De Drom

10 april 2019

De Drom 10 april 2019


Volop repeteren voor de voorstelling 'Mathilda'

Repetitie van hoofdcast De Cast (Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - De voorstelling komt steeds dichterbij. Dat betekent dat de hoofdcast van Theaterschool De Cast deze weken extra oefent. Vele avonden repeteren ze: zingen, dansen, en toneelspelen om de musical Mathilda in het weekend van 12 , 13 april en 14 april op de planken te zetten. Bij een voorproefje tijdens een repetitie laten de spelers al zingend van zich horen. De repetitieruimte galmt ervan.

Vele extra dagen per week repeteren door De Cast

Vere Tigchelaar van zestien speelt mevrouw Bullstronk. "In het begin vond ik het moeilijk, ze is de grote slechterik van het verhaal. Maar ook het grootste kind van de school: ze zit met haar voeten op tafel en schiet met propjes." Het was voor Vere lastig om haar personage vorm te geven, omdat mevrouw Bullstronk vele verschillende kanten heeft. "Wanneer moest ik statig doen, wanneer loop ik met gebogen schouders. En ik vroeg me af waar ik mijn stem moest verheffen en waar ik juist lieflijk moest klinken." Gelukkig hielpen Esther Lagerweij, de regisseur en eigenaar van de theaterschool, choreograaf Manoek van der linde en Megan Roele, de zangdocent, haar.

Voor Vere valt het repeteren wel mee, "Ik plan er gewoon omheen." Naast de gewone lessen is zij, samen met de hoofdcast -de groep van de theaterschool die met elke voorstelling meedoet, de overige groepen spelen wel in Mathilda mee, maar niet altijd in andere projecten- vele extra dagen per week aan het repeteren.

Audities

Voor de audities van Mathilda kon iedereen van De Cast zich aanmelden via de site. Ze kregen een stukje tekst en Esther keek met een team van zes personen welke rol het beste bij iemand zou passen en of ze het aan zouden kunnen. "Zo'n productie betekent veel leren en repeteren, naast de gewone lessen elke week. De spelers krijgen extra zanglessen en ze moeten bij elke repetitie aanwezig zijn. Vlak voor de voorstelling wordt het zelfs nog meer."

Iedereen belangrijk

Esther is ontzettend trots op alle kinderen van Theaterschool De Cast. Haar uitgangspunt is dat iedereen belangrijk is en meespeelt voor het geheel. Naast de regie verzorgt zij de coördinatie van alles. Het publiek merkt het niet, maar achter de coulissen is het druk tijdens het spel. De grime, de zenders die de spelers dragen, de kostuums die gedragen worden en de kostuumwissels tijdens het stuk, alles moet op elkaar afgestemd zijn. "Ik doe het gelukkig niet alleen, er is een heel team dat meehelpt om deze productie neer te zetten. De choreograaf, de regieassistent, de vrijwilligers die zorgen voor de ontvangst en verzorging van iedereen. Alles moet straks rollen en op elkaar aansluiten."

De voorstellingen op zaterdagavond en zondagmiddag zijn al uitverkocht, voor de overige voorstellingen zijn nog kaarten verkrijgbaar bij Oogwereld Van der Klei, Photo&Zo en Marcels Schoenmakerij en Lederwaren. Locatie: De Nieuwe Doelen. Kosten: 14 euro voor vrijdag 12 april 19.30 uur en zaterdag 13 april 14.00 uur.

Lezing Ontdek Rusland in de Drom

ENKHUIZEN - De Nederlandse en de Russische taal kennen allebei de uitdrukking 'Bruggen bouwen / bruggen slaan' in de betekenis 'een verbintenis, relatie leggen tussen'. Tijdens de lezing 'Ontdek Rusland' op donderdagavond 18 april in de Drom nodigt Russin Elena Matveeva-Abasi iedereen uit om een brug te slaan tussen Enkhuizen en haar vaderland Rusland!

Er gaat bijna geen dag voorbij waarop Rusland niet in het nieuws komt. Maar wat is het ware Rusland? Wat staat er achter het koude imago van dit land, wat weten we over de Russische cultuur en mensen die er wonen? Op deze avond laat Elena Matveeva het ware Rusland ontdekken. Met zeer levendige vertelling neemt Elena alle deelnemers mee in een virtuele reis door het heden en het verleden van Rusland. Deelnemers 'bezoeken' verschillende regio's en bekijken wonderlijke culturele plaatsen. Natuurlijk kan er geen enkel verhaal over Rusland worden verteld zonder dat de Wolga, Moskou, Sint-Petersburg, Tolstoj en Tsjaikovski worden genoemd.

Het verhaal van Elena wordt ondersteund door Russische liederen, gezongen door de Russische zangeres Elena Bazhenova. Een van de liederen die Elena gaat zingen is de bekende tweede wals van D. Shostakovich. Tijdens deze avond wordt een brug geslagen tussen Nederland en Rusland, welke op veel gebieden met elkaar verbonden zijn. Het wordt een prachtige avond vol mooie beelden, muziek en boeiende verhalen met een charmant Russisch accent.

De lezing wordt gehouden op 18 april in De Drom, aanvang 20.00 uur, entree gratis! www.drom.nl

Twee locaties in beeld voor Tiny Houses

Gemeente heeft voor Tiny Houses twee locaties in beeld. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De gemeente Enkhuizen en Welwonen hebben twee locaties op het oog voor het plaatsen van in totaal circa acht Tiny Houses. De ene locatie bevindt zich aan het einde van de straat Berrie. Het is een open terrein dat momenteel is ingericht als grasveld. De andere locatie ligt iets zuidelijker, aan de Melkbon.

Beide locaties in de wijk Gommerwijk zijn groot genoeg voor elk vier Tiny Houses. Het precieze aantal huisjes is afhankelijk van de definitieve inrichting van de beide terreinen.

Tiny House zijn kleine energiezuinige huisjes van circa 39 m2 gebruiksoppervlakte. Ze worden aangesloten op de riolering en voorzien van water en elektra. De Tiny Houses zijn ontworpen voor eenpersoonshuishoudens, maar zeer zeker ook bewoonbaar voor twee personen. De huisjes staan doorgaans in één dag en alles zit erop en eraan.

Vooral voor jongvolwassenen van 23 jaar en ouder zijn Tiny Houses een welkome aanvulling op de woningvoorraad in Enkhuizen. Op dit moment worden voorbereidingen getroffen door de gemeente Enkhuizen en Welwonen. De omwonenden van de locaties worden geïnformeerd en de RO-procedure wordt in gang gezet. Daarna kunnen de huisjes worden besteld.

Als alles volgens planning verloopt kunnen de Tiny Houses in het vierde kwartaal van dit jaar worden geplaatst.

Zie www.tinyhouse-enkhuizen.nl

Scherven brengen geluk

Meet &Greet met Clare Twomey. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN -Scherven brengen geluk in het Zuiderzeemuseum tijdens de Museumweek. Tot en met 14 april vindt de ontmanteling van Monument plaats in het binnenmuseum.

Stukje kunstwerk mee naar huis

Tien jaar lang is het controversiële kunstwerk de eye catcher in het Atrium van het binnenmuseum geweest. Clare Twomey, kunstenares en maker van deze opmerkelijke installatie, heeft in samenwerking met het Zuiderzeemuseum het participatieproject Monument, the golden thread ontwikkeld, waarbij bezoekers van het museum een stukje van het kunstwerk mee naar huis mogen nemen.

Ons echte goud

Monument, the golden thread is de titel voor het ontmantelingsproject waarmee kunstenares Clare Twomey haar werk Monument na tien jaar letterlijk wil delen met de bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Het motto van de Museumweek 'Ons echte goud' sluit mooi aan op de filosofie achter dit participatieproject: de bezoeker de mogelijkheid bieden om een stukje van 'Ons goud' te bemachtigen.

Unieke scherf

Iedere bezoeker mag een unieke scherf komen uitzoeken, die op naam wordt geregistreerd en voorzien van een met Zuiderzeemuseum geverifieerd gouden lakzegel. Een uitgelezen kans om collectiebeheerder van een stukje Zuiderzee erfgoed te worden!

Leerlingen RSG druk voor Hartstichting

Vertegenwoordigers van de Hartstichting nemen de cheque van 1599,- in ontvangst van vmbo-2, terwijl ze een dag eerder al een cheque mochten krijgen van 2399,- namens havo-2. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In de tweede klas economie op de RSG Enkhuizen krijgen de leerlingen de opdracht om een bedrijfje op te starten en een starterslening van 20 euro van de Rabobank minimaal in geld te verdubbelen. Dit is ditmaal 53 bedrijfjes uit havo 2 en vmbo 2 goed gelukt, want samen wisten ze € 4.000,- te verdienen voor het goede doel van deze editie: de Hartstichting.

De leerlingen waren er druk mee om van alles te verkopen: tomatensoeppakketten, brownies, smoothies, tulpen, taarten, potten met ingrediënten, chocomelk, muffins, sieraden, frituursnacks, bingo, dienstenservice, kaarsen, cupcakes, koekjes, theepakketjes, haardhout, groentepakketten, lolly's, toffee, verzorgpakketten, activiteiten dag voor kinderen, tosti's, paaseieren, barbecues, maaltijdpakketten, suikerspinnen, haarbandjes, naambordjes, snacks&drinks, chocolaatjes, fruit, paaspakketten, reclame, schoolspullen, snoepjes en misschien nog wel meer. De hoogste opbrengst (ruim 350 euro) was van het bedrijfje 'Project Paasei', wat paaspakketten verkocht met daarin tulpen, eitjes en kaarsen. Deze onderneming werd gerund door Chantal, Jan, Yuri, Max en Lisa uit H2B.

Trots

Organisator en economiedocent Sander Bischoff kijkt vol trots terug: "We hebben veel ondernemendheid gezien en enthousiast toekomstig ondernemerstalent. Met ons project halen we met plezier de buitenwereld naar binnen en zien we de leerlingen praktisch bezig." Alle groepjes hebben het project 'Economie in Bedrijf' afgesloten met eindpresentatie voor hun klasgenoten, ouders en een jury. Deze jury bepaalde naast een cijfer voor het vak economie, ook een winnaar per klas die mee mag doen aan de finale #Jong19.

Jachthaven met gouden randje!

Overhandiging eerste exemplaar. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - In alle vroegte was vorige week maandagochtend een vrachtwagen met duizenden gloednieuwe Enkhuizen Boeit 2019's onderweg naar Enkhuizen. Rond 11.00 uur kon TPE-voorzitter Eugene Kramer het eerste exemplaar overhandigen aan Jeroen Mulder, directeur van de Compagnieshaven. De grootste jachthaven van Enkhuizen bestaat dit jaar een halve eeuw en viert dus haar gouden jubileum.

Mulder en zijn collega's reageerden enthousiast op de nieuwe Enkhuizen Boeit die dit jaar letterlijk een gouden randje heeft gekregen vanwege het themajaar Gouden Eeuw. Het jaarlijkse magazine staat weer boordevol informatie over evenementen, historie en bezienswaardigheden in Enkhuizen en omgeving. Ook de havens, horeca en winkels komen uitgebreid aan bod. In de leuke winkeltjesroute is een nieuw 'drie-haringen-icoon' toegevoegd bij de adressen waar men terecht kan voor specialiteiten uit Enkhuizen. Ook nieuw is de regiokaart, inclusief tips voor eten en drinken, overnachten en zien en doen. Ook is in Enkhuizen Boeit 2019 alles te lezen over uitstapjes met kinderen, groepsarrangementen, fietsen en wandelen en de regio. En uiteraard is er weer een evenementenkalender, adressenlijst en stadsplattegrond toegevoegd.

Gratis exemplaar

De verspreiding is volop gaande. Vanaf heden kan iedereen een gratis exemplaar ophalen bij VVV Enkhuizen e.o. (de winkel is weer dagelijks geopend) en verder is het magazine binnenkort verkrijgbaar bij horeca, (jacht-)havens, winkeliers, musea, accommodaties en gemeentehuizen in de regio.

Matthäus Passion

Grote kerk weer decor Matthäus Passion. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Goede Vrijdag, 19 april. Het is half acht. In de Westerkerk hebben de koorleden, de zes solisten en de muzikanten hun plaats op het podium ingenomen. Hun muziekboeken geopend op de eerste bladzijde.

Westerkerk decor hemelse muziek van Bach

Dirigent Henk Verhoef zit achter het kistorgel. Hij overziet alles. Er zijn duizenden noten te gaan en er mag geen noot verkeerd gaan. Altijd een spannend moment. De arm van de dirigent gaat omhoog. Het publiek houdt de adem in. Een korte beweging met de hand en dan klinken de eerste maten van het openingskoor door de Westerkerk: 'Kommt ihr Töchter helft mir klagen'.

Dan begint tenor Tigran Matinyan met het dramatische verhaal over het lijden en sterven van een onschuldig mens. Op muziek gezet door niemand minder dan Johann Sebastian Bach. Zonder elektronische versterking, maar toch woord voor woord verstaanbaar, klinkt zijn stem door de Westerkerk. De stem van Jezus wordt begeleid door violen. Hemelse muziek. Daar heeft Bach vast een bedoeling mee gehad.

Het koor speelt de rol van het volk. Als Jezus gevangen wordt genomen spat de verontwaardiging er af: 'Sind Donner, sind Blitze im Wolken verschwunden'? Maar soms ook ingetogen, denkend aan hun eigen levenseinde: 'Wenn ich einmal soll scheiden, so scheide nicht von mir'. Aan het einde van dit dramatische verhaal laat Bach het hele koor en de solisten berustend zingen: 'Wir setzen uns mit Tränen nieder und rufen dir im Grabe zu: Ruhe sanfte, sanfte Ruh'.

Kaarten bestellen

Uitvoering: Goede Vrijdag, 19 april. Aanvang 19.30 uur. (kerkdeuren open om 19.00 u.) Vrije plaatsen € 32,50. VIP- plaatsen € 52,50 (gereserveerde plaatsen op de voorste rijen). Donateurs € 30,- (gereserveerde plaatsen). Via www.westerkerkenkhuizen.nl. Telefonisch: 0228-317800 (bureau Westerkerk). Kaarten voor vrije plaatsen ook bij: De Wit Beeld en Geluid, Westerstraat 37-39, Enkhuizen. Bruna, Winkelcentrum Streekhof, Bovenkarspel. Info: bureau@westerkerkenkhuizen.nl

Sluis Rustenburg

BOVENKARSPEL - Het vaarseizoen start maandag 15 april. Ook dit jaar bedienen de vrijwilligers doordeweeks de sluis en brug bij Rustenburg. Zij pakken deze werkzaamheden tot 1 oktober op.

De openingstijden zijn doordeweeks tussen 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. In de zomermaanden juli en augustus zijn de sluis en brug langer open, namelijk van 10.00 tot 19.00 uur.

In de weekenden tot en met 15 oktober blijven de bedieningstijden ongewijzigd: op zaterdag, zon- en feestdagen tussen 10.00 tot 19.00 uur bedient het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de sluis en de brug.

Goed voorbereid door Rode Kruis

ENKHUIZEN - Afdelingen van het Rode Kruis organiseren in heel Nederland workshops over risico's in en om het huis.

"Hiermee helpen we mensen met het voorbereiden op en het voorkomen van noodsituaties. Nederland is een veilig land, de kans op een ramp is gelukkig niet zo groot. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op bijvoorbeeld wateroverlast of een gasexplosie. Noodsituaties kunnen zich ook thuis voordoen. Wat doe je als er brand uitbreekt? Als je weet wat je moet doen dan bevordert dit de veiligheid", aldus een woordvoerder van het Rode Kruis. Het Rode Kruis in West-Friesland organiseert op 30 april samen met Welwonen in Enkhuizen een gratis workshop 'Goed voorbereid'. We doen dit met een bingo-spel waarbij ook nog leuke prijsjes te winnen zijn. Tijdens dit spel leren de deelnemers hoe bij veel voorkomende noodsituaties te handelen. Bij grote belangstelling worden meerdere workshops gepland. Aanmelden kan bij Welwonen, Kees Kramer, telefoonnummer 06-20097242 of via e-mail: kk@welwonen.nu. De workshop wordt dinsdag 30 april van 13.00 tot 15.00 uur gehouden in Huis van de Buurt IJsselzand, Anjerstraat 1, 1602 XZ Enkhuizen.

Wereld Parkinson dag

ENKHUIZEN - Bij Woonzorgcomplex Overvest in Enkhuizen aan de Lijsterbesstraat 4 is een ieder donderdag 11 april van 10.00 tot 12.00 uur van harte welkom op Wereld Parkinson dag.

Deze ochtend is voor mensen met Parkinson (isme) en die eens kennis willen maken met de gespecialiseerde therapie mogelijkheden en de dagbesteding in Overvest. Het programma van de ochtend luidt als volgt: van 10.00 tot 11.00 uur, samen in een groep oefenen met Linda Rijkes (ergotherapeute) en Astrid Preitschopf (fysiotherapie). Van 11.00 tot 12.00 uur: samen kijken en in gesprek gaan met een liveuitzending van Parkinson-tv (parkinsonnet) . Tevens is er de mogelijkheid om kennis te maken met gespecialiseerde dagbesteding mogelijkheden in Overvest .

Opgave

Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door een mailtje te sturen naar Ilona.hart@omring.nl of bel 0228-853000.

Schuldhulpmaatje zoekt meer maatjes!

REGIO - SchuldHulpMaatje West-Friesland is in 2014 opgericht door West-Friese kerken en wordt gesteund door onder andere de West-Friese gemeenten. Het is een snel groeiende organisatie van vrijwilligers, die maatje willen zijn voor mensen die financiële problemen hebben of daarin dreigen te geraken.

In 2015 is met circa tien maatjes gestart. Nu wordt gewerkt met ruim 40 en wil men doorgroeien tot een organisatie met circa 50 maatjes. Er is namelijk 'werk aan de winkel', ook nu de economie weer opleeft. Veel mensen, ook hier in West-Friesland, moeten nog steeds rond zien te komen met een krappe beurs of hebben te kampen met (te) hoge schulden.

Aanmelden

Mensen die een poosje willen optrekken met een hulpvrager en erop gericht zijn de hulpvrager zo snel mogelijk financieel weer helemaal zelfredzaam te laten zijn, worden verzocht te reageren. Neem dan contact op met de coördinatoren van SchuldHulpMaatje West-Friesland, Barbara Wiering en Ilse de Bruin.

Driedaagse training

Zij zijn bereikbaar via de mail: info@schuldhulpmaatje-wf.nl of telefonisch (06-45921529/16057741). Graag ontvangen zij een korte motivatie en c.v. Wie uitverkoren is, volgt een driedaagse training om als maatje aan de slag te kunnen!

'Ik wil meedoen'

Wethouder Dorus Luyckx post eerste aanmeldingsformulier. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De campagne 'Ik wil meedoen' van Vrijwilligerspunt ging onlangs van start in eetcafé de Bonte Veer in Enkhuizen. Wethouder Dorus Luyckx van Enkhuizen postte het eerste aanmeldformulier in de kleurrijke brievenbus die vanaf heden in het gebouw van de Bonte Veer op de tweede etage staat.

Met de campagne wil Vrijwilligerspunt mensen in West-Friesland op een laagdrempelige manier bewegen (actiever) mee te doen aan de maatschappij. Dat kan door te leren en door te doen. Voor beide is een aanmeldformulier ontwikkeld. Het 'Ik wil leren'-formulier richt zich op mensen die actiever mee willen doen aan de maatschappij, maar daarvoor de benodigde (basis)vaardigheden onvoldoende beheersen. Het 'Ik wil doen'-formulier is speciaal voor diegenen die iets willen betekenen voor de maatschappij. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, door een activiteit te organiseren voor de buurt, of door anderen te ontmoeten. De afdeling Taalhuis van Vrijwilligerspunt draagt zorg voor de verwijzing naar het juiste traject. Dat kan binnen de afdeling Taalhuis zijn, of bij een van de partners van Vrijwilligerspunt in West-Friesland zoals scholen, bibliotheken en welzijnsorganisaties.

Noodzakelijk intitatief

Wethouder Dorus Luyckx trapte de campagne af door het eerste aanmeldformulier te posten. Luyckx: "Ik vind het heel leuk dat Enkhuizen de eerste gemeente is waar deze brievenbus komt te staan. Het is ook noodzakelijk, want uit onderzoek blijkt dat 16% van de inwoners van Enkhuizen laaggeletterd is en dat is dik boven het gemiddelde van 12%. Het formulier 'Ik wil leren' kan bijdragen aan een verlaging van het aantal laaggeletterden in Enkhuizen. Een prachtig initiatief van Vrijwilligerspunt dat laat zien dat je ook op een creatieve manier laaggeletterden kunt bewegen over de drempel van schaamte te stappen. Helaas komt namelijk door compensatiegedrag niet altijd aan het licht dat mensen moeite hebben met lezen en schrijven. Ik hoop dan ook dat professionals en organisaties deze campagne ondersteunen zodat straks in heel Enkhuizen en West-Friesland deze mooie brievenbussen staan." De wethouder heeft op het formulier 'Ik wil doen' aangegeven dat hij wil wandelen. Binnenkort zal Vrijwilligerspunt contact met hem opnemen voor het vervolgtraject.

Meerdere brievenbussen in West-Friesland

Naast de Bonte Veer komen binnenkort op nog vier plekken in West-Friesland brievenbussen te staan. De brievenbussen blijven drie maanden op elke locatie en zullen daarna naar een andere locatie binnen de regio gaan. Op deze manier wil Vrijwilligerspunt, met hulp van de medewerkers van de verschillende locaties, zoveel mogelijk mensen bereiken. Organisaties die ook een brievenbus willen, of (een van) de twee formulieren, kunnen een mail sturen naar info@vrijwilligerspunt.com.

Pasen bij de Egelantier

De Egelantier (Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Het is tijdens Pasen heerlijk genieten bij Restaurant de Egelantier op het zonnige terras, van goede koffie met huisgemaakte appeltaart, een koud biertje of een heerlijk glas wijn. Laat de lente maar komen!

Maar niet alleen op het terras, ook in restaurant de Egelantier is het lente met de Wijdenesser gastvrijheid waar het in een ongedwongen, gezellige sfeer goed eten is voor een betaalbare prijs, de gevarieerde kaart biedt voor ieder wat wils. Voor de Pasen heeft Henk een heerlijke lunch en diner samengesteld.

Paasdag High Lunch

Op eerste paasdag een High Lunch samengesteld à € 19.50 p.p. De High Lunch is een combinatie van een lunch en een high tea. Aanvang 13.00 uur tot 16.00 uur. Op beide dagen valt er heerlijk te genieten van het Paasmenu bestaande uit vier gangen met de keuze vis of vlees in het hoofdgerecht à € 37.50 p.p. Natuurlijk kan ook voor de heerlijke gerechten van de kaart gekozen worden welke met veel zorg en aandacht worden.

Erop uit met Pasen

Dan kan er heerlijk worden genoten van het Walking & Dining arrangement à € 27.50 p.p. Beginnend met een kopje koffie met huisgemaakte appeltaart gaan de deelnemers op weg met een appeltje voor de dorst en een routebeschrijving met daarin een stukje over de geschiedenis van Wijdenes. De tocht van 8 km wordt afgesloten met een kopje soep en een hoofdgerecht. Of van de Wandel-Foto-Speurtocht in samenwerking met Herbergh 't IJsselmeer. Beginnend met een kopje koffie en huisgemaakte appeltaart. Halverwege is het tijd voor vruchtensap uit eigen dorp en een hartige bite. Reserveren: 0229-501286 of email info@egelantier.net

Creatief schrijven in Schrijfcafé

ENKHUIZEN - Schrijfcafé Enkhuizen is vrijdag 19 april van 10.00 tot 12.00 uur in grand café Van Bleiswijk, Enkhuizen. Een ochtend voor beginnende en ervaren (dagboek)schrijvers die op zoek zijn naar inspiratie. Je werkt aan de hand van korte oefeningen. Het gaat hierbij om wat er zoal naar boven borrelt, als je zonder al te veel na te denken je invallen op papier zet. Je schrijft associaties, lijstjes, gedichten en herinneringen over een wisselend thema. Dat hoeft niet allemaal perfect. Plezier in het schrijven staat voorop. De schrijfcafés zijn afzonderlijk van elkaar te volgen, dus wil je het graag eens proberen, kom gerust.

Kosten €12 (inclusief 2 koffie/thee). Neem zelf pen en papier mee. Info: c.vandenhombergh@quicknet.nl

Evenementenkalender

Activiteiten

Wijkcentrum Bonte Veer

- Woensdag 10 april 09.30 - 11.00 Inloopochtend 'Koffie met een rietje' voor ouders en kinderen 0 t/m 12 jaar. Woensdag 10 april 14.00 - 15.30 uur Knutselmiddag voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Donderdag 11 april 13.30 – 16.00 uur Spelletjes voor senioren – biljarters, sjoelers en klaverjassers zijn ook van harte welkom. Vrijdag 12 april 20.00 – 24.00 uur Spellenavond voor een ieder vanaf 18 jaar. Maandag 15 april 10.00 – 11.30 uur Koffie-inloop voor senioren. Maandag 15 april 13.00 – 17.00 uur Bridge-inloop voor senioren. Maandag 15 april 19.30 – 21.00 Brijderavond. Ondersteuningsavond voor ouders van jongeren die problematisch gamen, gokken of alcohol of drugs gebruiken. De Bonte Veer, Wielewaal 1, 1602 PV Enkhuizen. Tel. 0228 – 322 027.

IJsselzand

- Donderdag 11 april 09.30 – 12.30 uur inloopochtend van het Enigmahuis. Donderdag 11 april 12.30 – 13.30 uur Lunch. Iedereen kan aanschuiven voor een gezonde lunch. Lekker broodje, glaasje melk en stukje fruit bijvoorbeeld. Kosten € 2,50 p.p. Donderdag11 april 13.30 – 14.30 uur Wandelgroep, iedereen is welkom, na afloop mogelijkheid tot het drinken van koffie of thee. Dinsdag 16 april 10.00 – 11.30 uur Volksdansen (internationaal) "Haak In" voor mannen en vrouwen van 55+, info Gerie Schouw, tel. 0228- 312995. Dinsdag 16 april 14.00 – 16.00 uur Bingo voor volwassenen, zaal open om 13.30 uur, vol = vol. IJsselzand, Anjerstraat 1, 1602 XS Enkhuizen.

Kookstudio 't Stadsplein

- 16 april en 28 mei,. Vét Gezond, kookworkshop voor jongeren, aanmelden per keer. Een nieuwe workshop voor jongeren vanaf 13 jaar t/m 17 jaar. Na het koken wordt er samen gegeten, en je krijgt de recepten mee. Vrijdag 12 april, 17.00-21.00 uur Smaak van Afrika, kookworkshop voor volwassenen. Marja Hoekman neemt de deelnemer van deze kookworkshop mee naar het kleurrijke Afrika. Marja is zeer bekend met de Afrikaanse keuken, het continent waar zij graag komt. Bijzondere gerechten komen aan bod, veelal met diverse specerijen. U leert de Afrikaanse keuken kennen als een pure keuken met speciale combinaties. Een eerlijke keuken met veel kleur, smaak en geur! Zaterdag 13 april, 17.00-21.00 uur. Poké Bowls, kookworkshop voor volwassenen. Poké Bowls, zijn ruime kommen die goed gevuld zijn met allerlei heerlijke en gezonde ingrediënten. Sommigen producten gaan kunstig gesneden in de kom en andere ingrediënten worden eerst bewerkt tot een heerlijk hapje voordat ze op of in de kom gaan. Oorspronkelijk komt de poké bowl uit Hawaii. In de grotere steden kom je steeds meer poké bowl eethuisjes tegen. Leer ook kennis maken met deze nieuwe manier van eten en eten serveren. Langli geeft diverse Aziatische kookworkshops in de kookstudio. In deze kookworkshop komen verschillende soorten kommen (bowls) aan bod. Informatie en aanmelden alle activiteiten via www.tstadsplein.nl

Muziek

- Zondag 14 april. De jazzformatie Gumbeaux in de jazzclub Enkhuizen. Mardi Gras! Parades en second lines op straat, barbecue in de zon way down under in de geboorteplaats van blues, jazz en funk. Kortom: New Orleans. De zaal is open om 13.30 uur. Het concert start om 14.00 uur. De toegang is € 7,- voor donateurs en € 12,- voor anderen. Het is zeer voordelig om donateur te worden. Kosten zijn € 17,- per persoon, inwonend gezinslid is € 8,- Kinderen tot twaalf jaar gratis, tieners tot 18 jaar 2,50. Ook is het zeer aantrekkelijk om een Gold Card aan te schaffen. Voor meer informatie www.sgtpeppersjazzclub.nl

IVN

- Zondag 7 april. Gezinsactiviteit Natuurverhalen vertellen. Allerlei korte en afwisselende natuurverhalen; deze worden voorgelezen door Frieda. Twee sessies gedurende 20 minuten bij IVN in het Streekbos Paviljoen om 14.00 èn om 15.00 uur. Zaterdag 13 april. Volwassenenactiviteit Inventarisatie Streekbos. Verzamelen 09.00 uur bij IVN in het Streekbos Paviljoen. Van 9.30 uur tot de middag inventariseren in het Streekbos. Informatie Hans Verhoeven, 06 189 039 22. Zondag 14 april Gezinsactiviteit Rundveemuseum en weidegang. Wat dat is krijgen de bezoekers van het museum te horen tijdens een rondleiding. Met veel informatie over oude koeienrassen. Welkom om 14.00 uur op Schoolstraat 43, 1719 AW Aartswoud.

Expositie

- t/m mei - Tentoonstelling 'Mooi Samen' in het binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum, met niet alleen een fascinerend beeld van het rijke verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee, maar ook de persoonlijke verhalen achter de portretten. Gemaakt door fotografen Koos Breukel en Sander Troelstra en journalist Thijs Broer. Meer informatie: www.zuiderzeemuseum.nl. De komende drie maanden exposeert Roy Valentijn bij Grand café van Bleiswijk in Enkhuizen. Zijn werk is kleurrijk en kent een eigen beeldtaal. Zijn werk is te plaatsen in de moderne kunst. Het werk is te bekijken tijdens de openingsuren. Lida Hofstede organiseert op regelmatige basis de tentoonstellingen bij het grand café. Wie groot werk heeft op doek en eens wil exposeren kan zich melden bij Lida. Lidahofstede@gmail.com

40 MM wandeling

ENKHUIZEN - Voor de 46e keer wordt 1 juni de 40MM wandeling georganiseerd in West-Friesland. Na zoveel jaren stelt de organisatie vast dat dit initiatief duurzaam is gebleken.

De formule, waarbij geld wordt ingezameld voor goede doelen in minder ontwikkelde landen, blijkt ook na 46 jaar nog springlevend en draagt bij aan duurzame hulp en contacten met West-Friese ontwikkelingswerkers in veel landen in de wereld..Zij weten zich hierbij gesteund en aangemoedigd door hun 'thuisfront'. De eerste vier doelen, welke de Verenigde Naties voor 2030 heeft vastgesteld: geen armoede, geen honger, goede gezondheid en welzijn en kwaliteitsonderwijs, sluiten direct aan op de missie van de 40MM. Deze doelstellingen zijn bijna allemaal terug te vinden in projecten, welke door de 40MM worden ondersteund. Een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling, op een praktische manier. Gewoon in West Friesland. De organisatie hoopt dat er ook de 46e keer weer veel mensen mee lopen en dat ze ruim gesponsord worden, zodat ook in 2019 veel goede projecten een duurzaam steuntje in de rug krijgen. Er zijn diverse routes te wandelen; 40 km is geen 'must'. Uitgezette routes van 13, 17, 7 en 40 km. Maar elke afstand is mogelijk; er rijdt een busje rond om de wandelaars dan terug te brengen naar de centrale. Ook is er een kinderroute van 4 km. Pannenkoeken onderweg en een cadeautje bij terugkeer voor alle kinderen.

Aanmelden

Aanmelden: www.40MM.nl of via inschrijfformulieren bij: Corrie Reijnders, Duizendroed 19, Enkhuizen. 06 45155652.

Taaipop in De Paus

Green Lizard. (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - Het is weer bijna zover: zaterdag 13 april vindt het gezelligste indoor festival van West-Friesland weer plaats in Café de Paus in Lutjebroek. Taaipop en dat voor de 30e keer. Ook dit jaar weer met een geweldige line-up.

Jebroer 4 Life

Het optreden van Jebroer 4 Life, bekend van onder meer zijn megahit Kind van de Duivel, staat garant voor een audiovisueel spektakel vol special effects. Be prepared voor dikke beats, jaw-dropping visuals, vlammen en CO2-kanonnen!

Green Lizard ft. Rudeboy: Tribute to the (rock)nineties!

Na twee jaar succesvol te hebben getoerd als Nirvana tribute band, is Green Lizard terug voor een tribute to the 90's. Natuurlijk komt Nirvana voorbij, maar er gaat nog harder gerockt worden op muziek van Urban Dance Squad, Smashing Pumpkins en Alice in Chains. Rock met een hoofdletter R en Grunge in het kwadraat. Overigens: 'Rudeboy' de frontman van Urban Dance Squad doet hieraan ook mee!

The Fruitmachine

De muziekstijl van The Fruitmachine kan het beste worden omschreven als een mix van bands als The Black Keys, Queens Of The Stone Age, The Hives, Black Rebel Motorcycle Club en The White Stripes. Verschillende rockstijlen door elkaar gegooid, maar altijd met een eigen gezicht en sound.

Regionale bands

Wederom twee topbands uit de regio: Judas en Lights Out. Lights Out is een oude bekende van Taaipop die we weer gevraagd hebben om een knallende rockshow te geven met hun energieke show en pakkende melodiën. Judas is misschien een nieuwe naam in de West-Friese rockscene, maar de bandleden zijn zeker geen onbekenden. Hoofden zullen headbangen, stemmen zullen zingen en de tent zal afgebroken worden met de hardrock covers van deze jongens.

Nachtprogramma

Terug op Taaipop: Rob Lee. Rob staat bekend om zijn energieke, sterke en indrukwekkende shows. Daarbij staat hij altijd met een grote glimlach te draaien. Voor Rob is een optreden net zo'n feestje als voor zijn publiek. Zijn verschijning, skills en interactie met het publiek maken dat Rob Lee een gewilde DJ is, zowel nationaal als internationaal.

Met een eigen stijl mixen de jongens van Terminal & Vavaculo graag snel en zo moeilijke mogelijke nummers door elkaar. Ze hebben al eerder gedraaid op onder andere Thunderdome en Defqon.1. Toch niet de minste feesten. Dit jaar verzorgen ze de knallende afsluiting van Taaipop! Op het zijpodium wordt dit jaar live Taaipop: The Battle gespeeld. Wederom door een uniek samengestelde band, bestaande uit ervaren muzikanten uit de regio. De bezoeker kiest zelf welke muziek de band speelt op basis van battles met hun eigen thema. De eerste band op Taaipop start al om 16:00 uur, dus kom op tijd!

Tickets

Kaarten kosten zowel in de voorverkoop als aan de deur slechts € 12,50-, voor een gehele dag festival. Ook via de website kan een kaartje worden gekocht voor € 12,50 (exclusief service- en transactiekosten). De opbrengst van het festival komt elk jaar volledig ten goede aan het jeugd- en jongerenwerk in de regio. Kortom, zin in een betaalbaar dagje met goede muziek en gezelligheid? Zet dan Taaipop op 13 april met een dikke groene stift in de agenda! Meer info: www.taaipop.nl. Kaartverkoop onder andere bij De Paus. Als eerste het laatste nieuws? Ga naar www.facebook.com/taaipoplutjebroek.

Mardi Gras in de jazzclub

Gumbeaux. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De jazzformatie Gumbeaux treedt zondag 14 april op in de jazzclub Enkhuizen. Mardi Gras! Parades en second lines op straat, barbecue in de zon way down under in de geboorteplaats van blues, jazz en funk. Kortom: New Orleans.

Helaas is 'Nola' ver weg en het carnaval is alweer voorbij, maar gelukkig is het beste alternatief geboekt voor een swingende jazz-middag in Sgt. Pepper's Jazzclub.

Na het opbouwen van een enorme live-reputatie op het roemruchte Amsterdamse festijn 'Gumbo Night' en jarenlange ervaring bij het begeleiden van artiesten als Kris Berry, Ruben Hein en Michelle David, zijn de muzikale meesterkoks van vanmiddag nu klaar om hun eigen unieke staaltje Gumbo en Rhythm & Blues te koken. 'Who dat?' Dat is Gumbeaux, de reisleiders naar een permanent Mardi Gras!

Donateur

Plaats van handeling: het Peperhuis in Enkhuizen, Wierdijk 12. De zaal is open om 13.30 uur. Het concert start om 14.00 uur. De toegang is € 7,- voor donateurs en € 12,= voor anderen. Het is zeer voordelig om donateur te worden. Kosten zijn € 17,- per persoon, inwonend gezinslid is € 8,- Kinderen tot twaalf jaar gratis, tieners tot 18 jaar 2,50.

Goldcard

Ook is het zeer aantrekkelijk om een Gold Card aan te schaffen.

Meer informatie www.sgtpeppersjazzclub.nl

Workshop Grote Gitaren Dag

(Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - De Muziekschool Stede Broec aan de Zesstedenweg 163 in Grootebroek staat zaterdag 13 april geheel en al in het teken van een Grote Gitaren Dag. Deze dag is geschikt voor alle leeftijden, jong en oud en alle niveau's en wordt mede georganiseerd door Muziekschool oostelijk West Friesland.

Op deze dag zijn vier ervaren gitaardocenten aanwezig om alle vragen te beantwoorden. Daarnaast gaat er veel gespeeld worden en leggen de docenten uit, wat er zoal bij hen geleerd kan worden, Het is dus een dag waarop de deelnemers alles te weten kunnen komen over het bespelen van de gitaar.

Ter afsluiting verzorgen de deelnemende gitaristen een muzikale presentatie. Het programma op 13 april: van 12.00 uur tot 13.00 uur het Latin Ensemble. Geschikt voor deelnemers van 7 tot 77 jaar die minimaal een eenvoudige melodie kunnen spelen op hun nylon-snarige gitaar. Van 13.00 uur tot 14.00 uur is het tijd voor Singer Songwriter/Fingerstyle. Van 14.00 tot 15.00 uur komt de elektrische gitaar aan bod en van 15.00 uur tot 16.00 uur het Gitaarorkest. De eindpresentatie wordt tussen 16.15 en 17.00 uur verwacht.

De kosten per workshop bedragen €10,- waarbij de koffie, thee en limonade gratis zijn. Gaarne op de dag zelf contact betalen. Aanmelden via e-mailadres: info@muziekschoolstedebroec.nl o.v.v. naam, leeftijd en speelervaring.

Open Lentedagen M.M. Metamorphosis

Bezoek de Open Lentedagen bij M.M. Metamorphosis. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - Bezoek donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 april de open Lentedagen van 9.00 tot 18.00 uur bij M.M. Metamorphosis aan Schelpenbolweg 6 in Wieringerwerf. Bezichtig dan de kamers en tuinen, laat je inspireren en beleef de sfeer van diverse stijlen in deze mooie route.

Op weg naar verandering

Alweer 15 jaar bestaat M.M. Metamorphosis en zoals de naam zegt nemen zij klanten mee op een weg naar verandering in het bedrijf, huis of tuin. Hiervoor kan men bij hen in het bedrijf komen kijken, deze is altijd vrijblijvend geopend. Elke werkweek op de donderdag en vrijdagmiddag van 13.00 tot 18.00 uur en zaterdag de gehele dag van 9.00 tot 17.00 uur. De boerderij is voorzien van showruimtes, het woondeel met de tuin zijn vrij toegankelijk en geopend voor inspiratie.

Alle delen zijn voorzien van de laatste behang, verf en kleur trends en ingericht op kleur met bijpassende meubelen, verlichting, kleden, kussens, gordijnen, lampen met bijpassende en eigen vormgegeven plantaardige arrangementen, potten met planten en accessoires voor de inrichting.

Dit voorjaar zijn in huis en tuin de wereldse invloeden te zien van planten met mooie potten, de toevoeging van riet en rotan gecombineerd met stoere industriële accenten als ijzer gecombineerd met hout. Deze elementen komen terug in de meubel- en lampencollectie. De plantaardige objecten zijn zelf ontworpen en uniek maar kunnen ook worden toegepast op de eigen potten. Deze kunnen worden meegenomen of op locatie van decoratie of planten worden voorzien.

Bij M.M. Metamorphosis voorzien ze klanten van goed advies en hiervoor kan men een afspraak maken op het bedrijf. Neem foto's van de ruimte of plattegrond mee en indien gewenst komen ze op locatie langs om de te veranderen ruimte te bezien en hier een plan voor te maken met offerte en tekening. Dit alles is gratis als men producten afneemt. Neem voor een afspraak contact op met Marjolein van Essen – Munter, tel. 06-10080571. Ook kan men bij M.M Metamorphosis terecht om een gezellige in- of exterieur workshop te volgen of plantaardig voorjaar arrangement te maken met een eigen groep vanaf 4 personen vanaf € 15,- euro.

M.M. Metamorphosis, Schelpenbolweg 6 in Wieringerwerf. www.mm-metamorphosis.nl

Laatste seizoen Kruidenkraam

Laatste kwartaal Kruidenkraam van Jose Hoek-Laan (Foto: Irina Hoffer)

REGIO - Na twintig jaar op de markt, is voor José Hoek-Laan het moment aangebroken om te stoppen met haar Kruidenkraam. Ze maakt het laatste seizoen nog af en is tot 1 oktober op 'haar' drie markten te vinden: woensdag in Enkhuizen, donderdag in Bovenkarspel en zaterdag in Volendam.

José Hoek-Laan stopt op de markt

Dat ze op de markt belandde, was toevallig. Na het overlijden van haar man destijds, brak een moeilijke periode aan. Op een gegeven moment leerde ze Dirk de Vries kennen. "Daar begon het mee", knikt José. "Dirk had een kruidentuin met kruidenplanten en ik leerde zo de kruiden kennen. Later kwam hij op het idee om naar de markt te gaan. Zo zijn we samen begonnen." Na verloop van tijd wilde Dirk toch liever met bloemen werken, wat betekende dat José vanaf 2006 alleen doorging. "Vanaf dat moment werkte ik echt op mezelf."

Ouderwetse weegschaal

Haar kruiden staan klaar in potten, blikken, flessen en bakjes en worden nog op een ouderwetse weegschaal afgewogen. De kruiden koopt José in bij verschillende leveranciers. "De meeste theesoorten en kruiden haal ik bij Jacob Kooij. Ook ga ik regelmatig naar een groothandel in Amsterdam."

Specifiek basisassortiment

In de loop der jaren heeft José een specifiek basisassortiment opgebouwd, daar kwamen later ook nieuwe producten bij. "Af en toe probeer je wat. Maar ook luisterde ik naar mijn klanten. Dat was wel aftasten, want je kan natuurlijk niet voor één persoon inslaan. Als er een aantal waren die ergens om vroegen, ging ik kijken waar ik dat kon vinden." Nu is het moment aangebroken om te stoppen, vindt José zelf. Een paar jaar geleden kreeg ze borstkanker. Hiervan is ze genezen, maar ze is nog steeds sneller vermoeid.

Genieten van de jaren die nog komen

Het wordt tijd om het rustiger aan te doen en te genieten van de jaren die nog komen. "Ik zal het contact met mijn vaste klanten missen. En ik wil graag alle klanten bedanken voor hun vertrouwen door de jaren heen." Wie interesse heeft om het bedrijf over te nemen, neemt contact op met José via 06-14861049.

Vis is verser dan vers

Jatascha, Mark en Martine van Vishandel Graaf op de markt in Hoogkarspel (Foto: Irina Hoffer)

REGIO - "Wij werken altijd met verse producten, de inkoop bij ons bedrijf is goed geregeld en afgestemd op wat er per week en per dag gekocht wordt. Het krijgt de kans niet om oud te worden." Jatascha Koelewijn vertelt tijdens de vrijdagmarkt van Hoogkarspel trots waarom zij en haar collega's Martine Ruitendaal en Marc Hop al jarenlang met plezier bij Spakenburgse Vishandel Graaf-Roos & Zn. werken.

'Je behandelt je klanten zoals je zelf behandeld wilt worden'

Het bedrijf staat al zo'n vijfendertig jaar op de markt in Hoogkarspel. Jatascha en Martine helpen de klanten, Marc bakt de vissen in de vier grote frituurbakken achterin de marktwagen. Tijdens het paling snijden voor een klant heeft Martine handschoenen aan, voor de hygiëne. "Je gaat om met het eten van een ander", legt Jatascha uit. "Dat wil je goed behandelen. En er zijn producten die rauw gegeten worden, dan wil je dat daar goed mee omgegaan wordt."

Klantvriendelijkheid

Naast hygiëne staat klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Niet alleen bij hen, maar bij het hele team van Vishandel Graaf, dat bestaat uit zo'n vijfentwintig medewerkers. "Wat klantvriendelijkheid betreft, vinden wij dat je klanten behandelt zoals je zelf behandeld wilt worden." Dat klanten dit waarderen weten ze wel zeker.

Passie

Ze hebben passie voor hun werk en vinden het werk op de markt 'supergezellig'. Niet alleen met de collega's onderling, maar vooral door het contact met de klanten. "Je bouwt een band met ze op, soms weten ze meer van mij dan mijn eigen vrienden", lacht Jatascha. Ze leggen klanten uit hoe de vis bereid kan worden, dat is vaak makkelijker dan mensen denken, en wisselen recepten met ze uit.

Wekelijkse aanbiedingen

Vishandel Graaf werkt met wekelijkse aanbiedingen. Elke week staan de drie à vier aanbiedingen ook in deze krant en ze proberen hier een goede variatie in te brengen, afgestemd op hun publiek. "Het is altijd verschillend, van kibbeling tot haring tot zamkabeljauw", meldt Jatascha, "maar er is altijd een gerookte vis, een verse vis en een gebakken vis in de aanbieding."

Muziek voor Peuters

Start muziekcursus voor peuters (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Muziekschool Oostelijk West Friesland start een nieuwe cursus op woensdagochtend 10 april om 10.30 uur. Kinderen van 1,5 tot 4 jaar en een volwassenen ontdekken muziek door samen te luisteren, bewegen, spelletjes te doen en zelf te spelen op een instrument. Acht lessen [45 min] voor € 72,- Locatie: Muziekschool Stede Broec, Zesstedenweg 163 Grootebroek. Info en aanmelden: info@muziekschoolmow.nl

Proosten op een nieuwe start

Tanja Hoffer proost op nieuwe start met 'Mooie gordijnen op maat'. (Foto: Irina Hoffer)

ENKHUIZEN - De verbouwing is gerealiseerd en komend weekend is het zover. Tanja Hoffer opent haar bedrijf: 'Mooie gordijnen op maat'. Ze is klaar om te proosten op een nieuwe start. In haar nieuwe showroom in de Torenstraat 15 hangen prachtige, soepel vallende en geplooide gordijnen in diverse stijlen en kleuren. Voor het raam zijn vouwgordijnen in naturel kleuren zichtbaar en in het hart van de zaak staat een prachtige robuuste tafel.

In september had Tanja het eerste gesprek over de verbouwing met een vriend. "Hij heeft een klussenbedrijf en we bespraken hoe we de verbouwing het beste aan konden pakken." Nu, een half jaar later, is haar werkruimte volledig getransformeerd. Het is er strak, gestyled en er hangen mooie materialen en stoffen in vele diverse kleuren. "Na de drukte en toch wel rommelige boel van de afgelopen periode werk ik nu weer elke dag met plezier in mijn nieuwe, goed verzorgde en ordelijke werkplek."

Tanja is blij met de grote tafel. Het is voor haar de plek waar ze alles mooi kan presenteren en klanten in alle ruimte en rust hun keus kunnen maken. Ze heeft van alles, van gordijnen tot lamellen tot vloerkleden. "Ik heb diverse gerenommeerde merken in het assortiment en ik vind het belangrijk mijn klanten een ruime keuze te bieden, in vele prijsklassen, zodat iedereen iets moois kan uitzoeken."

Dit weekend opent ze haar winkel voor zakenrelaties, de catering voor de genodigden wordt gesponsord door haar overbuurman van Eethuis Honkies. De woensdag na het weekend is iedereen welkom om te komen kijken.

De eerste tien personen die na het weekend een bestelling bij haar plaatsen, krijgen tien procent korting op de materialen. www.mooiegordijnenopmaat.nl

Maak kans op filmkaartjes voor Le Grand Bain

Le Grand Bain. (Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema biedt Weekblad De Drom deze week twee kaarten aan voor de film Le Grand Bain. Een heerlijke Franse film.

In het gemeentelijk zwembad leert een groepje mannen van middelbare leeftijd synchroonzwemmen. Hun trainster, Delphine, is een voormalig zwemkampioene die haar portie ellende wel gehad heeft. De mannen hebben allemaal een verschillende afkomst en opleidingsniveau. Toch vormen ze samen een hecht team. Zelfs zo, dat ze, ondanks de reacties van familie en vrienden, besluiten uit te komen als hét Franse team op het WK synchroonzwemmen. Le Grand Bain werd in Frankrijk genomineerd voor maar liefst 10 Césars en is daar een grote hit. Met veel bekende gezichten uit de Franse cinema.

Vrijkaarten

Kans maken op twee kaarten voor de voorstelling van Le Grand Bain op maandag 15 april 20.00 uur? Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa aan de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gesteld. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl

Gym Challenge Vek-Wik

(Foto aangeleverd)

ENKHUIZEN - Gymnastiekvereniging Vek-Wik houdt zaterdag 20 april tussen 10.00 en 14.00 uur voor de eerste keer een gym challenge in sporthal de Drecht. Een sportief familie-evenement dat in het teken staat van bewegen, gezond eten én gezelligheid. Bedoeld voor duo's van jonge (klein)kinderen (3 t/m 6 jaar) met hun opa, oma, vader of moeder.

De challenge, tevens wedstrijd tegen andere duo's, gaat om het volbrengen van een gymparcours en het verzamelen van zoveel mogelijk punten. Het parcours duurt ongeveer een uur en is geschikt voor jong en oud. Zoals springen, balanceren, gooien, dribbelen en klimmen. Ieder ingeschreven duo betaalt € 5,00 en krijgt een goed gevulde goodie bag met een mooie familieherinnering. Vek-Wik roept supporters op voor de nodige aanmoediging. Er zijn gezonde hapjes en drankjes verkrijgbaar en er zijn genoeg randactiviteiten te doen. Kinderen kunnen zich vermaken op de air-tumblingbaan of zich laten schminken in de schminkhoek. Het publiek kan genieten van een demonstratie van de springploeg van Vek-Wik. En met de lootjes van het Rad van Avontuur zijn er mooie prijzen te winnen. De Paashaas loopt ook rond en iedereen kan op de kiek in de ingerichte fotobooth. Het gymevent is voor iedereen, leden én niet-leden. De starttijd voor de duo's ligt tussen 10.00 en 13.00 uur en is afhankelijk van het aantal deelnemers. Na aanmelding wordt de starttijd bekend. De zaal is open vanaf 9.30 uur. Aanmelden kan op www.vekwik.nl. De betaling volgt contant aan de zaal.