Contact

20 februari 2019

Contact 20 februari 2019


Mantelzorgers

BERGEN/EGMOND - Mantelzorgcentrum organiseert op woensdag 13 maart in samenwerking met Stichting Welzijn Bergen een bijeenkomst voor mantelzorgers.

Mantelzorgers die vragen hebben over wettelijke regelgevingen, financiële zaken, welke zorg zij kunnen kiezen of hoe zij zelf eens een dagje vrij kunnen nemen, kunnen hier terecht. Mantelzorgmakelaar van het Mantelzorgcentrum, Laetitia Schollink geeft antwoord. De Mantelzorgmakelaar is bereikbaar via telefoon (072) 5627618 of via info@mantelzorgcentrum.nl

De bijeenkomst is op woensdag 13 maart van 14.30 tot 16.00 uur in Wijksteunpunt Het Binnenhof, Binnenhof 9 in Bergen. Deze bijeenkomst is gratis. Alle mantelzorgers uit de gemeente Bergen zijn welkom. Aanmelden is niet verplicht, maar is wel wenselijk. Dat kan via Stichting Welzijn Bergen: telefoon (072) 5095267 of via mantelzorgknooppunt@welzijnbergen.nl.

Cliëntondersteuning

REGIO - De Adviesraad Sociaal Domein is een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente. Ze geeft gevraagd en ongevraagd advies aan het college van burgemeester en wethouders over de participatiewet, de jeugdwet en de wet maatschappelijke ondersteuning. De adviesraad wil inwoners regelmatig informeren over haar activiteiten. Deze keer richt de adviesraad de aandacht op cliëntondersteuning. De gemeente heeft een wettelijke verplichting om onafhankelijke, vindbare en deskundige cliëntondersteuning te organiseren. Dit staat in de wet maatschappelijke ondersteuning.

Deskundige en toegankelijke, maar ook onafhankelijke cliëntondersteuning, is naar de mening van de adviesraad van groot belang om ervoor te zorgen dat inwoners de ondersteuning, begeleiding of zorg krijgt die ze nodig heeft. Tijdige ondersteuning kan mogelijk voorkomen dat een situatie verergert en dat problemen groter worden. Vooral wanneer ondersteuning nodig is op verschillende levensgebieden of wanneer iemand te maken heeft met meerdere wetten kan een onafhankelijke cliëntondersteuner een steun in de rug en een gids zijn. Wanneer iemand bijvoorbeeld door omstandigheden, ziekte of beperkingen 'door de bomen het bos' niet meer ziet, kan er behoefte zijn aan iemand die meedenkt en kan ondersteunen bij de veelal ingewikkelde procedures en regelgeving van instanties.


Onafhankelijke cliëntondersteuning is een gratis gemeentelijke voorziening. Voor meer informatie over cliëntondersteuning kunnen belangstellenden terecht bij de Sociaal Teams in de gemeente Bergen.

SV Prins Hendrik

EGMOND AAN ZEE - De uitslagen van Schietvereniging Prins Hendrik zijn maandag 11 februari als volgt:

E-klasse

Dirk Roele 100; Arie Wijker 100; Carlo Zwaan 100, A-klasse: Gerrit Gravemaker 99; Nico Tuls 96; Jos v.d.Outenaar 95.

B-klasse

Leo Bakker 92; Mieke v.d.Outenaar 82 en Pistool: Henk Konijn 48; Dirk Roele, Arie Wijker en Carlo Zwaan 47.

De ganzen komen alweer terug van vakantie. Zou het dan echt voorjaar worden? (Foto: Sjef Kennishaas)

Loris in De Oude Keuken

Loris treedt op in De Oude Keuken. (Foto: aangeleverd)

BAKKUM - Loris treedt zondag 24 februari om 15.00 uur op in De Oude Keuken. Loris is een duo uit Castricum, gevormd door Lonneke en Eline, vriendinnen sinds de brugklas en met spelen begonnen toen ze bij muziek een liedje opvoerden voor de klas.

Uitgebreid repertoire

Het was de eerste keer voor zo'n grote groep en ze waren dan ook erg zenuwachtig. De reacties waren enthousiast, ze deden aan de talentenjacht van de school mee en daarop besloten ze om ook buiten de schoolmuren op te treden. Eerst op muziekscholen en braderieën, maar uiteindelijk stonden ze steeds vaker in kroegen en op kleine festivals. Vier jaar later bevalt het spelen ze nog steeds.

Ze hebben een uitgebreid repertoire aan oude klassiekers, soulnummers en nieuwere muziek. Lonneke zingt en Eline begeleidt op gitaar. Ze zijn elkaar nog steeds niet zat en ze hopen alleen nog maar vaker op te treden. Van straat tot podium, het maakt ze niet uit.

Vuurtoren van de week

De IJslandse vuurtoren Vattarnes. (Foto: Wim van der Craats)

EGMOND - Vuurtorens, lichtopstanden, kapen en bakens, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks wordt er één in de schijnwerper geplaatst. Deze week de IJslandse vuurtoren Vattarnes.

IJslandse vuurtoren Vattarnes

Terwijl in Nederland het voorjaar al langzaam zijn intrede doet, de krokussen bloeien, de temperatuur boven de tien graden uitkomt en de zon regelmatig schijnt is het in Vattarnes rond het vriespunt en bewolkt. Je zou zeggen IJsand.het moet er nu veel kouder zijn. Is de aarde toch aan het opwarmen? Het oorspronkelijke station van Vattarnes werd opgericht in 1912. De huidige vuurtoren is operationeel geworden in 1957.

Rode lantaarn

Zoals veel vuurtorens op IJsland is hij oranje/geel geschilderd en heeft hij een rode lantaarn. Ook bij deze vuurtoren ontbreekt de galerij niet. Het is een ronde, 12 meter hoge, betonnen toren. De lichthoogte bedraagt 26 meter. Om de 15 seconden geeft het licht twee flitsen in de kleuren wit, rood en groen. Dat laatste is afhankelijk van de richting. Je vindt deze vuurtoren op een prominente kaap aan de zuidkant van de ingang van de Reyðarfjörður.

Bereikbaar

Hij is via de weg bereikbaar, de toren is niet toegankelijk voor het publiek. Het schiereiland Vattarnes heeft een fantastische kustlijn en is te vinden in de Oostfjorden van IJsland. Het gebied is de landkloof tussen Reyðarfjörður en Fáskrúðsfjörður. Fáskrúðsfjörður is een prachtige fjord met een schilderachtig klein dorpje met dezelfde naam.

Reyðarfjörður is een nog mooiere fjord, maar helaas is de stad met dezelfde naam groot met veel industrie.

Coördinaten: 64° 56 17 N - 13° 41 11 W

Achilles bedankt de oud papier-mannen

Achilles bedankt de mannen van oud papier Egmond. (Foto: Aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Achilles, de gymnastiekvereniging sinds 1925 van Egmond aan Zee, heeft zich in de loop der jaren staande weten te houden. Het leden aantal schommelt zo rond de 85 die wekelijks de sporthal bezoeken. De materialen voor de lessen worden jaarlijks gecontroleerd op gebreken en moeten dan hersteld en/of vervangen worden.

Blij met de donatie

Achilles heeft een klein aantal donateurs en probeert via sponsoring de financiële middelen te vinden om de veelal dure materialen te bekostigen. "Wij zijn dan ook heel blij met de donatie van € 350,-- van de mannen van de Oud Papier Groep.

''Hierdoor hebben wij de reparatie aan drie grote valmatten en een hoes van de evenwichtsbalk kunnen laten doen."

Interesse om zelf te gaan sporten, er zijn groepen voor mannen en vrouwen, overdag of 's avonds (www.achilles-egmond.nl).

Taxateur Arie Molendijk naar Egmond aan Zee

Taxateur Arie Molendijk komt naar Hotel Zuiderduin. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - Wie denkt zeldzame boeken bijvoorbeeld (staten) bijbels, oude (hand ingekleurde) atlassen, geïllustreerde werken, reisboeken, foto's, ansichtkaarten of prenten in zijn bezit te hebben kan ze donderdag 21 februari tussen 13.00 en 16.00 uur laten taxeren door Arie Molendijk in Hotel Zuiderduin.

Meer dan 2000 taxatiedagen van oude boeken, bijbels en kaarten

Zelfs in Canada, de Verenigde Staten en Australie is Molendijk op dit gebied een begrip. De taxaties die hij verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op recente veilingen.

Jarenlang werkt hij al samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Vorig jaar was hij te gast in het Plantijn Moretus Museum in Antwerpen met twee andere experts.

Meer informatie

www.molendijkboeken.nl.

Met een vriendelijke groet,

Mark van Driel.

Disclaimer
De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. niet akkoord disclaimer en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

Chinees Nieuwjaar bij Postaanzee. (Foto: Harry Ningen)

Chinees Nieuwjaar bij Postaanzee

EGMOND AAN ZEE - Chinees Nieuwjaar, een mooie reden om van de Internationale kookavond bij Postaanzee een Chinese avond te maken. Het werd een groot succes, want met veertig deelnemers was het volgeboekt.

Iedereen was enthousiast over de kwaliteit van de Chinese gerechten en de gezelligheid. Alle eer gaat naar de acht koks van deze avond. Ook de spontane hulp van een aantal gasten om te helpen opruimen werd gewaardeerd. Postaanzee vraagt voor deelname een vrijwillige bijdrage. Voor de kookavonden is deze gesteld vanaf € 5, maar een ruimere bijdrage wordt op prijs gesteld en is noodzakelijk. De volgende kookavond is 7 maart. Dan een Spaanse avond. Nieuwsgierig geworden en een keer meedoen? Aanmelden als gast is noodzakelijk. Dit kan telefonisch: 072 5822310. Of kom even langs bij Postaanzee, Voorstraat 82a, www.postaanzee.nl.

Fraaie voorjaarsfoto van een blije mus in de zon (Foto: Sjef Kenniphaas )

'Vogels vliegen in de Kapberg'

Bij Galerie De Kapberg laten ze de foto's vliegen. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Onder de vleugels van Galerie De Kapberg is de kunst van tien kunstenaars te zien. Ze hebben vogels afgebeeld. Bezoekers zien vogels op verschillende formaten papier en doek en gemaakt met verschillende teken- en schildertechnieken. Er zijn ook beelden in de ruimte. De vogelkenners die met een verrekijker de natuur in gaan zullen beslist hun favorieten herkennen, maar soms is de kleur anders of zit de vogel anatomisch anders in elkaar. De opzet van deze tentoonstelling is kunst en het gaat niet om de precieze beschrijving van de vogels.

beelden in de ruimte

"Soms zijn het boekillustraties, zoals de houtsneden van Henriette Boerendans. Ze won prijzen met haar kinderboeken. Diana van Hal is bekend om haar linosneden, toont een serie kleurige schilderijen. Acryl op paneel, met gutsen bewerkt. Jan Jaap Stigter maakt olieverfschilderijen en collages. Vaak is er sprake van een vervreemdende sfeer, waarin vogels groter dan in werkelijkheid in verlaten landschappen zijn geplaatst. Van Jaap Deelder zien we beelden: realistische vogels in hout en steen. De gehakte of gesneden vorm en de structuur en tekening van hout en steen gaan een spel aan en versterken elkaar. Wilma Hoebee maakt haar beelden in was of klei. De mallenmaker en de gieter zorgen ervoor dat het beeld in brons verschijnt.

Hans Wap laat ons ook de planken zien waar hij zijn houtsneden mee drukt. Haije Gemser schildert met olieverf, heel precies en niet klein. Daarnaast zien we zijn kleine etsen. Naast de vogels is het landschap opvallend aanwezig. Han van Hagen is ook een etser. Van meet af aan heeft hij zich vrijwel uitsluitend toegelegd op het etsen, en werkt meestal buiten. Kleine formaten en het zuur neemt hij mee in een zeepbakje voor buiten. Marianne Stam past bij haar werk de mezzotechniek toe: dat is langzaam werken vanuit het zwart naar het beeld. Henk Tichelaar die ook etst, is een snelle tekenaar. Hij past soms de droge-naald techniek toe en dan wordt er geen zuur gebruikt om de verdiepte lijnen in de plaat te maken.. De oplagen zijn niet al te groot. Ook zijn de halskettingen van Els Diepering te zien. Haar kralen vertellen verhalen, over andere culturen, gemengd met half edelstenen en mineralen. Reizend door de wereld ontstond haar passie voor dit onuitputtelijke prachtige materiaal."

De tentoonstelling is te zien van 22 februari tot en met 31 maart op vrijdag-,zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is: Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 24 februari om 15.00 uur. Meer informatie via www. galeriedekapberg.nl.

Ondanks bliksemstart Egmondia geen punten

EGMOND AAN ZEE - Egmondia begon de wedstrijd in en tegen Bergen fantastisch. Met goed voetbal en met pressie naar voren werd geprobeerd de tegenstander te verassen. Het waren misschien wel de beste twintig minuten van dit seizoen van de blauwwitten. Een fenomenaal spelende Boet Wijker gaf met zijn spel een signaal af aan zijn teamgenoten. Dit werd in de 8ste minuut beloond met de openingstreffer.

Het waren misschien wel de beste twintig minuten van dit seizoen

Na een schitterende aanval kwam de bal bij Rick Blok en deze bediende Daan Groot op maat. Op zijn voortreffelijk ingeschoten bal had keeper Jorrit Stoop geen antwoord 0-1. Egmondia bleef in deze fase het spel dicteren en verdubbelde na een kwartier de score. Opnieuw was een hoofdrol weggelegd voor Boet Wijker.

Hij kwam in balbezit en zette de aanval op waaruit de 0-2 ontstond. Jari Zwart gaf een prima lange pass en Rick Blok reageerde attent en knalde het leer tegen de touwen. Hierna probeerde de thuisclub toch iets aan deze stand te doen en in de 32 ste minuut kwam de aansluitingstreffer. Nadat Noah Robles niet helemaal uit zijn individuele actie kwam, kwam het leer bij toeval voor de voeten van Dennis Visser en deze kogelde vanaf de tweede linie raak 1-2. Het laatste kwartier voor rust zakte het tempo van de wedstrijd een beetje en werd met deze stand de rust bereikt.

Korte hoek

Zes minuten na rust stond de gelijkmaker op het scorebord. Nadat er door de Egmondia verdediging niet adequaat werd ingegrepen, kwam de bal bij Noah Robles en deze verraste in de korte hoek keeper Roy Broertjes. Zo was de snel verkregen voorsprong voor de "derpers" al weer verdwenen. De wedstrijd ging verder redelijk gelijk op en leek op een gelijkspel te eindigen.

Voor beide doelen wat kansjes

Er ontstonden voor beide doelen nog wel wat kansjes, maar Jip van der Himst kreeg hem niet voor het goede been en Roy Broertjes hield met twee fantastische reddingen Bergen van scoren af. Het zit de Egmonders in de competitie al niet mee, zoals vandaag het door een blessure ontbreken van routinier Carlo Smit. Hoewel Marc Min hem voortreffelijk verving op een voor hem vreemde plaats in de laatste linie.

Hamstring

Daarnaast mist Egmondia door allerlei omstandigheden nog meer vaste waarden voor het team. Tot overmaat van ramp moest Roy Broertjes een paar minuten voor tijd met een hamstring blessure uitvallen en moest veldspeler Tim Blaauboer het doel verdedigen.

Bergen rook zijn kansen en zette druk op het Egmondia doel. Een schot van Bergen werd bekwaam door Tim Blaauboer tot corner verwerkt. Helaas voor Egmondia kwam hier voor Bergen het winnende doelpunt uit voort.

Overvol strafschopgebied

In een overvol strafschopgebied viel de bal voor de voeten van Dennis Schuitemaker en deze scoorde van dichtbij 3-2. Egmondia hiermee gedesillusioneerd achterlatend. De ploeg van Jos Mouwes had gezien het vertoonde spel en getoonde inzet zeker meer verdiend dan deze nederlaag.

Volgende week speelt Egmondia thuis tegen koploper "De Kennemers" . Misschien is het lot hun dan beter gezind en kan er voor een stunt worden gezorgd.

Elke week biljarten in Dorpshuis

Op de foto van links naar rechts Jaap Stam-Nico Tromp, Henk Blekemolen, Jaap Baltus, Kees de Waard en reserve Ees Karels.Gerard Zwart is een tijdje buiten werking vanwege een operatie.  (Foto: Erna Hopman)

EGMOND AAN ZEE - Al zeventien jaar komt een biljartgroepje elke week bij elkaar. Dit groepje biljarters, komen elkaar wekelijks tegen in het Dorpshuis.

Niet hardlopen, wel biljarten

In het biljartgroep zien we onder anderen Nico Tromp. Een bekende oud-hardloper die vaak bij de de wedstrijden van de Kennemercrosscup aanwezig was. Nico Tromp is er dus bij gekomen. Hardlopen ging niet zo goed meer, dan maar eens lekker biljarten proberen. Het groepje biljart al ruim zeventien jaar, waar Ees Karels in de afgelopen week 87 jaar is geworden. Dus de oudste van het stel. Het is een gezellig clubje, lekker met een biertje en een drankje genieten ze.

Boren en trillen op het strand

Boren en trillen op het strand. (Foto: Sjef Kenniphaas).

EGMOND AAN ZEE - Strandpaviljoen De Uitkijk in Egmond aan Zee wordt verplaatst en komt op 'nieuwe' palen te staan.

50 jaar dienst haven Rotterdam

Deze palen met een doorsnede van 40 centimeter hebben meer dan 50 jaar dienst gedaan in de haven van Rotterdam. Nu zullen ze het strandpaviljoen hoog houden. De palen de grond in spuiten was niet gelukt, nu wordt er geboord en de palen worden de grond in getrild. Wat een geweld.

Dikke Prik naar Schaapskooi

Egelopvang Dikke Prik bij de Schaapskooi. (Foto: aangeleverd).

BERGEN - Egelopvang Dikke Prik komt op zondag 24 februari vanaf 14.00 uur naar de Schaapskooi in Bergen om te vertellen over de egel.

Een volwassen egel heeft wel 6000 stekels

Een pasgeboren egeltje weegt maar 20 gram weegt en 100 zachte, witte stekeltjes. Een volwassen egel heeft wel 6000 stekels. De egel is een nachtdier, daarom zien we hem ook niet zo vaak. Soms hoor je hem wel, hij kan snuiven, knorren en fluiten. In de educatieruimte is ook een tentoonstelling te zien. Bijdrage: € 2,50 (pinnen is niet mogelijk).De Schaapskooi is te vinden aan Zeeweg 2 in Bergen. Parkeren: PWN parkeerterrein, Uilenvangersweg.

Lees ook