Zaanstreek op zondag

19 mei 2019

Zaanstreek op zondag 19 mei 2019


Schilders in voetsporen van Claude Monet

Tuinhuizen, impressionistisch schilderij door Claude Monet. (Foto: Monet Art Festival)

ZAANDAM - Het levert ongetwijfeld een uniek schouwspel op als 6 juli zowel in het centrum van Zaandam als aan de Zaanbocht in Wormerveer vele tientallen en mogelijk zelfs meer dan 100 schilders in de voetsporen treden van Claude Monet.

Monet Art Festival zoekt buitenschilders, in teken van wereldberoemde impressionist

Tijdens het eerste Monet Art Festival kunnen professionele en amateur kunstenaars namelijk hetzelfde doen wat de wereldberoemde impressionist Claude in 1871 in de Zaanstreek deed; 'En plein air' (in de buitenlucht) schilderen en op die manier de vele verschillende gezichten van de Zaanstreek als een impressie aan het doek toevertrouwen.

Kunstwerk inleveren

Deelnemers kunnen hun kunstwerk inleveren waarna de beste schilderijen een dag later worden geëxposeerd. De winnaars van de wedstrijd zijn twee maanden te zien in de Zomersalon in De Fabriek.

Op zondag zijn er de zogenaamde impressiesessies waar onder leiding van ervaren kunstenaars speciale schilder-workshops worden gehouden.

Cultureel weekeinde

Het zijn slechts twee van de vele activiteiten in dat culturele weekeinde. Het middelpunt van het evenement is de Oostzijderkerk bij de sluis in Zaandam.

Op het plein voor de kerk verrijst een heuse Franse kunstmarkt in de stijl van MontMartre; zeg maar het MonetMartre van de Zaanstreek. Naast muziek, kunstkramen, een kunstknipper en een sneltekenaar is er ook voldoende aandacht voor de inwendige mens.

In voetsporen Monet

Met een Crêperie, een kaas- en wijnproeverij en een speciaal luncharrangement kunnen deelnemers ook op het gebied van eten en drinken in de voetsporen van Monet treden. De Franse schilder stond namelijk ook bekend als een culinaire expert en heeft zelfs een eigen kookboek.

In de kerk worden ook de foto's geëxposeerd die gebaseerd zijn op de vijfentwintig kunstwerken die Monet in de Zaanstreek maakte.

Tevens zijn de Zaanse werken in woorden gevangen door middel bijbehorende gedichten en zijn er verschillende optredens.

In de directe omgeving wordt verder een graffiti-kunstwerk gerealiseerd, wordt er een levensgrootte stoeptekening gemaakt, en is er een speurtocht voor kinderen.Echt van deze tijd is de zogenaamde instawalk waarbij deelnemers met hun eigen mobiele telefoons leren hoe ze op een professionele manier het Zaandam van nu in beeld brengen.

Lees verder op pagina 9


Dagje uit

REGIO – Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar de krant goed, want dan mis je geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar je alle uitjes uit de hele regio vindt.

ZPINK event: Dichter bij Wormerveer

WORMERVEER - In het Wilhelminapark (Wandelweg 53) is iedereen vrijdag 24 mei vanaf 19.30 uur van harte welkom voor een avond vol verhalen, gedichten en muziek, georganiseerd door ZPINK, de beweging voor woordkunst. Een aantal Zaanse dichters laten van zich horen, zoals Hans de Roo, Sophie Waij, Jeroen Haas en Rob Vos. Verhalenverteller Giovanni Masetti neemt je mee in de wereld van Chaim. De presentatie is in handen van Ellis van Atten, stadsdichter 075. Muziek komt van Qi, Jack Bear en Lidewei, die deel uitmaken van de band Qimasebe. En heb jij ook een gedicht of een kort verhaal te vertellen? Mail naar zpinkwoordkunst@gmail.com, wie weet is er nog een plekje vrij.De omgeving is sprookjesachtig, de toegang gratis, de bar is open en er zijn dekens voor als het wat kouder wordt. Facebook: ZPINK woordkunst.

Schapenscheerfeest stadsboerderij

Schaapsherder brengt kudde schapen naar Darwinpark. (Foto: Tom Kistjes)

ZAANDAM - Zondag 26 mei worden bij Stadsboerderij Darwinpark rond de 500 schapen geschoren. Dat zijn schapen van de boerderij én de Kempische heideschapen van de schaapskuddes, die grazen in het Darwinpark/Veldpark en langs het Westerwindpad. De schaapscheerders kunnen één schaap in enkele minuten van z'n vacht ontdoen. Dat levert dan per schaap 2,5 kilo wol op. Schaapsvachten zijn ter plaatse te koop.

Daarnaast zijn er op de boerderij vanaf 11.00 uur (tot 16.00 uur) tal van andere activiteiten: broodbakken, springkussen, hindernisbaan, broodje bakken, schminken, het melken van de limonade-koe en demonstraties wol spinnen. Verder zijn er allerlei versnaperingen. Voorafgaand aan het scheren loopt de schaapskudde dwars door het centrum van Zaandam van het Westerwindpad naar het Darwinpark, vermoedelijk op vrijdagochtend 24 mei. Voor het exacte tijdstip van deze volksverhuizing: volg Facebook Stadsboerderij. Adres: De Weer 31 in Zaandam.

Gemeente Wormerland gaat voor duurzaam met circa 15.000 kWh zonne-energie per jaar op Dorpshuis Neck

Zonnepanelen MFA Neck. (Foto: Gemeente Wormerland)

NECK - In 2050 is Nederland volledig overgestapt van gebruik van fossiele brandstoffen, waaronder aardgas, op gebruik van duurzame energie, bijvoorbeeld door zon en wind. Dat heeft de overheid besloten. Gemeente Wormerland heeft de ambitie hoog gelegd en werkt hard aan verduurzaming. Begin mei zijn er 51 zonnepanelen geplaatst op het dak van het Dorpshuis te Neck.

In de Nota en Visie Duurzaamheid heeft de gemeente Wormerland de ambitie gesteld om klimaatneutraal te zijn in 2050. Dit betekent dat er veel duurzame energieopwekking plaats zal vinden. Daar wordt aan gewerkt: ook in Neck. Dankzij een SDE+ subsidie, beschikbaar voor bedrijven en organisaties, is er een mooie stap gezet in het verduurzamen van het gemeentelijke vastgoed.

"Verduurzamen doet de gemeente samen met haar inwoners, maar zelf het goede voorbeeld geven is belangrijk", aldus wethouder Jeroen Schalkwijk. "We staan voor een grote opgave, in 2050 zonder fossiele brandstoffen wonen, werken en leven, maar zo maken we ons alvast klaar voor die energietransitie.

Ook wethouder Harold Halewijn is blij met de ontwikkeling: "Door het Dorpshuis vol te leggen met zonnepanelen hopen we inwoners te inspireren zelf na te denken over het opwekken van eigen duurzame energie. Nu we de energietransitie in gaan, zijn zonnepanelen en isolatie altijd een goed idee."

Interesse in zonnepanelen? Meer informatie over zonne-energie is te vinden op www.odijmond.nl/zonne-energie.

Meer informatie over aardgasvrij wonen is te vinden op www.odijmond.nl/aardgasvrij.

Zaanstad duurder dan Parijs

Toeristen bezoeken Zaanse Schans. (Foto: Cees Bandt)

ZAANSTAD - De toeristenbelasting in Nederlandse gemeenten behoort inmiddels tot de hoogste van Europa. Zo berekent Zaanstad bezoekers dit jaar ruim vier keer zo veel logeertaks als Parijs.

Veel gemeenten gebruiken de opslag voor de hotel- of pensionrekening inmiddels ongegeneerd als melkkoe, zo klaagt brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Met de opbrengsten worden gaten in de begroting gedicht. Dat lijkt aantrekkelijk, omdat inwoners er niets van merken. Maar als toeristen erdoor weg blijven, krijgt bijvoorbeeld de middenstand er natuurlijk wel last van", aldus directeur Dirk Beljaarts van KHN tegen De Telegraaf.

De branchekoepel wil het een halt toeroepen en begint vandaag een campagne waarin gemeenten wordt opgeroepen de gastvrijheid weer voorop te zetten. Er gaat een brandbrief naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en hoteliers in den lande krijgen begeleiding bij hun strijd tegen de taks.

I.s.m. Partner NH Nieuws.

Kas open

ASSENDELFT - Succulenta Zaanstreek/Waterland heeft vandaag (zondag 19 mei) Open Dag in de cactuskassen van de vereniging.

Te bezichtigen zijn privé-collecties in drie kassen, clubkas en rotstuin. Tevens is er een verkoop van cactussen en benodigdheden uit de clubkas.

Locatie: Familie Arens, Dorpsstraat 714 in Assendelft. Zondag 19 Mei van 10.00 tot 17.00 uur. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie is te verkrijgen bij Fons Arens via tel.: 06-10680796.

Noppes: je blijft je verbazen...

Banen huidige medewerkers van Noppes worden bedreigd. (Foto: aangeleverd)

Door onze verslaggever

REGIO - Het is hommeles bij Noppes. Zonder adviesaanvraag bij de OR is onlangs directeur Willem Staphorsius ontslagen en een interim directeur aangesteld. De 'feodale manier' waarop de toezichthouders zich gedragen is de OR een doorn in het oog. Zij maken van de Noppes een verdienmodel, helpen de uitgangspunten om zeep en lappen de wet op de ondernemingsraad aan hun laars", somt OR-voorzitter John Knook op. De OR sleept het bestuur nu voor de rechter.

OR Noppes daagt bestuur voor de rechter

De keten van zestien kringloopwinkels in Zaanstreek-Waterland, IJmond, West-Friesland en Midden-Nederland telt ruim 750 medewerkers, veruit de meesten met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij vinden in de zestien winkels een baan die hun een inkomen uit arbeid verschaft, maar wellicht nog belangrijker, zelfrespect en gevoel van eigenwaarde.

Mens op één

Dit zijn nog steeds de uitgangspunten waarop directeur-oprichter Willem Staphorsius leiding geeft aan Noppes. 'Zijn' mensen komen bij hem op één. Juist dat bracht hem in conflict met individuele bestuursleden die naast Noppes nog andere belangen blijken te hebben. Zij willen hem ontslaan, omdat hij niet langer zou passen in het toekomstige model van de kringloop. Voor de OR zijn juist de bestuurders een bedreiging voor het voortbestaan van Noppes.

Het bestuur bestaat uit interim-voorzitter Marjolijn Dölle (directeur WerkSaam in Hoorn), Will Peters (voormalig directeur Baanstede, nu SW-bedrijf regio Utrecht), Moniek Reijnders (manager huisvuilcentrale HVC) en Robert Linnekamp (ex-wethouder milieu van gemeente Zaanstad). Er is een vacature in het bestuur, maar geen van de door Staphorsius voorgedragen kandidaten was 'aanvaardbaar' voor het zittende bestuur.

Belangenverstrengeling

De partner van Will Peters, Yolanda Hoogtanders, is directeur is van Werkom en detacheert mensen naar Noppes. Noppes had afspraken met Werkom dat de vergoeding voor medewerkers met niet meer dan vijf procent per jaar zou stijgen. Toch legt Werkom in 2017 (toen nog Baanstede) een claim bij Noppes neer van 80.000 euro. Staphorsius weigerde te betalen, maar het Bestuur overrulede haar directeur en besloot dat er alsnog 17.000 euro moest worden betaald.

Voor 2019 heeft Werkom een verhoging van maar liefst drieënveertig procent afgekondigd voor de detachering van medewerkers. Knook: "Dat betekent een kostenverhoging voor Zaanstreek-Waterland van 234.000 euro. Hier draaien we amper quitte, dat kunnen we helemaal niet dragen. In dat geval moeten we mensen met een SW-indicatie of een 'beschutte werkplek' terugsturen."

"Dat Staphorsius opkomt voor de belangen van Noppes is logisch. Als het bestuur door mismanagement of eigen belangen Noppes schade toebrengt, roept Staphorsius hen ter verantwoording. Dat is niet alleen logisch, dat eisen wij als OR ook van hem. Staphorsius leeft voor dit bedrijf en voor de mensen die beschut werk nodig hebben. Daar is Noppes juist voor opgericht. Het kan niet zo zijn dat bestuurders via Noppes gaten dichten in de begroting van eigen organisaties," aldus de OR.

Kort geding

In kort geding eist de OR dat het voorgenomen ontslag van Willem Staphorsius wordt opgeschort, zolang er geen adviestraject is doorlopen. Mogelijk complicerende factor is de installatie, afgelopen maandag, van interim-directeur Annemarie Roggeveen, voorheen directeur bedrijfsvoering en loco-secretaris bij de gemeente Zaanstad. Naar verluidt heeft zij een contract voor vierentwintig uur. Staphorsius wacht het geding voorlopig thuis af.

Knook: "De trein dendert door. Ze draaien alles om. Alsof wij dwarsliggen en zij van goede wil zijn. Het voorgenomen ontslag van Willem Staphorsius is een ingrijpende verandering voor de organisatie en is als zodanig adviesplichtig. Datzelfde geldt voor de aanstelling van Roggeveen, waar we ook niet in zijn gekend. Dit stichtingsbestuur lapt elke regel aan zijn laars, zij moeten weg, anders gaat Noppes er ook nog aan. In essentie gaat de rechtszaak daar over."

Poppentheater in Vermaning

WORMERVEER - Poppentheatervoorstelling Potitco speelt 19 mei de familievoorstelling 'Boer Boris gaat naar zee' in de Wormerveerse Vermaning. Deze voorstelling is geschikt voor kinderen in de leeftijd van 2 tot en met 6 jaar en hun (groot)ouders. Zaal open 10.45 uur, aanvang 11.00 uur, kaartverkoop aan de zaal:5 euro p.p.(geen pin) tel.: 06-8660824.

Vier PinksterDrie met PinksterZaan

ZAANDAM - Historisch event PinksterZaan blaast PinksterDrie, die sinds 1574 massaal gevierd werd vanwege het Zaans Ontzet, nieuw leven in. Pinkster drie draait om de bevrijding van de Zaankanters in de Tachtigjarige Oorlog, die de Spanjaarden Tweede Pinksterdag versloegen.

Na een historische, levendige eventdag op Tweede Pinksterdag tussen 10.00 en 17.00 uur, met onder andere een groot kanon, laat PinksterZaan de horecatent staan voor PinksterDrie. Er is die dag muziek van Highlander en er zijn verhalenvertellers.

Neem vrij en kom PinksterDrie feestvieren op de Zaanse Schans.Locatie: De Zaanse Schans, 11 juni van 13-18 uur. Meer informatie via www.pinksterzaan.nl en FB Pinksterzaan.

Gruppo Sportivo comeback

Gruppo Sportivo Foto: Podium De Flux

ZAANDAM - Het legendarische muziekgezelschap Gruppo Sportivo treedt sinds dit jaar na een pauze weer op. Na deze geslaagde comeback heeft deze Haagse popband de tour verlengt met een selectief aantal optredens, waaronder op vrijdag 7 juni om 21.30 uur naar Podium de Flux!

Boegbeeld van de band Hans Vandenburg gaat als doorgewinterde singer-songwriter op 'GREAT' meer de diepte in, maar het aantal vrolijke, catchy en met typische Sportivo humor doorspekte pareltjes blijft talrijk. Gruppo Sportivo, met ook de Bombita's prominent op de voorgrond, brengt met veel spelvreugde het recente materiaal ten gehore en uiteraard zullen de nodige publieksfavorieten uit het omvangrijke repertoire niet ontbreken! Kaarten zijn verkrijgbaar op www.podiumdeflux.nl, Deur open 21.00 uur. Podium De Flux is gevestigd aan Hemkade 48 in Zaandam. Kijk voor meer informatie op de website.

Leer zeilen

WORMERLAND - Watersport Vereniging Wormer wil kinderen uit Wormerland en aanliggende gemeenten gelegenheid geven kennis te maken met de zeilsport.De kennismakingscursus start zaterdag 1 juni.

In deze kennismakingscursus ligt de nadruk op de kinderen vertrouwd maken met wind, water en wiebelende bootjes. De eerste lessen vinden in de havensloot plaats waar het wat beschut is. Later wordt er op het Zwet gevaren. De kinderen varen in dit blok nog met zijn tweeën in de optimist. De boot ligt dan wat stabieler in het water. We hebben acht volledig uitgeruste optimisten tot onze beschikking. Het aantal deelnemers is dus beperkt. Kinderen moeten tenminste 8 jaar oud zijn en minimaal een zwemdiploma A hebben.

De vervolglessen zijn zaterdag 15 en 22 juni en 6 juli. Er is een ochtend- en middaggroep.

Aanmelden

Aanmelden voor 25 mei via: www.watersportverenigingwormer.nl/jeugdzeilen. Wie eerst wilt kijken, kan ditde komende zondagen doen. Er wordt les gegeven aan blok 3, blok 5 en het wedstrijdblok. Ongeveer vanaf 10.00 en 14.00 uur zijn de bootjes ter hoogte van de WVW havensloot op het Zwet aan het oefenen. Wie geen boot heeft om te gaan kijken, kan dit laten weten via jeugdzeilenwvw@gmail.com. De vereniging probeert dan toch een kijkmogelijkheid te regelen.

Kinderen die het zeilen leuk vinden, kunnen na de zomervakantie deelnemen aan de vervolgcursus van vijf lessen. Ze varen dan zelfstandig in een optimist. Talenten kunnen na afloop hun eerste CWO diploma behalen.

Kinderen leren de boot op de juiste wijze op te tuigen, te water te laten, te verhalen en hoe in de sleep te varen.

Op het Zwet leren ze halve wind varen, op te loeven, aan de wind varen, hoe overstag te gaan, af te vallen, voor de wind te varen, te gijpen, veilig aan te leggen en af te varen van hogerwal en langswal en lagerwal. En nog vele andere voor de CWO-diploma's vereiste vaardigheden waarbij bootcontrole en veilig varen hoog in het vaandel staat.

Erkende zeilopleiding

Watersport Vereniging Wormer heeft een CWO erkende zeilopleiding met officiële, in de zeilsport erkende diploma's. Vele jaren leidden gediplomeerde en ervaren zeilinstructeurs kinderen op voor hun CWO diploma 1, 2 en 3, om veilig en zelfstandig in een optimist tot en met windkracht 5 te kunnen varen. Hiernaast heeft de vereniging ook een wedstrijdblok en nemen gevorderde zeilers deel aan wedstrijden in de regio.

Opvang en onderwijs samen in Integraal Kind Centrum De Werf

Artist impression van IKC De Werf. (Foto: aangeleverd)

ZAANDIJK - Basisschool De Werf in Zaandijk start samen met kinderopvangpartner Freekids een Intergraal Kind Centrum (IKC) per schooljaar 2019-2020. Maandag 26 augustus 2019 zullen de deuren van het nieuwe IKC geopend worden.

Één pedagogische visie en beleid gericht op totale ontwikkeling kinderen

Een Integraal Kind Centrum (IKC) is een voorziening waarin organisaties als onderwijs, kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang voor kinderen samen komen. Een IKC is een voorziening voor kinderen van 0-13 jaar, waar zij gedurende de dag komen om te leren, spelen, ontwikkelen en ontmoeten.

Vloeiende overgang

Binnen een IKC is er een vloeiende overgang tussen onderwijs en kinderopvang en wordt er gewerkt vanuit één team met één pedagogische visie.

De leerkrachten van de school en de pedagogisch medewerkers van Freekids werken nauw met elkaar samen.

,,Met deze school en Freekids maken we één pedagogische visie en voeren we een gezamenlijk pedagogisch beleid dat gericht is op de totale ontwikkeling van kinderen, zowel voor, tijdens als na schooltijd,'' We hebben de ontwikkeling van de kinderen hoog in het vaandel.''

Inschrijven

Inschrijven voor het onderwijs binnen IKC De Werf kan via de website: www.basisschooldewerf.nl of neem contact op met de school via: 075 6283426.

Inschrijven voor opvang op het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang kan via de website van Freekids: www.freekids.nl, 088-191 91 90.

Kies een trouwambtenaar in Zaanstad die bij u past

Het is belangrijk om de plechtigheid goed voor te bereiden met een ambtenaar waarmee het klikt. (Foto: Adobe Stock)

ZAANSTAD - Gaat u binnenkort trouwen en wilt u weten wie de trouwambtenaren van de gemeente Zaanstad zijn? Kijk dan op de website van de gemeente. Daar is een overzicht te vinden en kunt u een keuze maken en een kennismakingsgesprek aanvragen.

Niemand is verplicht een keuze te maken, dat kan de gemeente ook aanwijzen. Bij een gratis, of tegen een verminderd tarief huwelijk of geregistreerd partnerschap kunt u geen trouwambtenaar kiezen.

Bij de gemeente Zaanstad zijn ook een aantal bekende Nederlanders beëdigd. Indien u getrouwd of gepartnerd wenst te worden door een BN'ers dient u eerst contact op te nemen met de betreffende BN'er via de link bij zijn/haar naam.

Naast de leges voor de gemeente (en trouwlocatie) brengt de BN'er zelf ook kosten in rekening. Deze kosten worden door de BN'er bepaald. De gemeente Zaanstad staat hier buiten. De trouwambtenaren stellen zich kort aan u voor via www.zaanstad.nl

9 / 20

Vervolg van voorpagina

Stichting Monet in Zaandam is de initiatiefnemer van het festival. Ze wil niet alleen laten zien wat Monet in het verleden aan het doek heeft toevertrouwd maar ook in deze tijd Zaankanters inspireren om artistiek in beweging te komen. Met succes want Inmiddels zijn meer dan tien Zaanse culturele instellingen en kunstenaars enthousiast aangehaakt.

Wie zich echt wil verdiepen in de kunstenaar wordt trouwens ook op zijn wenken bediend met wandelingen onder leiding van een ervaren gids en boottochten met een verhalenverteller. Stichting Monet aan de Zaan zoekt schilders die tijdens het festival zaterdag 6 en zondag 7 juli op (Monet-) locaties in Zaandam en Wormerveer en plein air willen schilderen of aan een 'impressie sessie' willen deelnemen.

Opgeven kan via www.monetartfestival.nl

'Zaanstad bruist': Cultuurvisie 2019-2030

ZAANSTAD - In 2030 kan je op veel plekken verspreid over heel Zaanstad terecht voor je dosis cultuur: in buurthuizen, kerken, bedrijfspanden en parken, overal valt van alles te beleven. In het verstedelijkte Zaandam hebben culturele basisfuncties een fysieke vestiging en ook in het noorden van Zaanstad is een cultuurvoorziening. Ieder kind krijgt van jongs af aan te maken met cultuur en via kinderen worden ook ouders bereikt. Er nemen meer mensen deel aan culturele activiteiten en verenigingen hebben een nog sterkere sociale functie. Zaanstad heeft nog steeds plekken voor popbands, locatietheater, ateliers, broedplaatsen en pop-ups en er wordt op cultureel gebied volop samengewerkt en uitgewisseld waardoor verrassende producties tot stand komen. Bovendien is er in Zaandam een nieuw museum dat als cultuurhistorische 'huiskamer' van de stad gaat dienen. Dat en veel meer staat beschreven in "Zaanstad bruist", de cultuurvisie 2019-2030 die het college heeft aangeboden aan gemeenteraad.

Door te investeren in cultuur voor jong en oud ongelijkheden bestrijden

"Een stad die investeert in cultuur is letterlijk en figuurlijk een rijke stad", stelt wethouder cultuur Sanna Munnikendam. "Daarom ben ik ook zo blij met de voorgestelde cultuurvisie. Door te investeren in cultuur voor jong en oud bestrijden we achterstanden en kansenongelijkheid. Cultuur en cultuuronderwijs zetten aan tot kritisch en creatief denken, reflectie en samenwerken. Het levert bovendien een positieve bijdrage aan de sociale samenhang en leefbaarheid in wijken en het draagt bij aan versterking van de Zaanse identiteit. Samen met inwoners, organisaties, raad en vele anderen zijn we de afgelopen maanden in gesprek geweest om deze visie vorm te geven. Het doel: een nog bruisender Zaanstad in 2030. Met deze visie als uitgangspunt gaat dat zeker lukken."

Visie van de stad

In 2018 heeft de gemeenteraad het college de opdracht gegeven om te komen tot een complete heroriëntatie van, en visie op cultuur in Zaanstad. Het Zaanse cultuurbeleid was toe aan een eigentijdse en frisse blik om voorbereid te zijn op de toekomst. De afgelopen periode heeft de gemeente op verschillende plekken, momenten en manieren gesprekken gevoerd met bewoners, cultuurgebruikers, -deelnemers en -liefhebbers, organisatoren en cultuurmakers over hun visie op cultuur in Zaanstad. Uit alle gesprekken kwam een aantal gemeenschappelijke thema's naar boven. Dit zijn de rode draden, die kleur geven aan deze nieuwe cultuurvisie.

Uitgangspunten

"Cultuur kan een bijzondere rol spelen in onze Zaanse samenleving", zegt Munnikendam. "Het prikkelt de verbeelding en stimuleert vernieuwing. Er ontstaan nieuwe en verrassende verbindingen tussen mensen en organisaties. Uit de gesprekken in de stad kwam dit ook telkens naar voren. Het gaat om een ambitie die we niet alleen als gemeente, maar met alle betrokken partijen gezamenlijk willen uitdragen en realiseren. Uiteindelijk hebben we al die input samengebracht in een paar uitgangspunten".Een divers en kwalitatief goed basisaanbod draagt de culturele structuur in Zaanstad. Hiervoor is structurele ondersteuning beschikbaar. Dit aanbod beweegt mee met de veranderende samenleving en wordt uitgevoerd door actieve en verbindende culturele organisaties die gevestigd zijn in passende en toekomstbestendige gebouwen.Cultuur draagt bij aan bestrijden van achterstanden en ongelijkheid. Samen met het onderwijs wordt gewerkt aan een culturele leerlijn voor kinderen die helpt om kinderen te ontwikkelen tot kritische volwassenen. Bovendien draagt cultuur bij aan het terugdringen van laaggeletterdheid en sociaal isolement. Samen met maatschappelijke partners wordt hier invulling aan gegeven.Bij stedelijke ontwikkelingen is ruimte en aandacht voor culturele initiatieven zoals broedplaatsen.Zaanstad heeft vele culturele talenten. Deze kunnen veel zelf, maar soms is een steuntje in de rug nodig. Wij hebben subsidies waarmee flexibel activiteiten ondersteund kunnen worden.Samenwerking en delen van kennis is belangrijk voor culturele bloei. De gemeente gaat organisaties helpen om een levend cultureel netwerk te ontwikkelen.Het unieke Zaanse verhaal moet meer worden uitgedragen. Dat kan door gebruik te maken van ons erfgoed, bijzondere evenementen en door het verbeteren van ons museale aanbod.

Aan de slag

Zaanstad bruist! Cultuurvisie 2019-2030 beschrijft de visie en de voorwaarde scheppende uitgangspunten waarbinnen cultuur zich de komende 10 jaar kan ontwikkelen. Op 23 mei wordt de cultuurvisie in het Zaanstad Beraad besproken met de gemeenteraad en op 28 mei neemt de raad een besluit. Daarna wordt gewerkt aan een uitvoeringsagenda die concrete acties koppelt aan de uitgangspunten voor de visie. Deze agenda beschrijft de inzet voor 2020-2024 en wordt nog in 2019 vastgesteld.


Geraniums en cacao

Geraniums 2019. (Foto: Ria Roth)

ZAANDIJK - In Chocolaterie De Cacaoboom aan Lagedijk 142b in Zaandijk is tot 8 juni werk te zien van Ria Roth uit Krommenie.

Ria is lid van de Zaanse kunstenaarsstichting Tengel en een groot bewonderaarster van Henk Helmantel, 'meester' in het realisme. De werken zijn in de glaceertechniek geschilderd. Door de verf laag-over-laag aan te brengen ontstaan er lichteffecten en dieptewerking.

Chocolaterie De Cacaoboom is geopend van dinsdag tot em met vrijdag van 9.30-17.30 uur en zaterdag van 9.30 tot 17.00 uur.

Koeien en bloemen voor weidevogels

(Foto: )

WORMERLAND - De eerste koeien zijn met de boot naar hun weides gebracht! Ze helpen de grutto's, kieviten en tureluurs, die nu op hun nest zitten. Je ziet en hoort de vogels overal in de weilanden.

Grutto, kievit, tureluur en kluut zitten nu op hun nest en de eerste eieren zijn uitgekomen. De kuikens zoeken in de randen van greppels, sloten en plas-draspercelen hun eerste voedsel: insecten. Om veel insecten te hebben, is een gevarieerde bloemrijke weide nodig. En daar helpen de koeien. Ze grazen sommige stukken korter, op andere plekken blijven planten en gras hoger staan. De mest helpt de planten ook.

(Foto: )

Zo is er veel voedsel voor de kuikens, en hogere planten en gras bieden veel verstopplekjes. Het heen en weer varen met koeien naar alle kleine eilandjes is tijdrovend en duur, maar heel belangrijk voor goed weidevogelgrasland.

Natuurmonumenten heeft de afgelopen winter verschillende werkzaamheden uitgevoerd aan en rondom de Schaalsmeerpolder bij Oostknollendam. Zo zorgen we ervoor dat de volgende generatie weidevogels veilig kan opgroeien in de graslanden van het Wormer- en Jisperveld.

Ook doet Natuurmonumenten een onderzoek naar predatie: welke dieren eten de eieren en jonge weidevogels op?

Ook is er een experiment met praktische maatregelen tegen roofdieren op de grond: door de plaatsing van een raster met flink stroom erop om een deel van de Schaalsmeerpolder.

De vos, maar ook (verwilderde) katten en loslopende honden eten eieren, kuikens en volwassen vogels.

Het speciale raster dat nu is geplaatst is opgebouwd uit een aantal schrikdraden om te voorkomen dat vos, hond of kat erlangs komt. Na het broedseizoen wordt dit raster weer verwijderd. Info: www.natuurmonumenten.nl

Maak melding: Meld Misdaad Anoniem

Logo Meld Misdaad Anoniem (Foto: Meld Misdaad Anoniem)

ZAANDAM - Medio april kwam de politie weer een hennepkwekerij op het spoor aan de Poelenburg in Zaandam na een binnengekomen melding van Meld Misdaad Anoniem. Op last van de burgemeester is de woning voor de duur van zes maanden gesloten.

De politie trof in de woning 265 hennepplanten aan, die verdeeld stonden over twee ruimtes. Ook was sprake van diefstal van stroom. Door de illegale aansluiting ontstond gevaar voor kortsluiting. En kortsluiting kan brand veroorzaken. De flatwoning was bewoond toen de kwekerij werd aangetroffen. Dat de plantage in een flatwoning stond, leverde niet alleen een risico op voor de bewoners maar ook voor de omwonenden. Daarom is de woning gesloten. De politie is gestart met een strafrechtelijk onderzoek en de gemeente doet onderzoek naar het aantal ingeschreven personen op dit adres.De burgemeester kan bij het aantreffen van een hennepplantage of een handelshoeveelheid hard- of softdrugs besluiten een woning of bedrijfsruimte te sluiten. Melding maken via de politie of Meld Misdaad AnoniemMelding maken van (vermoedens) een hennepkwekerij kan bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan via: www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Easyslim.nu werkt echt!

Klant krijgt behandeling bij Easyslim.nu. (Foto: Easyslim.nu)

ZAANDAM - Dat afslanken ook op een andere manier kan, bewijst het Easyslim.nu concept. Al meer dan vijf tig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Annemiek Hendrikse is sinds augustus 2018 franchisehoudster in Zaandam. Ze opent binnenkort haar tweede vestiging in Amsterdam.

Behandeling verwijdert vet en traint spieren

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die over­tollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik. Annemiek Hendrikse probeerde de behandelingen zelf uit en was vervolgens meteen overtuigd. Ze zei zelfs haar vaste baan op en werd franchisehoudster van het concept.

Bij Easyslim .nu vinden klanten geen fitnessapparaten, maar behandelkamers. "Onze klanten liggen er eigenlijk heel ontspannen bij," legt Annemiek Hendrikse uit. Op het lichaam worden diverse pads geplaatst,die verbonden zijn aan een geavanceerd apparaat. Daarmee worden vetcellen geleegd via ultrasound, terwijl op het zelfde moment de spieren worden getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken heel snel en zonder enige inspan­ning. "De spieren worden zelfs veel intensiever getraind dan in de sport­ school. En dat alles zonder spierpijn en zonder gevaar op blessures aldus Annemiek Hendrikse. Bijkomend voordeel is dat ook cellulite minder wordt. Een slap geworden huid wordt dan ook weer mooi strak, en wie wil dat nou niet?

Zelfvertrouwen

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.Daarom kost het wel eens wat moeite om mensen te overtuigen dat de methode écht werkt. "Tot ze het zelf eens proberen: zegt Annemiek Hendrikse lachend. -Vaak hebben mensen alvan alles gedaan om af te vallen en lijkt niets te helpen." De onder­neemster vindt het fantastisch om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden."En bovendien meer zelfvertrouwen krijgen."vult ze aan.

De hoeveelheid behandelingen die nodig zijn, hangt af van de doelstelling die de klant wil bereiken . Dit is dus voor iedereen anders. Easyslim.nu is bovendien ook heel geed voor mensen die niet meer actief kunnen -of wil­ len -sporten. Annemiek Hendrikse raadt dan ook iedereen die op een gemakkelijke manier wil afvallen aan om even te bellen voor een afspraak. Dat kan via de adresgegevens hieronder.

Easyslim.nu Zaandam adres: Kleine Tocht 6a studio 1.22, tel.: 06-10385420, www.easyslim.nu/zaandam

Ter nagedachtenis aan overleden vader

Jonna en Lien beklimmen straks samen de Mont Ventoux. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTAD - Onder het motto 'Samen trappen we ALS de wereld uit' beklimmen jaarlijks honderden fietsers, hardlopers en wandelaars samen met ALS-patiënten de Mont Ventoux in Frankrijk om geld op te halen in de strijd tegen ALS. De dag voor Hemelvaart vind de 8e editie plaats en deze keer lopen 2 jonge Zaanse meiden Liene (12) en Jonna (14) van Koningsveld in hun team "ALSopdeweg-Vrienden" de 21 km lange steile beklimming. Op jonge leeftijd, 2 en 4 jaar, kreeg hun vader Eelco de ziekte ALS, 2 jaar later overleed hij daaraan. De meiden lopen in een team met hun moeder Bianca, hun stiefvader Robert, Cindy, een vriendin van Eelco en Bianca, en haar dochter Isa de loodzware beruchte berg op.

Twee jonge Zaanse meisjes lopen Tour du ALS

Jonna: "ik weet hoe het is om je vader te verliezen want mijn vader is aan ALS overleden toen ik 6 was. Ik wil dat er een medicijn wordt gevonden tegen ALS zodat andere kinderen geen verdriet hebben omdat ze een ouder verliezen. Daarvoor is veel geld nodig en daarom is deze actie heel goed. Mijn vader was wielrenner en die heeft de Mont Ventoux op gefietst, dus is het mooi dat wij daar ook gaan lopen. Als het zwaar wordt dan denk ik aan dat hij daar gefietst heeft en dan helpt hij mij!"

'Als het zwaar wordt denk ik aan dat hij daar gefietst heeft'

Liene: "ik wil ook dat er geen vaders en moeders meer doodgaan aan ALS en ik was nog heel klein toen mijn vader dood ging aan ALS en daarom mis ik heel veel herinneringen aan hem. Ik weet dingen door filmpjes van hem en door verhalen. Als we dan op de Mont Ventoux gaan lopen dan hoor ik misschien weer nieuwe verhalen over hem, want hij heeft er vaak gefietst. Ik wil dat anderen kinderen lang met hun vader kunnen spelen en dat die niet doodgaan aan ALS. Daarom moet er een medicijn komen en daarvoor moet veel geld worden opgehaald.

ALS op de weg

Bianca, weduwe van Eelco en samen met Eelco oprichtster van stichting "ALS op de weg" verteld dat er 1500 ALS patiënten in Nederland zijn. Jaarlijks sterven er daarvan 500 en er komen er weer 500 bij. Elke deelnemer die de eerste keer meedoet moet daarom minimaal voor elke patiënt €1 ophalen en daarmee dus €1500. Robert vult haar aan: "de 3 meiden en ik doen voor de eerste keer mee dus wij moeten alle 4 €1500 ophalen, Bianca en Cindy €1000, dus ons team moet €8000 inbrengen en dat is toch best nog wel een hele klus. We doen daarvoor verschillende acties. Een voorbeeld: ik ben fysiotherapeut in Wormerveer bij GezondPlus en we hebben daar een collectebus staan en mensen kunnen daar ook de tasjes die we hebben laten maken kopen."

Donaties

Jonna: "ik heb in groepsapp een oproep gedaan en kreeg toen veel donaties. Ook van familie van mijn vrienden, dat vond ik super lief!" Liene vult enthousiast aan dat zij 's morgens op haar lager school de tasjes verkoopt en met haar collectebus staat. Isa heeft haar vrijmarkt opbrengsten in de pot gestort en is op haar lagere school bezig met een lege flessen actie. "En we hebben op mama haar verjaardag en high tea georganiseerd en in plaats van een cadeau moesten de mensen geld geven voor ALS" zeggen Liene en Jonna enthousiast.

De Zaanse meiden en hun team kunnen nog wel geld gebruiken. Bij gezondheidscentrum GezondPlus in Wormerveer staat een collectebus en kunt u de ALSopdeweg-Vrienden tasjes kopen. Op de website www.tourduals.nl/team/alsopdeweg-vrienden kunt u meer lezen en kunt u doneren.

Hervormde Kerk Assendelft 125 jaar

ASSENDELFT - Dit weekend is de Fototentoonstelling 100 - 125 jaar geschiedenis Hervormde Kerk Assendelft.

Zaterdag 18 en zondag 19 mei is de kerk open voor allerlei feestelijkheden van 12.00 tot 17.00 uur. De feestavond is zaterdag 1 juni met medewerking van Chill-Out onder leiding van Peter Pels. Aanvang 20.00 uur. Opgave vooraf is verplicht. Er is een jubileumdienst op zondag 2 juni die start om 14.30 uur. De voorganger is ds Bart Vijfvinkel en zanggroep + gezelligsamenzijn met koffie en thee.

Informatie is op te vragen via Nettie Boon (scriba) tel.: 075-6873101 of stuur een mail naar: nettieboon1@planet.nl

Schenk kunst voor Huttenbouw

Evert van Berge: Molen de Bleke Dood (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Zeventig kunstwerken zijn vorig jaar van eigenaar verwisseld. Prachtig werk voor lieve prijsjes. Zowel particulieren als kunstenaars verkopen dit jaar opnieuw, in de weekeinden van 25 en 26 mei en 1 en 2 juni, tijdens deze Tweede Kans Kunst expositie hun kunstwerken. Kunst die 'te veel' is en waar geen plaats meer voor is in huis of atelier. In een salonachtige opstelling wordt veel (oud)werk van onder andere Zaanse kunstenaars aangeboden worden voor aantrekkelijke prijzen. Locatie: Zaansgroen, Zeemansstraat 54. Meer informatie: www.zaansgroen.nl.

Werk van onder anderen Victor Vasarely, Jan Cremer, Henk Schiffmacher, Wil van Dinther, Ton Leenarts en Zaanse kunstenaars als Jan de Boer, Wim Steijn, Ed Visser, Barbara van Marle, Ria Vergouw en Frans Room worden aangeboden. Bijzondere objecten van glas en keramiek. Reeds ingebrachte werken worden voorvertoond in de webshop: www.shop.zaansgroen.nl. Kom kijken en sla je slag!

Jan Cremer: Korenschoven (Foto: aangeleverd)

Verkoopexpositie

Sinds 2012 doen de Huttenbouwdorpen in de Zaanstreek het zonder gemeentelijke subsidie. Om ervoor te zorgen dat deze zomeractiviteit in de toekomst door kan blijven gaan, is een gezonde financiële basis nodig. Op deze kunstzinnige manier kan een ieder bijdragen aan de voorgang van dit prachtige evenement. Inbrengen van kunstwerken is mogelijk 20 en 23 mei tussen 11.00 en 18.00 uur, 30 mei tussen 13.00 en 18.00 uur (hemelvaart) of volgens afspraak 075-6313093 (bij veel werk). In verband met de beperkte ruimte kunnen we slechts werken aangenomen van maximaal tachtig centimeter breed. Bij het inbrengen van de kunst wordt het werk op waarde geschat. De overige 70% procent is de opbrengst die eventueel voor een deel geschonken kan worden aan de huttenbouw van Het Volkspark en Het Koogerpark. Wie de totale opbrengst schenkt, betaalt geen inbrengkosten.

Slijterij Vonk genomineerd

Wijnassortiment van Slijterij Vonk. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Slijterij Vonk is één van de grootste zelfstandige slijterijen van Nederland. Met een enthousiast team medewerkers leveren zij de hoogst mogelijke service, zowel in de winkel als in de webshop. Slijterij Vonk is dit jaar genomineerd voor de Winkelier van het Jaar Verkiezing in de categorie Slijterijen en wijnwinkels. Deze geweldige verkiezing wordt georganiseerd om winkeliers op een positieve manier in de spotlights te zetten en biedt de winnaar in iedere gemeente veel positieve publiciteit. Deelname aan de verkiezing is kosteloos.

Winkelier van het Jaar in de categorie Slijterijen en wijnwinkels

Slijterij Vonk heeft gespecialiseerd personeel (Vinologen, Liquoristen en Bierexperts) aanwezig die u bij uw keuze kunnen helpen. Hiernaast geven zij ook diversen proeverijen. Slijterij Vonk heeft ook een ruime sortering relatiegeschenken in huis. Kant en klaar maar ze kunnen ook voor u een relatiegeschenk op maat maken.

Slijterij Vonk maakt kans op de titel Winkelier van het Jaar in de categorie Slijterijen en wijnwinkels van de gemeente Zaanstad, provincie Noord Holland en misschien wel de landelijke titel. Er kan gestemd worden vanaf 23 mei tot 2 juli op Slijterij Vonk via https://www.winkelierverkiezing.nl/slijterij-vonk.

Slijterij Vonk is gevestigd aan Tuiniersstraat 8 in Zaandam. Voor meer informatie kijk op www.slijterijvonk.nl

Heerlijk buiten zwemmen in recratiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer

Zwemmen in Almaarder- en Uitgeestermeer (Foto: aangeleverd)

REGIO - Als de zon straks weer lekker warm schijnt en het water warmer wordt, kan iedereen zich weer prima vermaken in, op of rondom het water. In recreatiegebied Alkmaarder- en Uitgeestermeer zijn verschillende zwemplekken waar kinderen en volwassen heerlijk kunnen zwemmen. Het Alkmaarder- en Uitgeestermeer is in ieder geval klaar voor het zwemseizoen.

Kinderen vermaken zich altijd uitstekend hier

Zandstrandjes en grasvelden

Er zijn twee zandstrandjes bij recreatieterrein Zwaansmeer en een bij Dorregeest in Uitgeest. Kinderen vermaken zich altijd uitstekend aan deze zandstrandjes langs het water waar ze zandkastelen kunnen bouwen. Op de recreatieterreinen staan verschillende speeltoestellen en een toiletgebouw. De strandjes zijn hiermee een alternatief voor de kust; dichtbij dorpjes in een groene omgeving.

Behalve de zandstrandjes liggen er ook grasvelden langs de zwemplekken, waarop gezond en gespeeld kan worden zonder onder het zand te komen. Op De Hoorne in Akersloot is zelfs alleen maar gras. Op het water is het lekker dobberen met luchtbedden en andere opblaasbare spullen. Rondom het water is er voldoende mogelijkheid om te voetballen, te badmintonnen en meer.

Onderhoud en controles

Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer is verantwoordelijk voor de inrichting en het onderhoud van de zwemplekken en de daarbij horende voorzieningen op stranden en ligweiden, zoals toiletten, ballenlijnen en speeltoestellen. De provincie Noord-Holland houdt toezicht op de hygiëne en veiligheid van de zwemplekken van 1 mei tot 1 oktober.

Waarschuwing

Als er een waarschuwing of zwemverbod nodig is vanwege een normoverschrijding, wordt dat op het desbetreffende strand met een bord bekend gemaakt. Actuele informatie over waterkwaliteit en veiligheid staat tijdens het zwemseizoen op www.zwemwater.nl. Ook de zwemwatertelefoon (088 1021300) biedt gratis actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. Nieuwe zwemverboden en negatieve zwemadviezen worden tevens gemeld via Twitter @ZwemwaterRUDNHN. Of raadpleeg de zwemwater app.

Nynke van Amersfoort en Vera van Heusden in De Kemphaen

Werk van Nynke van Amersfoort. (Foto: Aangeleverd)

DE WOUDE - In januari 2004 hebben Nynke van Amersfoort en Vera van Heusden samen geëxposeerd in het kerkje van Marken-Binnen. Nu 15 jaar later, in het jubileumjaar van stichting Tengel, waarin Nynke en Vera in het oprichtingsbestuur zaten, vonden ze het een leuke gelegenheid om weer eens samen te exposeren, weer in een kerkje maar nu 1 en 2 juni op de Woudein De Kemphaan.

Nynke heeft geëxposeerd zowel in het binnen- en buitenland en gewerkt voor diverse opdrachtgevers zoals bedrijven en ministeries. Nynke haar oorspronkelijke werk is gebaseerd op primitieve bouwvormen en structuren die in de natuur voorkomen.

Werk Vera van Heusden. (Foto: aangeleverd)

In de loop van de jaren is Nynke kleiner gaan werken maar heeft zij haar oorspronkelijke werk daarvoor als uitgangspunt genomen. Haar schalen zijn geïnspireerd op haar vroegere serie schervenschalen. Nu maakt zij gemarmerd papier waarmee ze de schalen bewerk. Ook de geëxposeerde sieraden zijn afleidingen van haar vroegere werk, aangevuld met gevilte kernen.

Vera van Heusden: "Iets maken wat er niet is, maar waarvan je heel graag wilt dat het er is." Van Heusden is zij werkzaam als beeldend kunstenaar en kunstdocent. Vera heeft bijna 25 jaar ervaring in het geven van lessen aan kinderen, volwassenen en mensen met een verstandelijke beperking. Diverse exposities in binnen- en buitenland staan op haar naam. Haar werk is te vinden in diverse kunstuitlenen en aangekocht door particulieren, overheid en bedrijven. Haar inspiratie doet zij op door haar directe omgeving. Zij woont op het water en haar atelier ligt naast water en is omgeven door groen. De steeds veranderde kleuren, spiegelingen in het water komen op een abstracte manier terug in haar werk. In haar werk gaat niet om de verbeelding van de werkelijkheid maar om een interpretatie en verbeelding van licht, kleur en ruimte." aldus naar een citaat van Kees Verweij.

Kienen

ZAANDAM - S.V. Het Westen houdt maandagavond 20 mei een kienavondje.

Deze avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

We spellen 8 spelletjes en een boekje met 8 kienkaartjes kost € 2.50. Natuurlijk krijgt u een kop koffie of thee, en heeft u een gezellige avond. Locatie: Hogendijk 76.

Boko Bingo

ZAANDAM - In het Boko-Centrum wordt dinsdag 21 mei wederom een gezellige bingo gehouden.

In de pauze vindt een tombola plaats met mooie prijzen.

De kosten voor een bingoboekje zijn 3,50 euro voor 8 ronden en voor de tombola kosten 5 lootjes 2 euro.

In de pauze krijgen alle deelnemers een kopje koffie of thee.

Adres: Kraakstraat 42.

Aanvang 14.00 uur.

Meer info: moniquefaas@

hotmail.com.

Zomerconcert in kerkje Markenbinnen

Rutger van Oeveren (Foto: aangeleverd)

MARKENBINNEN - Een bijzonder optreden vindt vrijdagavond 24 mei plaats in het kerkje van Markenbinnen, met de musici Rutger van Oeveren (bariton) en Jaap Kooi (piano).

Hun thema valt samen met deze tijd van het jaar: 'Le grand voyage!' Aria's en liederen van het vasteland van Europa met werken van Verdi, Brahms en Ravel.

Rutger van Oeveren heeft als student aan het Conservatorium van Amsterdam al een mooie staat van dienst opgebouwd. Hij volgt de opleiding oude muziek en studeert op het ogenblik bij Xenia Meijer.

Locatie: Kerkje van Markenbinnen, aanvang 20.15 uur. Entree: vrijwillige bijdrage voor het kerkje.

'Op halve kracht'

Frank Langenberg op zijn elektrische fiets. (Foto: Aangeleverd)

ZAANDAM - Maar liefst 100.000 kilometer heeft hij gefietst, Frank Langenberg uit Zaandam. In de acht jaar tijd dat Frank op zijn elektrische fiets rijdt heeft hij veel mooie plaatsen gezien en enorme afstanden afgelegd. 100.000 kilometer op een e-bike klinkt misschien niet heel zwaar, maar Frank is aan de rechterkant van zijn lichaam verlamd aan zijn arm en been. Dat maakt het fietsen niet gemakkelijk, maar zijn verlamming houdt hem niet tegen. Fietsen geeft Frank het ultieme gevoel van vrijheid.

Frank is aan één kant verlamd maar fietste toch 100.000 kilometer

Frank had altijd een actief leven. Zijn motor was zijn lust en zijn leven. Dat die grote liefde uiteindelijk zijn leven op z'n kop zou zetten, had hij niet kunnen voorspellen. Als hij met de motor op vakantie is in Schotland wordt hij aangereden. Frank raakt verlamd aan zijn rechterbeen en -arm. Frank haalt zijn voldoening nu uit het fietsen, zijn eigen stukje vrijheid.

Betrouwbare fiets

Frank geeft niet zomaar op. Bij hem is het alles of niets. Dat geldt ook voor zijn fietstochten. Bijna iedere dag stapt hij op zijn elektrische fiets. Met mooi weer wordt er met gemak 85 tot 100 kilometer afgelegd. Vanwege zijn lichamelijke beperking, kan Frank niet zomaar op iedere fiets fietsen. Een elektrische fiets met middenmotor, waarbij druk van de voet op de trapper extra snelheid geeft, is voor Frank geen optie.

Bij weinig fietsenzaken begrepen ze dat. Totdat Frank bij Fiets.com in Wormerveer kwam. Daar zagen ze precies wat hij nodig had: een e-bike met voorwielmotor. Door de betrouwbaarheid, 5 jaar garantie op motor en accu, goede actieradius en de scherpe prijs liet Frank zich de Icycle Mistral adviseren.

De fiets is wat aangepast voor Frank. Zo moet er normaal gesproken aan de rechterkant worden geschakeld. Nu is dit verplaatst naar links. Daarnaast kan Frank maar met één hand remmen, waardoor er is gekozen voor een extra sterke rem. De trapper heeft Frank zelf aangepast en daar een beugel aan toegevoegd, hier kan hij zijn voet in vastklemmen. Het op- en afstappen gaat niet heel gemakkelijk.

Frank moet zijn been over de fiets heen zwaaien en zet vervolgens zijn voet vast aan de trapper.

Het komt weleens voor dat het mis gaat en dat hij valt, waardoor de fiets beschadigd raakt. Gelukkig hebben ze bij Fiets.com alle onderdelen liggen en is hij de fiets nooit langer dan een uur kwijt.

Bijzondere logeeradresjes

Fietstochten maakt Frank het liefst alleen. Zo wordt hij door niets of niemand belemmerd en kan hij zijn eigen snelle tempo aanhouden. Hij fietst met name door België, Luxemburg, Duitsland en natuurlijk Nederland. Via de organisatie 'vrienden op de fiets' vindt Frank zijn logeeradresjes. Dit zorgt voor leuke en bijzondere situaties. Van slapen in een café tot logeren bij Jehova's getuigen, iedere tocht is anders.

De berg op

Moet hij een berg op, dan lukt het Frank niet om genoeg kracht te zetten.

Dat is zijn grootste uitdaging tijdens het fietsen.

Nieuwste technieken geven hoop voor toekomst

Gelukkig geven de nieuwste technieken op fietsgebied Frank goede hoop voor de toekomst. Fiets.com brengt in juni met een nieuw model fiets op de markt.

Deze elektrische fiets heeft een middenmotor zonder trapondersteuning.

Deze motor is drie keer zo sterk als de voorwielmotor die Frank nu gebruikt. Dat geeft hem voldoende kracht om toch bergopwaarts te fietsen.

Plannen heeft Frank in elk geval genoeg, hij hoopt ooit nog een tocht naar Reading in Engeland of Nantes in Frankrijk te maken. Frank blijft dus fietsen en zal ongetwijfeld nog vele kilometers afleggen.Op naar de 200.000?

Zaankanters voor elkaar organiseert 'Lastige gesprekken voeren'

ZAANDAM - Vrijwilligerspunt Zaankanters voor Elkaar houdt 23 mei een workshop 'Lastige gesprekken voeren' voor vrijwilligers uit Zaanstad.

Als vrijwilliger moet je wel eens vervelende gesprekken voeren.

Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de bar in het buurthuis en je moet één van de vrijwilligers aanspreken op zijn uitgevoerde werkzaamheden. Of je bent vrijwilligers coördinator en je moet één van de vrijwilligers aanspreken op zijn of haar gedrag.

Dat zijn geen makkelijke gesprekken. Slecht nieuws brengen of ontvangen is nooit leuk. In deze workshop leer je gespreksvaardigheden om deze gesprekken beter te laten verlopen. Het zal gaan over de balans tussen inleven, meevoelen en duidelijk zijn.

Informatie

De trainingsruimte van Zaankanters voor Elkaar is aan Pieter Lieftinckweg 2 en wordt gehouden van 9.30 tot 11.30 uur.

Opgaven kan via het cursusaanbod op de website www.zaankantersvoorelkaar.nl of stuur een e-mail naar: info@zaankantersvoorelkaar.nl.

Bellen kan natuurlijk ook: tussen 9.00 en 16.00 uur, tel. 075-20 600 10.

20 / 20