Ons Streekblad Waterland

2 mei 2019

Ons Streekblad Waterland 2 mei 2019


'Je staat middenin het leven en opeens staat het stil'

Jong en kanker. Hoe ga je daarmee om? (Foto: Studio Anouk )

Door Shelley Zuizewind

REGIO - Na of tijdens kanker staat je wereld op zijn kop! Als jonge vrouw is je gewone leven met gezin, vrienden, werk, familie, sport en nog veel meer, opeens niet meer zo vanzelfsprekend. Er komt een hoop op je af en er wordt van alles van je verwacht. Je hebt vaak meerdere ballen in de lucht te houden en je bent ziek. Hoe doe je dat dan allemaal? Inloophuis Wij Allemaal en Huis aan het water formeerden een Denktank van jonge vrouwen, allemaal getroffen door kanker, samen ontwikkelden zij de thema avond: Jong en kanker. Hoofdcoördinator Wendy Kok, inloophuis Wij Allemaal: " Ik zag de behoefte en vraag bij het inloophuis. Ik wil de jonge vrouw graag een podium geven en het taboe doorbreken. Jong is een relatief begrip. De avond is voor iedereen die zich aangesproken voelt en wil kennismaken met gelijkgestemden."

Thema avond Jong en kanker inloophuis Wij Allemaal en Huis aan het Water

Kiran (37), werd door Wendy Kok gevraagd deel te nemen in de Denktank. Zij kreeg een paar jaar geleden te horen dat ze borstkanker had. "Je staat middenin het leven en opeens staat het stil. En toch wil en moet je verder, voor jezelf maar ook voor je kinderen en in mijn geval voor mijn eigen zaak." Kiran is eigenaresse van kledingwinkel Blossom in Purmerend en was toen net in de opstartfase. "Ik vond het erg moeilijk en confronterend allemaal, de operatie, de chemo, de zorg voor kinderen, het bedrijf. Ik kan mij voorstellen dat jonge vrouwen met kanker het idee hebben dat ze er-ondanks eventuele hulp van partner en familie- alleen voor staan. Maar dat is echt niet zo! Vandaar dat ik graag wilde meedenken over de thema-avond die op elke eerste maandag van de maand wordt gepland."

Kiran werd gevraagd voor de Denktank omdat ze al verbonden was aan Wij Allemaal via de jaarlijkse modeshows die worden gehouden tijdens borstkankermaand. "Ik zorg er dan voor dat de modellen worden gekleed en heb ook zelf twee keer meegelopen als model. Bijzonder om te doen.

Schoon verklaard

Inmiddels is Kiran gelukkig schoon verklaard. "En toch blijf je ook nadat je genezen bent last houden van kwalen zoals moeheid. Ook hierover kan worden gesproken in de groep", aldus Kiran.

Avond met gelijkgestemden

Hoe zorg jij binnen je ziekteproces goed voor jezelf, je energie en gun je je een moment helemaal voor jou alleen of samen met gelijkgestemden? Kom naar een van de thema-avonden.

Adem en ontspan

Maandag 6 mei is de eerste avond met het thema 'Adem en ontspan', onder leiding van Jeanette de Jaeger van Yogastudio See You. Deze avond staat... Lees verder op pagina 7

Rabobank Clubkas

REGIO - De Rabobank Clubkas Campagne is weer van start gegaan. Stemmen kan van 23 april t/m 14 mei 2019.

Vorig jaar hebben veel leden van de Rabobank voor dorpshuis Uitdag gekozen. Het bestuur van dorpshuis Uitdam hoopt ook nu weer op uw stem te kunnen rekenen. Bent u lid van Rabobank Waterland en Omstreken? Dan ontvangt u rond 23 april een stemkaart met een unieke stemcode.

Rommel

MONNICKENDAM - De Handbalvereniging Monnickendam organiseert zaterdag 23 juni aanstaande van 09.00 tot 13.00 uur weer een rommelmarkt. Iedereen kan dan lekker struinen en op zoek naar mooie spulletjes. Uiteraard moeten die eerst nog wel even verzameld worden. Heeft u dus spullen die u kwijt wilt?

Heeft u nog spullen, die u kwijt wil? Maak dan een afspraak via tel: 06-29513296 of 06-19009278.

Broeihopen aanleggen bij Markermeerdijken

(Foto: aangeleverd )

REGIO - Paardenmest, houtsnippers, takken en water; dat is het recept voor een broeihoop voor ringslangen. Een broeihoop is een plek waar het lekker warm wordt en waar ringslangen graag hun eieren in leggen. Door de warmte ontwikkelen de eieren zich verder, waarna de jongen in het najaar uit het ei en uit de broeihopen kruipen.

Zaterdag 20 april staken medewerkers van de Alliantie Markermeerdijken, de gemeente Amsterdam, Ringslangen Werkgroep Waterland-Oost, Ravon en vrijwilligers de handen uit de mouwen voor de ringslangen langs de Markermeerdijken. Op diverse plekken langs de dijk - Durgerdam, Uitdam en Katwoude - werden broeihopen aangelegd. Het was een geslaagde middag met heerlijk weer en gezellige en gepassioneerde mensen, jong en oud.

Ringslangen

Er leven diverse beschermde diersoorten op de dijk tussen Hoorn en Amsterdam, waaronder tussen de 80 en 100 ringslangen. In de winterperiode verblijven ringslangen tussen de breukstenen onder de steenbekleding op de buitenzijde van de dijk. Zodra het wat warmer wordt, gaan de koudbloedige dieren 'naar buiten'. Ze hebben warmte nodig om actief te kunnen worden. De vrouwtjes zoeken dan binnendijks broeihopen op om hun eieren in te leggen.

Voor en tijdens de dijkversterking zorgen de ecologen van de Alliantie Markermeerdijken voor alternatieve winterverblijfplaatsen. In de warmere maanden worden op diverse plekken langs de dijk broeihopen aangelegd. Na de dijkversterking keren de winterverblijfplaatsen op de nieuwe dijk terug.

Alliantie Markermeerdijken

De Alliantie Markermeerdijken versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam.

De Noord-Hollandse dijken beschermen ruim een miljoen inwoners.

Is de aarde aan het vergaan?

Is de aarde aan het vergaan? Tergend langzaam, wellicht. Het klimaat. 't Zit niet mee. Toename van fijnstof, van CO2, van plastic en van andere vervuiling. De opwarming van de aarde gaat gestaag door. De koude is ver te zoeken. Reden waarom er geen Elfstedentocht is gehouden, al jaren niet. Stijging van de zeespiegel. Gelukkig nog niet mijn suikerspiegel. Dan zou het er ernstig uitzien. Maar dat doet het evengoed wel.
Alhoewel, op Ameland zijn ze alvast met zandsuppletie begonnen. Het eiland moet dan de komende tien jaar verzekerd zijn van droogte, ja ja. Neemt niet weg dat de ene na de andere ramp volgt – ze volgen elkaar als het ware op. Een ecologisch ramp dreigt: de helft van de kikkers, de padden en de salamanders verdwijnt. Waar naar toe? Dat weet niemand. Ganzen, herten, vossen en wasberen worden afgeschoten. Weidevogels vinden haast geen voedsel meer (te droge weilanden: de wormen zijn ook al verdwenen of zitten diep in de grond) en dreigen te sterven van de honger. Overstromingen nemen alsmaar toe. Evenzo ook de droogte. Het valt niet te rijmen, maar toch. De ijsbeer ziet nog maar weinig zeehonden. En als er al honden zijn, dan sterven die ook uit, al was het maar vanwege de hoge hondenbelasting die in de pot algemene middelen verdwijnt. En dan moeten gemeentes toch nog bezuinigen op bibliotheken. Er wordt straks geen boek meer gelezen en dan kunnen de schrijvers, zoals ik, wel ophouden. De Schorskever – in grote getale aanwezig in de Duitse bossen – brengt ernstige schade toe aan de boom doordat de vochtvoorziening in de boom geblokkeerd raakt – de boom gaat derhalve dood. Vele hectare bosgebied worden uit voorzorg gekapt of de bomen staan er bruingekleurd bij. (Ons zuurstof komt van de boom.) Dan wordt er nog al dan niet illegaal gekapt. Het hout verdwijnt in de biomassacentrales. Het geld gaat naar de kappers, zou je denken.
De natuur laat het vooralsnog over zich heenkomen, maar voor hoelang nog? Wanneer grijpt de natuur zelf in? Wanneer grijpt de natuur de mens bij den strot? De mensheid zelf maakt elkaar af. Met aanslagen. Veelal uit religieuze overwegen. Met uitmoorden. Crimineel. Met ongelukken (het aantal doden in het verkeer was vorig jaar flink gestegen).

Dit jaar loopt het aantal doden ook alweer op. Zelfs in een scootmobiel zit je niet op je dooie gemak. Waar moet het naar toe? Vluchten kan niet meer. Zelfs niet naar Maan (Maanbevingen).

Wat doen wij de aarde aan?

Huis aan Water werkt samen met Praktijk Zonnepad

ZUIDERWOUDE - Vanaf mei werkt Huis aan het Water samen met Psychotherapie 'Praktijk Zonnepad'. Zij zijn vanaf 6 mei a.s. wekelijks op maandagmiddag aanwezig in Huis aan het Water. Voor overleg kunt u een contactverzoek indienen via website www.stichtinghuisaanhetwater.nl of u kunt Huis aan het water bellen.

Zorg aan kinderen en jeugdigen onder de 18 jaar wordt vergoed door de gemeente.

Voor een aanmelding is een verwijsbrief voor specialistische jeugd GGZ nodig van uw huisarts, specialist, of jeugdarts. 'Praktijk Zonnepad' heeft een contract met de gemeenten: Waterland, Edam-Volendam, Zeevang, Purmerend, Zaanstad, Oostzaan en Landsmeer.

Het Longfonds zoekt collectanten in Kwadijk

KWADIJK - In de week van 13 tot en met 18 mei 2019 gaan ruim 30.000 collectanten op pad met maar één doel: zo veel mogelijk geld ophalen voor de strijd tegen longziekten. Ook in Kwadijk wordt de collecte voor het Longfonds georganiseerd. Collecteert u mee?

Collecteren kost u gemiddeld twee uur van uw tijd. Meestal is dit in uw eigen buurt.
In Kwadijk is het Longfonds op zoek naar 5 collectanten. Organisator Els Janse is zelf al jaren actief en altijd weer gemotiveerd om op pad te gaan. In Nederland heeft ruim een miljoen mensen een longziekte. Voor hen is ademhalen een terugkerende of voortdurende strijd. Een strijd die ze niet alleen kunnen winnen.Daarom strijdt het Longfonds voor gezonde lucht en gezonde longen. Voor en met iedereen. Zo maakt het Longfonds onderzoek naar longziekten mogelijk en komt op voor de beste zorg voor longpatiënten én voor iedereen die dat misschien ooit wordt.

Wilt u zich opgeven? Ga naar longfonds.nl/collecte, collectant voor Kwadijk: organisator Els Janse 0299 623645.

Mailen kan ook via ecbjanse@hetnet.nl.

Voorjaarsconcert Broeker koor met zangeres Cecile Roovers

Het Gemengd Koor Broek in Waterland (Foto: Nico Buijs)

BROEK IN WATERLAND - Het Gemengd Koor Broek in Waterland geeft op 12 mei, Moederdag, in de Broeker Kerk het eerste concert met de nieuwe dirigent Joep van der Oord, die op 1 januari bij het koor van start ging.
Het is tevens het laatste concert met pianiste Corrien van Dam, die afscheid neemt. Ze begeleidde het koor sinds 2005 op de piano bij de repetities en de concerten en groeide in die jaren uit tot een enthousiaste en onvermoeibare steun en toeverlaat.

Voor dit voorjaarsconcert is een gevarieerd programma uitgezocht. Er klinken vrolijke tonen, af en toe worden ook wat meer gedragen melodieën gezongen.

Muzikale reis

Het wordt een muzikale reis door de eeuwen heen, van klassiek tot pop, van Franz Schubert tot Leonard Cohen. Mezzosopraan Cecile Roovers was twee jaar geleden ook al bij het Broeker koor te horen en neemt nu opnieuw een deel van het programma voor haar rekening. Op de blokfluit is Ans Sluiters te horen en op de gitaar Guus Witteman.

Bar open

Na afloop is de bar open om gezellig nog wat te blijven drinken.

En voor de moeders heeft het koor op deze speciale dag een verrassing in petto!

Meer info

Broeker Kerk, zondag 12 mei, aanvang 15.00 uur, de deuren gaan open om 14.30 uur. Toegangsprijs: € 8,50 (voorverkoop 7,50 - donateurs/CJP € 6,50 - kinderen tot 16 jaar € 5,00) Kaartverkoop bij de ingang, voorverkoop telefonisch (020-4031201) of via de bank: NL66 RABO 0310709946 t.n.v.Gemengd Koor Broek in Waterland, met vermelding van uw adres.

Veertien Waterlandse lintjes

Aangeleverd (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - Voorafgaand aan Koningsdag vindt in elke gemeente traditioneel de lintjesregen plaats, dit jaar was dit op vrijdag 26 april 2019. In gemeente Waterland reikte burgemeester L.M.B.C. Kroon twaalf Koninklijke onderscheidingen uit. Op datzelfde moment ontvingen in Amsterdam nog twee inwoners van Waterland een onderscheiding uit handen van burgemeester Halsema.

De volgende inwoners werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau
1. de heer M.M. (Mathijs) Boes uit Marken
2. de heer H.J.M. (Henk) van Bavel uit Monnickendam
3. de heer C.P. (Cor) Visser uit Marken
4. mevrouw A. (Adrie) Honingh-Verburg uit Zuiderwoude
5. de heer A. (Arnold) Uithuisje uit Marken
6. de heer J. (Co) Kempe uit Monnickendam
7. mevrouw N. (Neeltje) Huurman-Zeeman
8. de heer G. (Ger) Karmelk uit Monnickendam
9. de heer J. (Jan) Peereboom uit Marken
10. de heer H. (Henk) Zeeman uit Marken
11. de heer G. (Garrelt) Bont uit Monnickendam
12. de heer J. (Jaap) Boes uit Marken
13. mevrouw R. (Inge) de Graaf uit Monnickendam
14. de heer E. (Evert) Stel uit Monnickendam

Medewerkers SMD te gast in Muziek van de Straat

VOLENDAM - Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek-Waterland (SMD) heeft in september 2018 de mantelzorgondersteuning, het bieden van georganiseerde burenhulp en het organiseren van activiteiten overgenomen van het RSPW. Zijn de medewerksters inmiddels helemaal gesetteld in wijksteunpunt De Meerwijk?

Hanteren ze dezelfde werkwijze als hun voorganger en waarvoor kun je bij hen terecht? Zondag 5 mei zijn Melissa van Ass, Celine Biersteker en Sabine van Lingen om 12.00 uur te gast in Muziek van de Straat om deze en andere vragen te beantwoorden.

Heeft u zelf een vraag aan de medewerkers van het SMD, mail deze dan naar monique.torenstra@rtvlove.nl of bel tijdens de live-uitzending met (0299) 36 99 16. Muziek van de Straat, gepresenteerd door Richard Torenstra en Monique Bonneveld, is iedere zondag tussen 12:00 en 14:00 uur te beluisteren bij RTV L.O.V.E.: Ether 106.6FM, Kabel 89.0 FM of via de Livestream op www.rtvlove.nl.

Moedige Moeders bijeenkomst

VOLENDAM - Wilt u informatie over alcohol en drugs? Kijk dan op de website www.moedigemoeders.nl. Wilt u persoonlijk contact? Bel dan de hulplijn via tel: 06-38379733. Dit nummer is bereikbaar van 10 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds. Zoekt u naar steun, begrip en een luisterend oor? Bezoek dan de zelfhulpgroep in de Ark. De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden.

Expositie Grote Kerk

(Foto: Aangeleverd )

OOSTHUIZEN - De kop is eraf, het culturele seizoen 2019 is geopend. Op de foto staan v.l.n.r. Bep Roet, Carin Korse en Anita Eijken, allen kunstenaars uit Zwaag. Niet alleen hebben zij heel toevallig hun woonplaats gemeen, maar ook hun inspiratiebron: de natuur in al haar verscheidenheid. De verschillende invalshoeken maken het een lust voor het oog! Zij exposeren niet alleen voor het eerst met z'n drieën, maar ook op deze locatie. Bep creëert een magische sfeer in haar fotocollages, verbeeldt het mystieke in de natuur. Carin gaat vooral voor organische en fossiele vormen in keramiek en beelden; Anita is gefascineerd door het leven in en om het water uitmondend in glasobjecten. Bezoek de expositie vanaf 19 mei, van do tot en met zo van 14.00-17.00 uur.

9 / 12

Rommel

(Foto: Aangeleverd )

WARDER - De stichting Kerkgebouw Warder houdt op zaterdag 11 mei 2019 van 10.00 tot 13.00 uur in en om het kerkgebouw de jaarlijkse rommelmarkt.

Er is een groot aanbod aan goederen, waaronder meubilair, geluidsinstallaties, computers, boeken, kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen.

De opbrengst is bestemd voor onderhoud en exploitatie van het als sportzaal dienstdoende gebouw.

Kijkje in de keuken bij waterbeheerders

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - Vliegen over het IJsselmeergebied? Het kan tijdens de Week van Ons Water. Op 1 mei laten Rijkswaterstaat en de aannemerscombinatie Houtribdijk in Enkhuizen zien hoe ze met een nieuwe dijkversterking de plaatsen rond het IJsselmeer veilig houden. Met een virtual-realitybril kunnen bezoekers zien hoe de nieuwe zandoevers van de Houtribdijk ons in de toekomst gaan beschermen tegen het water en bijdragen aan de biologische diversiteit in het IJsselmeer.

Op woensdagmiddag 1 mei wordt aan de kant van Enkhuizen een dijkinspectie uitgevoerd op de Houtribdijk. Met geavanceerde apparatuur wordt gekeken of de gloednieuwe oevers de juiste vorm hebben en sterk genoeg zijn. Deze nieuwe dijkversterking met zand is normaal gesproken niet toegankelijk voor publiek. Het is dus een unieke kans voor bewoners om een kijkje in de keuken van de waterbeheerders te nemen.

Activiteiten in alle regio's

En er zijn veel meer van dit soort van buitentkansjes. Van 1 t/m 12 mei 2019 is het namelijk de 'Week van Ons Water'. In deze week worden er allerlei leerzame en verrassende activiteiten georganiseerd door heel Nederland die antwoord geven op vragen als: hoe beschermen we Nederland tegen water? Wat kan ik zelf doen om wateroverlast tegen te gaan? Wat moet ik doen bij overstroming?

Van slootsafari's tot kanotochten en van water-escaperooms tot waterfietstochten. De waterschappen, Rijkswaterstaat, drinkwaterbedrijven en de watermusea in Nederland zetten van 1 t/m 12 mei hun deuren wijd open voor het publiek. Alle activiteiten zijn terug te vinden op www.weekvanonswater.nl.

De waterbeheerders in Nederland organiseren de Week van Ons Water om Nederlanders bewust te maken van het bijzondere van water.