Purmerend op Zondag

7 juli 2019

Purmerend op Zondag 7 juli 2019


Gezicht van Dijklander Ziekenhuis gaat genieten van zijn pensioen

Wim Hoogterp is niet bang om in een gat te vallen. (Foto: Han Giskes)

door John Bontje

PURMEREND - De kop boven dit artikel is eigenlijk een beetje dubbel. Wim Hoogterp (66), sinds 27 jaar receptionist in het Dijklander Ziekenhuis (voorheen Waterland Ziekenhuis) gaat vanaf maandag 8 juli genieten van zijn pensioen, maar het gezicht van het ziekenhuis, zoals hij vaak wordt genoemd, heeft geen gezicht bij andere mensen. Hoogterp is namelijk blind. Dat heeft hem echter nimmer gehinderd in het optimaal genieten van en functioneren in zijn job.

In de afgelopen 27 jaar heeft Wim heel wat mensen voor zijn balie gehad, de weg gewezen in het ziekenhuis of een opbeurend praatje gemaakt. Hij kijkt voldaan terug. Er komt bij dat hij nog niet definitief weg is. Vanaf komende week gaat hij een voorname rol spelen in de begeleiding van patiëntenvervoer in het Dijklander. "Gelukkig kan en mag ik me hier nog verdienstelijk maken", aldus Hoogterp.

Half jaar proberen

Destijds, toen Wim slechtziend was, belde hij met het ziekenhuis om te vragen of er wellicht een baan als telefonist in het verschiet lag. "Dat was er niet, maar onmiddellijk daarna werd me verteld dat er wel behoefte was aan iemand voor achter de receptie. Ik mocht het een half jaar proberen en kreeg naderhand spraak op mijn computer. Blijkbaar viel mijn werk in goede aarde, zodoende heb ik hier 27 jaar mogen werken. Best bijzonder."

Hoogterp geniet niet alleen bekendheid als receptionist van het ziekenhuis. Hij is ook de man achter het goalbal (bal met een belletje) voor slechtzienden. Hij verzorgt in dat kader twee keer maand, op verzoek van Spurd, clinics op scholen. Hoogterp speelde ook een grote rol in de totstandkoming van Showdown, de club voor slechtziende tafeltennissers. Daarnaast nam hij samen met Elly Vos het initiatief voor de geleideroute in Purmerend. Dit alles leverde hem eind april jongstleden een Koninklijke Onderscheiding op, die hem werd opgespeld door burgemeester Don Bijl.

De naam van Bijl is gevallen. "Een goede kerel, heel menselijk ook. Ik kreeg van Don Bijl een mailtje waarin hij mij succes en sterkte wenste op mijn laatste dagen hier. Bovendien bedankte hij me voor de hulp aan alle mensen in de afgelopen jaren. Dat was duidelijk een heel persoonlijke boodschap. Dat waardeer ik ten zeerste."

Veel waardering heeft Wim voor zijn collega's. Dat ze hem altijd zo hebben geholpen en hem deze baan zo hebben gegund.

Zie verder pagina 3

Volksmuziek

Maisa van der Kolk. (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Actief beoefenaar van de volksmuziek Maisa van der Kolk geeft op zondag 7 juli van 14.00 – 15.00, een muzikale demonstratie in het Waterlandsmuseum de Speeltoren te Monnickendam met een deel van haar indrukwekkende verzameling Middeleeuwse snaarinstrumenten.

Haar uitgebreide collectie bevat soms originele oude instrumenten en soms fraaie replica´s. Ze zijn in deze of in aangepaste vorm ongetwijfeld ook te horen geweest in het oude Monnickendam.

Het museum is gevestigd aan Noordeinde 2-4, Monnickendam. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur. In juli en augustus ook op maandag van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer info: www.despeeltoren.nl Of telefonisch via 0299 65 22 03.

Gezicht van Dijklander gaat met pensioen

(Foto: Han Giskes)

Vervolg van voorpagina

"Ongelooflijk, zoveel hulp en begrip ik in de afgelopen 27 jaren heb ontvangen. Het zal heel gek zijn zonder hen, maar gelukkig kom ik hier in een andere setting terug."

Uitje met collega's

Op maandag 8 juli neemt Wim 14 collega's mee voor een gezellig uitje. Eerst wagen ze zich met met z'n allen in de sportzaal aan de Slenkstraat aan een wedstrijdje goalbal spelen. "Zodat ook mijn collega's hoe het is om te sporten, ondanks dat je niet (goed) kan zien." Vervolgens neemt Hoogterp ze mee voor een etentje en een gezellige avond bij restaurant Kriti.

Wim Hoogterp zal node gemist worden als het gezicht van het Dijklander Ziekenhuis. Door zijn collega's, patiënten en de bezoekers van het ziekenhuis.

Bedanken

Dat wordt ook wel duidelijk tijdens het gesprek met hem in de hal van het ziekenhuis. De een na de ander komt naar de Purmerender toe, om hem te bedanken en hem het allerbeste te wensen.

Niet bang voor diepe gat

Bang voor het diepe gat is hij niet. "Ik kan weliswaar niks meer zien en kan nergens alleen naartoe. Dus even alleen naar een bouwmarkt of een tuincentrum is er niet bij, want daar kan ik helemaal niks mee. Maar heb gelukkig een lieve vrouw. Zij neemt me overal mee naar toe en samen gaan we lekker genieten van alle mooie dingen. Dus achter de geraniums is er niet bij", aldus Wim Hoogterp tot slot.

Start bouw huurwoningen Drontermeer

Wethouder Thijs Kroese gaf het startsein. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Op de voormalige schoollocatie Purmer-Zuid, gelegen aan het Drontermeer, bouwt woningcorporatie Wooncompagnie dertig sociale huurwoningen. Van Wijnen realiseert de bouw, bestaande uit dertien appartementen van 45 m² en zeventien appartementen van 70 m².

Voor de ontwikkeling van het plan is intensief samengewerkt met een participatiegroep, waarin buurtbewoners, de gemeente en Wooncompagnie vertegenwoordigd waren. Gisteren, maandag 1 juli, werd de start van de bouw gevierd. Wethouder Thijs Kroese: 'Er is in Purmerend een groot tekort aan sociale huurwoningen. De samenwerking met de buurt en Wooncompagnie was geweldig en de nieuwe bewoners zullen op deze mooie plek in Purmer-Zuid meer dan welkom zijn.'

De 30 sociale huurwoningen zijn bedoeld voor één- en tweepersoonshuishoudens, waar volgens Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie veel vraag naar is: 'In Purmerend zijn veel urgente woningzoekenden, waardoor er vrijwel geen woningen beschikbaar zijn voor reguliere woningzoekenden. Om die reden willen wij als corporatie in de gemeente Purmerend versneld extra woonruimte beschikbaar maken. Dit nieuwbouwproject is onderdeel van onze plannen.' Ook de gemeente heeft aangegeven dat er een groot tekort is aan sociale huurwoningen. Als alles volgens planning verloopt worden de woningen in het tweede kwartaal van 2020 opgeleverd. Woningzoekenden kunnen zich hiervoor naar verwachting in het eerste kwartaal van volgend jaar via www.woonmatchwaterland.nl inschrijven.

Openbare ruimte

Buurtbewoners konden voor het realiseren van de woningen stemmen op twee varianten. Zij hebben gekozen voor een zogenaamd 'parallelmodel'. Dit betekent dat de 30 woningen in twee rijen tegenover elkaar worden gebouwd. Een volgende stap was het maken van plannen voor de openbare ruimte. Het complex wordt aangesloten op het Stadsverwarmingsnet en op het dak komen zonnepanelen, wat de appartementen duurzaam maakt. Voor en tussen de twee rijen met appartementen komen de galerijen en ontsluitingen. De zijde gericht op de omgeving is de voorkant en tevens de zonnige zijde. Hier bevinden zich dan ook de balkons. Het parkeren is opgelost met een parkeerterrein aan de zuidkant dat evenwijdig ligt aan de straat. Aan de noordzijde van het gebouw is voldoende ruimte voor een gazon, spelen en een voetbalkooi. Rondom het gebouw wordt de kwaliteit van het groen verbeterd. De inrichting van het openbare terrein is met de participatiegroep ontworpen. De architecten van het project zijn Bastiaan Jongerius en Venster Architecten.

Henk komt op ons kantoor van de RSWP. Hij heeft een mailtje gestuurd of wij nog vrijwilligerswerk voor hem hebben.

Een man van middelbare leeftijd, zittend in zijn scootmobiel, komt moeizaam omhoog. Hij loopt met gebogen rug en maakt een ietwat sombere indruk. Hij geeft mij een hand en legt uit dat hij zo graag weer een zinvolle invulling zou willen hebben voor zijn dag. In het verleden heeft hij gewerkt als postbezorger en sorteerder maar door een reorganisatie en mede door zijn handicap stond hij als eerste op straat.

Hij vertelt dat hij alle straten uit zijn hoofd weet, hij weet bij welke flat de brievenbussen binnen zitten, welke tuinen goed toegankelijk zijn. Je merkt dat hij door hierover te vertellen weer enthousiast wordt over zijn vroegere werkzame leven.

Voetbalfanaat

Tevens is Henk een voetbalfanaat en wil daar graag over praten. Hij kan goed overweg met een I-pad en is niet te beroerd om eens een paar boodschapjes te doen voor iemand! Na ons gesprek gaat hij met rechte rug de deur uit en gaat aan de slag als vrijwilliger RSWP.

Inschrijven als vrijwilliger

Ik schrijf Henk in als vrijwilliger en zet in het systeem wat zijn kwaliteiten zijn. De volgende dag komt hij de eerste enveloppen al bij ons ophalen. Op zijn scootmobiel brengt hij de zware enveloppen voor ons weg. Daarna helpt hij een abonnee met zijn I-pad en de volgende dagen plakt hij stickers op 500!! flesjes water die wij gebruiken voor de campagne voor jonge mantelzorgers.

Henk heeft hierna een paar dagen rust, maar komt zelf vragen of wij geen klussen voor hem hebben.

Zinvol bezig zijn

Hij geniet van het zinvol bezig zijn en het doet hem goed dat wij zo blij met hem zijn! Ik ben zo blij dat jullie op mijn pad zijn gekomen! In een gesprekje over hoe het het vindt bij ons geeft hij ook aan dat ook hij blij is om weer nuttig te zijn en gewaardeerd te worden! "Ik ben zo blij dat jullie op mijn pad gekomen zijn". Henk, ook wij zijn blij met jou!

Doen!

Wil jij ook je kwaliteiten zichtbaar maken en delen met ons? Neem contact met ons op via het servicepunt RSWP.

RSWP Purmerend. Het telefoonnummer is 0299 42 63 64. Een e-mail sturen kan natuurlijk ook. Dat kan naar wonenpluspurmerend@rswp.nl

Zondag openluchtdienst op Hemmeland

De dienst is op het Hemmeland. (Foto: Paul Ebers )

MONNICKENDAM – De werkgroep Kerk naar Buiten van de Protestantse Gemeente Monnickendam organiseert op zondag 7 juli om 10.00 uur de jaarlijkse Openluchtdienst op het Hemmeland. Ds. Petra de Nooy uit Den Haag gaat voor in de dienst met als thema 'Zit het in je… natuur?'

Ds. Petra de Nooy is al vaker voorgegaan in Diensten met Belangstellenden in Monnickendam. De muzikale ondersteuning wordt verzorgd door The Young Spirit Singers uit Stroet. Onder leiding van dirigent Chris de Kroon zingen zij in kerkdiensten, maar ze hebben ook al verschillende musicals uitgevoerd. Ook wordt de World Servants groep uit Monnickendam uitgezwaaid. Zij hebben het afgelopen jaar diverse acties georganiseerd om geld in te zamelen waarmee ze projecten gaan uitvoeren in Afrika en Zuid-Amerika. Indien het weer niet meewerkt wordt de dienst verplaatst naar de Opstandingskerk.

SummerSale bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De SummerSale is in volle gang bij EP:Beerepoot. In de winkels wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste producten en daar profiteert de klant van. Op onder andere wasmachines, (OLED)televisies, geluidssystemen, (robot)stofzuigers, inbouwapparatuur, keukenmachines en -accessoires gelden kortingen oplopend tot vijftig procent.

Op zoek naar zeer scherp geprijsde elektronica, kookgerei en (woon)accessoires van topmerken? Dan is dit het moment om te komen shoppen bij een van de zes winkels. EP:Beerepoot pakt groots uit tijdens de SummerSale, dus wees er snel bij. Uiteraard ontvangen klanten bij alle producten de garantie en service die zij gewend zijn. Ook in de vakantieperiode gaan de handjes uit de mouwen tijdens de overheerlijke workshops. Ga aan de slag met Kamado BBQ's, Airfryers, inductiekookplaten en (stoom)ovens. Inschrijven kan via www.epbeerepoot.nl. Een greep uit de aanbiedingen staat in de nieuwe folder, maar kom langs voor alle spectaculaire aanbiedingen. Kortom; Summer, Sale én Service.

Geslaagd zomerfeest bij De Vlieger

Mede dankzij het prachtige weer werd het een succes. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het Zomerfeest op basisschool De Vlieger was weer geslaagd. Er waren leuke activiteiten met diverse spellen zoals een zomerpodium, katapult, springkussens en een 'luchtvoetbalspel'.

De organisatie was van betrokken groep ouders en leerkrachten. Er waren hapjes en drankjes en voor de kinderen een heerlijke suikerspin. Op het Zomerpodium verzorgden de kinderen diverse optredens, onder de trotse blikken van ouders, opa's en oma's.

Er was een Rad van Fortuin, waar prachtige prijzen te winnen waren. Het warme weer deed de rest. Dat, en de aanwezigheid van zoveel vrolijke kinderen en betrokken ouders, maakte het geslaagd.

Briljant en diamant in Purmerend

Gerard en Joop Karhof werden verblijd met de komst van locoburgemeester Mario Hegger. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Het echtpaar Cor en Wil Schagen is 65 jaar getrouwd en verderop in de stad waren Gerard en Joop Karhof 60 jaar getrouwd. Burgemeester Don Bijl en loco Mario Hegger bezochten het respectievelijke briljanten en diamanten bruidspaar met een bloemetje en de hartelijke felicitaties.

Don Bijl en Mario Hegger zeggen het met woorden en bloemen

Wil en Cor Schagen kregen de burgemeester op bezoek. (Foto: Han Giskes)

Wil en Cor Schagen-Lentelink zijn 65 jaar getrouwd. Zowel Cor (89) als Wil (88) zijn geboren en getogen in Amsterdam. Ze leerden elkaar kennen door buurtfeesten na de bevrijding en zijn sindsdien onafscheidelijk.

Cor en Wil kregen twee kinderen en werden later opa en oma van zeven kleinkinderen en inmiddels zijn zij ook overgrootouders van een achterkleinkind.

Bevalt goed in stad

Cor en Wil hebben eerst in Amsterdam gewoond. Ongeveer 49 jaar geleden zijn zij in Purmerend komen wonen en dat bevalt hen goed. Voor hun huwelijk werkte Wil als naaister. Daarna zorgde ze voor de kinderen en deed het huishouden.

Cor heeft ruim 32 jaar gewerkt bij de Nieuwe Rijnvaart Maatschappij waar hij verschillende functies heeft uitgevoerd, waaronder onderdirecteur.

Sportief

Het echtpaar is sportief bezig en daarnaast actief met verschillende hobby's. Wil doet al jaren aan yoga. Vroeger had ze ook zangles. Cor doet nog steeds aan fitness. Verder hebben ze jaren gekampeerd met een tourcaravan. Hiermee bezochten veel verschillende landen in Europa.

Met de gezondheid van zowel Wil als Cor gaat het goed. Samen maken zij nog regelmatig uitstapjes en genieten van hun gezin. Om het jubileum te vieren zijn zij met de hele familie naar De Beekse Bergen geweest en later geven zij nog een receptie voor familie, vrienden en kennissen.

Echtpaar Karhof

Gerard en Joop Karhof-Blom zijn 60 jaar getrouwd. Gerard (85) en Joop (83) zijn beiden geboren en getogen Purmerenders. Ze leerden elkaar kennen doordat Gerard bevriend was met de broer van Joop, en dus regelmatig bij Gerard thuis te vinden was. Zeven jaar later trouwden ze en kochten een huis aan het Cavaljéplein in Purmerend.

Gerard en Joop kregen twee dochters en een zoon. Later werden ze grootouders van 6 kleinkinderen.

Gerard Karhof (en zijn broer) genieten vooral bekendheid als eigenaren van het gelijknamige carrosseriebedrijf in Purmerend. Karhof bouwde en bouwt nog steeds carrosserieën over de hele wereldfabriek.

Zoons in bedrijf

Het bedrijf is alweer jaren in handen van de zoons. Joop zorgde altijd voor het huishouden en de kinderen, maar hielp daarnaast ook mee in de zaak.

Kegelen en gym

Gerard houdt van kegelen en Joop gaat geregeld zwemmen en doet aan gym. Ze vieren het jubileum thuis met familie en vrienden.

De Argonauten viert 60 jaar

DCIM\102MEDIA\DJI_0013.JPG (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Kanoverening Argonauten beleeft een jubileumjaar! De Rijper sportclub bestaat namelijk al 60 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Niet alleen op de feestdag, zondag 25 augustus, maar ook met een speciale actie waarbij nieuwe jeugdleden voor maar 25 euro een jaar lang lid kunnen worden.

De Argonauten zijn al 60 jaar een begrip in De Rijp en omstreken. In hun geelgroene kleding zijn ze eenvoudig te herkennen: op de Beemster Ringvaart, in de Eilandspolder of tijdens de sprintwedstrijden door heel Nederland. Met door de jaren heen mooie successen. Evert Konijn is alweer jarenlang voorzitter van de club: "Bij een kanoclub horen boten en ook een botenhuis. Dat is voor een kleine club een hele verantwoording. Maar het eigen clubhuis op de Meelzak brengt ook ontzettend veel mogelijkheden met zich mee. Op de vaste trainingsavond, elke vrijdagavond, wordt er niet alleen getraind, maar na afloop ook nagekletst, als het goed weer is nog gezwommen, spelletjes gedaan en noem maar op. De trainingsfaciliteiten op de zolder worden zelfs bijna dagelijks gebruikt. En omdat we geen heel grote club zijn, is de onderlinge betrokkenheid groot. Elke zomer organiseren we ook altijd wel een Argonautendag. Voor leden en aanhang. Met een vaaractiviteit, spelletjes en natuurlijk een picknick of barbecue. Dit jaar pakken we dit wat grootser aan in verband met het 60-jarig bestaan. Op zondag 25 augustus."

Jubileumactie

Evert Konijn: "Dit jubileumjaar willen we graag vieren met zoveel mogelijk (nieuwe) leden. Daarom is er een speciale jubileumactie in het leven geroepen die gesponsord wordt door kanocentrum Arjen Bloem uit Wormer en carteam Leo Borst uit De Rijp. Jongeren tot en met 12 jaar kunnen met ingang van heden een jaar lang lid worden voor maar 25 Euro, dat is een korting van maar liefst 70 Euro. Er zit wel een maximum aan het aantal kinderen dat van deze actie gebruik kan maken. Ook oudere kinderen en volwassenen mogen natuurlijk lid worden, hiervoor geldt een korting van 25% i.v.m. het jubileumjaar. Zie voor meer informatie en de voorwaarden: kvargonauten.nl of kom gewoon een keer langs op vrijdagavond."

Nieuwe classificatie voedingswaren voor slikproblemen

PURMEREND - Vanaf de zomer starten de logopedisten in het Dijklander Ziekenhuis met het gebruik van een nieuwe classificering om aan te geven welke voedingsmiddelen en dranken een patiënt met slikproblemen veilig kan nuttigen.

Logopediste Franka van Bockxmeer legt uit: "Sommige mensen hebben moeite met slikken, bijvoorbeeld omdat ze een beroerte hebben gehad of een spierziekte hebben. Dan kan het nuttigen van een stukje banaan al gevaar geven op verslikken. Daarom geven we mensen met een slikstoornis een advies, gebaseerd op welke voeding zij veilig kunnen nuttigen. Voorheen gebruikten we verschillende termen in ons advies. Nu is dat met de nieuwe classificering meteen duidelijk.

Zaans Medisch Centrum zet patiënt centraal met digitaal patiëntportaal

Van links naar rechts Arjan Zuurbier, Erik Ephraim en Jan Paul van Otterloo. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Het Zaans Medisch Centrum lanceert eind augustus het digitale patiëntportaal MijnZMC. Hiermee wordt de patiënt nog meer betrokken bij de zorg doordat hij direct online kan meelezen wat is geregistreerd op elk moment van de behandeling in het ziekenhuis.

Patiënt krijgt meer betrokkenheid bij de zorg met MijnZMC

Ook kan hij hierin zelf online afspraken plannen, uitslagen bekijken, vragenlijsten invullen en specifieke informatie vinden over de behandeling. In een later stadium volgt, als aanvulling, de BeterDichtbij app. Via deze app komt de patiënt rechtstreeks in contact met zijn polikliniek voor vragen. Met beide initiatieven zet het ZMC de patiënt centraal en worden er verdere stappen gezet richting 'samen beslissen over zorg'.

Het online aanbieden van het elektronisch patiëntendossier wordt bij sommige andere ziekenhuizen al toegepast. Gebleken is dat het in dit digitale tijdperk waarin veel mensen altijd online zijn, een waardevolle aanvulling is op de geboden zorg. Het Zaans Medisch Centrum heeft in samenwerking met de cliëntenraad de installatie van MijnZMC zorgvuldig gepland en voorbereid onder leiding van Erik Ephraim, anesthesioloog en Medisch Hoofd Informatietechnologie, Jan Paul van Otterloo, projectmanager ICT en Arjan Zuurbier, Hoofd Marketing & Communicatie. Met de datum van de lancering in zicht werd het tijd het nieuws naar buiten te brengen.

Betrokken patiënt

'Kern is dat de patiënt meer betrokken is bij de geboden zorg van de medisch specialist', licht Ephraim toe. "Doordat hij zelf inzage heeft in zijn dossiergegevens en uitslagen, en bovendien veel zaken kan regelen. Door inzicht in de behandeling en de uitslagen is de patiënt beter voorbereid op een bezoek aan het ziekenhuis, en kan hij steeds meer het heft in eigen hand nemen ten aanzien van zijn eigen gezondheid. Hij kan de juiste vragen stellen aan zijn arts, en raakt niet snel overdonderd. Dat maakt het gemakkelijker om samen met de arts zorgbeslissingen te nemen. Zeker bij mensen met langdurige aandoeningen verwachten we dat dit een positief effect zal hebben. Voordeel is ook dat we de juiste patiënteninformatie in het dossier kunnen voegen op basis van de diagnose. Informatie die mensen thuis rustig kunnen nalezen zonder dat ze onze gehele website hoeven doorpluizen."

Veel gemak

'Het is natuurlijk de eigen keus van mensen of ze van MijnZMC gebruik willen maken', vervolgt hij. 'Zo niet, dan verandert er niets. Dan kun je desgewenst in de kiosk in het ziekenhuis de vragenlijst invullen en gewoon telefonisch een afspraak maken. Het portaal dient tenslotte als aanvulling op de zorg. Toch verwachten we dat de meeste mensen het gaan gebruiken omdat het veel gemak biedt. Ook is het voor patiënten mogeljk om naastbetrokkenen en mantelzorgers te machtigen voor de toegang tot MijnZMC. Hetzelfde geldt voor de eigen huisarts of apotheker. Hiermee worden de lijnen nog korter.

Privacy

Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor veiligheid en privacy. "Men kan inloggen op MijnZMC met de DigiD app. De meeste mensen zijn al bekend met het inloggen via DigiD bij andere instanties dus dat zal weinig problemen geven. Wel hebben wij gekozen voor SMS-authenticatie als extra beveiliging. Dat moet men voorafgaand aan het gebruik van MijnZMC ook apart instellen', zegt Van Otterloo. 'En doordat de patiënt zelf kan kiezen wie hij wil machtigen tot toegang, is ook de privacy gewaarborgd."

Kort voor het patiëntportaal live gaat start het Zaans Medisch Centrum een uitgebreide promotiecampagne richting patiënten, hun naasten en de eigen zorgverleners.

Ondersteuning

Arjan Zuurbier: "De zorgverleners van het ZMC spelen een belangrijke rol bij de promotie van MijnZMC richting hun patiënten. We kiezen er daarom voor om de campagne niet alleen te richten op de patiënten maar juist ook op onze zorgverleners. Wij zullen uiteraard mensen de nodige ondersteuning gaan bieden om MijnZMC te gebruiken en iedereen, zowel patiënten als zorgverleners, er goed wegwijs in maken."

BeterDichtbij app

Naast het opzetten van het patiëntportaal wordt er in het ZMC gewerkt aan nog een online applicatie die het contact tussen patiënt en ziekenhuis gaat verbeteren: de BeterDichtbij app. Binnenkort gaat hiermee een pilot van start.

Zuurbier: "Met deze app staat men via een chatfunctie rechtstreeks in contact met de polikliniek voor eventuele vragen over bijvoorbeeld een afspraak. Dit kan via de mobiele telefoon op elk gewenst moment. Binnen één of twee dagen volgt antwoord. Men hoeft niet meer te bellen of lang in de wacht te staan. Voor de poliklinieken betekent dit minder telefoontjes tussendoor waardoor zij zich beter kunnen concentreren op de patiënten die op de polikliniek aanwezig zijn."

Tot slot: "De patiënten krijgen van ons bericht wanneer de app wordt gelanceerd en een uitnodiging om zich aan te melden. Ook hier staat de patiënt centraal en daarmee vormt de app een mooie aanvulling op MijnZMC."

Workshop Creatief ontspannen voor lichaam en geest

PURMEREND - Vrijdag 13 september, van 13.00 tot 14.00 uur, start in de grote Clupzaal van Heel Europa een workshop 'Creatief ontspannen voor lichaam en geest'. De kosten bedragen € 2,-.

De workshops wordt gegeven door Agnes Kauffman. Er komen veel onderwerpen aan bod, zoals: conditie, ademhaling, nieuwe cel aanmaak in het brein, klankschalen, meridianen, hypofyse, healing code, natuurelementen en de invloed op het lichaam.

Daarnaast hersengolven, het chi-punt, haku's maken, handmassage, de invloed van stress op jouw geest en lichaam, hoe ga je dagelijks om met stress, ho'opnopono, backstretcher en spijkermatje. En nog veel meer!

Coach en docent

Kaufmann, die gecertificeerd coach en bevoegd docent is: "We gaan op de oneven vrijdagmiddagen van 13.00 tot 14.00 uur aan de slag. Informatie kan je meenemen en nog eens nalezen, de oefeningen heerlijk thuis in praktijk brengen. Ik heb er zin in!

www.heeleuropa.com,

Iedereen is van harte welkom!

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marika Jak. Haar telefoonnummer is 06 47 66 86 59.

E-mail m.jak@clup.nl, aanwezig op maandag, woensdag en donderdag.

Info en opgeven kan telefonisch bij Agnes Kauffman via 06 12647096

Het e-mailadres van Agnes Kaufmann is agneskauffman@yahoo.co.uk

Burgemeesters geven startsein Kaasmarkt Edam

Jan van Zanen neemt het woord. Naast hem Lieke Sievers. (Foto: Cees Bandt)

EDAM - De Edammer Kaasmarkten zijn weer begonnen. Het waren de burgemeesters Lieke Sievers van Edam-Volendam en Jan van Zanen van Utrecht die het startsein gaven.

Het weer zat mee, de sfeer was vrolijk en de belangstelling enorm. Dat verbaasde ook Jan van Zanen. De in Purmerend geboren Van Zanen, die bekendheid kreeg als burgemeester van Amstelveen en sinds enkele jaren van Utrecht, stond naast zijn collega Lieke Sievers optimaal te genieten.De kaasmarkt van 10 juli wordt geopend door Niels Huber van Koninklijke Boon Edam. Die van 17 juli door boer Marnix uit Boer Zoekt Vrouw. Marnix, zoon van de veel te vroeg overleden Gerrie Knetemann, wordt op 24 juli opgevolgd door zanger Hessel. Daarna zijn er nog kaasmarkten op 31 juli, 7, 14 en 21 augustus. Tussendoor, op zaterdag 10 augustus, is een avondkaasmarkt. Bijzondere gast is Carola Smit.

9 / 20

Start inschrijvingen Burendag

Inschrijven voor de Burendag kan nog! Foto: aangeleverd

REGIO - De inschrijving voor de veertiende editie van Burendag is van start. Vanaf nu kan iedereen die zijn buren beter wil leren kennen een burendagactiviteit aanmelden via www.burendag.nl. Dit jaar bieden de organisatoren Douwe Egberts en het Oranje Fonds een aantal buurten in het land een extra steuntje in de rug. Het gaat daarbij om buurten waar doorgaans minder onderlinge verbinding is, maar waar wel behoefte is aan meer contact. Burendag valt dit jaar op 28 september.Burendag wordt elk jaar door beide partijen georganiseerd om contact tussen buurtgenoten te bevorderen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Burendag biedt iedereen in Nederland een mooie gelegenheid om op een laagdrempelige manier in contact te komen met hun buren. Zo kan iedereen ontdekken wie er in zijn of haar buurt woont en wordt tijdens Burendag vaak de basis gelegd voor nieuwe contacten. Zo kan één dag een effect hebben dat veel langer duurt.Om voor dit evenement in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn te vinden op www.burendag.nl.

Nachtopvang tijdelijk naar Zeevangstraat

PURMEREND - Het onderkomen van de nachtopvang in Purmerend is in slechte staat. Om die reden kiest de gemeente ervoor om de nachtopvang tijdelijk te verplaatsen naar de Zeevangstraat. Het pand is met enkele aanpassingen geschikt te maken voor de tijdelijke huisvesting van de nachtopvang.

In het coalitieakkoord is de ambitie opgenomen om een voorziening voor chronisch verslaafden in combinatie met de nachtopvang te realiseren. Dit kost tijd. Door de staat van het pand van de nachtopvang is deze tijd er niet. Daarom heeft het college besloten om de nachtopvang tijdelijk te verplaatsen naar de Zeevangstraat. De Zeevangstraat biedt woonruimte aan mensen, die op weg zijn naar zelfstandig wonen en met een steuntje in de rug hier naartoe werken. Er wonen nu 24 Purmerenders.

Inrichting Zeevangstraat

Er kunnen 16 slaapplekken gerealiseerd worden in acht kamers op de eerste verdieping van de Zeevangstraat. Bij extreme kou kan een extra bed op elke kamer worden geplaatst, zodat er – indien nodig - meer mensen opgevangen kunnen worden. Vier personen delen een badkamer en toilet. Naast verbeterde faciliteiten wordt aan de Zeevangstraat een maaltijd aangeboden, die waar mogelijk met de bezoekers van de nachtopvang wordt bereid. Daarom worden de kosten van een nacht met € 2,50 verhoogd naar € 7,50 per nacht.

Vervolgstappen

De samenwerkende partijen, zoals het Algemene Opvang Purmerend (AOP) en bijvoorbeeld de Breider, staan positief tegenover de plannen. Op deze manier kunnen zij hun positie als knooppunt voor mensen die dak- of thuisloos zijn verstevigen. Voor de gemeente biedt het de mogelijkheid om dit jaar verder onderzoek te doen naar de manier waarop we de opdracht van het coalitieakkoord het beste kunnen uitvoeren.

Informatie

Inmiddels zijn de bewoners van de Zeevangstraat, de gebruikers van de Nachtopvang en de buren van de Zeevangstraat geïnformeerd over deze nieuwe ontwikkeling. Buren zijn altijd welkom aan de Zeevangstraat nummer 2. Tussen 09.00 en 17.00 uur staat de koffie klaar.

Record collecte Hersenstichting

Foto: Aangeleverd

REGIO – De collecte van de Hersenstichting heeft voor het eerst meer dan 1,5 miljoen opgebracht. In Noord-Holland hebben 2151 vrijwilligers gecollecteerd voor de Hersenstichting. Zij hebben samen ruim €215.000,- ingezameld.

"We zijn onze collectanten en organisatoren heel dankbaar", aldus directeur-bestuurder Merel Heimens Visser. "Deze opbrengst hebben we alleen maar kunnen bereiken met de hulp van al deze vrijwilligers." Het is voor het 21e jaar op rij dat de opbrengst hoger is dan het jaar daarvoor.

De opbrengst wordt ingezet voor gezonde hersenen voor iedereen. "Dat is noodzakelijk, want 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. En hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden", aldus Heimens Visser. Daarom investeert de Hersenstichting in baanbrekend onderzoek, voorlichting en het verbeteren van patiëntenzorg.

De collecte van de Hersenstichting vindt elk jaar plaats in de laatste week van januari. De collecte van 2020 vindt plaats van 27 januari t/m 1 februari. Nieuwe collectanten kunnen zich het hele jaar aanmelden via www.hersenstichting.nl/collecte.

Met René Shuman & Angel-Eye naar USA

Elvis & More goes USA met René Shuman & Angel-Eye. Ook naar Graceland. (Foto: aangeleverd)

9 dagen € 2.850,- p.p. met bezoek aan Nashville, Memphis, Tupelo en Graceland

Lezers van deze krant kunnen komende 27 september met René Shuman & Angel-Eye naar het hart van Amerika: Nashville, Memphis, Tupelo en het beroemde Graceland.

Zij genoten eerder van de droomreis. (Foto: aangeleverd)

Ga op een onvergetelijke muziekreis naar de bakermat van de blues, rock'n roll en country music, die de wereld betoverde. Treed in de voetsporen van Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash en vele anderen.

Uniek lezersarrangement

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Nashville met een overstap in Atlanta, luchthavenbelasting/brandstofheffing, 7 nachten verblijf in twee verschillende 4-sterren hotels met dagelijks ontbijt. Nederlandstalige begeleiding tijdens de reis. Bezoek aan The Sun Studio, het geboortehuis van Elvis Presley in Tupelo, de RCA Studio's in Nashville, Beale Street in Memphis, Graceland, het Johnny Cash Museum en de Country Hall of Fame op Broadway. Het vervoer in Amerika vindt plaats in een luxe touringcar. René Shuman & Angel-Eye en zullen ook nog een exclusief optreden verzorgen, gratis de dvd 'Welcome to Graceland'.

Eenmalig vertrek is vrijdag 27 september 2019.

De prijs is op basis van twee personen.

Informatie en boeken:

www.kras.nl/LR4637 of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR4637.

Bijzonder afscheid voor bestuurder Henk Steen van Odion

Henk Steen werd onderscheiden. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK/WATERLAND - Op dinsdag 18 juni nam Henk Steen (65) op gepaste wijze afscheid van Odion, de gehandicaptenzorgorganisatie waar hij de afgelopen 20 jaar bestuurder was. Familie, cliënten, medewerkers, vrienden en collega's uit het werkveld verzamelden zich in het Zaantheater voor een programma vol muziek en toespraken ter ere van zijn afscheid. Een bijzonder moment volgde toen Henk werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door burgemeester van Castricum Toon Mans.

Het twee uur durende programma was gevuld met trommelmuziek van Odion muziekgroep Van Slag, een theatrale voorstelling van Theatergroep Odion en een lezing door zorgethicus Dr. Alistair Niemeijer. "Wie neemt nu eigenlijk afscheid van wie?", begon Harry Luik, voorzitter van de Raad van Toezicht, zijn toespraak. Harry dankte Henk voor zijn leiderschap, zijn authenticiteit, zijn geloofwaardigheid en hoe hij Odion heeft gemaakt tot de florerende zorgorganisatie die zij vandaag de dag is.

Het officiële programma besloot met een toespraak en de onderscheiding door Toon Mans. Alvorens het lintje op te spelden benadrukte hij wat Henk heeft betekend voor de emancipatie van de gehandicaptenzorg. Na het programma was er voor alle genodigden een informeel samenzijn in de foyer. Al met al een prachtig afscheid, dat weer eens liet zien hoe dicht Henk bij de medewerkers en cliënten staat.

De loopbaan van Henk Steen begon in 1983, toen hij staffunctionaris werd op Zonnehoek, toentertijd het hoofdkantoor en nu een dagactiviteitencentrum van Odion. In de daarop volgende jaren wist Henk vele kleine stichtingen met elkaar te verbinden. In 1987 werd hij benoemd tot adjunct-directeur van Odion en vanaf 1996 bekleedde hij de functie van Directeur Zorg- en Dienstverlening. Een kleine drie jaar later werd Henk benoemd tot voorzitter / lid van de Raad van Bestuur. Per 1 maart 2011 was Henk eenhoofdig Raad van Bestuur van Odion.

Henk kan nu gaan genieten van zijn pensioen. 'Odion heeft mij behoorlijk bezig gehouden en dat bedoel ik positief, dus het zal wel even wennen worden,' aldus Henk. Henk blijft betrokken binnen het zorglandschap als bestuurslid van Anna's huis in Zaandam. Binnen Odion is zijn functie in mei overgenomen door Annemarie van Dalen.