Heemskerkse Courant

9 mei 2019

Heemskerkse Courant 9 mei 2019


Nina: ''Ik vluchtte naar Nederland vanwege de burgeroorlog.'' Foto: Aangeleverd

Mooie Nina in bres voor schoolkinderen

HEEMSKERK - Ze heeft al wat Miss-titels in korte tijd op haar naam staan. Nina Irambona is nu bezig om weer een Miss-titel in de wacht te slepen: die van Miss Globe of The Netherlands 2019. ''De winnares vertegenwoordigt Nederland dan op 26 mei in Albanië. Ik ga ervoor'', glimlacht de 21-jarige Irambona.

Nina Irambona uit Heemskerk staat geheel rechts. Foto: Aangeleverd

Miss uit Heemskerk wil haar stem graag laten horen

Nina Irambona woont al wat jaren in Heemskerk. De jonge inwoonster timmert al enige tijd aan de weg als het om Miss-verkiezingen gaat. Zo deed zij mee in strijd om de titel van Miss Beauty of the Netherlands. Nina werd uiteindelijk Miss Intercontinental Noord-Holland. Dat was overigens niet haar eerste verkiezing. ''Nee'', laat zij weten. ''Nadat ik Miss East Africa ben geworden, ben ik verder gegaan. Uiteindelijke mocht ik Noord-Holland vertegenwoordigen op de landelijke verkiezing. Daar ben ik tweede geworden, runner-up dus.''

Geloven in jezelf

Wat voor met name Nina belangrijk is, is dat zij haar stem kan laten horen. ''Ik mocht een speech houden en daarin kon ik kwijt wat ik eigenlijk van plan ben, waar ik voor sta en waar ik naar toe wil gaan. ik heb gezegd dat het niet uitmaakt waar je vandaan komt. Zolang jij in jezelf gelooft, kom je er wel. Het heeft mij in ieder geval gesterkt.'' Reeds als klein meisjes had Nina een droom. ''Ik droomde om topmodel te worden. Ik was twee jaar toen ik naar Nederland kwam, dus weet ook niet beter. Ik vluchtte met mijn moeder naar Nederland vanwege de burgeroorlog van de Hutu en Tutsi destijds in Burundi in Afrika. Aangekomen in Nederland belandden wij in Friesland. Later vertrokken wij richting het westen van Nederland en zo kwamen wij in Heemskerk terecht.''

Geboorteland

Nina Irambona heeft inmiddels besloten iets te doen voor haar geboorteland. ''Ik wil graag wat terugdoen voor Burundi. Ik denk aan het bouwen van een boardingschool voor kinderen van rijk tot arm.

'No diversity' is mijn motto'

'No diversity ' is mijn motto. Waar we begonnen zijn met 50 leerlingen is nu uitgegroeid tot 300. Dankzij veel hulp van familie, we doen het samen. Als Miss heb je een voorbeeldfunctie, want je zet je in voor goede doelen. De bouw van de boardingschool past er, wat dat betreft, goed bij.''

Dromen achterna

Zij vervolgt: ''Nu ben ik begonnen aan de Miss Globe of The Netherlands 2019-verkiezing. Model zijn is toch waar mijn hart ligt, ik probeer uit elke verkiezing ervaring op te doen. Miss Globe of The Netherlands is overigens een verkiezing met negen meisjes die om de titel strijden. De winnares vertegenwoordigt Nederland in Albanië op de Internationale verkiezing. Zelf werk ik hard om internationaal aan de slag te gaan. Ik heb immers een sterk doel voor ogen ik wil graag mijn dromen achter na.''

'Chip je dier' in Heemskerk

HEEMSKERK - Dierenambulance Kennemerland komt nog katten tegen die niet zijn gechipt of wel gechipt maar niet geregistreerd. Kosten vormen daarbij een drempel. Gemeente Heemskerk onderkent dit als een ongewenste situatie en wil het chippen en registreren van huisdieren stimuleren. Daarom de chipactie voor inwoners van Heemskerk met een minimuminkomen. Er zal geen controle zijn, er wordt uitgegaan van vertrouwen. De chipactie voor uw huisdier is donderdag 9 mei in het gemeentehuis van 16.00 – 20.30 uur. Kosten voor chippen/registreren € 17,50, gemeente betaalt €10,00. U betaalt contant of per pin € 7,50 aan de Dierenambulance. Controle voor chippen en registratie gratis. Registratie chip kost € 2,50 en moet direct worden betaald.

Enquête onder inwoners en gebruikers over zwembaden

Volgens de gemeenten is het sportfondsenbad Beverwijk verouderd. (Foto: PR)

BEVERWIJK/HEEMSKERK – De gemeenten Heemskerk en Beverwijk gaan dit jaar een onderzoek doen naar de zwembadvoorziening in beide gemeenten. Een enquête onder gebruikers van de zwembaden en inwoners maakt deel uit van het onderzoek. Dat staat in het vastgestelde plan van aanpak. Het Sportfondsenbad in Beverwijk en De Waterakkers in Heemskerk zijn verouderde zwembaden. Gezien de investeringen die nodig zijn, is nu het moment om de toekomst van beide zwembaden te onderzoeken.

Onderzoek beide zwembaden noodzakelijk

Het project Onderzoek zwembadvoorziening Beverwijk-Heemskerk is in de beginfase. De colleges hebben op 22 januari 2019 de bestuursopdracht vastgesteld.

Vier scenario's

Hiermee hebben ze opdracht gegeven om vier scenario's te onderzoeken: in stand houden van de zwembaden in Beverwijk en in Heemskerk; sluiten zwembad Beverwijk en uitbreiden zwembad Heemskerk; sluiten zwembad Beverwijk, realisatie nieuw zwembad in Beverwijk en in stand houden zwembad Heemskerk; sluiten zwembaden Beverwijk en Heemskerk en realiseren nieuw intergemeentelijk zwembad. Mei 2019 wordt een enquête gehouden onder de inwoners, gebruikers, bezoekers en verenigingen om inzicht te krijgen in de behoeften en wensen voor een toekomstbestendig kwalitatief hoogwaardige zwembadvoorziening voor de twee gemeenten.

Toekomst

Na afronding van de onderzoeken kunnen de gemeenteraden van Heemskerk en Beverwijk in oktober 2019 een afgewogen keuze uit de vier scenario's maken. En is het voor iedereen duidelijk hoe de toekomst van de zwembadvoorziening er voor Heemskerk en Beverwijk uit ziet.

Chip je dier in samenwerking met gemeente Heemskerk

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Sinds 2013 geldt voor honden in Nederland een chip- en registratieverplichting. Voor katten en andere huisdieren geldt dit nog niet. Dierenambulance Kennemerland komt nog heel veel katten tegen die niet zijn gechipt of wel gechipt maar niet geregistreerd. Ondanks directe publicatie van een gevonden dier op Facebook en de site van de Dierenambulance lukt het lang niet altijd de eigenaar op korte termijn te vinden, als het al lukt! Ook de kosten vormen blijkbaar een drempel om een huisdier te laten chippen. De Gemeente Heemskerk onderkent dit als een ongewenste situatie en wil het chippen en registreren van katten en andere huisdieren stimuleren.

Daarom deze chipactie alleen voor de inwoners van Heemskerk met een minimuminkomen. Er zal geen controle plaatsvinden, er wordt uitgegaan van vertrouwen. De chipactie is op donderdag 9 mei in het Gemeentehuis van Heemskerk van 16.00 – 20.30 uur, waar wij klaar staan om uw huisdier, hond, kat, konijn te chippen. Kosten voor chippen én registreren € 17,50, waarvan Gemeente Heemskerk € 10,00 voor haar rekening neemt. U betaald die dag contant of per pin € 7,50 aan de Dierenambulance.

Controle of uw huisdier is gechipt en correct geregistreerd is gratis. Registratie van een chip kost € 2,50, direct te betalen, zonder bijdrage van de gemeente. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Programmaboekje

HEEMSKERK - Het programmaboekje van de welzijnsorganisaties van Beverwijk en Heemskerk is uit met een totaal overzicht van alle zomeractiviteiten. Ook het aanbod van Ontmoetingscentrum De Stut, Maasstraat 3, Heemskerk, staat vermeld in het boekje. Het zomerprogramma is divers en gevarieerd. Denkt u hierbij aan sportief, creatief en kaart(bord)spelen. Het boekje is gratis op te halen aan de balie. Heeft u behoefte aan een kopje koffie en gesprek? Loopt u gerust binnen. Meer informatie aan de balie of bel: 0251-248648.

Programma-

boekje De Stut

HEEMSKERK - Het programmaboekje van de welzijnsorganisaties van Beverwijk en Heemskerk is uit met een totaal overzicht van alle zomeractiviteiten. Ook het aanbod van Ontmoetingscentrum De Stut, Maasstraat 3, Heemskerk, staat vermeld in het boekje. Het zomerprogramma is divers en gevarieerd. Denkt u hierbij aan sportief, creatief en kaart(bord)spelen. Het boekje is gratis op te halen aan de balie. Heeft u behoefte aan een kopje koffie en gesprek? Loopt u gerust binnen. Meer informatie aan de balie of bel: 0251-248648.

Enquête onder inwoners

BEVERWIJK/HEEMSKERK – Heemskerk en Beverwijk gaan mei dit jaar een onderzoek doen naar de zwembadvoorziening in beide gemeenten. Een enquête onder gebruikers van de zwembaden en inwoners maakt deel uit van het onderzoek. Dat staat in het vastgestelde plan van aanpak. Het Sportfondsenbad in Beverwijk en De Waterakkers in Heemskerk zijn verouderde zwembaden. Gezien de investeringen die nodig zijn, is nu het moment om de toekomst van beide zwembaden te onderzoeken. Het project Onderzoek zwembadvoorziening Beverwijk-Heemskerk is in de beginfase. De colleges hebben op 22 januari 2019 de bestuursopdracht vastgesteld.

Vier scenario's

Hiermee hebben ze opdracht gegeven om vier scenario's te onderzoeken: in stand houden van de zwembaden in Beverwijk en in Heemskerk; sluiten zwembad Beverwijk en uitbreiden zwembad Heemskerk; sluiten zwembad Beverwijk, realisatie nieuw zwembad in Beverwijk en in stand houden zwembad Heemskerk; sluiten zwembaden Beverwijk en Heemskerk en realiseren nieuw intergemeentelijk zwembad. Na afronding van de onderzoeken kunnen de gemeenteraden van Heemskerk en Beverwijk in oktober 2019 een afgewogen keuze uit de vier scenario's maken. En is het voor iedereen duidelijk hoe de toekomst van de zwembadvoorziening er voor Heemskerk en Beverwijk uit ziet.

Dodenherdenking in Heemskerk indrukwekkend

Na nederlaag is kampioenschap nog niet verloren voor DEM

Moederdagactiviteiten in winkelcentrum Europaplein

Ezels en kwasten in Wijk aan Zee vanaf 16 mei

Lezing topwetenschapper Biesmeijer

Pollinators research door Koos Biesmeijer. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op dinsdag 14 mei 10.30 uur houdt topwetenschapper Koos Biesmeijer in het Bezoekerscentrum van Kasteeltuin Assumburg een lezing over het onderwerp 'Deltaplan Biodiversiteitsherstel'. Koos Biesmeijer is wetenschappelijk directeur van Naturalis Biodiversity Center, hoogleraar Natuurlijk Kapitaal aan de Universiteit van Leiden en vicevoorzitter van Natuurmonumenten.

Hij legt u uit het hoe, wat en waarom van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en hoe samen natuurverlies om te buigen naar natuurherstel. Het Deltaplan, waarvan Koos Biesmeijer één van de zogenaamde "kwartiermakers" is, betreft het initiatief van een brede maatschappelijke beweging voor natuurherstel in Nederland. De deelnemers zijn kennisinstituten, landbouwvertegenwoordigers, bedrijven, natuur- en milieuorganisaties en een bank, te weten: het Netherlands Ecological Research Network (NERN) in samenwerking met BoerenNatuur, Commonland, Duurzame Zuivelketen, Federatie Particulier Grondbezit, IUCN NL, LandschappenNL, LTO Nederland, Milieudefensie, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieufederaties, Royal Agrifirm Group, Rabobank, Stichting Natuur en Milieu, Unilever, Soorten NL, Vogelbescherming Nederland, Wereld Natuur Fonds en Werkgroep Grauwe Kiekendief.

Zij laten zien dat we door betere samenwerking en het stimuleren en waarderen van grondgebruikers het biodiversiteitsverlies om kunnen buigen naar herstel. Een "rijker" Nederland is de gezamenlijke doelstelling getiteld "Droombeeld 2030". De lezing vindt plaats in het kader van educatieve projecten rond de fotokunstmanifestatie WONDERLAND in de kasteeltuin, van 28 april t/m 27 oktober. Aansluitend aan de lezing is er de mogelijkheid van een rondleiding langs de kunstwerken van WONDERLAND.

The Rocking Robins in Vrijburcht

The Rocking Robins. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op vrijdagavond 24 mei organiseren The Rocking Robins weer hun succes formule JUKEBOX JIVE, in Zalencentrum De Vrijburcht aan de Vrijburglaan 2 in Heemskerk. De al weer 42 jarig spelende band die niet altijd in de regio spelen willen voor hun trouwe liefhebbers die verslaafd zijn aan deze muziek, minimaal 2x per jaar een avond organiseren om hun achterban te voorzien van heilzame muzikale vitaminen. In januari van dit jaar werd er weer succesvol gestart in het Wapen van Assendelft, waar menigeen zich heeft vermaakt en de menigte te kennen gaf of er niet meer van dit soort avonden in het vooruitzicht waren.

Op vrijdag 24 mei in Heemskerk

Doordat de bandleden behalve de zangeres van de generatie SIXTIES zijn, is de afspraak dat er selectief gekeken wordt wanneer het gelegen is om weer een avondje ergens op te treden. Mede door vakantie naar de sneeuw en lichamelijke klachten kwam het nu goed uit dat er even een muzikale stilte is ontstaan, die goed van pas kwam om even een pas op plaats te maken voor herstel en leuke mutaties voor het repertoire.

Zo werd er dan een voorstel gedaan om vrijdag 24 mei een avondvullend spreekuur te organiseren van 20.00 tot 24.00 uur, voor alle positief verslaafde Jukebox Jivers de broodnodige muzikale vitaminen tot zich te kunnen nemen in het gezellige zalencentrum De Vrijburcht.

Kaarten (recepten) a € 5.-zijn verkrijgbaar bij de bandleden Hein 0611773896, Jan 0629417066, Maaike 06-54241373 en tijdens aanvang van het optreden aan de zaal die om 19.30 open gaat. Wacht niet te lang om de recepten/kaarten aan te schaffen want de oplage is meestal zo weg, want aan de prijs van € 5.- zaal zal het niet liggen.

'Conflict in de Dorpskerk in Heemskerk'

Paula Beentjes. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Conflict: dat is het thema van de volgende aflevering van Bijbelgesprekken met Heemskerkers op 12 mei. Gesprekspartner is Paula Beentjes, geboren en getogen Heemskerkse, juriste en mediator. Zij heeft er dagelijks mee te maken, waarbij zij natuurlijk juist probeert te bemiddelen, om als het kan het conflict op te lossen.

Juriste en mediator Paula Beentjes aan de tand gevoeld

We kennen het allemaal, in de familie, in de straat, in de samenleving. Een stevige ruzie kan de lucht opklaren, maar een slepend conflict is akelig. Het hoort bij het leven, zegt men, maar hoe komt dat? En hoe kom je er weer vanaf? Een persoonlijk gesprek over strijd en verzoening.

Daarnaast gaat het over een Bijbelverhaal, en over de actuele betekenis ervan. In de serie Bijbelgesprekken met Heemskerkers gaat predikant Marco Visser in gesprek met Heemskerkers die een rol spelen in onze kleine samenleving: wat zijn hun drijfveren, hoe kijken zij naar de tijd waarin wij leven?

Toegang vrij

En daarbij: wat kan de waarde zijn van oude verhalen? De bijeenkomst is van 19.00 tot 20.00 uur. Koffie en thee na afloop, toegang gratis (vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd).

Dodenherdenking in Heemskerk indrukwekkend

Foto: Leo Tillmans

HEEMSKERK – De jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog vond weer op 4 mei in Heemskerk plaats. Het was indrukwekkend. Naast het gemeentebestuur en de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk waren ook vertegenwoordigers van de Britse ambassade aanwezig. Ook was er een stille tocht die vanaf het gemeentehuis begon.

Het programma van de herdenking begon om 19.05 uur met het verzamelen van de deelnemers aan de stille tocht op het plein voor het gemeentehuis. Onder hen waren er veel scholieren van Heemskerkse basisscholen en van Scouting Sint Adelbertus. De scholen hebben elk één van de zeven graven van de Britse oorlogsvliegers en de omgekomen zeelieden geadopteerd. De stoet vertrok van het gemeentehuis met als einddoel het Vredesmonument bij de Hervormde Kerk op het Kerkplein. Na aankomst bij het monument was er een gedicht van Gerard Castricum en hield burgemeester Mieke Baltus een toespraak. Om 20.00 uur was er twee minuten stilte.

Foto: Leo Tillmans

Daarna speelde St. Caecilia het Wilhelmus. Leden van het gemeentebestuur, vertegenwoordigers van de Stichting 4 en 5 mei Heemskerk, de Britse ambassade en de Raad van Kerken legden kransen bij het Vredesmonument.

Ook twee leden van Scouting Sint Adelbertus legden bloemen namens alle Heemskerkse kinderen.

Handbaltoernooi voor leerlingen basisschool

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Zondag 30 juni strijden leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen uit Heemskerk om de handbalbeker op het handbalcomplex van DSS aan de Communicatieweg 2 te Heemskerk. Het jaarlijks terugkerende toernooi is onderdeel van de schoolsportagenda, gecoördineerd door Team Sportservice Kennemerland. Het toernooi, georganiseerd door Handbalvereniging DSS, is ook dit schooljaar weer groots. Inschrijven voor het toernooi gaat via school vóór 27 mei 2019. Op de toernooi dag staat alles in het teken van de scholen met hun teams in alle leeftijden. De start is rond 10.30 uur. Naast de wedstrijden worden er diverse leuke randactiviteiten voor de spelers, broertjes, zusjes, ouders en toeschouwers georganiseerd. Kom de teams aanmoedigen. Veel scholen vinden het leuk om mee te doen aan het schoolhandbaltoernooi, maar willen graag van te voren oefenen om goed beslagen ten ijs te komen. Daarom staan op woensdagmiddag 19 juni de trainers van DSS klaar om voor de schoolteams een training te verzorgen. Hiervoor moet er wel van te voren aangemeld worden via monique.devijlder@casema.nl onder vermelding van schoolnaam en welke leeftijdsgroep het betreft.

Afzwemmers in Waterakkers

HEEMSKERK - Overzicht van de kinderen die in april in Zwembad De Waterakkers in Heemskerk hebben afgezwommen voor hun zwemdiploma. A diploma: Tjietra Kewaldar, Sebastiaan van Basten Batenburg, Gijs Bronkhorst, Fiene Buijsman, Eline Buis, Safina Bygich, Dilara Evgin, Zeinab Faber, Cobus Groot, Lyjairo Wil-liam Harry, Tygo Jimmink, Djunah Jong, Esai de Jong, Flynt Kortbeek, Dylan L'abée, Mees L'abée, Elize Lauwers, Seth Merodio Saiz, Daantje Perquin, Zerin Polat, Semih Sagsöz, Sep Schavemaker, Chayson Schuijt, Sebastiaar Sharaf Shammo, Lyjairo Wil-liam Harry; B diploma: Isa Appelman, Taysir Badahi, Elif Cakmak, Mees van Dijk, Kees Duin, Sirac Er, Joris Hissink, Shahab Hosseini, Sagesse Kikala, Lars Kranenbur, Liz Kroonenberg, Thijn Lina, Brandon Moes, Zoë Nashed, Julia Welp, Abel Wit; C diploma: Axel Bais, Mette de Beer, Wanja Grishkevich, Ferron Jong, Valerie Steentjes, Victor Venema, Daan versloot, Portia Voet; Zwemvaardigheid 1: Chantidaa Rooks, Malak Arab.

Oud-papieractie bij korfbalclub HBC

HEEMSKERK - Er is op zaterdag 11 mei weer een oud-papieractie van korfbalvereniging HBC uit Heemskerk. Deze club zamelt die dag dus weer oud-papier in. Tussen 9.30 en 12.00 uur is men welkom. Het oud-papier kan gedeponeerd worden in de container die staat op de Vrijburglaan bij de kinderboerderij in Heemskerk.

Hoe de waterloopjes verdwenen

(Foto: Aangeleverd)

In het jaar 1063 werd de naam Hemezonkyricha (uit welk woord later Heemskerk zou ontstaan) voor het eerst genoemd in een officieel document. Ver voor die tijd echter, en denk dan maar aan meer dan tweeduizend jaar geleden, bestond onze huidige woonomgeving uit een delta van eilandjes en kreekjes.

In die tijd van het Oer-IJ, dat ter hoogte van Castricum in zee uitmondde, moest de huidige, ononderbroken kustlijn nog ontstaan. Toch was bewoning hier en daar al wel mogelijk, voornamelijk op de hoger gelegen delen: de geestgronden, bestaande uit zand en van elders aangevoerd klei of veen. Opgravingen tonen dat ook aan. Bijvoorbeeld aan de Jan Ligthartstraat, daar waar de wijk Beierlust werd gebouwd. Bij het uitgraven van een vijverpartij stuitte men op oude bewonerssporen. Een uitgebreid verslag hiervan is te lezen in Heemskring 12, uit november 1994. Later, bij de ontwikkeling van het terrein van het gesloopte belastingkantoor, trof men eveneens sporen van bewoning aan.

De vroege bewoners van de geestgronden hielden dus droge voeten temidden van de kreken en kreekjes van het Oer-IJ. En waar dat noodzakelijk was, troffen zij extra voorzieningen om dat zo te houden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Korendijk, op de grens van Heemskerk en Castricum. Een dijk die is aangelegd langs de rand van het Oer-IJ.

Naarmate de eeuwen verstreken verdween de delta en stoven de kreken dicht. Hier en daar bleven echter van die waterloopjes bestaan, maar de bewoners van dit gebied voelden steeds vaker de behoefte om het water te leiden. Beginnend in het duingebied, door het dorp tot in de polder, ontstonden zo nieuwe waterlopen en verdwenen bestaande stroompjes. Onder de Rijksstraatweg vinden we tot op de dag van vandaag twee oude gemetselde duikertjes, die het water vanuit het duin- en tuindersgebied afvoeren naar de polder. Het eerste bevindt zich aan de noordzijde van de rotonde bij de AH XL en de tweede vinden we even ten noorden van de Patatoloog.

In de elfde eeuw werd op het hoogste punt van de geestgronden in ons dorp een kerk gebouwd. Hoe die kerk eruitzag is niet bekend. Later ontstond gaandeweg de Sint Laurentiuskerk, die in 1573 door de Spanjaarden grondig werd verwoest. De protestanten namen in later jaren de herbouw ter hand en de naam Sint Laurentius verdween om plaats te maken voor de benaming Dorpskerk. Langs de plek waarop de kerk was gebouwd, liep de Kerkbeek. Maar met de ontwikkeling van het dorp veranderde de loop van deze beek ingrijpend. Delen gingen op in de vijverpartijen langs de Ruysdaelstraat. En langs de Maerelaan werd de Kerkbeek, ter plaatse ook wel aangeduid als de Knip, zo genoemd naar de duiker onder de Maerelaan door, helemaal opgeheven. Daarvoor in de plaats werd de vijverpartij gegraven langs de Zaalberglaan en de Karshoffstraat. Het overtollige duin- en regenwater werd sindsdien via de wijk Poelenburg naar het Uitgeestermeer geleid.

Ik weet mij nog te herinneren dat er naast de elektrawinkel van Arie van Hooff aan het Kerkplein een klein slootje lag. Eind jaren zeventig werd ook dit stukje water vervangen door buizen en daarmee was de gehele oude Kerkbeek voorgoed verdwenen. Om ervoor te zorgen dat er 'boven' geen droge en 'beneden' geen volle sloten ontstonden, legde men hier en daar lage stuwen aan om een hoogteverschil van zo'n drie meter te overbruggen van het duingebied naar de polder. Tot voor enkele jaren stortte het riool bij hevige regenval nog gewoon over in de waterlopen. Gevolg was stankoverlast en massale visstrefte. Daarom legde Heemskerk bergbezinkbassins aan, totaal twaalf stuks. Overtollig regenwater wordt nu via het riool opgevangen in die bassins en beetje voor beetje teruggepompt in het riool gepompt.

Simon de Wit

Kampioenschap nog niet verloren voor DEM

DEM-trainer Arvid Smit moedigt zijn ploeg aan. Foto: Ruud van den Booren

door Ton Limmen

BEVERWIJK - Het kwam toch wel erg hard aan, de 1-0 nederlaag in en tegen Silvolde. De spelers dropen teleurgesteld af en beseften dat er een grote kans om de koppositie te versterken door de vingers was gegleden. Het verlies was echt onnodig. Het wilde DEM niet lukken om de vele mogelijkheden om te zetten in één of meerdere goals. Dat was best teleurstellend.

Wijkers lijden 1-0 nederlaag bij Silvolde maar blijven meedoen om de prijzen

Vooral in de eerste helft had de ploeg van trainer Arvid Smit zeker zes mogelijkheden om een goal te maken. Maar de keeper van Silvolde had er goed het oog in en voorkwam meerdere goals. Verder speelde ook hier weer het veld een rol. Zeker met de technisch-vaardige spelers die DEM voorin heeft, is een goed veld van levensbelang. Zo kan ook keeper Swen Verswijveren het beleven. Een houdbaar schot van één van de spelers van Silvolde tipte over de handen van de keeper heen. Jammer was dat wel maar er was nog tijd genoeg om dat ongedaan te maken.

Maar wat DEM ook probeerde, het lukte de mannen van Arvid Smit niet om de zo gewenste gelijkmaker op het scorebord te krijgen.

Binnenkant paal

Ondanks het overwicht en een bal op de binnenkant van de paal door Ritchie Owusu, kwam de verdiende gelijkmaker er niet. Met enkele aanvallende wissels van DEM-coach Smit werd de druk wel groter op het doel van de tegendstander. Het spel van DEM werd steeds gehaaster en de tijd was de grootste tegenstander van de 'Wijkers'. Ondanks het overwicht van DEM kreeg Silvolde ook nog twee grote kansen maar die werden gehaast overgeschoten.

Slot competitie wordt spannend

Door de nederlaag van SDO en de winst van Hoogeveen is de wedstrijd op 19 mei in en tegen Hoogeveen waarschijnlijk beslissend voor het kampioenschap. Maar eerst komt aanstaande zondag het reeds gedegradeerde RKHVV uit Huissen in Beverwijk op bezoek. Winst is pure noodzaak voor de Wijkers. Er staat dus erg veel op het spel en het belooft dan ook erg spannend te worden op het Landgoed Adrichem.

Expositie 'Doodgewoon Vis" in Stadhuis

BEVERWIJK – Het 'Lucasgilde Beverwijk' exposeert van 29 april tot en met 20 juni 2019 voor de zestiende keer in het Stadhuis van Beverwijk. Dit keer een thema dat direct aansluit bij onze woonomgeving de IJmond: 'Doodgewoon Vis'. Donderdag 2 mei werd de expositie geopend. Genoeg inspiratie door de omgeving Waar vind je nog een verzameling steden en dorpen met maar liefst twee havens?

door Lucasgilde Beverwijk

Met de overslaghaven de Pijp, de haven in IJmuiden met een visafslag, de groothandelaren in vis en vergeet vooral ook niet de markten en restaurants waar de burgers van de IJmond hun verse of gebakken vis kunnen halen of eten. Uit de geëxposeerde werken blijkt dat het thema bij iedereen speciale beelden en gevoelens oproept bij het zien van vissersschepen in de haven van IJmuiden, hengelaars aan zee of langs de kant van het kanaal. De schilderijen geven uitdrukking het thema, dat zie je meteen. De stijl varieert van figuratief tot licht abstract, waarbij 'het vissen' of 'de vis' een centrale plaats heeft. Uit volkomen onverwachte hoek krijgt het fenomeen 'vis' verrassende aspecten tussen ernst en grap, groot en minuscuul.

De expositie is afwisselend te noemen, vanwege de grote variëteit. Het Lucasgilde Het Lucasgilde Beverwijk (sinds 1947) is actief als teken- en schildervereniging voor de amateur kunstenaar. En biedt leden een plek voor creatieve ontwikkeling op het gebied van alle technieken van tekenen en schilderen. Het is een vereniging voor jong en oud, beginner of gevorderde. Op vier dagdelen, onder begeleiding van een artistiek begeleider, kun je in het atelier van het Lucasgilde terecht, gelegen in het Centrum voor de Kunsten, Kerkplein 3 in Beverwijk.

Zij exposeren ook elk jaar in de Grote Kerk van Beverwijk en hebben geëxposeerd in de Golfclub Heemskerk en diverse bibliotheken. Wil je een keer meedoen? Dat kan, geef je op voor twee dagdelen en laat je verassen. De vereniging organiseert ook workshops voor leden en niet-leden op elk niveau. Je bent van harte welkom. Meer informatie Meer informatie www.lucasgildebeverwijk.nl en https://www.facebook.com/lucasgildebeverwijk. U bent van harte welkom.

Mobiele testcentrum voor wandelschoenen

Test wandelschoenen uit bij de Lowa experience trailer. (Foto: PR)

BEVERWIJK - Op zaterdag 11 mei is de Lowa experience trailer te vinden op de Breestraat 130. Dit mobiele testcentrum staat volledig in het teken van de Nijmeegse 4-daagse. Lowa is vanaf 2019 hoofdsponsor van de Nijmeegse 4-daagse en toert onder de naam 'Road to Nijmegen' door het land.

In teken van Nijmeegse 4-daagse

In dit mobiele testcentrum zijn meer dan 100 paar wandelschoenen aanwezig om vrijblijvend te testen. Altijd al een keer je wandelschoenen willen uitproberen voordat je ze koopt? Dat kan op de 3.5 km lange tocht die wij uitzetten. Geef je nu op en reserveer een plek tijdens 1 van de 3 tijdvakken.

Aanmelden

Aanmelden is gratis en vol is vol! Stuur een mail naar info@ronaldadventureshop.nl en geef het aantal personen en het tijdvak door.
Ook voor de ervaren wandelaars, die reeds een goed paar wandelschoenen bezitten, is er mooie toch uitgezet.

Verzamelen

De wandelafdeling van de Beverwijkse atletiekvereniging DEM heeft een uitdagende tocht van 15 km uitgezet.

Deze tocht start gezamenlijk om 9.30 uur voor de winkel. Verzamelen om 09.15 uur.

Altijd al een keer mee willen doen aan de Nijmeegse 4-daagse? ''Check dan nu onze Facebookpagina, want wij geven 2 startbewijzen weg!

Moederdagactiviteiten op het Europaplein

(Foto: PR)

HEEMSKERK - Op zaterdag 11 mei van 11.00-15.00 uur organiseert winkeliersvereniging Europaplein het "RAD VOOR MOEDERDAG". Doe gratis mee met je KASSABON die deze dag verkregen is bij een van de aangesloten winkels op het Europaplein en maak kans op leuke prijzen!

De prijzen zijn aan Moederdag gerelateerd, dus een mooie kans op een extra cadeau voor je moeder of voor jezelf te scoren! Er zijn 4 spelrondes, tijdens ELKE spelronde wordt er 10 x gedraaid, dus er worden 10 prijzen per ronde weggegeven. Tussen de spelrondes door zorgt zanger/presentator Glenn Palm voor sfeervolle livemuziek.

Ballonnenartiest Pieter van Engen maakt voor ieder kind een ballonfiguur naar wens. In de Europassage staan diverse kraampjes met Moederdagcadeautjes, zoals sieraden, edelstenen, glasgravures, mozaïek, bedrukte mokken, sleutelhangers, kaarten, kinderkleding enz…..

Wanneer je interesse hebt om je zelfgemaakte artikelen (geen etenswaren) aan te bieden…. Laat het weten , er zijn nog een aantal plaatsen vrij. (www.europapleinheemskerk.nl) Om 12.00 uur worden via Facebook 2 Moederdagtaarten voor 6-8 personen verloot. Meedoen? Like de Europapleinpagina, deel de Moederdagactie van het Europaplein en vertel met wie u van deze heerlijke taart gaat genieten. Alle activiteiten worden aangeboden door winkeliersvereniging Europaplein.

Het parkeren bij 'Europaplein' is altijd gratis!

Rockspektakel gebaseerd op Bruce Springsteens 'Born In The U.S.A.'

Rockspektakel in Kennemer Theater. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Het is 35 jaar geleden dat Bruce Springsteen Born in the U.S.A. uitbracht en dat leverde hem maar liefst zeven top tien 10 hits op. Ruim dertig miljoen verkochte exemplaren en talrijke onderscheidingen verder, klinkt het album nu in zijn geheel in het theater met exclusieve beelden van Jan Douwe Kroeske's interview met Springsteen. De hoofdrol in deze show is op het lijf geschreven van Erwin Nyhoff, die met zijn ontwapenende vertolking van The River de coaches van The Voice omverblies. Springsteen fans kunnen het erover eens zijn dat hij de onvervalste Bruce Springsteen energie en zeggingskracht behoorlijk evenaart.

Born in the U.S.A. staat absoluut in de top van legendarische pop- en rockalbums. Dancing in the Dark en uiteraard ook de titeltrack zijn iconische nummers die moeiteloos de hitlijsten binnen stormden. Geheel tegen de stroom in van de Britse punk en new wave in de jaren tachtig, zette Bruce Springsteen op Born in the U.S.A. met de E Street Band een muur van geluid neer, trouw aan de rock 'n roll van Phil Spector. Kaasje voor Rob Winter (o.a. Kayak) die meerdere keren door de lezers van Gitarist in de top drie van de poll pop/rockgitarist Benelux werd gezet. Hij speelt en 'dirigeert' de gitaren in de 7-koppige LA-Live Band, die de rol van E Street Band voor rekening neemt.

Springsteen wordt dit jaar 70. Redenen genoeg om flink uit te pakken met een 2 uur durend rockspektakel. Kaarten vanaf € 26,50 voor zaterdag 11 mei om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Syta's Creabeurs in de Zien

Syta's Creabeurs in Uitgeest (Foto: Syta van Gelderen)

UITGEEST - In Sporthal de Zien in Uitgeest is zaterdag 11 mei een gezellige creabeurs. De beurs is geopend van 10.30 tot 17.00 uur. Er staan veel stands met een diversiteit aan hobbymaterialen: o.a. kaarten maken, scrapbooking, keramiek, handwerken, sieraden, diamond painting, etc.

Op zaterdag 11 mei van 10.30 tot 17.00 uur

Ook zijn er diverse workshops en demo's te zien en te doen o.a op het gebied van stempelen, bloemstukje voor Moederdag maken, mixed media, kaarten maken.

Goodiebag

De toegang is 2,50 euro per persoon en voor de eerste vierhonderd bezoekers ligt er een leuke goodybag klaar.

Tevens ligt er voor twintig bezoekers een leuke prijs klaar. Voor informatie: Syta van Gelderen via 06-81520577 of info@sytavangelderen.nl

Nationale Vogelweek 2019

Veel te doen tijdens de Nationale Vogelweek in Castricum, Heemskerk en Beverwijk. Foto: Hans Stapersma.

CASTRICUM/HEEMSKERK/BEVERWIJK - Van 11 tot en met 19 mei is de Nationale Vogelweek 2019. Lokale en regionale Vogelwerkgroepen verzorgen dan in het hele land allerlei publieks-activiteiten over vogels in hun regio. Ook Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland verzorgt in die periode een aantal gratis excursies op diverse plaatsen in haar werkgebied voor iedereen die daar interesse in heeft.

Het programma is als volgt: zondag 12 mei, Nachtegalentocht Noord-Hollands Duinreservaat bij Egmond-Binnen. Vertrek om 9.00 uur vanaf PWN parkeerterrein Oude Schulpweg. Wandeling tot ca. 11.00 uur.Dinsdag 14 mei, Weidevogels polder Castricum. Vertrek per fiets om 19.00 uur van parkeerterrein bij sporthal de Bloemen, Castricum. Fietstocht tot ca. 21.00 uur.Vrijdag 17 mei, Bosvogels Noord-Hollands Duinreservaat bij Heemskerk. Vertrek om 08.30 uur vanaf PWN parkeerterrein westzijde Rijksstraatweg tussen Castricum en Heemskerk ter hoogte van ingang camping Geversduin (t/o "Kitty Beentjes"). Wandeling tot ca. 10.30 uur.Zondag 19 mei, Rondje Marquette. Vertrek om 9.00 uur vanaf parkeerterrein bij kasteel Marquette (einde oprijlaan), Heemskerk. Wandeling tot ca. 11.00 uur. Zondag 19 mei, Stand Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland op Lentemarkt, Bibliotheek IJmond Noord, Kerkplein 5, Beverwijk. Stand van 13.30 - 16.00 uur.

Ezels en kwasten in Wijk aan Zee

Foto: Aangeleverd

WIJK AAN ZEE - Vanaf 16 mei is Wijk aan Zee weer veranderd van kustdorp tot kunstdorp. Een ruime week wordt er overal in het dorp geschilderd en getekend, gefotografeerd en nagedacht over het thema: "Cultural Connection". Thema is gekozen omdat het alweer 20 jaar geleden is dat Wijk aan Zee met een aantal dorpen uit Europa, een verbinding is aangegaan en contact heeft met de zogenaamde "Cultural Villages".

Op zaterdag 25 mei expositie in Moriaan

Niet alleen kunstenaars uit de directe omgeving doen mee met "Ezels en kwasten", ze komen uit heel Nederland en erbuiten. Café de Zon en de Moriaan bieden ruimte aan de kunstenaars door tijdelijke ateliers te bouwen zodat er ook een plek is waar de schetsen kunnen worden uitgewerkt. Iedereen kan binnen lopen en kijken hoe de kunstenaars aan het werk zijn. Er worden diverse workshops georganiseerd waaronder ook een dichtersavond waar mensen gedichten kunnen voordragen. Uiteraard zijn deelnemende kunstenaars ook welkom.

Expositie in Moriaan

Op zaterdag 25 mei is er een expositie te zien in de Moriaan, waar elke kunstenaar 2 werken toont aan het grote publiek, aansluitend aan de expositie vindt de jaarlijkse veiling plaats in Café de Zon, waar mensen kunnen bieden op het kunstwerk welke zij graag thuis aan de muur willen hangen of neer willen zetten.

Een jury beoordeelt de ingeleverde werken en het publiek kiest ook een werk voor de publieksprijs. Zin om mee te doen als kunstenaar, dit kan nog, schrijf je snel in. Meer info: www.ezelsenkwasten.nl

Vissen voor 55-plussers

HEEMSKERK - Op 16 mei gaan de 55+ viswedstrijden weer beginnen, een competitie in een gemoedelijke sfeer. Deze competitie bestaat uit zeven thuiswedstrijden en zeven uitwedstrijden en worden wekelijks gevist op donderdagmiddag.

De thuiswedstrijden zijn in een water te Heemskerk, de uitwedstrijden in omliggende plaatsen zoals o.a. Limmen, Heiloo, Zaandam en het Noord-Hollands kanaal nabij West Grafdijk. Het visseizoen eindigt met een koppelwedstrijd waar een goede visser wordt gekoppeld aan een minder goede visser.

Prijsuitreiking

Na deze koppelwedstrijd is er een prijsuitreiking in het clubgebouw waar iedere deelnemer aan de competitie, ongeacht de rangschikking, een prachtige prijs krijgt. Om met deze viswedstrijden mee te mogen doen moet u 55 jaar of ouder zijn. Bent u in het bezit van een vispas en wilt u een keer mee vissen om te zien of dit iets voor u is, neem dan contact op met de secretaris van de 55+ vissers (adres onderaan).

Lid worden

Wilt u de hele competitie meevissen dan is het nodig dat u ook lid wordt van HSV Kennemerland. Maar ook als u geen vispas hebt is het mogelijk een wedstrijd mee te vissen, ook dan moet de secretaris van te voren worden ingelicht i.v.m. het aanvragen van een meevisvergunning. Aanmelden via Jerry de Jong, e-mail: jerrydejong@casema.nl of: 0251-247355. Aanmelden een keer meevissen via André van Pel: e-mail avpel@ziggo.nl of 06-51497857.

Heemskerkse ouderen genieten dankzij Gouden Dagen

De ouderen van Heemskerk hebben Dodenherdenking kunnen bijwonen. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Gouden wensen, gouden cultuur, gouden koffie en gouden natuur. Dat zijn de vier pijlers van Gouden Dagen. Met de laatste, gouden natuur, gaan we ons de komende tijd bezighouden.

Naar de camping Geversduin van 20 t/m 24 mei

Net als vorig jaar stelt Camping Geversduin ook dit jaar vijf dagen lang een tent beschikbaar zodat Gouden Dagen met alle locaties in Heemskerk een dag het campingleven kan (her)beleven. Van 20 t/m 24 mei gaan we elke dag met 11 ouderen een dag op de camping doorbrengen. Ook Ronald van Splitscreen sponsort wederom de ritten met zijn prachtige VW-bus om de kampeerders naar Geversduin te brengen. We hebben er zin in en houden u natuurlijk graag op de hoogte.

Dodenherdenking

Voor het eerst dit jaar is Gouden Dagen aanwezig geweest bij de Dodenherdenking bij het vredesmonument. ''Stichting 4 en 5 mei had een prachtige plek voor ons gereserveerd en stoelen klaargezet voor de bewoners. De herdenking was mooi, erg indrukwekkend. Bij thuiskomst hebben we met elkaar onder het genot van een kopje thee met een petit-four deze bijzondere avond afgesloten. Dit is zeker voor herhaling vatbaar'', aldus Gouden Dagen.

Genieten van alle bloemenpracht op de Keukenhof

De wens van mevrouw Dijkstra en Valentijn, een bezoek aan de Keukenhof, is maandag 6 mei in vervulling gegaan. Het Uitbureau in Sint Agnes organiseerde dit uitstapje en in samenwerking met Gouden Dagen konden beide dames mee. Wat was het genieten tussen deze bloemenpracht. Iedereen kan terugkijken op een kleurrijke, fleurige dag.

Buurtbakkie

Woensdag 15 mei organiseert Welschap samen met Gouden Dagen in de buurt Rozestaete een Buurtbakkie.

''Van 15.30 tot 17.00 uur kunnen de buurtbewoners bij ons op de koffie komen. Wij zouden het leuk vinden om deze bewoners te ontmoeten, horen graag wat er speelt en we willen ze kennis laten maken met Gouden Dagen'', aldus Gouden Dagen.

De buurtbewoners ontvangen binnenkort een flyer in de bus.

PlusBus naar Schoorl

BEVERWIJK - Donderdag 9 mei rijdt de chauffeur van de PlusBus uit Beverwijk naar Schoorl. Aan de voet van de hoogste duin van Nederland vind je Restaurant The Tree. Hier genieten we van een pannenkoek. Vrijdag 10 mei naar Strandpaviljoen Noordzee, daar genieten van een gebakken visje. Dinsdag 14 mei wordt er een rondvaart over de Vecht gemaakt met de Vuurlinie, een varend huisje. Voor uitgebreide informatie, inschrijven en/of het ontvangen van de "Wijk-Uit" editie kunt u contact opnemen met BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn Beverwijk via telefoonnummer 0251 22 22 22 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

De laatste....

(Foto: Picasa)

BEVERWIJK - De periode van Jan Lambert Krop zit erop. Dit is de laatste foto van zijn hand. De nieuwe stadsfotograaf Esther van Aalderen, die 18 april werd gekozen, staat te trappelen om zijn taak over te nemen. Komende winter zijn foto's van Jan Lambert te zien in het gemeentehuis Beverwijk. Dit (zie foto) trof hij aan bij de Voedselbank IJmond-Noord. Vrijwilligers vullen de kratten met levensmiddelen. De Voedselbank helpt alleenstaanden en gezinnen met geldproblemen tijdelijk uit de nood door levensmiddelen te verstrekken.

Korenkwartet in Beverwijk

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Vier Noord-Hollandse koren - Vrouwenkoor Kwintessens uit Amstelveen, het Purmerends Gemengd Koor, Projectkoor uit Beverwijk en het a capella koor Sirvente - hebben samen een middag met muziek voorbereid. Luister naar werken van Brahms, Schubert, maar ook Gjielo en Ramírez. Er zal worden gezongen in diverse samenstellingen.De koren staan onder leiding van Justina Oosters. Tijdstip, zaterdag 18 mei om 15.00 uur. In de Doopsgezinde kerk, Meerstraat 62 in BeverwIJK. Entree € 10. Reserveren: wilmakooiman@kpnmail.nl.

Sanne en Kirsten verzorgen prelude Marquette Classique

Kirsten Keet en Sanne Ganzinga. (Foto: Bert van de Belt)

HEEMSKERK - Iedere 3e zondag van de maand (19 mei), presenteert Chateau Marquette, samen met Cultuurhuis Heemskerk Marquette Classique. Een jonge talentvolle musicus uit Nederland of daarbuiten in het hoofdprogramma en een leerling van Cultuurhuis Heemskerk in het voorprogramma, de prelude. Presentatrice Anita Sanders verzorgt een interview met de musici om zo ook kennis te maken met de mens achter de muziek.

Op zondag 19 mei in Heemskerk

Na de succesvolle prelude van april met celloleerling Julia Wiemerink nemen Kirsten Keet en Sanne Ganzinga het stokje over in mei met hun dwarsfluit. Graag stellen zij zichzelf even voor. Kirsten: ''Ik ben 13 jaar en ik ben op dwarsfluitles gegaan door mijn basisschool. We hadden blokfluitles gehad en kregen een flyer. Ik wist niet eens wat een dwarsfluit was en ging kijken bij Liesbeth van der Blom, dwarsfluitdocent. Van haar kreeg ik 10 lesjes. Het klikte ook erg goed met Liesbeth, dus ging ik door ging met de dwarsfluitlessen. Ook zit ik bij een orkest: Het Tata Steel opleiding orkest, En ik heb mijn examen A en B gehaald voor theorie. Ik vind de dwarsfluit leuk omdat het niet standaard is en je kan er veel op spelen, van klassiek tot Disney liedjes en veel meer. We doen mee aan veel concerten. Ik krijg dan veel leuke en verschillende reacties van mensen.''

'Geweldig om hier aan mee te doen'

Sanne: ''Ik ben 13 jaar oud. Ik zit nu in de tweede klas HAVO/VWO van het Vellesan College. Op mijn achtste begon ik met dwarsfluit spelen bij juf Liesbeth van der Blom. Het eerste jaar speelde ik samen met Sophie. Het tweede jaar alleen en vanaf het derde jaar tot nu met Kirsten. Samen met Kirsten ga ik nu de prelude verzorgen. Wij vinden het geweldig hier aan mee te doen en tijdens ons optreden spelen wij onze nummers uit het hoofd. Wij vinden het super leuk als jullie naar onze prelude komen kijken.''

Naruhiko Kawaguchi op piano verzorgt het hoofdprogramma en doet mee met een competitie met publieksstemming en finale na 10 concerten. Tijdens de prelude zal hij Sanne en Kirsten begeleiden. Het concert is 19 mei en begint om 11.00 uur. Na afloop kunt u eventueel genieten van een lunch of high tea in het Chateau. Voor reserveren en meer info over het zondagochtendconcert: www.chateau-marquette.com/Agenda/Op-het-landgoed of www.cultuurhuisheemskerk.nl.

Veiling bij BVV de Kennemers in Beverwijk

Het Ajax-shirt van Frenkie de Jong. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - BVV de Kennemers gaat weer hun jaarlijks terugkomende veiling houden en wel op Vrijdag 10 mei in de Kennemers Kantine. Wederom zullen er onder leiding van twee professionele veilingmeesters 125 kavels de revue passeren. Elk jaar dat BVV de Kennemers een veiling heeft gehouden hadden ze een spreker van naam en faam doe de aftrap doet van de veiling.

Onder leiding van twee professionele veilingmeesters

Ook dit jaar heeft de Kennemers een prominent uit de voetballerij bereid gevonden de aftrap van dit evenement te houden. Niemand minder dan Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar, komt naar Beverwijk.

Telstar-voorzitter Pieter de Waard doet aftrap

Pieter de Waard zal de aftrap van de Veiling doen om 20.00 uur en de Veiling zal beginnen rond 20.30 uur. Tijdens de veiling zullen er rond de 125 items geveild worden en alles komt ten goede van de Jeugd van de Kennemers.

Frenkie de Jong

Zo heeft men o.a. een bon van 500 euro van Wijcker Infra of het officiële wedstrijdshirt van Frenkie de Jong, dinerbonnen, wijnpakketten.

Kantine

Alles word gehouden in de Kantine van de Kennemers.

Moederdag begon in Amerika

De geschiedenis van Moederdag begint in Amerika. Anna Jarvis (1864 – 1948), een alleenstaande lerares uit Philadelphia is in 1914 met Moederdag begonnen. Zij bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden.Toen haar eigen moeder in 1905 overleed op de eerste zondag in mei heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd. Anna Jarvis wilde toen elk jaar opnieuw perse een vereringsdag voor moeders organiseren. Zij heeft alles op alles gezet om dat voor elkaar te krijgen. In 1914 lukte het haar om van Moederdag een officiële feestdag te maken. Hiermee was officieel de geschiedenis van Moederdag begonnen. Traditiegetrouw is Moederdag een dag waarbij moeders van alle zorgtaken is ontheven. De bedoeling is dat de kinderen deze taak overnemen, bijgestaan door Vaders. De dag begint, ook traditiegetrouw, op bed. Moeder mag uitslapen op de tweede zondag in mei en de kinderen maken het ontbijt. Vervolgens krijgt moeders ontbijt op bed met, ook traditiegetrouw, een geknutseld cadeau met een gedichtje waarin de kinderen duidelijk maken hoeveel ze van mammie houden. Bloemen hebben sinds het ontstaan van Moederdag altijd een belangrijke rol gespeeld. In de tijd van Anne Jarvis waren het anjers die de hoofdrol speelden op moeders feestdag.

'Gezonde kinderen in Beverwijk'

BEVERWIJK – Onlangs heeft GGD Kennemerland het Rapport Kindermonitor Beverwijk 2018 gepubliceerd en aan gemeente Beverwijk gepresenteerd. Men kan stellen dat het goed gaat met de gezondheid van de kinderen. 98% van de ouders heeft aangegeven dat zij de gezondheid van hun kind(eren) als zeer goed ervaren. In 2014 was dit nog 95%.

In het onderzoek zijn ouders op specifieke onderdelen bevraagd die bijdragen aan de lichamelijke gezondheid en een directe invloed hierop hebben. Zo ontbijt 97% van de kinderen elke dag en eten meer kinderen dagelijks groente en fruit. Ook op het gebied van drinken gaat het beter dan vier jaar geleden. Met onder andere het project 'Heel Beverwijk drinkt water' zet de gemeente in op het bevorderen van water drinken en het tegengaan van het drinken van zoete drankjes.
Aandachtspunt is het gewicht van de kinderen. Relatief veel kinderen in Beverwijk hebben overgewicht (12%). 75% van de ouders van kinderen met overgewicht zijn zich niet bewust van het feit dat hun kind te zwaar is. Daarom is het van belang te werken aan bewustwording bij ouders. Op het moment wordt dit onder andere al op het consultatiebureau gedaan. Zij bevragen, informeren en lichten ouders van zeer jonge kinderen voor over hun leefstijl, het belang van gezonde voeding en bewegen. Ook zijn er veel lokale initiatieven om kinderen (én volwassenen) te motiveren meer te bewegen.

De Kindermonitor 2018 is specifiek ingegaan op het onderwerp pesten. 28% van de ouders geeft aan dat hun kind recent gepest is. Dit lijkt een hoog percentage. Echter, ouders is ook gevraagd wat zij verstaan onder pesten. Hieruit blijkt dat ouders dit begrip verschillend ervaren. Het genoemde percentage roept hierdoor meer vragen op dan dat het duidelijkheid biedt.

De gemeente heeft aandacht voor dit onderwerp. Tijdens (voorlichtings)lessen in de klas wordt met de jeugd gesproken over wat pesten is en wat je hieraan kan doen. Ook faciliteert de gemeente weerbaarheids- en sociale vaardigheidstrainingen die kinderen helpen en leren beter met elkaar om te gaan.

Ook is de Kindermonitor 2018 ingegaan op de ondersteuningsbehoefte van ouders bij opvoeden en opgroeien. In de gemeente geeft 5% van de ouders aan de opvoeding van hun kind als (zeer) moeilijk te ervaren. Dit percentage is hetzelfde als in regio Kennemerland.

Inkomen

Uit de Kindermonitor blijkt dat als het inkomen van ouders onder druk staat, dit een negatieve invloed heeft op andere leefgebieden. Daarom is er voor dit thema extra aandacht geweest.

Tata Steel Blaasorkest begeleidt Petra Berger

Tata Steel Symfonisch Blaasorkest. (Foto: FixMedia)

REGIO - Momenteel toert Petra Berger met haar programma 'Passione Italiana' door het land. Hierbij brengt ze een unieke mix van befaamde Italiaanse aria's, pophits, filmmuziek en eigen repertoire. Het Tata Steel Symfonisch Blaasorkest is blij dat zij desondanks tijd heeft gevonden om met het orkest op 18 mei in de Philharmonie in Haarlem op te treden. Het orkest begeleidt haar in één van haar succesnummers Terra Promessa, maar ook in een aantal andere Italiaanse liedjes.

Ook het orkest heeft uitsluitend Italiaanse muziek op het programma staan, bekend en minder bekend. Italiaanse filmmuziek is prominent aanwezig met muziek van Ennio Morricone en Nino Rota. Kaarten zijn verkrijgbaar kaarten@tatasteelorkest.nl en via onderstaande. Toegangsprijs is in de voorverkoop € 12,50 en op de dag zelf € 15,00. Zaterdag 18 mei 2019 in de Philharmonie Haarlem, Lange Begijnestraat 11 te Haarlem. Aanvang 20.15 uur, zaal open 19.45 uur.

Ook al bestaat het Tata Steel Orkest in naam nog maar sinds oktober 2010, toch vierde het orkest al haar 70-jarig bestaan.

Ondersteuning

We zijn allemaal verschillend van elkaar en lopen op onze eigen manier aan tegen de uitdagingen die het leven ons biedt. Tegenslagen en moeilijkheden horen nu eenmaal bij het leven en worden in veel gevallen gewoon opgevangen door onszelf of door middel van hulp van familie of naasten. Professionele ondersteuning hoeft voor VVD Heemskerk daarom niet altijd het eerste antwoord te zijn. Uitgangspunt voor ons is dat diegene die de ondersteuning echt nodig heeft die ook moet krijgen. Daar staat tegenover dat wie dat niet heeft, die ook niet moet krijgen. De professionele ondersteuning moet daar terechtkomen waar dat ook echt nodig is. Dit geldt voor alle ondersteuning. Of dit nu de jeugdzorg, de huishoudelijke hulp of de hulp bij inkomensondersteuning is. En wanneer ondersteuning geboden wordt, dan willen wij dat dit slim gebeurt met duidelijke doelen, kwaliteitseisen en gericht op het voorkomen in plaats van genezen. De motie van afgelopen raadsvergadering, ingediend door José Grit, kon na aanpassing op onze steun rekenen. De motie heeft als doel om de minima meer sociaal betrokken en zelfredzaam te laten zijn. Dit door duidelijk te maken op welke regelingen ze recht op hebben, hoe ze dit eenvoudig kunnen aanvragen en de regelingen zelf simpeler te maken. Dit past bij onze uitgangspunten. VVD Heemskerk vindt de invoering van een Heemskerkpas geen goed middel om dit doel te bereiken, wij denken dat dit slimmer kan. Na aanpassing van de motie dat een alternatief op deze pas ook tot de mogelijkheden behoort konden wij volledig instemmen met de motie. Wij dagen het college uit om met een mooi voorstel te komen, zodat diegene die er recht op hebben dit ook krijgen.

Frank Hermans, VVD Heemskerk

Iedereen Telt Mee

"Hoe gaat het in de raad?" Ik beantwoord deze vraag altijd graag met "goed!". Er gaat inderdaad ook heel veel goed in de Heemskerkse raad. Ik ben het natuurlijk niet met alle besluiten eens, maar zo werkt democratie. En heel veel dingen ben ik gewoon heel tevreden over. Bijvoorbeeld dat het raadsinitiatief "Iedereen Telt Mee" van CDA Heemskerk in februari door de voltallige raad werd gesteund en inmiddels duidelijk is dat wethouder Schoorl hier meteen mee aan de slag is gegaan. Het voorstel had ik in samenwerking met Karin Smit, Frank Hermans (beiden VVD) en Ario van der Zande (Liberaal Heemskerk) geschreven. Het doel: met een markant kunstwerk in het dorp onderstrepen dat intolerantie, tegen wie dan ook, in Heemskerk niet geaccepteerd wordt. Via allerlei media hebben we kunnen lezen dat de wethouder wil kiezen voor een kunstwerk dat ooit op de St. Adelbertusmavo prijkte. Wat mij betreft is het hergebruik zeker geen probleem; ik hoop dat iedereen het straks mooi vindt – ik blijf het natuurlijk volgen. En er gaat veel meer goed in Heemskerk. Als ik de raadsvergadering van 25 april moet typeren, dan denk ik aan "ruimhartig" en "verstandig" als kernwoorden. Twee woorden die vaak in tegentelling staan tot elkaar en waartussen een goede balans gevonden moet worden. De discussies over bijna alle onderwerpen gingen hierover: Veilig Thuis Kennemerland vraagt bijvoorbeeld om meer subsidie. Daar horen (verstandige!) kritische vragen bij, die stelde CDA Heemskerk dus ook, want het gaat om geld van onze burgers – we willen zeker weten dat dat goed besteed wordt. En zonder enige reserve steunde CDA Heemskerk het subsidieverzoek, net als de rest van de gemeenteraad, want we willen natuurlijk borgen dat iedereen – jong en ouder - een veilige plek heeft. En ook bij de motie om een Heemskerkpas in te voeren kiest CDA natuurlijk voor de mensen die daarmee hopelijk beter én waardiger toegang krijgen tot voorzieningen waar ze recht op hebben. Als de pas daarvoor het juiste middel blijkt te zijn (dat wordt nu onderzocht), dan moet die er natuurlijk komen!

Sindo Núñez Queija, CDA Heemskerk

Betaalbaar wonen?

Tijdens de laatste raadsvergadering stond onder andere een wijziging op een bestemmingsplan op de agenda, De Velst. De wijziging heeft betrekking tot het mogelijk maken van de bouw van 24 woningen. Mooi zou je denken, want we hebben een groot tekort aan woningen. Maar hebben we ook een tekort aan woningen waar een prijskaartje van +600.000 euro aan hangt? Volgens een grootste deel van de raad een 'prachtig' plan. Wij van de PvdA-Heemskerk denken hier anders over. Wat betreft de PvdA Heemskerk moet er zeker gebouwd worden, maar wel in de prijsklasse waar de grootste vraag naar is. Starters en doorstromers lijden het meest aan de krapte op de woningmarkt, juist daar moeten we ons voor inzetten. Wanneer gaan we iets doen voor starters en doorstromers (jonge gezinnen, maar ook ouderen die kleiner willen wonen) die niet meer aan een woning in Heemskerk kunnen komen, omdat het niet meer te betalen is? Met de huidige coalitie kunnen we daar nog lang op wachten. De PvdA zal zich blijven inzetten voor het realiseren van betaalbare woningen. Wat ons betreft gaan de plannen met betrekking tot De Velst terug naar de tekentafel en wordt rekening gehouden met de werkelijke vraag naar woningen. De grootste vraag naar woningen is zeker niet in de prijsklasse +600.000 euro. Van het argument dat de komst voor mogelijke doorstroming zal zorgen, zijn wij absoluut niet overtuigd. Hoewel het aanbod aan betaalbare woningen alsmaar afneemt, neemt de vraag ernaar met de dag toe. PvdA Heemskerk streeft naar zo gevarieerd mogelijk wonen en het oplossen van problemen, daar waar die het grootst zijn. Steeds meer jongeren en jonge gezinnen verlaten onze gemeente omdat het wonen in Heemskerk onbetaalbaar voor ze is geworden, "een heel slechte ontwikkeling", wat ons betreft. Door het realiseren van betaalbare koopwoningen houden we onze gemeente ook aantrekkelijk voor deze doelgroep, een doel waar we ons allemaal voor zouden moeten inzetten. De jeugd heeft en is onze toekomst, en wij zijn mede verantwoordelijk voor een mooie toekomst in Heemskerk.

Fevziye Sahin

PvdA Heemskerk

Heemskerkpas

De raadsvergadering, van 25 april, verliep soepel. De extra subsidie voor Veilig Thuis Kennemerland is in onze ogen een correctie op de bezuinigingen die de decentralisaties met zich meebrachten. Het is onacceptabel dat er wachtlijsten ontstaan, wanneer iemand zich wendt tot Veilig Thuis, Het water staat je al tot de lippen. Dan moet er geholpen worden. Deze financiële impuls is dus van levensbelang voor mensen die hulp nodig hebben. Vervolgens stond het bestemmingsplan De Velst (24 woningen) op de agenda. Op de Velst wordt ook naar verdichting gekeken. Dat wil zeggen wellicht meer woningen op deze locatie. Hangende dit onderzoek is de besluitvorming uitgesteld tot juni. Heemskerk Lokaal kwam met de motie 'Heemskerkpas'. Deze pas is bedoeld voor mensen met en laag inkomen. In Heemskerk wordt goed gebruik gemaakt wordt van de bestaande regelingen. Er komt onderzoek om te kijken of iedereen wordt bereikt. En of deze pas hiervoor een goede aanvulling kan zijn. Diverse gemeenten hanteren al een dergelijke pas. Laten we kijken en leren van de ervaringen elders. 1 ding is voor GroenLinks duidelijk: geen mens mag buitenspel staan in de samenleving. Er komt in Heemskerk een jeugdlintje. Onze motie werd unaniem aangenomen en door het college omarmd. Er zijn veel jongeren die zich op een bijzondere manier inzetten voor anderen en hiervoor een onderscheiding verdienen. Het is een blijk van waardering voor jongeren tot 18 jaar die een voorbeeld zijn voor anderen, bijvoorbeeld jongeren die zich inzetten voor de Heemskerkse samenleving of opkomen voor iemand in moeilijkheden. Kortom de jongeren krijgen in 2020 de waardering die ze verdienen. De VVD-motie voor verruiming openingstijden op zon- en feestdagen haalde het niet. GroenLinks is op zich voor ruime openingstijden. De fractie stemde echter tegen de motie, omdat wij ook de belangen van de omwonenden laten meewegen. Die mogen niet vergeten worden. Onze volledige inbreng is terug te lezen op heemskerk.groenlinks.nl.
Jos Burger, Raadslid GroenLinks

Samenwerken

Als raadslid in Heemskerk ben je natuurlijk geconcentreerd op wat er in de Heemskerkse gemeenteraad gebeurt. Soms wil je ook graag weten wat er in de raad in Beverwijk en Velsen aan de hand is, zeker als het over samenwerking in de IJmond gaat. D66 Heemskerk is altijd een warm voorstander van samenwerking in de IJmond. Als gemeenten staan we voor stevige uitdagingen die we samen vaak beter aankunnen. Maar wat D66 betreft gaat het daarbij om de inhoud, niet om de vorm. D66 Heemskerk is niet tegen een fusie in de IJmond, maar het moet geen doel op zich worden. We zijn dan ook blij dat alle partijen in de IJmond zich hebben uitgesproken voor een hechte samenwerking tussen Beverwijk, Heemskerk en Velsen. Belangrijk uitgangspunt in de samenwerking moet wat D66 Heemskerk betreft zijn dat alle inwoners van de IJmond voordeel hebben van een samenwerking. Er zijn goede mogelijkheden als het gaat om het niveau van de voorzieningen. De inwoners van Beverwijk en Heemskerk hebben belang bij een goed zwembad. En het is dan ook logisch dat de gemeenten samenwerken om één goede voorziening te realiseren voor beide gemeenten. Ook als het gaat om de culturele voorzieningen (bijvoorbeeld theaters) is het wat D66 betreft veel beter deze voorzieningen op IJmondiale schaal te bekijken. Samenwerking is ook nodig omdat bijvoorbeeld luchtvervuiling zich niet aan gemeentegrenzen houdt, met elkaar kunnen Beverwijk, Heemskerk en Velsen krachtiger optreden. De IJmond is een veelzijdig gebied. Samen kunnen we zorgen voor goede plekken om te wonen, te werken en te recreëren. Zo zijn er talloze voorbeelden te bedenken waar inwoners, maar ook de bedrijven in de IJmond baat hebben bij een goede samenwerking. Dan kan iedereen profiteren van een IJmond die meer is dan de som van de gemeenten.

Piet Burgering

Raadslid D66 Heemskerk

Woningen

De gemeenteraad heeft afgelopen donderdag vergaderd. Daarbij kwam onder meer ook het bestemmingsplan 'De Velst' aan de orde. Er is voor deze plek een voorlopig bouwplan voor 24 woningen. Deze woningen worden gebouwd in de wat duurdere prijsklasse. Niet alle partijen zijn daar blij mee. Er zijn partijen die graag meer goedkopere woningen willen. Daar is uiteindelijk door de wethouder op gereageerd. In andere bouwplannen zal meer ruimte komen voor goedkopere woningen. Heemskerk Lokaal wil ook wat meer duidelijkheid over wat er verder op deze locatie gaat komen. We willen voorkomen dat aanstaande kopers verrast zullen zijn als er meer bouwplannen komen nadat zij hebben gekocht. Duidelijkheid daarover heeft ook voor de gemeente voordelen. Minder kans op bezwaren tegen een plan voor verdere wijziging van de omgeving. En direct voor alle betrokken inwoners duidelijkheid over wat er gaat gebeuren. Heemskerk Lokaal is blij dat met brede steun uit de Raad is besloten twee maanden uitstel te nemen. Daarna kunnen we een meer definitief voorstel bespreken, zodat iedereen weet waar we aan toe zijn.

John Kolenbrander

Heemskerk Lokaal

Moederdagmarkt in Beverhof

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op zaterdag 11 mei is het mogelijk om met jouw moeder of vriendin kraampjes te bekijken op de Moederdagmarkt in de Beverhof in Beverwijk. De markt is van 10.00 tot 16.00 uur geopend. Er zullen bijna 30 kramen met unieke, handgemaakte hebbedingen van veelal lokale makers staan. Leuk om cadeau te geven, maar ook om zelf te hebben. De Moederdagmarkt is een jaarlijks terugkerend evenement in de Beverhof. Parkeren voor het winkelcentrum is op koopavond, zaterdag en zondag gratis.

Expressie speelt Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Expressie. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM/BEVERWIJK - Jeugdtrauma's, verslaving, scheiding en een onmogelijke liefde. Maak het allemaal mee in Augustus: Oklahoma, een hartverscheurend en af en toe tragikomisch familiedrama. Toneelgroep Expressie speelt het avondvullende stuk op 24 en 25 mei in het Kennemertheater Beverwijk en in juni in Castricum.

Avondvullend tragikomisch familiedrama in Kennemertheater Beverwijk

Als vader op een dag spoorloos blijkt, verzamelt de familie Weston zich in het ouderlijk huis op het bloedhete platteland van Oklahoma. Daar lopen de spanningen hoog op. Façades worden afgebroken, wonden opengelegd. De Westons zijn misschien extreem. Maar iedereen zal wel iets herkennen in de onontkoombare dynamiek binnen deze familie. Want of je nu wilt of niet, zodra je weer 'thuis' bent, blijkt het soms onmogelijk om los te komen van de rol die je altijd vervulde binnen het gezin.

'Het stuk bevat alle emoties die familie met zich meebrengt,' vertelt regisseur John van Dongen. 'De moeder-dochterband, je plek in het gezin, generationele overdracht van trauma's.' Dat klinkt zwaar en taai. Maar de dialogen zijn scherp en hilarisch, de afwisseling tussen tragiek en komisch is perfect gedoseerd. Precies daarom stond het al lang op zijn verlanglijstje. 'Het is een pittig stuk. We hebben er ons echt in moeten bijten. Maar het is mooi om te zien hoe de spelers in hun rol gegroeid zijn.'

'Iedereen in deze familie is beschadigd en niet bij machte om los te breken', vertelt Christien Kessens die moeder Violet speelt. Het is haar grootste rol tot nu toe. 'Een enorme uitdaging, want deze vrouw is manipulatief en ongrijpbaar als een kameleon. Ze hunkert naar liefde, maar is door haar eigen jeugd, alleen in staat om op een negatieve manier aandacht te vragen. Ik heb met haar te doen. Violet staat ver van me af. Maar haar verlangen naar liefde, om gezien te worden, is voor iedereen herkenbaar.'

Kaarten bestellen via de theaters: www.kennemertheater.nl, www.geesterhage.nl/theater-koningsduyn

Gratis luister-CD Nederland Stopt!

Stoppen met roken blijft moeilijk. Maar je hoeft het niet alleen te doen, zeggen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. (Foto: PR )

BEVERWIJK - Iedereen kan nu gratis de luister-CD van 'Nederland Stopt!' beluisteren via de site van het Rode Kruis Ziekenhuis Sinds kort kan iedereen gratis het boek 'Nederland Stopt! met roken' online luisteren. Als je wilt stoppen met roken is het slim om met dit boek te beginnen!

Bij Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk verkrijgbaar

Het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) is actief bezig met preventie door het geven van voorlichting en begeleiding. Wanneer mensen ziek worden en in behandeling zijn richt preventie zich op het voorkomen van verergering van de ziekte.

De Rookstoppoli is daar een goed voorbeeld van. De rookstop poli werd ruim 10 jaar geleden opgezet door longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Zij schreven het boek 'Nederland Stopt!' vanuit hun jarenlange ervaring met longpatiënten, voor wie stoppen met roken van levensbelang kan zijn en/of kan zorgen voor een betere kwaliteit van leven. Het boek helpt om je goed voor te kunnen bereiden wanneer je wilt stoppen met roken en is daarom een belangrijk onderdeel van de begeleiding.

Wil je stoppen met roken en lukt je het niet? Ook niet met een goed zelfhulpboek of met hulp van je huisarts? Kom dan naar de Rookstoppoli van het RKZ. Je leert hier waarom je rookt en wanneer je rookt. Belangrijk is wel dat je écht wilt stoppen met roken!

Met hulp van de Rookstoppoli is de kans op blijvend stoppen met roken twee keer zo groot als elders. Op de Rookstoppoli werken de gespecialiseerde longarts Pauline Dekker en rookstopcoaches Pauline Haasbroek en Ingrid Sprengers. "We zijn allen ervaren deskundigen op het gebied van rookverslaving. We staan de deelnemers tijdens het afkickproces bij met raad en daad." Pauline Haasbroek geeft aan dat ongeveer de helft van de rokers die ons begeleidingstraject volgt blijvend stopt.

'Doel is je rustig door het afkickproces heen te begeleiden'

"De methode die wij hanteren heet de 'Optimale Interventie Strategie'. Het doel is je rustig door het afkickproces heen te begeleiden. We maken gebruik van motiverende gesprekken en bewezen technieken. Deze methode helpt de deelnemers bij het versterken van hun motivatie en zelfvertrouwen, zodat ze blijvend stoppen met roken. Het traject neemt ongeveer een jaar in beslag", vervolgt Pauline Haasbroek.

"We vragen je aan het begin van het begeleidingstraject het boek 'Nederland stopt! Met roken' te lezen of te beluisteren. Het boek en de luister-CD kunnen (tegen betaling van een borg) geleend worden bij de longpoli. Om het boek nog beter beschikbaar te maken, is het sinds kort, als extra service, ook mogelijk om het online te beluisteren. Ik denk dat wij uniek zijn met het online beschikbaar stellen van een luisterversie van het boek: https://www.rkz.nl/nederland_stopt_met_roken.

Beeldende Workshop

(Foto: Picasa)

HEEMSKERK - Zaterdagmiddag 11 mei is er van 13.00 tot 16.30 uur de workshop tekenen met BIC-pennen. Dat is in het Koetshuijs van Kasteeltuin Assumburg, Tolweg 9a, Heemskerk. Op een schitterende plek geïnspireerd worden door de natuur en direct onder de bezielende begeleiding van beeldend kunstenaar Ellen van Putten zelf aan de slag. Met de gebruikte technieken slagen zowel beginners als gevorderden erin om verrassende en mooie resultaten te behalen. Deze workshop is geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar.

In deze workshop, in het kader van expositie WONDERLAND, staan de insecten, planten en bloemen in de tuin model voor de tekeningen. Ellen zal je laten zien hoe de doodgewone BIC-pen te hanteren als een gereedschap waarvan je nooit had gedacht fantastische kunst mee te kunnen maken. Je bent een middag ongedwongen bezig in de natuur en het resultaat zal iedereen verrassen, ook, of juist, als je denkt dat je niet goed kan tekenen. Door de speciale technieken voor licht en donker effecten die Ellen je aanleert krijg je snel een mooi resultaat. Kosten BIC-pen workshop: € 40,-. Geschikt voor volwassenen en jongeren vanaf 14 jaar. Opgeven bij: info@cultuurhuisheemskerk.nl of www.cultuurhuisheemskerk.nl.

Depressie Vereniging

BEVERWIJK - De Depressie Vereniging start voor regio IJmond een nieuwe supportgroep in Gezondheidscentrum Broekpolder. Mensen met een depressie hebben baat bij regelmatig contact met anderen, die vergelijkbare klachten hebben. De Depressie Vereniging speelt hierop in, door een netwerk van supportgroepen in heel Nederland op te zetten.

Een supportgroep is een vorm van zelfhulp en bestaat uit mensen die een depressie hebben, of hebben gehad. Zij komen ongeveer één à twee keer per maand bij elkaar om ervaringen uit te wisselen en om te bespreken hoe zij met hun depressie omgaan.

Elke twee weken

De eerste supportgroep voor regio IJmond startte vanaf 7 mei en komt elke twee weken bij elkaar in Gezondheidscentrum Broekpolder. De groep wordt begeleid door twee enthousiaste, getrainde vrijwilligers, die ook ervaringsdeskundig zijn. Wil je deelnemen aan de groep, dan kun je lid van de Depressie Vereniging worden. Kosten 25 euro per jaar.

Aanmelden: stuur een mail met naam, adres en telefoonnummer naar y.vanoorsouw@depressievereniging.nl. Info: www.depressievereniging.nl.

Nieuw leven in Heemskerk

De lucky shot van Leen. Foto: Leen Stoutjesdijk

HEEMSKERK - Dit jaar hebben de zwanen hun nest gekozen in Heemskerk: aan de slootkant op de hoek van de Linthorst Homanstraat en de J.Monetstraat. ''Toen ik ging kijken had ik het geluk dat moeder zwaan even opstond om het nest te ordenen en had ik mijn lucky shot'', aldus Heemskerker Leen Stoutjesdijk.

Herdenking oorlogsslachtoffers bij Tata Steel

Ook de jeugd heeft zijn bijdrage aan de Dodenherdenking bij Tata Steel. (Foto: FixMedia)

VELSEN-NOORD - Bij Tata Steel in IJmuiden vond de herdenking plaats van alle burgers en militairen die sinds de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

Namen van 69 werknemers opgenoemd

Tijdens de plechtige bijeenkomst lazen medewerkers van Tata Steel één voor één de namen op van de 69 werknemers van het staalbedrijf in IJmuiden die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Leerlingen van basisschool De Plataan uit Velsen-Noord waren aanwezig bij de plechtigheid en droegen een gedicht voor. De herdenking werd verder bijgewoond door medewerkers en directieleden van Tata Steel, wethouder Jeroen Verwoort van de gemeente Velsen en inwoners van de IJmondgemeenten.

De herdenkingsceremonie werd opgeluisterd door het Tata Steel Orkest. Hans van den Berg, directeur Tata Steel in IJmuiden, legde samen met een vertegenwoordiger van de Centrale Ondernemingsraad een krans bij het oorlogsmonument aan de Wenckebachstraat en bij het gedenkteken ter herinnering aan de dwangarbeiders uit de oorlogsjaren.

Kofferbakmarkt op Dorpsweide in Wijk aan Zee op zondag 12 mei

WIJK AAN ZEE - Op zondag 12 mei is er op de Dorpsweide in Wijk aan Zee, van 8.00 tot 16.00 uur, een kofferbakmarkt. Er worden uitsluitend 2e hands- en zolderopruimingen van de hand gedaan. Men kan dan ook allerlei objecten verwachten. Voor de standplaats en de borg betalen op de marktplek. Bij het verlaten van de markt wordt bij schoonoplevering de borg terugbetaald. ''Wij doneren aan het goede doel'', aldus de organisatie. Zie ook www.kofferbakmarktwijkaanzee.nl.