Den Helder op Zondag

21 april 2019

Den Helder op Zondag 21 april 2019


Eerste Dutch Wooden Boat Festival in Den Helder

Nostalgische boten in de Museumhaven van Willemsoord. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Dankzij initiatiefnemer Bert van Baar van de Bootbouwschool wordt dit jaar van vrijdag 5 tot en met zondag 7 juli het eerste Dutch Wooden Boat Festival (Nederlandse Houten Boot Festival) gehouden. Van Baar organiseert het evenement samen met Jet Sluik, organisator van de Traditionele Schepen Beurs. Als locatie is gekozen voor Museumhaven Willemsoord op de Oude Rijkswerf in Den Helder.

Het eerste Dutch Wooden Boat Festival gaat vrijdag 5 juli van start met de jaarlijkse Helderse Botterrace die op het Marsdiep wordt gehouden. Een spektakel dat door de Stichting Helderse Botters wordt georganiseerd. Daarnaast wordt het weekend nog feestelijker door de toevoeging van de Jutterhavendagen die zaterdag 6 en zondag 7 juli worden georganiseerd door Willemsoord BV en de op het complex gevestigde musea en ondernemers.

> Lees verder op pagina 5


Herstel aan Koopvaardersschutsluis

Er wordt onderhoud gepleegd aan de Koopvaardersschutsluis. (Foto: Provincie Noord-Holland)

DEN HELDER - De provincie Noord-Holland voert in mei herstelwerkzaamheden uit aan de Koopvaardersschutsluis. De wanden van de sluis worden sneller dan verwacht aangetast door een bacterie. Daarom treft de provincie tijdelijke maatregelen.

Nachtelijke werkzaamheden

De sluis is voorafgaand aan de werkzaamheden eerst geïnspecteerd. Duikers hebben onlangs gekeken naar de stalen damwanden. Op basis van dit onderzoek onder water wordt een inschatting gemaakt hoeveel tijd de herstelwerkzaamheden gaan kosten. In de nachten van maandag 6 tot vrijdag 10 mei, maandag 13 tot vrijdag 17 mei én maandag 20 tot vrijdag 24 mei voert de provincie tussen 21.00 en 7.00 uur extra meet- en herstelwerkzaamheden uit.

Metingen

De provincie doet van maandag 6 tot zaterdag 11 mei en van maandag 13 tot en met zaterdag 17 mei overdag metingen bij de sluis. Deze werkzaamheden kunnen alleen bij daglicht worden uitgevoerd. De metingen vinden op werkdagen plaats tussen 7.00 en 9.00 uur, 10.00 en 11.30 uur, 12.30 en 14.00 en 15.00 en 17.00 uur. Tussen de metingen is er gelegenheid om de sluis te schutten.

Om hinder voor de scheepvaart zoveel mogelijk te beperken vinden de duik- en herstelwerkzaamheden vooral 's avonds en 's nachts plaats. Indien nodig kan er op aanvraag worden geschut. Dit moet minimaal 1,5 uur voor aankomst worden aangevraagd via VHF 22 of (0223) 61 32 92.

Poek en Pienshow op Willemsoord

Bezoek de Poek en Pienshow op Willemsoord. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Poek en Pien geven zaterdag 27 april een speciale kindershow tijdens Koningsdag op het buitenpodium op Willemsoord. Ze starten om 11.00 uur en het programma gaat door tot 14.00 uur.

Alles mag

Naast Poek en Pien krijgen zij ook bezoek van speciale gasten zoals een schminkster en Elsa en Olaf. Zin om lekker mee te doen? Alles mag! Gewoon kijken, dansen, zingen, playbacken of op je hoofd staan. Kom gezellig spontaan langs of meld je van te voren aan via info@sikina.nl (dan zeker van een plek en een kleine attentie). Opgeven mag ook spontaan, want meedoen kan altijd.

De Dijk op Foodclinic bij AZ

De Dijk bracht een bezoek aan het AFAS Stadion van AZ. (Foto: Ed van de Pol)

DEN HELDER - Honderd klassen, waaronder een klas van basisschool De Dijk uit Den Helder, deden mee aan de Rabo AZ Foodtour, een online lesprogramma ontwikkeld door Rabobank, AZ en Greenport NHN. Tijdens deze lessen over gezonde voeding maakten de leerlingen vlogs. Als afsluiting van de Foodtour konden de klassen met de beste en leukste vlogs donderdag 11 april een exclusieve Foodclinic bij AZ winnen.

Met de bus naar AZ

Uiteindelijk zijn de leerlingen van de tien beste eindvlogs uitgenodigd voor de Foodclinic. Zo ook de leerlingen van De Dijk. Zij werden 's ochtends met bussen opgehaald en naar het AZ stadion gereden. Daar deden ze mee aan de Foodclinic, die uit vier verschillende activiteiten bestond.

Natuurlijk kan voetballen bij AZ niet ontbreken, daarom konden de kinderen op het trainingsveld verschillende sportactiviteiten doen. Een rondleiding door het AZ stadion was ook onderdeel en AZ vlogger Timo gaf een vlogclinic. Hij behandelde de vlogs van de verschillende klassen en gaf ze tips voor volgende vlogs. In het kader van gezond eten gingen de klassen zelf fruitspiesen maken onder begeleiding van JOGG en GGD die dit jaar ook aangehaakt zijn bij de RABO AZ Foodtour.

Noordkopvoorelkaar biedt hulp en vrijwilligerswerk

DEN HELDER - Wie heeft er een hulpvraag en id op zoek naar ondersteuning door vrijwilligers? Interesse om deze hulpvraag toe te lichten in een persoonlijk gesprek? Of op zoek naar passend vrijwilligerswerk of van plan om te helpen bij informele zorg? Behoefte aan een persoonlijk gesprek over wat voor hulp men kan bieden? De medewerkers van Vrijwilligerspunt Noordkopvoorelkaar kunnen daarbij helpen!

Verbindende schakel tussen vrijwilligers en professionals

Noordkopvoorelkaar.nl is dé verbindende schakel tussen mensen met een hulpvraag, vrijwilligers en professionals in de gemeente Den Helder. Hier kunnen alle vragen naar en aanbod van vrijwilligerswerk gevonden worden. Zij kunnen samen met een particulier een hulpvraag en/of hulpaanbod op de website www.noordkopvoorelkaar.nl zetten. Neem hiervoor contact op met een van onze medewerkers. Zij zijn van maandag, dinsdag en donderdag van 10.00 tot 12.30 uur aanwezig op Bernhardplein 76E (eerste etage), tel. 088-0075200.

Hulpvragen

Aantal openstaande hulpvragen: Het dagelijks bestuur van de Reddingsbrigade zoekt een secretaris en daardoor is men nauw betrokken bij het maken en het voeren van beleid. Tevens is men een 'spin in het web', zowel binnen de vereniging, als richting de partners waar zij mee samenwerken.

Enthousiaste vrijwilligers

Voor het heropende asielzoekerscentrum aan de Nieuweweg 3 zijn ze op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die willen samenwerken aan het welzijn van de bewoners, waaronder ouderen, mindervaliden en kinderen. Je gaat een of meerdere bewoners begeleiden op verschillende gebieden, zoals taallessen, vervoer naar zorginstellingen, recreatieve activiteiten, uitjes, enzovoort.

Chauffeurs

Zorggroep Tellus is naarstig op zoek naar chauffeurs voor Tafeltje Dekje en om de mensen vanuit huis op te halen voor de Dagbesteding. Wie heeft affiniteit met ouderen en hun beperkingen en daarnaast nog een paar uurtjes tijd, om dit voor hun te kunnen doen?

Aanbod

Voor meer hulpvragen en hulpaanbod ga naar www.noordkopvoorelkaar.nl

Eerste Dutch Wooden Boat Festival in Den Helder

(Foto: aangeleverd)

> vervolg van de voorpagina

Gedurende het festival zijn niet alleen boten in het water, maar ook op de kades, in de Medemblikkerloods en in en rond de voormalige mastenloods (Gebouw 66) te vinden. Te zien in de haven zijn onder andere diverse botters, waaronder de HD2 en RD28 uit Den Helder, de zeillogger James Haylett, de driemastbark Earl of Pembroke, de zeilende handelsvaarders Tres Hombres en Nordlys, de mijnenveger Hoogeveen, de Deense postboot Leprechaun, een Thames Wherry, een Noorse Oselver Fearing, alsmede in dok 1 het stoomschroefschip Bonaire en in de Medemblikkerloods de Windvinder.

Diverse bouwers

Ondertussen hebben zich al diverse bouwers van houten boten voor deelname aan het festival aangemeld. Op het programma staan onder meer presentaties van het Hout & Meubilerings College uit Amsterdam, waar 25 jaar geleden de afstudeerrichting Jachtbouw is opgezet, alsmede door deelnemers aan de manifestatie 'ABBA 2019'. Ook vinden er demonstraties houtbuigen, beslagsmeden, zeilmaken en schiemannen plaats. Bezoekende schepen wordt na aanmelding een gratis ligplaats in de museumhaven aangeboden.

Van Baar, die zelf op Willemsoord de Bootbouwschool runt en vakdocent is op het Hout & Meubilerings College, zegt over zijn initiatief: "Omdat er in diverse andere landen al jaren met succes Wooden Boat Festivals worden gehouden, was dit voor mij reden om zoiets ook in Nederland, waar al eeuwenlang houten boten worden gebouwd, van de grond te tillen."

Sluik voegt hieraan toe: "Het Dutch Wooden Boat Festival sluit naadloos aan bij onze wens om de traditionele scheepsbouw in stand te houden. Persoonlijk zet ik mij er dan ook graag voor in om ook in de zomer in Den Helder een evenement voor liefhebbers van mooie schepen neer te zetten."

Fietstoertocht 'Paastocht'

DEN HELDER - DOK Toer houdt tweede Paasdag, maandag 22 april, een fietstocht die geheel toepasselijk de 'Paastocht heet. Het gaat om een rit van 90 kilometer kilometer in groepsverband. De tocht start om 9.00 uur bij de kantine van HRTC DOK op het wielerterrein aan de Guldemondweg in Den Helder.

De snelheid (25-28 kilometer per uur) wordt onderling afgestemd. De fietshelm is bij DOK verplicht. Terugkomst op DOK verwacht tussen 13.00 uur en 13.30 uur. Meer informatie bij Annemiek Bakker, tel. 0224-591287. Zie ook www.hrtcdok.nl

Helderse 'Nostalgia'

Harry Brinkman ontving van wethouder Bob Siemons in 1990 de Emancipatieprijs. (Foto: aangeleverd)

Wethouder draagt stokje over

DEN HELDER - In de wekelijkse rubriek 'Nostalgia' geeft de Helderse stadshistoricus Marinus Vermooten een vooruitblik op zijn radioprogramma Nostalgia dat hij elke zondag van 12.00 tot 15.00 uur presenteert op de lokale omroep L.O.S. Den Helder. Zijn radioprogramma handelt grotendeels over de geschiedenis van Den Helder en Julianadorp met in het derde uur nostalgische muziek.

Wethouder Bob Siemons had deze maand 25 jaar geleden de portefeuille van Welzijn en Cultuur overgedragen aan zijn opvolger M. Stegers. Kort na zijn afscheid verhuisde Bob Siemons naar Laren. Bij zijn vertrek keek Siemons met genoegen terug op de realisering van 'De Kroonpassage', waar hij als wethouder Ruimtelijke Ordening vanaf het begin bij betrokken was. Als tweede hoogtepunt in zijn wethouderschap beschouwde hij het werkterrein van Welzijn. Bob Siemons kwam in 1954 als adelborst in Den Helder waar hij op het KIM een opleiding op het gebied van tactiek, techniek en management volgde. In 1986 ging hij in de rang van kapitein ter zee 1ste klas met functioneel leeftijdsontslag. Kort hierna werd hem gevraagd deel te komen uitmaken van de gemeenteraadsfractie, zo werd hij bij de hierop volgende verkiezingen op de kandidatenlijst gezet. Per 31 augustus 1988 volgde hij S. Post als wethouder op die, na een besluit van zijn collega wethouders over een herschikking van portefeuilles, opstapte. In het eerste uur een uitvoerig gesprek met Bob Siemons.

Jose Bontje en Monique Looyenstein verkochten sinds april 1994 vanuit de Wezenstraat verse bloemen en planten. José en Monique hadden een assortiment bestaande uit bloemen en planten en droogbloemen. Dat beiden op dit terrein ervaring hadden bleek uit het maken van een groot bloemwerk van de Lentetuin in Breezand. Ook bruidsboeketten, corsages, trouwboeketten en grafarrangementen behoorden tot hun specialiteiten.

Voorts is een gesprek opgenomen met de in Zwolle wonende dochter van Joop Ottersberg, in de periode 1950-1956 technisch hoofdambtenaar van Openbare Werken in Den Helder. Joop Ottersberg was hij de vindingrijke organisator van de historische optocht '5 5 5 5' welke ter gelegenheid van de tiende herdenking van de bevrijding in mei 1955 werd gehouden.

Rondje Kleinkunst Den Helder

Rondje Kleinkunst heeft een divers programma. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Voor wie zin heeft om erop uit te gaan met de paasdagen is er ook dit jaar natuurlijk weer Rondje Kleinkunst. Traditiegetrouw wordt deze eerste paasdag, zondag 21 april. georganiseerd door De vrienden van Den Helder. De middag start om 13.00 uur.

Rondje Kleinkunst is een inmiddels aardig bekend concept, waarbij er op vier locaties een kleinkunst-act wordt opgevoerd. De locaties liggen op het gezellige Willemsoord en in de binnenstad. Al wandelend gaan deelnemers in groepen van locatie naar locatie om de verschillende acts te bezoeken.

Piepschuim brengt een energieke show op het snijvlak van muziek, cabaret en theater. Er is muziektheater in de voorstelling Stem van het Volk, door theatermaker Boy Jonkergouw: online diarree, doorspekt met pittige stukjes fake news. Een stuk over vrijheid van meningsuiting en gekwetst zijn. Het absurdistisch cabaret duo Anne en Lisa brengt met snelle sketches en absurde situaties een ode brengt aan de onvolmaaktheid van de wereld. Niels van der Gulik doet mee aan Rondje Kleinkunst met In Goed Gezelschap: een Nederlandstalig liedjesprogramma. Enigszins poppie, maar met een theatrale hoek.

Kaarten reserveren kan op de website van Vrienden Van Den Helder: www.vriendenvandenhelder.nl. Hier is ook uitgebreide informatie over de acts te vinden.

Belastingspreekuren in School 7

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - MEE & de Wering en KopGroep Bibliotheken organiseren in april belastingspreekuren in School 7. Mensen worden daar geholpen met aangifte doen of het online aanvragen van toeslagen. De service is gratis, men hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

De spreekuren zijn op dinsdagochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur, op donderdagmiddag van 13.30 uur tot 16.30 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur. Bezoek aan het belastingspreekuur kan alleen op afspraak. Een afspraak maken gaat via de mail: school7@kopgroepbibliotheken.nl of telefonisch: (0223) 623859.

Ondersteuners van MEE & De Wering geven deskundige hulp.

Helderziend medium Corrie Sorber bij Aurora

DEN HELDER – Het spiritueel centrum Aurora heeft voor woensdag 24 april het bekende medium Corrie Sorber uitgenodigd. De avond wordt georganiseerd in de Boerderij aan Magdalena van Waardenburglaan 22 in Den Helder. Om 20.00 uur gaat de paranormale avond van start. Entree niet-leden is € 7,-. Donateurs krijgen toegang voor € 5,-.

Het medium Corrie Sorber heeft de laatste jaren bekendheid verworven in Noord Holland. Zij verzorgt onder andere openbare avonden voor Harmonia in Alkmaar. De recensies over dit medium zijn goed.

'Klassiek medium'

Corrie Sorber is een 'klassiek medium'. Zij stelt zich open voor gidsen van gene zijde en brengt de informatie op een praktische en nuchtere wijze naar de aanwezigen in de zaal. Haar boodschappen worden altijd herkend. Recentelijk was zij succesvol aanwezig op de paranormale beurs in Motel Den Helder.

Foto's en voorwerpen

De avond van woensdag 24 april zal in het teken staan van helderziende waarnemingen aan de hand van foto's en voorwerpen. Op deze manier kan zij de persoonlijke situatie op een heldere manier in beeld brengen. Zie ook: https://123aurora123.wordpress.com

House of Dance naar EK en WK

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Wat twee weken geleden voor het ene team nog een droom was, is dan nu toch werkelijkheid geworden. Naar aanleiding van hun ranking tijdens dit dansseizoen mogen twee teams van House of Dance deelnemen aan het EK en WK !

Vorig jaar wist 2Crew4You tijdens de WK in Glasgow nog de achtste plaats te behalen. Nu zelfs twee teams daar aan deel mogen nemen is dat weer een extra bekroning op het harde werken van hun trainster en eigenaresse van House Of Dance, Whitney Valk. In Druten, tijdens de Nederlandse Kampioenschappen HipHop welke werd gehouden onder auspiciën van The United Dance Organisation (UDO), wisten beide teams bestaande uit leerlingen van Den Helder en Texel zich weer goed te presenteren aan de internationale juryleden.

Zaterdag 13 april was eerst de beurt aan team 2Hard2Handle. Zij werden in de categorie onder de 16 vierde van Nederland. Zondag 14 april was team 2Crew4You aan de beurt. Aangezien zij pas gepromoveerd zijn naar de categorie over 18 novice was de concurrentie moordend en wisten zij toch nog de achtste plek te bereiken. Trainster Bo Herweijer wist met het jongste team, 2Steps1Way, de derde plaats in de wacht te slepen en daarbij te kwalificeren voor het NK.

Het EK vindt van vrijdag 10 tot en met zondag 12 mei plaats in Veldhoven. Daarna is zondag 7 juli de Eindvoorstelling voor alle leerlingen van Den Helder, Texel en Middenmeer in de Kampanje, en donderdag 22 augustus gaan beide teams naar het EK in Blackpool.

Spaansen brengt tuinwensen tot leven

Tuin in Heemstede met Geo Ceramica's. 'Laat de zomer maar komen met Spaansen Tuin en Bestratingsmateriaal!' (Foto: Roel van der Aa)

REGIO - Spaansen Tuin en Bestrating telt drie vestigingen en heeft meer dan 50 jaar ervaring op bestratingsgebied. De grootste showterrassen van Noord-Holland zijn weer smaakvol ingericht vol inspiratie en de ruimste keuze. Spaansen is dé bestratingsspecialist die uw tuinwensen tot leven brengt.

Er zijn weer veel nieuwe producten aan het assortiment toegevoegd zoals strakke keramiek tegels van 3 cm dikte, waardoor u geen speciale ondergrond meer nodig heeft. Of gecoate tegels met stijlvolle designs en een krasvaste uv-bestendige toplaag. Houdt u meer van een natuurlijke uitstraling? Het assortiment gebakken, authentieke klinkers, betontegels of -stenen is eindeloos.

Al deze producten vindt u terug in het vernieuwde magazine dat Spaansen elk jaar in het voorjaar presenteert. 200 pagina's vol met nieuwe trends en eindeloze inspiratie voor uw droomtuin. Buiten sierbestrating is Spaansen ook hét adres voor tuinhout, kunstgras en verlichting. Deze catalogus én de catalogus met tuinhout of buitenverblijven kunt u lezen via www.spaansen.nl/catalogus of neem hem mee bij een van de vestigingen.

Er gaat niets boven het echt zien en voelen van de materialen! Daarom opent Spaansen ook op tweede paasdag de deuren van alle drie de vestigingen van 10.00-16.00 uur. Alles draait om de optimale buitenbeleving en daarom geeft Spaansen bij een bestelling op tweede paasdag een luxe barbecue t.w.v. € 139.- cadeau! (vraag naar de voorwaarden).

Groet weer goed voor Superdeals!

Bezoek de superdeals dagen bij Groet Peugeot. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER/SCHAGEN - Je kunt natuurlijk de showrooms aflopen tijdens de Paasdagen en de drukte opzoeken of je kunt even wachten en een bedrijf bezoeken wiens naam alles zegt: Groet verwelkomt jou, zijn naam getrouw, met een handdruk, een kopje koffie en veel persoonlijke service tijdens de Superdeals-dagen van 23 tot en met 26 april.

Veel voordeel tijdens Superdeals

Even wachten loont stelt Arjan Groet van het gelijknamige familiebedrijf. "We gaan weer ouderwets knallen! Op de Peugeot 108, 208 en 2008 geven we een superkorting zodat je echt een superdeal kan sluiten tijdens deze dagen… Zo is de complete Peugeot 108 Active Pack Premium leverbaar voor slechts € 11.850,-. Deze prijs is inclusief de kosten om de auto rijklaar aan te leveren. Verder geven we op de sportieve 208 Signature maar liefst € 4300 ,-korting waardoor deze splinternieuwe auto slechts € 14.980,- rijklaar gaat kosten. Dat is een nieuwe auto voor een tweedehands prijs! En een laatste voorbeeld: De rijk uitgeruste stoere Peugeot 2008 Blue Lion kost tijdens deze 'dwaze' dagen maar € 18.870,- Daarnaast mag je ook nog eens gebruik maken van een lage rente lening met maar 0,9% rente en indien je een auto hebt in te ruilen geven we hier een mooi bedrag voor terug!"

De superdeal op de 108 geldt voor elke nieuw te bestellen auto maar de superdeals op de 208 en 2008 zijn alleen van toepassing op voorraadmodellen. Arjan Groet: "Kortom op is op! Wacht dus nog even met de Pasen, oriënteer je op ons assortiment en profiteer van al het voordeel van 23 tot en met 26 april bij ons!"

Feest bij Sanisale en Keukensale

Sanisale en Keukensale zijn tweede paasdag open. (Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

SCHAGEN – DEN HELDER - Sanisale.com en Keukensale.com Schagen bestaat drie jaar en dat is een feestje waard! Iedereen wordt in de actie week van maandag 22 tot en met vrijdag 26 april uitgenodigd in een van de showrooms. Natuurlijk ontbreekt de spectaculaire verjaardagsactie niet.

Wie jarig is, trakteert. Daarom krijgen bezoekers in de gehele actie week maar liefst 50 procent korting op een nieuwe keuken en een gratis 3 in 1 kraan. Bij aankoop van een badkamer krijgt men maar liefst twee keer 21 procent BTW-voordeel en Geesa accessoiresset! In de filialen van Sanisale.com en Keukensale.com in Schagen en Den Helder zijn in totaal meer dan 2800 vierkante meters sanitair en keukens te vinden.

Wie iets nieuws zoekt voor badkamer, douche of toilet kan niet om de specialisten van Sanisale heen. Dat geldt niet alleen voor particulieren, maar ook voor aannemers, zzp'ers en kleine zelfstandige installateurs. Wie de uitgezochte materialen professioneel geïnstalleerd wil hebben, kan hiervoor terecht bij een erkend montagebedrijf uit de regio. Sanisale.com levert A-merken sanitair tegen bodemprijzen. Maar ook een goede service, uitstekende kwaliteit, scherpe prijzen en een stuk vakwerk. In de ruime showrooms zijn meerdere badkamers en doucheopstellingen te zien. Bezoekers kunnen zich een beeld vormen van een complete badkamer, maar een andere opstelling en tegelcombinatie is altijd mogelijk en voor elk budget. Ook voor een (gratis) 3D ontwerp kan de klant bij Sanisale.com terecht.

Keukensale.com is een keukenzaak met prachtige Duitse topkwaliteit keukens en apparatuur van Zanussi, AEG, Siemens, M-System en Boretti. Gegarandeerd tegen de laagste prijzen. In de nieuwe, mooie en overzichtelijke keukenshowrooms kan een gratis 3D-ontwerp worden gemaakt waarin alle wensen zijn opgenomen. Persoonlijk contact en een deskundig advies staan bij Keukensale voorop. De keukens worden direct geleverd vanuit Duitsland.

Ketelsale.com (Den Helder) is net als Keukensale.com gevestigd in de Sanisale.com-vestiging. Hét totaalconcept voor een ruime keuze aan toiletten en tegelvloeren tot een volledige badkamer. Van een nieuwe energiezuinige cv-ketel tot een zelf samengestelde keuken.

Spectaculaire actie

Reden genoeg om ook op 2e paasdag langs te komen voor een kijkje, kennismaking, korting, een hapje en drankje. Kom naar de showrooms aan de Witte Paal 241a te Schagen en Energieweg 11 op het Ravelijncenter te Den Helder en vraag een gratis en vrijblijvend 3D-ontwerp of offerte aan voor de ultieme droomkeuken of badkamer. Op 2e paasdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. *Vraag naar de voorwaarden in de winkel.

Het grote genieten gaat beginnen in Den Helder!

DEN HELDER - Al jaren kunnen mensen uit de gehele regio Den Helder aan het Ravelijncenter terecht voor een uitgebreid assortiment raamdecoratie, verf, behang, vloeren en zonwering. Naast Thuisin Van Brederode vind je in dit pand sinds ruim een jaar ook Ambiance Van Brederode. Ambiance is de grootste zonweringspecialist van Nederland! Door de aansluiting bij deze formule is het assortiment uitgebreid met een complete en kwalitatief hoogwaardige collectie zonwering, terrasoverkappingen en buitenlevenproducten.

"Sinds onze oprichting is het te doen om onze klanten maximaal te laten genieten in en om hun huis. De laatste jaren zien we de trend dat mensen steeds vaker én langer willen genieten van het buitenleven waardoor binnen en buiten steeds meer in elkaar over gaan. Daarom hebben we ons assortiment al een paar jaar terug uitgebreid met buitenzonwering en overkappingen", vertelt Siegfried Doodeman, één van de twee eigenaren. "Daardoor kunnen we onze klanten voorzien van een totaaladvies op gebied van sfeer, lichtregulatie en temperatuurbeheersing voor hun binnen- en buitenruimtes. En, na al die jaren is Van Brederode een gevestigde naam in de regio Den Helder. Dat biedt onze klanten het vertrouwen dat we goed werk leveren", vult compagnon John Boltendal aan.

De aansluiting bij Ambiance was voor het ondernemers-duo een logische stap. "De keuze voor Ambiance past perfect bij onze filosofie dat je moet doen waar je goed in bent. Zo zorgt Ambiance voor een uitgebreid assortiment, constante kwaliteit, goede prijzen en marketingondersteuning. Wij kunnen ons daardoor volledig focussen op het goed adviseren van klanten, zorgen voor een vakkundige montage en alles wat daarbij komt kijken. Een samenwerking waar zowel wij als onze klanten dus direct van profiteren", licht Siegfried toe.

Ambiance staat voor sfeer en dat merk je direct zodra je de showroom van Ambiance Van Brederode binnenstapt. "De producten staan op ware grootte opgesteld zodat men echt kan ervaren hoe het product er bij hen thuis uit gaat zien. Door de ruime keuze uit opties, kleuren en doeken helpen we de klant het product helemaal op hun eigen wensen en leefsituatie af te stemmen", besluit John.

Kom tweede paasdag naar de winkel en profiteer van 15 procent korting op het gehele buitenzonweringsassortiment!

Thuisin van Brederode is gevestigd aan het Ravelijncenter 1

Volop nieuws tijdens tweede Paasdag bij de Schakel wonen en slapen

De Schakel wonen en slapen is tweede paasdag open. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Tijdens de Paasshow en tweede Paasdag is het volop gezelligheid in een sfeer van vele nieuwe collecties in allerlei prachtige nieuwe kleuren. De showroom is weer compleet vernieuwd met de nieuwste meubel- en slaapcollecties, gecombineerd met prachtige accessoires. Zowel op de meubelafdeling als de slaapafdeling worden de nieuwste collecties sfeervol gepresenteerd. Om juist deze periode extra aantrekkelijk te maken, zijn er ook diverse gunstige Paasaanbiedingen. Kijk vooral op de website voor alle informatie!

Paasaanbiedingen

Tijdens de paasshow en tweede Paasdag (maandag 22 april) wordt iedereen getrakteerd op allerlei lekkers, er zijn diverse paasaanbiedingen en de klant ontvangt 10 procent van zijn aankoopbedrag als waardecheque voor een volgende aankoop, of 5 procent korting op de gehele collectie. Op de website is alle informatie te vinden, de gehele collectie, de paasaanbiedingen en de voorwaarden. Op tweede Paasdag is de Schakel geopend van 11.00 tot 17.00 uur en iedereen is van harte welkom.

De Schakel wonen en slapen, Ravelijncenter 4, Den Helder - www.deschakelwonen.nl

Gratis montage bij I-KOOK keukens Den Helder

DEN HELDER - De komende actiemaand van I-KOOK staat in het teken van gratis montage. Bij aankoop van een complete keuken ontvangt men een gratis montage van de nieuwe keuken

Eén adres, voor elk budget

Bij I-KOOK Den Helder kun je terecht met al jouw keukenvragen en -verwachtingen. Eén adres, voor elk budget, met altijd een ruime garantie. Eén aanspreekpunt, voor al jouw keukenzaken. Van offerte en levering tot storing of beschadiging. Dát is I-KOOK, altijd persoonlijk. Bij I-KOOK hoef je je geen zorgen te maken dat je te veel betaalt en weet je ook altijd wáár je voor betaalt. De prijs is de prijs, op de website en in de showroom. Doordat I-KOOK scherp en slim inkoopt, vind je altijd de mooiste keuken voor de beste prijs. En dat geldt ook voor alle denkbare keukenapparaten. Naast een kwaliteitsproduct, koop je bij I-KOOK zekerheid.

Keukencoach

Bij de zoektocht naar een nieuwe keuken wordt je bijgestaan door een keukencoach. Je wordt op persoonlijke en transparante wijze gecoacht bij het vinden van een betaalbare keuken, die geheel voldoet aan al jouw wensen. Jouw persoonlijke keukencoach is altijd je vaste aanspreekpunt. Elke keukencoach wordt ondersteund door een zeer solide organisatie waardoor afspraken altijd worden nagekomen, zónder verrassingen achteraf. Kwaliteit is jouw zekerheid.

Vormgeven

Voordat je een bezoek brengt aan de moderne, ruime showroom kun je op www.i-kook.nl al een hoop inspiratie opdoen. Je krijgt niet alleen een duidelijk overzicht van het assortiment en de mogelijkheden, maar je kunt jouw droomkeuken direct vormgeven in 2D en 3D. In enkele simpele stappen wordt jouw complete keukendroom tot leven gewekt. Ontwerp zelf de keuken, voeg relevante elementen als ramen en deuren toe en vind de ideale indeling voor alle keukenapparaten en -accessoires, die niet mogen ontbreken.

Koopzondag

I-KOOK Den Helder is tweede Paasdag geopend. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem de maten van je keuken mee en bezoek snel de showroom van I-KOOK Den Helder aan Ravelijncenter 31 of maak een afspraak via www.i-kook.nl. Kijk hier ook voor alle koopzondagen of andere informatie en de laatste acties.

Paasvoordeel bij Grando Keukens & Bad Den Helder

DEN HELDER - Grando Keukens & Bad in Den Helder levert al sinds 1965 betaalbaar keuken- en baddesign. Samen bespreken ze de wensen van de klant en is er altijd een keuken of badkamer die in de smaak valt. Een uitgebreide collectie, uitstekende service en deze maand een aantrekkelijke actie: 20 procent Paasvoordeel plus een Inductie kookplaat of Crohe Regendoucheset cadeau!

Paasdeals bij aankoop badkamer en/of keuken

Bezoek deze maand de showroom en maak gebruik van de Paasdeals bij aankoop van een keuken en/of badkamer. Bij aankoop van een keuken profiteert men van 20 procent korting en ontvangt men een inductie kookplaat cadeau. In veel nieuwbouwwoningen is een gasaansluiting niet meer toegestaan/aanwezig en voor bestaande woningen worden de prijzen voor gas verhoogd. Een inductie kookplaat is een uitstekend alternatief en heeft naast een moderne uitstraling nog meer voordelen zoals veiligheid, energiezuinigheid en is gemakkelijk schoon te maken.

Badkamerdroom waarmaken

Bij de aanschaf van een badkamer profiteert men wederom van 20 procent korting en ontvangt men een Grohe Regendoucheset cadeau! . Maak de badkamerdroom waar met extra luxe en breidt de badkamer gemakkelijk uit met een heerlijke regendouche. Een regendouche zorgt voor een ontspannen gevoel waardoor de badkamer verandert in een kleine wellness ruimte.

Woonwensen tot leven

In de showroom in Den Helder doet men grandioze ideeën op en komen de woonwensen tot leven. Het begint met een persoonlijk ontwerp, verwerkt in een 3D tekening. Zij nemen het werk van A tot Z uit handen: van demonteren en afvoeren tot een perfect gemonteerde keuken/badkamer.

Tweede Paasdag

Grando Keukens & Bad in Den Helder is tweede Paasdag geopend aan Ravelijncenter 29. Vraag het gratis Grando Inspiratie Magazine aan op grando.nl, boordevol stijltips en trends. Ook voor een afspraak thuis kan men bij hen terecht. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.grando.nl/denhelder. Online kan men om direct een afspraak maken, zodat ze alle tijd hebben om te adviseren.

Groningen vaart uit

DEN HELDER - Het marineschip Zr.Ms. Groningen is zondag 14 april de haven van Den Helder uitgevaren, op weg naar het Caribisch gebied. Het schip neemt de taken over van het huidige stationsschip Zr.Ms. Zeeland.

Normaal gesproken verblijven stationsschepen vier maanden in het gebied; nieuw dit keer is dat de Groningen twee jaar lang het stationsschip blijft. Het extra lange verblijf maakt deel uit van een pilot, waarbij het schip in het Caribisch gebied blijft, maar de bemanning wisselt.

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen neemt in het Caribisch Gebied kustwachttaken op zich, zoals drugsbestrijdingsoperaties en reddingsoperaties. Daarnaast is ze paraat voor noodhulp na eventuele orkaanpassages.

De Groningen is het eerste schip dat voor zo'n lange tijd in het Caribisch gebied dient. De pilot, met een vast stationsschip en een wisselende bemanning, is bedacht om het marinepersoneel meer duidelijkheid te geven over vaarprogramma's. Door het schip en bemanning van elkaar los te koppelen, weet de bemanning precies wanneer zij thuis zijn en wanneer ze weg van huis zijn. Dit moet bijdragen aan een betere balans tussen werk en privé. Daarnaast verwacht de marine meer efficiëntie, onder andere doordat de stationsschepen niet meer tussentijds de Atlantische Oceaan hoeven over te steken.

De marine beschikt over vier patrouilleschepen uit de Holland-klasse. Ze zijn met name geschikt voor kustwachttaken, drugsbestrijdingsoperaties, antiterrorismeoperaties en noodhulp. De schepen bieden ruimte aan maximaal 90 bemanningsleden.

Koningsdag

DEN HELDER - Op het buitenpodium van Willemsoord organiseren de daar gevestigde kroegen een programma vvoor Koningsdag. Zaterdag 27 april gaat het muziekprogramma om 14.00 uur van start met Rinus en De Rimpels.

Het belooft een knallend begin te worden met deze rockcoverband. Vervolgens kan men om 16.00 uur lekker swingen met Borrowed Tune. Om 18.00 uur sluit Woei het muziekprogramma af met live muziek. Deze allround coverband staat gerant voor een heerlijk feestje. Voor de kids is er een groot springkussen en buiten de barren om is er voldoende mogelijkheid om te eten! Kortom; alle ingrediënten voor een heerlijke dag zijn er! Entree is gratis.

Klimaatbus

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, het Zuiderzeemuseum, De Helderse Vallei en Stichting Kinderopvang Den Helder (SKDH) bundelen hun krachten om kinderen klimaatbewuster te maken. Tot 27 mei 2019 toert een omgebouwde elektrische SRV-bus langs basisscholen en buitenschoolse opvanglocaties(BSO's) in de kop van Noord-Holland.

Door middel van proefjes en experimenten over de waterkringloop, water in en om de school, slootwaterkwaliteit en veilige dijken, ontdekken leerlingen van groep 6, 7 en 8 niet alleen de gevolgen van klimaatverandering, maar ook hoe zij zelf een 'klimaatvriendelijke' bijdrage kunnen leveren aan hun leefomgeving. De Klimaatbus is een kant-en-klaar programma. Educatief medewerkers van het Zuiderzeemuseum en De Helderse Vallei reizen met de bus mee langs de scholen en geven leerlingen inhoudelijke uitleg. Voorafgaand aan de komst van de Klimaatbus ontvangt de klas een vlog. In deze vlog worden de leerlingen opgeroepen te helpen om hun omgeving 'klimaatproof' te maken. Hiervoor moeten ze eerst op onderzoek uit, en daarom komt de Klimaatbus naar de school toe. Na het doen van de proefjes kunnen de leerlingen zelf maatregelen bedenken die de school kan toepassen op het schoolplein om de omgeving 'klimaatproof' te maken. De bedachte tips kunnen ze ook thuis uitvoeren.

De elektrische SRV-bus van de SKDH is volledig omgebouwd tot laboratorium voor kinderen. Met waterbakken, een schoolpleinscan, slootwateronderzoek en temperatuurmetingen ervaren de kinderen de gevolgen van klimaatverandering in laaggelegen gebieden en op de natuur in de wijk van hun huis en school. Aan het einde van het programma ontwerpen de leerlingen met elkaar een klimaatvriendelijk schoolplein.

Je kunt de Klimaatbus wel bezoeken op maandag 22 april (2e paasdag) bij informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee in Petten. Van maandag 28 april tot en met zondag 5 mei is de Klimaatbus te bezoeken bij De Helderse Vallei.

Pasen bij Scheffer Witgoed

Een slowcooker. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Scheffer Witgoed is tweede Paasdag, maandag 22 april, open van 11.00 tot 16.00 uur aan Bedrijfsweg 3H in Den Helder. "Wij openen al jaren onze deuren op tweede Paasdag, dus je kunt inmiddels wel van een traditie spreken. Theo en ik staan gezellig in de winkel en ik geef kookdemonstraties in Ben's Kookboet", licht Marian Scheffer toe. "Deze keer heb ik een recept gevonden waarmee ik lasagna ga maken in de slowcooker. Bezoekers mogen proeven van de lasagna en de smoothies die vers bereid zijn in de blender."

Naast de demonstraties in Ben's Kookboet kan men tweede Paasdag bij Scheffer Witgoed natuurlijk ook gewoon terecht in de winkel. "Theo en ik lopen door de winkel, dus als je wat wilt weten dan kun je dat gerust vragen. Momenteel hebben wij een mooie Bosch-stofzuiger waarop een leuke cash-back actie loopt en verder hebben wij natuurlijk keuze genoeg in onze zaak. Zoals altijd wordt het weer een leuke dag, dus kom gezellig langs."

Tweede Paasdag

Kom maandag 22 april, tweede Paasdag, langs van 11.00 tot 16.00 uur bij Scheffer Witgoed aan Bedrijfsweg 3H in Den Helder, tel. 0223-636864. Zie voor meer informatie: www.schefferwitgoed.nl

Heel veel Campernieuws bij De Jong

(Foto: aangeleverd)

HILLEGOM - Er met de camper op uit is populair. Wie heeft er immers geen zijn om te genieten van je eigen vrijheid. Je kiest er zelf voor om de ene dag in een mooie drukke stad te zijn en de andere dag te genieten van de ongerepte natuur in de 'middle of know where'.

De Jong is dealer voor Noord- en en Zuid-Holland voor de merken Hymer, HymerCar, Bürstner en Carado. Naast een grote keuze nieuwe campers vindt je er ook occasions in alle prijsklassen. Wanneer je deze koopt met Bovag garantie ben je niet alleen verzekerd van een goed advies maar geniet je nog vele jaren van je occasion camper.

Met de Lyseo TD Limited brengt Bürstner een serie zeer moderne ½ integraal campers. De Limited uitvoering omvat hiernaast een zeer uitgebreid accessoires pakket waardoor de camper heel compleet is. De Lyseo Time T is de nieuwste telg van Bürstner.

Modern interieur, sportieve buitenzijde en zeer doordachte plattegronden zijn de pijlers van de Lyseo Time T. Net als de Limited uitvoering zijn deze Time modellen in een zeer beperkte oplage verkrijgbaar. Wie voor en tijdens de komende zomer nog graag wil genieten van de prachtige Bürstner camper moet er dan ook snel bij zijn.

Met de nieuwe Hymer BMC T en BMC i pakte Hymer de belangrijkste prijzen die op camper gebied te halen waren. De techniek van de nieuwe Mercedes in combinatie met de meer dan 60 jaar camper Know How van Hymer en de befaamde Al-Ko breedspoor torsie as staan aan de basis van de fantastische wegligging van de Hymer BMC T en I modellen. Bij De Jong In de showroom zijn deze nieuwe modellen te bewonderen.

De Jong Kampeer & Recreatie is gevestigd Beeklaan 18a – 24a te Hillegom De Zilk. Meer info via 0252 51 77 17 mailen naar www.dejongrecreatie.nl

Gezelligheid op tweede Paasdag

MC Dix Brothers komt met Pasen in actie. (Foto: Sikina Evenementen)

DEN HELDER - Tweede paasdag is het op het Ravelijncenter één en al gezelligheid.

Op het Ravelijncenter is het duo Kip en Konijn aanwezig om paaseieren uit te delen en het duo MC Dix Brothers zorgt in paashaaskostuum voor live muziek. De toiletten bij de Gamma zijn, zoals altijd, beschikbaar. Verder deelt de paashaas paaseitjes uit. Ook is er een kleurplatenwedstrijd en een wedstrijd 'raad het aantal hondenkoekjes in de vaas' en win een chocolade paashaas. Van beide acties wordt de winnaar tweede Paasdag bekend gemaakt.

Digitaal geschiedenislokaal

Foto: Regionaal Archief Alkmaar)

REGIO – Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Den Helder. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaaldenhelder.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, zodat leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld de kaart waarop precies is aangegeven wat de schade was van de Duitse en Geallieerde bombardementen op de stad in 1940. Een andere Helderse bron is een heel bijzonder document: een vervalste doopinschrijving. Volgens de vervalsing werd Andreas van Stempel op 29 december 1787 gedoopt bij de Oudkatholieke Kerk in Den Helder. Die valse inschrijving werd tijdens de oorlog gemaakt, om de Joodse wortels van Andreas' nabestaanden te verbergen. Op de bron is in 1946 genoteerd dat het om een vervalsing gaat, die werd gemaakt om een door de Duitsers vervolgde Joodse familie te beschermen.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden.

De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten. Het werkgebied van het Archief beslaat tien gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel.

Bingo bij West End

DEN HELDER - MFC West End houdt woensdag 24 april bingo met een zeer aantrekkelijke sneeuwbalronde. Aanvang is 19.30 uur en de zaal gaat om 18.00 uur open aan Lijsterbeststraat 10a in Den Helder.

Donderdag 25 april is er vanaf 20.00 uur een klaverjasavond voor koppels. De inschrijfkosten bedragen € 2,- per persoon. Op verschillende activiteiten is er nog ruimte om aan deel te nemen. Zo kan men elke maandag van 13.30 tot 16.00 uur komen sjoelen. Maar ook op de donderdagse koersbalmiddag is nog ruimte vanaf 13.30 uur oor nieuwe enthousiaste deelnemers. Iedere vrijdagavond is er rond 19.30 uur een inloop in de kleine zaal van MFC West End.

VCJ94 viert jubileum in Sport aan Zee

JULIANADORP - VCJ94 viert vrijdag 17 en zaterdag 18 mei het 25-jarig jubileum van de volleybalvereniging in de Sport aan Zee Sporthal aan Akkerbouwstraat 3 in Julianadorp.

Vrijdag 17 mei vindt er een Jubileum Mix toernooi plaats, waaraan zowel oud-leden als de huidige leden aan mee kunnen doen. Het toernooi begint om 20.00 uur en eindigt rond 23.30 uur. Zaterdag 18 mei beginnen de activiteiten om 14.00 uur voor jong en oud. Vanaf 18.00 uur begint de avond voor de (jong)Volwassenen en wordt het 25-jarig jubileum feestelijk gevierd. Oud-leden kunnen zich opgeven bij de feestcommissie via vcj.jubileum@gmail.com

Drie dagen mooi Zuid-Limburg

Genieten in Zuid-Limburg. (Foto: aangeleverd)

Vanaf slechts € 99,- p.p.

Het 3-sterren Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen, het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland en uitvalsbasis voor natuur, sport en cultuur.

Hotel Eperland is gelegen in het pittoreske dorpje Epen. (Foto: aangeleverd)

Van fascinerende wandelingen langs de Geul of van routes door de weilanden met de smalle klaphekjes. Van fiets- en wandeltochten over het mergelplateau of van verschillende, heel natuurlijk gelegen golfbanen. Van het weldadig badderen in het heilzame bronwater van Thermae 2000 of van een kolenmijn-verkenningstocht onder de grond.

Lezersaanbieding: 2x overnachting, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x heerlijk 3-gangen diner, 10% korting op een lunch bij Restaurant Proeff, gratis entree Holland Casino, gratis fiets- en wandelroutes, gratis Wi-Fi en parkeren. Adviesprijs € 149,- p.p.

Lezersaanbieding

vanaf € 99,- p.p.

Aankomst ma. t/m wo.

€ 112,50 p.p., do. t/m za. € 119,- p.p., 8 sept. t/m 27 okt. aankomst zondag: € 107,50 p.p. M.u.v. feestdagen, evenementendagen en vakantieperiodes.

Informatie en reserveren:

www.goedverblijf.nl/rodi9d, tel. 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur, reisnummer rodi9d) Prijs is p.p. o.b.v 2 pers. per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 1,35 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

'Laagdrempelig en heel persoonlijk'

Marcel Becker en Richard Portier van AFD Adviesgroep Financiële Dienstverlening. (Foto: Vincent de Vries Rodi Media)

DEN HELDER - "Laagdrempelig, heel persoonlijk en met advies op maat". Zo omschrijft Richard Portier de vestiging van AFD in Den Helder. Zijn kantoor is gevestigd op Willemsoord 52b en die keuze is een bewuste geweest. "We zitten hier midden op de Oude Rijkswerf die volop in ontwikkeling is en zijn daarnaast goed bereikbaar voor onze klanten. Inmiddels hebben we al weer bijna zes jaar een vestiging in Den Helder waar wij voor alle partijen wat kunnen betekenen op het gebied van financiële dienstverlening."

Als echte Jutter weet Portier precies hoe de markt zich in de marinestad ontwikkelt. "Als onafhankelijk advieskantoor hebben wij de samenwerking gezocht met Coltof Makelaardij. Zij zijn evenals onze vestiging geworteld in Den Helder, waar ik geboren en getogen ben. De synergie met hen is goed, maar vanzelfsprekend kunnen wij hypotheekadvies geven voor allerlei partijen. Wij kennen de lokale markt en de afzonderlijke makelaardijen vanzelfsprekend goed."

Het onafhankelijke karakter van de AFD Adviesgroep Financiële Dienstverlening, waartoe AFD Den Helder behoort, leidt tot een bijbehorende werkwijze. "Wanneer mensen al zaken doen met een bepaalde bank, dan kunnen wij het product eveneens aanbieden. Echter, juist doordat wij onafhankelijk zijn, kunnen wij advies op maat geven. Wat is het beste voor de klant? Zodoende adviseren wij wat de mogelijkheden zijn wat betreft financiering vanaf de starter tot aan de gepensioneerden."

AFD Den Helder is te vinden aan Willemsoord 52b in Den Helder. Richard Portier is te bereiken via tel. 06-55122867. Zie ook: www.afdadviesgroep.nl

Herdenkings-

stenen Joodse

stadgenoten

DEN HELDER - De Stichting Herdenkingsstenen Den Helder heeft woensdagmiddag 10 april voor de tweede maal een aantal herdenkingsstenen onthuld ter nagedachtenis aan voormalig Joodse stadgenoten welke tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Hierbij zullen ook een aantal nabestaanden aanwezig zijn.

Stille getuigen

Stichting Herdenkingsstenen Den Helder herdenkt Joodse Helderse slachtoffers van het naziregime bij hun laatste woning in Den Helder. Ze zijn vermoord of gedeporteerd. Het zijn zwart granieten stenen met daarin de naam, leeftijd en plaats van overlijden. In totaal plaatsen worden meer dan honderd herdenkingsstenen geplaatst. Het zijn stille getuigen van stadgenoten die een gruwelijk lot ondergingen in de Tweede Wereldoorlog. De Herdenkingsstenen waarschuwen de huidige en toekomstige generaties voor de desastreuze gevolgen van antisemitisme.

Onthulling

Voorafgaande aan de onthulling van de herdenkingsstenen werd er een bijeenkomst worden gehouden in buurthuis ELTO aan Crocusstraa6 64 A in Den Helder. Medewerking aan deze bijeenkomst werd onder andere gegeven door Rabbijn Tamarah Benima. Leerlingen van OBS De Duynvaerder. Wethouder Heleen Keur. Strijkkwartet van het Helders Kamerorkest en de Stadsdichter van Den Helder Marja Lely.

Herdenkingsteen

Voor de volgende voormalige stadgenoten is een herdenkingsteen onthuld: Sophie van Spiegel, Mozes Salomon van der Horst, Hendrika van der Horst- de Vries en Julie Henny van der Horst, Elsa Brogholter – Passmann en Nathan Brogholter, Maurits Warendorf, Chaja Ryfka Turm-Sternheim en Icek Turm.

Meer informatie over de Stichting Herdenkingsstenen is terug te vinden op://herdenkingsstenendenhelder.org/ . Het maken van de herdenkingstenen en een monument kosten geld. De Werkgroep én het Comité van Aanbeveling Herdenkingsstenen Den Helder vragen stadgenoten om ook 'een steentje bij te dragen'. Een gift overmaken kan op RABO bankrekeningnummer NL14 RABO 0326 8989 21, waarvoor bij voorbaat hartelijk dank namens de De Werkgroep én het Comité van Aanbeveling Herdenkingsstenen Den Helder .

Aquariumvereniging De Glasbaars

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Aquariumvereniging de Glasbaars is een absolute 'must' als je thuis een aquarium hebt staan of van plan bent met deze leuke en interessante hobby te starten.

Ze hebben de beschikking over een eigen clubgebouw aan Rozenstraat 17a in Den Helder waar je terecht kan op zaterdag en woensdagavond. Donateurs kunnen gebruik maken van het totale aanbod aan vissen, planten, garnalen en bij-artikelen zoals voer, pompen, filtermaterialen, achterwanden, verwarmingselementen et cetera.

Aquariumplanten

Regelmatig worden er complete tweedehands aquaria aangeboden zodat je de hobby voor betrekkelijk weinig geld kunt beginnen. Ook worden er door de 'thuiskwekers' van de vereniging aquariumplanten aangeboden die je vrijwel nergens anders kunt kopen.

Het clubgebouw van Aquariumvereniging De Glasbaars is zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur open en van 14.00 tot 17.00 uur. Woensdagavond is het clubgebouw open van 19.00 tot 21.30 uur.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Schouten Spanplafond verbetert de akoestiek in elke ruimte. Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds uit Nibbixwoud heeft de oplossing en toont deze vrijdag 19, zaterdag 20 en zondag 21 (1e Paasdag) en maandag 22 (2e paasdag) april in een show.

Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben dan ook vaak last van zeer hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond. Het akoestische spanplafond van Schouten is een micro geperforeerd spanplafond. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond van Schouten is het mogelijk om op een eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte enorm te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond.

Plafondvakbedrijf Schouten is te vinden aan Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon: 0229-571391.

Van Dijk Optiek: Wat is UV straling en wat doet het met je ogen?

DEN HELDER- De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) schat dat 20 procent van alle gevallen van staar veroorzaakt wordt door overmatige blootstelling aan UV-straling. Maar wat is UV eigenlijk en waarom kan het staar veroorzaken?

Wat is UV-straling en waarom zien mensen het niet? Ultraviolet is een elektromagnetische straling van de zon dat net buiten het waarneembare van mensen ligt. In het menselijk oog zitten filters die kortgolvige straling zoals violet licht tegenhouden. Daarnaast liggen de receptoren in je oog voor violet buiten de gele vlek waardoor violet licht niet kan worden waargenomen in het blikveld waar je maximale beeldscherpte hebt.

Waarom veroorzaakt UV-straling schade? UV licht is energierijker dan zichtbaar licht doordat het een kortere golflengte heeft. De lichtgevoelige cellen in het netvlies van je oog zijn gevoelig voor UV-straling maar je ooglens laat het niet door. Hierdoor wordt het netvlies beschermd tegen het schadelijke UV licht. Echter, de ooglens zelf ontwikkelt staar na langdurige bestraling met UV-straling. Schade aan je ogen door UV-straling merk je dus niet meteen.

Hoe bescherm je je tegen UV-straling? De UV-straling is het hoogst in de zomer, tussen 12.00 en 15.00 uur. De UV-straling is dan ongeveer 10 keer zo sterk als in de winter. De temperatuur maakt niet uit voor de hoeveelheid straling. Kinderen zijn kwetsbaarder dan volwassenen voor UV-straling. Hun pupil is groter en hun ooglens bevat minder beschermend pigment dan die van volwassenen. Een goede zonnebril is voor hen dus extra belangrijk. Een goede zonnebril heeft categorie 3, biedt 100 procent UV bescherming en heeft een goede pasvorm. Bij Van Dijk Optiek treft men een zeer uitgebreide collectie zonnebrillen aan. Daarnaast bied Van Dijk Optiek de klant 50 procent korting op een paar zonneglazen enkelvoudig of multifocaal, een complete zonnebril op sterkte is al verkrijgbaar voor € 89,- ( deze aanbiedingen gelden het gehele jaar).

Boekenmarkt in Ontmoetingskerk

JULIANADORP - De Ontmoetingskerk houdt zaterdag 27 april, Koningsdag, een boekenmarkt in Julianadorp.

Evenals vorig jaar zijn er ook DVD's, CD's en Elpees verkrijgbaar op de boekenmarkt. Wees er snel bij om de beste titels te bemachtigen.

De boekenmarkt is geopend van 8.00 tot 14.00 uur. De opbrengst is voor de opvang van straatkinderen in Oeganda.
Daarnaast is er dit jaar, gelijktijdig met de boekenmarkt, een grote rommelmarkt in de kerk. Goede tweedehands spullen zijn te koop en idus is de boekenmarkt zeker een bezoek waard.
De opbrengst van de rommelmarkt is bestemd voor activiteiten van de kerk. De Ontmoetingskerk staat aan het Loopuytpark waar die dag een gezellige vrijmarkt gehouden wordt.

Zeeschilders exposeren in Huisduiner Kerkje

HUISDUINEN - Vijf leden van de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders (NZV) exposeren tot en met maandag 22 april, tweede Paasdag, in het historische Kerkje van Huisduinen. De onderwerpen die zij weergeven sluiten naadloos aan bij Huisduinen en Den Helder. Zoals het werk van Maarten Groot met een mooie aquarel van de Lange Jaap, een olieverf van Winnifred Bastian met het kerkje van Huisduinen zelf en etsen van Leentje Linders over het KIM en het Paleis. De twee nieuwe leden, Dolf Middelhoff en Peter Smit tonen strandtaferelen en zee- en kustgezichten. De expositie is zaterdag 20, zondag 21 en maandag 22 april te bezichtigen van 13.00 tot 17.00 uur.

Pasen in City Life Church

(Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - City Life Church houdt zondag 21 april een dienst vol gezelligheid, plezier voor het hele gezin, muziek, verassingen en het verhaal van Pasen wordt vertelt. De dienst start om 11.00 uur. De deuren gaan open om 10.45 uur van de City Life Church aan Annie Romein Verschoorlaan 11 in Den Helder.

Op deze feestelijke ochtend is er (tijdens een gedeelte van de dienst) ook een speciaal kidsprogramma. Natuurlijk is er ook opvang aanwezig voor kinderen van 1 (en lopend) tot en met 3 jaar oud. De Parentroom voor babys van 0 tot 1 jaar oud beschikt over een livestream.

Onder het genot van een kopje koffie of thee en heerlijke Paaslekkernijen is men harte welkom om gezellig na te praten in de lounge.