Den Helder op Zondag

23 juni 2019

Den Helder op Zondag 23 juni 2019


Samantha Steenwijk komt naar Noorderfestival

Samantha Steenwijk luistert Noorderfestival op. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - Het is feest bij 's Heeren Loo op woonzorgpark Noorderhaven in Julianadorp en wel op zaterdag 6 juli aanstaande van 12.00 tot 16.30 uur! Het jaarlijkse festival, met livemuziek, een markt en vele activiteiten, is voor iedereen gratis toegankelijk.

Gevarieerd aanbod van acts

Feest bij 's Heeren Loo op woonzorgpark Noorderhaven (Foto: aangeleverd)

Om 12.00 uur barst het festival los met het Alkmaars Pracht Koor. Er is tot 16.30 uur een gevarieerd aanbod van acts. Samantha Steenwijk, finalist van The Voice of Holland, verzorgt naar verwachting een spetterend optreden. Maar er is meer! Ook de coverband Jukebox, DJ en saxofonist BOEM! treden op. De finalisten van The Voice of Noorderhaven strijden voor de felbegeerde eerste prijs. Leuk en vernieuwend is de silent disco. In samenwerking met jongerenwerk Den Helder kan het feestende publiek met draadloze koptelefoons luisteren naar verschillende muzieksoorten. Op het festival kan een balletje worden getrapt op een pannaveld, paardrijden, een ritje in de draaimolen worden gemaakt en valt er te genieten van straattheater. Het gezondheidscentrum van Noorderhaven daagt bezoekers uit in beweging te komen tijdens de Berenjacht, een zoektocht waarbij de zintuigen worden geprikkeld en mooie prijsjes te winnen zijn.

Lees verder pagina 7.

Verkeershinder

Balgzandbrug (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Rijkswaterstaat voert in de nacht van 25 op 26 juni onderhoud uit aan de Kooybrug en in de nacht van 26 op 27 juni aan de Balgzandbrug (N99). Zowel de Kooybrug als de Balgzandbrug zijn daarom één nacht in beide richtingen afgesloten.

Weggebruikers dienen rekening te houden met omleidingen en extra reistijd die kan oplopen tot 30 minuten. Lokaal verkeer wordt ter plaatse met behulp van borden omgeleid. De scheepvaart ondervindt geen hinder. Rijkswaterstaat laat het zogeheten brugmeubilair schoonmaken, zoals cameramasten, bruglichten (voor wegverkeer) en slagboomkasten. De draaiende delen van de brug worden gesmeerd en visuele inspecties aan het brugmeubilair en brugklep uitgevoerd. Daarnaast vinden er maaiwerkzaamheden plaats. De Kooybrug is in beide richtingen afgesloten van dinsdag 25 juni 23.00 uur tot woensdag 26 juni 05.00 uur.

Eindpresentatie La Mer

La Mer. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - La Mer geeft een eindpresentatie op maandagavond 1 juli in de grote zaal van Triade. De toegang daarvan is geheel gratis. Het belooft een mooie avond te worden met repertoire uit de afgelopen tijd.

Mooie avond met repertoire uit afgelopen tijd

Enkele nummers van de avond: Lean on me, Imagine, en de Pastorale. Dit alles wordt begeleid door het combo van La Mer. De dirigent Arjen Busscher zingt ook twee solonummers.

Omdat La Mer elke steun hard kan gebruiken wordt in de pauze een loterij gehouden met prachtige prijzen. Tevens zijn dan ook drankjes te koop. La Mer hoopt op een volle zaal. Deze gaat open om 19.00 uur en de aanvang van de avond is 19.30 uur.

Locatie Triade, Middenweg 2 1782 BG Den Helder.

                                        

Oefenen met de Elevator Pitch

In School 7 wordt geoefend met de Elevator Pitch. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER -Walk&Talk is een maandelijkse netwerkbijeenkomst voor werkzoekenden in School 7. Het is de bedoeling om met anderen tips en ervaringen uit te wisselen en op nieuwe ideeën te komen. Ook wordt elke keer een speciaal thema behandeld.

Kort en krachtig

Woensdagochtend 26 juni is dat de Elevator Pitch. In een pitch vertel je kort en krachtig wie je bent, wat je te bieden hebt, wat je toevoegt en wat je zoekt. Dit alles in ongeveer 1 minuut. Een handig instrument tijdens sollicitatiegesprekken.

Zelf pitch maken en uitvoeren

Aan de hand van voorbeelden wordt besproken hoe je zo'n pitch kunt doen. Daarna maken de deelnemers zelf een pitch en oefenen die met de anderen. Meedoen aan Walk&Talk is gratis, wel graag vooraf aanmelden via www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheken.

School 7

De bijeenkomst begint om 10.30 uur in School 7, Keizersgracht 94 in Den Helder.

Tien explosieven geruimd

De Zr.Ms. Zierikzee. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - De Noordzee is weer een stuk veiliger. De Nederlandse mijnenjager Zr.Ms. Zierikzee ruimde samen met NAVO-partners onlangs tien explosieven nabij de Waddeneilanden. Het gebeurt zelden dat een mijnenbestrijdingsoperatie op de Noordzee zoveel ruimingen oplevert.

Over boord geslagen containers

De zeemijnen, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, werden eerder dit jaar aangetroffen tijdens de zoekactie naar de over boord geslagen containers van het containerschip MS Zoë. De marineschepen Zr.Ms. Luymes en Zr.Ms. Vlaardingen assisteerden bij die zoektocht. Omdat enkele zeemijnen dicht bij pijpleidingen en kabels lagen, moesten deze eerst verplaatst worden naar een veilige locatie voor ontploffing.
Zr.Ms. Zierikzee maakt momenteel deel uit van een NAVO-vlootverband dat zich bezig houdt met het ruimen van explosieven op zee.

Mijnenbestrijdingsverband

Deze zogenoemde Standing NATO Minecounter Measures Group 1 (SNMCMG1) opereerde recentelijk ten noorden van de Waddeneilanden op uitnodiging van de marine. In de groep zitten schepen en drones uit Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en België. Het opruimen van overgebleven explosieven uit eerdere oorlogen is een van de taken van het mijnenbestrijdingsverband. Een ander doel is om de onderlinge samenwerking te verbeteren tijdens internationale oefeningen.

Nostalgia over ontstaan Wilms

 Vroegere situatie Wilms, Ruijghweg (Foto: aangeleverd)

Wim Wilms en Ton Schouwenaar vullen komende zondagmiddag in het eerste uur van Nostalgia met herinneringen over het ontstaan en de ontwikkelingen van gasspecialist Wilms, één van de oudste ondernemingen in Den Helder.

Indrukwekkende geschiedenis

In deze aflevering van Nostalgia staat het bedrijf niet toevallig centraal want 25 jaar geleden (in 1994) vond de verhuizing van de Ruijghweg naar het Ravelijncenter plaats, waar in het komend boek 'Den Helder jaren negentig (deel 1990-1994) uitvoerig melding van wordt gemeld. Het was vanaf de start in 1938 schipperen. In augustus dat jaar werd de voorkamer ontruimd en werd het meubilair opgeslagen om ruimte te maken voor de kachels en haarden. Wilms de gasspecialist is voortgekomen uit de firma Smit. Meerdere uitbreidingen volgde. De geschiedenis van Wilms is indrukwekkend en getuigt van dynamiek, van ware ondernemerszin en vormde ten tijde van de verhuizing naar de huidige locatie een hechte basis die bestond uit drie broers die met elkaar de directie vormde. Wilms nieuwbouw werd in september 1994 geopend door Henk Vos, lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal. Als politicus maakte hij zich in Den Helder sterk voor de belangen van Den Helder. In Nostalgia worden interviews uit 1983 over de geschiedenis van dit bedrijf gebundeld met het deze week opgenomen vraaggesprek met Wim Wilms.

De beste straatmaker

Dat Nieuwedieper Marc Kolhorn door de jaren heen voor het straatmakersvak geknipt is had hij ook in 1994 ruimschoots bewezen. De vijfdejaars leerling van de streekschool in Zaandam werd samen met Patrick Worp uit Hoogkarspel winnaar van de dertiende 'straatmaker- aan zee wedstrijd', in Katwijk gehouden. Marc Kolhorn is inmiddels al tientallen jaren werkzaam bij aannemingsbedrijf Meijer in Den Helder en deed dus een kwart eeuw geleden mee aan de jaarlijkse wedstrijd wie de beste straatmaker was. Marc werd afgelopen maandagavond in zijn woning aan de Sportlaan opgezocht.

Economische graadmeter

In het kader van het eerste Helders Jaarboek, 1956, dat in oktober verschijnt en waarin ook de economische graadmeter van onze gemeente dat jaar niet ongemoeid wordt gelaten, een interview over de Spar kruidenierszaak in de IJsselstraat waar nadien Schaapman de scepter zwaaide.

TopTurnen met drie startbewijzen naar NK AHOY

Eva Nieuwenhuizen, Merel Winder, Mara Slippens, Zoë Voorthuijzen, Sam van der Hilst. Op de grond Isa Droomers (deed mee aan een andere wedstrijd) (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP – Sam van der Hilst (Nieuwe Niedorp), Zoë Voorthuijzen (Volendam), Mara Slippens (Spanbroek), Merel Winder (Julianadorp) en Eva Nieuwenhuizen (Purmerend) turnden afgelopen zondag hun laatste kwalificatiewedstrijd voor plaatsing NK in de eredivisie.

Waar Mara en Merel zich al hadden weten te plaatsen tijdens de eerste kwalificatie in Vianen heeft Sam zich vandaag ook geplaatst voor het aankomende NK. ¶

Helaas miste Zoë met 0,8 pt. en Eva met 0,2 pt. plaatsing voor het nationale toernooi van volgende week. Extra zuur omdat beide dames de beste prestatie van het seizoen hadden neergezet. Eva wist wel op het toestel sprong een 2e plaats te behalen waardoor zij hiermee een toestelfinale heeft binnen gesleept. Naast de toestelfinale van Eva op sprong, maakt Merel zich op voor een balkfinale en Mara voor de toestellen vloer, sprong en brug die een dag na de meerkamp op zondag plaatsvinden. Het NK, georganiseerd door de KNGU, vindt aankomend weekend plaats in AHOY Rotterdam.

Swingende eindpresentatie Chantastic

Projektkoor Chantastic. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Chantastic is een projectkoor. Binnen 20 repetities wordt gewerkt aan één bepaald thema. Na de repetitieperiode wordt afgesloten met een leuke eindpresentatie. Zondag 23 juni geven de leden van dit koor uit Den Helder om 15.00 uur een eindpresentatie.

Deze vindt plaats in Cinema Zevenskoop. Gratis entree. Het projectkoor brengt liedjes uit de jaren '70 ten gehore. Ballads van Aretha Franklin, Roberta Flack, The Carpenters, The Bee Gees, Fleetwood Mac en nummers zoals Blame it on the Boogie en Boogie Wonderland. Het koor heeft hier sinds februari voor gerepeteerd. Iedereen is van harte welkom om deze eindpresentatie bij te wonen. Woensdag 5 september start het koor met een nieuw project. Dit keer is het thema love songs. Op het programma staan ballads van Barbra Streisand, The Bangles en swingende nummers van Bette Midler, Cher en verschillende damesgroepen. Repetities zijn elke woensdagmiddag om 15.00 uur in Cinema Zevenskoop. www.koorchantastic.nl

Sneldiagnostiek longkanker

Longarts Nicole Barlo en patholoog Nelly Breeuwsma. (Foto: Pierre Mettes)

DEN HELDER - Wie door de huisarts wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis met een verdenking van longkanker gaat een spannende en onzekere tijd tegemoet. Noordwest is daarom gestart met sneldiagnostiek bij patiënten bij wie op de longfoto een afwijking wordt gezien. Alle onderzoeken die nodig zijn voor de diagnose vinden daarbij zoveel mogelijk plaats op één dag.

Snel duidelijkheid in Noordwestziekenhuis

De patiënt zo snel mogelijkheid duidelijkheid geven en sneller starten met een behandeling. Dat is het doel van sneldiagnostiek. Longarts Nicole Barlo: "De patiënt krijgt op één dag een gesprek met de longarts, een PET-CT (nucleair onderzoek) en een inwendige echografie. Deze onderzoeken werden voorheen gepland op verschillende dagen in een periode van 3 weken. Ook de uitslag volgt sneller: binnen een tot twee weken worden de diagnose en het behandelplan besproken."

In overleg

De huisarts en de patiënt worden telefonisch ingelicht over het zorgpad sneldiagnostiek. Als het voor de patiënt te belastend is om op één dag alle onderzoeken te ondergaan worden de onderzoeken los van elkaar gepland.

Groot feest op het terrein van Noorderhaven. (Foto: aangeleverd)

Vervolg van de voorpagina.

Samantha op Noorderfestival

Op de markt is een groot aanbod te vinden van onder andere sieraden, haarmode, gehaakte knuffels, woonaccessoires en artikelen van sloophout. Handgemaakte producten worden aangeboden die door cliënten van 's Heeren Loo op de dagbesteding zijn gemaakt. Hier kan ook kennis worden gemaakt met de mensen van het gezondheidscentrum van Noorderhaven en Vrijwilligerswerk.

Dit jaar wordt een demonstratie gegeven op een driftbaan. Radio bestuurbare auto's met een schaal van 1:10 racen over een circuit. De coureurs komen uit heel Nederland èn van 's Heeren Loo. Bezoekers kunnen onder begeleiding een proefrit maken. Het terrein Noorderhaven van 's Heeren Loo Julianadorp is bereikbaar vanaf de ingangen aan de Callantsogervaart en de Lange Vliet. Het festivalterrein is verplaatst naar de wijk Perenhout, aan de oostkant van het terrein.

Rommelmarkt Het Boelhuys

DEN HELDER -Op zoek naar een ander servies, leuke meubels of gewoon zin in lekker snuffelen? Zaterdag 6 juli organiseert het Boelhuys weer een rommelmarkt bij de kringloopmarkt van Het Boelhuys aan de drs. F. Bijlweg 65. De start is om 9.00 uur en duurt tot 14.00 uur. De netto opbrengst van deze rommelmarkt en van de kringloopwinkels, komt ten goede aan Stichting Present Den Helder & vestiging Texel. Kijk voor de openingstijden van de kringloopwinkel en de meubelhal op www.hetboelhuys.nl

Dode vos aangetroffen in het Texelse bos

Dode jonge vos op Texel gevonden. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Langs de Randweg op Texel is afgelopen maandagavond een dode jonge vos gevonden. De vinder belde de dierverzorgers van Ecomare, die het dier ophaalden. Samen met dierenarts Davis Tijssen is geprobeerd erachter te komen waar het dier aan is overleden. Verder onderzoek moet uitwijzen of de vos daadwerkelijk op Texel heeft rondgelopen.

Geen fris klusje

Op de röntgen waren geen kogels te zien. (Foto: aangeleverd)

Dierverzorger Lisanne Duursma die de vos ophaalde, had er geen fris klusje aan: "Het dier was al een tijdje dood en stonk behoorlijk." Dit maakt het aannemelijk dat de vos er dood is neergelegd. Het dier lag vlak langs de weg en zou anders waarschijnlijk eerder gemeld zijn. Biologen Pierre Bonnet en Arthur Oosterbaan van Ecomare gaan proberen de ware toedracht te achterhalen. Ze zijn begonnen met een röntgenopname bij Dierenartsen Praktijk Texel.

Kogels

De vos heeft een verbrijzelde kaak, wat de doodsoorzaak aangeeft. Op de röntgen waren geen kogels te zien, het dier is door een harde klap op zijn kop overleden. De verwonding kan veroorzaakt zijn door een aanrijding, maar ook door een klap met een ander voorwerp. Omdat de nagels van de vos nog heel waren, leek het David Tijssen niet waarschijnlijk dat het dier is aangereden op een verharde weg. Dan zijn de nagels namelijk meestal gebroken.

Grap

Het is mogelijk dat de vos elders in Nederland is gestorven en voor de grap op Texel is neergelegd. Op de Waddeneilanden komen geen vossen voor en er is ook geen melding geweest van een levende vos op Texel. Maagonderzoek kan daar meer over vertellen. Oosterbaan heeft Mardik Leopold, bioloog van Wageningen Marine Research en gespecialiseerd in het onderzoeken van maaginhouden, bereid gevonden hierbij te helpen.

De vos en zijn verhaal te zien in museum Ecomare

Tijdens een openbare anatomische les op dinsdag 16 juli om 14.00 uur zal de vos worden open gesneden en de maaginhoud worden onderzocht. Tot dan wordt het dier in de vriezer bewaard. In 2010 lag er een dode vos langs de Hoofdweg op Texel. Middels een röntgenfoto werd bewezen dat deze vos van dichtbij met hagel was doodgeschoten. In zijn maag werden schildjes van kevers aangetroffen, die niet op Texel voorkomen. Vermoedelijk was de vos zelfs in Limburg aan zijn einde gekomen. Deze vos en zijn verhaal zijn sinds die tijd te zien in het museum van Ecomare.

Risico's

Het ontbreken van vossen op de Nederlandse Waddeneilanden zorgt voor minder risico's voor grond-broedende vogels. Op het vaste land verdreef de vos bijvoorbeeld veel broedkolonies van lepelaars, die op de eilanden een veilig heenkomen vonden.

Veilige broedgronden

De veilige broedgronden van de Waddeneilanden zijn voor het voortbestaan van vogelsoorten als bijvoorbeeld lepelaars, eidereenden, strandplevieren en dwergsterns van groot belang.

Weilandtocht RTV Toon Jacobs

DEN HELDER - RTV Toon Jacobs organiseert zondag 23 juni de Weilandtocht van 90 km, waarbij een koffiestop in Oudkarspel wordt gehouden. De tocht wordt gereden onder leiding van een ervaren toerleider.

De gemiddelde snelheid ligt omstreeks 25 km/uur. De tocht begint bij het clubhuis in park Quelderduyn en start om 09.00 uur. Tevens start een groep fietsers om 08.30 uur. Deze groep rijdt dezelfde toertocht, maar met een iets langzamere snelheid. Ook niet-leden zijn van harte welkom om mee te rijden. Het inschrijfgeld voor NTFU-leden is € 2,00 en voor overigen € 3,00. Zie voor verdere inlichtingen op www.rtvtoonjacobs.nl of vlak voor de start in het clubhuis.

Flying Focus

DEN HELDER - Eind deze maand verschijnen vier nieuwe fotoboeken van Flying Focus over de Wadden, zodat de 'TVTAS' serie over de 5 Nederlandse Waddeneilanden nu compleet is. Twee jaar geleden publiceerde luchtfotobedrijf Flying Focus al een fotoboek over Vlieland.

Luchtfotograaf Herman IJsseling vliegt voor zijn bedrijf Flying Focus wekelijks vanaf Texel over de Wadden op weg naar opdrachten door heel Nederland of op de Noordzee en heeft de unieke gelegenheid het gebied onder alle omstandigheden het jaar rond te kunnen fotograferen.

Selectie

Van het mooiste werk van de laatste jaren is een selectie gemaakt. Het formaat van de boeken is 23x23 cm en ze zijn voorzien van een harde kaft. Bestellen kan via www.flyingfocus.nl en liggen vanaf 24 juni in de boekhandel.

Waterbeestjes vangen in Kruiszwin

Ga mee waterbeestjes vangen. (Foto: © HANS VAN WEEL)

REGIO - Nieuwsgierig naar de wereld onder water? En ben je niet ouder dan 12 jaar? Ga dan op woensdag 26 juni van 14.45 tot 16.15 mee waterbeestjes vangen in het Kruiszwin.

In het water van het Kruiszwin leven heel wat beestjes. Die beestjes zijn voedsel voor de vogels die hier komen. Je hebt vast wel eens een reiger langs het water gezien. Met zijn stevige snavel vist hij op vissen, maar hij eet ook wel eens een watertor. Of de lepelaar, die met zijn lepelsnavel de beestjes uit het water schept. Maar heb jij die waterbeestjes wel eens van dichtbij bekeken? Er zitten hele bijzondere tussen! Tijdens deze excursie van Landschap Noord-Holland ga je lekker zelf aan de slag. De gevonden diertjes kun je bekijken in een loeppotje. Doe je mee? Er staat een schepnetje voor je klaar! Vertrekpunt: Begin van het fietspad: het Caloriepad naast Molenvaart 136, Anna Paulowna. Reserveren: Meld je aan op www.gaatumee.nl of www.landschapnoordholland.nl/activiteiten/excursies/waterbeestjes-vangen-kruiszwin-bij-anna-paulowna Graag reserveren, maar ter plekke aansluiten kan ook.

Dubbele match voor Reddingmuseum

Dubbele match voor reddingmuseum Dorus Rijkers. (Foto: Bertil van Beek)

DEN HELDER - Een mooiere match kan de Helderse Uitdaging zich niet wensen. Zowel een aanvraag als aanbod van dezelfde organisatie binnen een week realiseren. Het gebeurde bij Reddingmuseum Dorus Rijker.

Stoelen voor Linie College

Twee weken geleden kreeg de Helderse Uitdaging een vraag én aanbod van Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijker. Het museum hadden zestien mooie stoelen over, of de Uitdaging niet een organisatie wist die deze nog goed konden gebruiken.

Snelle match

En dat wisten zij zeker! Het Linie Collega had zich namelijk net ingeschreven voor het meubilair dat Omnyacc aanbood, waaronder stoelen. Deze match was dus snel gemaakt. Samen met de een groepje vrolijke leerlingen kwamen de leerkrachten de stoelen ophalen. Naast het aanbod stelde het museum ook een vraag aan de Helderse Uitdaging: ze waren op zoek naar twee identieke 22/23 inch beeldschermen. Ook voor die match was geen lange zoektocht nodig, want ICT vanaf Morgen is vriend van de Uitdaging en stelt regelmatig producten beschikbaar. Een belletje was genoeg om deze vraag te honoreren. ICT vanaf Morgen leverde met veel plezier de beeldschermen die inmiddels ook al zijn geïnstalleerd.

Dien een aanvraag in!

Kom ze gerust bewonderen bij Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijker. Aanvraag indienen bij de Helderse Uitdaging? Ga naar http://helderseuitdaging.nl en dien een aanvraag in.

(Foto: Bertil van Beek)

Helderse Vallei bol van activiteiten

Peutermoment bij Helderse Vallei. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - Peuters kunnen woensdag 26 juni met een ouder/verzorger tussen 10.30 en 11.30 uur meedoen met een gezellig uurtje dat speciaal voor hen georganiseerd wordt. Aan het begin van de activiteit wordt een verhaal voorgelezen. Daarna gaan de peuters op bezoek bij de dieren op de kinderboerderij.

Ze maken kennis met de diverse dieren, nemen een kijkje in hun stallen en hokken en vegen de vloer van de dieren. Natuurlijk zijn er ook genoeg dieren om te aaien en te voeren. Opgeven voor het Peutermoment kan via www.deheldersevallei.nl/agenda of 0223 612 555. De activiteit kost € 1,50 per kind. Begeleiding door een ouder/verzorger is noodzakelijk. Lukt het om op één dag 1.000 planten en diersoorten te zien? Op 29 juni wordt dat geprobeerd, want dan organiseert de KNNV de 1.000-soortendag bij De Helderse Vallei.

Excursies

Er worden de hele dag door excursies georganiseerd door deskundigen, waarbij alle soorten die worden waargenomen genoteerd worden. De dag start met een plantenexcursie en eindigt met een nachtvlinder excursie. Daar tussen zijn excursies die gericht zijn op onder andere paddenstoelen, strand, vlinders, waterbeestjes en mossen. Iedereen kan gratis deelnemen aan de excursies en zo kennis maken met de enorme soortenrijkdom van deze omgeving. De excursies duren anderhalf uur en starten vanuit het bezoekerscentrum (m.u.v. nachtvlindernacht). Vooraf aanmelden is niet nodig, opgeven kan ter plaatse. Binnenkort vindt de 'Dag van het Wad' plaats. Zaterdag 29 en zondag 30 juni worden overal in het Waddengebied activiteiten georganiseerd die te maken hebben met het wad. Ook bij De Helderse Vallei!

Zeilen voor mensen met beperking

Zeilen op het Amstelmeer. (Foto: Picasa)

DEN HELDER - Op het Amstelmeer vinden vrijdag 28 en zaterdag 29 juni de zeildagen plaats voor mensen met een beperking. De twintigste jubileumeditie van de zeildagen wordt wederom georganiseerd door Watersportvereniging Amstelmeer (WVA), de Marine Watersport Vereniging (MWV) en Team Sportservice Den Helder/Schagen.

Iedereen, ongeacht leeftijd en beperking kan zich aanmelden voor de zeildagen. Er wordt voorrang gegeven aan mensen die nog nooit hebben deelgenomen en er kunnen maximaal veertig deelnemers per dag zeilen. Met gewone (niet aangepaste) zeilboten, is het tijdens het zeilen op sommige momenten improviseren geblazen. Rolstoelgebruikers kunnen uit hun rolstoel in de zeilboot getild worden. Voor de zeildag wordt aan iedere deelnemer een bedrag van € 12,50 gevraagd. Deelnemers die vanwege hun beperking een begeleider nodig hebben, kunnen dat aangeven. Begeleiders dienen ook € 12,50 te betalen.

Warme kleding

Tussen 08.30 uur en 09.00 uur worden alle deelnemers verwacht in het clubgebouw van WV Amstelmeer, De Haukes 2 te Westerland (vlakbij Hippolytushoef). In het clubhuis staat voor iedereen een kopje koffie of thee klaar. Bij aankomst in het clubgebouw dient het inschrijfgeld van €12,50 te worden voldaan (gepast betalen). Er is in het clubgebouw géén invalidentoilet aanwezig. De organisatie verzoekt iedereen om warme kleding aan te trekken, daarnaast moeten de deelnemers regenkleding of zeilkleding en een pet meenemen. Neem ook een tweede set kleding en zonnebrandcrème mee. Het dragen van een zwemvest, waar de organisatie voor zorgt, is verplicht. Graag meedoen aan één van de zeildagen? Opgave is mogelijk via de site van Team Sportservice via deze link: https://bit.ly/2W770Rs. Vol = vol.

'Elk kind verdient een gezonde start!

Iedereen wil dat zijn of haar kind in een gezonde en veilige omgeving opgroeit. (Foto: JOGG)

REGIO - De inspiratiebijeenkomst 'Elk kind verdient een gezonde start!' staat woensdag 3 juli op het programma. Deze bijeenkomst is bedoeld voor managers, locatieleiders, pedagogisch medewerkers, gastouders en coaches gezonde start die werkzaam zijn in de kinderopvang, peuterspeelzalen en gastouderbureaus in de kop van NH.

Iedereen wil dat zijn of haar kind in een gezonde en veilige omgeving opgroeit. Als professional in de kinderopvang is het van belang het goede voorbeeld te geven. Structurele aandacht voor een gezonde leefstijl voor kinderen is belangrijk in dit werk. Tijdens deze bijeenkomst worden vijf workshops aangeboden en kunnen deelnemers zich laten inspireren met frisse ideeën over bewegen, gezonde voeding, natuur, ouderbetrokkenheid en het aanpassen van beleid. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door de JOGG-regisseurs van Team Sportservice in de gemeente Schagen en Den Helder en de ambassadeur gezonde kinderopvang van het RIVM. De bijeenkomst start om 17:00 uur en eindigt om 19:30 uur in de St. Jozefbasisschool in 't Zand. Aanmelden is verplicht.

Workshops

Tijdens deze bijeenkomst kan worden deelgenomen aan twee workshops: aanpak gezonde kinderopvang, vergroening in de kinderopvang, spelenderwijs actief bewegen, gezonde en gevarieerde voeding en samenwerken met ouders: Hoe doe je dat? De bijeenkomst wordt gehouden in de St. Jozefbasisschool in 't Zand en start op 17.00 en eindigt om 19.30 uur. Deelname is gratis. Informatie over het programma en de workshops staat op de website van Team Sportservice Schagen via: jouw.teamsportservice.nl/schagen/nieuws/inspiratiebijeenkomst/. Wie vragen heeft kan contact opnemen met Judith Gielens, telefoon: (0224) 214 774 of e-mail: jgielens@teamsportservice.nl

Kindpakket 2019 komt eraan!

Kindpakket komt eraan. (Foto: (Archieffoto RM))

DEN HELDER - Voor de start van het nieuwe schooljaar ontvangen kinderen, in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar, waardebonnen tot een bedrag van €180. De waardebonnen zijn te besteden bij Helderse winkeliers die hieraan deelnemen. De voorwaarde is dat deze kinderen deel uit maken van gezinnen waarbij het inkomen niet hoger is dan 120% van de bijstandsnorm en die een bescheiden vermogen hebben dat niet meer bedraagt dan de vermogensgrens van artikel 34 Participatiewet.

Met de waardebonnen kunnen de volgende producten worden aangeschaft: schoolspullen, gymkleren, kleding, schoenen, baby-artikelen, een fiets, onderdelen van een fiets en/of fietsonderhoud. Sportkleding en -schoenen zijn uitgesloten, daarin voorziet een ander fonds, namelijk het Jeugdsportfonds (JSF). Kinderen uit de doelgroep, die voor het eerst de overstap maken van de basisschool naar de middelbare school, kunnen ook eenmalig een extra waardebon aanvragen van €150 voor aanschaf van een fiets, voor fietsonderhoud of -reparatie. Het Kindpakket, dat in 2017 voor het eerst is verstrekt, is bedoeld om het meedoen van deze kinderen te bevorderen. Het helpt om een achterstandspositie te voorkomen. Want ook kinderen uit arme gezinnen moeten hun talenten zo optimaal mogelijk kunnen ontwikkelen.

Automatisch

De inwoners die tot de doelgroep minima behoren en bij de teams Participatie of Zorg van de gemeente Den Helder bekend zijn, krijgen de Kindpakket-waardebonnen automatisch opgestuurd door de gemeente. Dit gebeurt in week 25. Geen waardebonnen ontvangen en toch in aanmerking komen? Als inwoners geen waardebonnen hebben ontvangen, maar er wel recht op denken te hebben, is het nodig om te voldoen aan de onderstaande voorwaarden: - Men is inwoner van de gemeente Den Helder - Men heeft een inkomen tot maximaal 120% van de toepasselijke bijstandsnorm - Men heeft een bescheiden vermogen dat niet hoger is dan de vermogensgrens van artikel 34 van de Participatiewet (voor een gezin met kinderen is dat €12.240) - Men zit vanwege schulden in een WSNP- of MSNP-traject waardoor het besteedbaar inkomen op of onder de 100% van de toepasselijke bijstandsnorm ligt en - Men heeft een of meer ten laste komende kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 17 jaar.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de gemeente (Inwoner/werk en uitkering/inkomen/kindpakket). Voldoet men aan alle voorwaarden? Dan kan contact worden gemaakt met het team Bijzondere Bijstand, onderdeel van het team Zorg van de gemeente via 14 0223. Van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 12.00 uur. Aanvragen kan tot en met 30 november.

Vrijwilliger in Beeld

Van rechts naar links: Vooraan Aaf Vaars, Herman Vaars, Mirella Paans, Fred Duinenveld Achter staat Cor van der Spek en Hans Leenaards. (Foto: Henri Rodenhuis.)

DEN HELDER -De koks zijn voortreffelijk. De gasten laten het zich goed smaken. Voor belangstellenden wordt elke donderdagavond in zorgcentrum De Lichtboei een driegangenmaaltijd opgediend.

Vanaf ongeveer kwart over vijf komen de gasten, meestal uit de omgeving, binnen. Als ze zelf geen vervoer kunnen regelen dan worden de gasten voor een kleine bijdrage van huis opgehaald (en weer teruggebracht). Deze avonden zijn dus niet perse voor de bewoners van De Lichtboei, maar voor een ieder die het leuk vindt om voor een klein bedrag aan tafel te schuiven en daarnaast nog eens lekker te praten met de tafelgenoten. Op een avond kunnen er zo'n 25 gasten zijn die door de vrijwilligers, Fred Duineveld, Cor van der Spek, Hans Leenaards, Aaf Vaars, Herman Vaars en Mirella Paans bijna professioneel bediend worden.

Sociale rol in de wijk

Dit initiatief is ontstaan toen er een jaar of vier geleden brand was uitgebroken in de Marsdiepstraat boven de apotheek. Deze bewoners moesten tijdelijk elders onderdak vinden en eten. De Lichtboei kon voor deze gedupeerde bewoners maandenlang een sociale rol in de wijk vervullen. Nadat deze bewoners weer terug naar huis konden, heeft de leiding besloten om het restaurant van De Lichtboei elke donderdagavond open te stellen voor een ieder die zich culinair wil laten verwennen. Voor de bediening (en de afwas... en het praatje met de gasten) zijn toen vrijwilligers gevraagd en tot op heden runnen deze vrijwilligers het restaurant op een uitstekende wijze. Maandelijks hebben ze een thema-avond, van Indonesisch tot het thema Noordzee, met heerlijke visgerechten.

"Leuk om te doen, hoor: niks doen is maar niets en met elkaar en onze gasten hebben we het gezellig. Onze gasten zijn vaak alleengaand/staand en dan is een maaltijd toch weer iets positiefs. Zo hebben we ook een beetje het gevoel iets voor een ander te doen. En dat is fijn", aldus een vrijwilliger. Er zijn vaak vaste klanten, maar toch komen er ook regelmatig weer nieuwe gasten. In dat geval zouden ze wel wat versterking kunnen gebruiken.

Geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij Zorggroep Tellus? Zie www.zorggroeptellus.nl. Organisaties die ook een vrijwilliger of een groep vrijwilligers in beeld willen brengen kunnen contact opnemen met MEE & De Wering/Noordkopvoorelkaar, denhelder@noordkopvoorelkaar.nl. Dat geldt natuurlijk ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk. Noordkopvoorelkaar heeft een aanbod aan leuke, interessante vacatures/hulpvragen op www.noordkopvoorelkaar.nl.

Tekst: Henri Rodenhuis.

Gratis montage bij aankoop kast op maat

Een kast van Brederode. (Foto: aangeleverd)

(Advertorial)

DEN HELDER - De kasten van bij Thuisin Van Brederode worden in de maand juni in het zonnetje gezet. Een kast, precies zoals jij hem hebben wilt, in de juiste maten op de juiste plek. Niets zo prettig als een kast perfect op maat. Jij bepaalt de indeling, de grote en de kleur. Thuisin Van Brederode levert de kast die jij in je hoofd hebt! Wij leveren kasten op maat want niets is standaard. En koop je je nieuwe kast in juni, dan is de plaatsing helemaal gratis! *

Bij Thuisin Van Brederode kastenvoordeel in juni

Een opbergkast onder de trap, een inloopkast met voldoende ruimte voor jouw schoenen of een ideale oplossing onder een schuine kant op zolder; alles is mogelijk. Met een kast op maat zit je altijd goed. Kies je voor een inloopkast, een schuifdeurkast of welke kast dan ook; wij meten en monteren elke kast op maat. Voor elke situatie en voor elke ruimte kunnen wij een kast maken, die perfect past in jouw huis en in jouw budget. Samen kijken we naar de mogelijkheden en maken we een eerste schets van de gewenste kast. De kast kan geleverd worden in (standaard) wit, maar er kan ook gekozen worden uit een aantal houtdessins en 60 kleurdessins. Thuisin Van Brederode toont in de winkel graag de mogelijkheden. Wij staan klaar om jou te helpen met het realiseren van jouw droomkast.

Het opmeten

Onze vakmensen hebben een brede, actuele productkennis en helpen je dan ook graag bij de keuze voor je nieuwe producten. Vanaf de eerste oriëntatie tot en met de uiteindelijke uitvoering voorzien we je van advies. Uiteraard komen wij bij jou thuis inmeten. Dat is onderdeel van onze service en hiermee garanderen we dat je nieuwe kast precies past op de gewenste plek. Dat gebeurt nauwkeurig want bij het produceren van de kast hanteren wij millimeters. Een tekening met alle maten plus een 3D tekening is standaard. Met een speciaal softwareprogramma wordt alles berekend en getekend. Zo krijg je een realistisch beeld van jouw kast. En we geven niet op; samen zoeken we naar jouw ultieme kast!

Ontzorging

Voor inspiratie, stijladviezen, productinformatie, plaatsing en afwerking ben je bij ons aan het juiste adres. Dat noemen wij ontzorging; het werk uit handen nemen en alles tot in de puntjes verzorgen. Onze vakmensen draaien hun hand er niet voor om. Alles voor de volledige ontzorging. Thuisin Van Brederode is ook het juiste adres voor vloeren, raamdecoratie, behang, verf en buitenzonwering.

Thuisin van Brederode is gevestigd aan het Ravelijncenter 1. De koffie staat klaar!

*Vraag in onze winkel naar de voorwaarden.

Oog op Food Festival

Team Oog op Food Festival Callantsoog (Foto: VINCENT DE VRIES)

CALLANTSOOG - Het culinaire evenement Oog op Food vindt dit jaar zondag 30 juni plaats. Vier jaar geleden starten Esther Frieling van De TAV Eten & Drinken en Bert Buijs van Fishy het nieuwe en lekkerste evenement van de badplaats op en dit werd een succes.

In Callantsoog staat onder andere voor allerhande bruisende activiteiten in het populaire kustdorp. Denk aan het roken van vis op het plein onder de noemer Callantsoog in beweging, sportief evenement op Dorpsplein en strand Callantsoog, met Muziek op het Plein, Kids spellen en waterspelen. Esther: "Voor Oog op Food hebben we alle restaurateurs in en om het dorp weer benaderd, die stuk voor stuk enthousiast meedoen. Naast de stands, waar de restaurateurs ieder zo'n drie à vier gerechtjes bereiden, komen een aantal foodtrucks op het Dorpsplein te staan. Verder wordt een centrale barstraat ingericht waar biertjes en overige drankjes verkrijgbaar zijn. We hebben gezorgd voor muziek in de vorm van de formatie BOEM Funkyhouse en Dj Erik Houweling die onder andere voor lekkere loungemuziek zorgt. Natuurlijk is er aan de kinderen gedacht; wie dit wil, kan geschminkt worden, zich vermaken op een springkussen. Dit alles wordt beschikbaar gesteld door de stichting Ondernemend Callantsoog."

De deelnemende ondernemers aan Oog op food zijn: Grand Café De Foyer, Fishy, Restaurant Dorpszicht, IJssalon IJsie Prima, Café de TAV eten & drinken, strandpaviljoen De Stern, Restaurant Onsz, Brasserie de Keuken, De Pelikaan Catering, StamAgri, Siesom Thaifood en Strandrestaurant Woest. "Oog op Food wordt zondag 30 juni van 13.00 tot 21.30 uur gehouden. We hopen uiteraard weer op mooi weer en een grote opkomst. Iedereen is van harte welkom in het hart van Callantsoog, waar de entree gratis is."

Duizendsoortendag

distelvlinder Pieter Korstanje

DEN HELDER - De Vereniging voor Veldbiologie KNNV Alkmaar - Den Helder organiseert 29 juni een 1.000-soortendag. Het doel is om die dag zoveel mogelijk planten- en diersoorten waar te nemen.

Uitvalsbasis is het bezoekerscentrum De Helderse Vallei. Er zijn op 29 juni natuurexcursies van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Er wordt om 10.30 uur gestart met een plantenexcursie en de dag eindigt met een nachtvlindernacht.

Gerichte excursies

Daar tussen zijn excursies gericht op paddenstoelen, strand, vlinders, mossen, insecten, waterbeestjes, enz. Aanmelden is niet nodig, excursies zijn gratis. Voor het totale programma, kijk op www.knnv.nl/alkmaar of op de website van De Helderse Vallei.

Indische middag in de Draaikolk

DEN HELDER - In de Draaikolk aan de Dollardlaan 202 staat dinsdag 25 juni een Masoek Sadja op het programma. Masoek Sadja is een Indische middag, bedoeld voor alle mensen die een verbondenheid voelen met Nederlands-Indië.

Gastvrijheid en ontspanning staan hoog in het vaandel

De inloop wordt elke laatste dinsdag van de maand gehouden. Elke keer maken wordt er een gezellige middag van gemaakt, met muziek, eten en dans of een activiteit.

Masoek Sadja betekent: 'Wees Welkom, Kom binnen', en dat is precies waar het om draait. Iedere bezoeker is welkom. Gastvrijheid en ontspanning staan hoog in het vaandel.

Lekker bijpraten

Ook is er ruimte om met de aanwezige regiocoördinator van Pelita te praten als daar behoefte aan is. Zijn er ontwikkelingen in het land of de regio die voor de bezoekers van belang zijn dan wordt daar informatie over gegeven.

Voetjes van de vloer

Tijdens de middag is de muzikale omlijsting in handen van de band 'After Midnight', die er ook voor zorgt dat de voetjes van de vloer kunnen. Naast muziek en dans zijn er natuurlijk heerlijke Indonesische snacks van Toko Intani. De organisatie hoopt op een grote opkomst. De zaal gaat om 13.30 uur open en de middag is van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Entree

De entree is slechts € 3,00 en het entreebewijs is tevens lot voor deelname aan de kleine loterij, die om halfvijf begint. Dit is de laatste Masoek van het voorseizoen, de eerstvolgende is pas 24 september.

Swingontbijt Brede School

Gezellig Swing Ontbijt op Brede School. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER -De Brede School, bestaande uit basisschool De Fontein, basisschool De Duynvaerder, peuterspeelzaal De Bonte Bijtjes, kinderdagverblijf K'nijntje, Peuterspeel- en leergroep De Wadlopers en het Internationaal Vrouwen Centrum (IVC), organiseren woensdag 26 juni het Swingontbijt. Wees van harte uitgenodigd om de dag swingend te beginnen aan de IJsselmeerstraat. Om 08.45 uur zijn alle kinderen en IVC dames aanwezig in de binnentuin.

23 / 24