Heerhugowaards Nieuwsblad

19 februari 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 19 februari 2019


'We willen zorgen voor beleving!'

'Als vereniging moet je blijven bewegen', aldus Geert Draaisma (l) en Jos Klaver van Tennisvereniging Heerhugowaard. (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD - Met het vorig jaar compleet gepimpte clubhuis zijn de leden van Tennisvereniging Heerhugowaard al heel erg in hun nopjes maar er staat nog meer te gebeuren op tennispark Oostertocht. "Een vereniging valt of staat met een goed clubhuis. Sinds de komst van onze enthousiaste uitbater Steffie Madarasová beschikken we daar in alle opzichten over", steekt voorzitter Jos Klaver van wal.

Tennisvereniging Heerhugowaard zit niet stil

"Maar daar laten we het niet bij want we moeten blijven bewegen", vervolgt hij. "De tennisvereniging bestaat nu 57 jaar en beschikt over 21 gravel buitenbanen en zes binnenbanen. Van huis uit zijn we een klassieke vereniging, maar ook een prestatieve. Ons ledenbestand bestaat uit 1000 recreatieve spelers én uit 250 jongens en meiden die trainen en competitie spelen in de hoogste regionen van ons land." Secretaris Geert Draaistra vult aan: "Qua faciliteiten en opleiding is TV Heerhugowaard in Noord-Holland een absolute trekker. We beschikken over hooggeschoolde trainers en dat brengt jeugd van Den Helder tot Hoorn naar ons toe." Toch zag TV Heerhugowaard door de jaren heen het ledental dalen. Jos: "Als bestuur kun je dan niet stil blijven zitten. Na een vorig jaar gehouden een enquête onder de leden besloten we ons aanbod uit te breiden met vier all weather banen. Gravel is prachtig natuurlijk maar je kunt er 's winters niet op tennissen."

Gymvereniging

De vier all weather banen komen er onder meer dankzij gymvereniging SIU die op een van de zes binnenbanen haar domicilie heeft. Geert: "Ideaal want de toestellen hebben nu een vaste plek. Het is voor SIU een heel goede zet gebleken met als gevolg dat ze tegen een ledenstop aanzitten. Een regelrechte win-winsituatie voor beide verenigingen, want wij hebben nu op de vijf binnenbanen een meer dan goede bezetting."

De nieuwe buitenbanen die momenteel worden gerealiseerd gaan met de start van het zomerseizoen open. Dus voor 1 april", zegt Jos die ernaar uitkijkt. "We weten zeker dat de uitbreiding met de winterbanen een andere sfeer binnen je verenging brengt. En dat is precies wat we voor ogen hebben, want we moeten blijven zorgen voor beleving."

Toekomstbestendig

Sowieso is TV Heerhugowaard bezig met een totale omslag waarbij de blik is gericht op de toekomst. "We hebben een nieuwe vloer aangebracht in de oude hal en alles is binnen voorzien van ledverlichting. Dat gaan we buiten ook aanbrengen. Er moet een nieuwe vloer in de nieuwe hal komen en we willen de veertien gravelbanen ook verlichten met led. We hebben een groot dak, dus daar kunnen heel wat zonnepanelen op. Qua aanbod denken we aan het faciliteren van sporten als beach-volleybal of beach-soccer middels de realisatie van een zandbak over twee banen. Verder is de aanschaf van een padel-baan een wens. Op zo'n baan wordt een combinatie van tennis en squash gespeeld, iets dat de jeugd aanspreekt. En last but not least starten we 18 februari met Walking Tennis. Een speciale vorm van tennis voor mensen die door allerlei kwaaltjes niet meer kunnen tennissen, met aangepaste regels en onder supervisie van een fysiotherapeut. Met het oog op de vergrijzing willen we deze doelgroep ook iets kunnen bieden."

Tennispark Oostertocht is gevestigd aan de Van Veenweg 100 in Heerhugowaard. info@tvhhw.nl. Tel. 072-5715706. Iedereen is van harte welkom en ook sponsors mogen zich te allen tijde melden.


Kees Kaas in Oude Gemaal

Kees Kaas zingt over het leven in de Noord-Hollandse polder. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Kees Kaas zingt eigen liedjes vol passie en vuur, zondag 3 maart in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard. Aanvang 15.00 uur, toegang 7,50 euro. Kees treedt regelmatig op in Noord-Holland. Zijn merendeels eigen liedjes gaan over stad en land, het harde polderbestaan in ons onvolprezen Noord-Holland. En liedjes over kaas misschien? Nee, want daar houdt hij naar het schijnt niet van! Of toch…? Wie heeft het lef? Kom kijken en luisteren naar Kees Kaas, hij staat garant voor een gezellige muzikale middag vol luisterliedjes. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl en eventueel aan de zaal op de dag zelf.

Tennistoernooi

OBDAM - Tennisvereniging, Obdam aan de Stationsweg 4 organiseert van 16 tot en met 24 maart het Dubbel en Dwars-tennistoernooi voor spelers van dertig jaar en ouder. Er wordt gespeeld in poules in de categorieën 5-6-7-8 op de onderdelen heren-, dames- en gemengd dubbel.

Op werkdagen wordt gespeeld om 18.30, 20.00 en 21.30 uur. Inschrijven kan tot uiterlijk 2 maart via www.toernooi.nl.

Projectzangers

HEERHUGOWAARD - Het Alkmaars Projectkoor 'Resonans' geeft zondag 7 april in de H. Familiekerk aan de Jan Glijnisweg 30 een uitvoering van 'The Crucifixion' van de Engelse componist John Stainer. Wie aan dit project wil deelnemen is van harte welkom. Een aantal jaren koorervaring is gewenst. De repetitieavonden zijn woensdag van 19.30 tot 21.45 uur, te beginnen 20 februari, in wijkcentrum Overdie aan de Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. Meer weten? Bel 072-5611737 of 06-47493377.

Struinen

HEERHUGOWAARD - Team Vrijetijdsbesteding van Esdégé-Reigersdaal organiseert ook dit jaar een markt, 'Struinen' genaamd. Zondag 31 maart kunnen belangstellenden in gebouw Het Voorhuis, op het terrein Reigersdaal aan de Krusemanlaan 88 in Heerhugowaard, terecht om hun spullen van zolder te verkopen, maar ook zelfgemaakt werk. Ook kunnen ze ter plekke iets maken of demonstreren. Alles is mogelijk! Uiteraard is de opbrengst van de huur van de kramen en de catering voor het goede doel. Dit jaar is dat het PréHuisweidfestival voor mensen met een beperking en muziekavonden voor mensen met een beperking. Tafel huren? Ga dan naar www.vrijetijdsbesteding.st-er.nl/markt-struinen. Kom lekker struinen; de markt is open van 10.30 tot 15.00 uur. Ook aan de kleintjes en de inwendige mens is gedacht.

Wethouders tekenen voor Stationsgebied

Trots op techniektalent Trinitas

Gouden Dagen-concert Maastrechter Staar

Diner Huygens voor goed doel

Achtste editie Bevrijdingspop

HEERHUGOWAARD - Het bevrijdingsfestival Bevrijdingspop, zondag 5 mei van 11.00 tot 21.00 uur op het Raadhuisplein, beleeft dit jaar zijn achtste editie. Tijdens deze bomvolle dag wordt een divers programma aangeboden voor jong en oud, met naast muziek ook oldtimers, de kofferbak- en rommelmarkt en diverse kinderactiviteiten waaronder schminken en pony rijden.

De kinderactiviteiten worden verzorgd door vrijwilliger van wijkvereniging Zuidwijk; de opbrengst gaat dit jaar naar de Heerhugowaardse Margret IJdema, die haar droom - deelname aan de Paralympische Spelen van 2020 - probeert waar te maken. De gemeente Heerhugowaard en stichting NUT ondersteunen dit culturele initiatief en natuurlijk brandt ook dit jaar het bevrijdingsvuur op het podium. Leden van atletiekvereniging Hera halen het vuur de dag ervoor traditiegetrouw op vanuit Wageningen en worden bij hun tocht begeleid door diverse legervoertuigen.

Vera Lynn

Muzikaal valt er genoeg te genieten. Hoogtepunt wordt een uitvoering van Vera Lynn's klassieker 'We'll Meet Again' door de Heerhugowaardse Lianne Kenter, die afstudeerde aan het Conservatorium. Na de nostalgie is het tijd voor meer hedendaagse muziek met coverband Memphis, de Kruizer formatie Maas, feestband Jansen & Jansen, volkszanger Joost de Vries en dj Bob E. Of er meer bands kunnen worden geboekt is vooral afhankelijk van de gemeentesubsidie, aldus de organisatie.

Het evenement is gratis toegankelijk. Alvast een kraampje boeken voor de rommelmarkt? Kijk op www.bevrijdingspophhw.nl of bel 06-52433753.

'Samen aan de slag' met Stationsgebied

De Waardse wethouders John Does en Monique Stam worden geflankeerd door hun Langedijker collega's Ad Jongenelen (l) en Nils Langedijk. (Foto: Aangeleverd)

LANGEDIJK / HEEHUGOWAARD - "We willen door samenwerking synergie en meerwaarde bereiken." Met deze woorden ondertekenden vier wethouders van de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard donderdag 14 februari de bestuursovereenkomst 'Samen aan de slag', waarin ze aangeven tot een gezamenlijke visie voor de ontwikkeling van het stationsgebied in Heerhugowaard te willen komen.

De overeenkomst werd getekend door wethouders Nils Langedijk en Ad Jongenelen van Langedijk en hun Waardse collega's Monique Stam en John Does. Beide gemeenten vormen een gezamenlijke bestuursgroep, bestaande uit twee wethouders en een leidinggevende die als taak heeft om tot een gezamenlijke visie te komen op de verdere ontwikkeling van het stationsgebied, waarbij bijzondere aandacht wordt gegeven aan de omgeving, waaronder het Oosterdelgebied.

Langedijk: "De samenwerking biedt kansen om de cultuurhistorische waarden van Langedijk te borgen en te versterken. Ook staat in de overeenkomst dat de ontwikkeling van het stationsgebied als OV-knooppunt wordt gezien als een gedeelde opgave. Betere bereikbaarheid van Heerhugowaard en Langedijk met het OV draagt bij de duurzaamheidsdoelstellingen van onze beide gemeenten." Stam vult aan: "Wij hebben als Heerhugowaard een belangrijke opgave als het gaat om woningbouw en betere bereikbaarheid via het OV. Ik ben ervan overtuigd dat de plannen zodanig kunnen worden ontwikkeld, dat recht wordt gedaan aan de belangen van beide gemeenten."

Volgens Jongenelen is dit het eerste document dat door Heerhugowaard en Langedijk is ondertekend. "De eerste serieuze stap op weg naar een fusie tussen onze gemeenten."

Trinitas en Tetrix trots op jong techniektalent

Quinten, Lex, Mees, Mirte en Lisa presteerden top tijdens de Metaaltechniekwedstrijd van Tetris. (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD - Bij het Trinitas College locatie Johannes Bosco loopt heel wat techniektalent rond. Tijdens de metaaltalentwedstrijd die opleidingencentrum Tetrix onlangs organiseerde eindigden de vierdejaarsleerlingen Mees, Lex en Quinten knap op de eerste plaats. Minstens zo trots is de school op Mirte en Lisa die - met zijn tweetjes! - de derde plaats bemachtigden. Nooit eerder deed namens het Trinitas een team mee dat uitsluitend uit meisjes bestaat. Dinsdagochtend 12 februari werd door Richard Baauw, projectleider opleidingen bij Tetrix, de wisselbokaal uitgereikt.

De leerlingen werden door school gevraagd of ze mee wilden doen aan de wedstrijd bij Tetrix. "Ik vond het een leuke uitdaging", vertelt Mees. "Tijdens zo'n dag leer je ontzettend veel." Maar eerst is het even aanpassen. Lex: "Het is toch een vreemde omgeving, met machines waar je nog niet eerder mee hebt gewerkt. Gelukkig kregen we goede begeleiding." Niet alleen het resultaat telt; er wordt vooral ook gekeken naar hoe er onderling wordt samengewerkt. Vooral op dat onderdeel scoorden Mees, Lex en Quinten erg goed. Gaan ze ook de techniek in? Dat niet; Quinten en Lex willen loonwerker worden en Mees ziet wel wat in een carrière als chauffeur. "Maar zo'n technische basis is altijd handig", meent Quinten.

Mirte en Lisa gaan wél verder in de techniek; zij gaan na dit schooljaar elektrotechniek studeren op het Horizon college (mbo niveau 4). "Ik vind het leuk om met mijn handen te werken, lekker bezig te zijn", aldus Mirte. En ook Lisa heeft aan dat ze niet goed kan stilzitten. "Welke kant ze ook opgaan, je hebt een voorsprong met een techniekdiploma; alles is immers techniek", meent docent J. Tuijnman, die lovende woorden had voor zijn leerlingen.

Uitstekende basis

De afgelopen jaren was er een enorme daling in het aantal scholieren dat de technische kant opging. In Heerhugowaard wordt hard gewerkt om het vak weer interessant te maken. Tussen de middelbare scholen, opleidingencentra, de gemeente en het bedrijfsleven is een goede samenwerking en er zijn projecten opgestart om de instroom van jong talent verder te stimuleren, zoals 'Dudok XP' en 'Heerhugowaard maakt werk door verbinding'. "Ben je thuis in de techniek, dan ligt de wereld voor je open", aldus Baauw. "Het vak verandert door de automatisering, maar zo'n verschuiving maakt het ook interessanter om voor de techniek te kiezen."

Tuijnman constateert tevreden dat ook steeds meer meisjes voor het vak kiezen. "Als ze ook maar een beetje interesse tonen, dat probeer ik ze te laten kennismaken met de vele facetten van het vak en hen enthousiast te maken. Techniek is namelijk een uitstekende basis om door te stromen."

Verduurzaming glastuinbouw

REGIO - De provincie Noord-Holland stelt vier miljoen euro subsidie beschikbaar voor telers die willen verhuizen naar glastuinbouwgebieden. Door de concentratie van deze bedrijven zijn investeringen in nieuwe infrastructuur, warmtenetten en aardwarmte-installaties mogelijk.

Gedeputeerde Jaap Bond (Landbouw): "Een mooi voorbeeld waar deze subsidie al het verschil heeft gemaakt is het glastuinbouwgebied Alton bij Heerhugowaard. Het aansluiten van Alton op het warmtenet was mede haalbaar door de concentratie van bedrijven. De eerste teler is daar inmiddels op aangesloten en daardoor volledig van het gas af."

De subsidie kan besteed worden aan onder andere de procedurekosten die volgen uit een bedrijfsverplaatsing, investeringen op de nieuwe bedrijfslocatie, investeringen om kavels beter bereikbaar te maken èn de kosten van nieuwe machines en installaties.

De regeling is onderdeel van het Plattelandsontwikkelingsprogramma 2014-2020 (POP3). Dit is een Europees subsidieprogramma met cofinanciering vanuit provinciale middelen voor het ontwikkelen, verduurzamen en innoveren van het Nederlandse platteland.

Een subsidieaanvraag kan van 25 februari tot en met 2 mei 17.00 uur via www.noord-holland.nl/Loket/Subsidies/Subsidieregelingen.

'Turks Fruit' bij Cool

Scène uit 'Turks Fruit'. (Foto: Piek www.piek.cc)

HEERHUGOWAARD - Het boek was een bestseller, de film een blockbuster en de musical een kaskraker. Nu is het tijd voor de toneelbewerking van het klassieke meesterwerk 'Turks Fruit'. Chris Peters, Ali Zijlstra, Bart Klever en Debbie Korper schitteren donderdag 21 februari bij Cool in Heerhugowaard. Het is exact vijftig jaar geleden dat Jan Wolkers flink wat ophef veroorzaakte met de publicatie van het beroemde boek 'Turks Fruit'. Toch heeft de autobiografische roman van Wolkers nog niets aan zeggingskracht verloren. 'Turks Fruit' vertelt over de stormachtige liefde van beeldhouwer Erik en zijn grote liefde en muze Olga. Hun ongekend passionele relatie krijgt een dramatische wending als Olga ernstig ziek wordt. Sophie Kassies maakte een eigentijdse en ongekuiste toneelbewerking die net als het boek sensueel en rauw tegelijk is en even indringend als ontroerend. Tickets zijn te bestellen via www.coolkunstencultuur.nl.

Volle stempelkaart!

'Nu de stempelkaart vol is kan de ram weer naar huis terug'. (Foto: Aangeleverd)

Hij is teruggebracht! Wie? De ram. Prachtig dier met krullende horens. Daar maak je indruk mee. Tenminste zeker bij mij. Van zijn grootte moet de ram, een skudde, het niet hebben. De Kempische heideschapen van me-vrouw Els, krijgen mannenbezoek voor een paar weken. Eenmaal uit het schapenkarretje gaat de ram, recht op zijn doel af. Hij weet waarvoor hij komt. Voor de vorm eerst nog even snuffelen. De ram heeft een dekblok onder zijn buik hangen. Als hij een dame dekt kun je dat zien door een gele vlek op haar vacht aan de boven/achterkant.

De ram mag blijven totdat alle schapen afgestempeld zijn. Zijn stempelkaart is vol. Lol is over. Terug naar huis. De dames grazen voort. Je ziet het niet maar je weet dat ze de lente al bij zich dragen. Geen winter die dat tegenhoudt!

Reageren? Mail naar www.ceesverkerke@xs4all.nl

Het eerste open tuinweekend is 20 en 21 april, zie www.dezintuigentuin.nl

Theater- en musicalklassen bij Cool

Toneelspelen is goed voor de inleving, concentratie, communicatie en het zelfvertrouwen van kinderen. (Foto: FRITS DE BEER)

HEERHUGOWAARD - Toneelspelen is meer dan acteren alleen; het is goed voor de inleving, concentratie, communicatie en het zelfvertrouwen van kinderen. Albert Einstein zei zelfs: 'Fantasie is belangrijker dan kennis'. Cool kunst en cultuur start in maart met diverse theater- en musicalcursussen voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Kom ook de vloer op en fantaseer erop los!

Wie van zingen, dansen én toneelspelen houdt, is bij de musicalklas aan het juiste adres. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar leren zingend dansen, dansend toneelspelen en een lied zingen als een verhaal. In de theaterklas leren kinderen van zes tot acht jaar en negen tot twaalf jaar hoe zij hun lichaam, mimiek en stem kunnen inzetten om verschillende personages te spelen. Ze ontdekken hoe je een slimme professor, een deftige dame, een sluwe dief of een verwaande popster speelt en leren improviseren en verhalen vertellen op het toneel.

Theaterproductieklas

Zelf personages en scènes bedenken? Samen de teksten schrijven, de mooiste kostuums en decorstukken uitzoeken? Dat doen we in de theaterproductieklas voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar. Na een kleine auditie werken de kinderen toe naar een echte theaterproductie en schitteren zij in hun eigen toneelstuk.

Kijk voor meer informatie over inschrijven, tarieven en de kortingsmogelijkheden met bijvoorbeeld de Huygenpas op www.coolkunstencultuur.nl of neem contact op met Bianca Laan van de leerlingenadministratie via bianca@coolkunstencultuur.nl.

Mastreechter Staar treedt op voor ouderen

Het imposante Limburgse koor Mastreechter Staar treedt op voor de ouderen in Heerhugowaard. (Foto: Vincent van den Bergh)

HEERHUGOWAARD - Ze zijn bekend van hun optredens in binnen- en buitenland, van radio en televisie en van hun optredens met André Rieu. Van hun opera's en operettes, religieuze werken en 'De twaalf rovers'. De koninklijke zangvereniging Mastreechter Staar is een genot om naar te luisteren, aldus de kenners. Gouden Dagen Heerhugowaard heeft dit mannenkoor weten te strikken voor een concert in Cool kunst en cultuur.

"Zondag 17 maart kunnen vijfhonderd senioren uit Heerhugowaard van 14.00 tot 16.00 genieten van een prachtig optreden", vertelt voorzitter Frits Weel enthousiast. "Gouden Dagen zet zich in voor eenzame ouderen en streeft naar een betere kwaliteit van leven. Dat doen we onder meer door het vervullen van individuele en groepswensen. Met de organisatie van dit concert bieden we een grote groep senioren een mooie middag." Stichting Gouden Dagen ontvangt regelmatig donaties van particulieren, ondernemers en (lokale) overheden. Weel: "Daar zijn we heel blij mee. Want naast de vervulling van wensen, kunnen we een evenement als dit organiseren. Mede dankzij financiële injecties van de Stichting Nut en Bot Bouw is een concert van Mastreechter Staar, een optreden van wereldklasse, toch betaalbaar. Dat is onze ouderen van harte gegund."

Kaarten via De Raatstede

De kaartverkoop voor het optreden van Koninklijke Zangvereniging Mastreechter Staar start maandag 25 februari, exclusief bij woonzorgcentrum De Raatstede. Een toegangskaartje kost €10,- per stuk (inclusief garderobe). Verkrijgbaar op werkdagen tussen 10.00 en 12.00 uur bij woonzorgcentrum De Raatstede, Dolomiet 2. Rolstoelkaartjes zijn verkrijgbaar via Nel Nooter (nelnooter@dprs.nl).

Meer weten? Bel 072-5767200.

Twee tantes

(Foto: Aangeleverd)

Eenzaam waren ze, mijn tantes Jo en Nel. Eenzaam ook zijn ze gestorven. Er waren nog geen eenzaamheidscoaches in die tijd. Als kind speelde ik elke woensdagmiddag 'Mens-erger-je-niet' met tante Nel, niet beseffend dat de naam van het spel voor haar zo toepasselijk zou worden. Iedere zondag gingen de tantes naar de kerk, om gezien te worden. Tante Jo vanwege de sociale controle en tante Nel vanwege controle door haar oudere zus Jo. Deze laatste was onderwijzeres geweest en niet echt geliefd, in tegenstelling tot tante Nel die regelmatig mannen om haar heen had zwermen. Maar stuk voor stuk werden die afgekraakt door haar zus Jo, die een paar honderd meter verder woonde en zelf geen man kon krijgen. Beiden gingen gebukt onder het gemis van een partner. Daarom kwamen ze zo graag op alle twaalf verjaardagen bij hun broer (mijn vader) wiens vrouw tien kinderen (waaronder ik) had gebaard. Alle cadeautjes kochten ze samen om te voorkomen dat ze ruzie kregen over de prijs. Maar wanneer de tantes zelf jarig waren werd het geregeld hommeles. Tante Nel werd doorgaans wat rijkelijker voorzien dan tante Jo. Van diens jaloerse blikken vonkte de spanning dan af, tot glorie van alle aanwezigen die stilzwijgend partij voor tante Nel kozen. Het grootste deel van haar leven werkte tante Nel als dienstbode bij een rijke alleenstaande man. Niemand, zelfs tante Jo niet, kon 'inbreken' in de zweem van geheimzinnigheid rond dit dienstverband. 'Deed' ze het nou wel of niet met haar baas? Het vermoedelijke antwoord kwam pas veel later en uit onverwachte hoek. Een van mijn broers trouwde maar had nog geen eigen woonruimte. Ze konden zolang een kamer bij tante Nel huren, die grensde aan haar slaapkamer. Op een dag vroeg tante Nel hen of ze een piano hadden gekocht. Ze hoorde namelijk midden in de nacht gepingel. De 'boosdoeners' bleken de spiralen onder hun matras.

© Tom van Rossum

Diner voor goed doel

HEERHUGOWAARD - Leerlingen van het Huygens College Heerhugowaard, profielen Horeca, Bakkerij & Recreatie en Economie & Ondernemen, organiseren woensdag 6 maart het goededoelendiner 'Kusje van Daan'.

Leerlingen Huygens doen iets terug

Stichting Team Daniëlle geeft jaarlijks de voorlichting 'Kusje van Daan' aan de brugklasleerlingen van de school om hen bewust te maken van de gevaren en gevolgen van verdovende middelen. Met deze actie wil de school iets terug doen voor de stichting. Het diner wordt geserveerd op de locatie Umbriëllaan 3 in Heerhugowaard, van 18.00 tot 20.30 uur. De kosten zijn € 15,- per couvert. Dit bedrag komt geheel ten goede aan Stichting Team Daniëlle, die is opgericht na het overlijden van de 21-jarige Daniëlle aan de gevolgen van het gebruik van XTC. Haar moeder Nicolette geeft sinds die tijd indringende presentaties op scholen voor voortgezet onderwijs. Kijk op www.teamdanielle.nl voor meer informatie over de stichting. De maaltijd bestaat uit drie gangen; tussendoor verzorgt Nicolette een korte presentatie.

Opgeven voor het diner kan tot 27 februari via de betreffende button op www.huygens.nl.

Fado uit Coimbra bij Cool

De fado uit Coimbra is romantischer dan die uit Lissabon. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In Cool kunst en cultuur is de hele maand februari de Portugese cultuur te proeven. Onder de naam Route 65 organiseert Cool een 'culturele route' voor 65-plussers. Deze keer is het thema Portugal. Fadogroep 'Fado ao Centro' uit Coimbra komt vrijdag 22 februari om 13.30 uur naar Cool voor een concert.

De romantische fado van Coimbra mag uitsluitend door mannen worden gezongen; (voormalige) studenten van de prestigieuze universiteit van de stad. Met de fado proberen ze al sinds de zestiende eeuw hun geliefden te imponeren. Serenades worden onder het balkon van hun geliefden gebracht en zingen over hun angst haar niet te bezitten.

Meer weten? Kijk op www.fadoaocentro.com. Kaarten bestellen kan via www.coolkunstencultuur.nl

Italiaanse avond La Tavernina

Het team van La Tavernina onder leiding van Franco Tronci (tweede van links) heet u van harte welkom! (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

NOORD-SCHARWOUDE - Italiaans restaurant La Tavernina houdt zaterdag 2 maart een speciale Italiaanse avond. Het menu is samengesteld uit gerechten buiten de kaart om, bestaande uit een aantal authentiek Italiaanse vlees- en visgerechten, risotto en pasta. Het menu wordt gesloten met een lekker dessert, koffie en - uiteraard - limoncello.

Restaurant La Tavernina aan de Dorpsstraat 710 in Noord-Scharwoude wordt al ruim drie decennia gerund door de van Sardinië afkomstige familie Tronci. La Tavernina gaat met haar tijd mee en onderging recent een flinke make-over. Met een fris interieur, een nieuwe menukaart en een ander concept, gecombineerd met de vertrouwde gastvrijheid en hoogwaardige kwaliteit, is La Tavernina klaar voor de toekomst! Franco Tronci komt uit een echte Sardijnse horecafamilie. Het is zijn passie om gasten op culinaire Italiaanse verwennerijen te trakteren. "De bevolking van Sardinië staat bekend om haar gastvrijheid en een keur aan smaakvolle gerechten op basis van vis, vlees, pasta en pizza. Specialiteiten die gekruid worden met de wilde rozemarijn, tijm en mirtobessen. Natuurlijk is er de bekende pecorinokaas. Al die ingrediënten zijn terug te vinden in onze gerechten. Ook hebben we een ruim aanbod aan heerlijke Italiaanse wijnen."

Proef het échte Italië

Het team van La Tavernina, bestaande uit Antonella, Franco, Paolo, en kokkin Giuseppina heten liefhebbers van lekker eten zaterdag 2 maart welkom voor een onvervalste Italiaanse avond, met eten, wijnen en live-muziek van het duo Due Amici! Zie het menu in de advertentie.

Meer weten of reserveren? Kijk op www.latavernina.nl of bel 0226-340072. Voor de specialiteitenavond graag vooraf reserveren.

Geschiedenisles over Altongebied

Het Altongebied is de oudste van de drie glastuinbouw gebieden in Noord-Holland Noord. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Co Snoek verzorgt dinsdag 26 februari een lezing over de geschiedenis van het Altongebied, de oudste van de drie glastuinbouwgebieden in Noord-Holland Noord. Alton is ontstaan in de jaren zestig, toen het terrein door de provincie werd aangewezen als glasconcentratiegebied. De Altonstichting werd in 1967 opgericht om de structuur van de héle land- en tuinbouw te verbeteren. Belangstellenden zijn om 20.00 uur welkom in de Veenhuizerkerk, Kerkweg 26 in Heerhugowaard. Toegang € 5,-.

Aanmelden kan op www.bibliotheekkennemerwaard.nl ('agenda') of bij de klantenservice in de bibliotheek. Betalen met pin.

Goochelen

HEERHUGOWAARD - Goochelaar Elmar Hofstee komt zaterdag 23 februari naar wijkcentrum De Zon om te goochelen in de kerk, aanvang 14.30 uur. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf vier jaar. In de voorstelling wordt gegoocheld, verteld en gezongen. Geloof, interactie, humor, plezier en enthousiasme zijn de kernwoorden van de show. Een deel van de opbrengst gaat naar het project 'Kinderen in de knel' van Kerk in Actie. Kaartjes à € 3,- zijn te koop via www.zingenindekerk.nl

Restaurant in top drie

HEERHUGOWAARD - Restaurant Hugo-Waard behoort tot de top drie van Beste nieuwkomers van Nederland, aldus de jury van de Stichting Veiligvoedsel.nl. Een jaar lang is er door bijna 500 ziekenhuizen en zorginstellingen gestreden om de felbegeerde Veiligvoedsel.nl-awards. Hugo-Waard, het restaurant van de gelijknamige woonzorglocatie aan het G. Douplantsoen, scoorde een 8,7.

Dat werd donderdag 7 februari bekendgemaakt tijdens het Nationaal Congres Veilig Voedsel in Veenendaal. DPRS-bestuurder Gabriele Kasten: "Wij zijn trots op onze medewerkers en blij voor onze senioren en buurtbewoners dat zij in ons Restaurant Hugo-Waard zo goed kunnen eten. Dat het goed is gesteld met de hygiëne, voedselveiligheid, de sfeer en de gastvrijheid die onze bewoners en gasten ervaren."

Hygiëne en voedselveiligheid

Sinds eind vorig jaar zijn zowel De Raatstede als Hugo-Waard volledig gecertificeerd en prijkt het keurmerk Veilig Voedsel.nl aan de gevel. Kasten: "Daarmee tonen wij aan dat we voldoen aan de hoge eisen van en wettelijke normen voor hygiëne en voedselveiligheid."

Bronzen certificaat voor Zuyder Waert

Monique Stam (l), wethouder van de gemeente Heerhugowaard, reikte het bronzen certificaat uit aan de directie van Magentazorg. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Magentazorg heeft een bronzen certificaat ontvangen voor het verduurzamen van woonzorglocatie Zuyder Waert. Wethouder Monique Stam reikte woensdag 6 februari het certificaat uit aan de directie van Magentazorg. De komende twee jaar wil Magentazorg al haar locaties certificeren.

Zuyder Waert heeft het afgelopen jaar verschillende maatregelen genomen om in aanmerking te komen voor het certificaat. De woonzorglocatie is bijna volledig voorzien van ledverlichting en de leidingen zijn geïsoleerd. Daarnaast is het hergebruik van grondstoffen een belangrijk uitgangspunt. Meubilair en medische apparatuur die niet meer worden gebruikt, krijgen via een stichting in Roemenië een nieuw leven. Zuyder Waert is de eerste locatie van Magentazorg die een bronzen certificaat heeft gekregen voor de inspanningen op het gebied van duurzaamheid. Ans Jak, milieucoördinator: "We zijn heel blij met dit bronzen certificaat voor locatie Zuyder Waert. Het is de eerste belangrijke mijlpaal in het verduurzamen van onze locaties en bedrijfsvoering."

Duurzame ambities

Magentazorg wil ook haar negen andere locaties verduurzamen en certificeren. Jak: "Dit is geen wens, maar noodzaak. Door te investeren in duurzaamheid dragen we een steentje bij aan een goede leefomgeving voor cliënten. Met energiebesparing, duurzaam inkopen, afvalpreventie en afvalscheiding leveren we een bijdrage aan een beter milieu."

Tesselaar de beste

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Tesselaar Makelaardij is wederom uitgeroepen tot Beste Makelaarskantoor van Heerhugowaard en omstreken door de onafhankelijke makelaarssite www.widbm.nl.

In 2018 is het kantoor beoordeeld met een 9,7 (!) waar het team uiteraard ontzettend trots op is. De klanten roemen het kantoor om hun persoonlijke en klantgerichte aanpak. Het bekende motto van Jim Tesselaar - 'Ik zeg wat ik doe én doe wat ik zeg' - maakt hij meer dan waar. Hij is rechtdoorzee en doordat hij een geboren en getogen Waarder is, kent hij de lokale markt op zijn duimpje.


Verhuisplannen?

Jim Tesselaar is gecertificeerd Register Makelaar Taxateur. Dus heeft u verhuisplannen? Jim komt graag langs voor een gratis waardebepaling van de woning. Tesselaar Makelaardij rekent geen opstartkosten, geen intrekkingskosten en men betaalt alles achteraf via de notaris.

Actueel woningaanbod

Meer weten? Bel 072-3033000 of mail naar info@tesselaarmakelaardij.nl. Langskomen aan de Bickerstraat 47 mag uiteraard ook. De koffie staat klaar!

Kijk voor het actuele woningaanbod op www.tesselaarmakelaardij.nl.

MET Welzijn zoekt Zorgmaatjes

HEERHUGOWAARD – MET zoekt vrijwilligers die als zorgmaatje mantelzorgers willen ondersteunen. Mantelzorgers hebben soms even een steuntje in de rug nodig. Zij zorgen vaak langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of anderszins zorgbehoevende naaste. Ze hebben regelmatig het gevoel er alleen voor te staan. Een vrijwilliger die als maatje naast de mantelzorger staat, kan dan uitkomst bieden. Een zorgmaatje zet zich in om één keer per week maximaal twee uur de mantelzorger te ontlasten van zijn zorgtaak, door gezelschap te bieden aan degene die de zorg nodig heeft: samen koffie drinken, een wandelingetje maken, een praatje maken of samen een gezelschapsspel doen, of samen eropuit naar een buurthuis, het bos, de stad of een hobbyclub. Bij maatjes staan menselijkheid en gelijkwaardigheid centraal. Het draait om persoonlijk contact. De bedoeling is dat de mantelzorger dankzij deze ondersteuning na verloop van tijd zelfstandig goed verder kan. De periode van 'maatje zijn' duurt minimaal zes maanden. Het maatje krijgt een training voor deze functie, begeleiding door een beroepskracht en een vrijwilligersvergoeding. Ook mantelzorgers die overbelasting ervaren, kunnen zich aanmelden. Zin in deze nieuwe uitdaging of behoefte aan ondersteuning van een vrijwilliger? Mail Joke Voorwinden via joke.voorwinden@methhw.nl of bel 06-41130458.

Baby van de maand

Kris lacht naar iedereen die het maar wil zien. (Foto: Aangeleverd)

"Hoi ik ben Kris! Ik ben geboren op 10 december 2018. Ik ben een hele blije baby en mijn mama Thera en papa Remco zijn heel trots op mij. Ik lach en klets de hele dag, naar wie het maar wil zien en horen. Maar het liefst lach en klets ik met mijn grote zus Lieke. Ze is heel lief voor me en geeft me veel kusjes. Het liefst speel ik met mijn zus op het speelkleed. Ze gaat dan zingen voor mij, geeft mij kusjes en knuffels en laat al haar speelgoed zien. Liefs van Kris!"

Kosten pleegouders vergoed

REGIO - Er is goed nieuws voor gezinnen die pleegkinderen opvangen in de regio Alkmaar.

Tot en met 2018 bestond er een Pleegzorgfonds. Hier konden pleeggezinnen terecht om een aanvraag te doen voor kosten voor de opvang van hun pleegkind waar geen vergoeding voor was. Dit fonds hield per 2019 op te bestaan. De gemeenten in de regio - te weten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest - stelden een regeling vast zodat ook in 2019 pleegouders gebruik kunnen maken van een vergoeding van kosten die zij nergens anders van kunnen betalen.

Tot steun zijn

Met de nieuwe vastgestelde regeling kan bijvoorbeeld een bril vergoed worden die niet (volledig) door de zorgverzekering of een andere regeling wordt vergoed. Of bijvoorbeeld een deel van de reiskosten die pleeggezinnen maken voor een bezoekregeling aan het gezin van herkomst van het pleegkind.

Er zijn regels opgesteld voor wat wel en niet binnen de mogelijkheden past. De gemeenten vinden de pleeggezinnen in de regio heel waardevol en willen met deze regeling de gezinnen - die een plek bieden aan kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen - zoveel mogelijk tot steun zijn.

Meer weten?

Pleegouders in de regio Alkmaar kunnen zich melden bij hun pleegzorgmedewerker om te kijken of zij in aanmerking komen voor een vergoeding van kosten die zij maken voor hun pleegkind(eren).

Leren als ontdekkingsreis

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Er is weer plaats op Campus Columbus! Kinderen van nul tot twaalf jaar zijn welkom in het Dalton-kindcentrum aan de Weegbree 2 in Heerhugowaard.

Campus Columbus is dé plek voor kinderen om te groeien, leren, spelen, ontmoeten en alle talenten te ontwikkelen. Het hele jaar door. Op de campus wordt Dalton buitenschoolse, kinder- en peuteropvang en onderwijs georganiseerd. Waar één professioneel team onderwijs, opvang en opvoeding op elkaar afstemt en streeft naar maatwerk voor elk kind én gezin. Een aparte afdeling, OntdekTalent (OT), biedt een activiteitenaanbod voor alle kinderen op de Campus. In een kindvriendelijke omgeving biedt Campus Columbus kinderen geborgenheid en wordt gewerkt vanuit vertrouwen en de Dalton-kernwaarden zelfstandigheid, samenwerken en verantwoordelijkheid. Elke dag is voor alle kinderen vanaf vier jaar gelijk en bestaat uit drie onderwijsblokken: vijf gelijke dagen met continurooster. Ontdekkend leren is een werkwijze waarbij dankzij thema's en onderzoeksvragen de betrokkenheid van kinderen groot is. Kinderen worden gestimuleerd om vragen die ze hebben te onderzoeken en te beantwoorden.

Meer info en aanmelden op www.campuscolumbus.nl.

Vlinders kijken in Waarland

Bewonder de prachtige tropische vlinders bij Vlindertuin Vlindorado. (Foto: Aangeleverd)

WAARLAND - Op zoek naar hét perfecte uitje voor de voorjaarsvakantie? Breng eens een bezoek aan een van de meest bijzondere vlindertuinen van Nederland, Vlindertuin Vlindorado, en bewonder de prachtige tropische vlinders en vogels. Of 'loop over water' via de wiebelende hangbrug, langs het nieuwe stapstenen pad in een van de vijvers. Best spannend!

De vlinders, vogels en exotische bloemen en planten kenmerken de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud. Tussen de bloeiende planten fladderen de meest bijzonder gekleurde juweeltjes in allerlei soorten en maten op zoek naar nectar en fruit. Ook is er een grote inloopvolière met prachtige tropische vogels om heerlijk doorheen te wandelen en van dichtbij de vogels te bewonderen.

Leerzaam uitje

Bezoekers krijgen bij binnenkomst een kaart met foto's van de vlinders en vogels, om zelf op zoek te gaan. Ook is er een gratis speurtocht, wat het bezoek aan de vlinder- en vogeltuin niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam maakt. Met een beetje geluk kun je zelfs een vlinder geboren zien worden in de 'poppenkast' of sta je oog in oog met de Atlasvlinder, een van de grootste vlinders ter wereld.

Voor groepen zijn speciale arrangementen samengesteld waarbij de vlinder- en vogeltuin gecombineerd kunnen worden met een workshop, lunch of een rondleiding door de in hetzelfde pand gelegen anthuriumkwekerij en de enige papayakwekerij van Nederland.

Openingstijden (14 februari tot 18 november): maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Te vinden aan de Smeetsweg 12 in Waarland. Zie ook www.vlindorado.nl.

Maand lang bakken voor KiKa

Ook de allerkleinsten kunnen meedoen. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - Stichting KiKa tovert de maand maart om tot 'nationale bak-maand voor KiKa'. "Naar het idee van 'Heel Holland Bakt' roepen wij iedereen uit de kinderopvang op om een maand lang in actie te komen door lekkere en gezonde dingen te bakken", aldus initiatiefneemster Marleen Gerdes uit Zuid-Scharwoude. "Dat kan van alles zijn, denk bijvoorbeeld aan een lekker bananenbrood, een frisse worteltaart of smaakvolle havermoutkoekjes."

Ook de allerkleinsten kunnen meedoen door te knutselen en te kleuren over het thema. Gerdes is nauw betrokken bij de Facebook-Community 'Peuterleidsters' en hoopt dat veel kinderopvanglocaties aanhaken bij het initiatief. Speciaal voor deze actie heeft KiKa een themapakket laten ontwikkelen dat kosteloos is aan te vragen via actie@kika.nl. In het pakket zit onder meer een handleiding, activiteitenkaarten, een kleurplaat en een actieposter zodat men direct van start kan gaan!

Vraag het speciale themapakket aan

Koekiemonsters

Meedoen? Volg 'Peuterleidsters' op Facebook om op de hoogte te blijven van alle activiteiten en het laatste nieuws. Op de pagina is een aparte groep aangemaakt met als titel 'Koekiemonsters bakken voor Kika!'. Maak zelf een actiepagina aan op www.actievoorkika.nl/bakkenvoorkika. Op de hoogte blijven van de onntwikkelingen? Laat je mailadres achter op de pagina.

Marleen: "Mocht je al eerder aan de slag willen kan dat natuurlijk. Vanaf het moment van aanmelden kun je al geld gaan inzamelen. Wij kijken uit naar een geweldig leuke en vooral smakelijke actieperiode binnen de kinderopvang!"

Nieuw boek pastor Paul Vlaar

Onlangs was pastor Paul op Aruba. Hij bood het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek aan de minister-president van Aruba Evelyn Wever-Croes aan. (Foto: Aangeleverd)

OBDAM – Kortgeleden kwam het nieuwe boek 'Tel je zegeningen' van de Obdamse pastor Paul Vlaar uit. Het omvat veertig verhalen over zijn leven en werk als aalmoezenier op Aruba. Verhalen waarin naast humor ook steeds een bemoedigende boodschap doorklinkt. Ieder verhaal loopt uit op een korte zegen-spreuk.

Binnenkort begint de veertigdagentijd, de aanloop naar Pasen. Het boekje kan een hulpmiddel zijn om van deze tijd een tijd van bezinning te maken, met iedere dag een verhaal en een spreuk om over na te denken. Het boek is bij boekhandel Copy Power in Obdam en na afloop van vieringen die pastor Paul verzorgt in de regio. Het boek kan ook online besteld worden via www.ocheda.nl/pastorpaulvlaar

Zinvolle activiteiten

De opbrengst van het boek gaat naar stichting 'Vrienden van het Sportcentrum San Nicolas'. In deze stad en haar directe omgeving woont het minder welvarende deel van de Arubaanse bevolking. Onder hen zijn veel kinderen en jongeren. Velen van hen hebben na schooltijd niets te doen. Ze zitten thuis of hangen rond op straat.

De stichting wil het sportcentrum ondersteunen bij haar inzet voor de jeugd.

Met extra budget kan het sportcentrum meer kansarme jongeren met sport in contact brengen en hen zinvolle naschoolse activiteiten aanbieden.

Vijf podiumplaatsen junioren Hera

Sebastiaan Bonte in actie bij het kogelstoten. (Foto: Atletiekunie)

APELDOORN - Tijdens de Nederlandse kampioenschappen indoor voor junioren, zaterdag 9 en zondag 10 februari in Apeldoorn, hebben de talenten van atletiekvereniging Hera maar liefst vijf medailles in de wacht gesleept. Sebastiaan Bonte eiste als eerstejaars junior B het zilver op bij het onderdeel kogelstoten. In zijn laatste poging kwam hij tot 16,32 meter.

Tweemaal zilver, driemaal brons voor Waardse atletiektalenten

Romello Christiaan en Koen Hoedjes, beiden junior B, plaatsten zich helaas niet voor de finale van de 60 meter. Dat lukte Romello wel op de 200 meter. In de serie liep hij een tijd van 23,00 seconden, in de finale was hij een fractie langzamer 23,23 seconden; toch leverde dit hem een fraaie derde plaats op. Op de 800 meter wonnen Lars Philipsen en Jeff Tesselaar (beiden junior B) allebei hun serie te winnen, in respectievelijk 2.02,04 en 2.01,54 minuten. Tesselaar was zelfs de snelste van alle deelnemers. In de finale bleef hij echter steken op de zesde plaats in 2.03,09. Philipsen greep dankzij een geweldige eindsprint het brons in 2.01,56.

Meisjes

Noor Kuilboer (junior A) klokte op de 1.500 meter keurig de tweede tijd met 4.51,77 minuten, maar baalde toch omdat ze op slechts twee tienden van het goud finishte. Op de 800 meter werd ze vierde in een tijd van 2.21,78 minuten. Femke Jonker (junior B) veroverde op het onderdeel hink-stap-springen het brons met een afstand van 11,09 meter.

Leonie Keppel (junior A) werd zesde bij het kogelstoten met een afstand van 11,32 meter. Nieuwkomer Julia Jongejeugd (junior B) sprong over een hoogt van 1,61 meter en werd daarmee eveneens zesde.

Gewoon Lekker opent deuren

Een compilatie van de sfeervolle inrichting in Heer Hugo eten & slapen. (Foto: Vincent de Vries/ Rodi Media)

HEERHUGOWAARD - Hoe gaaf is het om op Valentijnsdag de deuren te openen van je nieuwe restaurant en dan meteen al vol te zitten? "Dan praat je natuurlijk over een droomstart", zegt Peter Spruit die samen met echtgenote Debbie in een nieuw avontuur stapte dat Heer Hugo eten & slapen heet. Van het voormalige Jules aan de Gildestraat 2 is niets meer over; het complete pand van vloer tot plafond is gestript.

Nieuwe concept Heer Hugo eten & slapen vordert gestaag

Inmiddels zijn op de begane grond een receptie, restaurant, brasserie, New York Style garden room en een heerlijke huiskamerachtige loungehoek gerealiseerd die in een eigentijds stoere, doch sfeervolle stijl zijn opgetrokken. Voor de inrichting tekende Debbie samen met Nico, het brein achter Rivièra Maison. In het restaurant kunnen gasten zich tegoed doen aan een beproefd recept: onbeperkt genieten van de menukaart à 23,50 euro per persoon, exclusief drankjes. Dit 'Gewoon Lekker'-concept wordt ook in de overige restaurants van het echtpaar in Wervershoof, Hoorn en Zaandam gevoerd, waar het een groot succes is.

Cheesecake

Naast Gewoon Lekker beschikt Heer Hugo eten & slapen over een brasserie, waar zo'n zestig gasten kunnen genieten van een waanzinnige à la carte kaart. Niet alleen de huisgemaakte cheesecake (in vele varianten) en overige zoete heerlijkheden rechtvaardigen een bezoek, want ook de lunchkaart en de op houtskool bereide gerechten zijn een omweg waard. En wat te denken van de speciale carpacciokaart waar maar liefst twintig verschillende soorten carpaccio op prijken? Voor wie niet kan kiezen bestaat de mogelijkheid om drie of vijf kleine porties carpaccio te bestellen. "We houden ervan het anders te doen, maar staan er ook om bekend niet duurder te zijn. We zijn voor iedereen toegankelijk", meldt Peter Spruit.

Totaalconcept

De twee zalen, het event center en de vijftig hotelkamers waarover het pand beschikt worden respectievelijk in maart/april en na de zomer aangepakt, zodat een totaalconcept met meerdere disciplines onder één dak ontstaat. De tuin is ingericht met gezellige zithoekjes en een verhoging waarop muzikanten kunnen plaatsnemen. Niet alleen de tuin is ideaal voor het vieren van een feest of partij, dat geldt ook voor de sfeervol ingerichte ruimtes binnen. Peter Spruit: "We gaan met dit concept - samen met ons personeel - één groot avontuur aan. Dankzij deze prachtige locatie hebben we er alle vertrouwen in."

Op zoek naar een leuke baan in de horeca? Neem contact op met Heer Hugo eten & slapen, want er staan nog diverse vacatures open. Voor info zie: www.restaurantgewoonlekker.nl

Huisman verlengt contract

Raymond Huisman heeft het naar zijn zin bij Reiger Boys. (Foto: Paul van der Molen/ DP Sportfotografie)

HEERHUGOWAARD – Voetbalvereniging Reiger Boys is met hoofdtrainer Raymond Huisman een contractverlenging overeengekomen. De oefenmeester, die afgelopen zomer overkwam van PSZ, heeft zijn contract voor een jaar verlengd, met een optie voor nog een jaar.

Het bestuur van de zaterdag derdeklasser heeft aangegeven zeer tevreden te zijn over de aanpak van Huisman. "Wij constateren dat er dit seizoen een goede doorstroming is vanuit de jeugd en de trainingsopkomst al het gehele seizoen uitstekend is. Voor het bestuur meer dan voldoende aanleiding om het lopende contract te verlengen."

Huisman is content met de contractverlenging: "Ik heb het uitstekend naar mijn zin bij Reiger Boys en er zit meer dan voldoende rek in de selectie om samen aan iets moois te bouwen", aldus de trainer.

Repair Café

HEERHUGOWAARD - Het Repair Café draait om repareren. Toegang is vrij, wél wordt er een bijdrage voor de onkosten gevraagd. Dinsdagmiddag 19 februari van 14.00 tot 16.30 uur is het Repair Café open bij Wonen Plus Welzijn, Rozenlaan 2, voor het herstellen van kleding en elektrische apparaten. Maandag 25 februari van 14.00 tot 16.30 uur is in de Rivierenwijk het Spaarne 58a open voor het herstellen van elektrische apparaten en dinsdagmiddag 26 februari kan men van 14.00 tot 16.00 uur terecht in de bibliotheek, Parelhof 1 voor het herstellen van kleding en elektrische apparaten. Volg het Repair Café Heerhugowaard ook via www.facebook.com/RepairCafeHeerhugowaard, www.repaircafeheerhugowaard.nl en twitter.com/RC_HHW.

Fietsen met TC Omnisport

HEERHUGOWAARD - Toer Club Omnisport trapt het nieuwe seizoen zaterdag 2 maart af met de snerttocht over vijftig kilometer. De start is bij roeiverenging OSSA en bij terugkeer staat de snert klaar als afscheid van de winter.

Tot half oktober wordt in de weekenden een aantal tochten georganiseerd van verschillende lengte. Bijzonder zijn de twee sponsortochten die op het programma staan. Zaterdag 15 juni is er de tocht van Stichting NUT in samenwerking met TC Omnisport over dertig kilometer, waarbij de deelnemers rijden voor hun eigen club of vereniging en daarmee hun club/verenigingskas kunnen spekken met € 300,- en de Waardse Tunnel Route rijden over twintig, veertig, zestig of honderd kilometer, zaterdag 17 augustus. De opbrengst gaat naar 't Praethuys in Alkmaar en stichting VUmc-steunfonds. Ook op dinsdag- en donderdagochtend wordt gefietst. Vertrek bij Ossa om 09.00 uur.

Meer weten? Kijk op www.tcomnisport.nl of op Facebook.

Bundel

Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD - Een nieuwe dichtbundel is verschenen van columnist Tom van Rossum. "In 'Pijnpunten' heb ik een poging gewaagd diverse soorten pijnpunten aan te roeren en bloot te leggen. Met niet alleen een traan, maar soms ook een lach." Een exemplaar ligt bij Stumpel ter inzage.

Open trainingen bij Reiger Boys

Bij Reiger Boys voetballen de vrouwen op een hoog niveau. (Foto: DP Sportfotografie)

HEERHUGOWAARD - Voetbalvereniging Reiger Boys heeft een traditie op het gebied van vrouwen- en meidenvoetbal. Op dit moment speelt het hoogste vrouwenteam in de Hoofdklasse en het tweede draait bovenin mee in de derde klasse.

De beide teams staan onder leiding van twee voormalige internationals, de zussen Janny en Fien Timisela. De vrouwentak van de vereniging is op zoek naar versterking en daarom zijn er vanaf nu elke dinsdagavond van 19.00 tot 20.30 uur open trainingen. Vrouwen of meisjes die interesse hebben in voetbal op hoog niveau kunnen dan vrijblijvend meetrainen op hoofdklasseniveau. Dus speel een keer mee en ervaar zelf dat ambitie, spelen op niveau, plezier en een goede sfeer prima samengaan!

Aanmelden kan via opentraining@reigerboys.nl, onder vermelding van 'Open Training VR'. Meer weten? Bel 06-40367208.

Mors Grondverzet kan eindelijk juichen

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de Rodi Media-Cup blijft er geen maat staan op De Praktijk; ook de twaalfde wedstrijd van het seizoen, tegen Glazenwassers en reinigingsbedrijf R. de Hond & Zn., werd gewonnen: 8-1. Dicks Vage Kennissen blijft op acht punten achterstand de eerste achtervolger, na de 5-0 zege op AKD Adviesgroep.

Gofilex lijkt definitief te zijn afgehaakt in de strijd om de titel, nadat het hard onderuit ging tegen Esdegé-Reigersdaal: 3-6. In de poule D2 speelde ERP360/Vobit de koppositie kwijt met een verrassende nederlaag tegen hekkensluiter Mors Grondverzet. Danny Peereboom schoot zijn ploeg in de slotfase naar de eerste overwinning van het seizoen: 3-4.

Banosol is de nieuwe koploper in poule D2, na een klinkende 12-0 zege op CDV Holding Heerhugowaard. De Heertjes/Albinotrouwringen 3 versloeg concurrent Harm & Es Woningstoffering met 3-2 en houdt aansluiting met de bovenste plaatsen.

Schildersbedrijf Mol blijft in spoor koploper

In de L'Arcade Administratie Cup heeft SMP/De Verse Kippen zijn leidende positie verstevigd met een 5-2 zege op Kieskeurig. Concurrent Café Muizenvreugd hoefde niet in actie te komen op deze speelavond. Schildersbedrijf Mol blijft in het spoor van de koploper na een overtuigende 7-2 overwinning op Fietsvoordeelshop.nl.

NVDB raakte de koppositie in poule A2 kwijt na het teleurstellende gelijkspel (2-2) tegen Chelsea. De leiding werd overgenomen door VHC Jongens bv, dat in een spannend duel De Heertjes/Albinotrouwringen 1 de baas was; in de slotfase was Sahin Yildirim met twee goals beslissend in de 6-5 zege.

Strafworpen doen Tornado de das om

HEERHUGOWAARD - In de wedstrijd tegen SEW 3 heeft Tornado onnodig verlies geleden. Het missen van vier strafworpen in de eerste helft was net even te veel. In de eerste helft kwam SEW 3 snel uit de startblokken; de bezoekers kwamen 1-5 voor. Bij de Nibbixwoudse ploeg stokte op een gegeven moment de doelpuntenmachine en Tornado zag de achterstand slinken tot de ruststand 11-14. In de tweede helft werkte Tornado met fel verdedigen de achterstand weg en stond zelfs even voor, maar SEW 3 stelde snel orde op zaken en liep weer uit. Tornado bleef vechten tot het einde maar kon de 24-26 nederlaag niet voorkomen. Zaterdag 9 maart,19.20 uur staat de derby tegen KSV op de agenda.

Primeur: The Cats Aglow in De Brink

The Cats Aglow brengt de palingsound van weleer weer tot leven. (Foto: Aangeleverd)

OBDAM – The Cats Aglow Band staat zaterdag 23 februari voor het eerst sociaal-cultureel centrum De Brink. De band start haar optreden om 21.00 uur en het duurt tot circa 01.00 uur.

Wie weet het nog? The Cats scoorden destijds in zes en een half jaar tijd maar liefst zestien toptienhits, te beginnen met 'Times Were When', die het schopte tot nummer twee in de Top 40. Hun eerste nummer één hit was het prachtige 'Lea'. De ervaren muzikanten van The Cats Aglow brengen al jarenlang een eerbetoon aan de populaire Volendamse groep The Cats. Nooit vergeten, nooit verdwenen. De onovertroffen 'palingsound' is nog altijd enorm populair. Wanneer je leadzanger IJsbrand van Belleghem hoort zingen, denk je werkelijk dat Piet Veerman op het podium staat. Samen met Boudewijn van Buuren, Ton Vendel, Nico Veeken, Ben Koole, Piet van Doorn en Rob van Enkhuizen brengt hij de hits van The Cats, die in de jaren zestig, zeventig en tachtig enorm populair waren, weer tot leven. Zeker voor de fans en de liefhebbers van deze muziek wordt dit optreden in De Brink er een om nooit te vergeten.

Kaarten zijn te bestellen via www.debrink.nl. In de voorverkoop kosten ze € 11,- en aan de zaal € 13,- per stuk.

Rock in de Kerk

Niels van der Gulik met bassist Auke Haaksma. (Foto: Aangeleverd)

SPANBROEK - De gedachte was: 'Waarom kan het in Paradiso Amsterdam wel en in al de andere mooie kerkjes in de rest van Nederland niet?' Rock in de Kerk bleek een gouden greep!

Het publiek krijgt met Rock in de Kerk een divers Engelstalig muziekprogramma via al zijn zintuigen toegediend. Met muziek van Otis Redding, Fleetwood Mac, The Beatles, CCR, Brainbox tot aan Led Zeppelin en Ac/Dc. Een combinatie van spirituele beleving en geweldige muziek, in al zijn eenvoud kant-en-klaar voor het voetlicht gebracht. HMet frontman Niels van der Gulik en zijn band met Erik Bogers op de Hammond, Auke Haaksma op de bas, Richard Heijerman drums en Jos Kolenberg op de elektrische gitaar herleven oude tijden.

Vrijdagavond 22 februari in 't Kerkhuys in Spanbroek, aanvang 20.00 uur. Meer weten of reserveren? Kijk op www.kerkhuys.nl.

Digi-wijs met Visio en Oogvereniging

Tegenwoordig zijn er veel technische hulpmiddelen voor slechtzienden om bij te blijven, zoals deze Smartwatch. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De digitalisering in het dagelijkse leven wordt steeds vanzelfsprekender en daar hebben mensen met een visuele beperking profijt van. Visio en de Oogvereniging hebben daarom de handen ineengeslagen met themabijeenkomsten die belangstellenden informeren over hulpmiddelen in de breedste zin van het woord. De eerstvolgende themabijeenkomst is vrijdag 22 februari van 11.30 tot 13.30 uur, met aansluitend het Oogcafé (tot 15.30 uur). Het onderwerp is 'Digi-wijs, ook in de toekomst' en de locatie is Visio aan de Gildestraat 3 in Heerhugowaard.

Het zelfstandig functioneren van blinde en slechtziende mensen is de afgelopen jaren sterk verbeterd, met dank aan voice-over op de smartphone en het streamen van literatuur. Een nieuwe uitdaging is het gebruik van stemgestuurde apparaten. Zelf de regie in handen te houden vraagt om kennis en vaardigheden van de gebruiker. Blijf geïnformeerd door training van Visio en ondersteuning van de Oogvereniging. Marcel van Baar, coördinator Digi-platform, praat tijdens deze bijeenkomst over de digitale toekomst. In kleine werkgroepen wordt maandelijks kennis gedeeld over streaming, voice over en spraakbesturing. Lidmaatschap van de Oogvereniging of cliënt zijn bij Visio is niet nodig.

Aansluitend aan deze bijeenkomst is er de mogelijkheid om na te praten in het Oogcafé, dat om 13.15 uur de deuren opent. Om 14.00 uur houdt schrijver Cees Smit een boekbespreking over zijn pas verschenen biografische roman 'Nieuw leven'.

Marcel van Baar is bereikbaar via marcelvanbaar@quicknet.nl en 06-53364218. Kijk ook op www.visio.org, bel 088-5859000 of mail naar heerhugowaard@visio.org.

Pilot langer zelfstandig wonen

HEERHUGOWAARD - De gemeente Heerhugowaard start als eerste gemeente in Nederland de pilot 'Collectief Woongemak - Voor een Veilig & Comfortabel Thuis'. De pilot is een samenwerking met iChoosr en betreft een collectieve inkoop van producten op het gebied van veilig en comfortabel wonen. De pilot speelt in op de ontwikkeling dat mensen langer zelfstandig thuis willen blijven wonen.

De pilot wordt gestart om mensen bewust te maken van hun toekomstige woonwensen. Wethouder Jan van der Starre: "Deze pilot is voor ons om meerdere redenen belangrijk. Het zet mensen aan het denken over hun toekomstige woonsituatie en het geeft ons ook inzicht in hoeverre mensen nadenken en open staan voor deze ontwikkeling van het langer zelfstandig thuis wonen. Dit initiatief sluit naadloos aan op het landelijke programma 'Langer Thuis' van het ministerie van VWS en ook onze Raad vraagt om initiatieven om de woningbehoeften van de oudere doelgroepen in kaart te brengen."

Inzicht in woonbehoeften

De pilot is vooral gericht op het verkrijgen van inzicht in de woonwensen. Om mensen te ontzorgen, is hier een collectieve inkoop aan gekoppeld, waarbij deelnemers geheel vrijblijvend een offerte krijgen voor de oplossingen die zij interessant vinden. De aanpassingen in huis zijn gericht op gemak en comfort en daarbij gaat het onder meer om het weghalen van drempels, plaatsen van een inloopdouche, een antislip behandeling van tegels en het installeren van slimme elektronica.

Hoe werkt de groepsaankoop?

Vanaf 29 maart kunnen mensen zich geheel vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop via een speciaal daarvoor ontwikkelde website. iChoosr organiseert een veiling, waarbij gekwalificeerde installateurs kunnen meedingen. Deelnemers ontvangen van de geselecteerde installateur een aanbod dat aansluit bij de behoefte en specifieke situatie van de deelnemer. Deze kan vervolgens zelf beslissen of hij/zij van het aanbod gebruik maakt. Gedurende het gehele proces is er een helpdesk beschikbaar om vragen van deelnemers snel en goed te kunnen beantwoorden. iChoosr ziet er ook op toe dat de installateur zijn werk goed en tijdig uitvoert.

iChoosr organiseert al meerdere jaren succesvol collectieve inkopen voor consumenten in Nederland, België en het Verenigd Koninkrijk.

Breien

HEERHUGOWAARD - Altijd al willen leren breien? Volg dan de cursus 'Breien voor beginners' bij Webwolwinkel en buurthuis De Hoeksteen in Heerhugowaard. Alle belangrijke steken worden duidelijk uitgelegd. De cursus bestaat uit drie dagdelen van twee en een half uur - 25 februari, 4 en 11 maart van 19.30 tot 22.00 uur - en de kosten zijn inclusief materiaal en koffie/thee. Aanmelden kan via info@webwolwinkel.com.

Buurthuis De Hoeksteen is te vinden aan de Amatist 13; Webwolwinkel zit aan de Loodwitmolen 57 in Heerhugowaard.

Lees ook