Nieuwsblad Haarlemmermeer

24 april 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 24 april 2019


Genieten van paaslunch en paaseieren op Jeugdland

Kinderen poseren trots met hun gevonden paaseieren. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Jeugdland Hoofddorp aan de Redenburgsingel verzorgde zaterdag 20 april een Paaslunch en een Paastocht.

's Morgens konden de kinderen en hun ouders genieten van verse broodjes, pannenkoeken, eieren en een chocolaatje. Aansluitend konden de kinderen gaan speuren in de Paastocht. Samen met de Paashaas gingen de kinderen op zoek naar de eieren die op Jeugdland verstopt waren. Ook was een gouden ei verstopt, het kind dat dit ei vond, kreeg een verrassing. Verder konden de kinderen zich laten schminken als haas.

Lezersfoto - Maan boven de polder

De maan staat mooi te wezen boven de polder van Haarlemmermeer. (Foto: Ferry van Kampen)

NIEUW-VENNEP / HOOFDDORP - Ferry van Kampen uit Hoofddorp reed vanaf Hoofddorp naar Rotterdam toen zijn aandacht werd getrokken door de maan die er, boven de polder richting Nieuw-Vennep, erg mooi bij stond.

Ferry van Kampen besloot even van de snelweg af te gaan en vanaf het parkeerterrein van het A4-restaurant deze foto te maken.

Heb jij ook een mooie, bijzondere of leuke foto gemaakt, mail deze naar redactie.nhm@rodi.nl en word ook Lezersfoto van de Week.

Erespelden voor Stal Starro

HOOFDDORP - Twee gemeentelijke erespelden zijn vrijdagmorgen 19 april uitgereikt aan Ger Schönhage en Caroline Schönhage–Roos van stichting Zorgmanege Stal Starro aan de IJweg. Wethouder Mieke Booij reikte met trots de erespelden uit.

De zorgmanege biedt een breed scala aan activiteiten in de vorm van dagbesteding voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar ook aan kinderen met gedragsproblemen. Door de gespecialiseerde ondersteuning van het echtpaar en hun medewerkers kan deze doelgroep meedoen met de maatschappij. In de aanbeveling is te lezen: "De cliënten voelen zich meer dan thuis. Ze krijgen persoonlijke aandacht en goede, professionele begeleiding. Ze voelen zich gewaardeerd en werken met veel plezier mee op de manege."

Stichting de Linde, die nauw samenwerkt met de zorgmanege, vroeg de erespelden aan. Het college keurde de aanvraag voor de erespelden goed.

Hennep in studentenwoning

Een hennepplant. Foto: Pixabay

HOOFDDORP - De politie heeft donderdag 18 april een hennepkwekerij gevonden in een studentenwoning aan de Opaallaan.

De politie kreeg een melding van een sterke henneplucht in de woning. Ook sloegen regelmatig de stoppen in de meterkast door. Bij onderzoek in het pand vonden agenten een hennepkwekerij met in totaal 176 planten. De politie heeft de hennep en bijbehorende apparatuur in beslag genomen. Er bleek geen sprake te zijn van diefstal van stroom. In de woning waren geen mensen aanwezig. De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de eigenaar van de hennepkwekerij.

i.s.m. nieuwspartner NHNieuws

Nog twee steekpartijen

HOOFDDORP - Een 26-jarige man is zaterdagavond 20 april neergestoken op het Burgemeester van Stamplein in Hoofddorp. Ook donderdagavond 18 april was het raak in Hoofddorp. Toen werd in de wijk Floriande een 17-jarige jongen in zijn hoofd gestoken.

Zaterdag werd de man neergestoken met een scherp voorwerp. Hij is meegenomen naar het ziekenhuis. De 59-jarige verdachte vluchtte, maar meldde zich later op een politiebureau in Amsterdam.

De jongen donderdag werd neergestoken in de wijk Floriande, voor de Johnny's Burger Company. Hier ontstond ruzie tussen een groepje jongeren. Na de steekpartij gingen de verdachten er vandoor. Later op de avond kon de politie twee personen - twee mannen van 22 en 19 jaar uit Hoofddorp - aanhouden en meenemen naar het bureau. Daar zijn zij verhoord. Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen en is vrijdag verhoord.

Ook vorige week werden vier jongens na een ruzie neergestoken in Hoofddorp. Dat gebeurde in de buurt van de Lutulistraat en de Paxlaan. Wat de exacte toedracht was van deze ruzie wordt nog onderzocht. "Maar het lijkt te gaan om een ordinaire ruzie die vreselijk uit de hand is gelopen", meldde de politiewoordvoerder aan NHNieuws. Ook begin april was het raak, in buurdorp Nieuw-Vennep.

i.s.m. mediapartner NHNieuws

Haarlemmermeerse leerlingen bedenken gezonde snack

Tentoonstelling Kunst en Vliegwerk in jarig Transport Museum

Verrassend verlies voor korfballers
titelkandidaat KIOS

Explosieve rock met
The Dynamite Blues Band in The Shack

Column Mats

Mats Hoogland (Foto: Jasper Groen)

Hoe je leven moet

door Mats Hoogland

Ik denk soms dat ik ongediagnosticeerd een fobie heb voor het leven die simpelweg wordt onderdrukt door mijn ongediagnosticeerde fobie voor de dood. Ik wil dat wel. Durven leven.

Ik wil vreemden durven aanspreken en vrienden durven maken door vragen te stellen die ik zelf niet durf te beantwoorden. Én met die vrienden wil ik dagen in overvolle cafés zitten, avonden in overvolle kroegen hangen en nachten in overvolle clubs dansen. Dansen op muziek die zo hard staat dat mijn oren gaan suizen. Dansen tot mijn lichaam niets anders meer denkt te kennen dan dansen. Dansen tot mijn gedachten het geroezemoes in de discotheek niet meer kunnen overschreeuwen en ik alleen nog maar de muziek hoor als één gedreun wat gemaakt is om mij te besturen. Om te voelen dat ik deel uitmaak van het leven.

Samen met al die vreemden in de club één organisme vormen dat een strijddans uitvoert, omdat dat hun enige mogelijke communicatiemiddel is tegen de bangheid die het universum ons gegeven heeft. Maar dat durf ik dus niet. Ik sta in die club in het hoekje braaf een cola light te drinken terwijl ik al die dappere mensen bestudeer op de dansvloer. Als ik in een heel wilde bui zit, doe ik nog een stap-tik dans en wieg ik m'n armen een beetje naar voor en achter alsof ik aan het joggen ben.

Ik aarzel. Ik overweeg op iemand af te stappen en het gewoon netjes te vragen. Hoe je dat doet, leven. Of hij de gebruiksaanwijzing van het bestaan misschien ook even naar mij wilt mailen. In zo'n gebruiksaanwijzing zou misschien staan dat we ons coma's moeten zuipen, kapot moeten dansen, dat we moeten schreeuwen, vragen moeten stellen, vrienden moeten bellen en moeten afspreken, naar theaters gaan, moeten hardlopen, onszelf moeten vinden in Thailand, op yoga-vakantie moeten gaan, lekker een dagje uit moeten, hard moeten werken, succesvol moeten zijn, moeten zingen, tevreden moeten zijn, moeten schilderen, van de zon moeten genieten, moeten kussen, handen moeten vastpakken, in elkaars ogen moeten kijken en onze angsten moeten wegslikken? Allemaal, om te voelen dat we meer doen dan alleen ademen, maar ook echt bestaan, dat het uitmaakt? En werkt dat dan ook echt? Ik vraag het niet.


Tentoonstelling 'Kunst en Vliegwerk' in Transport Museum

Thijs Postma maakte voor Kunst en Vliegwerk zestig nieuwe schilderijen en tekeningen. (Foto: Martien de Bock)

NIEUW-VENNEP - De schilderijen- en pentekeningen tentoonstelling 'Kunst en Vliegwerk' wordt donderdag 25 april om 15.30 uur geopend. Zestig werken geven een historisch overzicht van mijlpalen in de KLM-geschiedenis. Kunstenaar Thijs Postma heeft niet alleen prachtige gouaches gemaakt, deze keer zijn ook pentekeningen aan de expositie toegevoegd.

100 jaar luchtvaart én 1 jaar NTM

Thijs Postma is zijn hele leven al luchtvaart-enthousiast geweest en is een allround kunstenaar. Hij maakte vele boeken en tot op de dag van vandaag schrijft hij artikelen voor het luchtvaartblad 'Piloot en Vliegtuig'. Hij schildert en tekent in een ongelofelijk tempo. Het Nederlands Transport Museum is vereerd dat zij deze tentoonstelling binnen haar muren heeft gekregen.

100 jaar burgerluchtvaart

Het bestuur van de stichting grijpt de opening van de tentoonstelling aan om nieuws bekend te maken over het jubileumjaar '100 jaar burgerluchtvaart'. Het museum is het komend jaar op tal van terreinen actief om het jubileum extra glans te geven. Zo wordt medewerking verleend aan de totstandkoming van een documentairereeks over 100 jaar burgerluchtvaart, wordt een Fokker geborgen uit Mali en wordt een oproep gedaan aan oud-Fokker en -KLM medewerkers om herinneringen te delen met museumbezoekers door het ter beschikking stellen van memorabilia (en dit zijn maar enkele voorbeelden).

1 jaar NTM

Last but not least wordt stilgestaan bij 1 jaar NTM (Nationaal Transport Museum); het museum is spectaculair gegroeid; van elf samenwerkende stichtingen vorig jaar, naar negentien nu. Van tien naar 130 vrijwilligers en van één restauratieproject naar zeven projecten nu. Het museum is dus volop in beweging.

Het Nederlands Transport Museum aan de Lucas Bolsstraat 7 is elk weekend en de meivakantie open van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang 7,50 euro, kinderen 5 euro. Een rondrit met een historische bus kost 2,50 euro en start elke dag om 15.00 uur. Ook is er elke openingsdag een rondleiding om 14.00 uur.

www.facebook.com/NederlandsTransportMuseum

www.nederlandstransportmuseum.nl

Reacties op verdubbeling bomen

De rood-witte paaltjes in de Irene Vorrinkstraat in Hoofddorp die, volgens een lezer, zouden kunnen worden vervangen voor bomen. (Foto: J.A.C. Maas)

HAARLEMMERMEER - Nadat wij vorige week via Facebook al opriepen wat onze lezers vonden van het voorstel van de lokale politieke partij Forza! om de bomen in de gemeente te verdubbelen, kwamen ook afgelopen week nog diverse reacties binnen.

Bewoners van Polanen Nieuw-Vennep schreven: "Naar aanleiding van het stukje over meer bomen, waar wij van harte voor zijn, bereikt onze verbazing het hoogtepunt! Terwijl in Nieuw Vennep (Liquenda) prachtige bomen, die de woon- en leefomgeving uitsluitend verfraaiden, volledig weggehaald zijn, en daarmee niet alleen prachtig groen en de parkachtige omgeving terug is gebracht naar een alledaagse woonwijk, is tegelijkertijd de privacy weggehaald, daar het woongedeelte op de eerste woonlaag van de tegenoverliggende woningen nu een doorkijk heeft over de volledige tuinen.

(Foto: )
(Foto: )

De reden waarom prachtig oude bomen neergehaald moesten worden, is ons volledig onduidelijk en ook zeer onwenselijk en de daarmee verdwenen privacy absoluut niet te waarderen. Tegelijkertijd is er door de gehele wijk alleen maar zicht gekomen op kapotte, oude schuttingen in plaats van, wat een mens goed doet, zicht op diverse seizoenen groen en bomen.

Wij ondersteunen van harte het verdubbelen van bomen in de Haarlemmermeer, hoewel dit ongetwijfeld wederom een 'loos' plan zal blijken voor het college, zien wij met name ook graag bomen teruggeplaatst worden waar deze omgezaagd zijn. Wat een efficiënte werkwijze, mooie volgroeide bomen omzagen en vervolgens pleiten voor verdubbeling van bomen."

Ook was er een lezer, J.A.C. Maas, die besloot de partij zelf aan te schrijven:

Beste Forza,
De Haarlemmermeer groener maken met bomen ben ik helemaal mee eens.
Ik heb nog een andere suggestie n.l., om zoveel mogelijk bermen met wilde bloemen en planten te beplanten. Dit voor de insecten en vogels.
Ook heb ik een eventuele plaats bij ons in de straat om twee bomen te planten. Dit heb ik al eerder gevraagd, maar er werd toen geantwoord dat daar niet voldoende ruimte voor is. Toegevoegd onder andere een foto van de plaats waar wat meer groen welkom is. Op de foto's ziet u twee rood-witte paaltjes. Daar zouden misschien twee bomen voor in de plaats kunnen komen. Of anders links en rechts van de paaltjes een parkeerplaats opofferen. Verderop in de straat staan bomen die misschien geschikt zijn.

In afwachting van een reactie,
Vriendelijke groet J.A.C. Maas
Irene Vorrinkstraat 37
Hoofddorp

Gertrud M. Althausen mailde:

"FORZA heeft absoluut gelijk, er moeten meer bomen en ook wilde bloemen komen en niet nog meer wegen en woningen. Kunnen ook tussen bomen staan in plaats van suffe wijken."

En een reactie van Annemiek Ruhe:

"Ja, heeeel goed idee om veel meer bomen te planten! Van groen worden mensen gezonder en gelukkiger, is wetenschappelijk aangetoond. En zoveel groen vind je in deze omgeving niet.

Bestuurder bakwagen ernstig gewond door aanrijding

Twee bedrijfswagens botsten frontaal op elkaar. (Foto: Eric van Lieshout)

HOOFDDORP - Bij een ernstige aanrijding op de Kruisweg, het stuk tussen het fontein en de Paxlaan, zijn donderdag 18 april twee bestuurders van bedrijfswagens gewond geraakt. De wagens kwamen frontaal met elkaar in botsing.

Politie, ambulances, meerdere brandweervoertuigen en het mobiel medisch team met de traumahelikopter boden hulp aan de slachtoffers.

De bestuurder van de bakwagen is met behulp van de brandweer uit de wagen gehaald, hij raakte ernstig gewond en is met spoed overgebracht naar het ziekenhuis.

De trauma-arts is met de ambulance meegereden om de man bij te staan.

Vrijmarkten in Haarlemmermeer op Koningsdag

Snuffelen en speuren op de vrijmarkten kan met Koningsdag. Foto: Pixabay

HAARLEMMERMEER – In de gemeente Haarlemmermeer staan drie vrijmarkten gepland voor Koningsdag, zaterdag 27 april.

Zo is er een vrijmarkt in het centrum van Hoofddorp. Vrije plekken voor verkopers zijn te vinden op het Raadhuisplein, rond het Cultuurgebouw, langs de Kruisweg, Marktlaan, Concourslaan, Tuinweg en het Marktplein. Op het Dik Tromplein, de Kruisweg en het van Stamplein is een braderie. Ook in Badhoevedorp, in de speeltuin aan de Jan van Gentstraat, is een vrijmarkt. En in Nieuw-Vennep, op de parkeerplaats bij de Rustende Jager.

Wie in Hoofddorp vanuit een kraam zijn spullen wil verkopen, kan de huur hiervan regelen bij Maarten Oostwouder via 06-1290 2918.

haarlemmermeergemeente.nl

Leerlingen ontwerpen gezonde snack

Het personeel van de BioExpress reikt de prijs uit aan Team Sushi-burger. (Foto: NMCX Centrum voor Duurzaamheid)

HAARLEMMERMEER - De winnaars van de Gezonde Snack 2019 bij het Kaj Munk College zijn donderdag 18 april bekend gemaakt. De Sushi-burger ging er met de prijs voor gezondste snack Catering vandoor, Brockip trok in de categorie Lunchroom aan het langste eind. De Piramide Gezond won de aanmoedigingsprijs.

Sushi-burger en Brockip in de prijzen

De huldiging van de winnaars was bij opdrachtgever Lunchroom en Catering de BioExpress in aanwezigheid van het personeel, de begeleidende docent van het Kaj Munk College en de projectleiders van NMCX Centrum voor Duurzaamheid. De leerlingen waren trots op de geleverde prestatie en kregen van BioExpress de uitnodiging om hun snack verder te ontwikkelen, zodat het resultaat kan worden toegevoegd aan de menukaart van BioExpress. Alle deelnemende leerlingen kregen een biologische appel van De Olmenhorst.

De gezonde snacks zijn door leerlingen van het Kaj Munk College ontworpen naar aanleiding van een 'Onderzoeken en Ontwerpen'-opdracht. De BioExpress was de opdrachtgever, de opdracht was 'Ontwerp een gezonde snack voor onze lunchroom en eentje voor de catering'. De leerlingen deden onderzoek naar duurzame en biologische, maar vooral gezonde, ingrediënten.

Er werden 23 recepten via een kookchallenge in de klas gepresenteerd aan een jury. Deze proefde de snacks en beoordeelde op gezond, 100 procent biologisch, glutenvrij, smaak en structuur. Uiteraard werd ook gekeken naar de bereidingswijze en duurzame toepasbaarheid in de praktijk. Binnenkort zijn de winnende snacks te vinden op de menukaart van De BioExpress.

Koningsdag Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP - De verjaardag van de Koning wordt in heel Nieuw-Vennep uitbundig gevierd.

Het programma:

8.00-9.00 uur: Vroege vlaggers - Oranjevereniging Beatrix hangt alle vlaggen uit op de bruggen van Nieuw-Vennep. Wie de vlag ook voor 9.00 uur heeft uithangen, maakt kans op een taartbon van Bakkerij Jongeneel.

Vanaf 8.00 uur: Festijn voor de Kids in het Lente- en Zomerpark in Getsewoud door Activiteitenteam Getsewoud. Er is een kleedjesmarkt. Kinderen mogen gratis hun kleedje neerleggen en tussen 10.00 en 13.00 uur verkopen. Ook zijn er diverse spelletjes.

10.00-16.00 uur: Vrijmarkt op de parkeerplaats voor De Rustende Jager. Iedereen mag gratis een kleedje neerleggen. Inschrijven voor een kraam, vind het formulier op www.ov-beatrix.nl.

9.30-12.00 uur: Ringsteken met oude tractoren op de Venneperweg voor Sylvia's Leeuwtje, Lotus en Orries. Inschrijven: ringsteken@ov-beatrix.nl.

11.00-14.00 uur: Oud-Hollandse spelen op het parkeerterrein bij de Witte Kerk. Met onder andere een spelletjescircuit voor kinderen met koekhappen, spijkerslaan en vlag versieren en een Simson-battle die meet wie het sterkste is (12+). Een kijkje nemen in de kerk kan ook.

Verzamelen tussen 11.00-12.00 uur: Koningsdrive fietstocht. Verzamelen bij De Rustende Jager. Van daaruit fietsen naar de eerste locatie. Start bridge om 12.30 uur. Kosten zijn 15 euro per paar. Informatie en inschrijven bij Wim Café, w.cafe@ziggo.nl en 0252-672421.

13.00-17.00 uur: Jeu de Boules bij Pétanquevereniging De Spaanse Ruiter, Wikkestraat 45. Inschrijven op Koningsdag zelf bij Fred Spreeuw, 0252-675469.

13.00-16.00 uur: Kinderactiviteiten op het Venneperplein voor Sylvia's Leeuwtje, Lotus en Orries. Kinderen vanaf 5 jaar kunnen rennen op de stormbaan en kennismaken met korfbal.

www.ov-beatrix.nl/koningsdag

Volop spektakel in Musical Dance Battle

Winnaar Tabitha met de musical 'Sister act in the sound of music'. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Het was een enorm spektakel op Paaszaterdag in Schouwburg De Meerse. Kinderen van diverse Hoofddorpse basisscholen in de leeftijd van 6 tot en met 8 jaar en 9 tot en met 12 jaar deden voor het eerst mee aan Kreavaria's naschools theaterproject Musical Dance Battle.

Na maanden van repeteren in de speelzaal of andere lesruimte van school mochten de kinderen van achttien deelnemende schoolgroepen eindelijk het prachtige podium van Schouwburg De Meerse betreden. En dat was natuurlijk best spannend en indrukwekkend.

Als echte artiesten werden de kinderen ingehaald via de artiesteningang van De Meerse. Eerst nog even repeteren, wennen aan het podium, prachtige kostuums aan, verzorgd door Jolanda's verkleedkisten uit Wormer, nog even mooi in de schmink en de show kon beginnen.

De jonge deelnemers wisten het publiek te verrassen met stuk voor stuk prachtige musicals. Zo wist onder andere 'De Leeuwenkoning' het publiek te ontroeren en 'Belle en het Beest' het publiek te betoveren. De musical 'Een Nacht in het Museum' bracht prachtig spel, 'Sister Act in the Sound of Music' was origineel en grappig. 'De Kleine Zeemeermin' kwam zo uit een sprookjesboek gekropen. Maar ook prachtige zang in 'Ciske de Rat', 'Annie' en a capella in 'Matilda'. En zo wisten alle schoolgroepen met veel enthousiasme, plezier en overtuiging het publiek en de jury met de door hun gemaakte musical te raken.

Het werd de jury niet makkelijk gemaakt. De medaille hebben ze dan ook allemaal dubbel en dwars verdiend.

De Wisselbeker van de eerste Hoofddorpse editie van de Musical Dance Battle 2019 is gewonnen door:

Voorstelling 1 - Klavertje Vier met de musical 'Een Nacht in het Museum'.

Voorstelling 2 - Tabitha met de musical 'Sister Act in The Sound of Music'.

Koningsdagconcert Excelsior

Muziekvereniging Excelsior. (Foto: Ruud Rozevink)

HOOFDDORP - Muziekvereniging Excelsior geeft zaterdag 27 april een Koningsdagconcert in de Marktpleinkerk op het Markplein. Het Koningsdagconcert is van 13.00 tot 14.00 uur en is gratis bij te wonen. Het belooft een vrolijk concert te worden.

Rondom de kerk is, vanwege Koningsdag, van alles te doen van 9.00 tot 15.00 uur.

Koningsdag in Hoofddorp

HOOFDDORP - Met Koningsdag op zaterdag 27 april is er van alles te doen in Hoofddorp Centrum.

De gebruikelijke vrijmarkt is te vinden op het Raadhuisplein, rond het Cultuurgebouw, langs de Kruisweg, Marktlaan, Concourslaan, Tuinweg en het Marktplein. Dat wordt heerlijk struinen langs de kleedjes. Op het Dik Tromplein, de Kruisweg en het Burgemeester van Stamplein is een braderie.

In de Concourslaan wordt een Koningsfestival georganiseerd en Hotel De Beurs en Proeflokaal De Polderboom zorgen voor muzikale activiteiten.

De meeste winkels in Hoofddorp Winkelstad zijn geopend tot 17.00 uur.

www.hoofddorpwinkelstad.nl

Kanocursus 'Summerschool' bij Waterwolf

Kanovereniging Waterwolf verzorgt in mei een kanocursus. (Foto: KV Waterwolf)

CRUQUIUS - Kanovaren in Haarlemmermeer gebeurt al 25 jaar door de leden van kanovereniging Waterwolf. Zij willen meer mensen laten ervaren dat kanovaren genieten is en starten in mei een 'Summerschool', een cursus kanovaren voor beginners.

In vier lesavonden op woensdag (19.00-21.00 uur) leren de deelnemers meer over de techniek van kanovaren en maken tochten door de gemeente. De kanovereniging geeft de lessen vanaf haar clubgebouw in Cruquius, naast het Pannenkoekenpaviljoen aan de Kruisweg 1625A. De cursus, inclusief het materiaal, kost 35 euro. Aanmelden: www.kvwaterwolf.nl.

Een kano-instructeur geeft de lessen. Deelnemers krijgen uitleg over het materiaal en op het water is er aandacht voor de peddelslagen en kanovaardigheden. De lessen gaan op een ontspannen manier, waardoor iedereen alles rustig onder de knie kan krijgen én kan genieten van het actief bezig zijn in de natuur.

In Haarlemmermeer kan gevaren worden door vaarten, slootjes, tochten en langs akkervelden. Door de diepe ligging van het vaarwater, is het kanovaren een bijzondere beleving waarbij het uitzicht varieert.

Kanovereniging Waterwolf telt ruim vijftig leden die varen vanaf het clubhuis, maar ook uitwijken naar de Ringvaart, de Molenplas of ander vaarwater. Info:

secretaris@kvwatewolf.nl

Assumburg voor twee jaar dicht

Assumburg in Hoofddorp. (Foto: Gemeente Haarlemmermeer - Danny de Casembroot)

HOOFDDORP - Sinds eind maart is de straat tussen Altenburg en de Katholieke Scholengemeenschap Hoofddorp (KSH) - Assumburg - afgesloten voor al het verkeer. De afsluiting maakt de situatie veiliger voor iedereen die in de buurt woont, werkt en naar school gaat. De school en sporthal blijven bereikbaar via een omleiding door de wijk. De afsluiting duurt waarschijnlijk 2 jaar.

Aan beide kanten van Assumburg wordt gewerkt. Aannemer Sterkenburg bouwt naast Sporthal Het Spectrum 37 woningen en Van Rhijn Bouw bouwt aan de overkant 97 appartementen (De Monarch). Al eerder werd aan de renovatie van de sporthal gewerkt. Tot nu toe is het gelukt om Assumburg open te houden.

De gemeente heeft nu de veiligheid opnieuw bekeken, omdat de verkeerssituatie is veranderd door de toename van bouwverkeer. Hierbij is ook advies gevraagd aan de hulpdiensten. Om te zorgen voor een veilige situatie, is besloten Assumburg vanaf dinsdag 26 maart af te sluiten voor al het verkeer behalve bouwverkeer.

De school en het parkeerterrein zijn bereikbaar via een omleidingsroute die op borden staat aangegeven. De sporthal en het parkeerterrein bij de sporthal zijn na de opening ook via deze omleiding bereikbaar. Assumburg blijft afgesloten, zolang dat voor de veiligheid nodig is.

haarlemmermeergemeente.nl

Huttenbouw driedaagse

De jeugd kan volgende week weer meedoen aan de huttenbouw driedaagse op Jeugdland in Nieuw-Vennep. (Foto: https://jeugdland.net)

NIEUW-VENNEP - De derde Jeugdland Huttenbouw Driedaagse gaat bijna beginnen. De officiële opening wordt maandag 29 april door de Koningin van Nieuw-Vennep om 11.00 uur gedaan. Tijdens de driedaagse kunnen kinderen ontdekken hoe leuk het is om een hut te bouwen. Er is elke dag muziek van Dj Bradley op het huttenbouwterrein.

Kinderen die bouwen wat lastig vinden, krijgen hulp van mensen van Jeugdland. Ook is het mogelijk de eerste dag van de huttenbouw, tot 12.00 uur, hulp te krijgen van moeder, vader, oma of opa. Zij kunnen hun (klein)kinderen op weg helpen. Elke dag krijgen de kinderen in hun hut iets lekkers, zoals een pannenkoek en is er een activiteit om alle hutten nog leuker te maken. Woensdag 1 mei om 15.30 uur mogen de (groot)ouders de hutten komen bewonderen. Er wordt dan ook de beste, mooiste, meest bijzondere hut gekozen.

jeugdland.net/nieuwvennep/openingstijden-en-activiteiten

CRASH op Koningsdag dicht

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum'40-'45 in het Fort bij Aalsmeer aan de Aalsmeerderdijk is zaterdag 27 april - Koningsdag - gesloten.

Naast de vele extra openingsdagen (kijk hiervoor op Facebook en www.crash40-45.nl) is het museum normaal geopend op woensdag van 13.00 tot 16.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en de tweede zondag van de maand van 11.00 tot 16.00 uur.

Nieuwe stratengids

HOOFDDORP - Wethouder Marja Ruigrok nam dinsdag 23 april een nieuwe stratengids in ontvangst bij boekhandel Stevens. Stevens kreeg vaak de vraag van klanten om een stratengids. De laatste dateert van 2008. Veel bedrijven zagen geen brood in een nieuwe stratengids. Toch bleef er vraag naar een nieuwe gids. Omdat Stevens aan deze vraag wilde voldoen, is, in samenwerking met de gemeente en Citoplan, een nieuwe stratengids gemaakt.

Actiespullen Lock me Up verwoest door brand in loods Zwaanshoek

(Foto: Lockmeup.nl)

ZWAANSHOEK - Een grote brand verwoestte op 7 april een loods aan de Spieringweg in Zwaanshoek. Niemand raakte gewond, maar van alle spullen in het pand - dat door velen als opslaglocatie werd gebruikt - bleef niet veel over. Ook stichting Free a Girl, een organisatie tegen kinderprostitutie, zag belangrijke actiespullen in vlammen opgaan.

Van maandag 13 tot en met zondag 19 mei houdt Free a Girl haar 'Lock me Up-actie', waarbij door heel Nederland hokjes worden geplaatst waar mensen 12 uur lang in opgesloten zitten om aandacht te vragen voor kinderprostitutie. "Maar alle tachtig hokjes voor deze actie zijn bij de brand verwoest", meldde de stichting.

Ondanks deze forse tegenslag liet de stichting uit Haarlem weten 'niet op te geven'. "We hebben op 17 april met het team en de ambassadeurs Monica Geuze, Thomas Berge en Wimmy Hu meegeholpen met het bouwen van nieuwe hokjes, zodat de actie ook dit jaar kan doorgaan."

Gedupeerd

De stichting is niet de enige die flink gedupeerd is door de brand. Veel ondernemers zagen hun bedrijven en dromen in vlammen opgaan. Hoe de brand is ontstaan, is nog niet duidelijk.

Meer over de Lock me Up-actie is te vinden op:

https://www.lockmeup.nl

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Coalitie met GroenLinks, VVD, PvdA en D66 stap dichterbij

NOORD-HOLLAND - Het lijkt er steeds meer op dat er in Provincie Noord-Holland een coalitie komt met GroenLinks, VVD, PvdA en D66. Tijdens een speciale Provinciale Statenvergadering wezen de partijen unaniem Laura Bromet als formateur aan om deze optie uit te onderhandelen met de partijen.

GroenLinks-fractievoorzitter Zita Pels liet weten dat ze niet wil aanschuiven bij de huidige coalitie (CDA, VVD, PvdA en D66). "We willen een coalitie met lef om de uitdagingen van de komende jaren aan te gaan. We hebben vertrouwen opgebouwd dat we dit met de VVD kunnen."

Vanuit het CDA en de SP kreeg Pels vragen hoe ze de grote verschillen met de VVD denkt te overbruggen. Zo gaf Pels eerder aan dat het een breekpunt zou zijn als partijen niet willen meewerken aan extra windmolens op land. Iets waar de VVD fel op tegen is. "GroenLinks is klaar om hard te onderhandelen en ons verkiezingsprogramma waar te maken", sprak ze strijdlustig.

Ook de VVD liet weten constructief de formatie in te gaan. "We zijn nog steeds van mening dat de winnaars Forum voor Democratie en GroenLinks het voortouw moeten nemen. Maar de eerste informateur Hans Smits (namens FvD) heeft broddelwerk afgeleverd. Normaal neem je als partij ook je verantwoordelijkheid, en daar loopt de VVD niet voor weg. Wij hebben geen breekpunten", sprak fractievoorzitter Cees Loggen.

Het CDA was minder enthousiast over de voorgenomen coalitieonderhandelingen. Ook omdat de partij daarvan zelf onderdeel had uitgemaakt. "De balans is zoek. Dit doet niet recht aan de uitslag. Dit linkse college baart ons zorgen, zeker omdat de Statenleden van GroenLinks bijna allemaal Amsterdammers zijn. Gaat GroenLinks Amsterdam nu beleid maken voor de kop van Noord-Holland?", vroeg CDA-fractievoorzitter Dennis Heijnen zich af. Het kwam hem op kritiek van Ilse Zaal (D66) te staan. "U komt zelf ook uit Amsterdam."

Uiteindelijk stemden de partijen unaniem in met het voorstel om Laura Bromet aan te stellen als formateur om de voorkeurscoalitie van GroenLinks, VVD, D66 en de PvdA uit te onderhandelen. "We gaan zorgen voor een heldere communicatie over de formatie, betrekken alle politieke, maar ook maatschappelijke partijen. We willen akkoord op hoofdlijnen met ruimte voor verandering en debat. Bovendien willen we ook de inwoners meer betrekken", zei GroenLinks-fractievoorzitter Pels.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Oplevering Ymere huurwoningen

De nieuwe bewoners maken kennis met elkaar onder het genot van een glaasje bubbels. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Woningcorporatie Ymere en de bewoners van de zestig nieuwe sociale huurwoningen aan de Kaj Munkweg en de Hoofdweg vierden donderdag 18 april de feestelijke oplevering van de woningen.

Een groot deel van de bewoners zijn jonge starters die voor het eerst een huissleutel hebben gekregen van hun eerste woning. Reden voor een feestje. Wethouder wonen, Mieke Booij, Karin Laglas van de directieraad van Ymere en regiomanager Remco Pols, hieven samen met de bewoners het glas. Aan de Kaj Munkweg zijn veertig tijdelijke, betaalbare woningen gerealiseerd en aan de Hoofdweg twintig. De huurders kunnen er maximaal 5 jaar wonen. Wethouder Booij: "Ik ben blij met deze ontwikkeling. Het zijn tijdelijke woningen, maar de jaren dat mensen er wonen, tellen mee met de woonduur. Zij verspelen geen punten op de wachtlijst voor reguliere woningen."

Buitengebied krijgt glasvezel

Glasvezel is in het buitengebied van Haarlemmermeer een feit. (Foto: GlasDraad)

HAARLEMMERMEER - GlasDraad startte in februari met een campagne om glasvezel in het buitengebied van Haarlemmermeer te realiseren. De vraagbundeling is succesvol verlopen wat betekent dat GlasDraad Haarlemmermeer direct start met de voorbereidingen voor de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Bewoners konden zich aanmelden voor glasvezel. In samenwerking met een grote groep lokale ambassadeurs en het GlasDraad-glasvezelteam werd de grens van 50 procent in het laatste weekend van de vraagbundeling gepasseerd. Daarmee werd de komst van snel internet in het buitengebied veiliggesteld.

"Een groot deel van het succes van deze campagne is mede te danken aan de inzet van de grote groep ambassadeurs uit de regio. Zonder hen was dit niet gelukt," meent GlasDraad-campagneleider Henk Jan Witteveen. Ook zijn collega Sjouke van Dijk is enthousiast over de vraagbundeling: "We hebben veel positieve berichten ontvangen tijdens de campagne. Bewoners en ondernemers zijn gewoon blij dat glasvezel, en daarmee supersnel internet, straks een feit is."

Inmiddels is GlasDraad Haarlemmermeer in overleg met de gemeente en andere belanghebbenden bezig de uitrol van glasvezel in het buitengebied te realiseren. Over twee weken worden de materialen besteld en voor de zomer volgt de detailplanning, voor wat betreft de aanleg. De planning is dat een deel van de bewoners al in het eerste kwartaal van 2020 glasvezel heeft.

Kleine kernen

Doordat de vraagbundeling in dit buitengebied succesvol is afgesloten, gaat GlasDraad direct verder met een tweede vraagbundeling. Bewoners en ondernemers van de kleine kernen (tot vijfhonderd woningen) in Haarlemmermeer kunnen zich binnenkort ook aanmelden. In de loop van mei ontvangen deze bewoners de glasvezelkrant in de brievenbus.

Column Sterkliniek dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Paniek om de pony

door Lodewijk Kamps

Het middagspreekuur is net begonnen. De wachtkamer zit stampvol en door een dubbel zwangerschapsverlof (Bernadette en Marian) sta ik er vanmiddag helemaal alleen voor. Ik roep als eerste een oude, lieve 13-jarige Labrador binnen om haar ogen te controleren. Ze maakt te weinig traanvocht aan en heeft daardoor steeds ontstoken ogen. Met speciale oogzalf kunnen we de traanproductie weer een beetje op gang brengen. We hebben haar de laatste weken al vaak gezien, want ze heeft veel medische pech. Maar voor ieder probleem vinden we gezamenlijk steeds een oplossing.

Dan gaat mijn mobiel; ik kijk op het scherm, mijn dochter, ik neem op. Ik hoor haar met overslaande paniekstem schreeuwen: "Pap, pap, help, Esan is gevallen en ligt met zijn benen tussen het hek, hij kan niet overeind." Paarden en pony's kunnen, als ze in paniek zijn, hun benen zo beschadigen dat ze uiteindelijk niet meer te redden zijn. Pure snelheid is nu geboden. Mijn vrouw is een dagje met haar paard en de trailer weg. Voor het eerst in 25 jaar ren ik zonder 'boe' of 'ba' de praktijk uit, een verbijsterde wachtkamer achterlatend en spring in de auto; op de dijk beland ik achter een 45 km wagentje en krijg bijna een hartaanval van spanning. Iedere minuut telt en dit gaat zo veel te lang duren.

De telefoon gaat en de assistente vraagt hoe het nu verder moet. Ik adviseer haar onze collega uit de vestiging in Nieuw-Vennep te mobiliseren. De telefoon rinkelt weer en mijn dochter vraagt huilend en wanhopig waar ik blijf. Tot mijn schrik blijkt ze niet thuis te zijn, maar ergens op een brug in 'het natuurgebied, je-weet-wel'. Nou moet ik ook nog eens een trailer regelen. De paardendierenarts had ik al gebeld. Bij vrienden verderop in de straat kan ik hun trailer meekrijgen. Top!

Op mijn dochters telefonische aanwijzingen rijd ik over de provinciale weg naar de plek des onheils. De pony staat alweer op zijn benen, dat kan ik zien; één been bungelt er echter bij. Maar er ligt een meters brede sloot tussen mij en haar en zo kan ik er absoluut niet bij. De paardenarts springt wel over de sloot en onderzoekt Esan meteen. Er komt zelfs politie aan, die me gebaart achter hen aan te rijden. Ze kunnen ergens een paal verwijderen en zo kan ik toch nog het natuurgebied in. Ook weer top!

Er lijken geen essentiële structuren beschadigd en voorzichtig laden we Esan in de trailer, waarna we naar de paardenkliniek hobbelen. Alle verwondingen worden zorgvuldig schoongemaakt, grondig ontsmet en gehecht waar nodig. Hij gaat genezen.

Op de terugweg naar de praktijk blijkt mijn eigen traanproductie helemaal in orde. Van opluchting.

Ingenieursbureau Faas & van Iterson

Faas & van Iterson BV ontwerpt en berekent bouwkundige constructies. (Foto: Faas & van Iterson BV)

REGIO - Ingenieursbureau Faas & van Iterson BV aan de Wattstraat 52 in Sassenhem is een compacte organisatie waar de professionals zich dagelijks bezighouden met het ontwerpen en berekenen van bouwkundige constructies.

Het bureau is centraal gevestigd in Sassenheim. Bij Faas & van Iterson werken zeven constructeurs, twee REVIT-modelleurs, een administratief medewerker en secretaresse. "Wij leveren ontwerpen, berekeningen en de bijbehorende constructietekeningen. We treden op als hoofdconstructeur en volgen het complete traject van ontwerp tot uitvoering."

Een werk start met overleg met architect, aannemer of opdrachtgever. Na het constructieve ontwerp worden de berekeningen en tekeningen met REVIT, TEKLA of Autocad gemaakt. Als het werk in uitvoering is, worden de gegevens van de leveranciers gecontroleerd en bezoeken de medewerkers de bouwplaats. "Wij houden zo over het gehele traject de regie in het constructieve ontwerp."

BIM-samenwerking

"Wij zijn nu sterk in ontwikkeling met de BIM-methodiek. De projecten worden in 3D met REVIT of TEKLA gemodelleerd. Vanuit deze modellen worden de tekeningen die op de bouwplaats worden gebruikt, gegenereerd. De modellen worden met de architect, aannemer en installateur gedeeld zodat alles goed op elkaar aansluit."

Ingenieursbureau Faas & van Iterson BV werkt aan projecten voor verbouwingen, renovatie, woningbouw, appartementen, kantoren en hotels. Architecten, aannemers, gemeenten, projectontwikkelaars, woningbouwverenigingen en particulieren zijn de opdrachtgevers van het Sassenheimse bureau.

Info: 0252–234950
info@faasenvaniterson.nl
www.faasenvaniterson.nl

Centrummarkt in Hoofddorp

(Foto: )

HOOFDDORP - B-O-B-Promotions verzorgt zondag 28 april van 12.00 tot 17.00 uur een Zondag Centrummarkt.

De Marktlaan staat van Febo tot het Stamplein vol kramen. Tientallen deelnemers bieden de leukste, lekkerste, nieuwste en mooiste braderieartikelen. Ook kunnen bezoekers hand-home made artikelen en verzamelobjecten bewonderen.

Er staan nog meer Centrummarkten in Hoofddorp op het programma: 25 mei, 29 juni, 27 juli, 24 augustus, 28 september, 26 oktober en 30 november. Er zijn nog een paar mogelijkheden tot deelname, info bij Bonnie Wiegel van BOB, 06-2221 8417 en info@b-o-b.nl.

www.b-o-b.nl

109ste Concours Hippique in Haarlemmermeerse Bos

Koningin Wilhelmina op de tribune van het Concours Hippique in Hoofddorp. (Foto: NH Archief)

HOOFDDORP - Het Concours Hippique is een mooie traditie in Haarlemmermeer en daarbuiten. Paardenliefhebbers kunnen van 14 tot en met 16 juni hun hart weer ophalen.

Het Concours Hippique zag ruim 100 jaar geleden het levenslicht. In eerste instantie werd het evenement gehouden aan de Concourslaan. Daar werd zelfs een speciaal terrein aangelegd. In de jaren '70 moest het terrein wijken voor het raadhuis en verhuisde het Concours naar het Haarlemmermeerse Bos.

In 2016 werd het evenement nieuw leven ingeblazen. Het weekend in juni biedt meer dan alleen paarden. Bezoekers kunnen ook genieten van bands en artiesten op een centraal podium en er is een Foodtruck festival. Voor de jongste bezoekers komt er een kinderdorp met vele activiteiten.

"Concours Hippique is een oer-Haarlemmermeerse traditie en ik ben blij dat het evenement ook dit jaar weer een feit is. Het vindt wederom plaats in het Haarlemmermeerse Bos, een prachtige locatie voor een dergelijk evenement. In de bossen, met het water erbij. Helemaal perfect," klinkt een tevreden wethouder Marja Ruigrok.

Springruiters op de Concours Hippique. Foto: Pixabay

concourshaarlemmermeer.nl

Doelpuntenfestival vrouwen Overbos

HOOFDDORP - De vrouwen van SV Overbos versloegen Bernardus met liefst 14-1. Met nog twee duels te gaan, staat het kampioenschap voor de deur.

Het was een spel tussen een hele sterke en vitale kat en een goedaardige muis. Femke Prins maakte vrijwel direct 1-0. Daarna was Melissa Kraakman trefzeker. En daarna was het al snel twee keer prijs schieten voor Prins. Ze zou uiteindelijk zes keer scoren. Bernardus, dat tegen degradatie knokt, stond na iets meer dan een kwartier al met 6-0 achter. Lieselotte Wels scoorde daarna de volgende treffer. En nog voor de pauze werd het 10-0 door Prins, twee keer, en Wels.

In de tweede helft bleef Overbos energiek verder gaan. Wels kon al snel de voorsprong verder uitbouwen. De tegenstander kon daarna eindelijk gevaarlijk worden en scoorde. De meiden kregen van de Overbos-fans een fraai applaus. Bernardus wekte sympathie, omdat de ploeg, ondanks de grote achterstand, sportief bleef. De thuisploeg probeerde daarna om de speelsters die haast nooit scoren ook een treffer te laten maken. Zo kon Veerle Kilsdonk, die anders als keepster meedoet nu ook scoren. En ook Ellen Kilsdonk mocht delen in de doelpuntenreeks, ze wist twee keer de keepster te verslaan.

Fluitsignaal

De arbiter besloot 5 minuten te kort te laten spelen. Het werd hem door niemand kwalijk genomen. Bij Overbos was iedereen in feeststemming. Overbos kan zondag 12 mei kampioen worden in Noordwijk. SJC is dan de tegenstander. De komende twee weken ligt de competitie stil. Overbos maakt zich vast op voor een prachtig kampioensfeest.

SV Overbos verliest van kampioen

Te weinig strijdbaar geeft Overbos Kagia te veel ruimte, dat zeven keer tot scoren komt. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het Heren 1 voetbalteam van Sportvereniging Overbos verloor in de derde klasse zaterdag met 2-7 van VV Kagia. Het team van trainer Maurice Kuiper had vooraf hoop op een goed resultaat, want Kagia was al kampioen. Het werd echter snel duidelijk dat deze tegenstander geen gas wou terugnemen.

Kagia scoort heel makkelijk

De sportieve plicht werd zeer serieus genomen en Overbos kreeg het al snel moeilijk. Kagia beschikt over een team dat zeer makkelijk scoort en haar wil makkelijk aan de tegenstander kan opleggen. Overbos wou wel beter presteren maar was te weinig strijdbaar. Er werd in een te laag tempo gespeeld om het Kagia moeilijk te maken. Zonder al te veel moeite kon de kampioen de rust ingaan met 0-2.

In het tweede bedrijf kon SV Overbos te makkelijk op grotere achterstand gezet worden. Trainer Kuiper zat zich langs de kant boos te maken, echter, dat zorgde niet voor verandering.

Kagia liep uit naar 0-6. Door een eigen doelpunt kon de aanhang van de thuisploeg eindelijk zacht juichen. Even later kon Overbos zelfstandig scoren. Al was er na afloop twijfel over de schutter. Kagia kon in de slotfase nog een keer scoren en zette de eindstand zo op 2-7, een kampioenswaardige uitslag.

Beide teams hadden na afloop weinig te melden over het duel. Overbos heeft nog drie duels te gaan. De eerste wedstrijd is zaterdag 11 mei uit tegen VVA-Spartaan. Er zal dan heel anders gespeeld moeten worden om succesvol te zijn.

SV Hoofddorp bijna veilig

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp won in de eerste klasse knap met 2-3 van SV Hillegom. Door deze winst is het team van trainer Jethro Abram bijna vrij van degradatiezorgen.

De thuisploeg kwam op voorsprong na een goed opgezette aanval. Daarna toonde het team veel kracht om terug te komen. Na een goede solo kon Revelino Vermeer 1-1 maken. Hillegom wist niet veel later opnieuw de Hoofddorpers op achterstand te zetten. Nog voor de pauze werd het 2-2. Mohamed Chih wist twee tegenstanders op het verkeerde been te zetten en gaf de bal aan de goed meegekomen Kobina Plange en die scoorde fraai.

In de tweede helft wist doelman Jan Ziere met prachtige reddingen Hoofddorp overeind te houden. Dertien minuten voor tijd werd het 2-3. Het jonge talent Miliano Groenbarst was ingevallen. Hij maakte een goede indruk en maakte het de doelman lastig. Die kreeg de bal echter niet klemvast en in de rebound kon Sven Wierda dat afstraffen via onderkant lat. In de resterende minuten moest Hoofddorp alles uit de kast halen om die voorsprong vast te houden.

Hoofddorp staat 4 punten boven de nacompetitiestreep.

Verrassend verlies korfballers KIOS

Tegen de verwachting in liet KIOS punten liggen tegen Rapid. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - De korfballers van KIOS verloren in de tweede klasse met 15-16 van Rapid. En die nederlaag kwam onverwacht en hard aan bij coach Marc Krook en zijn manschappen. De schade bleef na afloop beperkt, want ook concurrenten ODO en ZKC kwamen niet tot winst. KIOS blijft koploper.

De verwachtingen bij KIOS zijn hoog gespannen. Het team werd overtuigend kampioen in de zaal. En ook op het veld zijn de ambities hoog. En dat is terecht, want de selectie van Krook is sterk. Tegen Rapid viel het tegen. Tot en met 6-6 gingen de teams gelijk op. Daarna kon de thuisploeg twee punten uitlopen. Daarna kwamen de Haarlemmers sterk terug tot 8-11. KIOS werkte hard om weer aan te haken, maar dat wou net niet lukken.

Het verlies viel zwaar, maar er was ook voldoende realisme om te beseffen dat dit resultaat de komende duels weer rechtgezet kan worden.

Vennep Flyers

NIEUW-VENNEP - Vennep Flyers verloor in Heerhugowaard van The Herons met 8-2. En dat was terecht.

Vennep Flyers had het vanaf de 1ste inning moeilijk. Startend werper Barry Blokker kreeg 4 honkslagen tegen. In het veld werden 3 fouten gemaakt, 4-0. Het lukte niet om grip op de werper van de thuisploeg te krijgen. Aeden Mc Queary maakte eindelijk een honkslag. Maar de thuisploeg liet direct weer zien sterker te zijn, 7-1. In de laatste inning pakte Flyers een punt. Hoofdcoach Cok Vergunst was teleurgesteld. De Vennep Flyers speelt 5 mei 14.30 uur thuis tegen Storks.

Trio 't Gevolg met muziek uit alle windstreken

Trio 't Gevolg. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP – De laatste voorstelling van seizoen 2018-2019 in het Zondagmiddagpodium is 28 april om 14.00 uur in de theaterzaal van Pier K in Nieuw-Vennep met een gevarieerd programma vol traditionele muziek door Trio 't Gevolg.

Zondagmiddagpodium

't Gevolg bestaat sinds 2005 en brengt met een akoestisch instrumentarium (onder andere viool, fluit, trekharmonica, gitaar, mandoline, nyckelharpa) een gevarieerd muzikaal programma. De groep maakt zelf arrangementen van traditionele muziek uit zeer uiteenlopende landen: van Mexico tot Zweden en van Frankrijk tot Canada. Ook de Nederlandse muzikale traditie wordt niet vergeten. Afwisseling is een belangrijk element in het repertoire.

't Gevolg werkt minder voor de hand liggend repertoire uit, zowel voor het eigen plezier, als om luisteraars te verrassen. Tegenstemmen, onverwachte ritmische effecten en spanningsopbouw zorgen voor verrijking van de liederen en instrumentale stukken. Nu eens ingetogen, dan weer onstuimig, maar steeds dicht bij het hart.

't Gevolg bestaat uit Hans van Deelen - zang, gitaar, mandoline, ukelele; Doortje Schroevers - zang, viool, blokfluit, mandoline en Marcel van der Vloet - zang, trekharmonica en gitaar.

Kaarten (5 euro), inclusief een kopje koffie of thee zijn, zolang de voorraad strekt, vanaf een half uur voor aanvang verkrijgbaar aan de zaal. Reserveren van toegangskaarten en vervoer met RegioRijder is mogelijk op vrijdag van 9.30 tot 11.30 uur bij MeerWaarde via 023-569 8873.

The Dynamite Blues Band in The Shack

The Dynamite Blues Band. (Foto: The Shack)

OUDE MEER - Het optreden van Hucksters op vrijdag 26 april is uitverkocht, maar voor een potje opzwepende vette en vuige blues, is er zondagmiddag 28 april in The Shack te luisteren naar The Dynamite Blues Band. Deze band werd drie weken geleden derde op de European Blues challenge op de Azoren. Zondagmiddag 28 april zijn ze terug in The Shack.

In 2014 nam de band haar debuutalbum 'Shakedown & Boogie' op met lovende recensies tot gevolg. De band speelde zelfs in de populaire talkshow 'De Wereld Draait Door'. De Dynamite Blues Band maakte haar energieke livestatus met het kenmerkende rauwe bluesgeluid weer helemaal waar op bluesfestivals in Nederland en België. Een nieuw hoofdstuk volgt in 2016 met het tweede studio-album 'Kill Me With Your Love'. Met shows op onder andere Het Zwarte Cross Festival laat de band horen nog steeds vol energie en dynamiek het publiek op stoom te kunnen brengen. Zanger en harmonicablazer Wesley van Werkhoven heeft een heerlijke rauwe stem en blaast de longen uit z'n lijf. Op het strakke stevige ritme van drummer Jan Aandewiel en de stuwende en pompende baslijnen van Renzo van Leeuwen kunnen Wesley op de smoelenschaaf en JJ van Duijn met zijn fabelachtig en schroeiend gitaarspel helemaal los. Dynamite Bluesband speelt authentiek, vuig, meeslepend en bovenal explosief. Als een denderende trein raast deze band door The Shack, ervaar dit tijdens hun optreden zelf maar.

The Lazy Sundays

Zondag 5 mei is het podium voor The Lazy Sundays. Dit trio bestaat uit muzikanten die men wellicht kent uit Boys Name Sue. Op deze zondagmiddag spelen zij veel mooie songs uit de muziekgeschiedenis van The Hollies en Neil Sedaka.

Zondagmiddag 28 april is The Shack open om 15.00 uur, de Dynamite Blues Band speelt vanaf 16.00 uur, Toegang is 10 euro.

www.the-shack.info

Oranje Koningsnacht in Nieuw-Vennep

NIEUW-VENNEP – Koningsnacht wordt dit jaar een echt oranje feestje.

Muziektheatermaker John Vis is te beluisteren in de hal van De Rustende Jager aan de Venneperweg of in De Patrijzenkamer, de band Quite Simple en DJ Jeffrey zetten De Jachtzaal op zijn kop en Dj Job laat De Brasserie uit zijn dak gaan.

Om 22.00 uur opent de Koningin van Nieuw-Vennep, Carla Beenakker, Koningsnacht met een openingsdans met de voorzitter van Oranjevereniging Beatrix, John Stassen. Dresscode is a touch of orange. De meest origineelste outfit wint een prijs.

Dit jaar is er een entreeprijs van 5 euro. Dit is inclusief twee consumptiemunten. Kaarten zijn te verkrijgen bij De Rustende Jager, zie www.hotelderustendejager.nl.

Koningsnacht is van 21.00 tot 2.00.

www.ov-beatrix.nl

Muzikale kindervoorstelling 'Kabouter Spillebeen viert de lente'

NIEUW-VENNEP - Woensdag 1 mei is de interactieve en muzikale kindervoorstelling 'Kabouter Spillebeen viert de lente' te zien in Bibliotheek Nieuw-Vennep. Kabouter Spillebeen geniet van de lente in het bos. Hij ontdekt een nestje met eitjes in de boom. Er zitten jonge vogeltjes in het nest. Maar dan valt er één vogeltje uit het nest. Hoe komt het vogeltje weer terug in het nest? De voorstelling is geschikt voor kinderen van 2-6 jaar. Toegang is gratis. Graag aanmelden via

klantenserviceNVS@debibliotheekhaarlemmermeer.nl