groep bedrijven en instellingen.

Om maatschappelijk betrokken ondernemers te kunnen informeren én te inspireren, organiseert Green Business Club Zaanstad een informatieavond; het CO2 Café. Voor deze gelegenheid is maandag 6 mei de expo-ruimte van Forbo Flooring ingericht. Reinier van der Berg, bekend als weerman, vertelt waarom plastic het nieuwe goud is en reikt hij tevens de Duurzaan award uit aan het meest duurzame bedrijf van Zaanstad.

CO2 Café vindt plaats op maandag 6 mei bij Forbo Flooring in Assendelft. Inloop is vanaf 17:00 uur, einde is om 21:00 uur. Aanmelden kan via de site van Green Business Club Nederland, club Zaanstad: www.greenbusinessclub.nl

Lezing over financiële zaken

Lezing door Finenzo over financiën. (Foto: Finenzo)

ASSENDELFT - Heb je overwaarde in je woning en wil je daar wat mee doen? Gaat het je om rendement maken of droom je al jaren van een vakantiewoning, of wil je je huis verduurzamen? Waar moet je rekening mee houden? In één avond krijg je een goed idee van de mogelijkheden. Geef je op en laat je 7 mei gratis informeren om 19.30 uur in de Watertoren in Assendelft. Verzeker jezelf van een plaats en stuur een mail naar zaanstad@finenzo.nl o.v.v. FinenzoTalks 7 mei.

Finenzo organiseert onder de naam FinenzoTalks laagdrempelige lezingen over alles wat te maken heeft met financiën. Met als doel mensen op een toegankelijke manier te informeren over soms complexe financiële zaken. Onze experts zijn allen onafhankelijk en op de hoogte van de laatste regelgeving omtrent levensbepalende zaken als een eigen woning, scheiden, testament, belastingen, subsidies in relatie tot energiebesparing. FinenzoTalks informeert in gewone mensentaal en geeft antwoord op vragen.

Dinsdag 7 mei wordt besproken wat er komt kijken bij het aangaan van een extra hypotheek. Aanvang van de presentatie is 19.30 uur. In ongeveer een uur nemen we je mee in het onderwerp. Daarna is er tijd voor vragen en een drankje van het huis. Wil je iemand meenemen? Meld dat dan meteen. Vol is vol.

De lezingen worden gehouden in de Watertoren in Assendelft, de oudste bewaard gebleven watertoren in Noord-Holland. Hij is gebouwd in 1885. De toren heeft een hoogte van 41,85 meter en het waterreservoir had een inhoud van 1200 m³. De oorspronkelijke hoogte was 31,4 meter met een inhoud van 540 m³. In de jaren twintig vond een ingrijpende verbouwing plaats in de toren. In 2017 werd de toren, compleet verbouwd en in gebruik genomen als bedrijfsgebouw.

'Koffiecorner van het jaar'

(Foto: Aangeleverd)

WORMER - Zakelijk koffieleverancier Fortune Coffee organiseert voor het tweede jaar op rij de verkiezing 'Koffiecorner van het jaar'. De koffiecorner is een centrale plek in de organisatie en daarmee vaak een belangrijk visitekaartje. Bezoekers worden ontvangen, gasten of collega's ontmoeten elkaar en er ontstaan nieuwe ideeën. Uit de vele inzendingen met foto's van koffiecorners uit het hele land zijn 23 bedrijven genomineerd als regiowinnaar. In Wormer sleept Schoen Betonboringen de regiotitel in de wacht. Zij gaan nu door naar de landelijke verkiezing.

Bij Schoen Betonboringen zijn ze verheugd met de regiowinst. Richard Schoen zegt: "We zijn erg blij dat we geselecteerd zijn als regiowinnaar. Wij zijn pas verhuisd en we vinden een mooie kantine van groot belang. Onze koffiehoek in de winkel is het moment waar we met onze klanten samenkomen. Die ontmoeting vinden we erg belangrijk."

De vakjury selecteert drie winnaars die de titel 'Koffiecorner van het jaar 2019' mogen dragen. Deze jury bestaat uit de winnaar van 2018, Aart Jan Post van 'Thuis in Bouwen', Corné van Waay van Van Waaij Interieurs en Ton van der Tang, directeur van Fortune Coffee. Tevens mogen de winnaars dit jaar een cheque overhandigen aan een regionaal goed doel naar keuze. Eind mei vindt de feestelijke uitreiking plaats van de titel 'Koffiecorner van het jaar' voor de mooiste koffiecorners van Nederland.

Stemmen

Daarnaast is de stemronde gestart voor de publieksprijs.Tot 7 mei kan iedereen stemmen op de mooiste koffiecorner via www.fortune.nl.

Fly-Drive klassiek Griekenland

De Akropolis. (Foto: aangeleverd)

8 dagen v.a. € 649,- p.p.

REGIO - Op uw route door het oude Griekenland maakt u kennis met de hoogtepunten en de diversiteit aan culturen van het Griekse vasteland en het ongerepte Peloponnesos. Besteed ook aandacht aan de eeuwenoude metropool van het land, Athene. Laat het gigantische, oude theater en het heiligdom van de God der Geneeskunde Epidaurus niet ongezien aan u voorbij gaan.

Een typisch Grieks straatje. (Foto: aangeleverd)

En ontdek de indrukwekkende ruïnestad Mystras, het orakelheiligdom van Delphi en de uitbundige Griekse natuur. En natuurlijk is er ook volop tijd om gewoon lekker te genieten van de heerlijke Griekse keuken en het aangename klimaat. Vakantie vieren op z'n best!

Lezersarrangement

Retourvlucht vanaf Amsterdam of Eindhoven naar Athene, luchthavenbelasting/brandstofheffing, 7 nachten verblijf in middenklasse hotels met dagelijks ontbijt, all-inclusive autohuur tijdens het hele verblijf (€ 0,- eigen risico). Speciaal voor de lezers van deze krant: u ontvangt ter plaatse drie flesjes met 'geuren van Griekenland'-kruiden. Vertrek op woensdag, vrijdag en zondag van mei tot en met oktober 2019. Prijs op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 19 mei 2019.

8 dagen v.a. € 649,- p.p.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83472.

Of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR83472.

Zwembad De Crommenije

(Foto: Aangeleverd)

Vervolg voorpagina 13

Er staat tijdelijk een pomp om het regenwater af te voeren! Zo kunnen de gasten de komende periode gebruik maken van het totale gazon."

Jong en oud kan dus vanaf deze week weer volop buiten zwemmen en deelnemen aan de diverse activiteiten - wie weet wordt het voor de tweede keer op rij een lange hete zomer! Het activiteitenrooster is te vinden op www.sportbedrijfzaanstad.nl

Sportdag voor 50-plusssers

Sportbedrijf Zaanstad, waar Zwembad De Crommenije een vestiging van is, stimuleert en activeert Zaankanters om aan een sport deel te nemen. Martijn: "We willen alle Zaankanters bij ons zwembad betrekken. Daarom hebben we nu ook Floatfit en Bootcamp-lessen (Zaangolf), speciaal geschikt voor 20-plussers. En speciaal voor 50-plussers is er aankomende dinsdag 7 mei de 'Sportdag voor 50-plussers'. In samenwerking met o.a. de ouderenbond en het Sociaal Wijk Team van Krommenie laat De Crommenije zien hoe leuk het kan zijn om met leeftijdgenoten te sporten en daarnaast langer fit te blijven. Speciaal voor Moederdag is er zondag 12 mei ook een ludieke acite waarbij je kans maakt op een 12 badenkaart. Kijk voor de actievoorwaarden op de Facebook-pagina: Sportbedrijf Zaanstad Zwembad De Crommenije Krommenie.

Concert Harmoniecorps Tuindorp

(Foto: Hans de Bruyne)

OOSTZAAN - Het voorjaarsconcert van Harmoniecorps Tuindorp (HCT) vindt plaats op zaterdagavond 18 mei vanaf 20.00 uur in theater De KunstGreep in Oostzaan.

Grote werken zijn Armeense dansen, deel 1 van de Engelse componist Alfred Reed en Gulliver's Travels van de Belgische componist Bert Appermont. Trompettist Danny Koppenol soleert in het virtuoze Opus for Trumpet. Onder leiding van dirigent Bert Willemsen laat HCT bekende muziek horen, onder andere een eigenzinnige bewerking van Ob-la-di, Ob-la-da van de Japanse arrangeur Toshio Mashima en filmmuziek uit Star Trek, Guardians of the Galaxy en filmthema's van componist Ennio Morricone. Het opleidingsorkest opent het concert, dit keer onder leiding van Ron Overeem. En inmiddels ook traditiegetrouw is huisband On A Tuesday ook weer van de partij.

De zaal is geopend vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs: 10 euro. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website: www.harmoniecorps.nl, e-mail: info@harmoniecorps.nl, of telefoon: 020-633 71 79, of op 18 mei aan de zaal.

Expositie Martha Schaap

ZAANDIJK - De nieuwe expositie in Het Weefhuis aan Lagedijk in Zaandijk toont in het weekend van 11 en 12 mei van 13.00 tot 17.00 uur het werk van Martha Schaap.

Zij exposeert schilderijen en objecten en hanteert voor deze expositie het thema 'Fantasie en Werkelijkheid'. Het werk is grotendeels abstract met hier en daar herkenbare figuratieve elementen.

Informatie over de expositie is terug te lezen op de website van Het Weefhuis: www.hetweefhuis.nl en op de Facebook-pagina van Het Weefhuis.