Heerhugowaards Nieuwsblad

19 maart 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 19 maart 2019


'Mooi om te zien dat het evenement steeds meer begint te leven'

Jubileumcommissieleden Wil Verkooijen (l) en Hans van der Veldt hopen dat zo veel mogelijk jeugdleden meedoen aan de sponsorloop. (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – Dat Reiger Boys dit seizoen zeventig jaar bestaat, zal weinig Heerhugowaarders ontgaan zijn. Met onder meer een ballonnenwedstrijd, de Waardcup, een mini-Waardcup voor kabouters, een pubquiz en een spectaculaire veiling die zo'n € 18.000,- opbracht heeft de Waardse voetbalvereniging het jubileumseizoen al aardig wat kleur gegeven. De volgende activiteit die op stapel staat is een sponsorloop voor alle jeugdleden, zondag 7 april. "We hopen – en gaan er stilletjes van uit – dat zoveel mogelijk jeugdleden meedoen en zo hun steentje willen bijdragen voor het goede doel."

Jubilerend Reiger Boys houdt sponsorloop voor goed doel

Aan het woord zijn Hans van der Veldt en Wil Verkooijen, organisatoren van de sponsorloop. Enthousiast steken ze van wal over de activiteiten die al georganiseerd zijn in het voetbalseizoen 2018-2019. Voor de sponsorloop zijn inmiddels de nodige voorbereidingen gedaan. "Alle jeugdcoördinatoren, elftalbegeleiders en trainers zijn geïnformeerd over de loop", vertelt Hans. Verder zijn er sponsors gevonden voor het drukwerk (Bejo Druk & Print en DN Media) en de keycoards (Jacco Bakker) en is goed nagedacht over de route. Wil: "Vorige week zijn de sponsorkaarten aan de jeugdleden uitgedeeld. De mensen kunnen hen binnenkort dus aan de deur verwachten." Ouders, opa's en oma's, buren en kennissen kunnen de kinderen sponsoren per gelopen ronde of voor een vast bedrag. Voor de verschillende leeftijdscategorieën zijn drie verschillende parcoursen uitgezet op sportpark De Wending, de thuishaven van Reiger Boys. De sponsorkaarten moeten in de week van 25 maart weer worden ingeleverd; de kabouters hebben nog tot zondag 31 maart.

Spieren voor Spieren

De opbrengst van de sponsorloop komt deels ten goede aan stichting Spieren voor Spieren. "We vinden het belangrijk om onze jeugdleden erop te wijzen dat het helemaal niet zo vanzelfsprekend is dat ze kunnen sporten", legt Hans uit. "Door mee te doen aan de sponsorloop kunnen ze hun goede, sterke spieren inzetten om leeftijdsgenootjes met een spierziekte te helpen."

Mooie prijzen

Om de jeugd extra te motiveren, zijn er per categorie én per team mooie prijzen te verdienen. Voor de kabouters zijn er bijvoorbeeld vrijkaartjes voor indoorspeelparadijs Ballorig en restaurant/speeltuin de Bolle Buik te winnen en voor oudere kinderen liggen er onder meer bioscoopbonnen, vrijkaartjes voor het zwembad, gloednieuwe sporttassen, voetballen, cadeaubonnen voor Happy Meals en teamuitjes naar Outdoorpark Alkmaar klaar. De rest van de opbrengst wordt gebruikt om de nog op handen zijn de jubileumactiviteiten mee te bekostigen.

Lees verder op pagina 4

Saturnus

HEERHUGOWAARD - Bij Sterrenwacht Saturnus staat deze maand de maan centraal. Vrijdag 22 maart, een dag na het begin van de astronomische lente, wordt tijdens een lezing uitgelegd hoe de verschillende seizoenen op Aarde ontstaan. Een week later, vrijdag 29 maart, draait het om de invloed van de maan op de Aarde. Zo wordt onder meer gesproken over hoe het leven op Aarde eruit zou hebben gezien als er geen maan zou zijn geweest. De lezingen beginnen om 20.00 uur; zaal open om 19.30 uur. De entree bedraagt € 3,50 per persoon. Sterrenwacht Saturnus is te vinden aan de Van Veenweg 98 in Heerhugowaard. Kijk ook eens op www.sterrenwachtsaturnus.nl.

Dáárom staken leraren basisschool De Vaart

Handen uit de mouwen tegen zwerfafval

Titelverdediger ten onder in bekertoernooi

Baby van de maand maart: Jackie Blom

Projectkoor

REGIO - Regio Vocaal, het nieuwe projectkoor in de regio, heeft al flink wat aanmeldingen uit de wijde omgeving binnengekregen, onder wie tien tenoren en tien bassen. Daar zou nog een aantal mannen bij kunnen.

Hou je van zingen, maar verbindt je je liever niet aan een vereniging? Wil je graag met een beperkt aantal repetities naar een mooi en kwalitatief goed concert toewerken? Zing je al in een ander koor, maar wil je er tijdelijk iets anders bij? Schroom dan niet je aan te melden voor dit projectkoor. De repetities zijn vanaf september, de concert(en) worden gehouden in het weekend van 14 december. Kijk voor meer informatie op www.regiovocaal.nl.

'Vang vlinders met je camera'

Ontdek de kleurrijke wereld van vlinders van dichtbij. (Foto: Hanneke de Boer/ Archief)

HEERHUGOWAARD - Wie nóg meer uit zijn camera wil halen en tegelijkertijd wil genieten van een prachtige wandeling door Vlindorado, kan zich aanmelden voor de Vlindertuinwandeling van Cool kunst en cultuur, zaterdag 23 maart. Ontdek de kleurrijke wereld van het tropisch regenwoud in de vlindertuin. Tussen de bloeiende planten fladderen de meest bijzondere gekleurde vlinders in allerlei soorten en maten en in de volière sta je oog in oog met prachtige vogels. Fotografiedocente Sophie Terluin vertelt alles over compositie, belichting en kleur. Vang samen vangen de mooiste vlinders op beeld. Meer info op www.coolkunstencultuur.nl of mail naar bianca@coolkunstencultuur.nl.


Lammetjes aaien

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - Voorjaar is lammetjestijd en dus is er veel jong leven op de Manuelhoeve aan de Schoolstraat 37a in Aartswoud. De staldeuren staan open. Kom iedere zaterdag en zondag in maart de lammetjes bekijken en aaien. Open van 11.00 tot 16.00 uur. Entree € 1,-.

Dáárom staken leraren van De Vaart

Leerkrachten van basisschool De Vaart maken duidelijk waarom ze het werk vrijdag 15 maart neerlegden. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - In het hele land staakten tientallen leraren vrijdag 15 maart voor een lagere werkdruk. Zo ook bij de Waardse basisschool De Vaart. Leerkracht Ilse Dekker legt namens haar collega's graag uit waarom het werk neergelegd wordt. "Wij staan met onze rug tegen de muur. Wij maken ons zorgen over de toekomst van het onderwijs en ons prachtige vak. Wij doen ons uiterste best om alle kinderen van goed onderwijs te voorzien, maar achter de schermen is de nood hoog. Goed onderwijs… daar hebben alle kinderen recht op!"

Ilse: "Het imago van het beroep heeft een negatieve klank gekregen; je hebt een hoge werkdruk, het salaris is vergeleken met andere HBO opgeleide beroepen laag en de erkenning…? Maar daar staat wel het nodige tegenover: waardering van de kinderen. Je bent belangrijk voor kinderen, je doet er werkelijk toe. Over welk beroep kun je dit zeggen?"

Cadeautjes

"Kinderen zijn voor ons cadeautjes; ze ontroeren, verrijken ons leven, ons beroep. Wij leven in een consumptiemaatschappij, alles gaat snel, de wereld is hard, mensen lijken niet snel tevreden, het moet altijd meer. We willen het anders voor onze kinderen. Zó willen wij het niet. Mensen in het onderwijs zijn gevoelsmensen, we hebben grote liefde voor de mens en vooral, liefde voor het kind. We worden ontzettend gelukkig van kinderen die wij mogen begeleiden in het groeien in wie ze zijn, opbloeien, zich ontplooien, enthousiast zijn over en betrokken zijn bij hun eigen leren. Elke dag is anders en dat maakt elke dag bijzonder."

Flexibel

"Onderwijs blijft in beweging, daarom moet je flexibel zijn. Je kunt jezelf als mens blijven ontwikkelen in het onderwijs. Je kunt je ei kwijt. Je hoeft niet vast te roesten. Je blijft de beste manier ontwikkelen om de kinderen te begeleiden in het opgroeien tot een positieve persoonlijkheid. Kinderen blijven, net als onze maatschappij, veranderen. Hierdoor blijf je ook jezelf ontwikkelen. Er is zoveel keuzemogelijkheid aan opleidingen om je te ontwikkelen in de richting die jíj interessant vindt, die bij jouw school past. Je geeft kinderen wat er ook gebeurt, het beste onderwijs. School is een veilige plek, waar je jezelf mag zijn. We willen jonge mensen inspireren om ook kinderen in hun kracht te zetten, vertrouwen te geven in hun eigen kunnen. We maken ons grote zorgen om het steeds grotere tekort aan leerkrachten. Sommige dagen zijn dagen met een gouden randje en ja, natuurlijk zijn er ook dagen dat je denkt 'wat doe ik hier?' Dan krijg je een knuffel of een prachtig compliment van een kind en je kunt over al je zorgen heen stappen. Leerkracht zijn is 'a way of life', het zit in je DNA."

Peter Heerschop

Of zoals cabaretier Peter Heerschop, die leraren regelmatig een hart onder de riem steekt, zegt in zijn gedicht: 'Ik leer ze lezen, schrijven, bewegen, begrijpen. Ik leer ze meemaken, meeleven, inleven. Ik leer ze dat ze met iemand anders helpen ook zichzelf helpen. Dat je van iemand iets gunnen nooit minder wordt. Ik leg ze uit dat als ze een ander kunnen begrijpen dat ze meer zichzelf kunnen zijn. Dat ze belangrijk zijn. Dat jij, door wie jij bent, de ander verandert en andersom. Dat je krijgt wat je geeft. Alles in relatie.'

Ilse: Leraar zijn is het mooiste beroep ter wereld! Dáárom staakt De Vaart!"

Avondmarkt Hugo Aqua in De Ezel

HEERHUGOWAARD - Aquariumvereniging Hugo Aqua houdt dinsdagavond 19 maart vanaf 20.00 uur een avondmarkt voor bijzondere aquariumplanten en gebruikte aquariumbenodigdheden in buurthuis De Ezel aan het Fabritiuspark 20 in Heerhugowaard. Tegen een kleine bijdrage kan men de kwaliteit van aquariumwater worden gemeten. Daarnaast wordt advies gegeven aangaande het onderhoud van aquaria. Neem een digitale foto van het aquarium mee voor persoonlijk advies. Deze maand begint tevens de jaarlijkse vijvercursus in wijkcentrum De Horst, Van Eedenplein 5. Henk Sieraad en Robbert Zuijdam leggen drie avonden lang alles uit over het aanleggen en houden van een vijver. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.hugo-aqua.nl of de Facebookpagina van Hugo Aqua. Mailen kan ook, naar secretaris@hugo-aqua.nl. Of bel 072 5742751.

IJzingwekkend spannend

'Cees beleeft zijn eigen natuurdocumentaire…' (Foto: Aangeleverd)

IJsvogelwerkgroep Alkmaar en omstreken is duidelijk over het ijsvogeljaar 2018: 'Wat een tragiek!'. Na het topjaar 2017 lijkt er tot eind februari in 2018 niets aan de hand voor de alweer vroeg baltsende ijsvogels. Maar deze winter verrast. Er steekt een langdurig gure oostenwind op. Men spreekt over de 'Russische beer' die er aankomt. Helaas geen woord overdreven. IJzige koude volgt. Even een korte opleving, dan twee weken later weer diep onder de nul. Bijna de gehele kwetsbare ijsvogelpopulatie gaat ten onder. Negentig procent minder jongen… Bezorgd wordt naar 2019 uitgekeken. Een matige winter helpt. Rondom volgen meldingen van waarnemingen. Ook in mijn tuin is geen twijfel mogelijk. Een verliefd stelletje ijsvogels. Wat een schoonheid. Daarna samen zeer actief met het uitgraven van hun nestgang. Het gebeurt voor mijn ogen. Het is alsof ik, als een ware Freek Vonk, mijn eigen spannende natuurdocumentaire ga beleven.

Reageren? Mail naar ceesverkerke@xs4all.nl.

Het eerste open tuinweekend van het jaar is zaterdag 20 en zondag 21 april. Meer weten? Kijk op www.dezintuigentuin.nl.

Posthumus neemt afscheid

Burgemeester Rob Posthumus neemt na zes jaar afscheid als burgemeester van Koggenland. (Foto: Aangeleverd)

KOGGENLAND - Na een burgemeesterschap van bijna zes jaar, neemt burgemeester Rob Posthumus dinsdagavond 26 maart afscheid van inwoners, ondernemers, relaties en ieder die de burgemeester de afgelopen periode ontmoet heeft. Hij heeft dan de leeftijd bereikt waarop je volgens de wet moet stoppen.

"Burgemeester is het mooiste ambt ter wereld", aldus Posthumus. "Ik heb volop genoten van het zijn van uw burgemeester. Ik heb deze tijd als energiegevend en warm ervaren. Met plezier kijk ik terug op bijzondere ontmoetingen, de betrokkenheid, het enthousiasme, de recht-door-zee mentaliteit en het gemeenschapsgevoel in onze veertien mooie dorpen." De afscheidsbijeenkomst is dinsdag 26 maart 20.00 tot 22.00 uur in het gemeentehuis van Koggenland, Middenhof 2 in De Goorn. Parkeren kan tegenover en achter het gemeentehuis of bij het winkelcentrum.

Erfrecht centraal bij Schipper en Lof

Astrid Lof en Mathieu Schipper. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De 'Dag van het Erfrecht' is in het leven geroepen door de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland.

De erfrechtadvocaten van advocatenkantoor Schipper en Lof zijn aangesloten bij deze door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende specialistenvereniging. Met de 'Dag van het Erfrecht' wordt aandacht gevraagd voor het belang van deskundige juridische begeleiding bij de afwikkeling van nalatenschappen. Vrijdag 22 maart vindt de eerste 'Dag van het Erfrecht' plaats. In dat kader is het kantoor van Schipper en Lof van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor een gratis inloop, zodat belangstellenden kunnen kennismaken met het erfrecht. Kom langs of neem contact op tijdens de 'Dag van het Erfrecht', voor vrijblijvend advies over testamenten en de (afwikkeling van) nalatenschappen.

Aanmelden

Wie gebruik wil maken van de gratis inloop, wordt verzocht zich aan te melden via info@schipperenlof.nl. Dit in verband met de beschikbaarheid van de advocaten.

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Erfrecht www.vean.nl/dag-van-het-erfrecht-22-maart-2019/

Reiger Boys in actie voor goed doel

Wil Verkooijen (l) en Hans van der Veldt hopen op een grote opkomst. Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA

Vervolg van de voorpagina

Wil: "Reiger Boys heeft in totaal ruim 750 jeugdleden en we hopen echt dat een groot deel daarvan mee gaat doen. Voor het startschot hebben we drie prominente clubmensen geregeld, onder wie het oudste nog levende lid van de vereniging, Herman Wuis. Hij was zestien toen op 6 juli 1948 Reiger Boys werd opgericht. Verder hebben we natuurlijk aardig wat vrijwilligers nodig om tijdens de sponsorloop hand- en spandiensten te leveren. Zij kunnen zich aanmelden via de website van de club. We zien dat het evenement steeds meer begint te leven, mooi om te zien!"

Spetterende afsluiter

Na de sponsorloop gaat het jubileumseizoen van Reiger Boys nog even door, met het internationale jeugdtoernooi op 30 mei, het pupillenweekend op 1 juni en als spetterende afsluiter het eindfeest op 22 juni. De sponsorloop voor Spieren voor Spieren is zondag 7 april op het terrein van Reiger Boys aan de Lotte Beesedijk 1. De jongste jeugd start om 10.30 uur, de oudste groep is rond 13.00 uur klaar. Meer weten? Kijk op www.reigerboys.nl.

'Stem en spreek je 20 maart uit voor water'

Hoe groter de storm, hoe harder de golven tegen onze dijken klotsen. De waterschappen beschermen het land tegen het water. En hoe ze dat doen, daar heb jij invloed op. (Foto: HHNK)

HEERHUGOWAARD - Negen partijen en belangengroeperingen strijden woensdag 20 maart om in totaal 23 zetels in het bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). Iedereen van achttien jaar en ouder mag die dag stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. Hoe ze dat doen, daar heeft de kiezer invloed op.

Water, we hebben er allemaal mee te maken. Bij het tanden poetsen, douchen, koffie zetten. Wanneer het zwem- en vaarweer wordt. Als het regent, of er bij droogte juist moet worden gesproeid. En bij maatregelen tegen hoog water en overstromingsrisico's. HHNK is het waterschap ten noorden van het Noordzeekanaal. In dit gebied zorgt het waterschap voor veilige dijken, schoon en voldoende water. Zaken die heel belangrijk zijn voor ons waterrijke, laaggelegen land.

Betalen? Stemmen!

Vanwege dit belang heffen waterschappen, dus ook HHNK, waterschapsbelasting. Belasting die niet naar algemene uitgaven gaat, maar alleen bestemd is voor waterbeheer. Daarin is Nederland uniek in de wereld. In de wet is vastgelegd dat wie belasting betaalt, stemrecht moet hebben. Daarom zijn er eens in de vier jaar waterschapsverkiezingen, waarbij een nieuw algemeen bestuur wordt gekozen. Zo heeft de kiezer invloed op de manier waarop HHNK de waterschapsbelasting besteedt. Hoe schoon moet het oppervlaktewater zijn, hoe voorkomen we overstromingen, wateroverlast en droogte nu het klimaat verandert? Over dit soort zaken gaat het bestuur van het waterschap.


Meer weten? Kijk op www.waterschapsverkiezingen.nl voor een overzicht van alle partijen en kandidatenlijsten. Een handige stemhulp is te vinden op via hhnk.mijnstem.nl. Hier worden de verschillen tussen de partijen zichtbaar.

Stamppot

Foto: Aangeleverd

Het lijkt nu echt te gaan gebeuren. Heerhugowaard en Langedijk gaan samen.

Hopelijk verloopt het hutselen van beide gemeenten zonder al te veel haarkloverijen. Het goede voornemen kan altijd nog in het water vallen of zelfs omvallen. De grootste kloof is immers het kanaal Omval- Kolhorn, scheiding tussen Noord en Zuid, de Dijkers en de Waarders. Dus morgen met zijn allen braaf gaan stemmen voor het waterschap. Welke kant behaalt de meeste stemmen? De dijkgraaf kan eventueel bemiddelen bij Dijkse en Waardse twisten. Gelukkig is de huidige brug stevig verankerd. Niet van Alkmaarse makelij dus. Het zou me overigens niet verbazen wanneer er later toch nog ergens een Lange Hugodijk verschijnt.

Sowieso heeft Langedijk de beste papieren voor de hutspot. Die eigenheimers van de Langedoiker klei hebben heel wat voeten in de aarde. Om te beginnen verbouwen ze al jarenlang op traditionele wijze de allereerste aardappel van het jaar. Eersteling genaamd oftewel Langedijker muis. Er is zelfs een wandelroute aan gewijd: Eerstelingenpad. Samen met de bergen (boeren-) kolen beschikt Langedijk dus over alle ingrediënten voor een overheerlijke stamppot. Jammer genoeg zit Heerhugowaard daar voor spek en bonen bij met hooguit een plakje worst van de keurslager. Voorts is er nog de Broekerveiling waar ze geen knollen voor citroenen verkopen. En, alsof het nog niet genoeg is, heeft een groot deel van de Langedijker bevolking de Broek aan. Dat was waarschijnlijk voor Heerhugowaard destijds de reden om de broekriem zelf eens stevig aan te halen. De nieuwste wijk werd namelijk als Broekhorn gedoopt. Een duidelijk vorm van plagiaat dus. Maar ja, zoals de Waard is, zo vertrouwt hij zijn gasten.

Tot slot: mocht de fusie onverhoopt stuk lopen dan zijn er altijd nog de duizend eilandjes om in alle eenzaamheid de wonden te likken. Wat ze daar eten? Stamppot!

©Tom van Rossum

Kunstexpositie in Artfarm

HEERHUGOWAARD - De cursisten van docente Henny Mazurel houden ook dit jaar een expositie in de Artfarm aan de Rustenburgerweg 126 in Heerhugowaard.

Alle cursisten die meedoen aan deze expositie hebben een heel seizoen lang hard gewerkt aan het maken van beelden en schilderijen. Vanaf september is er gehakt, geraspt en geschuurd aan beelden van speksteen, serpentijn, albast en seleniet. Wees verrast door de verschillende uitbeeldingen, van abstract tot heel realistisch. Ieder maakt zijn beelden naar eigen idee, ondersteund door de docente. Ook het plaatsen op de sokkel is een onderdeel van de lessen. Mooi gepolijst staan deze kunstwerken klaar om bekeken te worden. Verder zijn er beelden gemaakt in brons en keramiek. De schilderijen zijn heel divers. Er is vooral gewerkt met acryl, maar ook zijn er werken met inkt en een enkele aquarel is er te zien tijdens de tentoonstelling. Ook de feestelijke uitingen van het experiment zijn tijdens de expositie te zien.

Tijdens de expositie krijgen bezoekers volop gelegenheid om vragen te stellen aan de kunstenaars of de docente. Ook kan er informatie gegeven worden over de mogelijkheid lessen te volgen bij Henny Mazurel. Belangstellenden zijn zaterdag 30 en zondag 31 maart van 11.00 tot 17.00 uur welkom.

Handen uit de mouwen tegen zwerfafval

Samen houden we Heerhugowaard schoon. (Foto: Nederland Schoon)

HEERHUGOWAARD - De Landelijke Opschoondag, zaterdag 23 maart, is een campagne die aandacht vraagt voor het opruimen van zwerfafval. In Heerhugowaard worden in verschillende wijken opruimacties georganiseerd. Ook is er een ludieke Opschoonloop.

De organisatie Inbewegen organiseert op die dag een Opschoonloop in Heerhugowaard. Een ludieke actie om bewegen en opruimen te combineren. Deelnemers kunnen verschillende afstanden wandelen of hardlopen. De start is om 10.30 uur bij het gemeentehuis. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.inbewegen.nl.

Opruimacties

Er zijn meerdere opruimacties in Heerhugowaard, waaronder in de Rivierenwijk. Deelnemers verzamelen om 10.30 uur bij de voetbalkooi op de hoek Spui-Zaan. In De Noord is er de actie 'Zuster van Buurendag'. Daar wordt tussen 10.00 en 12.00 uur zwerfvuil opgehaald. Verzamelen bij de kerk. Ontmoetingscentrum De Brink aan de Middenweg 168 is tussen 10.30 en 14.30 uur het startpunt voor de opruimactie 'Zwerfvuil rapen voor Kenia'. Tussen de middag is daar ook een lunch. Aanmelden hiervoor via samenvoorkenia2019@gmail.com onder vermelding van naam, leeftijd, tijdstip van rapen (ochtend of middag) en of je mee luncht. Op alle locaties is opruimmateriaal van de gemeente aanwezig. Inwoners die zelf een actie willen organiseren en opruimspullen nodig hebben, kunnen dit via www.heerhugowaard.nl/zwerfafval doorgeven aan de gemeente.

Buik, baby & bengels-beurs

HEERHUGOWAARD - In eventcenter Heer Hugo aan de Gildestraat 2 wordt zondag 14 april van 10.00 tot 14.00 uur de Buik, baby & bengels-beurs gehouden. Blosse organiseert dit leuke evenement voor zwangere vrouwen, vaders in spé en ouders met kinderen in de leeftijd van nul tot vier jaar in samenwerking met kraamzorg en Bibliotheek Kennemerwaard. Er zijn stands met alle informatie op het gebied van voeding, kraamzorg, taalontwikkeling bij kleine kinderen, opvangmogelijkheden, babyfotografie, maar ook kraampjes om lekker te shoppen: kinderkleding, kraamcadeautjes, boeken en meer. Voor de allerkleinsten is er een kinderplein met activiteiten. Gratis toegang.

Open dag op basisschool Zeppelin

Op de Zeppelin heerst een prettig schoolklimaat. (Foto: Blosse)

HEERHUGOWAARD - Basisschool De Zeppelin houdt donderdag 21 maart open dag. Onderwijs op niveau! Wie vliegt er mee?

Ouders van kinderen die volgend jaar vier jaar worden, die op zoek naar een goede basisschool, zijn van harte welkom. De Zeppelin blinkt uit in pedagogisch handelen. De Inspectie van het Onderwijs heeft dat in haar laatste bezoek geconstateerd en trakteerde de school op de volgende feedback:

'Op De Zeppelin is sprake van een prettig schoolklimaat. Het team is betrokken en werkt enthousiast en gemotiveerd aan de schoolontwikkeling. De school vindt het belangrijk dat leerlingen met plezier naar school gaan. Daarom kunnen leerlingen die (tijdelijk) problemen hebben op sociaal emotioneel gebied extra ondersteuning krijgen binnen de school. In de lessen hebben wij gezien dat de leerkrachten de leerstof duidelijk uitleggen en dat de leerlingen actief meedoen. De resultaten op de eindtoets laten al jarenlang een positief beeld zien.'

Het team van De Zeppelin is hier uiteraard heel trots op en begeleidt graag ook jouw kind in deze bijzondere periode naar het voortgezet onderwijs. Kom kijken op de open dag en ervaar zelf de positieve sfeer en het enthousiasme van de leerkrachten.

Meer info op www.dezeppelin.nl.

Blosse brengt kinderen in beweging

Kinderen in actie tijdens de Heerhugowaard KidsRun. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD – Blosse is voor het tweede jaar hoofdsponsor van de KidsRun, het jeugdonderdeel van de Heerhugowaard CityRun. Dat past helemaal in de visie van Blosse als aanbieder van opvang en onderwijs, die steeds het goede wil doen voor de kinderen.

Blosse handelt vanuit het belang van een optimale ontwikkeling van kinderen - de burgers van de toekomst - en werkt aan een integrale voorziening in de vorm van kindcentra voor alle kinderen van nul tot en met dertien jaar; een plek waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen en samen kunnen spelen. Bewegen is een belangrijke pijler daarin. Blosse Buitengewoon! is een actief naschools programma voor kinderen vanaf 8 jaar. Zij kunnen in Heerhugowaard terecht bij voetbalclub Reiger Boys (maan-, dins- en donderdag) en kindcentrum De Zevensprong (dins- en donderdag), waar ze kunnen kennismaken met diverse sporten en lekker bewegen, indien mogelijk buiten. Blosse Buitengewoon biedt in aanloop naar de KidsRun hardlooptrainingen aan voor kinderen, zodat zij 12 april een topprestatie kunnen leveren. De medewerkers van Blosse zullen hen bij de finish warm onthalen en een presentje aanbieden. Daarnaast staat er een groot Blosse-businessteam aan de start van de Heerhugowaard CityRun, bestaande uit pedagogisch medewerkers, leerkrachten en onderwijs ondersteunend personeel. Blosse stimuleert een gezonde levensstijl en biedt alle medewerkers handreikingen om fit en vitaal te worden en blijven, zodat zij in een gezond werkklimaat de kinderen kunnen begeleiden. Eén onderdeel uit het aanbod zijn de hardlooptrainingen, waarin de deelnemers worden voorbereid op deelname aan de Heerhugowaard CityRun. Andere workshops zijn onder meer timemanagement en workshops over gezonde voeding. Meer weten? Kijk op www.blosse.nl.

Beeldhouwen bij Cool

Experimenteer met materialen, vormen en technieken en maak de mooiste beelden voor in huis of in de tuin. (Foto: Frits de Beer)

HEERHUGOWAARD - Bij Cool kunst en cultuur gaat maandag 8 en dinsdag 9 april een nieuwe cursus Beeldhouwen & Keramiek van start. Experimenteer met materialen, vormen en technieken en maak de mooiste beelden voor in huis of in de tuin. Atelier Cool is de plek waar je je creativiteit kwijt kunt, ideeën op kunt doen en even helemaal de tijd kunt vergeten. Cursisten krijgen begeleiding van ervaren docente Margret Schilder, maar gaan ook veelal zelfstandig aan de slag. Deelnemers aan de cursus ontdekken alles over de verschillende vormen, technieken en materialen en leren over het werken met klei, speksteen en de verschillende glazuurtechnieken. Ervaring of geen ervaring; in het atelier van Cool word je hoe dan ook geïnspireerd! Kijk voor meer informatie over inschrijven, tarieven en kortingsmogelijkheden op www.coolkunstencultuur.nl. Vragen? Neem dan contact op met Bianca Laan via bianca@coolkunstencultuur.nl.

Stoop in Oude Gemaal

Rob Stoop speelt al sinds zijn zesde jaar piano. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Pianist Rob Stoop verzorgt zondag 24 maart vanaf 12.00 uur een pianoconcert in Het Oude Gemaal aan de Huigendijk 17 in Heerhugowaard. Toegang € 10,-. Stoop speelt sinds zijn zesde jaar piano en sinds zijn zesentwintigste jaar accordeon. Sindsdien ontwikkeld tot een begenadigd en veelzijdig muzikant met een unieke eigen stijl. Rob voelt zich thuis in een breed scala van muzikale stijlen. Van kleinkunst- en theatermuziek tot jazz- en wereldmuziek. Zijn talent om zich zowel op piano als accordeon te voegen in een groep maakt hem een veelgevraagd artiest. Naast zijn kwaliteiten als uitvoerend musicus verzorgd Rob Stoop arrangementen en componeert hij, zowel voor zichzelf als voor ensembles. Kaarten zijn verkrijgbaar via hetoudegemaalheerhugowaard.nl en eventueel aan de zaal.

Schildersgroep exposeert

Vanwege het Rembrandtjaar maakten leden van de schildersgroep hun eigen 'Nachtwacht'. (Foto: Nico Hoek)

HEERHUGOWAARD - Schildersclub De Horst exposeert binnenkort in het gelijknamige wijkcentrum. Al ruim acht jaar zijn de schilders onder leiding van Ulrike Ravensburg met veel plezier aan het werk met verf, penseel en paletmes. Ware kunstenaars! Donderdagavond 4 april kan het resultaat van al die bijeenkomsten worden bewonderd, van 19.00 tot 20.30 uur in de foyer van wijkcentrum De Horst, Van Eedenplein 5 in Heerhugowaard. Thema is dit jaar 'Bloemen en vrolijke kleuren'. Als extra project hebben de kunstenaars, in het kader van het Rembrandtjaar en het project 'Lang Leve Rembrandt', hun gezamenlijke interpretatie gemaakt van 'De Nachtwacht'. Het werk van negentig bij tachtig centimeter is onderverdeeld in negen stukken, elk in eigen stijl geschilderd. Een bijzonder leerzaam project voor de leden. De kunstenaars vertellen graag meer over hun werk, dus wees donderdagavond 4 april welkom. Vrij entree.

Eigen glasvezelnet in buitengebied

Straks heeft ook het buitengebied razendsnel internet. (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - Meer dan vier jaar intensief onderzoek, lobby- en uitzoekwerk is vrijdag 8 maart bekroond met de aanleg van het eerste stukje coöperatieve glasvezel in Veenhuizen, het buitengebied van Heerhugowaard. Jarenlang was er geen enkele commerciële partij te vinden die het aandurfde om in dit dunbevolkte gebied glasvezel aan te leggen. Intussen kampten zowel ondernemers als inwoners met onbruikbaar traag internet. In dit gebied zijn veel ondernemers gevestigd, waaronder melkveehouders en kwekers, die ook allemaal vlot internet nodig hebben voor hun bedrijfsvoering.

De bewoners hebben daarom het heft in eigen handen genomen en hebben met elkaar Coöperatie Veenglas opgericht. Veenglas legt nu in eigen beheer een glasvezelnet aan waar verschillende diensten voor internet, telefonie en televisie op aangeboden worden. Het grootste deel van de financiering komt uit eigen middelen. Wegenbouwer KWS is momenteel bezig met de vernieuwing van de Veenhuizerweg en Kerkweg. De aannemer van Veenglas loopt mee in hun planning zodat de glasvezelkabels netjes in de nieuwe weg komen te liggen. KWS heeft zich heel bereidwillig opgesteld om mee te werken aan dit unieke project. Het 'echte' werk gaat van start wanneer KWS aan de zijde van de Dijkweg begint om de Kerkweg te vernieuwen. Iedere week zal er een stuk van ongeveer 700 meter afgegraven, opnieuw gefundeerd en vervolgens geasfalteerd worden. De Veenglas kabel loopt in datzelfde tempo mee, terwijl er gelijktijdig ook op andere locaties in het Veenglas gebied gewerkt zal worden aan het glasvezelnet. De verwachting is dat de gehele aanleg van zowel het glasvezelnet als de vernieuwing van beide wegen rond de Veenhuizer kermis (eind juli 2019) afgerond zal zijn.

Zie ook www.veenglas.nl

Stem op mooiste West-Friese gebouw

REGIO - Het Westfries Genootschap organiseert dit jaar voor het eerst de verkiezing van het mooiste gebouw van West-Friesland. Deze keer is de categorie vrijstaande woningen aan de beurt. Alle vrijstaande woningen binnen de West-Friese Omringdijk komen in aanmerking.

Deelname is eenvoudig. Stuur een foto in van de woning en van de omgeving van de woning. Vermeld het adres, de naam van de eigenaar en naam en adres van de inzender. Inzending kan per post of mail en via Facebook. Het kan gaan om een nieuw gebouwde woning of een verbouwde of gerestaureerde woning; de (ver)bouw moet tussen 2000 en 2018 hebben plaatsgevonden. Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen en kijkt daarbij naar aspecten als uitstraling, materiaalgebruik, kleurgebruik (in samenhang met de omgeving) en stedenbouwkundige en landschappelijke context. De jury nomineert vervolgens drie woningen in de categorie Nieuwbouw en drie andere in de categorie Verbouw/Restauratie. De nominaties worden in juni bekend gemaakt en op www.westfriesgenootschap.nl geplaatst. Daarna kan het publiek tot 1 oktober stemmen op haar of zijn favoriet. In november volgt de prijsuitreiking. De winnaar krijgt een oorkonde en wordt vermeld in het jaarboek van het genootschap. Met deze verkiezing vraagt het Westfries Genootschap blijvende aandacht voor behoud en versterking van het Westfriese erfgoed. Mooie woningen maken Westfriesland mooier. Het Westfries Genootschap ziet graag dat zowel bij nieuwbouw als bij verbouw van een woning er een toegevoegde waarde is.


Meer weten? Kijk op www.westfriesgenootschap.nl.

Weggooien? Mooi niet!

HEERHUGOWAARD - Wie huishoudelijke apparaten of kleding heeft die gerepareerd moet worden, kan terecht bij het Repair Café. Vrijwilligers zitten klaar om te helpen bij het herstellen van spullen. Dinsdag 19 maart van 14.00 tot 16.30 uur is het Repair Café open bij Wonen Plus Welzijn aan de Rozenlaan 2, maandag 25 maart van 14.00 tot 16.30 uur is in de Rivierenwijk het Spaarne 58a open en dinsdag 26 maart van 14.00 tot 16.30 uur kan men terecht in de Bibliotheek, Parelhof 1 voor het herstellen van kleding en elektrische apparaten. Volg het Repair Café Heerhugowaard ook via www.facebook.com/RepairCafeHeerhugowaard, www.repaircafeheerhugowaard.nl en twitter.com/RC_HHW.

Titelverdediger ten onder in beker

NVDB, in de goudkleurige shirts, had weinig moeite met Mors Grondverzet. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Bekerhouder Schildersbedrijf Mol is uitgeschakeld in de Thandiwe bekercompetitie. Met nog één minuut op de klok en een stand van 5-5 ging de titelverdediger op zoek naar de winnende treffer tegen Kieskeurig. Door slordig balverlies viel de beslissende goal echter aan de andere kant (5-6) en plaatst Kieskeurig zich voor de kwartfinales.

Fietsvoordeelshop.nl zette de koploper in de L'Arcade Administratie-cu,p SMP/De Verse Kippen, simpel aan de kant: 5-1. Used Products Heerhugowaard en Zonneveld Elektro maakten er een spannende en aantrekkelijke pot van, die eindigde in 4-3. Tips Thailand liet Café Muizenvreugd flink zweten, maar ging uiteindelijk toch met 2-3 onderuit. De Praktijk gaf het veel hoger aangeschreven VHC Jongens bv uitstekend partij (2-2) en gaf zich pas na penalty's gewonnen. Ook bij de partij tussen Horizon Transport- en koeriersdiensten en SDV Installatietechniek kwamen er strafschoppen aan te pas, nadat de reguliere speeltijd met 4-4 werd afgesloten. Het was uiteindelijk Horizon dat zich bij de laatste acht plaatste. Autobedrijf John Visser, leider in de stand om de 123Borstels.nl-cup, was op dreef tegen de nummer drie uit die competitie, Jan Sprenkeling Square: het werd maar liefst 9-1. Ook NVDB had een makkelijke avond; het won met 9-0 van Mors grondverzet

De kwartfinales worden woensdag 3 april gespeeld: 18.55 uur Café Muizenvreugd – Kieskeurig; 19.25 uur Autobedrijf John Visser – NVDB; 19.55 uur VHC Jongens bv - Horizon Transport- & Koeriersdiensten; 20.25 uur Used Products Heerhugowaard - Fietsvoordeelshop.nl.

Topper eindigt onbeslist

De wedstrijd tussen koploper Autobedrijf John Visser en de nummer twee Jos Kamp Assurantiën in de 123Borstels.nl cup eindigde na een enerverende wedstrijd vol gele kaarten, een rode kaart en een eigen doelpunt in 4-4. Hierdoor blijft de strijd om de tweede plaats ongemeen spannend. Onderin speelden Smaak Enzo en Renses Automobielbedrijven beiden een puike partij, maar konden helaas net geen puntje pakken. Renses ging met 3-4 onderuit tegen Used Products Heerhugowaard en Smaak Enzo liet een punt glippen tegen Damclub SNA: 1-2. Jan Sprenkeling Square won met 6-3 van Horizon Transport- & Koeriersdiensten en Zonneveld Elektro haalde de dubbele cijfers tegen Van Dijk: 10-1. Tips Thailand boekte een overtuigende zege op De Heertjes 4/Sunrise Zonwering bv: 6-1.

Na vijftien speelronden heeft Autobedrijf John Visser een straatlengte voorsprong - twaalf punten - op de concurrentie en maken Used Products, Zonneveld Elektro, Jos Kamp Assurantiën, Jan Sprenkeling Square én Horizon Transport- & Koeriersdiensten allemaal nog aanspraak op de tweede plaats. De Heertjes 4, Renses en Smaak Enzo moeten uitvechten welke twee teams er zullen degraderen.

Terechte zege van FC Marlène

Issy Hamdaoui kwam in de wedstrijd tegen Groene Ster niet tot scoren. (Foto: Sander Kaaij Fotografie)

HEERHUGOWAARD – Met nog drie wedstrijden voor de boeg staat FC Marlène zes punten voor op nummer vijf Groene Ster. Vrijdagavond 15 maart won Marlène met 7-2 van Groene Ster. De vierde plek geeft recht op de play-offs en die plek gaat naar alle waarschijnlijkheid naar de Heerhugowaardse ploeg, die aantrad zonder doelman Peter Rozenbeek en Mo Darri.

Formatie van coach Anand Jagdewsing vast op vierde plek

Na een wat mindere periode moest in deze thuiswedstrijd tegen Groene Ster uit Vlissingen beslist gewonnen worden. Vanaf het eerste fluitsignaal vertrok FC Marlène met heel veel energie richting het doel van de gasten. De eerste kans was er voor gelegenheid aanvoerder Jordy Cretier, maar zijn schot eindigde op de lat. Het was voor de gast uitstel van executie, omdat Stefan Dol al in de vierde minuut 1-0 liet aantekenen. FC Marlène was in de eerste helft oppermachtig. Door treffers van Ilias Bouzit en Hoessein Jabir stond er binnen tien minuten al 3-0 op het scorebord. Groene Ster wist eenmaal invaller doelman Melvin Habets te verschalken, maar voor de wissel wisten opnieuw Ilias Bouzit en Stefan Dol te scoren: 5-1.

Tigers Roermond

In de tweede helft nam FC Marlène wat gas terug. Groene Ster kreeg wat meer vat op de wedstrijd en met twee treffers was de marge nog twee treffers in het voordeel van de thuisclub. In de laatste vijf minuten zorgden Hoessein Jabir en Nabil Akaazoun voor de eindstand: 7-2. Vrijdagavond 22 maart speelt FC Marlène uit bij Tigers Roermond. Daarna volgt nog de uitwedstrijd tegen White Stones en de laatste wedstrijd is zaterdag 13 april tegen ZVV Volendam. Daarna volgen de play-offs waar FC Eindhoven en Hovocubo zich al hebben geplaatst.

Meet-up rond autisme in sport

REGIO - Stichting Sport-Z organiseert in samenwerking met Kop-Zorg in april twee gratis informatieve bijeenkomsten rondom het thema 'Autisme en gedragsproblematiek in de sport'. De bijeenkomsten staan open voor sportaanbieders en (zorg)professionals die betrokken (willen) zijn bij het aangepast sporten in de regio Alkmaar.

Tijdens de bijeenkomst worden concrete knelpunten uit de praktijk behandeld en krijgt men de kans om ervaringen met elkaar te delen. Stichting Sport-Z organiseert de gratis Meet up Aangepast Sporten namens Regio Alkmaar en wil hiermee zoveel mogelijk drempels wegnemen zodat mensen met een beperking ook mee kunnen doen. Door het uitwisselen van relevante informatie kan vraag en aanbod (nog) beter op elkaar worden afgestemd. Het programma van de Meet up Aangepast Sporten richt zich op zowel (zorg)professionals (medewerkers van sociale teams, buurtsportcoaches, ambtenaren van Sport en Zorg en WMO consulenten) als sportaanbieders (verenigingsmanagers, bestuurders, vrijwilligers en verenigingsondersteuners). Op de agenda van de bijeenkomsten staat onder meer het laatste nieuws over het aangepast sporten in regio Alkmaar, het thema 'Autisme en gedragsproblematiek in de sport' en de ontwikkelingen op de website van Uniek Sporten. Daarnaast is er volop de gelegenheid om andere sportaanbieders en professionals te ontmoeten.

Donderdag 4 april vindt de bijeenkomst plaats in het gemeentehuis, Parelhof 1 in Heerhugowaard. Aanmelden kan via www.sport-z.org/meetup. Meer info bij Pascale de Hoogh (Regio Coördinator Aangepast Sporten): 06-11149728 of p.dehoogh@sport-z.org.

Dertig jaar biljarten bij Koraalrif

HEERHUGOWAARD - Biljartvereniging Koraalrif bestaat dit jaar dertig jaar en nodigt belangstellenden uit om vrijblijvend kennis te maken. Er wordt op maandagavond gespeeld in Biljartcentrum Heerhugowaard, aan de Parelhof. De speelavond begint rond 19.00 en eindigt circa 22.00 uur. "Op een speelavond worden altijd twee partijen libre en één partij bandstoten gespeeld", licht secretaris Paul Schimmel toe. Jong, oud, man en vrouw; iedereen is welkom. "De meeste spelers hebben een moyenne van 0,5 tot maximaal 2. Sportiviteit en gezelligheid staan voorop. Speel vrijblijvend en kosteloos een maand mee! Mail naar Biljartvereniging.Koraalrif@gmail.com of bel 072-5710653 of 06-53842816.

Rabobank blijft sponsor Grote Prijs

Rabobank en De Grote Prijs bezegelen de nieuwe sponsorovereenkomst. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Een belangrijke steun in de rug voor een niet meer weg te denken evenement in Heerhugowaard en het grootste jaarlijkse evenement in Cool kunst en cultuur. Met zichtbaar plezier tekenden Jan Klaver, directeur Particulieren bij Rabobank Alkmaar en omstreken, en Ton Heijnen, bestuurder van het Trinitas College en bestuurslid van stichting De Grote Prijs, donderdag 14 maart de sponsorovereenkomst voor De Grote Prijs editie 2019 en 2020.

Met deze verlenging van de sponsorovereenkomst door de Rabobank is De Grote Prijs ervan verzekerd, dat ook de komende twee jaren zo'n honderdvijftig muzikale, zingende en dansende leerlingen van het Trinitas College hun talenten kunnen tonen in vijf voorstellingen in Cool kunst en cultuur in Heerhugowaard.

Talentontwikkeling

Jan Klaver: "Mooi om als Rabobank dit evenement te mogen ondersteunen waarbij talentontwikkeling centraal staat. Dit initiatief steunen wij dan ook van harte." De Grote Prijs biedt bovendien jaarlijks aan meer dan veertig leerlingen een prachtige praktijkervaring die perfect aansluit bij hun opleiding.