Groene Hart op zondag

3 maart 2019

Groene Hart op zondag 3 maart 2019


'Zenuwen heb ik nodig, dan ga ik sneller'

De polderloop vindt 3 maart plaats in Obdam. Doe ook mee! (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

OBDAM – Wandelliefhebbers lopen zondag 3 maart met de mooie route van tien kilometer mee door het buitengebied van Obdam om uit te waaien en een frisse neus te halen in de polder. Edwin Marcus (43) uit de Goorn maakt zijn trainingsrondjes om mee te doen aan het hardloopevenement: "Voor de vierde keer alweer en ik heb er zin in!".

Frisse neus halen met Polderloop van ARO'88

Edwin Marcus traint door weer en wind voor de Polderloop. (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Edwin begon in 2013 met hardlopen. "Ik had wat fysieke klachten en op advies van de huisarts startte ik met deze sport. Ik ging het weekeind erop meteen aan de slag. Anderhalf uur gelopen over vijf kilometer, met ontelbare keren een adempauze", grijnst Edwin.

Training

Om blessures te voorkomen breidde Edwin volgens een schema uit en dat resulteerde in goede tijden. Het gebied werd vergroot en de afstanden langer. "Na ongeveer een jaar trainen wilde ik sneller worden en ben via een dorpsgenoot in aanraking gekomen met Atletiekvereniging ARO'88 en draaide een aantal proeflessen mee."

Discipline

Om de afstanden sneller af te leggen, is goede begeleiding tijdens het trainen nodig. "Dat doel bereiken viel niet mee en daar is discipline voor nodig.

Op de club helpen diverse trainers, zodat de leden kunnen trainen op eigen niveau. Al snel werd ik lid en deed ik mee met wedstijden, waaronder de Polderloop in 2015. Een fantastisch traject over twee ronden van vijf kilometer. Ik heb genoten!"

Polderloop

De Runnersworld-Polderloop is het jaarlijkse loopevenement dat Atletiekvereniging ARO'88 organiseert. De organisatie laat weten: "Het kan vriezen of dooien begin maart. Vorig jaar schaatste men nog 4 maart op natuurijs. Wat voor weer het ook wordt, meedoen aan de Polderloop is altijd een goede start van je zondag! Wie zich nog niet heeft ingeschreven, aarzel niet!"

Deelnemers kiezen uit de één en drie kilometer voor de jeugd tot en met 15 jaar en de vijf en tien kilometer voor 16 jaar en ouder.

Wie het snelste is in een leeftijdscategorie, gaat er met een prijs vandoor. Ze krijgen een routebeschrijving mee en onderweg en worden voorzien van koffie en thee.

Vele kilometers

Edwin traint al enkele weken intensief. "Ik liep al een aantal wedstrijden ter voorbereiding van de Polderloop, onder meer de Kaagloop en Groet uit Schoorl Run, en loop ongeveer drie keer per week. Als het uitkomt met de diensten van mijn vrouw zelfs vier tot vijf keer. Dat komt neer op gemiddeld 140 kilometer per maand. Dat is op zich niet zoveel, maar met een gezin met drie kinderen, is het af en toe puzzelen."

Doorloop op pagina 8.

Westfriese Ekklesia

WOGNUM - De eerstvolgende viering van de Westfriese Ekklesia vindt zondag 3 maart plaats om 11.00 uur in de protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum. Het jaarthema luidt: Inspiratiebronnen voor de Ekklesia, van Franciscus tot Buber, van Meister Eckhardt tot Huub Oosterhuis. Spreker Welmoed Vlieger kreeg vat op zichzelf en het leven dankzij de oude denkers. Hun belangrijkste les? Leef vol overgave, zonder alles te bevragen. De filosoof Meester Eckhart is haar inspirator. Liturg is Marga de Groen. Het koor van de Westfriese Ekklesia staat onder leiding van Jerry Korsmit en wordt begeleid op vleugel door Dick Grasman.

De theatervoorstelling Friends to be wordt op 13 maart om 20.00 uur gehouden in dezelfde kerk. Wat gebeurt er als een Arabier een Westerling tegenkomt?

Inlichtingen: www.westfrieseekklesia.nl.

Great Lake met 'Hier' in 't Kerkhuys

Great Lake, Sandra en Kees. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Geïnspireerd door de nieuwe plek waar ze wonen, komen Kees de Groot en Sandra van der Meer (Great Lake) zaterdag 9 maart om 20.00 uur naar 't Kerkhuys met een nieuw en verfrissend programma.

'Hier' is een gevarieerd concertprogramma vol eigen werk, gecombineerd met mooie Engelse en Nederlandse liedjes, chansons en verhalen. Dit alles overgoten met het eigen Great Lake sausje. Muziek om bij weg te dromen, muziek die mensen raakt. Met Sandra, verantwoordelijk voor zang, piano en percussie en Kees als gitarist (gitaren, cajon, basgitaar en banjo) is het podium bijzonder rijk gevuld.

Meer informatie en reserveren kan via www.kerkhuys.nl. Iedereen is welkom in 't Kerkhuys, Spanbroekerweg 37 in Spanbroek. Meer informatie over Sandra en Kees op greatlakemusic.nl.

Werkzaamheden Molen de Lastdrager

Molen de Lastdrager wordt opgeknapt. Zijn er nog 'vrienden' die willen helpen? (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Molen De Lastdrager gaat een goed jaar tegemoet. Na het winnen van de Molenprijs vorig jaar en de bijdragen via verschillende donaties en subsidies is gestart met de restauratiewerkzaamheden.

Na voorbereidingen en meetwerk door de medewerkers van het molenmakers-bedrijf en het houtwerk klaarmaken in de werkplaats in Oterleek is inmiddels het werk aan de molen zelf in gang gezet. De verwachting is dat de werkzaamheden negen à tien maanden in beslag nemen, alvorens de molen weer compleet is.

Het verloop van deze werkzaamheden zijn te volgen op Facebook of www.molendelastdrager.nl. Het bestuur van de molen heeft plannen om bij de molen een molenaarsverblijf te bouwen met daarin ruimte voor een keukentje en toilet. Onmisbaar als de molen in gebruikt is. Om alle lopende zaken te realiseren is geld nodig en daarvoor doet de stichting een beroep op de mensen om dit jaar vriend van de lastdrager te worden of blijven.

Een vriend doneert 10 euro per jaar en wie 15 euro stort, ontvangt tevens het blad 'de molenpost'. Geef dit wel even aan bij aanmelding. Elk ander bedrag is natuurlijk ook welkom. Stort een bijdrage op banknummer NL02 RABO 0321068467 van de Stichting Westfriese Molens ten name van De Lastdrager. Meer weten over het beroep molenaar en/of als er mensen zijn die interesse hebben om een cursus tot molenaar te volgen, neem contact op met molenaar Kees Mens, tel. 06-37280644 of via het inschrijfformulier op de website.

Geschiedenis van kinderboeken

Diverse kinderboeken uit vroegere tijden. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - De Cromme Leeck houdt vrijdag 8 maart om 20.00 uur een lezing over de geschiedenis van jeugdboeken met als titel 'Mietje met het mes'. In De Dres, aan de Lange Dres, vertelt historicus Frits Booy over de Nederlandse kinder- en jeugdliteratuur tot circa 1960. In de lezing komen bijzondere aspecten van het oude kinderboek aan de orde.

Over het algemeen wordt het versjesboek Proeve van kleine gedichten voor kinderen (1778) van Hieronymus van Alphen als het eerste Nederlandse kinderboek gezien. De kinderen van vóór circa 1770 lazen vroeger op school vooral fabels, volksboeken (zoals Reinaert de vos, Tijl Uilenspiegel en De vier Heemskinderen) en stichtelijke verhalen. De geschiedenis van het kinderboek kent diverse markante veranderingen (zoals Piet de Smeerpoets en Dik Trom) die vaak samenhangen met ontwikkelingen in de opvoedkunde of de druktechniek. Bezoekers kunnen deze avond hun favoriete kinderboek meenemen en kort iets vertellen over dit bijzondere boek. Donateurs gratis entree, belangstellenden 3 euro.

25-jarig jubileum voor vijf vrijwilligers

De vijf vrijwilligers die in het zonnetje werden gezet, samen met Iris van Bennekom-Stompedissel, algemeen directeur van Wilgaerden. (Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

HOORN - Vijf vrijwilligers bij Wilgaerden vieren deze maand hun 25-jarig jubileum. Een kwart eeuw geleden zijn ze met vrijwilligerswerk gestart op locaties in Obdam, Enkhuizen en Hoorn. VrijwilligersNH - verantwoordelijk voor de coördinatie van de vrijwilligers van Wilgaerden en LeekerweideGroep - staat hier uiteraard graag bij stil. Dinsdag 26 februari werden de vrijwilligers bij Wilgaerden in Hoorn in het zonnetje gezet.

Klazien Tuin-Planting is vrijwilliger bij Sint Nicolaas in Enkhuizen. "Mijn moeder woonde 25 jaar geleden in locatie Sint Nicolaas. De medewerkers vroegen me of ik het leuk vond om af toe te helpen. Zo begon het. Na het overlijden van mijn moeder bleef ik vrijwilliger. Elke dinsdag leid ik de zangmiddag. De bewoners vinden het fijn als ze extra persoonlijk aandacht krijgen. Zelf ga ik met een voldaan gevoel opgeladen naar huis."

Wil Mazereeuw-de Boer, vrijwilliger bij Herfstzon in Enkhuizen, werd veertig jaar geleden gevraagd om in het bestuur zitting te nemen. Dat heeft zij jaren gedaan. Ook deed ze kerkenwerk voor de bewoners. Herfstzon kwam onder de paraplu van Wilgaerden en er kwam een cliëntenraad waar Wil secretaris van werd. Ook werd ze secretaris van de activiteitencommissie. In 2000 stelde Wil een decoratieteam samen, een actieve groep dames die na negentien jaar nog steeds bij elkaar zijn. Sinds 2014 is Wil geen secretaris meer, maar nog wel lid van de cliëntenraad. Bij de activiteitencommissie is zij penningmeester, secretaris en af en toe voorzitter.

Anne Marie de Haas is vrijwilliger bij De Horstenburgh in Obdam. "Via het Vrouwengilde werd gevraagd wie wilde helpen met de boekenuitleen aan de bewoners van De Horstenburg. Zo startte ik met vrijwilligerswerk bij de bibliotheek en Wilgaerden. De Westfriese bibliotheken en Wilgaerden hebben nog steeds een fijne samenwerking. Een aantal jaar geleden heb ik het vrijwilligerswerk uitgebreid en ben ik nu ook gastvrouw. Elke week ga ik bij de mensen langs voor een kopje koffie of thee. Natuurlijk maak ik dan ook gezellig een praatje. Na 25 jaar doe ik het vrijwilligerswerk nog altijd met veel plezier."

Herman van Sliedrecht is vrijwilliger bij Avondlicht in Hoorn. "Mijn vrouw overleed 26 jaar geleden, waar ik veel verdriet van had. Mijn huisarts adviseerde mij om eens in het restaurant van Avondlicht te eten. Zo raakte ik betrokken bij Avondlicht en het vrijwilligerswerk." 25 jaar geleden begon Herman als voorzitter van de cliëntencommisssie van Wilgaerden. Dat deed hij 21 jaar. Ook was hij jarenlang actief bij de cliëntenraad van Wilgaerden. "Zaterdagmiddag ben ik dj in Avondlicht. De bewoners genieten van de muziek. Ik ben er trots op dat ik dit kan en de bewoners maken mij gelukkig."

Lenie Kraker-Schreur startte al bestuurslid bij Herfstzon. Toen dat in 2000 werd overgenomen door Wilgaerden, bleef Lenie vrijwilliger. Ze heeft veel activiteiten voor Herfstzon georganiseerd, waar ze altijd erg van genoot. Door een knieoperatie kan Lenie helaas nu iets minder betekenen voor Herfstzon. Ze mist het vrijwilligerswerk en alle contacten bij Herfstzon heel erg.

Het Park deze Week

(Foto: Koos Breukel)

HOORN - 'Motel' is het overdonderende, ambitieuze eerste soloprogramma van acteur, regisseur, muzikant en liedjesschrijver Thomas Acda, dat bestaat uit een bonte stoet aan observaties en verhalen. In 'Motel' bevinden we ons op een luchthaven. Vanaf het vliegveld blikt Acda terug op allerlei aspecten van zijn leven in meesterlijk vertelde verhalen en spetterende gitaarliedjes, daarbij muzikaal ondersteund door gitarist David Middelhoff en percussionist Laura Trompetter. Van jeugdherinneringen aan een Italiaanse camping tot geestige recente observaties over het leven als musicalacteur. Thomas Acda vertelt en zingt over liefde, vriendschap en de dood. Over hoe we met vallen en opstaan proberen invulling te geven aan ons leven.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op donderdag 14 maart om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in de onderwerpregel: 'Park-actie Thomas Acda'. Reageer uiterlijk 5 maart. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Het volledige theaterprogramma: www.hetpark.nl.

(Foto: Vincent de Vries/Rodi Media)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gephotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week bij Dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord. Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Nationale Voorleeswedstrijd

Enya Nayima Soedira van Het Spectrum (rechtsvoor), een van de voorleeskampioenen. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Wie is de beste voorlezer van Hoorn? Achttien kinderen van groep 7 en 8 van Hoornse basisscholen streden woensdag 27 februari tegen elkaar en lazen een fragment voor uit een zelfgekozen boek. "Alle kinderen hadden wel een kwaliteit", aldus jurylid Janna de Lathouder, kinderboekenschrijfster en theatermaakster. Klaas Visser, voorzitter van de jury en theatermaker: "Twee deelnemers lagen heel dicht bij elkaar. De doorslag gaf de beleving: beide winnaars namen ons het meest mee in hun verhaal". Het derde jurylid was Jessica van der Bilt (directeur 1.Hoorn). Uiteindelijk mochten Olivier Knook van de Mariaschool en Enya Nayima Soedira van Het Spectrum zich de Voorleeskampioenen van Hoorn noemen. Uiteindelijk lezen twaalf provinciale kampioenen tijdens de landelijke finale op 22 mei in schouwburg Amstelveen voor uit hun favoriete boek en strijden om de titel De Nationale Voorleeskampioen 2018/2019. Meer informatie: www.denationalevoorleeswedstrijd.nl

Vier carnaval met de Krotenkokers

De prins naast het bord. (Foto: archief Rodi Media)

WOGNUM - Carnavalsvereniging De Krotenkokers in Wognum vieren elk jaar carnaval met jong en oud. Allereerst werden zondag 24 februari de bewoners bezocht in verzorgingshuis Sweelinckhof in Wognum. "Maar tot en met 5 maart geht's iedereen los!", laat Prins Laurentius weten.

'De feestvreugde verhogen door een Duits tintje'

Het prinselijk gezin voor het carnavalsbord in hun tuin. (Foto: aangeleverd)
Prins Laurentius (Aad Kraakman) met zijn vrouw Miranda en dochters Joyce (l) en Maureen. (Foto: aangeleverd)

Vele West-Friezen weten het al: In Wognum viert men écht carnaval. Veel inwoners gaan helemaal los gedurende dit van oudsher heidens volksfeest. Deze traditie is bij uitstek het feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Het is een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.

Het dragen van maskers zou oorspronkelijk verband houden met verering van overleden voorouders, om de geest van die voorouder gunstig te stemmen. Daarnaast diende de maskerade om de winter sneller een halt toe te roepen, zodat de zomer sneller zijn intrede zou doen. "Tegenwoordig zal dit bij vele mensen niet de insteek zijn, het gaat waarschijnlijk meer om de gezelligheid en samenzijn. Wij gaan er in elk geval voor om een memorabel carnaval te vieren."

Programma

De Krotenkokers hebben zondag 3 maart vanaf 11.00 de grootste gratis toegankelijke optocht van West-Friesland door het dorp. De route gaat van Lange Regel naar Kaaspers, via Kropaar, Veldbeemd, Zeggeveen, Veenrug, Rietveen, Bosveen, Vossestaart, Veldbeemd, Kropaar, Lange Regel, Kerkstraat, Burg. Commandeurlaan, Nieuweweg, J. Kwastlaan rechtdoor de Sportlaan in en door de Kerkstraat naar het eindpunt J. Schagenlaan. Aansluitend vanaf 12.30 uur de kinderoptocht vanaf Pius X (de Boogerd) en kindermiddag in de Krotenbunker voor kinderen tot en met 10 jaar. De super carnavalsmiddag begint om 14.30 uur in het voorcafé en vervolgens wordt de hele zaal erbij betrokken. De entree voor niet passe-partouthouders is 5 euro. Na de prijsuitreiking een speciaal optreden van niemand minder dan de Zingende Schlager: Dave Schoemacher.

Prins Laurentius bezoekt maandag overdag, met zijn adjudant, zieken die het carnaval niet kunnen bezoeken. "En in de avond vieren we vanaf 19.30 uur ons Wognums carnaval in de Krotenbunker met de verruckte halbe stunde en een optreden van het nieuwe landelijk bekend wordende feestteam Kornuiten & Co, met hun nieuwe hit Ga je met me mee. Demasqué vindt om 21.30 uur plaats. Benieuwd wie er allemaal zijn? Dan moet je komen!"

Dikke Dolle Dinsdag

De prins en zijn gevolg bezoeken de volgende dag de scholen en vanaf 14.30 uur begint de Dikke Dolle Dinsdag voor de jeugd van 40+, 50+ en ouder in de Krotenbunker, met muziek van Joyride. Aansluitend 'DIMIBO' met Bauern stamppot-buffet. Wie uit het werk zin heeft om aan te sluiten, aarzel dan niet om te komen. Graag vooraf opgeven bij één van de bestuursleden voor het buffet of op de Dikke Dolle Dinsdag zelf. Lekker mee-eten, 'ientje toe' en feest vieren tot Demasqué.

Kom naar Wognum

"Wij hopen iedereen terug te zien tijdens één van de evenementen", zegt de prins van de carnavalsvereniging. "En mocht iemand nu denken: carnaval dat is niets voor mij, nou, dan bent u waarschijnlijk nog nooit in Wognum bij De Krotenkokers geweest. Wij weten zeker dat er iets in ons programma zit, dat u bevalt. Gewoon komen dus! De zondagmiddag na de optocht is net zo gezellig als de vrijdag tijdens de harddraverij met kermis! Namens het bestuur van de Krotenkokers carnavaleske groeten en tot ziens tijdens onze carnavalsfeest op zijn Duits!" Meer weten? Kijk op www.krotenkokers.nl.

Maestro Wognum in Stam

Deelnemers van Maestro, v.l.n.r.: Petra Vlaar, Dick Kok, Harry Nederpelt, Anita Koppes, Annemarie Stam en Philip Vos. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - In navolging van het televisieprogramma Maestro kiest muziekvereniging Ons Genoegen uit Wognum de 'Maestro van Wognum 2019'. Zes prominente Wognummers strijden tijdens het Maestroconcert op zaterdag 16 maart om 20.00 uur in zaal Stam, aan de Raadhuisstraat, om de titel.

De vereniging vond zes bekende dorpsgenoten bereid om de strijd om de gouden baton met elkaar aan te gaan. De kandidaten zijn: Petra Vlaar, Dick Kok, Harry Nederpelt, Anita Koppes, Annemarie Stam en Philip Vos. Stuk voor stuk mensen die hun sporen binnen de Wognumse gemeenschap ruimschoots hebben verdiend. Zij dirigeren het groot orkest van Ons Genoegen en met elkaar uitmaken wie de beste maestro is.

Het fanfareorkest biedt het publiek een avond met mooie en bekende muzieknummers, met spanning, sensatie en veel plezier. Nog enkele toegangskaarten à 7,50 euro zijn nog verkrijgbaar bij slagerij Dick Kok en De Readshop in winkelcentrum De Boogerd, café Stam, Raadhuisstraat 1 in Wognum.

Fietstocht

WOGNUM - Tourclub Wognum begint het fietsseizoen zondag 3 maart met een openingstocht, met afstanden van 40 en 80 kilometer. De tocht start 09.00 uur bij Sprotvereniging Spartanen, Sportlaan 19 in Wognum. Daarvoor krijgen de fietsers, voorafgaand aan deze eerste tocht, een kop koffie.

De 80 kilometerrit gaat via Binnenwijzend, Venhuizen en Andijk naar Medemblik, waar de koffiestop is. Daarna via de Koggerandweg en de Langereis weer richting Wognum. De 40 kilometertocht gaat via Lambertschaag naar Medemblik en daarna langs Wervershoof en Hauwert weer naar Wognum. Deze openingsrit is een groepstocht.

Kijk voor het jaarprogramma op www.tourclubwognum.nl.

Omgaan met spanningen

ABBEKERK - 'Hoe ga je om met de spanningen in de wereld?' Dat is het thema op de laatste avond van het seizoen in de serie 'Ontmoetingen rond de schatkist'.

Leidraad bij de gesprekken over het thema is het boekje 'Oog in oog' van Kick Bras, voormalig docent spiritualiteit aan de theologische universiteit van Kampen. Hij beschrijft en illustreert het innerlijke proces van het zoeken naar zingeving in het leven. Met 'schatkist' wordt de innerlijke rijkdom van de mens bedoeld. Op de avonden worden naar aanleiding van een thema ervaringen uitgewisseld. De serie is een initiatief van de Protestantse Gemeente Midden-West-Friesland (Aartswoud, Abbekerk, Hensbroek, Hoogwoud, Lambertschaag, Obdam, Opmeer en Spanbroek). Contactpersoon is Anne de Bruin, tel: 0229-582415; e-mail: annedebruin@simpc.nl Verdere informatie is te vinden op de website www.pkn-middenwestfriesland.nl. Deelnemers aan de avond kunnen, geheel vrijblijvend, iets meebrengen dat voor henzelf bij het thema past.

Belangstellenden kunnen woensdag 6 maart om 20.00 uur terecht in 't Abbehuisje, Dorpstraat 40-42. Na de sluiting om 21.30 uur zijn er nog een hapje en een drankje. De toegang is gratis.

Cabaret in theaterkerk

WADWAY - Janneke de Bijl treedt 8 maart op om 20.30 uur in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. Ze presenteert haar nieuwste programma Zonder zin kan het ook.

Janneke beschouwt het leven zoals het is: onzinnig en ingewikkeld. Ze is 36 jaar en vond inmiddels haar manieren om daarmee om te gaan. Die werken zelden, maar wil ze haar publiek niets onthouden. In haar debuutvoorstelling Zonder zin kan het ook is Janneke niet alleen streng voor zichzelf, maar ook voor de wereld. Ze fileert haar relatie, haar gezapige omgeving en de hele zelfhulpcultuur. Ze beantwoordt de vragen: Hoe weet je of je 'liefs' of 'groetjes' moet doen? Wat kunnen mensen met kinderen leren van mensen met honden? Kaarten: www.theaterkerwadway.nl.

Schoonmaak Everland

Doe mee en maak het jongerencentrum weer schoon. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Jongerencentrum Everland doet vrijdag 15 maart mee aan NLdoet. Tijdens de grote schoonmaak geven leerlingen van de Oscar Romero uit Hoorn de binnenkant van het gebouw een nieuwe kleur. Daarnaast krijgt de buitenkant een grote schoonmaakbeurt en wordt het buitenplein met de hogedrukspuit schoongemaakt.

Wie mee wil helpen kan contact opnemen via Facebook. Meer informatie over de klus van Everland, zie www.nldoet.nl/klus/big-clean. Wie ergens anders een dagje de handen uit de mouwen steken voor bijvoorbeeld een stichting, vereniging of zorginstelling? NLdoet vindt 15 én 16 maart plaats. Dit is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Maak kennis met vrijwilligerswerk en help een organisatie een klus te klaren. Vrijwillige inzet is hard nodig en zeer welkom. Meedoen? Zoek op www.nldoet.nl/voor-vrijwilligers een leuke klus in de buurt.

'Zenuwen heb ik nodig, dan ga ik sneller'

De polderloop vindt 3 maart plaats in Obdam. Doe ook mee! (Foto: Vincent de Vries / Rodi Media)

Doorloop van voorpagina.

Inschrijven

Wie zich wil inschrijven voor de Polderloop kan dat doen via www.inschrijven.nl, maar ook op de dag zelf. Inschrijving, start en finish op en bij het sportcomplex van Victoria, Stationsweg 8 in Obdam. Kom op tijd, want de één en drie kilometer starten om 10.00 uur, vijf kilometer 10.30 uur, tien kilometer 11.15 uur en de wandelaars beginnen tussen 09.00 en 10.00 uur. "Ik hoop dat ik veel dorpsgenoten tegenkom tijdens de Polderloop. Het zou leuk zijn als de vele lopers die Koggenland rijk is een keer de stoute schoenen aantrekken en meedoen. Voor het inschrijfgeld hoeven ze niet thuis te blijven. Ga die uitdaging aan!"

Geen illusie

Edwin loopt gewoon in zijn korte broek en een T-shirt. "Tegenwoordig is er ook thermokleding op de markt. Voor de kou hoeft men niet weg te blijven", lacht Edwin. "Ik loop voor mijn plezier, maar ik probeer bij de eerste acht te finishen in mijn leeftijdscategorie. Ik maak mij geen illusie, een kans op de titel heb ik niet, maar je weet maar nooit. Nu de datum steeds dichterbij komt, word ik toch een beetje zenuwachtig. Die zenuwen heb ik nodig, want dan ga ik sneller."

Meer informatie is te vinden op www.aro88.nl.

Omgaan met spanningen

ABBEKERK - 'Hoe ga je om met de spanningen in de wereld?' Dat is het thema op de laatste avond van het seizoen in de serie 'Ontmoetingen rond de schatkist'.

Leidraad bij de gesprekken over het thema is het boekje 'Oog in oog' van Kick Bras, voormalig docent spiritualiteit aan de theologische universiteit van Kampen. Hij beschrijft en illustreert het innerlijke proces van het zoeken naar zingeving in het leven. Met 'schatkist' wordt de innerlijke rijkdom van de mens bedoeld. Op de avonden worden naar aanleiding van een thema ervaringen uitgewisseld. De serie is een initiatief van de Protestantse Gemeente Midden-West-Friesland (Aartswoud, Abbekerk, Hensbroek, Hoogwoud, Lambertschaag, Obdam, Opmeer en Spanbroek). Contactpersoon is Anne de Bruin, tel: 0229-582415; e-mail: annedebruin@simpc.nl. Meer informatie: www.pkn-middenwestfriesland.nl. Deelnemers aan de avond kunnen, geheel vrijblijvend, iets meebrengen dat voor henzelf bij het thema past.Iedereen is woensdag 6 maart om 20.00 uur welkom in 't Abbehuisje, Dorpstraat 40-42. De toegang is gratis.

Gitaarconcert

Sylvan de Smit (Foto: aangeleverd)

OBDAM - Gitaarvirtuoos Silvan de Smit speelt zondag 10 maart om 10.30 uur in het historische en sfeervolle't Brakenkerkje, Dorpsstraat 38 in Obdam. Silvan studeert klassieke gitaar aan het Conservatorium van Amsterdam.Hij treedde op tijdens het gitaarfestival in de Gitaarsalon te Enkhuizen. Entree is gratis. Meer informatie: www.brakenkerkje.nl.

TRANS!

HOORN - In de voorstelling 'Ze doen ons niks!' van Jongerentheatergroep TRANS! uit Hoorn vertellen jongeren van nu echte verhalen over jongeren in de Tweede Wereldoorlog. Voor deze voorstelling zoekt TRANS! jongeren (toneelspelers) en ouderen (vertellers). Onder begeleiding van een regisseur werken de toneelspelers in tien repetities naar hun eigen scènes toe. Het project loopt van 5 maart tot en met de voorstellingen op 3 en 4 mei. Aanmelden kan via theaternadedamhoorn@gmail.com . Daarnaast zoekt TRANS! mensen die willen vertellen hoe zij de Tweede Wereldoorlog in Hoorn of omstreken ervaren hebben. Dinsdag 12 maart gaan zij met een paar jongeren een klein uur in gesprek. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking, 4 mei om 21.00 uur, zetten regisseurs in heel Nederland zich in om deze dag extra betekenis te geven. In het kader van Theater Na de Dam spelen landelijk meer dan tachtig verschillende voorstellingen tegelijkertijd over de WOII in de eigen stad. Interesse om te spelen in deze jongerenvoorstelling? Kom dinsdag 5 maart kennismaken. Aanmelden kan bij Karianne: theaternadedamhoorn@gmail.com of 06-53431624. Kijk ook op www.facebook.com/jongerentheatertrans voor precieze repetitiedata.

Rennen, vallen en opstaan voor Inloophuis Pisa

HOORN - Inloophuis Pisa houdt donderdag 30 mei de Battle4Life obstakelrun. Meedoen? Inschrijven kan nu!

Inloophuis Pisa is een gastvrij huis voor mensen uit West-Friesland met kanker, hun naasten of hun nabestaanden. Je kunt er terecht voor een goed gesprek, diverse activiteiten of lotgenotencontact. Alles is gericht op het omgaan met de gevolgen van de ziekte kanker. De Battle4Life obstakelrun vindt plaats in en om het Julianapark in Hoorn en de start/finish is bij Oranje Buiten op het terrein van Marina Kaap Hoorn. Het doel is zoveel mogelijk extra inkomsten op te halen, zodat Inloophuis Pisa het steuntje in de rug structureel kan blijven bieden.


De sponsor-obstakelrun heeft een laagdrempelig karakter, zodat zoveel mogelijk mensen kunnen deelnemen die Inloophuis Pisa een warm hart toedragen. De Battle4Life heeft vijf categorieën: kids, familie (nieuw), individuele deelnemers alleen of in teamverband en bedrijventeams (maximaal 8 deelnemers per team). Het totale parcours heeft verschillende afstanden: 3 km voor kids, 6 km, 12 km of 18 km (2 of 3 rondjes) en het telt zo'n 25 obstakels per ronde. Wil je goed voorbereid van start gaan? Dan kun je jezelf mentaal en fysiek voorbereiden door deel te nemen aan de speciale trainingen bij Sportpark Keep Moving. Dit is op zondag 28 april, 12 en 19 mei van 11.30 tot 12.30 uur. De kosten hiervoor bedragen €15,- , die volledig ten goede komen aan Inloophuis Pisa.

Inschrijven en meer informatie via www.battle4life.nl/inschrijven.

Wonen in Toren van Hoorn

De Toren van Hoorn: sfeervolle appartementen op loopafstand van het centrum en het station. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Sfeervolle appartementen op loopafstand van het centrum, vloerverwarming, een luxe keuken, compleet afgewerkte badkamer en een vooruitstrevend verwarmings-/koelingssysteem; dat is de Toren van Hoorn. Een uniek uitzicht over Hoorn en het IJsselmeer. Het complex heeft een welkomstbalie met hospitality manager en loungehoek. Verder is er een bloemrijke binnentuin en een riante buitenruimte. De appartementen zijn tussen de 70 en 136 m2 groot. Prijs vanaf 299.000 euro, v.o.n. met eigen parkeerplaats in parkeerkelder. De tweede en derde verdiepingsvloer van de laagbouwappartementen zijn gelegd en de tweede verdiepingsvloer van de Toren is gelegd. Eind dit jaar worden de eerste appartementen opgeleverd. Elke donderdag - vanaf 7 maart - wordt van 16.00 tot 17.00 uur een TOREN Inloopuur gehouden op het Scholtens Kantoor aan de Geert Scholtenslaan 10 in Wognum. Meer info: www.wonen-hoorn.nl.

Dubbel-concert

ANDIJK - Martin Mans en Mark Brandwijk verzorgen vrijdag 15 maart een dubbelconcert op orgel en piano in de gereformeerde kerk aan de Middenweg in Andijk. Aanvang 20.00 uur. Entree is tien euro voor volwassenen, vijf euro voor kinderen tot twaalf jaar. Reserveren: ticketonline35@gmail.com en voorafgaande aan het concert in de kerk. Meer informatie: www.zingenenzo.com.

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR/DEN HELDER - Noordwest Ziekenhuisgroep doet mee zaterdag 16 maart mee een de landelijke Open Dag van de Zorg en zet tussen 10.30 en 15.30 uur de deuren van de locaties in Alkmaar en Den Helder open. In beide ziekenhuizen staan stands met informatie over de zorg in het ziekenhuis en worden activiteiten georganiseerd.

Zaterdag 16 maart van 10.30 - 15.30 uur

Open dag Noordwest Ziekenhuisgroep. (Foto: aangeleverd)

Een groot aantal specialismen neemt deel. Er worden armen in het gips gezet, knie- en heupprotheses getoond en verschillende testjes en onderzoekjes uitgevoerd, zoals een meting van het cholesterol of bloedsuiker. Bezoekers kunnen genieten van een handmassage, een presentaties bijwonen, zelf een kijkoperatie op een namaakknie uitvoeren of zich bij de stands laten informeren over onze zorgverlening. Verschillende afdelingen zijn te bezoeken of organiseren rondleidingen.

Op de foto

Op beide locaties is een fotohoek ingericht met daarbij een kledingrek met de bedrijfskleding van Noordwest en andere attributen. Bezoekers kunnen zich verkleden als arts of verpleegkundige en op de foto gaan. Er is gelijk een afdruk beschikbaar. Binnen kijken in een ambulance, de ver(nieuw)bouwplannen bekijken, een demonstratie over patiëntenvoeding: er is voor iedereen genoeg te zien en te doen. Kinderen kunnen tijdens de Open Dag met hun pop, beer of knuffel naar de berendokter. Op het werkgeversplein is informatie te krijgen over Noordwest Ziekenhuisgroep als werkgever en over de actuele vacatures. Op het plein kunnen bezoekers kennismaken met het opleidingsinstituut Noordwest Academie en vragen stellen aan verpleegkundigen. Meer informatie over het programma is te vinden op www.nwz.nl/opendag.

Omgaan met mensen met depressie

HOORN - Heeft iemand in de directe omgeving een depressie? Wie dicht bij deze persoon leeft, kan zelf ook het gevoel krijgen in een sociaal isolement te raken. De cursus 'Omgaan met mensen met een depressie' brengt deelnemers in contact met mensen die dezelfde vragen hebben. Ook krijgen zij advies over hoe je beter in balans blijft. De cursus start dinsdag 19 maart in Hoorn. Er zijn zes bijeenkomsten op 19 en 26 maart, 9, 16 en 23 april en 7 mei van 19.00 tot 21.00 uur. Locatie is Maelsonstraat 1. Meer informatie: 072-5357290 of m.stegerhoek-vanderavoird@ggz-nhn.nl. Voorafgaand vindt een (telefonisch) introductiegesprek plaats. De kosten zijn 13,50 euro voor het werkboek.

Ochtenden van Ontmoeting

Tijdens de Ontmoeting komen nieuwkomers en Nederlanders van alle leeftijden samen. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Stichting Op Roet in Hoorn organiseert in samenwerking met grand café Turf en Fiolet taaltraining dinsdag 9 en donderdag 11 april twee ochtenden van Ontmoeting in Turf aan de Gedempte Turfhaven 19 in Hoorn. Dit keer gaan beide ochtenden vijftien nieuwkomers en vijftien Nederlanders met elkaar in gesprek over alledaagse thema's.

De insteek van deze Ontmoeting is: een kleurrijke smeltkroes waarbij grenzen verdwijnen en taalbarrières niet bestaan. Geen lezing, niet passief zitten, maar een actieve Ontmoeting waar nieuwkomers en Nederlanders van alle leeftijden samenkomen.

Ook in voor een bijzondere Ontmoeting? Aanmelden kan via e-mail: ingrid@op-roet.nl.

13 / 20

Puzzel

(Foto: aangeleverd)

Haar zaterdagavond begon normaal. Nadat haar huwelijk onlangs gestrand was, hadden haar vrienden haar ervan overtuigd dat het tijd was dat ze weer eens zou gaan daten. Ze is er klaar voor, ze is zenuwachtig maar ook opgetogen. Haar nieuwe leven staat op het punt te gaan beginnen. Maar op zondagochtend is alles anders. Ze wordt wakker en weet meteen dat er iets niet klopt. Ze is thuis, ze is alleen, ze is gewond en heeft geen enkele herinnering aan de voorgaande avond en nacht. Dan kijkt ze in de spiegel. En de vrouw die haar aankijkt, heeft ze nog nooit eerder gezien…
Een aangrijpende pageturner die je tot in de kleine uurtjes wakker zal houden.

De date, Louise Jensen / paperback / 320 pagina's / ISBN 978-94-005-1077-7 / A.W. Bruna Uitgevers.

Los deze puzzel op en stuur de oplossing uiterlijk dinsdag 5 maart - voorzien van naam en adresgegevens - naar puzzelwfr@rodi.nl. LET OP: dit is het nieuw e-mailadres voor de puzzelinzendingen. Onder de goede inzendingen verloten we twee exemplaren van 'De date' van Louise Jensen. De oplossing van vorige keer was: 'kaart'. Uit de vele goede inzendingen zijn de volgende winnaars uit de bus gekomen: Ingrid Stam uit Abbekerk en Nanda Besseling uit Wijdenes. Zij ontvangen allebei een exemplaar van 'De date' van Louise Jensen. Van harte gefeliciteerd!

Leef je Droom

Kevin Doesburg speelt zijn nieuwe soloprogramma 'Leef je Droom' in Dorpshuis de Stek in Grootebroek. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Wat als je niet kan slapen en je wakker ligt door de gedachten over alles wat er de afgelopen dagen gebeurd is? Kevin Doesburg beleeft deze situatie in zijn nieuwe soloprogramma 'Leef je Droom' die hij donderdag 28 maart speelt in Dorpshuis de Stek, Op den Hoef 36 in Grootebroek.

"Ik denk dat de combinatie heel leuk is", zegt Kevin, schrijver en speler van het stuk. "Er worden heel serieuze kanten van het leven besproken. Geloof, het ontstaan van de wereld en het ouder worden, maar ook herkenbare en vaak grappige situaties komen in het stuk voor, zoals het winkelen in een drukke stad, het verkeer, werk en school. Door dat alles te combineren is een stuk ontstaan dat herkenbaar is en waarbij subtiele humor wordt afgewisseld met serieuze vragen over het leven."

Boodschap

Uiteindelijk heeft de voorstelling voor Kevin maar één doel. "Ik heb één duidelijke boodschap: leef je droom! Jaag je dromen na en maak van je droom de werkelijkheid. Nadat bij mij reuma gediagnosticeerd was, heb ik het heel erg moeilijk gehad. Hoewel ik daarvoor al een andere ziekte had, wist ik één droom veilig te stellen: artiest worden. Na de diagnose reuma kwam ook die droom in het gedrang. Mijn hart wilde wel, maar mijn lijf kon het niet. Toen heb ik de beslissing gemaakt om toch mijn droom na te jagen."


De voorstelling begint om 19.30 uur.Kaarten kosten zijn verkrijgbaar via het bestelformulier op www.entertainmentproductiesdoesburg.nl. Meer informatie: info@entertainmentproductiesdoesburg.nl of 06-41674139.

De (Pakhuis)vloer op

Na de cursus 'Spel & Improvisatie' zijn de deelnemers een podiumervaring rijker. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Amateuracteurs met ervaring die meer willen leren op het gebied van improvisatie, kunnen de cursus 'Spel & Improvisatie' in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn, volgen. Deze start woensdag 27 maart en wordt gegeven door regisseur Irma Sijs. Vrijdag 19 april is de presentatie voor publiek in Het Pakhuis.

In vier avondlessen krijgen de deelnemers allerlei speloefeningen aangereikt die hen klaarstomen voor het echte werk: een live-ontmoeting met het publiek. De spelers krijgen dan een situatie geschetst, met de opdracht 'spelen maar!' De cursusdata zijn 27 maart en 3, 10 en 17 april. De les is steeds van 20.00 tot 22.00 uur. Meer informatie en aanmelden: programmering@pakhuishoorn.nl. Kijk ook op www.pakhuishoorn.nl.

Wat een feest bij EP:Beerepoot

De deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen werden afgelopen donderdag geopend. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Na weken klussen werden de deuren van het nieuwe pand van EP:Beerepoot in Schagen donderdag 28 februari geopend. Via de geheel gerenoveerde Nieuwstraat kwamen klanten uit de hele regio langs om de prachtige winkel te bewonderen en te profiteren van de unieke feestelijke acties.

Ook in deze hagelnieuwe vestiging krijgen klanten wat zij verwachten: een sfeervolle winkel met een prachtig moderne uitstraling, een uitgedacht en overzichtelijk gepresenteerd assortiment, gedegen advies en service die een stapje verder gaat. Gratis parkeren kan voor de deur. Alle kennis en expertise zijn in huis om het verschil te maken. Tijdens het openingsfeestje waren dagelijks adviseurs van de mooiste merken aanwezig om de klanten bij te praten over de laatste trends op elektronicagebied. Dankzij de smaakvolle kookdemonstraties geurde de winkel overheerlijk en werd iedereen op een hapje getrakteerd.

EP:Beerepoot heeft winkels in Hoorn, Bovenkarspel, Wervershoof, Volendam en Schagen, maar binnenkort ook in Broek op Langedijk. In een uniek pand aan de hoofdingang van Winkelcentrum Broekerveiling wordt hard gewerkt om een nieuwe winkel te realiseren. Goede service is dus altijd in de buurt.

Voor wie niet in de gelegenheid was om naar het openingsfeestje te komen: niet getreurd, want EP:Beerepoot feest in alle vestigingen nog even door. Kom langs en profiteer van de feestelijke aanbiedingen. Kijk voor een greep uit de aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl. De winkels in Hoorn en Schagen zijn zondag 3 maart geopend van 12.00 tot 17.00 uur.