Noord-Amsterdams Nieuwsblad

23 april 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 23 april 2019


'Federer komt, dus ik moet ernaartoe!'

Edwin Gruijs laat zien hoe het moet. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Twee primeurs voor Het Madrid Mutua Open, dat van vrijdag 3 tot en met zondag 12 mei gehouden wordt. Het grote Spaanse tennistoernooi, qua niveau slechts één categorie onder de Grand Slams, mag zich allereerst verheugen op de komst van Roger Federer. Het Zwitserse tennisfenomeen keert voor het eerst in twee jaar terug op gravel, bij het toernooi dat hij in 2009 en 2012 won.

Er is echter meer nieuws vanuit de Spaanse hoofdstad. Niet eerder reisde een Nederlander naar het toernooi af om rackets van de toptennissers te bespannen. Die eer valt Edwin Gruijs ten deel. De Zaandammer is racketbespanner op het allerhoogste niveau en gevraagd voor het bespanningsteam van sport- en kledingbedrijf Head. Dit betekent dat de groot Federer-liefhebber dinsdag 30 april in het vliegtuig stapt voor een nieuw avontuur. Hij maakte in januari vorig jaar al zijn debuut bij de Australian Open, een van de vier Grand Slams, waar de allerbeste tennissers ter wereld in actie komen.

Federer

In het weekend van 17 maart hangt plotseling Oostenrijk aan de lijn. Het is het hoofdkantoor van Head, dat onder meer tennisrackets levert. Edwin heeft de manager van het Head-bespanningsteam aan de telefoon. Of hij van dinsdag 30 april tot en met donderdag 9 mei beschikbaar is. "We willen graag dat je komt", hoort hij in het Engels praten. Dat Federer in Madrid voor het eerst in twee jaar weer op gravel speelt, maakt helemaal dat het woord 'nee' voor Edwin geen optie is. "Federer komt, dus ik moet komen! Ik ben er best wel een beetje trots op dat ik gevraagd ben", aldus de Zaankanter. "Het is een hele eer. Ik behoor tot de top 100 van bespanners, maar het aantal plekken bij zulke toernooien is echt minimaal. Ze werken vaak met vaste mensen."


Diefstal

REGIO - In Noord-Holland is de kans op fietsdiefstal het grootst. Dit blijkt uit de jaarlijkse infographic van De Fietsersbond en beslist.nl. Met drieënzeventig fietsdiefstallen per duizend inwoners is Noord-Holland de provincie waar de meeste fietsen gestolen worden. Het grootste risico op diefstal is tijdens het winkelen. Ook worden veel fietsen gestolen bij treinstations.

Boekenclub Over het water

Eén keer per twee maanden bespreekt Lot Douze van Boekhandel 'Over het water' met een gast en het publiek een, liefst vooraf gelezen, boek.

Het eerste boek dat wordt besproken is 'Asymmetrie' van Lisa Halliday. Deze roman bestaat uit drie delen. In deel een heeft een jonge redactrice van een literaire uitgeverij een relatie met een veel oudere, zeer gevierde auteur. Deel twee gaat over een man, die probeert terug te keren naar het land van waaruit hij met zijn ouders vluchtte. Deel drie is een transcript van een radio-interview. En hoe hangen deze delen met elkaar samen?

Te gast bij de leesclub is Rutger Lemm. Aanvang: 20:30. Entree: € 7,50, € 5 CJP.

Watersportcentum Wormer al jaren op fraaie plek aan Zaan

Watersportcentrum Wormer ligt op een fraaie plek aan de Zaan. (Foto: Watersportcentrum Wormer)

WORMER - "Watersportcentrum Wormer: 'supermodern' en tegelijkertijd 'ouderwetse' service!! Met een prachtig uitzicht op authentieke Zaanse huisjes en gelegen aan de drukbevaren Zaan, kunnen we gerust stellen dat Watersportcentrum Wormer een 'hotspot' heeft. Twee jonge enthousiaste mensen met een jong bedrijf, maar met een heel ouderwetse kijk op service. Hier ben je nog klant!", aldus eigenaren Ed en Jolanda Sybrandy.

Supermodern met ouderwetste service

"Alles is in huis. Een mooie showroom met boten en motoren, een werkplaats en een ruime opslag. Genoeg voor een watersportcentrum van formaat." Ed en Jolanda Sybrandy zijn in maart 2003 het watersportcentrum Wormer in een nieuw pand begonnen. Het waterrijke gebied van de Zaanstreek heeft altijd veel watersporters gehad, dus er kon er altijd eentje bij.

Originele 'bootbar'

"Loop je van de showroom de winkel binnen, dan valt je gelijk de zelfgemaakte bar op. Steevast bieden we de mensen aan de zeer originele 'bootbar' een kopje koffie aan. Een houten zeilboot is op originele wijze omgetoverd tot bar."

Watersportcentrum Wormer is dealer van Jobe (waterskiën, funboards e.d.), Suzuki rubberboten, Nimarine rubberboten, Suzuki buitenboordmotoren, Marlin trailers en Alumacraft aluminium Jon boten. Tevens is er een perfecte lijn sloepen en Tenders van het merk Admiral in de lengte 4.50 tot 6.25 meter en natuurlijk mogen we de Beneteau console boot niet vergeten.

His Watersport

His Watersport heeft een samenwerking met Watersportcentrum Wormer. Sinds begin oktober 2016 is Pim Bakker binnen het watersportcentrum gestart met zijn onderneming His Watersport. "Pim heeft zijn passie voor de watersport, boten en motoren al gedurende vier jaar in de praktijk kunnen uitbreiden. Hij is geboren en getogen in Wormer en heeft de watersport met de paplepel ingegoten gekregen. Hij is inmiddels een ervaren technicus waar het gaat om onderhoud en reparatie van buitenboordmotoren. Dit gedeelte binnen Watersportcentrum Wormer valt nu onder zijn verantwoordelijkheid en hij biedt hierin de klant graag vakkundigheid, advies en goede service."

"Of u nu voor een onderdeel naar Wormer komt of voor een buitenboordmotor, sloep of reparatie aan boot of motor... één ding weten we zeker, u gaat altijd tevreden naar huis. Watersportcentrum Wormer heeft een echte allround specialisatie, we zijn van alle markten thuis. Zo hebben we een prachtige lijn met rubber, polyester, aluminium en console boten." "Vooral de prachtige sloepen die we van Admiral sloepen en Tenders hebben zijn heel erg populair. U moet voor de vele merken gewoon even gaan kijken op de site van Watersportcentrum Wormer: www.watersportcentrum-wormer.nl en www.Admiralboats.com." Watersportcentrum Wormer bevindt zich op Veerdijk 26 in Wormer. Meer informatie via: 075-6406309.

Sjalsjelles speelt Jiddische liederen

De Sjalsjelles (Foto: aangeleverd)

NOORD - Sjalsjelles betekent ketting of verbinding. De naam van het Jiddische ensemble dat 12 mei optreedt in de Buiksloterkerk refereert aan het gegeven dat alle mensen met elkaar verbonden zijn. Ze brengen daarom een programma dat bestaat uit liedjes van verlangen, vreugde, humor en wijsheid.

Jiddisch is de Hebreeuws-Duitse mengtaal van de Joden die zich vanaf de zeventiende eeuw in Nederland en met name in Amsterdam vestigden. Ze zongen in die taal door de eeuwen heen en onder alle omstandigheden. Of het nu gaat om de wiegeliedjes over het bitter en het zoet in het leven die moeders zingen voor hun kinderen, over de drinkliedjes tijdens bruiloften en andere feesten of de religieuze liederen (nigunim) waarin vrome joden de Eeuwige danken of smeken: iedere klank in ieder Jiddisch lied is een sprankje vuur dat levend gehouden wil worden. Het Jiddische lied is een onuitputtelijke bron van bezieling voor wie van muziek houdt. Het brengt muziek uit alle windstreken samen en vormt op die manier de neerslag van de Joodse geschiedenis.

Ensemble Sjalsjelles bestaat uit Jacob van der Wijk (viool, zang), Anja Timmermans (zang, percussie) en Otto van den Aardweg (gitaar, zang). Van der Wijk is een kenner van het Joodse lied en de Joodse taal: hij is een van de auteurs van het lijvige woordenboek Koosjer Nederlands. Van den Aardweg is afgestudeerd klassiek gitarist en dirigent van verschillende koren in Amsterdam.

Locatie: Buiksloterkerk, Buiksloterkerkpad 10, aanvang 15.30 uur. De kerk open: 15.00 uur.

Gouden kantineschaal

De leerlingen van het Clusius College hebben een gezonde schoolkantine. (Foto: Aangeleverd )

NOORD - Op de dag van de gezonde kantine werd de vierde Gouden Kantineschaal uitgereikt aan het Clusius College. Het is de vierde keer op rij dat het Clusius in Noord de gouden Schoolkantine Schaal 2019 van het Voedingscentrum heeft verdiend. Hiermee laat het Clusius College zien dat de schoolkantine gezond is ingericht. De kantine wordt beheerd door Aline Dral en zij zorgt, in samenwerking met de leerlingenraad, ervoor dat het gezonde assortiment past bij de wens van de leerlingen.

Het Clusius College heeft wederom hard gewerkt om de kantine gezonder te maken. Een gezonde uitstraling en een gezonder aanbod staan centraal in hun gezonde schoolkantine. Het oog van leerlingen valt meteen op de keuze in gezonde broodjes, groente en fruit. En er is altijd water beschikbaar in de vorm van een watertappunt. De leerlingen zijn blij met dit aanbod dat verleidt om gezonder te kiezen.

Richtlijnen gezondere kantines

De school heeft de kantine gezonder gemaakt aan de hand van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Deze richtlijnen zijn opgesteld door het Voedingscentrum, in opdracht van het ministerie van VWS. De visie erachter: jongeren zijn de toekomst. Willen we dat zij gezonder leven, dan is het belangrijk dat zij ook op school gezond kunnen eten en drinken. Zij brengen hier immers een groot deel van hun tijd door. Ervaren dat gezond eten lekker en heel gewoon is, helpt hen een gezond eetpatroon te ontwikkelen. Het Clusius College vindt dat een gezond leefpatroon van jongeren ook helemaal past bij de visie van het Clusius om leerlingen te begeleiden naar een verantwoorde toekomst.

De Gezonde Schoolkantine

De gezonde Schoolkantine is een langlopend project van het Voedingscentrum met als doel gezonder voedingsaanbod. www.voedingscentrum.nl/gezondeschoolkantine.

Gemeentelijk monument

Het pierenbadje (Foto: Aangeleverd )

NOORD - Het dagelijks bestuur van stadsdeel Noord heeft de Bethelkerk met kosterwoning en de inrichting van het Plejadenplein aangewezen als beschermd gemeentelijk monument. De Bethelkerk is ook opgenomen in de gemeentelijke Top 100 van naoorlogs erfgoed. De Nederlands Hervormde Bethelkerk is gebouwd tussen 1957 en 1958, het ontwerp is van de architect S. van Woerden.

De kerk en de kosterwoning zijn door een bordes met trappen aan elkaar verbonden. Voor de kerk, aan de pleinzijde, staat een stalen klokkentoren met uurwerk. Al deze elementen bij elkaar omarmen als het ware het Plejadenplein met het pierenbadje en de speelplaats en vervullen daarmee een belangrijke functie voor de buurt, een ontmoetingsplek voor jong en oud. Het kerkgebouw, de klokkentoren en kosterwoning, samen met de inrichting van het plein is daarom in zijn geheel als gemeentelijk monument aangewezen waardoor het in zijn geheel beschermd wordt en niet zomaar kan worden gewijzigd.

Alzheimer Café

NOORD - Alzheimer Café Amsterdam Noord houdt dinsdag 23 april weer een bijeenkomst. Thema deze avond is: 'Bijzonder gedrag bij dementie? (hallucinaties, paranoia, vergeten, wanen) Hoe ga je hiermee om?"

Door de ziekte dementie kan veranderd gedrag en verandering van karakter voorkomen. Uw naaste kan zich bijvoorbeeld passief gaan gedragen of juist heel onrustig. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Dit veranderd gedrag kan belastend zijn voor de persoon met dementie en vergt vaak veel aanpassingsvermogen van de naasten. Co Dekker, (sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Mentrum Ouderen Ambulant in Amsterdam Noord) gaat deze avond in op dit onderwerp.

Na de pauze is er ruim gelegenheid voor vragen, inbreng en ervaringen vanuit het publiek. De bijeenkomst vindt plaats in het restaurant van De Die, Loenermark 900. Aanvang: 19.00 uur. Het programma begint 19.30 uur en eindigt 21.30 uur. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Meer informatie: Liesbeth Oepts, telefoon 06 57954360.

(Foto: )

De meeuw, Hangar Aambeeldstraat.

Oude vertrouwde keuken weer als nieuw

Andre van der Leek maakt uw verouderde keuken weer als nieuw. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Verantwoord en duurzaam (ver)bouwen heeft alleen toekomst want we realiseren ons dat het lastig leven is tussen hoge afvalbergen. En iets weggooien wat nog goed is? Dat is niet van deze tijd. In de 'keukenbranche' is de ontwikkeling van renoveren in plaats van nieuw dan ook de meest voor de hand liggende. Keukenvernieuwer André van der Leek weet daar alles van en is aangesloten bij De Keukenvernieuwers, de marktleiders op dit gebied. Hij werkt vanuit Edam in de regio Waterland, Amsterdam Noord en Zaanstad.

Uw vertrouwde keuken renoveren loont. De afvoer en de leidingen liggen er al, het originele frame van een keuken is meestal prima te gebruiken, waardoor sloop en breekwerk tot een minimum kan worden beperkt. Maar uw keuken krijgt in korte tijd wel een compleet ander gezicht: wat gebeurt er als u oude keukendeurtjes vervangt en een nieuw werkblad doet ook wonderen!

André: "Het spreekt vanzelf dat onze werkwijze kostenbesparend en duurzaam is. We gooien alleen het noodzakelijke weg. Klanten geloven hun ogen niet als ze het resultaat zien. De referenties op onze site spreken boekdelen!" André vervangt ook alle keukenapparatuur. Een koelkast bijvoorbeeld die niet goed sluit is een gemene 'energieslurper'".

De keukenfronten, meubelen en werkbladen die André levert, worden in Nederlandse fabrieken gemaakt. "De lijnen daarheen zijn kort, maatwerk is voor ons geen enkel probleem!" De Keukenvernieuwers is een landelijk werkende organisatie en zijn CBW-erkend. U kunt André van der Leek bereiken via 06-20405131 of per mail: andrevanderleek@dekeukenvernieuwers.nl .

Kijk voor inspiratie en referenties op de website: www.dekeukenvernieuwers.nl .

Timmerman wordt HBO-verpleegkundige

Mitch van Ingen (Foto: aangeleverd)

Mitch (30) werkt zes jaar in de zorg, waarvan drie jaar in het BovenIJ ziekenhuis. Oorspronkelijk is hij opgeleid als timmerman. Mede door de crisis enkele jaren geleden in de bouw heeft hij zich laten omscholen.

Mitch: 'Vijf jaar geleden was het crisis in de bouw. Mijn moeder werkte al in de zorg. Eigenlijk door mijn moeder en de destijds lastige periode in de bouw ben ik mij verder gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Ik ben iemand die graag met z'n handen bezig is. En het werken in de zorg past daar perfect in.'

Diverse afdelingen

Nadat Mitch de opleiding IG verzorgende bij een andere zorginstelling volgde, kwam hij in het BovenIJ ziekenhuis terecht. Mitch solliciteerde op de vacature algemeen verpleegkundige in opleiding. In het BovenIJ volgde hij de MBO-opleiding. Mitch: 'Ik werkte in het ziekenhuis en daarnaast studeerde ik. Tijdens deze periode werkte ik op diverse afdelingen. Zo kon ik zelf ontdekken welk deel van de zorg ik het meest interessant vond. Interne geneeskunde spreekt mij het meeste aan. En binnenkort mag ik weer op deze afdeling terugkeren.'

Intern gesolliciteerd

Mitch rondde zijn MBO-opleiding goed af en mocht in het BovenIJ ziekenhuis blijven werken. Niet veel later kwam er een interne vacature als HBO-verpleegkundige in opleiding. Mitch: 'Als ik deze opleiding zou volgen zou ik in de toekomst nog meer mogelijkheden krijgen. Bijvoorbeeld in het management of als Physician Assistant. Deze kans kon ik niet voorbij laten gaan.' Sinds dit jaar volgt Mitch de HBO-opleiding samen met een paar andere collega's uit het ziekenhuis. Het BovenIJ ziekenhuis is een relatief klein ziekenhuis, waar binnen verschillende afdelingen maximaal wordt opgeleid. Ik heb er veel kansen gekregen en ga met plezier naar mijn werk!'

Waterlandse dorpentocht

De Waterlandse dorpentocht komt er weer aan. (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - De Waterlandse dorpentocht komt er weer aan. Zaterdag 27 en zondag 28 april kan men wandelen langs eeuwenoude dijken, door de polder en ontdek de charme van dorpen zoals Zunderdorp, Ransdorp, Durgerdam en Broek in Waterland.

Het Waterland werd eeuwenlang geteisterd door overstromingen van de Zuiderzee. De Dieën en Breken zijn overblijfselen van die overstromingen. Dat leidde er ook toe dat dorpen verplaatst werden of … verdwenen. Let op de palen waarop je kunt zien dat het gebied sinds het jaar 1000 zo'n zeven meter gezakt is. Hier en daar zijn nog percelen akkerbouw, de overwegende agrarische activiteit is veeteelt. De korte afstanden verkennen Zunderdorp, Ransdorp en Durgerdam. De 20 en 30 kilometer gaan naar Holysloot, Zuiderwoude en Broek in Waterland.

Voor alle wandeltochten geldt: een goed parcours, geschikt voor Nordic Walkers, honden aangelijnd toegestaan. Bij de start krijgt men een routebeschrijving met informatie over de bezienswaardigheden. Het schema: 30 km van 9.00 tot 11.00 uur, 20 km van 9.00 tot 12.00 uur en 15 km van 10.00 tot 13.00 uur. Kortere wandeltochten van 5 en 10 km van 10.00 tot 14.00 uur

Startbureau: geopend 8.45-17.00 uur. De kantine is open om 8.30 uur. Locatie zaterdag: Stadshoeve. Zunderdorpergouw 29 , 1027AT, Amsterdam. Zondag : Friendship Sports Centre, Beemsterstraat 652, 1027ED Amsterdam. Inschrijfgeld met herinnering € 5- en zonder € 4.- Info: www.wandelcomitebuiksloot.nl 075-6128628/ 06-17223216.

Nederlands grootste componist wordt tachtig jaar

Componist Louis Andriessen (Foto: Marco Borggreve)

Louis Andriessen, de grootste levende Nederlandse componist, wordt in juni tachtig jaar. Het Muziekgebouw wijdt daarom van donderdag 23 tot en met zondag 26 mei een vierdaags festival aan zijn invloedrijke werk en leven. In bijzijn van de componist zelf, boezemvrienden als Reinbert de Leeuw en verschillende oud-studenten zoals Martijn Padding en Componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki, komen alle aspecten van Andriessens kunstenaarschap voorbij.

Met werken als De Staat en De Stijl, maar ook als docent én als kritische geest had Louis Andriessen een enorme impact op de internationale muziekwereld. Toch is zijn werk in eigen land niet altijd even goed op waarde geschat.
Het Andriessen Festival toont daarom de kracht en reikwijdte van zijn ontzagwekkende oeuvre aan zowel de kenners als aan iedereen die zijn werk nog niet (goed) kent.

Klassieke werken

Andriessens klassieke werken Hoketus en De Staat klinken in het festivalprogramma naast recente werken zoals de regie van Odysseus' Women en Anaïs Nin van Jorinde Keesmaat uit 2016 door Nieuw Amsterdams Peil, bejubeld door de critici in New York en Nederland. Er zijn intieme opvoeringen van MUTED, het stilste vioolstuk ooit, geschreven voor Andriessens vrouw Monica Germino. Andriessen schreef het in nauwe samenwerking met componisten Julia Wolfe, David Lang en Michael Gordon; alledrie bekend van het beroemde Amerikaanse collectief Bang On A Can.


Tevens staat Andriessens liefde voor Igor Stravinsky centraal, in een pianorecital door Ralph van Raat. Vier oud-studenten – Martijn Padding, Rozalie Hirs, Pete Harden en Mary Finsterer - eren hem met nieuw werk, uitgevoerd door Asko|Schönberg.

Domineesdochter maakt boek over LGBT-gezinnen

In The Daily Life of Gay Parents worden foto's van vijftig gezinnen afgewisseld met vijf interviews. (Foto: Aangeleverd )

AMSTERDAM - Fotograaf Annemarie Dekker presenteert op 28 april het fotoboek 'The Daily Life of Gay Parents'. Het eerste exemplaar wordt in ontvangst genomen door oud COC-voorzitter en Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66). De presentatie vindt plaats in OBA Oosterdok om 15.30 uur.

In The Daily Life of Gay Parents worden foto's van vijftig gezinnen afgewisseld met vijf interviews. Annemarie Dekker brengt gay gezinnen in allerlei samenstellingen in beeld. Als domineesdochter weet Annemarie als geen ander hoe lastig het kan zijn om uit de kast te komen. Het is immers niet de makkelijkste omgeving om je coming out te hebben. Toen ze haar omgeving later vertelde dat ze een gezin wilde beginnen met haar vriendin, leverde haar dit zowel positieve als negatieve reacties op. Voor haar aanleiding genoeg om op onderzoek uit te gaan.

Meer info

The Daily Life of Gay Parents, 128 pagina's, foto's en interviews, hardcover ISBN 9789090315393, €24,95. Release: 28 april. Meer informatie op www.gayparentsfotoboek.nl. Boekpresentatie, 28 april, 15.30 tot 16.30 uur, OBA Oosterdok.

Bella (Foto: aangeleverd)

Dit is Bella, een Europese Korthaar poes (gesteriliseerd) van 11 jaar oud. Bella is een lieve, speelse en tikkeltje eigenzinnige poes, die erg van gezelligheid houdt, maar ook gesteld is op haar rust.

Ze vindt het heerlijk bij je te komen zitten en aangehaald te worden, maar wel wanneer het haar uitkomt. We zijn op zoek naar baasje/gezin (zonder kleine kinderen), waar ze de rust en aandacht krijgt die ze nodig heeft. Bella is gechipt, beschikt over een Europees paspoort en is goed gezond.

Vanwege allergische klachten zijn de huidige baasjes van Bella op zoek naar een nieuw liefdevol huisje voor haar. Wie kan dit lieve dametje een fijn thuis bieden?

Benieuwd of Bella bij je past? Maak een zoekprofiel aan op www.verhuisdieren.nl om te zien of jullie een match zijn.

Haken

Haken als hobby (Foto: aangeleverd)

NOORD - Fatma Ylmaz verzorgt voor de tweede maal, vanaf woensdag 8 mei, de workshop 'Vrolijke poppen haken'. De deelneemsters aan de eerste cursus waren enthousiast. Op het einde van de workshop ging iedereen met een prachtige pop naar huis. Fatma leert deelnemers in zes bijeenkomsten alles wat komt kijken om een pop te haken en in elkaar te zetten. Het gaat haar niet alleen om de haaktechniek, zij vindt het belangrijk dat deelnemers elkaar leren kennen het gezellig met elkaar hebben.

De lessen zijn 's woensdags van 15.00 -17.00 uur in het Huis van de Wijk Waterlandplein.Kosten voor zes bijeenkomsten: € 10,- incl. materialen. Stadspas € 5,-.

Klaverjascursus bij Oriënt

NOORD - In het Huis van de Wijk, Waterlandplein 302 start dinsdag 7 mei een 8-weekse cursus klaverjassen. De cursus bestaat uit 3 theorielessen en 5 oefenlessen. Deelnemersbijdrage is: € 10,00 en met stadspas € 5 ,00. De cursus op dinsdagochtenden is van 10.00-11.30 uur, start dinsdag 8 mei. Woensdagavonden van 19.30-21.00 uur, start woensdagavond 9 mei. Informatie/aanmelden: Klaverjasclub Oriënt. Evelien Voogt, tel: 020-6361717, Hans de Groot, tel: 020-6373272, E-mail: j.groot75@upcmail.nl.

Ruim honderd vrijheidsmaaltijden

AMSTERDAM - Tijdens bevrijdingsdag, 5 mei, wordt vierenzeventig jaar vrijheid gevierd en vindt de achtste editie van de Vrijheidsmaaltijd plaats. Op honderd plekken in de stad ontmoeten tienduizend Amsterdammers elkaar en delen verhalen over hun vrijheid. Het thema van dit jaar is Familie Amsterdam.

Amsterdam verbindt. Samen zijn alle inwoners de 'Familie Amsterdam'. Een familie met 106.248 studenten, 40.651 alleenstaande vaders en moeders en 671 tandartsen. Wat voor familie is Amsterdam en welk verleden delen we en welke toekomst zien we met elkaar? Met 'Familie Amsterdam' vieren we 5 mei de kunst van het samenleven.