De Beverwijker

4 april 2019

De Beverwijker 4 april 2019


Nieuwbouw Montessorischool klaar

De nieuwbouw van de Montessorischool is inmiddels in gebruik genomen. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Na een zeer voorspoedig verlopen bouwproces is afgelopen week de nieuwbouw van de Beverwijkse Montessorischool in gebruik genomen. Op waar ooit een eeuwenoude duinrel liep, zijn in iets meer dan een half jaar tijd twee prachtige lokalen en een buitenberging verschenen met dank aan de gemeente Beverwijk, de bouwcommissie van school en het bouwbedrijf van van Assema. Reden genoeg om na het harde werken op donderdag 27 maart een bescheiden feestje te vieren. Na een interne verhuizing van twee dagen ging de nieuwbouw "open". De onthulling van het prachtige kunstwerk van de kunstenaar Rens Acda in de nieuwe gang van de aanbouw, was onderdeel van de feestelijke opening.

Vijfde aanbouw

De Montessorischool heeft inmiddels aardig wat ervaring met nieuwbouw: dit was de vijfde aanbouw sinds de opening van het pand aan de Laan van Blois 100. Alle leerlingen en leerkrachten: heel veel werkplezier in jullie prachtige onderkomen en op naar het volgende project! De komende maanden zal het schoolplein onder handen genomen worden en een face lift ondergaan.

De officiële opening van de nieuwbouw en het schoolplein vindt plaats in 2020 als de school tachtig jaar bestaat.

Koor in Westerhout in Beverwijk

BEVERWIJK - Vrijdagmiddag 12 en 26 april (13.30 -15.15 uur) zingt het koor Westerhout onder begeleiding van Hein Zonneveld weer met veel plezier en enthousiasme Hollandse liedjes. U hoeft geen zangervaring te hebben, maar het is wel leuk als je het hebt. Plezier staat voorop. Adres: Westerhoutplein 3.Voor info: 0251-228624 of pav.westerhout@kpnmail.nl.

Eerste grote Razzia van Nederland

Beeld uit 1944. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Het is op dinsdag 16 april 75 jaar geleden dat er in Beverwijk en Velsen-Noord een Razzia werd gehouden, de eerste grote Razzia van Nederland.

''Dit herdenken wij gezamenlijk met nabestaanden, het gemeentebestuur van Beverwijk, schoolkinderen van de Bethelschool en De Wilgenroos, een delegatie uit Zöschen (D) en overige belangstellenden op het Stationsplein om 11.30 uur'', aldus de Stichting Herdenking Deportaties 1944.

Herdenkingstegels

Omdat het 75 jaar geleden is, wordt door Stichting Herdenking Deportaties 1944 in samenwerking met de gemeente Velsen 's morgens om 09.30 uur vijf herdenkingstegels in Velsen-Noord onthuld. Dit is voor Jacobus Dienaar, Hendrik Braams, Jan en Meine Postma, Job de Groot, Antoon Molenaar. En vanaf 14.00 uur worden er vijf herdenkingstegels in samenwerking met de gemeente Beverwijk onthuld in Beverwijk voor Pim Luijpen,Johan Kloes, Hans Lubbers, Piet Hoogeland, Jan Rumping.

Zaalvoetbal voor basis-scholieren

BEVERWIJK - in de Kinheimhal in Beverwijk wordt op woensdag 10 april een zaalvoetbaltoernooi voor meisjes van de groepen 7 en 8 van basisscholen gehouden. Opgeven zo spoedig mogelijk via info@a-kaart.speedlinq.nl.

De teams bestaan uit vier veldspelers en een keeper. Voorts is er veldvoetbal voor de groepen 5, 6, 7 en 8; elftallen voor de groepen 7 en 8 (gemengde teams), 7-tallen voor de meisjes van de groepen 7 en 8 (dus alleen voor meisjes); 7-tallen voor de groepen 5 en 6 (gemengde teams). Dit toernooi wordt gehouden op de velden van de voetbalvereniging De Kennemers op donderdag 25 april. U kunt hiervoor inschrijven tot en met donderdag 11 april 2019 (vóór 16.00 uur). Inschrijvingen naar info@a-kaart.speedlinq.nl.

Rembrandt in de tent! in Heemskerk

Lefteris Zantman maakt DEM sterk

Nieuwe locatie voor Het Houten Huis

HKH over het bankje in de kerkhofmuur

Rembrandt in de tent! in de zomer in Heemskerk

Zelfportret van Rembrandt. (Foto: Jonathan Bailey)

HEEMSKERK - Voor het project Rembrandt in de tent zoekt de stichting Heel Heemskerk Tekent liefhebbers van de schilderkunst van Rembrandt. In dit herdenkingsjaar doet Heemskerk ook mee. Stichting het Zomerpodium stelt een grote tent beschikbaar om werken à la Rembrandt op te hangen en te exposeren. De datum van expositie is op zondag 21 juli. Er komen traditiegetrouw altijd veel bezoekers om te genieten van theater en muziekoptredens.

Wereldberoemde schilder centraal

Iedereen die van de schilderkunst van Rembrandt houdt en om het ook te gaan doen, is natuurlijk welkom. Workshops schilderen en tekenen en andere technieken om een werk à la Rembrandt te maken. Een mooi zelfportret als Flora, of misschien als Titus , of toch als Rembrandt zelf. De Hollandse meester van het licht en donkercontrast kun je het meest doorgronden als je er zelf mee bezig bent.

Uit Heemskerk doen de volgende ateliers mee: Atelier de Blauwe Deur geeft drie workshops voor volwassenen1 april: portret zelfportret voorafgegaan door een lezing presentatie van Rembrandt. Op 8 april: model a la Rembrandt; op 13 april: landschap-schilderen met lezing Gouden Eeuw. Kijk op www.deblauwedeur.nl. Ook doet mee Atelier Kunst is Kijken. Die geeft in de maand april workshops voor kinderen ( start vanaf 2 april). Zie www.kunstiskijken.nl.

Ateliers in Heemskerk en Beverwijk zijn van de partij


Het Beverwijkse Lucasgilde is al bezig met werken over Rembrandt en doet ook mee. Zie voorts www.lucasgildebeverwijk.nl.

Zomerpodium

Tijdens het Zomerpodium op 21 juli worden alle werken van Rembrandt van de genoemde ateliers geëxposeerd aan een groot publiek.

Voor meer informatie en aanmelding: www.heelheemskerktekent.nl

Kleurrijk Close2u korenfestival

Vocaal Ensemble Close2u. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op zaterdag 6 april organiseert Vocaal Ensemble Close2u een korenfestival in de Vrijburcht in Heemskerk. Close2u organiseert dit festival vanwege het 12.5 jarig bestaan in 2019, het heeft als thema Zin in Zingen meegekregen.

Het belooft een kleurrijke dag te worden met een mooie diversiteit aan koren: Pop, Ierse Folksongs, Close Harmony en Barbershop , dit alles zal deze dag te horen zijn!

De deelnemende koren zijn: Experiment uit Hoofddorp, S.P.A.M. uit Zaandam Encore uit Heemstede. Out Cider ui Zaandam. FF Anders uit Velserbroek. Rebounce Vocal Group uit Alkmaar. West Side Sound uit Zaandam.

Lady's Voice uit Beverwijk. Zingsation Velserbroek. Men@Work uit Spierdijk. Whale City Sound uit Zaandam. Take It Easy uit Beverwijk, en natuurlijk Close2u!

Het korenfestival begint om 11.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Toegang € 2,50 per persoon. Iedereen die van zingen houdt is van harte welkom. Kijk voor meer informatie op de website: www.close2u.nl Locatieadres: De Vrijburcht, Vrijburglaan 2, Heemskerk.

HEEMSKERK - Afgelopen weekend werd er in Amsterdam de districtskampioenschap gehouden voor de N3 en 3e divisie van TOSS Heemskerk. De meiden hebben mooie oefeningen laten zien en goede resultaten behaald. Esmee Smit, Instap N3, ging als een speer op vloer en sprong en haalde twee zeer hoge cijfers. Op balk moest ze helaas een val incasseren, maar alsnog een super 10e plaats behaald.

vlnr Jada Maij, Mihray Seley, Jade Lenarduzzi en Marijn Snijders. Foto: Aangeleverd

Bij de pupillen 1 N3 turnde Isabelle Doesburg en hele sterke rekoefening en ook haar balkoefening zag er stabieler uit. Een 16e plaats is een keurig resultaat. Bij de jeugd turnde Mihray Seley een hele goede wedstrijd. Ze werd vierde met in totaal 44.733 punten en kreeg hier een welverdiende medaille voor. In de categorie junioren had Jada Maij wat pech bij haar 2e serie op vloer en ook haar brug ging niet helemaal lekker. Ze eindigde als 30e.

Jade Lenarduzzi turnde een goede wedstrijd en haalde zelfs het tweede cijfer op brug. Ze behaalde een 11e plek. Bij de senioren was het deelnemersveld zeer sterk met maar liefst 50 turnsters in deze categorie. Helaas blesseerde Eva Tuijn tijdens haar afsprong en kon zij de wedstrijd niet afmaken. Marijn Snijders sprong voor het eerst tsukie op de wedstrijd wat een hoge score opleverde.

Ze eindigde op een mooie 12e plaats. Alle meiden hebben dit weekend weer hele knappe prestaties geleverd.

Aandacht

Met regelmaat bezoek ik als wethouder een bedrijf in onze gemeente. Ik vind het als wethouder belangrijk dat de gemeente contact onderhoudt met het bedrijfsleven, of het nu gaat om onze tuinders in het Heemskerkse duingebied, winkeliers in het centrum, of bedrijven op onze bedrijventerreinen De Houtwegen, De Waterwegen en De Trompet. Door middel van deze bedrijfsbezoeken blijf ik als wethouder op de hoogte van de ontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. Ondernemers vertellen vaak met passie over hun toekomstplannen en innovaties. Ook praat ik graag met ondernemers over hoe zij aankijken tegen maatschappelijk verantwoord ondernemen in de breedste zin. Duurzaamheid en energietransitie zijn onderwerpen die steeds vaker aan bod komen en leiden tot interessante gesprekken. Als voorzitter van IJmond Werkt! zoek ik verbinding met werkgevers in Heemskerk om ervoor te zorgen dat werkzoekenden een plek kunnen vinden bij één van onze bedrijven. Ik snijd dit onderwerp altijd graag aan en wijs ondernemers op de mogelijkheden voor hun eigen bedrijf. Natuurlijk probeer ik in mijn gesprekken met ondernemers te achterhalen hoe zij denken over de kwaliteit van het beleid en de service van de gemeente. Feedback is belangrijk om de dienstverlening vanuit de gemeente te verbeteren, mogelijk aan te passen. Overheid en bedrijfsleven hebben elkaar nodig en kunnen er samen voor zorgen dat Heemskerk niet alleen een fijne gemeente is om in te wonen, maar ook om in te werken. Het is belangrijk om in gesprekken met ondernemers hun wensen en problemen te signaleren. Als gemeente vind ik dat wij op vele terreinen een meer proactieve rol zouden kunnen innemen om een florerend bedrijfsleven binnen onze gemeente te faciliteren. Wilt u als Heemskerkse ondernemer dat ik een bezoek bij u breng? Mail mevrouw Zorge van Economische Zaken, m.zorge@heemskerk.nl.

Marieke van Dijk, wethouder gemeente Heemskerk

Lezing auto-immuunziekten

HEEMSKERK - Er is binnenkort een lezing over auto-immuunziekten in Heemskerk, verzorgd door Frank Jonkers. Deze is gratis te bezoeken.

Schildklier problemen, hart- en vaatziekten, ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa, Lupus, Reumatoïde Artritis, Multiple Sclerose, Sarcoïdose, Alzheimer zijn voorbeelden van auto-immuunziekten. Dementie en chronische vermoeidheid is vaak ook een logisch gevolg. Klachten presenteren zich vaak in spieren, gewrichten, huid en interne organen, zoals nieren, hart, longen en bloedvaten. Ziektebeelden waarbij het immuunsysteem op eigen weefsel onaangepast reageert, noemt men auto-immuunziekten.

Frank Jonkers vertelt over de oorzaken die tot deze ziektes kunnen leiden. De lezing is op 13 april bij BodySwitch aan de Rijksstraatweg 55 in Heemskerk, van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden: via www.bodyswitch.nl, per e-mail heemskerk@bodyswitch.nl, of : 0251-234000.

Repair café bestaat vijf jaar

HEEMSKERK - Kom gezellig langs tijdens het repair café in buurtcentrum de Schuilhoek in Heemskerk. Dat bestaat nu vijf jaar. Je kunt er terecht voor een kopje koffie en iets lekkers op zaterdag 6 april. Maar natuurlijk kom je voor kapotte spullen op het gebied van: kleding (ook re-styling), elektrische apparaten, fietsen, speelgoed, computers etc.

Kom dan langs in dit repair café en de enthousiaste reparateurs. Men gaat samen kijken of het nog te maken is. Aan de bezoekers wordt overgelaten welk bedrag zij willen betalen. Het repair café is elke eerste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 14.00 uur. Ook als u gewoon een kijkje wilt nemen, bent u van harte welkom. Info: Ria Zieltjens, tel. 0251-25 30 54, ria.zieltjens@welschap.nl Zie ook Facebookpagina: Repair Café Heemskerk.

Spelletjesmiddag

HEEMSKERK - Op 7 april is er weer een maandelijkse spelletjesmiddag in buurtcentrum Het Spectrum in Heemskerk. Van 13.30 tot 16.00 uur kan iedereen die dat wil, komen sjoelen, rummikub, kaarten, keezen, mens erger je niet en meer van dat soort spellen. Aanmelden niet nodig, maar het is wel leuk als je vanaf 13.30 uur aanwezig bent, Kosten € 1,50 p.p. per keer. Voor meer info: Buurtcentrum Het Spectrum, Lauraplein 1, 1961 GP Heemskerk, 0251 - 207777.

Stan & Ollie in het Filmhuis Heemskerk

Stan en Ollie, beter bekend als Laurel en Hardy. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Stan en Ollie, beter bekend als Laurel en Hardy, is het grootste komische duo dat Hollywood gekend heeft.

Komisch duo te zien op 7 april

Met een gouden tijdperk op zak, besluit het duo jaren later hun triomfantelijke afscheidstournee te plannen in Groot-Brittannië en Ierland.

Ondanks de druk die op hen ligt wegens een hectisch schema weten ze met de steun van hun echtgenotes hun status veilig te stellen bij het aanbiddende publiek. Het duo is wereldberoemd, hun humor wordt beschouwd als tijdloos.

Zondag 7 april om 20.00 uur bij Stichting Culturele Cirkel Heemskerk, de Vrijburglaan 2 Heemskerk. Reserveren www.decirkelheemskerk.nl.

Burgerlijke stand van Heemskerk

Geboorten

Christian Dheon Gesink; Elif Asya Gökkaya; Pim Frederik Portegies; Fenne Sophie Kosters; Lotte Johanna Wubbolts; Megan van den Hoogen; Merel Mae Kistemaker; Eyman Ilmi; Mees van Dessel.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Gavaargaan Rashid & Helai Sayedi Burhan; Durmus Dogan & Çigdem Kurt.

Overlijden

Zwiers, Albert Harmen geb 2411-1935 ovl 17-03-2019; Veldhuis w/v Paap, Johanna Maria geb 1810-1932 ovl 25-03-2019; Schermer W/v Valkering, Cornelia Geertruida geb 1106-1928 ovl 24-03-2019; van den Brink w/v Kies, Hendrika Wilhelmina geb 2703-1937 ovl 26-03-2019; Dazelaar w/v de Jong, Elisabeth geb 3003-1931 ovl 25-03-2019; Comperen, Maria Johanna Hyacintha geb 2107-1956 ovl 20-03-2019; Manshanden w/v Stam, Catharina Maria geb 0409-1931 ovl 25-03-2019; Dijkstra, Durk geb 1607-1933 ovl 25-03-2019; Coppens w/v van Kampen, Anna Josephina Maria geb 0801-1920 ovl 23-03-2019; Pirovano, Arie geb 0904-1933 ovl 22-03-2019; Buur w/v Tholen geb 2411-1947 ovl 26-03-2019.

Laatste aktenr. 200156

Lefteris Zantman: van kamelon naar patron

Lefteris Zantman stijlvol in actie. Foto: Ruud van den Booren

BEVERWIJK - Lefteris Zantman, van kameleon naar patron. De middenvelder is een van de vele echte DEM'ers die in de basis staan van het eerste team. Een speler die vanaf zijn 7e jaar al bij DEM speelt Door zijn onopvallende houding binnen de club kent lang niet iedereen Lefteris.

DEM-speler niet meer weg te denken

''Bij DEM heb ik de hele jeugdopleiding doorlopen'', vertelt hij. ''Ik speelde in de selecties. Daarbij heb ik veel spelers met talent zien komen en gaan. Dat is achteraf wel jammer. Zo speelde ik bij de E'tjes bijv. met Glenn, Philemon, Pim Weel en Wesley Does. Veel talent maar ze spelen niet meer bij DEM en sommigen zijn gestopt. Dat is een tendens die je helaas meer ziet.''

''Ik kwam van de A-junioren direct bij DEM 1. Maar spelen was er nog niet bij. Het leuke is wel dat ik mijn debuut in DEM 1 maakte toen ik nog A junior was.''

Toen Rowdy Bakker trainer werd, ging jij naar Fortuna Wormerveer.

''Klopt. Bij Rowdy speelde ik wel. Samen met mijn huidige trainer Arvid Smit voetbalde ik op het middenveld. Dat is toch wel heel leuk. Arvid werd later trainer bij Wijk aan Zee en toen Martin de Groot mij vroeg voor Fortuna Wormerveer heb ik er met Arvid over gesproken wat ik moest gaan doen. Hij adviseerde om te gaan. Dat was het seizoen 15/16.''

Terug naar DEM. En je begon weer in het tweede.

''Dat was vorig seizoen en ik hoopte op het eerste maar het bleef DEM 2. We werden kampioen en promoveerden naar de Reserve Hoofdklasse. Daar hoort natuurlijk DEM 2 ook thuis. Zeker als aansluiting naar het eerste. Ook dit seizoen begon ik in het 2e elftal. Maar gelukkig kwam ik in het eerste op de bank tegen AWC. Dat was op 4 november. DEM kwam met 1-0 achter en we rustten met 1-3. Ik viel in en we speelden AWC volledig weg. Dat de eindstand 3-3 werd was achteraf niet te begrijpen.''

Vanaf dat moment is het snel gegaan.

''Dat klopt wel. Maar er is ook wel wat verandert bij mij. Het liefst probeer ik alles voetballend op te lossen.''

Je was dus eigenlijk een soort van kameleon? Te bescheiden.

''Zo zou je het wel kunnen zien. Ik wil namelijk graag iets goeds doen met de bal maar ondertussen zie ik ook wel in dat je af en toe de bal over de zijlijn moet peren. Dus functioneel spelen. Dit is denk ik wel goed gelukt nu trainer me patron noemt.''

De selectie doet weinig voor elkaar onder.

''Dus zijn er ook teleurgestelde spelers. Maar je ziet nu ook dat we iedereen nodig hebben. Kijk maar naar alle geblesseerde spelers. Die worden moeiteloos vervangen door de andere spelers. We zijn dus een sterke en hechte groep. En dat zullen we nodig hebben met nog 7 finales te gaan.''

''Ik hoop overigens dat de tribune snel komt, met daarbij een fitnessruimte bij kan komen. En verder een grote kleedkamer, we zitten nu met bijna 20 man in de kleedkamer. Ruimte is echt nodig.''

Het bestaat toch!

(Foto: )

Als u in Beverwijk, Wijk aan Zee of Heemskerk woont en weleens op uw kleinkinderen past, kunt u zich bijna niet indenken dat een andere opa en/of oma na drie uur reizen nog steeds niet bij hun kleinkinderen zijn gearriveerd. Maar het kan wel. Vorige week zat ik in de bus van Haarlem naar Alkmaar en om me heen kijkend zag ik alleen maar dat iedereen met oordopjes in al vegend over haar/zijn telefoon zaten te strijken. Naast mij kwam een vrouw zitten en sprak mij al hijgend aan dat ze gelukkig net de bus had gehaald. De chauffeur wilde net wegrijden maar deed de deur weer open omdat zij zo heftig zwaaide. Zij vertelde mij dat zij uit Leiderdorp kwam en was gebeld door haar zoon of zij op haar kleinkinderen wilde passen. Dit omdat haar schoondochter met spoed was opgenomen in het ziekenhuis. Ze had haar koffer gepakt en op weg gegaan naar Den Helder waar haar zoon terecht was gekomen door werk. De vrouw vertelde me dat zij onderweg was naar de Den Helderse Liniebuurt. Ze moest nog 60 kilometer reizen, dan was ze er. Al rijdende kwam zij erachter dat ze in de verkeerde bus was gestapt. Niet verwonderlijk want op het busstation bij het station Haarlem krioelt het van bussen. Achter ons zat een man die blijkbaar ons gesprek had gehoord. Hij bood de vrouw spontaan een lift aan naar Den Helder. "Ik heb mijn auto bij het station Alkmaar staan en moet verder naar Julianadorp, maar om een stukje door te rijden is voor mij geen enkel probleem Als u wilt, breng ik u wel naar uw zoon." De vrouw was dolblij, stond op en gaf met tranen in haar ogen deze man spontaan een kus. Deze spontaniteit deed mij ook wat. Toch fijn dat in deze bus niet iedereen met oordopjes in op zijn telefoon zat te strijken. Deze man heeft een dikke pluim verdiend!

Co Backer jalbacker741@telfort.nl

Lezing over handige reis-apps

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Donderdag 11 april bespreekt bibliothecaris Sipke Fluitman in de openbare bibliotheek aan het Kerkplein 5 in Beverwijk om 20.00 uur de leukste en handigste reis-apps.

We zijn er gek op, gratis reis-apps die ons het reizen nog een stukje gemakkelijker maken. Apps kunnen deuren openen naar nieuwe werelden, brengen je soms nog net even verder. Of ze maken het reizen net een beetje beter betaalbaar, waardoor je nóg meer van het reizen kunt genieten.

De lezing duurt tot 21.30 uur. Toegang gratis.

Paaskienen en walking football

Walking football bij sv Beverwijk. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op zaterdag 6 april wordt in de kantine De Driesprong aan de Aagtendijk door sv Beverwijk een grote paaskien georganiseerd. Aanvang 20.00 uur (zaal open vanaf 19.00 uur). Gedurende drie kienrondes en een verloting kunnen er diverse mooie prijzen worden gewonnen, waarvan er natuurlijk vele in het teken zullen staan van het naderende Pasen.

Walking football bij sv Beverwijk: sinds kort heeft sv Beverwijk een nieuwe activiteit: het walking football. Deze activiteit is speciaal bedoeld voor iedereen vanaf 55 jaar die nog graag een potje wil voetballen. Bij sv Beverwijk is dat mogelijk en wel elke zaterdag vanaf 11.00 uur.

Bij het walking football mag er niet worden gerend en wordt er op een klein veldje met kleine doelen tegen elkaar gespeeld (zie de website van sv Beverwijk (www.svbeverwijk.nl) voor meer informatie over deze nieuwe spelvorm). Degenen die willen meedoen, kunnen het beste naar Simon Rumping bellen (hij is de coördinator van het walking football).

Zijn telefoonnummer is 06 - 13052750.

Nieuwe workshop BIC pen tekenen

De workshop BIC-pen tekenen krijgt een iets andere opzet. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Het Lucasgilde Beverwijk heeft in samenspraak met Ellen van Putten, de begeleidend kunstenaar, besloten om de workshop BIC-pen tekenen een iets andere opzet te geven. Iedereen kan nu op één of enkele van de vier maandagavonden komen om te 'BIC-pen tekenen'. Je betaalt € 15,- per keer (incl. materiaal), waardoor meer mensen de kans krijgen om kennis te maken met deze manier van tekenen. Ook als je maar een enkele keer kunt, ben je welkom. Er zijn nog op twee avonden plaatsen beschikbaar. Tijden: 8 en/ of 15 april om 19.00 uur. Plaats: atelier Lucasgilde Beverwijk, Kerkplein 3 te Beverwijk. Opgeven: info@lucasgildebeverwijk.nl.

Themakoor

WIJK AAN ZEE - Op zaterdag 6 april zingt het Themakoor om 19.00 uur tijdens de themaviering in de Odulphuskerk in Wijk aan Zee.

Het jaarthema is "Van vonk naar vuur", hoe "kleine mensen" van grote betekenis kunnen zijn. In deze viering bespreken we Barabbas, de moordenaar die vrijgelaten werd omdat het volk Jezus aan het kruis wilde hebben. De voorganger is pastor Ko Schuurmans. Marja Westerbeek is de dirigent en Anja van der Ploeg bespeelt de toetsen.

Thank God It's Donna in Kennemer

Ode aan Donna Summer op 5 april. (Foto: Aad Nieuwland)

BEVERWIJK - Donna Summer is het icoon van de disco. Met het nummer ´I feel love´ veranderde ze voorgoed de dansmuziek. Musicalster Carolina Dijkhuizen (o.a. Aïda, The Lion King, Dreamgirls, Sister Act, The Bodyguard) kruipt in de huid van dancefloor diva Donna Summer. Op deze avond vol glitter en glamour speelt Carolina samen met Gare du Nord alle hits van The Queen of Disco. Samen brengen ze Donna's roerige leven en onweerstaanbare dance hits tot leven in een spectaculaire tribute show die het publiek een avond lang doet vergeten dat de échte Donna alleen nog op het allerhoogste niveau zingt: in de hemel.

Eerbetoon aan disco icoon Donna Summer

Van Whitney Houston tot Beyoncé: Donna Summer is hét inspirerende voorbeeld voor elke muziekdiva die in haar voetsporen trad. Op pure wilskracht zong zij zich omhoog van gospelkoor tot dancefloor diva en werd als The Queen Of Disco het onbetwiste icoon van haar generatie.

Schaduwzijde

Terwijl de wereld danste op haar disco hits moest Donna de schaduwzijde van haar succes zorgvuldig verborgen houden. Van de eerste doorbraak in Nederland tot het drama van The Twin Towers op 9/11 waarna haar stem uiteindelijk verstomde.

Een avond om mee te zingen

Een avond om mee te zingen en te swingen met ´Last dance´, ´Hot stuff´ en ´Bad girls´ en meer. Kaarten vanaf € 23,50 voor vrijdag 5 april om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Taalkunstenaar Pieter Jouke is keihard

Pieter Jouke. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - In de voorstelling 'Gloeiende Plaat' neemt Pieter Jouke verantwoordelijkheid. Hij zat even in het oog van de orkaan, maar nu is hij er weer. Voordat hij ook maar denkt aan het verbeteren van de wereld, wil hij die (wereld) eerst begrijpen. Dat doet hij door vragen op te werpen. Het publiek mag daarop antwoorden. Maar mag zich ook verbazen over wat er omgaat in het hoofd van deze wereldbestormer.

Nooit heeft Jouke slechts één gedachte tegelijk. Altijd zijn er gedachtespinsels, ideeën, invallen, overpeinzingen in dat overkokende brein. Ze zijn niet meer tegen te houden, ze knallen eruit in deze voorstelling. Alsof er nog een horde Pieter Joukes rondrent in zijn hoofd. Hij is talig, interactief, keihard en goudeerlijk.

Pieter maakt deel uit van het vaste schrijversteam van het VPRO tv-programma 'Zondag met Lubach', verzorgt een wekelijkse vlog voor METRO en staat met collega Ronald Snijders ook in de theaters met De Staat van Verwarring.

Daarnaast is hij stand-up comedian in tal van line-up shows. Kaarten vanaf € 18,50 voor vrijdag 5 april om 20.30 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Nieuwe locatie voor Het Houten Huis

Het logo van Houten Huis vorig jaar.


BEVERWIJK - Eind 2019 zal Radio Beverwijk wederom vier dagen live programma's gaan maken vanuit Het Houten Huis. Net als vorig jaar zal de opbrengst van de actie worden geschonken aan de LINDA.foundation. Deze organisatie gebruikt het geld om gezinnen, die moeten leven van een minimum inkomen, een financieel steuntje in de rug te geven. Dit jaar zal Het Houten Huis op het Stationsplein worden neergezet.

Vier dagen lang weer actie voor goed doel


Radio Beverwijk kijkt met trots terug op de eerste editie van Het Houten Huis, enkele maanden geleden. Van 19 tot en met 22 december 2018 werden speciale programma's gemaakt met optredens en diverse acties, zoals een veiling en verzoekplaten tegen betaling. Het project leverde ruim 11.000 euro op en mag daarmee geslaagd worden genoemd.

Hoewel het initiatief van Radio Beverwijk was gekoppeld aan het 25-jarig bestaan van de omroep, is inmiddels besloten om dit jaar opnieuw geld in te gaan zamelen voor de LINDA.foundation. Daarbij is ervoor gekozen om Het Houten Huis te verplaatsen naar het Stationsplein. Zowel vanuit de gemeente Beverwijk, waar een vergunning moest worden aangevraagd, als vanuit de Stichting Schaatsbaan Beverwijk, die in december ook actief is op het Stationsplein, is enthousiast gereageerd.

Stationsplein

Het Stationsplein is de nieuwe evenementenlocatie van de gemeente Beverwijk. De schaatsbaan is inmiddels een vaste waarde geworden, eind dit jaar zal er weer volop geschaatst kunnen worden. Op geringe afstand daarvan zal van 19 tot en met 22 december ook Het Houten Huis zijn plek krijgen. Een samenwerking tussen de twee publiekstrekkers ligt voor de hand en biedt volop mogelijkheden.

Vrijwilligers

Radio Beverwijk zal dit keer niet alleen overdag, maar ook in de nachtelijke uren live gaan uitzenden vanuit de tijdelijke studio in Het Houten Huis. Hiervoor zal een groot aantal vrijwilligers actief zijn. Net als tijdens de vorige editie zullen er optredens plaatsvinden van artiesten en kunnen inwoners van Beverwijk zelf hun steentje bijdragen door acties op touw te zetten, waarvan de opbrengst aan Het Houten Huis wordt gedoneerd.

Contact

Contact met de Stichting Het Houten Huis Beverwijk is mogelijk door een e-mail naar hethoutenhuisbeverwijk@gmail.com te sturen.

Afzwemmers Waterakkers

HEEMSKERK - Kinderen hebben in de maand maart weer afgezwommen voor hun zwemdiploma. Deze nieuwe "Waterrakkers" wordt natuurlijk veel succes gewenst met het behalen van hun zwemdiploma!

A diploma: Omar Albieko, Julia Beerse, Keano Broekhuizen, Pien Eijk, Teun de Groot, Isabel van Noort, Bas Pommerel, Bjarn Muetstege, Stijn van Son, Muhaz Sufiyan, Tanzila Sufiyan, Elke Barnard, Tess de Boer, Jesse Bohm, Niek Engels, Jayden Fajardo, Bink Dennis Floor, Kas de Groot, Joris van den Hurk, Asees Kaur, Leilani Keck, Leah Klous, Hidde van Marle, Rosa-Lynn van der Meij, Tuna van der Meij, Myrthe Mulder, Yessie Negrijn, Rosalie van Poeke, Aafke Schram, Emily Sijo, Nikki van Vliet.

B diploma: Saar Andringa, Eline Beaufort, Melissa van Buggenum, Sharissa Duijndam, Bram Duivenvoorde, Dani Emmer, Daan Hattink, Jip Houtenbos, Valerie kaptein, Mees Lasker, Twan Molenaar, Tesa Chris Offerman, Wessel Severijn, Isabella Verhagen, Munzur Yalcin, Hongda Zheng, Xinyu Zheng.

C diploma: Sardar Halam, Eke Potma, Maya de la Rie, Jessie Zonneveld.

Reddendzwemmen 1: Carmen Bleeker, Indy Euwe, Juno Euwe, Mees Klein, Dylan Kwant, Romy van der Linden, Jente Potma, Casper Uijtendaal, Esma Yelis, Mervan Yelis.

Zwemvaardigheid 1: Anna Julia de Groot.

Zwemvaardigheid 3: Leah Kaptein, Anouk Biersteker, Hayley John, Lise de Boer.

Schoolzwemmen C diploma: Roos Zonneveld, Milan Timmer, Cato van der Vlies, Josephine van Tunen, Jayden Prigge, Luuk Horn, Tuur de Groot.

'Groei met ons mee bij McDonald's Beverwijk'

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - McDonald's Beverwijk is al 27 jaar een begrip in de IJmond als wereldbekend kindvriendelijk restaurant en succesvolle werkgever voor jong en oud. In 2021 bestaat McDonald's 50 jaar in Nederland en in totaal werken er nu meer dan 18.000 mensen. De laatste jaren maakt McDonald's grote stappen op het gebied van gezondere voeding, uitbreiding van het vegetarische assortiment en duurzaam ondernemen. Bij McDonald's Beverwijk werken meer dan 125 mensen. Naast scholieren en studenten werken er parttimers en bijna fulltimers die werk en gezin combineren. Er zijn doorgroeimogelijkheden en opleidingen te volgen. Als erkend leerbedrijf biedt McDonald's Beverwijk via de Beroeps Begeleide Leerweg (BBL), opleidingen aan op mbo 2,3 en 4 niveau. Het interne opleidingsprogramma voor management blijkt succesvol want het volledig managementteam is ooit als scholier begonnen. De werktijden en interne trainingen zijn flexibel en te combineren met bijvoorbeeld studie. Om te blijven groeien zijn de jeugdlonen sinds 1 januari drastisch verhoogd om zo de interne doorstroom te blijven garanderen. Naast werken is er ook genoeg aandacht voor teambuilding en leuke activiteiten waarbij de gezamenlijke (familie)ontbijten en sporttoernooien legendarisch zijn. Oud-medewerkers kijken met plezier terug op de jaren die ze bij McDonald's gewerkt hebben. Werken in teamverband, de verantwoordelijkheid van een eerste baantje, flexibiliteit, omgang met gasten, maken van de lekkerste producten en een lekker centje bijverdienen waren een goede basis geweest voor hun verdere werkende leven. Zaterdag 6 en zondag 7 april opent McDonald's Beverwijk haar deuren voor iedereen die op zoek is naar een (bij)baan. ''Groei met ons mee'', aldus McDonald's Beverwijk. Zie voor meer info de advertentie in deze krant.

Europa, workshops en infomarkt bij De Zeester

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Duik mee in de wereld van o.b.s. De Zeester in Beverwijk! Op dinsdag 9 april en 16 april organiseren leerlingen en leerkrachten van De Zeester respectievelijk een kijkavond over het Europa-project en een informatiemarkt met onder meer een tentoonstelling en 15-minuten durende workshops. ,,Twee mooie momenten voor ouders, buurtbewoners en andere belangstellenden om te zien en vooral te beleven wat we zoal doen aan de Pieter Cheeuwenlaan 6'', vertelt directeur Caroline le Clercq. ,,Dit is echt een wereldse school: elk jaar staat een ander werelddeel centraal met allerlei leuke, leerzame activiteiten en prikkelende lessen. Zo maken we in acht jaar tijd onze leerlingen wereldwijs.'' Iedereen is van harte welkom op dinsdag 9 april van 18.00 uur tot 19.30 uur en tijdens de informatiemarkt op 16 april van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Stond vorig jaar Afrika centraal, dit schooljaar hebben de 380 leerlingen van De Zeester zich verdiept in Europa en de verschillende Europese landen. ,,Naast rekenen, spelling en taal leren we onder meer over cultuur, natuur, techniek en muziek. Elke groep houdt zich bezig met een ander land. Dat maakt dat er heel veel activiteiten zijn.'' De Zeester telt drie kleutergroepen, en van elk daaropvolgende leerjaar twee groepen. ,,De kinderen van groepen 3a en 3b hebben gewerkt met het thema Nederland. We hebben het gehad over de molens, bloembollenvelden, polders, Nederlandse kunstenaars zoals Mondriaan en Van Gogh en onze provincies. En natuurlijk ook over typisch Nederlandse producten zoals drop, kaas en stroopwafels.'' Ook bij de kleuters stond Nederland centraal. ,,Ze hebben gewerkt en heerlijk gespeeld: molens en een bloemenwinkel gemaakt, poppenkast gespeeld, Delftsblauwe bordjes beschilderd, gezongen over In Holland staat een huis, toneel gespeeld voor ouders, en nog veel meer….'' In groep 6 hebben de kinderen een landenbol van een heel grote ballon gemaakt en een presentatie bedacht van zes Europese landen. ,,Ze hebben gerechten uit verschillende landen bereid en geproefd.'' Nieuwsgierig? Bezoek de afsluiting van het Europa-project op dinsdag 9 april van 18.00 tot 19.30 uur of kom langs tijdens de infomarkt met workshops op 16 april, van 19.00 tot 21.00 uur. Iedereen is welkom!

Kienen in Wijk aan Duin

BEVERWIJK - De Seniorenvereniging Beverwijk- Wijk aan Zee houdt op dinsdag 9 april een gezellige voorjaarskienmiddag met aansluitende een loterij in het gebouw "Wijk aan Duin" aan de Wilgenhoflaan in Beverwijk. Aanvang om 14.00 uur, de zaal is open om 13.30 uur. Alle leden van de vereniging zijn al dan niet met een introducé van harte welkom. Dit geldt ook voor leden van de andere ouderenbonden in Beverwijk en omliggende gemeenten. Er zijn weer leuke prijzen en smakelijke prijsjes te winnen.

Wandelen en bewegen

BEVERWIJK - Voor iedereen vanaf 65 jaar die 30 minuten kan wandelen met of zonder loophulpmiddel starten er twee wandelgroepen. Op dinsdag van 10.00-10.30 uur, vertrekpunt Interfysio, Dellaertlaan 2, Beverwijk. Na afloop staat de koffie/thee klaar in Viva! El Santa. Op dinsdag van 12.45-13.15 uur, vertrekpunt Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2, Beverwijk. Aan deze wandelactiviteiten zijn geen kosten verbonden met uitzondering van de koffie/thee na de wandeling. Vooraf aanmelden is niet nodig. Bij voldoende aanmeldingen start op donderdag 4 april "Meer bewegen voor senioren" van 10.00-10.45 uur bij Interfysio, Dellaertlaan 2, Beverwijk. Na afloop staat de koffie klaar in Viva! El Santa. Deelname kost € 4,50 per keer/€ 18,- per maand. Deze activiteit wordt gegeven door Bert Kalter, buurtsportcoach/Beverwijk Fit & Actief. Aanmelden bij Interfysio.

Het bankje in de kerkhofmuur

Foto: Aangeleverd

Je loopt er zo voorbij. Het valt niet eens op in het straatbeeld. Een bankje gemetseld in de muur rond de dorpskerk. Een 'sprong' in het metselwerk met een iets verhoogde rugleuning, maar in dezelfde stijl als de rest van de muur. Met smalle plankjes is er een zitje gecreëerd, waarop je even tot rust kunt komen.

In de tijd dat de muur met dit bankje ontstond, midden jaren dertig van de vorige eeuw, werd daarmee een deel van het kerkhof afgebakend. Voorheen was er alleen een smeedijzeren hek, maar dat voldeed niet meer. De muur omkaderde overigens niet het hele kerkhof, maar alleen het deel dat grensde aan het Kerkplein, de Anna de Renessestraat en het Raadhuisplein. Achter de school aan het Raadhuisplein stopte het bouwwerk. Daar grensde het kerkhof toen nog aan tuinderijen.

Maar waarom dit bankje in de muur? Je kunt het je haast niet voorstellen, maar tot begin jaren negentig reed er nog een bus door het centrum van Heemskerk, met een halte aan de Anna de Renessestraat. Die later, na de sloop van een flink aantal panden, Burgemeester Nielenplein zou gaan heten. Het gemetselde bankje was dus (mede) bedoeld voor wachtenden op de bus.

In de rugleuning van het bankje heeft ook enige tijd de plaquette gehangen, die de herinnering levend houdt aan de strijd van het Kaas en- Broodvolk. Op 15 mei 1492 werd deze opstand van de Kennemers en West-Friezen tegen stadhouder Jan van Egmont bloedig onderdrukt. De laatste slag werd geleverd op het Heemskerkse kerkhof.

Eind jaren vijftig van de vorige eeuw werd de muur om het kerkhof alsnog voltooid, tijdens de aanleg van de vijver bij de Zaalberglaan. Toen het plankier bij de vijver in gebruik werd genomen, kreeg de plaquette een nieuwe plek in de muur, nu op de plaats waar de laatste slag daadwerkelijk plaatsvond.

Aan de oostzijde van de kerkhofmuur staat een hekje, dat toegang geeft tot een iets hoger gelegen gedeelte. Dat is het 'papenhekje'. Het bood op deze hervormde begraafplaats toegang tot het deel voor de rooms-katholieken. Er is hier namelijk een priester begraven, lang voordat de van oorsprong katholieke kerk hervormd werd. Beerend Wietsma heeft daarnaar namens de HKH veel onderzoek gedaan en daarover enkele artikelen gepubliceerd in de Heemskring.

Zittend op het bankje in de muur kijk ik naar restaurant 'In de kas'. De naam van deze eetgelegenheid verwijst naar de vele tuinderijen die Heemskerk ooit telde. Maar 'In de kas' wordt afgebroken. Er komt een nieuw restaurant, in de stijl en sfeer van het Beverwijkse Brafoer.

Het uitzicht vanaf het bankje is in de tweede helft van de vorige eeuw enorm veranderd. De panden aan de Anna de Renessestraat maakten plaats voor het Burgemeester Nielenplein dat in de afgelopen decennia verschillende functies heeft gehad, zoals feestterrein tijdens de kermis en parkeerplaats. Een verdiept gedeelte ervan, De Kuil, was oorspronkelijk bedoeld voor culturele activiteiten. Op tribunes zou het publiek kunnen genieten van bijvoorbeeld een optreden van fanfareorkest St. Caecilia of turnvereniging Tovado. Maar het draaide op een mislukking uit. De Kuil werd gedempt en het plein werd parkeerterrein.

Aan de Anna de Renessestraat stonden, gezien vanaf de kerkhofmuur, de panden van (gezien vanaf het bankje van links naar rechts) bakkerij Schuijt, manufacturenwinkel Koedijk, smederij Gooijer en fietsenmaker Van Doorn.Henri Tervoort heeft van het oude centrum een maquette gemaakt die laat zien hoe de dorpskern eruitzag vóór de grote renovatie van eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Deze maquette bevindt zich momenteel in het depot van de HKH, in de G. van Assendelftstraat.

Simon de Wit

Lokale Democratie?

(Foto: )

Het was een enerverende avond afgelopen Raadsvergadering. De raad moest besluiten of er geen bedenkingen zijn tegen 8 te bouwen woningen aan de Botteracker. Liberaal Heemskerk had bedenkingen en was tegen het voorstel omdat er niets met de inspraak van de omwonenden is gedaan. Participatie ? Lachertje. Het leek alsof de meerderheid van de raad het met ons eens was….Totdat Heemskerk Lokaal werd teruggefloten door een coalitiepartner .om het plan van de wethouder niet te bombarderen.

Schandelijk, een aanfluiting voor de (lokale) democratie en het vertrouwen hierin! De fractie van Liberaal Heemskerk heeft met elkaar afgesproken dat wij vrijheid in ons stemgedrag een basis vindt , zowel in de oppositie als coalitie!!! Even terug naar donderdag: Liberaal Heemskerk wil zich blijven richten op een aantal speerpunten, die ook aan de orde kwamen:

De problematiek werk en inkomen, waaraan armoede en woonbeleid ook gekoppeld is. Met als voorbeeld de door ons (mede) ingediende motie om een onderzoek naar een minimapas te doen.

Het bepalen van de omgevingsvisie, waar aan de ontwikkeling van het sportcomplex Tolhek nu gekoppeld is. Het beleid (sport) accommodaties komt dit najaar (hoera).

Het bepalen van de bouwplannen Deborah Bakelaan, waarmee Liberaal Heemskerk heel blij is omdat voldoende en passend (ruimte, prijs) wonen prioriteit nummer 1 heeft!!!

Liberaal Heemskerk

Ineke Jansen Karsten

Ruimtelijke ordening

(Foto: )

Op het gebied van de ruimtelijke ordening gaat er de komende jaren veel veranderen. Er komt een nieuwe landelijke Omgevingswet waarin 26 bestaande wetten worden samengevoegd. Met de nieuwe Omgevingswet wil het kabinet:de verschillende plannen voor ruimtelijke ordening, milieu en natuur beter op elkaar afstemmen;duurzame projecten (zoals windmolenparken) stimuleren;gemeenten, provincies en waterschappen meer ruimte geven;ruimte bieden aan particuliere ideeën.

Dit komt doordat er meer algemene regels gelden, in plaats van gedetailleerde vergunningen. Het doel staat voorop en niet het middel om er te komen. De houding bij het beoordelen van plannen is 'ja mits' in plaats van 'nee tenzij'. Zo ontstaat ruimte voor bijvoorbeeld bedrijven en organisaties om met ideeën te komen.

In Heemskerk gaan wij een omgevingsvisie opstellen. Daarin wordt op hoofdlijnen beschreven hoe onze gemeente er op langere termijn uit gaat zien. Hierin kunnen wij bijvoorbeeld beschrijven wat wij ongewijzigd willen houden en waar verandering en bijvoorbeeld nieuwe bebouwing mogelijk zal zijn.

In deze raadsvergadering zijn de principes vastgesteld, waar wij ons bij het maken van de omgevingsvisie op willen baseren. Een goede participatie van inwoners en instellingen is één van die principes.

Dat het in concrete situaties niet eenvoudig is om te komen tot goede en gedragen bouwplannen, bleek donderdag toen de bouw van woningen aan de Botter acker besproken werd. Dat er gebouwd gaat worden is in het algemeen belang: met ieder nieuw huis kan een gezin een woning krijgen. Maar er zijn ook aanzienlijke belangen voor omwonenden van de nieuw te bouwen huizen.

De gemeenteraad worstelde zichtbaar bij de afweging van die belangen. VVD Heemskerk vindt het belangrijk dat de bouw doorgaat. Wij hadden wel graag gezien dat er meer ruimte was geweest om rekening te houden met de inbreng van de omwonenden. Maar wij hebben met overtuiging voor de bouw van de woningen gestemd.

Jan Geert Bakker

Fractievoorzitter VVD Heemskerk

Déjà Vu en de essentie van het raadslid zijn

(Foto: )

Tijdens de raadsvergadering stond wederom het bestemmingsplan de Botter acker op de agenda. Waar we in september als raad een voorlopige verklaring van geen bedenkingen hadden afgegeven, werd nu om een definitieve gevraagd. Dit lijkt een Déjà Vu maar is het zeker niet. De Wet Ruimtelijke Ordening voorziet erin dat belanghebbenden na de voorlopige VVGB een zienswijze kunnen indienen op het bestemmingsplan. Na een ambtelijke reactie op deze zienswijzen komt het nogmaals langs de raad zodat de raad kan controleren of op de zienswijzen op de juiste ruimtelijke gronden is gereageerd en gehandeld door het college. De bezwaren van de omwonenden waren wederom: Te veel woningen op het stuk grond en onvoldoende participatie.

Wat D66 betreft is elke woning die we kunnen bouwen nodig. Juist in het middensegment moeten betaalbare duurzame woningen gebouwd worden voor doorstroming zodat de Heemskerkse jongeren weer een huis kunnen kopen. De acht huizen op dit stuk grond voldoen aan de ruimtelijke normen en dus stemden wij met overtuiging voor dit plan. Het participatiegedeelte had beter gekund en gemoeten, maar omdat het hier geen ruimtelijke grond betrof kan de raad de VVGB niet weigeren op dit argument, het zou bij de rechter geen stand houden. Als raadslid handel je nu eenmaal naar de wet maar het is begrijpelijk dat de uitkomst voor de omwonenden moeilijk te verteren is. Daarom is het hoog tijd om participatie op een dergelijke reële wijze in te steken, dat omwonenden zich gehoord voelen en ontwikkelaars de huizen kunnen bouwen waar we in Heemskerk behoefte aan hebben. Participatie als verbindingsmiddel i.p.v. obstructiemiddel.

De scheidslijn tussen het belang van het individu en het algemeen belang is vaak vaag en moeilijk objectief te bekijken. Tel daar ingewikkelde wetgeving en oplopende emotie op een publieke tribune bij op en je moet verdomd stevig in je schoenen staan om als raadslid recht te blijven lopen. De raad van de gemeente Heemskerk heeft afgelopen week de 'Gentle Agreement' betreffende integriteit vastgesteld en ondertekent. D66 Heemskerk staat daar 100 % achter want je hebt niet genoeg aan je eigen gelijk. Een goed raadslid is een integer raadslid.

Mark Wouters,

Fractievoorzitter D66 Heemskerk

Memorabele dag

(Foto: )

28 maart 2019, een memorabele dag in de geschiedenis van de gemeente Raad van Heemskerk. Naast een aantal andere onderwerpen en hamerstukken was er vooral veel te doen om het al dan niet afgeven van een definitieve verklaring van geen bedenkingen voor de bouw van 8 woningen voor de locatie Botteracker. Een aantal partijen uit de oppositie bracht, net als in een eerdere vergadering over dit onderwerp de vermeende slechte communicatie tussen de huidige bewoners en de gemeente en de projectontwikkelaar. Dat het op dat onderdeel geen schoonheidsprijs verdient is duidelijk. Maar het ging er nu over of er wel of geen bezwaar tegen de bouw van acht woningen zou zijn volgens de aangeleverde tekeningen. Was Heemskerk Lokaal op het verkeerde spoor gezet? Ja…helaas wel. Na een schorsing waarbij duidelijk werd wat de consequenties van het niet afgeven van het gevraagde zouden zijn besloot Heemskerk Lokaal toch ja te zeggen tegen het voorstel. Dat de behandeling commotie deed ontstaan was duidelijk en geen voorbeeld van hoe de politiek uiting moet geven aan haar taak. Voor de vermeende last die dit gaf onze excuses, maar het kon niet anders. We hebben ons aan de wet te houden.

Het ingediende raadsinitiatief "iedereen telt mee" waarin wordt gepleit dat iedereen in ons dorp zichzelf moet kunnen zijn; ongeacht geslacht, afkomst, leeftijd, godsdienst, seksuele voorkeur is unaniem aangenomen. Dit initiatief zal ervoor zorgen dat er als symbool van tolerantie in Heemskerk een kunstwerk zal worden geplaatst.

Heemskerk Lokaal diende de motie "Heemskerkpas" in. In het coalitieakkoord staat namelijk dat we het de inwoner van Heemskerk makkelijker willen maken om de weg naar de gemeente te vinden. Dat heeft niet iedereen nodig, maar zeker wel de minima; voor deze doelgroep zou een aangereikte pas met alle voorzieningen waar zij recht op hebben DE oplossing kunnen zijn zodat zij niet telkens opnieuw een aanvraag hoeven te doen op het gebied van bv bijstand en sociale voorzieningen.

De motie zal in de komende commissievergadering op de agenda staan om alle punten die deze pas rechtvaardigen te bespreken.

Jose Grit, Heemskerk Lokaal

Lastige keuzes

(Foto: )

Heemskerk heeft woningen nodig, veel woningen en er is maar weinig plek beschikbaar om deze woningen te bouwen. Er zal dus op elk beschikbaar stukje grond geprobeerd worden om woningen neer te zetten, en de PvdA-fractie is daar erg blij mee. Maar als we dat gaan doen moet er wel gezorgd worden voor zoveel als mogelijk inspraak van de directe omgeving, dus vanaf het moment dat de ideeën ontwikkeld worden, moeten de bewoners er serieus bij betrokken worden.

Dat wil niet zeggen dat je iedereen zijn zin kunt geven of tevreden zal stellen. Maar als er serieus naar de input van de omgeving wordt gekeken, en de suggesties en aanpassingen die in het plan passen worden meegenomen, dan zal het bouwplan er alleen maar beter van worden en het draagvlak groter.

De PvdA Heemskerk kan zich dan ook goed vinden in de bouwplannen aan de Debora Bakelaan waar een prachtig project met een mooie omgeving gestalte gaat krijgen. Hier gaan voor diverse doelgroepen 192 sociale huurwoningen en mooie woningen komen. Om niet alleen maar grote 3 kamer woningen te krijgen, komen er voor alleenstaanden, jongeren en starters ook 24 studio's. Om dit alles betaalbaar te houden, komen er ook 21 koopappartementen.

Dit alles is in goed overleg met WoonOpMaat, gemeente en omwonenden tot stand gekomen (met speciale dank aan WonenOpMaat).
Dat goede overleg is nou precies wat er niet gebeurd is bij het plan de Botteracker. De bewoners zijn pas gehoord nadat alles was afgestemd tussen de bouwer en gemeente (De grond met het idee voor het plan is al anderhalf jaar geleden verkocht).

En het dreigement van de portefeuillehouder dat tegenstemmen van de raad zou leiden tot "rechtzaken die gegarandeerd zouden worden verloren", heeft ook de raad buitenspel gezet. Het laatste beetje weerstand (voor de bühne) vanuit de coalitie door HL werd aplan-public tijdens een paniek-schorsing, even vakkundig de kop ingedrukt door het CDA & grote broer de VVD, zodat bewoner alsnog het nakijken hadden en de portefeuillehouder opgelucht kon ademhalen.

Jammer dat er ondanks de beloofde transparantie en participatie van dit college, er nog steeds op deze manier wordt gehandeld.
De PvdA-Heemskerk hoopt dat volgende projecten op een betere manier zullen worden voorbereid.

Eus Hes,

PvdA Heemskerk

LEZERSPOST

Geachte heer A. Tekin,

Op 17 maart 2019 heeft SamenBeverwijk een open brief opgesteld en verstuurd richting het RIVM. Deze brief en de reactie van het RIVM kunt u terugvinden in de bijlagen. In de reactie van het RIVM wordt o.a. aangegeven dat onze vraag naar oplossingen begrijpelijk is, maar dat de vraag voor een opdracht alleen gegeven kan worden door de verantwoordelijke bestuurder van Noord-Holland. Omtrent de luchtkwaliteit in Wijk aan Zee en omgeving zijn veel gesprekken gevoerd en beloften gemaakt. Gelet op deze beloften en gesprekken vinden wij het nu tijd dat er vanuit de provincie daadwerkelijk actie wordt ondernomen. Dit behelst niet alleen het herhaaldelijk testen van de luchtkwaliteit, maar ook een test met de enige vanuit de samenleving aangedragen oplossing, namelijk: de SmogKiller van Peter van Wees. Het verbeteren van de leefbaarheid van de inwoners rond Tata Steel heeft een hoge prioriteit en wij denken dat mogelijke oplossingen serieus genomen dienen te worden, ook wanneer deze ambitieus zijn. Wij verzoeken u als gedupeerde van Noord-Holland voor natuur, milieu, arbeidsmarkt en Schiphol en 'groenste politicus van het jaar' een onderzoek te laten uitvoeren in Wijk aan Zee met de SmogKiller, in samenwerking met ontwikkelaar Peter van Wees. De kans bestaat dat deze oplossing werkt en een bijdrage levert aan het reduceren van de luchtvervuiling en daarmee het herstel van de balans tussen leefbaarheid en industriële activiteiten.
Alex van Luijn en Ali Bal
SamenBeverwijk/Code Oranje

HKH bij 'Kom in de Kas'

HEEMSKERK - Als onderdeel van 'Kom in de Kas' verzorgt de HKH een tentoonstelling onder de titel 'Heemskerk en zijn scholen'. De bezoeker wordt door middel van historische kaarten en een selectie van foto's uit eigen archief of dat van derden getoond hoe Heemskerk in de jaren na 1950 is gegroeid en hoe het aantal scholen meegroeide. Op de expositie is te zien hoe de scholen over het dorp verspreid lagen, hoe het aantal toenam naarmate Heemskerk groter werd en hoe het aantal scholen afnam door schaalvergroting. Ook vergrijzing in de wijken speelde een rol in de afname van het aantal. Op de foto's zijn zowel gebouwen als personen terug te vinden. De tentoonstelling is te bezichtigen in de kassen van kwekerij Sap in het weekend van 6 en 7 april, van 11.00 tot 16.00 uur.

Korfbalkampioentjes van HBC!

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Dit zijn Lieke, Lexie, Saar, Jada, Charissa en Susan. De E-pupillen van korfbalvereniging HBC uit Heemskerk die in de afgelopen zaalcompetitie kampioen zijn geworden! Onder leiding van Myra Meijer, Bart Wiendels en Suzanne Aalbregt speelden zij medio maart hun kampioenswedstrijd. En dat ging heel goed. Lieke, Lexie, Saar, Jada, Charissa en Susan zijn echte toppers. Maar bij HBC kan men nog veel meer toppers gebruiken. Heb jij ook zin om te komen korfballen? Neem dan contact op met het secretariaat op 06-53744679.

Zestigjarig huwelijk

BEVERWIJK – Op dinsdag 2 april bezocht burgemeester drs. M.E. Smit het echtpaar Dekker-Lieuwes. Het echtpaar vierde op die dag hun 60-jarig huwelijk.
De heer Johannes Dekker is op 14 juni 1935 geboren in Wijk aan Zee en mevrouw Clara Lieuwes op 07 februari 1939 in Velsen.
Het echtpaar is op 02 april 1959 in de gemeente Beverwijk in het huwelijk getreden.

Gouden Dagen Heemskerk vervult wensen van ouderen

Mevrouw Kollenburg laat zich verwennen in schoonheidssalon Time Out. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Het is fantastisch om te ervaren dat de Heemskerkers hieraan graag hun steentje willen bijdragen. Zo is de wens van mevrouw Kollenburg vervuld door sponsoring van Schoonheidssalon Time Out. Ze is heerlijk verwend door Irene, eigenaresse van Time Out. "Vorige week ben ik 95 jaar geworden en dit voelt als een prachtig cadeau" aldus mevrouw Kollenburg. "Het was heerlijk.''

Ook kringloopwinkel de Groene Ezel steunt dit goede doel. Zij kozen Gouden Dagen Heemskerk als één van hun goede doelen voor hun veiling op zaterdag 30 maart. De opkomst was groot, de sfeer was gezellig en de opbrengst boven verwachting. De drie goede doelen mogen, dankzij de inzet van deze fantastische vrijwilligers elk € 1.500,- tegemoet zien. Gouden Dagen wil iedereen heel erg bedanken. Op 28 maart vond in Westerheem een optreden van het Smartlappenkoor plaats. Gouden Dagen nodigde de zelfstandig wonende ouderen in Heemskerk uit om hierbij aanwezig te zijn. Vijf mensen hebben hier gehoor aan gegeven en genoten van dit optreden.

Het Uitbureau van Meerstate organiseert een uitstapje naar het Zeeaquarium in Bergen. De heer Wagner heeft deze wens in de wensboom van Meerstate opgehangen. Vanuit Gouden Dagen gaat hij mee op 15 april. Lijkt het u leuk om ook mee te gaan, dan opgeven bij het Uitbureau Meerstate op telefoonnummer: 06-20409016. Kosten: € 30,-.Dit is inclusief entree, vervoer en koffie/thee.

Foto Kiekie 45 jaar op Kuenenplein Beverwijk

Jan Doetjes. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Duizenden bruidsparen gingen u voor, om hun foto's te laten maken bij Foto Kiekie. Jan Doetjes de eigenaar is er trots op, zeker als ze langskomen om te vertellen dat ze nog steeds blij zijn met de foto's. ''Helemaal leuk om te horen dat ze nog bij elkaar zijn'', grapt hij.

Eigenaar Jan Doetjes nog drie dagen in de winkel

Jan Doetjes is inmiddels 70 jaar, na een vervelende periode van ziekte doet Jan het wat rustiger aan. Hij is woensdag, donderdag en vrijdag nog met veel plezier in zijn winkel te vinden. Je kunt nog steeds bij hem terecht voor het afdrukken van foto's, klaar terwijl u wacht. Pasfoto's voor rijbewijs of paspoort of gewoon voor de leuk. Tevens is hij heel druk met videobanden op dvd te zetten of op een memory stick. Hij is daarin ook het goedkoopste € 8,50 per band, ergens anders betaal je 25 euro.

Oude filmpjes

''VHS 8 milimeter, hi* digitaal 8 en DVC dat zijn die hele kleintjes. Oude filmpjes op super 8 zet ik ook op een sticky of dvd. Dit doe ik samen met een collega, want dat wordt beeldje voor beeldje ingescand met hele dure apparatuur. Haar scherp. Je ziet de korreltjes van de film over het scherm gaan'', Jan. ''Oude foto's knap ik weer op, als nieuw. Altijd blije gezichten als de verscheurde foto geen scheur meer heeft. Vaak als er iemand overleden is, komen ze met zo'n oud fotootje of een digitaal bestand en dan maak ik op tijd er weer een mooie foto van, voor op de kist.''

Posters afdrukken van hoogste kwaliteit

Sinds kort heeft Jan Doetjes een nieuwe printer en kan hij posters afdrukken van 1.5 tot 10 meter. Uiteraard ook kleiner als dat nodig is. ''Alles van de hoogste kwaliteit.''

Daarnaast verkoopt Jan ook originele Epson inkt en hoogwaardige papierssoorten en canvas 360 grams.''Mat of glans of zijdeglans, oftewel silk genaamd.'' ''Plakt niet zo snel op het glas. We hebben ook een opplak service.'' Jan heeft nog steeds enorm veel plezier in zijn werk en zegt: ''Zolang ik nog kan lopen ga ik door.''

U bent hartelijk welkom bij Foto Kiekie, Kuenenplein 2, Beverwijk.

Maatjesproject zoekt vrijwilligers

BEVERWIJK - Het Maatjesproject in de gemeente Beverwijk brengt vrijwilligers (maatjes) in contact met ouderen en mensen die door psychische of sociale problemen in een isolement zijn gekomen. Maatjes zijn geen hulpverleners, maar betrokken mensen die er plezier in hebben wat vrije tijd door te brengen met iemand die minder gemakkelijk contact legt of houdt. Andrea de Graaf van Stichting Welzijn Beverwijk via degraaf@welzijnswb.nl of bellen op maandag/dinsdag/donderdag naar 06-44595979.

Lezing eetbare wilde planten

Wilde planten. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - We trappen er achteloos op, ergeren ons aan al die "onkruidige" planten, wieden ze uit onze tuin en gooien ze weg. Maar ze maken ons voor een belangrijk deel vrij van farmaceutische zorg. Wilde planten zijn de beste leveranciers van Vitaminen en Mineralen oftewel de ontbrekende schakel in onze voeding. Elk seizoen heeft zijn eigen oogstmogelijkheden. Eetbare wilde planten zijn hip, maar het is geenszins slim deze in het wilde weg te gaan eten. Frans Hoogeland legt uit waarom het voor je gezondheid zo belangrijk is om wilde planten in je dagelijkse voeding te nuttigen. Dinsdag 9 april aanvang om 19.00 uur. Entree is gratis. Locatie: Flex & Connect, Hobbesteeg 4.

Opschoondag op Het Rinket

De schoolkinderen bezig op het strand. Foto: Sanne Bruins

HEEMSKERK - De kinderen van de groep 5 t/m 8 van basisschool Het Rinket in Heemskerk zijn woensdag 27 maart naar strand van Heemskerk gefietst. Ze gingen daar, gewapend met prikstokken en vuilniszakken, het strand 'opschonen'.

Ze deden dit in het kader van het schoolbrede thema 'Hallo Wereld!' waar zij de hele maand maart aan werkten. Ze leerden over recyclen, plastic soep en de natuur. Het opruimen van de natuur om hen heen hoort daar ook bij. Het heeft de kinderen verbaasd wat zij allemaal tegen kwamen in de natuur; een vloerkleed, een tafel, papier, schroeven, lampen en heel veel plastic! Ze hopen dat alle mensen zullen helpen met het schoon houden van de natuur, door al het afval op de juiste plek weg te gooien.