Ons Streekblad Waterland

6 juni 2019

Ons Streekblad Waterland 6 juni 2019


Koken voor de buren in De Groote Molen

(Foto: Aangeleverd )

OOSTHUIZEN - Altijd al belangstelling gehad voor de Afrikaanse en Arabische keuken? 14 juni zal vanaf 18.00 uur in de MFA 'De Groote Molen' van Oosthuizen een feestelijke en exotische maaltijd geserveerd worden. Alle inwoners van Oosthuizen en omgeving kunnen daar aanschuiven. Bovendien kunt u er kennismaken met de ongeveer 12 vrouwen van niet-westerse afkomst, die voor u zullen koken. Elk van hen maakt een paar gerechten uit eigen land van herkomst: Somalië, Eritrea, Ivoorkust, Marokko, Guinee en Syrië.

Exotische maaltijden in MFA de Groote Molen

De keuken van deze landen is rijk aan geuren, kleuren en smaak. De ingrediënten beslaan een ruim spectrum. Sommige zijn voor westerlingen niet zo bekend maar blijken bij de meesten heel goed in de smaak te vallen en worden soms zelfs als delicatesse beoordeeld.

Groots feestmaal

Alle garantie dus dat de dames er een groots feestmaal van zullen maken. Ze hebben een vluchtelingenstatus en wonen in Oosthuizen, met hun gezin of als alleenstaande moeder met een aantal kinderen.

Allemaal willen ze graag de deur eens uit om met elkaar iets te doen en vooral om met Nederlanders kennis te maken.

Voor deze vrouwen organiseert de Protestantse Kerk in de Zeevang elke maand een koffieochtend, steeds op een andere locatie en bij een andere gastvrouw.

Koffieochtenden

Deze ochtenden worden door vier Nederlandse vrouwen begeleid en twee vrouwen zijn dan op school om op de kleine (niet schoolgaande) kinderen te passen.

De koffieochtenden zijn zowel voor de vluchtelingendames als de begeleidsters nuttig, leerzaam, maar vooral ook gewoon heel erg gezellig.

Kennismaken met gastvrouwen

Tijdens één van deze ochtenden ontstond het idee om het eens wat groter aan te pakken en de rollen om te draaien: nu willen de dames zelf gastvrouw zijn en ook de andere inwoners van Oosthuizen (en omgeving) de gelegenheid geven met hen kennis te maken, met hun cultuur en te genieten van hun heerlijke kookkunsten.

Onder het motto 'Kook voor je buren' organiseren ze daarom deze avond waar niet alleen zij, maar ook hun Nederlandse begeleidsters u de lekkerste gerechten zullen voorzetten. Lijkt het u leuk om mee te eten? De kosten zijn € 5,- per persoon. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee eten.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op www.kookvoorjeburen.nl. Aanmelden is verplicht. Dat kan via het inschrijfformulier op deze site of door te bellen naar 06-41749270.


Grofvuil naar Purmerend

(Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Per 1 augustus 2019 sluit de milieustraat Waterland aan het Galgeriet in Monnickendam. Bewoners van Waterland kunnen vanaf die datum hun grofvuil brengen naar de Milieustraat Purmerend aan de Van IJsendijkstraat 186, Purmerend.

De verhuizingen van de gemeentewerf en milieustraat zijn noodzakelijk omdat de huidige locatie vrijgemaakt moet worden voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein Galgeriet. Het Galgeriet wordt herontwikkeld tot woon, werk- en winkelgebied. Op de huidige locatie aan het Galgeriet zijn personeel, materieel en milieustraat gezamenlijk gevestigd. Dit gaat per 1 augustus gesplitst worden. De gemeentewerf -personeel en materieel- gaat verhuizen naar een nieuwbouwlocatie aan de Hoogedijk in Katwoude. Een nieuwe milieustraat -wegbrengen van grofvuil- is bij deze gemeentewerf op korte termijn niet mogelijk. Daarom is, voor voorlopig vijf jaar, gezocht naar een alternatief. Van alle onderzochte mogelijkheden biedt het uitbesteden van de milieustraat aan de gemeente Purmerend de meeste voordelen. De oplossing is financieel het meest gunstig en er zijn geen ingrijpende maatregelen of investeringen/vergunningen nodig.

Bekijk de openingstijden op www.waterland.nl/milieustraat. Na aanmelding kunnen bewoners hun grofvuil één keer per maand laten ophalen.

Zomeravondbridge Monnickendam

MONNICKENDAM - De bridgevereniging van Monnickendam en Katwoude organiseert deze zomermaanden voor iedereen die van bridgen houdt, elke dinsdagavond een gezellige bridgedrive in de Handbalkantine.

Deelname aan de zomeravondbridge kost € 5,- per paar, inclusief hapjes en kans op een prijsje. Vanaf 19.15 uur kan men inschrijven. Aanvang bridgen om 19.45 uur. Wilt u bridgen, maar heeft u nog geen partner, bezoek dan de website en neem contact op met de club via www.nbbclubsites.nl/club/4066.

Drie dagen genieten in Limburg

Het prachtige Zuid-Limburgse heuvelland. (Foto: Picasa)

Speciale lezersactie: vanaf slechts € 109,- per persoon

Hotel Eperland*** is gelegen in het pittoreske dorpje Epen, het hart van het Zuid-Limburgse heuvelland.

Hotel Eperland. (Foto: aangeleverd)

Vanuit het hotel kan er volop genoten worden van natuur, sport en cultuur. Van fascinerende wandelingen langs de Geul of van routes door de weilanden met de smalle klaphekjes. Van fiets- en wandeltochten over het mergelplateau of van verschillende, heel natuurlijk prachtig gelegen golfbanen. Van het weldadig badderen in het heilzame bronwater van Thermae 2000 of van een kolenmijn-verkenningstocht onder de grond.

Arrangement

Tweemaal overnachting, tweemaal uitgebreid ontbijtbuffet, tweemaal heerlijk driegangendiner, tien procent korting op een lunch bij restaurant Proeff, gratis entree Holland Casino, gratis fiets- en wandelroutes, gratis WiFi en parkeren. Adviesprijs € 149,- per persoon, nu voor slechts € 109,- per persoon.

Informatie en reserveren via www.goedverblijf.nl/rodi9g of 085-4899019 (maandag tot en met vrijdag 09.00 tot 17.30 uur, zaterdag 10.00 tot 16.00 uur), reisnummer rodi9g. Genoemde prijs is per persoon op basis van twee personen per kamer, exclusief verblijfsbelasting à € 1,35 per persoon per nacht en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Deze speciale actie voor onze lezers is te boeken tot en met 20-12-2019.