Purmerends Nieuwsblad

4 april 2019

Purmerends Nieuwsblad 4 april 2019


Samen optrekken in plannen voor hotel en groen in kom A7

Het voorgestelde hotel telt 12 verdiepingen en zal omgeven worden door een oase aan groen en natuur. (Foto: aangeleverd)

door John Bontje

PURMEREND – Zoals bekend wil het college het 14 hectare grote gebied in de kom A7 conform het coalitieakkoord inrichten als natuur-, recreatie- en wandelbos met een educatief karakter. De resterende 2,3 hectare wordt uitgegeven voor een Van der Valk hotel. Of er compensatie komt voor de aan het hotel uit te geven grond, wordt nader onderzocht.

Gemeente en Van der Valk willen een goede mix van natuur en ontspanning

De ambtelijke voorbereiding voor de wijziging van het bestemmingsplan loopt nu door. De verwachting is dat in het najaar de procedure van start kan gaan. Begin 2020 wordt het dan vastgesteld in de raad. Als deze in april instemt met het groen houden van de rest van de kom A7 en een voorbereidingskrediet hiervoor beschikbaar stelt, dan wordt komend najaar ook gestart met een participatietraject om een inrichtingsplan voor het bos te maken.

Er moet nog wel het nodige gebeuren alvorens de bouw van het 12 verdiepingen en 148 kamers tellende hotel van start kan gaan. Beseft ook Jan Matser, de aanstaande exploitant van het in de optiek van Van der Valk bovengemiddeld grote hotel. Matser, die

Lees verder pagina 11

Warmtecentrale houdt open huis

PURMEREND - Op vrijdag 5 april en zaterdag 6 april 2019, tussen 09.30 en 12.30 uur, organiseert Stadsverwarming Purmerend open dagen van de BioWarmteCentrale de Purmer.

Iedereen is welkom om een kijkje te nemen in de centrale voor een rondleiding van circa 30 minuten.

Zie met eigen ogen hoe de warmte, voor tenminste 75% van de stad, duurzaam wordt opgwekt met de houtsnippers van Staatsbosbeheer.

Vooraf aanmelden

De BioWarmteCentrale de Purmer is gevestigd aan Contact 1A. U dient zich vooraf aan te melden voor de rondleiding. Dit kan via het boekingssysteem op https://www.supersaas.nl/schedule/Stadsverwarming_Purmerend/OpenDagen_april19.

Na aanmelding krijgt u een bevestigingsmail. Deze is gelijk uw toegangsbewijs.

De minimum leeftijd voor een rondleiding is 8 jaar. Verder zijn stevig (gesloten) schoeisel en een redelijke conditie vereist.

Met deze krant naar

Op Hoop van Zegen

'Waterland' verrast

met geslaagd toernooi

Open dag bij Inline- en

skateclub Purmerend

Thuis in Leeghwater

zoekt vrijwilligers

Column Z Lijner

Hoteldebotel

De kogel is door de kerk! Of beter nog: door het hotel. Het gemeentebestuur heeft voor het Beusebos gekozen als dé locatie voor het nieuw te bouwen hotel.

Op 21 maart 2018 is de nieuwe raad gekozen en kort erna is het nieuwe College van B en W gevormd. Inzet bij de verkiezingen waren twee heikele punten: op de eerste plaats een hotel in het Beusebos en ten tweede géén hoogbouw op het terrein van Post NL.

Diepgravend onderzoek

Het College beloofde diepgravend onderzoek te doen naar mogelijke alternatieve locaties voor de vestiging van het hotel. Dat er een maand of tien overheen ging alvorens met de keuze naar buiten te komen, moet de indruk wekken dat het onderzoek inderdaad diepgravend is geweest.

Regie bij hotelketen

U zult mij niet horen beweren dat het allemaal flauwekul en voor de bühne is geweest. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de uiteindelijke regie zeer waarschijnlijk bij de hotelketen ligt en niet bij het gemeentebestuur. Het hotel wil hoe dan ook langs de A7 bouwen en op geen enkele andere plek.

Take it or leave it

Het was een kwestie van 'take it or leave it'. Alleen degene die koste-wat-het-kost het Beusebos in de huidige vorm willen behouden, geloven kennelijk nog dat het tij gekeerd kan worden. De overbelaste rechterlijke macht zal het nog druk krijgen met alle procedures die de Beusebosbehouders aankondigden en wellicht nog zullen aankondigen.

Ach toe maar, gelijk hebben betekent allerminst gelijk krijgen. Het besluit over het hotel is dus genomen. Nu nog die andere kwestie.

Wanneer horen we iets over de bestemming van terrein Post NL?

Met deze krant naar 'Op Hoop van Zegen'

De topcast van Op Hoop Van Zegen. Met onder meer Bill van Dijk, Joke de Kruijff en Mariska van Kolck. (Foto: Roy Beusker)

PURMEREND - 'Op Hoop van Zegen' is een oer-Hollandse musical gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Lezers van het Purmerends Nieuwsblad krijgen de gelegenheid om met aanzienlijke korting naar een van de twee optredens in theater De Purmaryn te gaan.

Een tientje korting op kaart voor oer-Hollandse musical

Knip de bon op deze pagina uit en vul 'm in. De normale prijs voor een kaartje is € 38,-. Met de bon, die u daags tevoren bij de kassa van het theater inlevert, betaalt u € 28,-.

Overlevingsgevecht

Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun geliefden aan de zee verloren laat niemand onberoerd. Zeker wanneer Knier voor het gruwelijke dilemma komt te staan of ze haar jongste zoon Barendje ook naar zee zal sturen. Hun gevecht om te overleven gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos en andere sociale misstanden leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

Met fantastische hoofdrollen voor Bill van Dijk, Mariska van Kolck en Joke de Kruijf.

De musical-versie laat zien dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. De musical 'Op Hoop Van Zegen' zal velen wederom ontroeren. "Kippenvel golft door de zaal op de momenten dat de vissers en hun vrouwen meerstemmig zingen".

Thuis in Leeghwater zoekt vrijwilligers

MIDDENBEEMSTER - Waardevol en voldoening gevend is het werk van vrijwilliger in een hospice. Hospice Thuis in Leeghwater in Middenbeemster is op zoek naar (nieuw) vrijwilligers. Zaterdag 6 april is een inloopmiddag.

Zaterdag inloopmiddag om kennis te maken en sfeertje op te snuiven

De vrijwilligers zijn van grote waarde. Zij voeren in de vier dagdelen, diverse taken uit. Zij assisteren bij de lichamelijke verzorging, helpen bij het toiletgang, verzorgen de maaltijden en verzorgen het wasgoed. Daar horen ook kleinhuishoudelijke werkzaamheden bij.

De belangrijkste taak van de vrijwilliger is er te zijn voor de bewoners en hun naasten. Dat geldt ook voor het houden van gezelschap met een praatje, even voorlezen of een wandeling.

Volgens rooster

Vrijwilligers bij Thuis in Leeghwater werken volgens een rooster. Het is de bedoeling dat een vrijwilliger per week een dienst van 4 uur draait en eens in de vier weken een dienst in het weekend.

Per dienst zijn altijd twee zorgvrijwilligers aanwezig. De aanwezige beroepsverpleegkundigen zijn eindverantwoordelijk voor de verpleegkundige zorg.

Sfeer proeven

Op zaterdag 6 april, van 13.00 tot 16.00 uur, is een inloopmiddag. Belangstellenden kunnen vrijblijvend sfeer proeven en kennis maken met het hospice. De koffie staat klaar.

Hospice Thuis is Leeghwater is gevestigd aan de Prins Mauritsstraat 4 in Middenbeemster.

Voor meer informatie kan men bellen. Het telefoonnummer is 0299 68 20 21. Of kijk op de website www.hospiceleeghwater.nl

Wethouder opent De Ster

Harry Rotgans ontdeed het pand van cadeaupapier. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Wethouder Harry Rotgans ontdeed het pand van Kinderbegeleidingscentrum de Ster van cadeaupapier.

De Ster biedt kleinschalige bijzondere zorg aan bijzondere kinderen. In een sfeer van veiligheid, liefde en geborgenheid. Met hulp van de orthopedagoog, logopedist, fysiotherapie, muziektherapie, ambulante zorg en ABA coaching krijgen kinderen maximale kansen.

Hart op goede plek

Het deed team van de Ster in Purmerend goed, dat de wethouder zoveel belangstelling aan de dag legde voor het werk van de begeleiders. "Het is een fantastisch team van mensen met het hart op de goede plek", aldus een woordvoerder.

Voor meer informatie kijk op www.desterkindercentrum.nl

Melkwegbrug drie dagen eruit

PURMEREND - Van woensdag 10 april tot en met vrijdag 12 april wordt er gewerkt aan de aandrijving van de Melkwegbrug. Voetgangers kunnen gebruik blijven maken van de boogbrug, maar fietsers, brommers, scooters, scootmobielen en mensen die slecht ter been zijn, worden omgeleid over de Sluisbrug.

De brug is deze drie dagen niet te gebruiken omdat de brug tijdens de werkzaamheden open gezet moet worden.

Open dag bij Better You Health Center

Na het sporten kent de gezelligheid geen tijd. (Foto: Aangeleverd)

PURMEREND - Better You Health Center houdt zaterdag 6 april open dag. Iedereen is tussen 08.00 en 14.00 uur van harte welkom om demonstratielessen te volgen, kennis te maken met de eigenaars Dewi en Rody Troost en de andere instructeurs, alsmede het familiaire sfeertje te proeven.

Zaterdag 6 april van 08.00 tot 14.00 uur

Speciale aanbieding die dag: bij inschrijving betaal je de eerste drie maanden € 33,- per maand voor welk bedrag je onbeperkt groeps- en fitnesslessen mag volgen. Verder maak je gratis gebruik van de sauna, betaal je géén inschrijfgeld en is de koffie en thee gratis. Scheelt in totaal toch gauw bijna € 100,-.

Dewi en Rody namen in september 2017 de sportschool over. Sindsdien is er veel gebeurd bij Better You. Zoals nieuwe en trendy apparatuur, de invoering van het studentenabonnement en het introduceren van nieuwe lessen en methoden. Zoals Electric Muscles Stimulation (EMS), speciaal voor hen die willen sporten en gezond zijn maar er eenvoudigweg geen tijd voor hebben. Volgens insiders is het 18x effectiever dan normale krachttraining. Oftewel 20 minuten aan de electroden hangen heeft hetzelfde effect als 3 uur gewoon sporten.

Populaire plek

Better You Health Center, die als ondertitel 'Be Yourself, Only Better' heeft, doet zijn naam eer aan. Kenmerkend zijn de laagdrempeligheid en het persoonlijke contact. Dit gevoegd bij de kennis en ervaring van zowel de eigenaars als de andere instructeurs maakt van de sport- en fitnessschool een populaire plek.

Een plek waar naast het sporten en aan je conditie werken socializen op alle uren van de dag centraal staat. "We krijgen hier alle leeftijden, maar er is wel een speciaal plekje voor de oudere sporters. Zij komen voornamelijk in de daluren en beleven veel gezelligheid met elkaar. We bieden trouwens ook een dalurenabonnement aan", aldus Dewi Troost.

Ex-topsporter

Bezoekers van de open dag kunnen vanaf 08.00 uur binnenlopen, vanaf 08.30 uur beginnen de eerste lessen. "Vol is vol en het kan dus zijn dat men even moet wachten op de volgende les, maar dat zal niet langer dan een kwartiertje zijn", denkt Rody, die ooit een topsport bedrijvende freefighter en kickbokser was.

Binnenkort introduceert Better For You een app waar digitaal alle trainingsschema's en persoonlijke prestaties van iedereen in komen te staan.

Iedereen die voor de eerste keer bij het centrum binnenloopt, krijgt altijd een persoonlijke rondleiding. Better You is gevestigd aan de Suze Groenewegstraat 144.

Inline- en skateclub zet de poort open

De vereniging biedt voor elk wat wils. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op zondag 7 april organiseert de IJs en Inline-Skate Club Purmerend haar jaarlijkse open dag, traditioneel de start van het nieuwe inline-skate seizoen. Van 12.00 tot 16.00 is het mogelijk om aan allerlei activiteiten en clinics mee te doen.

Inline-skaten, of zoals het in de volksmond heet skeeleren, is een sport die door iedereen van alle leeftijden uitgeoefend kan worden. Het skeeleren wordt ook wel gezien als het 'schaatsen in de zomer'. De basis is in principe hetzelfde maar er zijn toch ook verschillen en dat is iets wat het skeeleren net even anders maakt.

Tijdens de open dag kunnen skates, helm en beschermingsmiddelen geleend worden. Daarnaast is er voor de kinderen ook een springkussen. Verder lopen er diverse vrijwilligers rond die meer kunnen vertellen over de verenigingen, lessen en trainingen. Ook kan men zich aanmelden als lid en zich inschrijven voor de diverse lessen.

De vereniging biedt voor elk wat wils op het gebied van skeeleren. Zo zijn er lessen en trainingen voor de beginnende- en gevorderde skeeleraars van alle leeftijden. Ook kan men bij de vereniging deelnemen aan de zogeheten wedstrijdtrainingen en dan wedstrijden gaan rijden in diverse disciplines.

Free-style

Ook Free-style behoort tot de mogelijkheden, hierbij licht de nadruk meer op het slalommen, het over en van schansen afspringen en allerlei andere variaties op de skate. Dit alles maakt onderdeel uit van de open dag.

Het complex van de IJs en Inline-skateclub Purmerend (De Purmerring) is gelegen aan het Trimpad 10 in Wheermolen. Dit is vlakbij het Kinderparadijs en de Modelbouwclub Waterland.

Meer informatie is ook te vinden op www.ijseninlineskateclub.nl

Waterland scoort hoog met topturntoernooi

(Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Afgelopen weekend vond voor het eerst een grote landelijke turnwedstrijd plaats in De Beuk. Liefst 450 jongens- en herenturners gaven acte de présence bij de derde kwalificaties en kwartfinales ere- tot en met derde divisie.

De wedstrijdcommissie van het organiserende Turncentrum Waterland had een half jaar aan voorbereiding. Het initiatief werd van harte ondersteund door de gemeente Purmerend en Spurd. Het toernooi past uitstekend binnen het kader van stimulering van topsportontwikkeling. Het organiseren van grote wedstrijden op landelijk niveau in het nieuwe sportcomplex de Beuk maakt onderdeel uit hiervan.

Ondersteuning

Ondersteuning kwam er ook van uit de middenstand van Purmerend en de Beemster. De firma Van 't Hek BV verbond zich als hoofdsponsor aan het toernooi, maar er was tevens veel sponsoring in natura van andere bedrijven waarbij ook de Waterlandse Uitdaging een bemiddelende rol speelde.

Alles werd tot in detail voorbereid en dankzij de enthousiaste inzet van ruim 100 vrijwilligers liep de organisatie van het evenement vanaf de opbouw op vrijdagavond tot en met de laatste wedstrijd op zondag op rolletjes.

Voor acht turners van Turncentrum Waterland was het voor de eerste keer dat zij een thuiswedstrijd konden turnen. Barnabas Seprodi was van hen het meest succesvol, ondanks een foutje op het onderdeel rek en een minder soepel verlopen voltige-oefening was hij de beste bij de Jeugd 2e divisie, mede dankzij overwinningen op de onderdelen vloer en brug.

Kyan de Zinger won dankzij een geweldige vloeroefening zilver bij de Jeugd 3e divisie. Hij scoorde een totaal van 19.20 en de tweede score op voltige. Naast deze twee turners hebben ook Tomas Slijngaard en Hidde Haan een ticket voor de halve finales bemachtigd. Voor Barnabas waren het kwalificaties, hij heeft zich met dit resultaat rechtstreeks geplaatst voor het NK.

Sluitstuk vormde de wedstrijd voor de eredivisie jeugd, junioren en senioren op zondagmiddag. Turnen van zeer hoog niveau ondanks het ontbreken van onze turnheld Epke Zonderland. Het publiek zat op het puntje van de banken om niets te hoeven missen van de dubbel salto's en vluchtelementen die de turners lieten zien. De prijzen werden bij deze wedstrijd uitgereikt door wethouder Mario Hegger.

Content

De KNGU toonde zich uitermate content met het verloop van het weekend en vroeg na overhandiging van de herinneringsplaquette of Turncentrum Waterland nogmaals gevraagd kon worden voor het organiseren van een landelijke wedstrijd. In optie staan alvast de halve finales voor de dames: op 9 en 10 mei 2020.

Sandow richt zich op titel

UTRECHT/PURMEREND - De zaalvoetballers van ZVVO Sandow zijn door topklasser JCK/AISO uitgeschakeld in de achtste finale voor de beker en kunnen zich nu helemaal richten op het kampioenschap.

De bekerstrijd ging met 5-1 verloren tegen JCK/AISO, de ongeslagen kampioen van de topklasse. Sandow bood het hele duel goed tegenstand en kon tot tien minuten voor tijd zelfs een heel verrassend resultaat halen. In de eerste helft scoorde Laurens Deelen na een 2-0 achterstand tegen. Helaas bleek de Utrechtse doelman een sta in de weg die voorkwam dat Sandow langszij kon komen.

Toen JCK er diep in de 2e helft 3-1 van maakte, was de Purmerendse weerstand gebroken en liep de thuisploeg in de slotfase naar een geflatteerde 5-1 zege uit. Ondanks het verlies was coach Mario Schep zeer tevreden, hij vond dat zijn jongens prima gespeeld hadden tegen een tegenstander die twee klassen hoger kampioen is geworden en volgend seizoen in de 1e divisie gaat uitkomen.

Beslissende fase

De focus ligt nu helemaal op de twee laatste competitiewedstrijden. De koploper speelt op vrijdagavond 5 april in Amsterdam tegen Real Sranang.

De week erop, 12 april, is het alles of niets in het afsluitende en beslissende duel tegen Parkstad.

Beemster Polder toernooi voor 35e keer bij Beemstar

Het toernooi beleeft de 35e editie. (Foto: Rodi Media/JB)

MIDDENBEEMSTER - Van maandag 17 tot en met zondag 24 juni vindt het 35e Sport 2000 Beemster Polder Toernooi van LTC Beemstar plaats. In de week vooraf is een beginnerstoernooi.

Spelers in de sterktes 4,5 en 6 vanaf 17 kunnen nu ook meedoen aan het volgens Beemstar leukste toernooi van Beemster en omstreken. De jubileumeditie valt samen met 20 jaar Beemster Erfgoed. De toernooileiding speelt hierop in.

Naast de inzet van veel vrijwilligers van Beemstar is de inbreng van hoofdsponsor Sport 2000 Purmerend, alsmede de bijdragen van de andere sponsors onontbeerlijk. De organisatie is als altijd in handen van de BPT-commissie. Wedstrijdleidster is Annelies Buijs.

Inschrijven voor dit populaire tennistoernooi kan vanaf woensdag 10 april via www.toernooi.nl of via de link op de website www.ltcbeemstar.nl

Medisch Centrum Kop West vordert gestaag

Zij gaan over enige tijd het centrum runnen. Derde van rechts initiatiefnemer Ahmed Muhamed. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Over niet al te lange tijd opent Medisch Centrum Kop West de deuren. In het centrum worden de disciplines fysiotherapie, huisartsen, bloedafname, praktijkondersteuner psycholoog, praktijkondersteuner astma/COPD, praktijkondersteuner ouderenzorg, verpleegkundige diabetes mellitus, diëtiste, apotheek, bekkenbodemtherapie en acupunctuur gevestigd. Initiatiefnemer is Ahmed Muhamed, eigenaar van ESF Praktijk.

Muhamed raadpleegde de gemeente om te kijken of er een kavel vrij was. Van het een kwam het ander en mede dankzij een prima samenwerking met de juiste mensen bij de gemeente werd hij op het spoor gezet van een mooie en centraal gelegen kavel. Op loopafstand van de binnenstad.

Appartementen

Boven het centrum verrijzen 21 appartementen, die deel uitmaken van het totaalproject. Zodat Ahmed zich naast fysiotherapeut ook ontwikkelaar kan en mag noemen.

Bewoners van Kop van West, en de omliggende wijken, krijgen een complete gezondheidszorgvoorziening dichtbij. De initiatiefnemer is blij en trots over de aanstaande ontwikkelingen. "In de omgeving is nog geen enkele voorziening zoals deze."

De patiënten adviseren en helpen en vooral het werken met korte lijnen tussen de disciplines spreekt de initiatiefnemer vooral aan. De bewoners van Kop West zullen straks ervaren dat het allemaal samenkomt in het nieuwe medisch centrum.

De opening staat gepland in de loop van de komende maanden. Voor buurtbewoners en kennissen wordt een officieel moment wordt ingepland, zodat iedereen kan zien hoe het is geworden en wie de mensen zijn achter de in het centrum gevestigde praktijken.

Geen nepnieuws op Duurzaamheidsbeurs

Reinier van den Berg. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Plannen om energie te besparen? Of nieuwsgierig naar achtergronden? Er is geen nepnieuws op de Regionale Duurzaamheidsbeurs. Wel vaklui en betrouwbare informatie.

Zaterdag 6 april staan 50 bedrijven en organisaties klaar om u te adviseren. Vijftien experts vertellen over achtergronden. In Sporthal de Kloek, Insulindeweg 11 in Middenbeemster. De beurs is van 10.00 tot 16.00 uur. Gedeputeerde Jaap Bond opent de beurs.

Alles over isolatie, zonnepanelen en warmtepompen. Maar ook bekende automerken die hun nieuwe elektrische modellen tonen. Bent u meer geïnteresseerd in 'nieuw' eten of streekproducten? Ecocabins presenteert kleinere behuizingen. Ook zijn interessante en bruikbare zaken te vinden rond recycling.

Hovenier Bram Engberts geeft gratis tuinadvies. Hij is specialist in levendige tuinen, die fijn zijn voor mens en dier. Bent u eigenaar van een monument? Dan maakt u kans op een gratis energiescan ter waarde van € 950,-.

Op de beurs zijn 15 bekende en nog minder bekende experts te zien op hun vakgebied. Zoals klimaatveranderingsexpert Reinier van den Berg, Marjolein Jonker van Tiny Houses Movement en Laura Moningka van de Footprint Challenge. Er is ook volop informatie over regelingen van de overheid, afvalscheiding en de succesvolle activiteiten van Duurzaam Waterland. Tussen 11.00 en 16.00 uur informeren kenners u graag.

Elektrische Twizy's van Visit Beemster pendelen tussen het centrum van Middenbeemster en de beurslocatie als u met de bus komt. Handig en leuk!

De beurs wordt mogelijk gemaakt door de vijf deelnemende gemeenten en de Rabobank. De uitgebreide beurskrant staat op www.regionaleduurzaamheidsbeurs.nl

Van der Valk en groen in kom A7

Vervolg van voorpagina

momenteel samen met zijn vrouw de hotels in Sneek, Emmeloord en Zuidoostbeemster runt, ziet het nieuwe hotel als een ideale mix om de leasure- (ontspanning) en zakelijke markt te bedienen.

De Stichting tot Behoud van het Beusebos blijft volharden in een keihard 'nee'. Leden van de stichting willen volstrekt niets weten van een hotel in de kom A7 en hebben aangegeven desnoods tot aan Hoge- en zelfs tot aan de Europese Raad te willen gaan om alleen al bomenkap tegen te gaan. Haaks op deze hakken in het zand-tactiek staat dat zowel de gemeente als Van der Valk zijn bedolven onder de positieve reacties nadat bekend werd dat er eindelijk een besluit is gevallen.

Niet doemdenken

Matser is er -in navolging van het college- de persoon niet naar om te doemdenken. "Wij willen dat iedereen zich kan vinden in de plannen. Daarbij houden we rekening met alle stromingen. Wat wij voor ogen hebben is om een duurzaam, energieneutraal hotel neer te zetten in de directe omgeving van een bos. Met ruimte voor natuur, recreatie en sport.

In de omgeving van de vestiging in Sneek grazen bijvoorbeeld Schotse Hooglanders, is een kabouterroute aangelegd en is outdoor-fitnessapparatuur geplaatst. Bovendien zijn er rondom fiets- en wandelmogelijkheden aangelegd. Matser: "Het zou fantastisch zijn als we dat aan de rand van Purmerend ook kunnen realiseren."

Het hotel langs de A7 zal qua concept gelijkenissen vertonen met Van der Valk Leeuwarden. "Dat is het meest duurzame hotel binnen de onderneming. Het voldoet aan alle duurzaamheidscriteria; energieneutraal, gasloos, geheel voorzien van ledverlichting en we scheiden er alle afval. Hiervoor hebben we een certificering ontvangen. Dat willen we ook voor de nieuwe vestiging in Purmerend."

Wethouder Mario Hegger schaart zich achter de woorden van Matser, maar hecht er waarde aan om de economische noodzaak voor Purmerend aan te halen. "Purmerend is in trek. Er wordt hier jaarlijks vijf miljoen euro aan het toerisme verdiend. Steeds meer mensen krijgen de stad, met zijn authenticiteit en de historische binnenstad, in het vizier. Een dergelijk hotel geeft nog meer een boost aan de stad en de directe omgeving", benadrukt Hegger.

Recht om tegen te stemmen

Ook de wethouder is zich terdege bewust van het feit dat momenteel niet alle neuzen dezelfde kant uitwijzen. "Het is ieders recht om tegen te stemmen en desnoods tot aan de hoogste instantie te procederen. Wat ik expliciet wil benadrukken is dat wij gezamenlijk willen optrekken. Dat is ook de reden dat we gekozen hebben voor 14 hectare groen. Rondom het hotel moet een natuur-, recreatie- en wandelbos met een educatief karakter komen. Naast fiets- en wandelpaden denken we aan een natuurspeeltuin, vogelkijkpunt en bloemenranden (om bijen en vlinders aan te trekken). Aan de andere kant zijn wij als bestuurders bezig om ontwikkelingen te maken. Er is veel vraag naar een hotelbehoefte."

De plussen voor Van der Valk om voor een hotel langs de A7 te kiezen, zijn plenty. "De stad heeft veel inwoners, veel meer dan bijvoorbeeld Hoorn. Verder denken we dat hier de recreërende 55-plusser veel eerder van zins is om de randstad te ontvluchten. Daarnaast is de bedrijvigheid in deze omgeving enorm en heeft Purmerend niet zoveel hotels. Tenslotte is het voor ons belangrijk dat we langs een gigantisch drukke snelweg als de A7 komen te liggen", doet Matser uit de doeken.

Niet onbelangrijk is dat met de komst van het nieuwe hotel 100 mensen baangarantie hebben. Voeg daarbij dat Van der Valk een opleidingscentrum heeft en plaats biedt aan tal van stagiaires.

Wijnproeverij bij Slijterij Breebaart

Er staan 20 wijnen klaar om te proeven. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Op dinsdag 16 april, van 19.30 tot 21.30 uur, organiseert Slijterij Breebaart een wijnproeverij. Plaats van is Brasserie Zomaar, Achter de Kerk 1.

Wijn betekent genieten, gezelligheid en het ontwikkelen van uw eigen smaak.Op deze avond staan er 20 heerlijke wijnen uit het assortiment voor de liefhebbers klaar om geproefd te worden.

De slijterij, gevestigd in het verlengde van Spijkerman Eten & Drinken, organiseert meerdere keren per jaar proeverijen. Op de 16e april staan de voorjaars- en zomerwijnen op het programma.

De kosten voor deze avond zijn € 15,-. U kunt reserveren bij Slijterij Breebaart aan de Neckerdijk 5a in Purmerend. Of reserveer een plek via de mail. Dat kan naar info@slijterijbreebaart.nl