Langedijker Nieuwsblad

24 april 2019

Langedijker Nieuwsblad 24 april 2019


Lisette Zijp was bijna zeventien jaar conservator bij Museum BroekerVeiling. (Foto: VINCENT DE VRIES)

Lisette Zijp neemt afscheid als conservator van 'haar' Museum BroekerVeiling

BROEK OP LANGEDIJK – Het officiële afscheid met collega's en vrijwilligers moet nog komen, maar Lisette Zijp, bijna zeventien jaar conservator bij Museum BroekerVeiling, heeft besloten om een punt achter deze lange periode te zetten.

'Museum is niks zonder vrijwilligers'

Sinds een half jaar woont ze met haar gezin in Broek op Langedijk, op een steenworp van het Museum. ''Ik kan terugkijken naar een geweldige periode. Zeventien jaar. Van april 2003 tot maart 2019.''
Als freelancer kwam Lisette op haar 21ste terecht bij het Zaanse Museum en later bij het Bakker Museum. ''Het was in die tijd niet eenvoudig om een vaste baan als conservator te krijgen en in beide musea kreeg ik freelance-opdrachten. Maar dat was prima, want het is een eerste aanzet om ergens in vaste dienst te komen als conservator.'' En die kans kreeg Lisette in april 2003 bij Museum BroekerVeiling. ''Ik vergeet nooit het eerste sollicitatiegesprek. Het was in de avond, het was koud en donker en ineens zat ik tegenover vijf heren in een half donker Koopmansboetje.''

De eerste conservator

''Het was toen al een middelgroot museum, maar ik was de eerste conservator en dat betekende in de beginfase heel veel werk. Ik heb ongelofelijk veel steun gehad van de toenmalige directeur Ron Wolters.

Een van de eerste werkzaamheden, gelukkig met een hele groep vrijwilligers, was alle museumstukken, binnen en buiten, groot een klein, te registreren. Zo lag een groot deel van de collectie in verschillende schuren op elkaar gestapeld. Allerlei voorwerpen, zoals tuinattributen, schilderijen en alles over onze varende vloot.

Spartaans

De collectie in de lighallen registreren was nogal Spartaans want het vroor. Warm gekleed en met moonboots aan hebben we de klus geklaard. Later, in het nieuwe gebouw in 2009 kregen we een fantastische kelder als depot. Zonder vrijwilligers kan een museum niet, dat bleek maar weer.''

Museum BroekerVeiling zit in haar hart. ''Het is toch fantastisch dat er jaarlijks 50.000 bezoekers komen. Niet alleen om te genieten van het museum, maar ook van de veiling en van het varen met de rondvaartboot door een prachtige omgeving.'' Zijdelings blijft ze overigens aan het museum verbonden. Haar vriend, Emile Ruys, is er werkzaam als scheepstimmerman en is belast met het onderhoud van de museale vloot.

Veteranen voetbal

LANGEDIJK - In de huidige tendens, waarin steeds meer senioren van voetbalverenigingen op zaterdag gaan spelen, hebben een aantal lokale voetbalclubs de handen ineengeslagen.

DTS, Vrone, Sint Adelbert, Reigerboys en mogelijk BOL starten een veteranenpoule. Met deze nieuwe opzet hopen de clubs lange reistijden naar regio Amsterdam of de kop van Noord Holland te voorkomen, want alleen daar wordt op dit moment door veteranen op de zaterdag gespeeld. "De gemiddelde leeftijd ligt bij vrijwel alle teams boven de 40, dus we moeten nog even kijken of we als 35+ of 45+ gaan spelen. Ook de speeltijd (2x 30 of 2x 45 minuten) gaan we in goed onderling overleg bepalen", aldus initiatiefnemer René Feller van DTS. "Vooral plezier en gezelligheid staan voorop", stelt Maarten Dekker van SV Vrone. Er is nog voldoende plek voor andere (lokale) voetbalverenigingen. Interesse? Neem dan contact op met René Feller via info@svdts.nl of 06-22221470.

Filmavond Behouden Huis

OUDKARSPEL - Er is weer filmavond in de Grote Zaal van Het Behouden Huis. Op vrijdag 3 mei, de eerste vrijdag van de maand, kunt u de film Nebraska bekijken. De voorstelling begint om 20.15 uur en duurt met een kleine pauze tot ongeveer 22.30 uur. Daarna is er ook nu weer voldoende tijd om nog even lekker na te genieten aan de bar. De entree kost 6 euro per persoon en de kaarten zijn verkrijgbaar bij Het Behouden Huis.

Digitaal

geschiedenislokaal Langedijk

Realisatie Natuurpark Geestmerloo

In het voorjaar van 2020 zal het natuurpark klaar zijn en kunnen recreanten er gebruik van maken. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het bestuur van Recreatieschap Geestmerambacht heeft onlangs ingestemd met de overeenkomsten die gesloten moeten worden voor de realisatie van Natuurpark Geestmerloo. Alle lichten staan nu op groen om het als recreatiegebied met natuurbegraafplaats in te richten. Natuurbegraafplaats Geestmerloo is de eerste natuurbegraafplaats in Noord-Holland.

Overeenstemming inrichting eerste natuurbegraafplaats

Op dit moment worden de ontwerptekeningen uitgewerkt in een bestek. Daarna kan in juni het werk worden aanbesteed. Ondertussen vinden al wel een aantal voorbereidingswerkzaamheden in het terrein plaats. Zo wordt deze maand het terrein ingemeten en terreinonderzoek gedaan. Dit is nodig om te beoordelen of de grond bijvoorbeeld stevig genoeg is voor het bouwen van de bruggen. En er worden borden geplaatst om aan te kondigen dat het natuurpark op die locatie gerealiseerd gaat worden.

Drie bestaande schuren aan de Nauertogt nr 21a worden ook bij Natuurbegraafplaats Geestmerloo betrokken. In een van de schuren zal het kantoor komen. In de andere schuren komt een ontvangstruimte en er wordt gedacht aan een schaapskooi. De schapen worden dan ingezet voor de begrazing in het park en de wijdere omgeving. De bouwkundige aanpassing van de gebouwen, onder andere de sanering van het aanwezige asbest, moet nog worden uitgewerkt in overleg met gemeente Alkmaar en Recreatieschap Geestmerambacht. Volgens de huidige planning zal in oktober 2019 daadwerkelijk met de uitvoering van het werk worden begonnen. Graafmachines zullen dan een waterpartij uitgraven en een 6 meter hoge heuvel aanleggen. In het voorjaar van 2020 zal het natuurpark klaar zijn en kunnen recreanten er gebruik van maken.

Natuurspeelplaats

In het plan is ook een plek voor een natuurspeelplaats getekend. Om deze speelplaats een leuke, avontuurlijke plek te laten zijn voor de jongere bezoekers aan het park, worden leerlingen van twee basisscholen uit de omgeving gevraagd of ze mee willen denken over de inrichting van de natuurspeelplaats. Het recreatieschap laat dan het leukste idee uitvoeren.

10 vragen aan Nancy van der Leeden

Nancy van der Leeden

De vraag van Sylvia Muda: Waarom ben je een rijschool begonnen?

Het is een geweldige combinatie van werken met heel veel verschillende mensen, natuurlijk autorijden waar ik gek op ben, dit dan vervolgens op anderen overbrengen en ook nog eigen ondernemer zijn (zelf beleid maken, fouten maken, ervan leren en groeien), wat wil ik nog meer?

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Nancy van der Leeden-Rosenthal, ik ben 51 jaar, geboren in Den Haag. Samen met mijn man Marco hebben we 2 zoons, inmiddels ook een lieve langedijkse schoondochter en de mooiste kleindochter. We hebben sinds 5 jaar Autorijschool Langedijk waar we allebei werkzaam zijn. Voor ons is het belangrijkste om de leerlingen goed voor te bereiden om na het examen zelfstandig de weg op te gaan. En het liefste doen we dat met gezelligheid en plezier.

Van wie bent u dr ien?

Mijn ouders komen hier niet vandaan, dus wij zijn geen Langedijkers. Na het overlijden van mijn vader (26 jaar terug) is mijn moeder naar Langedijk gekomen, lekker in het dorp waar zij met mijn vader zou gaan wonen als hij de dienst zou verlaten (dichtbij familie). Een jaar later zijn Marco en ik gevolgd. Opgegroeid ben ik in Duitsland, waar mijn vader als militair gelegerd was, redelijk wat gezworven in mijn jeugd, nergens heel lang gewoond. Wortels heb ik hier niet, maar ik voel me verbonden met Langedijk, nooit eerder heb ik ergens zo lang gewoond, ik ga hier ook niet meer weg. Hier woon ik alweer 25 jaar, we hebben hier een huisje kunnen kopen, mijn kinderen wonen hier. Aan onze jongens kan straks wel gevraagd worden "van wie ben jij er ien", en dan hoop ik dat er mensen zijn die weten wie ik ben of was.

Wat heeft u met dit dorp?

Langedijk heeft mij een thuis gegeven, en vrienden. En deze vrienden had ik zeker weten nergens anders gevonden, dat zijn namelijk echte Langedijkers, mensen die op zoek zijn naar verbinding. En natuurlijk niet te vergeten, Langedijk gaf mij de naam voor de autorijschool.

De mooiste plek in Langedijk?

Ik vind Langedijk überhaupt een mooi dorp, het is fijn om hierheen te rijden en te weten dat je thuis bent.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat zijn er evengoed alweer heel wat, de jeugd van de kinderen, lekker buiten, fijne vrienden. Ons eigen huis, ons 25-jarig huwelijksfeest in de 'Rooie', das wel echt Langedijks, toch?

Als u burgemeester was, wat zou u aanpakken?

Echt, dat zou ik niet weten. Het is altijd makkelijk oordelen, maar ik denk dat het een enorm lastige klus is. Ik zou in ieder geval niet willen ruilen. Ik vind het trouwens wel erg leuk dat we een vrouwelijke burgemeester hebben.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Je kunt beter spijt krijgen van de dingen die je doet, dan spijt krijgen omdat je ze niet doet! Dus zet je angst opzij en ga ervoor!

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Ik hoop dat Langedijk een dorp kan blijven, met eigen karakter.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Tim van Kleef, een jonge Langedijker ondernemer, hovenier. Met een enorme lach op zijn gezicht doet hij zijn werk, daar wordt je gewoon bloid van. Ik gun hem een podium op deze plek, zodat ook hij zichzelf verder bekend kan maken.

Wat zou u hem/haar willen vragen?

Hoe blijf je bij weer en wind en zo bloid?

Diplomazwemmen Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 7 april zwommen met goed gevolg af voor diploma C:

Emalyn Bates, Luka Bunel, Patrycja Duda, Colin Janssen, Kian Schipper, Byron Tee, Chloey Ann Tee, Femke Vink.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

Zondag 14 april zwommen met goed gevolg af voor diploma A:

Roy Bakker, Minke Baltus, Tijs Bos, Fatima Dogmman, Zara Groen, Dieuwertje Groot, Shania Grootjes, Amy Kamper, Mick Kraakman, Salysha Leijen, Gijs Lekx, Perry Lensen, Chris Ligthart, Iven Ligthart, Tim Metselaar, Daan Molenaar, Declan Scholten en Robbie Vrieze.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd. Alle kandidaatjes worden van harte gefeliciteerd door het team van Sport Servicepunt Langedijk, zwembad Duikerdel.

NOORD-SCHARWOUDE - En dat gaan we vieren. In het weekeinde van 14, 15 en 16 juni viert Zwem- en polovereniging De Reuring bestaat het vijftigjarig bestaan.

Er is veel gebeurd in vijftig jaar Zwem- en polovereniging De Reuring. (Foto: aangeleverd)

Kinderen van de kinderen van oud-leden

Er is veel gebeurd in die jaren: Eerst was er alleen een buitenbad, daarna ook klein binnenbad en nu wordt er alweer heel wat jaren gezwommen in zwembad Duikerdel. De vereniging heeft verschillende bestuurswisselingen overleefd, en heel veel prijzen gewonnen. De club heeft vele zwemmers en poloërs als lid gehad en tegenwoordig zwemmen de kinderen van de kinderen van oud-leden ook weer bij De Reuring.

Jubileumweekend

Voor de jeugd onder de 15 jaar wordt er in het jubileumweekend een speciaal programma gehouden, met waterspellen in en buiten het zwembad. Op zaterdag gaan de teams van de oudere jeugd en volwassenen op ludieke wijze met elkaar strijden. Hier zijn leden en oud-leden voor uitgenodigd. Na al die inspanning is er een barbecue gevolgd door een feestavond. De organisatie hoopt op een reünie-effect met een weekend waar vele herinneringen worden opgehaald en waarin nieuwe worden gemaakt. Als afsluiter op de zondagochtend komen de mensen van het eerste uur aan de beurt, met een kop koffie met gebak.

"Vijftig jaar is echt iets om bij stil te staan en daar hebben we vooral veel mensen bij nodig. Meld u aan en kom naar de feestavond op zaterdag, inloop vanaf 20.00 uur of de koffieronde op zondagochtend om 11.00 uur.", aldus de organisatie. Aanmelden en meer informatie via 50jaar@zpcdereuring.nl.

TTL top in regio en nationaal

Goud bij NK Clubteams trampoline voor de junioren en senioren A (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In het Overijsselse Nieuwleusen deden de trampolinespringers van Turn Totaal Langedijk mee aan het Nederlands Kampioenschap.

Voor de eerste keer sinds jaren had TTL een juniorenploeg afgevaardigd in de hoogste categorie A, maar er had zich helaas geen tegenstander ingeschreven. Ondanks het ontbreken van directe competitie lieten de jongens met hun vele salto's en schroeven zien dat ze de eerste prijs ook echt verdienden.

De senioren doen al ruim twintig jaar onafgebroken mee op dit niveau met groot succes. Tegenstander STAR uit Rotterdam bleek niet in staat om de Langedijkers af te houden van hun inmiddels twaalfde nationale allroundtitel.

In Hoofddorp draaiden Yasmin Eliëns, Preben Kuhl, Floris Jak en Sven Stalpers een regionale wedstrijd op de trampoline. Zij vormden een team met GTS Stedebroec en haalden zeer verdienstelijk gedeeld brons.

Er werd ook geturnd op het Regiokampioenschap D1 D2 in Amsterdam. Pupil 1 D1 Famke Derksen werd vijfde, won een fraaie beker en plaatste zich ruim voor de districtsfinale. In dezelfde categorie werd Meike Huisman 16e. Bij de pupillen 2 D2 eindigde Nikita van de Wier als zesde, voldoende om door te stromen naar de finale. Dat gold ook voor Anoek Haanstra bij de pupillen 2 D1, waar Floor Keijning 19e werd. Kim Put (vijfde en een beker rijker in de jeugd D2) en Annelotte Vagevuur (negende in de jeugd D1) draaiden beiden goed en scoorden een plek in de finale.
In de vierde divisie werd Doris Beers bij de Jeugd tegen sterke concurrentie 32e. Juniore Cynthia Jong stroomt door naar de finale met een 11e plek op de meerkamp dankzij een hoogste score op brug en Evelien Leijen werd 22e.
Carmen Hanrath (junior 5e divisie) werd tweede op balk en plaatste zich als 7e voor de finale. Voor eerstejaars senior 4e divisie Roos Straaijer bleek na een sterk begin de balk en vloer het struikelblok, ze werd 25e. Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Frederieke Wagenaar wint Libre 2019

De finalisten Roy Smit (2), René Mul (3), kampioen Frederieke Wagenaar en Hans Tamis (2). (Foto: Theo Leijen)

OUDKARSPEL - 16 spelers die zich hadden geplaatst voor de finaleronde van de Open Langedijker Kampioenschap Libre, verzamelden zich zaterdag 6 april in café De Knip.

Hieronder bevond zich ook de oudste deelnemer, Jaap Maars van 85 jaar oud. Tegenstander Jan Danenberg had hier echter geen ontzag voor en maakte de achtste finale in 13 beurten uit.

Frederieke Wagenaar was meteen goed bezig en schakelde de kampioen van 2017 Mathijs Gielens uit in 17 beurten. In de kwartfinale werd Dick Beerse in 16 beurten aan de zegekar gebonden. Hans Tamis maakte indruk door in 12 beurten Arie Krul uit te schakelen. Rene Mul plaatste zich bij de laatste vier door Jan Danenberg in tien beurten van zich af te schudden. De laatste halve finalist werd Roy Smit die Christian Wit achter zich liet na een beslissende serie in een verder gelijk opgaande strijd. De halve finales partijen waren beide een ongelijke strijd, zowel Hans als Frederieke namen een voorsprong en gaven die niet meer uit handen. Zij lieten Roy en Rene de strijd om de derde en vierde plaats, die door René werd gewonnen.

In de finale tussen Frederiek en Hans zette dit patroon zich voort. Beide spelers maakten om beurten de punten en hielden de spanning er voor het uitbundige publiek er goed in. Elk gemaakt punt werd dan ook luid toegejuicht door alle toeschouwers. In de 11e beurt had Frederiek een kleine voorsprong op Hans maar gaf daarna de kans aan Hans door 5 beurten geen punt te maken. Maar in de 17e beurt stond alles praktisch gelijk, Frederieke Wagenaar moest er nog twee en Hans Tamis nog 3 punten om de partij winnen af te sluiten. Helaas voor Hans knalde Frederiek er meteen drie caramboles bij en restte hem alleen de nabeurt waarin hij de acquit niet wist te maken.

Eindstand: 1. kampioen Frederieke Wagenaar, 2. Hans Tamis, 3. René Mul, 4. Roy Smit.

Cantando in Coro voor herhaling vatbaar

Het was genieten zondag tijdens Cantando in Coro. (Foto: Rob Duin)

SCHOORL / LANGEDIJK - Onder de titel: Cantando in Coro brachten drie koren uit onze regio: Het Langedijker Koor, Adem-Noot uit Oudorp en het Schoorls gemengd mannenkoor een uniek gezamenlijk concert. In een nagenoeg uitverkochte Blinkerd zongen de drie koren zondag de sterren van de hemel onder leiding van hun dirigent Giancarlo Romita.

Giancarlo begeleidt deze drie koren wekelijks al jarenlang om hun hobby 'zingen met elkaar' te kunnen oefenen en waar nodig te presenteren. De klasse van de dirigent straalt uit in de zang en liederen die werden gebracht. Om goed op elkaar ingespeeld te zijn was er onder leiding van giancarlo de laatste weken flink geoefend. Met de voltallige koren werd daags voor het concert een generale repetitie gehouden in de Blinkerd, zodat men prima voorbereid was op het concert.

200 koorleden

Rond 200 koorleden zongen samen de mooiste liedjes uit hun repertoire, zoals: 'Zomaar een dag in Amsterdam, 'Somewhere between', het altijd mooie 'Rood zijn de rozen' en een impressie uit Anatevka "dagen , nachten',en nog vele andere prachtige liederen.

Amsterdam huilt

De koorzang werd onderbroken door het optreden van enkele solisten: Leo Koorstra zong het heel oude Amsterdamse lied 'De dievenwagen', dirigent Giancarlo zong het mooie Italiaanse lied 'Amore, Amore', Anja Leek zong ingetogen het mooie en zeer gevoelige lied 'Amsterdam huilt' en Giancarlo zong met Henk van de Park het duet 'Perdere l'amore', aangevuld door Henk met de vertaling 'Als je alles weet'.

Licht en geluid werden op uitstekende wijze verzorgd door de heren Henk de Haan en Theo de Jong.

Zowel toeschouwers als koorleden hebben een unieke en prachtige middag beleeft in de Blinkerd. Het zal niet elk jaar gebeuren, maar om de paar jaar zeker voor herhaling vatbaar!

Ontmoetingshuis Langedijk gestart

LANGEDIJK - Wonen Plus Welzijn Langedijk opende op 1 april een ontmoetingshuis voor mensen met dementie.

Laagdrempelige plek voor mensen met dementie

Elke dinsdag en vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur is dit een laagdrempelige plek voor ontmoeting en activiteiten. Toegankelijk voor mensen uit de gemeente Langedijk en Heerhugowaard, maar ook voor mensen uit de omliggende gemeenten.

Wonen Plus Welzijn hoopt dat het ontmoetingshuis een vertrouwde plek wordt waar mensen met dementie zich welkom voelen. Qua activiteiten wordt vooral aangesloten op wat men nog kan en hoe deze kwaliteiten in te zetten. Te denken valt aan samen koken en eten, bewegen, tuinieren en klussen. Het ontmoetingshuis is laagdrempelig en de buurt wordt zoveel mogelijk betrokken bij alle activiteiten die het ontmoetingshuis biedt. De leiding is in handen van beroepskrachten met daarnaast ondersteuning van vrijwilligers, bijvoorbeeld bij de activiteiten en de koffie.

WMO indicatie nodig

Om deel te nemen aan de activiteiten is een indicatie nodig dit mag een WMO indicatie zijn maar ook een WLZ indicatie. Wonen Plus Welzijn heeft met veel organisaties een samenwerkingsverband. Er wordt nog gezocht naar een permanente locatie voor het ontmoetingshuis. Bezoekers zijn in eerste instantie welkom op de tijdelijke locatie in Veldzorg, Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk.

Martin Neesen prijs

Een plek met een prachtig uitzicht over de eilanden en het water. Zaterdag 23 maart 2018 won het Ontmoetinghuis vanuit Lief Langedijk de Martin Neesen prijs. Een geweldige stimulans om te zorgen dat het een heel mooie en fijne plek wordt. Geïnteresseerd? Voor meer informatie/aanmelding: langedijk@wonenpluswelzijn.nl of tel. 0226-318050.

Moppen

Ben Wansink

'Er staat een nieuwe leraar voor de klas. Hij wil zien of de kinderen in zichzelf geloven. Daarom vraagt hij: "Wie dom is gaat staan." Na enkele minuten staat alleen Tim op en de leraar vraagt: "Denk je echt dat je dom bent?" Waarop Tim antwoordt: "Nee, maar ik vond het zo zielig dat u de enige bent die staat..!" Haha…

Waarom hoor ik zo weinig moppen tegenwoordig, is die tijd soms geweest? Zijn wij te nuchter om eens hartelijk te lachen om een grap? Er valt, vind ik, weinig nog te lachen: de televisie scoort met reality programma's en praatshows die nou niet echt de vrolijkste zijn. Ik wil echter wel eens lachen om iets onbenulligs, iets wat er niet toe doet: 'Jantje komt thuis en begint te lachen. Vraagt zijn vader: "Waarom lach je?" Waarop Jantje zegt: "Ik moet 500 keer neerzetten: Ik ben een rund!" Vader: "Wat is daar zo grappig aan?" Waarop Jantje zegt: "Jij moet hem ondertekenen!" Kijk, dat vind ik wel leuk, geef toe dat het niets voorstelt, maar ik heb ook mijn beperkingen… Er zullen onder jullie vast wel lezers zijn die met hun hoofd schudden, zo van: 'Wat heeft die columnist een flauwe humor! Kan hij niets leukers schrijven?' Ach, die lezers zullen wel gelijk hebben.

Ben Wansink

Toen ik nog les gaf aan jongelui van rond de 14 had ik één keer per maand een moppenkwartier (te lang is niet leuk, zelfs voor mij). Natuurlijk gingen er wel eens mopjes over de rand maar over het algemeen moesten we smakelijk lachen. Leuk was dat zelfs de jongens uit Marokko, Afghanistan, Turkije enzovoorts op den duur ook met een mop aankwamen, da's pas integratie! En zichzelf niet sparend dan een mop vertelden, goed voor de acceptatie.. Een voorbeeld: 'Het is de eerste schooldag en de leraar leest de namen van de leerlingen op: "Mustafa El Zeri?" "Aanwezig." "Achmed El Cabul?" "Aanwezig." "Mi Cha El Mey Er?"' Stilte in de klas. "Mi CHa El Mey Er??"" Dan staat een jongen op: "Ik denk dat u mij bedoelt, maar mijn naam wordt uitgesproken als MICHAEL MEYER!"

Kijk, dat noem ik humor! Laten we elkaar, bijvoorbeeld morgen, nou eens een favoriete mop vertellen. Haha…!

Exposities beeldentuin Art of Africa

Een veelbelovend kunstenaar is Richard Banda. Zijn werk is ook te zien in de beeldentuin. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - De Beeldentuin van Art of Africa aan de Krommeakker 48 in Noord-Scharwoude is weer open.

Er staat een prachtige collectie natuurstenen beelden, afkomstig uit en gemaakt in Zimbabwe. Deze unieke beelden zijn bijna geheel met de hand vervaardigd, zonder hulp van elektrisch gereedschap. De stenen hebben welluidende namen als springsteen, opaalsteen, serpentijn en fruitsteen. De beelden zijn winterhard en bij uitstek geschikt als tuinbeeld. Tijdens de expositie zijn ruim 1000 abstracte en figuratieve beelden van bekende en onbekende Zimbabwaanse kunstenaars bewonderen.

Art of Africa is een Fair Trade bedrijf dat de beelden zelf in Zimbabwe inkoopt, zelf verpakt, zelf verscheept en zelf verkoopt in Nederland, waardoor de beelden zeer aantrekkelijk in prijs zijn. De Zimbabwaanse kunstenaars hebben het niet makkelijk, maar laten zich door de malaise inspireren. Zij vertalen hun frustratie in steen. Prachtige vormen met uiteenlopende betekenis brengen de boodschap over van de immer bescheiden kunstenaars op zoek naar artistieke vrijheid. Een veelbelovend kunstenaar is Richard Banda. De goedlachse Richard creëert complexe vormen, veelal een 'Chronicle' of levensloop. Het is een abstract weergegeven beeld, waarin de lijnen van de 'Chronicle', de levensloop van een persoon, of personen of een bedrijf symboliseren. Soms gaan de lijnen hun eigen weg en soms voegen lijnen zich samen. Dit beeld, gemaakt van het kleurrijke serpentijn, is in de beeldentuin te bewonderen.

Geopend op zaterdag 11 mei en zondag 12 mei, zaterdag 25 mei en zondag 26 mei, en tijen het pinksterweekend. Van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis net als een kopje koffie of thee. zie voor meer openingstijden www.artofafrica.nl.

Nh1816 investeert in wetenschap en technologie

Stichting Goede Doelen Nh1816 levert een belangrijke bijdrage aan Humania, een nieuwe interactieve tentoonstelling over de mens van NEMO. (Foto: DigiDaan)

OUDKARSPEL - Stichting Goede Doelen Nh1816 levert een belangrijke bijdrage aan Humania, een nieuwe interactieve tentoonstelling over de mens van NEMO.

"De thematiek van Humania past bij Nh1816 en is de reden voor de samenwerking tot en met 2024. Voor een schadeverzekeraar zijn er allerlei factoren van de mens relevant, zoals je leeftijd, je waarnemingen en je gedrag. De tentoonstelling Humania gaat over deze diverse eigenschappen van de mens en over overeenkomsten en verschillen onderling", vertelt voorzitter van de stichting, Hein Aanstoot, enthousiast. De tentoonstelling opent 23 november voor publiek.

Humania

In de nieuwe tentoonstelling Humania kom je meer te weten over je eigen soort: de mens. Door mee te doen aan fysieke uitdagingen en je brein te breken over allerlei dilemma's ontdek je hoe je lijf en brein werken. Je komt dingen over jezelf te weten die je niet had willen missen! Zowel biologie, sociologie en psychologie van de mens zijn thema's van de tentoonstelling. Humania behandelt een heleboel onderwerpen die iets zeggen over wie je bent: van je naam tot hoe je je verjaardag viert en van je hoeveelheid wilskracht tot de cellen waaruit je bent opgebouwd. Ben je wel zo uniek als je denkt? Of lijken we allemaal op elkaar?

NEMO Science Museum

De afgelopen vier jaar ondergingen alle verdiepingen van NEMO Science Museum een grondige verbouwing. Humania betekent de afronding van deze transformatie.

NEMO organiseert rondom de opening speciale evenementen voor alle provincies van Nederland. De permanente tentoonstelling Humania is vooral bedoeld voor bezoekers van twaalf jaar en ouder. NEMO maakt jong en oud nieuwsgierig naar de kracht, het belang en het bijzondere van wetenschap en technologie. "Tijdens onze zoektocht naar partnerorganisaties voor Humania kwamen we al snel uit bij Stichting Goede Doelen Nh1816. Er was direct een klik. De maatschappelijke waarden en bedrijfsdoelstellingen van Nh1816 sluiten prima aan op onze doelgroep. NEMO is een museum voor iedereen. We zijn er voor jong en oud en proberen wetenschap toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk spectrum aan bezoekers", vertelt Michiel Buchel, directeur van NEMO. "Dankzij de bijdrage van Nh1816 kan NEMO nieuwe landelijke activiteiten en programma's ontwikkelen. Samen werken we aan een groter doel: het stimuleren van nieuwe generaties in het ontwikkelen van talenten waarmee ze de uitdagingen van de 21ste eeuw aankunnen.

Hein Aanstoot: "Hoe verschillend de mens ook is, we hebben allemaal te maken met risico's. Stichting Goede Doelen Nh1816 en NEMO Science Museum gaan een samenwerking met elkaar aan om bezoekers uit alle windstreken deze inzichten te geven."

7 / 16

Muzikaal concert in Het Regthuis

Het Regthuis in Oudkarspel. (Foto: aangeleverd)

OUDKARSPEL - Mirjam Feijen en Piet Vlaar spelen zondag 28 april van 14.00 tot 16.00 uur in Het Regthuis in Oudkarspel.

Mirjam zingt en speelt gitaar in een country-rock formatie. In Het Regthuis zal zij haar zeer gevarieerde covers van onder andere Bruce, Simon and Carfunkel, Nina Simone, Herman van Veen en vele anderen. Piet Vlaar speelt als bassist in RockTune maar zijn muzikale start was de klassieke gitaar.

Piet zal covers ten gehore brengen van the Rollins Stones, John Lenin, Elton John, Procal Harm, Simon and Carfunkel en anderen. Beide muzikanten spelen en zingen ook een aantal songs als duo.

Een muzikale middag in een mooie accommodatie die u naar wens kunt combineren met een bezoek aan het museum met het nog lopende thema Bruggen en Paden in Langedijk.

Muzikale middag

De toegangsprijs voor de muzikale middag exclusief het bezoek aan het museum is € 3,-. Als u verzekerd wilt zijn van een plaats, kunt u mailen naar info@behoudenhuisoudkarspel.nl.

Zwemtalent uit Langedijk naar Rusland

Samen met nog drie zwemsters uit Alkmaar is Djanilla geselecteerd om mee te doen aan de prestigieuze International Children Games in Rusland. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Ambitie kan de 12-jarige Djanilla Brink uit Langedijk niet ontzegd worden. Vanaf haar negende jaar zwemt ze in wedstrijd verband bij zwemvereniging DAW uit Alkmaar.

Tijdens de Nederlandse Junioren Jeugd Kampioenschappen heeft ze al vele limieten behaald, inclusief twee bronzen medailles voor haar prestaties op de 400 meter wisselslag.

Yvonne van Gennip

Haar talenten zijn niet onopgemerkt gebleven. Zo is ze een van de talenten die kan profiteren van het Yvonne van Gennip Talent Fonds. Maar er is nog meer dat aangeeft dat ze op deze leeftijd al bijzondere prestaties levert.

Children Games

Samen met nog drie zwemsters uit Alkmaar is Djanilla geselecteerd om van 8 tot en met 14 juli mee te doen aan de prestigieuze International Children Games die in de stad Ufa in Rusland worden gehouden.

Trotse ouders

Haar ouders zijn dan ook super trots op hun dochter. "Het is echt een doorzettertje die er heel veel voor over heeft om haar doel te bereiken" aldus haar moeder. Wat Djanilla betreft is het deelnemen aan deze games een opstap naar haar droom om over enige tijd aan de Olympische Spelen voor Nederland te kunnen meedoen en zo in de voetsporen te kunnen treden van haar grote voorbeeld Ranomi Kromowidjojo.

Digitaal geschiedenislokaal Langedijk

Het herinneringsblad van het illegale krantje De Vrije Pers, dat mei 1945 werd gedrukt. (Foto: Regionaal Archief )

LANGEDIJK – Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto's, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Langedijk.

Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen

Een voorbeeld uit Langedijk is een bron over de beroving van Conservenfabriek Peter Verburg. (Foto: Regionaal Archief )

Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief in april een 'digitaal geschiedenislokaal': www.geschiedenislokaallangedijk.nl. Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema's, waardoor leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Een voorbeeld uit Langedijk is een bron over de beroving van Conservenfabriek Peter Verburg. 23 april 1945 overviel de Duitse Sicherheitsdienst de fabriek, op zoek naar wapens. Die werden niet gevonden, maar er werden wel grote hoeveelheden brandstoffen en levensmiddelen meegenomen. Na de oorlog, op 24 mei 1945, werden er lijsten van de geroofde goederen opgesteld, in de hoop schadevergoeding te krijgen.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken. De thema's in het digitale lokaal zijn gebaseerd op het geschiedeniscurriculum en veelgevraagde thema's vanuit het voortgezet onderwijs. Nieuwe thema's kunnen in samenwerking worden opgesteld.

Naast het thema 'Tweede Wereldoorlog' wordt er gewerkt aan de thema's 'Middeleeuwen' en 'Verlichting en democratie'. Voorbeeldbronnen uit die thema's zijn een brief van René Descartes uit de periode dat hij in Egmond aan den Hoef verbleef (1644-1648), de stadsrechten van Schagen (1415) en de Vikingschat (circa 850-860) die op Wieringen werd gevonden. De bronnen komen voornamelijk uit de collectie van het Regionaal Archief (gevestigd te Alkmaar), aangevuld met bronnen van andere culturele instellingen als het NIOD en verschillende archeologische diensten.

Uitstellen

Jan was gewoon een heel leuke man; klagen en zeuren, daar hield hij niet van.

Ik kende hem precies zeven jaar. Onze kleinzonen voetbalden met elkaar.

Eén seizoen hebben we ze samen training gegeven;

dat was heel mooi om te beleven.

Laatst heb ik hem nog even opgebeld. Hij mocht niet meer autorijden heeft hij verteld.

Gelijk vroeg hij: Kom je nog eens aan? Natuurlijk had ik dat heel graag gedaan.

Ik dacht dat komt nog wel, we hebben alle tijd.

Te lang uitgesteld, wat mij nu spijt.

Dus zo heb ik weer wat geleerd: dingen uitstellen is vaak verkeerd.

Arie Klaver

Echtpaar Rutsen-Eriks 60 jaar getrouwd

Uit handen van burgemeester Kompier ontving het echtpaar felicitaties en de ingelijste huwelijksakte. (Foto: Vincent de Vries)

ZUID-SCHARWOUDE - De heer H. Rutsen werd geboren op 27 september 1936 te Zuid-Scharwoude en mevrouw K.J. Rutsen-Eriks werd geboren op 26 februari 1938 te Zijpe. Zij trouwden op 9 april 1959 te Zijpe.

Het bruidspaar heeft elkaar tijdens dansen ontmoet in St Maartensvlotbrug, alwaar de bruid woonde. Hij ging eerst met een vriendin van haar, maar zij bleek de ware! De bruidegom fietste heel wat kilometers vanuit Zuid Scharwoude, je moet wat voor de liefde over hebben!

Ze hebben een zoon, twee kleindochters en één achterkleinzoon en hebben samen de hele wereld over gereisd. Verre reizen naar Nieuw Zeeland, en onlangs nog naar Curaçao, samen met hun kleindochter. Naast verre reizen hebben ze ook Nederland volop verkend, niks mis met ons eigen mooie land.

Het echtpaar woont al 59 jaar in een mooie originele woning in Zuid Scharwoude, met nog steeds drie buren die er al net zo lang wonen. Op de dag van hun 60-jarig jubileum was het huis prachtig versierd. Uit handen van burgemeester Kompier ontvingen ze de brief van de Commissaris van de Koningin met daarin de felicitaties van de koning en koningin. Daarnaast bracht ze een feestelijk boeket en de ingelijste huwelijksakte mee, namens het gemeentebestuur.

In restaurant de Burg werd het bruiloftsmaal genuttigd.

IJssalon Lekkers zorgt nu al voor een smakelijke verbinding

De burgemeesters Blase (midden) en Kompier lieten hun ijsje prima smaken. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Op 19 april opende ijssalon Lekkers haar gastvrije deuren. Na een aantal weken van intensieve voorbereiding is de Traiteur omgetoverd in een prachtige zaak met daarin nog steeds de traiteur waarbij nu de ijssalon is gevoegd.

"We zijn er trots op dat we het ambachtelijke ijs verkopen van Pinoccio met ijswinkels in Schoorl, Bergen en Heiloo", vertelt een trotse Ton Horseling van de Burg. "We wilden absoluut geen fabrieksijs gaan verkopen want dat is er genoeg. Zelf fietsten we om voor een ijsje bij Pinoccio dus zijn we daar eerst mee in gesprek gegaan. De klik was er al snel, dus er ontstond een fijne samenwerking. We verkopen 18 smaken ijs, waarbij we natuurlijk goed luisteren naar onze klanten. We zullen switchen waar nodig of gewenst." De opening had een feestelijk tintje, er draaide een oer-Hollands draaiorgel en het terras voor de Salon was goed gevuld. "We wilden geen lintje laten doorknippen", aldus Ton. "Maar we wilden wel ièts doen. We kregen het idee om de burgemeesters van Heerhugowaard en Langedijk uit te nodigen, die het eerste ijsje mochten uitkiezen. Alvast vooruitlopend op de aanstaande samenwerking leek mij dit wel passend!" De burgemeesters Blase en Kompier lieten hun ijsje prima smaken. IJssalon Lekkers is 7 dagen per week geopend van 11.30 tot 20.00 uur. Bij mooie zomeravonden kan men uiteraard tot later op de avond ook terecht voor een heerlijk ijsje. Dorpsstraat 572, Noord-Scharwoude.

Janna de Boer kampioen Jeu de Boules

Janna de Boer werd overtuigend kampioen. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Tijdens het clubkampioenschap van de Jeu de Boulesvereniging de Geist in Sint Pancras was Janna net even sterker dan de andere finalist: Dirk Zuurbier.

Dirk gaf toe dat hij té ingetogen had gespeeld, waardoor hij niet in zijn spel kwam. Janna daarentegen bleef rustig en kreeg de ballen beter bij de but. Veertig mensen deden een gooi naar de felbegeerde beker. De dag werd afgesloten met een gezamenlijke maaltijd in de kantine van de ijsclub. Mede dankzij het mooie weer was het een hele geslaagde dag.