Nieuwsblad Haarlemmermeer

22 mei 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 22 mei 2019


Vader en zoon gaan uitdaging van 8.500 kilometer aan

Vader Leendert en Leenze Le Grand doen mee aan de Baltic Sea Circle met hun 33 jaar oude Ford Transit 'Roaming Rhino'. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Goede doelen zijn er volop in ons land. Daaronder zijn enkele hele avontuurlijke. De Baltic Sea Circle is de noordelijkste avonturenrally op aarde. Een roadtrip om de Baltische Zee. Een ontdekkingstocht door de wildernis en een gebied waar bijna nooit iemand komt. Door Scandinavië naar de Noordkaap en verder door het Oostblok. Van Groningen naar Groningen. Voor vader Leendert en Leenze Le Grand begint en eindigt de reis in het noorden van Nederland.

Baltic Sea Circle voor goed doel

Vader is begin 60 en zijn zoon midden 30. De Hoofddorpers kijken vol spanning uit naar de lange superrit, maar hebben zich goed voorbereid. Leenze: "We hebben nog niet eerder met een dergelijk evenement meegedaan. Het zal pittig worden, maar we gaan het redden. Zeker omdat we voor het goede doel rijden."

Vader en zoon Le Grand doen mee aan de Baltic Circle Oldtimer Rally in een 33 jaar oude Ford Transit die zij de toepasselijke naam 'Roaming Rhino' hebben gegeven. Zij rijden mee voor The Grand Education Foundation, een fonds dat kansarme kinderen in Zuid Afrika ondersteunt, zodat zij een schoolopleiding kunnen volgen én een verdere opleiding.

Leenze: "Een geweldig doel om voor te mogen rijden. Ik heb een eigen bedrijf in de recruitment. Zo ben ik met ze in contact gekomen." 100 Procent van de donaties die de heren ontvangen, gaat naar deze kinderen voor hun opleiding. "We hopen via donateurs zoveel mogelijk op te halen. We zitten nu op de 750 euro, maar we gaan er vanuit dat er nog een flink bedrag bij gaat komen."

Intens

Via een vriend die over de rally had gelezen, werden vader en zoon direct enthousiast. Leendert: "Het is toch heel fijn als vader en zoon zo intens met elkaar op pad gaan. Dit wordt een reis die we nooit zullen vergeten." De Hoofddorpers rijden allebei graag en draaien hun hand niet om voor lange afstanden. Positieve reacties krijgen ze volop.

Leenze: "Het is toch een rit die niet veel mensen meemaken. Via een speciale website kan iedereen volgen hoe we er voor staan.

Lees verder op pagina 3

Beroofd van pizza's

HOOFDDORP - Twee jongens hebben zondag 19 mei een 19-jarige bezorger beroofd van zijn pizza's.

Dat gebeurde voor de deur van de woning waar de bestelling moest worden bezorgd. Bij aankomst op dat adres stonden twee jongens voor de deur. Op het moment dat de bezorger de pizza's wilde pakken, kwam een van de jongens naast hem staan en bedreigde hem met een wapen. De andere jongen pakte de pizzadozen uit de tas. Het duo rende weg richting het voet- en fietspad tussen Takkenburg en Taniaburg. Agenten hebben de omgeving nog uitgekamd, maar de twee zijn niet gevonden.

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Natuurfeest
'Fête de la Nature' in
De Heimanshof

Rijsenhout gaat voor eerste geluidsarme
woning - Wat vind jij?

Hockeymannen
De Reigers pakken kampioenschap

Cirkel rond voor The Hoochies met cd-
presentatie in Shack

Fête de La Nature ook in Heimanshof

'Oma' gastvrouw Bep Spruit verwelkomt iedere bezoeker. (Foto: Heimanshof)

HOOFDDORP - Op veel plaatsen in Nederland wordt, in navolging van Frankrijk, zaterdag 25 en zondag 26 mei het Fête de la Nature gevierd. Met rondleidingen, maaltijden en feesten in de natuur die nu op zijn mooist is.

Zien, beleven en proeven

Pizza's uit de leemoven zijn het allerlekkerste. (Foto: Heimanshof)

De Heimanshof viert het feest mee. Er is van alles te zien en te beleven in de kruidentuin, op de akkers, bij de bijen (die in deze tijd wel eens gaan zwermen), in de onderwaterontdekwereld (met dertig vissen, kreeften en amfibieënsoorten uit Haarlemmermeer), in de tropische- en woestijnkas en in de natuurspeelplaats.Dit weekend gaat de leemoven aan om met kinderen, vanuit schoven graan, pizza's te bakken. En er zijn rondleidingen 'Eten uit de natuur' en 'Raak je angst en vooroordelen over insecten kwijt'. De optimale verzorging door de gastvrouwen en -heren, onder de bezielende leiding van Bep Spruit, maakt het natuurfeest compleet.

Toegang is gratis. De Heimanshof aan de Wieger Bruinlaan is beide dagen open van 13.00 tot 17.00 uur.

Heimanshof

De Heimanshof is een wilde plantentuin die bestaat sinds 1975. Inmiddels is de tuin 2 hectare groot. Het ecologisch beheer over 44 jaar heeft een tuin opgeleverd, waar zich bijna alle landschapjes en biotopen van Nederland bevinden en waar ruim duizend kruiden en houtige gewassen groeien die de basis zijn van een rijkdom aan insecten, amfibieën, vissen, vogels, zoogdiertjes en slakken. Jaarlijks genieten 18.000 bezoekers en fotografen van deze rijkdom.

Op werkdagen is de tuin aan de Wieger Bruinlaan altijd open en tussen 15 april en 1 oktober is de tuin ook open op zaterdag- en zondagmiddag, met speciale aandacht voor (groot)ouders met kinderen om te spelen in de struintuin en om spelend de heemtuin te verkennen.

www.deheimanshof.nl

Column Mats

Mats Hoogland. Foto: (Foto: Jasper Groen)

Waterfiets

door Mats Hoogland

Ergens schijnt de zon op het water, alsof er goud onder verborgen ligt. Ergens trappen kinderen tegen trappers. Ergens giechelgeluiden. Ergens blije gezichten. Ergens roept een moeder "Jij gaat nu even heel snel normaal doen, ja?".

Seconden later, oorverdovend hoog gekrijs. 'Waterfiets, waterfiets, tingelingelingeling, waterfiets'. Drieënzeventig keer per dag hetzelfde slecht geschreven kleuterlied op onnodig hard volume, ergens. Ergens het geluid van natte gympzolen op de klinkers. Ergens trossen los. Ergens trossen vast. "De volgende graag. Veel plezier. Fijne dag verder. Het toilet? Dat is bij de receptie, achter de botsauto's. Yes, you're welcome. Behind the bumper cars, there's the reception. Ja, ik wil wel een foto maken." Ergens gooit iemand een rietje in het gras. Ergens valt een kind bijna in het water. Ergens schrikt een moeder. Ergens durft iemand niet van de glijbaan. Ergens pakt iemand een hand vast. Ergens rijdt een treintje door een tunnel. Ergens vraagt iemand hoe laat het is. Ergens is iemand iemand kwijt, en vindt iemand iemand terug. Ergens gaat een schommel bijna over de kop. Ergens blijft een kabelbaan hangen. Ergens doet een kind een brandweerauto na. Ergens glundert een meisje naar een ijsje. Ergens maakt iemand een foto van iets wat iemand mooi vindt.

Ergens fietst een waterfiets de toekomst tegemoet.

Hoofddorpse Indy mooiste tiener van Noord-Holland

Indy Kames (links) en de nummers 2 en 3 van de Teens-finale. (Foto: PR)

HOOFDDORP - De 16-jarige Indy Kames uit Hoofddorp heeft de titel 'Miss Teen of Noord-Holland 2019' gewonnen. Zondag 12 mei was de finale in theater De Purmaryn in Purmerend.

Na een traject van zeven weken was het zover. De finale van Miss Teen en Miss Beauty of Noord-Holland. Met zeventien Teens (tot 18 jaar) en zestien Beauty's (tot 25 jaar) werd gestreden om de titels van de provincie.

Indy kan nog maar nauwelijks bevatten dat ze gewonnen heeft. "Ik had gehoopt om in de top 5 te komen, maar toen ze bij de vierde naam waren en ik er niet bij zat, dacht ik dat het niet meer ging gebeuren. Toen mijn naam dus wél werd genoemd was ik echt overdonderd. Daarna werd de top 3 bekend gemaakt en uiteindelijk de winnares. Wat een ontlading!"

De openingsdans (op hakken van 10 cm), bikinironde en galaronde gingen goed. "Ik houd ervan om op te treden en dans al heel lang. De hashtag-ronde vond ik het spannendst. Elke Miss moest een kaartje trekken waarop een hashtag stond waarover je kort iets moest vertellen. Gelukkig had ik mijn zenuwen onder controle en kwam ik goed uit mijn woorden".

Met het nieuwe team van Noord-Holland, Miss Beauty Sophie Egberink en Miss Intercontinental Aurelia van Haver, vertegenwoordigt Indy Noord-Holland tijdens de landelijke finale op 30 augustus in Hilversum. Binnenkort gaan alle Missen een week naar Frankrijk.

Indy hoopt met de missverkiezing ook een positieve invloed uit te kunnen oefenen op anderen. "Ik wil graag overbrengen dat je in jezelf moet geloven en nooit op moet geven. Zo hoop ik anderen ook meer zelf vertrouwen te geven en hier een voorbeeld in te zijn."

Rijsenhout wil geluidsarme woning

In Rijsenhout wordt getest of een geluidsarme woning gebouwd kan worden. (Foto: Pixabay / Manfred Richter)

door Doron Sajat

RIJSENHOUT - Rijsenhout wil als eerste locatie van gemeente Haarlemmermeer een proefwoning laten bouwen die bestand is tegen de herrie van Schiphol. Geluidsarm bouwen is hét antwoord op de slepende groeidiscussie rond het vliegveld, denkt de gemeente.

Geluidsadaptief bouwen

Haarlemmermeer wil duizenden nieuwe woningen bouwen om aan de steeds grotere vraag te kunnen voldoen. Maar Schiphol, KLM en kritische omwonenden vrezen dat nieuwe woonwijken in de buurt van de luchthaven tot nieuwe ernstig gehinderde bewoners zal leiden. De gemeente denkt met het zogenaamd geluidsadaptief bouwen toekomstige bewoners beter te kunnen beschermen tegen vliegtuiglawaai.

Rijsenhout, een dorp dat onder de rook van de Kaag- en Zwanenburgbaan ligt, wil de eerste locatie zijn waar zo'n geluidsarme woning wordt gebouwd. Het dorp vergrijst en wil dat de gemeente er nieuwe woningen realiseert om jonge gezinnen te kunnen huisvesten. Volgens de bedenker van de methode, bouwkundige Martijn Lugten, is Rijsenhout prima geschikt voor een eerste proefwoning.

Tuin

Lugten: "Deze specifieke locatie is geschikt, omdat je niet direct onder een aanvliegroute zit, maar meer aan de rand ervan. Daarmee kun je, net als bij een geluidsscherm bij een snelweg, zorgen dat je luwte creëert achter de gebouwen." Zelfs in de tuin zou de herrie beperkt kunnen worden, meent Lugten.

Wethouder van luchthavenzaken, Jurgen Nobel, denkt dat het geluidsarm bouwen van woningen mogelijk kan zijn in wijken in Hoofdorp-Noord, Nieuw-Vennep en dus in Rijsenhout. In juli komt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken op werkbezoek in Rijsenhout om te praten wat de mogelijkheden zijn voor meer nieuwbouw. Want ook de aanwezigheid van verpauperde kassen in Rijsenhout staat nieuwe woningen in de weg.

Proefpersoon

Mocht de proefwoning daadwerkelijk in Rijsenhout gebouwd worden, dan ziet bedenker Martijn Lugten het wel zitten om zelf proefpersoon te worden en er te gaan wonen: "Ik word in augustus mijn huis uitgezet in Rotterdam, dus ik ben op zoek naar een nieuwe woning. Als ze voor augustus iets kunnen proberen in Rijsenhout, dan zou ik zeker geïnteresseerd zijn om daar te komen wonen."

i.s.m. Mediapartner NHNieuws

Wat vind jij?

Klinkt dit als muziek in jouw oren of zullen de kosten voor een geluidsarme woning zo huizenhoog zijn, dat alleen welgestelden zo'n woning kunnen betrekken? Laat jouw mening achter op onze Facebookpagina of mail je reactie naar redactie.nhm@rodi.nl.

Baltic Circle Oldtimer Rally

VERVOLG VOORPAGINA
"Er zijn tijdens de lange tocht twee locaties waar alle rijders kunnen rusten. Verschillende dagen moeten we het zelf uitzoeken, dat geeft niet, want zo krijg je extra avontuur."

De rally heeft geen wedstrijdelement. Dat kan de sportiviteit alleen maar bevorderen. Leenze: "Je komt allemaal voor hetzelfde. Dat moet een grote band opleveren. We hebben al een testweekend gehad. We moeten vooraf ook goed checken wat we allemaal meenemen. Je moet dan denken aan een tent en stroom, een koelkast en zonnepanelen op het dak. We komen in gebieden waar helemaal niets te koop is."

De start en de finish van de rally zou in Amsterdam zijn. Leendert: "Om, voor ons, onbekende redenen is dat verplaatst naar de stad Groningen. Maar dat maakt ons niet uit. Als je zo lang rijdt, kunnen die paar extra kilometers er ook wel bij."

www.grandef.nl

De rally

De Baltic Circle Oldtimer Rally beslaat 8.500 kilometer, gaat door elf landen en de auto's waarmee gereden wordt, moeten minimaal 20 jaar oud zijn. De teams krijgen geen GPS mee en er zijn geen snelwegen waaroverheen gereden kan worden. En tijdens de gehele rit wordt streng gecontroleerd of de regels worden nageleefd.

KARWEI Hoofddorp heeft alles voor een heerlijk buitenseizoen

Alles voor de barbecue, lounge- en tuinsets, planten en kachels, KARWEI is klaar voor de zomer. (Foto: KARWEI Hoofddorp)

HOOFDDORP - Iedereen is de afgelopen weken in de tuin bezig geweest en is (bijna) klaar voor een mooi en gezellig buitenseizoen. Bij KARWEI Hoofddorp kun je je laten inspireren voor een heerlijk en zorgeloos buitenleven. KARWEI heeft hebben alles in huis voor een fantastische zomer.

Veel mensen waren de afgelopen weken in hun tuin in de weer met de groene aanslagreiniger. Zij zorgden dat de houten tuinmeubelen weer strak in de lak zitten. En zij plaatsten en onderhielden vele schuttingen. Moet je nog de laatste hand leggen aan je tuin, KARWEI staat voor je klaar. De bouwmarkt kan helpen bij het onderhoud aan de tuin, biedt diverse loungesets en heeft alles in huis voor een geslaagde barbecue.

Seizoenstip

Ook kan KARWEI maatwerk zonweringen bestellen en plaatsen. Laat je inspireren in de winkel. Een verkoopmedewerker geeft graag vrijblijvend advies. Van markiezen en (maatwerk) horren tot aan terrasoverkappingen en screens, KARWEI kan het allemaal leveren.

Wat je klus ook is, met hulp van KARWEI gaat het je lukken. Houd het KARWEI-krantje of www.karwei.nl in de gaten voor speciale acties tijdens het tuinseizoen. Het team staat voor je klaar.

KARWEI Hoofddorp
Noordmeerstraat 32-36
2131 AD Hoofddorp
023-565 1215

Live cooking

NIEUW-VENNEP - Bij BioExpress is vrijdag 24 mei vanaf 18.30 uur een live cooking event. De talenten van BioExpress serveren een 3-gangen menu waaronder een barbecuegerecht van de keramische BBQ, bereid door BBQ-master Barry Weber. De band Never2Late uit Nieuw-Vennep zorgt voor muziek.

Barry Weber bereidt een kippendijcake met verse groenten van de BBQ, voorafgegaan door een huisgemaakt BioSoepje met brood en kruidenboter met zongedroogde tomaat. Ter afsluiting serveert de BioExpress het huisgemaakte appelgebak.

De BioExpress biedt talenten met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals Barry, de kans op een ontwikkelingstraject wat kan leiden tot een (betaalde) baan. Naast de maatschappelijke betrokkenheid zet de BioExpress zich als winnaar van het Groenste Idee in voor een samenleving met minder voedselverspilling door een unieke samenwerking met Jumbo van Vliet uit Nieuw-Vennep.

Reserveren: https://bioexpress.nl. Het live cooking event bij De BioExpress in Tuincentrum Suidgeest aan de Hoofdweg begint 18.30 uur. Kosten zijn 25 euro.

Best gelezen online

(Foto: Screenshot)

Op onze website, www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer, plaatsen wij dagelijks artikelen. Artikelen die voor een groot deel ook in de krant terecht komen, maar ook artikelen die de krant niet halen, krijgen hier een plekje.

De best gelezen artikelen van afgelopen week waren:

Leerlingen Het Palet runnen een echte winkel (300 views)

Fietser ernstig gewond na aanrijding (185)

Rijend restaurant in Hoofddorp (92)

Auto belandt op zijn kop bij oprit A4 (74)

Mooie start voor Lunchmaatjes (45)

Wij plaatsen onze artikelen ook zo veel mogelijk webfirst; dit betekent dat het laatste nieuws als eerste op onze website staat. Neem dus geregeld een kijkje op onze website (ook vanwege de agenda) en volg onze Facebookpagina 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' waar wij veel linken plaatsen naar onze artikelen.

Groot feest op jarige 't Venne

De gymzaal als circustent bij 't Venne. (Foto: Basisschool ít Venne)

NIEUW-VENNEP - Basisschool 't Venne kijkt terug op een mooie week. Van 13 tot en met 17 mei was het namelijk feest op de school die haar 15-jarig jubileum vierde. De jubileumweek had als thema 'Het circus'.

De hele week stond bol van de activiteiten. Maandag was er een grootse opening met clowns bij de ingang. Ook werd een jubileumvlag gehesen op het schoolplein. 's Ochtends stond een aantal vakken op het programma, 's middags mochten de kinderen hun creativiteit botvieren op knutselwerkjes in het circusthema.

Circuspiste

Dinsdag was een bijzondere dag. Echte circusartiesten brachten een bezoek aan 't Venne en leerden de leerlingen de fijne kneepjes van het vak. In de ochtend gaven de artiesten zelf een show. Vervolgens studeerde elke groep een eigen act in die 's middags tijdens de circusshow werd getoond. Er waren acrobaten, mimespelers, jongleurs en clowntjes. Voor de show was een echte circuspiste gecreëerd in de gymzaal. Het zag er prachtig en professioneel uit. In een uur passeerden diverse disciplines de revue.

De leerlingen trokken woensdag door de wijk voor een vossenjacht langs twaalf vossen, die uiteindelijk het woord 'circusparade' opleverde.

De feestvreugde werd donderdag compleet met de schoolreisjes. De onderbouw trok naar speelpark De Goudvis in Sint Maartensvlotbrug, de middenbouw ging naar het Rotterdamse recreatiepark Plaswijckpark en de bovenbouwleerlingen beleefden een leuke dag in attractiepark Duinrell. Het weer werkte, net als de hele week, mee.

De slotdag van het feest stond in het teken van de schooltentoonstelling. De knutselwerken werden vrijdag geëxposeerd. Die trokken veel bekijks, van leerlingen en hun ouders. Ook werd een film over de circusacts van dinsdag, gemaakt door een leerkracht, getoond.

Veel gaslekken in Rijsenhout

Een gaspit. (Foto: Pixabay / Magnascan)

RIJSENHOUT - Bewoners van de Regenboogstraat worden geplaagd door gaslekken. De afgelopen 1,5 jaar zijn er 5 geweest. De dorpsraad dringt aan op een oplossing, schrijft NHNieuws.

Volgens de dorpsraad is er sprake van een structureel probleem dat maar niet wordt opgelost. "Sommige gaslekken hebben tot ontploffingen geleid", vertelt voorzitter van de dorpsraad, Monique Damen. "Sommige binnen woningen, sommige erbuiten."

Al een jaar is de dorpsraad aan het bellen voor een oplossing, zonder succes. PvdA Haarlemmermeer heeft schriftelijke vragen gesteld. De partij noemt de verouderde staat van de woningen als mogelijke reden.

Onduidelijk is wie het probleem moet oplossen. Ymere is verantwoordelijk voor de woningen, Liander voor de leidingen buitenshuis. De partijen wijzen naar elkaar. Volgens Liander is er echter niets meer aan de hand. De problemen hielden verband met de vervanging van gasmeters door nieuwe, slimme meters. "Met de meterwissel doen we altijd een kwaliteitscontrole rond de meterkast. Daarbij zijn we enkele kleine gaslekkages tegenkomen. Dit is hersteld", aldus Liander.

Lezersfoto - Nieuw stuk Haarlemmermeer

De Stompe Toren in Spaarnwoude. (Foto: Hans Stellingwerf)

SPAARNWOUDE - Hans Stellingwerf stuurde deze foto van De Stompe Toren die wij kronen tot 'Lezersfoto van de Week'. Hij schrijft: "Het is een stuk verder fietsen vanuit Nieuw-Vennep, maar dan heb je ook wat: een nieuw stuk Haarlemmermeer! Langs weilanden, koeien, dijkjes, bossen, een prachtig gebied. Te zien is de Stompe Toren in Spaarnwoude, een kerkje uit de middeleeuwen dat tegenwoordig dienst doet als ruimte voor exposities en concerten."

Ook Lezersfoto van de Week worden? Mail naar redactie.nhm@rodi.nl.

Rondleidingen bloemenweides

De bloemenweides zijn op dit moment van het jaar op zijn mooist. (Foto: Stichting MEERGroen)

HOOFDDORP - Al enige jaren voert Stichting MEERGroen met en voor de gemeente ecologisch beheer uit in en om Hoofddorp. Onderdeel hiervan zijn de bloemenweides in de IJtocht-zone in Overbos en Floriande, in Houtwijkerveld en op het Jansonius terrein.

De bloemenweides zijn in deze periode in maximale bloei. Graag neemt MEERGroen belangstellenden mee op rondleidingen:
Zaterdag 25 mei 10.00: Jansonius terrein, verzamelen voor Hospice Bardo en 20.00 Houtwijkerveld, bij nr 8.

Maandag 27 mei 20.00: Fietstocht langs de 25 bloemenvelden van de IJtocht-zone, verzamelen bij Ravensbos, auto-ingang.

Een aparte afspraak is te maken met Franke van der Laan, info@stichtingmeergroen.nl of 06-48226490.

Aurelia knapste van Noord-Holland

De Vennepse Aurelia van Haver is tot knapste van Noord-Holland gekroond. (Foto: NHNieuws)

NIEUW-VENNEP - Aurelia van Haver mag zich de knapste dame van Noord-Holland noemen. Nadat de Nieuw-Vennepse zondag 12 mei de Miss Beauty Noord-Holland-verkiezing won, hoopt ze nu gekroond te worden tot knapste van Nederland.

"Liefst draag ik die sjerp de hele dag"

"Het was echt geweldig", laat de kersverse Miss weten aan NH Nieuws. "Er hing een goede sfeer in de zaal en ook onderling waren de meiden heel aardig voor elkaar."

Toen de winnaar bekend werd gemaakt, zag Aurelia de presentatrice al af en toe haar kant opkijken: "Ik dacht 'waarom kijkt ze toch?', en toen zei ze mijn naam. Ik kon echt niet geloven dat ik het ben geworden. Ik kreeg een mooie kroon met steentjes en een blauwe sjerp", vertelt de schone jongedame. "Het liefst draag ik die sjerp en kroon de hele dag, maar dat zou een beetje raar zijn", grapt ze.

Landelijke finale

Nu Aurelia zich de knapste van de provincie mag noemen, zal ze tegen andere provinciale winnaars strijden voor de landelijke titel: "Dat gaat nog moeilijk worden, ik heb al even gekeken en het zijn echt mooie meiden. Ik moet dus aan de bak. De landelijke finale is echt heel groot."

De finale is op 30 augustus.

i.s.m. mediapartner NHNieuws

"Duurzame vakantiehuizen in Randstad zijn hot"

Een impressie van Droompark Buitenhuizen. (Foto: PR)

VELSEN-ZUID - Terwijl begrippen als duurzaam en gasloos op de gewone woningmarkt nog goed tot ontwikkeling moeten komen, is het al mogelijk een gasloze vakantiewoning aan te schaffen. En ook nog op een unieke plek: een groen gebied nabij Amsterdam en Haarlem.

Zowel geïnteresseerden in een eigen vakantiehuis als investeerders tonen veel belangstelling voor de slimme ontwikkeling. Verwacht wordt dat in het weekend van 25 en 26 mei, wanneer de verkoop start, veel vakantiewoningen gekocht worden. Het gaat om veertig direct aan het water gelegen woningen die de laatste bouwfase vormen op een modern en verzorgd recreatiepark: Droompark Buitenhuizen aan de Buitenhuizerweg in Velsen-Zuid. Verscholen in het groen in stadspark Spaarnwoude en aan de rand van Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Volop natuur, maar ook dichtbij steden als Amsterdam en Haarlem. Die combinatie van ontspannende natuur en prikkelende steden op het gebied van cultuur en vertier dichtbij, maken de ligging uniek en begerenswaardig.

Er zijn drie typen woningen, alle gasloos, en vervaardigd met gebruikmaking van duurzame en onderhoudsarme materialen. Hun ligging en state-of-art uitvoering zorgen dat deze ultramoderne, vakantiewoningen interessante verhuurmogelijkheden bieden. Het maakt de woningen ook erg geschikt als investering.

Droompark Buitenhuizen stelt geïnteresseerden zaterdag 25 en zondag 26 mei (11.00 tot 17.00 uur) in staat een kijkje te nemen op het park, informatie in te winnen en voor inschrijving voor dit nieuwe project.

Info bij accountmanager Johannes Meijer, 06-23056549 en

droomparken.nl/buitenhuizen

Column Sterkliniek Dierenartsen

Lodewijk Kamps. Foto: Corine Zijerveld

Te gekko!

door Lodewijk Kamps

"Hey pap, kun je ons vrijdag ophalen van een feestje?"

"Ja hoor, dat is goed, geen probleem. Ik heb toch dienst, dus ik ga pas laat slapen."

" Nou, je mag wel eerst gaan slapen, hoor, het is op zijn vroegst om 3.00 uur klaar…"

"Oh, eh, nou, eh, dat had ik niet verwacht, maar vooruit dan maar. Waar moet ik jullie halen?"

"In Haarlem-Noord, bij de lichtfabriek."

"En moet ik jou alleen halen of rijdt er nog iemand mee?"

"Nou, alleen Esmeralda, denk ik, die woont bij ons in de straat."

Ik ging die vrijdag voor de zekerheid om 11 uur al naar bed. Een uur later ging de telefoon: iemand belde in grote onzekerheid op omdat zijn 3 maanden oude puppy het pak hagelslag uit de kast had gehaald en geheel had opgegeten. Hij wist niet hoeveel er in had gezeten. Tijdens het telefoongesprek riep zijn vrouw vanuit de kamer echter dat het hondje alles eruit aan het braken was. Dat was een grote opluchting, voor het diertje.

Juist toen ik weer de slaap te pakken had, belde mijn dochter dat het niet zo gezellig was als ze hadden gehoopt en dat ze eerder gehaald wilden worden, bijvoorbeeld al om 2 uur. Ik verzette de wekker en kon nog drie kwartier slapen. In theorie. Toen de zoemer ging, klonk die als een verlossing om het bed te mogen verlaten. Bij de lichtfabriek aangekomen, volstond een whatsappje om haar naar de auto te laten komen, toch met vier vriendinnen, die bij nader inzien in respectievelijk Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Abbenes en bij ons in de straat afgezet moesten worden.

Op de achterbank was het een gekwebbel van jewelste, vooral over jongens en over wat ze zeiden, deden en aanhadden. Iedereen bedankte me hartelijk voor het thuisbrengen en zei: "Te gek dat u ons helemaal thuisbrengt." Dat was heel dankbaar. Toen ik de auto thuis parkeerde, ging de telefoon. Een eigenares van een gekko vroeg of ik ook reptielen behandelde, want bij haar eigen arts kreeg ze een bandje. We spraken op de praktijk af, ik was toch al klaarwakker.

Op de kliniek moest ik even wachten tot ze er was, maar gelukkig verscheen ze. De schitterend gekleurde gekko had zijn endeldarm er enkele centimeters uitgeperst. Er hing een trosje bebloed slijmvlies onder de staart. Gelukkig had de eigenares het gezien toen zij thuiskwam van een stapavondje, want hoe langer zo iets bestaat, hoe onmogelijker het wordt om de darm terug te krijgen. Steeds als ik hem er bijna in had, floepte 'ie er weer helemaal uit. Maar uiteindelijk lukte het de darm geheel terug te krijgen. Een speciale hechting erop en lekker terug naar bed.

Toen ik thuis weer in bed lag, hoorde ik mijn dochter opstaan en douchen: Ze moest naar haar bijbaantje bij de bakker. Die heeft ook weinig slaap nodig, dacht ik en zakte weg.

Indringende voorstelling over dementie door Nobilis Thuiszorg

In De Luifel is een solovoorstelling te bezoeken over dementie. (Foto: PR)

HEEMSTEDE - Nobilis Thuiszorg verzorgt woensdag 19 juni om 14.00 uur een themamiddag in De Luifel aan de Herenweg 96 met een voorstelling over dementie.

'Is dat uw moeder'

Steeds meer mensen krijgen in hun nabijheid te maken met dementie. Het is heftig om dat in de eigen omgeving mee te maken. Woorden die bij dit proces passen, zijn angst, verlies, acceptatie en schaamte.

De bekende Haarlemse theatermaker Marijke Kots speelt op deze Nobilis Thuiszorg themamiddag haar solovoorstelling 'Is dat uw moeder?', een voorstelling over de moeite en schaamte die sommigen voelen bij het dementeringsproces van een dierbare. In dit geval, wat er gebeurt met de dochter als zich bij haar moeder de ziekte van Alzheimer openbaart.

Daarna is er ruimte om met elkaar na te praten onder het genot van een gezellig drankje. Deze indrukwekkende middag wordt aangeboden door Nobilis Thuiszorg. Toegang is vrij. Aanmelden is gewenst en kan via info@nobilis.nl of 023-5100333.

Graag tot dan.

The Hoochies presenteert cd in Shack

Band The Hoochies. (Foto: PR)

OUDE MEER - Een cd-presentatie en een Woodstock-middag staan komend weekend op het muzikale programma van The Shack aan de Schipholdijk.

Zondag: Woodstock Undercover

Zaterdag 25 mei presenteert The Hoochies zijn nieuwe cd. Het muzikale avontuur van deze band begon in 2014 in The Shack, nu is daar de cd presentatie, dat maakt de cirkel rond. Richard Koster, zang en harmonica (Cuban Heels) en Roelof Meijeringh op gitaar (Memo Gonzalez) vormen de spil van de band. De ritmesectie bestaat uit Lut Luttik (Drippin' Honey), op bas en Chiel ten Vaarwerk (Cuban Heels) op drums. De band brengt overtuigende Chicago-stijl Bluesharp, no nonsens rauwe Blues en Boogie in de traditie van Little Walter, The Red Devils, Sean Costello, Drippin' Honey en Cuban Heels. De band speelt de blues alsof ze door de duivel op de hielen wordt gezeten en staat garant voor een rauwe en smerige Lester Butler sound.

Woodstock

Het is in augustus alweer 50 jaar geleden dat het memorabele Woodstock festival gehouden werd. In augustus staat het jaarlijkse Woodshack-weekend op het Shack programma, maar voordat het zover is kan het publiek zondag 26 mei al genieten van een 'trip down memory lane' met de prachtige band Woodstock Undercover. Een middag vol Music, Love, Peace & Happiness. Vijf klasse muzikanten gaan 50 jaar terug in de tijd om de muziek van diverse artiesten die op Woodstock '69 speelden te vertolken. Denk aan CCR, Santana, Jimi Hendrix en The Who. De band bestaat uit Thomas Meeuwis, die momenteel toert met de musical Woodstock The Story en daarin een weergaloze vertolking neerzet van Pinball Wizard van The Who, die er samen met Mick Hup, in The Shack bekend van die ongeëvenaarde ELO undercover, Ymte Koekoek (Money & The Man, Tricklebolt), Sheldon Jung en Roland Jester een memorabele middag van gaat maken.

The Shack is zaterdag open vanaf 20.00 uur, The Hoochies begint rond 21.00 uur. Toegang is 10 euro. Zondag is The Shack open vanaf 15.00 uur en Woodstock undercover speelt vanaf 16.00 uur. Toegang is 10 euro.

www.the-shack.info

Radio Velddagen in CRASH museum

Met militaire apparaten wordt geprobeerd contact te leggen met andere radioamateurs in heel Nederland. (Foto: Crash '40-'45)

AALSMEERDERBRUG - Het CRASH Luchtoorlog- en Verzetsmuseum '40-'45 aan de Aalsmeerderdijk houdt zaterdag 25 en zondag 26 mei de CRASH Radio Velddagen.

Het hele weekend wordt geprobeerd met militaire apparatuur uit de Tweede Wereldoorlog radioverbindingen te leggen met radioamateurs in Nederland en verder. Deze verbindingen worden gelegd vanaf de parkeerplaats voor het museum en in de speciale radiokamer. Op de parkeerplaats nemen radioamateurs plaats in hun tenten of mobiele units om met radio's uit de Tweede Wereldoorlog en de periode hierna te werken. In de radiokamer is de museumcollectie van radio's uit gecrashte vliegtuigen en nog intacte en werkende radio's uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Vanuit de radiokamer in het museum wordt gewerkt met de speciale call-sign PI4C.

De radiodagen zijn te bezoeken van 11.00 tot 16.00 uur.

www.crash40-45.nl

Jazzviering tijdens Take Off Event in Meerse

HOOFDDORP - Tijdens het Take Off Music Event in Hoofddorp is zondag 26 mei een speciale Jazzviering in schouwburg De Meerse op het Raadhuisplein met als thema 'Somewhere over the Rainbow'.

Aan de viering werkt de Big Band Haarlemmermeer, onder leiding van Paul Beugels, muzikaal mee. De Franse jazz-zangeres Leah Kline soleert virtuoos.

Voorganger is deze zondag dominee Coen Wessel. De dienst begint 11.00 uur.

De jazzdienst in schouwburg De Meerse is onderdeel van het Take Off Music Event – voorheen Meerjazz - en wordt georganiseerd in samenwerking met de Raad van Kerken Hoofddorp.

www.kerkeninhoofddorp.nl

SV Hoofddorp heeft nog één punt nodig

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp is dichtbij handhaving in de eerste klasse. Het team van trainer Jethro Abram won 19 mei de zware uitwedstrijd tegen FC Uitgeest met 0-1. Het doelpunt kwam op naam van Revelinio Vermeer.

Handhaving binnen handbereik

Beide teams begonnen zeer voorzichtig op Sportpark De Koog. Het bleek aan beide kanten niet mogelijk om goede kansen te creëren. Het was dan ook geen verrassing dat er bij het aanbreken van de rust nog niet gescoord was.

In de tweede helft viel er voor het publiek iets meer te genieten. Hoofddorp begon bijzonder scherp. Na een goede combinatie tussen Lars van Rijn en Sven Wierda kwam de bal bij Revelinio Vermeer. Die liet voor de zoveelste keer zijn klasse zien en liet de doelman kansloos. Hoofddorp ging daarna defensief spelen, want winst was nodig. Die tactiek werkte, want de thuisploeg kreeg slechts een keer een grote kans. Na een goed opgezette aanval kwam de bal op de paal en lat terecht.

Stand gehouden

Abram zat langs de kant met veel spanning, maar zijn manschappen hielden stand. Na afloop kon hij er geen seconde mee zitten dat het geen goede wedstrijd was geweest. Het enige dat deze keer telde waren de 3 punten en die waren veroverd. Hoofddorp speelt zondag 26 mei tegen AFC '34. Als 1 punt wordt gepakt, is Hoofddorp veilig.

Overbos verzilvert kansen niet

Kansen creëert Overbos wel, maar tot scoren komt het deze middag amper. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het zaterdagteam van SV Overbos verloor 18 mei in de derde klasse met 1-2 van FC VVC. Het team van trainer Maurice Kuiper ging vooral in de eerste helft slecht met de kansen om.

In de eerste helft was het spel van de thuisploeg goed. Voortdurend waren er kansen, maar hiermee werd slordig omgegaan. VVC kon in deze periode weinig terug doen. Een oude voetbalwet is, dat als je weigert te scoren, de tegenstander dat uiteindelijk wel doet. Door Ruben Guda en Jamil Da Cruz werd het 0-2. VVC hield de voorsprong goed vast. Dave de Boer kon de aansluitingstreffer maken, maar verder kwam Overbos niet.

Het team van Kuiper blijft elfde. Het seizoen sluit volgende week af, uit tegen DEM.

Ben Mesman toernooi

Bij Overbos wordt uitgekeken naar een belangrijk evenement. Het Ben Mesman Toernooi staat voor de deur. Zaterdag 1 en zondag 2 juni strijden de Overbos-teams met teams uit onder andere Haarlemmermeer. "Als toernooicommissie mogen we zeker niet klagen over het aantal bezoekende teams die wij deze twee dagen mogen ontvangen. Toch zien wij om ons heen dat het moeilijker wordt toernooien vol te krijgen. Er worden in de regio zelfs al toernooien afgelast vanwege een tekort aan aanmeldingen. Het kan dus zijn dat meerdere Overbos-teams worden ingedeeld in dezelfde poule."

De toernooicommissie is bezig met de laatste voorbereidingen voor het toernooi. Het ochtendprogramma start 9.00 uur, het middagprogramma vangt aan om 12.00 uur.

Fraaie winst voor koploper KIOS

KIOS heeft geen moeite met tegenstander Weidevogels. (Foto: Rowin van Diest)

NIEUW-VENNEP - De korfballers van KIOS hadden in de tweede klasse weinig moeite met Weidevogels uit Bleiswijk, het duel eindigde in 21-14. Door deze winst blijft het team van trainer Marc Krook overtuigend koploper.

Kampioenschap steeds dichterbij

De korfballers van KIOS lieten de eigen aanhang goed spel zien. Met rust stond het al 10-4 en wist iedereen dat de zege niet meer in gevaar zou komen.

In de tweede helft bleef KIOS sterk doorgaan. Weidevogels toonde zich een sportieve tegenstander. Rico Landman zou uiteindelijk zes keer scoren, Jeroen Vos kwam tot vijf, Rick Blom tot vier, Lisa Landmaan scoorde ook vier keer, Daan Landman schreef drie punten op zijn naam, Anouk Harting en Rico Landman scoorden beiden twee keer en Ilse Landman vond de korf één keer.

In deze vorm kan het team van Krook de promotie niet meer ontgaan. Volgende week wacht de uitwedstrijd bij Dijkvogels, dat tegen degradatie vecht. Als de Vennepers deze wedstrijd winnen, dan wacht de week daarop de kans om tegen Paal Centraal kampioen te worden.

Jeugdleden

KIOS is op zoek naar nieuwe jeugdleden. Een trainer van de club: "Je kunt bij ons al komen trainen als je 4 jaar bent. Op zaterdagmorgen trainen onze jongste jeugdleden (4 tot 6 jaar) van 10.00 tot 11.00 uur. Wij noemen deze leden de kangoeroes. Donderdag van 18.30 tot 19.25 uur trainen de F-jes. Dat zijn de jongens en meiden van 6 tot 8 jaar. Kinderen mogen altijd een paar keer gratis meetrainen om te proberen of zij het leuk vinden."

Voor meer informatie, tcj@kvkios.nl of bel naar Cynthia, 06-23084722.

Reigers pakt kampioenschap

De Reigers in actie in een eerdere wedstrijd. (Foto: Archief Rodi)

HOOFDDORP - De mannen van Mixed Hockeyclub De Reigers pakten zondag 19 mei het kampioenschap. Het team van trainer-coach Wiegert de Regt won met 4-0 van Shinty. En omdat concurrent Bennebroek verloor was het kampioenschap al een feit. Volgend jaar komen de mannen uit in de Overgangsklasse.

Promotie naar Overgangsklasse

De hockeymannen van De Reigers begonnen het duel zonder al te veel druk. De Regt had zijn manschappen er terecht op gewezen dat de ploeg voldoende sterk was om deze tegenstander te kloppen. A-junior Jouke Dijkstra en Marc Weber zorgden voor de 1-0 en 2-0. Laatstgenoemde scoorde via een strafcorner.

Aanvallend

In de tweede helft bleef de thuisploeg zeer aanvallend verder gaan. Tim Melief en Flores Baars vergrootten de voorsprong. Langs de kant lieten de enthousiaste fans weten dat Bennebroek achter stond en dat gaf extra veel sfeer.

Na afloop werd het kampioenschap feestelijk gevierd. Wiegert de Regt en zijn mannen kunnen terugkijken op een perfect seizoen.

Programma

Zondag 26 mei speelt Reigers thuis tegen MHC Bennebroek. De wedstrijd begint om 14.45 uur. Een week later, zondag 2 juni, wacht de laatste wedstrijd van het seizoen. De Reigers gaat hiervoor naar Amstelveen en speelt hier om 14.45 uur.

Sport Kort

HAARLEMMERMEER - Een paar korte sportberichten:

Eindelijk weer winst voor Pioniers

HOOFDDORP - Meerlease Pioniers heeft na vijf zure nederlagen op rij weer eens gewonnen.

Het sterke Amsterdam werd met 2-0 verslagen. De meest opvallende man bij de thuisploeg was de 18-jarige Yassir Lachkar. De werper maakte grote indruk en maakte het de Mokummers erg moeilijk. Lachkar was in zijn juniorentijd actief bij Vennep Flyers. Het jonge talent maakte zo veel indruk op coach Mervin Gario dat hij de rest van het seizoen is toegevoegd aan de selectie en het tweede team mag verlaten. Door de overwinning staat Pioniers op een derde plek van de ranglijst.

=====

Opening nieuwe locatie VCH Beach

HOOFDDORP - Zaterdag 18 mei is de nieuwe locatie geopend van Volleybalclub Hoofddorp (VCH) Beach.

Jarenlang konden leden beachvolleyballen op de voormalige ligweide van zwembad Het Spectrum. Door de geplande woningbouw op dit terrein is VCH Beach verhuisd naar de Bennebroekerweg, naast de voetbalvelden van VV UNO. VCH Beach vierde daarnaast zaterdag haar 10-jarig bestaan. Dubbel feest dus.

www.vchbeach.nl

=====

Eremedailles voor SV Spaarnwoude

SPAARNWOUDE - Wethouder Sport, Mieke Booij, reikte vrijdag 17 mei twee eremedailles uit aan SV Spaarnwoude.

Ter ere van het 100-jarig bestaan van de afdeling voetbal krijgt de club een gouden eremedaille. En voor het 50-jarig bestaan van de afdeling honk- en softbal een bronzen eremedaille.

Jouw sportnieuws

HAARLEMMERNMEER - Heb jij ook sportnieuws - een verslag, een open dag, een toernooi - mail dit naar redactie.nhm@rodi.nl of 'Tip de redactie' op www.rodi.nl/regio/haarlemmermeer.