Zaanstreek op zondag

17 maart 2019

Zaanstreek op zondag 17 maart 2019


Meet the Mama's in kantine Honig

Meet the Mama's Siron, Rama en chefkok Huda in de keuken van Rock The Kasbah. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

KOOG AAN DE ZAAN - Aan de mooie Zaan is een locatie met meerwaarde gerealiseerd waar tot eind december 2019 de kantine van de Honigfabriek wordt gerund door vrouwen. Bijzondere vrouwen die hun land zijn ontvlucht en in Zaanstad zijn komen wonen. Daar moeten ze hun eigen plekje weer veroveren. Maar wat ze meenemen zijn hun heerlijke gerechten, trots op hun vaderlandse keuken en hun gastvrijheid. Kortom: de ingrediënten voor een mooi project van Stichting Rock the Kasbah.

Nieuw leer-/werktraject voor vrouwen met een vluchtelingen-achtergrond

Huda Almalouf van Rock de Kasha. (Foto: Aangeleverd)
Mama's aan het werk tijdens het leer- en werktraject. (Foto: Aangeleverd)

Vrouwen met een vluchtelingenachtergrond ontwikkelen zich nu in Zaanstad tot een team. Dat team van zes vrouwen volgt een traject van twaalf weken en dan volgt een nieuwe groep. Dat traject zorgt er ten eerste voor dat ze zich de Nederlandse taal meer eigen maken en over hun schaamte heen komen om te communiceren in een taal die nieuw is. Maar ook zullen ze samen bepalen wat er wordt geserveerd en hoe ze ervoor gaan zorgen dat de gasten daarvan kunnen genieten.

Workshops

Er zullen diverse workshops gevolgd worden door hen zowel op het gebied van netwerken en solliciteren als kookworkshops begeleiden en diverse informatiemomenten over banen en opleidingen in de horeca en hospitality.

Dit onder aanvoering van eveneens Syrische manager Huda Amalouf die gevlucht is. Daar had zij een bedrijf in promotieartikelen met vijf medewerkers.

Langskomen

Een keer langskomen? De kantine van de Honigfabriek is open op woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen van harte welkom om van de heerlijke gerechten te komen proeven en een kijkje in de keuken te nemen. Alles op de kaart wordt vers bereid en er staan heerlijke frisdranken van Naturfrisk in de koeling.

Toppunt

Als toppunt van integratie Friet uit Zuyd, heerlijke pure Hollandse frieten gemaakt op het Hembrugterrein. De dames zullen over alle gerechten wat vertellen en dat maakt het nog meer bijzonder.

Deelnemen

Het project is gestart door Renata Pen, founder van stichting Rock the Kasbah. Rock the Kasbah heeft als doel nieuwkomers te laten integreren en ze voor te bereiden op een betaalde baan.

"Daardoor zijn ze eerder uit de uitkering en kunnen ze zich ontplooien"

Als een van het gezin een betaalde baan heeft, kan de ander een parttime baan of betaalde activiteiten doen. Hierdoor verwerft een gezin meer inkomen, maar wordt ook de taalbeheersing van de ouders verbeterd. Het hele gezin en zeker ook de kinderen hebben hierdoor een veel betere uitgangssituatie.

Dit traject is het eerste leer/werktraject en in 2019 zullen er drie maal zes vrouwen deelnemen. Er wordt nu al druk gewerkt aan een leer/werktraject Logistiek. Dat traject gaat vier tot zes weken duren en leidt naar een goed betaalde baan in de logistiek. De eerste training is gepland vanaf 13 mei in Koog aan de Zaan en bedrijven in de regio en is vijf dagen per week.

Iedereen die interesse heeft en nu een uitkering op basis van de Participatiewet (dus niet alleen statushouders) heeft, kan zich aanmelden met CV: info@rockthekasbah.org.


Droom

ZAANDAM - Een eigen kerk beheren om in te wonen én altijd muziek in te kunnen maken. Voor de meeste muzikanten klinkt dat als een droom, maar voor het violistenechtpaar Mathieu van Bellen en Maria Milstein is het werkelijkheid. De twee hebben de zogenoemde Schuurkerk uit 1695 aan het Papenpad in Zaandam gekocht. Mathieu en Maria wisten de kerk te bemachtigen, omdat zij er een geschikt idee voor hebben. Het prachtige monument willen ze ter beschikking stellen aan muzikanten, die er mogen repeteren.(Bron: NH Nieuws)

'Het schoolplein mag wel wat groener'

Basisschool De Dorpsakker in Assendelft kreeg een amberboom. (Foto: Gemeente Zaanstad)

ASSENDELFT - De boom zou verkoeling kunnen bieden aan de ouders die hen op de school staan op te wachten. Het mocht ook wel wat groener op het saaie plein. Zo motiveerde de leerlingenraad van basisschool De Dorpsakker in Assendelft het verzoek om een boom cadeau te krijgen van de gemeente Zaanstad. Maandagochtend 11 maart plantten de scholieren een circa drie meter hoge amberboom op hun schoolplein.

De leerlingen mochten onder begeleiding scheppen, suikervoeding geven, de wortelzak openknippen en de boomband vasttimmeren. "We hadden al eerder gevraagd of het plein wat groener kon. De boom is een goed begin", zegt voorzitter Sarah van de Leerlingenraad. De klusklas gaat de boom verzorgen. In tijden van droogte bevochtigen ze de boom met slootwater. De raad heeft ook al bedacht dat de klusklas wel een zitbankje om de bank heen kan timmeren, zodat de wachtende ouders kunnen zitten.

Vooraf kregen 26 leerlingen in groep 6 van een gemeentemedewerker les over bomen en het klimaat. Last van politieke dilemma's bleken ze niet te hebben. Als ze in de straat moeten kiezen tussen bomen of parkeerplaatsen, kunnen er best minder parkeerplekken voor de deur komen. Je auto parkeer je dan op een pleintje voor auto's, bijvoorbeeld.

Zaanstad had twintig bomen voor basisscholen te vergeven. Tot vrijdag 1 maart konden zij een motivatie insturen waarom hun school voor een boom in aanmerking zou komen. Ambtenaren van de gemeente Zaanstad beoordelen waar de bomen het meest bijdragen aan een klimaatbestendig en gezond schoolplein.

Met het cadeautje voor basisscholen wil Zaanstad eraan bijdragen dat kinderen en ouders zich beter bewust worden van de gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte en wateroverlast. Bomen bieden schaduw bij hitte en nemen gemakkelijk water op bij hoosbuien.

25-jarig jubileum OBS Het Palet

De leerlingen gaan op sportieve wijze geld ophalen voor het jubileumfeest. (Foto: OBS Het Palet)

KROMMENIE - OBS Het Palet gaat haar 25-jarig bestaan woensdag 3 juli groots vieren. Hieraan vooraf gaan alle leerlingen zich sportief inzetten. Ze gaan zo veel mogelijk rondjes lopen op het veldje van de oude Gordijnhal, voor het Rosariumhorst. Tijdens de sponsorloop halen ze geld op voor het jubileumfeest. De loop vindt vrijdag 22 maart van 12.30 tot en met 14.30 uur in diverse rondes plaats.

Meester Bart Slooten, oud-leerkracht, maar als vrijwilliger nog steeds actief op Het Palet, gaat het startschot bij de sponsorloop lossen. De kinderen zijn nu enthousiast bezig sponsors te werven bij familie, buren en vrienden. De school gaat de opbrengst besteden aan het jubileumfeest, met diverse spelletjes en activiteiten. Het feest is op het schoolplein van Het Palet. De school hoopt bij de sponsorloop op veel ouders en buurtbewoners als publiek om de kinderen tijdens hun sportieve prestatie aan te moedigen.

Andere opzet WormerSports beach event

Vele sportievelingen waren vorig jaar actief bij het beach event. (Foto: WormerSports)

WORMER - Het recreatieterrein tegenover het gemeentehuis in Wormer is donderdag 20 tot en met zaterdag 22 juni opnieuw een groot strand waarop sportliefhebbers naar hartenlust hun favoriete beach sport kunnen uitoefenen. Het evenement krijgt echter een andere opzet.

Er is dit jaar geen beachkorfbal, omdat korfbalvereniging Groen Geel niet in staat is om hun onderdeel te organiseren. Dat geeft echter wel weer extra ruimte in het schema voor beachtennis, dat in samenwerking met tennisvereniging De Spatter georganiseerd wordt. Daarnaast wordt de vrijdagavond afgesloten met een muzikale liveact, zodat bezoekers nog even kunnen nafeesten.

Programma

Het programma van het beach event bestaat uit de volgende onderdelen (geschatte starttijden):

Donderdag 20 juni 15.00 uur: beachvoetbal door de jeugd van Wormerland en om 19.00 uur: beachvoetbal door gehandicapten

Vrijdag 21 juni 17.00 uur: beachtennis en om 21.00 uur livemuziek

Zaterdag 22 juni 11.00 uur: beachvolleybal en om 19.00 uur: knalfeest met muzikale optredens

Het evenement is een initiatief van Stichting WormerSports en wordt in samenwerking met lokale sportverenigingen, gemeente Wormerland, lokale bedrijven en diverse fondsen tot stand gebracht.

Stichting WormerSports is 7 maart 2014 opgericht met als doel de sociale verbinding in Wormerland te bevorderen.

Pip Goes Offline in Zaantheater

Pip Goes Offline. (Foto: Pim Wessels)

ZAANDAM - Pip Pellens komt zondagmiddag 24 maart naar het Zaantheater met haar voorstelling 'Pip Goes Offline'. Ze nodigt het publiek uit om de mobiele telefoon uit te zetten en samen met haar anderhalf uur offline te gaan. Pip trakteert vervolgens op verhalen, zang, dans en muzikale verrassingen en laat zien dat een leven zonder mobiele telefoon, sociale media en internet ook een optie is.

Big Brother houdt ons in de gaten, maar hoe is het zo ver gekomen en waar gaan we precies naartoe? Is het nog wel mogelijk, een leven zonder internet? Voor Pip is daarom nú het moment gekomen om de balans op te maken.

Pip zoekt antwoord op de vraag: 'Bestaat er voor mij nog wel een leven zonder mobiele telefoon, sociale media of internet?'

Ze ging met zichzelf het experiment aan en was tijdelijk helemaal offline om te kijken of dat in deze tijd überhaupt nog mogelijk is.

Resultaat

Het resultaat van haar zoektocht is een theatervoorstelling met daarin haar ervaringen en haar persoonlijke verhaal, op geheel eigen wijze en in stijl gepresenteerd. En oh ja, Pip gaat ook nog dertig keer een bal hooghouden. Pip Goes Offline begint om 16.00 uur. Kaarten (vanaf 12,60 euro, inclusief 3,60 euro voor pauzedrankje en garderobe, zijn te koop via de website www.zaantheater.nl.

Kaarten

De kaartverkoopbalie in het theater is van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur geopend en bereikbaar via tel.: 075- 6555333.

Inschrijving Avondvierdaagse Zaanstad

Tientallen mensen op de been voor de avondvierdaagse. (Foto: a4dzaanstreek)

REGIO - Wandelaars opgelet: de avondvierdaagse in Zaanstad vindt maandag 20 tot en met donderdag 23 mei plaats. "De organisatie van de Avondvierdaagse heeft inmiddels alweer diverse vergaderingen achter de rug. De route's zijn gemaakt en moeten alleen nog worden nagelopen en op papier worden gezet", aldus de organisatoren Henrietta Hartog, Arno van den Haven en René Bloemberg.

Na het proeflopen gaan zij de route's online zetten, waarna deelnemers ze kunnen downloaden. Ook gaan de organisatoren gpx-bestanden plaatsen als ze bijvoorbeeld de route via een tablet of smartphone willen volgen. De startlocaties voor 2019 zijn ook gelijkgebleven:

De eerste avond Postduivenvereniging De Koerier, Noordsterweg 10 in Wormerveer;
De tweede avond Clubhuis t.t.m. Simpson, Wezelstraat 15 Koog a/d Zaan;
De derde avond Clubgebouw v.v. RCZ, Dr. Scholtenweg Zaandam;
De vierde avond Clubgebouw A.V. Zaanland, J.A. Laanplein 5 Zaandam.

Vanaf vrijdag 15 maart is het mogelijk om digitaal in te schrijven via de website. Dit kan via een groepsexcelformulier. Deelnemers krijgen dan na betaling het startnummer opgestuurd. Meer informatie is te vinden op: www.a4dzaanstreek.nl. Inschrijven kan ook dinsdag 2 april van 19.00 tot en met 20.00 uur bij Budovereniging Hikari aan Panneroodstraat 1 in Zaandam. Henrietta, Arno en René hebben er opnieuw zin in. "Vele sponsors zijn ons weer trouw gebleven en ook dit jaar zullen alle wandelaars weer worden voorzien van eten en drinken langs de route. Op de laatste wandeldag gaan we vanaf het William Pont-eiland om 20.00 uur de laatste 2 kilometer gezamenlijk vertrekken onder begeleiding van muziek en vaandeldragers. Na de finish kunnen deelnemers hun medaille en diploma ophalen. Tevens hebben we voor iedereen nog een verrassing in petto."

85-jarig jubileum T.O.P.

Het toneelgezelschap van T.O.P. (Foto: T.O.P. Westknollendam)

WESTKNOLLENDAM - Toneelvereniging T.O.P. uit Westknollendam bestaat dit jaar 85 jaar. Dit gaan zij vieren met een Revue, door eigen leden geschreven en samengesteld.

Hierin ziet het publiek hoe T.O.P werd opgericht en hoe een voorstelling met vereende krachten wordt gemaakt. Tussendoor trakteert T.O.P. aanwezigen op zang, muzikaal ondersteund door D. Ramakers en I. Wijker.

Na de pauze volgt een compilatie van diverse scènes uit reeds eerder gespeelde stukken. Deze kunnen soms tot grote hilariteit leiden.

Volgens T.O.P. wordt het een gezellige voorstelling die mensen zeker niet mogen missen. De regie is in handen van Menno Berntzen. De uitvoeringen vinden vrijdag 22 en zaterdag 23 maart om 20.15 uur plaats en zondag 24 maart om 14.00 uur.

De locatie is dorpshuis De Noorddam, P. Kuiperlaan 2 in Westknollendam. Kaarten zijn voor 10 euro verkrijgbaar via 075-6285860 of fredenwil1@hotmail.com.

Ontdekkingsreis langs poëzie

Ellen Deckwitz. (Foto: Aangeleverd)

MARKENBINNEN - In het kerkje van Markenbinnen geeft Ellen Deckwitz (1982) vrijdagavond 29 maart om 20.15 uur (kerkje open 19.45 uur) een lezing in het kerkje van Markenbinnen met als titel 'Een ontdekkingsreis langs de poëzie, vol humor, geschiedenis en vooral heel veel gedichten'.

Voor wie Deckwitz niet kent: het belooft het een wervelende ontmoeting worden! Deckwitz is een performance kunstenaar, dichter en literatuurwetenschapper. Daarnaast schrijft ze ook columns voor het NRC. Ze won in 2009 de Meander Dichtprijs en het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam. In 2011 kreeg ze de C. Buddingh-prijs voor het beste poëziedebuut. Ze was daarnaast te zien op vele podia, van Lowlands tot Carré, van Edinburgh tot Warschau en van Poetry International tot De Wereld Draait Door.

De entree is vrij. Er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd voor onder andere de onkosten en de instandhouding van het kerkje. Plaatsen reserveren? Stuur een mail naar: secretariaat@kerkjemarkenbinnen.nl. Locatie: Dorpsstraat 43 Markenbinnen.

KSK-expositie

KROMMENIE - De Krommenieër Schilderskring, KSK'80, opent vrijdag 12 april haar jaarlijkse voorjaarsexpostie. Van die vrijdagmiddag tot en met zondag 14 april hangt en staat het atelier in Huize Barkeloo in Krommenie weer tot de nok toe vol met kunst in verf en keramiek.

Naar verwachting zijn zeventig schilderijen rond het thema 'licht en beweging' te bewonderen. Daarnaast worden ongeveer dertig werken in keramiek tentoongesteld. Het idee voor het thema 'licht en beweging' is afkomstig van de Wormerveerse kunstenaar Ludo Winkelman, die ook als docent bij de KSK betrokken is. Ludo is in binnen- en buitenland bekend om zijn schilderijen en 3D-figuraties.

Afgezien van de themagebonden werken omvat de expositie ook vrij werk. Een deel daarvan is te koop. Bovendien worden tijdens de tentoonstelling lootjes verkocht waarmee mensen schilderijen en keramiek kunnen winnen. De uitslag van de verloting sluit aan bij het tijdstip van sluiten van de expositie, zondag 14 april om 17.00 uur. Vanaf dat tijdstip worden de winnaars bekendgemaakt.

Vrijdagochtend 12 april 11.00 uur is de officiële opening voor leden en genodigden. Daarna, om 14.00 uur is de tentoonstelling voor publiek geopend. De locatie is Vlusch 8 in Krommenie en de toegang is gratis. Wie meer over de KSK en haar activiteiten wil weten kan een kijkje nemen op de eigen website www.KSK80.nl.

Bach-concert

ZAANDAM - Collegium Vocale Zaandam & Barokensemble Arx Ardens voeren zaterdag 23 maart de Cantate BWV 106, 'Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit' uit. Dat doen zij onder leiding van Cor Brandenburg en met Lauren Armishaw (sopraan), Robert Kuizenga (alt), Bernard Loonen (tenor) en Max van Egmond (bas). Het optreden vindt plaats in de Bullekerk (Westzijderkerk) in Zaandam.

Cantate 106, bij de liefhebbers beter bekend als Actus Tragicus, wordt door velen als Bachs mooiste cantate beschouwd. Een sterfgeval heeft vermoedelijk tot de bijnaam geleid. Het gaat over leven en sterven, of eigenlijk meer over sterven en leven.

Professionele barokmusici begeleiden koor en solisten in de uitvoering met authentieke instrumenten. De lagere stemming van deze instrumenten, het spelen op darmsnaren in plaats van stalen snaren en de barokke speeltechniek brengen de klank dichter bij het klankbeeld uit Bachs dagen.

Het optreden vindt zaterdag 23 maart om 17.00 uur plaats in de Westzijderkerk (Bullekerk), Westzijde 75 in Zaandam. Voorafgaand aan de cantate geeft de dirigent een toelichting. De toegang is gratis, maar wel is er na afloop een collecte. Nadere informatie is te vinden op: www.collegiumvocalezaandam.nl of te verkrijgen via dirigent Cor Brandenburg, tel.: 06-21481858.


Linedanceavond

(Foto: TTM Simson)

KOOG AAN DE ZAAN - TTM Simson verzorgt een country linedanceavond. Iedereen is van harte welkom. TTM Simson bevindt zich op Wezelstraat 15 in Koog aan de Zaan. De linedanceavond is met Thilly Frank en de formatie Blackmail. Simson raadt belangstellenden aan om tijdig entreekaarten te bestellen, want vol is vol. De avond is zaterdag 6 april, duurt van 20.00 tot 24.00 uur en de zaal is om 19.30 open. Kaarten 10 euro, aan de zaal en in de voorverkoop 8 euro. Meer info: Hedy en Will Merkx: 075-6161681, 06-11000064 of 06-50284376.

Regionale Duurzaamheidsbeurs

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Wilt u ook weten wat u kunt doen om het milieu en uw portemonnee te besparen? Heel praktisch, in uw eigen huis of bedrijf? Of wilt u weten wat overheden of wooncorporaties van plan zijn? En wat dit voor u betekent? Kom dan op zaterdag 6 april naar Sporthal de Kloek in Middenbeemster.

Grootste van Noord-Holland

Op de derde Regionale Duurzaamheidsbeurs zijn de nieuwste producten en regelingen te vinden rond energiebesparing. Maar ook wat er zoal in uw eigen omgeving gebeurt om CO2 te minderen. Goed om te weten. Handig als je iets van plan bent.

Veel partijen aanwezig

Vijftig bedrijven en organisaties uit de regio en daarbuiten zijn op de beurs aanwezig. Zij tonen innovaties rond energiebesparing in huis en bedrijf, praktisch elektrisch vervoer, duurzaam eten en handige recyclingproducten. Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen, isolatie en warmtepompen? Of nieuwe modellen elektrische auto's, scooters of ontwikkelingen rond duurzame voeding? U vindt het er allemaal.

Regelingen en plannen

Overheden geven informatie over bruikbare regelingen en toekomstige plannen. U hoort wat wooncorporaties of de vervoersregio doen en wat de vier energiecoöperaties in de regio beogen. Scholieren die meedoen aan de Solarbotenchallenge in juni in Purmerend laten hun zelfgebouwde solarboten zien.

Achtergronden en toekomstbeelden

Vijftien sprekers, waaronder BN' ers zoals weerexpert Reinier van den Berg en frontvrouw Marjolein Jonker van de Tiny Houses Movement, vertellen over achtergronden en schetsen toekomstbeelden. Hovenier Bram Engberts, de Jamie Oliver onder de tuinen, geeft gratis tuinadvies en eigenaren van monumenten maken kans op gratis energiescans ter waarde van 950 euro. Wilt u weten wat úw ecologische footprint is: laat die maken bij Laura Moningka van de Footprintchallenge.

Komt u met het openbaar vervoer? Dan rijden gratis Twizy's van VisitBeemster u vanaf het centrum van Middenbeemster naar de beurslocatie.

Meer informatie

De derde Regionale Duurzaamheidsbeurs is actueler en praktischer dan ooit. De entree is gratis en de beurs duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Meer informatie is te vinden op www.regionaleduurzaamheidsbeurs.nl.

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee. Dat is een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk."

Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. Veenman: "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Ledenvergadering kinderboederij

ZAANDAM - Traditiegetrouw houdt Kinderboerderij De Veldmuis in het voorjaar haar jaarlijkse Algemene Ledenvergadering (ALV). Onder andere de plannen van de kinderboerderij voor het komende jaar en voor de speeltuin en de financiële situatie worden besproken. Dit alles onder het genot van een lekker kopje thee of koffie. Alle leden van de kinderboerderij, evenals alle vrijwilligers, zijn hier van harte voor uitgenodigd.

De ALV vindt vrijdag 29 maart vanaf 19.30 uur plaats op de kinderboerderij aan Ilpendamstraat 38 in de Westerwatering in Zaandam.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Genieten van Twentse gastvrijheid

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum is op korte loopafstand.

AANBIEDING SPECIAAL VOOR ONZE LEZERS

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum - met vele kunstgalerijen - is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn in Ootmarsum alle winkels, galerieën en musea geopend. Vanuit het hotel zijn er talloze routes, die al fietsend of wandelend door het rijke coulisselandschap voeren; langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje. Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Arrangementsprijs

v.a. € 109,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april t/m oktober € 178,50 p.p. Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Yoga

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver in Wormerveer kunnen belangstellenden elke woensdagavond yogalessen volgen. Iedereen is welkom, van alle leeftijden en alle niveaus.

Voor degenen zonder mat zijn er yogamatten beschikbaar. Het is handig kleding aan te doen waarin deelnemers zich vrij kunnen bewegen. Reserveren voor de les is niet nodig.

De lessen vinden elke woensdag van 19.30 tot 20.30 uur plaats. De zaal opent om 19.15 uur en na de les kunnen deelnemers nog even gezellig met elkaar thee drinken. Deelname kost 3,50 euro.

De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.

Zingen in de kerk

ZAANDAM - Belangstellenden kunnen zondag 17 maart komen zingen in de Paaskerk in Zaandam.

Aan dit evenement verlenen de volgende muzikanten hun medewerking: Geertje Kelder (leiding zangdienst), Thea van der Meer (begeleiding samenzang), Evangelisatiekoor Krommenie (zang), Mark de Waal (dirigent), Arie Horst (begeleiding koor).

Meer informatie

De zaal van de Paaskerk is om 18.30 uur open en het evenement begint om 19.00 uur. De kerk bevindt zich op Burgemeester ter Laanplantsoen 23 in Zaandam.

Buurtmaaltijd

WORMERVEER - Bij De Groote Weiver kunnen belangstellenden elke vrijdag genieten van een bijzondere maaltijd. De koks van De Groote Weiver bereiden elke vrijdag een vegetarische maaltijd om met zijn allen van te smullen. De buurtmaaltijd kan een perfecte plek zijn om vrienden en buurtbewoners te ontmoeten. De deuren van De Groote Weiver openen om 18.00 uur en de koks schotelen de maaltijd om 18.30 uur voor. Deelname aan de buurtmaaltijd bedraagt 6 euro. De Groote Weiver bevindt zich op Industrieweg 1A in Wormerveer.

Recti-

ficatie

ZAANDAM - In de Zaanstreek op Zondag van 3 maart stond een artikel over een spinningmarathon van zaterdag 2 maart waarbij een cheque werd uitgereikt aan Renée Vroom van Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Door een fout in het aangeleverde artikel stond de naam van René ten onrechte vermeld als Renée de Kruijff. Dat moest dus Renée Vroom zijn.

Bingo in A3

ASSENDELFT - De bingomiddag in Buurtcentrum A3 vindt zondag 17 maart weer plaats.

Ook in het nieuwe jaar is deze als vanouds. Iedereen vanaf 50 jaar is van harte welkom. Er zijn diverse prijzen te winnen. De entree bedraagt 5,50 euro, inclusief een kop koffie of thee en vier bingokaarten. Belangstellenden zijn van harte welkom en reserveren is niet nodig. De zaal is 13.30 uur geopend en de bingo start om 14.00 uur. De locatie is Dorpsstraat 386 in Assendelft.

Zaanse sjoelkampioen

Petra Houweling en Jan Drent. (Foto: Sjoelvereniging Zaanstad)

ZAANDAM - Na drie gespeelde afdelingswedstrijden is Jan Drent van Sjoelvereniging Zaanstad afdelingskampioen geworden. Hij scoorde een gemiddelde van 142,33. Bij de dames won Petra Houweling van Sjoelclub Aalsmeer in 139,05. Hiermee plaatsten zij zich voor het Nederlands Kampioenschap, zaterdag 20 april in de Veluwehal in Barneveld. Tevens plaatsten Martin vd Heuvel (Hoofdklasse Heren A), Jaap Ploeger (Klasse D), Joke de Haan (Klasse E) en Jaap Goldstein (Klasse H) van Zaanstad zich voor dit NK.

Reünie

ZAANDAM - SC Hercules Zaandam houdt zaterdagavond 30 maart een reünie voor oud PSCK- en oud VVZ-leden.

Bij deze reünie kunnen zij hun herinneringen ophalen. Ook hebben ze de kans om deze met leden van SC Hercules Zaandam te delen. De reünie vindt plaats in de kantine van SC Hercules Zaandam aan Kuilpad 1F in Zaandam. Het begint om 20.00 uur en de kantine is vanaf 19.45 uur open.

Expositie in Zaansgroen

Foto van de Hoge Horn aan de haven in Zaandam. (Foto: Wim Habernickel)

ZAANDAM - Met verbazing en heel veel kilometers fietsend door de Zaanstreek heeft Zaandammer Wim Habernickel op diverse plaatsen duizend foto's gemaakt. Sfeerfoto's, verstopte of bijzondere plekken. Zaterdag 23 en zondag 24 maart stelt hij een aantal van zijn mooiste foto's tentoon bij Galerie Zaansgroen in Zaandam.

Habernickels foto's hebben geresulteerd in een aantal boekjes. Deze zijn inmiddels allemaal verkocht, maar voor geïnteresseerden ligt er tijdens de tentoonstelling van elk boek een inkijkexemplaar. Tijdens de lessen aan de Saense School voor Beeldende Kunst heeft Frank Wilbrink, mede geïnspireerd door deze foto's prachtige pen, potlood- en ecolinetekeningen gemaakt, die ook geëxposeerd worden.

De expositie is zaterdag 23 en zondag 24 maart van 13.00 tot 17.00 uur te bewonderen. Zaansgroen bevindt zich op Zeemansstraat 54 in Zaandam.

Voorstelling 'Is eerlijk zijn een deugd' komt naar het Zaantheater

Impressie van De Waarheid. (Foto: Annemieke van der Togt)

ZAANDAM - In toneelvoorstelling De Waarheid wordt de dunne lijn tussen liegen en de waarheid vertellen bijna ongemerkt blootgelegd. Na afloop vragen niet alleen de spelers, maar vraagt ook het publiek zich af: brengt eerlijk zijn nu verlichting of niet? Het stuk is dinsdag 26 maart te zien in het Zaantheater, Zaandam.

Een antwoord dat begint met 'eerlijk gezegd' leidt zelden iets plezierigs in. Het is namelijk in de meeste gevallen de aankondiging van een vervelende boodschap. Dat die nieuwe jas of dat nieuwe kapsel lelijk is bijvoorbeeld. Of dat je iemands nieuwe liefde onbeschoft vindt. Of dat je het kind van je eigen nieuwe liefde helemaal niet zo leuk vindt. En hoewel er iets valt te zeggen voor de waarheid spreken kun je je ook afvragen of eerlijkheid geen overschatte deugd is. Immers: zit iemand wel te wachten op jouw ongezouten mening?

Deugd?

In de komedie De Waarheid resoneert die vraag door de voorstelling: is eerlijk zijn een deugd? Het stuk gaat over twee stellen, gespeeld door Huub Stapel, Johanna ter Steege, Nanette Edens en Ruurt De Maesschalck. De twee vrienden Michel (Huub) en Paul (Ruurt) hebben al jaren een hechte vriendschap. Toch heeft Michel een geheim: hij gaat namelijk vreemd met Alice (gespeeld door Johanna), de vrouw van Paul. De reden dat hij dat niet vertelt is, omdat hij vindt dat je de waarheid niet altijd hoeft te vertellen. Is hij daarmee loyaal aan zijn vriend en hun vriendschap? Of aan zijn vrouw Laurence (gespeeld door Nanette) en hun relatie? Huub: "Die loyaliteit is een masker waarachter Michel schuilt. Als je niets vertelt, hoef je ook niet te kiezen. Het is interessant om te zien hoe Florian Zeller, die het stuk heeft geschreven, speelt met het gegeven waarheid. Wat is dat? Voor veel mensen is eerlijkheid de hoogste vorm van intimiteit. Daarom is de waarheid vertellen in een relatie, of dat nu een liefdesrelatie of een vriendschap is, belangrijk en hechten mensen er zo veel waarde aan. Ik zelf ook."

Johanna: "Ik ken iemand die al jarenlang een affaire heeft en haar man weet van niks. Ze wil hem niet kwetsen en houdt dus haar mond. Het ligt heel nauw in ons denken om een verhouding te veroordelen, maar het is ook heel persoonlijk. Zij is heel gelukkig, dus wie ben ik dan om te zeggen dat ze het moet opbiechten? Soms is het beter om dat niet te doen, maar lieg je dan? Of zeg je gewoon iets niet? Dat gegeven komt ook steeds terug in de voorstelling. Het gaat over bedriegen en bedrogen worden en is dat dan hetzelfde of iets heel anders?"

Ingewikkeld bij liefde

Regisseur Gijs de Lange vindt dat, zodra het over liefde en vreemdgaan gaat, de waarheid vertellen een stuk ingewikkelder ligt. "Moet je alles willen vertellen? Ik weet het niet. Je hoort wel eens dat mensen op hun sterfbed ineens vertellen dat ze een verhouding hebben gehad. Dat is misschien voor degene die sterft heel fijn, om alsnog de waarheid te vertellen, maar degene die achterblijft, zit er maar mooi mee. Wat is de waarheid dan waard? In het stuk speelt Zeller hiermee, waardoor het publiek elke keer anders gaat denken over eerlijk zijn. Kies je voor eerlijkheid duurt het langst of zwijgen is goud?"

Hoewel een thema als vreemdgaan en daarover liegen 'zwaar' kan zijn is de voorstelling vooral om te lachen, benadrukken de spelers en regisseur. Zeller heeft een groot gevoel voor humor en absurde situaties. Huub: "In het stuk wil Michel alles verborgen houden en gaat daar zo in op dat als zijn beste vriend vertelt dat hij op zijn beurt met Michels vrouw het bed heeft gedeeld Michel daar oprecht boos om wordt. Krankzinnig natuurlijk als je zelf óók vreemdgaat. Dat maakt het stuk ook zo grappig, dat je denkt: wat zegt die man nou? Meent hij dat? Ja dus. Zeller speelt met woorden, heeft elke keer een nieuwe twist. Alle wetten van vriendschap en moraal worden overtreden, op een bijzonder leuke manier."

Verlichting of niet

De Franse Florian Zeller laat ons nadenken of de waarheid verlichting brengt of niet. Zeller, ook wel het grootste literaire talent van Frankrijk genoemd, schreef eerder De Vader (Le Père), dat meerdere keren werd bekroond. In De Waarheid neemt hij ons mee in het verhaal, zonder dat we precies weten wat waar is. Johanna Ter Steege: "Het gaat over vier mensen die verhoudingen met elkaar hebben, maar hoe het allemaal in elkaar zit, daar kom je niet echt achter. Dat maakt het spannend, om te spelen en om naar te kijken. Zowel op toneel als in de zaal weet niemand precies wat de waarheid is, dat is de kracht van het stuk."

Die waarheid is ook de inzet van de vrienden, waarmee dit ook een voorstelling over vriendschap is. Vrienden vertellen elkaar altijd de waarheid is een ongeschreven wet, vindt de ene vriend, maar voor discretie valt ook veel te zeggen, vindt de ander. Kun je iets achterhouden als je oprecht meent dat het beter voor de ander is? Als je dat doet, denk je dan in het belang van jezelf, de ander, of de vriendschap? Huub: "Vriendschap is een ongelooflijk waardevol gegeven in het leven en in De Waarheid wordt daar een bom onder gelegd. Dat maakt het zo ongelooflijk leuk en waardevol om in het stuk te spelen. Na afloop is niemand iets wijzer en tegelijkertijd denken we allemaal de waarheid te weten. Dat vind ik heel vermakelijk."

De voorstelling is dinsdag 26 maart te zien in het Zaantheater. Meer informatie is te vinden op/kaarten zijn te koop via: www.zaantheater.nl.

Karter Dylan Visser wint in GK4

Dylan Visser (Foto: Bas Kaligis )

GENK - Zo was het gevoel ineens heel anders dan een week eerder: na een moeilijke eerste ronde van het NK in Mariembourg stond Dylan Visser afgelopen zondag in Genk op de bovenste trede van het podium. De pas tienjarige rijder uit Assendelft had tijdens de eerste ronde van het GK4-kampioenschap de poleposition gepakt, beide races gewonnen en werd zo dagwinnaar in de zeer competitieve IAME X30 Mini Parilla-klasse.

Het was een opgewekte Dylan die zijn verhaal deed. Afgelopen zondag in Genk waren er geen mechanische problemen,zoals de week daarvoor en prompt werd hij dagwinnaar. "Ik ben natuurlijk heel blij. Het ging goed. Dit is fijn, zeker na vorige week", toonde hij zich opgelucht. "Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht dat ik kon winnen."

In de trainingen was het nog een ander verhaal. Hij was niet zo snel als hij had gehoopt. "Echter, in de kwalificatie hadden we de kart goed voor elkaar en was ik wel snel." In de vierde ronde ging Dylan er eens goed voor zitten en zette de snelste ronde neer. Die was goed voor de snelste tijd op dat moment. Toen het een ronde later begon te regenen, wist hij dat de poleposition hem niet meer kon ontgaan.

Ook tijdens de eerste race was de baan nat en dat zorgde voor een boeiend gevecht tussen Dylan en René Lammers. "Ik moest echt hard knokken", bekende de talentvolle Noord-Hollander. "We zijn in de eerste paar rondes samen weggereden. Aan het einde van het rechte stuk probeerde René me na de start op een gegeven moment uit te remmen, maar hij schoot door en zo kon ik hem via de binnenkant voorbij. Daarna heb ik de rest van de race op kop gereden."

In de tweede race was het opnieuw René Lammers met wie Dylan een strijd om de eerste plek moest uitvechten. "De baan was aan het opdrogen. Dat maakte het rijden lastig. Ik moest nog steeds regenlijnen rijden. Omdat de bandenspanning net wat te hoog was, gleed de kart heel erg." Later in de race slaagde Dylan erin een gat te slaan met Lammers en pakte hij een grote voorsprong.

Omdat de derde manche wegens hevige windvlagen werd afgelast, werd Dylan al na twee races tot winnaar uitgeroepen. Hoewel hij natuurlijk graag nog die derde race had gereden, was het met zijn poleposition en zijn twee overwinningen inmiddels allang duidelijk geworden dat hij de beste van het weekeinde was.

Voor Dylan is de kop van het seizoen er nu af. Hij heeft de eerste races van het NK IAME X30 en het GK4-kampioenschap inmiddels gehad. Verder rijdt hij dit seizoen ook het IAME X30 Benelux-kampioenschap. Ook hoopt hij, al is dat nog niet zeker, de Euro Series te kunnen rijden.

Roy Gruijs blijft trainer van ZKV

ZAANDAM - Roy Gruijs blijft komend seizoen actief als trainer van korfbalvereniging Zaandamse Korfbal Vereniging (ZKV). Ook de rest van de technische staf blijft aan, te weten Monne Jonker als trainer van ZKV 2, Niels Doeves als assistent trainer bij ZKV 1 en Karin Engel als verzorgster van de selectie.

Het bestuur van ZKV is uitermate tevreden over de wijze waarop de technische staf de huidige selectie begeleidt en blij dat zij ook volgend seizoen bij ZKV actief zijn.

Roy Gruijs: "Dit is mijn eerste seizoen met een nieuwe selectie bij ZKV. Van beide kanten is de klik er en we merken dat er een hoop potentie in de groep zit. De samenwerking met Niels en Monne bevalt ook uitstekend en wij zien dan ook zeker een hoop doorgroeimogelijkheden voor volgend seizoen. Ook weten we dat een aantal getalenteerde junioren volgend jaar de selectie komt aanvullen, waardoor wij alleen maar sterker zullen worden. Verder is het begeleidingsteam rondom de selectie goed verzorgd en worden alle randvoorwaarden dan ook prima ingevuld, waardoor wij ons volledig op het speltechnische gebied kunnen storten."

Monne Jonker: "Het is een mooie, talentvolle groep, waarin ik heel veel potentie zie. Deze uitdaging ga ik in het komende seizoen graag weer aan. Vooral het feit dat de spelers enorm met korfbal bezig zijn triggert mij om hen zowel individueel, maar ook als team te laten groeien."

Het eerste van ZKV speelt zowel op het veld als in de zaal overgangsklasse. De vereniging speelt bij De Kiep op het veld, aan Sportlaan 1 in Zaandam. De zaal bevindt zich in sporthal De Struijck, Prof. Struijckenstraat 1 in Zaandam. Meer informatie over de vereniging op zkvzaandam.nl.

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart tussen 15.00 en 18.00 uur de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. We willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Na twee geslaagde demodagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers, De Leet 10a in Ursem, zijn terrein beschikbaar. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Meer informatie en aanmelden: www.herenbos.nl/groenisnu.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl