Den Helder op Zondag

24 februari 2019

Den Helder op Zondag 24 februari 2019


Negende Rotary Duin Bollenbusinessloop

Ren langs de bloeiende bollenvelden tijdens de Rotary Duin Businessloop. (Foto: AdobeStock)

DEN HELDER - Rotary Club Den Helder organiseert in samenwerking met Atletiekvereniging Noordkop zondag 21 april de negende editie van de Rotary Duin Bollen Business loop. Een evenement waarbij een gezonde sportbeoefening wordt gekoppeld aan een donatie voor een lokaal goed doel. In de afgelopen jaren hebben onder andere de kinderafdeling van het Gemini Ziekenhuis, de Gehandicaptensport, het Inloophuis en de Stichting Doe een Wens (Make a Wish) geprofiteerd van de sportieve prestaties van vele lopers. De netto opbrengst van de loop van dit jaar gaat naar de Stichting Present.

Brug slaan tussen mensen voor hulp

De missie van de Stichting Present is een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden hebben en mensen die daarmee geholpen kunnen worden.

Bedrijven, verenigingen, families, vriendengroepen worden uitgenodigd om zoveel mogelijk teams in te schrijven voor deze loop van 5 of 10 kilometer dwars door het prachtige bollengebied van Julianadorp.

> lees verder op pagina 7

Elk lid van een team bepaalt zelf welke afstand hij of zij gaat lopen: 5 of 10 kilometer. De inschrijfkosten per team van maximaal 5 lopers (er kunnen zich natuurlijk meer teams van een en dezelfde organisatie inschrijven) bedragen € 85,-, het overgrote deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.

Ook individuele lopers kunnen zich voor de Rotary Businessloop inschrijven, de inschrijfkosten bedragen € 8,50 (bij voorinschrijving) en € 9,50 bij inschrijving op de dag zelf, ook van dit bedrag gaat een aanzienlijk deel naar het goede doel.

Het evenement vindt zondag 21 april plaats. Start en finish zijn bij camping 't Noorder Sandt aan de Zanddijk in Julianadorp. De starttijd voor de Businesslopers is, zowel voor de 5 als 10 kilometer, om 11.00 uur.

De inschrijving van de teams voor de Businessrun kan alleen bij voorinschrijving. Neem voor meer informatie, zoals het verkrijgen van inschrijfformulieren, contact op met James Meijer van Rotary Club Den Helder, tel. 06-53239810 of per e-mail: meijertromp@quicknet.nl. Zie voor meer informatie over Stichting Present: stichtingpresent.nl/denhelder


Belasting

DEN HELDER - MEE & de Wering en KopGroep Bibliotheken houden gratis belastingspreekuren in School 7: dinsdag van 10.00 tot 13.00 uur, donderdag van 13.30 tot 16.30 uur en donderdag van 18.00 tot 20.00 uur. Alleen op afspraak via: school7@kopgroepbibliotheken.nl of 0223-623859.

Onderzoek tevredenheid ondernemers

DEN HELDER - Gemeente Den Helder wil van de Helders ondernemers weten hoe zij denken over het gemeentelijk beleid en de dienstverlening. Ruim 2.500 ondernemers ontvangen hiervoor een vragenlijst per post. Aan de hand van de resultaten kan de gemeente beleid op dit gebied aanpassen zodat dit beter op de wensen van de ondernemers aansluit.

Ondernemers spelen een belangrijke rol in een gemeente. "Zij hebben een waardevolle plek in de samenleving. Ze bieden ons allerlei voorzieningen en zorgen voor werkgelegenheid in Den Helder. Ook zijn ze belangrijk voor de leefbaarheid in onze wijken. Ze sponsoren bijvoorbeeld sportclubs en/of evenementen. Uiteraard streven wij naar zoveel mogelijk tevreden ondernemers en daarom willen wij hen zo goed mogelijk ondersteunen en betrekken bij ons beleid", zegt wethouder Kees Visser.

Vijf aandachtsgebieden

De ingevulde enquêtes geven de gemeente inzicht in de mate van tevredenheid over de gemeentelijke digitale dienstverlening, de regel- en lastendruk in Den Helder, de relatie tussen de ondernemers en de gemeente, het economische beleid en het Helderse vestigingsklimaat. Omdat een dergelijk onderzoek ook in andere gemeenten plaatsvindt kan de gemeente per thema de resultaten van collega-gemeenten inzien en deze vergelijken met die van de uitkomst in de marinestad.

Vragenlijst

Voordeel hiervan is dat gemeenten van elkaar kunnen leren en over bepaalde onderwerpen met elkaar het gesprek aangaan. De ondernemers kunnen de vragenlijst zowel digitaal (www.ondernemerspeiling-denhelder.nl) als schriftelijk invullen. Ze hebben hiervoor zes weken de tijd. Het onafhankelijke onderzoeksbureau Enneüs behandelt de antwoorden vertrouwelijk en anoniem.

Kunstlezing over Rembrandt

De Nachtwacht van Rembrandt. (Foto: KopGroep Bobliotheken)

DEN HELDER - Het is inmiddels 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn overleed. Kunsthistoricus Krzysztof Dobrowolski-Onclin van Bureau Boeiend houdt daarom donderdagavond 28 februari een lezing in School 7 over 's lands bekendste schilder. Aanvang 19.30 uur in de bibliotheek aan Keizersgracht 94 in Den Helder.

Voor het voetlicht

Tal van musea grijpen 2019 aan om Rembrandt en zijn kunst voor het voetlicht te brengen. Het Rijksmuseum toont alle werken van Rembrandt die het in de collectie heeft op een overzichtelijke expositie. Niet alleen de schilderijen, maar ook de tekeningen en prenten. Het Mauritshuis hangt zijn achttien schilderijen van Rembrandt eveneens in één tentoonstelling op en De Lakenhal komt met een tentoonstelling over de jonge Rembrandt.

Keuzes en stijl

Niet alleen het vakmanschap van de meester, maar ook diens ontwikkeling, keuzes en stijl komen op deze wijze optimaal tot hun recht.

Hoe komt het dat Rembrandts roem tot deze hoogte is gestegen? Tijdens deze lezing krijgt het publiek een helder overzicht van Rembrandts opleiding en zijn vroege stijl, van de portretten die hij maakte en van de beroemde werken, zoals de 'Nachtwacht', de 'Honderdguldenprent' en de 'Staalmeesters'.

Een kaartje kost € 7,- ledenkorting € 1,50 inclusief koffie of thee. Kaartverkoop via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balies.

Beleeftuin Pluto gaat er nu echt komen

De kinderen zijn blij dat de Beleeftuin Pluto er nu echt gaat komen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Dankzij de donatie van € 10.000, - van het VSBfonds is de begroting voor buurtinitiatief Beleeftuin Pluto rond in Boatex. De projectgroep bestaande uit buurtbewoners heeft de afgelopen maanden maar liefst € 80.000, - opgehaald voor de realisatie van hun plan.

Budget binnen voor realisatie

VSBfonds ondersteunt initiatieven van en voor iedereen die actief wil meedoen aan de samenleving en is één van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland. Het fonds bestaat sinds 1990 en heeft elk jaar € 26 miljoen donatiebudget beschikbaar om te investeren in de kwaliteit van de Nederlandse samenleving.

'Einddoel bereikt'

Cyril Kraak, één van de initiatiefnemers voor Beleeftuin Pluto, is enorm blij: "Met dit mooie bedrag van het VSBfonds hebben we ons einddoel bereikt. We zijn echt zo trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen! En nu gaan we aan de slag!"

Realiseren

Zaterdag 9 maart is de aftrap van de realisatie van de Beleeftuin door samen met buurtbewoners de eerste materialen uit de speeltuin te verwijderen. Vervolgens gaat Hoek Hoveniers in de weken erop aan de slag om de Beleeftuin te realiseren. Initiatiefnemer Kraak: "We moeten nog even een paar maandjes geduld hebben, maar zondag 12 mei gaan we de Beleeftuin feestelijk openen!"

Toerfietsseizoen van start

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs start zondag 3 maart het toerfietsseizoen met de Schagertocht van 55 kilometer. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en de eerste tocht start om 9.30 uur.

'Creatief bezig zijn, is bevrijdend'

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – ''Muziek maken is niet alleen ontzettend leuk en verslavend, maar ook goed voor ons brein'', weet Michel Ranzijn, dance-producer en oprichter van het educatieve platform Onlineproduceren.nl. Tot en met 28 februari kunnen bezoekers de volledige online thuiscursus 'Muziek Maken met Ableton Live' voor slechts 47 euro volgen met de checkout-code 'muzieknu'.

Met een laptop en oordopjes kan echt iedereen al eenvoudig aan de slag vanuit huis. Met de onlinecursus 'Muziek Maken met Ableton Live' is het mogelijk om binnen 30 dagen een eigen (dance)plaat te maken. Michel Ranzijn: ''Dance-muziek zit in ons DNA en we gaan graag naar festivals in Nederland. Daarnaast is muziek maken iets dat iedereen kan en bovendien werkt creatief bezig zijn als een bevrijding.'' Ranzijn, die zelf ook muziek uitbrengt onder verschillende namen waaronder zijn recente techno-act '2088', liep al langer met dit idee rond en zijn missie staat naar eigen zeggen vast: ''Jezelf helemaal verliezen tijdens muziek maken is een heerlijk gevoel. De tijd letterlijk vergeten. Dat is zó mooi. Muziek maken heeft mij ontzettend veel gebracht in mijn leven. Ik wil dat graag delen met zo veel mogelijk mensen, dus zo werd Onlineproduceren.nl geboren. Een toegankelijk platform dat iedereen de mogelijkheid biedt om ook thuis muziek te gaan maken: voor iedere hobbyist of ambitieuze producer." Via een uiteenlopend pakket van theoretische en praktische tools tijdens de cursus – bestaande uit onder meer 5 uur video content, persoonlijke service, makkelijk te gebruiken templates en diverse tips en tricks – krijgt de thuisproducer alles in handen om te kunnen beginnen met het maken van muziek. Van technische kennis tot wetenschappelijke feitjes over muziek: alles komt aan bod. Word ook producer.

Stuntaanbieding

Bezoekers kunnen voor een stuntprijs van slechts 47 euro zelf vanuit huis aan de slag gaan met het maken van muziek. ''Iedereen kan muziek leren maken. Bovendien is het ontzettend leuk om je eigen creativiteit te ontdekken. Of er ook een leeftijd aan is gebonden? Nee, een bovengrens is er niet. Als ondergrens wellicht 15 jaar, maar dit is absoluut geen vereiste. Kortom, iedereen muziek maken vanuit huis. Daar gaan we dus voor'', besluit Ranzijn. Nieuwsgierig geworden? Check de website www.onlineproduceren.nl en gebruik de code 'muzieknu' bij uitchecken om gebruik te maken van deze stuntaanbieding op de cursus 'Muziek Maken met Ableton Live'. Let op, deze aanbieding is tot einde van deze maand geldig.

Onlineproduceren.nl

Volg Onlineproduceren.nl op Facebook of Michel Ranzijn op Instagram of ga naar www.onlineproduceren.nl. Mailen kan ook naar michel@onlineproduceren.nl voor meer informatie.

Helderse 'Nostalgia'

Eerste bestuur Kanaria. Vanaf links: bestuurslid Goudswaard, secretaris Rosa Bian, voorzitter Pot, bestuurslid Ankringa en penningmeester Does. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Tot de populairste huisdieren mogen we zonder twijfel de kanarie rekenen. Als huisdier is de kanarie ruim vijf eeuwen geliefd, 500 jaar waarin dit vogeltje simpel geluk brengt in de woningen van armen en rijken. Officieus is 'Kanaria' een van de oudste vogelverenigingen van Den Helder en opgericht op 10 oktober 1935. Pas in het begin van 1950 schreef de vereniging zich in bij de Nederlandse Bond van vogelliefhebbers. Anders dan de naam doet vermoeden waren er niet alleen kanaries maar kweken de leden ook parkieten, zebravinken, sierduiven en kwartels.

Mooier dan een ander

De sport van het vogelkweken is om nu net dat vogeltje te kweken dat iets mooier is dan die van een ander. Bij de keuring wordt gekeken naar het postuur en de houding. Het dier moet er kwiek bijzitten en ook het veren pak is van groot belang. Dit zijn zaken die men door een goede verzorging kan bereiken Andere normen zoals kleur, tekening en grootte zijn afhankelijk van erfelijkheidsfactoren en dat is juist het boeiende van de sport. In het eerste uur van Nostalgia een vraaggesprek met huidig voorzitter Alvin R. Mac Rooy.

Eigenaardige draai

In het tweede uur een ontmoeting met Jan Mooij. Hij sloot zijn 29-jarige loopbaan als winkelier op 19 februari 1994 af en werd snel hierna gekozen tot gemeenteraadslid voor de VVD. Jan Mooij startte in 1966 zijn loopbaan als kruidenier in de Schagenstraat. Hij was vier jaar aangesloten bij de Vrijwillige Inkoop en Verkooporganisatie (VIVO), waarbij het vrijwilligerswerk hem boeide. Maar in 1970 werd aan het vrijwillige aspect van de VIVO een eigenaardige draai gegeven, zo moest Jan kiezen tussen stoppen of als supermarkt verder gaan. Jan Mooij koos voor stoppen en stapte over naar de verkoop van kindermode.

Stapje terug

Marcel Karhof was de compagnon van J. de Bunje van het gelijknamige zonnecentrum annex schoonheidssalon aan de Polderweg. De Bunje had een stapje teruggedaan en zo werd Marcel het gezicht van de zaak. Op het gebied van kunstmatig bruinen was Marcel geen onbekende. Hij behaalde in 1989 het certificaat zonnen bij een hiertoe bevoegd opleidingsinstituut. Ook hij is te gast in het informatieve radioprogramma Nostalgia.

Studieavond 'Waarom Israël?'

Ds. Willem J.J. Glashouwer. (Foto: Christenen voor Israël)

DEN HELDER - In de Ambassade vindt donderdag 28 februari een studieavond plaats met ds. Willem J.J. Glashouwer, president van Christenen voor Israël Internationaal. Het onderwerp waarover hij spreekt is: 'Waarom Israël?'. De bijeenkomst vindt plaats aan Nieuwe Kerkplein 2 in Den Helder. Aanvang 19.30 uur, toegang is gratis.

Het huidige Israël is geworden tot een volk als alle andere. Maar is dat wel echt zo? En wat is de oorzaak van het telkens opvlammende antisemitisme, van de Jodenhaat?

Dagelijks wordt de wereld geconfronteerd met de twisten tussen de twee zonen van Abraham: Isaak, voorvader van Israël, en Ismaël, voorvader van de Arabische volken. Wat is de Bijbelse achtergrond van actueel-politieke vragen rond de spanningen in het Midden-Oosten? Is er ook zegen voor de Arabieren en Palestijnen en welke rol speelt de islam?

Open Bridgekampioenschap

JULIANADORP - Het vierde Open Bridgekampioenschap van Julianadorp wordt zaterdag 30 maart gehouden door de Julianadorper Bridge Club. Maar liefst 56 paren kunnen inschrijven en er wordt gespeeld in vier lijnen in MFC 't Dorpshuis. De bridgedrive begint om 13.30 uur en duurt tot rond 18.00 uur.

Bridgers kunnen zich opgeven via jbcbridge@hotmail.com onder vermelding van spelersnaam en NBB-bondsnummer. Kosten hiervan zijn 15,- euro per paar. De inschrijving, sluit vrijdag 22 maart.

Negende Rotary Duin Businessbollenloop

Ren langs de bloeiende bollenvelden tijdens de Rotary Duin Businessloop. Foto: (Foto: AdobeStock)

> vervolg van de voorpagina

Elk lid van een team bepaalt zelf welke afstand hij of zij gaat lopen: 5 of 10 kilometer. De inschrijfkosten per team van maximaal 5 lopers (er kunnen zich natuurlijk meer teams van een en dezelfde organisatie inschrijven) bedragen € 85,-, het overgrote deel van de opbrengst gaat naar het goede doel.

Ook individuele lopers kunnen zich voor de Rotary Businessloop inschrijven, de inschrijfkosten bedragen € 8,50 (bij voorinschrijving) en € 9,50 bij inschrijving op de dag zelf, ook van dit bedrag gaat een aanzienlijk deel naar het goede doel.

Het evenement vindt zondag 21 april plaats. Start en finish zijn bij camping 't Noorder Sandt aan de Zanddijk in Julianadorp. De starttijd voor de Businesslopers is, zowel voor de 5 als 10 kilometer, om 11.00 uur.

De inschrijving van de teams voor de Businessrun kan alleen bij voorinschrijving. Neem voor meer informatie, zoals het verkrijgen van inschrijfformulieren, contact op met James Meijer van Rotary Club Den Helder, tel. 06-53239810 of per e-mail: meijertromp@quicknet.nl. Zie voor meer informatie over Stichting Present: stichtingpresent.nl/denhelder

Bouw Abbesteehof van start

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De voorbereidingen voor de bouw van tien innovatieve stadsvillas aan de Dirk Abbesteelaan in De Schooten zijn onlangs begonnen. Nick Bruin uit Waarland sloopt de voormalige Prins Mauritsschool. De firma Dozy ontwikkelt en bouwt op het terrein tien vrijstaande huizen met een extreem hoge isolatiewaarde.

De tien kavels van de Dirk Abbesteehof zijn vanaf zon 400 vierkante meter groot. Ook voor bouwer Dozy vormen de tien stadsvillas een spectaculair project. Met oog op het milieu gaat de ontwikkelaar op zoek naar de grenzen van wat op het gebied van isolatie mogelijk is. Uiteraard met óók in het achterhoofd de snel stijgende energieprijzen, waarmee iedereen wordt geconfronteerd. De isolatiewaarden van de tien gasloze stadsvillas van de Abbesteehof liggen bijna twee keer zo hoog als de momenteel gehanteerde standaard. Met extra zonnepanelen en een verzwaarde warmtepompkunnen de huizen zelfs volledig energieneutraal worden gemaakt.De nieuwbouw houdt rekening met levensloopbestendigheid.

Feestelijke opening bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Na weken van hard klussen opent EP:Beerepoot donderdag 28 februari om 9.30 uur de deuren van het pand aan Nieuwstraat 67 in Schagen. Nieuwe locatie, zelfde service. Kom binnen en profiteer van feestelijke acties.

Kom binnen en profiteer

De reden van de verhuizing is de op handen zijnde renovatie en uitbreiding van het Makado Centrum. Om de goede bereikbaarheid te waarborgen, verruilt EP:Beerepoot het pand in het Makado Centrum voor die aan de Nieuwstraat. Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat ze verwachten: een winkel met prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Klanten kunnen gratis voor de deur parkeren, ze worden geholpen door bekende mensen en alle kennis en expertise is in huis om het verschil te maken.

Feest gezellig mee en profiteer van de speciaal geselecteerde 'Feestnummers'. Kom de sfeer en service horen, voelen, proeven en zien. Tijdens het openingsfeest zijn er diverse demonstraties, presentaties, live cooking én bezoekers maakt men kans op een Samsung 4K UHD Televisie. Kijk snel in de bijgevoegde folder of op www.epbeerepoot.nl voor meer informatie.

Makado Centrum

De winkel in het Makado Centrum sluit 24 februari om 17.00 uur de deuren. Tot die tijd profiteert men nog van extreem hoge kortingen op de laatste modellen. Hierna wordt alles in gereedheid gebracht voor de feestelijke opening van Nieuwstraat 67. Alle EP:Beerepoot vestigingen vieren dit feestje natuurlijk mee en dus zijn de aanbiedingen ook geldig in winkel Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof en Volendam.

Ook houten vloeren bij Thuisin van Brederode

Nu ook houten vloeren bij Thuisin van Brederode. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Een houten vloer geeft gelijk enorm veel charme, warmte en klasse aan een woonkamer. Dat is ook de reden dat Thuisin van Brederode uit Den Helder twee collecties met houten vloeren in haar assortiment heeft opgenomen. De Lindura houten vloeren en de Hollandsche Vloeren. "Hoe populair de pvc-vloer ook blijft, in onze winkel krijgen we steeds vaker de vraag of we ook 'echte' houten vloeren verkopen. En aan die vraag hebben we vanaf nu gehoor gegeven", aldus John Boltendal, mede-eigenaar van de meest inspirerende woninginrichter van Den Helder.

Een houten vloer behandel je met liefde. Dat begint al bij het leggen. "Onze vakmannen hebben kennis van de houten vloeren en weten exact hoe ze deze moeten leggen, in welk patroon je je vloer ook wenst. Zelfs voor een visgraatpatroon draaien zij hun hand niet om". John vertelt vol trots over zijn nieuwe collecties houten vloeren. Zo is de Hollandsche Vloeren collectie een echte blikvanger. "Je weet je zeker dat je vloer alle aandacht opeist. Een natuurlijke vloer met keuze uit 24 eiken planken- en visgraatvloeren. Verkrijgbaar in diverse (gerookte) kleuren".

Zoek je een sterke en robuuste vloer? De Lindura collectie is opgebouwd uit houtvezels en minerale bestanddelen. "Die kan wel een stootje hebben, zeker ook door de unieke productiemethode waardoor knoesten en scheuren nog beter zichtbaar zijn".

Naast houten vloeren en vele andere vloeren zoals pvc, hebben ze een ruim assortiment raamdecoratie, gordijnen, behang, verf, buitenzonwering en kasten op maat. Laat je inspireren en adviseren in de winkel of bij je in huis en maak gebruik van de meet-, leg- en monteerservice.

Thuisin van Brederode, Ravelijncenter 1 in Den Helder.

Nieuwe opleiding Intercedent Horizon College

Bianca de Jong en Barry van Brenk, docent en opleidingsmanager van de nieuwe opleiding Intercedent. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Woensdag 27 februari is de Open Dag van het Horizon College. Van 16.00 tot 21.00 uur kunnen toekomstige studenten en hun ouders een kijkje nemen bij de mbo-opleidingen op de vestigingen in Purmerend, Hoorn, Alkmaar en Heerhugowaard. Zo kunnen zij in Heerhugowaard de nieuwe opleiding Intercedent bezoeken. Studenten van deze opleiding op niveau 4 kunnen gaan werken bij een uitzendbureau maar ook bijvoorbeeld als recruiter of op de afdeling human resources (HR) van een bedrijf.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding leren studenten van de opleiding Intercedent algemene commerciële vaardigheden zoals het voeren van een verkoopgesprek, klanten werven, marktonderzoek uitvoeren en klachten afhandelen. Daarna wordt het specifieker: je leert dan hoe je personeel werft en de juiste match kunt maken tussen een bedrijf en een werknemer. Opleidingsmanager Barry van Brenk: "Een mooie baan, want je kunt zowel voor een bedrijf als voor een werknemer écht iets betekenen. Ook is de kans op een baan na deze opleiding groot, er is namelijk een tekort aan intercedenten. En mocht je na deze opleiding nog verder willen leren in dit vakgebied, dan zijn er diverse mogelijkheden op hbo-niveau die goed aansluiten, zoals Human Resources Management of Commerciële Economie."

Kennis

Binnen de opleiding Intercedent zijn vier docenten werkzaam die zelf als intercedent hebben gewerkt. Een van deze docenten is Bianca de Jong, zij heeft 11 jaar bij Randstad gewerkt. Bianca: "Het voelt goed om je praktijkervaring aan studenten te kunnen meegeven. Bovendien bouw je als intercedent een groot netwerk op omdat je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. Dit netwerk zetten wij in om het bedrijfsleven te betrekken bij onze commerciële opleidingen. Het is mooi om te zien hoe de lessen hierdoor steeds uitdagender worden en hoe onze studenten steeds meer in praktijksituaties vaardigheden leren."

Informatiebijeenkomst voor oudersOuders van leerlingen die starten in het mbo hebben vaak veel vragen. Daarom organiseert het Horizon College tijdens de Open Dag informatiebijeenkomsten voor ouders op alle locaties. De bijeenkomsten worden gegeven om 17.00 en 19.00 uur en duren ongeveer 20 minuten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer weten? Kijk op horizoncollege.nl en kom naar de Open Dag op woensdag 27 februari.

Schilderen in De Boerderij

In De Boerderij zijn schilderlessen te volgen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In MFC De Boerderij de Schooten wordt schilderles gegeven in een nieuw atelier. De lessen worden gegeven door Gre de Weert die na een aantal jaren via een eigen atelier weer op haar bekende plek in de Boerderij is teruggekeerd.

Het nieuwe atelier is bereikbaar met een lift. Elke dinsdag- en woensdagavond wordt er geschilderd in gezellige groepjes. De lessen zijn geschikt voor beginners en ook voor wat oudere belangstellenden. Er wordt met Acryl gewerkt en deelnemers krijgen verschillende technieken aangeleerd. De Weert geeft een cursus van tien lessen en men gaat met op het eigen niveau aan de slag. Neem voor meer informatie contact op met tel. 06-10613811 of stuur een e-mail naar: j.deweert@quicknet.nl

Helderse Vallei in zonnetje gezet

De Helderse Vallei is op Valentijnsdag in het zonnetje gezet door de fractie van D66. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER – Zoals al vele jaren gebruikelijk is, deelde de afdeling Den Helder van D66 een Valentijnstaart uit op Valentijnsdag. Dit keer werden de vrijwilligers van de Helderse Vallei in het Valentijns zonnetje gezet.

Gré de Vries en Hans Verhoef brachten stipt om 9.45 uur de Valentijnstaarten, die enthousiast in ontvangst werden genomen en daarna met een lekker bakje koffie verorberd. "De vrijwilligers van de Helderse Vallei zijn een onmisbare schakel in natuur- en milieueducatie in Den Helder en omstreken. Het afgelopen jaar mocht de Helderse Vallei 80.000 bezoekers verwelkomen en daarbij zijn de vrijwilligers een onmisbare schakel naar een duurzaam Den Helder", aldus Verhoef.

Omdat donderdag 14 februari Valentijnsdag was stond de Helderse Vallei stil bij de hartenwensen die er zijn voor een groenere wereld. Ook D66 heeft haar wens voor een groenere en duurzame wereld bekendgemaakt. De komende periode staan er nog veel meer activiteiten op het programma en een bezoek aan de Helderse Vallei is een goed idee.

12 / 20

MEE op weg

DEN HELDER - Veel kinderen en jongeren met een beperking reizen al van jongs af aan met speciaal vervoer naar school. Dat is niet altijd nodig. Via het project MEE op weg leren mensen met een beperking om met behulp van een maatje zo zelfstandig mogelijk te reizen.

MEE & de Wering zoekt kinderen en jongeren die naar het speciaal (basis)onderwijs gaan, en die willen leren zelfstandig te reizen. Reizen kan met de fiets zijn, lopend of met het openbaar vervoer. De gemeenten maken MEE op weg mogelijk. MEE & de Wering voert het project uit.

Zelfstandig

Veel leerlingen reizen al lange tijd met een taxi of busje naar school. Zelfstandig reizen stimuleert deelname aan de samenleving, bijvoorbeeld om zelf naar vrienden, de school, de sportclub en het werk te kunnen gaan.

Maatje

Via het project MEE op weg leren mensen met een beperking om met behulp van een maatje zo zelfstandig mogelijk te reizen.

Samen met een reismaatje maken we een plan hoe de deelnemer aan MEE op weg de reis veilig kan maken. In dit plan staat onder andere ook waar hij of zij op moet letten bij de route en op welke dagen geoefend wordt. Meestal wordt er acht tot tien keer geoefend om de reis van bijvoorbeeld huis naar school of club te leren maken.

Voor meer informatie of om je aan te melden als deelnemer kun je contact opnemen met Louise Zee, projectmedewerker bij MEE & de Wering, via 088 00 75 000 of per e-mail naar meeopweg@meewering.nl. Of www.meewering.nl

Art in de Kampanje

Art is zaterdag 30 maart te zien in theater de Kampanje. (Foto: Jamie de Vroom)

Art in de Kampanje

DEN HELDER - Het theaterstuk Art van de Franse schrijfster Yamina Reza is zaterdag 30 maart te zien in theater de Kampanje met steracteurs: Waldemar Torenstra, Thijs Römer en Frederik Brom. Het eigentijdse stuk over moderne kunst en de waarde van vriendschap was vier keer eerder te zien in Nederland, waarvan die met Paul de Leeuw, Hans Kesting en Edwin de Vries uit 2014 de bekendste is.

In Art kruipt de cast in de huid van de vrienden Serge, Mark en Ivan wiens vriendschap flink op te proef wordt gesteld. Serge heeft een peperduur schilderij gekocht en vraagt de mening van zijn vrienden. Dat leidt tot ongezouten uitspraken en pijnlijke onthullingen.

Grimmiger

Allengs wordt de discussie grimmiger en blijkt dat het over veel meer gaat dan de waarde van kunst: appreciatie van de ander, acceptatie, respect - en het gebrek eraan. Centraal in het stuk staat de grote kunst van vriendschap. De toeschouwers zien hoe meestal schijnbare futiliteiten en niet belangrijke zaken meestal vriendschap of liefde bepalen.

Art is rijk, grappig en ontroerend. Kijk voor meer informatie op: www.kampanje.nl

Aftellen tot de Lentetuin

Lentetuin Breezand. (Foto: Rosemarie van Bentum)

BREEZAND – Het is aftellen geblazen, want van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart kunnen bezoekers weer genieten van de Lentetuin in Breezand. De opbouw is afgelopen week weer van start gegaan in de ZAP-hal. Zo heeft de bloemenshow vorm gekregen volgens het thema Vive les fleurs: Parijs op de Lentetuin.

De vrijwilligers van de opbouwploeg zijn druk aan de slag gegaan om de ZAP-hal om te bouwen tot de Lentetuin. Decorstukken als de Eiffeltoren en Arc de Triomphe zijn de afgelopen maanden gebouwd en beschilderd en hebben hun plaats op de show gekregen. De inzenders planten vervolgens dinsdag 26 februari hun prachtige voorjaarsbloeiers in hun stuk tuin, waarna de show compleet is en woensdag 27 februari voor genodigden wordt geopend door wielerlegende Hennie Kuiper. Vanaf donderdag 28 februari is de show vijf dagen lang geopend voor publiek. De organisatie hoopt ook tijdens deze 39e editie weer zo'n 20.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

De Voorjaarsbeurs en Agri vakbeurs maken dit jaar een vernieuwingsslag. Zo kunnen bezoekers bij binnenkomst van de Expo-tent direct een kop koffie of thee halen in de koffiecorner en wordt er naast koffie en gebak in het restaurant ook een 'streetfood' concept uitgerold. Ook is er een podium waar ondernemers demonstraties of lezingen kunnen geven. Uiteraard is er in het weekend voor de kleintjes weer kinderentertainment beschikbaar en worden er gezellige feestavonden georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de beleving op de Lentetuin Breezand op sociale media en www.lentetuin.nl.

De Lentetuin Breezand vindt plaats van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart op het sportcomplex van ZAP aan Ceresplein 1 in Breezand.

Formido Den Helder wordt omgebouwd naar Praxis

DEN HELDER – In het voorjaar van 2019 wordt Formido Den Helder omgebouwd naar Praxis Den Helder. De vernieuwde winkel zal over een ruimer assortiment aan doe-het-zelf-producten voor alle makers, gevorderd of beginnend, beschikken. Zo kan nog beter slagen.

Nóg meer keuze, inspiratie én service bij Praxis

"De bouwmarkt zal flink onder handen worden genomen. De winkel wordt voorzien van een geheel nieuwe winkelinrichting. Zo worden er niet alleen nieuwe stellingen geplaatst, maar ook nieuwe kassa's, informatiebalies en winkelwagens."

Spiksplinternieuwe winkel

"Tijdens de verbouwing blijft de winkel gewoon open, om onze huidige klanten van dienst te kunnen zijn. Na de verbouwing biedt Praxis Den Helder de klanten een groter aanbod. Er worden meer stellingen toegevoegd ten opzichte van de huidige situatie."

Grote opruiming

Voordat de winkel wordt omgebouwd, moeten er eerst diverse assortimenten worden uitverkocht. Daar zijn we al een aantal maanden geleden mee begonnen. De grote opruiming start begin 2019", aldus de bedrijfsleider.

Vertrouwde gezichten

Alle huidige medewerkers gaan mee naar Praxis. De vertrouwde gezichten bieden ook straks weer de service die iedereen van hen gewend is. De vertrouwde services (bezorg-, inmeet- en klusservice) en garantie van Formido, blijven bij Praxis Den Helder bestaan.

Extra services

De vertrouwde services (bezorg-, inmeet- en klusservice) en garantie van Formido, blijven bij Praxis Den Helder bestaan. Praxis heeft als missie er écht 'Voor de Makers' te zijn en organiseert in dit kader ook diverse landelijke workshops. Via www.praxis.nl/service/workshop vinden klanten het totale aanbod aan workshops en kunnen zij kijken voor een workshop bij hen in de buurt.

Korting 50-plussers

Klanten kunnen bij Praxis sparen voor Air Miles; het grootste spaarprogramma van Nederland. Ook biedt Praxis op dinsdag extra korting voor 50-plussers. In de winkel kunnen klanten een speciale 50+ Pas hiervoor aanvragen.

Praxis Den Helder is straks te vinden op het vertrouwde adres aan Burgemeester Ritmeesterweg 17 in Den Helder.

Veldman Linnenverhuur verhuisd naar Kooypunt

DEN HELDER – Veldman Linnenverhuur is in januari Verhuisd naar Koperslagersweg 21a op Kooypunt in Den Helder. Voorheen was het bedrijf verdeeld over twee verschillende locaties in Den Helder: een kantoorruimte en een opslagruimte. Om efficiënter te kunnen werken is alles nu onder één dak te vinden in de oude showroom van Martin Schilder.

Veldman Linnenverhuur houdt zich bezig met de professionele verhuur van linnengoed en biedt wasserijdiensten aan in heel Nederland. Met de komst van de activiteiten van De Linnenkoerier (voor de kleinere logiesverstrekker) ontstond ook de vraag naar een logistiek centrum. De verhuizing betekent een enorme vooruitgang voor het bedrijf. Directeur Wouter Lak is erg te spreken over de verbetering: "In het grote, nieuwe pand kunnen we makkelijker, efficiënter en dus sneller werken." Wie nieuwsgierig is geworden en een kijkje wil nemen is van harte welkom. Wel graag van tevoren even bellen naar 0222-623475.

Veilig op Wegles voor de Dijk

Leerlingen van basisschool de Dijk gaan voortaan veilig op weg. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Leerlingen van groep 8 van Meerwerf basisschool de Dijk hebben dinsdag 12 februari een Veilig op Wegles gekregen. De les werd uitgevoerd door een team van SUEZ Nederland.

Waar kinderen en grote voertuigen elkaar ontmoeten, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Daarom is voorlichting letterlijk van levensbelang, met name aan de meest kwetsbare verkeersdeelnemers: kinderen. Om kinderen bewust te maken van de mogelijke gevaren van het verkeer hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Veilig Verkeer Nederland (VVN) een les ontwikkeld waarin leerlingen van groep 7 en groep 8 van het basisonderwijs kennismaken met vrachtauto's.

Het dodehoekproject Veilig op Weg bestaat uit een theorie- en een praktijkles. De theorieles wordt gegeven aan de hand van een online film in de klas. Daarna gaan de leerlingen naar buiten waar de Veilig op Weg-vrachtauto klaar staat voor de praktijkles. Achter het stuur van een vrachtauto besef je pas hoe belangrijk het is om als fietser uit de dode hoek te blijven. De twee vuistregels blijf rechts en ruim achter een vrachtauto en houd minstens drie meter afstand zijn daarbij heel belangrijk.

Ieder jaar zijn er in het verkeer een aantal ongelukken in de dode hoek te betreuren. Vooral scholieren zijn een kwetsbare groep in het verkeer.

Veilig op Weg is het grootste dode hoek lesproject in Nederland en uniek in Europa. Meer weten? Kijk op: www.veilig-op-weg.nl

Miljoen voor toezicht natuurgebieden

REGIO - De provincie Noord-Holland wil meer toezicht in de natuurgebieden die ze subsidieert. Terreinbeherende organisaties zoals Landschap Noord-Holland, Goois Natuurreservaat (GNR), Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer kunnen daar de komende jaren extra geld voor aanvragen. Provincie Noord-Holland stelt 1,3 miljoen ter beschikking.

Met deze aanvullende subsidie komt de provincie de terreinbeherende organisaties tegemoet. Zij drongen er in 2018 op aan om meer geld beschikbaar te stellen voor toezicht in natuurgebieden.

Met deze subsidie kan meer en beter toezicht worden gehouden op overtredingen die in natuurgebieden worden begaan. Voorbeelden daarvan zijn het opruimen van afval, aanpak van loslopende honden, verstoring door bezoekers en het voorkomen van mountainbiken op wandelpaden.

Indische middag

DEN HELDER - In De Draaikolk is dinsdagmiddag 26 februari een Masoek Sadja. De Indische inloopmiddag aan Dollardlaan 202 begint om 14.00 uur en duurt tot 17.00 uur. Entree is 3,- euro. Het entreebewijs is tevens het deelnamelot voor de kleine loterij, die om 16.30 uur begint.

Masoek Sadja betekent: 'Wees Welkom', en dat is precies waar het om draait. Iedere bezoeker is welkom. Gastvrijheid en ontspanning staat hoog in het vaandel.

Tijdens de bijeenkomst verzorgt Trio Lewakabessy de muziek. Naast muziek en dans zijn er heerlijke Indonesische snacks.

Ook is er ruimte om met de aanwezige regio coördinator van Pelita te praten als daar behoefte aan is. Neem voor meer informatie contact op met Bas van Bree van Stichting Pelita, tel. 06-40730532.

Is groen de toekomst?

Is groen jouw toekomst? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Groen is nu! Bezoek 1, 9 en 21 maart de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen. Ontdek wat een mooie werkplek het groen kan zijn, zeker in combinatie met een opleiding. Kom kijken, voelen en doen! Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin.

Ze willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, Interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting. De aannemers Krinkels, Donkergroen en Hoek Hoveniers stellen hun terrein beschikbaar om een zo volledig mogelijk beeld van het groenvak te tonen. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren. Ervaar hoe mooi de groenbranche is op: 1 maart van 15.00 tot 19.00 uur bij Krinkels in Alkmaar, 9 maart van 10.00 tot 14.00 uur bij Donkergroen in Benningbroek en 21 maart van 15.00 tot 18.00 uur bij Hoek Hoveniers in Ursem. Vervoer van en naar een station in de buurt is mogelijk. Informatie en aanmelden via: www.herenbos.nl/groenisnu.

Energiefraude bij Helderse horecabedrijven

DEN HELDER - Een vijftal horecazaken is gecontroleerd in Den Helder. Drie horecazaken zijn betrapt op energiefraude. De fraude kwam aan het licht tijdens een gezamenlijke controle van toezichthouders van de gemeente, medewerkers van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA), Liander en de politie.

Drie horecazaken bleken te frauderen met energie. Een van de zaken is meteen afgesloten van stroom en gas. De eigenaren kunnen allen een boete tegemoet zien. Bij de andere twee bedrijven constateerden de controleurs enkele kleine overtredingen van de Drank- en Horecawet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (de wet over de omgevingsvergunning). Hiervoor krijgen de exploitanten een officiële waarschuwing. De horeca is een gevoelige branche als het gaat om ondermijnende criminaliteit. Daarom hebben gemeente en politie hier extra aandacht voor.

Wandelen door de bloemenvelden

Stichting Kleurrijk Julianadorp. (Foto: Bertil van Beek)

JULIANADORP - De komende twee jaar kan Stichting Kleurrijk Julianadorp rekenen op sponsoring van Rabobank Kop van Noord-Holland. "De wandeltocht die Kleurrijk jaarlijks organiseert zo dwars door de bollenvelden is echt uniek! Dat ondersteunen we graag", vertelt Jarne Spit van de Rabobank. Zijn collega Kathinka Faas is ook enthousiast: "Je komt op plekken waar je normaal niet mag komen en wandelen door al die kleurrijke bloemen is toch genieten!"

"Onze sponsoring gaat niet alleen om financiële ondersteuning", licht Jarne toe. "Wij denken mee met de organisatie om het evenement te laten groeien." Daar is voorzitter Mary Romar ontzettend blij mee: "Geld krijgen is mooi, dat hebben we ook nodig, maar de bank denkt echt met ons mee. Zo hebben ze via hun netwerk routebordjes geregeld en een samenwerking met de Halve van Den Helder. Elk jaar bemannen medewerkers van de bank een stempelpost en regelen ze appels. En ze helpen om onze communicatie en PR te verbeteren. Dat is echt enorm waardevol. "

Kleurrijk palet

Mary: "Julianadorp beleeft in april één van haar mooiste maanden van het jaar. Als alles in bloei staat geniet je volop van een kleurrijk palet van diverse bloemen. We stippelen tijdens de wandeldag twee prachtige routes uit." "Dat is ook zo leuk aan deze wandeldag", zegt Kathinka, "Er is een route van 7,5 en 15 kilometer, dat maakt het toegankelijk voor jong en oud."

Ook meedoen? De wandeltocht Kleurrijk Julianadorp is zondag 28 april. Inschrijven kan via www.kleurrijkjulianadorp.nl.

Wil Mereboer bij Aurora

DEN HELDER – Helders medium Wil Mereboer houdt woensdag 27 februari op uitnodiging van Aurora een openbare avond met helderziende waarnemingen in De Boerderij aan Magdalena van Waardenburglaan 22 in Den Helder. Aanvang 20.00 uur. Entree € 7,-.

Wil is al jarenlang actief op paranormaal gebied en heeft veel ervaring. Zij is nuchter en staat met beide benen op de grond. Op praktische wijze geeft zij adviezen door. Een meegenomen foto of voorwerp zal als 'contact' dienen tussen Wil Mereboer en dierbare personen in de ongeziene wereld.

Verder kennen mensen Wil van onder andere haar succesvolle aanwezigheid op paranormale beurzen. Belangstellenden die haar aan het werk willen zien, worden gevraagd om een foto of voorwerp mee te nemen. Zie ook: https://123aurora123.wordpress.com

Kamerplanten en vogels

Bijzondere kamerplanten en vogels in Tuincentrum Den Helder. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Kamerpanten zijn tegenwoordig terug te vinden in miljoenen huiskamers over de hele wereld. Zaterdag 23 en zondag 24 februari is er een kamerplanten show in Tuincentrum Den Helder aan Texelstroomlaan 1.

Tegelijkertijd houdt Vogelvereniging Kanaria een vogelweekend in Tuincentrum Den Helder. Verschillende soorten kanaries en tropische vogels worden tentoongesteld en er worden vogels te koop aangeboden. Tuincentrum Den Helder heeft speciaal voor deze tropische plantenshow prachtige kamerplanten in huis gehaald. Voor alle vragen over de verzorging of de vermeerdering of verjonging van kamerplanten kan men zaterdag terecht bij de specialisten van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Lees ook