Groene Hart op zondag

9 juni 2019

Groene Hart op zondag 9 juni 2019


'Samen genieten van de omgeving en gezelligheid'

Wie een tractor ouder dan 35 jaar bezit, kan meedoen met de Trekker Zomertoer. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Trekkereigenaren kunnen 16 juni meedoen met de Trekker Zomer Toer door West-Friesland. De rit is bedoeld voor oude tractoren met een minimale snelheid van 18 km/u.

Doe mee met de Trekker Zomer Toer

Doe mee met de vierde Trekker Zmertour. Opgeven kan nog! (Foto: aangeleverd)

Johan Kruijer (50) uit Berkhout en Koos van Diepen (56) uit Ursem organiseren, vanwege het succes van voorgaande jaren, voor de vierde keer een tocht voor oude tractoren welke ouder zijn dan 35 jaar.

De trekkers dienen WA verzekerd te zijn en deelnemers rijden mee op eigen risico.

Trekker-eigenaren

Johan zit op de vrachtwagen bij HVC en is wel wat groot materieel gewend. "Dit evenement leeft echt bij de trekker-eigenaren van de oudere modellen. Vorig jaar hadden we zo'n vijftig aanmeldingen. Als we dit keer boven dat aantal komen, splitsen we de groep en start de eerste groep om 08.30 uur vanaf de Noorddijkerweg 80 in Ursem. De koffie en thee staan om 08.00 uur al klaar. De tweede groep deelnemers rijdt dan een kwartiertje later weg, anders zou de lint tractoren te lang worden. Er zit dan zo'n anderhalve kilometer tussen."

Goed verzorgd

De tractoren rijden door diverse dorpen, onder meer Obdam, Hensbroek, Oudkarspel, Schoorldam, Tuitjenhorn en Warmenhuizen. "Mijn vrouw Monique en schoonzus Daniëlle verzorgen de catering. Zij rijden voor de stoet uit. Omstreeks 10.30 uur komt de groep aan voor een eerste stop in Burgerbrug. Zij zorgen dan voor drinken met appeltaart. De rit wordt 11.00 uur hervat om ongeveer om 12.30 uur de lunch te nuttigen in Kolhorn. Die ook keurig door de dames is verzorgd."

Samen genieten

Iedereen stapt om 13.00 uur stapt weer op de tractor. De bedoeling is omstreeks 16.00 uur terug te zijn op het startadres. Iedereen kan nog even gezellig napraten onder het genot van een drankje. Consumpties bij terugkomst zijn voor eigen rekening. Deelnemers schuiven rond 17.30 uur aan voor een warm/koud buffet. Kosten voor deze dag zijn 35 euro per persoon. Aanhang kan vanaf 16.00 uur aansluiten en ook deelnemen aan het warm/koud buffet voor 20 euro. Het bedrag dient voor 13 juni betaald te zijn. Dit kan via rekeningnummer NL07 RABO 0148507220 ten name van K. van Diepen. Vergeet de naam niet te vermelden. Aanmelden kan tot en met 12 juni en via westfriesetrekkergroep@hotmail.com.

Meer weten?

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Johan Kruijer, tel. 06-12879719 of Koos van Diepen, tel. 06-53881754. "Koos en ik vinden het leuk om te organiseren en zorgen graag dat alle deelnemers een mooie middag hebben. Samen genieten van de omgeving en de gezelligheid."

Redactie

REGIO - Nieuwtjes, weetjes uit de regio sturen naar redactie.grh@rodi.nl.

Foto-expositie in museumboerderij

Kom vanaf 16 juni een kijkje nemen bij de nieuwe expositie in de museumboerderij. (Foto: www.kennethstamp.com)

HOOGWOUD - Bezoekers van museumboerderij West-Frisia kunnen een verrassende foto-expositie bewonderen van 16 juni tot 15 september. Fotograaf Kenneth Stamp maakte in opdracht van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp een serie foto's over bewoners van de piramide van Noord-Holland, de stolpboerderij.

Aan de expositie is een fotowedstrijd verbonden waarbij elke bezoeker een foto kan maken van de museumboerderij. De foto's worden aan het eind van het seizoen deskundig bekeken door Kenneth. De prijs is een mooie afdruk van de betreffende foto.

Kenneth Stamp is een veelzijdige fotograaf met landelijke bekendheid en wordt voor veel projecten gevraagd. Zijn werk wordt momenteel getoond op het Fotofestival Naarden, andere opdrachtgevers zijn provincie en rijk. Hij is door de Stolpencommunity Vierkantdelers benaderd om hun stolpenambassadeurs te portretteren. Kenneth brengt de menselijke factor terug in de stolpenfotografie. De Boerderijenstichting weet dat het juist de bewoners zijn die dit prachtige agrarische erfgoed kunnen laten voortbestaan. Hun enthousiasme is cruciaal om met nieuwe, passende functies de oervorm van de stolp te behouden. Eeuwenlang was de stolp het kloppend hart van een veeteeltbedrijf. Ook de stolp waarin Museumboerderij West-Frisia is gevestigd heeft een andere functie gekregen waardoor het gebouw behouden blijft. In het vierkant, het hooivak, de stallen en het woongedeelte bevindt zich een schat aan voorwerpen uit voorbije tijden. In deze boerderij is ooit een apart woongedeelte gemaakt voor de grootouders: een vooruitziende vorm van de kangoeroewoning.

Het museum, Koningspade 31 in Hoogwoud, is van donderdag tot en met zondag tussen 13.00 tot 16.30 uur te bezoeken. Volwassenen betalen 4 euro, kinderen tot 12 jaar mogen gratis. Informatie over groepsbezoek en overige activiteiten, kijk op www.museumboerderijwestfrisia.nl.

Fietstocht langs open tuinen in regio

Open tuinen bezoeken is een leuk uitje voor het hele gezin. (Foto: Shutterstock)

REGIO - Iedereen die geïnteresseerd is in mooie tuinen kan zaterdag 15 en zondag 16 juni van 11.00 tot 17.00 uur meedoen aan de Groei & Bloei Fietstocht langs opengestelde tuinen in de regio.

Ideetjes opdoen voor eigen tuin

De fietstocht gaat dit jaar langs open tuinen in de dorpen Grosthuizen, Avenhorn en Berkhout. In deze drie mooie Noord-Hollandse dorpen heeft de organisatie vele enthousiaste tuineigenaren bereid gevonden hun tuin open te stellen. Zij verrassen belangstellenden dit keer weer door al het moois wat zij hebben gecreëerd in hun tuin en wat meestal niet zichtbaar is vanaf de weg.

Jong en oud is welkom in onderstaande tuinen.

De opengestelde tuinen in Avenhorn zijn van de familie Pronk, Julianastraat 21b; Piet en Ada Bakker, Julianastraat 32 en familie Brinkman, Bonkelaar 11. Maar gezinnen kunnen ook op de fiets langs de familie Ruiter, Grosthuizen 94a in Grosthuizen en de familie Boots, Westeinde 272 en mevrouw Belt, Oosteinde 99 (alleen zondag open) in Berkhout.

Informatiestand

In de tuin van de familie Brinkman staat de Groei & Bloei informatiestand met informatie over de vereniging en een aantrekkelijk aanbieding voor nieuwe leden. Koffie en thee met iets lekkers is hier ook verkrijgbaar.

Voor uitgebreide informatie over de tuinen en routekaartje, zie op www.hoorn.groei.nl en www.facebook.com/GroeiBloeiHoorn,

Muzikale bingo in De Schakel

SPANBROEK - De Zonnebloem verzorgt zaterdag 15 juni om 14.00 uur een muzikale bingo in de Schakel, Pastoor Meriusstraat 2 in Spanbroek.

Deze activiteit staat onder leiding van Rein de Wit, met Wil Luiken op de accordeon. Een gezellige middag, waar de aanwezigen gezellig met elkaar bekende Nederlandse liedjes zingen.

Speel ook bingo

Even de zorgen vergeten en men heeft ook kans om prijzen te winnen. Iedereen is welkom!

Entree: 6 euro, inclusief twee consumpties en meespelen met de bingo.

Samen voor Inclusief West-Friesland

Iedereen is gelijk in de samenleving, ongeacht geaardheid, geloof of kleur. (Foto: nktwentythree)

REGIO - De overheid werkt aan gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI's). West-Friesland wil daarin niet bij achterblijven. Daarom ondertekenden de bestuurders van de West-Friese gemeenten onlangs de intentieverklaring 'Inclusief Westfriesland 2019-2022'.

Deze gemeenten willen zich voor deze groepen inzetten door onderzoek te doen naar de behoeften en door samen te werken met scholen, professionals, vrijwilligersorganisaties en instellingen. Wethouder Robert Tesselaar over de intentieverklaring: "Met deze verklaring geven we als West-Friesland aan het belangrijk te vinden dat er meer zichtbaarheid, welzijn en participatie is van de West-Friese LHBTI-doelgroep en andere groepen voor wie het niet vanzelfsprekend is om zichzelf te kunnen zijn in onze samenleving. Het uiteindelijke doel is het stimuleren van een samenleving waarin iedereen mee kan doen."

Gas erop, Calvin naar de top!

Uiteindelijk wil Calvin (r) in de autosport excelleren in een toerwagen net als zijn voorbeeld Tom Coronel. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Autocoureur Tom Coronel steunt van harte de actie die de vijftienjarige Calvin de Groot uit Hoorn begint. De jonge kartkampioen probeert in korte tijd voldoende geld bijeen te krijgen om beter materiaal voor zijn sport aan te schaffen. Daarmee kan Calvin mee strijden bij de grote kartkampioenschappen.

Calvin ziet deze actie als zijn laatste kans. Tom Coronel onderstreept deze wens: "Super dat Calvin er zelf alles aan doet om met goed materiaal te kunnen racen. Meer trainen, meer wedstrijden rijden met beter materiaal maken zo'n karter als Calvin compleet!"

Het jonge karttalent vertelt: "Iedereen vindt dat ik het talent heb, maar weet dat ik het geld en daarmee de juiste materialen niet heb. Zo zou ik ieder raceweekend moeten kunnen beschikken over één extra set banden. Dat scheelt seconden op iedere ronde. Net als in 2017 Nationaal Kampioen worden is met meer training mogelijk. Maar niet op de banden waarop ik nu rijd. Om de banden regelmatig te vervangen heb ik een bedrag van 2781 euro nodig." Het afgelopen seizoen zette Calvin de eerste internationale stappen en bleek hij al goede resultaten te behalen. Uiteindelijk wil Calvin in de autosport excelleren in een toerwagen net als zijn voorbeeld Tom Coronel. De ouders van Calvin steunen hun zoon voor de volle honderd procent. Vader is zijn monteur, mental coach en steun op de kartbaan. Zijn moeder helpt hem met van alles en nog wat.

De crowdfundactie wordt mogelijk gemaakt dankzij Talentboek, het platform waarbij honderd procent naar de jonge topsporters gaat. Calvin: "Ik vraag ieder om via www.talentboek.nl een klein of groot bedrag te doneren. Op 1 juli wil ik het benodigde geld bijeen hebben. Iedere donateur krijgt van mij bericht hoe het geld precies besteed wordt. Op mijn eigen pagina op Talentboek staan mijn bijzondere tegenprestaties, van een persoonlijk bedankje tot een demonstratie met mijn kart bij de mensen thuis!"

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg verwelkomt deze week:

- Mick Schuit uit Opmeer, geboren op maandag 3 juni

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de Koningspade in Hoogwoud.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Hoorn 'Schoonste Winkelgebied'?

HOORN - Gemeente Hoorn is in de race voor de titel 'Schoonste Winkelgebied van Nederland', een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met twee winkelgebieden - de binnenstad en de Kersenboogerd - doet Hoorn mee aan de Schoonste Winkelgebied Verkiezing. NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. De observatieteams meten ook de schoonheid van elk gebied. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon: "Hoe leuk is het als jouw vertrouwde winkelgebied straks de schoonste van het land is? De ondernemers die zich inzetten voor dit doel werken intensief samen en hebben daardoor meer contact met elkaar. Dit werkt verbindend en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel en de schoonbeleving van ondernemers én winkelend publiek. Deze inzet wordt met de Schoonste Winkelgebied Verkiezing extra beloond." Meer informatie: www.nederlandschoon.nl en www.supportervanschoon.nl .

Speeltuinsurvival

Klauteren en ravotten in de natuur. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Kinderen tussen de zes en twaalf jaar kunnen woensdag 12 juni van 14.00 tot 15.30 uur lekker komen klauteren en ravotten in de natuur bij MAK Blokweer. De speeltuinsurvival is een veelzijdige vorm van buitensport, waarbij een parcours afgelegd wordt met allerlei hindernissen. De zeer diverse hindernissen zijn onder andere opgebouwd uit touwen, balken en netten. Ook zijn er natuurlijke hindernissen zoals sloten.

Kracht, conditie en techniek spelen een bepalende rol in deze activiteit. Naast de hindernissen die kinderen moeten overwinnen, worden hun creativiteit en uithoudingsvermogen op de proef gesteld. Wie van de buitenlucht en sportieve uitdagingen houdt, kan meedoen. Trek oude kleren aan!

MAK Blokweer is te vinden aan Kloosterhout 1-2 in Blokker. Aanmelden: 0229-266344 of info@mak-blokweer.nl. De kosten zijn 4,50 euro per kind. Meer informatie: www.mak-blokweer.nl.

Grote namen op Hoornse Stadsfeesten

Optredens met een gouden randje, vol herkenbaarheid en herinneringen. (Foto: Sander van Ketel)

HOORN - Dit jaar treedt tijdens de Hoornse Stadsfeesten een recordaantal artiesten op. Op tien locaties treden meer dan 130 acts op, variërend van amateurbands, dansgroepen en koren tot meer professionele acts, uit Hoorn maar ook uit binnen- en buitenland.

Dit jaar staan grote namen op de podia. Zo hoef je deze editie niet raar op te kijken als je in het festivalweekend ineens Joe Cocker's rauwe stemgeluid herkent, of jezelf betrapt op het live meezingen met een bekend U2-nummer. Maar ook Prince, Queen en de Beatles doen dit jaar het festival aan. Zoals eenieder weet hebben meerdere van deze muzikanten het aardse bestaan helaas vroegtijdig verlaten. Hun muziek leeft voort, ook tijdens de Hoornse Stadsfeesten.

Tijdens de Stadsfeesten worden uiteenlopende grote namen op eervolle wijze live vertolkt door diverse artiesten. Zo vertolkt Robby Valentine op zondagavond een Tribute to Queen. U22U laat niets te raden over. Zij knallen met nummers van de bekende Ierse band, U2. De band Purple Project brengt iedere keer weer een groots muzikaal eerbetoon met Prince's grootste hits. The Likes rocks op hun geheel eigen wijze The Beatles. Mad Dogs & Englishmen is al geen onbekende meer van de Stadsfeesten en brengt een terechte ode aan één van 's werelds grootste zangers, Joe Cocker. Optredens met een gouden randje, vol herkenbaarheid en herinneringen. Mis deze bijzondere optredens niet en zet ze alvast in de agenda:

14 juni om 23.23 uur Purple Project (Dubbele Buurt - Breed)

15 juni om 21.30 uur U22U (Roode Steen)

15 juni om 22.00 uur Mad Dogs & Englishmen (Westfries Goed Stage, Veemarkt)

16 juni om 18.30 uur The Likes (Roode Steen)

16 juni om 21.30 uur Valentine's Tribute to Queen (Roode Steen)

Hoornse Stadsfeesten goud waard

HOORN - De organisatie van de Hoornse Stadsfeesten laat in samenwerking met 'Ik Hou Van Hoorn' zien dat de Stadsfeesten goud waard zijn. Het wordt dit jaar een festival met een gouden randje.

Op initiatief van het NTBC (Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen), dat verantwoordelijk is voor de branding en marketing van Nederland in binnen- en buitenland, staat in 2019 'De Gouden Eeuw' centraal. En Hoorn maakt daar deel van uit!

Rijke geschiedenis

Naast Amsterdam zijn juist ook andere VOC-steden, zoals Enkhuizen en Hoorn, nog steeds een levend toonbeeld van deze voor Nederland zeer welvarende periode. De geschiedenis van deze steden is voor veel mensen echter minder bekend. De oude VOC-steden gaan in het jaar 2019 op verschillende manieren samenwerken, met als doel het verhaal te vertellen van de rijke geschiedenis van Nederland in de Gouden Eeuw.

Blauw en goud

Als een van de grootste evenementen van Hoorn mag de Hoornse Stadsfeesten natuurlijk niet ontbreken. In samenwerking met 'Ik Hou Van Hoorn' staat in het Hoornse Stadsfeesten-weekend de Gouden Eeuw centraal. Zo wordt de huisstijl in 2019 aangevuld met de kleuren blauw en goud. Ook is het thema doorgevoerd in het drukwerk en is op alle online uitingen het logo 'Hoorn, Stad van de Gouden Eeuw', terug te zien.

Verkleedtent

Voor de jongste bezoekers is er zondag een Gouden Eeuw-verkleedtent op de Spoorstraat. Zo worden alle bezoekers herinnerd aan de rijke geschiedenis van de stad.

Binnen- en buitenlocaties met meer dan honderd acts

HOORN - De activiteiten van de Hoornse Stadsfeesten vinden plaats op verschillende locaties in de binnenstad van Hoorn, zowel binnen als buiten. De bekendste buitenlocaties zijn de Roode Steen, het Kerkplein, de Dubbele Buurt, de Veemarkt, het Koepoortsplein en de Spoorstraat. Een van de binnenlocaties is Schouwburg Het Park, waar op zondagmiddag de koren hun repertoire ten gehore brengen. De Statenpoort, het oude gemeentehuis van Hoorn, is de locatie waar vele singer-songwriters in intieme sfeer, en veelal akoestisch, hun optreden verzorgen.

Helaas kan de organisatie de Oosterkerk dit jaar niet meenemen als locatie van de Hoornse Stadsfeesten. In de kerk zijn nog steeds restauratiewerkzaamheden gaande.

Westfries Museum

Dit jaar is er een bijzondere locatie: het Westfries Museum. Het is aan het Hoornse Harmonie Orkest de eer om, naast hun optreden op de Roode Steen, hier het publiek te betoveren met hun gouden klanken in de intieme setting van het mooie gebouw. Een bijzonder optreden onder leiding van Wouter Hakhoff.

Passi-plein

Dit jaar wordt voor de tweede keer de Spoorstraat omgedoopt tot Passi-plein. Een plein dat met hulp van de Rabobank speciaal ingericht wordt voor de jeugd. De optredens worden verzorgd door dj's, dansscholen en musicalverenigingen. Ook komt zondag, in samenwerking met Berend Botje, Partycom, de Spellenhoorn en de Legowinkel, op het Passi-plein een deel van de Hoornse Speeldag terug. Met spellen, springkussens en een Gouden Eeuw-verkleedtent zullen ook de jongste bezoekers zich niet vervelen.

Buitenlocatie de Veemarkt wordt dit jaar in de programmering vermeld als de Westfries Goed Stage. Het makelaarsbedrijf aan de Veemarkt heeft de samenwerking gezocht met de Hoornse Stadsfeesten, en het podium op de Veemarkt 'geadopteerd'. Zij kleden de locatie aan en zorgen er samen café JP Coen voor dat de festivalbezoekers zich daar ook vrijdagavond en zaterdagmiddag helemaal thuis voelen.

Vragen

De centrale post bevindt zich dit jaar weer aan het Kerkplein, aan de kant van Oranje Binnen. Dit is in de eerste plaats tijdens het weekend de thuisbasis van de vele vrijwilligers die mee helpen, maar voor de bezoeker ook de plek voor vragen of het verkrijgen van een programmafolder.

Festival-polsbandjes voor donateurs

Betrokken Stadsfeesten-festivalgangers krijgen een polsbandje cadeau. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De Hoornse Stadsfeesten introduceert iets nieuws: het festivalbandje. Donateurs steunen de Stadsfeesten en door het festivalbandje is duidelijk te zien wie het festival een warm hart toedraagt. En dus krijgt de betrokken Hoornse Stadsfeesten-festivalganger dit bandje cadeau.

Met de introductie van de Stadspas konden bezoekers financieel een bijdrage leveren. Mede daardoor kan de organisatie vandaag de dag nog steeds de Hoornse Stadsfeesten organiseren. De Stadspas wordt niet meer verstrekt. De Stadsfeesten kunnen dit jaar gesteund worden door donateurs. Voor tien euro kunnen geïnteresseerden onderdeel zijn van het festival en krijgen zij een te gek weekend. Wie de Stadsfeesten een warm hart toedraagt, kan nu donateur worden. Alle donateurs krijgen dus een festivalbandje, de programmafolder en - op vertoon van het polsbandje - gratis toegang tot de festivaltoiletten.

Maak tien euro over aan Stichting Hoornse Stadsfeesten, onder vermelding van #sameniszoveelleuker. Rekeningnummer: NL37RABO0329769901, t.n.v. Stichting Hoornse Stadsfeesten. Het festivalbandje is tijdens de Stadsfeesten op te halen bij de centrale post op het Kerkplein.

'Gaaf concert van Marco Borsato'

Jolanda Floris overhandigt aan Ellen Beentjes de kaartjes. (Foto: aangeleverd)

OBDAM – George en Jolanda Floris, van Profile, de fietsspecialist Obdam, vierden afgelopen weken hun zestigjarig bestaan met diverse acties in hun winkel. Eén daarvan was bij aankoop van een E-Bike een kaartje van een concert van Marco Borsato in de Kuip in Rotterdam. Jolanda was onder de indruk van alle felicitaties en reacties. "Ontzettend leuk hoe onze klanten reageerden vanwege ons jubileum. Vele spontane reacties ontvangen. We gunnen natuurlijk iedereen een leuke avond met Marco Borsato, maar we hebben blindelings een naam getrokken uit de stapel. De datum stond vast, het concert was 30 mei, en dan kan natuurlijk niet iedereen. Maar Danique van Oijen, Mariëlle, Pauline en Ellen Beentjes maakten we blij met kaarten. George en ik gingen ook heen en we hebben het erg naar ons zin gehad. Een gaaf concert van Marco Borsato!"

De prijswinnaars en Jolanda vermaakte zich prima tijdens het concert van Marco Borsato in de Kuip. (Foto: aangeleverd)

Op zoek naar een fiets? Op www.profiledefietsspecialist.nl staat het uitgebreide assortiment, maar wie behoefte heeft aan persoonlijke benadering stapt de winkel binnen, Burg.De Nijsplein 7 in Obdam.

Wandelvierdaagse voor jong en oud

Eva Smit, Sabine Groot, Janine Kool, Demi Willemsen en Pien Koopman. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De wandelvierdaagse in de gemeente Opmeer vindt plaats van 12 tot en met 16 juni. Vrijwilligers van Award Opmeer organiseren voor de derde keer dit evenement. De organisatie zet zich enorm in, zodat de deelnemers een geweldige ervaring beleven tijdens deze vierdaagse wandeltocht.

"Deelnemers starten woensdag tot en met vrijdag vanaf 18.30 tot 19.30 uur. Zaterdag en zondag starten zij vanaf 14.00 tot 15.00 uur", laat Pien Koopman weten. "De start en finish vinden plaats bij de Weyver in Hoogwoud, locatie Pardoes, waar iedereen zich de eerste dag ook kan inschrijven. We houden geen voorinschrijving, dat is niet nodig."

Onderweg krijgen alle wandelaars iets te drinken en een heerlijke versnapering. De kosten zijn 7 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen. Wie vier dagen wandelt, krijgt na afloop een aandenken. "Wij als organisatie stippelde wederom vijf prachtige wandelroutes uit van ongeveer 5 kilometer voor alle wandelliefhebbers. Deze routes gaan door de dorpen Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek en de buitengebieden. Gezellig wandelen met het hele gezin, jouw team, de buurvrouw of een vriend of vriendin. Iedereen kan meedoen!"

Maar er komt nog veel meer bij het evenement kijken. "Tijdens de wandelvierdaagse houden we een verloting, waarbij iedereen kans maakt om een prachtige fiets te winnen", zegt Pien enthousiast. "Dat maakt het allemaal net even meer spannend."

De vierdaagse is oer-Hollandse traditie met elke dag een feestje. De Koninklijke Wandel Bond Nederland en Supporter van Schoon slaan dit jaar de handen opnieuw ineen om van dit wandelfeest een schoon evenement te maken. Deelnemers verzamelen onderweg hun afval in speciale afvalzakjes om zo zwerfafval te voorkomen. Ook scholen en ouders worden bij de actie betrokken.

St. George bekerwinnaar

St. George JO15-1 won tegen Legmeervogels en is bekerwinnaar. (Foto: aangeleverd)

SPIERDIJK - St. George JO15-1 speelde 1 juni de bekerfinale bij Legmeervogels in Uithoorn. De tegenstander was Almere FCJO15-3.

De spelers, begeleiders, trainers en supporters gingen met een volle dubbeldekker bus, richting tegenstanders. De Spierdijkers kwamen met de rust 0-2 voor te staan.

Na de pauze viel de 0-3 en waren zij duidelijk sterker dan hun tegenstander. Met deze uitslag werden zij KNVB bekerwinnaar van West 1, seizoen 2018/2019.

Een fantastische prestatie van het voetbalteam, welke bij aankomst in Spierdijk, gehuldigd werd met een rondrit door het dorp en een traktatie van hun sponsor.

College over angststoornissen

HOORN - GGZ Noord-Holland verzorgt donderdag 20 juni in samenwerking met de gemeente een college over angststoornissen. De bijeenkomst vindt plaats in Wijkcentrum Huesmolen, De Huesmolen 60 in Hoorn en begint om 19.00 uur. Het college is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over angststoornissen, behandelmogelijkheden en praktische tips. Tijdens het college vertelt Josje Arnoldi, klinisch psycholoog van GGZ Noord-Holland-Noord, meer over angststoornissen. Toegang is drie euro. Aanmelden kan bij Wijkcentrum de Huesmolen: 0229-231036.

Kofferbakmarkt

WERVERSHOOF - In het Nesbos, aan de Oosterdijk in Onderdijk, wordt zondag 9 juni een kofferbakmarkt gehouden. Deze dag zijn vele uitgeladen kofferbakken te bewonderen met een diversiteit aan gebruikte goederen. De markt is open van 09.30 tot 16.00 uur en zowel de toegang als het parkeren is gratis.

Voor meer informatie of reserveringen, kijk op www.mikki.nl.

Maud is blij met Kookcafé CookAUT!

ZWAAG/ENKHUIZEN - Toen Masja Kreuk hoorde over Kookcafé CookAUT!, waar kinderen met autisme en/of AD(H)D wekelijks samenkomen om te koken en bakken, was ze meteen enthousiast.

'Je krijgt na afloop een blij kind terug'

Kreuk vertelt: "Toen ik thuis kwam met het verhaal over kookcafé CookAUT! wilde mijn dochter Maud er zo graag naar toe. Maar dat kon nog niet; ze had nog geen diagnose voor een vorm van autisme. Wel zat ze al in een onderzoekstraject hiervoor." Later werd bij Maud dan toch de officiële diagnose Autisme gesteld. Kreuk weet het nog goed: "Maud reageerde meteen verheugd: 'Nu mag ik naar het kookcafé!' We hebben haar aangemeld en Maud kon meteen terecht. En wat vindt ze het leuk!"

Opsteker

Maud zit in een groepje van vier kinderen van acht tot elf jaar met een professionele begeleidster. De kinderen komen uit de omgeving, sommigen zitten in Lelystad op school en worden na school naar Zwaag gebracht om daar naar Kookcafé CookAUT! te gaan. Samen leren ze van alles: samenwerken met elkaar, met elkaar leren omgaan, structuur aanbrengen. "En wat ook leuk is", licht Kreuk enthousiast toe: "op het eind van de middag, na het proeven van het gemaakte lekkers, gaan ze alles nabespreken. De kinderen mogen vertellen hoe het is gegaan en ze leren elkaar positieve feedback te geven; elkaar een opsteker geven. Zo mooi!"

Doelen

Kreuk raadt iedereen die een kind heeft met een vorm van autisme en/of AD(H)D om naar Kookcafé CookAUT! te gaan. "De kinderen worden er zó blij van. Ze gaan er met plezier heen en ondertussen wordt er gewerkt aan de doelen die er gesteld zijn."

Blij kind

Kreuk benadrukt nog een andere reden om het te willen aanraden: "Ook voor de ouders is er even een moment voor jezelf. Het geeft je even wat ruimte: Tijd voor jezelf, maar niet meteen een hele middag - of zelfs een dag - je kind weg. Dat vond ik zelf namelijk een stap te ver." Kreuk geeft aan dat haar moederhart sneller gaat kloppen als haar dochter weer thuiskomt na een middag koken. "Je krijgt na afloop een blij kind terug, zo fijn! Maud vertelt over hoe het was, dat is al leuk. En dan, op de dagen dat ze iets lekkers mee heeft, gaan we samen proeven. Een mooi moment."

Kinderkookcafé CookAUT is in Zwaag en Enkhuizen actief. Meer informatie over Kookcafé CookAUT!: www.buroflo.nl.

Speeddate bij 's Heeren Loo

Sanith Prins leeft zich in in de persoon. (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP - "Elke dag opnieuw zoek ik hoe ik mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) kleine en grote vraagstukken kan helpen oplossen. Ik ga op zoek naar de persoon achter het gedrag. Want wat iemand zegt is niet altijd wat er bedoeld wordt."

Jouw manier helpt!

Aan het woord is Sanit Prins. Met humor, nabijheid bieden, directheid maar vooral door zich in te leven in de persoon, helpt hij cliënten. Zorgverlening vraagt veel van jezelf. Alleen als je helemaal jezelf bent en onderdeel uitmaakt van een goed team, kun je mensen met MVG helpen op een ontspannen manier de dag door te komen.

Knuffelbeer

"Gisteren nog zocht ik naar een oplossing voor Tim die weigerde te gaan slapen. Ik weet dat Tim graag iets voor anderen doet. Hij wilde mij dan ook graag helpen zijn knuffelbeer naar bed te brengen. De stap naar zelf naar bed toe gaan werd hiermee kleiner. Tim ging met zijn knuffelbeer mee naar bed en de weerstand was verdwenen. Mij geeft het voldoening als ik naar huis ga en de cliënten hebben een mooie dag gehad zonder escalaties. Op die manier heb ik echt iets voor iemand betekend."

Speeddate

Wat is jouw manier van helpen? Wil je weten of een baan binnen de MVG doelgroep ook bij jou past?

Meld je dan aan voor de speeddate op 13 juni voor werken binnen de MVG doelgroep binnen 's Heeren Loo. Graag aanmelden per e-mail: recruitment@sheerenloo.nl

Expositie in Paviljoen van Toen

Expo in Paviljoen van Toen. (Foto: aangeleverd)

DEN HELDER - In het museum van Paviljoen van Toen in Den Helder, een van de ontmoetingscentra van Stichting Vrijwaard, zijn regelmatig exposities te zien. Voorheen was op deze locatie een museumgroep actief die invulling gaf aan de exposities. Sinds deze groep begin 2019 is opgeheven, kunnen kunstenaars, scholen en verenigingen van dit museum gebruikmaken om zelf te exposeren.

Tot en met zondag 7 juli zijn de prachtige schilderijen, reproducties en tekeningen van kunstenaar Han Ellermeijer gratis te bekijken in het museum tijdens de dagelijkse openingstijden. Verdere informatie is te vinden in het museum.

In het museum staan diverse exposities gepland tot en met eind januari 2020. Na die tijd is de ruimte weer beschikbaar om gratis te exposeren. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met Marije Kerkhof van Stichting Vrijwaard, bereikbaar via m.kerkhof@vrijwaard.nl of 06-129 86 019.

Openingstijden

Adres en openingstijden Paviljoen van Toen: Borneolaan 1, 1782 DR Den Helder. Maandag t/m vrijdag: 9.30 uur tot 16.30 uur. Zaterdag en zondag: 12.00 tot 16.30 uur.

Borst-gezondheid

BOVENKARSPEL - Team HSIS, dat dit jaar voor de derde keer meedoet aan de Samenloop voor Hoop, presenteert donderdag 13 juni in Vereenigingsgebouw De Tuf, Hoofdstraat 206 in Bovenkarspel, een informatieavond over borstgezondheid. Francine van Broekhoven (medisch thermografe) en Alexandra Rozenstraten (borstweefseltherapeute) geven informatie over wat vrouwen preventief kunnen doen om hun borsten gezond te houden. Entree is vijf euro. De opbrengst deze avond is bestemd voor de Samenloop voor Hoop West-Friesland die 14 en 15 september plaatsvindt. Met deze 24 uur durende wandelestafette wordt geld ingezameld voor kankeronderzoek. De informatieavond begint om 20.00 uur. Kaarten reserveren: 06-43504896.

Thuiskomen in restaurant Egelantier

Levensgenieters komen graag bij De Egelantier. (Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Restaurant de Egelantier aan het Wuiver 32 in Wijdenes is geïnspireerd door de Franse keuken met heerlijke, pure, volle en mooie smaken, maar ook uit de omringende landen halen zij hun inspiratie.

Restaurant de Egelantier, geboren uit liefde voor het vak en de liefde voor elkaar. Vol van passie en aandacht, een absolute uitblinker in aanbod. "Gasten genieten bij ons van een heerlijk diner rond de gezellige haard en op zaterdag- en zondagmiddag vanaf 14.00 uur van de kleine kaart, het borreluurtje vanaf twee personen bestaande uit een borrelplank inclusief twee consumpties per persoon of gewoon van een lekker kopje koffie met huisgemaakte appeltaart. Bij mooi weer buiten op ons zonnige terras, waant u zich even in Frankrijk puur genieten."

"Wij leggen u graag in de watten, loopt het water u ondertussen al in de mond? Bekijk onze menukaart voor ons aanbod. Restaurant de Egelantier eerlijk, puur, altijd vers en volop variatie. Laat u verwennen en vooral verrassen op ons mooie zonneterras waar u uitkijkt op een typische West Friese stolpboerderij een omgeving dat levensgenieters samenbrengt bij restaurant de Egelantier."

Kas vernield

De kas is flink beschadigd. Wie heeft iets gezien? (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - Vandalen hebben in de nacht van 31 mei op 1 juni een kas in Midwoud gesloopt door met stenen te gooien. Wie heeft iets gezien? De gouden tip wordt beloond met 150 euro. Bel 06-38244959.

Beeldentuin Bobeldijk open met Pinksteren

De 'power bloem' van Cobi Dierikx was acht weken lang te bewonderen in de Keukenhof. Nu is hij te zien in Berkhout. (Foto: aangeleverd)

BERKHOUT - De beeldentuin aan de Bobeldijk 25 in Berkhout is tijdens de pinksterdagen - zondag 9 en maandag 10 juni - vrij toegankelijk van 12.00 tot 17.00 uur. De vaste collectie van Cobi Dierikx is te zien en verder zijn er drie gastexposanten. Mocht het niet lukken om tijdens Pinksteren een bezoek te brengen, dan is er nog een mogelijkheid op zaterdag 22 en zondag 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur, tijdens het Landelijke Atelier Weekend. Meer informatie: www.cobidierikx.nl of 06-23761218.

Tweedaagse tuinexcursie

REGIO - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen organiseert samen met afdeling Hoorn vrijdag 28 en zaterdag 29 juni een tweedaagse tuinreis naar Gelderland. De eerste dag wordt een bezoek gebracht aan drie tuinen, waarbij de laatste ook een heel bijzondere kwekerij heeft. In elke tuin staat koffie/thee met wat lekkers klaar. De overnachting is in een hotel in Hengelo. De tweede dag staan bezoeken aan vier uitzonderlijke tuinen op het programma. In de tweede tuin wordt een lunch aangeboden. Het vertrek is om 8.15 uur uit Hoogkarspel. De deelnemers van afdeling Hoorn kunnen om 8.00 uur bij zwembad de Waterhoorn opstappen.

Meer informatie en opgave bij Lia Schoenmaker via ltm.schoenmaker@ziggo.nl of 0228-513458 / 06-10976080.

Vijf jaar Westfriese Uitdaging

REGIO - De Westfriese Uitdaging viert dit jaar haar vijfjarig jubileum. In die tijd is bijna zevenhonderd keer een succesvolle verbinding gelegd tussen een maatschappelijke organisatie en een bedrijf uit West-Friesland.

Vijf jaar na de start heeft de Westfriese Uitdaging zijn belang bewezen. Een uitgebreid 'bemiddelingsbureau' waar materialen, menskracht, expertise en middelen vanuit het bedrijfsleven de vele sociaal-maatschappelijke organisaties bereiken. Om het jubileum te vieren, brengt de Westfriese Uitdaging een jubileummagazine uit, dat vol staat met voorbeelden van mooie projecten, alle matches, de Uitdaging XL en de trotse partners. Het eerste magazine werd donderdag 6 juni overhandigd aan de voorzitter Tom van Roon van de Rabobank. Het magazine ligt vanaf nu op alle gemeentehuizen in de regio en is gratis op te halen.

Ondernemers en verenigingen die interesse hebben in de Westfriese Uitdaging, kunnen mailen naar info@westfrieseuitdaging.nl.