Haarlems Nieuwsblad

28 maart 2019

Haarlems Nieuwsblad 28 maart 2019


Bison Bowling waarschijnlijk naar Badmintonpad

Het gebied met op de achtergrond het Sterrencollege en de nieuwe Duinwijckhal. (Foto: Christa Warmerdam)

door CHRISTA WARMERDAM

HAARLEM – Als het aan de gemeente Haarlem ligt verhuist Bison Bowling naar het Badmintonpad. Het College heeft dit besluit genomen, staat op de website van de gemeente. Op dit besluit kan tot en met 17 april 2019 gereageerd worden door personen die zelf interesse hebben in de locatie.

De locatie Badmintonpad is een herontwikkellocatie waar inmiddels het Sterrencollege en de nieuwe Duinwijckhal zijn gerealiseerd. Na de sloop van de oude Duinwijckhal komt er een kavel vrij. Het is een bestuurlijke wens van de gemeente om de Bison Bowling voor Haarlem te behouden. In de commissie Samenleving van 30 november 2017 heeft het college op verzoek van de eigenaar van de Bison Bowling en een bestuurslid van de Bowlingvereniging, aangegeven actief mee te willen werken aan het zoeken van een alternatieve locatie voor de Bison Bowling. Aan de Bison Bowling zit een vereniging verbonden van 200 leden die tegen een maatschappelijke prijs bowlingbanen huren. Een bowlingcentrum is qua functie een goede aanvulling op het gebied naast de nieuwe Duinwijckhal. De school zorgt overdag voor levendigheid en de badmintonhal en de Bison Bowling 's avonds en in het weekend. Die levendigheid vergroot de sociale veiligheid in het gebied en versterkt de aantrekkelijkheid van het gebied. Het bowlingcentrum lijkt een logische aanvulling langs de Randweg. In dit gebied bevinden zich onder andere de squashbaan, de ijsbaan en de Kennemersporthal.

In een eerder stadium is onderzocht of deze locatie geschikt was als woonfunctie maar dat bleek niet zo te zijn.

T.V. Overhout tekent Verklaring Gelijke Behandeling in sport

Wethouder Merijn Snoek is aanwezig namens het college. (Foto: PR)

HAARLEM – Zondag 24 maart tijdens de finale dag van het Dubbel Open op de banen van T.V. Overhout hebben Tennis & Squash Overhout en T.V. Overhout de verklaring gelijke behandeling getekend. Dit in het bijzijn van wethouder Sport Merijn Snoek.

Met het ondertekenen van deze verklaring onderstrepen Tennis & Squash Overhout en T.V. Overhout dat alle mensen respectvol en gelijkwaardig worden behandeld en discriminatie op welke grond dan ook verwerpt. Diversiteit, waaronder seksuele diversiteit, wordt bespreekbaar gemaakt binnen de vereniging.

Vele sportverenigingen in Haarlem hebben de verklaring inmiddels getekend. Wethouder Merijn Snoek hoopt dat de ontbrekende verenigingen snel zullen volgen. Zodat Haarlem binnenkort alleen maar verenigingen kent die diversiteit en respect in de sport bespreekbaar maken.

Bij T.V Overhout heeft de nieuwe voorzitter Robert-Jan Baars, samen met park eigenaresse Eva Korswagen, zich er sterk voor gemaakt om de verklaring te ondertekenen. "Met het ondertekenen onderstrepen wij dat deze vereniging een veilige plek is voor iedereen."

Aanhouding na achtervolging

Haarlem - De politie heeft vrijdagmiddag 22 maart, rond 15.15 uur, na een korte achtervolging twee Haarlemmers van 46 en 34-jaar oud aangehouden. Zij worden verdacht van een diefstal uit een bedrijfsauto op de Crayenesterlaan. Door een 40-jarige man is aangifte gedaan.

Agenten controleerden de verdachten op de Vijverlaan. Tijdens deze staande houding reden de verdachten echter plotseling weg. Na een korte achtervolging konden agenten het voertuig klemrijden op de Johan Wagenaarlaan. De 34-jarige man werd meteen aangehouden. De 46-jarige Haarlemmer probeerde nog te voet te ontkomen, hij werd echter ook snel ingerekend. In de auto van de verdachten lag professioneel gereedschap, dat in beslag is genomen. Niet al die spullen zijn van de gedupeerde aangever. De politie komt graag in contact met de eigenaar van een multitool van het merk Feis en een Maikta nietpistool. De verdachten zitten nog vast en worden verdacht van diefstal van gereedschappen uit een of meerdere bedrijfsauto's.

Verkoop Egelantier

HAARLEM - De verkoopprocedure van het gebouw de Egelantier start na de zomer 2019. Dit is later dan verwacht. De gemeente heeft meer tijd nodig om tot een integraal verkoopkader te komen. De verwachting is dat in juni 2019 de verkoopdocumentatie gereed is om door het college vast te stellen. Uit de evaluatie van de vorige verkoopronde bleek dat er behoefte is om de uitkomsten van onderzoeken te integreren in de selectie- en gunningcriteria. Daarnaast is er een burgerinitiatief gestart om de Egelantier een culturele bestemming te geven. Het college neemt eerst dit initiatief in behandeling. Daarna, op 9 mei, wordt het burgerinitiatief behandeld in de commissie Ontwikkeling.

Bedrijf in beeld Ten boom juweliers sluit haar deuren

Haarlem legt verbod op voeren

meeuwen en duiven

Input gevraagd

voor conceptvisie

Europaweg

Pontje Haarlem vaart weer naar

Cruquius en terug

Surf Project finalist Nederlandse Loterij in Beweging

HAARLEM - Surf Project van Suzanne van den Broek-Dietz uit Haarlem dingt mee naar de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs. Met deze prijs beloont Nederlandse Loterij initiatieven die Nederland gelukkiger, gezonder en sportiever maken. De winnaar ontvangt een geldprijs van 50.000 euro en een bronzen sculptuur. De jury maakt op 9 mei 2019 de winnaar bekend.

Surf Project uit Haarlem is één van de vier initiatieven die door de jury is genomineerd. Het initiatief laat kinderen van 8 tot 18 jaar met het syndroom van Down, autisme en ADHD onder professionele begeleiding kennismaken met golfsurfen.

Het doel is om hun zelfvertrouwen en sociale vaardigheden te versterken. Het project wordt vrijwillig gerund door professionele surfers en er is inmiddels een wachtlijst van nieuwe deelnemers. Met de geldprijs kan Het Surf Project verder professionaliseren met meer capaciteit om meer kinderen kennis te laten maken met golfsurfen en continuïteit gedurende het jaar verzekeren.

Suzanne van den Broek-Dietz, oprichter van Surf Project, is er erg trots op dat het initiatief als één van de finalisten is geselecteerd. "Genomineerd worden voor zo'n bijzondere prijs is voor Surf Project een enorme eer. We kijken, samen met al onze stoere surfers en vrijwilligers, vol spanning uit naar de grote finale en de uitslag op 9 mei."

Naast Surf Project maken ook JUMP van Frank Jol, SmartPool van Koninklijke Nederlandse Biljart Bond en ZekerBewegen van Nederlandse Judo Bond kans om er met de prijs vandoor te gaan.

Juryprijs

De jury van de Nederlandse Loterij In Beweging Prijs bestaat uit vijf prominente Nederlanders die verschillende sectoren vertegenwoordigen op het gebied van sport, gezondheid, welzijn en beweging: Bibian Mentel, Hedy d'Ancona, Marjan Olfers, Hugo Borst en Pieter van den Hoogenband. Zij hebben tientallen initiatieven beoordeeld en vier genomineerden geselecteerd.

Gemeente niet meer verantwoordelijk voor BUUV

Door Christa Warmerdam

HAARLEM - BUUV is de buurtmarktplaats voor en door bewoners van Haarlem. Via BUUV kunnen Haarlemmers elkaar ontmoeten en samen iets ondernemen. Het sympathieke platform is in 2010 in Haarlem van start gegaan en is inmiddels ook landelijk uitgerold.

Het team in Haarlem bestaat uit een netwerkorganisatie met medewerkers van DOCK, Haarlem Effect, MEEdeWering, RIBW-KAM, Vrijwilligerscentrum, Zorgbalans en de gemeente Haarlem. De gemeente heeft tot nu een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling en operationele uitvoering van BUUV. Maar nu wordt het volgens de gemeente tijd dat de deelnemende partijen van BUUV zonder de gemeente Haarlem verder gaan.

Geen consequenties

In april of mei dit jaar volgt de oplevering van de nieuwe BUUV websites en na de zomer van dit jaar wordt de dienstverlening overgenomen door de nieuwe leverancier, Social Care Networks. Haarlem behoudt het eigenaarschap van het BUUV concept en de deelnemende partijen krijgen het gebruiksrecht. Voor de gemeente hebben deze wijzigingen geen personele of financiële consequenties. Het budget voor de uitvoering van BUUV Haarlem wordt opgenomen bij het Thema 'Vrijwillige inzet en mantelzorg' in de nieuwe sociale basis.

BUUV kreeg na de start in Haarlem landelijke bekendheid als 'best practice'. Op verzoek van andere gemeenten en de VNG heeft Haarlem sinds 2013 het concept ook ter beschikking gesteld aan andere steden. Het softwareplatform wordt door de gemeenten gezamenlijk gebruikt, met ieder een eigen aansluiting en lokale bewonersmarktplaats.

Via BUUV kunnen Haarlemmers elkaar ontmoeten, samen iets ondernemen of elkaar helpen. Dit kan van alles zijn: koken, gezelschap, boodschappen doen, begeleiding naar de dokter, een klus in huis of tuin. Het team van BUUV bestaat uit bemiddelaars, stagiaires en vrijwilligers. Samen brengen zij vraag en aanbod bij elkaar.

VVD grootste partij Waterschapsverkiezingen Rijnland

REGIO - De voorzitter van het hoofdstembureau, dijkgraaf Rogier van der Sande, heeft vandaag tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag van de waterschapsverkiezingen vastgesteld. Het opkomstpercentage van deze waterschapsverkiezingen is 54,0% en dit is beduidend hoger dan in 2015. Toen was het 46,2%.

In het gebied van het hoogheemraadschap van Rijnland zijn ruim 1.000.000 inwoners opgeroepen om te stemmen. Hiervan hebben 541.989 inwoners een geldige stem uitgebracht. In totaal deden negen partijen mee aan de verkiezingen.

Verdeling van de partijen

Als grootste partij staat VVD op 1 met 20,7 procent van de stemmen. Dit komt neer op 5 zetels. Daarna komt Partij van de Arbeid met 15,1 procent, wat tevens 3 zetels oplevert. Als derde is geëindigd Water Natuurlijk. Zij verwierf 13,8 procent van de stemmen wat neerkomt op 3 zetels. Daarna komt CDA met 13,6 procent van de stemmen wat uitkomt op 3 zetels.

Partij voor de Dieren heeft 11,7 procent van de stemmers naar zich toegetrokken wat inhoudt dat zij 2 zetels krijgt. 50Plus mag rekeken op 8,1 procent van de stemmen en krijgt hierdoor 2 zetels. ChristenUnie-SGP heeft 7,9 procent van de stemmen ontvangen wat ook telt als 2 zetels.

AWP niet politiek wel deskundig heeft 7,5 procent van de stemgerechtigden voor zich te winnen en heeft recht op 1 zetel. Trots op Nederland heeft met 1,5 procent van de stemmen geen zetels binnengehaald.

Pontje Zuid Schalkwijkerweg en Theehuis vaart in

Oversteken met het pontje is gratis. (Foto: PR)

HAARLEM - Het populaire fiets-en voetgangerspontje tussen de Haarlemse Zuid Schalkwijkerweg en Theehuis de Cruquius gaat maandag 1 april weer in de vaart. De Stroomboot vaart dagelijks van 1 april tot 1 oktober tussen 10.00 en 18.00 uur. Het overzetten is gratis en ook voor rolstoelers mogelijk.

Het aluminium pontje vaart sinds 1998 en wordt bemand en onderhouden door zo'n veertig vrijwillige schippers. Bij toerbeurt zetten ze na een gedegen opleiding zo'n 20 duizend passagiers per seizoen over. De veerpont heeft twee schroeven en wordt aangedreven door twee elektromotoren. De energie daarvoor wordt geleverd door zes zonnepanelen op het dak, middels groene stroom dus. De winterperiode is gebruikt om het pontje in optimale staat voor het nieuwe seizoen te krijgen.

De overtocht

Per afvaart mogen maximaal twaalf passagiers worden vervoerd. Tijdens de overtocht is plaats voor fietsers, bromfietsers en voetgangers. De pont heeft aan beide kanten een oprijplaat waardoor ook rolstoelen en scootmobiels makkelijk de pont op kunnen. De overtocht duurt zo'n 5 minuten. Genoeg tijd voor een praatje, het is altijd gezellig aan boord. Tijdens warme en zonnige zomerdagen is er soms een kleine wachttijd; het aantal passagiers kan dan oplopen tot zeshonderd per dag. De overtocht is gratis, er is een fooienpot voor de bemanning.

Exploitatie

De Stroomboot wordt in de vaart gehouden door Stichting Fietsvoetveer Zuid Schalkwijkerweg – Theehuis Cruquius. De gemeentes Haarlemmermeer en Haarlem én sponsoren zorgen voor de financiën, evenals een aantal donateurs. Voor 5 euro per jaar is het mogelijk om donateur van de stichting te worden.

www.destroomboot.nl

Neergestoken

HAARLEM - Een vechtpartij donderdag 2 maart in de Edward Jennerstraat. Een 14-jarige jongen werd neergestoken door een eveneens 14-jarige jongen. Na de melding trof de politie het slachtoffer aan met verwondingen aan zijn rug en een hand. Hierbij bleek het te gaan om steek- en snijwonden. Het slachtoffer moest voor behandeling van zijn verwondingen worden overgebracht naar het ziekenhuis.Uit eerste verklaringen kwam naar voren dat twee groepjes jongens vermoedelijk na een scheldpartij elkaar te lijf zijn gegaan. Ter plaatse werd een verdachte aangehouden. Hij bleek twee messen bij zich te hebben. Deze zijn in beslag genomen. De politie stelt een onderzoek in naar het incident en de aanleiding.

Nieuwe manier afvalverzameling

Een nieuwe manier van afvalinzamelen gaat beginnen. (Foto: Communicatie gemeente Heemstede)

HEEMSTEDE - Op 28 februari heeft Meerlanden in de wijk Merlenhoven alle aangeboden grijze rolemmers schoongemaakt. De bakken zijn alleen nog bedoeld voor de inzameling van plastic, metalen en drankkartons (PMD).

Meerlanden haalt iedere twee weken PMD op.

Deze nieuwe manier van afvalinzameling is onderdeel van het doel om de hoeveelheid restafval per huishouden terug te brengen van 200 naar 100 kilo in 2020.

Geschrapte treinen roepen vragen op

HAARLEM - Rover maakt zich zorgen over de gevolgen van spoorwerkzaamheden rondom Leiden. Veel reizigers krijgen te maken met minder treinen, terwijl niet iedereen daarover geïnformeerd is. Rover heeft NS een aantal kritische vragen gesteld over deze aangepaste dienstregeling.

Van 25 maart tot 15 april vinden grootschalige werkzaamheden plaats rond station Leiden Centraal. De gevolgen zijn groot waardoor ook reizigers in onder meer Haarlem, Amsterdam, Hoofddorp, Den Haag en Almere drie weken lang te maken krijgen met minder treinen. Rover vindt het een goede zaak dat er geen complete buitendienststelling van station Leiden Centraal is, maar heeft de indruk dat er zoveel treinen worden geschrapt dat reizigers meer worden geraakt dan nodig is.

Reizigers die te maken krijgen met opgeheven Intercity's, zijn aangewezen op Sprinters die niet altijd voldoende verlengd kunnen worden. Rover doet aan NS de suggestie op deze trajecten te rijden met dubbeldekkers om zo meer zitplaatsen te bieden.

Veel reizigers zijn verrast: de informatievoorziening van NS kwam pas laat op gang en is beperkt. Zo worden reizigers alleen geattendeerd op een aangepaste dienstregeling rondom Leiden, terwijl de gevolgen ook op andere trajecten merkbaar kunnen zijn.

Buursportvereniging in Schalkwijk

HAARLEM - Na een succesvolle start van de BuurtSportVereniging in Haarlem-Oost Start SportSupport dit ook in Haarlem-Schalkwijk. De open dag hiervoor is vrijdag 29 maart vanaf 15.00 uur tot 17.30 uur bij SV Olympia Haarlem, Henk van Turnhoutpad 1.

Verschillende verenigingen geven die middag sportclinics. Hierma valt een keuze te maken voor een kennismakingsaanbod van 10 weken. Daarnaast staan er springkussens, is er muziek en kunnen kinderen knutselen.

JOGG

Ook zijn de Healthy Sisters aanwezig (2 ambassadrices van Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Zij gaan samen met de kinderen een gezonde shake maken en lekker bewegen met ouders en kinderen.

De Buurtsportvereniging

De Buurtsportvereniging is een koepel waaronder alle sportverenigingen maar ook andere organisaties zoals Dock of Streetcornerwork vallen en natuurlijk de bewoners uit de wijk.

Dit initiatief is opgestart omdat we alle krachten willen bundelen en nog meer de samenwerking willen opzoeken met alle partijen die werkzaam zijn in de wijk.

Op deze manier kunnen wij de buurtbewoners gezamenlijk bedienen.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen en een poll. Like de pagina en volg ons.

De poll van afgelopen week luidde:

Gemeente Haarlem moet scooters weren bij de uitbreiding van een autoluwe binnenstad.

In totaal had het bericht een bereik van 9416 mensen. Hiervan hebben 561 mensen hun stem uitgebracht. 41 procent vindt dat het goed is voor het milieu. 59 procent zegt dat nee want het is niet haalbaar.

De meeste reactie kwamen van de mensen die tegen stemden.

Hans Halman zegt: Ja, Maar is niet te handhaven.

Colin Becker reageert met: Goed idee. Stomme grasmaaiers op twee wielen. Als ze nou meestal bereden werden door fatsoenlijk volk... maar meestal moet het hard, luidruchtig en slalommen. Het scheelt al als ze alleen de benzine modellen weren. Beter voor de luchtkwaliteit ook.

De stelling voor deze week luidt:

Meeuwen zijn een bedreigde diersoort dus er mogen geen broedmaatregelen getroffen worden.

Aanleiding is het feit dat de gemeente Haarlem een verbod heeft ingevoerd om meeuwen en duiven te voeren in de openbare ruimte. De gemeente heeft dit besloten om overlast van meeuwen en duiven in de stad tegen te gaan. Mensen die na waarschuwingen toch voer neergooien waar meeuwen en duiven op afkomen, kunnen zelfs een boete van € 140 krijgen. Maar belangrijker is dat iedereen weet dat voeren en achterlaten van etensresten meeuwen en ander ongedierte aantrekt en dus de overlast vergroot.

Stem op de Facebookpagina van Haarlems Nieuwsblad en vertel in een reactie eronder waarom u voor of tegen bent.

Haarlem vraagt input voor conceptvisie Europaweg

HAARLEM - Door middel van een inloopbijeenkomst wordt aan inwoners van Haarlem gevraagd naar input over de inrichting van de Europaweg in Schalkwijk. De gemeente Haarlem wil van deze weg een levendige, groene stadsstraat maken. Daarnaast worden er woningen gebouwd.

De route van Schalkwijk naar het centrum wordt volgens de gemeente verbeterd. De Europaweg verandert in een smallere straat met meer groen. Haarlem is een populaire stad waar veel mensen willen (blijven) wonen. De vraag naar woningen is groot. De gemeente wil daarom tot 2025 10.000 woningen en voorzieningen bouwen. Denk hierbij aan scholen en ruimte om te sporten.

Inloopbijeenkomst

Dinsdag 19 maart zijn werknemers van de gemeente in het winkelcentrum Schalkwijk in gesprek gaan met voorbijgangers en bewoners. Op 27 maart is er in Moeder van de Verlosserkerk (Prof. Eijkmanlaan 49) van 16.00 tot 20.00 uur een inloopavond. De bevindingen worden donderdag 11 april in wijkcentrum De Ringvaart (Floris van Adrichemlaan 98) gepresenteert in een concept-visie. Deze inloopbijeenkomst is van 16.00 tot 20.00 uur met een korte presentatie om 16.00 uur, 17.00 uur, 18.00 uur en 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Haarlem vraagt input voor conceptvisie Europaweg

HAARLEM - Door middel van een inloopbijeenkomst wordt aan inwoners van Haarlem gevraagd naar input over de inrichting van de Europaweg in Schalkwijk. De gemeente Haarlem wil van deze weg een levendige, groene stadsstraat maken. Daarnaast worden er woningen gebouwd.

De route van Schalkwijk naar het centrum wordt volgens de gemeente verbeterd. De Europaweg verandert in een smallere straat met meer groen. Haarlem is een populaire stad waar veel mensen willen (blijven) wonen. De vraag naar woningen is groot. De gemeente wil daarom tot 2025 10.000 woningen en voorzieningen bouwen. Denk hierbij aan scholen en ruimte om te sporten.

Inloopbijeenkomst

Dinsdag 19 maart zijn werknemers van de gemeente in het winkelcentrum Schalkwijk in gesprek gaan met voorbijgangers en bewoners. Op 27 maart is er in Moeder van de Verlosserkerk (Prof. Eijkmanlaan 49) van 16.00 tot 20.00 uur een inloopavond. De bevindingen worden donderdag 11 april in wijkcentrum De Ringvaart (Floris van Adrichemlaan 98) gepresenteert in een concept-visie. Deze inloopbijeenkomst is van 16.00 tot 20.00 uur met een korte presentatie om 16.00 uur, 17.00 uur, 18.00 uur en 19.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Verbod op voeren meeuwen en duiven

HAARLEM - Het college van de gemeente Haarlem heeft dinsdag 19 maart besloten het voeren van vogels in openbaar gebied voor de hele stad te verbieden. Hiervoor heeft het college de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aangepast.

Met dit voerverbod hoopt het college de overlast van meeuwen en duiven in de stad tegen te gaan. Het voerverbod gaat per direct in. Wethouder Merijn Snoek (Openbare Ruimte): "De APV is aangepast omdat overlast van meeuwen en duiven in de hele stad speelt. De APV had hiervoor alleen een voerverbod voor meeuwen op bepaalde locaties in de stad.

Etensresten

Ook is het verbod uitgebreid naar andere vogels, zoals duiven. Duiven geven ook steeds meer overlast. Het verbod wordt gehandhaafd, dus je kan echt een boete krijgen, maar belangrijker is dat iedereen weet dat voeren en achterlaten van etensresten meeuwen aantrekt en dus de overlast vergroot".

Subsidie

Daarnaast geeft de wethouder aan dat naast het verbod ook de campagne start om Haarlemmers te informeren over wat ze nog meer kunnen doen om te voorkomen dat meeuwen gaan nestelen, vooral op platte daken. Snoek: "De gemeente subsidieert een gedeelte van de kosten die inwoners maken om met een gespecialiseerd bedrijf maatregelen te treffen tegen nestelen van meeuwen."

Beschermd

Meeuwen zijn beschermde dieren, maar Haarlem beschikt dit jaar over een ontheffing voor een aantal maatregelen om de overlast tegen te gaan. Campagne Naast borden in de stad, flyers en via social media is op de website van de gemeente meer informatie te vinden: www.haarlem.nl/meeuwenoverlast

Parkinson Café

HAARLEM - Op woensdag 10 april is er weer Parkinson Café van 14:00 tot 16:00. Deze middag wordt een introductie in de kunsten van Taïstische Tai Chi gegeven.
Tai Chi werkt stressverlagend en is goed voor circulatie, balans, houding, kracht en lenigheid.De bewegingen zijn voor iedereen geschikt ongeacht leeftijd of fysieke conditie.
Vooral mensen met chronische aandoeningen (zoals Parkinson, reuma, artrose, MS, hartklachten) hebben hier baat bij.

Floris van Adrichemlaan 98 Haarlem.Toegang € 2,00 p.p. incl. koffie/thee. Informatie: 023 5278170 of 06 36323306.

Gratis bloeddrukmetingen Vegro

HAARLEM - Vegro organiseert iedere eerste woensdag van de maand gratis bloeddrukmetingen. Woensdag 3 april tussen 10.00 en 15.00 uur bij Vegro in Haarlem, gevestigd aan de Amsterdamstraat 70-72. Een afspraak maken is niet nodig.

Bij iedere hartslag wordt bloed vanuit het hart door het lichaam gepompt. De bloeddruk is de druk die het bloed hierbij op de bloedvaten uitoefent. Deze bloeddruk is bij iedereen en op elk moment van de dag anders. De bloeddruk kan een hoop vertellen over de conditie waarin men verkeert. Het is daarom van belang de bloeddruk regelmatig te controleren.Er zijn hier diverse hulpmiddelen verkrijgbaar, zoals een bloeddruk- of vetmeter, om ook regelmatig zélf de gezondheid te checken. Kijk voor meer informatie op vegro.nl of bel gratis naar 0800 – 2 88 77 66.

Waterproject Brandaris viel in de smaak

HAARLEM - Op vele basisscholen in Haarlem werd er de afgelopen weken gewerkt met het thema 'water'. Zo ook bij basisschool de Brandaris in Schalkwijk.

Het onderwerp watervervuiling kwam in alle groepen aan de orde. Naast de uitleg over wat watervervuilng is werd er ook een film vertoond. Ook hielden de kinderen zich bezig met de rol van water dicht bij huis, het leven in de zee, bescherming tegen water, klimaatverandering en plastic soep.

De Brandaris Haarlem
Frieslandlaan 2
Tel.: 5336622

Dammende Jeugd wint bij Joop Meure Toernooi

De kopborden van de DamZ! groep in actie. Links in beeld Jelle van der Eng, René van Dusschoten, Jens Mischke (DCIJ) en Nathan Meijer (HDC) en rechts in beeld Max van Dusschoten, Angel Dittrich en Jasmine Koopman. (Foto: Marcel Dittrich)

HAARLEM - De Haarlemse Damclub hield zaterdag 23 maart voor de elfde maal het Joop Meure Toernooi ter herinnering aan haar ere voorzitter. In clublokaal Denksportcentrum 't Spaerne aan de Spaarndamseweg 416 bonden 60 dammers en damsters van diverse speelkracht en leeftijd de strijd met elkaar aan.

Opvallend was de grote en sterke deelname van jeugdspelers. ''Met De HDC timmeren we hard aan de weg. Onze jeugd clubavond is dit seizoen van 4 naar 40 jeugdspelers gegaan en het seizoen is nog niet over," aldus jeugdleider Ferdi Uilhoorn. ''We hebben nu ongeveer evenveel meisjes en jongens op de clubavond spelen, in leeftijd variërend van 5 tot en met 17 jaar. Wij stellen onze jeugd clubavond op maandag van 18.45 tot 19.45 sinds november open voor iedereen die gratis en vrijblijvend kennis wil maken. Dat begint kijkend naar onze ledengroei bekend te worden en dat is ook de bedoeling."

De prijswinnaars van het Joop Meure Toernooi. (Foto: Marcel Dittrich)

Gekleurd dambord

Nieuw dit jaar was, dat de jeugdspelers en hun familie op de zogenaamde DamZ! DamSet speelden. Een vrolijk gekleurd dambord met magnetische schijven dat een geheel vormt met de educatieve damwebsite www.damz.nl .

Winnaars

Kampioen bij de aspiranten werd Jelle van der Eng uit Heerhugowaard, gevolgd door Angel Dittrich van de Haarlemse Damclub. Ondertussen finishten Max van Dusschoten en Jasmine Koopman van de Haarlemse Damclub als de beste pupil respectievelijk welp. Bij de volwassenen was René van Dusschoten (vader van) met afstand de sterkste. In de eerste klasse toonde Ferdi Uilhoorn zich de beste, terwijl de hoofdklasse een prooi was voor Jan-Maarten Koorn van Damclub IJmuiden. Winnaar van de ereklasse en daarmee van de Joop Meure wisselbeker werd de sterke Jos Eggen uit Amsterdam.

Participatiemarkt Haarlem

HAARLEM - Op woensdag 3 april is er weer de Participatiemarkt Haarlem. Tussen 11.00 en 15. 00 uur kunnen mensen die zich oriënteren op mee doen in de samenleving terecht in de Bibliotheek Haarlem Schalkwijk. Meer dan 50 organisaties bieden vanuit hun marktkramen een schat aan informatie over activiteiten in de wijken, dagbesteding, vrijwilligerswerk, opleidingen cursussen en werkstages.

Ruim 100 mensen van die organisaties staan klaar om de bezoekers te informeren. Vorig jaar kwamen maar liefst 1.000 mensen op het evenement af. Soms is het gericht op het vinden van een betaalde baan. Soms is het een andere invulling van werk en betrokkenheid bij de samenleving. Nieuw dit jaar is dat er ook busvervoer is vanuit Haarlem-Noord en vanuit Zandvoort naar het evenement (en weer terug). Bovendien zijn er tijdens de markt twee workshops: een over voeding en een over bewegen. Beide zijn bedoeld om je in beweging te krijgen, maar vooral op een luchtige manier. Het evenement wordt rond 11.15 uur op een ludieke manier geopend door Ruth Nelemaat (voorzitter Participatieraad Haarlem) en Friso van Marion (voorzitter Adviesraad Sociaal Domein Zandvoort). De Participatiemarkt is een initiatief van Pasmatch Personeelsdiensten, de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Gemeente ZandvoortenGemeente Haarlem. De Participatiemarkt is vrij toegankelijk. Meer info op: www.participatiemarkthaarlem.nl .

Maak kennis met team Haarlem-Oost

HAARLEM - Elke eerste dinsdag van de maand werkt het gebiedsteam Oost van de gemeente Haarlem in wijkcentrum De Sprong aan de Prinses Beatrixdreef 6. De ambtenaren in dit team houden zich bezig met het verbeteren van het stadsdeel Oost. Niet alleen door projecten op straat die de openbare ruimte verbeteren. Ook door te kijken wat inwoners in dit stadsdeel voor elkaar en de stad kunnen betekenen en hoe de gemeente daarbij kan helpen. Het team nodigt inwoners van Haarlem Oost uit om kennis te maken en ideeën uit te wisselen voor de buurten in Haarlem Oost. U kunt iedere eerste dinsdag van de maand aanschuiven tussen 15.30 uur en 17.00 uur.

20 procent korting op huismerk zonwering

Bij Van Leeuwenkamp slaagt de klant altijd. (Foto: Vincent de Vries)

HAARLEM - Al veertig jaar is Leeuwenkamp Woninginrichting gevestigd in het Winkelcentrum Schalkwijk. Leeuwenkamp Woningrichting richt zich op alles wat te maken heeft met woninginrichting. Tapijt, vinyl, marmoleum, parket, laminaat, gordijnen, vitrage, binnen- en buiten zonwering, ophangsystemen maar ook voor accessoires.

,,Hoe het komt dat wij er nog steeds zijn? Ik denk dat onze kracht ligt in onze service. We gaan heel ver daarin. Als wij bijvoorbeeld tapijt leggen, wordt het zeer vakkundig door onze huisstoffeerders gedaan", verduidelijkt Jos. ,,De meeste tapijten worden gratis bezorgd en gelegd. Ook hebben we jarenlange ervaring met het maken van gordijnen, diverse plooien, zeilogen enz. De gordijnen worden geconfectioneerd in ons atelier. Het verlenen van service is bij ons nummer één en de klant kan op ons rekenen. Ook na het vervallen van de fabrieksgarantie komen wij bij deze klant langs om de eventuele problemen op te lossen."

Rijdende winkel

Deze klant is de loop der jaren veranderd, zegt Jos. Tijd speelt een rol, maar ook financiën. Leeuwenkamp Woninginrichting probeert daar op in te spelen. ,,Wij zijn van mening dat mensen steeds minder tijd hebben en dat men er mee gebaat is dat wij ook op locatie kunnen komen met onze rijdende winkel", legt de eigenaar uit. ,,We zitten in het midden-segment, waar de verhouding kwaliteit/prijs prima is. We hebben veel vaste klanten die niet alleen in Haarlem wonen maar ook in de regio. Daar zitten mensen tussen van wie de moeder of vader vroeger ook bij ons in de zaak kwam."

Ook online

Behalve in de winkel weet men Leeuwenkamp Woninginrichting ook online te vinden. Jos: ''Jonge mensen maken daar vooral gebruik van. Wat zij op onze website hebben gezien, komen ze vervolgens langs in de winkel om daar iets over te vragen. Die wisselwerking werkt voor ons overigens goed, want we krijgen er nieuwe klanten bij hoor. Wij zijn constant aan het vernieuwen zo hebben wij de voorkant geheel vernieuwd en binnenkort kan men terecht in onze nieuwe inspirationshop van Luxaflex. Op dit moment krijgt men 20 % korting op ons huismerk zonwering.''

Leeuwenkamp Woninginrichting, Rivièradreef 28 in Winkelcentrum Schalkwijk in Haarlem. Tel: 023-5358003, e-mail: info@leeuwenkamp.com, www.leeuwenkamp.com.

Wandel mee met Zonta Walk

HAARLEM - De Zonta Walk Haarlem komt dichterbij! Op zaterdag 13 april gaan tussen 19.00 uur en 20.00 uur wandelaars van start vanaf het Prinsenhof voor een wandeling vol verrassende acts. Boek een kaartje want vol=vol!

Ontdek ook onbekende stukjes van Haarlem en word verrast met een keur aan acts onderweg. De wandeling is ca 3 km lang, reken op ongeveer 2 uur lopen. Of je nu jong/oud bent, man/vrouw, groep/alleen, iedereen kan mee lopen.

De verrassingen onderweg en historisch Haarlem

Op meer dan 12 locaties vinden activiteiten plaats. Deze zijn gemakkelijk te vinden in het programmaboekje. Naast informatie over de acts en de route, lees je meer over de historische locaties waar opgetreden wordt. Het boekje ontvang je op het Prinsenhof bij het inschrijven. De opbrengst van de wandeling gaat naar het project 'Help Haarlemse vrouwen naar een autonome toekomst' van Stichting Netwerkpro

Wat is Zonta

Zonta Kennemerland Zuid is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd service-netwerk van vrouwen, welke zich inzet voor de ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij. De organisatie doet dat door fundraising en door kennis & vaardigheden in te zetten.

Kijk voor meer informatie op zontakennemerlandzuid.nl & www.zonta.org

12 / 36

Stèph en Arja Ibink in de juweliersiwnkel. Foto: Rowin van Diest

Ten Boom Juweliers sluit in mei de deuren

HAARLEM - De dagen aftellen is begonnen voor Stèph en Arja Ibink, eigenaren van Ten Boom Juweliers in Haarlem. Nog ruim een maand dan stoppen zij definitief met de bekende juwelierszaak aan de Barteljorisstraat 19. De uitverkoop is volop aan de gang. Heel veel juwelen en sieraden zijn reeds verkocht. "Toen we met de uitverkoop startten, hadden we een collectie van 1700 artikelen. We hebben nu nog 200 stuks. Kun je nagaan hoe hard dit gaat", glundert Stèph.

Foto-expositie over '100 jaar Ibink als juweliersfamilie'

Hoewel de verkoop goed loopt, kun je niet zien dat de vitrines leeg zijn. Stèph vult 'de gaten' op artistieke wijze in. "We hadden bedacht om de kale ruimten die in de vitrines ontstaan, op te vullen met foto's van vroeger en nu", vertelt hij. "Foto's die een beeld geven van onze geschiedenis als juweliersfamilie. Het is namelijk alweer 100 jaar geleden dat mijn opa met het juweliersvak begon, dat was in 1919/1920.

Derde generatie

Vanaf 1930 had hij zijn eigen winkel. Mijn vader Bert ging er mee verder, samen met zijn broer Ger, en ik met mijn broers zette het vak ook weer voort. Wij zijn de derde generatie. Later, begin 2000, kwam ik in contact met Ten Boom Juweliers in Haarlem, en namen mijn vrouw en ik de zaak over. Ik ben de laatste van de derde generatie van de familie die ermee stopt. Onze zoon Tim, de vierde generatie, werkt in een exclusieve horlogewinkel in Amsterdam. De foto-expositie in de winkel geeft dus een mooi beeld van 'bijna 100 jaar Ibink als juweliersfamilie'. "

Museumwinkel

Als de juwelierswinkel in mei dichtgaat, zal die omgeturnd worden tot een museumwinkel. Het gaat bij het aangrenzende Corrie ten Boom Museum horen. Stèph Ibink gaat als vrijwilliger voor deze museumwinkel wat werkzaamheden doen. "Ik ga geen rondleidingen verzorgen maar wel wat vertellen over deze winkel en het ambacht wat betreft het maken van juwelen en horloges. De Ten Boom-horloges zijn bijvoorbeeld hier te zien", zegt hij.

"Verdwijnt de juwelierswinkel, onze webshop op internet blijft doorgaan. Die blijft actief tot medio 2020. De klanten kunnen ons via deze webshop (www.tenboom.nl) bereiken in verband met service en garantie."

Onderscheidend en ambachtelijk

Voorts heeft de scheidende eigenaar oude gereedschappen verzameld, waarmee juwelen op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Deze gereedschappen zijn voor de museumwinkel, dus na de sluiting van de juwelierswinkel. Stèph: ''Wij zijn bekend geworden omdat wij met onze juwelen en sieraden altijd onderscheidend willen zijn. Wie een leuke sieraad of diamantje bij ons koopt, weet dat het op ambachtelijke wijze is gemaakt en uniek is in zijn soort."

Profiteer van uitverkoop

Het echtpaar Ibink zal op twee dagen afscheid nemen van familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties. Stèph: "Op 15 april nodigen wij medewerkers van het museum uit, op 22 april volgt afscheid van familie, vrienden en zakelijke relaties.

Ondertussen kan iedereen nog volop profiteren van onze uitverkoop. We zijn op donderdag, vrijdag en zaterdag open."

Adresgegevens

Ten Boom Juweliers, Barteljorisstraat 19 te Haarlem, www.tenboom.nl.

'Een plankje pakken' met JeugdSportPas

HAARLEM 'Nadat ik voor het eerst een golf had gepakt, was ik meteen verkocht. Zo gaaf. Stoeien met de elementen, bewegen in de natuur, op het strand zijn met de zon en de zee… Dat is echt het mooiste van surfen'. Vraag Erik Rijsenbrij van First Wave Surfschool iets over wat hij zijn 'lifestyle' noemt en hij begint vol enthousiasme te vertellen.

'Stoeien met de elementen, op het strand zijn met de zon en de zee… Dat is het mooiste wat er is'

Erik deed zelf zijn eerste surfervaring op tijdens een vakantie op Bali. Hij zag anderen surfen en wilde 'ook wel eens zo'n plankje pakken'. Van het een kwam het ander, Erik kreeg het surfen steeds beter onder de knie en werd instructeur, onder meer op zomerkampen in Frankrijk. Na de lessen ging hij met de andere instructeurs meteen zelf weer het water in. In 2011 opende hij met kompaan Stephan Pouw zijn eigen surfschool. Ze begonnen kleinschalig, met wat spullen in de opslag van Skyline Beachbar. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig bedrijf met hun eigen kantoor, omkleedruimtes en opslag in drie zeecontainers. Zowel volwassenen als kinderen kunnen leren surfen bij First Wave Surfschool, dat naast groepslessen ook onder meer bedrijfsuitjes, Summer Surfcamps en kinderpartijtjes aanbiedt.

Spelen met golven

'Die smiles op de gezichten, hoe gaaf ze het vinden, dat is zo mooi om te zien', vertelt Erik. 'Eigenlijk maak je bijna nooit mee dat een kind het níet leuk vindt. Lekker met een groep in wetsuits het water in en met de golven spelen, dat vinden ze altijd leuk. Kinderen leren ook supersnel, de meeste lukt het in hun eerste les wel om een golf te pakken. We beginnen altijd met wat theorie, vooral uit het oogpunt van veiligheid. Zeker bij de eerste lessen werken we alleen met softboards en we leggen kinderen uit hoe het werkt met stroming, windrichting, enzovoorts. Maar dan gaan we zo snel mogelijk het water in. Daarbij bieden we tegelijkertijd een les voor de ouders aan, zodat zij ook kunnen ervaren hoe het is en samen met hun kind kunnen surfen.'

Supergaaf

Surfen wint de laatste jaren sterk aan populariteit en wordt in 2020 zelfs een Olympische sport. Het verbaast Erik niet: 'Het blijft gewoon gaaf als het lukt om een golf te pakken, daarna wil je meteen nog een keer. En hoewel je natuurlijk alleen op je plank staat, is het supergaaf om dit met elkaar te doen. Als je ziet dat een ander een mooie golf pakt, geeft jou dat ook een goed gevoel.

Via JeugdSportPas kunnen kinderen van 7 t/m 12 jaar kennismaken met surfen tijdens twee proeflessen, op 14 en 21 juni. Voorwaarde voor deelname is dat kinderen zwemvaardig zijn (A- + B-diploma). Aanmelden en nog meer sporten uitproberen via JeugdSportPas, kijk op www.jeugdsportpas.nl.

Het fietsendragerseizoen gaat weer van start bij Jim Barens OTOTOTAAL

Dakkoffers en fietsendragers (Foto: PR)

HAARLEM – Het wintersportseizoen is bijna voorbij en de sneeuwkettingen maken plaats voor de fietsendragers, zo ook bij Jim Barens OTOTOTAAL.

Om er de komende periode weer lekker op uit te kunnen trekken op de fiets is het van belang deze op een veilige manier te vervoeren zonder de fietsen te beschadigen. Jim Barens OTOTOTAAL heeft een grote collectie aan fietsendragers van verschillende merken en modellen in de showroom. Zij kunnen u daar adviseren en de verschillende modellen demonstreren om tot de aanschaf van de juiste fietsendrager te komen die aansluit op uw wensen, uw fiets én uw auto.

Gerenommeerde merken

Jim Barens OTOTOTAAL levert fietsendragers van gerenommeerde merken, zoals bijvoorbeeld Thule, Uebler, MovaNext, Spinder, Hapro en Pro-User. Van deze merken hebben zij verschillende modellen op voorraad. Samen met één van de medewerkers kunt u eventueel uw fiets(en) passen om te komen tot de juiste keuze die voldoet aan uw wensen. Dat is pas service!

Montagepartner

Heeft u nog geen TREKHAAK? Jim Barens OTOTOTAAL is al jaren een gecertificeerd montage partner in de tijd van Thule en nu ook weer voor Brink. Als Brink Montage Partner bent u bij hen aan het juiste adres voor het laten monteren van een trekhaak onder uw voertuig.

Jim Barens OTOTOTAAL is gevestigd aan de Delftstraat 34 in Haarlem.

Love by Lo breidt haar onlineshop uit met winkel in de Cronjé

Kom langs bij Love by Lo. (Foto: PR)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Het gaat de 27-jarige Lorance voor de wind. Haar onlineshop in sieraden loopt zo goed dat ze na twee jaar besluit om ook fysiek een winkel te beginnen. "Klanten kunnen nu ook bij mij langskomen voor producten en advies, deze extra service wil ik graag bieden."

Ondernemen zit me in het bloed, vertelt de enthousiaste jonge vrouw. Na acht jaar ervaring te hebben opgedaan bij haar moeder, die in de Cronjé de niet weg te denken JUWELIERSSHOP heeft gehad, wist ze dat ze het ook op eigen kracht kon. Nadat de webshop al snel goed liep wilde Lorance met haar creativiteit meer.

Dat uitte in een winkel in de Cronjé. "Ik verkoop betaalbare trendgevoelige kleding van goede kwaliteit. Daarnaast bied ik leuke sieraden aan die perfect matchen bij de outfit. Ook kunnen mensen wegens jaren lange ervaring nog steeds bij mij terecht voor horloge batterijen, goudsmid reparaties & oorgaatjes prikken."

"In deze straat komen juist mensen met gezinnen. Het is erg leuk dat ze naar binnen komen wandelen, er wordt onwijs leuk gereageerd op mijn winkel, vooral door klanten die mij al kennen van de JUWELIERSSHOP. Mijn generatie klanten bereik ik via Instagram. Als het weer even niet mee zit en er komen minder klanten in de winkel pak ik mijn telefoon en laat ik op Instagram zien wat ik verkoop. Zo gaat de verkoop toch nog door.

"Online verkoop met een fysieke winkel ernaast is wat mij betreft de ideale combinatie." Vanwege de opening heeft Love by Lo tot en met eind april een leuke actie: horloge batterijen voor €5.-, klaar terwijl u wacht.

Love by Lo

Generaal Cronjéstraat 146b,

2021JM Haarlem

023-207.22.39

www.lovebylo.com

Voorjaarskriebels in de Cronjéstraat

Laat u verrassen door het grote winkelaanbod. (Foto: Rowin van Diest)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM – De lente is aangebroken en dat is niet alleen te merken aan het weer. De dagen worden langer en de wind gaat meer liggen. De zon laat zich weer meer zien en de winterse stemming wordt langzaam omgetoverd tot een frisse lenteblik. Ook de winkeliers van de Generaal Cronjéstraat hebben de lente weer in de bol.

Prachtig hoe zij ontwaken. (Foto: Henk van der Linden)
Gladiolus ´Little Darling (Foto: beeldbank iBulb)

De lang winkelstraat in Haarlem-Noord ligt er tevreden bij. De werkzaamheden zijn voorbij en de winkeliers maken zich op voor de lente. In diverse etalages wordt aandacht geschonken aan het voorjaar. De Cronjéstraat is met 150 winkels een van de langste winkelstraten van Nederland. Een dagje winkelen is zeker aan te raden. De diversiteit is ontzettend groot. Van een ambachtelijke bakker tot gerenommeerde beddenzaak. Van elektronica tot schoenen en kleding, alles is te vinden in de Cronjé. Grote winkelketens worden afgewisseld met kleinere boutiekjes of speciaalzaken. Dat maakt winkelen in deze winkelstraat zo leuk.

Generaties

Wat ook grote aantrekkingskracht heeft is het feit dat veel ondernemers zelfstandig, plaatselijk en lokaal zijn. Sommige winkels zijn al decennia in de straat gevestigd en vaak overgegaan van ouders op kinderen. Dat 'familie' gevoel is sterk en zeker te voelbaar in de Generaal Cronjé. Omdat de straat gevestigd is in een grote woonwijk komen er ook verschillende generaties winkelen. De sociale cohesie is groot en voelbaar. Gezinnen met kinderen komen graag een middagje shoppen en wandelen door de Cronjé. Wat de diversiteit nog groter maakt is het feit dat er ook diverse horecazaken te vinden zijn. Maak een rondje Cronjé en stop langs een van de gezellig aangeklede lunchrooms of broodjeszaken. Sommigen zijn zelfs voorzien van terras. Wat is heerlijker dan genieten op het terras met een latte of cappuccino.

Prettig bereikbaar

Cronjé is prettig bereikbaar door de aanwezigheid van de grootste parkeergarage van Haarlem. Maar ook de trein is een fijn vervoersmiddel, aangezien het NS-station van Haarlem op loopafstand van het winkelcentrum is. En terwijl de consument ook nu shopt en geniet, zijn de ondernemers en winkeliers druk bezig met het opzetten van aantrekkelijke acties, leuke aanbiedingen en gezellige evenementen. Vervelen in Cronjé gaat ook dit jaar dus niemand lukken.

Melanie Mode 10 jaar; Mode voor de hedendaagse vrouw

Melanie Mode in de Cronjéstraat. (Foto: Lol Media)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM – In de huiselijk ingerichte warme winkel staat Havva mij op te wachten. De koffie staat al te dampen op de grote rustieke tafel. Dit jaar bestaat Melanie Mode 10 jaar. Reden genoeg om te laten zien wie Havva /Melanie mode is en wat voor prachtige winkel ze heeft.

De paskamers zijn ruim en smaakvol ingericht met een tafeltje waar orchideeën in een vaas staan. Het ligt schijnt mooi op de spiegels die op één van de paskamermuren sieren. "Klanten moeten zich op hun gemak voelen als ze naar de kleding kijken. Wanneer de kleding wordt gepast krijg je bij mij altijd Mijn eerlijke mening en adviezen dat wordt altijd op prijs gesteld. Ik geef style- en kledingadvies. Klanten nemen je in vertrouwen en komen daarom ook terug. Daarnaast is er ook een hoge gunfactor."

Melanie is geen vreemde in de branche. Ze werkt al sinds haar opleiding mode en kleding in de mode & confectie. "Mode is mijn leven. Ik kan niet zonder," vertelt ze enthousiast. Dat is ook te zien. De kleding die Melanie verkoopt is van goede kwaliteit en echt gekozen op pasvorm, kleur en stof. "Ik doe alles op gevoel, zo ben ik ook als persoon. Zowel de inkoop van de kleding, de inrichting van de zaak, en de manier van advies geven aan haar klanten. Ik geef graag een stukje van mezelf mee. Dat voelt goed."

De collectie bestaat uit klassieke kleding voor de dames tussen de 45 en 95 jaar. Havva benadrukt dat de kleding tijdloos is en niet tuttig. "Ik doe niet aan modegevoelige trends en de zogeheten wegwerpmode. Vrouwen houden van mooie duurzame kleding. Dan koop je toch ook goede kwaliteit?" De 51-jarige onderneemster heeft reuma maar dat weerhoudt haarer niet van om bij de pakken neer te zitten. "Nee, integendeel. De winkel is juist een manier om goede energie te krijgen."

Enkele merken die verkocht worden zijn Erfo, Barbara Lebek,Via Appia, Signature, Gerke Pants en Cappuchino. "Kom langs en laat je verrassen en verleiden. Voel de stof, proef de sfeer, de stofen pas als iets bevalt. Ik geef altijd desgevraagd advies. Tot snel"

Melanie mode

Generaal Cronje Straat 133

2021 JG Haarlem

Facebook: MelaniemodeCronje

Oud-Hollands Weekend in Keukenhof

REGIO - Met miljoenen bloembollen, een draaiorgel, een poffertjesrestaurant en een molen heeft Keukenhof al een echte Hollandse uitstraling. Maar in het weekend van 29 tot en met 31 maart kan het nóg Hollandser. Het Oud-Hollands Weekend in Keukenhof is het bewijs.

De ambachtslieden demonstreren tijdens het Oud-Hollands Weekend hun oud-Hollandse ambacht te midden van de bloemenpracht van Keukenhof. Er wordt in Keukenhof die dagen haring gerookt en er is een touwslager, smid en wasvrouw op het park.

Holland van vroeger

Samen met de Edammer Kaasmarkt, levende standbeelden van oud-Hollandse figuren, dans- en muziekoptredens van klederdrachtgroepen en typisch Hollandse nostalgische fietsen, ervaren bezoekers tijdens dit evenement het echte Holland van vroeger.

Voor het Oud-Hollands komt er een Waterlandse Melkschuit naar het park. Meer dan 300 jaar staken dagelijks Waterlandse melkschuitenhet IJ over om melk en karnemelk naar Amsterdam te brengen.

Honderd jaar geleden verdwenen de laatste melkschuiten uit de vaart. Het bijzondere vaartuig ligt dit weekend bij Keukenhof te water.

Iconen

Kaas en tulpen is een goede combinatie. Jaarlijks komen honderdduizenden internationale bezoekers naar Nederland voor bijzondere Hollandse iconen: molens, grachten, tulpen en kaas. Deze iconen vertellen het verhaal van Nederland en leveren verrassend mooie plaatjes op. Met de start van het Oud-Hollands weekend start ook het kaasmarkt-seizoen in Edam.

Keukenhof

Stationsweg 166A, 2161 AM Lisse

https://keukenhof.nl/

Maximaal geluk met zomerbollen

De tuin is een afspiegeling van de mensen die er wonen. (Foto: Pixabay/Mikes Photo's)

Kleur lijkt een gangbaar iets, maar het brengt een hoop teweeg. Wat voor functie heeft kleur voor de natuur en wat doet kleur met mensen? Word geïnspireerd door het gebruik van de juiste kleuren in de tuin en ontdek welke zomerbollen hierbij kunnen helpen.

Kleurrijke bloemen zijn er niet alleen zijn om mensen een plezier te doen. Ze dienen eigenlijk als 'reclamebord' voor stuifmeel. De bloemkleuren lokken insecten naar de meeldraden en stampers, met als doel dat deze bevrucht worden en zaad vormen. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. Mooie kleuren in de tuin of op het balkon zorgen ervoor dat mensen zich prettig voelen. Creëer het maximale geluksgevoel en plant zomerbollen.

Plant nu de bollen en stekkies voor in de zomer. (Foto: Pixabay/raw images)

Welzijn

Ieder mens ervaart kleur verschillend. Dat komt omdat iedereen andere interesses heeft waardoor de voorkeur wordt beïnvloed. Van de kleur groen gaat het hart van natuurliefhebbers bijvoorbeeld sneller kloppen, maar iemand die geen belangstelling voor de natuur heeft, vindt er waarschijnlijk niets bijzonders aan. Het beste is dus om je te omringen met de kleuren waar jij blij van wordt. Dat geeft een prettig gevoel en je humeur wordt er ook nog eens beter van.

Zomerbollen

Zomerbollen zijn in alle gewenste kleuren verkrijgbaar. Dit zijn de bekendste zomerbollen op een rij met daarbij de kleuren waarin ze beschikbaar zijn:

Ananasplant (Eucomis): geel, groen en wit Anemoon (Anemone coronaria): blauw, rood, roze en wit Begonia: abrikoos, geel, koper, oranje, rood, roze, wit en zalm Calla (Zantedeschia): alle kleuren behalve blauw Haaklelie (Crinum): roze en wit Dahlia: alle kleuren Gladiool (Gladiolus): alle kleuren Hymenocallis: geel en wit Indisch bloemriet (Canna): geel, oranje, rood, roze en wit Ixia: geel, oranje, rood, roze en wit Lampepoetser (Liatris): paars, roze en wit Lelie (Lilium).

Genieten van lange bloeitijd van rozen

Van de bloei van rozen kun je eindeloos genieten. (Foto: PR)

Wie van bloemen houdt, kiest voor rozen in de tuin of op het balkon. Met een slimme keuze uit het sortiment, is de tuin van mei tot ver in de herfst verzekerd van bloeiende rozen. De lange bloeitijd is uniek. Geniet eindeloos van de rozenpracht.

Afhankelijk van de bloeitijd, zijn drie groepen rozen te onderscheiden: eenmalig bloeiende, twee keer bloeiende en doorbloeiende. Rozen uit de eerste groep bloeien gedurende een aantal weken zeer uitbundig. Dan zijn er rozen die na de eerste bloei een break nemen en als toegift een tweede keer knallen. De doorbloeiers ten slotte, bloeien aan één stuk door.

Meestal maakt de vorst een einde aan de lange bloeitijd, maar met geluk is in de winter nog een verdwaalde rozenbloem te vinden.

Golfles bij Golfschool Spaarnwoude

Gediplomeerde golfprofessionals verzorgen de lessen. (Foto: Golfschool Spaarnwoude)

VELSEN-ZUID - Altijd al eens willen ervaren hoe leuk golfen is? Start dan nu met lessen en neem 5 uur gratis golfles bij Golfschool Spaarnwoude.

Golfschool Spaarnwoude gaat dit jaar van start met een compleet nieuw lesconcept. Beginnende golfers krijgen vijf gratis lessen om kennis te maken met de golfsport om zo daarna wellicht het felbegeerde GVB pasje te halen door middel van de scherpe aanbieding.

De lessen worden gegeven in niet al te grote groepen. (Foto: Golfschool Spaarnwoude)

Daarnaast kunnen zij meteen een GVB-cursus volgen voor het GVB (HCP 54).

Nieuw concept

De missie van het compleet nieuwe lesconcept is de toegankelijkheid van de golfsport te bevorderen door een uniek laagdrempelig concept aan te bieden, gecombineerd met een hoge kwaliteitsstandaard.

Het nieuwe concept van Spaarnwoude biedt een ruime variatie aan lesmogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde golfer met duidelijke opleidingstrajecten, gegarandeerde eindresultaten en veel aandacht voor individuele golfwensen.

De golfschool staat zeven dagen per week klaar, zowel overdag als 's avonds.

Perfecte oefenaccommadatie

Golfschool Spaarnwoude verzorgt de lesactiviteiten op het prachtige golfcomplex van Golfbaan Spaarnwoude. Golfbaan Spaarnwoude is gelegen in het bijzonder mooie natuur- en recreatiegebied Spaarnwoude. Een perfecte oefenaccommodatie die bestaat uit een driving-range, een putting-, chipping en een pitchinggreen met oefenbunker. Deze optimale voorwaarden zorgen voor een leerzame en ontspannen golfervaring.

5 uur gratis golfles

Start nu met een golfcarrière en leer de basisbeginselen van de golfsport tijdens de eendaagse golfcursus. Na de cursus is de cursist in het bezit van baanpermissie waarmee hij of zij de golfsport kan gaan ontdekken in de baan. In 5 uur leren de cursisten alles over putten, chippen, swingen en nog veel meer. De cursus wordt gegeven in groepen van zes tot twaalf personen.

GVB (HCP 54) cursus

Golfschool Spaarnwoude biedt naast de eendaagse golfcursus de mogelijkheid om meteen het GVB (HCP 54) te halen. Deze cursus bestaat uit twee intensieve lesdagen onder begeleiding van gediplomeerde golfprofessionals van Spaarnwoude.

De cursus bestaat uit theorie- en praktijkles, een theorie-examen, lidmaatschap voor de GVB pas, golfclubs, ballen voor drivingrange en een aantal waardebonnen, te besteden in de shop en op de golfbaan.

De deelnemer is na deze cursus in het bezit van baanpermissie en een theoriebewijs. Speel vervolgens samen met iemand die al in bezit is van een GVB een ronde door de baan en haal daarmee de eigen GVB (HCP 54).

Totale waarde van het pakket is 390 euro, op vertoon van de advertentie op deze pagina betaalt de cursist slechts 149 euro. Deelnemen aan één van bovenstaande golfcursussen, inschrijven kan via www.golftotaal.com en neem de advertentie mee.

Naast de twee bovenstaande cursussen biedt golfschool Spaarnwoude inlooplessen, masterclasses, privélessen en wintercursussen aan.

Meer informatie is te vinden op de website www.golftotaal.com of bel naar 06-16453303.

De Groot; specialist in plaatsen dakvensters

De medewerkers van Fa. Timmerbedrijf de Groot staan voor u klaar. (Foto: PR)

HEM - Fa. Timmerbedrijf de Groot uit Hem, specialist in het plaatsen van VELUX dakvensters, heeft een nieuw product op de markt en wel de Dakkapel de Groot. De Dakkapel de Groot is een uniek product met een strakke uitstraling en een verbluffend resultaat.

Met de Dakkapel de Groot haalt de klant de geweldige lichtinval van een dakvenster binnen en tevens de ruimtewinst van een dakkapel.

Geen vergunning nodig

Wat het nog mooier maakt, is dat de prijs ruim onder die van een traditionele dakkapel blijft en er geen vergunning nodig is om de kapel te plaatsen.

Slechts voor speciaal vastgestelde welstandeisen, monumentale panden en woningen die onder beschermd dorps- of stadsaanzicht vallen is een vergunning vereist. Maar dat zijn speciale gevallen die niet vaak voorkomen. Mocht dit wel het geval zijn dan adviseren wij u hoe of wat.

Oplossingen

Op zoek naar meer ruimte, daglicht en frisse lucht in huis? In de showroom van Fa. Timmerbedrijf de Groot zijn alle oplossingen te vinden en te bestuderen. Kom vrijblijvend langs en laat u verrassen.

Fa. Timmerbedrijf de Groot
Zuiderkoggeweg 31a
1607 MV HEM
0228-591100
info@timmerbedrijf-degroot.nl

Kijk ook eens op:www.dakvensterinbouw.nl

Regio Zuid Kennemerland viert Dag van het Leerrecht

HAARLEM - Het regionaal bureau Leerplein van de regio Zuid Kennemerland en IJmond greep donderdag 21 maart de landelijke Dag van de Leerplicht aan om een Dag van het Leerrecht te vieren op het Nova College in Haarlem.

Het programma,bedoeld om studenten duidelijk te maken hoe belangrijk het is om een opleiding te volgen en geen lessen te verzuimen, werd ondersteund door studenten Juridisch administratief dienstverlener vanuit het Nova Juridisch Loket. Programmamaker Bas van Teylingen was dagvoorzitter.

Politiek bezoek

Onder anderen onderwijswethouders Jur Botter (Haarlem), Sjaak Struijf (Heemstede), Joop Berendsen (Zandvoort) en RMC medewerker Willemke Wiedijk en leerplichtambtenaar Nuriye Yollu deden mee aan deze dag. Deze deskundigen en gingen in gesprek met de 45 deelnemende studenten van de opleidingen Mode handel en Juridisch administratief dienstverlener tijdens een spel en workshops over de rechten (en plichten!), die studenten hebben in het onderwijs.

De vier workshops gingen over de onderwerpen: Wat zijn je rechten en plichten in het onderwijs wanneer je 18 wordt? - Hoe kun je het best solliciteren? - Hoe kun je een professioneel netwerk opbouwen via sociale media? - Hoe organiseer en plan je je schoolwerk?

Indische bijeenkomst

HAARLEM - Op zaterdag 6 april wordt in "Lieflijk Indië" (SIOH) aan de Vilniusstraat 3 in Haarlem (Schalkwijk) weer een Indische bijeenkomst gehouden, die door Stichting Pelita wordt georganiseerd. Neerlandicus en historicus Gerard Termorshuizen vertelt over zijn laatste boek, dat hij samen met Coen van 't Veer heeft geschreven over persmagnaat Dominique Berretty (1891-1934). En Joep Walter, ingenieur van beroep, geeft een lezing over de beeldende kunst in Indië/Indonesië (1870-2000). Aansluitend is er een Indische maaltijd. Het programma begint om 11.00 uur en eindigt om 15.00 uur. Opgeven bij Anneke Ruff van Stichting Pelita via e mail: a.ruff@pelita.nl of 06 83441619.

Alzheimer Café in teken van film

HAARLEM - Het Alzheimer Café is een inloop voor iedereen die te maken heeft met de ziekte Alzheimer. Op maandag 1 april wordt er een film gedraaid.

Deze avond staat de film: "Dilemma's bij Dementie; in gesprek met mantelzorgers", op het programma.

Na de pauze is er ruimte met elkaar waar je tegen aanloopt bij dementie. Welke keuzes je kan maken om het voor iedereen zo bevredigend mogelijk te laten verlopen.

Wanneer: Maandag 1 april in Trefpunt 't Trionk, Van Oosten de Bruynstraat 60, Haarlem.
Aanvang: 19.30, toegang gratis.

In de ban van trein en spoor

Kijk de treinen op modelschaal rijden op meer dan 100 meter spoor. (Foto: PR)

HAARLEM - Voor iedereen die van modelspoor houdt. Zaterdag 30 maart doet de NZH Hobbyclub mee met de Landelijke Modelspoor Dagen, georganiseerd door de NMF (Nederlandse Modelspoor Federatie). Van 10.00 tot 16.00 zijn er modeltreinbanen, modelboten en museumstukken te zien.

De NZH Hobbyclub bezit over meerdere H0 (o.a. Marklin) banen, N banen en een grote LGB baan. In de gang en kantine zijn er honderden modelspoor en NZH gerelateerde museumstukken bewonderen. Denk hier aan trein boegborden, NZH tram modellen, Boedapesters en vele oude modelspoor toebehoren.

Gratis toegang en gratis parkeren.

Waarderweg 78 in de Waarderpolder.

Ingang aan de achterzijde bij de parkeerplaats.

Mega kortingen en € 500 brandstof

Martijn den Bakker met zijn adviseur. (Foto: PR)

HAARLEM - Vestigingsmanager Martijn den Bakker van Motorhuis Haarlem en zijn adviseursteam kunnen bijna niet wachten. Reikhalzend kijken ze uit naar de 48 uur Sale. Tijdens die bijzondere show op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart verwachten ze een drukte van belang. En dat is niet zo vreemd. Voor kopers van een nieuwe Opel valt er die 2 dagen echt heel veel te halen…

Veel te halen bij Motorhuis tijdens 48-uur Sale

Wilt u echt scherp zakendoen, dan heeft u 48 uur de tijd. Want alléén op vrijdag 29 en zaterdag 30 maart bieden wij u een mega korting op een nieuwe Opel. Uit voorraad, dus u rijdt binnen een week! Wij hanteren 2 dagen tijdelijke rijklaar actieprijzen voor ál onze showroommodellen. Uiteraard hebben wij diverse uitvoeringen beschikbaar.

Daarnaast krijgt u de eerste 5.500 km van ons cadeau! U ontvangt ook nog eens een Travelcrad Tankpas met € 500,- gratis brandstof. Mis het unieke voordeel niet en bezoek onze showroom aan de Grijpensteinweg 10 in Haarlem.

Motorhuis

Motorhuis Haarlem is de Opel-dealer voor Haarlem en omstreken en heeft meer dan 50 jaar Opel ervaring.

Een team van Opel-specialisten staat in de showroom voor u klaar om u bij te staan in de enorme keuze in mogelijkheden. Martijn den Bakker, vestigingsmanager en het team van Motorhuis Haarlem nodigen u graag uit.

Adresgegevens

Motorhuis Haarlem
Grijpensteinweg 10
2014 KX Haarlem
Tel.: 023-5281550

Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel opent haar deuren

Sterrenheuvel gevestigd in Haarlem. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zaterdag 6 april opent het duurzaam gebouwde Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel, aan de Vergierdeweg 458 in Haarlem, haar deuren. De plek in regio Kennemerland waar alles onder één dak plaatsvindt en men zich welkom voelt. Het gebouw heeft een neoklassieke uitstraling en is ingericht naar deze tijd en voorzien van moderne duurzame technieken. Er zijn 24-uur suites waar in optimale privacy en in alle rust afscheid van een dierbare genomen kan worden. De lichte en stijlvol ingerichte ceremonieruimte in het hart van het gebouw biedt ruimte aan ongeveer 200 personen. De Sterrenheuvel Lounge, met eigentijdse catering, is ingericht om rustig na te praten, samen te zijn, herinneringen te delen en te condoleren. Er wordt goede koffie geschonken en onder andere biologische streekproducten geserveerd. Voor meer info: www.sterrenheuvel.nl

Tim Fransen - Het leven als tragikomedie

HAARLEM - April is de Maand van de Filosofie met dit jaar als thema: "Ik stuntel dus ik ben." Filosoof en cabaretier Tim Fransen heeft het essay van de Maand van de Filosofie geschreven. Het draagt de titel: Het leven als tragikomedie, Over humor, kwetsbaarheid en solidariteit.

Op woensdag 3 april verzorgt hij een inleiding over zijn essay. Filosofen als Schopenhauer, Kant, Nietzsche en Hegel voor hebben allemaal ernstige gezichten. Filosofie lijkt niet bepaald het domein te zijn van lachebekjes! Aanvang filosofisch café: 19.45 uur. Entree: € 5 / Studenten & HaarlemPas € 3,-.

Remonstrantse kerk, ingang Oranjekade 1, Haarlem

Gratis compostdag gemeente Haarlem

Kom langs met de auto of de fiets. (Foto: Paul Vreeker)

HAARLEM - Op zaterdag 30 maart tussen 8.00 en 15.30 uur kunnen inwoners van de gemeente Haarlem gratis vier zakken compost ophalen bij het Vuiloverlaadstation van Spaarnelanden, gelegen aan de Jan van Krimpenweg 10 in Haarlem (Waarderpolder).

De compost is verpakt in zakken van 20 liter en wordt uitgereikt op vertoon van legitimatie. Met deze compostactie wil Haarlem haar inwoners belonen voor de inspanningen om gft-afval te scheiden. Iedere volle groene gft-container van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost.

Bodemverbeteraar

Er zijn veel redenen om gft-afval apart te houden. Het verwerken van gft-afval tot compost is goedkoper dan verbranden, zorgt voor minder luchtvervuiling en bespaart grondstoffen. Compost van gft-afval Compost is perfect voor gebruik in de tuin.

Deze natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze.

Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond bovendien en het zorgt ervoor dat de grond regenwater goed kan opnemen.

De Jong en Kruyver regisseren Starring #22

HAARLEM - In het kader van haar 50-jarig jubileum maakt Toneelschuur Producties een extra feestelijke editie van de jongerenproductie Starring#. Twaalf jongeren uit Haarlem en omgeving worden geregisseerd door Steef de Jong (Groots en Meeslepend) en Minke Kruyver (Toneelgroep Het Volk), die zelf ook meespelen, in een sprankelende muziektheatervoorstelling vol karton, losjes gebaseerd op de opera Ariadne auf Naxos van Richard Strauss en Pitten van Herman Heijermans.

Het is een feestelijke avond aan het hof. De hele hofhouding is in rep en roer om deze avond tot ene groot succes te maken. Maar er is onduidelijkheid over de invulling van het programma. Moet er een tragedie opgevoerd worden of een komedie? En dan loopt ook het diner nog uit...Tragedie wordt komedie, of is het andersom? Laten we ons verzoenen! Er is moed in mij vriend, de wereld is lief en niet angstaanjagend voor de moedige.(uit: Naxos)

STARRING REÜNIE

In de halve eeuw dat de Toneelschuur bestaat zijn er 22 Starring# voorstellingen gemaakt. Dit wordt gevierd met een Starring# reünie op zaterdag 13 april voor oud-deelnemers en regisseurs. Leuk detail is, dat de regisseurs van dit jaar Steef de Jong en Minke Kruyver, beiden meespeelden in de allereerste Starring# voorstelling: Dukes. Deelnemers van dé jongerenproductie van Toneelschuur Producties hebben zoveel mogelijk een privé bericht hierover ontvangen. Als dat niet zo is en je wil hier bij zijn, neem dan contact op met starring@toneelschuur.nl en meld je aan.

Starring#22: Naxos is te zien in de Toneelschuur van woensdag 10 tot en met woensdag 17 april om 20.00 uur, behalve zondag en maandag.

Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9, 2011 HH Haarlem.

'Tijd voor een trio' in de Lichtfabriek

HAARLEM - De Lichtfabriek ontplooit zich steeds meer als een multifunctionele evenementenlocatie. Het staat al jaren bekend als Haarlemse locatie voor bedrijfsevenementen, huwelijksfeesten, congressen en presentaties, maar nu ook steeds meer voor publieksevenementen. Zo is er op zaterdag 6 april de cabaretvoorstelling 'Tijd voor een Trio' met Cabaret Niet Schieten! dat samen met Esmée van Kampen hun allerlaatste voorstelling zal geven.

"Een Match made in Heaven", zo roemt de Nationale Theaterkrant de keuze om Esmée van Kampen met Niet Schieten! te laten optreden. "Ze geeft de voorstelling een enorme opstopper. Regelmatig speelt ze zelfs in haar eentje beide mannen onder het tapijt. Maar toch blijft zij hen nodig hebben. Als gangmakers, sparring partners, routiniers, ensemble en lucifers om haar dynamiet aan te steken."

Tijd voor een Trio gaat over twee mannen (Arend Edel en Maarten Hennis) in de herfst van hun leven, die een fris groen blaadje plukken (Esmée van Kampen). Een blaadje om van te houden, om mee te pronken en misschien om hun eigen gebreken mee te maskeren. Maar het blaadje blijkt een eigen willetje te hebben met een niet te temperen energie. Met een enorme dosis humor worden de mannen ongenadig bij de ballen gepakt en geconfronteerd met hun Midlife. Ook de twijfel-dertiger Esmée krijgt het flink voor haar kiezen. Ze houden veel van elkaar en juist daarom sparen ze elkaar niet.

'Tijd voor een Trio': een kwetsbaar, herkenbaar en vooral een hilarisch cabaretprogramma over leeftijds conflicten, afhankelijkheid en persoonlijke crisissen.

6 april aanvang 20.15 uur. Kaarten zijn te koop via: www.lichtfabriek.nl/tickets.

Locatie: De Lichtfabriek, Mickelersweg 2, Haarlem.

HTC speelt Getuige à charge van Agatha Christie

De Haarlemsche Tooneel Club speelt een spannende, verrassende voorstelling waar de liefhebbers van detectives en misdaadverhalen hun hart aan kunnen ophalen. (Foto: PR)

HAARLEM - In het spannende toneelstuk Getuige à charge wordt Miss Emily French dood aangetroffen in haar huis in Hampstead. De omstandigheden zijn verdacht en de politie gaat op zoek naar de dader. Al gauw hebben ze één verdachte, maar de getuigenissen lijken elkaar tegen te spreken en worden onderuit gehaald. In de rechtszaal gaat het hard tegen hard, maar uiteindelijk zal de jury een oordeel moeten vellen. De Haarlemse Tonneelclub neemt het publiek mee in de zoektocht naar de waarheid. Getuige à charge is een spannende, verrassende voorstelling.

Zaterdagavond 6 april (20.15 uur) en zondagmiddag 7 april ( 14.30 uur) te zien in het Haarlemmerhout Theater, Van Oldenbarneveldtlaan 17 in Haarlem. Kaarten 13,50 euro bestellen via www.haarlemschetooneelclub.nl Try-out: Vrijdag 29 maart ( 20.15 uur) in het Kraaktheater, Nicolaas Beetslaan 5 in Driehuis.

De Haarlemsche Tooneel Club speelt een spannende, verrassende voorstelling waar de liefhebbers van detectives en misdaadverhalen hun hart aan kunnen ophalen. (Foto: PR)

Kaarten à 10 euro via kraaktheater@gmail.com.

Concert Haarlems Amateur Symfonie Orkest

HAARLEM - Op zaterdagavond 12 april zal het Haarlems Amateur Symfonie Orkest een concert geven tijdens het evenement 'De Nieuw Bavo Bloeit' in de Nieuwe Bavo, Kathedraal aan de Haarlemse Leidsevaart 146.Het HASO zal de ouverture uit het Leven voor de Tsaar van M. Glinka en Faust Ballet Music van C. Gounod uitvoeren. Samen met het Oratoriumkoor Kennemerland worden er werken uit de Psalmen 42 en 115 van F. Mendelssohn ten gehore gebracht en met Het Weiland Ensemble én het Oratoriumkoor Kennemerland zal het HASO 'Haarlem, wat ben je mooi' (F. Kuiper: arr M. Poels/R. van Hest) uitvoeren. De avond start om 19.30. Rond 21:10 uur start het concert van het HASO.

Expositie Haarlem Filmstad-de geschiedenis

HAARLEM - Vanaf 24 maart brengt Museum Haarlem met de expositie Haarlem Filmstad een voor velen onbekende geschiedenis in beeld. Want wie weet nog dat Haarlem honderd jaar geleden vanwege Filmfabriek Hollandia het middelpunt was van de Nederlandse filmwereld? Cameralieden, acteurs en decorbouwers liepen af en aan bij de studio aan het Spaarne. De stad werd vervolgens ook de standplaats van het roemruchte Polygoonjournaal en van experimentele filmers als J.C. Mol, Dick Laan en, na WOII, Gerrit van Dijk en Lennaert Nijgh.

Journalist Harry Hosman heeft de filmgeschiedenis in de stad onderzocht en op papier gezet. Zijn boek Haarlem Filmstad vormt de basis voor deze expositie. De tentoonstelling is te zien tot 24 september 2019.

Toneel als plek van ontmoeting

Zij leert Nederlands met Nederlandse liedjes. (Foto: Willem Brand)

Door Willem Brand

HAARLEM - In september 2017 meldde zich een bevlogen toneelregisseur in het Taalcafé van Stem in de Stad, Paula Juan Lima uit Argentinië. Zij wilde een theaterworkshop starten. Die groep die Nederlands als moedertaal hebben, laten in een voorstelling zien hoe het is om anderen te ontmoeten.

'Zij leert Nederlands met Nederlandse liedjes'

Twee weken voor de première neemt Haarlems Nieuwsblad een kijkje bij een repetitie. Na afloop vertelt Louise Koster hoe zij erbij kwam. 'Ik werkte bij Stem in de Stad als vrijwilliger in het Taalcafé, hielp statushouders Nederlands te leren. Toen Paula kwam ben ik meegegaan.' Een paar weken later nam Louise buurvrouw Hanna mee.

Een jaar lang maakte de groep elke week al improviserend kennis met toneel en met elkaar. Toen is Paula gaan schrijven. Het stuk gaat over ontmoeting, dat je moeite moet doen om contact te maken en dat je leven dan een mooie wending kan nemen.

In het stuk staat de eenzame maar onbuigzame 'Hanna' centraal. Meerdere malen krijgt zij de kans om in contact te komen. Maar elke keer wijst zij het af. Als een buurvrouw een kopje suiker komt lenen. zegt ze: Ik ben toch geen supermarkt.'

Hanna zegt Paula te bewonderen. Het valt niet mee om zo'n diverse groep naar een optreden toe te laten werken. Paula's mooiste aanwijzing: 'Je moet groter praten'.

Toneel als plek van ontmoeting: Op 28 maart en 18 april gratis om 14.00 uur te zien in de bibliotheek Haarlem Centrum.

Vlaamse kunst in De Kolk

SPAARNDAM - In galerie De Kolk in Spaarndam is van van 6 april t/m 5 mei werk te zien van de Vlaamse kunstenaar Willy van Eeckhout. Deze solotentoonstelling wordt zondag 7 april om 15.00 uur feestelijk geopend door fotograaf/dichter Adriaan Brand.

Zijn schilderijen zijn expressief en mysterieus en steeds met een swingende toets gerealiseerd. Ze lijken op het eerste gezicht abstract, maar zijn eigenlijk verdoken "figuratief".

Ze zijn niet de afbeelding van een realiteit, maar een geestelijke echo ervan.

De galerie is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur
en op afspraak : 00 31 6 11 21 47 58.
Westkolk 4 2063 JR Spaarndam.

Hans Vos recht uit het hart

Hans Vos steelt de show (Foto: Onno Hulshof. Tekst: Willem Brand)

HAARLEM - Hans Vos speelde vorige week zondag een puike thuiswedstrijd in het Patronaat bij de presentatie van zijn tweede CD 'Route 65'. En dat terwijl hij net 66 is geworden. De totstandkoming was wel even een dingetje. En of er ooit een derde komt? Zijn lief Marija, die in Melody bezongen wordt, denkt van niet. Maar ja, dan ken je de man van 'I am old and I am a rockstar' niet. Het optreden was een mix van zijn eerste en tweede CD. Met mooie gastoptredens van Maarten Veldhuis, Daan Speelman en Fredie Kuiper. Maar Hans steelt de show. Who the fuck is Mick Jagger?

Haarlem heeft Hans Vos. Recht uit het hart.

Workshop appelboom enten

SPAARNWOUDE - Zelf een boom maken door een appelras op een onderstam te enten! Dat kan na het volgen van deze workshop. Na de uitleg hoe je een appelboom maakt, gaat de cursist zelf aan de slag. De appelboom die gemaakt is, kan thuis geplant worden. Aanmelden via e-mail naar: fruittuinenzk@gmail.com. Of bel met Liesbeth van Steijn: 023-5365909. Zaterdag 30 maart van 10.00 tot 14.00 uur in Spaarnwoude, Velsen-Zuid.

Film Mahasoetje in Pletterij

HAARLEM - Op woensdagmiddag 3 april vertoont de Pletterij de film Mahasoetje. In deze zwijgende film uit 1929 van Iep Ochse worden schitterende beelden van Java en Bali vertoond. Iep Ochse verbleef vier jaar in Nederlands Indië en kwam terug met veertig kilometer fimmateriaal. De montage resulteerde in de zogenaamde Mahacyclus, bestaande uit de delen Mahasoetji, Mahamoelia en Mahakoeasa. Maha is Sanskriet en betekent hoogste, beste, edelste en uitnemendste.

Kaarten zijn te koop via www.pletterij.nl. De toegang bedraagt € 4,50 voor houders van de HaarlemPas en jongeren tot 25 jaar €2,50. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.

Rommelmarkt Schoterhof

HAARLEM - Op zaterdag 30 maart is de jaarijkse rommelmarkt in zorgcentrum Schoterhof, Plesmanplein 10. Van 9.30 – 13.30 uur staan de deuren geopend voor ieder die op zoek is naar leuke potten, pannen, spelletjes, kinderspeelgoed, glaswerk, boeken en allerlei andere leuke spullen! De opbrengst komt ten goede aan de bewoners van Schoterhof. Tijdens de rommelmarkt zal er verkoop zijn van koffie, soep, broodjes en andere versnaperingen.

Workshop God in de supermarkt

HEEMSTEDE - Nadenken over je koopgedrag in het kader van duurzaamheid is bijzonder nuttig. En het is nog leuk ook als we spelenderwijs er achter komen waarom we welke keuzes maken bij het doen van onze boodschappen. We willen immers waardig omgaan met dieren, mensen en alles wat groeit en bloeit. Dat is ook het streven van de Groene (PKN) kerk in Heemstede en Bennebroek. Daarom deze workshop op donderdag 4 april in Trefpunt, Akonietenplein 1 Bennebroek, 19.30 uur. De avond is sociaal en informatief en helpt argumenten beter te begrijpen. We gebruiken materiaal uit actuele documentaires en websites. Onder leiding van Alfred Slomp wordt het beslist een inspirerende avond. Graag opgeven via e-mail: amourikloos@gmail.com.