Zaanstreek op zondag

24 maart 2019

Zaanstreek op zondag 24 maart 2019


'Senioren informeren over thuiswonen'

Bij de seniorenmarkt kunnen ouderen hun vragen stellen over prettig langer zelfstandig thuiswonen. (Foto: De Vuister)

KOOG AAN DE ZAAN - De samenleving vergrijst en de overheid stuurt erop aan dat ouderen steeds langer zelfstandig blijven thuiswonen. Senioren die gezond ouder worden, zullen daar weinig problemen van ondervinden. Ouderdom komt echter vaak met gebreken, die zich op het fysieke of psychische vlak kunnen voordoen. Buurtcentrum De Vuister in Koog aan de Zaan houdt vrijdag 12 april een seniorenmarkt. Wethouder van onder meer ouderenbeleid Sungül Mutluer komt deze om 13.00 uur openen. Het doel van de markt is senioren informatie geven over hoe ze zo lang mogelijk op een prettige manier zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Ze kunnen langskomen om hun vragen op het gebied van zorg, welzijn, gezondheid, cultuur en wonen te stellen. Er zijn meerdere kraampjes met diverse organisaties en er komen presentaties. Er is die middag ook ruimte voor een beetje vermaak.

Door Daan Ruijter

Seniorenmarkt bij Buurtcentrum De Vuister

De seniorenmarkt was er in 2014 en 2015 ook al eens. "Vanuit de wijk kwamen vragen wanneer deze er weer eens zou komen", vertelt Janny van Tuijl, die met De Vuister-bestuursleden Ada Wechgelaar en Annie Doum nadacht over dit verzoek. "Wij hadden al ervaring met de organisatie van de seniorenmarkt, dus zeiden we: 'We doen 't'. De markt is erop gericht senioren te informeren over hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen."

Zo staan er vrijdag 12 april vele kraampjes waar senioren vragen kunnen stellen op het gebied van zorg, welzijn, gezondheid, cultuur, wonen, veiligheid en mobiliteit. Organisaties als het Sociaal Wijkteam, De Zorgcirkel, Evean, Zaannotarissen, Hospice De Schelp en nog veel meer komen daarvoor speciaal naar De Vuister. Zij kunnen senioren wijzer maken over en handvaten bieden bij zaken waar zij als ze ouder worden in het dagelijks leven mee te maken (kunnen) krijgen.

Tips

Janny geeft een greep uit de vele tips die de organisaties bezoekers kunnen geven. "Veiligheid speelt bij ouderen een grote rol. Zij kunnen bijvoorbeeld uitgelegd krijgen hoe ze via hun iPad zien wie er voor de deur staat of meer te weten komen over slimme sloten. Ook zijn er presentaties over babbeltrucs aan de deur", vertelt Janny, maar er is vanzelfsprekend meer.

"Als mensen ouder worden, is het verstandig dat ze hun woning aanpassen. Ook daar is informatie over te verkrijgen. Verder kunnen de organisaties vertellen over EasyStep, een manier om de stappen tussen traptreden kleiner te maken, zodat mensen makkelijker de trap op en af kunnen. Als senioren minder mobiel worden, wordt vervoer eveneens belangrijker. Bij onze kraampjes is hierover meer te vernemen." Ada, Annie en Janny kunnen zelf vertellen over de activiteiten die hun buurtcentrum organiseert, zoals bewegen voor ouderen en bridge. Senioren die eenzaam zijn kunnen om sociale contacten op te doen onder andere naar de buurthuizen komen.

Naast de informatievoorziening zorgen Ada, Annie en Janny ook voor een aantal activiteiten. "Er komt een sneltekenaar die portretten tekent. Polaroid-meisjes gaan foto's maken, een pianist in een busje zorgt voor pianomuziek en er is een tombola", zegt Ada.

Ook aan mensen die wat willen nuttigen is gedacht. "Onze vrijwilligers maken lekkere, zoete en hartige hapjes en drankjes. Deze zijn gratis, maar de koffie en thee niet. Uit de opbrengsten daarvan kunnen we namelijk een deel van de kosten dekken.

Lees verder op pagina 10

Winnaar

NOORD-HOLLAND - Forum voor Democratie is de grote winnaar geworden van de Provinciale Statenverkiezing. De partij komt in Noord-Holland uit op negen zetels. Toch lijkt het succes ook een keerzijde met zich mee te brengen: er is namelijk een tekort aan mankracht.

De kandidatenlijst van Noord-Holland overlapt met die van Flevoland. Drie Noord-Hollanders die in onze provincie verkiesbaar waren, hadden deze rol ook in onze buurprovincie. Ze zullen dus hun plek op moeten geven om alle zetels van Flevoland bemand te krijgen. Men mag namelijk maar in één provincie een plek vullen.

Zo staat de nummer 1 op de lijst, Johan Dessing, in beide provincies op de lijst. Net als de nummer drie, J.P. Vastenhouw en nummer negen, Maxim Gortworst.

Bron: partner NH Nieuws

Zaandijk-meisjes in actie voor goed doel

Deze zelfgebakken etenswaren van de meisjes O-13 van ZVV Zaandijk vonden gretig aftrek. (Foto: ZVV Zaandijk)

ZAANDIJK - De meisjes van het onder 13-team van ZVV Zaandijk hebben La League als goede doel omarmd. Hierin werken onder meer de Eredivisie Voetbal-dames samen met Plan Nederland, de Johan Cruijff Foundation en Women Win om geld te verzamelen voor projecten in Brazilië en Nicaragua. De Zaandijk-meisjes doen allerlei acties.

Zo gaan ze sponsoren en leden langs en hadden ze tijdens de laatste wedstrijd van de Zaandijk 1-mannen een kraam ingericht waar zelfgebakken etenswaren te koop waren. Natuurlijk vonden deze gretig aftrek. Inmiddels hebben de meisjes al enkele honderden euro's voor het goede doel opgehaald.

Voor het eerst actief

Het meisjesteam Zaandijk O-13 is dit jaar voor het eerst actief. Na als zevental in de najaarscompetitie te hebben gespeeld, is de aanwas zodanig dat ze nu in de elftallencompetitie meedoen. De prestaties in het veld zijn voor zo'n nieuw team gewoon goed te noemen en die buiten het veld uitstekend. Volgend jaar wordt het team als MO-15 ingeschreven en er is altijd plek voor enthousiaste meisjes.

La League

La League wil het meisjesvoetbal naar een hoger niveau brengen. Niet alleen als sport, maar via La League ook als een beweging. Dit om zo ongelijkheid tussen meisjes en jongens tegen te gaan, in Nederland en in ontwikkelingslanden. La League begint daarbij in Brazilië en Nicaragua om kindhuwelijken en tienerzwangerschappen buitenspel te zetten.

Trouwfoto's bij oude raadhuis Wormer gezocht

Co van Gelder en Magda Klos trouwden 11 juni 1981 in het raadhuis, Wormer. (Foto: collectie familie Klos)

WORMER - Tot 1997 werd er getrouwd in het statige oude raadhuis van Wormer aan Dorpsstraat 350. Sindsdien wordt het gebouw bewoond en in stand gehouden door de familie Zwart. Nu is het plan ontstaan om hier dit jaar tijdens Open Monumentendag, met het landelijke motto 'Plekken van plezier', zaterdag 14 september foto's te exposeren die herinneren aan vroegere tijden. Het gaat daarbij om trouwfoto's, veelal genomen onder het poortje.

Daarom vraagt Historisch Genootschap Wormer (HGW) aan al diegenen die met plezier aan hun trouwdag in het raadhuis van Wormer terugdenken een mooie trouwfoto in te leveren die destijds in het stijlvolle raadhuis is genomen. Deze foto's worden daar dan zaterdag 14 september geëxposeerd. Tevens geeft de familie Zwart stellen dan de mogelijkheid om op dezelfde plaats waar de trouwfoto is gemaakt opnieuw een foto van henzelf te maken.

Trouwfoto insturen

Stellen kunnen hun trouwfoto in een envelop, met hun adresgegevens, e-mailadres en namen van het bruidspaar en de trouwdatum ingesloten, bij het HGW in de bus doen.

De locatie is Wormer, Dorpsstraat 127B in Wormer. HGW ondersteunt de actie, gaat de foto's digitaliseren en na afloop van de expositie terugsturen.

Vragen

Eventuele vragen kunnen mensen stellen via het e-mailadres van het Historisch Genootschap: historischgenootschapwormer@gmail.com of per post via bovengenoemde postbus bij de Beschuitstoren.

Zilver en brons voor meisjes Hikari

Nina Dekker (links) haalde zilver en Marissa Meijn (rechts) het brons. (Foto: Hikari)

BEVERWIJK - Sporthal Beverwijk was het strijdtoneel waar vorige zondag de plaatsen te verdienen waren voor het NK Judo-15 in Leek, Groningen. Voor Budovereniging Hikari streden Nina Dekker en Marissa Meijn voor de medailles.

Nina was reeds zeker van plaatsing, doordat zich in haar gewichtsklasse weinig meisjes hadden ingeschreven. Zij kon hierdoor zonder veel druk de wedstrijd in.

Nina streed voor wat zij waard was, maar kon niet voorkomen dat haar opponent de eerste plek greep. Op het NK mag Nina het nu gaan proberen als zilveren medaillewinnares van het district.

Bij Marissa Meijn waren er ongeveer vijftien meisjes die de dienst gingen uitmaken en ook nog eens erg aan elkaar gewaagd waren. Topspanning hier dus bij judoka's en coaches. In de eerste ronde ging het mis tegen streekgenoot Florisse, de latere finaliste.

Plaatsing voor NK

Plaatsing kon alleen nog via de herkansing en maximaal resultaat is dan brons. Dat betekende snel het koppie weer de goede kant opzetten. Marissa kon dit goed en maakte korte metten met haar volgende tegenstandster door haar met ippon naar huis te sturen. Daarna won ze van de judoka die haar vorig jaar uitschakelde op het NK van Topjudo Amsterdam. Daarmee dwong Marissa een duel om het brons af.

De stukken vlogen er in deze partij af en niemand gaf een duimbreed toe. Halverwege de partij scoorde Marissa met een slimme techniek waza-ari en de judoka hield met tactisch sterk judo vast tot de laatste lange secondes waren weggetikt. Zo plaatste ook Marissa zich voor het tweede jaar in successie voor het NK judo-15 jaar.

MirAnDa Trio in Kerkje Krommeniedijk

Het Miranda-trio. (Foto: Kerkje van Krommeniedijk)

KROMMENIEDIJK - Het MirAnDa Trio verzorgt zondag 24 maart een concert in het kerkje van Krommeniedijk. Het MiRaDa trio bestaat uit harpiste Mirjam Rietberg, zangeres Anna Azernikova en fluitiste Dasha Beltiiukova.

Het trio heeft elkaar leren kennen op het Amsterdams Conservatorium en bestaat al sinds 2004. In de loop der jaren is hun repertoire steeds verder uitgebreid. Het varieert van barok tot hedendaags. In maart 2006 maakte het trio haar televisiedebuut in het programma Vrije Geluiden van de VPRO. Zij zijn meermaals op de radio te beluisteren, bijvoorbeeld vanuit de Spiegelzaal van het Concertgebouw in Amsterdam. Ook zijn zij regelmatig te gast op muziekfestivals. Het trio speelt in binnen- en buitenland, in de Benelux, Moskou en Minsk en een Mercantour in Frankrijk. Ook hebben de dames al twee cd's op hun naam staan.

Meer informatie

Het concert begint om 15.00 uur en de kerkdeur is vanaf 14.30 uur open. Het optreden is gratis. Wel vraagt het kerkbestuur een bijdrage voor de bestrijding van de kosten en het onderhoud van het kerkje. Het gebouw bevindt zich op Krommeniedijk 182 in Krommeniedijk.

Het Kerkje van Krommeniedijk wordt sinds 1989 beheerd door de Stichting Beheer Hervormde Kerk in Krommeniedijk. De huidige kerk is in 1755 gebouwd op de restanten van oudere kerken. Meer informatie over de activiteiten in het kerkje is te vinden op de website www.kerkvankrommeniedijk.nl.

Schrijfcafé bij FluXus

Ellis van Atten verzorgt deze keer het FluXus Schrijfcafé. (Foto: FluXus)

ZAANDAM - FluXus houdt woensdag 27 maart een schrijfcafé. Onder leiding van Ellis van Atten, stadsdichter van Zaanstad, werken deelnemers aan een gedichtportret.

Welke informatie is nodig om iemand te omschrijven? Een beroemd persoon, een geliefde of zichzelf? Hoe is daar een gedicht van te maken? Onder leiding van Ellis van Atten, stadsdichter van Zaanstad, werken deelnemers aan een gedichtportret. Het wordt een ochtend met oefeningen, tips en trics, schrijven en schrappen.

Het schrijfcafé vindt van 10.00 tot 12.00 uur plaats. Deelname kost 12,50 euro (contant betalen) en is inclusief thee en koffie. Aanmelden kan via: evatten@gmail.com. FluXus bevindt zich op Klaas Katerstraat 7B in Zaandam. Schrijfervaring is niet nodig, maar pen en papier wel.

Jorrit Jongbloed raadsgriffier Zaanstad

Jorrit Jongbloed. (Foto: Rob van Heeswijk)

ZAANSTAD - De werkgeverscommissie van de Zaanse gemeenteraad draagt Jorrit Jongbloed (33) voor als opvolger van vertrekkend raadsgriffier Ben Nijman. Jongbloed is nu raadsadviseur en plaatsvervangend griffier in Zaanstad. De voordracht kwam aan de orde in de raadsvergadering van 21 maart. Als de raad akkoord gaat, gaat Jongbloed per 1 augustus aan de slag als nieuwe raadsgriffier.

Reactie Jorrit Jongbloed op voordracht: "Ik dank de werkgeverscommissie voor de warme woorden van vertrouwen. Ik ben trots onderdeel te mogen zijn van de Zaanse ambtelijke organisatie en dankbaar voor alle ontwikkelingsmogelijkheden die ik krijg. Het is heel bijzonder om Ben op te mogen volgen van wie ik zoveel heb mogen leren en daar profiteer ik graag de komende maanden nog van. Ik kijk er naar uit in een nieuwe rol met alle collega's de prettige samenwerking voort te zetten met als doel: de best mogelijke voorbereiding van besluiten voor de stad."

Ben Nijman gaat per 1 augustus met (deeltijd)pensioen."Het griffierschap in Zaanstad is een mooie, maar ook pittige baan. Ik ben nu 63 en wil stoppen op een moment dat ik nog volop energie heb voor nieuwe dingen, betaald of vrijwillig. Ik vind het leuk dat Jorrit wordt voorgedragen als mijn opvolger. De ondersteuning van de Zaanse raad is bij hem in goede handen."

Nijman gaat onder andere als ambtelijk secretaris de Vereniging van Noord-Hollandse Gemeenten ondersteunen en wordt lid van de raad van toezicht van welzijnsorganisatie Haarlem Effect.

Vertrek Ben Nijman

Reactie werkgeverscommissie op vertrek Ben Nijman. "Ben Nijman heeft ruim vijf jaar als griffier in Zaanstad gewerkt. Al eerder maakte hij bekend de griffie te willen verlaten. Dat was uiteraard voor de raad geen leuk nieuws, maar wij hebben begrip voor zijn keuze. Ben heeft de griffie doorontwikkeld tot een goedlopende organisatie, waarbij hij met veel vertrouwen veel overliet aan zijn medewerkers. Dat heeft het werkproces van de griffie versterkt. Wij hebben in Ben een persoon gehad die voor veel zaken aandacht had. Goed samenwerkend met de burgemeester en de gemeentesecretaris. Aandacht voor de individuele behoeftes van raadsleden. In dit samenspel van krachten heeft hij zich de afgelopen jaren uitstekend staande weten te houden. Wij wensen hem dan ook heel veel goeds toe en willen hem bedanken voor al het werk dat hij heeft verzet."

Geen vakantiedorp in het Twiske?

Artist Impression van de vijf te plaatsen ecolodges. (Impressie: Gemeente Zaanstad)

OOSTZAAN - In het gemeentehuis van Oostzaan, Kerkbuurt 4, wordt aankomende maandag 25 maart van 19.30 tot 23.00 uur vergaderd door de gemeente Oostzaan. De vergadering gaat over de vraag of de gemeente het bestemmingsplan wil wijzigen voor de toekomstige 'camping' rondom Twiske Haven. Iedereen is van harte uitgenodigd om tijdens deze avond zijn of haar visie hierop te delen.

Na akkoord voor de camping beslist de gemeenteraad van Oostzaan of zij het bestemmingsplan gaat aanpassen. Ondertussen neemt, met steeds meer verkeer en bebouwing ten koste van de natuur, de druk op dit gebied toe. Stichting Hart voor het Twiske en Platform Twiske geen pretpark maken bezwaar tegen de plannen voor een 'camping'. De twee organisaties willen dat het beleid wordt afgestemd op de natuur en roepen betrokkenen/omwonenden op om ook bezwaar te maken en te kiezen voor rust en ruimte in dit gebied.

Artist Impression van de drie te plaatsen safaritenten. (Impressie: Gemeente Zaanstad)
Plattegrond van de camping. (Plattegrond: Gemeente Zaanstad)

Bezwaar

José Berkhof van Platform Twiske geen pretpark en Oliver Tan van Hart voor het Twiske maakten donderdag 21 maart bij Recreatieschap Twiske-Waterland hun bezwaar kenbaar. "Er verrijst een vakantiecomplex!" is de conclusie die Platform Twiske geen pretpark en Stichting Hart voor het Twiske uit de plannen trekken. "Het Twiske is een groene oase in verstedelijkt gebied. Het ontvangt twee tot drie miljoen bezoeken en de meeste mensen komen er voor hun rust. Het is ook een beschermd natuurgebied en valt sinds 2013 onder de strenge Europese Natura 2000-richtlijn. Daar passen geen vakantiehuisjes in en ook geen duizenden festivalbezoekers die twee nachten komen kamperen!"

Vakantiedorp

Berkhof licht het bezwaar toe: "Bij de pachtovereenkomst van Twiske Haven zou een toezegging zijn voor een camping met vijfentwintig tenten. Er verrijst nu echter een vakantiedorp. Uit de plannen die 11 maart jongstleden aan de commissie van Oostzaan zijn gepresenteerd blijken de beoogde vijftien 'ecolodges' vakantiehuisjes van 4 x 10 meter te zijn. Ook de 'safaritenten' zijn in feite huisjes met wanden van doek. Rond de haven ontstaat een vakantiepark met permanente bebouwing. Dat legt druk op de kwetsbare natuur. Net als festival 'Welcome to The Future', dat 23.000 mensen trekt en ook nog wil overnachten."

Natuurwaarden

Vanwege de natuurwaarden mag er volgens de huidige verordening in buitengebied niet gebouwd en overnacht worden. Vanaf de oprichting is in het Twiske alleen dagrecreatie toegestaan. "Dat is niet voor niets, want het Twiske herbergt enkele zeldzame roerdompen", weet Berkhof. "Ook broeden er de snor, blauwborst, rietzanger, roodborsttapuit, watersnip, visdief en rietzanger. Tevens groeien er beschermde plantensoorten als de welriekende nachtorchis en de veenmosorchis."

Consequenties

"Het Twiske wordt vaak een 'recreatiegebied' genoemd, maar het is ook een 'beschermd natuurgebied'. Daar zitten consequenties aan", aldus Oliver Tan van Hart voor het Twiske, "want volgens de statuten van 1985 gaat het niet alleen om 'het ontwikkelen van recreatiemogelijkheden', maar ook om het behoud en ontwikkeling van het natuurlijk milieu."

Sinds 2013 valt het Twiske onder het Natura 2000-netwerk van beschermde natuurgebieden, dat door Europa werd ontwikkeld om de achteruitgang van de biodiversiteit te keren. "Eigenlijk mag er helemaal niets meer in het Twiske. Het is een beschermd natuurgebied", zegt Bernard Ebbelaar van de Wetlandwacht.

Het Twiske ligt ten noorden van Amsterdam en behoort tot de gemeenten Landsmeer en Oostzaan. Het dankt zijn naam aan het gelijknamige riviertje.

Kampeerdagen 2019 in Heerhugowaard

Impressie van de Kampeerdagen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het voorjaar komt eraan en de campings gaan weer open. Met niet alleen de lente, maar ook het kampeerseizoen in zicht, begint het kamperen dus weer te prikkelen. Lekker naar buiten! Zo rond maandag 1 april openen de campings en de caravanstallingen weer hun deuren. Zaterdag 23 en zondag 24 maart zijn er daarom de Kampeerdagen 2019 op de Caravanboulevard in Heerhugowaard.

Met het nieuwe kampeerseizoen in zicht is het hoog tijd om de nodige vakantieplannen te maken. Om het begin van het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten, organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard in Heerhugowaard weer een groots evenement. Onder de titel 'Kampeerdagen 2019' kan de kampeerder twee dagen lang in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Dat gebeurt met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied. Dit zijn onder andere leveranciers van een collectie fietsen, kampeerartikelen en technische accessoires, alsmede campings en wandelspecialisten.

De bedrijven op de Caravanboulevard, Pauw Recreatie, Frans Stokman en De Vries, staan samen garant voor een grote collectie kampeermiddelen. Het gaat onder meer om nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires. Als extra voegt Pauw Recreatie het thema wandelsport aan dit evenement toe. Dit met onder andere de Lowa Experience Trailer, waar de wandelaar de diverse Lowa-schoenen daadwerkelijk uit kan testen. Meedoen? Mensen kunnen zich tijdens het weekend bij de trailer melden. Iedereen is zaterdag 23 en zondag 24 maart van 10.00 tot 17.00 uur welkom. De Caravanboulevard biedt ruime gratis parkeergelegenheid. Meer info: www.pauwrecreatie.nl.

'Senioren informeren over thuiswonen'

Bij de seniorenmarkt kunnen ouderen hun vragen stellen over prettig langer thuiswonen. (Foto: De Vuister)

Vervolg van de voorpagina

Ouderen kunnen van 13.00 tot 17.00 uur langskomen bij de seniorenmarkt, die wethouder Songül Mutluer om 13.00 uur opent. De toegang is gratis. Buurtcentrum De Vuister bevindt zich op Molenwerf 44 in Koog aan de Zaan. De seniorenmarkt is gesponsord door de Rabobank en wordt gesubsidieerd door de gemeente Zaanstad. Vrijwilligers van De Vuister organiseren de markt. Het buurtcentrum heeft nu vijftig vrijwilligers, maar kan er altijd meer gebruiken. Wie vrijwilliger wil worden, kan contact opnemen via 075-6156814 en info@devuister.nl.

BEKU Krommenie viert 25-jarig jubileum

BEKU vierde haar jubileum al op Texel. (Foto: Beku)

KROMMENIE - Het is september 1993, als het laatste onderdeel voor het behalen van de ondernemerspapieren van start gaat. Het te schrijven ondernemersplan moet de bank overtuigen om het felbegeerde papiertje in handen te krijgen. Wanneer Patrick Beemsterboer met deze opdracht begint, wordt hem het leegstaande pand aan de Heiligeweg in Krommenie getipt.

Vanaf dan gaat het snel: Krommenie blijkt behoefte te hebben aan een winkel als BEKU en de plek zelf is perfect. Binnen een maand is de kogel door de kerk en begint Patrick, op dat moment nog samen met zijn vader, aan het avontuur waarin hij dus inmiddels al 25 jaar zit. Door het overlijden van zijn vader, vlak voordat de winkel de deuren opende, was de start de moeilijkste periode van de afgelopen kwart eeuw.

Klaar voor de start

"Uiteindelijk is BEKU Krommenie 15 februari 1994 klaar voor de start en opent er een nieuw soort winkel in Krommenie. In eerste instantie geheel als doe-het-zelf-winkel. Echter, onder andere door het intreden van Arjan, de broer van Patrick, begint de interesse voor het interieur te ontstaan."

"Arjan is parketlegger en bovenal een bijzonder handige timmerman. Met houten vloeren en op maat gemaakte kasten wordt het verzorgingsgebied van BEKU snel groter. In de jaren die volgen, krijgt de woninginrichting een steeds belangrijkere plek. Met als absolute hoogtepunt de metamorfose van 2017", aldus BEKU.

Trouwe medewerkers

"Wie eerder bij BEKU is geweest, zal ongetwijfeld de gedrevenheid van een zeer trouw team medewerkers hebben ervaren. Of het nu gaat over de complete inrichting van een woning of om een losse schroef: de klant ervaart dezelfde service."

Samen met het vaste team hebben Patrick en zijn vrouw Linda, die ook al 25 jaar bij de winkel betrokken is, onlangs het 25-jarig jubileum op Texel gevierd. "In de week van maandag 25 tot en met zaterdag 30 maart vieren we het samen met onze klant, want de hele week ontvangt iedereen maar liefst 25 procent korting op de hele voorraad! Net als tijdens onze opening 25 jaar geleden!", aldus een apetrotse Patrick Beemsterboer.

Meer informatie

Beku is te vinden aan Heiligeweg 75 in Krommenie. Meer informatie over de onderneming is te verkrijgen via het telefoonnummer 075-6214432.

'Wij nemen graag de tijd voor onze klanten'

Bob en Kitty Klappe nemen bij Auping Plaza alle tijd voor de klanten. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – In deze tijden van druk, druk, druk is het een verademing om op de eerste etage van Auping Plaza binnen te stappen. Je bent geneigd om onmiddellijk op zo'n heerlijke Auping neer te ploffen. Eigenaren Bob en Kitty Klappe hebben dan ook bewust gekozen voor de bovenverdieping aan de JJP Oudweg. "We zijn hier twaalf jaar geleden begonnen en dat zou een tijdelijke huisvesting zijn. Omdat we hierboven veel meer tijd en aandacht aan de klant kunnen besteden, blijven we zitten waar we zitten."

Auping Plaza innovatief op slaapgebied

En tijd en aandacht? Dát is waar Bob en Kitty voor staan. Met zijn 35 jaar ervaring in de beddenbranche, weet Bob: "Een goed bed koop je niet even in een paar minuten. Wij vragen altijd door omdat we dan pas een gericht advies kunnen geven. Wanneer mensen bepaalde ongemakken, klachten of stress hebben, kunnen wij daar op inspelen. Mede doordat ik sportmasseur ben (de winkel is voorzien van een aparte praktijkruimte voor (sport) massage/triggerpoint/voetreflex en medical taping, red. kan ik bepaalde klachten bij de klanten reduceren en ergonomisch advies geven. Dit zien we als een stukje extra service naar de klant toe." Naast de service waar Auping Plaza bekend om staat, zit 'm de uitdaging voor Bob en Kitty in het feit dat zij binnen ieder zijn of haar budget een zo goed mogelijk product trachten te leveren.

Vooruitstrevend

Het merk Auping staat te boek als een vooruitstrevend merk wanneer het de ontwikkeling van nieuwe producten betreft. "Auping Plaza beschikt over een duurzame fabriek waar het producten ontwikkelt die hergebruikt (circulair zijn) kunnen worden. Onlangs ontving Auping een prijs voor een volledig circulair matras, diverse awards en designprijzen, en komt nu wederom met de eerste slaaprobot de Somnox. Dit is een soort zacht robotje in de vorm van een grote tuinboon waardoor de ademhaling van mensen die slecht slapen wordt beïnvloed. De Somnox kan ervoor zorgen dat er geen pillen meer nodig zijn voor mensen met slaapproblemen."

Test de Somnox

Bij Auping Plaza in Heerhugowaard is het vanaf april mogelijk om zeven dagen lang de Somnox thuis te testen. Reserveren is vanaf heden al mogelijk. Loop eens binnen bij Bob en Kitty waar er alle tijd is voor de klant en de koffie altijd klaar staat!

Open dag tennisvereniging Zaanstad-Zuid

ZAANDAM - Tennisvereniging Zaanstad-Zuid (TZZ) houdt zaterdag 30 maart een open dag op sportcomplex Poelenburg in Zaandam. Het evenement valt samen met het jaarlijkse 'Lente Bokbiertoernooi'.

Marian van den Berg, de actieve secretaris van het nieuwe bestuur van de tennisvereniging, vertelt enthousiast over de vele mogelijkheden tijdens deze open dag. "Uiteraard is iedereen van harte welkom op deze bijzondere dag van TZZ. We hebben bewust gekozen voor het tegelijk organiseren van het Bokbiertoernooi en de open dag, zodat bezoekers op een leuke manier kennis kunnen maken met onze actieve club."

"Iedereen wordt welkom geheten en opgevangen door een groepje ervaren leden. Er bestaat een mogelijkheid om deel te nemen aan het toernooi of om op een aparte baan gewoon een balletje te slaan. Daarvoor hebben we een tennisleraar beschikbaar om een miniles te geven en er zijn ook een paar enthousiaste leden aanwezig om iedereen goed op te vangen. Rackets en ballen liggen uiteraard klaar om te gebruiken."

Tennisvereniging TZZ beschikt over een ballenkanon dat ook tijdens de open dag ingezet wordt. Kinderen kunnen zich vermaken op het sportcomplex, aangezien er ook een trampoline staat. TZZ beschikt zelfs over een echte jeu de boulesbaan. Ook is er koffie, thee en limonade beschikbaar. Voor de kinderen regelt TZZ nog een attentie.

De open dag duurt van 12.00 tot 16.00 uur. TZZ bevindt zich op Poelenburg 466 in Zaandam.

KiKa steunen en leren roeien

ZAANDAM - Een groot aantal Nederlands roeiverenigingen verzamelt de komende maanden geld in ten behoeve van een groot onderzoek naar (de bestrijding van) kinderkanker. Ook ZZV in Zaandam gaat dat doen en in dat kader kunnen mensen zondag 7 en woensdag 10 april komen kennismaken met roeien.

Belangstellenden kunnen zondag 7 april om 12.00 uur of woensdag 10 april om 19.00 uur gratis kennismaken met het roeien. In overleg zijn andere data mogelijk. Daarna kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor vijf introductielessen. Deze kosten 35 euro, wat dan ten goede komt aan KiKa. Deze lessen vinden op de woensdagavond of zondagochtend plaats.

Roeivereniging ZZV is gelegen aan Havenstraat 70AR in Zaandam. Aanmelden voor de kennismakingsles of direct voor het introductieprogramma kan met een mailtje naar richard.hietberg@gmail.com.

KiKarow-actie

De KiKarow-actie bestaat uit een roeitocht van 1400 kilometer in een dubbelvier door heel Nederland. Roeivereniging ZZV in Zaandam is een tussenstop in deze tocht. Zondag 7 juli komt de boot aan bij het ZZV-clubgebouw. De ZZV-roeiers roeien de boot zaterdag 13 juli door naar Haarlem.

Naast deze roeitocht biedt ZZV meer activiteiten aan om geld bij elkaar te brengen in de strijd tegen kinderkanker. ZZV verzorgt onder andere dus de bovengenoemde roeilessen waarbij de opbrengst ten goede komt aan KiKa.

Haltpop-preparty

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver vindt zaterdag 30 maart de Haltpop pre-party plaats. Dit jaar is het een Ska-editie.

Haltpop brengt de zomer alvast naar De Groote Weiver met optredens van Rolf de band (enige reünieshow ooit), Amsterdam Fava Allstars, Skapiche?! en The Shakedown 8. De entree is 7,50 euro aan de deur. Er is geen online voorverkoop, dus de organisatie raadt belangstellenden aan om zaterdag 30 maart vroeg voor de deur te liggen. De deuren openen om 19.30 uur en het begint om 20.00 uur. Het feest eindigt rond 00.00 uur. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.

Torenuurwerk terug naar de Zaan

Het torenuurwerk van Dirck Volger. (Foto: Museum Zaanse Tijd)

ZAANDAM - Zaanse klokken zijn over de hele wereld bekend. Minder bekend is dat het rond 1670 met torenuurwerken begon. In Wormerveer woonden de klokkenmakers Kornelis en Dirck Volger. Dirck maakte in 1690 een uurwerk voor de raadstoren van Durgerdam. In 1913 werd het daar afgedankt, maar een opmerkzame voorbijganger redde het van de sloop. Het historisch torenuurwerk keert donderdag 28 maart terug naar de Zaan. Wethouder Sanna Munnikendam gaat dan de officiële opening van de expositie rond de Zaanse klok verrichten.

Toen begon een zwerftocht die ruim een eeuw duurde. Via een aantal musea belandde het uurwerk uiteindelijk in een loods in Amsterdam-Noord. Dankzij de hulp van een vrijwilliger kreeg Museum Zaanse Tijd het uurwerk echter weer in het vizier. Het is nu terug aan de Zaan, in het uurwerkmuseum op de Zaanse Schans, op twee steenworpen afstand van zijn geboorteplaats Wormerveer.

De schade van jarenlange verwaarlozing is hersteld en de klok tikt weer net zo levendig als ruim driehonderd jaar geleden. Het museum is heel blij met dit torenuurwerk. Het heeft dezelfde stoere raderen met gevorkte spaken als je in een zaagmolen vindt. Het torenuurwerk is net op tijd terug voor de opening van de nieuwe expositie over de Zaanse klok. Museum Zaanse Tijd kan nu laten zien waar die beroemde Zaanse klok vandaan komt. De hele geschiedenis, vanaf het torenuurwerk tot de stijlklokken uit de jaren zestig. Ook het verhaal achter de Zaanse klok van Albert Heijn wordt uit de doeken gedaan. De Zaanse klokken hebben in het museum de ereplaats gekregen in de heringerichte woonkamer van de authentieke, oude ondernemerswoning waarin het museum zit. Wethouder Sanna Munnikendam gaat donderdag 28 maart de officiële opening van de expositie rond de Zaanse klok verrichten.

Pizza's for kids

ZAANDAM - Fun-kids events gaat woensdag 27 maart van 15.00 tot 17.00 uur bij Wijkcentrum Dirk Prins samen met de kinderen pizzaatjes maken en daarbij ook voor ieder kind een eigen placemat.

Daarna is het smikkelen en smullen geblazen. Deelname staat open voor leeftijden tot 12 jaar. Het duurt van 15.00 tot 17.00 uur en kost 2 euro per kind. Kinderen tot 5 jaar en kinderen met een beperking kunnen alleen onder begeleiding van een ouder meedoen.

Aanmelden

Dirk Prins vraagt de ouders om hen van tevoren even op te geven. Dat is wel zo prettig voor de organisatie. Aanmelden kan via de Facebook-pagina Fun-kids events of bij Wijkcentrum Dirk Prins. Het wijkcentrum bevindt zich op A.G. Verbeekstraat 35 in Zaandam en is te bereiken via 075-6310707 en info@dirkprins.nl.

First-Date met Ford

Romantisch dineren tijdens de First-Date met de nieuwste Ford in Zaandam. (Foto: Hans de Wolff)

ZAANDAM - Dinsdagavond werd de showroom van Dekkerautogroep in Zaandam omgetoverd tot een romantisch restaurant, waar ruim 20 personen voor werden uitgenodigd.

Op Valentijnsdag heeft Dekkerautogroep met de nieuwste modellen door Noord-Holland gereden en verschillende bedrijven een bezoek gebracht. Hier konden de werknemers als een soort Cupido met pijl en boog op een roos schieten en hiermee punten scoren.

Diegene met de meeste punten kreeg een diner aangeboden in de FordStore van Zaandam met zijn of haar partner. Hier kregen zij de First-Date met Ford. Op deze avond hebben zij een 3-gangen menu geserveerd gekregen door de twee 'Valentijn-dames' van Chef-kok Astrid van der Meer uit Westzaan vanuit haar Foodtruck. "Het was een geslaagde en tevens zeer romantische avond tussen de allernieuwste Ford modellen van Dekkerautogroep in Zaandam!"

Lezing 'rangen en standen in Zaanstreek'

ZAANDAM - De Zaanstreek een gemoedelijke streek waar mensen elkaar gedag zeggen en iedereen even rijk en arm is? Een streek waar standsverschillen niet meespeelden? Misschien is dat wel zo. Echter, waar komt die villawijk bij de Parklaan dan vandaan? Hoe kan het dat die wijk pal naast een arbeiderswijk met de 'Karl Marxstraat' ligt? Waren er dan toch zulke grote verschillen? En hoe passen de Tuinkade en Rooswijk in dit verhaal? Historicus Hans Luiten vertelt hier donderdag 28 maart over. Hij houdt dan een lezing over woningbouw, idealen, standsverschillen en meer. Luiten is verbonden aan de Geschiedenisakademie en was eerder geschiedenisleraar en wethouder. De lezing is in wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35 in Zaandam, en organisator is de Nederlandse Genealogische Vereniging. De lezing is vrij toegankelijk voor iedereen en begint om 20.00 uur. De zaal is om 19.30 uur open.

Zwaan nieuwe hoofdtrainer VVV Westzaan

Arjen Zwaan (links) met Hoofd Technische Zaken Joery Hauzendorfer (rechts). (Foto: VVV Westzaan)

WESTZAAN - VVV Westzaan is uitermate verheugd dat zij vanaf het seizoen 2019/2020 een nieuwe hoofdtrainer hebben aangesteld. Arjen Zwaan is 27 jaar en woont in Koog aan de Zaan. Deze geboren en getogen Zaankanter begon zijn voetbalcarrière bij de pupillen van ZCFC en op zijn twaalfde maakte hij de overstap naar KFC. Daar heeft hij uiteindelijk een flink aantal jaren in de selectie gespeeld.

Toen Zwaan besefte dat zijn passie voor het trainen verderging dan zijn ambities als voetballer is hij zich vanaf zijn zestiende eveneens gaan toeleggen op het geven van trainingen aan de KFC-jeugd. Bij de club uit Koog aan de Zaan is hij tien seizoenen jeugdtrainer geweest. Hij heeft er in het seizoen 2017/2018 bovendien gefungeerd als assistent-trainer bij de zondag 1.

Daarnaast is hij enkele jaren geleden met een tweetal vrienden de voetbalschool Talent Goals Academy gestart. Doel hiervan is om talentvolle spelers uit de regio te helpen in hun ontwikkeling als voetballer. Arjen omschrijft zichzelf als een echte liefhebber van het voetbalspel en vindt ook het sociale aspect hierin zeer belangrijk. Dit seizoen is hij nog trainer van AFC Amsterdam JO17, dat in de landelijke derde divisie uitkomt.

Tevreden vereniging

"Wij hebben dus opnieuw bewust gekozen voor een (zeer) jonge talentvolle hoofdtrainer met in onze ogen een hele frisse kijk op het trainerschap", aldus VVV Westzaan. Arjens focus ligt tot het einde van het lopende seizoen bij het behalen van een mooi resultaat voor zijn AFC-team.

Op de achtergrond houdt hij contact met Niels van der Woude, staf en spelersselectie om een optimale overdracht te bewerkstelligen. "Uiteraard wensen wij Arjen alle succes en een hoop mooie sportieve prestaties toe", aldus de club.

FvD en GL grote winnaars Statenverkiezingen

Uitslag Statenverkiezingen 2019 Gemeente Zaanstad. (Grafiek: ANP) (Grafiek: ANP)

NOORD-HOLLAND - De Statenverkiezingen van afgelopen woensdag hebben twee grote winnaars opgeleverd. In de eerste plaats Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet doet voor het eerst mee aan de provinciale verkiezingen en lijkt meteen de grootste partij te worden. GroenLinks lijkt ongeveer te verdubbelen en daarbij PvdA, SP, PVV, D66 in te halen.

Forum voor Democratie is in minstens tachtig Nederlandse gemeenten de grootste geworden. Dat zijn vaak de plaatsen die rond de grote steden liggen. In Edam-Volendam kreeg de partij bijvoorbeeld 40 procent van de stemmen. Ook in Zaanstad met een opkomst van 52,6% zie grafiek, Zandvoort, Velsen, Landsmeer, Wormerland, Purmerend, Aalsmeer en Haarlemmermeer werd de partij de grootste. GroenLinks is landelijk in minstens veertien gemeenten de grootste geworden, waaronder in Amsterdam en Haarlem. De partij van Jesse Klaver won vooral in plaatsen waar vier jaar geleden D66 de grootste was. Forum voor Democratie wint veel in plaatsen waar de VVD en de PVV in 2015 de meeste stemmen kregen.

Voorlopige Zetelverdeling

Voorlopige zetelverdeling Noord-Holland: Forum voor Democratie 9, GroenLinks 9, VVD 8, D66 6, PvdA 6, CDA 4, Partij voor de Dieren 3, PVV 3, SP 3, CU 2, 50Plus/Partij voor de Ouderen 1, DENK 1. De definitieve uitslagen worden maandag 25 maart bekend gemaakt.

(Bron d.d. 21 maart: ANP, partner NH Nieuws)

Yoga

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver zijn elke woensdagavond yogalessen. Iedereen is welkom. Er zijn yogamatten beschikbaar. Het is voor deelnemers handig kleding aan te doen waarin ze vrij kunnen bewegen. Reserveren is niet nodig. De lessen zijn elke woensdag van 19.30 tot 20.30 uur. De zaal is om 19.15 open en na de les kunnen de yogi thee drinken. Deelname kost 3,50 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.

OldStars Walking football

Walking Football bij vv Assendelft. (Foto: vv Assendelft)

ASSENDELFT - Walking football is een variant op het reguliere voetbal. Bij dit speltype mogen voetballers alleen wandelen. Dit om blessures te voorkomen en 55-plussers de mogelijkheid te bieden zo lang mogelijk te kunnen blijven voetballen.

Het kan de perfecte variant zijn voor voetballiefhebbers waarvoor rennen door lichamelijke ongemakken geen optie meer is, die lang niet hebben gevoetbald of nu pas willen beginnen met voetbal. De nadruk ligt op het positiespel, voetbal zonder te rennen, zonder fysiek contact, zonder keepers en zes tegen zes. Plezier en sociale contacten staan bij walking football voorop. Maandag 8 april om 19.00 uur is de aftrap van OldStars walking football bij vv Assendelft. Op deze avond gaat Bob Koning van Careworx uitleg geven over deze speelvorm en komen de mannen van het Telstar OldStar-team een demonstratiewedstrijd tegen een aantal 55'ers spelen die zich al hebben aangemeld voor het OldStars-team van vv Assendelft. Wethouder van sport Gerard Slegers is deze avond ook op sportpark De Delfthoek aan Dorpsstraat 253B aanwezig. Bezoekers kunnen zich laten informeren en zich vermaken tijdens de demonstratiewedstrijd. Het programma ziet er als volgt uit:

19.00 uur: inloop met koffie/thee en lekkers;

19.15 uur: uitleg over walking football door Bob Koning;

19.45 uur: walking footballdemonstratiewedstrijd Telstar OldStars - vv Assendelft OldStars;

20.45 uur: afsluiting in de kantine met een hapje en een drankje.

Aanmelden voor de informatieavond is niet nodig. Aansluiten bij het OldStars-team van vv Assendelft kan via walkingfootball@vvassendelft.nl of 06-25055542. In de week na maandag 8 april starten de trainingen onder leiding van Sven Talsma. Deelname is gratis.

Eieren zoeken BIND

ZAANDAM - Bij BIND op het Hembrugterrein in Zaandam kunnen belangstellenden Tweede Paasdag eieren zoeken: gevulde eieren, met gedichtjes. Dat kan op een klein papiertje, met de naam van de dichter eronder. Wie zijn/haar gedichtje erop wil hebben, kan voor zondag 14 april een kort gedichtje van twee tot zes regels sturen. Het mag over Pasen gaan, maar dat moet en hoeft niet. Alle ingezonden gedichten worden verstopt. Voor de leukste is er een prijsje. BIND bevindt zich op Middenweg 107 in Zaandam. Meer informatie is te vinden op de website: www.bijbind.nl.

Wereld achter glas van de kas ontdekken

Kom in de Kas bestond in 2017 40 jaar. (Foto: Rolf van Koppen)

ASSENDELFT - Tijdens Kom in de Kas, zaterdag 6 april, kan de consument kennismaken met de wereld die achter het glas van de kas schuilgaat. In de regio Assendelft nemen tien bedrijven deel. Van 10.00 tot 16.00 uur openen de tuinders en boeren hun deuren om de mensen te laten zien en te laten ervaren wat er allemaal in de kassen groeit. Kom in de Kas is een uitje voor het hele gezin, lekker in de buurt en helemaal gratis.

De regio is zeer divers wat betreft bedrijven die met Kom in de Kas meedoen. Bij verschillende bedrijven zijn producten te proeven en allerlei verschillende dieren te zien en te knuffelen. Daarnaast zijn er bij de bedrijven mensen die van alles over het boerenleven, maar ook over duurzame energie, biologisch boeren, natuurbeheer en koeien keuren uitleggen.

Een glastuinbouwbedrijf is gespecialiseerd in orchideeën, de andere bedrijven hebben allemaal melkkoeien, maar er zijn er ook die daarnaast nog geiten en schapen houden. Nagenoeg alle bedrijven zijn echte familiebedrijven, wat van dit dagje in de regio een nog gezelligere en warmere ervaring kan maken.

Behalve rondleidingen op de bedrijven en de kans te ontdekken hoe alles groeit en bloeit, zijn er ook andere activiteiten. Voor de kinderen is er bij de White Ranch een knutselbus waar ze voor een klein bedrag met afvalmateriaal kunnen knutselen. Bij de Familie Oudhuis is er ook gelegenheid om te knutselen. Bij elk bedrijf kunnen de kinderen met dieren knuffelen en voor een speurtocht kunnen ze naar Floricultura.

Het is voor hen leerzaam om te kijken waar de melk, kaas en yoghurt uit de supermarkt en koelkast nu eindelijk vandaan komen. Niet alleen de activiteiten, maar ook de uitleg over de producten en hun groeiwijze kan voor de kinderen aantrekkelijk zijn mee te krijgen.

Kom in de Kas

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw en wordt in 2019 voor de 42e keer georganiseerd. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur. Parkeren kan bij de deelnemende bedrijven, maar het advies is om zo veel mogelijk op de fiets te komen. Kom in de Kas is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis en Rabobank. Kom in de Kas is ook te volgen via de sociale media Facebook, Instagram en Twitter. Meer informatie is te vinden op de website www.komindekas.nl.

AZ-rondleiding mantelzorgers Wormerland

ALKMAAR - AZ trakteert jonge mantelzorgers uit Wormerland zaterdag 11 mei op een rondleiding in het AFAS Stadion. Ze kunnen zo een kijkje achter de schermen van voetbalvereniging AZ krijgen. De rondleiding is voor jonge mantelzorgers tot 25 jaar uit Wormerland, inclusief één introducee. Het vindt om 15.00 uur plaats en er wordt om 14.55 verzameld bij de receptie van AZ, bovenaan de roltrap. De rondleiding start om 15.00 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. AZ vraagt belangstellenden om zich even aan te melden bij Astrid Mannes. Dat kan via a.mannes@rswp.eu of WhatsApp, via: 06-82922865. Er is beperkt ruimte, dus daarom geldt hierbij dat: vol is vol.