De Koggenlander

21 maart 2019

De Koggenlander 21 maart 2019


Financiering van woningaanpassingen

De gemeente Opmeer biedt haar inwoners de mogelijkheid om een Blijverslening aan te vragen. (Foto: gemeente opmeer)

OPMEER - Thuis blijven wonen op een vertrouwde, bekende en fijne plek. Veel senioren willen dat en verhuizen is vaak zeer kostbaar. Dat is voor de meeste met een AOW uitkering vaak niet op te brengen.

Langer zelfstandig wonen met blijverslening

Daar komt nog bij, dat het aantal plekken in verpleeg- en verzorgingstehuizen steeds minder wordt. Een oplossing kan zijn om een woning aan te passen voor de toekomst. Denk aan het ombouwen van een bad tot een (inloop-)douche, het realiseren van een slaapkamer op de begane grond en het laten verwijderen van drempels in het huis. Deze aanpassingen kosten geld. Met de Blijverslening van de gemeente Opmeer financiert men deze aanpassingen en maakt en woning klaar voor de toekomst.

Langer zelfstandig

Als ouderen gezond blijven, kunnen zij zelfstandig blijven wonen met relatief weinig zorg. Maar als zij gezondheidsklachten krijgen, kunnen aangepaste woningen of extra zorg nodig zijn. Het is belangrijk dat ouderen zelf op tijd nadenken over de vraag hoe ze straks willen wonen. Het aantal mensen van 75 jaar en ouder dat alleen woont, is sinds de jaren '70 bijna vijf keer zo groot en opgelopen naar ruim een half miljoen. Na 2050 kan dit zijn opgelopen tot ongeveer 1,3 miljoen personen. Wel iets om rekening mee te houden voor in de toekomst. Misschien zelfs met het bouwen van levensbestendige woningen in de gemeente, seniorenwoningen of woonzorglocaties.

Levensloopbestendig

Deze term wordt steeds vaker gebruikt waar het gaat over een woning die het mogelijk maakt om ook op de oude dag in te wonen. Veilig, comfortabel én toegankelijk. In zo'n woning zijn voorzieningen aangebracht die het mogelijk maken langer zelfstandig te blijven wonen, ook voor wie in de toekomst minder goed ter been is of bij wie de veiligheid of toegankelijkheid een rol gaan spelen. Denk aan een woning met verlaagde drempels, inloopdouche, slaapkamer of badkamer op begane grond, eventueel een traplift, aangepaste keuken of badkamer, antislipvloer, automatische deuropener en brede deuren

Keuze

De keuze om de huidige woning aan te passen of te verhuizen naar een seniorenwoning of -flat, aanleunwoning of verzorgingshuis ligt voor iedereen anders. Voordelen van de huidige woning levensloopbestendig maken zijn dat de bewoner vaak in het huis heeft geïnvesteerd, de buurt goed kent en beschikt over een breed sociaal netwerk. In een seniorenwoning zijn veiligheid en toegankelijkheid gegarandeerd. Toch kiezen steeds meer mensen ervoor om langer in hun huidige woning te blijven wonen.

Levensloopgeschikt

Woningen waar mensen zo lang mogelijk in blijven wonen, worden levensloopwoningen of levensloopgeschikt genoemd. In Nederland komt het steeds vaker voor dat de woning wordt aangepast aan de huidige situatie van de bewoner. Dat kan dus door de Blijverslening, dit is een product van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. De Blijverslening is een aantrekkelijke lagere lening voor ouderen om aanpassingen in hun huis te doen. De aanvrager kan minimaal 2.500 en maximaal 40.000 euro lenen.

Zorgvraag

Voor wie de lening is bestemd: huiseigenaren (koophuis) moeten een zorgvraag hebben en moet 55 jaar of ouder zijn. De lening moet gebruikt worden om de woning levensloopgeschikt te maken. Betekent dat men alle bonnetjes moet bewaren en ter inzage beschikbaar stellen.

Wie interesse heeft, kijk op www.svn.nl of neem contact op met de gemeente Opmeer, tel. 0226-363333 of via gemeente@opmeer.nl.

Inschrijven

vakantiespelen

en ExpeR

MTG Sint Pieter

presenteert Erfstuk

Excelsior geeft

Spaans concert

in Cultura

Lions Club met

cliënten op pad

Rein Genoegen speelt klucht

DE WEERE - Toneelvereniging Ons Genoegen presenteert op 22 en 23 maart de klucht 'Een kuuroord vol met stress!'. Het stuk is geschreven door Nico Torrenga en wordt geregisseerd door Peter Smit.

Joris runt een kuuroord. Hij heeft het erg druk en het valt voor hem niet mee om alles rond te krijgen. Als een tv-programma een promotiefilmpje komt maken en er gasten arriveren die veel aandacht vragen, wordt het Joris te veel en vraagt hij zijn tweelingbroer hem te helpen. Als er dan ook nog een bedrieger onder de gasten verblijft, is de chaos niet meer te overzien.

De leden repeteren sinds september om een goed stuk op de planken te zetten, onder leiding van Peter Smit (regisseur) en met ondersteuning van Lisette Poland (souffleuse). De spelers werken de laatste weken aan de 'finishing touch'. Nieuwsgierig wat dat zal zijn? Kom genieten van de klucht en een gezellig avondje uit. De voorstelling begint om 20.00 uur in Café 't Centrum, Driestedenweg 126 in De Weere. Entree 8,50 euro, ook online verkrijgbaar via www.toneeldeweere.nl.

Inschrijving vakantiespelen geopend

REGIO - Aanmelden voor de vakantiespelen in het Dijkgatsbos voor aankomende zomer kan weer! Kinderen die in groep 3 tot en met 8 zitten en het leuk vinden op mee te doen met de activiteiten in het bos, denk aan bos-spellen, spannende thema's, stokbrood bakken en glijden van de zeephelling, kunnen zich opgeven via www.stichtingvakantiespelen.nl.

Zomervakantie vieren in Dijkgatsbos

De kinderen die wonen in Aartswoud, Hensbroek, Hoogwoud, Middenmeer, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Wieringerwerf en Zuidermeer worden ingedeeld in week 30.

Deelnemers uit Abbekerk, Avenhorn, Benningbroek, De Goorn, Hauwert, Kreileroord, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Opperdoes, Slootdorp, Twisk, Ursem, De Weere en Zwaagdijk-West doen mee in week 31.

Aanmeldingen uit Andijk, Bovenkarspel, Den Oever, Grootebroek, Hem, Hippolytushoef, Hoogkarspel, Onderdijk, Schellinkhout, Spierdijk, Venhuizen, Wervershoof, Westerland, Westwoud, Wijdenes en Wognum in week 32.

En als laatste kinderen uit Barsingerhorn, Berkhout, Enkhuizen, Grosthuizen, Kolhorn, Lutjewinkel, Nieuwe Niedorp, Oosterblokker, Oude Niedorp, Spierdijk, 't Veld, Winkel en Zwaagdijk-Oost kunnen zich opgeven voor week 33. Wie niet kan in een bepaalde week kan wisselen van week.

Leerlingen van de middelbare school kunnen van 15 tot en met 19 juli meedoen aan overleven bij ExpeR. Koken op zelfgemaakt vuur, slapen in het bos en spannende proeven tegen het andere team spelen. ExpeR is een leuke uitdaging voor jongeren van 13 tot en met 15 jaar oud.

Kijk voor meer informatie over de vakantiespelen én het aanmelden voor het overleven bij ExpeR op www.exper.nu.

Henk Veentjer erelid MTC

MEDEMBLIK - Tijdens de algemene ledenvergadering op 12 maart van de Medemblikker Tennis Club (MTC) werd Henk Veentjer benoemd tot erelid. Hij ontving een oorkonde van de club. Henk begion in november 1991 als penningmeester en dat doet hij tot de dag van vandaag (bijna 28 jaar) zeer deskundig.

Onder zijn financiële leiding werd er geen geld over de balk gegooid of voor onnodige zaken uitgegeven. "Dat betekent dat we financieel een hele gezonde vereniging zijn", aldus voorzitter Sjaak Beers. "Bij de jaarlijkse controle van de kascommissie was alles altijd prima in orde en tijdens de ledenvergaderingen werden de cijfers in een duidelijk overzicht gepresenteerd."

In een zéér speciale presentatie door oud voorzitter Aligonda Reedijk werd Henk bedankt voor zijn jarenlange inzet en werk voor de tennisclub.

Wie is wie op deze foto?

Waarschijnlijk een foto van een vereniging uit Opperdoes. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Verzamelaar Hessel de Greeuw uit Andijk houdt zich veel bezig met de historie in West-Friesland en is op zoek naar de namen van de personen op deze oude, zwart-wit foto. Om zijn collectie completer te maken.

Het is waarschijnlijk een Opperdoezer jongens- en meisjesvereniging en de leden waren waarschijnlijk een dagje uit naar Bergen. Hessel weet enkele namen op de kiek; de dame een beetje rechts in het midden, dat is Trijntje Klaver dochter van Jan en Antje Zeilemaker. Ze heeft een gesp op haar buik en een speldje in het haar. Trijntje Klaver is op het geschoten plaatje circa 20 jaar, dat betekent dat de foto waarschijnlijk dateert uit ongeveer 1920. Misschien dat iemand iets of iemand herkent op de foto?

Wie weet er nog meer namen of wie heeft deze foto ook in zijn bezit?

Neem contact op met Hessel via tel. 0228-591965 of stuur een e-mail naar hdegreeuw@quicknet.nl.

Goud voor Sophie en René

Sophie en René tussen hun teammaatjes. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Oud Wervershover René van Diepen, nu wonend in Hoogwoud, en oud Zwaagdijker Sophie Oud, tegenwoordig inwoonster van Hoorn, wonnen 17 maart jl., samen met hun teammaatjes Marit en Jarno, goud op de Special Olympics World Games in Abu Dhabi.

Hulde voor schaatsers

Het onderdeel aflossing vier keer 400 meter werd glansrijk gewonnen en dat werd uitbundig gevierd met coach Kelly Schouten uit Zwaagdijk en de in alle varianten oranje gehulde supporters uit Nederland.

Mede dankzij hun sponsors is dit avontuur voor hen mogelijk gemaakt en heeft dit geleid tot een fantastisch resultaat.

René en Sophie waren enorm blij met hun medaille en komen 22 maart trots terug in Nederland met de andere 62 sporters en hun familie.

Death Valley Metal festival in Everland

WOGNUM - Tijdens de jubileumeditie van Death Valley Metal festival op vrijdag 22 maart, staan een aantal weergaloze metal bands op het podium van jongerencentrum Everland, aan de Sportlaan in Wognum.

Wat te denken van Sitting On Thorns uit Bovenkarspel. Bestaande uit Silvian Groot, Frank Ruiter, Swen Broersen en Frank Mol. Zij spelen een eigen stijl melodische metal/hardrock.

PPTA uit Purmerend. Ze spelen thrash; een mix tussen punk en heavy metal. Bandleden: Mad Dog Marcel, Ravishing Tom Rude, Leon of Doom, Stone Cold Tommie en Cactus Don aka Donkind aka Don.

Anger Machine is een vijfkoppige metalband uit Nederland. Het geluid van de band is modern met een combinatie van groovende stukken met melodisch en harmonisch gitaarspel.

ONKT is een vijfkoppige band uit de omgeving van Alkmaar en speelt Djent. De muziekstijl wijkt af van wat men doorgaans als metal" beschouwd door de polyritmische opbouw van hun muziek. Door gebruik te maken van beduidend laag gestemde gitaren, verschillende lagen in ritmiek en gebruik van samples zorgen ze voor een lekkere headbangende groove.

Meemaken? De deuren van Everland zijn open vanaf 20.30 uur. Entree: 5 euro. De eerste band speelt om 21.00 uur.

Meer informatie, zie www.facebook.nl/jceverland. Dit evenement word mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten.

Urban Sketching in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - 'Urban Sketching' is een tekenstijl die door tienduizenden mensen over de hele wereld beoefend wordt. Urban sketchers tekenen niet uit hun hoofd maar wat ze ter plaatse zien. Dat kan een gebouw zijn of een machine.

Een groot aantal leden van de Nederlandse afdeling tekent 23 maart in en rondom het Nederlands Stoommachinemuseum. Museumbezoekers kijken mee over de schouders van de tekenaars en kinderen kunnen meedoen aan een gratis workshop. Aan het eind van de dag is het resultaat te bewonderen in een 'pop up expositie'. Ter gelegenheid van Wereldwaterdag op 22 maart is het museum 23 en 24 maart bovendien onder stoom! Aan de hand van de Backer & Rueb stoommachine uit 1924, geeft men tekst en uitleg over de werking van het stoomgemaal. Buiten worden de stoom aangedreven zaagmachine en de stoomhijskraan in werking gesteld en gedemonstreerd.

Indien de weersomstandigheden dit toelaten geven vrijwilligers buiten uitleg over de principes van waterbeheersing. Eveneens afhankelijk van het weer is Bubble Events uit Wervershoof aanwezig met waterbubbels waarin stoere kids in een grote waterbal (aangelijnd) een paar minuten over het water van de Kleine Vliet kunnen lopen. Bij slecht weer kunnen zij deelnemen aan de speurtocht en zelf een miniatuur stoommachinemachine onder stoom brengen. Het museum is open om 10.00 uur en is gevestigd aan de Oosterdijk in Medemblik. www.stoommachinemuseum.nl.

MTG Sint Pieter presenteert Erfstuk

De leden van de toneelgroep repeteren het stuk Erfstuk in het Sint Pieter. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Leden van de Medemblikker Toneel Groep Sint Pieter zijn druk aan het repeteren in het verenigingsgebouw. Iedereen is van harte welkom om deze gezellige avond mee te maken op 29, 30 maart en 12, 13 en 14 april in het Sint Pieter, aan de Ridderstraat in Medemblik.

Avondje toneel in verenigingsgebouw

Erfstuk gaat over een theatergroep, Esprit, die een jubileum te vieren heeft. Eén van de medeoprichters debuteert daarbij als regisseur en heeft een hoofdrol weggelegd voor een andere medeoprichter. De eigenzinnige aanpak van de regisseur en de keuze van het stuk valt niet bij iedereen in goede aarde. De regisseur wordt danig op de proef gesteld en sommige spelers zijn meer met elkaar en zichzelf bezig dan met het spel. Verder blijkt een nieuw lid van Esprit over een geheime agenda te beschikken, dat tot verstrekkende gevolgen leidt. Verzet en rebellie, ambitie en gemakzucht, haten en vergeven, opgeven en doorgaan, tragedie en komedie; alles komt aan bod. Jubileum of geen jubileum... dat is de vraag.

Het toneelstuk wordt geregisseerd door Heleen van Wiechen. "Haar ideeën worden meegenomen in de repetities, het is haar gevoel voor humor die de spelers prikkelt. We laten het podium letterlijk links liggen en maken gebruik van de vele mogelijkheden van het Sint Pieter", laat Malinda van de toneelgroep weten. "Op de vraag of we een karikatuur van onszelf, of van onze afkeer zijn, hebben we nog geen antwoord. Hier ligt een leuke uitdaging voor het publiek om die vraag te beantwoorden."

Nieuwsgierig geworden wat en wie er speelt? Kom dan naar één van de voorstellingen. De entreeprijs is 12,50 euro.

Tehuis gezocht

Kian en Hippie zoeken samen een warm thuis. (Foto: aangeleverd)

Opnieuw een koppeltje langoortjes in de 'spotlights', of hangoortjes. Het zijn dwergkonijntjes met de rus-tekening. Mooi lichtbeige met donkere oortjes en een donker neusje. Wat daar ook bij hoort zijn de rode oogjes. Al met al mooie aparte verschijningen.

Kian, het rammetje, is gecastreerd en is vier jaar oud en Hippie, de voedster is een paar jaartjes ouder. Ze zijn samen afgestaan, maar kenden elkaar alleen maar vanuit een apart hok. Nadat Kian is gecastreerd mochten ze in het 'koppelhok'. Dat wil zeggen, wel elkaar van heel dichtbij zien en aan elkaar besnuffelen, maar nog niet samen. Een paar weken na de castratie werd het sein veilig gegeven. En wat prachtig om te zien, ze waren vreselijk blij met elkaar, eten samen, wassen elkaar en liggen bijna bovenop elkaar te slapen. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat dit stelletje samen moet blijven.
Wie meer wil weten of kennismaken, kan bellen naar 0224-551818 of komt tijdens de bezoektijden even langs in DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn. Meer info: kijk op www.dierenasiel-schagen.nl.

Pijnstillers

We slikken ze allemaal. Vroeger noemden we alle soorten aspirine, tegenwoordig heb je zoveel pijnstillers dat je de verschillen vaak niet weet. Bekend is wel dat Paracetamol redelijk onschuldig is als je er niet teveel van gebruikt.

Iedereen heeft wel een voorraadje in huis en de een eet ze als snoepjes, terwijl de ander er maar zelden een paar neemt, alleen als het 'echt' nodig is. Er zijn mensen die door veelvoudig gebruik juist meer klachten krijgen dan waar ze het eerst voor innamen...

Maar er zijn veel andere middelen die veel minder onschadelijk zijn.

De pijnstiller Diclofenac bijvoorbeeld. Ook bekend onder de merknaam Voltaren. In commercials aangeprezen als wondermiddel bij onder meer gewrichtspijn. Verkrijgbaar op recept bij de apotheek, maar ook 'gewoon' bij de drogist. Maar Diclofenac is allesbehalve onschuldig. Onderzoek wees uit dat Diclofenac niet alleen meer hartproblemen geeft dan Ibuprofen, Naproxen en Paracetamol, maar ook meer maag- en darmproblemen.

Diclofenac behoort tot de NSAID-middelen die koortsverlagend, pijnstillend en ontstekingsremmend zijn. Destijds hadden we het Vioxx schandaal en Diclofenac heeft daar veel van weg. Gelukkig wordt er steeds meer voor gewaarschuwd.

En de Diclofenac-resten, die uitgeplast worden (pil) of afspoelen (gel), belanden via het riool in het oppervlaktewater. Die resten zijn door waterschappen heel moeilijk te verwijderen en richten grote schade aan bij vissen en planten.

Ik ga niet zeggen dat u deze middelen niet meer moet gebruiken, maar laat u in elk geval goed voorlichten en... neem alles met mate.

Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.

Klaverjassen in Driemaster

MEDEMBLIK - Buurtvereniging Parkwijk verzorgt maandag 25 maart om 20.00 uur een klaverjasavond in De Driemaster, aan de Pekelharinghaven in Medemblik.

Iedereen is uiteraard van harte welkom aan het mooie restaurant aan de haven. Doe mee met deze gezellige activiteit. Een avondje om gezamenlijk een kaartje te leggen.

Inschrijfgeld voor deelnemers is slechts 2 euro per persoon. Daar hoeft men het niet voor te laten.

Met Puur! terug in de tijd

Met zanggroep Puur! terug naar vervlogen tijden. (Foto: Esther van der Linden)

SPANBROEK - Wie aan de jaren zestig denkt, denkt al snel aan provo's, hippies, de moord op Kennedy, The Beatles en de protestliedjes van Bob Dylan. Het was het begin van een nieuw tijdperk, een roerige tijd waarin veel veranderde, ook in de muziek. Puur! ontdekte zoveel muzikale juweeltjes dat zij een compleet nieuw liedjesprogramma uit deze tijd samenstelde: Back to the sixties.

Back tot he sixties

Het wordt een ware 'trip down memory lane'. Met liedjes uit de popmuziek, kleinkunst, cabaret en musical. Van Elvis Presley tot Toon Hermans en van Simon & Garfunkel tot Shaffy en List. Natuurlijk ook The Beatles, die hit na hit scoorden in de jaren zestig. Duik samen met Puur! terug in de tijd en swing mee met herkenbare muziek van toen.

Zanggroep Puur! bestaat uit: Loes de Wit, Tonnie Meester, Miranda de Jong, Jaap van Saarloos, Frank Stratmann en André Vloeijberghs. Puur! zingt zelfgekozen repertoire. Mooie pure liedjes. Samen, maar ook solo of in een duet. De zangers worden begeleid door pianist en arrangeur Sjoerd Brouwer en Jeen Rabs op gitaar.

Meemaken?

Kom zondag 24 maart voor 14.30 uur voor een plekje in 't Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek. Reserveren kan via puur.concert@gmail.com.

Entree: 15 euro.

Kijk voor meer informatie, foto's en video impressies op www.puur-online.nl.

Vervlogen tijden herleven met Zanggroep Puur!

Maan en Van Dik Hout op Dijkpop

Maan. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Dijkpop is inmiddels strak uitverkocht, maar de organisatie heeft voor de avond voorafgaand aan het festival twee headliners weten te strikken voor De Avond van Andijk. Maan en Van Dik Hout komen 5 juli naar het gezelligste familiefeest van West Friesland.

Maan zette haar eerste stappen in de muziekwereld in het tv-programma The Voice of Holland, dat ze glansrijk won in 2016. Haar carrière had, dankzij haar succesvolle finalesingle 'Perfect World' met Hardwell, een enorme kickstart. Ze had een monsterhit 'Blijf bij mij' met Ronnie Flex (platina). Inmiddels heeft ze drie uitverkochte clubtours achter de rug en als absoluut hoogtepunt deed Maan in 2018 een eigen show op Pinkpop. Maan, Kris Kross Amsterdam en Tabitha boeken op dit moment een megagroot succes met het nummer 'Hij Is Van Mij' met Bizzey. En het is pas twee jaar geleden dat Nederland voor het eerst kennismaakte met Maan...

Van Dik Hout. (Foto: aangeleverd)

Een kwart eeuw

De tweede grote naam is Van Dik Hout. Deze Nederlandstalige rockband bestaat dit jaar vijfentwintig jaar en viert dat op De Avond van Andijk. In 1995 en 1996 stonden Martin Buitenhuis en zijn mannen al op Dijkpop en komen nu terug naar Andijk. Van Dik Hout is een van de meest toonaangevende bands van de Nederpop. De band brak in 1994 door met 'Stil In Mij' en scoorde later ook hits als 'Alles Of Niets' en 'Tot Jij Mijn Liefde Voelt'. De nieuwe single 'Eén nacht eeuwigheid' is het eerste nieuwe geluid van de band sinds vijf jaar. Het is de voorbode van meer materiaal wat dit jaar wordt verwacht.

Twee headliners op De Avond van Andijk!

Kaarten

De kaartverkoop is van start gegaan. Ze zijn verkrijgbaar www.deavondvanandijk.nl.

Op safari door De Skôot

De Skôot in Opperdoes. (Foto: Toos Brink)

OPPERDOES - Voor een stuk 'pure natuur' hoeft men niet helemaal naar de Veluwe of de Wadden. In Opperdoes kunnen natuurliefhebbers ook terecht. IVN-gids Jan Flink geeft zondag 24 maart om 10.30 uur een rondleiding door De Skôot, een waterrijk broedgebied waar bergeenden, grutto's en kiekendief zijn.

Ooit landbouwgrond en deels dijk is De Skôot recentelijk heringericht en omgetoverd tot een stuk nieuwe natuur, waar water centraal staat. Overtollige regenval wordt hier opgevangen en verschillende dieren profiteren daarvan. Tijdens de rondleiding wordt van alles verteld over dit gebied. Deelnemers vertrekken vanaf de parkeerplaats aan het eind van De Noord, zijweg van het Zwartepad in (noord) Opperdoes. Deelname is gratis, een vrijwillige bijdrage kan men geven.

Podologiepraktijk Medemblik zorgt voor goede houding

MEDEMBLIK – De voeten zijn de basis voor een goede houding. Mensen met klachten aan hielen, enkels, voeten, heupen, rug of nek brengen een bezoek aan Bart -hij is podoposturaal therapeut en registerpodoloog- en Linda -podoloog- voor een vraaggesprek. Zo wordt vastgesteld waar de klachten precies zitten en wat de oorzaak daarvan kan zijn.

De volgende stap bij voetklachten is het maken van afdrukken en elektronische voetdrukregistratie om de afwikkeling en belasting te beoordelen. Bij houdingsklachten volgt zo nodig een aanvullend onderzoek om een driedemensionaal houdingsonderzoek en beenlengte meting. Kunnen Bart en Linda iets voor de klant betekenen, dan wordt er een plan gemaakt om de klachten te verlichten of op te lossen door middel van zolen. Geen twee voeten zijn gelijk, daarom ontwerpen zij voor elke voet een aparte zool. Het hulpmiddel wordt met de hand in het atelier vervaardigd. Dit maatwerk is een verbetering en opluchting voor mensen met voetklachten. De 7/8 zool wordt zonder tenen gemaakt, waardoor dit veelal ook in modieuze schoenen gedragen wordt. De zorgverzekeraars vergoeden de zolen uit het aanvullende pakket, zonder betaling eigen risico.

Klachten? Op naar Podologiepraktijk Medemblik, Bagijnhof 38, tel. 0227-544377.

Lezing in Inloophuis

MEDEMBLIK - Stichting Dalisay Recovery verzorgt zaterdag 30 maart om 13.30 uur een lezing. Dr. Greta Noordenbos vertelt over het motiveren voor herstel van een eetstoornis in Inloophuis Medemblik, aan de Oosterhaven 11 in Medemblik.

Dr. Greta Noordenbos is senior onderzoeker en docent bij Klinische Psychologie van de Universiteit in Leiden en is nauw betrokken bij Stichting Dalisay Recovery, welke opgericht is na het overlijden van de 15 jarige Dalisay de Boer. Zij overleed aan de gevolgen van anorexia en aanverwante problematiek. Zij stapte in 2017 uit het leven. Haar ouders maken haar droom waar door de stichting. Deze informeert, Inspireert en verbindt. De lezing is voor iedereen toegankelijk. Toegang is gratis.

Waarom is het zo moeilijk voor mensen met een eetstoornis om gemotiveerd te raken voor herstel? Komt er ooit een moment waarop ze dat wel raken? Welke motiveringsstrategieën worden ingezet? Wat werkt wel en wat niet? Deze vragen staan centraal in de lezing. Graag aanmelden via info@dalisayrecovery.nl. Meer informatie, zie www.dalisayrecovery.nl.

Een goede daad geeft voldoening

De Lionsclubs van Medemblik en Opmeer gingen met cliënten 'op roet'. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Lionsclub Opmeer-Medemblik verzorgde 12 maart jl. de rit voor cliënten van de Prinsenstichting in Purmerend naar een van de Noord-Hollandse trekpleisters bij uitstek: de Zaanse Schans. Het weer werkte niet mee, maar de stemming van de cliënten, de begeleiders en de chauffeurs was opperbest.

De rondvaartboot-tocht langs de Hollandse molens en Zaanse geveltjes was voor alle deelnemers onvergetelijk.

Daarna genoot iedereen van een gezellige lunch in een Grand Café. Met geweldige speeches en een leuk cadeau van de cliënten voor de Lions-rijders was het feest compleet.

"Vrienden voor het leven en volgend jaar weer een uitje met elkaar!", vinden de leden van de lionsclubs.

Bijeenkomst dorpsraad

SPANBROEK - Dorpsraad Spanbroek Opmeer houdt 28 maart om 19.30 uur de jaarlijkse informatiebijeenkomst voor de bewoners van de gemeenten Spanbroek en Opmeer.

Het thema is deze keer wonen voor jong en ouder. Het onderwerp wonen in Knarrenhof komt aan bod.

Uiteraard komen er nog meer interessante onderwerpen op tafel.

Kom, om mee te praten, deze avond naar 't Kerkhuys, Spanbroekerweg 37 in Spanbroek.

Muziekvoorstelling Groene kerkje

LAMBERTSCHAAG - Willem Schoone, Robbert Smit en Victor Posch spelen zondag 24 maart om 15.00 uur hun eerste muziektheatervoorstelling in het Groene Kerkje, aan het Noordeinde in Lambertschaag.

De rasmuzikanten bundelden in hun eerste gezamenlijke voorstelling hun krachten en vertellen zij verhalen over onder andere hun leven als muzikant, de spuit, oude auto's en de liefde.

De mannen begeleiden hun sappige, ontroerende en grappige verhalen natuurlijk muzikaal met zelfgeschreven nummers. In deze voorstelling wisselen ze moeiteloos verschillende muziekstijlen als pop en rock-'n-roll af met country, blues en ballads.

Een entreekaart kost 15 euro. Voorverkoop via info@dekunstmacht.nl.

't Woudmeer binnenkort open

Zwembad 't Woudmeer gaat per 1 april weer open. (Foto: Archief Rodi Media)

HOOGWOUD - Wie kinderen voor 1 april inschrijft voor zwemlessen bij 't Woudmeer, profiteert van de vroegboekkorting. Na de meivakantie starten de zwemlessen weer. Voor liefhebbers die eerder willen zwemmen, die kunnen vanaf 28 april hun lol op, want dan gaat het zwembad aan De Weijver 4 in Hoogwoud weer open.
Meer weten? Bel Angelien Tibboel via 0227-547300. Aanmelden kan via www.zwembadwoudmeer.nl.

Bijeenkomst

ABBEKERK - De laatste bijeenkomst van dit seizoen in de serie 'Verhalen van toen voor mensen van nu' heeft als titel 'Pasen, wat is dat voor feest?' Die vraag komt op 27 maart aan de orde in 't Abbehuisje, aan de Dorpstraat in Abbekerk. Aanvang om 20.00 uur, sluiting om 21.30 uur.

Met Pasen is de winter voorbij; de lente is begonnen. En overal op de wereld klinkt met Pasen: Christus is opgestaan. Maar wie gelooft dat nog? Een dode kan toch niet opstaan? Maar dat zegt de bijbel ook niet. Pasen betekent voorbijgang. De oude toestand is voorbij. Er is iets nieuws gekomen. En paaseieren zijn daarvan het symbool.

De toegang is gratis. Iedereen is welkom.

Meer informatie: www.pkn-middenwestfriesland.nl.

Alex Roeka in theaterkerk

Alex Roeka zingt zijn repertoire in de theaterkerk in Wadway. (Foto: Diets Dijkstra)

WADWAY - Alex Roeka speelt zaterdag 23 maart om 20.30 uur zijn nieuwe theaterconcert 'En toen Ineens' in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway.

Hij schreef in juli 1992 zijn eerste Nederlandstalige liedjes en ging daarmee meteen het podium op. Nu, 25 jaar later, kijkt hij terug op een rijke carrière met honderden voorstellingen en diverse prijzen. In zijn programma's maakte hij maar hoogstzelden gebruik van oude nummers. Daarom vindt hij het nu tijd de parels uit zijn omvangrijke oeuvre in een jubileumvoorstelling terug in het licht te halen. 'En toen Ineens', een wervelend programma van verstild tot uitbundig, van gevoelig tot rauw, van absurd en duister tot glashelder en herkenbaar.

Meer informatie, zie www.theaterkerkwadway.nl.

Re-Publiek speelt Een bakje troost

Een scene uit Een bakje troost. (Foto: aangeleverd)

WADWAY - Toneelgroep De Re-Publiek speelt 21, 22 en 23 maart haar toneelvoorstelling. Om de voorstelling bij te wonen moet men voor 20.15 uur in Café De Vriendschap zijn in Wadway. Het blijspel in drie bedrijven heet: Een bakje troost. Kaarten bestellen kan via toneelrepubliek.nl of bel naar 0229-573926. Een kaart kost 8,50 euro.

Afscheidsfotografie door Yvette Vlaar

Yvette Vlaar brengt het afscheid van een overledene op een mooie, warme manier in beeld. (Foto: Yvette Vlaar) (Foto: Yvette Vlaar)

BENNINGBROEK - We halen alles uit het leven omdat we maar één keer leven, maar we gaan ook maar één keer dood en je kunt het afscheid niet even een keertje overdoen. Elk afscheid is uniek. Door het grote verdriet wat je overspoelt, vervagen de herinneringen aan deze momenten vaak snel.

Niet het verdriet vastleggen, maar liefde

Met respect voor alle betrokkenen kan ik dit afscheid voor je vastleggen. Ik kan bij je thuis komen om liefdevolle foto's te maken bij het afscheid of bij een persoonlijke dienst.

Ook kan ik de afscheidsceremonie, bij een begrafenis of crematie, vastleggen op een integere manier.

Als naaste of nabestaande ben je in beslag genomen door je gevoelens en al het regelwerk. Pas later besef je dat je delen hebt gemist. Ik kan je dan een tastbare herinnering geven aan een verdrietig, maar mooi laatste moment. Zo kan je later terugkijken op een passend afscheid, zonder dat de waardevolle herinneringen vervagen.

Een afscheidsreportage kan uit meerdere momenten bestaan. Van de laatste adem tot aan de asverstrooiing of het plaatsen van het grafmonument. Omdat ik zoveel liefde ontvang, kan ik ook veel liefde geven en juist daardoor die momenten vastleggen die zo waardevol zijn. Herinneringen zitten vaak in de kleinste details verscholen. Ik leg niet het verdriet vast, maar de liefde.

Meer informatie over afscheidsfotografie is te vinden op www.yvettevlaar.nl.

Amuze verzorgt ceremonie op maat

Amuze verzorgt een persoonlijke ceremonie op maat. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een afscheid, jubileum, verjaardag of reünie, het zijn belangrijke momenten in ons leven. Miranda Dekker en Marianne Koelemeijer verzorgen een ceremonie die bij u past. Met pianomuziek en/of zang, ondersteunt door bijpassend teksten en op verzoek, geschreven op uw favoriete muziek.

Amuze kan uw plechtigheid invulling geven of geheel verzorgen, ongeacht uw religieuze achtergrond. We komen graag langs om met u een passend afscheid te creëren. Meer informatie? Bel Miranda 0229-591451 - miranda@amuze-muziek.nl of Marianne: tel. 06-12402078 - marianne@amuze-muziek.nl.

Grafdelven; een waardevol beroep

Het graven van een graf. (Foto: aangeleverd)

Het werk als begraafplaatsmedewerker, of bekend als grafdelver, is een waardevol en dankbaar beroep. Net als andere disciplines in de uitvaartbranche ben je een belangrijke schakel bij een gebeurtenis waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt.

Een vak met veel waardering en emotie

Robert van Vreeker Begraafplaatsservice in Hem: "Het specialisme binnen ons werk is zoals collega Jan dat zo mooi zegt: het werken in een porseleinkast. Je moet heel precies en secuur je werkzaamheden uitvoeren, dit omdat je aan het werk bent tussen andere grafmonumenten. Grafmonumenten zijn voor nabestaanden een vorm van emotie dus je kan je voorstellen dat daar niets mee mag gebeuren. Het hulpmiddel bij het maken van een graf is de Boki. Dit is een mobiel kraantje op luchtbanden, makkelijk wendbaar op begraafplaatsen. Werken als begraafplaatsmedewerker is een eervol beroep. Wat is er mooier om bij te dragen aan de laatste rustplaats van de overledene en een plek voor nabestaanden om heen te gaan. Die mogelijkheid/eer hebben wij en dat geeft veel voldoening. Het mooie van mijn werk vind ik dat elk afscheid anders is: soms zijn er maar twee man bij een begrafenis en soms wel negenhonderd man. Wat zo bijzonder is, is dat je bij het voorlopen de stoet mag begeleiden. Je bent onderdeel van een hele bijzondere gebeurtenis. De afwisseling binnen ons bedrijf is wat het nog leuker maakt, het regelmatig plaatsen van grafkelders, het onderhouden en plaatsen van grafmonumenten, zorg dragen voor de juiste infra en groene elementen op de begraafplaatsen. Kortom: een vak met veel waardering en emotie."

Wat doet een uitvaartondernemer?

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - Een uitvaartondernemer verzorgt begrafenissen en crematies. Afhankelijk van de grootte van zijn bedrijf, verricht hij naast de bedrijfsvoering taken als het overleg met de nabestaanden over het verloop van de uitvaart en geeft hij zijn personeel instructies over bijvoorbeeld de verzorging van de overledene, het vervoer, het drukwerk en het bestellen van bloemen.

Bij een begrafenis dragen de dragers de kist. Ook familie kan dit doen. (Foto: Adobe Stock)
Een uitvaartondernemer zorgt voor een passende uitvaart voor de nabestaanden. (Foto: Adobe Stock)

In de volksmond wordt zo'n begeleider ook 'begrafenisondernemer' genoemd, maar in de branche zelf is dit al geruime tijd omgedoopt tot het wat neutralere 'uitvaartondernemer', omdat vele Nederlanders tegenwoordig kiezen voor crematie, dus 'begrafenisondernemer' dekt de lading niet meer.
Nadat een melding is binnengekomen van een sterfgeval, zorgt de uitvaartondernemer allereerst voor de overledene. In een zorginstelling neemt vaak het personeel deze taak op zich. Indien iemand thuis overlijdt, is de uitvaartondernemer verantwoordelijk voor de verzorging. In samenspraak met de nabestaanden kan de overledene in diens eigen huis of in een rouwcentrum worden opgebaard.
De uitvaartondernemer gaat in gesprek met de nabestaanden, over wie de overledene was en wat hij of zij tijdens zijn leven heeft gedaan. Zo krijgt hij of zij een goed beeld van deze persoon en de situatie. Hierbij wordt er geluisterd naar de specifieke wensen met betrekking tot de afscheidsplechtigheid, bijvoorbeeld welke familieleden/vrienden eventueel gaan spreken tijdens de dienst, of de persoon moet worden begraven of gecremeerd, het tijdstip, het soort graf, rouwbrieven, advertenties, bloemen, de muziek.
Vervolgens instrueert de uitvaartondernemer zijn personeel over de wijze waarop de uitvaart plaatsvindt. Indien de nabestaanden deze taak aan de uitvaartondernemer overdragen, dan vervult hij of zij de nodige formaliteiten, zoals de wettelijke plicht om het overlijden aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente.

'Ik ben er gewoon nog'

(Foto: archief Rodi Media)

HOORN - "Ik zal je vertellen hoe het is om dood te gaan. Ik heb het meegemaakt en ik wil dat je weet hoe het is. Want ik had nooit kunnen denken dat ik er zó naast zat. Nu ik in de hemel ben, weet ik wel beter. Ik leef! En hoe! Dood? Nee, ik ben er gewoon nog!"

Lezing Nicolette van Nieuwenhuizen in kapel

Tygo is elf jaar wanneer door een ongeluk zijn reis op aarde eindigt. Nicolette, zijn oude kleuterjuf, zit op een dag te mediteren als tot haar verbazing Tygo verschijnt. "Ik moet je iets vertellen!", zegt hij. Dat 'iets' groeide uit tot dit boeiende boek dat lezers met een warme gloed achterlaat.

"Ik heb dit boek met heel veel plezier en herkenning gelezen. Ik weet zeker dat Nicolette met dit boek heel veel mensen zal kunnen helpen om de angst voor het sterven en de dood weg te nemen", zegt Marie-Claire van der Bruggen, bestseller auteur van onder andere 'Het sprookje van de dood'.

"Een waargebeurd, feel-good verhaal, heerlijk verteld, dat je doet inzien wie je echt bent, en je inspireert uit te voeren wat je op aarde komt doen", vindt Edith Hagenaar, bestseller auteur van onder andere 'De 10 heilige geboden'.

Nicolette van Nieuwenhuizen komt vertellen over haar boek en vragen beantwoorden op vrijdag 12 april om 19.30 uur in de Kapel, Wilhelminalaan 2, ingang om de hoek, in Hoorn. Toegang: 15 euro, inclusief thee en koffie met wat lekkers.

Graag opgeven bij info@charonhoorn.nl of Natalie Bosscher 06-45 24 44 51.

Een andere manier van afscheid nemen

REGIO - Resomeren is relatief een nieuwe handelswijze om een lichaam te verwerken. Met resomeren, ook wel hydrolyse genoemd, wordt een lichaam in drie uur ontbonden. Uitvinder Sandy Sullivan uit Schotland beweert dat deze methode milieuvriendelijker is dan cremeren. Na de behandeling blijft namelijk van het lichaam nog maar een klein beetje poeder over.

Wie voor resomeren kiest, krijgt ongeveer dezelfde indeling van de ceremonie als tijdens een begrafenis of crematie. De overledene wordt tot het moment van afscheid pas aan het zicht onttrokken, maar dan in een ander soort apparaat geplaatst.
Meer weten? Kijk op www.yarden.nl/uitvaart/resomeren.

Excelsior presenteert Noches de música y tapas

ANDIJK - Na het bijna niet te evenaren en zeer geslaagde uitverkochte jubileumconcert van 6 oktober vorig jaar in de Klamp stond Excelsior voor de vraag: wat nu te doen met het themaconcert in april? Bestuur en dirigent gingen brainstormen gegaan en net als dirigent Nick Hoogland al zei: "we hebben nog veel ideeën".

Op het terras in Spaanse sferen

Het mocht natuurlijk geen 'normaal' themaconcert worden. bezoekers zijn ondertussen wel iets gewend van Excelsior. Na een dansconcert, dinnershows, filmconcerten en het jubileumconcert is iets bedacht wat voor Andijk en omstreken uniek is: Noches de música y tapas. De letterlijke vertaling is: avonden met muziek en tapas.

Cultura is de thuisbasis van Excelsior en daar wordt het concert gehouden. Peter Venema, beheerder en kok van Cultura is al aan het nadenken welke tapas hij serveert tijdens het programma.

Spaans terras

Om in deze sfeer te komen zit het publiek gezellig op een 'terras'. Het optreden van Excelsior is zeer gevarieerd met Spaanse muziek. Een avondvullend programma vol met verrassende optredens.

Kaartverkoop

De kaartverkoop is voor vrijdag 5 en zaterdag 6 april gestart en alleen verkrijgbaar via reservering. Aan de deur zijn deze avonden géén kaarten verkrijgbaar. Voor beide avonden worden maximaal tachtig kaarten verkocht. Verkrijgbaar via www.excelsior-andijk.nl. Telefonisch bestellen kan bij Henny Doorenbos, 06-41396917. Toegangsprijs regulier 17,50 euro, vrienden van Excelsior betalen 15 euro per kaartje. Max twee kaarten bestellen per persoon. In de prijs is tapas inbegrepen en twee consumptiemunten voor de drankjes (fris, bier of wijn).

Mis het niet!

Wie wil genieten van Noches de música y tapas bestelt snel kaarten en is vrijdag of zaterdag voor 20.00 uur aanwezig. Mocht de avond van voorkeur uitverkocht zijn, dan krijgt de besteller voorrang op de andere avond. Reserveringen worden verwerkt in volgorde van binnenkomst. Wie wil dat niet? Genieten van een concert in Spaanse sferen, smullen van tapas en een glaasje vino tinto of blanco erbij. Dan is het leven pas goed. Reken maar dat dit heerlijke muzikale avondje uit samen met familie en vrienden genieten is! Meer informatie, zie www.excelsior-andijk.

Opname van magnesium

Kim Zandbergen van de Magnesium Clinic. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Uit studie komt vaker naar voren dat de opname van magnesium via het maag/darmkanaal minder of niet effectief is. De magnesiumcapsule heeft een lange weg te gaan, eer het in het lijf wordt opgenomen. Veel mensen krijgen van de magnesium diarreeklachten.

Magnesium kun je tot je nemen met behulp van magnesiumolie of -badvlokken. Deze manier is fijn en thuis prima te doen. Dit geeft verlichting bij lichte klachten; pijnlijke spieren en gewrichten of als dagelijkse ondersteuning. Informeer naar het startpakket met een zelfdiagnosetest.

Een chronisch te laag magnesiumgehalte kan een medeoorzaak zijn van chronische ziekten. Magnesium-inhalatie wordt ingezet om chronische klachten te verhelpen of verlichten. Dit is niet te vergelijken met een magnesiumtablet of -olie. Op een prettige manier wordt door inhalatie meteen het magnesium in het systeem opgenomen. Het is tevens ontstekingsremmend en zuivert de luchtwegen. Bij luchtwegklachten adviseren we een combinatie van zout- en magnesiumtherapie. De Magnesium Clinic biedt de nieuwste vorm aan van magnesiumtherapie en een behandeling bij huid- en luchtwegproblemen, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes type 2, hoofdpijn/migraine, tinnitus, restless legs/spierkrampen, reumatische klachten, Parkinson/Alzheimer, stress en burn-out klachten. Een kennismakingssessie in de magnesiuminhalatiecabine kost 10 euro.

Meer informatie: Magnesium Clinic Hoorn en Schagen, tel. 06-36283214 of kijk op www.magnesiumclinic.nl.

De Magnesium Clinic is onderdeel van Halomedics Zoutkamers, inhalatietherapie.

She Sings zoekt...

WOGNUM - Popkoor She Sings zoekt voor een nieuw project in 2020 leden. Het koor geeft op 14 februari van dat jaar een valentijnsconcert. Wie het leuk lijkt om mee te doen met deze uitvoering, nu is het moment om in te stappen. De eerste twee repetities zijn geheel vrijblijvend.
She Sings is een gezellig dames popkoor, onder leiding van Laura Tesselaar. Zij begeleidt de leden ook op piano.

She Sings repeteert elke vrijdag van 13.00 tot 15.00 uur in Het Trefpunt, Sportlaan 11 in Wognum. Dames die het leuk vinden om te zingen en willen ontdekken of zingen iets voor ze is, zijn van harte welkom.

Meer informatie? Kijk eens op www.shesings.nl. Vragen? Stuur een e-mail naar info@shesings.nl.

Vaantjeswedstrijd Hikiwake

Marthijn en Nikki tonen trots hun winst. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Judovereniging Hikiwake hield zondag 17 maart de maandelijkse vaantjeswedstrijden in de dojo in Hoogwoud. De tribune was om 10.30 uur gevuld met publiek.

Na veel partijen werden de punten opgeteld en bleek dat er maar twee judoka's een nieuw vaantje hadden verdiend: Nikki de Haas haar 200-punten vaantje en Marthijn Dol zijn 600-punten vaantje. De Vaantjeswisselbeker ging deze keer naar Nikki. De volgende vaantjeswedstrijden vinden zondag 14 april plaats. Meer informatie: op www.hikiwake.nl.