Haarlems Nieuwsblad

25 april 2019

Haarlems Nieuwsblad 25 april 2019


Woord en Daad viert één-jarig bestaan

Afgelopen dinsdag vierde Woord en daad haar een-jarig bestaan met de vrijwilligers. (Foto: Rowin van Diest)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Wat doe je met een groot leeg pand in Winkelcentrum Schalkwijk waar jarenlang V&D heeft gezeten? Centrummanagement Gerard Zwier ging in gesprek met Stichting Woord en Daad en Ontmoeting van Het Open Huis en kwam op het idee om er een Kringloopwinkel te beginnen. We zijn inmiddels een jaar verder en het mag gezegd worden, de toekomst ziet er rooskleurig uit.

"Het had een lange aanlooptijd nodig maar nu staan we waar we willen en kunnen we uitbreiden,'' vertelt Zwier. "Het enorme pand, wordt gerund door vrijwilligers die vanuit Maatschappelijk Centrum Het Open huis en Stichting Woord en Daad worden aangestuurd. In het begin merk je dat je veel mankracht hebt maar te weinig kennis van zaken.

Het liep nog niet zoals het moest en dat bracht extra kosten met zich mee. Met de aanstelling van Gerrit van Kuistum is het echt bergopwaarts gegaan. Zowel het runnen van de winkel en het begeleiden van de vrijwilligers is in goede banen geleid.We staan nu op het punt om nog iemand aan te nemen die meer invulling geeft aan het beleid."

Zo wil de winkel, die op dit moment 4 dagen open is, uit willen breiden naar langere openingstijden. "Naast deze nieuwe invulling zoeken we ook nog vrijwilligers die de werkvloer kunnen versterken. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden dus als het iemand aanspreekt neem dan contact op met Stichting Woord en Daad.

www.wendschalkwijk.nl

Oproep werkgevers voor Participatieprijs

Wie volgt Vos Supermarkten op als winnaar van de Participatieprijs werkgevers? Foto: Elisabeth Beelaerts

HAARLEM - Welke werkgevers dingen dit jaar mee naar de Participatieprijs werkgevers? Tips en aanmeldingen voor de werkgeverswedstrijd kunnen tot en met vrijdag 17 mei, 24.00 uur bij de organisatie worden ingediend.

De wedstrijd om de werkgeversprijs (tweede editie) loopt op dit moment. Werkgevers die zich in het bijzonder inzetten voor het aan het werk helpen en houden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, worden in het zonnetje gezet.

De Jury

Het gaat om werkgelegenheid voor deze doelgroep in de regio Zuid-Kennemerland, zowel commerciële bedrijven als non-profit organisaties. Vorig jaar waren PWN, Newasco Van Houten en Vos Supermarkten de finalisten en won het supermarktbedrijf de prijs. Een onafhankelijke, deskundige jury weegt de deelnemende werkgevers. In de vijfkoppige jury zitten: René Nelis (accountant en partner BDO), Gea Kuiper (ondernemer en consultant Twizzting), Fabiènne Hendricks (manager Tata Steel Academy), Jeroen Coops (manager Werkpas Holding) en Monique van 't Klooster (programmamanager bij Bureau VBZ).

Gea Kuiper is juryvoorzitter. Zij heeft jarenlange ervaring als manager en directeur HRM in de supermarktbranche (o.a. Jumbo). Na de aanmelddeadline gaat deze jury de deelnemers beoordelen en een selectie van drie finalisten maken.

De prijs is een initiatief van het Werkgevers Servicepunt voor Zuid-Kennemerland en IJmond. De finalebijeenkomst is op donderdag 3 oktober. Meer informatie, tips over werkgevers en jezelf als werkgever aanmelden via www.participatieprijswerkgevers.nl.

Nieuwe

ontmoetingsplek

bij de Fjord

Lokale tentoonstelling

van

Zwembad Houtvaart

Koningsdag Haarlem

wat is er

waar te doen?

Trots Haarlem wil meer aandacht voor geweld tegen LHBT-ers

Nieuwe ontmoetingsplek bij De Fjord

Heerlijk om ook buiten een zithoek te hebben. (Foto: PR SIG )

HAARLEM - Wijkcentrum De Fjord aan de Paul Krugerkade in Haarlem-Noord is uitgebreid met een buurtwinkel annex koffiehoek/terras. Het gaat om een nieuw dagbestedingsproject van stichting SIG, organisatie voor mensen met een beperking. Wethouder Marie Thérèse Meijs verrichtte woensdag 17 april samen met SIG-directeur Jan Kroft de officiële opening bij De Fjord.

Koffiehoek/buurtcentrum moet voor meer aanloop zorgen

De officiële opening van de koffiehoek met wethouder Marie Thérèse Meijs en SIG-directeur Jan Kroft. (Foto: PR SIG )

De buurtwinkel en de koffiehoek, met ruim terras, krijgen een (wijk)ontmoetingsfunctie. Voor gebruikers/bezoekers van wijkcentrum De Fjord en voor oudere wijkbewoners, maar ook voor klanten van de nabijgelegen winkels (winkelcentrum Cronjé, Vomar en Action). Ook ouders die hun kinderen naar de nabijgelegen kinderopvang brengen of in het aangrenzende Nelson Mandelapark laten spelen, kunnen in de koffiehoek nog even wat komen drinken.

Dienstencentrum

De nieuwe Buurtwinkel de Fjord, onderdeel van de koffiehoek, is een dienstencentrum, waar wijkbewoners met vragen op het gebied van wonen, welzijn en ouderenzorg en aanvragen voor klusjes in en om het huis terecht kunnen. Omdat binnen wijkcentrum De Fjord diverse zorg- en welzijnsorganisaties samenwerken (SIG, Haarlem Effect, EcoSol Effect, Zorgbalans) kunnen veel vragen direct naar de juiste organisatie/persoon worden doorgespeeld.

Donatie

De nieuwe buurtwinkel/koffiehoek in het wijkcentrum past in de wijkgerichte, verbindende rol die De Fjord wil vervullen. Niet alleen de gemeente gaf er alle steun aan, ook het Oranje Fonds maakte het met een donatie mogelijk. De koffiehoek/buurtwinkel is het derde dagbestedingsproject van de SIG in De Fjord.

Ook organiseert de SIG hier in samenwerking met welzijnsorganisatie Haarlem Effect een wekelijkse open maaltijd voor wijkbewoners (Stamtafel).

Trots Haarlem wil Passion naar Haarlem halen

Komt The Passion misschien naar Haarlem? (Foto: Christa Warmerdam)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - The Passion is dè muzikale paasvertelling en de afgelopen jaren uitgegroeid tot een waar fenomeen. Het evenement trekt elk jaar miljoenen kijkers. De tv-uitzending van dit jaar was met 2,3 miljoen het best bekeken programma van die avond. Daarnaast trekt het spektakel duizenden bezoekers. In de binnenstad van Dordrecht waren dit jaar zo'n twintigduizend bezoekers afgekomen op het evenement. Trots Haarlem zou dan ook graag zien dat The Passion naar Haarlem komt. Sander van den Raadt (Trots Haarlem) vraagt in de raadvergadering van 18 april aan burgemeester Jos Wienen om zijn expertise om grote evenementen binnen te halen in te zetten: "U heeft er ook voor gezorgd dat de musical 'Soldaat van Oranje' naar uw vorige gemeente Katwijk kwam, dus waarom ook niet The Passion naar Haarlem halen? We hebben een fantastische stad en mooie kerken. Mijn vraag is: bent u bereid uw ziel en zaligheid daarvoor in te zetten?" Het enthousiasme binnen het college is groot.

Wienen: "Ik hoor hier zelfs al vrijwilligers die voor hoofdrollen en gastrollen willen gaan." (Grote vraag is natuurlijk dan wel wie welke rol op zich gaat nemen.) Wienen is het er overigens mee eens dat het evenement een geweldige uitstraling heeft en het zeker niet zou misstaan in Haarlem. "Het is dan ook zeker de moeite waard om te kijken of er mogelijkheden zijn. Maar mijn ziel en zaligheid daar ben ik een beetje voorzichtig mee."

Ondersteboven van 'Stem van de stad'

De toneelgroep van het Nieuwe Wereldhuis met rechts op de eerste rij regisseur Paula Juan Lima. (Foto: Willem Brand)

Door Willem Brand

HAARLEM - 'Ik ben hier ondersteboven van,' roept een vrouw na afloop van de voorstelling 'Stem van de stad' in de bibliotheek van Haarlem Centrum. Een groep van vijftien spelers heeft op een prachtige manier laten zien dat positief in het leven staan en de wil om er wat van te maken totaal niet afhangt van waar je geboren bent, maar hoe je je persoonlijk opstelt.

Centraal in het stuk staan Hanna en Louise, de een is eenzaam en onbuigzaam, de ander open en vriendelijk. Hanna wijst contact met anderstaligen af vanwege kleur en vreemd taalgebruik. Louise staat open voor nieuwe ontmoetingen. Pas aan het eind ontdooit de eenzame Hanna bij een kennismaking met Katja, een in Rusland geboren vrouw.

Paula Juan Lima, de in Argentinië geboren regisseur, heeft al improviserend deze onervaren groep tot een geheel samengesmeed. Je kunt ook zien dat de o.a. in Syrië, Ghana en Rusland geboren mensen vol zelfvertrouwen op toneel staan.

Een prestatie van formaat, vindt Hanna Holvast die net als Louise Koster in hofje Codde en van Beresteyn woont. Vooraf had Paula het publiek toegesproken: 'Toneel is een goede manier om contact te maken. Wij proberen het beste van onszelf te laten zien. Probeert u als publiek ook met deze blik te kijken.' Een rake levensles.

Na afloop praten de twee toneelspelende hofbewoonsters met drie hofgenoten na op het terras. Greet vond het een mooi gegeven en het enthousiasme van de groep aanstekelijk. Charlotte vond het prachtig om te zien 'wat je met weinig veel kunt doen'. Nog te zien in het Badhuis en in de Pletterij. Kijk op de website voor meer informatie.

Dodelijk verkeersongeval

OVERVEEN - Zondagmiddag vond een dodelijk verkeersongeval plaats op de Zeeweg. Bij het ongeval kwam een 69-jarige vrouw uit Heemskerk om het leven. Rond 14.50 uur werd een aanrijding tussen een snorfietser en een automobilist gemeld. Het slachtoffer werd direct gereanimeerd. De Heemskerkse overleed echter ter plaatse aan haar verwondingen. De 49-jarige automobilist uit Zandvoort is meegenomen naar het politiebureau en is later na verhoor op vrije voeten gesteld.

Participatiekoor ontvangt donatie

Het Participatiekoor is blij met de donatie. (Foto:PR )

HAARLEM - Het Stimuleringsfonds van Rabobank Haarlem en omstreken schenkt het Participatiekoor Haarlem € 4.000. "Dit is een enorme opsteker voor alle mensen met dementie die graag mee willen blijven doen in het culturele leven van Haarlem', reageert voorzitter Wim Heeremans verheugd.

Eduard Leutscher van het Rabobank Stimuleringsfonds motiveert de donatie als volgt: "De doelstelling van het Participatiekoor is om mensen met dementie de kans te geven mee te blijven doen in het culturele leven in Haarlem en omgeving. Die doelstelling onderschrijven wij van harte en sluit perfect aan bij de maatschappelijke verantwoordelijkheid die wij als Rabobank nemen voor kwetsbare ouderen."

De Rabobank is de eerste bank in Nederland die speciale aandacht besteedt aan kwetsbare ouderen. Dit doet zij onder andere met het programma Veilig Thuis, maar ook door voor deze groep mensen speciale producten en diensten te ontwikkelen die hen de mogelijkheid bieden om veilig en zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen en bankieren. "Zo bezoeken wij onder andere ouderen thuis die minder mobiel zijn om hun bankzaken te regelen", aldus Fonz Halfman, adviseur Particulieren. "In Nederland zijn jaarlijks tienduizenden kwetsbare ouderen het slachtoffer van financieel misbruik. Hoe meer deze groep mensen actief blijft in de samenleving des te beter kunnen zij zich weren. Het Participatiekoor draagt hier aan bij en geeft de sterk opkomende emancipatie van mensen met geheugenproblemen een flinke steun in de rug."

Mee blijven doen?

Wim Heeremans, voorzitter van de Stichting Participatie met Dementie, is verguld met de gift van het Stimuleringsfonds. "Cultuurparticipatie van mensen met dementie levert een grote bijdrage aan het welzijn van deze mensen. Wij ontmoeten nog vaak sceptische reacties als wij vertellen dat mensen met dementie de Passies van Bach zingen. Met deze donatie kunnen wij verder werken aan onze ambitie om mensen met dementie te ondersteunen "

SIG-Sponsorloop Marsmanplein

HAARLEM - Op zaterdag 11 mei wordt op en rond het Marsmanplein in Haarlem-Noord/Delftwijk een sponsorloop gehouden. Hiermee wil SigSportief, de wandelgroep van stichting SIG in Delftwijk, geld inzamelen voor de stichting Kinderen van de Voedselbank, het jubileumdoel van de SIG, die dit jaar 50 jaar bestaat.

De SIG biedt ondersteuning aan mensen met een beperking in Zuid- en Midden-Kennemerland. Een groot aantal cliënten woont en werkt (incl. dagbesteding) in Delftwijk. SigSportief is de naam van de wandelgroep van cliënten, die maandelijks een wandeling door Haarlem-Noord onderneemt.

De sponsorloop op 11 mei begint om 11.00 uur bij De Buurtwinkel Marsmanplein aan de Gen. Spoorlaan 140 (achter het winkelcentrum). Er is een leuke route uitgestippeld, die via het Marsmanplein door de wijk en het aangrenzende park voert. Iedereen kan meedoen, met als het even kan veel eigen sponsors. De organisatie van SigSportief verzorgt tijdens het evenement muziek, hapjes en drankjes. Om 13.00 uur wordt de sponsorloop bij de buurtwinkel afgesloten. Inschrijven kan bij de start of tevoren met een mail naar SigSportiefHaarlem-Noord@sig.nu.

Jouw Haarlem stelt vragen over dreiging sluiting Hudsons's Bay

Jouw Haarlem stelt vragen over dreiging sluiting Hudsons's Bay (Foto: Christa Warmerdam)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Jouw Haarlem heeft aan de raad vragen gesteld over de sluiting van Hudsons's Bay. Moussa Ayan (Jouw Haarlem) : "We waren hartstikke blij dat een jaar geleden Hudson's Bay open ging. Ik schrok toen ik vorige week in de krant las dat Hudsons's Bay bedreigd werd met faillissement. Mijn vraag is: Klopt dat en worden er gesprekken gevoerd met Hudsons's Bay hierover."

'Haarlemmers moeten daar iets gaan kopen'

Wethouder Robbert Berkhout begrijpt de zorgen maar legt uit dat de gemeente niets meer weet dan wat er in media bericht wordt. "De directie van Hudsons's Bay heeft ons hier niets over laten weten. Op dit moment is er nog gewoon regulier contact met de directie en de centrummanager, zoals dat ook met andere winkeliers in de binnenstad geldt." Ayan wil dan toch wel weten of de wethouder dan misschien zelf proactief contact heeft opgenomen met het bedrijf. Dat blijkt niet het geval. Berkhout herhaalt: "Wel word ik op de hoogte gehouden op dit vlak." Louise van Zetten (Hart voor Haarlem) heeft een praktische oplossing voor het probleem: "Ik zou zeggen ga allemaal iets kopen bij Hudsons's Bay. Een beetje actief vragen of het college daar gaat praten helpt niet. Het belangrijkste is dat Haarlemmers daar iets moeten gaan kopen."

Herdenkingswandeling 4 mei

HAARLEM - Elk jaar staat Nederland op 4 en 5 mei stil bij de herdenking van de 2e wereld-oorlog en de bevrijding. Op 5 mei heeft dat een feestelijk karakter vanwege de in 1945 herwonnen vrijheid. Op 4 mei is dat anders. Dan staat Nederland letterlijk even stil. Verhalen die vertellen van dood en verderf, van hongersnood, razzia's en onderduikers. Maar ook van moed en vaderlandsliefde, van solidariteit en verbeten verzet. Over die jaren, waarin de Duitse bezetter meende ons vrije land te moeten innemen, gaat deze wandeling. Een wandeling langs bekende en minder bekende locaties waar de oorlog zijn sporen heeft nagelaten. Wandel mee met onze Gildegids Hans op zaterdag 4 mei; vertrek om 13.30 uur vanaf het Hannie Schaft monument in het Kenaupark. Aanmelden via gildewandelingen@gmail.com of bel naar 06-16410803. Kosten 4,- per persoon.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

De afgelopen week waren hot topics op social media de Haarlemse Kermissen. De kortingsbonnen online en afgelopen editie als papierenkrant vonden stevig aftrek. Wegens grote drukte is de redactie niet toegekomen aan een stelling of video. Heeft u ideeën voor een video uit de oude doos of wilt u een onderwerp aankaarten dat speelt in deze regio, schroom dan niet om contact met ons op te nemen door te e-mailen naar redactiehln@rodi.nl

Storytrail stadswandeling

HAARLEM - Op zondag 19 mei komt de geschiedenis van Haarlem tot leven tijdens de Storytrail stadswandeling. Verhalenverteller Franciscus van theatergezelschap Stadsavonturen gidst zijn publiek door de binnenstad. Onderweg vertelt hij de mooiste en spannendste verhalen uit de stadshistorie. Slenter langs de verstilde grachten, verdwaal in lang vervlogen stadsverhalen, bewonder de Haarlemse helden van vroeger en trek ten strijde met de beroemde Kenau Simonsdochter Hasselaer. De Storytrail stadswandeling Haarlem is een heerlijk vertel-avontuur voor jong en oud. De Storytrail stadswandeling begint op om 14.00 uur. Reserveren is noodzakelijk: www.storytrail.nl/stadswandeling-haarlem.

Verhelp opgebouwde stress bij praktijk Body Stress release Kennemerland

Laura van BSR Kennemerland. (Foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photography | www.tychoseye.nl | www.facebook.com/tychoseye)

HAARLEM - "Mama wanneer gaan we weer naar de kriebel – mevrouw?"Dit vroeg Femke (5) onlangs aan haar moeder Jolanda (38). Beide zijn cliënt bij de praktijk Body Stress Release Kennemerland.

"Body StressRelease? Ik had er nog nooit van gehoord," vertelt Jolanda. "Ik kampte al jaren met lage rugproblemen en hoofdpijn klachten. Dit werd alleen maar erger tijdens mijn zwangerschap. De bevalling was voor zowel mijn dochter Femke als mij erg zwaar. Mijn klachten werden na de bevalling alleen maar erger, ook bleef ik last houden van onrustig/stress gevoel. Femke was een heerlijke baby maar ze zat niet lekker in haar vel, ze huilde veel en sliep daardoor slecht. Een oorzaak is nooit gevonden."

Kom langs en ervaar na enkele behandelingen al dat het werkt. (foto: © Tycho Müller | Tycho's Eye Photography)

Kriebeldokter

Jolanda:"Na een lange moeizame weg kwam ik op advies van mijn huisarts terecht bij BSR Kennemerland. De eerste 3 behandelingen voelde ik dat er van alles gebeurde. De pijn werd in eerste instantie erger, maar ik voelde de stress mijn lijf uitvloeien en er kwam rust. Laura heeft me het vertrouwen gegeven om door te gaan met de behandelingen en uiteindelijk gingen ook mijn lage rugproblemen en hoofdpijn weg. Mijn dochter Femke vond de behandelingen erg fijn en Laura wordt nu de kriebeldokter genoemd. Inmiddels slaapt mijn dochter als een roos en huppelt vrolijk de dag door."

Practitioner Laura vult aan: "Vandaag de dag zijn we allemaal druk, we willen veel en het lichaam moet daar maar in volgen. Jolanda is een voorbeeld van veel cliënten die ik zie in mijn praktijk. Ze zitten niet lekker in hun vel en hebben uiteenlopende klachten, waar de huisarts vaak niet zoveel mee kan. Soms zijn er onderzoeken geweest, zijn er foto's of is er een scan gemaakt, maar is er niet gevonden. Dan is de kans groot dat men al jarenlang spierspanning heeft opgebouwd."

Hoe ontstaat Body Stress?

Spierspanning, body stress ontstaat door overbelasting; fysiek, psychisch of chemisch. Vaak gebeurt dat geleidelijk. En dan ineens is de emmer vol. Heb je een veeleisende baan? Maak je een emotionele zware tijd door? Pas een operatie of ongeluk gehad? Het lichaam beschermt zich tdoor spierspanning vast te zetten. Door deze Body Stress herstel langzamer; je voelt je moe en stijf, na langere tijd kun je ook (pijn)klachten ervaren.

Hoe werkt een behandeling?

BSR is een behandeltechniek waarbij we kijken naar de gehele mens. De voorgeschiedenis is net zo belangrijk als de klachten. De release bestaat uit het geven van kleine, lichte pulsen met de vingers, op de juist plaats en de juiste richting. Het lichaam kan hierdoor de spanning weer laag voor laag loslaten. Jolanda vertelt: "Doordat ik al zolang klachten had was ik sceptisch over BSR, maar een BSR behandeling is bijzonder prettig, en helemaal niet hard of pijnlijk. Bovendien is Laura heel voorzichtig en luistert ze goed naar je."

Technieken

Sinds 2010 heeft Laura Sinnema een eigen praktijk aan Heussensstraat 2A in Haarlem. "Body Stress Release is er voor iedereen, voor jong en oud. Mijn jongste cliënt is nog geen 3 maanden en de oudste telt 92 jaar. Ik ben blij dat ik al zoveel mensen heb mogen helpen met deze techniek. Ze zitten weer lekker in hun vel, en gaan met plezier sporten, werken en spelen."

Goed om te weten: Consulten in de praktijk BSR Kennerland worden vergoed door diverse zorgverzekeraars. Laura Sinnema is aangesloten bij de beroepsvereniging VBAG, RBCZ en BSRAN bij de BSRAN

(Body Stress BSR Kennemerland

Heussensstraat 2a,

2023 JR Haarlem

06-17407274

info@bsrkennemerland.nl

www.bsrkennemerland.nl

Koningsdag Haarlem; Wat is er waar te doen?

Feest en muziek staat centraal. (Foto: Yellow Tipi)

HAARLEM - Op zaterdag 27 april viert heel Nederland weer Koningsdag. Zo ook natuurlijk Haarlem. Maar wat staat er allemaal op het programma? Vrijmarkten, optredens, concerten, kermis...Het kan niet op. Haarlems Nieuwsblad zet de higliners op de rijtje.

In het centrum van Haarlem is er muziek en gezelligheid op het Nieuwe Kerksplein, Nieuwe Groenmarkt, Lange Herenstraat en het Klokhuisplein. In het Kenaupark is ook weer K-Day Kenaupark met een vrijmarkt, livemuziek, drankjes en foodtrucks. Ook in andere wijken in Haarlem van Schalkwijk tot aan Haarlem-Noord is er van alles te doen, van vrijmarkten tot optredens.

Koningsdag op de Botermarkt. (Foto: David Enker Flickr)
(Foto: )
Koningsdag voor de hele buurt. (Foto: PR)

Een van de grootste trekkers van Koningsdag is de vrijmarkt in- en rondom het centrum. Wil je een plekje bemachtigen, ga dan in die nacht al zitten met je voorraad en claim een plek. De markt verwacht duizenden bezoekers dus de verkoop zal ongetwijfeld goed gaan.

Koningsdagagenda:

Zing-In in de Grote of St. Bavokerk. Zoals ieder jaar wordt Koningsdag afgetrapt tijdens de Zing-In in De Grote of St. Bavokerk. Van 10.00 – 11.30 uur. Toegang gratis. Met medewerking van: Haarlems Symphonisch Blaasorkest. Theaterkoor Blue Moon en Harlem Nocturne. Dit jaar doet onze nieuwe burgervader Jos Wienen het openingswoord en zijn er verschillende acts te bewonderen.

*Grote- of St-Bavokerk 09:30 De Grote Sing In.

*K-Day Kenaupark 07:00.

*Leonardo Da Vinciplein in Schalkwijk. Springkussens, Klimtoren, Glijbanen en andere activiteiten allemaal onder muzikale begeleiding van een Kids DJ. 10.00 - 18.00

*Hortus Plein
13.00 uur | Spotify: The best of all times
15.00 uur | The Family | De beste coverband van Haarlem!
17.00 uur | DJ Jay eL

*Bosch en Vaart Oranjeplein. De hele dag door veel leuke activiteiten voor kinderen en 's middags start de borrel met muziek, veel gezelligheid, drankjes, eten en meer. 09:00

*Oranjeplein
09.00 - 22.00 uur Buurtfeest en kindervrijmarkt, springkussens en kinderdisco
11.00 - 12.00 uur Koning en Koningin op het bordes, optreden Damiateband met kinderoptocht. Om 12.30 prijsuitreiking voor de mooiste prins en prinses door het koninspaar
12.00 - 14.00 uur Kinderspelletjes voor de kleinste kinderen

*Theemsplein 10:30

*De Vijfhoek rond het Nieuwe Kerksplein

10.00 tot 12.00 uur Kinderprogramma
10.00 tot 21.30 uur Koningsdagfestival met optredens van diverse bands
10.30 tot 11.30 uur Optocht van de Haarlemse Drumband "Blij met muziek" door de buurt

*Je Suis Energy en Haerlems Bodem op de Nieuwe Groenmarkt.
10.00 tot 22.00 uur Silent Disco, voor alle leeftijden
11:30 - 16:00 Springende Spruiten Disco (DJ 1)
13:00 - 13:30 Poppenkast
13:30 - 14:00 Voorleestheater
14:00 - 14:30 Poppenkast
14:30 - 15:00 Voorleestheater
15:00 - 15:30 Poppenkast
15:30 - 16:00 Voorleestheater
15:00 - 21:00 JSE DJ Team > DJ 1 & 2) // Slot (tot 22:00 uitloop)
Doorlopend Karaoke Booth en Foto Booth

*De Heer is Koning. 11.00 en 23.00 uur met diverse Dj's.

Line up:

Remy Unger
Robin 'Jaydee' Albers
Man With No Shadow
Robertodavinci
Ramos

DjTimo de Reuver
Dj Sandro Ceglia
Soundbalance

Steve Jonk
Dj Jay el

*Podium Prinsenhof 12:00

* Zijl-Fest 2019 12:00

*Lange Veerstraat

14:00 De tappen gaan open met Martino Rosso aka DJ Martein
Vanaf 17:30 uur Feest DJ Tijn

21:30 uur
Sax Jockey Marc (Marc Van de Velde) en Conga Keu (Ronald Keusters)

*Botermarkt

12:00 met DJ Pien. genre: feestelijk, dansbaar repertoire, house en disco

14.00 uur Conserve Allstars Live muziek

Haarlem-Noord:

*Marsmanplein 08.00 - 15.00 uur kleedjesmarkt (8.00 - 15.00uur) Met o.a. Rodeo Surfboard, een springkussen, DJ en een Nederlandstalige zanger.

*Speeltuin de Eenhoorn 11:00 Buurtfeest

*Da Vinciplein 12:00 Buurtfeest

*Neptunnusstraat 09:00 Buurtfeest

*Planetenwijk 09.00 tot 22.00 Buurtfeest

* Koningsdag Spaarndam 11:15

Ter info

Op zo'n dag als deze is het logisch dat er wat spelregels aan verbonden zijn.

Dit zijn ze op een rijtje vanuit de gemeente Haarlem.

1. Op Koningsdag kan er niet gratis worden geparkeerd.

2. Fietsen in het centrum van de stad is niet toegestaan. Parkeren kan in één van de fietsenstallingen.

3. Het is niet toegestaan glas, glazen of flessen) op straat mee te nemen. Alcohol mag alleen verkocht worden aan personen boven de 18 jaar. Bulk verpakkingen zijn verboden.

Kijk voor meer specifiekere informatie op www.koningsdaghaarlem.nl of www.visithaarlem.com

Na kermis Grote markt nu ook Kermis Zaanenlaan van start

Een zonovergoten kermis op de Grote Markt. (Foto: Jeffrey Koper)

HAARLEM – Heeft u ze al gebruikt? De Kortingsbonnen van de kermis? In de vorige editie gaf Haarlems Nieuwsblad een grote exclusieve kermiskrant uit met bordevol informatie over de attracties, de horecagelegenden op het terrein en niet te vergeten de vele kortingsacties. De bonnen zijn nog te downloaden via de website; https://www.rodi.nl/regio/haarlem en zoeken op kermis.

Na een grandioze start heeft de kermis op de Grote Markt weer vele bezoekers mogen verwelkomen. Naast Pasen en de Bloemencorso was ook het weer een fantastische trekker om lekker een dagje naar de Kermis te gaan. Naast de attracties op de Grote Markt staat vanaf vandaag ook de Zaanenlaan en het Zaanenpark in Haarlem-Noord in het teken van de Kermis. Hier zijn ook kortingsbonnen uit de voorgaande kermiskrant geldig.

Koningsdag

Ook Kermis Zaanbos herbergt vele leuke attracties. Daarnaast is er ruimte voor entertainment in de vorm van muzikale optredens, theater, speciale familiedagen, kinderfiguren en meer. En natuurlijk is er ook bij Kermis Zaanbos een speciaal programma rondom Koningsavond en Koningsdag georganiseerd. Kermis Zaanbos is open van donderdag 25 april tot en met maandag 5 mei. Zo presenteert de familie Sipkema het Geister Villa spookhuis en ook de populaire Cake Walk is terug. Verder vind je er de razendsnelle XLR8, de Spinning Coaster achtbaan en natuurlijk de vertrouwde attracties zoals de Power Wave, Deca Dance, Autoscooter, SnowJet en nog veel meer.

Noord-Hollands Archief gaat publiekslocatie Janskerk verbouwen

Impressies voor/na verbouwing van de historische toegang naar de Janskerk aan de Jansstraat en het Archiefcafé. (Foto: PR )

HAARLEM - Het Noord-Hollands Archief gaat van 6 mei tot 14 oktober de publiekslocatie Janskerk op de Jansstraat verbouwen. Daarom is de Janskerk in die periode voor publiek gesloten. Bezoekers voor de studiezaal kunnen in de aankomende maanden terecht op de locatie aan de Kleine Houtweg.

Dienstverlening tijdelijk naar locatie Kleine Houtweg

(Foto: PR )
Impressies voor/na verbouwing van de historische toegang naar de Janskerk aan de Jansstraat en het Archiefcafé (Foto: )

De studiezaal, de Commandeurszaal en het Archiefcafé in de Janskerk zijn toe aan vernieuwing. Het Archiefcafé wordt groter en wordt omgebouwd tot een ontmoetingsplek voor bezoekers, onderwijsgroepen en voor diverse andere doelgroepen. De historische toegang naar de Janskerk wordt van glazen deuren voorzien zodat de zichtbaarheid van het interieur van de kerk voor het langslopende publiek en de omwonenden wordt vergroot.

Dienstverlening verlegd

Het Noord-Hollands Archief zet sinds een aantal jaren versterkt in op digitale dienstverlening met onder meer de 'Scannen op verzoek'-dienst, een chatdienst en meer digitalisering van stukken. Daarom is de dienstverlening aan het begin van het jaar helemaal over gegaan naar de Janskerk in de Jansstraat om gebundeld op één plek goede service te kunnen verlenen.

De Koningsspelen bij Kennemerhart

Koningsspelen zijn razend populair. (Foto: Kennemerhart PR)

HAARLEM - Vorige week namen ruim 100 bezoekers van de dag- en ontmoetingscentra van Kennemerhart een voorschot op de aankomende Koningsdag. Zij bezochten, al dan niet in oranje gestoken, de Koningsspelen.

Deze werden georganiseerd in samenwerking met SportSupport. Bij sportvereniging PUK was een jeu de boules toernooi, werd een feestelijke lunch geserveerd en was een optreden van de Wereldmuziekschool. Ook mantelzorgers waren welkom en bezoekers namen vol enthousiasme, soms met een beetje extra hulp, deel aan de sportieve activiteiten.

Breed aanbod dagbesteding

Kennemerhart biedt een breed aanbod aan dagbesteding. Niet alleen op de dag- en ontmoetingscentra zelf maar ook elders. Zo kan men deelnemen aan walking football en is er de CultuurClub voor mensen met en zonder geheugenproblemen die hun kennis en interesse voor cultuur graag met anderen delen.

Actief onderdeel van maatschappij

Kennemerhart vindt het belangrijk dat kwetsbare ouderen de kans krijgen actief onderdeel te zijn van de maatschappij en doet dit onder andere door het aanbieden van innovatieve dagbesteding.

Vanaf 1 januari 2018 zijn SHDH en Amie Ouderenzorg samen Kennemerhart. Met 2000 gemotiveerde en geïnspireerde medewerkers en 750 vrijwilligers bieden wij een breed scala aan zorg- en dienstverlening aan ruim 2500 ouderen in de regio Haarlem.

Bezoekersrecord voor De Nieuwe Bavo Bloeit

Wat valt er veel te doen met bloemen. (Foto: PR )

HAARLEM - Het floral event De Nieuwe Bavo Bloeit heeft opnieuw meer bezoekers getrokken. In totaal brachten ruim 6.000 bezoekers een bezoek aan dit bloemenevenement. Het record in deze lustrumeditie komt mede door het dit jaar geïntroduceerde Bloemenconcert.

Dagelijks bezochten rond de 500 bezoekers de tentoongestelde bloemsierkunst. Dit jaar was gekozen voor bloemsierkunst met een kleurencombinatie van groen en wit. Naast dat deze kleurenschikking een trend is in de bloemsierkunst, sloot dit ook uitstekend aan bij kerkelijke periode. De veertigdagentijd in aanloop naar Pasen hebben in de kerk een ingetogen karakter. De combinatie van groen met witte bloemsierkunst passen uitstekend bij deze ingetogen periode en ook de gekozen uitingen van de bloemschikkingen zoals kruizen pasten bij de aanloop naar Pasen.

Naast het bewonderen van de bloemsierkunst konden bezoekers demonstraties bloemschikken volgen in een speciaal ingericht demonstratiebalie. Hoofdstyliste van het evenement Ingeborg Kemperman en andere docenten kregen er veel bekijks.

Bloemenconcert

Nieuw dit jaar was de naar Engelse traditie Choral Evensong door de 20 leden van de eigen Bavocantorij. De indrukwekkende koormuziek te midden van de bloemsierkunst en sfeervol verlichte kerk was adembenemend. Ook nieuw dit jaar en druk bezocht was het Bloemenconcert op de vooravond van het Bloemencorso. De avond werd geopend door de jonge zangers en zangeressen van jongerenkoor Level Up. Daarna volgden Weilandensemble en Oratoriumkoor in samenwerking met Haarlems Amateur Symfonie Orkest (HASO) in wisselende samenstellingen. De avond werd afgesloten met het bekende 'Haarlem wat ben je mooi'.

Ambulante Ondersteuning SIG naar wijkcentrum De Horizon

Het nieuwe kantoor in De Horizon. (Foto: PR )

HAARLEM - Het team Ambulante Ondersteuning Zuid-Kennemerland van stichting SIG (ondersteuning van mensen met een beperking) is verhuisd van de Gen. Spoorlaan naar wijkcentrum De Horizon aan de Ambonstraat in Haarlem-Noord. Het ambulante team biedt gezinsondersteuning en begeleiding aan huis van zelfstandig wonende cliënten. De SIG is de grootste aanbieder van zorg aan huis voor mensen met een beperking in de regio Zuid- en Midden-Kennemerland. Het nieuwe kantoor in De Horizon werd donderdag 18 april in gebruik genomen.

Trots Haarlem wil meer aandacht voor geweld tegen LHBT-ers

Foto: Het is triest dat er anno 2019 nog steeds veel geweld is tegen LHBT-ers. (Foto: Pixabay)

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - Fracties van de gemeente Haarlem hebben een brief ontvangen van de in Haarlem opgerichte Stichting Dusty Foundation. Deze stichting wil meer aandacht voor geweld tegen Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen en Transgenders (LHBT-gemeenschap). Ook wil zij zich inzetten voor juridische en emotionele ondersteuning voor de slachtoffers.

De LHBT-gemeenschap heeft anno 2019 nog steeds last van agressie en geweldplegingen. Sander van den Raadt (Trots Haarlem): "Als mensen aangifte doen worden er van de 1500 meldingen maar tien opgelost. Dat is wel erg weinig. Het motiveert extra om aangifte te doen als dat kan bij gelijkgestemde mensen en daar hebben we het fenomeen 'Roze in Blauw' voor, mensen die bij de politie werken die zelf bij de LHBT-gemeenschap gemeenschap horen." Van den Raadt wil dan ook van de raad weten of die mogelijkheid er ook in Haarlem is.

Burgemeester Jos Wienen geeft in de raadsvergadering van 18 april aan dat over dit onderwerp al vaker gesproken is en reageert. "We hebben toen al besproken of je voor specifieke doelgroepen de drempel moet verlagen. Het kan soms verstandig zijn en soms helemaal niet. Het is in ieder geval een onderwerp waar veel aandacht voor is." Een vreemd antwoord en hij vervolgt: "Ik neem het mee naar de politie. Ik weet dat we vanuit het antidiscriminatiebureau kijken of er bepaalde barrières zijn."

Wienen belooft tot slot dat hij het verder zal bespreken met de desbetreffende instanties. Roze in Blauw is een landelijk samenwerkingsverband van alle Roze in Blauw-teams uit alle politie-eenheden en diensten van de politie. Deze teams zijn aanspreekpunt voor de LHBT-gemeenschap binnen én buiten de politie. Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen hen die melding of aangifte willen doen van LHBT-gerelateerde incidenten. Ook mensen die vermoeden dat iemand in hun omgeving bedreigd of lastiggevallen wordt vanwege het feit dat zij lesbisch, homo, biseksueel of transgender zijn, kunnen contact opnemen met RiB NL.

Kijk voor meer informatie op: www.politie.nl/themas/roze-in-blauw.

ANIARA: Fragments of Time and Space

Koop nu kaarten voor Aniara. (Foto: PR )

HAARLEM - Na het indrukwekkende human requiem (2015) en Anthracite Fields (2017) onthult de Koorbiënnale vol trots dat het festival opnieuw een baanbrekende Europese première naar Haarlem haalt. En wat voor een! ANIARA is één van de meest ambitieuze multimediale experimenten in de koormuziek en daarmee de kers op de taart van de 10e Koorbiënnale.

De kaartverkoop van Aniara is van start gegaan

Al jarenlang haalt de Koorbiënnale met de scherpe speurneus van artistiek leider Neil Wallace de meest spraakmakende internationale koorprojecten naar Haarlem. Ook met Aniara lijkt dat weer gelukt en zit Haarlem op de eerste rij. "Ik kijk er zeer naar uit" zegt Jaap Lampe, algemeen directeur Stadsschouwburg Philharmonie Haarlem. "Het internationale aanbod van de Koorbiënnale is echt een aanvulling op onze programmering. Bovendien wordt bij Aniara de grote zaal van de Toneelschuur op een spannende manier gebruikt; tribune eruit, dwars over de breedte gespeeld, met indrukwekkende projecties en een groot koor. Een belevenis voor publiek lijkt me; of je de Toneelschuur nou al kent of nog niet- je bent welkom."

ANIARA is een 90 minuten durende multimediale voorstelling waarin koor, film, acteurs, dans en instrumentalisten samenkomen. Het koor wordt gevormd door de 16 zangers van The Crossing. Deze voorstelling is het Europese debuut van dit Amerikaanse kamerkoor, alom geroemd voor haar uitgesproken en innovatieve professionele cross-disciplinaire koorproducties. Direct na de première in Philadelphia reist het 29 man tellende gezelschap door naar Haarlem. Theatergroep Klockriketeatern uit Helsinki neemt het theatrale deel voor zijn rekening. Dit gezelschap is befaamd om zijn energieke en visueel indrukwekkende voorstellingen.

Nieuwe wereld

ANIARA is gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit 1956 van de Zweedse Nobelprijswinnaar Harry Martinson. Het verhaal bestaat uit 104 korte verzen over het laatste ruimteschip dat ergens in de verre toekomst de onbewoonbaar geworden Aarde verlaat, op zoek naar een nieuwe wereld. Onderweg raakt het schip uit koers en zwerft vervolgens verloren in de leegte van de eeuwigheid. Zestig jaar na het ontstaan van het gedicht is het onvoorstelbare voorstelbaar geworden. De actualiteit en urgentie van het onderwerp waren voor de makers van de voorstelling, regisseur Dan Henriksson (Klockriketeatern) en dirigent Donald Nally (The Crossing) de reden om van dit verhaal een voorstelling te maken.

De voorstellingen vinden plaats op 3 juli om 20.30 uur en 4 juli om 16.00 en 20.30 uur. Voorafgaand aan elke voorstelling is een inleiding die plaatsvindt in de Kleine Zaal van de Toneelschuur. Bij de avondvoorstellingen is die van 19.45 tot 20.15 uur en bij middagvoorstelling van 15.15 tot 15.45 uur.

Akkoord Panopticon voor academisch onderwijs in Koepel

Door Christa Warmerdam

HAARLEM – Er is ruim twee uur over gesproken in de gemeenteraadvergadering van 18 april en er was een hoofdelijke stemming voor nodig. Maar uiteindelijk krijgt het college van de gemeenteraad toestemming om het ontbindingsrecht in de koopovereenkomst met stichting Panopticon te laten vervallen onder de voorwaarde van het verkrijgen van volledige financiering voor herontwikkeling door Panopticon en een omgevingsvergunning voor restauratie van de Koepel.

De stemming over dit punt had de nodige voeten in de aarde. Moussa Aynan (Jouw Haarlem) probeert duidelijkheid te scheppen: "Dus als je tegen bent, dan ben je voor de plannen van Panopticon." Panopticon moet dus wel de benodigde financiering, zo'n 21 miljoen, rond zien te krijgen. Als dit lukt dan krijgt Haarlem in de vroegere gevangenis een 'University of Small and Medium Business'.

Panopticon heeft een afspraak gemaakt met de Nederlandse Global School for Entrepreneurship en de SRH Higher Education GmbH. Veel raadsleden zijn bang dat als de plannen niet lukken, dat het Koepelcomplex alsnog particulier verkocht gaat worden en wil daarom het ontbindingsrecht behouden. Daarmee zou de gemeente het recht hebben de Koepel weer terug te kopen. Dit bleek echter een probleem voor de mogelijke investeerders. Vandaar dat het college hier van af wil zien. Het terugkooprecht blijft overigens wel van kracht totdat volledige financiering is toegezegd en de restauratievergunning op de Koepel in werking treedt.

Zomer in de Zaanen

HAARLEM - Kleine en grote bands op het podium, kleintjes met eigen knutselwerkjes op het grote veld en kraakvers en kristalhelder eten en drinken in kramen en karren - dat is Zomer in de Zaanen ten voeten uit. Het gezelligste, energiekste en kindvriendelijkste festival op buurtformaat van Haarlem viert dit jaar zijn twaalfde editie. De dag waar het om draait, is zaterdag 29 juni. Om 14.00 uur is de aftrap, 's avonds om 23.00 uur gaat het licht uit. En dat alles onder het motto 'voor de buurt, door de buurt'. Met die kreet willen de organisatoren aantonen dat het uniek is om een festival als dit in je nabijheid te hebben. Zomer in de Zaanen is bedacht door buurtbewoners, zij doen zelf de organisatie en ondernemers in de buurt dragen bij aan de totstandkoming. Zomer in de Zaanen is 100 procent initiatief van stadmakers!

Betrokken ondernemers

Naast al het vrijwilligerswerk spelen lokale ondernemers een grote rol bij de realisatie van het festival. Organisaties en bedrijven uit Haarlem-Noord leveren een financiële bijdrage of ze sponsoren met goederen, diensten of mankracht. Voordat Zomer in de Zaanen begint, besteedt de vrijwilligersorganisatie veel aandacht aan de betrokkenheid van het bedrijfsleven in de buurt. Belangrijk onderdeel van de festivaldag zelf, is de zichtbaarheid van alle sponsors - die moet zo goed mogelijk zijn. Sponsors die een bijdrage willen leveren, zijn welkom. Aanmelden via evenement@posthuis.info. Buurtgenoten die ideeën willen aandragen of die mee willen bouwen aan het festival, kunnen alvast een kijkje nemen op de website zomerindezaanen.nl of op Facebook, facebook.com/posthuiszaanenpark.

Schenk nieuwe stadsarchitect Haarlem

HAARLEM - Het college van burgemeester en wethouders benoemt per 1 mei voor een periode van drie jaar Willem Hein Schenk tot stadsarchitect van Haarlem. Met deze benoeming zorgt het college voor een onafhankelijk adviseur voor strategische vraagstukken op het snijvlak van stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, mobiliteit en sociale inclusiviteit.

Het college heeft gekozen voor invulling van de functie in de vorm van een 'stadsadviseur'. Deze stelt de vraagstukken waar Haarlem voor staat centraal, en overstijgt daarmee met brede, onafhankelijke en frisse blik de losse bouw- en ontwikkelingsprojecten. Het college denkt daarbij aan ruimtelijke vraagstukken op het snijvlak van stedelijke ontwikkeling, duurzaamheid, mobiliteit en sociale inclusiviteit. Wethouder Floor Roduner (Ruimtelijke Ontwikkeling): "Met Willem Hein Schenk krijgt onze groeiende stad Haarlem een ervaren architect die ons gaat helpen onze ambities waar te maken. Haarlem kent een rijke traditie van stadstimmerman tot stadsbouwmeester dan wel stadsarchitect. De invulling van de functie veranderde mee met de stad. Ik heb er alle vertrouwen in dat Willem Hein Schenk een nieuwe eigentijdse invulling aan de functie gaat geven." Willem Hein Schenk: "In mijn nieuwe rol in Haarlem wil ik vooral als verbinder en aanjager van een uitgesproken ruimtelijke ambitie de stad verder helpen naar een gezamenlijk geformuleerde toekomst.

Ik zie er naar uit om mee vorm te geven aan de maatschappelijke ambities uit het coalitieakkoord. Ik wil graag de eerste honderd dagen van mijn nieuwe functie gebruiken om de stad goed te leren kennen. Aan de hand daarvan zal ik formuleren wat u van mij kan verwachten!"

Stichting Unie van Vrijwilligers eert haar jubilarissen

De jubilarissen kregen bloemen van de unie van Vrijwilligers. (Foto:PR )

HAARLEM - Acht vrijwilligers met inzet van 10 tot 30 jaar zijn door de Stichting Unie Van Vrijwilligers Haarlem e.o. (UVV) in het zonnetje gezet. Met een toespraak en bloemen stonden de jubilarissen centraal tijdens de jaarbijeenkomst.

De vrijwilligers hebben zich jarenlang enthousiast en met grote betrokkenheid ingezet voor de UVV-projecten Tafeltje Dekje en Bibliotheek aan Huis. De Stichting Unie Van Vrijwilligers Haarlem e.o. (UVV) biedt een essentiële bijdrage in de samenleving in de regio Haarlem. UVV Haarlem e.o. is als zelfstandige organisatie aangesloten bij UVV Nederland.

Duurzame Boeken ophaalservice van BuurtMus

HAARLEM - BuurtMus en de Bibliotheek Zuid-Kennemerland zijn onlangs gestart met een nieuwe dienst voor leden van de Bibliotheek in Haarlem: de Boeken ophaalservice.

Woon je in Haarlem en heb je even geen tijd om naar de Bibliotheek te gaan om je boeken terug te brengen? Maak dan gebruik van deze ophaalservice. Via de BuurtMus app meld je jouw Bibliotheekboeken aan en deze worden door BuurtMus bij je thuis opgehaald. Dit mag trouwens ook maar één boek zijn.

BuurtMus levert de boeken vervolgens in bij de Bibliotheek in Haarlem. Het ophalen kost € 1,- per pakje. Combineer je deze verzending met een ander pakje, dan is het zelfs gratis.

BuurtMus app

Hoe werkt het?Installeer de BuurtMus app op je smartphone of tablet en meld je pakket Bibliotheekboeken aan. Je hebt hierbij altijd de keuze uit twee ophaalavonden tussen 19:00 en 21:00 uur.

BuurtMus haalt op alle dagen van de week boeken op, behalve op zaterdag (en op feestdagen) en levert ze de volgende dag in bij de Bibliotheek in Haarlem.

Mooie samenwerking

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland en BuurtMus zijn heel blij met deze samenwerking én de nieuwe service. Mark Fontein en Roderik Peters van BuurtMus:

"Het ophalen van Bibliotheekboeken past echt perfect bij onze dienstverlening.

Immers net als retouren van webwinkels zijn boeken items die je als consument eenvoudig vanaf huis wilt kunnen terugsturen."

Biomarkt

De Biomarkt. (Foto: PR )

HAARLEM - De meimaand is vernoemd naar de Griekse godin Maia opdat zij de dingen van de natuur zou laten groeien. De producten op de BioMarkt van zaterdag 4 mei zijn puur natuur.

De markt staat op het voorterrein van de Haarlemmer Kweektuin en duurt van 10.00 en 15.00 uur. Koop allerlei biologische, glutenvrije of duurzaam geproduceerde producten. Groente, brood, gebak, kaas, worst, jam, honing,wijn, bier, olijfolie en azijn, zero waste verpakkingen en waterzuiveraars.

Het is behalve voor je zaterdagse boodschappen doen op de markt ook een gezellige plek om wat te eten en te drinken. De BioMarkt wordt georganiseerd door Zelfoogsttuin Wij Telen Groente.

Haarlemmer Kweektuin, ingang Kleverlaan 9. www.wijtelengroente.nl.

Sporten voor statushouders

Jessica Frans, buurtsportcoach van SportSupport. (Foto: Sportsupport)

HAARLEM – Medio 2018 ging in Haarlem 'sporten voor statushouders' van start. Het idee achter het project is vooral dat het statushouders helpt om te participeren in stad en samenleving. Al werkend ontdekte SportSupport, dat uitvoering geeft aan het project, dat het sporten veel meer oplevert dan dat.

"Sport heeft natuurlijk een sterk verbindend karakter", vertelt Jessica Frans, vanuit haar rol als buurtsportcoach bij SportSupport coördinator van het project. "Vanuit die gedachte is dit aanbod ontstaan: sport als middel voor integratie van statushouders, bijvoorbeeld doordat ze lid worden van een vereniging. Het gaat met name om mensen uit Syrië en Eritrea en in mindere mate uit onder meer Somalië en Ethiopië. Al snel bleek deze stap echt nog een brug te ver. Bij een enkeling gaat het zo, maar dat zijn dan mensen die zichzelf toch wel goed redden. Een veel grotere uitdaging was om de groep mensen te bereiken die zich níet zelf bij een sportclub melden."

"We zijn ruim een jaar bezig met sporten voor statushouders. In het begin was de drempel nog heel hoog, maar de belangstelling is geleidelijk gegroeid. Ook omdat we een vertrouwensband hebben opgebouwd en statushouders het aan elkaar doorvertellen. Mensen die hun lessen hebben afgerond, stimuleren we om andere sporten op te pakken, bijvoorbeeld de sport die hun kinderen doen. Ook geven we elke zes weken een introles over het sport- en verenigingsleven in Haarlem."

Winkelcentrum Schalkwijk goes Jazz met Het Isla van Hout Trio

Het Isla van Hout trio. (Foto:PR )

HAARLEM - Op zondag 28 april zal het tweede concert plaatsvinden in de serie Schalkwijk goes Jazz. Ook voor dit concert zullen talentvolle jonge musici een staaltje van hun kunnen laten horen en zien: Het Isla van Hout Trio.

Isla van Hout is in 1996 in België geboren en begon haar muzikale loopbaan op twaalfjarige leeftijd met muzieklessen aan de muziekschool in Bree. Twee jaar later is ze naar de opleiding kunsthumanoria Musart in Hasselt gegaan met als hoofdrichting klassiek piano. Maar de interesse voor de jazz was al begonnen en niet veel later heeft Isla de beslissing genomen om over te stappen naar het hoofdvak jazz zang.

Momenteel studeert Isla aan het Conservatorium van Amsterdam voor haar master. Samen met Jetse de Jong op piano en Tijs Klaassen op contrabas probeert ze een eigen draai te geven aan het jazz en blues repertoire. Dat resulteert in een leuke mix van bekende jazzstukken en blues en soul classics. Sinds kort schrijven ze ook hun eigen muziek waarbij de tekst, gebaseerd op de eigen ervaringen, centraal staat. Aangevuld met de bluesy klanken van Jetse en de groovy bas van Tijs belooft het concert een prettige invulling van de zondagmiddag te geven.

Het concert begint om 14.00 uur en zal plaatsvinden op het plein voor de voormalige V&D in het winkelcentrum Schalkwijk. De toegang is gratis.

Volgende concerten in Haarlem, Schalkwijk:

12 mei Elizaveta Agrefenina (sopraan) en Satomi Chihava (piano) 11.45 uur in de Ontmoetingskerk.

25 mei Schalkwijk Klassiek met Joanna Rotberg, piano 13.00 uur aanvang.

Spreekuur over borstprotheses

HAARLEM - De borstkankervereniging (BVN) organiseert in samenwerking met het Spaarne Gasthuis iedere maand een spreekuur over borstprotheses, lingerie en badkleding.

Het spreekuur is bedoeld voor vrouwen die borstkanker hebben (gehad). In de maand mei heeft het spreekuur plaats op woensdag 8 mei van 14.00 - 15.00 uur.

De medewerkers van de BVN geven in een individueel gesprek, tips en advies voor de aanschaf van een (deel)prothese, lingerie en/of badpak. Er is ruime gelegenheid om materialen te bekijken en vragen te stellen.

Aanmelden via www.spaarnegasthuis.nl – agenda – borstprothese informatiecentrum.

Gratis bloeddrukmetingen bij Vegro

HAARLEM - De bloeddruk is een duidelijke graadmeter om te checken hoe gezond het lichaam is. Vegro organiseert daarom iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen. Woensdag 1 mei tussen 10.00 en 15.00 uur bij Vegro in Haarlem, gevestigd aan de Amsterdamstraat 70-72. Een afspraak maken is niet nodig. Er zijn hier diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een bloeddruk- of vetmeter, om ook regelmatig zélf de gezondheid te checken. De medewerkers kunnen geen medisch advies aan de meting verbinden. Bij afwijkende waarden kan contact opgenomen worden met een huisarts. Kijk voor meer informatie op vegro.nl of bel gratis naar 0800 – 2 88 77 66.

Tentoonstelling "Houtvaart inspiratie" door lokale kunstenaars

HAARLEM - Een zwembad blijft niet vanzelf voortbestaan. Om meer bekendheid te geven aan De Houtvaart organiseren de Vrienden van de Houtvaart samen met de Historische Vereniging Haerlem een tentoonstelling met als titel: 'Houtvaart Inspiratie'

Haarlemse kunstenaars laten zich inspireren door het zwembad

Deze bijzondere tentoonstelling wordt op vrijdag 26 april geopend door de Haarlemse wethouder van cultuur, mevr. Meijs en duurt tot en met 7 juli 2019. De opening van de tentoonstelling valt samen met de start van het zwemseizoen in De Houtvaart.

Wat is te zien

Op de tentoonstelling is werk te zien van negen kunstenaars van de Kunstlijn Haarlem. De werken zijn verschillend van karakter: van schilderijen tot keramiek en mode. De kunstenaars die meewerken zijn: Wim Borst, Christel Bouwmeester, Michaëla Bijlsma, Eric Coolen, Peter Hammann, Ernst Merhottein, Rob Slooten, Willemien Spook, en Ytje Veenstra.

Een ander deel van de tentoonstelling is gewijd aan de ontwerper en architect van De Houtvaart, Pierre de Bordes. Dit deel geeft uniek inzicht in het culturele milieu van de architect en zijn echtgenote en laat zien waar alle inspiratie voor De Houtvaart is begonnen.

Hoofdwacht, Grote Markt 17 Haarlem.

Waarderbrug weer in gebruik

De Waarderbrug is weer in gebruik. (Foto: Google Streetview)

HAARLEM - De Waarderbrug is vrijdagmiddag 19 april weer in gebruik genomen. De Waarderbrug was sinds december 2018 defect.

Het onderdeel van de Waarderbrug dat in december vorig jaar defect raakte was niet op voorraad en moest op maat worden gemaakt. Dat kostte veel tijd. De gemeente gebruikte deze tijd om onderhoud aan de brug te plegen dat gepland stond in het najaar van 2019. De werkzaamheden op en rond de Figeebrug werden vrijdag 19 april ook afgerond.

Intiem met Glennis Grace

Glennis Grace bezoekt het Patronaat. (Foto: PR)

HAARLEM - In 2018 heeft Glennis Grace letterlijk en figuurlijk haar grenzen verlegd. 2019 is het jaar waarin de Amsterdamse zangeres, dé verrassing van America's Got Talent afgelopen jaar, en komend najaar met haar Whitney Houston-tribute 'Whitney' in Ahoy te zien, verder gaat op de ingeslagen weg, ditmaal in haar eigen vertrouwde Nederland. Op zondag 12 mei staat ze in het Patronaat.

Glennis is al jaren meer dan we van haar horen en lezen. Haar nieuwe clubtour, mét eigen band, is het startsein om zichzelf nog meer te laten zien: nog persoonlijker, nog toegankelijker, nog meer eigen muziek, nog meer Glennis. "Meer van Mij", dus.

Julia Zahra

In 2013 was Julia Zahra de jongste winnares ooit van The Voice Of Holland, toen nog onder haar paspoortnaam Julia van der Toorn. Ze scoorde 2 nummer 1-hits met 'Oops…I did it again' en 'Empire State of Mind' en won twee jaar later het achtste seizoen van De Beste Zangers van Nederland.
Het heerlijke liedje 'Just An Illusion' zorgde voor internationaal succes. Ze stond meermaals voor een uitverkochte Ziggo Dome en Sportpaleis samen met haar The Voice-coach Marco Borsato. Na de release van haar EP 'Something New' vol met soulvolle popsongs en een uitverkochte clubtour afgelopen jaar kan Julia niet wachten om weer het land in te gaan!

Kijk voor kaarten op: www.patronaat.nl