De Koggenlander

9 mei 2019

De Koggenlander 9 mei 2019


'Robots zijn de toekomst van de techniek'

Teun Peereboom en Elvira Hallatu gaan aan de slag in het ICT-atelier. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK/OPMEER - Maaike Wester is als ICT-coördinator werkzaam bij SKO WestFriesland, onder meer met veel plezier op de Bonifatiusschool. Vanuit haar opleiding tot I-coach heeft zij de basis gelegd voor de ICT-ateliers. Met 111 leerlingen, van basisscholen 't Ruimteschip in Opmeer en de Bonifatiusschool in Spanbroek, gaat zij donderdagmiddag 9 en 16 mei werken in ICT-ateliers.

Programmeren kan je leren

"In het onderwijs dringt steeds meer de overtuiging door dat digitale geletterdheid zeer belangrijk is", zegt Maaike. "Eén van de pijlers van digitale geletterdheid is computational thinking. Dat betekent met logisch redeneren en creatief denken met digitale tools een probleem oplossen. Dat kan online en offline. Het leek mij een kans om een start te maken om de kinderen uit de bovenbouw van deze beide scholen hier kennis mee te laten maken. En een kans voor ons, als leerkrachten, om het 'programmeren' op een andere manier te ervaren."

Bovenbouw

De ICT-Ateliers zijn bedoeld voor de bovenbouwkinderen van 't Ruimteschip en de Bonifatiusschool. Met het oog op de toekomst (een nieuw IKC in de gemeente Opmeer) zoeken beide scholen onder het motto Samen naar samenwerking waar nodig en mogelijk de samenwerking op.

"In het kader van het proces waar we nu staan als scholen leek het mij niet meer dan logisch om de workshops breder te trekken naar de beide scholen, maar ook gebruik te maken van bijvoorbeeld het digilab in de bibliotheek."

Ateliers

De ICT-Ateliers zijn mede mogelijk gemaakt dankzij de medewerking van Stichting Muziek Opmeer, JC Pardoes, bibliotheek Opmeer en de leerkrachten van groep 7 en 8 van beide scholen.

Digitale geletterdheid belangrijk

De ateliers waar de kinderen uit konden kiezen zijn: bouwen website in 't Ruimteschip; kinderen leren hoe ze een website kunnen ontwerpen en maken. Ze presenteren de gemaakte websites.

Stop motionfilmpje maken in 't Ruimteschip; deelnemers ontwerpen een verhaal waar ze een stop motionfilmpje bij maken. Het resultaat tonen zij in school.

Lego we do en Mindstorms in Bonifatiusschool; leerlingen programmeren Lego. Het werkstuk laten ze zien.

Noa de NAO in Bonifatiusschool; de kinderen gaan aan de slag met NOA, de schoolrobot. Ze leren op verschillende manieren werken met de robot. Ze presenteren wat ze hebben geleerd.

Dj Set (djproducer.school) in JC Pardoes; de jonge deelnemers leren een set mixen en wat ze hebben gemaakt laten ze zien en horen.

Programmeren met Ozobot en Scratch in Bonifatiusschool; de jeugd werkt met verschillende vormen programmeren en tonen dat.

Hacken en Werken met de microbit, door: Stichting Hacken in Bonifatiusschool; de leerlingen leren over hacken en ervaren hoe dat gaat.

Digilab in de bibliotheek; de kids ervaren wat het digilab is en wat ze er allemaal kunnen doen, onder meer experimenteren ze met programmeren. Ze geven een presentatie en promoten daarin tegelijkertijd het Digilab.

Winkel

Elvira Hallatu neemt deel aan het ICT-atelier: "Ik wil later een eigen winkel beginnen. Daarom heb ik gekozen voor de workshop website bouwen. Dan weet ik een beetje hoe dat moet als ik voor mijn winkel een eigen website wil." Ook Teun Peereboom vind het spannend om mee te doen: "Ik heb gekozen voor programmeren van Ozo-bot, omdat ik het leuk vind om te leren hoe ik een robotje moet programmeren. Ik wil later iets met techniek doen en robots zijn de toekomst van de techniek."

Alle leerlingen laten hun resultaten op donderdag 23 mei vanaf 18.00 uur zien in de Bonifatiusschool -als onderdeel van het grote schoolproject: Presenteren is leuk- en op dinsdag 28 mei in 't Ruimteschip tijdens een inloopmiddag vanaf 13.15 uur.

Kom kijken naar de ontwerpen. Bezoek de inloopmiddag.

Mama in het zonnetje bij Rundveemuseum

Bezoek met Moederdag het Rundveemuseum. Er is zoveel te zien! (Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Moederdag wordt zondag 12 mei extra zonnig gevierd in het Rundveemuseum. Alle moeders hebben die dag van 13.00 van 16.30 uur gratis toegang. Uiteraard vergezeld door hun kind(eren).

Dat heeft een goede reden. Moeders verdienen extra aandacht, omdat ze zichzelf wegcijferen als het om hun kinderen gaat. Ook dieren zorgen goed voor hun jongen en proberen ze te behoeden voor gevaar. Dat is in het Rundveemuseum duidelijk zichtbaar, omdat de kalfjes bij de moederkoe blijven. Ook in het weiland is te zien dat er altijd een wakend oog is. Er zijn momenteel veel jonge dieren en het terrein met de omringende natuur is een lust voor het oog. En natuurlijk is er verder in het museum van alles te ontdekken voor jong en oud. En voor moeders natuurlijk...

Het Rundveemuseum Aat Grootes, Schoolstraat 43 in Aartswoud, is elke woensdag, zaterdag en zondag open van 13.00 tot 16.30 uur. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang. Meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Bijstandsfraude

aangepakt in

West-Friesland

Stem op Jill van de Berg uit Spanbroek voor Miss Teen

Dames Westfriesland

SEW spelen een

thuiswedstrijd

Moederdag vieren

in en rond

Rundveemuseum

Zanglust bestaat een eeuw

HAUWERT - In het kleine, maar levendige dorpje Hauwert (ongeveer zevenhonderd inwoners) is het verenigingsleven erg belangrijk. Voetbal, gym, toneel, zang, handbal, historisch genootschap, koersbal, ijsclub, kinder-, ouderen-, biljart-, en vrouwenclubs: voor elk wat wils met als spin in het web: dorpshuis De Werf, aan de Heemraad Witweg.

Zanglust bestaat in november dit jaar honderd jaar en dat willen de leden niet ongemerkt voorbij laten gaan. Iemand is zelfs al 87 jaar Zanglust-lid, Ook is zij jarenlang penningmeester geweest. Wie dat is? Kom dan naar het jubileumfeest. De voorbereidingen voor een jubileumreünie en de repetities zijn in volle gang. Voor oud leden is dit de kans om haar, maar natuurlijk ook andere oud leden te spreken.

De vereniging is nog op zoek naar oude leden om het honderdjarige jubileum te vieren. Die kunnen zich melden via zanglusthauwert@outlook.com.

Momenteel heeft Zanglust 25 leden, maar deze vereniging heeft een geschiedenis van concoursen, operettes en musicals. Beleef dit opnieuw tijdens de jubileumdag. Belangstellenden die op de hoogte willen worden gehouden over de vereniging kunnen zich op bovenstaande e-mailadres inschrijven.

Gouden jubilaris AWV'69

Mevrouw Martens loopt al vijftig jaar bij AWV'69. (Foto: aangeleverd)

ABBEKERK - Mevrouw Martens is vijftig jaar lid van de eveneens gouden Abbekerk Wandel Vereniging (AWV'69). Door het bestuur is zij benoemd tot erelid van de vereniging.

Tijdens het wandelweekend op 11 en 12 mei wordt mevrouw Martens opnieuw in het zonnetje gezet: vijftig jaar wandelen in West-Friesland.

Jubileumtocht

Tijdens de jubileumtocht lopen de deelnemers vanuit Abbekerk naar de omliggende dorpen Midwoud, Twisk en Opperdoes. De wandelvereniging zette een route uit door de wonderschone natuur en nostalgie van deze omgeving.

Het dorpshuis in Twisk is een rustpunt op alle afstanden. Aan de wandelaars wordt door de alom bekende Nicole Kovacs op geheel eigen wijze een traktatie aangeboden. Neem de tijd en geniet van dit vrolijke intermezzo tijdens de jubileumwandeling van AWV"69.

Start

De startlocatie is Het Nieuwe Bonte Paard, aan de Dorpsstraat In Abbekerk. De afstanden zijn dit weekend 6, 12,5, 17,5 en 25 kilometer. Wandelaars die meedoen aan de 25 km starten tussen 09.00 en 11.00 uur, de 17,5 km tussen 09.30 en 12.00 uur en de 12,5 en 6 kilometer tussen 10.00 en 13.00 uur.

Wandelen is goed voor de gezondheid

Ruim anderhalve ton bijstandsfraude

In West-Friesland zijn diverse bijstand-fraudeurs ontdekt. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - WerkSaam Westfriesland spoorde, met Handhaving en de Sociale Recherche, in het eerste kwartaal van dit jaar voor 165.874,26 euro aan bijstandsfraude op. WerkSaam onderzoekt actief of er in de regio West-Friesland sprake is van uitkeringsfraude.

Deze onderzoeken worden bij het aanvragen van een uitkering uitgevoerd. Ook wordt er fraude opgespoord door fraudemeldingen van burgers of andere instanties. Hiernaast voert WerkSaam twee keer per jaar rechtmatigheidscontroles uit. De Sociale Recherche en Handhaving controleert de rechtmatigheid van de uitkeringen door het opvolgen van (anonieme) tips, het voeren van gesprekken en het afleggen van onaangekondigde huisbezoeken. Deze kunnen betrekking hebben op een onjuist opgegeven woonadres, verzwegen inkomsten uit werk, een onjuist opgegeven gezinssituatie (verzwegen samenwoning) of vermogen. Ook verzwegen vermogen in het buitenland valt hieronder, zoals een huis, een stuk grond of bankrekeningen. Ook hennepteelt kan leiden tot beëindiging en terugvordering van de uitkering.

Ten onrechte ontvangen uitkeringen kunnen worden beëindigd en teruggevorderd. Afhankelijk van de situatie worden ook boetes opgelegd. Afhankelijk van het bedrag van de aangetoonde fraude, of wanneer er sprake is van herhaling, kan er een strafrechtelijke veroordeling volgen.

WerkSaam Westfriesland vindt dat uitkeringen terecht moeten komen bij mensen die daar recht op hebben. Daarom wordt uitkeringsfraude serieus opgepakt. Soms ontvangen cliënten ten onrechte een (te hoge) uitkering. Dit kan niet altijd als fraude worden gezien, omdat er niet altijd opzet in het spel zit. Andere keren is daar wel sprake van. WerkSaam gaat begripvol om met vergissingen van de cliënten, maar opzet wordt altijd aangepakt. Iedereen kan anoniem fraude melden via www.werksaamwf.nl/fraude of via Meld Misdaad Anoniem, tel. 0800-7000.

Stem op Jill van de Berg voor Miss Teen

Help Jill en stem! (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Jill van den Berg (14) woont in Spanbroek en doet mee met de Miss Teen of Noord Holland. De finale wordt zondag 12 mei gehouden in Purmerend.

"Ik doe mee met deze schoonheidswedstrijd, omdat ik graag nieuwe dingen uitprobeer én ik vind dat je alles moet doen wat je leuk vind en je moet je niet laten tegen houden door anderen", zegt Jill. Om een gooi te doen naar de nationale wedstrijd is het belangrijk dat ik deze finale win. Onderdeel van deze finale is de stemming van mensen op www.missbeautynetherlands.com. Deze stemming geldt voor 20% mee in de uitslag. De mensen kunnen nog tot zaterdag 11 mei 23.59 uur op mij stemmen. Wel doen hoor!"

De Spanbroeker had 4 mei een 'prejudging', waarin ze over zichzelf en school vertelde, drie feitjes over Noord-Holland en een kernboodschap in het Engels. Deze 'prejudging' telt 30% mee. "In de finale wordt ik ook nog beoordeeld door een jury en dat geldt dan voor de laatste 50%", vertelt Jill. Ze zit op de Copernicus in Hoorn. "Ik doe havo, dus ik heb veel huiswerk, maar het lukt me gelukkig de wedstrijd en school te combineren. Als ik win en de titel Miss Teen of Noord-Holland heb, ga ik eerst een feestje vieren natuurlijk! En daarna voorbereiden op grote finale die op 30 augustus is om de titel Miss Teen of the Netherlands te bemachtigen. Maar zover is het nog niet. Eerst de finale van Noord Holland doorstaan."

Nationale Molen- en Gemalendagen

Ontdek de geheimen van het 150 jaar oude stoomgemaal 'Vier Noorder Koggen'. (Foto: Karel Ton Photography)

MEDEMBLIK - Gemalen openen 11 en 12 mei hun deuren. Bezoekers krijgen een indruk van de waterhuishouding in Nederland. Bij het Stoommachinemuseum wordt gepompt en gemaald met het stoomgemaal.

Diverse maaldemonstraties vinden plaats met de oorspronkelijke pompinstallatie van Vier Noorder Koggen. In een tent staan watertafels, waarmee bezoekers ontdekken hoe land drooggemalen wordt. Van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier worden diverse films vertoond. In de machinetuin worden diverse machines onder stoom gebracht. Tijdens het Gemalenweekend biedt het museum een Water & Stoom-arrangement, waarbij belangstellenden het museum bezoeken én deelnemen aan een vaartocht. Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik, tel. 0227-544732. Meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl.

Stratenvolleybaltoernooi in Bloesem

WOGNUM - Volleybalvereniging Wognum verzorgt 15 en 17 mei voor de 38e keer het jaarlijkse stratenvolleybaltoernooi. Dit altijd zeer sportieve en gezellige evenement wordt gehouden in sporthal de Westfrieslandhal in De Bloesem, aan de Conferencelaan in Wognum,, de thuishaven van de vereniging.

De deelnemende teams spelen woensdag de voorronde en vrijdag de finaleronde, aanvang beide avonden 19.15 uur. Dit keer hebben achttien straten zich aangemeld. Twee volle avonden volleybalplezier!

Na afloop van de wedstrijden maakt iedereen kans op vele mooie prijzen tijden Rad van Fortuin. Deze zijn in plaats van inschrijfgeld door de deelnemende straten teams beschikbaar gesteld.

Chauffeurs gezocht voor leden WonenPlus

MEDEMBLIK - WonenPlus is een onderdeel van Mee&de Wering en ondersteunt ouderen, chronische zieken en mantelzorgers bij het langer zelfstandig thuis wonen.

Hulp met de administratie, vriendschappelijke huisbezoeken, kleine klusjes in en om het huis, tuinhulp en vervoer tegen een kleine vergoeding. Op dit moment is WonenPlus op zoek naar vriendelijke, goedlachse en rustige chauffeurs die graag een ritje maken en die een uurtje of even langer wachten in het ziekenhuis geen probleem vinden. Of een abonnee naar de kapper rijden en daarna weer ophalen. Vaste chauffeur willen zijn van een lid die wat vergeetachtig is. Chauffeurs voor langere ritten zijn is ook welkom. Coördinator Baukje Visser maakt graag kennis met belangstellenden en geeft hen meer informatie. Interesse? Bel 088-0075140 of stuur een e-mail naar b.visser@meewering.nl.

Gratis rubriek New kid in town

REGIO - In de gemeenten Medemblik en Opmeer worden regelmatig baby's geboren. Hoe leuk is het dan om de kleine spruit in deze krant te plaatsen en te laten zien aan familie, vrienden, buren en bekenden? Ouders die hun kersverse nieuwkomer (niet ouder dan een maand) in de gratis rubriek New kid in town willen plaatsen, kunnen een e-mailtje sturen naar redactie.med@rodi.nl. Vermeld naam, geboortedatum, namen ouders, kinderen en adres. En stuur daarbij een liggende foto van de nieuwe wereldburger.

Leuk om kaartjes te ontvangen, toch?

Foto sturen

REGIO - Mensen die wandelen of fietsen in de gemeenten Opmeer en Medemblik stuiten op diverse leuke situaties. De één heeft op voorhand een camera mee, maar met een mobiel lukt het ook om daar aardige foto's van te maken. Moet die in elk geval wel goed staan afgesteld, zeker op zo'n 1.000 pixels.

Is er wat in uw omgeving opgevallen, dat heeft u vastgelegd op de gevoelige plaat en dat wilt u delen met onze lezers? Stuur dan een liggende foto, minimaal 1 MB, op naar redactie.med@rodi.nl. Wie weet wordt die dan geplaatst met naamsvermelding.

Cursus in wijksteunpunt Lindehof

HOOGWOUD - Belangstellenden kunnen vanaf 13 mei meedoen met de cursus 'Zet het brein in beweging' in Wijksteunpunt de Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud. De methode van Ronnie Gardiner kan men in acht weken onder de knie krijgen; een oefenmethode voor de hersenen, waarbij het ritme van muziek wordt ingezet om beweging, spraak en cognitie (concentratie, geheugen en coördinatie) te stimuleren. Door oefeningen te doen op muziek worden verschillende zintuigen geactiveerd. De conditie van de hersenen verbetert. De cursus vindt van 09.30 tot 10.30 uur plaats. Voor meer informatie, stuur een e-mail naar delindehof@quicknet.nl of bel 0226-359123. Kosten: 5 euro.

Markt Nesbos

(Foto: )

WERVERSHOOF - In het Nesbos, aan de Oosterdijk in Onderdijk, wordt zondag 19 mei een kofferbakmarkt gehouden. Op het terrein van recreatieschap West Friesland zijn die dag weer vele uitgeladen kofferbakken met een diversiteit aan gebruikte goederen. Iedereen is welkom van 09.30 tot 16.00 uur en zowel de toegang als het parkeren is gratis.

Voor meer informatie of reserveringen kijk op www.mikki.nl. Voor informatie over het terrein kunt u terecht op www.recreatieschapwestfriesland.nl zij ondersteunen de organisatie en verlenen vergunning voor deze markt.

Markt bij gezinshuis

Zoveel leuke spullen te koop bij het gezinshuis. Help de jongens op vakantie! (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK - Zeven jongens met een verstandelijke beperking houden 18 mei om 09.00 uur een markt om vakantiegeld bijeen te brengen. Ze willen gezamenlijk met hun begeleiders twee weken vakantie op een camping in Frankrijk vieren.

Mensen doneren al maanden spullen, deze worden gesorteerd voor de vele marktkramen met elektra, gereedschap, boeken, kleding, meubels en speelgoed. "De jongens zijn benieuwd of ze genoeg geld bijeenbrengen zodat de vakantie doorgaat. Ze zijn er al zenuwachtig van", laat Marja Floris weten. De jongens maken er met 45 vrijwilligers weer een hele gezellige markt van. Die ondertussen al voor de negende keer wordt georganiseerd." Wie mooie spullen wil 'scoren' is tot ongeveer 14.00 uur welkom achter Gezinshuis Zwaagdijk, aan Zwaagdijk-Oost 132a.

Parkeren en entree is gratis.

Opgroeien en opvoeden van kinderen

Wie hulp nodig heeft bij het opvoeden van een kind, kan ook bij de gemeente aankloppen. (Foto: Shutterstock)

OPMEER - De eerste jaren van een kind zijn de basis voor zijn of haar verdere ontwikkeling. Hoe zorgt een ouder/opvoeder voor een goede ontwikkeling? Waar kan men heen met vragen?

Instanties kunnen hulp bieden

Soms hebben (jonge) ouders/verzorgers hulp nodig. Vaak kunnen zij bij familie en vrienden terecht. Maar als de vraag groter is of er is geen hulp in de buurt dan kunnen ouders altijd aan kloppen bij professionals, zoals medewerkers van het Wijkteam of de GGD.

Waar kan men onder andere terecht in Opmeer met vragen over opvoeden en opgroeien of gewoon om iets leuks met een jong kind te ondernemen:Wijkteam en GGD hebben gratis inloopspreekuren:

Wijkteam elke dinsdag (in gemeentehuis) en donderdag (de Lindehof) van 11.00-12.00 uur en de

GGD elke dinsdag van 13.00-14.00 in de Schakel.

Serieuze vragen of niet op het inloop spreekuur kunnen komen, maak dan een afspraak: Wijkteam www.opmeer.nl/zorg-en-ondersteuning of GGD Hollands Noorden www.ggdhollandsnoorden.nl en vraag naar een opvoedadviseur. De afspraken voor het opvoedspreekuur zijn gratis.

Contactmomenten

GGD Hollands Noorden biedt diverse contactmomenten aan waarin de ontwikkeling en gezondheid van kinderen worden gevolgd. Maar er zijn ook leuke workshops en korte trainingen: www.ggdhollandsnoorden.nl/cursussen-en-bijeenkomsten.aspx

In de gemeente Opmeer zijn diverse kinderopvangorganisaties actief, zij bieden onder andere sportieve activiteiten aan voor het jonge kind.

De bibliotheek biedt Boekstart aan, jonge kinderen (vanaf baby) mogen gratis lid worden.

Kom met vragen naar de gemeente

Jubileum bridgeclub Andijk

Cor Piet Broer is het oudste lid van bridgeclub Andijk. (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - Aaf Beets uit Andijk (inmiddels overleden) nam tachtig jaar geleden op 22 jarige leeftijd het initiatief om een bridgeclub op te richten. Wat begon in haar eigen huiskamer met een groep van zestien personen groeide in de loop der jaren uit tot een heuse club.

Voor de wekelijkse bridgedrives werd in 1951 een zaal afgehuurd in dorpshuis Cultura en vanaf die tijd heette de club officieel Bridgeclub Cultura. Het duurde tot 8 juli 1977 voordat er officiële statuten werden opgesteld en de vereniging zich als Bridgeclub Cultura liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel. De vereniging verliet 21 september 1989 Cultura en de naam werd gewijzigd in Bridgeclub Andijk. Wekelijks kaaten de leden op donderdagavond in dorpshuis Sarto in drie lijnen. De club telt ongeveer honderd leden die voornamelijk uit Andijk en Wervershoof komen, maar ook uit de omliggende dorpen.

Mevrouw Beets is 25 jaar penningmeester geweest van de club en is in 1991 hiervoor gehuldigd als erelid. Het oudste lid van de club, de heer Cor Piet Broer, is inmiddels 83 jaar en al ruim zestig jaar lid. Eind jaren '60 begon ook Bep Vriend bij de bridgeclub. Haar bridgecarrière ging al snel in stijgende lijn en in 1974 speelde zij haar eerste internationale toernooi en won daar brons. In de jaren daarna heeft zij nog veel titels behaald zowel op EK als WK-niveau. Ook zij kreeg een uitnodiging voor de feestdag. Zij wil graag komen, mits haar gezondheid dit toe laat.

Het jubileumfeest wordt 11 mei gehouden van 14.00 uur tot 21.00 uur in dorpshuis Sarto aan de Middenweg. Deze dag wordt een taartenbakwedstrijd gehouden: Heel Bridgeclub Andijk bakt. Na de jurering, bridgen de deelnemers tot ongeveer 18.00 uur, waarna er een warm- en koud buffet klaarstaat voor alle leden. De feestcommissie hoopt er samen met alle leden een mooie gedenkwaardige dag van te maken.

Westfriesland SEW wil nog één keer vlammen

De meiden van Westfriesland SEW willen nog een keertje vlammen. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - De laatste thuiswedstrijd van de handbaldames Westfriesland SEW vindt zaterdag 11 mei om 19.00 uur plaats in de Westfrieslandhal De Bloesem, aan de Conferencelaan. Tegenstander is dit keer Foreholte uit Voorhout.

Na de laatste klinkende thuisoverwinning tegen Borhave is niet alleen het eredivisieschap zeker gesteld, ook is bij winst tegen Foreholte de eerste plaats in de nacompetitie een feit. Voor de meiden van Westfriesland SEW een reden om nog een keer alles uit de kast te halen en de Westfrieslandhal op z´n kop te zetten. Aan de supporters van Westfriesland SEW ligt het niet. De sponsorcommissie heeft alle sponsoren voor deze laatste wedstrijd uitgenodigd. De Werkgroep Marketing van Westfriesland SEW nodigde ook voor deze wedstrijd buren van de vereniging uit. En rondom deze laatste wedstrijd van het seizoen worden alle kampioenen van Westfriesland SEW gehuldigd en toegezongen door de supporters. Het wordt een kleurrijke boel op de tribune van de Westfrieslandhal. De marketing werkgroep heeft speciaal voor deze laatste competitiewedstrijd felblauwe sjaals laten maken. Het aantal is beperkt. Koop de sjaal voor aanvang van de wedstrijd.

Nieuwe teammanager

Westfriesland SEW stelde Vincent Baten 1 mei aan als de nieuwe teammanager voor de selectie van de dames senioren van topsportafdeling. In het nieuwe topsportplan is naast de nieuwe hoofdtrainer Arthur Langedijk ruimte ingericht voor een technisch directeur en een teammanager. Vincent is in de handbalwereld geen onbekende. Al eerder verrichte hij werkzaamheden rond de selectie van Westfriesland SEW. Nu doet hij dat in combinatie met de voetbalvereniging uit Nibbixwoud. Vincent is een belangrijke schakel voor de selectiespeelsters richting technische commissie, het bestuur en de rest van de vereniging. Daarnaast is hij aanspreekpunt voor de communicatie van de selectie.

Walking handball Meteoor voor volwassenen

Probeer eens walking handbal, niet te intensief, maar wel goed bezig! (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Is het normale handbalspel te snel of last van een blessure? Doe dan mee met walking handball voor volwassenen. Dames en heren zijn welkom.

Walking handball wordt op een klein veld gespeeld met een zachte bal en teams van vier personen. Rennen, springen en fysiek contact is niet toegestaan. Waar het natuurlijk om gaat is het samenspelen en het maken van doelpunten. Door de aangepaste spelregels is deze tak van sport laagdrempelig om mee te doen. Handbalervaring is niet nodig. Belangrijk is het gezellig samen sporten.

Nieuwsgierig? Stuur een e-mailtje naar Marion: vlaar7@zonnet.nl of Corry: corry.p@quicknet.nl.

Wie van het snelle handbalspel houdt en wil meedoen met het mixtoernooi, opgeven kan nog via www.meteoormixtoernooi.weebly.com. Zowel het mixtoernooi als het walking handball vindt plaats op donderdag 30 mei (Hemelvaartsdag) om 13.30 uur. Na het toernooi kunnen de deelnemers genieten van een heerlijke barbecue en een borrel.

Het bedenken van regels

Je kan een regel maken op het bouwland, in de regel een rechte lijn, waar iets in- of ongepland wordt, bijvoorbeeld bloemkool of spinazie. Alleen als het wordt aangetast in de grond of daarboven, door allerlei beestjes, gaan deze producten dood. Opgevreten door aardvlooien, meeltworm, koolduiven, koeten, rietkippen, hazen, kraaien en niet te vergeten ganzen. Foerageren zou de natuurliefhebber uit de stad dit noemen. Wie zijn werk het is, om voedsel te verbouwen, weet wel beter; het is gewoon stelen. Dit woord foerageren komt overigens uit het Frankisch, een Germaanse taal, en is verwant aan ons woord voer. En in het leger wordt deze term gebruikt als voorraad, van allerlei aard. Zo zijn er wat een regels en alle dagen bedenken ambtenaren er wel een paar bij. Verkeersborden, daar ziet men door de bomen het bos onderhand niet meer. Omgangsregels is ook zoiets, wat een ellende kan je meemaken bij een bord, wie er voorrang heeft. Bij de sluis van Medemblik daar aan de Westerdijk staat zoiets, ik stond al op de sluis, had nota bene voorrang en de ander dacht dat ook! Hij kwam uit zijn dure grote auto gestapt als een dolle stier, gloeide als een straatlantaarn en spuugde vuur en ik belde 112. Hij durfde mij net nog niet te slaan. Dan is ongedierte nog beter, deze kan je nog weghouden met een bestrijdingsmiddelen. Hoewel dreigen met de politie, ook een middel kan zijn. En de regel van voorrang in dit geval, bleef gehandhaafd, Peter bleef staan! En hij ging gewoon achteruit, meer niet.

peter.koomen@gmail.com

Strandwandeling

REGIO - Senioren vereniging Noorderkoggenland verzorgt 21 mei een wandeling op het strand van Egmond aan Zee. Deelnemers lopen daar in de luwte, volgens de organisatie is het een leuk plaatsje met gezellige terrasjes. Wie zich op geeft, verzamelt zich op het dorpsplein van Abbekerk en de groep vertrekt om 13.00 uur. Geef bij opgave gelijk op dat een auto beschikbaar is. Opgeven en betalen kan bij Anita Noverraz, tel. 0229-201764. Kosten rijden: 5 euro.

Maak kans op merchandise Brightburn

(Foto: aangeleverd)

Met Brightburn presenteert de innovatieve filmmaker achter Guardians of the Galaxy en Slither zijn schokkende uitvoering van een totaal nieuw genre: superhelden-horror.

Geproduceerd door James Gunn en Kenneth Huang. De film is geregisseerd door David Yarovesky uit een scenario van Mark en Brian Gunn, en sterren Elizabeth Banks, David Denman, Jackson A. Dunn, Matt Jones en Meredith Hagner.

(Foto: aangeleverd)

Wat als een buitenaards kind, dat met een noodlanding op aarde beland is, niet een held voor de mensheid wordt, maar juist een duistere bedreiging vormt?

De horror draait vanaf 23 mei in de bioscoop

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten, een t-shirt en zaklamp ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander.

Kans maken?

Stuur een e-mail voor voor 13 mei onder vermelding van Brightburn naar redactie.med@rodi.nl en maak kans op een prijs. Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden.

De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Sociaal eetcafé in Tritonbar

MEDEMBLIK - Senioren, chronisch zieken, gehandicapten en mantelzorgers eten op woensdag 15 mei gezamenlijk bij Herman in de Tritonbar, Walesteeg 2 in Medemblik.

Het menu bestaat uit groentesoep, bloemkool/broccolischotel, stoofvlees of gehaktbal, sla, patat en zelfgemaakte appelmoes. Uiteraard nog een toetje toe.

De deuren van het sociaal eetcafé staan vanaf 16.30 uur open. Het diner kost 10 euro, exclusief consumpties. Wie heerlijk wil eten, maar niet in zijn eentje, kan reserveren bij Herman, tel. 0227-543399.

Fred Kok wint driebandentoernooi

Gert Dekker tweede, winnaar van het driebandenkampioenschap Fred Kok en Peter Commandeur derde. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Fred Kok uit Medemblik is kampioen driebanden van Medemblik geworden en is daarmee de opvolger van Wognummer Cor Bleeker. Dit jaarlijks terugkerende biljarttoernooi dat gespeelD wordt in café 't Kraaienest in Medemblik was dit keer minder spannend als de voorgaande keer.

Na zes ronden was Fred al niet meer te achterhalen door zijn overwinning op de uitredende kampioen in evenzovele partijen. Vorig jaar bleef het tot aan de laatste partijen uitermate spannend met in de laatste ronde nog vijf kanshebbers.

Gert Dekker uit Wognum was een sterke tweede met 11 matchpunten en het hoogste algemeen gemiddelde van 0.647.

Nieuwkomer Peter Commandeur uit Medemblik werd knap derde vooral door zijn sterke spel op het einde van de partijen, waarbij hij uit verloren positie steeds sterk terug kwam.

Stylist Piet Wijnker uit Opperdoes eindigde voor nestor Piet Kraayvanger uit Medemblik als vierde.

Cor Bleeker vond zichzelf terug als zesde voor de vliegende Schot Steward Campbell uit Medemblik, die na een prachtige serie van 8 caramboles meteen zijn kruid verschoten leek te hebben en verder weinig potten meer kon breken.

Henry Botman uit was duidelijk niet in vorm en speelde ook een ongelukkig toernooi en werd laatste met als enige een gemiddelde onder de 0.500.

Concert Fanfare Crescendo

Fanfare Crescendo geeft 11 mei een concert. (Foto: aangeleverd)

ABBEKERK - Fanfare Crescendo uit De Weere geeft zaterdag 11 mei om 20.00 uur een gevarieerd concert in dorpshuis De Nieuwe Haven, aan de Burgemeester Kromplein in Abbekerk.

Een uitvoering met vele bekende melodieën, onder meer muziek van ABBA, Queen en John Denver.

Leerlingen in opleiding werken ook mee aan de voorstelling. Het geheel staat onder leiding van dirigent Bart Koning.

Een entreekaart kost 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar betalen 2,50 toegang.

Kom en geniet van Crescendo.

Bedevaart Zusters van de Grael

De Zusters van de Grael gaan samen op pad. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - In de dorpen Opmeer en Hoogwoud werd in 1934 een afdeling van de Graal opgericht. 'Hulpvaardig zijn' was een belangrijke waarde en iedereen hoorde erbij. 'Sla je vleugels uit en wees jezelf bewust wat er buiten je gebeurt en ontmoet elkaar' was de slogan.

Het gedachtegoed van de Graal werd in 2017 nieuw leven ingeblazen en jaarlijks gaat een grote groep vrouwen samen op pad als Zusters van de Grael, elke laatste zaterdag van de maand mei. Een nieuwe traditie is geboren.

"Ben jij een zus van mij?" Een veelgehoorde vraag dezer dagen in Hoogwoud en omstreken, want de zusters verenigen zich. Op weg naar een bijzonder mooie dag. Zij ontmoeten elkaar zaterdag 25 mei bij de RK kerk en stappen daarna op de fiets richting Oosterleek. Wat ze die dag gaan doen, houden zij nog onder de baret, maar geven een kleine tip: Oosterleek - Zwaag - Liefde en TED talk = Zus (s)preekt!

De dag wordt afgesloten in het Huis van Egmond in Hoogwoud. Daar zien ze hun broeders, die deze dag ook op pad gaan.

Welke zuster gaat mee op pad? Opgeven kan tot 15 mei via zustersvandegrael@gmail.com.

Voorjaarsmarkt in De Kapel

Komt u ook een kijkje nemen op de voorjaarsmarkt in Andijk? (Foto: aangeleverd)

ANDIJK - In De Kapel, aan de Middenweg in Andijk, wordt zaterdag 11 mei van 10.00 tot 14.00 uur de jaarlijkse voorjaarsmarkt gehouden. Bezoekers komen daar van alles tegen: curiosa, glaswerk, potten, speelgoed en puzzels en cd's, ook staan er tafels vol met boeken, fruit en moederdagcadeaus.

Het Rad van Avontuur draait deze dag volop. Iedereen maakt kans op leuke prijzen. Wie trek heeft in iets lekkers, kan zich tegoed doen aan koffie of thee met wat lekkers of een heerlijke kom soep. De rommelmarkt heeft verschillende doelen: recyclen van gebruikte materialen en een plek om elkaar te ontmoeten.

Wie heeft de grote schoonmaak net gehad? De zolder net opgeruimd en nog leuke en bruikbare spulletjes voor de voorjaarsmarkt? Inleveren kan op donderdag 9 en vrijdag 10 mei tussen 16.00 en 20.00 uur in De Kapel, Middenweg 48 in Andijk. Wie niet in de gelegenheid is zelf de spullen te brengen, bel naar Trude Leegwater, 0228-591594 of bij geen gehoor Roel Doef, tel. 0228-593200.

Kom gezellig even langs de voorjaarsmarkt of maak een tussenstop tijdens een fietstocht.

De organisatie garandeert dat de opbrengst goed terecht komt bij de twee goede doelen in de regio: Leergeld West-Friesland en SchuldHulpMaatje West-Friesland.

Kom, kijk en koop! De opbrengst is voor goede doelen

Avondvierdaagse wandelen en fietsen

Ook zin in een wandeling? (Foto: archief Rodi Media)

WOGNUM - De wandel- en fietsvierdaagse in en rond Wognum wordt van maandag 20 tot en met donderdag 23 mei gehouden. Tourclub Wognum verzorgt het evenement.

Deelnemers starten elke avond van 18.30 tot 19.00 uur vanuit MFC De Bloesem, Conferencelaan 19 in Wognum. Inschrijven is mogelijk vanaf 18.00 uur. Iedereen krijgt een routebeschrijving mee.

De routes die de organisatie heeft uitgestippeld eindigen elke keer in De Bloesem.

De fietsroutes hebben een lengte van twintig en veertig kilometer.

De wandelroutes beslaan 2,5, 5 en 10 kilometer.

Kies een afstand en ga 'op roet' door het mooie West-Friese landschap en ontvang een medaille na minimaal drie dagen meedoen.

Bij voorinschrijving tot 12 mei bedragen de kosten 5 euro, daarna 6 euro. Inschrijven kan via www.avond4daagse-wognum.nl en schriftelijk. Het inschrijfformulier kan gedeponeerd worden in de groene bus in de hal van sporthal De Bloesem.

Om vertraging bij de start te voorkomen, kunnen degenen die voor-ingeschreven zijn hun startkaart op zaterdag 18 mei afhalen in De Bloesem van 11.00 tot 12.00 uur. Inschrijven op zaterdag 18 mei en op 20 mei voorafgaand aan de start is ook mogelijk.

Activiteiten Het Zwembad

MIDWOUD - Poolaid v.o.f. verzorgt, in samenwerking met Stichting Zwembaden West-Friesland, voor 'Het Zwembad' en de andere openluchtbaden in gemeente Medemblik de zweminstructie en -coördinatie. Instructeur Jordy Reemnet geeft de lessen in Midwoud en gaan woensdag 15 mei van start en vinden vervolgens elke maandag en woensdag plaats. Meer informatie over de zwemlessen via zwemlessen@poolaid.nl, ter attentie van Viktoria Frensch-Hoogland, coördinator zwemlessen Stichting Zwembaden West-Friesland.

De Pubernacht wordt vrijdag 17 mei gehouden en de Kampeernacht vrijdag 5 juli. Inschrijven kan nog aan de kassa.

Badmeester Dave start in juni met het geven van bootcamplessen, elke dinsdagavond om 19.45 uur. Opgeven mag aan de kassa.

Moederdag bij Bloeiers

Verblijd moeder met een mooie bloeier! (Foto: Remco Zwart)

SLOOTDORP - Bij kwekerij Bloeiers, aan Wierweg 24 in Slootdorp, worden de mooiste eenjarige zomerbloeiers geteeld. Voor Moederdag staan de prachtige hangpotten, opgemaakte manden en veel plantjes klaar voor de verkoop. De kassen van de kwekerij zijn bijna een hectare groot en geopend voor de verkoop aan particulieren. Bloeiers heeft een groot assortiment (meer dan 600 soorten) eenjarige zomerbloeiers, grote hangpotten, kruiden en een aantal bijzondere groenten. Bijna alles komt uit eigen opkweek. De kassen zijn open voor de verkoop tot ongeveer half juni. Meer informatie op www.bloeiers.nl. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, vrijdag en zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur. Zondags gesloten.

Wastafel-kom in vele kleuren

Sculpturale perfectie in robuust geglazuurd titaanstaal. (Foto: © Bette)

REGIO - De nieuwe BetteCraft wastafel-kom combineert het beste uit twee werelden: de sculpturale schoonheid van zeer fijn porselein en het ideale materiaal voor in de badkamer, geglazuurd titaanstaal.

Bij het bedrijf denkt men aan fijn Chinees porselein, zo kunstzinnig en volmaakt ziet de wastafel-kom eruit. Deze vormgeving komt eigenlijk niet overeen met de aard van het uiterst harde en robuuste materiaal en wordt eerder met keramiek geassocieerd. In feite wordt iedere BetteCraft wastafel-kom met een speciaal industrieel proces handmatig gevormd en vervolgens van binnen en buiten geglazuurd. Zo ontstaat een reinigingsvriendelijke, duurzame en onverwoestbare wastafel-kom met een hoge gebruikswaarde en een garantie van dertig jaar.

BetteCraft: lijkt op porselein, is duurzaam geglazuurd titaanstaal. (Foto: © Bette)
BetteCraft: past op iedere ondergrond. In twee maten leverbaar. (Foto: © Bette)

Naast elegant wit is de wastafel-kom in een groot aantal sanitairkleuren te leveren. Bovendien in 22 matte kleuren en in bijzondere en exclusieve effect-kleuren. Zoals het schitterende Midnight, het fluweelzachte Blue Satin en het changerende groene Forest.

Ook is de perfectie tot in kleinste details doorgevoerd. Voor liefhebbers kan het deksel van de afvoer in de meeste kleuren worden geleverd.

Kleur in de badkamer brengen

Meer kleur in de badkamer. (Foto: www.tightlight.de)

REGIO - Kleuren zijn helemaal in. Eerder was de trend om kleur in het interieur te brengen en gingen mensen over naar de groene keuken. Maar ook in de badkamer verschijnt steeds meer kleur.

Spelen met kleur laat een badkamer leven. In de afgelopen jaren verschenen gekleurde kranen en douches op de markt en ook doucheprofielen in kleur.

Air Color is de nieuwe douchewand van Duscholux van gekleurd glas, leverbaar in vier kleuren. Zonder zichtbare profielen biedt deze vrijstaande douchewand een bijzonder edele glasoptiek voor een moderne badkamerarchitectuur.

Verras mama op deze speciale dag

Mama mooi maken voor Moederdag. (Foto: Shutterstock)

ERGIO - Moederdag valt altijd op de tweede zondag in mei. Deze dag is vooral leuk voor kleine kinderen die een zelfgemaakt cadeautje geven aan mama. Vaak zelfs met een uit het hoofd geleerd versje.

Maar wie volwassen is, kan ook extra aan moeder denken en als verrassing iets leuks te doen. Alle moeders vinden dat leuk, ook als zeggen dat het niet hoeft. De verrassing is dan trouwens veel groter.

Hoe Moederdag gevierd wordt, mag iedereen zelf invullen. Geef haar een ontbijtje op bed of een cadeautje. Of neem samen met vader voor één dag alle huishoudelijke taken van haar over. Of denk aan een mooi boek, haar favoriete muziek of een zelfgemaakte ketting. Lekkere luchtjes of een mooi boeket bloemen doen het ook altijd goed. Wat te denken van een mooie foto van de (klein)kinderen op canvas? Of ga samen op stap. Lekker de natuur in, uitwaaien op het strand of naar een attractiepark. Neem haar mee uit eten of kook zelf een driegangenmenu voor haar. Of het cadeau groot, zelfgemaakt of klein is, mama is waarschijnlijk met alles blij. Een kaart met een lief gedichtje of een tekening.

Wat kinderen ook geven, dat is niet waar het deze dag om draait. Het gaat er vooral om, dat een kind een moeder laat zien hoeveel zij voor hem of haar betekent. Vergeet ook oma en schoonmoeder niet!

Moederdag blijft een mooie traditie

REGIO - Traditioneel wordt Moederdag op de tweede zondag in mei gevierd, dit jaar wordt dat zondag 12 mei gehouden. Deze traditie is overgewaaid uit de Verenigde Staten.

Alle mam's hoeven deze dag niets te doen

Naar Amerikaans voorbeeld wordt deze dag in Nederland sinds ongeveer 1925 gevierd. De achterliggende gedachte, in haar meest algemene vorm, is dat de moeders, die het hele jaar het gezinsleven draaiend houden en het leeuwendeel van de zorgtaken vervulden, op deze ene dag daarvan vrijgesteld zijn en op een voetstuk geplaatst worden.

Mama verdient een leuk cadeau

Vanaf het begin speelden deze dag bloemen een belangrijke rol. Met name anjers werden gegeven. Tegenwoordig geldt het door de kinderen gemaakte ontbijt op bed als iets belangrijks. Daarna krijgt moeder het door de kleinere kinderen van tevoren op school gemaakte cadeautje of een ander geschenk, bijvoorbeeld een zeepje of, met een financiële bijdrage van vader, een nieuw huishoudelijk apparaat. Op hun beurt gaan volwassen vrouwen dikwijls op bezoek bij hun moeder, inmiddels grootmoeder, eveneens met een kleine attentie.

Het vieren van Moederdag op de tweede zondag van mei is traditie in onder meer Nederland, België, Duitsland, Denemarken, Italië, Turkije, Australië en Amerika.

Maak van Moederdag een feestdag

Moederdagcadeaus bij Den Heuvel

Mama verrassen met een mooie boeket. (Foto: Shutterstock)

WERVERHOOF - Moederdag staat zondag 12 mei op het programma! Een mooie gelegenheid om moeders, schoonmoeders of oma's te verrassen. Is het niet mogelijk haar dit jaar zelf te bezoeken? Dan kan ze wel worden verrast met een prachtig Moederdag-boeket. Bestel op tijd en het boeket wordt door Den Heuvel bij haar bezorgd. Woont ze verderop? Den Heuvel is aangesloten bij Fleurop: wereldwijd bestellen en laten bezorgen. Of verras haar met een bloemenabonnement om haar te bedanken voor al haar goede zorgen. Natuurlijk zijn bij Den Heuvel de leukste cadeaus te vinden voor de liefste mama's; vrolijke bloeiende buitenplanten en aaibare en poederige kamerplanten. Op www.tc-denheuvel.nl is de nieuwe folder met inspirerende ideeën te vinden. Voor alle vragen, bestellingen en de bezorgvoorwaarden neem gerust contact op.

Tuin- en Bloemencentrum Den Heuvel, Molenweg 1 in Wervershoof, tel. 0228-581385.