De Drom

19 juni 2019

De Drom 19 juni 2019


Krabbersgat vaartocht Enkhuizen

ENKHUIZEN - Vereniging Oud Enkhuizen neemt belangstellenden mee op woensdag 26 juni voor een vaartocht in plaats van de gebruikelijke stadswandeling.

Een blik op Enkhuizen vanaf het water vol wetenswaardigheden uit zowel het verleden als het heden. Voel jezelf een scheepsjongen of ontdekkingsreiziger uit de middeleeuwen, die na soms jaren op zee naar 'de Oost' de Zuidertoren terug zagen, een betrouwbaar baken dat ver boven de oude stad Enkhuizen uitstak. Enkhuizen wordt aan drie kanten omsloten door het water en door de eeuwen heen is de Zuiderzee, later IJsselmeer én Markermeer door handel en toerisme een belangrijke factor geweest in de ontwikkeling van de stad.

Naamgeving

Waar komt de naam Krabbersgat eigenlijk vandaan? Varend langs het Dirk Chinaplein maken de deelnemers kennis met deze stoere Dirk, die als één van de eerste Hollanders voet aan wal zette in Japen en China. Maar ook de veerdienst Enkhuizen-Stavoren uit begin vorige eeuw waar tot de opening van de Afsluitdijk vele veerboten geladen met de treinwagons vol vee de oversteek over de Zuiderzee maakten op weg naar de veemarkten in Friesland komt aan bod tijdens onze vaartocht.

Jubileum

In het kader van het jubileum jaar van de vereniging Oud Enkhuizen heeft het Zuiderzeemuseum één van de twee museumboten beschikbaar gesteld, waar we rond 19.30 uur aan boord stappen bij aanlegplaats Station. Verzamelen om 19.30 uur achter het VVV Kantoor en zoals altijd meevaren gratis.

Concert jongerenkoor

Glimp van het koor (Foto: aangeleverd).

ENKHUIZEN - Het jongerenkoor 'Reaching Hand' uit Enkhuizen nodigt belangstellenden uit om op 29 en/of 30 juni te komen luisteren en kijken naar een van de concerten genaamd: BE OUR GUEST.

Reaching Hand bestaat uit 45 jongeren in de leeftijd variërend van 12 tot 45 jaar. Een keer in de vijf jaar hebben we een groot concert waarin we willen laten horen waarom zingen zo fijn is, zowel voor de leden als de luisteraars.Deze keer is op democratische wijze beslist dat het thema van dit concert 'musicals' is.

Muscials

Er zijn prachtige bekende en minder bekende nummers ingestudeerd uit onder meer de musical Soldaat van Oranje, Wicked, the Lion King, Les Miserables. maar ook de wat vroegere musicals komen voorbij. Aanwezigen zingen ook een bekende medley van Nederlandse nummers.

Liefhebbers

De organisatie hoopt veel liefhebbers te mogen ontvangen in Het Postkantoor te Bovenkarspel waar drie maal dit concert wordt uitgevoerd. Zaterdagmiddag om half drie en om acht uur en zondagmiddag om half 3.

Kaarten

Kaarten a € 12.50 inclusief pauzedrankje, zijn verkrijgbaar bij het Postkantoor, Primera Enkhuizen en leden Reaching Hand.

Fraaie fotokaarten Wereld Vitiligodag

ENKHUIZEN - Met vier fraaie fotokaarten vraagt Vitiligo.nl op de jaarlijkse Wereld Vitiligodag, op 25 juni, aandacht voor deze pigmentaandoening. Een paar leden van de Nederlandse patiëntenvereniging tonen hierop de witte plekken op hun huid. Zichtbaar of niet, vitiligo kan mensen onzeker maken.

In Nederland hebben naar schatting 240.000 mensen vitiligo. De meeste specialisten vermoeden dat de huidstoornis ontstaat door een fout in het afweersysteem: het lichaam valt de eigen pigmentcellen aan. Zo ontstaan er witte plekken die in grootte en vorm verschillen. Ze kunnen op heel het lichaam voorkomen, of op een deel ervan; en ook haren die op witte plekken groeien worden vaak wit.

Onzeker

De zichtbare (met name in het gezicht), maar ook minder in het oog springende witte plekken kunnen mensen onzeker maken. Vooral opgroeiende kinderen ondervinden soms dat ze worden gepest. Sommigen trekken zich dan terug, bijvoorbeeld als in korte kleding wordt gesport. Of ze dragen tijdens warme dagen bedekkende kleding. Door te camoufleren kunnen mensen met vitiligo hun huid bedekken; of ze hopen met het volgen van een tijdrovende lichttherapie dat weer pigment terugkeert.

Rolmodellen

Anderen dragen hun vitiligo met trots met zich mee. Hen lukt het te zijn wie ze zijn, (juist) dankzij de witte plekken. Steeds vaker zoeken rolmodellen de schijnwerpers op. Het Amerikaanse fotomodel Winnie Harlow is een beroemd voorbeeld. In ons land laten ook Leo (64), Sharista (28) en Nienke (14) zich niet tegenhouden. Op de fotokaarten tonen ze niet alleen hun vitiligo, maar ook vertellen ze vol trots hun verhaal.

Fotokaarten

Op 25 juni brengt Vitiligo.nl met vier fotokaarten de pigmentstoornis onder de aandacht. Alle leden ontvangen het setje die week bij hun kwartaalblad Spotlight! Nog geen lid? Wie zich nu aanmeldt, krijgt het toegestuurd na aanmelding bij de vereniging. Voor meer informatie, zie www.vitiligo.nl/over-ons/lid-worden-van-vitiligonl/. Wat doet Vitiligo.nl? Vitiligo.nl is sinds 1990 een belangenorganisatie voor en door mensen met deze pigmentaandoening.

Herkenbaarheid

De vereniging maakt zich hard voor onderzoek naar de oorzaak en voor betere behandeling. Zij behartigt hun belangen bij zorgverleners. En met acties zoals op Wereld Vitiligodag draagt zij bij om de herkenbaarheid van en het begrip voor vitiligo te vergroten.

Nieuwe tegel Jazzwalk of Fame

Nieuwe tegel in de Sgt, Pepper's Jazzwalk of Fame. (Foto: aangeleverd).

ENKHUIZEN - Tijdens het 46e Jazzfestival Enkhuizen is er op zaterdag 15 juni wederom een tegel toegevoegd aan de Jazzwalk of Fame op het Venedie. Deze keer opgedragen aan Buddy Bolden.

Cornettist Buddy leefde kort maar wel hevig van 1877 tot 1931 en wordt door de kenners gezien als de King van de New Orleans jazz.

Wasrol

Feitelijk de eerste jazzstijl die in de stad aan de Mississippi werd gespeeld wordt aan hem toegeschreven. Ergens in de wereld moet een opname zijn van zijn band op een zogenaamde wasrol, de voorloper van de 78-toerenplaat. Weinig benen kunnen de weelde dragen. De drank had geen goede invloed op hem en hij belandde langere tijd tot zijn dood in een instituut.

Wieg

Neemt niet weg dat Buddy als eerste aan de wieg stond van de traditionele jazz. En, zo beweert men, is het maar de vraag of Louis Armstrong zo groot was geworden als Buddy Bolden was blijven spelen.

Onthulling

De tegel werd onthuld door Richard Heeres, trompettist van de Enkhuizer formatie Lollapalooza en voorheen van The Old Fashioners.

Nieuwe directeur Welwonen

Wiesje van der Weide de nieuwe directeur-bestuurder van Welwonen (Foto: aangeleverd).

ENKHUIZEN - Wiesje van der Weide is per 3 juni aangesteld als nieuwe directeur-bestuurder van Welwonen, nadat Harry Draaisma na 23 jaar is afgetreden bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Van der Weide is voorzitter van het Jeugdfonds Sport en Cultuur Utrecht en van Books4Life Nederland. Wiesje van der Weide: "Draaisma heeft als geestelijk vader van Welwonen een betekenisvolle bijdrage geleverd aan het ontwikkelen van de stad en een grote impact gehad op het welzijn van velen. Het is bijzonder om hem op te volgen en ik zie er naar uit de stad te ontdekken en met mensen van Welwonen een bijdrage te leveren. "

Geranium weekend juni 2019

Geranium 'Tess', bloeit hele zomer (Foto: Aangeleverd)

HEM - Jan Neelen is gespecialiseerd in bijzondere vaste planten met als specialiteit vaste tuingeraniums. Ook dit jaar organiseert Neelen weer een geranium weekend. Kom zaterdag 29 en zondag 30 juni langs bij de kwekerij in Hem met diverse geraniums en leuke aanbiedingen voor de echte tuinliefhebber.

Het gehele assortiment wordt biologisch gekweekt

In het mooie dorpje Hem, gelegen aan de Koggenroute (ANWB), tussen Hoorn en Enkhuizen is de vaste planten kwekerij van Jan Neelen te vinden.

De kwekerij

Het gehele assortiment wordt biologisch gekweekt. De zelfontworpen potgrond is ECO-erkend. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest, de natuur gaat zijn gang, waardoor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en meer te zien zijn. Enkel dus gezonde planten.

Geraniums

Bij Jan Neelen zijn ruim driehonderd verschillende geraniums in de verkoop. Van vaste planten zijn er ongeveer duizend. De kwekerij heeft een oppervlakte van tweeduizend vierkantenmeter. De Geraniums staan, met info en foto, op alfabet op tafels. De overige planten staan achter links en rechts van het pad, links op alfabet in kisten, rechts in grotere containers.

Kijktuin

Neelen is grote liefhebber van de Engelse cottage stijl, dat terug te zien is in het plantenassortiment. De tuin is vrij toegankelijk. Kom ook langs tijdens het geranium weekend.

Horecaondernemers werken samen

Horeca slaat handen ineen (Foto: Aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het Enkhuizer Kermiscomité werkt samen met verschillende horecaondernemers in de stad voor de kermis van 2019, die van vrijdag 21 juni tot en met de Lappendag van maandag 24 juni plaatsvindt op verschillende locaties rondom de Dijk.

Goed om kermis weer leven in te blazen

Enkhuizen is een leuke stad, in de zomer is er genoeg te doen, behalve in het weekend van de kermis, zo vindt het Enkhuizer kermiscomité. Vorig jaar is een beerpong toernooi georganiseerd en dit jaar wil het kermiscomité meer Enkhuizers bij de kermis betrekken. Na navraag bleken verschillende horecaondernemers enthousiast.

Invulling

Een diverse groep ondernemers hangt de slingers op in het kermisweekend: Café Dijk 82, waar veel Nederlandstalige muziek gedraaid wordt, Eetcafé Dikke Mik geeft een kermisborrel aan de dijk en Brouwerij De Werf tovert hun locatie ook om voor de kermis. En zoals ieder jaar, organiseert het kermiscomité zelf een feest bij De Nieuwe Doelen.

Startschot

Voor het eerst slaat de horeca in Enkhuizen de handen ineen voor een kermisprogramma met het kermiscomité. Het is aan Gijs Mos van Eetcafé Dikke Mik om het startschot van de kermis te geven: een kermisborrel aan de Dijk op vrijdag 21 juni, terwijl je de zon ziet onder gaan achter de boten in de haven.

DJ

Het kermiscomité zelf heeft op vrijdagavond na de borrel op de Dijk een DJ avond met aankomende talenten en zaterdagavond is er een topprogramma. "Na het gezellige toernooi van vorig jaar, houden we dit jaar het Auto Tensen Enkhuizen Beerpong Toernooi", vertelt Isabel Broersen van het kermiscomité. "Daarna gaan we proosten en vooral dansen en naar goede muziek luisteren, want dan staat coverband Jukebox op het podium tot in de latere uren."

Lappendag

Bij Café Dijk 82 zijn de plannen hetzelfde. "Het is goed om de kermis in Enkhuizen weer een beetje leven in te blazen", vertelt Lydia de Jong van Dijk 82. Juist dat neemt Lydia voor haar rekening met het eerste deuntje op maandag, Lappendag. Ze brengt de Jordaan naar de Dijk met ras Amsterdammer Richard van Twiller. Maar ook op zaterdagavond staat er wat op de planning: de West-Friese coverband Fireproof treedt op.

Datum

Kermis Enkhuizen is van vrijdag 21 juni tot en met maandag 24 juni. Meer informatie over Kermis Enkhuizen is te vinden op www.kermisenkhuizen.nl of kijk op facebook: Kermis Enkhuizen.

Creatief schrijven voor iedereen

ENKHUIZEN - Open Schrijfcafé Enkhuizen is vrijdag 21 juni van 10 tot 12 uur in grand café Van Bleiswijk in Enkhuizen. Voor wie zin heeft om samen te schrijven bij een heerlijk kopje thee of koffie. Het gaat bij het schrijfcafé niet om een mooie tekst, maar om wat zoal naar bovenkomt aan associaties en herinneringen. Ook geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met schrijven. Ga op ontdekkingsreis en verras jezelf. De schrijfcafés, de derde vrijdag van de maand, zijn afzonderlijk te volgen. Kosten €12 (inclusief 2 koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Zelf pen en papier mee. Eerstvolgende schrijfcafé is 20 september. Inlichtingen: c.vandenhombergh@quicknet.nl.

Maak kans op filmkaartjes Queen of Hearts

(Foto: aangeleverd)

In samenwerking met Cinema Oostereiland biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Queen of Hearts. Een Deens drama van regisseur May el-Toukhy met hoofdrollen voor Trine Dyrholm en Gustav Lindh.

Anne lijkt haar leven op orde te hebben. Ze is getrouwd, heeft twee dochters, een goede baan en een mooi huis. Het leven van de familie wordt echter verstoord wanneer Gustav, Peters roekeloze tienerzoon uit een eerder huwelijk, bij hen intrekt. Terwijl Peter het moeilijk heeft met zijn komst, bouwt Anne al snel een band op met Gustav. Hun relatie verandert wanneer ze alles op het spel zet door de jongen te verleiden en ze voor een keuze met onvoorstelbare gevolgen komt te staan… Hoofdrol in Queen of Hearts is voor de Deense steractrice Trine Dyrholm.

Kans maken op twee kaarten voor Queen of Harts op maandag 24 juni om 20.00 uur? Mail dan naar actiedrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl

Teleurstelling GTS

STEDE BROEC - Opnieuw moet Gymnastiek – en Turnvereniging Stede Broec (GTS) een teleurstelling incasseren. Op 25 april 2019 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd opgedragen om de mogelijkheden te onderzoeken om het huidige complex van GTS aan te kopen. Op dinsdag 11 juni werd bekend dat het college de raad gaat voorstellen niet tot aankoop van ons complex over te gaan.

Dat is voor de vereniging een enorme teleurstelling:"De motie om alles in het werk te stellen om het complex te kopen is unaniem door de raad, en dus door alle politieke partijen, aangenomen. Daar waren we ontzettend blij mee. Alle neuzen stonden dezelfde kant op. Dat gaf ons hoop. We durfden weer voorzichtig vooruit te denken en te geloven in een goede afloop. Het huidige voorstel van het college waarin ons voortbestaan weer op de tocht komt te staan, is keihard bij ons binnen gekomen. Het zorgt opnieuw voor veel onrust bij de trainers, leden en bestuur.''

Hoop

''Onze hoop is nu gevestigd op de gemeenteraad, die 11 juli een besluit nemen over het collegevoorstel en dus over onze toekomst. Het zou fantastisch zijn als de raadsleden er voor kiezen ons te helpen, zodat we kunnen blijven bestaan. Het zou vreselijk zijn als het nu toch nog mis gaat." In zijn voorstel stelt het college als alternatief dat het mogelijk is GTS onder te brengen in bestaande (gemeentelijke) accommodaties. "Dat is niet juist. Die mogelijkheid is namelijk uitvoerig door ons onderzocht. Helaas konden we maar tot een conclusie komen, namelijk dat dat niet kan. Voor slechts 35% van ons huidige lesaanbod is plaats in de bestaande accommodaties. "

Doopdienst IJsselmeer

ENKHUIZEN - Verschillende mensen zullen zich aankomende zondag om 10.30 uur laten dopen door onderdompeling in stromend water, zoals het ook gebeurde in de tijd van Jezus.

Degenen die gedoopt worden, zullen ook vertellen hoe ze tot die keuze zijn gekomen. De doopplaats is in het Recreatieoord 'Het Enkhuizer Zand', op het strand aan de zuidkant van het zwembad. Dit is vlakbij de reddingspost van de Reddingsbrigade. Parkeren kan aan de Kooizandweg. Je bent van harte welkom! Na de dienst drinken we koffie met elkaar.

Voor meer informatie: www.baptistenenkhuizen.nl.

Unieke Magnesium test ETOS

(Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - Bij ETOS Francaise is sinds kort het unieke VitaCura Magnesium Test Center® (MTC) in gebruik. Deze innovatie zorgt ervoor dat er getest kan worden of er sprake is van een magnesium tekort. Magnesium is een belangrijk mineraal, dat bij meer dan 300 processen in het lichaam betrokken is. Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 60% van de mensen een tekort hieraan heeft. Dat kan (ernstige) gevolgen hebben en zich uiten in problemen met: spieren, gewrichten, spanning, energie, stress, vermoeidheid, neerslachtigheid, rusteloosheid e.d. Ouderen die 's avonds een vreemd gevoel in de benen hebben en slecht slapen of vrouwen in de overgang, die bijna in alle gevallen een magnesium tekort hebben. Ook voor sporters is dit een goede gelegenheid om professioneel advies te krijgen.

Maak geheel gratis een afspraak voor de magnesium test van vrijdag 21 juni bij Etos Francaise De Middend 176-180 (winkelcentrum Streekhof), Bovenkarspel, telefoon 0228 - 511536.