De Drom

12 juni 2019

De Drom 12 juni 2019


Zwembad Hemmerven viert 50-jarig jubileum

Zwemleraren John Bleeker en Liane Braunschweiger (Foto: Irina Hoffer)

VENHUIZEN - Een feest voor het dorp, zaterdag 22 juni, met activiteiten voor en door dorps- en regiogenoten. Dat staat de medewerkers van het Hemmerven voor ogen. Liane Braunschweiger en John Bleeker zijn enthousiast over het programma, dat 12.00 uur begint en tot 18.00 uur duurt.

"We hebben activiteiten voor ouderen, volwassenen en kinderen. Zo ligt er bijvoorbeeld een opblaasbare wildwaterbaan in het bad, verzorgt een jongetje, DJ Jinne, de hele dag discomuziek, zijn er creatieve kinderactiviteit van Petit Belle, is er een demo kickboksen met Koen Kramer en modelbootjes varen op speciale tijden. Bassie en Bobo, een bekend regionaal duo, sluiten de activiteitendag zingend af."

John is trots op en blij met de goodwill van juist de dorpsgenoten en bedrijven in de omgeving die het Hemmerven een warm hart toedragen. Door hen is het mede mogelijk het zwembad draaiende te houden. Ook het geld dat ze ieder jaar mogen ontvangen via de gemeenschapsveiling, dit jaar was dit 4.784,77 euro, wordt altijd goed gebruikt. Zo zijn dit jaar de tribune en glijbaantrap vernieuwd en konden hiermee in een eerder jaar zonnepanelen gerealiseerd worden op het dak. "En als de nood aan de man is, toen een keer de pomp stuk ging, springen de inwoners en bedrijven bij."

Het zwembad werd ooit gerealiseerd door de firma Gorter, die het aanlegde voor verkoeling en plezier van zijn personeel. Toen hij het wilde afstoten, nam de gemeente het over voor de inwoners en werd het beheer overgedragen aan een stichting van vrijwilligers omdat destijds de gemeente klein was en een beperkt aantal ambtenaren had. Tegenwoordig moet het zwembad steeds meer zelfvoorzienend zijn en worden subsidies steeds meer afgebouwd. "We hebben hier een uniek bestaansstukje en we zorgen voor de veiligheid van de kinderen die hier komen en leren zwemmen", benadrukt John. "Het is fijn om te zien dat de jeugd, die hier heeft leren zwemmen, later weer terugkomt met hun eigen kinderen."


Autisme

BOVENKARSPEL - Autisme in het gezin bespreekbaar maken. Het Autismecafé Stede Broec organiseert 20 juni een bijeenkomst over autisme in het gezin. Ervaringsdeskundige Sonja Bierenbroodspot komt langs met ambulant begeleidster Ellen Olivier. Gespreksleiding is in handen van Jaël Elkerbout. Toegang is gratis, vooraf aanmelden niet nodig. Locatie is Hoofdstraat 206 in het verenigingsgebouw Bovenkarspel. Vragen? Mail naar stichtingautismecafestedebroec@gmail.com voor meer informatie.

Autisme

BOVENKARSPEL - Autisme in het gezin bespreekbaar maken. Het Autismecafé Stede Broec organiseert 20 juni een bijeenkomst over autisme in het gezin. Ervaringsdeskundige Sonja Bierenbroodspot komt langs met ambulant begeleidster Ellen Olivier. Gespreksleiding is in handen van Jaël Elkerbout. Toegang is gratis, vooraf aanmelden niet nodig. Locatie is Hoofdstraat 206 in het verenigingsgebouw Bovenkarspel. Vragen? Mail naar stichtingautismecafestedebroec@gmail.com voor meer informatie.

Reisje naar Friese stad Joure

ENKHUIZEN - Het tweede reisje van SOE reiscommissie van dit seizoen gaat woensdag 19 juni naar de Friese stad Joure.

Daar begon meer dan 250 jaar geleden Egbert Douwes en zijn zoon Douwe Egberts met het importeren van koffie, thee en tabak. Zij lieten een koopvaardijschip bouwen waarmee de wereldzeeën werden bevaren en om vervolgens deze producten naar Friesland te brengen. Het bleek het begin te zijn van een hele lange koffietraditie. Een bezoek aan museum Joure, waar deze traditie uitgebreid wordt besproken, mag daarom uiteraard niet ontbreken.

Geboortehuis

Naast de koffietraditie heeft het museum nog meer te bieden. Zo zijn er collecties op het gebied van oude Friese ambachten zoals de tabaksfabricage, de Friese klokkenindustrie, kopergieterij, goud- en zilversmederij en nog veel meer. Het geboortehuisje van Egbert Douwes is te zien en ook het originele winkeltje, De Witte Os, waar alles is begonnen, bestaat nog steeds. Het is nu ingericht als museumwinkel en het bezoeken zeker waard.

Aanmelden

Graag mee naar Joure? Graag dan opgeven bij Bettie Keesman, bereikbaar via telefoonnummer 314862 of bij Willemien den Hartog, telefoon 318686. Vertrek om 8.30 uur vanaf de Klopperstraat en daarna het Koperwiekplein. De kosten van dit leuke reisje zijn € 49,50 dit is inclusief bus kosten, koffie met gebak in Bolsward, lunch en entree museum. Het bedrag graag overmaken op rek: NL33 RABO 011.76.69.288 tnv SOE Enkhuizen o.v.v. Joure.

Bijendag

BOVENKARSPEL - Zonder bijen geen honing in je thee of op je croissantje. Maar hoe komt dit natuurproduct eigenlijk tot stand? Hoe gaat het er aan toe in een bijenkast? Wat doet hun koningin precies? En wat is de rol van de mens hierin?

Op woensdag 19 juni, om 1.00 uur, komt bijenhouder Willem Nijhuis naar het Egboetje in Oostwoud (Liederik 15, 1678 JC, afslag Hauwert) om van alles te vertellen over bijen en het imkervak. Hij laat zijn bijenmateriaal zien, zoals de bijenkast, de beroker en de kap, en aansluitend op de uitleg volgt een wandeling door het gebied.

Soorten

In Nederland vliegen ruim 300 soorten bijen waarvan omstreeks zestig procent wordt bedreigd. Oorzaken zijn niet eenduidig onder de wetenschappers. Genoeg om over mee te praten tijdens deze dag.

IVN-gids

IVN-gids Henk Lanting laat de struiken, kruiden en bloemen zien waar de bijen hun grondstof voor de honing vandaan halen. En te midden van alle kevers, vlinders en libellen lukt het vast ook wel om een paar bijen te spotten - druk met het produceren van de nieuwe honingoogst.

Circulaire economie naar bedrijfsleven

Bijeenkomst Westfriese Uitdaging. (Foto: Aangeleverd).

BOVENKARSPEL - Een inspirerende discussie en workshop maakten duidelijk dat er in West-Friesland een levendige belangstelling is voor circulair ondernemen: een economie waarbij niets wordt weggegooid, waarbij afval juist wordt gezien als een grondstof voor hergebruik of nieuwe producten.

Circulair ondernemen is hot, is van deze tijd, is succesvol met samenwerking, vernieuwing en vindingrijkheid. Het werd allemaal overduidelijk tijdens een bijeenkomst die de Westfriese Uitdaging organiseerde samen met Vitasys, het West-Friese IT-bedrijf dat al jarenlang zijn nek uitsteekt op gebied van duurzaamheid en innovatie.

Gebruikte spullen opnieuw gebruiken, daar gaat het om (Foto: Aangeleverd).

Voorloper

Vertegenwoordigers van bedrijfsleven en tal van organisaties kwamen naar het IVN-gebouw in het Streekbos in Stede Broec om te ervaren hoe ze kunnen inspelen op circulair ondernemen. WFU-voorzitter Tom van Roon memoreerde dat de West-Friese Uitdaging feitelijk een voorloper is van circulaire economie: ''Spullen die het bedrijfsleven niet meer nodig heeft komen dankzij de WFU bij tal van verenigingen, instellingen en organisaties. Vorig jaar hadden we meer dan tweehonderd van die matches.'' Danny Verdonk van Vitasys vertelde hoe het IT-bedrijf op tal van manieren bezig is met duurzaamheid en daarvoor een programma voor de komende jaren heeft uitgezet. Roelof Marchal vertelde met diverse hoe zijn bedrijf de Toekomst Groep, ook al volop met de businessmodellen van de toekomst bezig is. WFU manager Renate van der Laan constateerde na afloop, dat WFU en Vitasys op een doeltreffende manier met deze bijeenkomst in de ' West-Friese week van de circulaire economie' er in zijn geslaagd om bedrijfsleven en instellingen te overtuigen dat circulaire economie kansen biedt waarmee geld te verdienen is.

Jaarlijkse wandeltocht

ENKHUIZEN - Wandelsportvereniging "De Haringstadters" organiseert op zaterdag 29 en zondag 30 juni de jaarlijkse Drommedariswandeltocht. De wandelaars kunnen kiezen uit vijf afstanden: 5-10-15-25 en 40 km. De start vindt plaats vanuit het zaaltje naast de stationsrestauratie in Enkhuizen. Vanaf het terras heeft iedereen een prachtig uitzicht op de haven. De starttijden zijn: 40 km van 08.00 tot 09.00 uur, 25 km van 09.00 tot 11.00 uur, de overige afstanden van 10.00 tot 13.00 uur. Het startbureau sluit om 18.00 uur. Voor deze wandeling is er een medaille gemaakt. De routes voeren door Enkhuizen met zijn mooie parken en door de oude binnenstad, het Streekbos, Bovenkarspel en omgeving. Deze wandeling kan een goede voorbereiding zijn voor de vele vier daagse wandelingen die in juli en augustus in het land worden georganiseerd. Inschrijfprijs: zonder herinnering € 4.50 met herinnering € 6.00. Leden van een erkende wandelsportbond ontvangen € 1.00 korting.

Midweekse Wandeltocht

ENKHUIZEN - Sportief Wandelen Stede Broec organiseert dit jaar op woensdag 19 juni haar eerste Midweekse Wandeltocht.

Het begin van deze wandeltocht is in Paviljoen Streekbos aan de Veilingweg 21, 1611 BN Bovenkarspel. De afstanden zijn: 5 km, 10 km en 15 km. De starttijden zijn van 12.00 uur tot 13.00 uur. De sluiting is om 15.30 uur. De deelname kosten zijn: € 4.00. Leden van de SGWB en de KWBN hebben een korting van € 1.00. Wanneer een herinnering wordt gewenst kost dit € 1,50 extra. De overige twee Midweekse Wandeltochten dit jaar zijn: woensdag 21 augustus en woensdag 18 september, zet deze data alvast in de agenda.

Leden

Leden van Sportief Wandelen Stede Broec lopen iedere dinsdagavond om 19.00 uur. De kosten hiervoor zijn € 2.00, inclusief een kop koffie of thee achteraf tijdens het nazitten. Vertrek in de zomer bij Sportcentrum Enkhuizen aan de Gouw te Enkhuizen. Informatie kan worden verkregen bij J.D. Sandstra, 06 4495 4698, (tussen 19.00 uur en 21.00 uur) jedosa@xs4all.nl.

Jaarmarkt met afsluitend concert

(Foto: aangeleverd).

ANDIJK - Voor de 48e keer wordt donderdag 13 juni de Andijker Jaarmarkt georganiseerd. Tussen 13.00 en 20.00 uur halen belangstellenden hun hart op bij deze enorm gezellige happening. Op de Kleingouw en de Middenweg staan de kramen. Een grote groep standhouders probeert deze dag de waren aan de man te brengen. De markt bestaat grotendeels uit commerciële handelaren maar ook verzamelaars, aanbieders van curiosa en boeken, creatieve hobbyisten en in deze regio actieve verenigingen vinden een plaats op de markt.

Jongerenorkest Waldkirch uit het Zwarte Woud komt via een uitwisselingsproject met muziekvereniging Wieringerwaard een concert geven van half zeven tot half acht. Dit gaat gebeuren op het plein voor de Hervormde Kerk (bij slecht weer binnen). Een prachtige samenwerking tussen de muzikanten, beheerders van de kerk, marktorganisatie en onze eigen oliebollenkoning Ben Leek! Omdat de markt voor een deel over de Kleingouw loopt vervalt de bushalte voor bij het voormalige gemeentehuis gedurende de gehele dag. Mensen die normaal gesproken van deze halte gebruik maken, kunnen nu in- en uitstappen bij de halte op de Horn of een halte eerder bij de kruising Klamptweid/Flamingolaan/Kleingouw. De bus wordt omgeleid via de Flamingolaan/Murillolaan om zo uit te komen bij de Horn om daar de normale route te vervolgen. De organisatie verzoekt een ieder die aan het marktterrein woont rekening te houden met het feit dat de markt vanaf 7.30 uur wordt opgebouwd en dat het vanaf 9.30 uur niet meer mogelijk is om met de auto het marktterrein op te komen of te verlaten. Parkeren kan op de reguliere parkeerterreinen, bij Sporthal De Klamp en in de bermen van de Beldersweg. Meer weten? Neem contact op met het organisatiebureau via 0228-593755 of per email op info@edithhartog.nl.

(Foto: aangeleverd).

Kindertheater bij IVN West-Friesland

Boer Mychel en de kip Toos Brink. (Foto: aangeleverd).

BOVENKARSPEL - Kip legt een ei, maar hoe komt het kuikentje er uit? Terwijl de boer werkt in het schuurtje, bedenkt kip allerlei manieren. Gaat het lukken?

Maandag 10 juni (tweede pinksterdag) houdt poppentheater BlauwBlauw, bestaande uit Mychel Cornelissen en Judy Bijman, een voorstelling (speciaal voor peuters en kleuters vanaf twee jaar) in de IVN-bovenzaal van het Streekbos Paviljoen.

Aanmelden

De voorstelling, getiteld 'In het kippenschuurtje', kost € 2,50 per persoon en wordt gehouden in twee sessies, de eerste om 14.00 uur en de tweede om 15.00 uur. Graag aanwezig zijn?

Aanmelden kan via: www.ivn-westfriesland.nl/activiteiten/

Nationale Buitenspeeldag

Buitenspeeldag wordt supertof (Foto: Stock)

BOVENKARSPEL - Sociaal cultureel centrum 't Stadsplein organiseert woensdag 12 juni van 13.00 tot 16.00 uur weer de Nationale Buitenspeeldag voor alle kinderen van Stedebroec.

De locatie is naast Openbare Basisschool De Klim-Op in Bovenkarspel. Op de Buitenspeeldag met het thema 'Het Boere Speul Festoin' kunnen kinderen de hele middag de leukste spellen doen zoals melkbus gooien, kruiwagenrace, speld in een hooiberg zoeken, schminken, overall hangen, boer en ei-race, vuile was ophangen, touwtrekken, springkussen, limonade koe en nog veel meer. Het gaat weer supertof worden. Toegang is gratis.

't Stadsplein, Hoofdstraat 17 in Bovenkarspel; www.tstadsplein.nl.

Kinderen en moeders opgelet!

Doe mee met de actie (Foto: Pexels Stock)

ENKHUIZEN - Winkelcentrum Koperwiekplein heeft wederom een te gekke actie voor vaders in Enkhuizen en omgeving. Lever de kassabon in tot en met vrijdag 14 juni en maak kans op een superleuke Vaderdagprijs!

Op het binnenplein en bij de Dekamarkt staan de bekende blauwe bussen, waar klanten hun kassabon voorzien van naam en telefoonnummer, in kunnen doen. Alle winkeliers in het winkelcentrum doen hieraan mee. Vergeet dus niet om de kassabon te vragen na het afrekenen.

Winnaars

Zaterdag 15 juni worden 40 winnaars getrokken. De kinderen of moeders worden dan persoonlijk gebeld. Diezelfde dag kunnen zij de prijs afhalen in Winkelcentrum Koperwiekplein. Uiteraard mogen de vaders hier niets van weten. Zij krijgen de prijs natuurlijk pas zondagochtend bij het Vaderdagontbijt overhandigd van hun kinderen. Harry Zunnebeld, voorzitter van winkeliersverenging Koperwiekplein: "We hebben deze actie al een aantal keer georganiseerd. De hoeveelheid ingeleverde bonnen is elk jaar geweldig en de reactie van de winnaars verrassend leuk. Wat er te winnen valt is nog even geheim, maar dat elke vader hier blij van wordt staat wel vast!"

'Het kan zomaar opnieuw gebeuren'

Jack Glas toont het winnende lot, links op de foto is Dominique Pruijn onderdeel van de festiviteiten (Foto: Aangeleverd)

BOVENKARSPEL - ''Het is heel bijzonder dat de hoofdprijs in onze winkel is gevallen'', vertelt Jack Glas, eigenaar van Primera Stede Broec. Een bezoeker aan de lokale winkel heeft een winnend lot gekocht met de 'XL hoofdprijs' van één miljoen euro netto. De prijs is onderdeel van de Staatsloterij.

''Ik werd direct gebeld door Dominique Pruijn van de Staatsloterij met het bericht dat de winnaar een lot had gekocht in onze winkel. Mijn eerste reactie? Zo'n grote winnaar in onze zaak is natuurlijk ontzettend leuk en mooi'', legt Glas uit, die afgelopen donderdag 6 juni afgevaardigde Pruijn feestelijk welkom heette onder het genot van koffie en gebak. De foto's verraden een gezellige middag.

Opnieuw

''Sinds Glas Primera Stede Broec exploiteert (de afgelopen drie jaar) is een dergelijke prijs niet gevallen in de winkel en dat maakt het natuurlijk uniek. Bovendien kan het zomaar opnieuw gebeuren, dat hebben we vaker gezien bij andere zaken in Nederland'', weet Glas, die benadrukt dat Primera Stede Broec meer is dan een winkel voor loten. ''In onze winkel is het mogelijk om onder meer professionele pasfoto's te laten maken en daarnaast onderscheiden we ons met een sleutelservice'', aldus Glas.

Primera

Primera is een in 1991 opgerichte Nederlandse winkelketen gespecialiseerd in tabak en rokersbenodigdheden, postzegels, cadeaukaarten, kantoorartikelen, tijdschriften en dagbladen, maar dus ook winnende loten. Kom gerust eens langs.

Primera Stede Broec Stationslaan 49, 1611 KX Bovenkarspel.

Meer btw terug kopers nieuwbouwhuis

Kopers van een nieuwbouwhuis met zonnepanelen hebben mogelijk teruggave van belasting. (Foto: Shutterstock)

REGIO - Kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen kunnen mogelijk een veel groter bedrag aan btw terugkrijgen dan nu het geval is. Het kan gaan om duizenden euro's aan extra belastingteruggaaf.

Dit is het gevolg van twee recente uitspraken van de rechtbanken Zeeland-West Brabant en Noord-Nederland.

Particulieren

Tot nu toe konden particulieren alleen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen. Maar de rechtelijke uitspraken geven kopers van nieuwbouwwoningen met zonnepanelen ook perspectief op teruggaaf van de btw op een deel van de bouwkosten van het dak waar de zonnepanelen op- of in liggen. Dit kan hen duizenden euro's extra belastingvoordeel opleveren en verkort de terugverdientijd van dergelijke panelen aanmerkelijk.

Terugwerkende kracht

Kopers kunnen in principe met vijf jaar terugwerkende kracht een reeds ingediende btw-aangifte corrigeren en het eerder gemiste bedrag alsnog terugvragen.

Eerder waren er ook al gerechtelijke uitspraken in het voordeel van ondernemers met kantoor aan huis. Ook zij kregen een aanzienlijk hoger btw-bedrag terug over de kosten van zonnepanelen in het dak van hun nieuwbouwwoning.

Rechten veiligstellen

De Belastingdienst is in beroep gegaan tegen de uitspraken. Omdat dergelijke procedures lang kunnen duren wil VEH dat de Belastingdienst toezegt dat iedereen die in 2014 of later een nieuwbouwhuis met zonnepanelen heeft gekocht zijn rechten behoudt, in afwachting van de uitkomsten van de juridische strijd die nu nog wordt gevoerd.

De vereniging hoopt met het veiligstellen van het recht op btw-teruggaaf een golf aan zogenaamde btw-suppleties te voorkomen.

Recht op btw-teruggaaf

Nico Stolwijk, manager belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis: "Als de Belastingdienst deze toezegging niet wil doen zijn wij genoodzaakt om nieuwbouwkopers die na 2014 een nieuwbouwwoning met zonnepanelen hebben gekocht op te roepen om de betaalde btw bij de Belastingdienst terug te vragen en hiermee hun rechten veilig te stellen."

Voor meer informatie: Vereniging Eigen Huis, tel. 06-46 38 69 68 of pers@eigenhuis.nl.

Onthulling tegel Jazzwalk of Fame

ENKHUIZEN - Ook tijdens het 46e Jazzfestival Enkhuizen en wel op zaterdag 15 juni, zal er wederom een jazzgrootheid geëerd worden met een tegel in de Jazzwalk of Fame. Het initiatief van Sgt. Pepper's Jazz-Club van deze Jazzwalk kende haar opening in 2008. Ondertussen zijn er twaalf bands dan wel grootheden uit de traditionele jazz geëerd met een tegel. Wie het dit jaar gaat worden…? Dat blijft nog even een verrassing. Een klein tipje van de sluier: het was een man en werd ook wel de "Father of New Orleans Jazz" genoemd. Succes met raden en gissen, maar kom vooral langs op zaterdagmiddag voor de onthulling, halverwege het Venedie en rond de klok van kwart over vier.

Pop-up store RUVO inbraakbeveiliging

Ruvo inbraakbeveiliging laat zien wat zijn bedrijf te bieden heeft Foto: rodi.nl

BOVENKARSPEL - RUVO inbraakbeveiliging heeft sinds afgelopen weekend een pop-up store in winkelcentrum Streekhof aan De Middend 200 in Bovenkarspel. Een mooie kans voor eigenaar Ruud van Vollevelde aan bezoekers te laten zien wat zijn bedrijf allemaal te bieden heeft.

"Mensen denken wel eens dat wij alleen maar thuis zijn in sloten, maar we doen zo veel meer! Zo kunnen we bijvoorbeeld nieuwe buiten- en binnendeuren installeren, maar denk ook aan kozijnen en kluizen. In de tijdelijke winkel - die zo'n drie tot vier maanden geopend is - kunnen bezoekers echt kennismaken met RUVO en wat wij kunnen betekenen. We promoten het politiekeurmerk en laten de modernste technieken zien, zoals deuren openen via een vingerafdruk of telefoon. Verder kunnen bezoekers zien hoe we producten installeren, dus krijgen ze een mooi inkijkje in ons werk."

Meer weten

Nieuwsgierig? Bezoek winkelcentrum Streekhof en maak kennis met RUVO! Meer informatie op www.ruvo.nu .

Spelen bij Berend Botje Enkhuizen

ENKHUIZEN - Kom eens kijken hoe leuk het is bij één van de peuterspeelgroepen en bso's van Berend Botje in Enkhuizen. Tijdens de mee speelochtend bij de peuterspeelgroepen en de mee speelmiddag bij de bso's kunnen ouders en kind zelf ervaren hoe het er aan toe gaat bij Berend Botje. Er is een leuke activiteit voor de kinderen en voor de ouders staat koffie en thee klaar. Aanmelden niet nodig en bezoekers krijgen goodie-bag.

In bezit van een zoon of dochter van (bijna) 2 of 3 jaar? Op maandag 17 juni is van 9.15 tot 10.15 uur een mee speelochtend. Maak samen kennis met de peuterspeelgroep. Kinderen die naar de peuteropvang gaan maken de stap naar de basisschool veel makkelijker. Op de peuterspeelgroep, voorheen peuterspeelzaal, doen kinderen van 2 tot 4 jaar veel nieuwe vaardigheden op. Door samen te spelen, zingen, luisteren, dansen en knutselen, leren de kinderen contact met elkaar maken, samenwerken en samen delen. De deelnemende locaties zijn: Peuterspeelgroep Pierewiet (Spaans leger 31), Peuterspeelgroep Flosbeugel (Flosbeugel 17a) en Peuterspeelgroep De Hoeksteen (Roerdompplein 9). Op donderdag 20 juni van 16:00 tot 17:00 uur is er een mee speelmiddag. Je kind kan zowel voor als na school bij Berend Botje terecht voor leuke activiteiten. Het vervoer naar en van school hoort er natuurlijk bij. De deelnemende locaties zijn: BSO Flosbeugel (Flosbeugel 17a), BSO Mozaïek (Toereppel 21) en BSO De Hoeksteen (Roerdompplein 9).

Meer weten over Kinderopvang Berend Botje en de locaties in Enkhuizen? Kijk op berendbotje.nl of bel naar 088-2337000.