Heerhugowaards Nieuwsblad

26 maart 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 26 maart 2019


'Ambacht brood bakken dreigt te verdwijnen'

De leerlingen kijken nieuwsgierig toe hoe meesterbakker François Brandt (l) de Scandinavische broodjes ovenklaar maakt. (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – Scandinavische zaden, granen en deeg, veel deeg. Dat waren de ingrediënten die werden gebruikt tijdens de masterclass voor broodbakkers uit de regio Noord-Holland Noord en studenten van het Horizon College. Voormalig wereldkampioen brood bakken, François Brandt, daagde hen uit om nieuwe werelden te ontdekken binnen het vak brood bakken om zo het vak aantrekkelijk te houden. Nederland heeft een tekort aan broodbakkers en de afgelopen jaren heeft het Horizon College veel aandacht besteed aan het vak brood bakken, met als doel om meer studenten hiervoor te interesseren.

Horizon College stimuleert jongeren voor dit vak te kiezen

Van Den Helder tot Beverwijk en van Enkhuizen tot Schoorl kwamen bakkers en studenten naar het Horizon College in Heerhugowaard om met de handen in het deeg inspiratie op te doen. Roel Pettinga, stagecoördinator van de afdeling Brood & Banket: "Wij vinden het als school belangrijk om werelden met elkaar te verbinden; de studenten, de bakkers en het onderwijs. Het ambacht brood bakken dreigt te verdwijnen en daarmee ook het ambachtelijke brood. Dat willen we voorkomen door jongeren te stimuleren om te kiezen voor dit ambachtelijke vak, dus echt met je handen in het deeg. Deze masterclass is bedoeld om tot dat inzicht te komen."

Nooit uitgeleerd

Tijdens de interactieve masterclass werden vijftien bakkers en vijftien studenten door François Brandt meegenomen in de wereld van het Scandinavische brood bakken. Met de vele broodsoorten die Nederland rijk is, is het Scandinavische brood een nog vrijwel onontgonnen gebied. De bakkers en studenten gingen onder leiding van de voormalig wereldkampioen brood bakken aan de slag met andere granen, zadenmelanges en veel meer water dan zij gewend zijn. Hierdoor krijgt het brood een onderscheidend karakter, blinkt het uit in smaak en is er sprake van optimale voedingswaarden. François Brandt over deze masterclass: "Het is belangrijk dat kennis wordt overgedragen en dat de student en leermeester samen kennis delen. Je bent als bakker nooit uitgeleerd."

Een stuk gevarieerder

De branche kreeg met deze masterclass, die deel uitmaakt van het excellentieprogramma van de afdeling Brood & Banket, de unieke mogelijkheid om samen met de studenten vraagstukken op te pakken en ideeën uit te wisselen. Student Daan Schouten (19) heeft als leerbedrijf bakkerij Swart in Wervershoof. Hij was enthousiast over de masterclass: "Van François Brandt leer je altijd wat nieuws. Hij komt met speciale producten die je niet vaak in de bakkerij ziet en daarmee wordt het vak brood bakken een stuk gevarieerder dan wanneer je alleen een wit of bruin brood maakt."

Student Ruben Jongkind (18) leert het vak bij bakkerij 't Oude Ambacht in Schagen. "De opleiding brood bakken vind ik een leuke opleiding en na deze masterclass ben ik ervan overtuigd dat ik hierin verder wil. Ik vond het heel inspirerend."

Collecte

HEERHUGOWAARD - In de week van 31 maart tot en met 6 april wordt gecollecteerd voor het Fonds Gehandicaptensport. Sporten is voor iedereen; niemand mag buitenspel staan. Sport maakt fysiek en mentaal sterker. Zo helpt het mensen met een handicap om beter om te gaan met de dagelijkse barrières. Sport is dus geen luxe maar noodzaak. Fonds Gehandicaptensport zet zich in om sport voor iedereen met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. In Heerhugowaard wordt de collecte georganiseerd door de Stichting Hulp voor Minder Validen.

Leerlingen bakken pannenkoeken voor senioren

Tante Peetje ontfermt zich over jongeren

'Samenwerking essentieel voor regionale ontwikkeling'

Zaalvoetballer Rutger van Cappelle op dreef

Pannenkoeken bakken voor senioren

Leerlingen van groep 8 van basisschool Kleine en Grote Beer bakten pannenkoeken voor de bewoners van De Raatstede. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de wijde omgeving van De Raatstede was vrijdagochtend 22 maart de verrukkelijke geur van pannenkoeken te ruiken. In het kader van de Nationale Pannenkoekendag bakten negentien leerlingen uit groep 8 van basisschool Kleine en Grote Beer een flinke stapel pannenkoeken voor de bewoners van het woonzorgcentrum aan de Dolomiet. Rond het middaguur namen ze bestellingen op, serveerden ze uit en sneden ze de pannenkoeken in 'hapklare' stukken als de senioren daarom vroegen.

"Wij vinden het belangrijk dat leerlingen een bijdrage leveren, niet alleen aan de wereld binnen maar ook buiten de school", aldus Diane Radsma, leerkracht van groep 8. "Daarom zijn we momenteel bezig met vragen als: wat is het algemeen belang, hoe kan ik daar zelf een bijdrage aan leveren en wat kan in concreet doen voor het algemeen belang in mijn school en in de omgeving van de school. Onze leerlingen gaan vaker op bezoek bij De Raatstede, bijvoorbeeld met Sint Maarten. Dan gaan de onderbouwleerlingen langs met hun lampionnen en zingen ze gezellig liedjes met de senioren. De - soms eenzame - ouderen krijgen extra aandacht en genieten van de kinderen en de kinderen leren op hun beurt hoeveel deze aandacht gewaardeerd wordt. Ook merken we op school dat leerlingen bewust gaan nadenken of ze later in de zorg zouden willen werken. Vorig jaar waren er zeker vier leerlingen die aangaven in de zorg te willen werken, mede door deze ervaring. Mooi, want in de zorg hebben ze de mensen hard nodig!"

Schoonheid (verwelkt)

'Staartaar; een staart van prachtige bloempjes'. (Foto: Aangeleverd)

Ik ga in de tuin op zoek naar de eerste bloeiende planten en bloemen. Het groen van de hagen, struiken en bomen verschijnt aarzelend maar zeker. Het groen rijgt de verschillende plekken in de tuin aaneen. De eerste bloeiers krijgen de volle aandacht bij gebrek aan concurrentie. Natuurlijk de helleborussen maar zeker ook de kievitsbloemen. De bloemen buigen. Dat zie je bij veel bloeiende bloemen nu. Het maakt dat regen niet in de bloem komt. Ze beschermen hun stuifmeel zoals een paraplu ons dat doet. Een ommetje maak ik altijd en elke dag zolang het bloeit langs de staartaar (Stachyurus preacox). Onmogelijk om er aan voorbij te lopen. In februari verschijnen de eerst bloemslierten. Insecten zorgen er voor dat de slierten heupwiegend bewegen. Anders doet de wind dat wel. De bloemen verschijnen eerst. De enige teleurstelling is dat schoonheid ook weer verwelkt…

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Het eerste open tuinweekend is zaterdag 20 en zondag 21 april, zie voor meer informatie www.dezintuigentuin.nl.

Forum ook hier de grootste

De uitslag in Heerhugowaard voor de Statenverkiezingen wijkt niet af van de landelijke uitkomst. Foto: Rodi Media

HEERHUGOWAARD - De Statenverkiezingen van woensdag 20 maart hebben in Heerhugowaard dezelfde winnaars opgeleverd als elders in het land. Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet, werd bij zijn eerste deelname aan de provinciale verkiezingen direct de grote winnaar met 18,7 procent van de stemmen.

De nieuwkomer verdringt daarmee de VVD van de eerste plek; die partij leverde in en bleef steken op 14,7 procent van de stemmen. Ook GroenLinks deed het uitstekend, met tien procent van de stemmen (ten opzichte van 3,5 in 2015). Daarmee haalde die partij in één klap zes anderen in. Met name de PVV en de SP, die beide gehalveerd werden, en D66 kregen de grootste klappen te verwerken. Het CDA en de Partij van de Arbeid hielden de schade beperkt en zijn na Forum voor Democratie, de VVD en GroenLinks de vierde en vijfde partij van Heerhugowaard. Kleinere partijen als Ouderenpartij Noord-Holland, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, 50Plus en Denk boekten allen ene positief resultaat. Nieuwkomer Code Oranje, het geesteskind van de Waardse burgemeester Bert Blase, kreeg in totaal 2,9 procent van de stemmen in Heerhugowaard. De opkomst in de gemeente was 52,9 procent.

Jubilarissen brandweer in 't zonnetje

Vlnr. Jan Stoop, Marcel Verhoeven, William Bakker, Co Hooiveld, Ruud Eeken, burgemeester Bert Blase, Hans Schouten, teamcommandant Elleke van Lingen, Peter Duinmeijer en Stefan Entius. (Foto: Edwin Koblens)

HEERHUGOWAARD - Tijdens de feestelijke jaarbijeenkomst van brandweer Heerhugowaard, vrijdagavond 15 maart, werd Co Hooiveld verrast met een koninklijke onderscheiding voor 28 jaar trouwe dienst.

Hij ontving de onderscheiding in het bijzijn van zijn familie uit handen van burgemeester Bert Blase. Die avond werden ook zeven andere brandweervrijwilligers in het zonnetje gezet wegens hun jarenlange trouwe dienst: Stefan Entius en Peter Duinmeijer (12,5 jaar), Marcel Verhoeven en William Bakker (25 jaar) en Jan Stoop, Hans Schouten en Ruud Eeken (30 jaar).

Vlnr. Teamcommandant Elleke van Lingen, vrijwilliger Co Hooiveld en burgemeester Bert Blase. (Foto: Edwin Koblens)

Duikers gezocht

De Waardse brandweer is naarstig op zoek naar kandidaten voor haar duikploeg, een specialistisch team dat onder meer in actie komt bij waterongevallen tot vijftien meter diepte, waarbij mensen en/of dieren in nood zijn. Via Facebook worden belangstellenden opgeroepen te reageren. De vacature staat ook op de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, verantwoordelijk voor de brandweerzorg in Noord-Holland Noord.

Atalanta viert St. Patrick's Day

Per klas mochten de leerlingen van basisschool Atalanta een ritje maken met een echte Engelse dubbeldekkerbus. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Buurtbewoners hebben hem vast zien rijden; dinsdag 19 maart mochten de leerlingen van de tweetalige basisschool Atalanta een ritje maken met een echte Engelse dubbeldekker!

"Elk jaar is er een schoolbreed thema op de Atalanta en dit jaar is dit het maken van een Engels taaldorp", vertelt Ans van Trierum, directeur van de school. "Hier leren de kinderen wat je in het Engels moet zeggen als je iets wil kopen of verkopen. Ook leren ze tellen en rekenen met Engels geld en worden er heel veel nieuwe woorden geleerd. Iedere klas maakt zijn eigen 'Engelse' winkel, zoals the florist (bloemist), the petshop (dierenwinkel), the bookstore (boekenwinkel). the toystore (speelgoedwinkel), the bakery (bakkerij) en the tearoom (theehuis). Binnen het thema worden allerlei aspecten van Engeland belicht en daarom is er ook aandacht besteed aan St. Patrick's Day. Dit is nationale feestdag van Ierland die ook in (delen van) Canada, de VS en Australië gevierd wordt met openluchtconcerten, kermis, een grote optocht en vuurwerk. De Atalanta koos voor een eigen invulling en heeft alle leerlingen getrakteerd op een ritje met de Engelse dubbeldekker en daar hebben de kinderen erg van genoten!"

Engelse dag

"Woensdag 10 april is de afsluiting van het thema en dan vieren we onze jaarlijkse 'Engelse dag'. Op die dag houden we onder meer een vossenjacht en is er een echte Engelse markt waarop ouders de zelfgemaakte Engelse producten van hun kinderen kunnen kopen. De opbrengst zullen we gebruiken voor het 'vergroenen' van het schoolplein."

De grote boodschap

(Foto: Aangeleverd)

Voor mij is het geen enkel probleem om wekelijks de boodschappen te halen. Het is niet mijn favoriete uitje, maar ik maak een lijstje en heb alles binnen een uur in huis. We mogen blij zijn dat we het kunnen halen en de keuze hebben uit vele supermarkten. Heel mooi dat we er de centen voor hebben en dat de kasten elke week weer gevuld worden. Al zijn er ook mensen onder ons die het minder fijn vinden, geen tijd hiervoor maken en de boodschappen laten bezorgen of ze door een ander laten halen. Het leukste vind ik de kassa. Niet omdat ik alles af mag rekenen, maar puur vanwege de vele vragen die je bij de caissière krijgt. Heeft u een bonuskaart is de eerste vraag, al snel gevolgd door de vraag of ik een legeflessenbon heb. Daarna wordt gevraagd naar de parkeerkaart, de koopzegels, of je stickers spaart en of je contant wilt betalen of wilt pinnen. Kassabon mee? 'O ja, mevrouw mag ik van u misschien uw postcode?'. Die vraag werd een week lang bij iedere klant werd gesteld in een pas geopende supermarkt. Best wel grappig, maar voor de caissière lijken al die vragen me uiterst vermoeiend. Als het woensdag is wenst ze me een 'fijn weekend' en als het nog ochtend is begint ze soms met 'goedemiddag'. Wat maakt het uit, ik heb mijn boodschappen, ga met de gratis parkeerkaart fluitend de winkel uit. Met de voorraad kan ik weer een week vooruit.

Janet

Tante Peetje ontfermt zich over jongeren

Remco de Kok wil een kleinschalige woonplek creëren voor kwetsbare jongeren die anders tussen wal en schip vallen. (Foto: Aangeleverd)

Door Arno voor de Poorte

HEERHUGOWAARD - Binnenkort is Heerhugowaard een woonhuis om jongeren een veilig thuis te bieden rijker. Initiatiefnemer en oprichter Remco de Kok (46): "Tante Peetje zorgt voor een steuntje in de rug."

Tante Peetje is een stichting die voorziet in een woonplek en ondersteuning voor jongeren tussen de 17 en 25 jaar met een psychosociale hulpvraag. Deze jongeren zijn (nog) niet in staat om op eigen kracht, met de gebruikelijke hulp en/of hulp uit hun sociale netwerk een plekje in de samenleving veilig te stellen.

Tussen wal en schip

De begeleiding van Tante Peetje is vooral gericht op wonen. De Kok is jarenlang werkzaam geweest in de psychiatrie. Daar zag hij jongeren met serieuze problemen van links naar rechts slingeren. "Zonder rustpunt slaan de behandelingen die deze jongeren krijgen helemaal niet aan," vertelt de initiatiefnemer. "Daarom zijn wij bezig om een kleinschalige woonplek van de grond te krijgen voor deze kwetsbare jongeren die anders tussen wal en schip vallen. Nu zijn we druk met het vinden van een geschikte locatie." In de toekomst is daar ruimte voor ongeveer vijf jongeren. Dat is afhankelijk van de ruimte en dat bekijkt Tante Peetje per casus. De jongeren die er voor hulp aankloppen, hebben vaak 'internaliserende' problematiek. Remco verduidelijkt dat het gaat om depressie, angststoornissen, stoornissen in het autistisch spectrum en persoonlijkheidsstoornissen.

Inschrijving

Op het moment dat de jongeren zich melden bij Tante Peetje is het eerste wat De Kok doet een inschrijving regelen bij de woningstichting. "Daar vanuit kijken we naar de mogelijkheden om jongeren als ze eraan toe zijn zelfstandig te laten wonen of naar een variant van semi-begeleid wonen. Dat laatste doen we om een vorm van zorg te bieden die minder kans geeft op terugval." Het doel van De Kok is om een bijdrage te leveren aan de maatschappij en opkomen voor jongeren die geen achterwacht hebben. "Rijk word je er niet van, maar wel in geestelijk opzicht." Het huis krijgt een private geldschieter. "Daar huren we de ruimtes van. De jongeren betalen zelf hun vergoeding voor het verblijf bij Tante Peetje. De begeleiding zal worden gefinancierd door de gemeente vanuit de WMO en de Jeugdwet."

Filosofie van Tante Peetje

Jongeren wonen bij Tante Peetje op vrijwillige basis in een beschutte woonomgeving met 24 uur per dag toezicht en/of bereikbaarheid van de begeleiding. Ondersteuning en activiteiten zijn erop gericht om de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van de jongeren zoveel mogelijk te vergroten. Meedoen in de samenleving is voor hen belangrijk; het geeft voldoening, sociale contacten en mogelijkheden om vaardigheden te oefenen. Meer weten? Kijk op www.tantepeetje.nl of mail naar info@tantepeetje.nl.

Zwerfvuil prikken

Wie prikt er 30 maart mee en helpt mee de Stad van de Zon schoon te houden? (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de wijk Stad van de Zon wordt zaterdag 30 september weer zwerfvuil geprikt door een groep enthousiaste wijkbewoners die hun buurt graag schoon willen houden.

Vanaf 14.00 uur kan men in wijkcentrum De Zon aan het Brandpunt 1 terecht om materialen op te halen (denk aan prullenpakkers, vuilniszakken en veiligheidshesjes). Wie klaar is met lopen, kan in het wijkcentrum terecht voor een hapje en drankje. Om 16.00 uur loopt de actie ten einde. Graag een eigen prullenpakker meenemen? Deze is aan te vragen via www.svzo.nl. Uiteraard zijn er ook prullenpakkers te leen! Meedoen? Aanmelden voor deze actie kan bij wijkbewoner Sharon Cijs op sharoncijs@gmail.com of via de Facebookpagina Stad van de Zon. Kinderen zijn ook van harte uitgenodigd om mee te lopen! Ouders blijven te allen tijde verantwoordelijk voor hun eigen kinderen.

Crucifixion

HEERHUGOWAARD - Het Alkmaarse projectkoor Resonans geeft zondag 7 april een uitvoering van 'The Crucifixion' van de Engelse Componist John Stainer in de Heilige Familiekerk aan de Jan Glijnisweg 30 in Heerhugowaard.

Rond Pasen zijn er heel veel uitvoeringen van de Matthäus Passion, waarbij men graag de bijzondere passiesfeer van het lijdensverhaal van Christus wil meemaken. Voor wie zo'n uitvoering van ongeveer drie uur een te lange zit vindt, is de uitvoering van The Crucifixion, die ruim een uur duurt, een prima alternatief. Truus Blei bespeelt de vleugel, terwijl Peter Boven de baspartij zingt. Dirigent is Luc Niekus, die tevens de evangelistenaria's voor zijn rekening neemt.

Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanvang 16.00 uur. Kerk is al open vanaf 15.30 uur en de toegang is vrij.

Rutger van Cappelle op dreef in Waardse zaalvoetbalcompetitie

De Heertjes 1/Albinotrouwringen (in het zwart-wit) kende weinige problemen tegen Poulino Media. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In de L'Arcade Administratie-Cup heeft SMP/De Verse Kippen de voorsprong op de concurrentie weten te vergroten. Tegen de nummer vier Schildersbedrijf Mol werd met 6-3 gewonnen, terwijl nummer twee Café Muizenvreugd in de slotfase onderuit ging tegen Reyez!: 2-5. Kieskeurig versloeg Fietsvoordeelshop.nl met 4-1 en houdt daarmee uitzicht op een plek bij de bovenste ploegen. In de A2 Cup won VHC Jongens bv simpel van Chelsea (6-2), waarmee de voorsprong op eerste achtervolger NVDB vijf punten blijft. De Heertjes/Albinotrouwringen 1 liet niks heel van Poulino Media en kende in Rutger van Cappelle de grote uitblinker. Met zeven doelpunten had hij een groot aandeel in de 10-0 overwinning. In de strijd om het kampioenschap in de Deza Kozijnen-Cup lijkt het te gaan tussen Energy Trust en E-TEC Power. L'Arcade boekte een prima 4-2 overwinning op TOP, dat zich bij degradatie lijkt te hebben neergelegd. FC 072 verspeelde een 3-1 voorsprong tegen SDV Installatietechniek en ging met 3-4 onderuit. Alphega Apotheken Alkmaar boekte een belangrijke overwinning op Snijder Sfeerverwarming: 5-2. Energy Trust schoot uit zijn slof tegen DNR-Energy, het werd maar liefst 14-5. E-TEC Power won met 8-1 van hekkensluiter 4FUN en KBL Schoonmaakcentrum verspeelde in de slotfase een voorsprong tegen Bouwbedrijf Bert Groot en bleef steken op 3-3.

Modeshow bij SARI Fair Fashion

NOORD-SCHARWOUDE - Bij SARI Fair Fashion wordt zaterdag 6 april om 13.30 en 15.00 uur een voorjaarsmodeshow gehouden. De warme dagen in februari en de storm die maar niet ophield in maart liggen nog vers in het geheugen. Zo verschillend kan het zijn in het Hollandse voorjaar. Gelukkig zijn ze daar bij SARI helemaal op ingesteld.

Want niet alleen heeft deze winkel fijne jurken, koele witte blouses en fleurige shirts met en zonder print ingekocht; óók daarbij passende vestjes. Van spierwit tot knalrood. Of toch die appelgroene trui voor de wat frissere dagen? Met een stoere spijkerbroek? SARI introduceert graag haar nieuwe merken AMOV en Tranquillo. Jong en eigenwijs. En alles duurzaam geproduceerd. Van het zaadje in de grond tot en met aan het hangertje in de winkel: milieu-, maatschappij- én modebewuste kleding. Niet alleen de drager, ook de maker van deze kleding houdt er een goed gevoel aan over. En als je dat weet, dan zit het nóg lekkerder. Kom en kijk je ogen uit in de winkel of op www.sari-fairfashion.nl. Duurzame mode. Dat past jou precies. De collectie van Sari omvat merken als Consequent, Armed Angels, HempAge en natuurlijk huismerk SARI, geïmporteerde kleding uit onder meer India en Bangladesh. In de kleding zijn verschillende technieken en bijzondere kleuren gebruikt.

SARI Fair Fashion is te vinden aan de Dorpsstraat 547 in Noord Scharwoude. Telefoon 0226-320242. Dinsdag tot en met vrijdag open van 10.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Banen voor het uitkiezen bij Blosse

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De laatste loodjes van je studie. Nog even doorbijten en dan heb je je diploma als pedagogisch medewerker of leerkracht op zak! Dan eerst natuurlijk even genieten van een welverdiende vakantie en dan: aan de slag! Maar waar? Je hebt de banen voor het uitkiezen. Wat ga je doen?

Geen stress! Kom woensdag 10 april langs in een van de kindcentra van Blosse. Daar zetten ze die dag de deuren weer wijd open om te laten zien hoe zij hun kinderopvang en basisonderwijs organiseren en doorontwikkelen. Kom kijken in welk kindcentrum jouw talenten en ambities het beste tot z'n recht komen. De HRM afdeling van Blosse, in het servicebureau in Heerhugowaard, staat voor je klaar met antwoorden op al je vragen. Zij kunnen je alles vertellen over de vacatures bij Blosse, de begeleiding door de mentoren en wat je gaat verdienen. Vraag maar raak! Je kunt langskomen, maar natuurlijk ook even bellen of mailen.

Laat je carrière bloeien bij Blosse! Kijk voor de locaties van Blosse op www.blosse.nl.

'Verbeter je opname van magnesium'

Kim Zandbergen van de Magnesium Clinic. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Uit studie komt naar voren dat de opname van magnesium via het maag-darmkanaal minder of niet effectief is. De magnesiumcapsule heeft een lange weg te gaan, eer het in het lijf wordt opgenomen. Veel mensen krijgen van de magnesium diarreeklachten. Magnesiumolie of -badvlokken werken beter en geven verlichting bij lichte klachten; pijnlijke spieren en gewrichten of als dagelijkse ondersteuning. Informeer naar het startpakket met een zelfdiagnosetest. Een chronisch te laag magnesiumgehalte kan een medeoorzaak zijn van chronische ziekten. Magnesium-inhalatie wordt ingezet om chronische klachten te verhelpen of verlichten. Dit is niet te vergelijken met een magnesiumtablet of -olie. Op een prettige manier wordt door inhalatie meteen het magnesium in het systeem opgenomen. Het is tevens ontstekingsremmend en zuivert de luchtwegen. Bij luchtwegklachten is het advies een combinatie van zout- en magnesiumtherapie. De Magnesium Clinic biedt de nieuwste vorm aan van magnesiumtherapie en een behandeling bij onder meer huid-, luchtwegproblemen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, hoofdpijn, spierkrampen, reuma en stress. Een kennismakingssessie in de magnesiuminhalatiecabine kost 10 euro. Meer weten? Bel 06-36283214 of kijk op www.magnesiumclinic.nl. De Magnesium Clinic is onderdeel van Halomedics Zoutkamers, inhalatietherapie.

Bereikbaarheid BelastingTelefoon

REGIO - De aangifteperiode voor de inkomstenbelasting, die loopt vanaf 1 maart tot 1 mei, zorgt al sinds jaar en dag voor extra telefoontjes naar de Belastingdienst. De BelastingTelefoon doet er het hele jaar door, maar nog meer in deze periode, alles aan om goed bereikbaar te zijn. Dat lukt meestal wel, maar niet altijd. Albert van der Meer, directeur bij de BelastingTelefoon, vertelt hierover.

"Van de BelastingTelefoon wordt terecht verwacht dat we iedereen helpen, zodat aangiftes juist en op tijd ingevuld kunnen worden. Daar hoort bij dat we goed bereikbaar zijn en de vragen volledig en juist beantwoorden. Daarom doen we ons uiterste best om de verwachte telefonie goed in te schatten en zetten we extra medewerkers in. We beantwoorden ruim tien miljoen vragen per jaar. Zo'n negen miljoen gaan over proces- en statusvragen in persoonlijke situaties, zoals: 'Hoeveel moet ik nog betalen?' De overige vragen gaan over wet- en regelgeving. Bijvoorbeeld: 'Ik ben ziek geweest. Mag ik de gemaakte ziektekosten aftrekken?' Dit soort vragen beantwoorden, dat doen we goed. Waar we het vorig jaar niet goed genoeg deden, is het beantwoorden van vragen over wet- en regelgeving die complex zijn of niet vaak voorkomen. We willen voorkomen dat er onjuiste of foute informatie ingevuld wordt in de aangiftes. Als bellers aan ons een vraag stellen, gaan zij er vanuit goed geholpen te worden en dat is ook onze taak. Onze opgave is om ook deze vragen zoveel mogelijk juist te beantwoorden."

Noodzakelijke verbetermaatregelen

'We zijn in onze organisatie ingrijpende veranderingen aan het doorvoeren. Er zijn extra medewerkers aangenomen en we zijn gestart met de inrichting van teams met daarin medewerkers met specialistische kennis. In geval van heel complexe vragen verwijzen we door naar fiscaal adviseurs. Uit onderzoek blijkt dat onze bellers, net als wij, het belangrijk vinden dat vragen goed beantwoord worden en bereid zijn hierop te wachten. De meeste mensen doen online aangifte. De Belastingdienst vergemakkelijkt dit door gegevens zoveel mogelijk vooraf in te vullen. Er is doorgaans geen hulp van een medewerker nodig om aangifte te doen. Veel antwoorden op vragen staan op de site. Het is mijn wens om als Belastingdienst 24/7 beschikbaar te zijn. Hoe meer we, naast onze telefonie, online mogelijk maken, hoe meer die wens in vervulling kan gaan. Ook investeren we om nog begrijpelijker en persoonlijker te zijn in onze communicatie. Maar nu eerst de aangifteperiode goed afronden. Hierbij is de belangrijkste prioriteit het op orde hebben van onze capaciteit bij de telefoon, zodat we iedereen die belt kunnen helpen om voor 1 mei een juiste aangifte inkomstenbelasting te doen."

Edwin Evers Band naar A9 Studios

De Edwin Evers Band weet er altijd een feestje van te maken. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De Edwin Evers Band staat vrijdag 24 mei, na enkele jaren van afwezigheid, weer op het podium van de A9 Studios. Deze avond belooft een supergezellig feestje te worden!

Ruim vijftien jaar geleden is de band rond de razend populaire radio-dj Edwin Evers als muzikale vriendengroep gestart. Sindsdien treedt de band op tijdens feesten, evenementen en festivals. Bekend is zij ook als begeleidingsband van vele artiesten en natuurlijk als huisband van de tv-programma's als 'The Voice of Holland' en 'The Voice Kids'. Het optreden start om 21.30 uur en zal negentig minuten duren en de afterparty wordt verzorgd door DJ Jacco Silver. Tickets kosten € 27.50. Er zijn ook VIP-tickets beschikbaar. Meer weten? Neem dan een kijkje op www.bobs.nl. Wees er snel bij, want op is op!

HHW Sport scoort met keurmerken

Danny de Boer en Jill Zuurbier van het Green Team Heerhugowaard Sport NV, met tv-presentator Harm Edens in hun midden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Heerhugowaard Sport NV heeft zich de afgelopen periode weer sterk gemaakt met het behalen van (internationale) keurmerken. Eén daarvan is het keurmerk Veilig & Schoon.

Dit keurmerk omvat verschillende wettelijke kaders die voor zwembaden van toepassing zijn. Naast de Wet hygiëne en veiligheid badinrichtingen en zwemgelegenheden (Whvbz) zijn dat bijvoorbeeld: Arbowet, Milieubeheer, Gebruikersvergunning, Besluit Attractie en speeltoestellen. Een actueel onderdeel van de keuring is ook de controle van de verschillende ophangbevestigingen. Met dit keurmerk Veilig & Schoon geeft zwembad Waardergolf gehoor aan de wensen en eisen die zijn klanten, maar ook de gemeente, het management en de overheden stellen aan de zwembaden. Waardergolf haalde dit keurmerk onder leiding van Rick Volkers (afdeling beheer& onderhoud) en Jeannette Bakker (zwembad).

In dezelfde periode werd het internationale keurmerk Green Key voor de accommodaties Waardergolf en het multifunctionele complex De Draai binnengehaald. In De Draai exploiteert Heerhugowaard Sport NV de sporthal en de sportkantine. Esdégé-Reigersdaal beheert het steunpunt dagbesteding en vrije tijd. Beide organisaties hebben zich ingezet om dit keurmerk, waarbij het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) centraal staat, binnen te halen met een gouden onderscheiding. Hierbij staan de drie kernbegrippen People, Planet en Profit centraal.

Green Key is wereldwijd het grootste duurzaamheidskeurmerk voor organisaties in de recreatieve sector. Jill Zuurbier en Danny de Boer, beide lid van het Green Team Heerhugowaard Sport NV, namen de certificaten in ontvangst uit de handen van Harm Edens, programmamaker en ambassadeur van het WNF.