Haarlems Nieuwsblad

20 juni 2019

Haarlems Nieuwsblad 20 juni 2019


Vleigtuigbommen ontplofd op Bloemendaal strand

BLOEMENDAAL - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) liet dinsdag 18 en woensdag 19 juni drie vliegtuigbommen ontploffen op het strand bij Bloemendaal. Het gaat om brisantbommen uit de Tweede Wereldoorlog van 500, 1000 en 1200 kilogram.

Wat deze granaten volgens de Koninklijke Landmacht extra bijzonder maakt, is dat ze Duits zijn. Normaal gesproken gaat het bij dit formaat om Amerikaanse vliegtuigbommen. Volgens de Landmacht is een Duitse bom van 1200 kilogram uniek.Om de ontploffing zo klein mogelijk te houden, is een drie meter diepe put gegraven. Vervolgens is de kuil volgestort met duinzand. Ook is volgens de standaardprocedure het luchtruim tijdens de vernietiging gesloten.

De bommen zijn in september in Rijsenhout gevonden. Volgens Bas Coolen, directeur van UXO Group, die zich richt op opsporing van explosieven, is dat geen verrassing. Die locatie werd volgens Coolen in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gebruikt als dumpsite. De landmacht weet niet hoeveel bommen er nog in de grond liggen.

Haarlemse oud-wethouders krijgen meeste wachtgeld

NOORD-HOLLAND - De gemeenten Haarlem, Hoorn en Den Helder hebben in de afgelopen vijf jaar het meeste wachtgeld gegeven aan oud-wethouders. Den Helder staat bovenaan de lijst: de gemeenten betaalde maar liefst 1,2 miljoen euro.

Dat blijkt uit onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag. Alle 355 gemeenten zijn gevraagd naar de wachtgeldbedragen die ze van 2014 tot en met 2018 uitbetaalden aan oud-wethouders. De Wethoudersvereniging verdedigt de uitgekeerde bedragen, omdat het voor oud-wethouders moeilijk is om een baan te vinden na ontslag.

Negatieve beeldvorming

De vereniging is bezorgd over de negatieve beeldvorming rond de wachtgeldregeling. "Regelmatig ontstaat er discussie over nut en noodzaak van wachtgeld", zegt directeur Jeroen van Gool van de Wethoudersvereniging. "Maar afschaffen of verder versoberen zou grote gevolgen hebben voor de kwaliteit van het lokale bestuur."

ISM NH Nieuwspartner

Cultuur & Uitgaan

in Haarlem

en de regio

Plantenasiel Haarlem houdt open dag

81-jarige

Spaarndammer

abseilend Euromast af

Gratis taxatiedag voor kunst en antiek

Vroege sluiting winkels op drie avonden

(Foto: Pixabay)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - "Het is eigenlijk een reparatie van de Winkeltijdenverordening", legt wethouder Robbert Berkhout uit in de vergadering van de Commissie Ontwikkeling van 6 juni. "En we geven hiermee invulling aan het initiatiefvoorstel van SP Haarlem, Trots Haarlem, ChristenUnie en CDA." Deze partijen hadden voorgesteld om de winkels te sluiten op Nieuwjaarsdag de gehele dag en op Goede Vrijdag, 4 mei en 24 december vanaf 19.00 uur. Het College heeft dit grotendeels overgenomen, alleen gaat sluiting op Nieuwjaarsdag wat hen betreft niet door.

SP pleit voor één dag per jaar 'rust in de binnenstad'

Frank Visser (CU) verdedigt het voorstel: "Winkelcentrum Schalkwijk doet het al, maar daar is het makkelijker omdat ze de deuren kunnen sluiten. Het is goed voor de zelfstandige ondernemers dat ze niet door de grootwinkelbedrijven gedwongen worden om open te zijn."

Joris Blokpoel (VVD) bestrijdt dit: "Er is geen sprake van dwang, iedereen is vrij om open of dicht te zijn." Visser: "Nou ja, gedwongen door de markt. Anders missen ze omzet."

Niet onomstreden

De gekozen specifieke dagen roepen ook wat reacties op. Jasper Drost (GroenLinks): "Ik heb nog opgezocht wanneer Jezus gekruisigd is, maar dat was niet in de avond van Goede Vrijdag." Ook 4 mei is niet onomstreden.

"Wilt u dan ook geen herdenkingsconcert op die avond?", vraagt Misja de Groot aan Frits Garretsen (SP). "Het gaat mij om de winkels", antwoordt Garretsen. "Het herdenkingsconcert kan gewoon doorgaan."

Hannie Schaft

Een meerderheid van de Raad is tegen sluiting op Nieuwjaarsdag. Garretsen pleit dan voor een andere dag dat alle winkels gesloten zijn: "Het is fijn en dat hoor ik ook van burgers, als we een dag per jaar rust in de binnenstad hebben.

Als dat niet op Nieuwjaarsdag kan, dan misschien op de dag dat we Hannie Schaft herdenken, dat is ook een zondag. En als dat ook niet haalbaar is, dan misschien één keer in de zeven jaar als 4 mei op een zondag valt."

Motie

Wethouder Berkhout wil graag eerst de mening van andere partijen over dit (extra) voorstel horen, dus dat wordt in een motie ingebracht tijdens de volgende raadsvergadering.

Voor de rest lijkt er voldoende steun in de Raad voor het collegevoorstel om Nieuwjaarsdag wel open zijn toe te staan en op de genoemde avonden verplicht te sluiten om 19.00 uur.

Voorbereiding voor Haarlem binnenstad autoluw

De voorbereidingen zijn getroffen. (Foto:Ad Timmers )

HAARLEM - Dat vanaf 1 juli de binnenstad van Haarlem autoluwer gaat worden kunnen niet veel inwoners meer ontgaan zijn. Nu zijn er ook borden geplaatst in de stad om deze aanpassing nog meer duidelijkheid en inhoud te geven. Dit bord staat bij Nassaulaan / Nassaustraat.

Vanaf 1 juli breidt Haarlem het autoluwe centrum uit naar het noorden. De gemeente start eerst met een waarschuwingsperiode tot 1 augustus. Na de zomer wordt het gebied ook met beweegbare palen afgesloten. Vanaf volgende week wordt het autoluwe gebied aangekondigd met borden en streetprints op diverse parkeerplekken.

De nieuwe verkeersborden met het welbekende voetgangerssymbool, de man met het kind aan de hand, zijn 1 juli rondom het nieuwe voetgangersgebied te vinden. Dan zijn de nieuwe verkeersregels van kracht. Alleen tussen 06:00 en 11:00 uur mogen auto's, busjes en vrachtwagens het voetgangersgebied in voor het laden en lossen. Alleen pashouders mogen na 11:00 uur het gebied in om te laden en lossen. De pas moet zichtbaar achter de voorruit liggen.

Na 11.00 uur krijgen automobilisten zonder pas een waarschuwing voor rijden in het gebied. Deze waarschuwingsperiode loopt tot 1 augustus. Daarna schrijven handhavers ook boetes uit. Na de zomer kan de toegangspas worden gebruikt om de verplaatste palen naar beneden te laten en het gebied in te rijden voor laden en lossen. Er mag sowieso niet geparkeerd worden in het gebied.

Plantenasiel Haarlem laat planten stralen op Groene Open Dag

Planten hebben ook verzorging nodig. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zaterdag 6 juli organiseert het Plantenasiel van 11.00 – 14.00 uur samen met DOCK Haarlem een Groene Open Dag in wijkcentrum Alleman in Haarlem Oost. Een dag in het teken van groen en van duurzaamheid. En van plezier in planten.

Naomi de Bruine en Marije Franken zijn studentes die hun liefde voor planten willen delen. Zij startten samen het Plantenasiel Haarlem. Zij verzorgen planten die zij krijgen van eigenaren bij wie de planten thuis niet meer verder groeien of in de weg staan. Ze kwamen een paar maanden geleden in contact met Suzanne van Rijn, sociaal werker van DOCK die met trots vertelde over de ruime hal in wijkcentrum Alleman. Wat bleek? Naomi en Marije waren op zoek naar een geschikte ruimte voor alle planten.

Sinds begin april staan de planten in Alleman aan de Jan Sluijterslaan 11 in Haarlem Oost. Naomi en Marije verzorgen gedoneerde plantjes, bieden gezonde planten ter adoptie aan via Facebook, verzorgen workshops en kletsen heel wat af over de planten.
Op donderdagavond van 19.00 – 21.00 uur én iedere eerste zaterdagochtend van de maand van 10.00 tot 13.00 uur is het plantenasiel open.

Groene Open Dag

Op zaterdag 6 juli organiseren de dames van het Plantenasiel en van DOCK samen een open dag van het Plantenasiel in Alleman. Met lezingen, buitenactiviteiten en een kleine markt met zelfgemaakte hapjes, kunst en groen. Neem binnen- en buitenplanten en stekken mee voor de stekjesruil.

Op www.plantenasielhaarlem.nl vindt u alle informatie over het Plantenasiel en de Groene open Dag.

Spreekuur borstprotheses

HAARLEM - De borstkankervereniging (BVN) organiseert in samenwerking met het Spaarne Gasthuis iedere maand een spreekuur over borstprotheses, lingerie en badkleding. Het spreekuur is bedoeld voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad). Deze maand heeft het spreekuur plaats op woensdag 3 juli van 14.00 - 15.00 uur en 15.00 - 16.00 uur bij Patientenvoorlichting in Haarlem Zuid.

Waar kunt u een borstprothese kopen? Wat zijn er voor soorten? Waar moet u op letten? De medewerkers van de BVN geven u, in een individueel gesprek, tips en advies voor de aanschaf van een (deel)prothese, lingerie en/of badpak. Er wordt gewerkt volgens afspraak.

Er is ruime gelegenheid om materialen te bekijken en vragen te stellen. Aanmelden via www.spaarnegasthuis.nl – agenda – borstprothese informatiecentrum.

Jaarmarkt Cronjé wordt een 2.0 jaarmarkt

Het is altijd druk tijdens de jaarlijkse Cronjé braderie. (Foto: PR)

Christa Warmerdam

HAARLEM - Zondag 30 juni belooft het heel gezellig te worden in de Generaal Cronjéstraat. De winkeliersvereniging van de langste winkelstraat van Nederland organiseert namelijk een jaarmarkt waar oud en jong zich prima zullen gaan vermaken.

Kom ook langs en geniet van alles wat er te beleven is. (Foto: BOB Promotions)

De winkelstraat van Haarlem die bekend staat om de vele speciaalzaken, zal zondag 30 juni helemaal in het teken staan van de jaarmarkt. Maar liefst 100 kramen zullen gevuld staan met mooie en aantrekkelijke producten. De ondernemers vullen de kramen met speciale aanbiedingen en met producten waar zij in gespecialiseerd zijn.

Vlooiencircus

Voor de kinderen zijn er volop leuke en gevarieerde activiteiten. Alles zal in de sfeer van oud-Hollandse spelletjes zijn. Eendjes vangen, de Kop van Jut, suikerspinnen, een poffertjeskraam het is er allemaal. Op de hoek van Julianapark komt zelfs het kleinste vlooiencircus van Nederland te staan. Er zijn speciale knipkaarten te koop (5 euro) bij Kees Hoogenbosch schoenen (nummer 11-13), Lunch en Co ( nummer 108), Game Time (nummer 47) en Tante Sientje (Julianapark 12/hoek Cronjé).

Cronjékrant

De sfeer op de jaarmarkt zal extra verhoogd worden door de Muggenblazers. Het bekende vijftienkoppig Haarlemse dweilorkest zal de hele middag door de straat lopen. Kortom, er wordt flink uitgepakt om deze jaarmarkt die georganiseerd is door de winkeliersvereniging en een activiteitenteam, tot een groot succes te maken. Een van de organisatoren omschrijft het als: 'Een jaarmarkt 2.0 waar mensen zich op kunnen verheugen.' Volgende week verschijnt er een speciale 'Cronjé krant' waar uitgebreid aandacht wordt besteed aan verschillende speciaalzaken en activiteiten. Winkelcentrum Cronjé is al meer dan honderd jaar een begrip in Haarlem. De bekende en geliefde Haarlemse winkelstraat heeft bijna 150 verschillende winkels en de kenmerkende luifels boven de trottoirs maken dat je heerlijk 'overdekt' kan shoppen.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen een poll en of een stelling. Like de pagina en volg ons.

De stelling van vorige week was: Ook modellen met een maatje meer zijn welkom in winkels

In totaal zijn er 317 stemmen zijn er uitgebracht en bereikte het bericht 5470 bereikte mensen. Hiervan waren er 542 betrokkenheidacties.

Enkele reacties op Facebook:

Els van Duijkeren zegt: Is het onderwerp nog niet genoeg uitgemolken?

Mildred Ebbinge reageert met: "Een maatje meer is gewoon, maar dit zijn wel drie maatjes meer en er zijn veeeeeeel te veel mensen met overgewicht."

Nike

Aanleiding is het feit dat Nike sportoutfits met een maatje meer op paspoppen heeft tentoongesteld in diverse winkels. Er komen veel reacties los op Instagram en Facebook. Wat vind jij? Is het niet meer dan terecht dat dit kan omdat we niet allemaal maatje 36 hebben, of moet het juist een voorbeeldfunctie zijn van hoe we met sporten een gezond lichaam krijgen?

De stelling voor deze week is: Bomen in Haarlem mogen niet gekapt worden voor woningprojecten.

Stem op onze Facebookpagina en laat eronder uw reactie achter.

Meest bekeken

Het artikel wat de afgelopen week het meest bekeken en besproken is is het feit dat de Haarlemse fanfareband Blij met Muziek bestolen was van al de instrumenten. Maar dat er hulp van buitenaf kwam. André Rieu schenkt de fanfare nieuwe instrumenten en de Haarlemse fanfare Damiate Band leent haar eigen instrumenten uit. Hierdoor kon het optreden van die avond toch nog doorgaan.

Massale solidariteit met vluchtelingen in de wereld

De oerkap was de finish van de loop Amsterdam Haarlem. (Foto: PR Website nacht van de Vluchteling)

HAARLEM - Duizenden mensen hebben afgelopen weekend meegedaan aan de tiende editie van de Nacht van de Vluchteling. De tocht van Amsterdam naar Haarlem (40 kilometer) heeft tot nu toe 196.838,- euro opgebracht. Het startschot klonk stipt middernacht in de nacht van 15 op 16 juni op de Westergasfabriek.

De route ging richting het Amsterdamse Bos en langs de ringvaart rondom de Haarlemmermeerpolder. Via de dorpjes Zwanenburg en Halfweg passeerde je de polders en het groene gebied van Haarlemmerliede. Daarna is het genieten bij de Veerplas, de Binnen Spaarne en werd er gefinisht bij het sfeervolle Stadsstrand de Oerkap.

Recordaantal lopers

Voor deze wandeling hadden zich 810 lopers aangemeld die verdeeld waren over 147 teams die deelnamen aan de tocht die eindigde bij Stadsstrand de Oerkap. In totaal liep er een recordaantal van ruim 5600 lopers mee, verdeeld over diverse wandelingen in Nederland.

Tussenstand

Bij deze tiende editie van de Nacht van de Vluchteling liep een recordaantal van ruim 5600 deelnemers mee. De tussenstand van de opbrengst bedroeg vanochtend 1.544.566 EUR.

Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling toonde zich verheugd: 'Nederland heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien, fantastisch zoveel enthousiasme en solidariteit met vluchtelingen in de wereld', zei ze bij de finish in Den Haag.

28 landen noodhulp

De opbrengst besteedt Stichting Vluchteling aan levensreddende noodhulp voor vluchtelingen in de wereld.

Vorig jaar kregen ruim 880,000 vluchtelingen in 28 landen noodhulp van Stichting Vluchteling.

Hulphond voor ex-politieagent met PTSS

Een hulphond verbetert de kwaliteit van het leven van Diana. (Foto: PR/PXHere)

HAARLEM - De Haarlemse Diana van Kekeren heeft een crowdfundig opgestart om geld in te zamelen voor een hulphond. De 46-jarige vrouw kan niet meer werken nadat zij diverse trauma's heeft opgedaan tijdens haar als politieagent. "Ik heb chronische PTSS opgelopen wat inhoudt dat ik niet meer kan werken," vertelt Diana in een e-mail. "Het betekent in mijn dagelijkse leven dat ik veel schrik, angst ervaar, de hele dag alert ben, nachtmerries heb en mij angstig voel op straat. Ik heb moeite met boodschappen doen en winkelen. Een hulphond is voor mij een uitkomst. Om weer een doel te hebben in mijn leven, zou ik de hond graag willen opleiden bij instituut Bultersmekke. Dit is een 2-jarige opleiding en kost ruim Euro 19.000." Doneren kan via de website: https://www.doneeractie.nl/hulphond-voor-ex-politieagent-met-ptss/-36138

Wild kijken met de boswachter

(Foto: )

HAARLEM - Wat is er leuker in de natuur dan met de boswachter speuren naar wild op buitenplaats Leyduin? Het is nu extra spannend, want in deze tijd van het jaar worden de eerste jonge reeën geboren. Op vrijdag 28 juni om 20.30 uur is het verzamelen op de parkeerplaats van landgoed Leyduin, op de grens van Vogelenzang en Heemstede. De excursie duurt tot 22.00 uur. Zin om mee te gaan? Reserveer nu een plek. Vertrekpunt: Parkeerterrein buitenplaats Leyduin, Woestduinweg 4, 2114 BJ Vogelenzang. Reserveren: www.gaatumee.nl.

Abseilend de Euromast af

(Foto: PR)

SPAARNDAM - Zijn leeftijd is geen belemmering, integendeel. De Spaarndammer Henk Hagemeijer, afgelopen weekend 81 geworden, houdt wel van spanning en avontuur. Niets is hem te dol. Ballonvaren, parachutespringen, paragliden... Henk heeft het gedaan. Nu is het de beurt om te abseilen. Nadat hij vorig jaar de Euromast bedongen had wilde Henk het nogmaals doen. Zaterdag was de grote dag, op naar de Euromast.

81-jarige Spaarndammer houdt van avontuur in zijn leven

Henk Hagemeijer bedwingt de Euromast. (Foto: PR)

"Ik ben altijd actief geweest en dat blijf ik ook. Het is een manier van leven,'' zegt Henk thuis in zijn woning waar hij al 47 jaar met zijn vrouw woont. Vier keer in de week stapt hij om 04.45 uur zijn bed uit om een rondje te gaan hardlopen. Daarnaast traint hij drie keer per week op de hometrainer. Met zijn favoriete muziek trapt Henk zijn programma, wat drie kwartier duurt, af om daarna de dag te beginnen.

Een mooie dag

"Het is mijn manier van leven. Als ik niet loop word ik gedurende de dag rusteloos." Zijn vrouw kan het alleen maar beamen. "Zolang als ik Henk ken houdt hij van beweging, spanning en avontuur. Als Henk opstaat draai ik me nog even om," zegt zijn vrouw lachend. Hij is al tijden met pensioen, maar ook tijdens zijn werk was de Spaarndammer actief. "Ik rende vaak een rondje na het werk. Stoom afblazen zeg maar. Het geeft me rust en voldoening. Daarna een hapje eten, dan heb ik een mooie dag."

Zelfs kapotte heupen kunnen Henk niet stoppen met sporten. "Ik kreeg 12 jaar geleden twee nieuwe heupen. Ik vroeg aan de dokter of ik nog kon rennen. Hij zei, ja graag zelfs. Drie maanden later begon ik alweer met trainen." Samen met zijn kleindochters beleeft de 81-jarige vele avonturen. "Ballonvaren was heel mooi, en parachutespringen was geweldig. Wat ik ook fantastisch vind is duiken. Ik heb mijn brevet gehaald en mooie duiken gemaakt. Abseilen is ook een hele onderneming maar wat is dat leuk.''

Bouwens

Afgelopen zaterdag vierde Henk zijn verjaardag. Met familie werd de Euromast bezocht en was er koffie met gebak. Daarna was het de beurt aan Henk en zijn kleindochters om te gaan abseilen. Dit avontuur werd betaald door Bouwens, eigenaar van Albert Heijn in Spaarndam. "Ik word ook door hen gesponsord," vertelt Henk trots. Zijn outfit, schoenen vaak de inschrijving van een event wordt door Bouwens betaald. "Ja als je zoveel loopt als ik dan is het mooie reclame.''

Workshop Creatief met Plastic

Word creatief met plastic.

HAARLEM - Op woensdag 26 juni van 15.30 tot 17.00 uur geeft de Haarlemse kunstenaar Ap Esenbrink de spannende workshop Creatief met Plastic in het Haarlemse kweekcafé.

Tijdens deze workshop 'Bouwen met plastic' gaan Ap en de jongens en meisjes met gekleurd afvalplastic zoals bordjes /bakjes /speelgoed/ etc. aan de slag. Er kan een beest of iets anders leuks gemaakt worden. Door het werken met gebruikt plastic leren de cursisten op een andere manier naar het materiaal te kijken. Zo kunnen ze zien dat een plastic kopje heel goed een nek of een bek van een beest kan worden.

Zelf plastic meenemen

De kinderen die mee kunnen doen zijn tussen de 10 en 14 jaar oud en mogen zelf ook plastic meenemen graag zelfs. De workshop is onderdeel van de tentoonstelling Haarlem Duurzaam en Circulair in het Haarlemse Kweekcafé, Kleverlaan 9 te Haarlem

Inzet voor duurzame wereld

Met de expositie Haarlem Duurzaam en Circulair vraagt de Stedenband aandacht voor kunstenaars die zich inzetten voor een duurzame wereld en in hun werk daar een statement over geven. Er is werk te zien van kunstenaars uit Nederland, Duitsland en Zimbabwe: Ap Esenbrink, Sandra di Lello, Laura Baar, Mari Terauchi, de Stichting Juttersgeluk, Stichting MooiZooi, L. Gusinyo, Lovemore Kambudzi, Clive Mukucha en Sarah van den Akker.

Meer informatie: www.haarlem-mutare.nl opgeven bij: nmeactiviteiten@haarlem.nl

FW: Persbericht: campagne 'Kom uit je schulden'

(Foto: )

Kom uit je schuld

REGIO - Veel Nederlanders hebben geldproblemen. Wie schulden heeft, wacht gemiddeld 5 jaar met hulp zoeken. En dat is zonde. Want in die 5 jaar wordt de schuld ruim 10 keer zo hoog.
Op de website www.komuitjeschuld.nl delen mensen hun ervaringen. Zoals Elsmainy (27) die jarenlang op afbetaling kocht en haar schulden zag oplopen tot vele duizenden euro's. Pas toen ze een kind kreeg, realiseerde ze zich dat ze iets aan haar schulden moest doen en kwam ze in actie.

Zorgen over geld, de rekeningen niet op tijd kunnen betalen, hulp nodig? Inwoners van Heemstede en Bloemendaal kunnen hiervoor terecht bij de gemeente Haarlem. Op werkdagen kunnen zij bellen naar 14 023 (vraag naar gemeente Haarlem) en vervolgens naar team Schulddienstverlening. Een e-mail sturen kan ook: schulddienstverlening@haarlem.nl. Direct een aanvraag schulddienstverlening indienen gaat via de knop 'Schulddienstverlening aanvragen' op www.haarlem.nl/hulp-bij-geldzorgen

(Foto: )

Hulp bij het aanvragen

Inwoners die eerst met iemand willen praten over welke hulp het beste bij hen past kunnen ook terecht bij het maatschappelijk werk van de gemeenten Heemstede en Bloemendaal. Dit wordt uitgevoerd door WIJ Heemstede. Zij kunnen ook helpen bij het invullen van de aanvraag schulddienstverlening. Bellen voor een afspraak kan op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 via (023) 205 08 89 of per e-mail naar maatschappelijkwerk@wijheemstede.nl

Denk na over duurzame groei

HAARLEM - Op vrijdag 21 juni kun je meedenken en meedoen over de plannen om Haarlem duurzaam te laten groeien. Ga je tijdens het We MakeThe City Festival mee op gebiedsexpeditie door Haarlem? Na een startbijeenkomst in het Teylers Museum kunnen deelnemers 's middags kiezen uit twee expedities.

Internationale en Haarlemse sprekers vertellen tijdens de startbijeenkomst in Teylers Museum over ontwikkelingen en kansen rond circulaire economie en duurzaamheid. Na de lunch starten twee expedities naar bijzondere plekken in Haarlem. Beide plekken staan aan de vooravond van ingrijpende ontwikkelingen.

Gebiedsexpeditie #1: Schalkwijk

In Schalkwijk wordt de sociale kant van duurzame groei bekeken. De Europaweg doorkruist het stadsdeel en is nu nog een brede snelweg, maar wordt getransformeerd tot een bruisende stadsstraat met 2.000 nieuwe woningen, werklocaties en minder autoverkeer. Schalkwijk is langzaam aan het veranderen. Tijdens deze expeditie vertellen placemakers, ondernemers, beleidsmakers, ontwikkelaars, bewoners en andere betrokkenen hun verhaal.

Gebiedsexpeditie #2: C-District & de Koepel

Circulair ondernemen doe je in Haarlem. De expeditie laat zien welke kansen er liggen in de Waarderpolder als de plek waar Haarlem werkt aan de circulaire stad van de toekomst. In het C-District (Circulair District) wordt de creatieve maakindustrie gekoppeld aan innovatieve industrie zoals de 3D MakersZone.

De expeditie start om 10.30 uur in het Teylers Museum. Aanmelden via: www.wemakethe.city.nl

Voetbal voor Vrouwen 30+

Vrouwen 30+ van Haarlem Kennemerland in duel tegen DSS. (Foto: Jan H.Vonk)

HAARLEM - Het Vrouwen 30+-team van voetbalclub Haarlem-Kennemerland is dit voorjaar winnaar geworden van de regionale 7x7-competitie op vrijdagavond. Een topseizoen voor de Haarlemse vrouwen dus. Samen met stadgenoot DSS speelde Haarlem-Kennemerland tegen teams uit de regio Groot-Amsterdam. Daarom roept het vrouwenteam nu andere Haarlemse voetbalclubs op om ook een 7x7-team Vrouwen 30+ samen te stellen. De 7x7-competitie is speciaal bedoeld voor vrouwen die op zaterdag druk zijn en niet meer wekelijks willen spelen. De teams spelen op een beperkt aantal vrijdagavonden, op een half veld en met licht aangepaste spelregels.https://www.haarlem-kennemerland.nl/topseizoen-voor-vrouwen-30/ of e-mail naar voetbalm@xs4all.nl.

Reis mee naar Lourdes

(Foto: )

HAARLEM - De Lourdes-groep organiseert al meer dan 20 jaar, in samenwerking met het Huis voor de Pelgrim bus en vliegreizen naar Lourdes.

Dit jaar is er nog een vliegreis van 6 t/m 11 september. De reis wordt begeleid door 2 ervaren reisleidsters. Er gaan vrijwilligers en verzorgsters mee die voor u vele hand en spandiensten verrichten tijdens de reis en in Lourdes. B.v. het dragen van de koffer en het duwen van de rolstoel. De bedevaartreis is daardoor geschikt voor jong en oud, ziek en gezond.

De groepsfoto. (Foto: PR)

Verzorging tijdens de reis

Tevens gaat er een verpleegster mee die helpt met de verzorging in het hotel. Deelnemers die extra zorg nodig hebben kunnen in het zorghotel accueil Notre Dame verzorgd worden door de eigen Nederlandse vrijwilligers van het 'Huis voor de Pelgrim'.

Verzorgd programma

De groep vertrekt vanuit Haarlem met een bus naar het vliegveld Maastricht Airport. Tijdens de bedevaart naar Lourdes wordt U een volledig verzorgd programma aangeboden. U kunt deelnemen aan vieringen, processies, verdiepingsmomenten, wandelingen door Lourdes en excursies naar de Pyreneeën. Bent U bij CZ verzekerd en heeft U een medische indicatie, dan kunt U met een hoge korting mee met deze reis.

Informatie

Voor aanvullende informatie, bel met:

Joke Hoekman T. 013 – 5216701 M.06-42347729

Wilma Caiffa M.06-12157507 (na 18.00 uur)

Diaken Philip Weijers M. 06-53887641

Haarlem kan windmolens vervangen

HAARLEM - Het gepresenteerde coalitieakkoord 'Duurzaam Doorpakken' van de provincie Noord-Holland betekent onder andere een versoepeling van het beleid voor wind op land. Dat is goed nieuws voor de stilstaande windmolens op Schoteroog in de Waarderpolder. Tot nu toe was het vanwege beperkend beleid van de provincie niet mogelijk om deze defecte molens te vervangen. Met het nieuwe versoepelde beleid is dit nu wel mogelijk.

Wethouder Robbert Berkhout: "Ik ben ontzettend blij dat we eindelijk weer de mogelijkheid krijgen om binnen de gemeentegrenzen windenergie op te wekken. We hebben hier jarenlang voor gelobbyd en gaan er dan nu ook als stad alles aan doen om samen met onze partners de Haarlemse windmolens zo snel mogelijk weer aan het draaien te krijgen." Er wordt nu gewerkt aan een plan waarin wordt bekeken hoe deze energie lokaal afgenomen kan worden door bewoners en ondernemers. Ondanks de nieuwe versoepeling van provinciaal beleid moeten er wel vergunningen worden aangevraagd en afgegeven. Ook zal de technische uitvoering enige tijd vergen. De verwachting is dat het nog zeker een jaar duurt voordat de molens weer draaien.

Easyslim.nu "De zomer komt eraan"

Afvallen wordt makkelijekr gemaakt. (Foto: PR)

HAARLEM - Nu bijna een jaar geleden opende Yvon Buur haar franchise vestiging van Easyslim.nu in Haarlem. En niet zonder succes. Naast haar werk als praktijkondersteuner bij een huisarts, is ze van half negen 's ochtends tot half negen 's avonds aanwezig in haar huiselijke studio om klanten te behandelen.

"Een aantal jaar geleden heb ik zelf een behandeling ondergaan omdat ik door een blessure niet meer kon sporten en erg schommelde met mijn gewicht. In het begin was ik best sceptisch maar dat verdween snel toen ik het resultaat zag: ik kreeg weer mooie vormen en zag en voelde zelfs mijn buikspieren," aldus Buur. Als praktijkondersteuner ziet ze veel mensen die al jaren vechten tegen de kilo's. "Ze hebben vaak al van alles geprobeerd om af te vallen maar zonder blijvend resultaat. Ik wilde deze mensen helpen. En ook voor mensen die wel willen, maar niet meer kunnen sporten door een blessure of chronisch ziekte is Easyslim.nu een mooie methode om toch je spieren optimaal te trainen."

Haar klantenbestand is zeer divers: van jong tot oud, mannen, vrouwen en veel oud-sporters. Voordat de behandeling start bespreekt Buur eerst het te bereiken doel en stelt ze een behandelplan op. "De behandeling zelf is heel comfortabel. Terwijl de klant op een comfortabele massagetafel onder een zachte deken ligt, zorgen ultrasound ervoor dat vet wordt aangeboden als brandstof en elektrostimulatie opbouw van spieren bevorderd. De behandeling duurt veertig minuten en na de eerste behandeling is direct resultaat zichtbaar.

Maak nu een afspraak voor een intakegesprek en proefbehandeling voor 49euro (ipv 89 euro)

Easyslim.nu® Haarlem Kromhoutlaan 1-d , Haarlem (gratis parkeren)06 40908992 haarlem@easyslim.nu

Verbetering hulp aan kinderen in opvanglocaties

Kinderen hebben recht op goede opvang. (Foto: Pixabay)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – De gemeente heeft onderzocht hoe het staat met de hulpverlening aan en ondersteuning van kinderen die zitten in de maatschappelijke of vrouwenopvang. In een brief aan de gemeenteraad rapporteert het college hierover. Ook is er een verbetervoorstel gemaakt.

Aanleiding is een initiatiefvoorstel uit februari 2018 van raadsleden Anne Sterenberg (VVD) en Pascal Spijkerman (D66), die toen nog in de raad zaten. Dit initiatiefvoorstel vraagt om verbetering van de hulp en ondersteuning aan kinderen in de maatschappelijke en vrouwenopvang.

Drie opvanglocaties zijn onderzocht: Vrouwenopvang Haarlem, Maatschappelijke opvang Haarlemmermeer en Maatschappelijke opvang Velserpoort. Hoewel de drie opvanglocaties van vrouwen- en maatschappelijke opvang alle drie hun eigen specifieke doelgroep hebben, hebben de kinderen die er wonen veel dingen gemeen. Een groot deel heeft een trauma opgelopen door mishandeling, door verwaarlozing, maar vooral omdat ze niet zonder risico of in een veilige situatie hebben kunnen opgroeien.

Er is al veel verbeterd, zo heeft Velserpoort inmiddels een natuurtuin gerealiseerd met dieren, kruiden, speelattributen, nieuwe beplanting en gras. In het gebouw zelf is een studeerkamer beschikbaar en is een nieuwe ruime gezins-/puberkamer ingericht. In de Vrouwenopvang in Haarlem is ruimte beschikbaar voor kinderen; één voor de allerkleinsten en één voor de iets oudere kinderen. Deze ruimten zijn vergelijkbaar met faciliteiten in een kinderdagverblijf en echt ingericht voor de kinderen. Toch valt er nog veel te doen, hierover zijn afspraken gemaakt met de opvanglocaties. Voor de Vrouwenopvang bijvoorbeeld heeft de gemeente Haarlem het CJG (Centrum voor Jeugd en Gezin) opdracht gegeven om samen met de Blijf Groep (hulp bij huiselijk geweld) specialistisch jeugdhulpaanbod te ontwikkelen.

Oudste röntgenfoto's ter wereld bij Teylers Museum

Röntgenfoto door Wilhelm Conrad Röntgen: hand van Röntgens vrouw, 22 december 1895. (Foto: Martijn Zegel)

HAARLEM - In de collectie van Teylers Museum is onlangs een spectaculaire vondst gedaan. In de nalatenschap van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz is een uiterst zeldzame complete set van de oudste röntgenfoto's ter wereld ontdekt, afgedrukt door Wilhelm Röntgen zelf. Lorentz kreeg ze door Röntgen toegestuurd. De afdrukken, waaronder de beroemde foto van de hand van Röntgens echtgenote, door Time Magazine bij de 100 invloedrijkste foto's ooit geschaard, zijn tot en met 14 juli te zien in Teylers Museum.

'X-stralen'

"Ik heb mijn dood gezien!" schijnt Bertha Röntgen vol verbijstering te hebben uitgeroepen toen ze de foto zag die haar man van haar hand met ring had gemaakt met zijn net ontdekte, mysterieuze 'X-stralen'. Begin november 1895 doet de (Nederlands-Duitse) natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen een eerste waarneming die hem op het spoor van deze nieuwe straling zet. Nog wonderlijker is de daaropvolgende observatie: Röntgen denkt een aftekening van zijn eigen skelet te zien als hij tussen de stralingsbron en een lichtgevoelig scherm staat.

Zeldzame set afdrukken

Eind december 1895 drukt Röntgen een aantal sets foto's af. Hij stuurt ze rond aan een kleine groep prominente natuurkundigen, waaronder Lorentz, als bewijsstukken bij de publicatie waarmee hij zijn ontdekking van de 'X-stralen' wereldkundig maakt. Deze eerste afdrukken zijn uiterst zeldzaam: voor zover bekend is er verder alleen nog een complete set in Londen. Er zijn weinig natuurkundige ontdekkingen die zo snel een wijdverbreide toepassing vonden als die van Röntgen, vooral in de geneeskunde. Binnen een jaar na Röntgens mededeling beschikten enkele ziekenhuizen in Nederland al over röntgenapparatuur.

Reserveren kan via www.teylersmuseum.nl.

Noord-Hollanders wonen krap op perceel

HAARLEM - De gemiddelde perceeloppervlakte van Nederlandse tussenwoningen is sinds de jaren '50 met 29,7% gedaald. Dit terwijl de woonoppervlakte juist met 21,1% is gestegen. Noord-Holland komt op een derde plek als provincie waar mensen het krapst op een perceel wonen. Dit blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl.

Per decennium daalt de perceeloppervlakte van tussenwoningen met 5,6%. De gemiddelde woonoppervlakte van een tussenwoning is sinds 1950 juist met 21,1% gestegen. In Noord-Holland is de perceeloppervlakte gemiddeld 142m². Van dat perceel wordt zo’n 82% gebruikt voor woonruimte. Bron: www.regiocontainer.nl/woon-en-perceeloppervlakte.

Boekverkoop in Bibliotheek

(Foto: joegolby)

HAARLEM - Op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 juli houdt de Bibliotheek Haarlem Centrum een grote verkoop van afgeschreven materialen, waaronder jeugdboeken, romans en informatieve boeken. De verkoop vindt tijdens openingsuren plaats in de Doelenzaal van de Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32. De toegang is gratis, aankopen kunnen uitsluitend met pin betaald worden.

Deze boeken gaan weg tegen bodemprijzen: donderdag is alles € 3,-, vrijdag betaal je € 2,- en zaterdag ten slotte slechts € 1,- per stuk.


Meer informatie & openingstijden via: www.bibliotheekzuidkennemerland.nl

Gratis taxatiedag kunst en antiek

Het taxeren van voorwerpen is een serieuze zaak. (Foto: PR)

HAARLEM - Heeft u weleens iets in handen waarvan u zich afvraagt: "Wat zou dit waard zijn?" Op zaterdag 29 juni krijgt u van Veilinghuis De Ruiter gratis advies over uw kunst en antieke voorwerpen. Een zilveren servies of schilderij van oma bijvoorbeeld. Het veilinghuis organiseert deze dag een gratis taxatiedag kunst en antiek aan de Schoterweg 82 in Haarlem.

Deskundige taxateurs bepalen tijdens de taxatiedag de waarde van objecten zoals: schilderijen, porselein, zilveren voorwerpen, juwelen en horloges, curiosa en inboedels. En ook verzamelingen zoals: munten, bankbiljetten, postzegels en speelgoed. Zo ontdekt u wat uw voorwerpen waard zijn en u krijgt advies wat u er het beste mee kunt doen.

Kunst of kitsch?

Een taxatie is altijd zinvol, ook als u twijfelt of het iets waard is. De gratis taxatiedag is voor u de kans om te ontdekken of u iets waardevols in huis heeft. De taxatiedag wordt gehouden op zaterdag 29 juni van 10.00 tot 16.00 uur op het adres Schoterweg 82, Haarlem, in het pand van Goudwisselkantoor. Een afspraak maken is niet nodig en taxaties zijn gratis.

Informatiebijeenkomst over Formule 1 Zandvoort 2020

(Foto: )

HEEMSTEDE - Op woensdag 26 juni van 20.00 tot 21.30 uur organiseert de gemeente Heemstede in het gemeentehuis een informatiebijeenkomst over de organisatie van de Formule 1 Grand Prix in Zandvoort in 2020.

De aanleiding voor deze speciale bijeenkomst is dat de Formule 1 binnen de regio, zowel bestuurlijk als maatschappelijk, een belangrijk gespreksonderwerp is.

(Foto: Aaron Cornelissen.)

De gemeente Zandvoort is samen met het circuit verantwoordelijk voor de organisatie van dit evenement. Daarom zijn vertegenwoordigers van beide organisaties aanwezig om de actuele stand van zaken toe te lichten.

Ook gaan zij in op hoe de organisatie gemeentelijk en regionaal is geregeld. Daarna is het mogelijk om vragen te stellen.

Programma:

Locatie: Gemeentehuis , Raadhuisplein 1

20.00 uur Inloop

20.30 uur Welkom door burgemeester Astrid Nienhuis

20.35 uur Presentatie stand van zaken Dutch Grand Prix Zandvoort 2020 door Ellen Verheij (wethouder Zandvoort), Hellas Schelleman (Procesmanager F1 gemeente Zandvoort) en Robert van Overdijk (directeur Circuit Zandvoort)

21:00 uur Mogelijkheid tot vragen stellen

21:30 uur Afsluiting

Volg raadsvergaderingen live online

(Foto: )

HAARLEM - Iedereen die niet naar de raadsvergadering kan toekomen maar wel graag wil weten wat er wordt besproken kan voortaan live meekijken en luisteren. Dit kan via de website gemeentebestuur.heemstede.nl. De livestream verschijnt kort voor de vergadering op de homepagina van deze website.

Het bestand blijft na de raadsvergadering beschikbaar, zodat men de vergadering ook op een later moment kan terugzien. Dit werkt zo: selecteer in de kalender de datum van de raads- of commissievergadering en klik vervolgens op de link naar bestand.

Vergadering live meekijken

Op maandag 27 juni behandelt de gemeenteraad de kadernota, het financieel perspectief voor Heemstede voor de periode 2020-2023. In de kadernota bepaalt de raad op hoofdlijnen de inhoudelijke koers voor de komende jaren, wat de kosten hiervoor zijn en hoe dat zal worden gefinancierd. De begroting 2020 wordt in november door de gemeenteraad vastgesteld.

Op 17 juni opendeen de fracties met hun Algemene Beschouwingen, waarin zij hun visie op de prioriteiten voor Heemstede uiteen zetten. Op 27 juni debatteert de raad over alle voorstellen en wordt de kadernota vastgesteld. Deze vergaderingen zijn vanaf 20.00 uur live te volgen via gemeentebestuur.heemstede.nl.

Haarlems Klein Koor brengt bijzonder theatraal concert

Het Haarlems Klein Koor. (Foto: PR )

HAARLEM - Met het nieuwste concert Sferen duikt het Haarlems Klein Koor onder leiding van dirigent Enrique López-Cortón op zaterdagavond 6 juli in het drielichamenprobleem. Dat levert een bijzonder, verrassend en afwisselend theatraal concert op rond prachtige, passievolle muziek. Het concert vindt plaats om 20.00 uur in de Remonstrantse Kerk. Regie is van Kim van Goor, de pianobegeleiding van Hans van Beelen en Charlie Bo Meijering.

De drie werken die het koor ten gehore brengt, zijn de Psalmensymfonie van Stravinsky, de Liebeslieder Walzer van Brahms en The Ballad of Magna Carta van Weill. Composities die contrasteren qua stijl en sfeer, maar die elkaar qua inhoud ook treffen op belangrijke punten. De stukken gaan alle drie over het universeel menselijk thema verlangen, naar verlossing, liefde en vrijheid.

De ondertitel van het concert Sferen is 'een theatraal concert rond het drielichamenprobleem'. De drie composities kunnen gezien worden als drie 'hemellichamen', die ieder staan voor een bepaalde sfeer. Hoe de drie verschillende lichamen op elkaar in werken, valt vooraf moeilijk te voorspellen. Beweegpatronen van twee lichamen zijn te berekenen. Denk aan parabolen, ellipsen of hyperbolen. Maar bij drie of meer lichamen ontstaan onvoorspelbare én vaak prachtige patronen. Die onvoorspelbaarheid van de banen van drie bewegende lichamen staat in de hemelmechanica bekend als het drielichamenprobleem.

In 1887 loofde koning Oscar II van Zweden ter ere van zijn 60-ste verjaardag een prijs uit voor het oplossen van het drielichamenprobleem. Poincaré ontdekte dat schijnbare wanorde toch exact bepaald is en geordend tot stand komt. Poincaré legde daarmee het fundament voor de chaostheorie en won de prijs.

Leg nu het drielichamenprobleem op de uitvoering van de bijzondere composities, de uitvoerenden en het publiek. Niet alleen de prachtige composities van Stravinsky, Brahms en van Kurt Weill werken op elkaar in op onvoorspelbare wijze, ook het koor en de pianisten, de dirigent en u, het luisterend publiek beïnvloeden elkaar.

Het drielichamenprobleem is ook het uitgangspunt voor de regie van Kim van Goor. Het koor zingt in stilgezette tableaus, beweegt in patronen en soms in (geordende) chaos. Dit theatrale concert, vol van hemelse muziek, liederlijke klanken en revolutionaire noten met een bijzondere regie resulteert in een bijzondere ervaring. Remonstrantse Kerk, Prins Hendriklaan Haarlem. Aanvang 20.00 uur.

Kaarten verkrijgbaar via www.haarlemskleinkoor.nl

Trijntje Oosterhuis bij Haarlem Jazz & More

Trijntje Oosterhuis treedt op tijdens Haarlem Jazz. (Foto: Henk Bezemer)

HAARLEM - Trijntje Oosterhuis, Glennis Grace, Tabitha, Leona Philippo, Wouter Hamel, Jennie Lena, BRUUT!, Jules Deelder, New Cool Collective, Jody Bernal, DJ JEAN, Phalerieau, Pletterij PURE Jazz en nog veel meer artiesten staan tussen 14 en 17 augustus op het hoofdpodium op de Grote Markt van Haarlem. Naast het hoofdpodium zijn er sattelietpodia op de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein, ook dit jaar zijn er weer bijzondere indoor locaties met pure jazz concerten in de Pletterij en de Sint-Bavo Kerk. Alle podia zijn vrij en gratis toegankelijk.

Naast het hoofdpodium op de Grote Markt zijn er meer buitenpodia in de binnenstad van Haarlem. "De ondernemers aan de Oude Groenmarkt en het Klokhuisplein hebben ook dit jaar weer een prachtige line-up neergezet", zegt Bevelander.

De Pletterij

Naast de buitenpodia zijn er dit jaar weer jazzconcerten in de debat- en cultuurpodium De Pletterij. "Door deze unieke samenwerking met De Pletterij is een van onze grootste wensen vervuld: samen met lokale partners minder bekende culturele initiatieven een podium bieden", legt Bevelander uit. Door de samenwerking tussen Haarlem Jazz & More en De Pletterij zijn de concerten net als de rest van het festival gratis te bezoeken. Volgens Arno Duivestein van de Pletterij passen de concerten uitstekend bij De Pletterij: "Onze 'niche' is - naast wereldmuziek en hedendaagse gecomponeerde muziek - hedendaagse en impro jazz." De optredens in De Pletterij zijn op donderdag- en vrijdagavond.

Sint-Bavo Kerk (Grote Markt)

Dit jaar nodigt de stadsdominee Tom de Haan het trio Under the Surface uit in de Grote- of St. Bavokerk voor de jaarlijkse jazzdienst tijdens Haarlem Jazz & More. Hun laatste, volledig geïmproviseerde live-album draagt de toepasselijke naam Trinity, en neemt je mee naar een verborgen wereld van tederheid, woede, veiligheid, vreugde, eenzaamheid, rust en verdriet. Stuk voor stuk thema's die ook in de kerk een belangrijke rol spelen. "De Jazzdienst is een samenwerking van Protestantse Gemeente Haarlem met Haarlem Jazz & More en belangrijk partner met de Zomer Haarlem Jazz & More en de Winterse Kerstsamenzang wat Haarlem Jazz & More elk jaar ook organiseert", aldus Martijn Bevelander.

After Club Ruis

Voor iedereen die na de optredens op de Grote Markt nog door wilt, zorgt Club Ruis in de Smedestraat voor de officiële afterparty tot 05:00 uur. Check voor meer informatie over de line-up: http://www.clubruis.nl/.

Het volledige programma is te vinden op https://www.haarlemjazzandmore.nl/programma/

Roden Girl Choristers in de Oude Baaf

Roder Girl Choristers. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zondag 23 juni verzorgen de Roden Girl Choristers om 19.00 uur een Evensong. Het meisjeskoor bestaat al ruim 15 jaar en telt ongeveer 24 meisjes in de leeftijd van 7 tot 15 jaar. Deze dynamische groep meiden, onder leiding van hun dirigente Sonja de Vries, heeft zich inmiddels een klinkende reputatie verworven.

Het koor is in Engelse stijl opgedeeld in twee groepen: de Cantoris en de Decani. Het doel van de Roden Girl Choristers is om referentiepunt te zijn voor meisjeskoorzang in Nederland. Ze beogen daarom een semiprofessioneel niveau dat haar een plaats geeft op de belangrijke concertpodia in Nederland en daarbuiten.

Kenmerkend voor de Choristers is hun geweldige inzet om kwaliteit te leveren. Voeg hier een flinke dosis gezelligheid en een frisse uitstraling aan toe en er ontstaat de slogan: where friends commit to quality. Grote of St.-Bavokerk Roder Girl Choristers o.l.v. Sonja de Vries m.m.v. Sietze de Vries, orgel Anglicaanse Evensong. Toegang vrij (vrijwillige bijdrage).

Prokofjev: Muzikale dagboeken

(Foto: )

HAARLEM - Op zaterdag 22 juni brengen fluitiste Abbie de Quant, pianist Maarten den Hengst en verteller Carel Alphenaar een ode aan Sergei Prokofjev.

Zijn muziek zal worden afgewisseld met voordracht van dagboekfragmenten, waardoor u een unieke inkijk krijgt in het leven van deze grote componist.

Abbie de Quant (Foto: reinier gerritsen)
(Foto: )
(Foto: )

Maak kennis met de musici

Na afloop van het concert is er gelegenheid om kennis te maken met de musici onder het genot van een drankje. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ongeveer een uur. Het concert is vrij toegankelijk, maar zoals steeds bij deze concertserie zal er na afloop een deurcollecte zijn.

Zaterdag 22 juni in de Nieuwe Kerk, Nieuwe Kerksplein 36 te Haarlem, aanvang 15.30 uur.

Midzomermarkt Meerwijk

HAARLEM - Zaterdag 22 juni van 10.00 – 16.00 uur is de Midzomermarkt in Meerwijk. Op de rommelmarkt staan tientallen marktkramen alleen bemand door bewoners, commerciële handelaren zijn niet welkom. De Midzomermarkt trekt elk jaar 3.000 bezoekers uit Schalkwijk en naaste omgeving.

Gemeente Haarlem staat met een duurzame kraam op de markt voor ontmoetingscentrum Da Vinci. Je kunt advies krijgen over energiezuinig, comfortabel en duurzaam wonen. Bezoekers kunnen ook ervaren hoe koken op inductie werkt. Room for Food verzorgt kookdemo's en bakt samen met kinderen pannenkoeken. Kom gezellig langs en bak of eet gratis een pannenkoekje mee!

Japanse muziek, theater en dansshow siert Patronaat

(Foto: )

HAARLEM - De nieuwe show van Japone is een samenwerking van 6 internationaal optredende Japanse artiesten; Utako Arakawa (sopraan/vocals), Kazuma Glen Motomura (dans), Ayumi Matsuda (blokfluit), Noriko Amano (keyboard), Hiromi Haneda (visuele kunst). Dit jaar doet ook een geweldige gitarist/componist mee Rei Satoshi (electrisch guitaar, shamisen en yueqin ). Te zien op 29 juni in het Patronaat.

De nieuwe show speelt in een imaginaire wereld "Nippon" (Japan). De scenes spelen deels in de toekomst en deels in het verleden van de Edo periode. De muziek van deze nieuwe show is nog spannender dan die van de vorige shows. Het zal een mix zijn van Japanse klassieke muziek en cyber / moderne rock muziek. Verder zal danser Kazuma zijn geïmproviseerde moderne danskunsten vertonen op het podium. Ook zijn er de traditionele Japanse kostuums te bewonderen. Deze spectaculaire en adembenemende show neemt je mee naar een bijzondere wereld. Tijdens de pauze zal de Japanse sushi-chef Katsumi verse sushi verkopen.

(Foto: PR )
(Foto: )

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Patronaat: voorverkoop €18,-

Meer artiesten bij 2Generations

2Generations voorgaande editie. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zaterdag 6 juli van 16.00 tot 00.00 uur dansen verschillende generaties weer met de voetjes in het zand van Villa Westend op muziek variërend van Edsilia Rombley en Gers Pardoel tot dé Queen Tribute Band, Crazy Little Things. Kid Creole & The Coconuts kan door omstandigheden niet optreden, maar de line-up bestaat dit jaar uit méér artiesten dan vorige jaren en de organisatie heeft ook nog een aantal verrassingen in petto.

De formule met 20'ers tot 70'ers op de dansvloer is uniek. Bovendien heeft de organisatie (Bas Dortmund-Exclusevents en Villa Westend) extra beleving en verrassingen toegevoegd aan de show, deze worden alleen nog niet verklapt. De dresscode dit jaar is paars & wit.

De line-up:

16:00 – 18:00 DJ Friso
18:00 – 18:30 Funky Diva Ezz
18:30 – 19:30 DJ Barry Brand
19:30 – 20:00 Edsilia Rombley
20:00 – 20:30 DJ Barry Brand
20:30 – 21:15 Queen Tribute Band: Crazy Little Things
21:15 – 21:45 DJ Barry Brand
21:45 – 22:15 Gers Pardoel
22:15 – 23:15 Joel Borelli & Friends – Sanne de Winter – Mysteryguest
23:15 – 00:00 DJ Robin 'Jaydee' Albers

De Queen Tribute Band Crazy Little Things neemt de festivalgangers mee in dertig jaar rockgeschiedenis tussen Keep Yourself Alive en The Show Must Go On. Bekende wereldhits als Killer Queen en Somebody To Love komen voorbij, maar ook de deepcuts uit Queen's repertoire. Tickets à € 34,50 zijn verkrijgbaar aan de bar bij Villa Westend, Westlaan 41 Velserbroek, of online op www.2generations.nl.

Houtnacht en Houtfestival druk bezocht

Onipa bij het Houtfestival. (Foto: Roel Syperda)

HAARLEM - De combinatie van prima festivalweer en een volgepakt cultureel programma bracht op zaterdagavond en zondag heel Haarlem op de been. In een drukke Haarlemmerhout genoten mensen van topkwaliteit uit binnen- en buitenland.

Na een waterig begin van het weekend verscheen zaterdagmiddag perfect op tijd het zonnetje, wat de ideale achtergrond leverde voor een veelzijdige Houtnacht. Al bij het lekkere openingsoptreden van Handsome Harry & the Hummingbirds begon het veld zich te vullen. Op drie verschillende podia zorgden de optredens van onder andere Spektrum, Soultrash en T-99 voor een eigenzinnige en authentieke sfeer waar jong en oud van genoten.

Ook op zondag was het gezellig druk. Terwijl in de Grenzeloos tent het Ma'tut Music Ensemble en het Etenesh Wassié Trio indruk maakten blies in Familia Convoi Exceptional het dak eraf. Naarmate de avond naderde kwam de culturele sneltrein op volle toeren. Op de jazzpunk van Benjamin Herman's Bughouse en de tropische Zoca Flava afsluiting van Onipa en Umoja danste het publiek de nacht in.

Ook buiten de podia was er van alles te beleven. Verhalenvertellers namen je mee naar vreemde werelden, documentaires van verschillende filmmakers toonden het leven uit allerlei gezichtspunten en de audiovisuele kunst van het Golfproject daagde de zintuigen uit. Op de meest onverwachte momenten stuitte je op optredens en demonstraties, zomaar midden op het veld.

Deze editie van het Houtfestival bood een culturele kaleidoscoop voor alle leeftijden, gewoon gratis in de vrij toegankelijke Haarlemmerhout. (Inter)nationale klanken, beelden, smaken en verhalen smolten er samen in een heerlijk ongedwongen sfeer.

Vakantiewerk in de thuiszorg

Werken in de zorg geeft voldoening. (Foto: PR)

HAARLEM - Jan van der Woude is teamleider thuiszorg huishoudelijke ondersteuning bij Kennemerhart. Hij zorgt ervoor dat het huishouden van zo'n 1000 thuiswonenden cliënten op rolletjes loopt. Voor deze zomer is hij op zoek naar 'extra handjes'.

Een goed salaris en vooral een mooie zomer

Thuiszorgmedewerkers hebben immers ook recht op vakantie om even op te laden. Jan: 'Ons werk gaat altijd door. Ook in de zomerperiode. Speciaal voor de maanden juni, juli, augustus en september kunnen wij extra hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld om te stofzuigen, te dweilen en schoon te maken bij onze cliënten thuis. Maar ook voor een luisterend oor, voor een grapje en een momentje van oprechte aandacht.

Maak het verschil

Vakantiekrachten kunnen tijdens de zomerperiode dus echt hét verschil maken. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor onze thuiszorgmedewerkers die dan met een gerust hart even vrij kunnen nemen.' Leonie (22) heeft veel gewerkt in de thuiszorg bij Kennemerhart en raadt een vakantiebaan in de thuiszorg echt aan 'Saai in de zorg? Dacht 't niet! Je bent veel met mensen bezig en het is dankbaar werk. Daarnaast kun je al voor een paar uur per dag aan de slag. Zo ben je 's morgens aan het werk en 's middags kun je lekker op het strand zitten!'

Kennemerhart

Bij Kennemerhart werken zo'n 2000 medewerkers en 750 vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat ouderen het leven kunnen leven zoals zij dat graag willen, in een woonzorglocatie of thuis.

Voor meer informatie over werken in de thuiszorg deze zomer: www.kennemerhart.nl/zomer

KinderBeestFeest viert jubileum

Niets aan de hand maar ga wel aan de kant. (Foto: PR)

HAARLEM - Lange colonnes onder begeleiding van politiemotoren. Vrijdag 14 juni werd voor de 20e keer het KinderBeestFeest georganiseerd, het jaarlijks besloten feest in ARTIS voor chronisch zieke en/of gehandicapte kinderen en hun ouders, broertjes en zusjes. Onder begeleiding van politiemotoren gingen 350 voertuigen van ambulance, brandweer, defensie, overheid, particuliere diensten, politie, en Rode Kruis de weg op om de kinderen naar ARTIS te brengen voor een onvergetelijke avond. Het motto van het KinderBeestFeest was: 'Niets aan de hand, maar ga wel aan de kant'.

Een unieke avond voor zieke kinderen en hun gezinnen

In 2000 namen twee dierverzorgers in navolging van een evenement in Blijdorp het initiatief tot een feestelijke avondopenstelling van ARTIS voor kinderen van het Emma Kinderziekenhuis. Het feest was een succes en een vervolg kon niet uitblijven.

In samenwerking met de hulpdiensten werd bedacht dat de kinderen zouden worden opgehaald met diverse hulpverleningsvoertuigen.

Zo konden nog veel meer kinderen worden uitgenodigd! In 2010 is Stichting KinderBeestFeest opgericht, de organisatie is volledig in handen van mensen die zich hiervoor vrijwillig inzetten. Het feest is een niet meer weg te denken jaarlijkse avond.

5000 gasten

Zo'n 1250 kinderen waren uitgenodigd door ruim 45 ziekenhuizen en instellingen uit de provincies NoordHolland, Zuid-Holland en Flevoland. Ze mogen hun ouders/verzorgers, broertjes en zusjes meenemen. Naar verwachting komen in totaal ongeveer 5000 gasten.

Meer dan 1500 vrijwilligers zijn in touw om de kinderen en hun gezin een fantastische avond te bezorgen.

Extra controles zwanennesten na gestolen eieren en -pullen

Een jonge zwanenfamilie. De pulletjes worden op dit moment vaak gestolen. (Foto: Pixabay | pixel2013)

NOORD-HOLLAND - Dierenambulances in Noord-Holland zijn extra alert op criminelen die zwanenpullen en -eieren uit nesten roven. Aanleiding is een oproep van de dierenpolitie, die vanuit meerdere plaatsen in Nederland meldingen binnenkrijgt.

De dierenpolitie heeft onder alle dierenambulances in Nederland een bericht verspreid, waarin wordt gevraagd alert te zijn op verdacht gedrag rond zwanennesten.

(Foto: Pixabay/Couleur)

Oost-Europese landen

"Het vermoeden van de politie is dat de gestolen eieren en pullen naar Oost-Europese landen worden gebracht", schrijven onder meer de stichtingen achter dierenambulances in Den Helder-Hollands Kroon en Velsen. Ook de dierenambulances in Kennemerland en Amsterdam delen het bericht om hun volgers op de tendens te attenderen.

Wie verdachte personen rond nesten ziet, wordt gevraagd zoveel mogelijk details te onthouden en door te geven. "Noteer type auto, merk, kenteken, kleur, hoeveel mensen erbij zijn en hun signalement." Getuige van een diefstal van eieren of jonge zwanen? Bel direct de Dierenpolitie op 144.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

"Bij Sterrenheuvel gaat alles nét even anders"

(Foto: PR)

HAARLEM - 'Iedere dag verbaas ik me hoe anders het bij Sterrenheuvel gaat. Rust, ruimte en tijd is ons motto', zegt Rob van Schooten, manager bij Sterrenheuvel. 'Persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. We zoeken de verbinding op, dat werkt heel fijn.'

Rob zit 26 jaar in het vak. Per toeval is hij in de uitvaartsector beland. Jarenlang werkte hij bij Westerveld in Driehuis en sinds kort bij Sterrenheuvel in Haarlem. 'We werken met een klein team en daardoor is mijn werk overzichtelijk. We bieden kwaliteit en denken mee met wat mensen willen, niets is ons te veel.'

'Ik heb een achtergrondfunctie en zorg er als gastheer voor dat het afscheid zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Ik begeleid de families en gasten bij binnenkomst, bedien de audio en visuele apparatuur en verzorg het proces van de oven. Het is persoonlijk, technisch en veelzijdig, dat vind ik heel leuk aan mijn werk. Ik zie wel veranderingen in hoe een uitvaart tegenwoordig gaat. De kracht van Sterrenheuvel is dat alles onder één dak kan plaatsvinden. Van het opbaren in één van de 24-uur suites en het afscheid tot en met het samen zijn in de mooie horecalounge achteraf en de feitelijke crematie. Alles is met zorg en aandacht ingericht volgens de nieuwste techniek, waarbij duurzaamheid bij alles ons uitgangspunt is.

Juist het totaalplaatje dat ik hier alles kan en mag doen maakt mij blij. Het is meer dan een crematorium, het voelt voor mij als een warm bad. Dat is wat we de families ook mee willen geven.'

Meer weten over Sterrenheuvel? Bekijk de website op www.sterrenheuvel.nl.

Wees alert op de eikenprocessierups

Processierupsen. (Foto: Pixabay/Makamukio)

HEEMTEDE - Elke zomer hebben grote delen van Nederland last van de eikenprocessierups. Vorig jaar is deze rups voor het eerst in Heemstede aangetroffen.

Processierupsen. (Foto: Pixabay/Makamukio)

De verspreiding van brandharen vanuit de rupsenkolonies vormt een risico's voor de volksgezondheid. Daarom is het van belang dat locaties van nesten van deze rupsen zo snel mogelijk bij de gemeente worden gemeld. Bij rupsennesten in openbaar gebied schakelt de gemeente gespecialiseerde bedrijven in om deze weg te zuigen en te vernietigen. Op particulier terrein is de betreffende eigenaar hier zelf verantwoordelijk voor. Ziet u een locatie(s) in Heemstede waar zich één of meerdere nesten van eikenprocessierups bevinden? Meld deze bij de gemeente via www.heemstede.nl/rupsen of telefonisch via 14023.

Start BuursportVereniging Europawijk

Sporten verbroedert en verbindt. (Foto: Renata Jansen) (archief SportSupport)

HAARLEM Meer mensen aan het sporten krijgen en tegelijkertijd de betrokkenheid van bewoners bij hun buurt vergroten. Dat is de gezamenlijke inzet van verenigingen, onderwijs en maatschappelijke instanties in het project Buurtsportvereniging: Europawijk verenigt zich. Cora Zijlstra is vanuit SportSupport projectbegeleider.

In navolging van Haarlem-Oost nu ook in Europawijk

'In Europawijk ligt de sportparticipatie lager dan in andere wijken in Haarlem', vertelt Zijlstra. 'Ook zou het goed zijn als er meer bewonersinitiatieven zijn die de cohesie en leefbaarheid in de wijk verbeteren. Er zijn al verschillende partijen in de wijk actief op deze gebieden, alleen weten die elkaar niet altijd te vinden. Niet omdat ze niet willen, maar bijvoorbeeld omdat ze hun tijd en energie hard nodig hebben voor hun eigen activiteiten. Of omdat ze niet goed weten hoe ze een samenwerking van de grond krijgen. Met de Buurtsportvereniging brengen we zulke partijen bij elkaar, zodat ze elkaar versterken én onder een gezamenlijke vlag naar buiten kunnen treden.'

Het opzetten van de Buurtsportvereniging begon met een behoeftepeiling, waarbij met name aan jongeren is gevraagd waar zij behoefte aan hebben en wat zij interessant vinden. Er wordt vooral gemikt op het stimuleren van kinderen/jongeren en hun ouders om te gaan sporten en een positieve bijdrage te leveren aan de wijk. Zijlstra: 'Dat kan door het opzetten van een voetbaltoernooi, maar ook door een straat- of wijkbarbecue te organiseren. Of een combinatie daarvan natuurlijk! Vervolgens kijken wij waar we hulp nodig is om dit mogelijk te maken. Maar wel zodat mensen het zelf doen.'

Praktijkervaring Defender

(Foto: Land Rover)

REGIO - De wereldberoemde kunstfotograaf David Yarrow is een samenwerking gestart met Land Rover om liefdadigheidsorganisatie Tusk te ondersteunen met het onder de aandacht brengen van de afnemende leeuwenpopulatie in Afrika. Dit doet hij met unieke wildlifefoto's die hij vanuit een prototype van de nieuwe generatie Land Rover Defender heeft gemaakt.

De liefdadigheidsorganisatie Tusk heeft 2019 uitgeroepen tot het Jaar van de Leeuw om extra aandacht te vragen voor de afnemende leeuwenpopulatie in Afrika. Land Rover steunt het initiatief door een prototype van de nieuwe Defender 4x4 – die later dit jaar zijn werelddebuut maakt – naar het Borana-reservaat in het Keniaanse Laikipia te sturen. De nieuwe Defender wordt ingezet bij het opsporen en monitoren van leeuwen. Land Rover heeft een lange geschiedenis in Oost-Afrika. Al in 1948 werden enkele pre-productiemodellen van de Series 1 in de regio getest.

Camouflagekleuren

Yarrow maakte bij zijn fotoreportage gebruik van een nieuwe Defender, die voor de gelegenheid van speciale camouflagekleuren voorzien was. Daarmee konden leeuwentroepen makkelijker benaderd worden. Op dit moment leven er minder dan 20.000 Afrikaanse leeuwen in het wild, waarvan ongeveer 75 procent bedreigd wordt.

De wildlife-managers van Tusk kregen de unieke kans om de nieuwe Defender te testen in het 14.000 hectare grote reservaat. Tijdens de dagelijkse werkzaamheden werd er onder andere een leeuw verdoofd om een volgsysteem op het dier te vervangen. De leeuw werd op korte afstand vanuit het gecamoufleerde Defender prototype verdoofd.

Deltaplan voor bereikbaar Nederland

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - De capaciteit van het Nederlandse wegennet en openbaar vervoer is onvoldoende om de stijgende vraag naar mobiliteit op te vangen. Om te voorkomen dat Nederland in de komende jaren vastloopt, moet de mobiliteit anders worden ingericht. De Mobiliteitsalliantie doet hiervoor concrete voorstellen, waarbij de reiziger en het vervoer van goederen centraal staan. Dit levert onze maatschappij jaarlijks tot 18 miljard euro per jaar aan maatschappelijke waarde op.

De bereikbaarheid in Nederland staat ernstig onder druk. Ook ontstaan er knelpunten op het gebied van leefbaarheid, betaalbaarheid en (verkeers)veiligheid. Daar komt bij dat de afgelopen tien jaar tot 4 miljard euro per jaar minder wordt uitgegeven aan mobiliteit. "Als wij het tij niet keren loopt Nederland vast, stijgt het aantal zwaargewonde verkeersslachtoffers tot 2030 met meer dan 45% en worden klimaat- en milieudoelstellingen niet gehaald. Om dit te voorkomen moeten we flexibeler kunnen zijn in ons reis- en vervoersgedrag, waardoor meer ruimte ontstaat en makkelijker kan worden gereisd en vervoerd", aldus de Mobiliteitsalliantie.

Deltaplan Mobiliteit

Er is een omslag nodig, die alleen kan worden bereikt met intensieve samenwerking tussen alle vervoerspartijen. Dit gedeelde gevoel van urgentie heeft 25 vervoerspartijen ertoe bewogen om de handen ineen te slaan binnen de Mobiliteitsalliantie. Voor het eerst trekken vertegenwoordigers uit álle hoeken van de mobiliteit samen op: van de trein tot de auto, van de fiets tot de vrachtwagen. Zij hebben onlangs het Deltaplan Mobiliteit gepresenteerd. Een blauwdruk voor de toekomst van ons mobiliteitssysteem.

"De kracht van het Deltaplan is dat het de mobiliteit als één samenhangend geheel benadert. Er wordt niet alleen gekeken naar de behoefte aan bereikbaarheid, maar ook naar de klimaatambities van het kabinet, naar ruimtelijke vraagstukken, verkeersveiligheid en de energietransitie. Omdat mobiliteit in 2030 naar alle waarschijnlijkheid een vraaggestuurde dienst zal zijn, staan de reiziger en goederen in het Deltaplan centraal. Die moeten zich zonder belemmeringen duurzaam, veilig, betaalbaar en comfortabel kunnen verplaatsen zonder vertragingen en er moet keuze zijn uit alle beschikbare vervoersmodaliteiten. Dit vraagt om een integrale koppeling van de verschillende verkeers- en vervoerssystemen", laat de Mobiliteitsalliantie weten.

De mobiliteit wordt hiermee fundamenteel anders ingericht. Zo wordt de aanleg van personen- en goederenhubs aan de randen van steden en het landelijk gebied gestimuleerd. Deze hubs zijn vervoersknooppunten waar diverse vervoermiddelen bij elkaar komen.
Ook wordt ingezet op een eerlijk belastingsysteem waarbij de motorijtuigenbelasting (MRB) en aanschafbelasting op personenauto's (BPM) plaatsmaken voor een vlak tarief per gereden kilometer. Daarnaast is in het Deltaplan veel aandacht voor het concept van Mobility as a Service (MaaS), dat de keuzevrijheid en flexibiliteit voor reizigers en vervoerders verbetert. Hierbij worden alle vormen van mobiliteit voor de reiziger geïntegreerd in een eenvoudig toegankelijk digitaal systeem. Goede afspraken over het ontsluiten van data is daarbij cruciaal.

Eenmaal andermaal voorraaddeals bij Broekhuis Volkswagen

REGIO - Kom tot en met 30 juni langs in de Broekhuis Volkswagen showroom en profiteer van de eenmaal andermaal voorraaddeals. Ontvang op de voorraadmodellen van de Volkswagen Golf, T-Roc en de Tiguan een korting die oploopt tot wel € 3.500,- . Daar bovenop u ook nog een inruilpremie van maximaal € 2.000,-.

Het voordeel op de Golf bedraagt maximaal € 2.750 en daar bovenop ontvangt u ook nog eens € 1.500,- inruilpremie op uw oude auto. Het voordeel op de T-Roc bedraagt maximaal € 2.250 waarbij u ook nog eens € 750,- inruilpremie ontvangt. Op de Tiguan bedraagt uw voordeel maximaal € 3.500,- en daarbij ontvangt u € 2.000,- inruilpremie.

Interieur

Is het interieur in de Volkswagen van uw keuze niet helemaal naar wens? Geen probleem! Tijdens de eenmaal andermaal voorraaddeals kunt u een Nappa eco-lederen interieur er achteraf laten inbouwen. Normaal kost deze interieurupgrade € 1.399,- maar nu slechts € 999,-. ''Zien wij u deze maand in de showroom?

Private lease actie

Liever privé leasen? Op de Volkswagen Polo hebben we een scherpe private lease actie. Zo rijdt u al weg in de Polo vanaf € 299,- (o.b.v. 60 mnd / 10.000 km per jaar). Liever een SUV? Vanaf € 369,- (o.b.v. 60 mnd / 10.000 km per jaar) rijdt u onbezorgd rond in de nieuwe Volkswagen T-Cross.

''Wij zien u graag deze maand in onze showroom zodat we kunnen zeggen; 'Eenmaal, andermaal... geleased!''

Get ready for...Summerdeals

Nog een paar dagen en dan begint officieel de zomer, daarom profiteert u nog tot 30 juni van ongekend veel voordeel op onze voorraadmodellen van de Audi A3, A4 en Q2 tijdens de Get ready for... Summerdeals.

Koopt u een voorraadmodel? Dan ontvangt u naast de zeer scherpe prijsstelling ook nog eens een aantrekkelijke inruilpremie. Ook is het mogelijk om de A3, A4 en Q2 privé te leasen of zakelijk te leasen met operationeel lease.

Maar daar stopt het voordeel niet! Koopt of leaset u een nieuwe Audi? Dan kunt u ook nog eens gratis een vakantiepakket kiezen. U kunt kiezen uit pakket 1 met Audi badslippers quattro, Audi strandlaken en Sonos Play 1 box óf pakket 2 met dakdragers voor uw nieuwe Audi.

Voorraadvoordeel

Wanneer u kiest om een van de voorraadmodellen van de A3, A4 of de Q2 te kopen, ontvangt u naast een zeer scherpe prijs ook nog eens een voordelige inruilpremie.

Zo ontvangt u bovenop het taxatiebedrag een inruilpremie van € 1.000,- op de Audi A3, op de Audi Q2 bedraagt de inruilpremie € 1.250,- en op de Audi A4 ontvangt u maar liefst € 2.000,-.

Private leasen

Wilt u liever privé leasen? Dat kan met Broekhuis Private Lease. Zo leaset u de Audi A3 al vanaf € 449,- per maand en de Audi A3 S line S-tronic al vanaf € 510,- per maand.

Ook kunt u de Audi Q2 Design of Sport Pro line privé leasen vanaf € 449,-. Kortom, waar wacht u nog op? Kom voor 30 juni langs bij onze Audi vestigingen in Alkmaar of Haarlem en profiteer van ons voorraadvoordeel.

Ik ga op vakantie en ik neem mee...

Kom langs voordat de vakantie begint. (Foto: PR)

HAARLEM – Binnenkort gaan we met z'n allen weer genieten van een heerlijke zomervakantie. Gaat u met de auto op vakantie, dan komt u vaak tot de conclusie dat u toch meer mee wilt nemen dan in de auto past. Jim Barens OTOTOTAAL in Haarlem heeft hier de oplossing voor. Zij heeft een grote collectie aan dakkoffers in verschillende modellen en inhoud in de showroom staan. Zo heeft u opeens veel meer ruimte tot uw beschikking en kunt u wel de spullen meenemen die u graag mee wilt nemen.

Jim Barens OTOTOTAAL levert dakkoffers van gerenommeerde merken zoals Thule en Hapro. Van deze merken hebben zij verschillende modellen op voorraad. Om een dakkoffer op uw auto te kunnen vervoeren heeft u wel dakdragers nodig om de dakkoffer op te kunnen monteren. Deze dakdragers zijn autospecifiek, dat wil zeggen dat niet iedere dakdrager op uw auto past, maar dat de pasvorm specifiek bestemd is voor uw merk en model auto. Ook zijn er verschillende typen dakdragers waarover de medewerkers u graag verder over informeren. Bij aanschaf van een dakkoffer en/of dakdragers worden de dakdragers ter plekke voor u in elkaar gezet en op de juiste manier op uw auto gemonteerd. Vervolgens monteren zij ook uw nieuwe dakkoffer op uw dakdragers zodat u ook daar geen omkijken meer naar heeft.

Ook voor de fiets

Heeft u nog geen trekhaak maar wilt u ook uw fietsen meenemen? Jim Barens OTOTOTAAL is uw trekhaakspecialist. Als Brink montage partner bent u bij hen aan het juiste adres voor het monteren van een trekhaak onder uw voertuig. Om deze periode ook de fietsen mee te kunnen nemen is een fietsendrager noodzakelijk. Jim Barens OTOTOTAAL heeft een grote collectie aan fietsendragers van verschillende merken en modellen in de showroom, zowel voor op de trekhaak als voor op het dak.

Jim Barens OTOTOTAAL is gevestigd aan de Delftstraat 34 te Haarlem Tel: 023-5325643.

Nieuwe Renault Clio

(Foto: Renault)

REGIO – Renault presenteert de volledig nieuwe Clio. Sinds de introductie van de eerste generatie in 1990 zijn circa vijftien miljoen exemplaren verkocht. Daarmee is de Clio wereldwijd het bestverkochte model van Groupe Renault. Met zijn Euro NCAP-score van vijf sterren zet de nieuwe Clio de traditie voort op het gebied van toonaangevende veiligheid.

De vijfde generatie Clio is opnieuw moderner en atletischer en bezit hetzelfde DNA dat al bijna dertig jaar verantwoordelijk is voor succes. Het nieuwe model bouwt voort op de sterke punten van de vorige generaties.

Met het design volgens het principe 'Evolutie en Revolutie' biedt de nieuwe Renault Clio een volwassener carrosserieontwerp en een compleet nieuw interieur. Met zijn fraai gebeeldhouwde vormen en zelfverzekerde voorzijde straalt de nieuwe Clio dynamiek uit en oogt hij vooruitstrevend, terwijl hij onmiddellijk herkenbaar is als Clio. 100% van de onderdelen zijn compleet nieuw. In het nieuwe interieur is duidelijk sprake van een revolutie. Zowel qua design als kwaliteitsuitstraling en technologie is het interieur geïnspireerd op dat van auto's uit hogere segmenten. Daardoor profiteert de berijder van optimaal gebruiksgemak en uitgebreide functionaliteiten.

"De vijfde generatie Clio is heel belangrijk voor Renault, want het is de populairste auto in zijn segment en de op één na bestverkochte auto in heel Europa. De Clio is een icoon en de nieuwste generatie verenigt het beste van alle voorgaande generaties. Het uiterlijk van de Clio IV trok veel nieuwe klanten en doet dat nog steeds. Daarom hebben we dat DNA gehandhaafd en er moderniteit en elegantie aan toegevoegd. Het interieur is verfijnder en bevat meer technologie. Dit is de beste Clio ooit."

De nieuwe Audi A6 allroad quattro

(Foto: Audi)

REGIO - Audi lanceert de vierde generatie A6 allroad quattro. Dankzij standaard quattro vierwielaandrijving, extra bodemvrijheid, adaptieve luchtvering en krachtige V6 TDI-motoren is de markant gelijnde alleskunner overal in zijn element. De nieuwste generatie is bovendien meer dan ooit aan persoonlijke wensen aan te passen. De nieuwe Audi A6 allroad quattro komt deze zomer op de markt.

Twintig jaar geleden (1999) presenteerde Audi de allereerste A6 allroad quattro. Net als toen is ook de nieuwste versie een ruime en veelzijdige Avant met extra bodemvrijheid: de allroad is tot 45 mm hoger dan een reguliere Avant. Mede dankzij de standaard quattro vierwielaandrijving bedraagt het maximale trekgewicht 2,5 ton. Adaptieve luchtvering is standaard. De rijhoogte (normaal 139 mm) wordt automatisch aangepast op basis van de rijomstandigheden. Bij snelheden boven 120 km/u zakt het koetswerk bijvoorbeeld 15 mm. De bestuurder kan via Audi drive select ook zelf een keuze maken. Zo wordt de carrosserie in offroad-modus 30 mm hoger gezet (max. snelheid: 80 km/u). Bij een maximale rijhoogte (+45 mm) bedraagt de maximumsnelheid 35 km/u. Andere voorzieningen die bijdragen aan de goede offroadcapaciteiten zijn hill descent control (standaard) en tilt angle assist. Deze hellingshoekassistent waarschuwt de bestuurder voor kantelgevaar. Als dit dreigt te gebeuren, kan de auto uiteindelijk zelfstandig remingrepen uitvoeren.

Onderscheidend

De nieuwe Audi A6 allroad quattro heeft een eigen gezicht. Naast de extra bodemvrijheid en grote lichtmetalen velgen (18 inch, optioneel tot 21 inch) zijn de contrasterende wielkastafwerkingen (optioneel in carrosseriekleur) en aluminium accenten de blikvangers. Voor het interieur is er keuze uit drie kleuren. De stoelen zijn standaard bekleed met een combinatie van stof en leer. Met diverse optiepakketten en individuele opties is de A6 allroad quattro meer dan ooit volgens eigen smaak samen te stellen.

Drie maal 3.0 TDI

De Audi A6 allroad quattro wordt geleverd met een 3.0 V6 TDI. Daarbij is er keuze uit drie vermogensvarianten: 170 kW/231 pk (500 Nm), 210 kW/286 pk (620 Nm) en 257 kW/349 pk (700 Nm). Een achttraps tiptronic automaat is evenals quattro met wielselectieve aandrijfkrachtverdeling standaard. Afhankelijk van de gekozen versie accelereert de A6 allroad quattro in 6,7, 5,9 of 5,2 seconden van 0-100 km/u. De topsnelheid in alle versies is afgeregeld op 250 km/u. Het gemiddelde verbruik varieert van 5,8- 6,6 l/100 km (CO2: 152 –172 g/km).

Mild-hybrid

De 3.0 TDI-motoren maken gebruik van mild-hybrid technologie (MHEV) op basis van een 48V elektrisch systeem. Bij het afremmen wordt remenergie omgezet in elektriciteit, die wordt opgeslagen in een 10 Ah lithium-ion accu. Daardoor kan de Audi A6 allroad quattro op bepaalde momenten 'coasten' met uitgeschakelde motor. De mild-hybrid technologie verlaagt het verbruik met maximaal 0,4 l/100 km.

De nieuwe Audi A6 allroad quattro wordt deze zomer op de markt verwacht. De prijzen en exacte specificaties worden in aanloop naar de marktintroductie vrijgegeven.

Vijf sterren voor Toyota

Foto

REGIO- De nieuwe Toyota Corolla en Toyota RAV4 hebben de maximumscore van vijf sterren behaald bij de meest recente, strengere Euro NCAP-crashtests. Zowel de Corolla als de RAV4 behaalt bovendien uitstekende scores in alle veiligheidscategorieën. Toyota wil zijn geavanceerde veiligheidssystemen voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar maken. Daarom zijn de Corolla en RAV4 standaard uitgerust met Toyota Safety Sense 2 – een uitgebreid pakket actieve veiligheidssystemen.

De goede veiligheidsprestaties van de Toyota Corolla en RAV4 in de crashtests van Euro NCAP benadrukken de kracht van het nieuwe voertuigplatform TNGA (Toyota New Global Architecture) en de hoge stijfheid hiervan. Het platform is op strategische punten verstevigd met extra sterk staal, zodat de krachten van een impact optimaal worden geabsorbeerd en weggeleid van het passagierscompartiment.

Het Pre-Collision System behaalt de maximale score bij het vermijden van aanrijdingen op lage snelheid in stadsverkeer. En ook bij hogere snelheden presteert het systeem uitstekend, aldus Euro NCAP. Bij het naderen van een langzamer rijdende auto weet het systeem op alle snelheden een ongeluk te vermijden. En bij het naderen van een afremmende of stilstaande auto voorkomt het systeem in de meeste gevallen een aanrijding en beperkt het in de overige gevallen de gevolgen van de impact.

De voetgangers- en fietsersherkenning presteert uitstekend en weet bij alle tests fietsers en voetgangers te ontwijken, bij voetgangers zowel overdag als 's nachts.

Landje van de Boer doet mee met landelijke Imkerijdagen

Kom ook langs tijdens de landelijke Imkerijdag. (Foto: Website Landjevandeboer.nl)

OVERVEEN - Landje van de Boer doet mee met de landelijke Imkerijdagen. op zondag 14 juli is de boerderij van 14.00 - 17.00 uur geopend en staat in het teken van bijen en imkers. Imkerij Bizzie laat alles zien en vertelt over het werk van een imker.

Dus; Wil je weten hoe honing ontstaat? Of hoe bijen hun raten bouwen? En wat je zelf kunt doen om bijen te helpen? Kom dan langs bij Landje van de Boer. In Nederland doen nog veel meer organisaties mee, kijk voor andere locaties op de website van de Landelijke bijenhouders

Insecten en in het bijzonder bijen staan volop in de belangstelling omdat ze het niet zo makkelijk hebben. Bijen zijn onmisbaar voor ons dagelijks voedsel. Het is daarom van groot belang om onze leefomgeving zo bij-vriendelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het planten van allerlei bloeiende gewassen waar nectar en stuifmeel kan worden verzameld. Imkers laten tijdens het weekend van 13 en 14 juli zien hoe het met de honingbij gaat en wat jij kunt doen om de Nederlandse bijenpopulaties te verbeteren.

Nederland telt ongeveer 10.000 imkers waarvan 80% is aangesloten bij de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV). De vereniging leidt jaarlijks nieuwe imkers op en geeft voorlichting op scholen en aan geïnteresseerden.

Het Landje van De Boer is alleen te voet en fiets bereikbaar. check voor meer informatie hun hun website
Tel: 06-19640695.