De Drom

13 maart 2019

De Drom 13 maart 2019


Westfriese Struuntocht steunt gezinnen

ENKHUIZEN - Een bijzondere wandeltocht vindt plaats zaterdagavond 23 maart: een eerste editie van de Westfriese Struuntocht. Het doel van de wandeltocht: geld ophalen voor een aantal goede doelen, die gezinnen ondersteunen die het moeilijk hebben de touwtjes aan elkaar te knopen. Deelnemers steunen met elke stap Stichting Leergeld Westfriesland, Kinderkledingbank Hoorn en Kinderkledingbank Stede Broec.

Wandeltocht door Enkhuizen

"Het idee van de Struuntocht, is afgekeken van de Drachtster Strúntocht, uit Friesland", legt Natalie Huijsman, secretaris van Stichting Westfriese Struuntocht uit. "Ook daar werkten diverse business clubs samen om een wandeltocht door te stad te organiseren met optredens van diverse culturele en sportinstellingen." In de Stichting Westfriese Struuntocht, hebben vier Westfriese business clubs zich verenigd: Lions Enkhuizen, Rotary Enkhuizen, Kiwanis en JCI Het Grootslag.

De Westfriese Struuntocht is een mooie manier om iedereen kennis te laten maken met de prachtige regio Westfriesland. De route is bepaald door het bestuur van Stichting Westfriese Struuntocht, in nauwe samenwerking met de gemeente Enkhuizen. Tijdens deze eerste editie maken de deelnemers kennis met de stad Enkhuizen en zijn speciale plekken. De wandelaars die meedoen, krijgen de gelegenheid binnen te kijken op locaties die normaal niet zo snel bezocht worden. De tocht gaat door straten, langs parken en in een enkel geval zelfs dwars door bijzondere, soms monumentale, panden. Met verborgen straatjes, bedrijven, scholen en moderne architectuur. "Het wordt een avond wandelen, ontdekken en beleven," aldus Henk Driessen, voorzitter van de stichting Westfriese Struuntocht.

Op de avond zelf verwachten de organisatoren circa 500 wandelaars. Het geld dat zij ophalen wordt verdeeld over drie regionale goede doelen: Stichtng Leergeld Westfriesland, Kinderkledingbank Stedebroec en Kinderkledingbank Hoorn. "Het geld gaat dus naar Westfriese doelen die als doel hebben gezinnen die het moeilijk hebben, te ondersteunen," benadrukt Natalie. "Het gaat dus naar gezinnen in Enkhuizen, en ook daarbuiten, maar binnen de grenzen van Westfriesland."

"Met elke stap steun je goede doelen"

De organiserende partijen zijn trots op wat Enkhuizen te bieden heeft. "Dat willen we aan iedereen laten zien; Enkhuizen boeit!" aldus Natalie. "Deze wandeltocht zal een onvergetelijke herinnering zijn. Je komt op plekken waar je normaal niet zo snel komt en met elke stap steun je goede doelen."

Henk voegt toe: "Het is de eerste keer dat we de Westfriese Struuntocht organiseren. De route is zeven kilometer lang. Er is zelfs een speciale, verkorte route voor kinderen. We verwachten dat de gehele wandeltocht ongeveer drie uur in beslag neemt, maar ieder loopt natuurlijk in een eigen tempo. Stelt u zich een lange sliert mensen voor, lopend door de sfeervolle, historische binnenstad van Enkhuizen. We eindigen met een slotfeest in Brouwerij de Werf. Elke deelnemer heeft gratis toegang tot dit slotfeest. Daar praten we graag na over de route en de belevenissen onderweg."

Route is verrassing

De exacte route blijft tot het laatste moment een verrassing.Deze loopt in ieder geval langs of door een aantal parken, horeca-instellingen, winkels, musea, monumentale panden, bedrijven en scholen. Diverse culturele en muzikale groepen uit Enkhuizen treden op tijdens de tocht. "Het is een 'belevenistocht'. Niet voor niets is de slogan "Ontdek het onverwachte", verklapt het bestuur.

Kaarten zijn alleen online verkrijgbaar via: www.westfriesestruuntocht.nl/tickets.Mensen kunnen zich inschrijven tot vlak voor de start, toch adviseert Natalie tot uiterlijk donderdag 21 maart kaarten te bestellen. Deelname kost 12,50 per persoon (vanaf 10 jaar). Kinderen onder 10 jaar wandelen gratis mee met een betalende volwassene. De Westfriese Struuntocht start 19:00.

Bingo

REGIO - Het Oranje Comité Grootebroek en Bovenkarspel organiseert vrijdag 22 maart wederom een spetterende bingo avond!

Deze bingo staat in het teken van Koningsdag 2019. De opbrengst van de kaartverkoop komt uiteraard ten goede aan alle activiteiten die het Oranje Comité organiseert voor de inwoners van Grootebroek en Bovenkarspel.

Zin in een gezellig avondje bingo spelen met heel veel leuke prijzen? iedereen die Koningsdag 2019 en het Oranje Comité Grootebroek en Bovenkarspel een warm hart toedraagt is van harte welkom op vrijdagavond 22 maart vanaf 20. 00uur in Sportcafé de Kloet in Grootebroek!

Kaarten kosten €15,- per stuk. Opgeven is mogelijk via ocbingo@hotmail.com. Er wordt gezorgd voor koffie/thee en een hapje.

Techniek en garage

Kinderen luisteren aandachtig. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Op basisschool de Hoeksteen werken de peuters en de kleuters deze periode over het thema techniek en garage. Het thema is geopend met een Wegenwachtauto op het schoolplein. De kinderen kregen uitleg over wat er allemaal kan gebeuren met de auto als je pech onderweg krijgt.

Kinderen krijgen uitleg over pech onderweg

Om de kinderen zelf van alles te kunnen laten ontdekken hebben de leerkrachten een hoek in school ingericht met allerlei apparaten die de kinderen uit elkaar mochten halen. Van deze onderdelen maken de kinderen zelf bedachte machines, auto's en robots. Op het speelleerplein in school is een groot verkeerscircuit aangelegd. Er staan autoborden langs deze weg, en een verkeerslicht die de kinderen zelf kunnen bedienen. Er is een zebrapad en natuurlijk een politieagent die alles goed in de gaten houdt, en soms ook een bekeuring moet uitdelen. De kinderen rijden met twee steppen op dit verkeerscircuit.

De kleuters mochten 5 maart een bezoek brengen aan garage Kees Buis. De kinderen hebben onder de auto gekeken, ze mochten helpen een band verwisselen, uitbalanceren en ze hebben een APK keuring gedaan. Het was een leerzaam bezoek. Door te spelen in de activiteiten bij dit thema leren en ontdekken de peuters en kleuters spelenderwijs.

Presentatie over egels

Egel van de Bonte Piet. (Foto: Toos Brink )

BOVENKARSPEL - Je ziet ze zelden, meestal hoor je alleen wat geritsel in de struiken, of zie je hooguit een glimp. Toch weet iedereen hoe een egel eruit ziet.

Maar hoe leven ze hun verborgen leventje eigenlijk? Wat eten ze? Mogen ze nou wel of geen melk? En zijn ze met hun stekels echt onverslaanbaar, of maken roofdieren toch nog een kansje? Zondag 17 maart komt Andra Minnema van Vogel- en dierenopvang De Bonte Piet uit Midwoud naar IVN West-Friesland in het Streekbos Paviljoen om daar tijdens een PowerPoint presentatie iets te vertellen over egels. De egelmiddag begint om 14.00 uur in de bovenzaal en iedereen is van harte welkom. Ze neemt een 'show-egel' mee maar deze keer zullen er geen egels in het Streekbos worden uitgezet.

Afkondiging

De eerder aangekondigde publieksactiviteit over egels van de Bonte Piet op zondag 17 maart om 11.00 uur in het Egboetje, Oostwoud gaat helaas niet door. Zie voor meer informatie over De Bonte Piet: www.debontepiet.com

Skeelergroep Stede Broec

(Foto: (R. van Herwaarden))

BOVENKARSPEL - Skeelergroep Stede Broec begint het nieuwe skeelerseizoen zondag 17 maart met een open dag. 's Middags van 14.00 tot 16.00 uur is iedereen welkom in het clubgebouw en op de baan in het Nassaupark te Bovenkarspel.

klaar voor nieuw seizoen

Vanaf maandag 1 april is er (met uitzondering van de kermis en zomervakantie) van 19.30 tot 20.30 uur les voor volwassenen en oudere jeugd. Vanaf dinsdag 2 april van 19:00 tot 20:00 is er les voor de jeugd t/m ongeveer 12 jaar.

De beginner en zelfs de gevorderde skeeleraar kan genoeg opsteken op de lesavonden. Zaken zoals een goede houding en remtechniek zijn belangrijk om het skeeleren veilig en leuk te houden. Naast veiligheid, zoals het verplicht dragen van een helm, staan ook plezier en gezelligheid hoog in het vaandel. Ook kan de Skeelergroep helpen bij het overwinnen van onzekerheid of angst op de skeelers.

Skeelergroep Stede Broec wil het skeeleren voor iedereen bereikbaar houden en vraagt daarom een lage contributie, slechts €35,- voor een heel jaar (maart tot september). Koffie, thee en limonade zijn gratis, er staat een collectebus voor vrijwillige bijdragen.

Voor meer informatie kijk op www.skeelergroepstedebroec.nl of telefonisch bij René Schraa op 063605 8616.

Metaaltalent in de prijzen

Metaaltalent in de prijzen (Foto: ELSKE DE WEIJER)

GROOTEBROEK - Verspanen, metaalbewerken, lassen en mechatronica; dit zijn onderdelen van de zevende editie van de MetaalTalentWedstrijd van Tetrix Techniekopleidingen. Daan, Robin en Piedro van het Martinuscollege in Grootebroek zijn maandag 4 maart officieel gehuldigd als winnaars van deze wedstrijd en mochten de wisseltrofee, gegraveerd en wel, in ontvangst nemen uit handen van Lars Edema van Tetrix.

Drie teams van het Bredero Beroepscollege, Technisch College Velsen en het Martinuscollege streden op 17 januari bij Tetrix Techniekopleidingen in Zaandam om de titel MetaalTalent 2019. De teams, bestaande uit drie vierdejaars vmbo leerlingen kregen op de wedstrijddag een opdracht tot het maken van een werkstuk; een barbecue. De leerlingen zijn vervolgens beoordeeld op hun vaardigheden op het gebied van verspanen, constructie bankwerken en lassen en op het eindproduct, de onderlinge samenwerking en veilig werken.

Compliment

Leraar metaalbewerking, Bert Wieringa, is beretrots: "Het winnen van deze wedstrijd is een mooi compliment voor de leerlingen." Dat het even duurde voordat zij officieel gehuldigd zijn, had te maken met het graveren van de trofee, maar dat maakt de winnaars niks uit. "Nu is het twee keer feest", lachen ze. Naast de trofee ontvingen de jongens elk een mooie gereedschapsset.

Aandacht

Deze techniekwedstrijd werd voor de zevende keer gehouden. Doel is om meer aandacht te geven aan de techniektoppers in de regio. en om leerlingen kennis te laten maken met de techniekopleidingen.

GTS start flessenactie

GTS start flessenactie. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - 'Elke les een fles voor de toekomst van GTS'. Onder dat motto ging woensdag 6 maart in Grootebroek de statiegeld-flessenactie van GTS van start. Doel is om geld voor de gymnastiek- en turnvereniging in te zamelen zodat de vereniging een grotere financiële buffer kan opbouwen

"Turnen is een dure sport. Als er iets aan een toestel kapot gaat of als een toestel wordt afgekeurd dan kost het repareren/vervangen veel geld. Het is fijn als we daarvoor extra geld op de bank hebben staan", zo meldt het bestuur van GTS. "Onze vereniging telt een kleine 400 leden. Als die elke les een fles meenemen, dan loopt het statiegeld aardig op. Maar het zou natuurlijk helemaal geweldig zijn als de gehele bevolking mee gaat doen. Iedereen in Stede Broec kent wel iemand die lid van GTS is. Als ze die een fles meegeven, dan krijgen we er nog veel meer. Een kleine moeite en wij zijn er erg blij mee".

De eerste flessen werden woensdagavond in ontvangst genomen door voorzitter Marja Heerdt, penningmeester Bianca Laan en algemeen bestuurslid Adriana Kessens. "We hopen natuurlijk stiekem dat we straks onder de flessen bedolven worden en onze kantine een flessenzee wordt. Dat zou fantastisch zijn", aldus het bestuur.

Flessen kunnen overigens ook in de turnhal worden ingeleverd. Op werkdagen tussen 17.00 en 19.00 uur en op zaterdag tussen 9.00 en 12.00 uur. De turnhal van GTS staat aan de Bedrijfsweg nummer 6 in Grootebroek.

Groovetakers in de jazzclub

Groovetakers. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In de Sgt.Pepper's Jazz-Club is het zaterdagavond 23 maart weer Blues Time. Dan vanaf 21.00 uur swingende blues met de Groovetakers.

Het dak gaat eraf met deze band

De gitaren zijn gestemd, het podium stevig op de poten gezet... het dak van het Peperhuis gaat er af met deze band. Deze formatie is niet de minste in zijn genre. Ze laten een mix horen, zoals ze het zelf noemen, van down-to-earth Chicago Blues, Texas Blues, foot stomping rhytm & blues tot hip shaking rock and roll.

Energiek

En dat dit niet zomaar een losse opmerking is, blijkt onder meer uit een verslag in het Nederlandse blad Bluesmagazine: 'De Groovetakers maken met hun energieke optreden hun belofte meer dan waar. Met mooi stem- en gitaargeluid van Ber van Zanen, zanger Menko Paul (wordt vergeleken met Kaz Lux van Brainbox), on the base en zang Ed Bothoff met daarbij de slagwerker Stefan Erents, werd dit optreden een heerlijke beleving, waar niet werd gelet op de lengte van de speellijst'. What you see is what you get: muziek, blues en entertainment.

Toegangskaarten

Plaats van handeling: het Peperhuis in Enkhuizen, Wierdijk 12. De zaal is open om 13.30 uur. Het concert start om 14.00 uur. De toegang is € 7,- voor donateurs en € 8,- voor anderen. Het is zeer voordelig om donateur te worden. Kosten zijn € 17,- per persoon, inwonend gezinslid is € 8,- Kinderen tot twaalf jaar gratis, tieners tot 18 jaar 2,50. Ook is het zeer aantrekkelijk om een Gold Card aan te schaffen. Voor meer informatie www.sgtpeppersjazzclub.nl

Zweedse keuken

ENKHUIZEN – In buurthuis IJsselzand is donderdag 14 maart van 16.30 tot 20.00 uur koken en eten. Maximaal tien personen maken samen een Zweeds diner. Naast de 'koks' kunnen er vanaf 18.00 uur ook tien personen mee-eten. De kosten zijn € 5,00 per persoon inclusief een kopje koffie of thee. 'Puur Koken' staat voor koken met een klein budget en verse ingrediënten. De 'koks' maken om 16.30 uur eerst kennis met elkaar en om 17.00 uur starten ze met koken. Info: stellaquasten@gmail.com.

Vermeld naam en telefoonnummer.

Kolfkampioenschap

Kampioenschap kolven blijft in Venhuizen. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN – In Venhuizen zijn ze trots op het feit dat ze wederom het Nederlands kampioenschap kolven toegewezen hebben gekregen door de Nederlandse Kolfbond. De dames bijten de spits af, zij starten zondag 31 maart tot en met 5 april. De finale van de dames is op zaterdag 6 april aanvang 14.30 uur. De heren spelen van 8 april tot en met vrijdag 12 april, de finale is op zaterdag 14 april om 14.30 uur. De organisatie is in handen van de dames kolfvereniging 'Wijdenes-Venhuizen' en de heren kolfvereniging 'Aan is winst'. De Nederlandse Kolfbond zorgt voor de markeurs en wedstrijdleiding. Welkom in dorpshuis 't Centrum aan het Twijver 66 te Venhuizen.

Kinderkookcafé

Kinderkookcafé. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Na Alkmaar en Zwaag heeft nu ook Enkhuizen een Kinderkookcafé! In het kinderkookcafé koken en bakken kinderen met autisme en/of AD(H)D in groepsverband onder professionele begeleiding. Vanwege het gestructureerde karakter,

Het samen bereiden van een recept zorgt voor veel plezier én blijkt een goed middel om kinderen sociale vaardigheden bij te brengen, zelfvertrouwen te geven en faalangst te verminderen. De groepen zijn maximaal 12 personen groot, per drie kinderen is er één professionele begeleider. De kookcafé's worden ondersteund door de formule van Autstekend uit Alkmaar. Daar zijn inmiddels meer dan honderd kinderen die met plezier gebruik maken van het kinderkookcafé. BuroFlo raakte hierdoor geïnspireerd en heeft in 2018 samen met Autstekend een kinderkookcafé in Hoorn gestart. Dit kookcafé heeft nu op woensdag- en op zaterdagmiddag een groep.

Sociaal samenzijn

Nu komt het kinderkookcafé naar Enkhuizen! In woonzorgcentrum Westerhof aan de Westerstraat in Enkhuizen kan vanaf dit voorjaar gekookt worden. De ouderen kunnen het gemaakte namelijk tijdens een sociaal samenzijn met de kinderen nuttigen. Een prima medicijn tegen eenzaamheid. En daar hoeft het niet bij te blijven. BuroFlo blijft op zoek naar andere plekken om ook kookcafés te starten. Opgeven kan via www.buroflo.nl. Kinderen die er gebruik van willen maken, hebben wel een verwijzing van de gemeente of een PGB nodig. Het initiatief wordt gesteund door de 7 Westfriese gemeentes.

Week van de Zorg

Angela is ambassadeur (Foto: aangeleverd)

De Week van Zorg en Welzijn vindt tot en met zaterdag 16 maart plaats.

Er zijn veel banen in de zorg te vervullen dus deze week is meer dan nodig! Honderden zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om aan Nederland te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Geïnteresseerden in werken en leren in zorg en welzijn zijn van harte welkom om te kijken waar de mogelijkheden voor hen liggen, want die zijn er volop! Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen is het nieuwe gezicht van de Week van Zorg en Welzijn.

Angela Groothuizen heeft hart voor zorg en welzijn: "Iedereen heeft recht op goede zorg. Maar zonder voldoende hardwerkende, onmisbare mensen op de werkvloer is dit niet vol te houden. Dus kom eens kennismaken tijdens de Week van Zorg en Welzijn." Tijdens de Week van Zorg en Welzijn verwelkomen honderden organisaties het grote publiek om te laten zien hoe dankbaar en divers het werken in zorg en welzijn kan zijn. Kijk op www.weekvanzorgenwelzijn.nl

Lezing voeding en suppletie

Annemiek Bouman (Foto: Jeroen Martin Dubbeld)

BOVENKARSPEL - Etos Bovenkarspel organiseert dinsdagavond 19 maart van 19.00 tot 21.30 uur een lezing over voeding en suppletie. De lezing wordt verzorgd door oud-medewerkster Annemiek Bouman van Solgar Vitamins.

In de lezing wordt aandacht geschonken aan veel voorkomende gezondheidsklachten en de functie van voedingsstoffen zoals vitamine B12, vitamine D, magnesium en vetzuren. Het programma start om 18.45 uur en duurt tot 20.30 uur. Er is maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar, reserveer daarom nu! De kosten voor deelname bedragen €5,--. Bij aanschaf van €20,-- aan Solgar producten worden de deelnamekosten in de vorm van een korting retour gegeven. www.francaise.nl. 0228-511536.

Maak kans op filmkaartjes Can you ever forgive me

(Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Can you ever forgive me met onder anderen Melissa McCarthy - Richard E. Grant - Jane Curtin

Gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de succesvolle biograaf (en kattenvrouwtje) Lee Israel.
Begin jaren '70 en '80 verdiende ze haar geld door biografieën te schrijven over Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead, Estee Lauder en journalist Dorothy Kilgallen. Maar als ze uit de smaak valt en ze haar boeken niet langer gepubliceerd krijgt, gebruikt ze haar schrijftalent om anderen te misleiden, namelijk door de fraude in brieven van bekende mensen.

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling Can you ever forgive me, op 18 maart 20.00 uur? Met een inleiding van Alex Zwart in het kader van Boek in Beeld. Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mai op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.

Aristos Quartet

Tsjechische componisten. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Het gerenommeerde Aristos Quartet speelt maandag 18 maart in de Drommedaris op uitnodiging van Muziekkring Enkhuizen.

Dit strijkkwartet betreedt al ruim tien jaar nationale en internationale podia en zal in Enkhuizen een geheel Tsjechisch programma uitvoeren met werken van Dvorák, Janácek en Pavel Fischer. Informatie: www.muziekkringenkhuizen.nl. Plaats concert: Drommedaris, Paktuinen 1, Enkhuizen. Aanvang: 20.15 uur.
Losse kaart: € 17.50 (CJP: € 12.50, Jongeren tot en met 17 jaar € 5,00). Toegangsbewijzen zijn op de avond van het concert aan de zaal verkrijgbaar.
Reserveren is gewenst: reservering@muziekkringenkhuizen.nl òf 0228 -315563.

Keep It Simple viert Simple feessie

Keep it simple. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - De eerste bijeenkomst van een aantal muziekliefhebbers uit Andijk vond alweer vijftien jaar gelede plaats. Dus hoog tijd voor een feestje!

Herkenbare meerstemmige muziek

Gestart vanuit huiselijke kring, werden de eerste stappen gezet voor het huidige elftal van 'Keep It Simple'. Keep It Simple maakt herkenbare meerstemmige muziek vanaf de jaren '60 tot heden.

Knikkende knieën

Het eerste optreden was tijdens de Dijk-awards in Andijk, waar, met knikkende knieën, het podium werd betreden. In de jaren erna traden de bandleden onder andere op diverse korenfestivals, Winterstoppop en in de poptempel Paradiso op. Ook werd verschillende keren een mooie muzikale middag georganiseerd.

Zondag 24 maart viert Keep It Simple samen met de mannen van Voice Over het bijna vijftienjarig jubileum in de Schoof in Wervershoof, de aanvang is om 14.00 uur. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt het weer een mooie muzikale middag met een gevarieerd programma. Komt allen!

Kaarten verkrijgbaar via de Schoof: info@deschoof.net Entree €5,00 inclusief een kopje koffie of thee. Bestel tijdig kaarten: 'vol = vol'!

Natuurrondleiding dicht bij huis

Fuut op nest. (Foto: Fred Weel)

BOVENKARSPEL - Temidden van het strand, de speelweide en alle wandelpaden in het Streekbos ligt het Ecoproject. Dit gebiedje, twee hectare groot, is een natuurstrook waar flora en fauna zoveel mogelijk hun gang mogen gaan.

Vogels vinden er rust, het wemelt er in de zomer van de vlinders en andere insecten en in de herfst kun je er verschillende paddenstoelen ontwaren. Zondag 24 maart geven IVN-gidsen Fred Weel en Ids Toxopeus een rondleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in dit bijzondere gebied. Er is aandacht voor de vogels die er leven, voor hun nestjes en voor het water in het Ecoproject, voor de slootjes en de paddenpoel. De rondleiding begint om 14.00 uur, is gratis. Vertrek vanaf Streekbos Paviljoen.

'Ik weet niet meer wat ik kan doen…'

ENKHUIZEN - Brijder Jeugd organiseert elke derde maandag van de maand een avond voor ouders van jongeren die problematisch gamen, gokken of alcohol of drugs gebruiken. Elke derde maandag van de maand van 19.30 tot 21.00 uur in De Bonte Veer, Wielewaal 1 in Enkhuizen. Info: Corina van der Laan, corina.van.der.laan@brijder.nl of tel. 06 52568152 Inschrijven kan via Brijder Preventie/Jeugd Alkmaar: 088 3582260 of preventie@brijder.nl

Muziek in Gouden Hoofd

(Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Jaren '60/'70 band The Mordants speelt zondagmiddag 24 maart in Het Gouden Hoofd in Blokker aanvang 15.00 uur. Gratis entree.

Vanaf 15.00 uur zijn de klanken uit de jaren '60 / '70 te beluisteren en kunnen de liefhebbers een dansje wagen. De keuken van Het Gouden Hoofd is open, er is dus ook gelegenheid om de middag samen aan tafel af te sluiten.

Het belooft weer super gezellige middag te worden. Komt allen om te genieten van muziek uit vroeger tijden!

Ecoproject

BOVENKARSPEL - Temidden van het strand, de speelweide en alle wandelpaden in het Streekbos ligt het Ecoproject.

Zondag 24 maart geven IVN-gidsen Fred Weel en Ids Toxopeus een rondleiding voor iedereen die geïnteresseerd is in dit bijzondere gebied. Er is aandacht voor de vogels die er leven, voor hun nestjes en voor het water in het Ecoproject, voor de slootjes en de paddenpoel.

De rondleiding begint om 14.00 uur, is gratis en vertrekt vanaf het Streekbos Paviljoen.

Zachtzoete zomerbollen

Zachtzoete zomerbollen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Drie trends staan dit jaar centraal in de tuin: Harvesting Elements, Soft Landing en New Frontiers. Ontdek de rol van zomerbollen in de trend Soft Landing.

De overkoepelende naam van de drie trends is Cutting Strings. De tijd is aangebroken om oude patronen te ontrafelen en op nieuwe plannen voort te borduren. Veranderingen gaan namelijk razendsnel en oude banden zullen doorgeknipt moeten worden. Verandering is spannend en leuk, maar veroorzaakt ook stress en zorgt ervoor dat je het overzicht verliest. Omdat zekerheden ineens niet meer zeker zijn, ontstaat er chaos. Maar zonder verandering: geen vernieuwing! Het omarmen van de chaos zal de vernieuwing vergemakkelijken.

Verzachting

De maatschappij wordt harder en er is meer behoefte aan verzachting. We willen letterlijk gepamperd worden. Begin in je tuin en maak er een vriendelijke, zachte en comfortabele plek van. Een tuin waarin je je heerlijk van de gespannen en negatieve radar af kunt halen. Zie het voor je: dikke donzige kussens enfijne zachte kleden in comfortabele pure natuur. Bloembollen met zachte kleuren liften jouw oase naar een extra relaxed niveau. Hierdoor kom je even helemaal tot rust door niets te doen.

Comfort

In de trend Soft Landing stelen ronde vormen en superzachte materialen de show. De tuin geeft je het gevoel alsof je in een enorm zacht kussen wordt opgevangen. Comfort is dan ook het codewoord. Zomerbollen met zachte, volumineuze bloemvormen geven dat extra comfortabele gevoel. Gebruik ze in zachte pasteltinten.

Moestuinkalender maart

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Rol je mouwen maar op, want in maart gaat het moestuinseizoen echt van start.

We kunnen al wat gewassen zaaien en er valt zelfs al wat te oogsten! Moestuinklusjes? *Maak het zaaibed gereed. Waar nodig hark je het nog een keer voor een fijne structuur. * Zorg voor voldoende voeding in de bodem, maar gebruik geen zware bemesting; daar kunnen kiemplantjes niet tegen. * Direct na het zaaien geef je water, maar wel met beleid. De zaadjes kunnen anders wegspoelen. Zaaien? In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Voorzaaien? * Ook in deze maand kun je op de vensterbank al voorzaaien: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika, pepers, peterselie, postelein en prei.* Voor het vensterbanktuinieren kun je allerlei bakjes en potjes gebruiken.

Toplaminaat

Op zoek naar een zeer praktisch keukenblad waarbij bovendien uit een keur aan dessins en kleuren gekozen kan worden? Dan is een blad met een afwerking van HPL-laminaat een uitstekende optie. HPL staat daarbij voor High Pressure Laminate. Het laminaat bestaat uit meerdere lagen en de toplaag is in melaminehars is gedrenkt. Hierdoor krijgt het blad een behoorlijk krasvast oppervlak en is ook nog eens nagenoeg ongevoelig voor huishoudelijke middelen. De bladen zijn dan ook gemakkelijk schoon te houden en uiterst hygiënisch. Werkbladen met Toplaminaat worden tegenwoordig prachtig afgewerkt met randlijsten die exact bij de uitstraling van de keuken passen.

Dichter Emily Dickinson

Emily Dickinson in A Quiet Passion. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Cinema Oostereiland, Bibliotheek Hoorn en de Oosterkerk werken samen in een uniek project rond de negentiende-eeuwse Amerikaanse dichter Emily Dickinson.

Voorstelling met film en koor

Door middel van een film over het leven van de dichter en een optreden van een koor dat de gedichten van Emily vertolkt in de Oosterkerk, kan het publiek intensief kennis maken met deze belangrijke dichter, die tijdens haar leven 1830- 1886 geen aandacht kreeg voor haar werk.

Programma

Het programma begint zondag 17 maart om 10.30 uur op het Oostereiland met de film A Quiet Passion, regie Terence Davies, 2016. Aansluitend volgt een wandeling van het Oostereiland naar de Oosterkerk, waar naar keuze een lunch kan worden gebruikt.

Rond 14.00 uur start het optreden van het koor van de Stichting Neruda. Oprichter en componist Cees Thissen, zet zich in om bijzondere literaire werken muzikaal uit te voeren. Zangeres Yvonne Weijers is soliste bij de uitvoering in de Oosterkerk, Emily, op Liefde en Dood . Het koor wordt begeleid door een muziekensemble. Dichter Emily de Waard, zij vertaalde het werk van Emily Dickinson verzorgt de introductie van het koor in de Oosterkerk.

Informatie

Het programma duurt van 10.30 uur tot ongeveer 16.30 uur. Meer informatie en kaartverkoop via www.cinemaoostereiland.nl Entreeprijs voor het gehele programma zonder lunch € 30,-, met lunch € 40,-.

Emily Dickinson werd pas na haar dood omarmd als een van de belangrijkste negentiende-eeuwse Amerikaanse dichters. Ze liet 1800 gedichten na. Haar werk werd tijdens haar leven niet gepubliceerd, althans niet onder haar naam.

Afzondering

Dickinson (10 december 1830 – 15 mei 1886) verkoos de afzondering in haar familiehuis in Amherst, Massachusetts. Ze had weinig op met uiterlijk vertoon, ze was rebels, op haar eigen ingetogen manier, ze brak met het geloof, met de stijlregels van de poëzie en met de verwachtingen over de rol van de vrouw. Ze was niet opstandig door te schreeuwen maar door stilletjes te doen wat ze moest doen: schrijven. www.oosterkerkhoorn.nl

Nieuw artikel

Keurmerk Veilig Ondernemen

ENKHUIZEN - KVO-B Schepenwijk en Krabbersplaat in de gemeente Enkhuizen heeft het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen Continu Samenwerken behaald. Dit Keurmerk is een waardering voor bedrijventerreinen waar wordt samengewerkt om de veiligheid te verbeteren.

Overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aanpakken

Een belangrijke voorwaarde in het proces om een KVO-B-certificaat te behalen is dat ondernemers samen met gemeente, politie, brandweer (Veiligheidsregio Noord-Holland Noord) en evtentueel andere partijen zoals hier Stichting Parkmanagement Enkhuizen (PME), afspraken maken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer aan te pakken.

Veiligheid

Dit levert een veiliger omgeving op met als resultaat een groter gevoel van veiligheid en minder schade. Daar profiteert iedereen van. MKB-Nederland begeleidt dit proces. Een onveilige omgeving zorgt voor veel schade en overlast en kan 'het ondernemen' behoorlijk in de weg zitten. Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKBNederland in samenwerking met het ministerie van Veiligheid en Justitie in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen.

Samen met andere betrokkenen afspraken maken

In het KVO-B maken ondernemers samen met de andere betrokken partijen afspraken, zoals: het organiseren van bijeenkomsten voor en door ondernemers over 'schoon, heel en veilig' beter georganiseerd toezicht door politie en beveiliging het beter verlichten van panden, het plaatsen van camera's, enzovoorts, investeringen in de openbare ruimte (groenvoorziening, straatverlichting, enzovoorts.

Veiligheidsgevoel

De schade die het bedrijfsleven jaarlijks lijdt door criminaliteit en onveiligheid wordt door deze en andere maatregelen fors verminderd. Het KVO-B heeft direct effect op het veiligheidsgevoel van ondernemers, werknemers en burgers. Maar ook is er vaak een structurele verbetering van de samenwerking tussen ondernemers en andere partijen te zien. In heel Nederland worden momenteel veel bedrijventerreinen veiliger gemaakt met behulp van de KVO-B-methode. De ervaringen die inmiddels zijn opgedaan in verschillende gebieden bewijzen het succes van de werkwijze: met alle partijen aan tafel om een veilig bedrijventerrein te realiseren.

Goede basis

De KVO-methode wordt gezien als een goede basis om in gezamenlijkheid te werken aan kwaliteit in veiligheidszorg. MKB-Nederland begeleidt de bedrijventerreinen en biedt kosteloos hulp aan door inzet van procesbegeleiders KVO-B. Terreinen die alle stappen hebben doorlopen krijgen aan het eind als waardering het Keurmerk toegewezen. Na drie jaar volgt een evaluatie en hercertificering. Inmiddels hebben al meer dan 850 bedrijventerreinen in Nederland een Keurmerk behaald.

Hoogsensitiviteit

ENKHUIZEN - Het hoogsensitieve kleurrijke en creatieve brein heeft als essentieel kenmerk een diepgaande verwerking van informatie. Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat het hoogsensitieve brein een eigen manier van werken heeft. Niet alle HSP'ers zijn spiritueel. Er zijn ook nuchtere, diepe denkers en atheïsten die hooggevoelig zijn.

"Ben je of vermoed je dat jij of je kind hoogsensitief is en wil je in contact komen met andere HSP'ers, dan is het HSP Café iets voor jou. Doel van het samenzijn is om met elkaar in gesprek te gaan, ervaringen uit te wisselen en herkenning bij elkaar te vinden. Een eerste vrijblijvende kennismakingsbijeenkomst vindt plaats op donderdag 21 maart 2019. Het thema van deze avond is: 'Wat verwacht je van een HSP Café?' Samen gaan we inventariseren hoe we het Café vorm kunnen geven. Je kunt denken aan interactieve thema-avonden, lezingen en workshops", meldt organisator Jet Rood.

De avond vindt plaats in De Huiskamer van Enkhuizen aan de Westerstraat 65 in Enkhuizen. Belangstellenden worden verwacht aan de deur aan de achterzijde van het pand tegenover Torenstraat 13. Deze staat open vanaf 19.00 uur. De avond duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Parkeergelegenheid is op 2 minuten loopafstand aan het Boschplein, Meidenmarkt 1601 HL Enkhuizen.

Wie vragen heeft of zich wil aanmelden kan dat doen via: hspcafe@outlook.com. Toegang gratis.