Contact

6 maart 2019

Contact 6 maart 2019


Jubileumfeest voor leden en vrijwilligers

De mannen van het eerste uur: Kees Kager (links) en Cees Lansbergen. (Foto: Frits van Eck)

EGMOND AAN ZEE – Le Champion is een van de grootste sportverenigingen van Nederland met 20.000 leden en jaarlijks meer dan 250.000 deelnemers. Hiervan doet zestig procent voornamelijk aan hardlopen, wordt er door twintig procent gefietst en twintig procent gewandeld. Dit jaar bestaat Le Champion vijftig jaar en dat gaat op grootse wijze gevierd worden.

Le Champion kijkt terug op een fantastische periode

Ad Apeldoorn van de plaatselijke Rabobank (links) sponsorde begin jaren zeventig Le Champion. (Foto: Archief Frits van Eck)

Twee mannen van het eerste uur: Cees Lansbergen en Kees Kager. Vanaf het begin van de Egmond-evenementen maakten ze prachtige dingen mee die ze graag met de lezers willen delen. Cees Lansbergen: ''De vereniging is opgericht in 1969. Toen nog als een vereniging voor toerfietsers. Later kwamen er trimlopers en wandelaars bij. Dankzij het succes van de evenementen groeit het aantal leden al jaren. Jaarlijks zijn zo bijna vierduizend vrijwilligers en veertig verenigingen en scholen betrokken bij de evenementen van Le Champion. Vrijwilligers zijn dan ook een van onze belangrijkste pijlers.''

Grote toppers

Lansbergen: ''Er werden ook steeds meer mensen lid van Le Champion en in 1973 werd de eerste halve marathon georganiseerd. Start en finish waren vanaf het strand. En vanaf de derde editie enige keren vanaf de Watertorenweg. In de jaren daarna hebben we de allerbeste lopers van Nederland en ook uit het buitenland in ons dorp mogen ontvangen die ook jaarlijks terugkeren. Het is toch uniek dat ieder jaar de grote toppers aan de start verschijnen.''

De Klok

Kees Kager, al vijfenveertig jaar vrijwilliger en voormalig eigenaar van Restaurant De Klok in Egmond aan Zee, is anno 2019 nog steeds betrokken bij de halve van Egmond. ''Wij ontvingen in ons restaurant altijd de bekende lopers. Ik denk er nog weleens aan terug. Op een avond kwamen er twee lopers uit IJsland binnen. Geweldige mensen.

Ze tot in de kleine uurtjes bleven zitten

Ze vonden het zo gezellig dat ze tot in de kleine uurtjes bleven zitten en eenmaal buiten wisten ze niet meer welke kant ze op moesten,'' zegt Kees Kager die binnenkort zijn tachtigste verjaardag viert. Cees Lansbergen: ''We hadden in al die jaren nooit te klagen over onze vrijwilligers. In 1986 werd Stichting Sportevenementen Le Champion opgericht. Op dit moment werken er 28 professionals in samenwerking met vierduizend vrijwilligers.''

Rabo

Le Champion, organiseert tegenwoordig niet alleen fiets- en loopevenementen, maar ook wandelevenementen en zelfs sportreizen. Kees Kager: ''Als ik toch een naam mag noemen is dat wel van Siem Hopman . Die heeft jarenlang op het gebied van vrijwilligers alles geregeld en tegenwoordig is die taak in handen van Adri Wittebrood.'' Een leuke anekdote is toch wel hoe Le Champion in Egmond aan haar eerste financiële sponsor kwam. Lansbergen: ''Het was het jaar 1976. We hadden nog geen ervaring met sponsors en zochten een sponsor voor de startnummers. De plaatselijke Rabo vestiging werd benaderd, waar Ad Apeldoorn het aanspreekpunt was. De kosten bedroegen 2200 gulden. Rabobank vond dat veel te veel, maar ze wilden ons graag helpen. In vier jaarlijkse termijnen van vijfhonderd gulden financierde de Rabobank op die wijze grotendeels de startnummers. Geweldig toch.''

Jubileumfeest

Het grote jubileumfeest 'Led's have a ball' vindt plaats op zaterdagavond 9 maart in hotel Zuiderduin. Met muziek van Bart Brandjes en TROS, een pubquiz en een Oudhollands spellencircuit. Lansbergen: ''Het belooft een groots feest te worden. Alleen voor leden en vrijwilligers. Op de receptie daags ervoor wordt ook ons jubileumboek uitgereikt.'' Een boek vol met verhalen van Cees Lansbergen en foto's van Frits van Eck. Le Champion heeft ook een goed doel uitgezocht. ''Bijna vijftig jaar geleden was de gehandicaptensport het eerste goede doel waar Le Champion een sportevenement voor organiseerde. De Blije Ruiters is een vereniging die het voor gehandicapten mogelijk maakt om met veel plezier en goede begeleiding paard te rijden."

Open dag Sint Jozefschool

EGMOND OP DEN HOEF - Het Jozef Kindcentrum opent op dinsdag 12 maart haar deuren open voor alle belangstellenden. Vanaf 8.30 tot 15.30 uur kunnen bezoekers samen met hun kind(eren) komen kijken in het kindcentrum, met kinderopvang en basisonderwijs in de Egmond aan den Hoef.

De allerkleinste kinderen kunnen al terecht in ons kindcentrum vanaf het moment dat zij 10 weken oud zijn in onze babygroep. Kinderen van 2 tot 4 jaar zijn welkom op peuterspeelzaal 't Peuterslot. Samen met andere kinderen spelen, ontdekken, zingen en knutselen. Alle kinderen werken vanaf groep 4 met tablets voor de vakken taal, spelling en rekenen/wiskunde. De Sint Jozefschool is te vinden aan Prinses Marijkelaan 1, in Egmond aan den Hoef, telefoon 072-5061694. info@sintjozefschool.nl

Nieuwe website

BERGEN - De Ruïnekerk is een historische toplocatie in hartje Bergen voor bijzondere evenementen. Dit wil het bestuur van Stichting Ruïnekerk meer en meer uitdragen. Op deze unieke plek kun je trouwen, rouwen, vergaderen, een evenement, concert of lezing bezoeken of er één organiseren. Een toplocatie voor diverse gelegenheden. Hier hoort een passende huisstijl bij en een goedwerkende website.

De website heeft voor de bezoeker als voordeel dat er nu eenvoudig gezocht kan worden bij de evenementen. Geïnteresseerd in een lezing? Dan is dit aan te klikken en zie je alleen de lezingen die plaatsvinden in de Ruïnekerk. Hetzelfde geldt voor de muziekuitvoeringen. Binnenkort is het ook mogelijk om een toegangskaartje te kopen via de website van de Ruïnekerk. Voor de gebruikte kleuren is er goed gekeken naar het interieur van de Ruïnekerk. De grijs/oranje tegels op de vloer in de Ruïnekerkzaal, de bruinoranje bakstenenmuren en de houten ornamenten zorgen voor een logo in warme en aardse tinten. De plattegrond van de Ruïnekerk diende als basis, een ontmoetingsplaats (kruispunt) en als je het 'kruis' kantelt kom je tot vermenigvuldigen en zet je een en ander in beweging.

'Alles wat over ons geschreven is'

EGMOND AAN ZEE - Ook dit jaar organiseren de Oudkatholieke kerk, de Rooms-katholieke kerk en de Protestantse kerk gezamenlijk vijf oecumenische vastenmeditaties. Momenten van bezinning en rust, op weg naar Pasen. Ze worden traditiegetrouw weer gehouden in de Protestantse kerk in Egmond aan Zee, Trompstraat 2, op woensdagavonden in de veertigdagentijd.

Het begint woensdag 13 maart. Aanvang steeds om 19.30 uur (kerk open om 19.00 uur). De vastenmeditaties duren ongeveer een half uur. Het thema is het lied: 'Alles wat over ons geschreven is'. Het vastenproject is dit jaar gekozen door de Rooms-katholieke parochie en vraagt steun voor vier scholen voor voortgezet onderwijs plus een centrum voor beroepsonderwijs in Burkina Faso. Het project wil een specifiek hygiëneproject opzetten: het beschikbaar stellen van een hygiënekit voor meisjes met wasbaar en herbruikbaar maandverband en zeep. Alle belangstellenden zijn van harte welkom.

Voorjaarsconcert Eensgezindheid

Voorjaarsconcert Eensgezindheid. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Het voorjaarsconcert van Muziekvereniging Eensgezindheid zaterdag 9 maart in De Schulp heeft deze keer iets extra's. Er worden natuurlijk mooie fanfarestukken gespeeld zoals 'Lady Stewart's Air' (Peter Graham) en 'Ouverture to a New Age' (Jan de Haan).

Maar er komen ook Nederlandse nummers, zoals een prachtig arrangement van Claudia de Breij's 'Mag ik dan bij jou' en een compilatie van Bløf. En er zijn enkele mooie mogelijkheden om mee te zingen, zoals bij het lied 'Het Dorp' dat bekend werd door de heerlijke vertolking van Wim Sonneveld. En dan hebben we het nog niet eens over het voorprogramma. Op het solistenfestival van Eensgezindheid bleek dat de slagwerkers uit het opleidingsorkest al heel wat kunnen. Zij gaan voor een mooie beginsfeer zorgen.

Het concert begint zaterdag 9 maart om 20.00 uur in De Schulp in Egmond-Binnen.

Vuurtoren van de week

De vuurtoren Skansin. (tekst Frits van Eck, foto Wim van der Craats).

EGMOND Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de vuurtoren Skansin op één van de Faeröer eilanden.

Faeröer betekent schapeneilanden

De Faeröer is een archipel van 18 eilanden in de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer op gelijke afstand van Noorwegen, Schotland en IJsland. De Faeröer, die in de 7e eeuw door de Noormannen werd veroverd, heeft ongeveer 51.000 inwoners. Hoewel ze deel uitmaken van het Koninkrijk Denemarken, hebben de eilanden in bijna alle opzichten zelfbestuur. In feite weigerden de Faeröer om toe te treden tot de Europese Unie toen Denemarken dit deed.

Viti

Het woord voor vuurtoren in het Faeröers is viti, hetzelfde woord als in het IJslands. Streymoy is het grootste en meest bevolkte eiland van de Faeröer. Tórshavn, de nationale hoofdstad, ligt aan de zuidoostkust van het eiland.

Skansin

In Tórshavn is de vuurtoren Skansin te vinden. Deze vuurtoren staat op een hoek van het gelijknamige fort, gebouwd in 1580 om de haven van Tórshavn te beschermen tegen aanvallen van piraten. De toren is in gebruik sinds 1888. Met een hoogte van 12 meter bedraagt de lichthoogte toch 25 meter. Afhankelijk van de richting geeft het witte, rode of groene licht ieder 5 seconden een flits. Het is een ronde, gietijzeren toren met lantaarn en galerij. Deze vuurtoren is wit geschilderd en voorzien van een rode, horizontale band. Ook het dak van de lantaarn is rood geschilderd. Het is de bekendste Faeröerse vuurtoren.

Coördinaten: 62° 00 27.7 N - 06° 45 46.9 W

De Branding viert carnaval

EGMOND AAN ZEE - Basisschool De Branding vierde woensdag 27 februari carnaval.

Een feest dat al een paar jaar niet meer gevierd wordt in de omgeving. De leerlingen van groep 6 vonden dat een groot gemis en besloten daar iets aan te doen. Uit eigen initiatief hebben zij een carnavalsfeest voor de hele school georganiseerd. 's Ochtends was iedereen op school verkleed; leerlingen, leerkrachten en ouders. Dankzij het mooie weer werd het een geweldig feest op het schoolplein.

Uitslagen SV Prins Hendrik

EGMOND AAN ZEE - De uitslagen Schietvereniging Prins Hendrik Egmond aan Zee van maandag 25 februari: E-klasse:

Dirk Roele 100; Cor Wijker 100; Arie Wijker 99, A-klasse: Gerrit Gravemaker 99, Henk Konijn 95, Nico Tuls 95, B-klasse: Leo Bakker 89 en Pistool: Dirk Roele 48; Arie Wijker 48; Carlo Zwaan 47.

KleinVertoon speelt 'Bespiegelingen'

Concert KleinVertoon in Vredeskerkje. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - KleinVertoon gaat op 17 maart voor het eerst voor publiek optreden met het zelfgeschreven programma `Bespiegelingen`.

Het try-out programma wordt gespeeld door Paul Folgers (piano, componist en arangist) Conny Lahnstein (zang en lyrics), Marcel van Hesselingen (fluit), Joop Klaassen (klarinet), Noortje de Boer (viool), Lotte Groot (cello).

Regie en mede arangist: Frits van Yperen. De genre is mix van chansons, pop ballades en easylistening jazz. Locatie Vredeskerkje in Bergen aan Zee. Deur open om 13.30 uur. Concert begint om 14.00 uur.

Toegang is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Filmmiddag de Schulp

EGMOND-BINNEN - Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen houdt zondag 10 maart weer een filmmiddag.

Vijf jaar na de gebeurtenissen uit de eerste film treffen we Sophie aan op het Griekse eiland Kalokairi. Het hotel wordt feestelijk heropend nadat het een jaar eerder wegens het overlijden van haar moeder Donna was gesloten.

Buitenland

Ze heeft Donna's hartsvriendinnen Rosie en Tanya en haar drie mogelijke vaders Sam, Bill en Harry uitgenodigd, maar niet haar grootmoeder Ruby, de moeder van Donna, omdat die Donna in de steek heeft gelaten toen die zwanger van haar was.

Donna's hartsvriendinnen en haar drie mogelijke vaders uitgenodigd

Sky belt dat hij een goede baan heeft gevonden in het buitenland. Als ze bij elkaar willen blijven moet hij hiervan af zien of moet Sophie afzien van het runnen van het hotel.

Zwanger

Sky komt terug en Sophie ontdekt dat ze zwanger is. Negen maanden later is de baby geboren, het is een jongen, en komt iedereen weer bij elkaar voor zijn doop. De geest van Donna verschijnt ook. Tussendoor worden in flashbacks de ontmoetingen van Donna met haar drie minnaars getoond. De voorstelling begint om 14.30 uur, de zaal is open vanaf 14.00 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon.

Nieuwsgierig naar de titel van de film? Neem dan even contact op via Dorpshuis De Schulp Visweg 45, 1935 EB Egmond Binnen, 072 5063523, www.deschulp.nl, beheerder@deschulp.nl. De volgende filmdagen zijn 14 april, 8 september, 13 oktober, 10 november en 8 december.

'De geschiedenis van de familie Avenier'

Toneelgroep Spiegel speelt de geschiedenis van de familie Avenier, (Foto: Bas Snabilie)

EGMOND-BINNEN - Toneelgroep 'Spiegel' uit Egmond-Binnen speelt van woensdagavond 27 maart tot en met zaterdagavond 31 maart het toneelstuk 'De geschiedenis van de familie Avenier'. Toneelgroep Spiegel toont een oudejaarsdag en -avond in de kneuterige jaren vijftig: de tijd waarin mensen zich nog verwonderden over donkere mensen in de kroeg en 'die nieuwerwetse lawaaimuziek Jazz'. Ideeën dat ieder gezin straks een auto zou hebben en de dagelijkse boodschappen niet meer bij kruidenier, bakker en slager zouden worden gedaan maar in een zelfbedieningszaak werden als onzinnig weggelachen.

Jan, Janus en Pieternel, drie van de vier kinderen Avenier verzamelen zich, zoals elk jaar, om met hun gezinnen oudejaarsavond met spelletjes en oliebollen samen door te brengen. Ze vieren het in het huis van Jan en zijn vrouw Rita, echtpaar zonder kinderen maar met de zorg voor de inwonende vader en moeder van Jan. Weduwnaar Janus pronkt met ambitieuze plannen voor z'n winkel in huishoudelijke artikelen, maar zijn broer Jan kampt in z'n kruidenierszaak met veel te veel openstaande rekeningen. Theo, zoon van Pieternel en Christ, is hopeloos verliefd op pleegdochter Saar, maar Saar koestert warme gevoelens voor de oudste zoon van Janus Toos, verloofde van broer Henk, die op de koopvaardij vaart, maakt zich zorgen omdat ze al heel lang niets van hem heeft gehoord. Oma lijkt, ondanks al haar eerdere signalen, deze keer toch echt op sterven te liggen en opa zwijgt alleen maar.

Wilhelmus

Wanneer het bijna twaalf uur is, staat de hele familie bij elkaar om zoals altijd het Wilhelmus te zingen,
dit jaar voor het eerst met muziek van een grammofoonspeler. Er wordt gehoopt dat oma nog het nieuwe jaar zal halen en broer Henk nog op tijd zal aanmeren. Maar alles blijkt toch anders te lopen…

Van woensdag 27 tot en met zaterdag 30 maart is de voorstelling te zien in de grote, volledig tot theater omgebouwde, zaal van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen. Reserveren: info@toneelgroepspiegel.nl /072 5062683 (vanaf 19.00 uur). Kaarten: 10 euro. Donateurs hebben gratis toegang. Alle voorstellingen beginnen om 20.15 uur.

Gemeente gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens

BERGEN - In recent onderzoek is aangetoond dat de gemeente met voldoende zorg omgaat met de persoonsgegevens van de inwoners.

De gemeente beheert de gegevens van al haar inwoners: de basisregistratie personen (BRP). Het systeem houdt ze niet alleen actueel, ze zorgt ook voor uittreksels ervan als inwoners daarom vragen.

Ook gebruikt ze het gegevensbestand als inwoners een nieuw paspoort of een nieuwe Nederlandse identiteitskaart wensen.

Nieuwe Nederlandse identiteitskaart wensen

Met die persoonsgegevens in het bestand gaat de gemeente heel zorgvuldig om. Daar zijn strenge regels voor. Dat wordt regelmatig gemeten.

In een recent onderzoek door onder andere de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) is aangetoond dat de gemeente dat volgens de regels doet.

(Foto: archief Rodi Media )

Oud papier en karton voor St. Adelbert

EGMOND BINNEN - Oud papier en karton kan zaterdag 9 maart van 10.00 uur tot 12.00 uur Ingeleverd worden bij het Dorpshuis De Schulp. De opbrengst is voor de jeugd van voetbalvereniging St. Adelbert.

Herman Neijens erelid Zeevogels

Herman Neijens erelid van Zeevogels. (Foto: Monica van Hemert)

EGMOND AAN DEN HOEF - Oud-voorzitter Herman Neijens is benoemd tot erelid van Zeevogels. Herman is twee periodes voorzitter geweest van de Hoever voetbalvereniging; van 1994 - 2002 en van 2015 - 2018. Daarnaast is hij elftalleider geweest van Zeevogels 1 en 3. Als dank voor al zijn inspanningen kreeg hij de titel erelid. Het voltallige bestuur van v.v. Zeevogels was samengekomen bij Gasterij 't Woud om hier getuige van te zijn. Secretaris Monica van Hemert neemt voorlopig als interim-voorzitter de zaken waar.

Vijftig jaar in de Bernhardlaan

Piet Kool woont al 50 jaar in de Bernhardlaan. (Foto: Erna Hopman)

EGMOND AAN ZEE - Een van de langste zittende bewoners van de Bernhardlaan is Piet Kool. Hij woont er bijna al vijftig jaar. Reden voor een feestje.

Bovendien werd Piet afgelopen zaterdag 2 maart ook nog eens 75 jaar. Het hechte buurtje van de Bernhardlaan hebben Piet even in het zonnetje gezet.

Het feest is gezellig gevierd met de vrienden en familie.

Jamsessie Jongerencentrum JOEB

EGMOND-BINNEN - Jongerencentrum JOEB organiseert zaterdag 9 maart een jamsessie. Iedereen mag meedoen.

Dus bespeel je een instrument of wil je je zangkunsten laten horen? Schuif dan gezellig aan. Het wordt een gezellige muzikale avond. JOEB is gelegen aan de Visweg 45 in Egmond-Binnen. De jamsessie begint om 20.00 uur.

Meer weten? Kijk voor het volledige programma op www.joeb.nl.

Homeopatische EHBO en Huisapotheek

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 13 maart is opnieuw Frans Peeters te gast. Vanuit zijn grote schat aan ervaring leert hij ons deze keer over homeopathische EHBO en hoe en waarmee we een homeopathische huisapotheek samen kunnen stellen. Belangstellenden kunnen een e-mail sturen naar fbpeet02@gmail.com met het verzoek het cursusmateriaal per mail toegestuurd te krijgen. Zij kunnen het dan uitgeprint meenemen naar de lezing. Koffie/thee: 1 euro. De lezing is gratis. Benieuwd?

Woensdag 13 maart van 10.30 tot 12.00 uur, Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen.

Festival KUUB

ALKMAAR - Festival KUUB zoekt creatieve deelnemers die hun passie willen delen met een groter publiek.

Singer-songwriters, dansgroepen, muzikanten, theaterdieren, spoken word artists, dichters, beeldend kunstenaars, multimedia talent; iedereen die zijn vrije tijd aan kunst besteedt kan zich aanmelden voor KUUB Breekt Door dat 15 juni op het Canadaplein in de omliggende culturele instellingen plaatsvindt. Aanmelden kan tot 10 maart via www.festivalkuub.nl. KUUB Breekt Door staat voor presenteren, ontmoeten, beleven en maken van kunst in de ruimtste zin. Op KUUB krijgen deelnemers creatieve vrijheid, een groter publiek én de mogelijkheid om samen te werken met andere creatievelingen van jong tot ouder. Een uniek festival met gratis optredens, presentaties, kunst en creatieve activiteiten, op en om het Canadaplein.