Nieuwsblad Haarlemmermeer

27 februari 2019

Nieuwsblad Haarlemmermeer 27 februari 2019


Volop vakantiepret op Venneps Jeugdland

Kinderen vermaken zich met de oud-Hollandse spellen die vrijwilligers van Jeugdland zelf gebouwd hebben. (Foto: Rowin van Diest)

Oud-Hollandse spellendag

door Anke Steffers

NIEUW-VENNEP - Het geluid van hamers op spijkers klinkt. Ook is het geratel te horen van balletjes die langs spijkers hun weg naar beneden vinden. Twee kinderen staan geconcentreerd bij het grote houten 4-op-een-rij spel, nadenkend over hun volgende zet. Maar ook in de skelterbaan, de luchttrampoline, de apenkooi en de speeltuin is het druk. Het is voorjaarsvakantie. Ook bij Jeugdland aan de Getsewoudweg. Met elke dag extra activiteiten. Vrijdag is de oud-Hollandse spellendag.

Barbara Muizer (45) uit Hoofddorp is sinds het allereerste begin, bijna 10 jaar geleden, de beheerder van Jeugdland en kijkt tevreden terug op de vakantie. "Het is de hele week druk geweest. Maandag waren er wel 120 kinderen. Zo'n twintig daarvan deden mee aan het spritsen bakken. Ik vind het heerlijk om te zien dat kinderen genieten. En deze week, met dat beginnende voorjaarsweer, hebben ze er echt zin in. Ik zie alleen maar gelukkige gezichten. We hebben er veel werk aan gehad, maar dat is het waard."

Muizer werkte altijd met kinderen. "Ik zat bij de scouting, ging naar de Pabo en zat in het onderwijs. Een deel van de tijd die ik in Jeugdland stop, doe ik betaald, maar er zitten ook heel wat vrijwillige uren in."

Opening

Zij herinnert zich nog de dag dat Jeugdland openging. "Ik was alleen en verwachtte een paar kinderen. Maar het werden er 150. Ik had nog niet eens gas, water en licht. Ik had echt heel snel vrijwilligers nodig."

En de roep om vrijwilligers blijft. "Het is moeilijk om vrijwilligers te vinden. We zoeken nog iemand voor het baliewerk waar kinderen zich melden, gereedschap halen en spullen om te kleien en te knutselen. Maar ook voor het groenonderhoud zijn mensen nodig. En heel graag zou ik een extra handje krijgen op de dagdelen dat ik scholen ontvang waarvoor ik activiteiten verzorg, zoals soep maken met kruiden uit de belevingstuin, een insectenhotel bouwen en technieklessen."

Ook voor de NLDoet-dag, zaterdag 16 maart, kan Jeugdland nog handen gebruiken. "Ik heb klussen voor wel honderd mensen. De Belevingstuin moet worden opgeknapt, een opberghok voor houtjes getimmerd worden. Maar er moet ook schoongemaakt worden, geverfd, hutten gesloopt en geschoffeld."

Huttenbouw

De Huttenbouw-driedaagse in de meivakantie is één van de grootste trekkers van Jeugdland. "De eerste morgen helpen ouders een handje met bouwen. Ik zag dit in Almere. Ze hadden daar prachtige hutten. Dit kwam dus door hulp van ouders. Na het morgentje helpen, gaan de kinderen zelfstandig verder."

Jeugdland is het hele jaar door geopend. Op woensdag en vrijdag van 13.00 tot 17.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. In alle vakanties van maandag tot en met zaterdag. Jeugdland werkt niet met leden. "Mensen kunnen een jaarabonnement afsluiten of een 10-rittenkaart kopen. Gewoon een dagje komen spelen, kan ook. Wie wil bouwen, kan een bouwpas aanschaffen, waarmee het hele jaar aan hutten gebouwd kan worden."

Agenda

15 maart - Hele dag open, vanwege staking van leerkrachten. Met o.a. een kampvuur
16 maart - NL Doet dag
13 april - Jeugdland got Talent
29+30 april+1 mei Huttenbouw
1 juni: Brandweerdag met Stichting Paraat. Met demo's, vuur blussen en brandweerspelletjes.
15 juni: Grote heldendag. Mensen komen verkleed als 'held', zoals een agent, een brandweerman en een prinses.

www.jeugdland.net/nieuwvennep

Stichting Maatvast laat Klant Waarde Onderzoek uitvoeren

HAARLEMMERMEER - Maatvast heeft Participe Advies gevraagd onderzoek te doen naar de toegevoegde maatschappelijke waarde die de organisatie, door het beschikbaar stellen van haar locaties, biedt. Bezoekers en vrijwilligers worden bevraagd hoe zij dit waarderen.

Maatvast is de beheerder/exploitant van 26 locaties in Haarlemmermeer. Zij streeft ernaar bewoners en vrijwilligers optimaal in staat te stellen om via haar dorps- en buurthuizen en jongerencentra de sociale samenleving en cohesie te versterken. Of zij slaagt in het leggen van verbindingen moet blijken uit het onderzoek waarin ook gevraagd wordt om verbeterpunten. Zo wordt de open vraag gesteld welke veranderingen of nieuwe activiteiten de bevraagden zien voor hun locatie.

Het onderzoek loopt tot 10 maart.

Jouw nieuws in dit blad

HAARLEMMERMEER - Omdat wij Nieuwsblad Haarlemmermeer voor bijna de hele gemeente Haarlemmermeer maken, zouden wij de krant graag vullen met nieuws uit alle dorpen en kernen. Stuur daarom jouw nieuwtjes in naar redactie.nhm@rodi.nl.
Houdt jouw club een open dag, zoeken jullie nieuwe leden, willen jullie een activiteit of evenement aankondigen, een goed doel voor het voetlicht brengen waarvoor jij je inzet, houd je een bijzondere (school- of club) actie of is er een ergernis over een (verkeers)situatie; alle soorten nieuwtjes verdienen de aandacht.
Heb jij dus nieuws, stuur het in (als het kan met foto) naar redactie.nhm@rodi.nl. Heb je een tip, geef ook die door.

Meelopen met handhavers

HAARLEMMERMEER - Altijd al willen weten hoe een dienst van een handhaver eruitziet? Dinsdag 19 maart van 9.00 tot 22.00 uur houdt de gemeente een meeloopdag. Handhavers gaan in blokken van 1,5 uur met inwoners op pad in Halfweg, Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Schiphol. Wie meeloopt, kan zelf zien wat het werk van de Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) inhoudt.

Nieuwsblad op Facebook

HAARLEMMERMEER - Langzaamaan vinden steeds meer lezers de weg naar onze Facebookpagina. Dagelijks plaatsen wij hier de laatste nieuwtjes, uitgaanstips, foto's van lezers, oproepen en (goede doelen) acties. Vul in de zoekbalk 'Nieuwsblad Haarlemmermeer' in en kies voor 'volgen' of 'liken'.

Herdenking
Poldercrash
10 jaar geleden

Heel veel klussen op locaties Maatvast
met NLdoet

SV Hoofddorp (za)
verliest in de
slotminuten

Mannenkoor Zang en Vriendschap zingt in Bornholm

Stray Cats Tribute & Black Hammer Voodoo

De band Black Hammer Voodoo brengt zondag 3 maart stevige bluesrock op het podium van The Shack. (Foto: PR)

Livemuziek in The Shack

OUDE MEER - The Shack aan de Schipholdijk verwelkomt ook komend weekend twee bands. Zaterdag 2 maart is een topavond voor fans van The Stray Cats en zondag 3 maart is een aanrader voor liefhebbers van stevige bluesrock.

Stray Cats de undercoversessie op zaterdag 2 maart wordt een strakke Rockabilly avond. Een pittige uitdaging die je alleen kunt overlaten aan topmuzikanten. En die heeft The Shack dan ook op het podium staan met het viertal David Aferiat (gitaar), Aris de Vries (zang), Jeroen Klaver (bas) en King Ko Phantom (drums).

Stevige groove

Zondag 3 maart neemt Black Hammer Voodoo het podium over. Black Hammer Voodoo is deep dark met een stevige groove en een eigen gezicht. Een band die bestaat uit een kleurrijk groepje muzikanten: zanger / bassist Michiel van Leeuwen (Gruppo Sportivo, Bombitas, De Dijk). Harmonica-legende Kim Snelten (The Scene, Jack Of Hearts, Drippin en Honey) kennen elkaar van de band Rusty Apollo die ook al eens in The Shack stond. Sam 'Smokehouse' Shine is 'a renegade outlaw and voodoo guitar magician'. Drumtalent Francesco Libero komt uit het diepe zuiden van Italië. Deze mannen brengen een schat aan ervaring mee.

Informatie

The Shack is zaterdag open vanaf 20.00 uur. Stray Cats undercover begint 21.00 uur. Toegang is 7 euro. Zondag opent The Shack 15.00 uur, Black Hammer Voodoo begint 16.00 uur. Toegang is 10 euro.

www.the-shack.info

Poldercrash Boeing Turkish Airlines 10 jaar later

Bij de crash brak het passagiersvliegtuig in drieën. (Foto: Flickr)

"Lessen getrokken uit ramp"

Eline Boshuizen en Doron Sajet

ZWANENBURG - Maandag was het 10 jaar geleden dat een Boeing 737-800 van Turkish Airlines neerstortte in een akker in de Haarlemmermeer, vlak voor de Polderbaan. Een keten van gebeurtenissen leidden tot de crash, waaronder een kapotte radiohoogtemeter en fouten van de bemanning.

Woensdagmorgen 25 februari 2009: Vlucht TK1951 van Turkish Airlines nadert de Polderbaan van Schiphol. Het toestel vertrok uit Istanbul en heeft 135 inzittenden aan boord, onder wie zeven bemanningsleden. Op anderhalve kilometer van de Polderbaan gaat het mis. Het toestel raakt in een overtrokken situatie en stort neer in een akker.

Bij de crash komen vijf passagiers en vier bemanningsleden om te het leven, onder wie de drie piloten in de cockpit. 120 Inzittenden raken gewond. Een van de belangrijkste oorzaken is dat een van de radiohoogtemeters, gekoppeld aan de automatische piloot, een verkeerde hoogte aangaf. Het toestel gaf automatisch gas terug, veronderstellend dat het moest landen. De piloten grepen niet op tijd in.

Lage snelheid

Kelly Otte, destijds inspecteur-vlieger en toezichthouder bij de Inspectie Verkeer en Waterstaat, is er die ochtend bij om assistentie te verlenen bij het onderzoek. Voor Otte is snel duidelijk dat het toestel met lage snelheid de grond heeft geraakt. "Er zijn lessen getrokken uit deze gebeurtenis", zegt Otte. "Op procedureel gebied, op technisch gebied, maar ook op het vlak van hoe piloten met elkaar moeten omgaan."

De conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid leidden er (mede) toe dat piloten inmiddels verplicht op een dergelijke situatie zijn voorbereid. Tegenwoordig wordt ook in vliegsimulators op getraind. Otte: "Deze specifieke situatie is volledig nagebootst bij alle luchtvaartmaatschappijen. Dan wordt gekeken hoe je dat moet oplossen. Het is trainen, trainen, trainen. De Europese wetgeving is daarop ook aangepast."

Volgens Otte, tegenwoordig gezagvoerder op de Boeing 737, is een gelijkwaardige communicatie tussen de piloten ook een belangrijke les die uit deze crash getrokken kan worden. "Het is altijd een keten van gebeurtenissen. Het was niet alleen het technische probleem, maar ook het handelen van de bemanning".

Tenerife-ramp

Dat piloten alles met elkaar moeten dubbelchecken, ondanks het verschil in hiërarchie in de cockpit en soms de gezagvoerder moeten tegenspreken, ontstond al na de grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis: de Teneriferamp. Een van de oorzaken van de botsing van twee vliegtuigen op het vliegveld was de falende communicatie tussen de KLM-piloten. "Iedereen moet datgene kunnen zeggen dat hij op dat moment denkt, als een gevaarlijke situatie dreigt. Een grote les die nu ook weer is getrokken. Die was al getrokken na de Tenerife-ramp, maar je ziet toch dat het weer verslapt."

i.s.m. mediapartner NHNieuws

Ad Timmers was ter plaatse

Ad Timmers was 10 jaar geleden snel ter plaatste bij het neergestorte vliegtuig midden in de polder van de Haarlemmermeer. (Foto: Ad Timmers)

"Deze ramp zal ik nooit vergeten"

door Ad Timmers

Het was rond half elf op die 25ste februari 2009, ik zal die dag nooit vergeten. In Hartje Haarlem klonken opeens enorm veel sirenes van politie, brandweer en GGD. Wat was er aan de hand?

Ik had toen een scanner en vernam een ongeval bij of op Schiphol. Ook op de radio onderbrak men de uitzending met het vreselijke nieuws dat er een vliegtuig van Turkish Airlines was gecrasht. Het toestel was neergekomen op een stuk land vlakbij de A9 en de N200 en een paar honderd meter vóór de Polderbaan. Een combinatie van, volgens onderzoekers later, niet goed werkende meters en falende piloten. Het was een wonder dat er geen brand was uitgebroken.

Aan boord van het toestel waren rond 128 personen en zeven bemanningsleden. Helaas waren er slachtoffers te betreuren die de crash niet overleefd hebben: vier bemanningsleden en vijf passagiers.

Ik ben toen eerst met de auto daarheen gereden, fotocamera op zak, maar er was geen doorkomen aan. Via een landweggetje ben ik weer naar Haarlem gereden en pakte mijn fiets. Ik kon ook heel dichtbij komen, omdat ik een kennis van RTV NH tegenkwam en met hem verder mee kon oplopen.

Ter plaatse waren er heel veel hulpverleners die moeite hadden om bij de rampplek te komen vanwege de drassige grond. Zij hebben allen zulk goed werk verricht onder de omstandigheden, ondanks de commentaren, later, dat de coördinatie niet goed verliep. De beste stuurlui staan aan wal...

Op het stuk drassig land lagen de brokstukken van het toestel dat gebroken was. Wielgedeelten, staartstuk en motoren lagen verspreid op het land. De gebroken romp lag schuin op en gedeeltelijk in de grond. Een boer verrichtte met een tractor en aanhanger veel goed werk door de slachtoffers onder te brengen in zijn schuur. Ook heeft hij, in samenwerking met hulpdiensten, de overleden personen daarheen gebracht. Gewonden werden naar de diverse ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Ook een sporthal in Badhoevedorp werd ingericht als noodopvang.

Al met al was dit een dag om NOOIT te vergeten. We zijn 10 jaar verder. In gedachte is het als de dag van gisteren.

Later heeft men een gedenkplek gerealiseerd om de overleden personen, maar ook de overlevenden, te gedenken aan deze, onnodige, ramp.

Lezersfoto Poldercrash

Ad Timmers was als een van de eersten bij de plek des onheils. FOTO: Ad Timmers

Zoals hierboven te lezen, was Ad Timmers snel ter plaatste toen het passagiersvliegtuig van Turkish Airlines - vlucht TK1951 - neerstortte in een akker bij Zwanenburg vlak voor zijn landing op de Polderbaan. Hij maakte onder andere deze foto.

Herdenking Poldercrash

Het momument, geflankeerd door bloemstukken. (Foto: Ad Timmers)

ZWANENBURG - Een klein gezelschap, waaronder burgemeester Onno Hoes, was maandag aanwezig bij het monument 'Poldercrash'. De aanwezigen legden bloemen ter nagedachtenis aan de slachtoffers.

Op een zonnige maandagmorgen worden de slachtoffers van de Poldercrash herdacht. (Foto: Ad Timmers)

Bedrijf ontruimd na brand in leiding

Door een brand in de doorvoerleiding naar het dak moest het bedrijf enige tijd worden ontruimd. (Foto: Eric van Lieshout)

NIEUW-VENNEP - Werknemers van Frigo op de IJweg hebben vrijdagmiddag 22 februari het bedrijf moeten verlaten vanwege rookontwikkeling in het pand.

In een doorvoerleiding naar het dak was brand uitgebroken door kortsluiting. De brandweer bluste het vuur en controleerde de leiding, zodat het niet bleef smeulen. De werknemers konden na geruime tijd weer aan het werk, behalve in het gedeelte waar de brandweer nog bezig was. Volgens een woordvoerder was een tracerdraad - een verwarmingselement die zorgt dat leidingen niet bevriezen - de boosdoener.

Column Anke

Anke Steffers FOTO: Mirjam de Vries

Waar was jij, toen...

25 Februari 2009: Ik werkte op kantoor Nieuw-Vennep, samen met mijn collega's van de Witte Weekbladen van de Bollenstreek, de Rijn- en Veenstreek en de Haarlemmermeer. We zaten nog maar net op deze locatie in Nieuw-Vennep.

Ineens brak een soort onrust uit op de redactie. De eerste berichten kwamen binnen van een neergestort vliegtuig in de buurt van de Polderbaan, vlakbij Zwanenburg. Naast dat er altijd een rilling over je rug gaat wanneer een vliegtuig is neergestort, was het nu ook nog eens heel dichtbij. Het voelde alsof we het vliegtuig hadden horen crashen. Want op hoeveel kilometer zaten we er vanaf? Vijftien? Max.

De adrenaline stootte door het bloed van de collega die het Witte Weekblad van de desbetreffende regio maakte. Er werd snel contact gelegd met de drukkerij of de geprinte platen voor de krant, die al af was, nog waren terug te halen. Het kostte wat moeite, maar één pagina kon gewijzigd worden. De redacteur sparde snel met een correspondent die vlakbij de onheilsplek woonde en ook een fotograaf kon snel ter plaatste gaan. Het artikel zou een scoop worden.

Maar daartegenover voelden we, op die redactie, allemaal een soort angst. Want een vliegtuig dat neerstort, daarbij zijn bijna altijd doden te betreuren. Zeker toen we vernamen dat het vliegtuig in drieën was gebroken, werden onze kelen dicht geknepen. Er had zich echt een ramp voltrokken.

Dat soort momenten, die blijven je een leven lang bij. Het neerstorten van de MH17, de Bijlmerramp, de vuurwerkramp in Enschede. Maar ook 'rampen' buiten Nederland staan voor altijd in je geheugen gegrift; de tsunami op tweede kerstdag en natuurlijk '9/11' en ik schaar de moordaanslag van Anders Breivik er ook onder, evenals de grote aanslag in Parijs, waarbij vooral theater Bataclan een doelwit was. Je hoeft maar even je ogen te sluiten en je weet weer waar je was toen je dat nieuws hoorde.

Waar was jij, 10 jaar geleden op 25 februari, toen vlucht TK 1951 neerstortte in dat weiland zo heel dichtbij?

Automobilist rijdt scooter aan

Een automobilist zag een stilstaande scooter over het hoofd en reed hem van achteren aan. (Foto: Rowin van Diest)

door Rowin van Diest

BADHOEVEDORP - Een scooterrijder is zondagavond 24 februari van achteren aangereden door een beschonken automobiliste.

Rond kwart voor 11 stond de jongen met zijn scooter op de Sloterweg ter hoogte van de kruising bij de Keplerstraat te wachten op een automobilist die voorrang had. De automobiliste die achter hem reed, zag de stilstaande scooter niet en reed hem van achteren aan.

De jongen kwam door de klap via de motorkap op het voorruit van de auto terecht. Ambulance en politie kwamen ter plaatse om hulp te verlenen.
Ambulancebroeders keken de jongen in de ambulance na. Hij hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Onder invloed

De twee inzittenden van de auto verkeerden, zo bleek uit een blaastest, onder invloed van alcohol. De bestuurster van de auto is door de politie aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een uitgebreide blaastest.

Ook aan de bijrijder was de politie de nodige tijd kwijt. De man vroeg herhaaldelijk waar zijn vriendin was, wat er met de auto ging gebeuren en hoe hij bij zijn vriendin kon komen die inmiddels op het politiebureau zat. Agenten vertelden de man dat hij het openbaar vervoer kon pakken en boden aan een taxi voor hem te bellen. De man had echter geen geld bij zich. Uiteindelijk vervolgde de man zijn weg te voet.

Jouw nieuws in het Nieuwsblad

HAARLEMMERMEER - Omdat wij Nieuwsblad Haarlemmermeer voor een groot deel van de gemeente Haarlemmermeer maken, willen wij de krant vullen met nieuws uit alle dorpen. Houdt jouw club een open dag, zoeken jullie leden, willen jullie een activiteit aankondigen, wil je een goed doel voor het voetlicht brengen, houd je een bijzondere actie of is er een ergernis over een (verkeers)situatie; alle soorten nieuwtjes verdienen de aandacht. Stuur het in (als het kan met foto) naar redactie.nhm@rodi.nl.

Pier K Compositieproject voor jonge componisten

Het Pier K Compositieproject wordt al voor de vijftiende keer gehouden. (Foto: PR)

HOOFDDORP - In het Cultuurgebouw op het Raadhuisplein is vrijdag 28 juni het vijftiende Compositieconcert in het kader van het Pier K Compositieproject. Het project geeft jonge componisten uit Haarlemmermeer de kans hun zelfbedachte muziek in te sturen, te arrangeren en professioneel op te nemen in Studio Pier K. Ook wordt de muziek live uitgevoerd tijdens het Compositieconcert.

Componeren wordt vaak gezien als iets ingewikkelds waarvoor iemand doorgeleerd moet hebben, maar het is ook iets om gewoon mee te beginnen. De grote componist Johannes Brahms omschreef componeren als "een liedje verzinnen dat nog niet door iemand anders verzonnen is".
Tot 1 maart kunnen componisten van 12 tot en met 25 jaar hun werk insturen. De jury maakt een selectie. Een professionele arrangeur helpt de geselecteerden om de compositie voor de meest geschikte orkestbezetting te bewerken, op te nemen en uit te voeren.
Stuur een compositie (bladmuziek, Mp3, cd) voor 1 maart in via paul.beugels@pier-k.nl of lever deze in bij de infobalie in Het Cultuurgebouw.

Elke donderdag: Lunchmaatjes

Een sandwich. (Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - In Het Ontmoetingscentrum aan de Elemastraat 65 start donderdag 7 maart een nieuw project: Lunchmaatjes. Voor dit project is de samenwerking gevonden met partnerorganisatie Ons Tweede Thuis.

Maatvast zet zich middels haar locaties in Haarlemmermeer in voor het versterken van de samenleving. Zij merkt hoe belangrijk het is dat mensen elkaar kunnen ontmoeten. Maaltijdbijeenkomsten zijn, zo leert de ervaring, een ideaal middel.

Dagbesteding

De waarde van het project Lunchmaatjes is dat via Ons Tweede Thuis mensen met een verstandelijke handicap de mogelijkheid krijgen bij de lunch te helpen. Ondersteund door een jobcoach en medewerkers/vrijwilligers van Maatvast hebben zij een zinvolle en leuke dagbesteding.

Het project Lunchmaatjes is wekelijks op donderdag van 12.00 tot 14.00 uur. Kosten voor de lunch zijn 3,50 euro.

Forza! wil maatregelen tegen jongerenoverlast

NIEUW-VENNEP - De fractie van de lokale politieke partij Forza! heeft vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders na de berichtgeving over overlast door hangjongeren in winkelcentrum De Symfonie. Inwoners ergeren zich aan de jongeren die grofgebekt het winkelcentrum bezetten.

Forza! raadslid Paul Meijer: ''Er komen zorgelijke signalen binnen dat winkeliers en bezoekers bang worden in het winkelcentrum wanneer deze jongeren er rondhangen.

Ook laten zij een spoor van vernieling en vervuiling achter. Zulk gedrag vinden wij niet te tolereren. Er dient streng gehandhaafd te worden. Het winkelcentrum moet een veilige, fijne plek zijn voor alle bezoekers en winkeliers.''

Forza! wil weten of het college bereid is strenge maatregelen te nemen om de overlast tegen te gaan. Ook wil de partij dat de fysieke schade op de jongeren verhaald wordt.

Handhaving

Meijer: ''We zouden graag zien dat de jongerenmedewerkers die de gemeente instelde zich nu laten zien in Nieuw-Vennep om, met handhaving, de jongeren toe te spreken''.

Auto belandt op zijn kop

HOOFDDORP - Een auto is zondagmorgen 24 februari op de A4 bij afrit Hoofddorp op zijn kop beland. De afrit was enige tijd afgesloten.

Het is onbekend hoe het ongeluk kon gebeuren. Of er gewonden zijn gevallen, is ook niet bekend.

Rijkswaterstaat vroeg automobilisten die richting Amsterdam reden, te keren bij afrit Schiphol. Een berger kwam ter plaatse om de auto van de weg te slepen.

Maatvast doet mee aan grootste vrijwilligersactie van Nederland

Allerhande klussen kunnen gedaan worden tijdens NL doet. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP – NLdoet, de grootste vrijwilligersactie van Nederland, is dit jaar op vrijdag 15 en zaterdag 16 maart. Op maar liefst twintig Maatvast locaties wordt tijdens NLdoet een klus opgepakt.

NLdoet zet vrijwilligerswerk in de spotlights en nodigt iedereen uit een dagje de handen uit de mouwen te steken. Het Oranje Fonds laat met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers zijn. Bij Maatvast zijn in de 26 buurt-, dorpshuizen en jongerencentra ruim 350 vrijwilligers actief. Met NLdoet helpen vele 'losse' vrijwilligers mee en ook bedrijven. Een team van tien medewerkers van gemeente Haarlemmermeer van het Cluster Gebieds- en Relatiemanagement zet zich in bij buurthuis de Boerderij. Bij buurthuis De Amazone helpen leden van Lions XXY Haarlemmermeer een handje mee. Bij Buurthuis het Kattegat gaan medewerkers van Yellow Communications uit Hoofddorp aan de slag.

Op de twintig Maatvast locaties zijn veel opknap- en schilderklusjes te doen, zoals het opknappen van een terras en het opfleuren van de buurt door het aanleggen van bloembakken. Ook worden een jeu de boulesbaan en een midgetgolfbaan aangelegd.

Aanmelden voor een klus in de buurt: www.nldoet.nl.

VRIJDAG 15 MAART

Terras opknappen
Dorpshuis
9.30 tot 13.00 uur
Snelliuslaan 35 Badhoevedorp
Ruud Kroese: dorpshuis-badhoevedorp@maatvast.nl / 020-4490696

Ontmoetingsplek maken
Buurthuis de Veste
16.00 tot 20.00 uur
Schuilenburg 3 Hoofddorp
Marco Goedhart: veste@maatvast.nl / 023-5636663

Bloembakken maken
Buurthuis de Boerderij
10.00 tot 15.00 uur
Lutulistraat 139 Hoofddorp
Wichert Brommer: boerderij@maatvast.nl / 06-53693019

Stamtafel maken en tafels vernieuwen
Buurthuis het Kattegat
10.00 tot 15.00 uur
Skagerrak 328 Hoofddorp
Jans Schneider: kattegat@maatvast.nl / 023-5633276

Graffitischilderijen maken
Jongerencentrum Studio 5
16.00 tot 21.00 uur
Waddenweg 3 Hoofddorp
Aanmelden bij Bram Spaans: info@studiovijf.nl / 06-41662238

Binnenruimte opknappen
Jongerencentrum de Hype
16.00 tot 19.00 uur
Venneperweg 298 N-V
Aanmelden bij Rik Strengers: info@jcdehype.nl / 06-41667914

Graffitikunstwerk maken
Jongerencentrum Flex C
16.00 tot 21.00 uur
Schuilenburg 1 Hoofddorp
Aanmelden bij Nicky Woudwijk: flex-c@maatvast.nl / 06-41643222

Binnenruimte opknappen
Dorpshuis Marijke
09.00-16.00 uur
Oude Venneperweg 24, Burgerveen
Tineke Munsterman: marijke@maatvast.nl / 0172-820391

ZATERDAG 16 MAART

Buurttuin opknappen
't Rietland
10.00 tot 15.00 uur
Chr. Huygensstraat 21 Badhoevedorp
Gerda Popken: rietland@maatvast.nl / 06-15408465

Midgetgolfbaan aanleggen
d' Oude Waterwolf
10.00 tot 17.00 uur
Kromme Spieringweg 436 Vijfhuizen
Roel Krijger: oudewaterwolf@maatvast.nl / 06-53744117

Jeu de boulesbaan aanleggen
Buurthuis de Boskern
10.00 tot 16.00 uur
Liesbos 24 Hoofddorp
Annet Kock: boskern@maatvast.nl / 06-24848749

Plantenbakken maken
Buurthuis de Nieuwe Silo
10.00 tot 14.00 uur
Graan voor Visch 14302 Hoofddorp
Tiny Guit: silo@maatvast.nl / 06-41512240

Locatie opfrissen
Het Participatie Punt
10.00 tot 15.00 uur
Graan voor Visch 14301, Hoofddorp
Monica Tromp: p-punt@maatvast.nl / 06-41251279

Bar en radiatoren opknappen
Buurthuis de Amazone
09.00 tot 16.00 uur
Mathilde Wibautstraat 22, Hoofddorp
Edith Vormer: amazone@maatvast.nl / 06-29278242

Speel- en buitenruimte opknappen
Dorpshuis het Eiland
09.30 tot 13.00 uur
Rietkraag 5 Beinsdorp
Sandy Goezinne: eiland@maatvast.nl / 06-10636700

Schilderij van mozaïek maken
Buurthuis het Contact
11.00 tot 16.00 uur
Sandestein 42 Nieuw-Vennep
Petra Zwetsloot: buurthuishetcontact@maatvast.nl / 0252-621259

Plantenbakken maken
Wijkcentrum Linquenda
12.00 tot 15.00 uur
Oostmoor 52 Nieuw-Vennep
Salina Vermeij: linquenda@maatvast.nl / 0252-621481

Mozaïek schilderij maken
Het Ontmoetingscentrum
11.00 tot 14.00 uur
Elemastraat 65 Nieuw-Vennep
Petra Zwetsloot: ontmoetingscentrum@maatvast.nl / 0252-686138

Schilderen en bar opknappen
De Nooduitgang
14.00 tot 17.00 uur
Krabbescheerstraat 1 Lisserbroek
Cindy Diepenhorst: info@jcdenooduitgang.nl / 06-53812660

Grote zaal schilderen
Jongerencentrum de Basis
13.00 tot 19.00 uur
Marialaan 86 Zwanenburg
Naomi Beijer: basis@maatvast.nl / 06-41667879

CRASH Radioweekend Wintereditie

Een oude radio. (Foto: CRASH)

AALSMEERDERBRUG - De CRASH Radioweekend Wintereditie is zaterdag 2 en zondag 3 maart in het CRASH Luchtoorlog– en Verzetsmuseum '40-'45 aan de Aalsmeerderdijk.

Het weekend wordt voor de derde keer georganiseerd en heeft als thema 'The Wireless Operator'. Er zijn demonstraties van de T1154 zender en R1155 ontvanger uit de Engelse Lancaster bommenwerper. Zendamateurs bieden hun overtollige militaire apparatuur te koop aan. Hiervoor zijn tafels beschikbaar.

Zendamateurs kunnen dit weekend verbinding maken met de radiokamer om 11.00 uur op 3705 kHz AM, om 14.00 uur op 7073 kHz LSB en gedurende de openingstijden op PI3ASD. Informatie bij Gerrit via pa0gjc@ziggo.nl.

Het museum is beide dagen open van 11:00 tot 16:00 uur.

Bierproeverij in het Dijkhuis

Een biertje. (Foto: Pixabay)

OUDE MEER - Ook dit jaar verzorgt Buurtvereniging Het Dijkhuis een Bierproeverij.

Deze fameuze proeverij is vrijdag 8 maart in Het Dijkhuis aan de Aalsmeerderdijk 77. Wie herkent met blindproeven de meeste biertjes en wat wordt dit jaar het Dijkbiertje? De proeverij begint 20.00 uur en kost 12,50 euro. Aanmelden voor 1 maart via info@hetdijkhuis.net.

www.hetdijkhuis.net
FB: buurtvereniging Het Dijkhuis

Castingdag in Hoofddorp

HOOFDDORP - Hoofddorp Winkelstad wordt in maart Hoofddorp Fashionstad. Elke zondag is er een fashion-activiteit, met als aftrap zondag 3 maart de Castingdag in Winkelcentrum Vier Meren. Tijdens de Castingdag worden catwalkmodellen geworven voor de Fashion Shows op zaterdag 30 en zondag 31 maart.

Tijdens de Castingdag zondag kiest een jury modellen die mogen meelopen tijdens de Fashion Shows. Aansluitend op de Castingdag is er een workshop van catwalk professionals. Op de laatste zondag van Fashion Event & More wordt een winnaar gekozen die een fotoshoot wint.

Het programma van de Castingdag in Vier Meren:
Tot 14.00: Ter plekke aanmelding
13.00-14.30: Selectie
14.30-13.50: Jurering
14.50-15.00: Bekendmaking winnaars
15.00-16.00: Workshop Catwalk lopen

Inschrijven kan nog ter plekke. Iedereen vanaf 14 jaar mag meedoen.

www.hoofddorpwinkelstad.nl/fashionevent

Opening tentoonstelling Point of View

Een foto gemaakt door Samira voor het project Point of View. (Foto: Samira)

HOOFDDORP - In het Historisch Museum aan de Bosweg is van 1 maart tot 1 juli de tentoonstelling Point of View te zien. 'Point of View - Zie jij wat ik zie?' geeft inzicht in de kijk op de wereld van vluchtelingen en niet-vluchtelingen uit Haarlemmermeer.

Afgelopen maanden hebben vluchtelingen en niet-vluchtelingen uit Haarlemmermeer de wereld via 'de bril' (in dit geval de lens) van de ander kunnen bekijken. Er zijn prachtige foto's gemaakt en verhalen verteld. Vanaf 1 maart zijn deze foto's en verhalen te zien in het Historisch Museum. Burgemeester Onno Hoes opent de tentoonstelling vrijdag 1 maart om 16.00 uur. Zanger Dennis Kivit verzorgt die middag de muziek.

Over Point of View

"We vroegen de deelnemers verschillende onderwerpen vast te leggen. Wat heb jij van huis uit meegekregen wat je nu nog steeds uitdraagt? Wat maakt dat je je ergens thuis voelt? Wat vertel je over het leven in Nederland aan een dierbare ver weg? En welk voorwerp is voor jou zo waardevol dat je het bij wijze van spreken onder je kussen zou kunnen verstoppen?", vertellen initiatiefnemers Karijn Kakebeeke en Martha van der Meer. Kakebeeke: "Veel dagelijkse dingen zijn zo vanzelfsprekend dat we er makkelijk aan voorbijgaan dat elders op de wereld er mogelijk heel anders tegen hetzelfde wordt aangekeken." Point of View biedt een blik door de bril van de ander en wil op die manier een gevoel van verbinding brengen.
Naast de foto's en verhalen van deelnemers worden videoportretten getoond. Hierin vertellen deelnemers over de verhalen die hen het meest zijn bijgebleven. Tijdens de tentoonstelling wordt het publiek uitgenodigd mee te denken over de vragen die werden gesteld.

Het museum is tot 31 maart open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Na 31 maart is dit dinsdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Open dag Latin Breeze in Hoofddorp

NIEUW-VENNEP - Latin Breeze houdt van 4 tot en met 8 maart open dagen. Maandag 4 maart is de open dag in De Estafette in Nieuw-Vennep.

Op de open dag zijn demo's van de verschillende danssoorten te zien en iedereen kan meedoen met proeflessen Salsa, Bachata, en Kizomba. De lessen zijn voor beginners en voor (semi)gevorderden. Bezoekers kunnen alleen komen of met partner. Deelnemen is gratis. Het programma: 19.30 Salsa; 20.15 Kizomba; 21.00 Bachata. Aanmelden op www.latinbreeze.nl. De Estafette is te vinden aan de Helsinkilaan 1.

Zang en Vriendschap zingt in Bornholm

Het Haarlemmermeers Mannenkoor. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' (HMZV) geeft woensdag 6 maart een concert in Verpleeghuis Bornholm.

Bewoners en hun begeleiders van Bornholm en Eijkenhove en kunnen tussen 14.00 en 15.30 uur genieten van een gevarieerd concert van dit oudste en meest gerenommeerde mannenkoor in de Haarlemmermeer. Een greep uit de werken die worden gezongen: Die Nacht, Der Lindenbaum en Sanctus van Franz Schubert, My Lord what a morning (R. Lee Gilliam), What a wonderful world (G Weiss en Bob Thiele), Yesterday (Lennon / McCarthy), Be still my soul (Sibelius), Flug der Liebe (Silcher), O Isis und Osiris (Mozart).

Het geheel staat onder leiding van Roland Bosma. Gerrit Docter begeleidt op piano. Ook zijn er piano-intermezzi van Docter en Ron den Burger.

Zang en Vriendschap biedt dit concert gratis aan vanwege de drie decennia lange band die bestaat tussen het koor en Bornholm.

Hawks Junioren stellen vakantie uit

De Hawks in actie. (Foto: Hawks)

HOOFDDORP - De Hawks Junioren moesten het inpakken van hun reistassen nog even uitstellen. Vorig weekend moesten zij op pad voor twee wedstrijden.

Zaterdag kwamen de rugbyers in de competitie uit tegen een gemixt team van Dukes Den Bosch en Octopus Uden. Ze moesten duidelijk nog even wakker worden, want ze leden veel balverlies en hadden veel knock ons (naar voren gooien in plaats van naar achteren). Het team kon in de eerste periode zijn draai niet vinden en kwam op grote achterstand. Na een wakkerschud-sessie pakte Hawks het spel op en speelde als altijd. De achterstand was te groot, maar de ploeg kwam nog wel op 29-29.

Zondag 17 februari was een vriendschappelijk duel met het Engelse team Tring RFC, een rugbyclub vlakbij Londen. Het was een schitterende ochtend tot er twintig veel grotere Engelse spelers uit de bus stapten. Ondanks hun uitstapje de avond ervoor, is winnen tegen deze geboren rugbyspelers een onmogelijke opgave. Daarnaast is er op Engelse scholen veel aandacht voor rugby. Toch gingen de junioren de strijd aan en ondanks een groot verschil werd het een gezellige ochtend vol uitwisseling van ervaringen. Na een lunch en het uitwisselen van schildjes en rugbyballen namen de spelersgroepen afscheid van elkaar met de afspraak om elkaar volgend jaar weer te treffen.

SV Hoofddorp in slotfase alsnog onderuit

De eerste helft is duidelijk voor SV Hoofddorp, de tweede helft verplaatst het momentum zich echter naar het bezoekende VSV. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - Het zaterdagteam van SV Hoofddorp verloor zaterdag 23 februari in de vierde klasse met 3-4 van VSV. Het team van trainer Gijs Overbeek moest in de slotfase accepteren dat het zonder punt naar de kleedkamer ging.

Hoofddorp begon verzwakt aan het duel. Spelbepalende spelers Bas Romkes en Sander Marbus waren afwezig wegens blessures. Toch was Overbeek er in geslaagd een sterk team op te stellen. Tegenstander VSV doet het goed en maakt nog kans op directe promotie.

De thuisploeg begon sterk en Davy de Bruijn opende de score. En nog voor er een half uur was gespeeld, kon Esse Berentsen de voorsprong nog groter maken. Twee minuten voor de pauze kon de tegenstander de aansluitingstreffer scoren.

Strafschop

De tweede helft was amper begonnen of het stond gelijk. Het bleef daarna een duel tussen twee teams die aan elkaar waren gewaagd. Door een onhoudbaar afstandsschot kon Fabian van Dooyeweerd de thuisploeg opnieuw op voorsprong brengen. Door een strafschop werd het 5 minuten voor tijd gelijk. Er kwam daarna onrust bij Hoofddorp en daarvan profiteerde de tegenstander met de winnende treffer tot gevolg. Hoofddorp had goed spel laten zien en had zeker een punt verdiend.

Komend weekend is het team van Overbeek vrij. Voor het duel de week daarop, zaterdag 9 maart, is hij vol vertrouwen: "Ik ga ervan uit dat verschillende spelers dan weer hersteld zijn, denk daarbij aan Romkes en Marbus. We moeten dan tegen koploper Olympia Haarlem. Dan moeten we 90 minuten lang goed blijven spelen."

Hoofddorp blijft overeind bij koploper

HOOFDDORP - Het zondagteam van SV Hoofddorp heeft het 24 februari in de eerste klasse uitstekend gedaan tegen koploper JOS / Watergraafsmeer. Door een strafschop kon het team van trainer Jethro Abram in de 96ste minuut alsnog op 2-2 komen.

De mannen van Hoofddorp begonnen overtuigend aan de wedstrijd en waren duidelijk in de stemming om er iets bijzonders van te maken tegen de nummer 1. Sven Wierda was in de eerste minuut al gevaarlijk. Na bijna een kwartier spelen, bracht Revelinio Vermeer de terechte 1-0 voor Hoofddorp op het scorebord. Daarna was er nog een grote kans voor Sergio Comvalius.

Pech

Na een moeizame eerste 20 minuten kwam de koploper beter in de wedstrijd. Het werd gelijk door Raven Bergwijn die vorig jaar nog actief bij SV Hoofddorp was. Doelman Danny de Bruijn was kansloos op zijn inzet. Vlak voor de mannen de thee gingen opzoeken, had JOS pech dat een hard schot op de lat terechtkwam.

In de tweede helft bleef Hoofddorp volop strijden en maakte het de sterke Mokummers wederom moeilijk. Yanninck Steffens had pech dat zijn vrije trap op de lat kwam. In de 68ste minuut werd het 1-2, doelman De Bruijn reageerde niet goed en JOS kon via een kopbal op 1-2 komen.

Offensief

Hoofddorp begon in de slotfase met een heftig offensief. Vermeer was dicht bij een treffer, maar werd onderuit gehaald. De arbiter wees direct naar de stip. Mohammed Chih knalde de bal netjes achter de doelman en bracht de stand zo op 2-2.

Hoofddorp was terecht blij met het duur verdiende punt. Het team van Abram heeft nog steeds degradatiezorgen, maar weet nu dat het sterk genoeg om zich veilig te spelen in de eerste klasse. Abram en de fans konden in ieder geval tevreden zijn met het getoonde, hoopvolle, spel.

Belangrijke winst voor vrouwen Overbos

HOOFDDORP - De vrouwen van SV Overbos hebben in de derde klasse concurrent SC Buitenveldert heel fraai met 3-5 verslagen. Het kampioenschap is hierdoor een heel stuk dichterbij.

Overbos begon sterk in Amsterdam tegen de naaste concurrent Buitenveldert. Door een fraai schot van Lieselotte Wels werd het al in de zesde minuut 0-1. Daarna bleef de Mokumse tegenstander onder druk staan. Na een solo kon Femke Prins de voorsprong vergroten. Het duel leek beslist toen in de 51ste minuut Wels met een lob het volgende doelpunt maakte. Maar Buitenveldert gaf zich absoluut niet gewonnen. Na een goed opgezette aanval werd het 1-3. Zes minuten later kon de thuisploeg opnieuw scoren en kreeg daardoor extra zelfvertrouwen.

Stil

De fans van Overbos werden stil toen het 5 minuten voor tijd nog gelijk werd. Overbos liet het hoofd niet hangen en bleef strijden. Een minuut voor tijd kon Lisa Boersma haar team op 3-4 zetten. Daarna was er nog een lange blessuretijd. Wels kon wederom met een fraaie lob het duel beslissen.

Feestje

Na afloop werd natuurlijk een feestje gevierd, want het kampioenschap ligt bijna voor het grijpen. Volgende week kunnen de dames van Overbos even tot rust komen. Daarna wacht de bekerwedstrijd tegen Domstad Majella. De week daarna staat de competitiewedstrijd tegen Hillegom op het programma.

Kickboksen bij Team Man of Steel school

HOOFDDORP - Op een speelse manier leert Rachid Belaini op zijn Kickboksschool Team Man of Steel aan de Parellaan 34, kinderen (en volwassenen) de kunst van het kickboksen. Niet alleen worden de kinderen fysiek sterker, ook mentaal groeien ze. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en dat helpt, vooral als ze gepest worden.
Een gratis proefles volgen om de voordelen van het kickboksen te ontdekken, is mogelijk. Kinderen van 6 t/m 10 jaar kunnen elke maandag terecht van 17.00 tot 18.00 uur en vrijdag van 16.00 tot 17.00 uur. Kinderen van 10 t/m 15 jaar kunnen lessen volgen van maandag tot en met donderdag van 19.00 tot 20.00 uur.
Ook ouders kunnen komen kickboksen op maandag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 11.00 uur en elke doordeweekse avond van 20.00 tot 21.00 uur.
Daarnaast zijn er bij Team Man of Steel elke vrijdagavond speciale MMA-trainingen van 19.00 tot 20.00 uur.

tmos.rachid@gmail.com
06-5556 9223

Gelijkspel voor SV Overbos op HYS

Door een grote inzet werd het duel tussen Overbos en HYS een doelpuntrijk duel. (Foto: Rowin van Diest)

HOOFDDORP - SV Overbos kwam zaterdag tegen HYS niet verder dan 3-3. Beide teams speelden met veel inzet. Door het resultaat blijft Overbos in de degradatiezone. De Hoofddorpers hebben, evenals SCW, een punt meer dan hekkensluiter VEW. Het team is een weekje vrij, dan wacht de thuiswedstrijd tegen Koninklijke HFC.

Hobby- / Creabeurs én Snuffelmarkt

Een markt voor de hobbyisten en de creatievelingen onder ons. (Foto: Pixabay)

NIEUW-VENNEP - Van Aerle houdt zaterdag 9 maart in de Van Zantenhal aan de IJweg een Hobby- en Creabeurs. Zondag 10 maart is er een Snuffelmarkt in diezelfde hal.

Vele tientallen standhouders tonen, presenteren en verkopen op beide evenementen diverse noviteiten en topstukken op hobby- en snuffelgebied. Een bezoek aan dit tweedaagse evenement is een aanrader voor liefhebbers. De entree voor de hobby- en creamarkt is 5 euro. Toegang tot de snuffelmarkt is 4 euro. Kinderen tot 12 jaar mogen, met begeleiding, gratis naar binnen. ook parkeren is gratis.

Beide dagen is de Van Zantenhal open van 9.00 tot 16.30 uur. Informatie bij Van Aerle, 0492-525483, 06-53848622 en eric@vanaerlebv.nl.

www.vlooienmarkten.nl

The Shack in Filmhuis Pier K

Een scène uit de film The Shack. (Foto: PR)

NIEUW-VENNEP - In het Filmhuis van Pier K aan het Harmonieplein draait vrijdag 1 maart de film The Shack. Deze dramafilm is gebaseerd op het gelijknamige bestsellerboek van William P. Young.

Missy, de jongste dochter van Mackenzie Allen Philips (Sam Worthington), wordt ontvoerd tijdens een familievakantie. Na de ontvoering wordt in een verlaten huisje in de wildernis bewijs gevonden dat erop wijst dat ze waarschijnlijk op gruwelijke wijze is vermoord. Na 4 jaar ontvangt vader Mackenzie een mysterieus briefje, schijnbaar van God, dat hem uitnodigt om terug te keren naar het huisje waarin Missy waarschijnlijk vermoord is. Tegen beter weten in keert hij terug, waar de nachtmerrie opnieuw begint.

Een kaartje kost 8,50 euro en is inclusief een consumptie in de pauze. 65+'ers en CJP'ers ontvangen 1,50 euro korting. Reserveren via www.pier-k.nl of bij de informatiebalie via 023-5669565 (op werkdagen) of op de avond zelf.

Stand-Up Politics

HOOFDDORP - Klaas Dijkhoff staat woensdag 27 februari in Claus aan de Bosweg. Wegens een griep moest hij vorige keer verstek laten gaan.

De VVD-fractievoorzitter toert met Stand-Up Politics door het land om met zoveel mogelijk Nederlanders in gesprek te gaan. Zoals over het klimaat en integratie. "Politici en de media spreken zoveel over onze plannen, we vonden het tijd om er met elkaar over in gesprek te gaan", zegt Dijkhoff.

Cabaretier Tom Sligting trapt af. De show is van 20.00 tot 21.30 uur. Kaarten (7,50 euro) via vvd.nl/stand-up-politics.

Clubdag Computer Vereniging DeCVB in Het Trefpunt

NIEUW-VENNEP - In Het Trefpunt is zaterdag 2 maart van 10.00 tot 15.00 uur de maandelijkse bijeenkomst van Computer Vereniging DeCVB. Alle vragen op het gebied van computers, tablets of smartphones kunnen gesteld worden. Aanwezigen helpen met computerproblemen en geven vrijblijvende aankoopadviezen.

De maandelijkse bijeenkomsten van De CVB zijn elke eerste zaterdag van de maand in Het Trefpunt aan de Hoofdweg 1318 (naast de Witte Kerk). Tijdens de meeting kan iedereen gratis gebruik maken van WiFi. CVB verzorgt ook geregeld themadagen met actuele demonstraties en presentaties door genodigden of leden met kennis van specifieke programma's en software. Voor starters zijn er doordeweeks Windows 10 cursussen.

Informatie

Het bijwonen van een clubdag kost niet-leden 3 euro. Contributie voor een jaar is 22,50 euro. Leden krijgen bovendien het maandelijkse clubblad toegestuurd. Even rondkijken op een clubdag, dan is de toegang vrij. Parkeren is gratis.

http://www.decvb.nl

Vrouwendag in P-Punt

Genieten van vrijheid. (Foto: Pixabay)

HOOFDDORP - Met het thema Ontmoeting en Inspiratie wordt vrijdag 8 maart in het P-Punt aan de Graan voor Visch 14301 Vrouwendag gevierd. De viering duurt van 9.30 tot 17.00 uur.

Er is een afwisselend programma samengesteld. In het ochtendprogramma worden bezoekers geïnspireerd door verhalen van enkele succesvolle Haarlemmermeerse vrouwen: Onze heldinnen. Na het ochtendprogramma is er ruimte voor een interculturele lunch en een verwenprogramma voor de dames. De kosten voor de lunch zijn 2 euro. Voor de verwenmiddag wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd (tot maximaal 5 euro).

Het P-team Haarlemmermeer verzorgt de viering, samen met de stichtingen Maatvast, Meerwaarde, Marhaba, SMOM en Huan Le Chinezen Haarlemmermeer. Info en aanmelden: P-Punt, 023-5635082.

Kinderkleding en speelgoedbeurs in Het Eiland

Snuffelen tussen kinderkleding en speelgoed. (Foto: Pixabay)

Kinderkleding en speelgoedbeurs in Het Eiland

BEINSDORP - In Dorpshuis het Eiland, aan de Rietkraag 5 is zondag 10 maart een Kinderkleding- en speelgoedbeurs.

Op zoek naar nette kleding of speelgoed, dan staan de deuren van 10.00 tot 13.00 uur open.

Toegang is vrij.

Zelf kleding en / of speelgoed verkopen, een tafel is te reserveren voor 2,50 euro via Eiland@maatvast.nl of bel het dorpshuis, 0252-515142.

Nieuwe Alphacursus

NIEUW-VENNEP - Ontmoeten, vragen en ontdekken, de kernwoorden van Alpha. Alpha is een introductie op het christelijk geloof die nu Nieuw-Vennep aandoet.

De Alpha in Nieuw-Vennep start maandag 11 maart. In negen interactieve, gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een maaltijd om elkaar op een ontspannen manier te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.

De cursus is gratis en vrijblijvend en duurt van 19.00 tot 21.30 uur. Alpha geeft de kans om de zin van het leven te onderzoeken in een laagdrempelige, leerzame en leuke setting. Info en opgeven: Taco Koster: 06-19921974 / info@crosspointgetsewoud.nl. De kerken Witte Kerk, Fonteinkerk en CrossPoint bieden deze cursus aan.

Maaltijden in 40-dagentijd

HOOFDDORP - Een sobere maaltijd van soep met brood genieten en met het geld dat dit bespaart een goed doel steunen. Dat is dé formule van de Sobere Maaltijden. Ook dit jaar worden de maaltijden op verschillende kerkplekken in Hoofddorp gehouden. Zeven woensdagen (behalve 10 april) tussen 18.00 en 19.30 uur, van Aswoensdag 6 maart tot en met de woensdag voor Pasen 17 april.

Elke maaltijd is er een inleiding door mensen, die zich inzetten voor projecten in binnen- en buitenland. Thema's zijn Watervoorziening in Flores Indonesië, Tolerantie, Opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen in het Jeanette Noëlhuis, WijkLeerbedrijf, Rode Kruis Haarlemmermeer en SchuldHulpMaatje.

Woensdag 6 maart is de eerste maaltijd in het Parochiehuis aan de Kruisweg 1073. Thema is het project van Vastenactie op Flores Indonesië, waar lokale burgers geholpen worden met hun watervoorziening.

Aanmelden kan per maaltijd bij het Parochiesecretariaat van de J. de Doperparochie, secretariaat@hjoannesdedoper.nl of van maandag t/m vrijdag 9.00 tot 12.00 uur via 023-5638145.

www.kerkeninhoofddorp.nl

Route 31 in Haarlemmermeer

Woon jij op nummer 31? (Foto: www.haarlemmermeergemeente.nl/nieuws)

HAARLEMMERMEER - Eén van de beroemdste en meest bezongen wegen van de wereld: Route 66. De weg die de oostkust en de westkust van Amerika verbindt. Deze bekende weg was de inspiratie voor de Haarlemmermeerse Route 31. Niet van oost naar west of van noord naar zuid, maar kriskras door de hele gemeente. Waarom Route 31? De nieuwe gemeente Haarlemmermeer heeft 31 kernen.

Haarlemmermeer is benieuwd naar wat haar inwoners bezighoudt. Bij mensen die in een van de kernen op huisnummer 31 wonen, kan worden aangebeld met de vraag wat hen bezighoudt in Haarlemmermeer. De reactie wordt gefilmd en gedeeld via sociale media.

Inwoners kunnen zich aanmelden om mee te werken. Voorwaarde is dat zij op huisnummer 31 wonen. Stuur een mail naar marijke.de.ruiter@haarlemmermeer.nl.

Biljarten in dorpshuis Het Eiland

Biljarten. (Foto: Pixabay)

BEINSDORP - In Dorpshuis het Eiland, aan de Rietkraag, is het op maandag- en woensdagavond mogelijk om gebruik te maken van het biljart. Vanaf 19.30 uur kan iedereen inlopen en biljarten. Er zijn keu's. Liever overdag biljarten, neem dan contact op over de mogelijkheden met de beheerder van het dorpshuis, Sandy Goezinne, via 0252-515142.

Comfortdag bij Medipoint Amstelring

Medipoint heeft de expertise en spullen in huis om het thuis zo comfortabel mogelijk te maken. (Foto: Medipoint)

HOOFDDORP - Medipoint verzorgt vrijdag 1 maart de Comfortdag in de Medipoint / Amstelring Thuiszorgwinkel aan het Raadhuisplein. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers ontdekken welke mogelijkheden er zijn om het thuis nog comfortabeler te maken. Neem plaats in een sta-opstoel, probeer de bedden en matrassen of woon een lezing bij. Bovendien profiteren bezoekers van hoge kortingen.

Ervaar hoe het thuis nog comfortabeler kan worden

Mensen hebben het thuis graag gezellig en comfortabel. Daarbij is goed zitten met een boek of televisieprogramma en lekker kunnen slapen op een goed matras belangrijk. Of wellicht is er een hulpje nodig om bovenaan de trap te komen. Ontdek tijdens de Comfortdag van Medipoint wat er allemaal is om het thuis nog comfortabeler te maken.

Lezingen

Specialisten geven lezingen. Zo geeft een zitspecialist van Wellco een lezing over het belang van een goede zithouding en vertelt een slaapspecialist van Deron over de mogelijkheden en effecten van een goede matras en bedbodem. De Medipoint Thuisservice kent alle ins en outs over traphulpen die ingezet kunnen worden als het wat moeilijker is thuis de trap op en af te komen.

Advies

De hele dag is er deskundig en persoonlijk advies te krijgen over alle producten. Ook zijn deze uitgebreid te testen.

Informatie: 088-6540895
www.medipoint.nl/comfortdag

zie de advertentie elders in deze krant

Leraar Hoofdvaart College op non-actief

HOOFDDORP - Een medewerker van het Hoofdvaart College is door de schoolleiding geschorst, omdat hij de profeet Mohammed beledigd zou hebben. Leerlingen hadden een klacht ingediend bij de directie. Dat schrijft De Telegraaf.

De medewerker is techniekinstructeur op de vmbo-school en heeft in gesprek met het dagblad anoniem gereageerd op het voorval. Volgens hem zou hij tijdens de les hebben opgevangen hoe een leerlinge tegen haar klasgenoot had gezegd "dat haar moeder mij 'haram', ofwel vies, vindt".

De schoolmedewerker zou haar hierop hebben aangesproken en in de pauze stonden ineens andere scholieren om hem heen en riepen "op hoge toon dat ik de profeet beledigd zou hebben", tekent De Telegraaf op uit de mond van de geschorste techniekinstructeur, die anoniem wil blijven.

Een aantal leerlingen diende een klacht in bij de directeur van de school. Deze besloot naar aanleiding hiervan de instructeur "tijdelijk vrij te stellen van zijn werkzaamheden".

In de schorsingsbrief van de directeur staat waar de vermeende belediging van profeet Mohammed over gaat. 'U heeft gezegd dat Mohammed getrouwd was met een meisje van 8 en dat in Nederland een volwassen man die trouwt met een meisje van 8 als pedofiel wordt gezien', valt te lezen, maar de geschorste medewerker ontkent dit gezegd te hebben. "Ik ben christen en weet hoe belangrijk het geloof is. Ik respecteer ieders geloof en zou me nooit beledigend uitlaten, ook niet over de islam." Toch is de schorsing door scholenkoepel Dunamare Onderwijsgroep met maximaal 3 maanden verlengd.

Vertrouwen beschadigd

Op hun website reageert de scholenkoepel, dat uit het gesprek tussen de geschorste medewerker en het bestuur "duidelijk is geworden dat het onderlinge vertrouwen over en weer in ernstige mate beschadigd is". Daarom is er vanuit Dunamare een voorstel gedaan tot een mediationtraject, maar de geschorste medewerker heeft een klacht ingediend bij de onafhankelijke Commissie van Onderwijsgeschillen. Op 21 maart is de hoorzitting.

De Algemene Onderwijsbond AOb maakte niet eerder mee dat een leraar op non-actief is gesteld wegens een geloofskwestie, zegt een woordvoerster van de lerarenvakbond naar aanleiding van de berichtgeving van De Telegraaf. Volgens de AOb verdient de leraar juridische bijstand. "Als je iemand buitenspel zet, is het vaak heel moeilijk om terug te komen''.

Het Hoofdvaart College was niet bereikbaar voor commentaar. Dunamare Onderwijsgroep laat weten 'geen inhoudelijke mededelingen meer te doen over deze kwestie'.

i.s.m. mediapartner NH Nieuws

Drie autos betrokken bij aanrijding A44

Drie auto's botsten op de A44 op elkaar. (Foto: Eric van Lieshout)

ABBENES - Op de A44 ter hoogte van de Hoofdweg richting A4 heeft maandagochtend 25 februari een aanrijding plaatsgevonden waarbij drie wagens betrokken waren.

Omdat het leek op een ernstig ongeval werden drie ambulances, brandweer, traumahelikopter en meerdere politie-eenheden naar het ongeval gestuurd. Gelukkig viel het mee, enkele betrokkenen zijn gecontroleerd, maar niemand hoefde naar het ziekenhuis. Door het ongeval was de A44 richting de A4 volledig afgesloten. Na de eerste controles is één rijstrook vrijgemaakt, zodat het verkeer er langs kon.

Plastic Free Future-ideeën Kaj Munk

Leerlingen van klas 3 Technasium presenteren hun ideeën voor de Onderzoek & Ontwerpen - Plastic Free Future. FOTO: Kaj Munk College

HOOFDDORP - Ruim negentig leerlingen van het Kaj Munk College presenteerden eind januari bij Greenpeace de meest uiteenlopende ideeën voor een Plastic Free Future.

In de smederij op de NDSM werf in Amsterdam, bij Greenpeace, lieten 24 teams uit de derde klas van het Technasium vele plannen zien met als doel, het verbannen van plastic. Daarmee ondersteunen zij de internationale campagne van Greenpeace voor een 'Plastic Free Future'.

Prototypes

Gewapend met beproefde prototypes en digitale posters presenteerden de leerlingen alternatieven voor de hopen plastic die we produceren. Verrassende producten van bamboe, kurk, vlas, rijstpapier, hennep, magneten, riet, kokosnoten, jute en bijenwas overtuigden menig Greenpeace-medewerker die de producten beoordeelden op inventiviteit en haalbaarheid. De mogelijkheid tot hergebruik van de producten bleek voor de experts veelal van doorslaggevende betekenis om een alternatief product kansrijk in de markt te zetten. Zowel de leerlingen als hun docenten Onderzoek & Ontwerpen, Ben Ewals en Carola Wijnant, waren trots op hun bijdragen.

Van de hele presentatie op de NDSM werf maakte Greenpeace filmopnames die begin maart worden ingezet om de bazen van Unilever te overtuigen van een plastic free alternatief.

Voorronde jonge debaters NH

Leren debatteren. Foto: PR Beste debatschool van Nederland

HAARLEMMERMEER - Dit jaar gaat BNNVARA voor de 21ste keer op zoek naar het beste debat- en speechtalent in Nederland. Elk jaar strijden 2000 teams om de titel 'Beste debatschool van Nederland' en wordt uit zo'n tweeduizend leerlingen de beste redenaar van Nederland gekozen.
Voor Noord-Holland deden Atheneum College Hageveld uit Heemstede, Haarlemmermeer Lyceum Dalton uit Hoofddorp, Ichthus Lyceum uit Driehuis, Mendel College uit Haarlem en het Haarlemmermeer Lyceum Tweetalig uit Hoofddorp mee aan de eerste voorronde vrijdag 8 februari op het gemeentehuis van Hoofddorp. Ruim tien middelbare scholen uit Noord-Holland waren vertegenwoordigd.
De jonge kandidaten bogen zich over stellingen. Onderwerpen die in iedere provincie aan de orde komen, zijn de verkoop van lachgas, de hoge prestatiedruk bij jongeren en een vaccinatieplicht.

Jeugd komt in actie

LISSERBROEK - Jongerencentrum de Nooduitgang aan de Krabbescheerstraat 1 doet zaterdag 16 maart mee aan NLDoet.

De Nooduitgang is een plek waar veel kinderen en jongeren zich thuis voelen. De jeugd kan er ontspannen, maar ook geïnspireerd worden om in actie te komen. De vrijwilligers gaan het centrum opknappen. Alle muren krijgen een frisse kleur en de barruimte wordt gepimpt. Alle bezoekers van 7 tot 20 jaar helpen mee om geld in te zamelen voor dit project. Iedereen mag meehelpen: https://nieuwepioniers.nl/nl/projects/work-in-progress.

Helpen tijdens NLDoet zaterdag 16 maart kan ook. Aanmelden: www.nldoet.nl/klus/met-de-buurt-jongerencentrum-de-nooduitgang-opknappen.