West Friesland op zondag

7 april 2019

West Friesland op zondag 7 april 2019


Skicentrum Hoorn in actie voor KiKa

Van boven naar beneden en van links naar rechts: Vincent Vriend, Marlies Driessen, Robin van Nispen, trainer Luccio Sarlui, Shayne Godfriedt, Zonne Somer, Sara Geus en Luuk Kroonenberg. (Foto: Vincent de Vries)

'Dit jaar gaan we voor de eerste plaats'

HOORN - Twee jeugdteams van Skicentrum Hoorn doen zondag 14 april mee aan het NK Synchroonskiën in Hillegom. Niet alleen om zelf een mooie prestatie neer te zetten, maar ook om geld in te zamelen voor KiKa. Shayne Godfriedt (10) uit Midwoud, die samen met Robin van Nispen (12) onder de teamnaam 'De skiwi's' meedoet, heeft het afgelopen seizoen wekelijks flink getraind. "Twee jaar geleden deed ik ook mee; toen werden we tweede. Dit jaar gaan we voor de eerste plaats!"

Skiën in teamverband? Dat kan inderdaad met synchroonskiën! "Het komt erop neer dat je met je team heel mooi en tegelijk moet skiën", legt Shayne uit. "Zelf ski ik al vanaf mijn vierde. Met synchroonskiën ski je ook achteruit en maak je rondjes. Dat vind ik leuk om te doen."

Hard nodig

Vincent Vriend van Skicentrum Hoorn legt uit hoe ze op het idee zijn gekomen om voor KiKa in actie te komen. "Marlies Driessen, die lid is van ons skicentrum, doet in november mee aan de Run for Kika Marathon in New York. Zij vroeg of wij qua sponsoring iets voor haar konden betekenen. Natuurlijk willen wij iets doen voor KiKa. Het is een mooi doel waar we ons graag voor inzetten. Bij Skicentrum Hoorn skiën heel veel kinderen, maar helaas is dat niet voor alle kinderen weggelegd. Het is gewoon een vreselijke ziekte. En zeker kinderen horen niet ziek te zijn. Onderzoek naar kinderkanker, waar KiKa zich voor inzet, is daarom hard nodig."

Het belooft 14 april een spannende dag te worden. "Het andere team, team Oranje, is er ook helemaal klaar voor. Ze gaan allemaal ontzettend hun best doen. De jury let bij synchroonskiën op verschillende punten, zoals techniek, kleding en uitstraling en natuurlijk of de kinderen mooi synchroon skiën. Voor het publiek is het echt een leuke show om naar te kijken. En omdat de teams zich laten sponsoren voor KiKa, is hun deelname dit jaar extra bijzonder."

De twee teams van Skicentrum Hoorn komen 14 april in actie in Skicentrum Hillegom, Vosselaan 156 in Hillegom. Kijk voor meer informatie op www.skicentrumhillegom.nl. Meer informatie over Marlies Driessen en Run for KiKa: www.runforkikamarathon.nl. Via deze website is het ook mogelijk om direct te doneren voor KiKa. Doe dat dan onder vermelding van 'ski'. Wie de teams van Skicentrum Hoorn wil steunen in hun actie voor KiKa, kan dat doen via www.skicentrum-hoorn.nl.


Uw verhaal ons verhaal

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - Op verjaardagen, bij feestjes of bij andere samenkomsten is er altijd wel iemand die een mooi verhaal weet op te dissen. Het barst van de verhalen en eigenlijk is het doodzonde dat die in de betrekkelijke anonimiteit blijven. De redactie van West-Friesland op Zondag vindt dat deze verhalen een breder podium verdienen. Wie een verhaal wil toesturen is bij deze van harte uitgenodigd. De redactie beoordeelt de verhalen en de meest geschikte worden gepubliceerd. De inzender wordt daarvan uiteraard op de hoogte gehouden. De verhalen hebben bij voorkeur een link met onze eigen regio. Houd daarbij maximaal driehonderd woorden aan. Mail naar redactie.wfr@rodi.nl. Dank alvast voor het toesturen.

Dier van de week

Maus is een zachtaardig maar wat onzeker poesje. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Maus is een lieve, gesteriliseerde poes van twaalf jaar oud. Ze is naar het asiel gebracht omdat ze niet mee kon met de verhuizing van haar eigenaar. Maus is een zachtaardig maar wat onzeker poesje dat alleen toenadering zoekt bij haar eigen mensen. Als ze je eenmaal kent, is ze dol op knuffelen en ligt ze gezellig bij je op schoot.


Maus loopt wat vreemd omdat ze patella-luxatie heeft aan beide achterpootjes. Binnenshuis redt ze zich hier prima mee en het is niet de bedoeling dat ze buiten gelaten wordt. Omdat ze al op leeftijd is, is voor de zekerheid ook haar bloed onderzocht op eventuele ouderdomskwaaltjes, maar alles was gelukkig nog prima in orde. Ook is haar gebit gesaneerd. Maus is dus klaar voor een fijne oude dag. Bij wie is ze welkom?

Wie interesse heeft in Maus, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Opening zwemseizoen Zwembad de Wijzend

ZWAAG - Buitenbad de Wijzend opent zondag 28 april weer zijn poorten. Optisport heet iedereen van harte welkom om een frisse duik in het heldere water van dit zwembad te nemen. Wie een zomerabonnement wil kopen, kan dinsdag 16, woensdag 17 of donderdag 18 april tussen 18.00 en 20.00 uur bij het zwembad langskomen. Komen deze data niet uit? Kom dan dinsdag 23, woensdag 24 of donderdag 25 april tussen 9.00 en 11.00 uur langs. Het zwembad is gelegen aan de Pastoor Nuijenstraat 57 in Zwaag. Daarnaast worden vanaf dinsdag 7 mei, met uitzondering van de schoolvakanties, twee keer per week zwemlessen gegeven in de Wijzend voor de niveaus A, B, C en zwemvaardigheid. De lessen zijn op dinsdag en donderdag vanaf 17.00 uur. Inschrijven voor de zwemlessen kan per e-mail via wijzend-teamleider@optisport.nl onder vermelding van naam, geboortedatum en zwemniveau van het kind. Naast de reguliere zwemlessen worden in de zomervakantie net als vorig seizoen 's ochtends zwemlessen aangeboden. Ook wordt net als in voorgaande jaren op dinsdag om 19.00 uur een Aqua'Bootcamp georganiseerd. Bij voldoende animo wordt het aantal trainingen per week mogelijk uitgebreid. Kijk voor alle informatie op www.optisport.nl/wijzend .

Vertelconcert 'Love Letters' in Hemels

Singer-songwriters Helen Botman en Peter van Vleuten laten de liefde stralen. (Foto: aangeleverd)

TWISK - Singer-songwriters Helen Botman en Peter van Vleuten komen zaterdag 13 april naar theaterkerk Hemels in Twisk met hun nieuwe programma 'Love Letters'. Via songs, verhalen, beroemde liefdesbrieven en anekdotes laten ze de liefde stralen - in al haar grootsheid, maar ook haar grilligheid. Romantiek, ontroering, onthutsing en humor, het komt allemaal voorbij.

Worden er nog wel liefdesbrieven geschreven? Of appen en swipen we alleen nog maar? Die vraag stellen Botman en Van Vleuten zichzelf en hun publiek, op zoek naar het antwoord of de geschreven liefdesverklaring nog bestaat.

Ze halen tal van beroemde liefdesbrieven naar boven en wisselen anekdotes en ontboezemingen uit.

Pieken en dalen

Rode draad is hun meeslepende tweestemmige zang met gitaar, waarmee de pieken en dalen van de liefde worden bezongen.

Eigen songs en enkele verrassende covers van de afgelopen dertig jaar wisselen elkaar af.

Diepgang

Bij 'Love Letters' hebben Botman en Van Vleuten net als bij hun vorige programma 'Grote Verhalen' gekozen voor de vorm van een vertelconcert: een combinatie van songs en storytelling, waardoor de liedjes extra diepgang krijgen en de verhalen een extra dimensie.

Het concert begint om 20.15 uur. Theaterkerk Hemels is te vinden aan de Dorpsweg 121 in Twisk.

Meer informatie en kaarten:

www.theaterkerkhemels.nl. De volledige speellijst van Botman en Van Vleuten staat op www.botmanenvanvleuten.nl.

Dagje bij de Boer Dag

Naast vele leuke activiteiten leren bezoekers hoe het er op de boerderij nou echt aan toe gaat. (Foto: aangeleverd)

SCHELLINKHOUT - Boerenbedrijven die aangesloten zijn bij de coöperatie van Beemster kaas, openen zondag 7 april (vanaf 11.00 uur) hun erf en staldeuren voor publiek onder de noemer 'Dagje bij de Boer Dag'. De families nodigen iedereen van harte uit om te komen kijken op hun boerderijen. Ontdek hier de koeien, het prachtige Noord-Hollandse landschap, de stallen, het melken, de hooiberg en nog veel meer. In Schellinkhout doet de familie Kooijman mee aan deze Dagje bij de Boer Dag.

Is het waar dat koeien bijna niet slapen? Is dat niet vies, herkauwen? En kan een koe eigenlijk gelukkig zijn? Kom van alles te weten over onze geliefde grazers tijdens de jaarlijkse Beemster Dagje bij de Boer Dag.

Origineel programma

Naast vele leuke activiteiten leren bezoekers hoe het er op de boerderij nou echt aan toe gaat en waarom koeien de meest bijzondere dieren ter wereld zijn. Kom met de hele familie langs en beleef een heerlijke dag op de boerderij. Iedere boerenfamilie heeft zijn eigen originele programma bedacht.

Wist je datjes

Tijdens Dagje bij de Boer Dag staat het thema 'Hoe is het om boer te zijn' centraal. Zo wordt op iedere locatie een informatieve speurtocht georganiseerd en zijn er verschillende 'wist je datjes' op het erf te vinden. Op het terrein van familie Kooijman in Schellinkhout kunnen bezoekers cheeseburgers proeven met het vlees van hun eigen dubbeldoelkoeien en rondrijden op de koe-ad over het land.

Bezoekers zijn 7 april van harte welkom tussen 11.00 en 16.00 uur aan de Dorpsweg 52 in Schellinkhout. Kijk voor het uitgebreide programma bij alle boerderijen op www.dagjebijdeboerdag.nl.

Duurzame toekomst met hoogbouw

Honderdduizenden woningen moeten er komen om te kunnen voldoen aan de steeds maar stijgende vraag naar huisvesting. De wachtlijsten bij woningbouwverenigingen zijn lang. Heel lang. De noodzaak tot bouwen is bekend bij de corporaties, de projectontwikkelaars en de gemeentes.

Bouwlocaties

Toch lijkt zelfs een begin van een inhaalslag maar niet te lukken. Procedures liggen daaraan ten grondslag, de herschikking in de bouwwereld, maar bovenal het vinden van bouwlocaties. De roep om hoogbouw wordt daarom steeds groter. Daar waar nog gebouwd kan worden zullen we de lucht in moeten. Geen wolkenkrabbers, maar wel bouwen tot zo'n 40 meter hoogte. Daarmee wordt veel woonruimte gecreëerd op een beperkt grondgebied.

Hoge dichtheden

Volgens stedenbouwkundigen moet hierbij wel een 'levendige plint' bewerkstelligd worden. Dit houdt in dat er zich op de begane grond winkels en garages bevinden om zo een levendiger straatbeeld te geven. Duurzaamheid is daarbij wel het meest in het oog springende effect van hoge woningdichtheden. Hoe hoger de woningdichtheid, hoe minder noodzaak om groengebieden buiten de stad vol te bouwen om mensen te huisvesten. En hoe minder wegen er benodigd zijn om deze mensen met de auto naar de stad te krijgen. Met hoge dichtheden kun je compacter en energievriendelijker wonen, is er meer en beter openbaar vervoer te maken en hoeven mensen kleinere afstanden af te leggen om op hun plek van bestemming te komen.

Woonwensen

De woonwensen van flatgebouwbewoners zijn niet anders dan die van mensen in een eengezinswoning. We willen graag grote buitenruimten. Een ruim balkon is daarom een must. Daarnaast houden we van een mooi uitzicht, veel lichtinval, een ruimtelijk gevoel, rust en privacy. Die woonwensen moeten het uitgangspunt zijn bij hoogbouw. Het bouwwerk moet zich inpassen in de buurt. Op de begane grond horen functies thuis waaraan de buurt behoefte heeft: een buurtwinkel, een café, een kinderdagverblijf en sportfaciliteiten. Zo zorg je voor een meerwaarde voor de wijk.

Publiek groen

Een belangrijke meerwaarde van hoger bouwen ligt in de gewonnen open ruimte. Hoogbouw zou daarom steeds samen moeten gaan met een norm voor publiek groen. Door zijn schaal biedt hoogbouw meer kansen voor gezamenlijke energievoorziening. Daar moet vol op ingezet worden. Vanzelfsprekend is de locatie zeer bepalend. Hoogbouw hoort niet thuis in de buurt van historische gebouwen. De nabijheid van hoogwaardig openbaar vervoer is een must. Meer woningen zorgen voor meer verkeer. Om dat op te vangen is een volwaardig alternatief voor de auto een noodzaak.

Dialoog

Hoger bouwen heeft alleen maar kans van slagen als het gebeurt in dialoog met de buurtbewoners. De buurt moet vooraf betrokken worden, niet pas nadat vergunningen zijn verleend. Voorstellen en vragen van buurtbewoners kunnen een project alleen maar beter maken. Door hoogbouw blijft Nederland groen.


Tanen en rondleidingen in Centrum Varend Erfgoed

Taandag bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn (Foto: Anita Muller)

HOORN - In het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn begint het vaarseizoen traditiegetrouw met het tanen van de zeilen van de monumentale vissersschepen. Bezoekers zijn zaterdag 13 april welkom van 11.00 tot 16.00 uur.

Er is die dag nog veel meer te beleven. Er wordt getimmerd en geklonken en er staat een oude scheepsmotor te draaien. Elk heel uur start een estafette van korte rondleidingen waarin schippers en vrijwilligers vertellen over historische vissers- en vrachtschepen, de historie erachter en de noodzaak tot behoud van varend erfgoed. Voor kinderen zijn er de hijsstelling en een leuke scheepsquiz. Locatie: Centrum Varend Erfgoed, zuidpunt Oostereiland, Schuijteskade 22, Hoorn. Inlichtingen: www.varenderfgoedhoorn.nl.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week aan de Heerensteeg in Medemblik.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg verwelkomt deze week:

- Indi Joanna Rhebergen uit Obdam, geboren op 1 april.

Musical en films

NIBBIXWOUD - Fanfare St. Gregorius uit Nibbixwoud geeft zaterdag 13 april haar jaarlijkse voorjaarsconcert in de Dres, Lange Dres 1 in Nibbixwoud. Dit jaar is het thema 'Musical en Films'. Het belooft een avond met herkenbare muziek te worden voor jong en oud. Denk aan 'My heart will go on' uit de film Titanic en muziek uit de filmmusical Grease. Naast het fanfareorkest treedt ook de jeugd van het opleidingsprogramma Music4U op. Slagwerkgroep Ons Genoegen uit Wognum verzorgt een gastoptreden. De avond staat onder leiding van dirigent Theo Bleeker.

Aanvang 20.00 uur, entree vijf euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang.

Ontdekkingstocht door Gouden Eeuw

In de theaterlezing De Verwonderingh neemt Ad Geerdink het publiek mee op een ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw. (Foto: WFM/Benno Ellerbroek)

HOORN - Rasverteller Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, verzorgt vrijdag 12 april in Schouwburg Het Park in Hoorn een theaterlezing over de Gouden Eeuw. In een spectaculair decor neemt hij zijn publiek mee op een ontdekkingstocht door de Gouden Eeuw waarin Hoorn en Enkhuizen zich ontwikkelden tot wereldsteden. Zijn lezing 'De Verwonderingh' wordt ondersteund met animaties en zeventiende-eeuwse livemuziek van muziekensemble De Zoete Inval.

In de zeventiende eeuw ontwikkelde de Noordelijke Nederlanden met amper anderhalf miljoen inwoners zich tot hét handelscentrum van de wereld. Geerdink probeert in zijn lezing een verklaring te vinden voor die wonderbaarlijke ontwikkeling. "Men stapte op een schip, reisde naar de andere kant van de wereld en zag handel. Mensen waren tegelijk schipper, koopman, reder en patroon van een kolonie. Ze blaakten van energie, ondernemingslust en zelfvertrouwen." Niet alleen de wereld van de kooplieden en zeelui veranderde drastisch in de Gouden Eeuw. Ook die van thuisblijvers ging in twee generaties tijd volledig op z'n kop. Geerdink vertelt hoe de wereld langzaam maar zeker de West-Friese huiskamer binnendrong. Het interieur, de eetgewoonten en de mode veranderden. Onze voorouders konden zich verwonderen over een wereld die vele malen rijker, groter en gevarieerder was dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. Het ultieme symbool van die verwondering is het rariteitenkabinet. Een meubelstuk speciaal gemaakt voor verzamelingen van uiteenlopende exotische voorwerpen, dieren, schelpen, planten, mineralen en (half)edelstenen waarmee de rijke bovenlaag liet zien dat ze mensen van de wereld waren.

Aanvang 19.30 uur. Kaarten via www.hetpark.nl.

'Help, mijn kind kan niet zonder!'

HOORN - Brijder organiseert een cursus voor ouders en opvoeders waarvan de kinderen problematisch alcohol drinken, drugs gebruiken, gamen of gokken. Deze cursus 'Help, mijn kind kan niet zonder!' vindt plaats in Hoorn en duurt vijf avonden. De cursusavonden zijn dinsdag 9, 16, 23, 30 april van 19.00 tot 21.00 uur. Daarna is er nog een terugkombijeenkomst op 28 mei.

Ouders van gebruikende kinderen voelen zich vaak niet in staat het gedrag van hun kind bij te sturen. Zij worden voor hun gevoel door hun kinderen geleefd. Vaak krijgen zij het advies om hun kind los te laten, maar voor veel ouders is dit niet wenselijk of mogelijk. Op alle mogelijke manieren proberen ze hun kind te laten minderen of stoppen. Dit vergt veel energie, kost slapeloze nachten en lijkt nauwelijks iets op te leveren. Een gevoel van machteloosheid is meestal het gevolg.

Regie in handen

De cursus is kort, krachtig en praktisch. Ouders krijgen handvatten aangereikt waardoor zij zich minder machteloos voelen en de regie weer in handen krijgen. De cursus richt zich met name op de communicatie in het gezin en biedt mogelijkheden om anders met het kind om te gaan. De ouders gaan met de aangeboden leerstof aan de slag en met elkaar in gesprek.

Voordat de cursus van start gaat, heeft de ouder/opvoeder een kennismakingsgesprek met de cursusleiding. Aanmelden: 088-3582260 of preventie@brijder.nl . Locatie: Brijder Hoorn, Keern 33D in Hoorn. Kijk voor meer informatie op www.brijderjeugd.nl.

Natuurvormen

BLOKKER - Het MAK Blokweer organiseert weer een doe-middag. Deze Maks' doe-middag voor kinderen van zes tot en met twaalf jaar vindt plaats op woensdag 10 april van 14.00 tot 15.30 uur, aan de Kloosterhout 1-2 in Blokker. Kinderen gaan eerst de natuur in om verschillende vormen die in het landschap aanwezig zijn te observeren. Daarna mogen zij met verf op doek hun fantasie de vrije loop laten. De doe-middagen worden minstens twee keer per maand georganiseerd en staan altijd in het teken van één van de thema's natuur, boerderij en groen.

Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn 4,50 euro per kind.

Jaarconcert Crescendo

MEDEMBLIK - Harmonie Crescendo geeft zondag 7 april een jaarconcert in verenigingsgebouw Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik. Dit jaar neemt Harmonie Crescendo het publiek mee naar de 'eighties' met echte klassiekers zoals 'Material Girl' van Madonna, 'Faith' van George Michael en natuurlijk Michael Jackson. De nummers worden op geheel eigen wijze uitgevoerd met de blaasinstrumenten van de Medemblikker Harmonie. Het leerlingenorkest de Music Toppers laat ook van zich horen. Dit alles onder leiding van dirigent Bart Koning.

Het concert begint om 15.00 uur. Entree is 5 euro. Kinderen tot twaalf jaar betalen 2,50 euro.

Klantvriendelijkheid al vijftig jaar speerpunt van Autobedrijf Verburg

Wout Verburg (l) en Edwin Verbeek voor het pand aan de Protonweg in Hoorn. (Foto: Lotte de Vries)

HOORN - Autobedrijf Verburg op bedrijventerrein Hoorn 80 in Hoorn is hét adres voor onderhoud en reparatie van alle merken auto's. Het bedrijf viert dit jaar een bijzonder jubileum. "We bestaan vijftig jaar", vertelt Wout Verburg, die samen met Edwin Verbeek aan het roer staat van het autobedrijf.

Wouts vader, Cees Verburg, begon in 1969 'Tectielstation C. Verburg op de Peperstraat in Hoorn. "Het bedrijf hield zich toen nog alleen bezig met tectyleren, een techniek die roestvorming voorkomt", legt Wout uit. "Het was een kleine garage, waar mijn vader maar één auto kwijt kon. Na twee jaar verhuisde het bedrijf naar de Doelenkade, waar meer ruimte was. Toen het ook daar te klein werd, kwam het bedrijf op de Protonweg 15 op Hoorn 80 terecht. Sinds 1982 zitten we op de huidige plek, Protonweg 11." Door de crisis begin jaren tachtig veranderde de markt enorm. "Daarnaast kwam het tectyleren ook op een lager pitje staan. Sinds 2000 doen we dat overigens helemaal niet meer, omdat auto's tegenwoordig helemaal verzinkt zijn. Het tectyleren is daarmee overbodig geworden. Vanaf de jaren tachtig kwamen er andere werkzaamheden bij, zoals het vervangen van uitlaten en het afleveringsklaar maken van auto's. In die jaren kwam ik zelf nét van school en ging in het bedrijf aan de slag." Edwin kwam er in 1995 bij. "Ik had hier al eerder stage gelopen en was dus al bekend met het bedrijf. Sinds 2008 ben ik mede-eigenaar."

Begin jaren negentig startte Autobedrijf Verburg met APK-keuringen en rond 2002 onderging het pand een verbouwing. Sinds een aantal jaar verkoopt het bedrijf ook tweedehandsauto's. "In de loop der jaren hebben we een grote vaste klantenkring opgebouwd, die zelfs van generatie op generatie gaat", vertelt Wout. "Het is natuurlijk fijn als je klanten ziet terugkomen. Zij dragen zeker bij aan ons werkplezier."

Of het nu gaat om het vervangen van de remmen, de distributieriem of de uitlaat, banden uitlijnen, schadeherstel, APK-keuringen of de jaarlijkse beurt; alles wat met auto-onderhoud en reparatie te maken heeft, verzorgt Autobedrijf Verburg van a tot z. Edwin vult aan: "Klantgerichtheid en klantvriendelijkheid staan bij ons centraal. Wij helpen onze klanten zoals wij zelf ook geholpen willen worden en vinden het belangrijk dat klanten niet voor verrassingen komen te staan. Wanneer een reparatie bijvoorbeeld duurder uitvalt dan verwacht, bellen wij de klant altijd op. Wat dat betreft zijn we heel open en transparant. En natuurlijk zijn we altijd bereid om dingen op te lossen."

Vanaf 1 juni komt Autobedrijf Verburg met speciale acties die in het teken staan van het vijftigjarig bestaan. Houd daarvoor deze krant in de gaten. Het bedrijf is te vinden aan de Protonweg 11 in Hoorn. Telefoon: 0229-213346. Kijk voor meer informatie op www.verburg.nl.

Het Park deze Week

(Foto: Raymond van Olphen)

HOORN - 'Ze mogen alles van me weten, ik heb niks te verbergen'. Een veelgehoorde opmerking als het gaat over privégegevens en het gebruik daarvan door tech-reuzen als Google en Facebook. Dat moest veranderen, dus besloten De Verleiders er een toneelstuk over te maken. Na theaterprogramma's over de vastgoedfraude, de bankencrisis, het zorgstelsel en de democratie wordt in '#niksteverbergen' aangetoond dat u uw data maar beter goed kunt bewaken.

De voorstelling is vormgegeven als de vergadering van een commissie die de regering moet adviseren over privacywetgeving. Elk van de vijf leden achter de tafel (George van Houts, Tom de Ket, Leopold Witte, Victor Löw en Pierre Bokma) geeft een presentatie. Tussendoor houden er vier als zichzelf ook een spreekbeurt over de wet- en regelgeving rond privacy. Na hun mediaoptredens kregen De Verleiders veel kritiek op hun beweringen over de gevaren die onze privacy bedreigen. Kom, kijk en oordeel zelf.


Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op woensdag 17 april om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie De Verleiders'. Reageer uiterlijk dinsdag 9 april.

De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl

Caravancentrum Venhuizen: gegarandeerd een onbezorgde vakantie

Voor onderhoud aan camper of caravan is Caravancentrum Venhuizen het juiste adres. (Foto: aangeleverd)

HEM - Na 23 jaar is Caravancentrum Venhuizen uitgegroeid tot een toonaangevend caravanbedrijf. Na materiële overname van Glas Caravans en door de Rabobank uitgeroepen tot Ondernemer van het Jaar, ging de groei hard.

De kennis die Caravancentrum Venhuizen bezit over caravans is enorm. Daardoor kunnen veel mankementen aan caravans verklaard en uitgelegd worden. Naast regulier onderhoud wordt vaak ook een stukje advies meegegeven. In de winter wordt een speciaal kortingstarief gehanteerd. Dat betekent dat het Caravancentrum het grootste deel van de onderhoudswerkzaamheden in de winter uitvoert, zodat in de warmere periodes de caravan of camper klaar is voor vertrek!

Steeds vaker komen bluetooth-apparaten in caravans en worden er wifi-versterkers ingebouwd. Ook slimme tv's en schotels of een caravanmover met je smartphone bedienen, behoren tot de mogelijkheden. Ook acculaders en accu's veranderen de laatste tijd heel hard. Het komt erop neer dat je niet zomaar elke accu meer kan laden door een willekeurige acculader. Deze kennis is ruimschoots aanwezig bij Caravancentrum Venhuizen.

Onderdelen

Caravancentrum Venhuizen merkt dat caravans steeds meer in kleinere oplages geproduceerd worden. Aan de andere kant worden caravans steeds ouder en zijn onderdelen slecht voorradig. Dit resulteert in een langere levertijd voor onderdelen. Door het grote netwerk binnen Nederland kan het Caravancentrum de snelste weg zoeken om het onderdeel te leveren. Toch blijft de kans dat speciale onderdelen vier tot zes weken levertijd hebben. Kom op tijd voor onderhoud of reparatie.

Vrijheid en klantenpas

Klanten kunnen hun caravan op afspraak brengen. Door het intelligente hekwerk kunnen klanten die zich bij het Caravancentrum inschrijven 24/7 gebruik maken van de faciliteiten. Dat betekent dat als je de caravan bijvoorbeeld om 19.00 uur wilt brengen voor onderhoud, je de caravan bij het bedrijf kan neerzetten, bewaakt achter een hek. Dit geldt ook voor het ophalen.

Nieuwe caravanstalling

Martien Laan begon 23 jaar geleden de caravanstalling, toen 13.000 m2 en een hekwerk. Anno 2019 is heel wat veranderd: 22.000 m2, een uitgebreide BOVAG-werkplaats en een intelligent hekwerksysteem. 1 april is begonnen met de renovatie van de caravanstalling. Er komen rondom twaalf energiezuinige LED-lichten en zonnepanelen. De werkplaats wordt voorzien van een warmtepomp en accu-opslagsysteem. Ook wordt medio juli een wasplaats geïnstalleerd voor caravan en campers. Vanaf 1 augustus 2019 kan het Caravancentrum ongeveer veertig extra caravans kwijt. Deze plaatsen worden vergeven door inschrijving. Deze inschrijving garandeert de klant van een plaats in de stalling.

Caravancentrum Venhuizen is te vinden aan de Koggeweg 57 in Hem. Meer informatie: www.caravancentrumvenhuizen.nl.

Specialist in voetengezondheidszorg

REGIO - Pijn aan de binnenkant van de knie is een aandoening die veel voorkomt en diverse oorzaken kan hebben. De pijn kan acuut optreden door een verdraaiing, botsing of val, maar de pijn kan ook constant aanwezig zijn door een chronische klacht.

Bij problemen aan de knie kan iemand het volgende ervaren: pijn en zwelling aan de binnenkant van de knie, instabiele knie, bewegingsbeperking en pijn bij bewegen, ochtendstijfheid en aanhoudende stijve knie, knie zit 'op slot'. Deze problemen in de knie kunnen iemand beperken in het dagelijks leven of tijdens het sporten. De oorzaken van knieklachten zijn onder andere overbelasting, een verkeerde knie- of voetstand, een afwijkend looppatroon, verkeerd schoeisel of een letsel. Dit heeft tot gevolg bandletsel (kruisbanden, meniscus, gewrichtsbanden), spier- en peesoverbelasting, kraakbeenirritatie, slijtage en botvliesirritatie.

De vele verschillende soorten knieklachten vragen om een juiste diagnose, om een passende behandeling met snel herstel mogelijk te maken. De podotherapeut kan in veel gevallen helpen. Dit doet de podotherapeut door de oorzaak van de pijnlijke knie te achterhalen en op te heffen. In verschillende situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een (schoen)advies, oefeningen, taping of corrigerende zolen.

Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl .

Back to the sixties

OOSTERLEEK - 'Oosterleek back to the sixties' houdt zondag 7 april een sixtiesmiddag in Herbergh 't IJsselmeer. De formatie 'Keep on rocking' treedt deze middag op. Deze band speelt covers van onder anderen de Dire Straits, Elvis, Buddy Holly en Roy Orbison.

Aanvang 14.30 uur, entree zes euro. Kinderen hebben vrij entree. Meer informatie: 0229-503150.

Yoga aan zee

Yoga aan zee. (Foto: aangeleverd )

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

REGIO - Yoga is echt even tijd voor jezelf en waar kan je dit nu beter doen dan op Vlieland. Een weekend lang ontspannen, bezinnen en genieten.

WestCord strandhotel Seeduyn. (Foto: aangeleverd)

Naast de yoga sessies kunt u ook genieten van de sauna's en het Turks stoombad in het hotel. Verder kunt u natuurlijk heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en dwalen door de bossen. Geniet drie dagen van prachtige natuur, schone lucht, zeehonden, gezellige dorpjes en pure verwennerij. Ervaar het authentieke eilandgevoel van schilderachtig en autoluwe Vlieland en verblijf in WestCord hotel Seeduyn. U komt helemaal zen terug!

ARRANGEMENT: 2x overnachting WestCord strandhotel Seeduyn, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x 2-gangendiner op de tweede avond, 4x yogasessie van 90 minuten (vrijdagochtend, zaterdagochtend, zaterdagmiddag en zondagochtend), gratis dagdeel gebruik van het wellnesscenter, gratis gebruik van het zwembad, 10% korting op een behandeling in WellCome Vlieland, 1 fles mineraalwater op de kamer, gratis bagagevervoer van de boot naar het hotel en v.v. en gratis busvervoer op het hele eiland.

Aankomst: 21 juni, 12 juli, 6 en 20 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2019. Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 23 april 2019.

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

Meer informatie en boeken:

www.kras.nl/LR83461 of bel 088-0885886 o.v.v. reisnummer LR83461.

Kloet Wandel Loop

GROOTEBROEK - Sportief Wandelen Stede Broec houdt zondag 7 april de Kloet Wandel Loop. Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden: 5, 10, 15 en 25 kilometer. Startlocatie is Resto 'De Kloet', Raadhuislaan 8 in Grootebroek. Starttijden zijn: 25 km tussen 9.00 en 10.30 uur, 15 km tussen 10.00 en 12.00 uur, 10 km tussen 10.00 en 12.00 uur en 5 km tussen 10.00 en 12.00 uur. Leden van de KWBN en SGWB betalen drie euro inschrijfgeld, overige deelnemers betalen vier euro.

Meer informatie: jedosa@xs4all.nl of 06-44954698.